Amerika

Mai napon is érvényes: 2020.07.07.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban hivatásos magyar külképviselet nem, csak tiszteletbeli konzuli hivatal működik Caracasban és San Cristóbalban. A legközelebbi magyar – egyben a felügyelő - nagykövetség Quitóban, Ecuadorban található,  ezért a Venezuelába  utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe.

A fentieken kívül az ország nagy kiterjedése miatt a konzuli segítség nyújtása esetenként nehézségekbe ütközhet, és hosszabb időt vehet igénybe.

Javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot az országban található magyar tiszteletbeli konzuli képviseletekkel vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Aktuális:

2020. 06. 16.
Július 12-ig meghosszabbították a vészhelyzeti állapotot Venezuelában, s ezzel együtt továbbra is tiltják az országba irányuló nemzetközi légiforgalmat és a belföldi légijáratok közlekedését is. Karanténintézkedések vannak érvényben. Mindezek miatt jelenleg nem javasoljuk Venezuelába történő utazás tervezését. 

A nemzetközi légitársaságok egyelőre meg nem határozott ideig felfüggesztették menetrendszerinti légijárataikat. Mentesítő járataik továbbra is beutazhatnak Caracas repülőterére és az országban rekedt turistákat elszállíthatják, azonban ezek a lehetőségek folyamatosan szűkülnek. Emiatt javasoljuk a még Venezuelában tartózkodó honfitársainknak, hogy haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot nagykövetségünkkel. Egyben kérjenek tájékoztatást biztosítójuktól is a világjárvány esetén érvényes biztosítási feltételekről. 

Lezárták Venezuela szárazföldi határátkelőit is Kolumbiával és Brazíliával, kizárólag venezuelai állampolgárok hazatérése céljából nyitják meg azokat esetenként.

A Venezuelában regisztrált Covid-19 fertőzéses betegek száma továbbra is növekszik.

2020. 06. 16.
Venezuela instabil politikai és gazdasági helyzetére tekintettel nem javasoljuk az utazást Caracasba, s az ország többi részébe is csak halaszthatatlan esetben. A biztonság hiánya az egész országban érzékelhető, különösen a nagyvárosokban és a Simón Bolívar Nemzetközi Repülőtér környékén. A víz-, áram- és üzemanyagellátás nem megfelelő, előfordul, hogy napokon keresztül nincs szolgáltatás. 

Biztonság:

2017 óta a fővárosban állandósultak a tüntetések, gyakoriak az ellenzéki felvonulók és a rendfenntartó erők közötti összeütközések, amelyek sebesülést vagy emberéletet követelő erőszakos cselekményekbe torkollhatnak. A fővárosba vezető utakon rendszeres útlezárások akadályozzák a fővárosba be- és onnan kijutást.

Fokozott óvatosság ajánlott az egész országban, de különösen a nagyvárosokban és a kolumbiai határvidéken, ahol az országban a legrosszabb a közbiztonság.

Venezuela utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. Ugyanakkor a főváros, Caracas és környéke, valamint a kolumbiai határ közelében fekvő térség „I. Utazásra nem javasolt” besorolást kapott.

Az állandósult gazdasági válság, az elszabadult infláció, az élelmiszer- és gyógyszerhiány a közbiztonság romlásához vezetett, emiatt erőszakos cselekmények rendszeres előfordulására kell számítani.

Amennyiben elkerülhetetlen, hogy Venezuelába utazzon, a közbiztonság szinte teljes hiánya miatt a magyarországi helyzethez viszonyítva sokkal körültekintőbb magatartást kell követni. Napközben is gyakoriak a fegyveres rablások, emiatt a nap semelyik szakában nem ajánlatos az utcán sétálni, főleg a nagyvárosokban. Az értékeket, bankkártyát, készpénzt, útlevelet a szállodai széfben érdemes tárolni. Ugyancsak kerüljék az ékszerek vagy a drága (vagy drágának látszó) órák viselését. Bankkártyás készpénzfelvételnél törekedjenek arra, hogy az zárt térben (bankban, bevásárlóközpontban stb.) történjen, mert gyakoriak az olyan típusú bűncselekmények is, amikor a rablók arra kényszerítik áldozataikat, hogy bankkártyájukkal nagy összegű készpénzt vegyenek fel.

Fegyveres rablási szándék esetén igyekezzenek megőrizni hidegvérüket, semmiképpen ne ellenkezzenek, és ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, mert a bűnözők habozás nélkül használják fegyvereiket. Ilyen eshetőségre mindig tartsanak maguknál elkülönítve 10-20 dollárnyi készpénzt.

A repülőtér és Caracas között (harminc kilométeres hegyi út) javasoljuk, hogy csak a repülőtér hivatalos taxiját (fekete színű terepjárók) vegyék igénybe. A városokban sem ajánlatos portyázó taxit leinteni, ezek helyett a szálloda saját taxiját használják. Nem javasoljuk a városi tömegközlekedés igénybe vételét, így sem a metró, sem autóbuszok használatát.

Kifejezetten életveszélyes, így mindenkit nyomatékosan óva intünk a Caracas körüli hegyeken mindenhol megtalálható nyomornegyedekbe történő látogatásoktól.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a belépéstől számított hat hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása:

Kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő által kísért kiskorú Venezuelába csak a nem vele utazó szülő (szülők) előzetes hozzájáruló írásbeli nyilatkozatának a birtokában léphet be. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, illetve tartózkodásához. A nyilatkozatot Venezuela budapesti nagykövetségén kell tenni. A Venezuelába történő belépés csak ennek az okiratnak a birtokában lehetséges, e nélkül – még ha a többi beutazási feltételnek meg is felel – a határról szigorúan visszafordítják a kiskorút. 

Vízum:

Magyar állampolgárok turista célú beutazása évente maximum 90 napig  vízummentes. A beutazás előtt a repülőgépen két formanyomtatványt kell kitölteni, egyet az idegenrendészeti hatóság és a vámszervek, a másikat az egészségügyi szervek számára. 

Repülőjegy:

Turistacélú belépéshez három hónapon belüli visszaútra szóló repülőjegy felmutatását kérik a venezuelai hatóságok.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál.

Vám:

A beutazónak kötelezően vámnyilatkozatot kell kitöltenie. A kereskedelmi mennyiségnek nem minősülő, személyes ingóság vámmentesen vihető be. A be nem jelentett vámköteles árut a vámhatóság elkobozza. Venezuelába tilos friss élelmiszereket, mindenekelőtt hús- és tejtermékeket bevinni. Bár a sárgaláz elleni védőoltás felvételét igazoló sárga könyv megléte nem hivatalos előírás, belépéskor esetenként kérhetik, különösen, ha az utazó olyan országból érkezik, ahol a betegség előfordul (a térségben Brazília).

Kiutazáskor az utasfelvétel és útlevélvizsgálat meglehetősen nehézkes és hosszadalmas, ezért minimum három órával a járat indulása előtt tanácsos kiérkezni a repülőtérre.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Bolívar soberano (VES).

Időjárás: Az esős időszakban a hirtelen jött áradások, földcsuszamlások jelenthetnek veszélyt. Emiatt ilyenkor bárhol előfordulhatnak útlezárások. Autóvezetésnél erre különös tekintettel kell lenni.

Ügyintézés helyi hatóságoknál: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semleges, de nem ellenséges. Általános akadály a kommunikációs nehézség (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvet pedig még ritkábban). A venezuelai hatóságok általában közreműködnek abban, hogy a bajbajutott turista kapcsolatba léphessen a magyar külképviselettel. Egyéb hivatalos ügyintézés nagyon hosszadalmas és bonyolult.

Közlekedés: Csak szervezett formában javasoljuk, országon belül is lehetőleg repülőgéppel. Amennyiben magyar vezetői engedélyt szeretnénk használni Venezuelában, arra az utazás előtt még Magyarországon apostille-pecsétet kell kérni és spanyol nyelvre kell fordíttatni. Ennek birtokában igényelhetünk a venezuelai Földi Közlekedés Nemzeti Intézetében ideiglenes helyi jogosítványt. Hosszadalmas ügyintézésre készüljünk.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Venezuelában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, javasoljuk, hogy csak palackozott vizet és üdítőket fogyasszanak – azokat is az általában automatikusan hozzá adott szívószállal. Jéggel készített italok fogyasztása is csak a színvonalasabb éttermekben javasolt. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést.

Az egészségügyi ellátás a nagyvárosokban sem megfelelő. Nem állnak rendelkezésre a legalapvetőbb gyógyszerek sem, a higiénés viszonyok messze alulmúlják a megszokott színvonalat.

Az ország déli részén, az ezer méter alatti területeken – főleg az Orinoco és Apure folyók mentén – malária-veszély jellemző (Barinas, Bolivar, Mérida, Monagas, Portuguesa, Sucre, Táchira, Zulia, Amazonas tartományok), ezért elindulás előtt időben el kell kezdeni malária elleni gyógyszerek szedését.

Elindulás előtt célszerű tájékozódni a kötelező védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál, illetve Venezuela budapesti nagykövetségén. (Ajánlott a sárgaláz elleni védőoltás, melyet legalább 10 nappal az utazás előtt fel kell venni, illetve a tetanusz és a gyermekbénulás elleni vakcina). Úticéltól függően célszerű a diftéria, a tífusz, és a hepatitisz A és B elleni védőoltás felvétele.

A 2015-ben Dél-Amerika szerte elterjedt a Zika-láz vírusfertőzés. A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a piros foltos bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen. Használjanak szúnyoghálót, ruházatként világos öltözet, hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot és zárt cipőt, továbbá a fedetlen bőrfelületeket szúnyogriasztó szereket alkalmazzanak. 

Egyéb információ:

Venezuela Budapesti Nagykövetsége
Cím: 1063 Budapest, Szegfű u. 6.
Telefon: 06-1-413-2630; 413-2634; 326-0460
Fax: 06-1-326-0450 
E-mail: NQjU5mcMZTZW1iYXZlbmV6aHVAdC1vbmxpbmUuaHU=
JlQFyothaNzXRbwG40ZjcZW1iYWphZGEudmVuZXp1ZWxhLmh1bmdyaWFAZ21haWwuY29t