Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Nagykövetség és Konzuli hivatal Canberra
Konzuli hivatal Melbourne
Külgazdasági  és Konzuli Iroda, Sydney

Aktuális:

2022. 04. 18.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Ausztrália biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriája.  

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Az ausztrál Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása a járványügyi intézkedésekről: https://www.health.gov.au/health-alerts/covid-19/about

2022. február 21-től az érvényes vízummal és teljes COVID-19 oltással (1 vagy 2 dózis) rendelkező külföldi állampolgárságú utasok karantén és beutazási engedély nélkül utazhatnak Ausztráliába.

Az oltatlan, vagy nem megfelelő számú vagy típusú oltással rendelkezőknek továbbra is beutazási engedély előzetes igénylése szükséges és az érkezési tagállam szabályai szerint 7-14 napra karanténba kell vonulniuk. Beutazási engedély igénylése itt: https://covid19.homeaffairs.gov.au/travel-restrictions

Figyelem! A beutazási engedély nélkül utazók részére is kötelező az egyéb beutazási feltételek teljesítése, pl. vízum, védőoltás, karantén, stb! Ezekről a következő pontok szólnak. 

Elfogadott oltás típusok és dózisok: https://www.passports.gov.au/guidance-foreign-vaccination-certificates . Az oltási igazolások érvényességét nem szabályozzák, ugyanakkor az utolsó dózist legalább 7 nappal az utazás előtt szükséges felvenni.

Ellenőrzési lista a beutazási feltételeknek való megfelelésről: https://covid19.homeaffairs.gov.au/preparing-to-travel-to-australia-from-overseas

b. Kell-e teszt? Nem.

További információ a teszt és maszkhasználat kapcsán itt érhető el.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Előzetes beutazási engedély (travel exemption) szükséges azoknak a beutazóknak, akik külföldi állampolgárok és egyáltalán nem, vagy nem megfelelő számú vagy típusú oltással rendelkeznek. Emellett minden beutazónak szükséges online kitöltenie a Digital Passenger Declaration nyilatkozatot maximum 7 nappal, minimum 72 órával az utazás megkezdése előtt. (https://covid19.homeaffairs.gov.au/digital-passenger-declaration)

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

2022. február 21-től az érvényes vízummal és teljes COVID-19 oltással (1 vagy 2 dózis) rendelkező külföldi állampolgárságú utasok karantén és beutazási engedély nélkül utazhatnak Ausztráliába. Az elfogadott védőoltásokról, a külföldi oltási igazolványokról és a kiskorúak oltottságáról további részletek elérhetők itt.  (https://covid19.homeaffairs.gov.au/travel-vaccinated-australians-and-permanent-residents és https://www.passports.gov.au/guidance-foreign-vaccination-certificates) A Szputnyik és Sinopharm oltások bizonyos fajtáit elfogadják a beutazáshoz, a típusokról is elérhető tájékoztatás az előbbi linken. Harmadik oltás szükségességéről nincs tájékoztatás. A karanténmentes beutazáshoz tagállamonként különböző érkezés utáni tesztelési kötelezettségek vannak érvényben, ezekről tájékoztatás elérhető itt: https://www.australia.gov.au/states . Ugyanitt olvashatnak arról, hogy a tagállamokban a szolgáltatások igénybevételéhez szükséges-e oltási igazolás felmutatása.

e. Oltatlanokra / nem elfogadható vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Akik nem rendelkeznek COVID-19 elleni védőoltással, vagy nem az elfogadott típusú/dóziszsámú oltással rendelkeznek, 7-14 nap saját költségű hotelkarantént kötelesek tölteni az érkezési városban, illetve előzetes beutazási engedéllyel kell rendelkezniük. (lásd 1.a. pont)

f. Karanténkötelezettség: Van, oltottsági kedvezménnyel.

Lásd 1. e. pont. A karanténra kötelezettek abban a városban kerülnek elhelyezésre, amelynek nemzetközi repülőterén belépnek Ausztrália területére.  Tagállamonkénti karanténkövetelmények itt: https://www.australia.gov.au/states

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Üzleti célú utazásra is az általános beutazási feltételek érvényesek, lásd 1.a. pont..   

h. Tranzitálási szabályok:

Figyelem! A tranzitáló utasokra is érvényes, hogy a Digital Passenger Declaration-t online ki kell tölteni. Lásd 1. c. pont. 

Külföldi állampolgárok Ausztrálián keresztüli tranzitálása lehetséges és nem szükséges külön engedély kérése, amennyiben az utas a repülőtéri tranzit várót nem hagyja el és a tranzit ideje kevesebb, mint 72 óra. A tranzitálás kapcsán bővebb információ ide kattintva érhető el. A 72 órán belüli átszállásokra az alábbi részletszabályok vonatkoznak.

  • 0-8 óra közötti átszálláshoz szükséges: érvényes tranzit vízum és a továbbutazásra szóló repülőjegy. Magyar állampolgárok 8 óránál kevesebb időt vízum nélkül eltölthetnek a repülőtéri tranzitban.
  • 8-72 óra közötti átszálláshoz szükséges: érvényes tranzit vízum (sublcass 771), továbbutazásra szóló repülőjegy, a tagállami egészségügyi hatóságok engedélye ide kattintva található.
  • Amennyiben az átszálláskor a feladott csomagokat fel kell venni és újra elvégezni a check-int, az utazónak el kell hagynia a tranzit zónát és be kell lépnie Ausztrália területére. Ehhez az alábbi engedélyek szükségesek: belépési engedély ide kattintva, tranzit vízum (subclass 771), továbbutazásra szóló repülőjegy, tagállami egészségügyi hatóságok engedélye. Ezekre a fenti helyzetben az átszállás időtartamától függetlenül minden esetben szükség van, ezért javasoljuk, hogy előzetesen kérjenek információt a légitársaságtól a poggyászok feladása kapcsán.

i. A beutazási feltételek alóli mentesség:

Lásd 1) a. pont.

j. Egyéb hasznos információ:

Ausztrál Határrendészet (Australian Border Force) tájékoztatása:

https://www.abf.gov.au/

https://covid19.homeaffairs.gov.au/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

A megfelelő COVID-19 védőoltással rendelkező ausztrál állampolgárok és letelepedési engedéllyel rendelkezők szabadon utazhatnak külföldre, a védőoltás nélküliek csak a Department of Home Affairs engedélyével hagyhatják el az országot. Minden más személy engedély nélkül távozhat, ugyanakkor visszautazáskor fel kell mérni a beutazási feltételeket, 1.a) pont. Tájékoztatás a kiutazásról itt.  

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a eOdM5IGTmTa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a HtYIlrYhSye9WUcjNzNTga29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Ausztráliában jelen van a COVID-19 fertőzés, az egészségügyi intézmények felkészültek arra az esetre, ha a koronavírus újra széles körben elterjedne az országban. Az ausztráliai legfrissebb hivatalos információk a koronavírussal kapcsolatban az alábbi honlapon találhatók. 

Maszkok viselése kötelező a nemzetközi és belföldi légijáratokon, valamint minden repülőtéren. A látogatható szolgáltatások, az engedélyezett gyülekezési létszám, a tagállamok közötti utazási korlátozások folyamatosan változhatnak.

Országon belüli közlekedés:

Ausztrálián belül tagállamonként változó, hogy mely másik tagállamból érkező utasok belépését engedélyezik, illetve hogy mely területeket tekintenek hot spot-nak. Az országon belüli közlekedési korlátozások akár naponta változhatnak, kérjük, kísérjék figyelemmel az adott tagállam kormányzati tájékoztató weboldalait itt: https://www.australia.gov.au/states („State & Territory and interstate travel information” rész)

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Ausztrália biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriája.  

Természeti, egyéb katasztrófák: Ausztráliai tartózkodás során fellépő vészhelyzet esetén az alábbi ausztrál oldalon tájékozódhatnak:  https://www.australia.gov.au/information-and-services/public-safety-and-law/emergency-services/states-and-territories 

Terrorizmus

Ausztráliban közepes (5 fokozatú skálán 3 szint, sárga jelzés) a terrorfenyegetettség szintje. A repülőtereken, autóbusz-állomásokon, kikötőkben, valamint nyilvános rendezvényeken és a kormányzati épületekben szigorúbb biztonsági ellenőrzést vezettek be, emiatt fokozottabb rendőri jelenlétre lehet számítani a tömegrendezvényeken is. Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel az ausztrál hatóságok ilyen irányú tájékoztatásait, bejelentéseit és ajánlásait!
A National Security Hotline telefonszáma: 1800-1234-00,
e-mail: xdMYllhdvWEsQfrT6QhGYJQaG90bGluZUBuYXRpb25hbHNlY3VyaXR5Lmdvdi5hdQ==
Honlap

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

IGEN

Elvárt érvényessége:

Elvárt érvényessége: Ausztrália nem állapít meg külön érvényességi időt a beutazásra használt útlevelek vonatkozásában, a beutazás ugyanis a vízum meglététől és érvényességétől függ. Rövidebb turista célú látogatásnál azonban javasoljuk a tervezett időtartamot meghaladó érvényességi idejű útlevéllel történő beutazást. A különböző ausztrál honlapok, illetve a Magyarországról történő beutazásokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján javasoljuk a legalább egy éves érvényességi idejű útlevéllel való megérkezést, hosszabb (több évesre tervezett) tartózkodás esetén a 10 éves érvényességi idejű útlevél kiváltását közvetlenül az indulást megelőzően. A fél évesnél hosszabb érvényességi idejű útlevélre különösen azért lehet szükség, mert a térség több államában (továbbá az átszállásra leggyakrabban igénybe vett arab és ázsiai államokban) létezik a hat hónapos érvényességet előíró szabály.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN*

További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


*Beutazás ideiglenes magánútlevéllel - környező országok >>

Minden esetben érdeklődjön az adott ország külképviseletén!

Figyelem!

Közvetlen légijárat nincs Magyarország és Ausztrália között, így a tranzitálásnál, különösen a Magyarországra történő visszautazáskor figyelni kell az útlevél érvényességi idejére, ugyanis jó néhány ország területére való belépéshez még legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges!

Kiskorúak beutazása:

Ha kiskorú kíséret nélkül vagy egy szülővel utazik Ausztráliába, az alábbi formanyomtatványt (1229) kell kitölteni angolul. Célszerű a szülői hozzájáruló nyilatkozatot angol nyelven elkészíteni és a hozzájáruló szülő útlevelének a másolatát csatolni.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

Repülőtéri tranzitálás: Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum akkor, ha az utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik az ausztráliai reptéren, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót, valamint rendelkezik egy harmadik országba szóló repülőjeggyel és az adott célországba való beutazáshoz szükséges dokumentumokkal.

Beutazás: Ennek feltétele minden esetben - útlevéltől és céltól függetlenül -  az előre igényelt vízum megléte. A vízum típusokról ide kattintva érhető el részletes információ: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-finder/visit# 

2018. június 30-tól vízumigénylés kizárólag online, közvetlenül az ausztrál idegenrendészeti hatóság alábbi honlapján lehetséges: https://www.homeaffairs.gov.au/trav, az online szolgáltatáshoz szükséges ún. Immi-regisztráció: https://online.immi.gov.au/lusc/register.

Vízumkérelemmel kapcsolatban további információ közvetlenül az ausztrál idegenrendészeti hatóságtól kérhető: https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/contact-us/overview

Telefonos elérhetőség: https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/contact-us/telephone/outside-australia

A Magyarországról beérkező vízumkérelmekkel kapcsolatban a Belgrádi Ausztrál Nagykövetség az illetékes. Az elérhetőségeik az alábbiak: https://serbia.embassy.gov.au

Házikedvencek beutazása:

Az egész kérdéskörre vonatkozóan bővebb információk: www.agriculture.gov.au/cats-dogs

Vám:

Bővebb információ az ausztrál vám- és határőrség honlapján

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Fontos tudni:

 Az Ausztráliába érkező személyeknek ún. Incoming Passenger Card-ot kell kitölteni. A kitöltést angol nyelven kell elvégezni, de az alábbi oldalra kattintva többek között magyar nyelvű kitöltési útmutatót és kártyamintát is találnak a magyar állampolgárok.

Incoming passenger card (magyarul): https://www.abf.gov.au/entering-leaving-australia/files/ipc-sample-hungarian.pdf

A passenger card-ról bővebben az alábbi linken (angol nyelvű) tájékozódhatnak.

Tájékoztató a visszafordításra vonatkozó ausztrál gyakorlatról
(2018. 09. 18)

Az utóbbi időszakban több magyar beutazót is visszafordítottak a határőrizeti szervek Sydneyben és Brisbaneben. A leggyakoribb indok a beléptetés megtagadására és a vízum visszavonására az, hogy a vízumkérelem beadásakor megjelölt beutazási cél nem egyezik a meghallgatáskor közöltekkel. A jelentős forgalmat bonyolító repülőtereken (Sydney, Melbourne, Brisbane) a „törvénytelenül” belépő utazót megbilincselik és őrzött helyre szállítják, meghallgatásáról videó- és hangfelvételt készíthetnek. Az idegenrendészeti tiszt minden esetben elveszi a mobiltelefont és notebook számítógépet. Feltétlenül javasoljuk a beutazóknak, hogy működjenek együtt az idegenrendészeti tisztviselőkkel, ezzel elősegítik az esetleges negatív döntés elkerülését.

Felhívjuk a beutazók figyelmét, hogy a fenti esetben az idegenrendészeti őrizetben fogvatartott személyeknek elsősorban telefonon van lehetőségük a magyar konzuli tisztviselővel való kapcsolattartásra. Tekintettel arra, hogy az ún. jogszerűtlen beutazók többségét az ausztrál hatóság 24 órán belül ténylegesen visszafordítja, a rendelkezésre álló rendkívül szűk időkeretben a konzulnak általában még az őrizetes kifejezett kérése esetén sincs érdemi lehetősége a személyes látogatásra.

Ha az eljárás és bánásmód alapjogot sért, az őrizetesnek jogában áll írásban, elektronikus úton panaszt tenni, illetve az ausztrál ombudsmanhoz (https://forms.business.gov.au/smartforms/servlet/SmartForm.html?formCode=oco-complaint-form) és az Emberi Jogi Bizottsághoz (https://www.humanrights.gov.au/complaints/make-complaint) fordulni. Mód van a vízum érvénytelenítésével kapcsolatban jogorvoslati kérelem benyújtására is az alábbi oldalon írtak alapján: https://tribunalonline.mrt-rrt.gov.au. A konzuli tisztviselő, illetve a Konzuli Szolgálat nem vesz át és nem továbbít panaszokat.

További hasznos információ az országról

Pénznem: Ausztrál dollár (AUD)

Időjárás: Évszaktól függően a trópusi ciklonok, árvizek, illetve a bozóttűz okozhat problémát Ausztráliában. Vészhelyzeti telefonszám: 000.
Jelentős veszéllyel jár Ausztráliában a bozóttüzek novembertől február végéig terjedő előfordulása. Ezért kérjük, hogy minden esetben tartsák be a helyi hatóságok utasításait. 
Trópusi ciklonok elsősorban Queensland, Northern Territory és Western Australia területén fordulhatnak elő novembertől áprilisig. A helyi időjárási viszonyokról az Australian Bureau of Meteorology honlapján tájékozódhatnak. 

Biztosítás: Az utazás megkezdése előtt mindenképpen kössön utas- és balesetbiztosítást, ugyanis az orvosi ellátás költségei rendkívül magasak Ausztráliában. A sürgősségi mentő-szolgáltatást is ki kell fizetni, az alapdíj Canberrában 936,-AUD+12,-AUD kilométerenként. http://esa.act.gov.au/actas/fees-and-charges

Közlekedés: A magyar "B" kategóriás jogosítvány nemzetközi kiegészítéssel használható a turista és látogató vízumok érvényességi idejéig. Az ezt meghaladó időtartamú tartózkodás esetén ausztrál jogosítványért kell folyamodni. Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy kiutazás előtt ellenőrizzék jogosítványuk érvényességét, mivel annak meghosszabbítására a külképviseleteken keresztül nincs lehetőség!
Ausztráliában a baloldali közlekedés szabályai érvényesülnek! 
Különösen alkonyatkor és hajnaltájt jelentenek veszélyt a kenguruk és a vombatok, amelyek gyakran kiszámíthatatlan módon próbálják meg keresztezni az utakat. A vezetők csak nagyon óvatosan előzzék meg az ún. "road train"-eket! (A road trainek nagyteljesítményű kamionok, amelyek olykor 3-4 pótkocsiból állnak.) 
Az ország belső részeibe autóval utazóknak elengedhetetlenül fontos az útra való alapos felkészülés. Ausztrália belső, többnyire sivatagos területein (outback) gyakran előfordul, hogy több száz kilométeren keresztül nincs mobilhálózat, benzinkút vagy ivóvízvételi lehetőség, ezért kérjük, minden alkalommal tájékozódjanak előzetesen az út során várható körülményekről. 

Az Ausztráliába utazó magyar állampolgárok hasznos információkat találhatnak az Australia Tourism honlapján.

Közegészség, egészségügyi helyzet:  Ausztráliában a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó. A csapvíz a legtöbb helyen iható. Egyes városoktól távoleső vidékeken a csapvíz (artézi víz) helyett palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Egészségügyi kockázatot a napon leégés, az ausztrál fauna egyes képviselői (medúza, mérges kígyók, pókok, stb.) jelentenek. Még télen is indokolt a napszemüveg, valamint a hosszúujjú ruha, nyáron a magas faktorú naptej használata. Ausztrália élővilága számtalan veszélyt rejt, ezekre táblák figyelmeztetnek, de érdemes a szálláshelyeken közvetlenül érdeklődni, s általában fokozott körültekintéssel eljárni (például túrázáshoz magasszárú cipő, sátorverés előtt a környező bokrok megzörgetése, hajnali és koraesti vezetés elkerülése). A legveszélyesebb állatfajokról itt található képes összefoglaló:

A Queensland, az Északi Terület és Nyugat-Ausztrália északi területeire utazó magyar állampolgárok ügyeljenek a szúnyogok által terjesztett betegségek – dengue láz, Ross River láz – veszélyeire, és használjanak szúnyogriasztó szereket, valamint szúnyoghálót. Ezzel kapcsolatos további információk elérhetők a WHO honlapján: www.who.int/en, illetve a www.who.int/ith.

Ausztráliában általános, hogy a legtöbb orvosnak és kórháznak az egészségügyi ellátás igénybevétele után azonnal ki kell fizetni a számlát. A nagykövetség azt tanácsolja minden magyar állampolgárnak, hogy kössön teljes körű egészségügyi- és baleseti biztosítást az itt-tartózkodás teljes időtartamára. Javasoljuk: a magyar állampolgárok ellenőrizzék, hogy a biztosításuk kiterjedjen minden olyan tevékenységre (pl. búvárkodás, stb.), amelyet ausztráliai tartózkodásuk alatt folytatni szeretnének.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Canberra
Ausztrál Nagykövetség, Bécs