Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Nagykövetség és Konzuli hivatal Canberra
Konzuli hivatal Melbourne
Külgazdasági  és Konzuli Iroda, Sydney

Aktuális:

2020. 02. 29.
A Covid-19 terjedése miatti korlátozások Ausztráliába utazóknak 

A koronavírus terjedésének meggátolása érdekében az ausztrál hatóságok 2020. 02. 01- jétől csak az ausztrál állampolgárokat, tartózkodási engedéllyel (permanent resident) rendelkezőket és közvetlen családtagjaikat, gondviselőjüket, házastársaikat engedik be az országba a Kìnából vagy kìnai átszállással érkező repülőjáratokról.

2020. 02. 29- től Ausztrália megtagadja a belépést minden külföldi állampolgártól, aki az elmúlt 14 napban Iránban tartózkodott.

A hatóságok ezen kìvül minden Kínából és Iránból érkező utasnak azt javasolják, hogy különìtsék el magukat otthonaikban 14 napig az érkezésük után.

Javasoljuk, hogy a fenti szigorítások kapcsán ellenőrizzék vìzumukat és egyeztessenek a légitársaságukkal!

2020. 02. 10.
Az alábbi területeken árvízveszély van Ausztráliában. Kérjük, utazásuk során körültekintően készüljenek fel, és figyeljék az Országos Meterológiai Intézet által kiadott figyelmeztetéseket. 

New South Wales és Queensland államok keleti partján az elmúlt időszak heves esőzései miatt, illetve Western Australia állam nyugati partján egy trópusi ciklon miatt van árvízveszély. Kiemelendő, hogy a turisták által gyakran látogatott Sydney és Brisbane városok egyes részeit is érinthetik az áradások! A hatóságok felhívják minden autós figyelmét, hogy az utat keresztező vízmosásokon ne kíséreljenek meg áthajtani, mert a jármű elsodródhat és életveszélyes helyzet alakulhat ki.

2020. 01. 02.
Felhívjuk az Ausztráliában tartózkodó vagy Ausztráliába utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy csak halaszthatatlanul indokolt esetben utazzanak  ACT (Canberra), New South Wales és Victoria államokba mivel az utóbbi napokban megnövekedett az erdőtüzek száma, útlezárásokra került sor és folyamatosan zárnak le, nyitnak meg utakat, a telefonvonalak bizonyos területeken nem működnek. Tartózkodásuk során, illetve utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak utazási célterületük biztonsági helyzetéről.

A levegő minősége – különösen Canberrában – elérte az egészségre veszélyes minősítést. 

A levegő minőségéről az alábbi honlapokon találhatnak tájékoztatást:

Australian Capital Territory Air Quality Index

Victoria AirWatch

New South Wales Current and Forecast Air Quality

Az útlezárásokkal kapcsolatban ezen a honlapon tájékozódhatnak. 

Naprakész információk ezen a honlapon érhetőek el.

Biztonság:

Természeti, egyéb katasztrófák: Ausztráliai tartózkodás során fellépő vészhelyzet esetén az alábbi ausztrál oldalon tájékozódhatnak:  https://www.australia.gov.au/information-and-services/public-safety-and-law/emergency-services/states-and-territories 

Terrorizmus

Ausztráliban közepes (5 fokozatú skálán 3 szint, sárga jelzés) a terrorfenyegetettség szintje. A repülőtereken, autóbusz-állomásokon, kikötőkben, valamint nyilvános rendezvényeken és a kormányzati épületekben szigorúbb biztonsági ellenőrzést vezettek be, emiatt fokozottabb rendőri jelenlétre lehet számítani a tömegrendezvényeken is. Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel az ausztrál hatóságok ilyen irányú tájékoztatásait, bejelentéseit és ajánlásait!
A National Security Hotline telefonszáma: 1800-1234-00,
e-mail: SREyoHOKjCthO90Z2ZMTYdWaG90bGluZUBuYXRpb25hbHNlY3VyaXR5Lmdvdi5hdQ==
Honlap

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

IGEN

Elvárt érvényessége:

Elvárt érvényessége: Ausztrália nem állapít meg külön érvényességi időt a beutazásra használt útlevelek vonatkozásában, a beutazás ugyanis a vízum meglététől és érvényességétől függ. Rövidebb turista célú látogatásnál azonban javasoljuk a tervezett időtartamot meghaladó érvényességi idejű útlevéllel történő beutazást. A különböző ausztrál honlapok, illetve a Magyarországról történő beutazásokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján javasoljuk a legalább egy éves érvényességi idejű útlevéllel való megérkezést, hosszabb (több évesre tervezett) tartózkodás esetén a 10 éves érvényességi idejű útlevél kiváltását közvetlenül az indulást megelőzően. A fél évesnél hosszabb érvényességi idejű útlevélre különösen azért lehet szükség, mert a térség több államában (továbbá az átszállásra leggyakrabban igénybe vett arab és ázsiai államokban) létezik a hat hónapos érvényességet előíró szabály.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN*

További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


*Beutazás ideiglenes magánútlevéllel - környező országok >>

Minden esetben érdeklődjön az adott ország külképviseletén!

Figyelem!

Közvetlen légijárat nincs Magyarország és Ausztrália között, így a tranzitálásnál, különösen a Magyarországra történő visszautazáskor figyelni kell az útlevél érvényességi idejére, ugyanis jó néhány ország területére való belépéshez még legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges!

Kiskorúak beutazása:

Ha kiskorú kíséret nélkül vagy egy szülővel utazik Ausztráliába, az alábbi formanyomtatványt (1229) kell kitölteni angolul. Célszerű a szülői hozzájáruló nyilatkozatot angol nyelven elkészíteni és a hozzájáruló szülő útlevelének a másolatát csatolni.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

Repülőtéri tranzitálás: Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum akkor, ha az utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik az ausztráliai reptéren, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót, valamint rendelkezik egy harmadik országba szóló repülőjeggyel és az adott célországba való beutazáshoz szükséges dokumentumokkal.

Beutazás: Ennek feltétele minden esetben - útlevéltől és céltól függetlenül -  az előre igényelt vízum megléte. A vízum típusokról ide kattintva érhető el részletes információ: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-finder/visit# 

2018. június 30-tól vízumigénylés kizárólag online, közvetlenül az ausztrál idegenrendészeti hatóság alábbi honlapján lehetséges: https://www.homeaffairs.gov.au/trav, az online szolgáltatáshoz szükséges ún. Immi-regisztráció: https://online.immi.gov.au/lusc/register.

Vízumkérelemmel kapcsolatban további információ közvetlenül az ausztrál idegenrendészeti hatóságtól kérhető: https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/contact-us/overview

Telefonos elérhetőség: https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/contact-us/telephone/outside-australia

A Magyarországról beérkező vízumkérelmekkel kapcsolatban a Belgrádi Ausztrál Nagykövetség az illetékes. Az elérhetőségeik az alábbiak: https://serbia.embassy.gov.au

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.agriculture.gov.au/cats-dogs/assistance-dogs#on-arrival-in-australia

Az egész kérdéskörre vonatkozóan bővebb információk: www.agriculture.gov.au/cats-dogs

Vám:

Bővebb információ az ausztrál vám- és határőrség honlapján

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Fontos tudni:

 Az Ausztráliába érkező személyeknek ún. Incoming Passenger Card-ot kell kitölteni. A kitöltést angol nyelven kell elvégezni, de az alábbi oldalra kattintva többek között magyar nyelvű kitöltési útmutatót és kártyamintát is találnak a magyar állampolgárok.

Incoming passenger card (magyarul): https://www.abf.gov.au/entering-leaving-australia/files/ipc-sample-hungarian.pdf

A passenger card-ról bővebben az alábbi linken (angol nyelvű) tájékozódhatnak.

Tájékoztató a visszafordításra vonatkozó ausztrál gyakorlatról
(2018. 09. 18)

Az utóbbi időszakban több magyar beutazót is visszafordítottak a határőrizeti szervek Sydneyben és Brisbaneben. A leggyakoribb indok a beléptetés megtagadására és a vízum visszavonására az, hogy a vízumkérelem beadásakor megjelölt beutazási cél nem egyezik a meghallgatáskor közöltekkel. A jelentős forgalmat bonyolító repülőtereken (Sydney, Melbourne, Brisbane) a „törvénytelenül” belépő utazót megbilincselik és őrzött helyre szállítják, meghallgatásáról videó- és hangfelvételt készíthetnek. Az idegenrendészeti tiszt minden esetben elveszi a mobiltelefont és notebook számítógépet. Feltétlenül javasoljuk a beutazóknak, hogy működjenek együtt az idegenrendészeti tisztviselőkkel, ezzel elősegítik az esetleges negatív döntés elkerülését.

Felhívjuk a beutazók figyelmét, hogy a fenti esetben az idegenrendészeti őrizetben fogvatartott személyeknek elsősorban telefonon van lehetőségük a magyar konzuli tisztviselővel való kapcsolattartásra. Tekintettel arra, hogy az ún. jogszerűtlen beutazók többségét az ausztrál hatóság 24 órán belül ténylegesen visszafordítja, a rendelkezésre álló rendkívül szűk időkeretben a konzulnak általában még az őrizetes kifejezett kérése esetén sincs érdemi lehetősége a személyes látogatásra.

Ha az eljárás és bánásmód alapjogot sért, az őrizetesnek jogában áll írásban, elektronikus úton panaszt tenni, illetve az ausztrál ombudsmanhoz (https://forms.business.gov.au/smartforms/servlet/SmartForm.html?formCode=oco-complaint-form) és az Emberi Jogi Bizottsághoz (https://www.humanrights.gov.au/complaints/make-complaint) fordulni. Mód van a vízum érvénytelenítésével kapcsolatban jogorvoslati kérelem benyújtására is az alábbi oldalon írtak alapján: https://tribunalonline.mrt-rrt.gov.au. A konzuli tisztviselő, illetve a Konzuli Szolgálat nem vesz át és nem továbbít panaszokat.

További hasznos információ az országról

Pénznem: Ausztrál dollár (AUD)

Időjárás: Évszaktól függően a trópusi ciklonok, árvizek, illetve a bozóttűz okozhat problémát Ausztráliában. Vészhelyzeti telefonszám: 000.
Jelentős veszéllyel jár Ausztráliában a bozóttüzek novembertől február végéig terjedő előfordulása. Ezért kérjük, hogy minden esetben tartsák be a helyi hatóságok utasításait. 
Trópusi ciklonok elsősorban Queensland, Northern Territory és Western Australia területén fordulhatnak elő novembertől áprilisig. A helyi időjárási viszonyokról az Australian Bureau of Meteorology honlapján tájékozódhatnak. 

Biztosítás: Az utazás megkezdése előtt mindenképpen kössön utas- és balesetbiztosítást, ugyanis az orvosi ellátás költségei rendkívül magasak Ausztráliában. A sürgősségi mentő-szolgáltatást is ki kell fizetni, az alapdíj Canberrában 936,-AUD+12,-AUD kilométerenként. http://esa.act.gov.au/actas/fees-and-charges

Közlekedés: A magyar "B" kategóriás jogosítvány nemzetközi kiegészítéssel használható a turista és látogató vízumok érvényességi idejéig. Az ezt meghaladó időtartamú tartózkodás esetén ausztrál jogosítványért kell folyamodni. Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy kiutazás előtt ellenőrizzék jogosítványuk érvényességét, mivel annak meghosszabbítására a külképviseleteken keresztül nincs lehetőség!
Ausztráliában a baloldali közlekedés szabályai érvényesülnek! 
Különösen alkonyatkor és hajnaltájt jelentenek veszélyt a kenguruk és a vombatok, amelyek gyakran kiszámíthatatlan módon próbálják meg keresztezni az utakat. A vezetők csak nagyon óvatosan előzzék meg az ún. "road train"-eket! (A road trainek nagyteljesítményű kamionok, amelyek olykor 3-4 pótkocsiból állnak.) 
Az ország belső részeibe autóval utazóknak elengedhetetlenül fontos az útra való alapos felkészülés. Ausztrália belső, többnyire sivatagos területein (outback) gyakran előfordul, hogy több száz kilométeren keresztül nincs benzinkút vagy ivóvízvételi lehetőség, ezért kérjük, minden alkalommal tájékozódjanak előzetesen az út során várható körülményekről. 

Az Ausztráliába utazó magyar állampolgárok hasznos információkat találhatnak az Australia Tourism honlapján.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

Vallási és viselkedési kultúra: 

Közegészség, egészségügyi helyzet:  Ausztráliában a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó. A csapvíz a legtöbb helyen iható. Egyes városoktól távoleső vidékeken a csapvíz (artézi víz) helyett palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Egészségügyi kockázatot a napon leégés, az ausztrál fauna egyes képviselői (medúza, mérges kígyók, pókok, stb.) jelentenek. Még télen is indokolt a napszemüveg, valamint a hosszúujjú ruha, nyáron a magas faktorú naptej használata. Ausztrália élővilága számtalan veszélyt rejt, ezekre táblák figyelmeztetnek, de érdemes a szálláshelyeken közvetlenül érdeklődni, s általában fokozott körültekintéssel eljárni (például túrázáshoz magasszárú cipő, sátorverés előtt a környező bokrok megzörgetése, hajnali és koraesti vezetés elkerülése). A legveszélyesebb állatfajokról itt található képes összefoglaló:

A Queensland, az Északi Terület és Nyugat-Ausztrália északi területeire utazó magyar állampolgárok ügyeljenek a szúnyogok által terjesztett betegségek – dengue láz, Ross River láz – veszélyeire, és használjanak szúnyogriasztó szereket, valamint szúnyoghálót. Ezzel kapcsolatos további információk elérhetők a WHO honlapján: www.who.int/en, illetve a www.who.int/ith.

Ausztráliában általános, hogy a legtöbb orvosnak és kórháznak az egészségügyi ellátás igénybevétele után azonnal ki kell fizetni a számlát. A nagykövetség azt tanácsolja minden magyar állampolgárnak, hogy kössön teljes körű egészségügyi- és baleseti biztosítást az itt-tartózkodás teljes időtartamára. Javasoljuk: a magyar állampolgárok ellenőrizzék, hogy a biztosításuk kiterjedjen minden olyan tevékenységre (pl. búvárkodás, stb.), amelyet ausztráliai tartózkodásuk alatt folytatni szeretnének.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Canberra
Konzuli Hivatal, Melbourne
Ausztrál Nagykövetség, Bécs