Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország legközelebbi külképviselete a wellingtoni magyar nagykövetség Új-Zélandon. Egyetlen EU tagállam sem tart fenn képviseletet a Cook-szigeteken, Wellingtonon kívül a legközelebbi uniós missziók a brit és a francia külképviselet a Fidzsi-szigeteken.

A Cook-szigetek Új-Zéland társult állama, jelentős önállósággal, ugyanakkor számos gazdasági, kül- és védelempolitikai szállal szorosan kapcsolódva Új-Zélandhoz.

Aktuális:

2021. 02. 11.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Cook-szigetek biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? NEM. 

Csak a Cook-szigetek és Új-Zéland állampolgárai, valamint a cook-szigeteki tartózkodási vagy munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok léphetnek be az országba. A Cook-szigetekre történő belépés csak abban az esetben engedélyezett, amennyiben az utazó az aucklandi nemzetközi repülőtérről indul, és az utazás megkezdését megelőzően legalább 14 napot Új-Zélandon töltött. A belépéshez szükséges továbbá a cook-szigeteki Egészségügy Minisztérium előzetes hozzájárulása is. Ezzel kapcsolatban bővebb információ az alábbi linken érhető el.

b. Kell-e teszt? Igen.

A Cook-szigetekre történő beutazás előfeltétele az ország Egészségügy Minisztériumának előzetes belépési engedélye, valamint negatív Covid-19 teszt produkálása maxiumum 96 órával az aucklandi nemzetközi repülőtérről történő felszállást megelőzően. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az utazást megelőzően belépési engedélyt kell kérni a Cook-szigetek Külügyminisztériumától. A kérvényeket az alábbi email címre kell elküldeni: UDoVLCMlVQS5TUJ0QaW1taWdyYXRpb24yQGNvb2tpc2xhbmRzLmdvdi5jaw==  

d. Karanténkötelezettség: Van.

A Cook-szigetekre utazóknak 14 napot Új-Zélandon kell eltölteniük a Raratongára történő utazásukat megelőzően és rendelkezniük kell az aucklandi repülőtérről történő indulás időpontjához képest 96 óránál nem régebbi negatív Covid-19 teszttel. A Cook-szigetekre történt megérkezést követően nincsen érvényben karantén kötelezettség a cook-szigeteki és az új-zélandi állampolgárok esetében.  

e. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az üzleti célú beutazókra is vonatkozik az a rendelkezés, miszerint a Cook-szigetekre történő megérkezést megelőzően 14 napot Új-Zélandon kell eltöltenie az utazónak. 

f. Esetleges kivételek: 

A Cook-szigetek kormánya csak kivételes esetben, egyéni kérelem benyújtását és pozitív elbírálását követően engedélyezi külföldi állampolgárok országba történő belépését. A kérelmeket a Cook-szigetek Külügyminisztériumának kell megküldeni az alábbi emal címre: ctdkPTDDPCJYTVklpw2NOaW1taWdyYXRpb24yQGNvb2tpc2xhbmRzLmdvdi5jaw==

g. Kiutazás az országból:

Nincsenek érvényben az ország elhagyására vonatkozó korlátozások. 

h. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a CAfYD2N2a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a EGqQBnatglfhk3F2Wa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) A Cook-szigetekre  érkezőkre  vonatkozó egyéb szabályok, információk:

  • Az országban jelenleg nincsenek érvényben kijárási és rendezvényekre vonatkozó korlátozások.
  • Belföldi légi járatokon és buszokon kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. 

Hasznos linkek:

  • Az aktuális határrendészeti szabályok és intézkedések az alábbi linken érhetőek el.
  • Az Aucklandi Nemzetközi Repülőtérre vonatkozó aktuális információk az alábbi linken érhetőek el. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A Cook-szigeteken a biztonság magas fokú, de előfordulhat turisták kárára elkövetett, általában kisebb veszélyességű lopás vagy más bűncselekmény. Esetleges veszélyekről rendszeresen frissített tájékoztatást az új-zélandi külügyminisztérium honlapján találnak.

Segélyhívó telefonszámok:

  • mentők: 998
  • rendőrség: 999
  • tűzoltók: 996

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A Cook-szigetek aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye. Közvetlen veszély esetén a helyi rádió figyelmeztetést ad.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A szigetek meteorológiai szolgálatának honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

Magyar útlevéllel rendelkező utazók 31 napot meg nem haladó időtartamra előzetes vízum nélkül léphetnek be a Cook-szigetek területére. A tartózkodási jogosultság díj ellenében a helyszínen 30 nappal meghosszabbítható, akár több alkalommal is, maximum 6 hónapos tartózkodásig.

Házikedvencek beutazása:

Állatok bevitele a világ legtöbb országából, köztük Magyarországról is tilos, kivétel a vakvezető kutya, megfelelő engedély birtokában. Hasznos források:

Vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, élelmiszerek bevitelére. További részletek találhatók a következő honlapokon:

További hasznos információ az országról

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején -11 óra, a nyári időszámítás idején -12 óra.

Hivatalos pénznem az új-zélandi dollár. A nemzetközi bankkártyák általában használhatók, néhány új-zélandi bank fiókokat és bankjegykiadó automatákat üzemeltet a szigeteken.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Cook-szigetekre utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők telefonszáma: 998.

Javasolt oltások a Cook-szigetekre utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Potenciális veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegségek, különösképpen a Zika-vírus, a Dengue-láz és a Chikungunya-láz. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a dél-csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrás az országról:

Ausztrál Külügy- és Külkereskedelmi Minisztérium utazási tanácsok >>