Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2020.10.24. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország legközelebbi külképviselete a wellingtoni magyar nagykövetség Új-Zélandon. Egyetlen EU tagállam sem tart fenn képviseletet a Cook-szigeteken, Wellingtonon kívül a legközelebbi uniós missziók a brit és a francia külképviselet a Fidzsi-szigeteken.

A Cook-szigetek Új-Zéland társult állama, jelentős önállósággal, ugyanakkor számos gazdasági, kül- és védelempolitikai szállal szorosan kapcsolódva Új-Zélandhoz.

Aktuális:

2020. 02. 01.
 A Cook-szigetek kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében szigorított az országba történő belépés feltételeit. 2020. március 2-tól kezdődően nem léphetnek be az országba azok a külföldi állampolgárságú utazók, akik a megérkezésüket megelőző 14 napon belül Kínában, Hong Kongban, Makaón, Szingapúrban, Japánban, Dél-Koreában, Malajziában, Thaiföldön, Indonéziában, Vietnámban, Kambodzsában, Laoszban, Iránban, Olaszországban, vagy a Fülöp-szigeteken jártak. Felhívjuk a magyar utazók figyelmét, hogy a Cook-szigetekre történő utazásuk során lehetőség szerint kerüljék el az említett országokban történő tranzitálást, ellenkező esetben nem fognak tudni belépni az országba.  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A Cook-szigeteken a biztonság magas fokú, de előfordulhat turisták kárára elkövetett, általában kisebb veszélyességű lopás vagy más bűncselekmény. Esetleges veszélyekről rendszeresen frissített tájékoztatást az új-zélandi külügyminisztérium honlapján találnak.

Segélyhívó telefonszámok:

  • mentők: 998
  • rendőrség: 999
  • tűzoltók: 996

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A Cook-szigetek aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye. Közvetlen veszély esetén a helyi rádió figyelmeztetést ad.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A szigetek meteorológiai szolgálatának honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

Magyar útlevéllel rendelkező utazók 31 napot meg nem haladó időtartamra előzetes vízum nélkül léphetnek be a Cook-szigetek területére. A tartózkodási jogosultság díj ellenében a helyszínen 30 nappal meghosszabbítható, akár több alkalommal is, maximum 6 hónapos tartózkodásig.

Házikedvencek beutazása:

Állatok bevitele a világ legtöbb országából, köztük Magyarországról is tilos, kivétel a vakvezető kutya, megfelelő engedély birtokában. Hasznos források:

Vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, élelmiszerek bevitelére. További részletek találhatók a következő honlapokon:

További hasznos információ az országról

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején -11 óra, a nyári időszámítás idején -12 óra.

Hivatalos pénznem az új-zélandi dollár. A nemzetközi bankkártyák általában használhatók, néhány új-zélandi bank fiókokat és bankjegykiadó automatákat üzemeltet a szigeteken.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Cook-szigetekre utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők telefonszáma: 998.

Javasolt oltások a Cook-szigetekre utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Potenciális veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegségek, különösképpen a Zika-vírus, a Dengue-láz és a Chikungunya-láz. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a dél-csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrás az országról:

Ausztrál Külügy- és Külkereskedelmi Minisztérium utazási tanácsok >>