Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: A Fidzsi-szigeteken magyar külképviselet nincs, az országba akkreditált magyar nagykövetség Új-Zélandon, Wellingtonban működik. Elérhetőségei az alábbi linken >>

Az EU-tagállamok közül Nagy-Britannia és Franciaország tart fenn külképviseletet a Fidzsi-szigetek fővárosában, Suvában. Franciaország képviseletén azonban 2017. december 1. óta nem működik konzuli részleg, bár a bajba jutott francia – és hozzájuk forduló egyéb EU – állampolgárok segítségét így is ellátják. Szintén Suvában található az Európai Unió csendes-óceáni térséget lefedő képviselete (Delegation of the European Union for the Pacific), de a világ más országaihoz hasonlóan ez a képviselet Fidzsin sem végez konzuli érdekvédelmi tevékenységet. 

Aktuális:

2020. 03. 20.
A Fidzsi-szigetek kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében szigorított az országba történő belépés feltételeit. 2020. március 20-től kezdődően nem léphetnek be az országba azok a külföldi állampolgárságú utazók, akik a Fidzsiszigetekre történő megérkezésüket megelőző 14 napon belül Kínában, Iránban és DélKoreában, Nagy-Britanniában, az Amerikai Egyesült Államokban, vagy az Európai Unióban jártak. Emellett az ország egészségügyi hatósága minden országba belépő utazó esetében 14 napos kötelező karantén időszakot rendelt el. Felhívjuk a magyar utazók figyelmét, hogy a Fidzsi-szigetekre történő utazásuk során kerüljék el az említett országokban történő tranzitálást, ellenkező esetben nem fognak tudni belépni az országba.

2020. 03. 09.
A Fidzsi-szigetek kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében szigorított az országba történő belépés feltételeit. 2020. március 9-től kezdődően nem léphetnek be az országba azok a külföldi állampolgárságú utazók, akik a Fidzsi-szigetekre történő megérkezésüket megelőző 14 napon belül Kínában, Olaszországban, Iránban és Dél-Koreában jártak. Felhívjuk a magyar utazók figyelmét, hogy a Fidzsi-szigetekre történő utazásuk során kerüljék el az említett országokban történő tranzitálást, ellenkező esetben nem fognak tudni belépni az országba. 

2020. 02. 03.
A Fidzsi-szigetek kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében szigorított az országba történő belépés feltételeit. 2020. február 3-tól kezdődően, nem léphetnek be az országba és nem tranzitálhatnak az ország repterein azok a külföldi állampolgárságú utazók, akik a megérkezésüket megelőző 14 napon belül Kínában jártak. Felhívjuk a magyar utazók figyelmét, hogy a Fidzsi-szigetekre történő utazásuk során lehetőség szerint kerüljék el a Kínában történő tranzitálást, ellenkező esetben nem fognak tudni belépni az országba.

2019. 11. 27.
Az elmúlt időszakban megnövekedett a kanyaró vírussal megfertőződöttek száma Fidzsin. Felhívjuk az országba utazni szándékozók figyelmét, hogy az utazás megkezdése előtt mindenképpen gondoskodjanak védőoltás beadásáról, különös tekintettel kisgyermekek és fiatalkorúak esetében. Mivel a betegség lappangási ideje 10-14 nap is lehet, ezért az utazást követően amennyiben láz, rosszullét, nyak vagy fejfájás tünetei jelentkeznek, haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A Fidzsi-szigeteken a biztonság általában jónak mondható, a külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Különösen a turisták által látogatott helyeken előfordulhat azonban zsebtolvajlás és hasonló kisebb lopások, illetve hitelkártya-visszaélés. Óvatosság ajánlott a városokban éjszaka. Javasolható, hogy szükség esetén a helyi Közlekedési Hatóság által regisztrált, sárga rendszámtáblás taxikat, kisbuszokat vegyék igénybe. Az új-zélandi külügyminisztérium honlapján rendszeresen aktualizált biztonsági információkat olvashatnak.

Bár az ország politikai helyzete stabilnak mondható, a lakosság döntő részét fele-fele arányban kitevő őslakosok és indiai származású fidzsik közötti törékeny egyensúly miatt időnként előfordulhatnak tüntetések, esetleg erőszakos cselekmények, ezért javasoljuk, hogy a nagyobb tömegrendezvényeket a szigetre látogatók lehetőleg kerüljék el.

Különös tekintettel a földrengések és cunamik eshetőségére, javasoljuk, hogy a Fidzsi-szigetekre utazó magyar állampolgárok nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a magyar  Konzuli Szolgálat honlapján.

Általános segélyhívó telefonszám: 911.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért folyamatos a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye. Közvetlen veszély esetén a helyi rádió- és televízió-állomások is figyelmeztetést adnak, számos tengerparti szállodának pedig cunami evakuációs terve van, amit az ott megszálló vendégeknek érdemes megismerni.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A Fidzsi Meteorológiai Szolgálat honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról. A trópusi viharok a megáradt vízfolyások és a hegyoldalakon földcsuszamlások révén is veszélyt jelentenek, illetve átmenetileg akadályozhatják a szolgáltatásokat, áram-, víz- és élelmiszerellátást.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig érvényes kell legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA munkavállalási engedéllyel érkezők, illetve a jachton utazó turisták kivételével minden Fidzsire utazó személynek már a megérkezéskor rendelkeznie kell az országból való távozást biztosító jeggyel. A belépésnél a Bevándorlási Hivatal munkatársai kérhetik a beutazót, hogy mutassa fel a távozásra szolgáló jegyét, illetve igazolja tartózkodásának anyagi fedezetét.

Vízum:

Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazáshoz és 4 hónapot meg nem haladó tartózkodáshoz nem szükséges előzetesen vízumot igényelni. A belépésnél kapott, négyhavi tartózkodásra jogosító „látogatási engedélyt” (visitor permit) 2 hónappal lehetséges meghosszabbítani, ezt helyben a Bevándorlási Hivatalnál szükséges intézni, fizetni kell érte. 

Mivel Magyarországról a Fidzsi-szigetekre gyakorlatilag csak más tranzit országok érintésével lehetséges eljutni, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a tranzit országok esetleges vízum előírásait, illetve az útlevél érvényességi idejére vonatkozó előírásait is vegyék figyelembe. Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum abban az esetben, ha a magyar útlevéllel utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik Ausztráliában, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót. Minden egyéb esetben a megfelelő ausztrál vízum előzetes beszerzése kötelező.

Vám:

A belépésre és kilépésre vonatkozó vámszabályokról a Fidzsi Adó- és Vámhivatal honlapján lehet tájékozódni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, élelmiszerek bevitelére. Részletes tájékoztatás a Bioszféra-biztonsági Hatóság (Biosecurity Authority) honlapján olvasható. Szigorúan veszik a belépéskor ezzel kapcsolatban kitöltendő kérdőívet, melyen be kell jelenteni minden, az élővilágra potenciálisan kockázatos terméket, tárgyat. Az országba érkezők által kitöltendő belépési kártya.

Kilépésnél a védett fajokkal kapcsolatos nemzetközi szabályozásra kell figyelemmel lenni, melyről részleteket szintén a Fidzsi Adó- és Vámhivatal honlapján olvashatnak.

Házikedvencek beutazása:

Az élővilág védelmével kapcsolatos fent említett okokból előzetes engedélyezést igényel a házikedvencek beutaztatása is, melyhez szintén a Biosecurity Authority honlapján található útmutatás.

További források:

További hasznos információ az országról

Időeltolódás:

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején +12 óra, a nyári időszámítás idején +10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és a Fidzsi-szigeteken, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás +11 óra.

Hivatalos pénznem: fidzsi dollár.

Közlekedés:

Fidzsin baloldali közlekedés van. A városokon kívül az utak túlnyomó többsége nem aszfaltozott, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek, különösen kedvezőtlen időjárási viszonyok között és éjszaka.

A légiközlekedés biztonsága a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A mentők hívószáma (általános segélyhívó telefonszám): 911.

Javasolt oltások a Fidzsi-szigetekre utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Fidzsin is előfordult már a szúnyogok által terjesztett Zika-vírusos megbetegedés, ezért utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat, vagy az új-zélandi kormányzat erre vonatkozó honlapjain. A szúnyogok terjesztik a dengue-lázt is, amelynek veszélyével szintén számolni kell. Az aktuális helyzetről a www.who.int/topics/dengue/en honlapon tájékozódhatnak.

Az orvosi ellátás lehetőségei korlátozottak, és komolyabb probléma esetén könnyen előfordulhat, hogy csak az országon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Fidzsi-szigetekre utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, amennyiben az ellátás helyben nem biztosítható.

További hivatalos információforrások az országról: