Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: A Fidzsi-szigeteken magyar külképviselet nincs, az országba akkreditált magyar nagykövetség Új-Zélandon, Wellingtonban működik. Elérhetőségei az alábbi linken >>

Az EU-tagállamok közül Nagy-Britannia és Franciaország tart fenn külképviseletet a Fidzsi-szigetek fővárosában, Suvában. Franciaország képviseletén azonban 2017. december 1. óta nem működik konzuli részleg, bár a bajba jutott francia – és hozzájuk forduló egyéb EU – állampolgárok segítségét így is ellátják. Szintén Suvában található az Európai Unió csendes-óceáni térséget lefedő képviselete (Delegation of the European Union for the Pacific), de a világ más országaihoz hasonlóan ez a képviselet Fidzsin sem végez konzuli érdekvédelmi tevékenységet. 

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

A Fidzsi-szigetek biztonsági besorolása a legalacsonyabb, III. biztonsági besorolási kategóriába tartozik. A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyar állampolgárok jelenleg Magyarországról kiindulva magyar vagy Európai Uniós oltottságot, vagy betegségből történő kigyógyulást igazoló angol nyelvű dokumentum birtokában beutazhatnak a Fidzsi-szigetekre.

Az országba történő beutazással kapcsolatban az alábbi linken érhetőek el részletes információk:  https://www.fiji.travel/faq#before-you-come

Az ország egészségügyi hatósága jelenleg az Astra-Zeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, a Moderna a Nuvaxovid (Novavax), Coronavac (Sinovac), Covishield, BBIBP-CorV (Sinopharm), Covaxin és a Sputnik V vakcinákat fogadja el. Minden 18. életévét betöltött utazónak a Fidzsi-szigetekre történő megérkezést megelőzően minimum 14 nappal meg kell kapnia a védőoltás második dózisát. A harmadik dózis megléte erősen ajánlott. Védőoltással nem rendelkező kiskorúak beutazhatnak az országba védőoltással rendelkező szüleikkel. 

Azoknak az utasoknak, akik a Fidzsi-szigetekre történő utazást megelőző 30 napon belül átestek a koronavírus fertőzésen azt hivatalos angol nyelvű dokumentummal kell igazolniuk. A beutazáshoz szükséges továbbá olyan egészségbiztosítás megléte, ami fedezi a Coid-19 esetleges szövődményeinek Fidzsi-szigeteken történő kezelésének költségét is. 

b. Kell-e teszt? Igen.

A Fidzsi-szigetekre történő beutazás előfeltétele minden 12. életévet betöltött személy esetében az utazás megkezdéséhez képest 24 óránál nem régebbi angol nyelvű negatív RAT vagy 48 óránál nem régebbi PCR Covid-19 teszt. Az utazásra vonatkozó részletes feltételek az alábbi honlapon érhetőek el: https://www.fiji.travel/covid-19 valamint https://www.fiji.travel/covid-19/travelling-to-fiji#pre-departure-checklist

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

A Fidzsi-szigetekre történő megérkezést követően, a megérkezés időpontjához képest minden utazónak minimum 48, de maximum 72 óra elteltével előre lefoglalt és kifizetett RAT tesztelésen kell részt vennie. Ezzel kapcsolatban bővebb információ az alábbi honlapon érhető el: https://entrytestfiji.com/

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Az ország egészségügyi hatósága jelenleg az Astra-Zeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, a Moderna a Nuvaxovid (Novavax), Coronavac (Sinovac), Covishield, BBIBP-CorV (Sinopharm), Covaxin és a Sputnik V vakcinákat fogadja el. Védőoltással rendelkező utazók korlátozások nélkül vehetnek igénybe szolgáltatásokat, látogathatnak éttermeket, bárokat és folytathatnak szabadidős tevékenységet. A Fidzsi-szigetek elfogadja a vakcinák közötti keresztoltást a harmadik oltások esetében. Minden országba érkező utazónak rendelkeznie kell a Covid-19 szövődményeinek kezelését is magába foglaló utasbiztosítással. 

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Védőoltással nem rendelkező külföldi állampolgárok csak abban az esetben utazhatnak a Fidzsi-szigetekre, ha még nem töltötték be 18. életévüket. Ehhez a Fidzsi-szigetek kormányának előzetes hozzájárulása szükséges. 

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

A Fidzsi-szigetek kormánya minden országba látogató turista számára azt tanácsolja, hogy CFC (Care Fiji Commitment) igazolással rendelkező szállodában foglaljon szállást, ez azonban nem kötelező. A CFC tanúsítvánnyal rendelkező szálláshelyek listája az alábbi linken érhető el: https://www.fiji.travel/covid-19/safer-than-ever

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az a, b, d, és f, pontokban foglaltak érvényesek az üzleti célból a Fidzsi-szigetekre utazókra is.

h. Tranzitálási szabályok:

A Fidzsi-szigetek engedélyezi a tranzitálást az ország repterein, amennyiben arra az országba történő megérkezést követő 72 órán belül sor kerül. Ennek előfeltétele a Fidzsi-szigetek elhagyására vonatkozó repülőjegy megléte, angol nyelvű oltottsági igazolás, valamint negatív Covid-19 produkálása amennyiben ezt a célország megköveteli. A 10 órát meg nem haladó tranzitálási idővel rendelkező utazók a repülőtéren várhatják meg járatuk indulását.  Amennyiben a tranzitálás ideje meghaladja a 10 órát, úgy az utazónak előre lefoglalt és kifizetett szállodai szobában kell megvárnia és RAT tesztelésen kell részt vennie. A teszteléssel, valamint időpont foglalással kapcsolatban bővebb információ az alábbi honlapon érhető el: https://entrytestfiji.com

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: NINCS.

j. Egyéb hasznos információ:

A suvai és nadii nemzetközi repülőtereken érvényben lévő Covid-19-el kapcsolatos rendelkezések az alábbi linken érhetőek el: http://airportsfiji.com/nadi-international-airport-travel-Safe.pdf

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Nincsenek érvényben az ország elhagyására vonatkozó korlátozások. 

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a kyWNyvmEPdghIwxX6kYMGmha29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a cBRcwqqQoEIDbhf6JNTD3Ua29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

4) Helyi járványügyi szabályok: 

A Fidzsi-szigetek kormánya minden országba látogató turista számára ajánlja, hogy tömegközlekedési eszközökön hordjanak orrot és szájat eltakaró maszkot.

5) A nyári szezonra vonatkozó további információ:

A Fidzsi-szigetek megnyitotta határait külföldi utazók előtt. A Fidzsi-szigeteken történő utazást megelőzően javasoljuk az alábbi honlapon található információk áttekintését:  https://www.fiji.travel/covid-19/travelling-to-fiji

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! A Fidzsi-szigetek biztonsági besorolása a legalacsonyabb, III. biztonsági besorolási kategóriába tartozik. 

A Fidzsi-szigeteken a biztonság általában jónak mondható, a külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Különösen a turisták által látogatott helyeken előfordulhat azonban zsebtolvajlás és hasonló kisebb lopások, illetve hitelkártya-visszaélés. Óvatosság ajánlott a városokban éjszaka. Javasolható, hogy szükség esetén a helyi Közlekedési Hatóság által regisztrált, sárga rendszámtáblás taxikat, kisbuszokat vegyék igénybe. Az új-zélandi külügyminisztérium honlapján rendszeresen aktualizált biztonsági információkat olvashatnak.

Bár az ország politikai helyzete stabilnak mondható, a lakosság döntő részét fele-fele arányban kitevő őslakosok és indiai származású fidzsik közötti törékeny egyensúly miatt időnként előfordulhatnak tüntetések, esetleg erőszakos cselekmények, ezért javasoljuk, hogy a nagyobb tömegrendezvényeket a szigetre látogatók lehetőleg kerüljék el.

Különös tekintettel a földrengések és cunamik eshetőségére, javasoljuk, hogy a Fidzsi-szigetekre utazó magyar állampolgárok nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a magyar  Konzuli Szolgálat honlapján.

Általános segélyhívó telefonszám: 911.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért folyamatos a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye. Közvetlen veszély esetén a helyi rádió- és televízió-állomások is figyelmeztetést adnak, számos tengerparti szállodának pedig cunami evakuációs terve van, amit az ott megszálló vendégeknek érdemes megismerni.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A Fidzsi Meteorológiai Szolgálat honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról. A trópusi viharok a megáradt vízfolyások és a hegyoldalakon földcsuszamlások révén is veszélyt jelentenek, illetve átmenetileg akadályozhatják a szolgáltatásokat, áram-, víz- és élelmiszerellátást.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig érvényes kell legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA munkavállalási engedéllyel érkezők, illetve a jachton utazó turisták kivételével minden Fidzsire utazó személynek már a megérkezéskor rendelkeznie kell az országból való távozást biztosító jeggyel. A belépésnél a Bevándorlási Hivatal munkatársai kérhetik a beutazót, hogy mutassa fel a távozásra szolgáló jegyét, illetve igazolja tartózkodásának anyagi fedezetét.

Vízum:

Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazáshoz és 4 hónapot meg nem haladó tartózkodáshoz nem szükséges előzetesen vízumot igényelni. A belépésnél kapott, négyhavi tartózkodásra jogosító „látogatási engedélyt” (visitor permit) 2 hónappal lehetséges meghosszabbítani, ezt helyben a Bevándorlási Hivatalnál szükséges intézni, fizetni kell érte. 

Mivel Magyarországról a Fidzsi-szigetekre gyakorlatilag csak más tranzit országok érintésével lehetséges eljutni, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a tranzit országok esetleges vízum előírásait, illetve az útlevél érvényességi idejére vonatkozó előírásait is vegyék figyelembe. Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum abban az esetben, ha a magyar útlevéllel utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik Ausztráliában, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót. Minden egyéb esetben a megfelelő ausztrál vízum előzetes beszerzése kötelező.

Vám:

A belépésre és kilépésre vonatkozó vámszabályokról a Fidzsi Adó- és Vámhivatal honlapján lehet tájékozódni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, élelmiszerek bevitelére. Részletes tájékoztatás a Bioszféra-biztonsági Hatóság (Biosecurity Authority) honlapján olvasható. Szigorúan veszik a belépéskor ezzel kapcsolatban kitöltendő kérdőívet, melyen be kell jelenteni minden, az élővilágra potenciálisan kockázatos terméket, tárgyat. Az országba érkezők által kitöltendő belépési kártya.

Kilépésnél a védett fajokkal kapcsolatos nemzetközi szabályozásra kell figyelemmel lenni, melyről részleteket szintén a Fidzsi Adó- és Vámhivatal honlapján olvashatnak.

Házikedvencek beutazása:

Az élővilág védelmével kapcsolatos fent említett okokból előzetes engedélyezést igényel a házikedvencek beutaztatása is, melyhez szintén a Biosecurity Authority honlapján található útmutatás.

További források:

További hasznos információ az országról

Időeltolódás:

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején +12 óra, a nyári időszámítás idején +10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és a Fidzsi-szigeteken, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás +11 óra.

Hivatalos pénznem: fidzsi dollár.

Közlekedés:

Fidzsin baloldali közlekedés van. A városokon kívül az utak túlnyomó többsége nem aszfaltozott, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek, különösen kedvezőtlen időjárási viszonyok között és éjszaka.

A légiközlekedés biztonsága a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A mentők hívószáma (általános segélyhívó telefonszám): 911.

Javasolt oltások a Fidzsi-szigetekre utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Fidzsin is előfordult már a szúnyogok által terjesztett Zika-vírusos megbetegedés, ezért utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat, vagy az új-zélandi kormányzat erre vonatkozó honlapjain. A szúnyogok terjesztik a dengue-lázt is, amelynek veszélyével szintén számolni kell. Az aktuális helyzetről a www.who.int/topics/dengue/en honlapon tájékozódhatnak.

Az orvosi ellátás lehetőségei korlátozottak, és komolyabb probléma esetén könnyen előfordulhat, hogy csak az országon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Fidzsi-szigetekre utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, amennyiben az ellátás helyben nem biztosítható.

További hivatalos információforrások az országról: