Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: A Fidzsi-szigeteken magyar külképviselet nincs, az országba akkreditált magyar nagykövetség Új-Zélandon, Wellingtonban működik. Elérhetőségei az alábbi linken >>

Az EU-tagállamok közül Nagy-Britannia és Franciaország tart fenn külképviseletet a Fidzsi-szigetek fővárosában, Suvában. Franciaország képviseletén azonban 2017. december 1. óta nem működik konzuli részleg, bár a bajba jutott francia – és hozzájuk forduló egyéb EU – állampolgárok segítségét így is ellátják. Szintén Suvában található az Európai Unió csendes-óceáni térséget lefedő képviselete (Delegation of the European Union for the Pacific), de a világ más országaihoz hasonlóan ez a képviselet Fidzsin sem végez konzuli érdekvédelmi tevékenységet. 

Aktuális:

2021. 09. 16.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Fidzsi-szigetek az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? NEM. 

A Fidzsi-szigetek lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, magyar állampolgárok jelenleg még oltást igazoló dokumentum birtokában sem utazhatnak a Fidzsi-szigetekre. Az országba történő beutazással kapcsolatban az alábbi linken érhetőek el részletes információk: https://www.fiji.travel

A Fidzsi-szigetek 2021. november 1-től kezdődően megnyitni tervezi határait külföldi állampolgárok előtt. A belépésre vonatkozó részletszabályok még kidolgozás alatt állnak, azonban az már eldőlt, hogy csak védőoltással, és azt igazoló angol nyelvű hivatalos dokumentummal rendelkező személyek utazhatnak majd az országba. 

b. Kell-e teszt? IGEN.

A Fidzsi-szigetekre jelenleg csak az ország állampolgárai és tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek léphetnek be. Esetükben az utazás megkezdéséhez képest 72 óránál nem régebbi negatív Covid-19 teszt szükséges.

Az utazásra vonatkozó részletes feltételek az alábbi honlapon érhetőek el: https://www.fiji.travel/covid-19

c. Kell-e regisztrálni? IGEN.

Fidzsi lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, az országba jelenleg csak az állampolgárok és tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek léphetnek be.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: NINCS.

Az ország határai jelenleg zárva vannak külföldi állampolgárok előtt. A Fidzsi-szigetek kormány még nem hozott döntést azzal kapcsolatban, hogy az elérhető Covid-19 elleni oltások közül melyiket fogadja el az országba történő belépés esetén. Ennek megfelelően a védettséget igazoló okmányok elfogadásának kidolgozása jelenleg még folyamatban van.

e. Karanténkötelezettség: VAN.

A Fidzsi-szigetekre utazóknak a megérkezést követően 14 napot hatósági vagy házi karanténban kell eltölteniük. Mivel az ország határai jelenleg zárva vannak a külföldi állampolgárok előtt, ezért ez a szabályozás csak a hazatérő fidzsi állampolgárokra, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre vonatkozik. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az üzleti célú beutazókra is vonatkozik az a rendelkezés, miszerint a Fidzsi-szigetek  határai zárva vannak a külföldi állampolgárok előtt. 

g. Tranzitálási szabályok:

A Fidzsi-szigetek kormánya csak kivételes esetben, egyéni kérelem benyújtását és pozitív elbírálását követően engedélyezi külföldi állampolgárok országba történő tranzitálását. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A Fidzsi-szigetek kormány csupán rendkívüli esetben, illetve humanitárius okokból engedélyezi olyan külföldi állampolgárok beutazását az országba, akiknek nem Új-Zéland a kiindulópontja, vagy nem töltöttek el 14 napot Új-Zélandon karanténban a Fidzsi-szigetekre történő utazást megelőzően.

i. Egyéb hasznos információ:

A suvai és nadii nemzetközi repülőtereken érvényben lévő Covid-19-el kapcsolatos rendelkezések az alábbi linken érhetőek el: http://airportsfiji.com/nadi-international-airport-travel-Safe.pdf

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból:

Nincsenek érvényben az ország elhagyására vonatkozó korlátozások. 

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a zIZPCNkz4ZNOMa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a SjYjNthwYYrqksk202a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok: 

Az országon belüli közösségi és egyéni közlekedés lehetősége jelentősen korlátozott, a katonaság és a rendőrség ellenőrző pontokat állított fel a főbb közlekedési útvonalak mentén amelyeken csak a helyi lakosokat illetve a külön kormányzati engedéllyel rendelkező személyeket engedik áthaladni. 

Az aktuális helyzettel kapcsolatban bővebb információk az alábbi linken érhetőek el: http://www.health.gov.fj/covid-19-updates/

5) A nyári szezonra vonatkozó további információ:

A Fidzsi-szigetek 2021. november 1-én tervezi ismét megnyitni határait külföldi utazók előtt. Ennek előfeltétele – a tranzitálás szükségességéből kifolyólag – hogy Új-Zéland vagy Ausztrália megnyissa határait külföldi állampolgárok előtt, és lehetővé tegye nemzetközi repülőterein külföldi állampolgárok tranzitálását a Fidzsi-szigetek irányába. A belépésre vonatkozó részletszabályok még kidolgozás alatt állnak, azonban az már eldőlt, hogy csak védőoltással és azt igazoló angol nyelvű hivatalos dokumentummal rendelkező személyek utazhatnak majd az országba. Ameddig ez nem következik be a semmi esetre sem javasolt a Fidzsi-szigetekre szóló repülőjegy vásárlása, szállás foglalása!

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A Fidzsi-szigeteken a biztonság általában jónak mondható, a külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Különösen a turisták által látogatott helyeken előfordulhat azonban zsebtolvajlás és hasonló kisebb lopások, illetve hitelkártya-visszaélés. Óvatosság ajánlott a városokban éjszaka. Javasolható, hogy szükség esetén a helyi Közlekedési Hatóság által regisztrált, sárga rendszámtáblás taxikat, kisbuszokat vegyék igénybe. Az új-zélandi külügyminisztérium honlapján rendszeresen aktualizált biztonsági információkat olvashatnak.

Bár az ország politikai helyzete stabilnak mondható, a lakosság döntő részét fele-fele arányban kitevő őslakosok és indiai származású fidzsik közötti törékeny egyensúly miatt időnként előfordulhatnak tüntetések, esetleg erőszakos cselekmények, ezért javasoljuk, hogy a nagyobb tömegrendezvényeket a szigetre látogatók lehetőleg kerüljék el.

Különös tekintettel a földrengések és cunamik eshetőségére, javasoljuk, hogy a Fidzsi-szigetekre utazó magyar állampolgárok nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a magyar  Konzuli Szolgálat honlapján.

Általános segélyhívó telefonszám: 911.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért folyamatos a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye. Közvetlen veszély esetén a helyi rádió- és televízió-állomások is figyelmeztetést adnak, számos tengerparti szállodának pedig cunami evakuációs terve van, amit az ott megszálló vendégeknek érdemes megismerni.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A Fidzsi Meteorológiai Szolgálat honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról. A trópusi viharok a megáradt vízfolyások és a hegyoldalakon földcsuszamlások révén is veszélyt jelentenek, illetve átmenetileg akadályozhatják a szolgáltatásokat, áram-, víz- és élelmiszerellátást.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig érvényes kell legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA munkavállalási engedéllyel érkezők, illetve a jachton utazó turisták kivételével minden Fidzsire utazó személynek már a megérkezéskor rendelkeznie kell az országból való távozást biztosító jeggyel. A belépésnél a Bevándorlási Hivatal munkatársai kérhetik a beutazót, hogy mutassa fel a távozásra szolgáló jegyét, illetve igazolja tartózkodásának anyagi fedezetét.

Vízum:

Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazáshoz és 4 hónapot meg nem haladó tartózkodáshoz nem szükséges előzetesen vízumot igényelni. A belépésnél kapott, négyhavi tartózkodásra jogosító „látogatási engedélyt” (visitor permit) 2 hónappal lehetséges meghosszabbítani, ezt helyben a Bevándorlási Hivatalnál szükséges intézni, fizetni kell érte. 

Mivel Magyarországról a Fidzsi-szigetekre gyakorlatilag csak más tranzit országok érintésével lehetséges eljutni, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a tranzit országok esetleges vízum előírásait, illetve az útlevél érvényességi idejére vonatkozó előírásait is vegyék figyelembe. Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum abban az esetben, ha a magyar útlevéllel utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik Ausztráliában, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót. Minden egyéb esetben a megfelelő ausztrál vízum előzetes beszerzése kötelező.

Vám:

A belépésre és kilépésre vonatkozó vámszabályokról a Fidzsi Adó- és Vámhivatal honlapján lehet tájékozódni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, élelmiszerek bevitelére. Részletes tájékoztatás a Bioszféra-biztonsági Hatóság (Biosecurity Authority) honlapján olvasható. Szigorúan veszik a belépéskor ezzel kapcsolatban kitöltendő kérdőívet, melyen be kell jelenteni minden, az élővilágra potenciálisan kockázatos terméket, tárgyat. Az országba érkezők által kitöltendő belépési kártya.

Kilépésnél a védett fajokkal kapcsolatos nemzetközi szabályozásra kell figyelemmel lenni, melyről részleteket szintén a Fidzsi Adó- és Vámhivatal honlapján olvashatnak.

Házikedvencek beutazása:

Az élővilág védelmével kapcsolatos fent említett okokból előzetes engedélyezést igényel a házikedvencek beutaztatása is, melyhez szintén a Biosecurity Authority honlapján található útmutatás.

További források:

További hasznos információ az országról

Időeltolódás:

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején +12 óra, a nyári időszámítás idején +10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és a Fidzsi-szigeteken, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás +11 óra.

Hivatalos pénznem: fidzsi dollár.

Közlekedés:

Fidzsin baloldali közlekedés van. A városokon kívül az utak túlnyomó többsége nem aszfaltozott, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek, különösen kedvezőtlen időjárási viszonyok között és éjszaka.

A légiközlekedés biztonsága a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A mentők hívószáma (általános segélyhívó telefonszám): 911.

Javasolt oltások a Fidzsi-szigetekre utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Fidzsin is előfordult már a szúnyogok által terjesztett Zika-vírusos megbetegedés, ezért utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat, vagy az új-zélandi kormányzat erre vonatkozó honlapjain. A szúnyogok terjesztik a dengue-lázt is, amelynek veszélyével szintén számolni kell. Az aktuális helyzetről a www.who.int/topics/dengue/en honlapon tájékozódhatnak.

Az orvosi ellátás lehetőségei korlátozottak, és komolyabb probléma esetén könnyen előfordulhat, hogy csak az országon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Fidzsi-szigetekre utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, amennyiben az ellátás helyben nem biztosítható.

További hivatalos információforrások az országról: