Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarországnak nincs Kiribatira akkreditált nagykövetsége, a magyar állam segítségnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország legközelebbi – Kiribatira nem akkreditált – külképviseletei a térségben a Canberrai Magyar Nagykövetség, a Wellingtoni Magyar Nagykövetség, a Manilai Magyar Nagykövetség és a Jakartai Magyar Nagykövetség. Más EU tagállamok sem tartanak fenn nagykövetséget a szigetországban, az Európai Unió pedig a Fidzsi-szigeteken található képviseletét akkreditálta Kiribatira is.

Aktuális:

2020. 02. 18.
Kiribati kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében szigorította az országba történő belépés feltételeit. 2020. február 17-tól kezdődően, nem léphetnek be az országba azok a külföldi állampolgárságú utazók, akik a megérkezésüket megelőző 14 napon belül olyan országban jártak, ahol jelen van a koronavírus. Emellett minden országba érkező utazónak rendelkeznie kell orvosi igazolással egészségi állapotára vonatkozóan, annak hiánya az országba történő belépés megtagadását eredményezheti. 

Biztonság:

A biztonság általában jónak mondható, de ésszerű óvatosság ajánlott, mert kisebb lopások előfordulhatnak. Friss biztonsági információk a tájékoztató végén felsorolt honlapokon olvashatók.

Segélyhívó telefonszámok a főváros szigetén, Tarawán:

mentők: 194
rendőrség: 192
tűzoltók: 193
általános segélyhívó (fenti szolgálatok bármelyikéhez): 199, 999

A többi szigeten megérkezéskor tanácsos a helyi sürgősségi kontaktokról tájékozódni.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

Mindössze pár méteres tengerszint feletti magasságával a szigetország kitett a cunamik veszélyének, melyeket akár több ezer km távolságban bekövetkezett földrengések is kiválthatnak. Az esős évszak november végétől május elejéig tart. Mivel a szigetek az egyenlítő vonalához közel helyezkednek el, a trópusi ciklonok ritkák, de – különösen az esős évszakban – előfordulásuk nem kizárt. Aktuális időjárási információk a Kiribati Meteorological Service, a World Meteorological Organisation, illetve az ausztrál meteorológiai szolgálat és a fidzsi meteorológiai szolgálat honlapjain találhatók.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:  

Kiribati és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a szigetország területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Belépés, vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, nem tartósított élelmiszerek bevitelére. A belépéssel és vámszabályokkal kapcsolatos további tájékoztatás a következő honlapon olvasható: www.iatatravelcentre.com

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Kiribatin az ausztrál dollár a hivatalos valuta. Tarawa és Kiritimati szigetein találhatók bankfiókok és készpénz-automaták, és ezen a két szigeten helyenként használhatók a VISA és MasterCard bankkártyák. A többi szigeten alapvetően készpénzes fizetésre kell felkészülni megfelelő mennyiségű ausztrál dollárral.

Utazás, közlekedés biztonsága:

A szigetek között hajókkal vagy privát repülőgépekkel lehet közlekedni, utóbbiak megbízhatóságáról érdemi információval nem rendelkezünk. A hajók, kompok biztonsági szintje változó, gyakran nem éri el a nemzetközi elvárásokat. 2018. január közepén elsüllyedt egy belföldi utasszállító hajó, és a fedélzetén tartózkodó csaknem 100 utas és személyzet legtöbbje tengerbe veszett.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon vagy Hawaiin – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, az utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Az országgal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról, javasolt oltásokról bővebb tájékoztatást kaphat az International SOS honlapján, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában vagy az Oltóközpont Kft.-től.

Veszélyt jelenthetnek a szúnyogok által terjesztett betegségek – köztük pl. a Dengue-láz Chikungunya-láz, Zika-vírus, malária –, így alapvető fontosságú a szúnyogok elleni védekezés. Kerülendő a csapvíz fertőtlenítő kezelés nélküli fogyasztása. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrások az országról: