Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország legközelebbi – a Marshall-szigetekre akkreditált – külképviselete a térségben a  Manilai Magyar Nagykövetség

Aktuális:

2022. 03. 30.
Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Be lehet-e utazni az országba? Nem. 

Az országba tilos a beutazás, mivel a kormány meghosszabbította a külföldiekre vonatkozó beutazási tilalmat, amely alól az egészségügyi miniszter adhat felmentést.

Kell-e teszt? Igen.

Kell-e regisztrálni? Igen.

Oltási kötelezettség: Nincs.

Karanténkötelezettség: Van.

Részletes szabályok: Azon személyek, akik engedélyt kapnak a belépésre, beutazást megelőzően 14 nap előzetes karanténon kell átessenek az utolsó átszállás helyszínén és 2 PCR tesztet kell elvégezzenek, egyet az első napon és egy másodikat 72 órával az indulást megelőzően, mindkettőnek negatívnak kell lennie az utazás megkezdéséhez. 

Érkezéskor valamennyi utazó egészségügyi ellenőrzésen esik át, egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteni és három hét hatósági karanténba kell vonulnia. Az érkezés napján, a második hét végén és a karantén utolsó napján 1-1 tesztet végeznek el rajta.

Üzleti célú beutazás:

Kormány engedélyével.

További kivételek:

Kormány engedélyével.

Tranzit: Nem lehetséges.

Kiutazás az országból: Kivételes esetben.

Eseti repatriációs járatok vannak, az elmúlt egy év alatt 5 ilyen volt.

Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a BbyCyW2Y0a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a VhgkyUpj8gmF3mFMFa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Helyi COVID helyzet és szabályok:

Eddig összesen 4 koronavírusos megbetegedést észleltek az országban, de már valamennyien felgyógyultak. Külföldiek nem léphetnek be a Marshall-szigetekre. A hajó és légijáratok az áruszállítás és a postaszolgáltatás kivételével szünetelnek. Éves szinten csupán néhány repatriációs járat volt eddig. Az ország lakosságának 15%-a már második adag koronavírus elleni oltását is megkapta. 

Maszkviselés nincs, csak távolságtartás. Belföldi járatok jelentős korlátozással működnek csak.

Biztonság:

Az ország az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján szerepel.

A Marshall-szigeteken általában jó a közbiztonság, kisebb jelentőségű bűncselekmények közül főként lopás, besurranó tolvajlás fordulhat elő. Friss biztonsági információk a tájékoztató végén felsorolt honlapokon olvashatók.

Általános segélyhívó telefonszám: 911.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások

A trópusi ciklonok fő időszaka júniustól decemberig tart, de kisebb eséllyel az év más részében is kialakulhatnak jelentős viharok. Időjárási információk az USA csendes-óceáni meteorológiai szolgálatának honlapján, valamint az ausztrál meteorológiai szolgálat oldalán olvashatók. A térségben várható trópusi ciklonokról pedig ez a lap ad naprakész információt: 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

A Marshall-szigetek és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a szigetország területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Belépés, vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, nem tartósított élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos hasznos információk – tiltott vagy engedélyhez kötött tárgyak, élelmiszerek, állatok bevitele, készpénzzel kapcsolatos szabályok – megtalálhatók az IATA honlapján.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Házikedvencek beutazása: 

További információt az alábbi oldalon talál: http://www.pettravel.com/immigration/MarshallIslands.cfm

További hasznos információ az országról

Hivatalos pénznem az amerikai dollár. Fizetés csak készpénzzel lehetséges. A szigetek fővárosában, Majuroban található néhány ATM készülék.

Utazás, közlekedés biztonsága:

A szigetek között közlekedő komphajók állapota gyakran elmarad az előírásoktól. A belföldi légijáratokat üzemeltető Air Marshall Islands biztonságáról ezen a honlapon tájékozódhatnak:

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb az USA-hoz tartozó Guam vagy Hawaii szigetein, illetve Ausztráliában – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, az utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Általános segélyhívó telefonszám: 911.

Az országgal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról, javasolt oltásokról bővebb tájékoztatást kaphat az International SOS honlapján, az Országos Epidemiológiai Központ | Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában vagy az Oltóközpont Kft.-től.

A tífusz és hepatitisz mellett veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegség, köztük a malária, Dengue-láz, Chikungunya-láz és a Zika-vírus, így alapvető fontosságú a szúnyogok elleni védekezés. A csapvíz emberi fogyasztásra nem alkalmas. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az  ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrások az országról: