Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Manilai Magyar Nagykövetség 

Biztonság:

Az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján szerepel.

Mikronéziába a biztonság alapvetően nagyon jó, kisebb lopások fordulnak elő esetenként. Kivétel ez alól Chuuk állam, ahol elvétve erőszakos bűncselekmények is fenyegethetik a turistát. Friss biztonsági információk a tájékoztató végén felsorolt honlapokon olvashatók.

A mikronéziai szigeteken nincs egységes rendőrségi segélyhívó telefonszám, ezért az egyes szigetekre történő megérkezés után érdemes tájékozódni a helyi rendőri szervek elérhetőségéről.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások

A trópusi ciklonok fő időszaka júliustól novemberig tart, de kisebb eséllyel az év más részében is kialakulhatnak jelentős viharok. Időjárási információk az USA csendes-óceáni meteorológiai szolgálatának honlapján, valamint az ausztrál meteorológiai szolgálat oldalán olvashatók. A térségben várható trópusi ciklonokról pedig ez a lap ad naprakész információt: http://severe.worldweather.org 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig legyen még érvényes.

Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum

A Mikronéziai Szövetségi Államok és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a szigetország területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Belépés, vám

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, nem tartósított élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos hasznos információk – tiltott vagy engedélyhez kötött tárgyak, élelmiszerek, állatok bevitele, készpénzzel kapcsolatos szabályok – megtalálhatók az IATA honlapján.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Hivatalos fizetőeszköz az amerikai dollár. A szállodák nagy részében lehetséges a kártyás fizetés, ATM-ek elvétve találhatók néhány szigeten.

Utazás, közlekedés biztonsága

A szigetek közötti komphajók biztonsága változó, állapotuk gyakran elmarad az előírásoktól. A szigetek között az amerikai United Airlines üzemeltet repülőjáratokat, a szolgáltató biztonságáról ezen a honlapon tájékozódhatnak:

Közegészség, egészségügyi helyzet

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb az USA-hoz tartozó Guam vagy Hawaii szigetein, illetve Ausztráliában – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, az utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

A mikronéziai szigeteken nincs egységes segélyhívó telefonszám, az egyes szövetségi tagállamok kórházainak számai ezen a honlapon találhatók:

Az országgal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról, javasolt oltásokról bővebb tájékoztatást kaphat az International SOS honlapján, az Országos Epidemiológiai Központ | Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában vagy az Oltóközpont Kft.-től.

Veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegségek, különösen a Dengue-láz és a Zika-vírus, így alapvető fontosságú a szúnyogok elleni védekezés. A csapvíz ivásra nem megfelelő. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrások az országról