Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre! 

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország legközelebbi Palaura akkreditált külképviselete a térségben a  Fülöp-szigeteken, Manilában található, Magyar Nagykövetség. Tekintettel a jelentős távolságra és a ritka légijáratokra, a magyar állam segítségnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország Palaun, Koror városában tart fenn tiszteletbei konzulátust, melyhez - baj esetén - magyar állampolgárok fordulhatnak. 

Aktuális:

2022. 03. 30.
Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Be lehet-e utazni az országba? Nem. 

Az országba tilos a beutazás, mivel a kormány meghosszabbította a külföldiekre vonatkozó beutazási tilalmat, amely alól az egészségügyi miniszter adhat felmentést.

Kell-e teszt? Igen.

Kell-e regisztrálni? Igen.

Oltási kötelezettség: Nincs.

Karanténkötelezettség: Van.

Részletes szabályok: Azon személyek, akik engedélyt kapnak a belépésre, beutazást megelőzően 14 nap előzetes karanténon kell átessenek az utolsó átszállás helyszínén és 2 PCR tesztet kell elvégezzenek, egyet az első napon és egy másodikat 72 órával az indulást megelőzően, mindkettőnek negatívnak kell lennie az utazás megkezdéséhez. 

Érkezéskor valamennyi utazó egészségügyi ellenőrzésen esik át, egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteni és három hét hatósági karanténba kell vonulnia. Az érkezés napján, a második hét végén és a karantén utolsó napján 1-1 tesztet végeznek el rajta.

Üzleti célú beutazás: 

Az egészségügyi miniszter engedélyével.

További kivételek:

Az eészségügyi miniszter engedélyével.

Tranzit: Nem lehetséges.

Kiutazás az országból: Kivételes esetben.

Eseti repatriációs járatok vannak, az elmúlt egy év alatt 4 ilyen volt.

Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a RcdcwFsYf6cYIRYYa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a GVWlhCZOITdBiVGjPl2Yja29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Helyi COVID helyzet és szabályok:

Továbbra sincs visszaigazolt koronavírusos megbetegedés az országban, mivel a külföldiek nem léphetnek be Palaura. A hajó és légijáratok az áruszállítás és a posta kivételével szünetelnek. A hatóságok kérik, hogy bárki, aki a betegség szimptómáit érzi magán, jelentkezzen a Belau National Hospital-ban (tel): 488-2558, ahol elkülönítőt alakítottak ki. Az ország lakosságának 20%-a már második adag koronavírus elleni oltását is megkapta. 

Maszkviselés nincs, csak távolságtartás. Belföldi járatok jelentős korlátozással működnek csak.

Biztonság:

Az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján szerepel.

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos információkért tekintse meg Aktuális rovatunkat.

Friss biztonsági információk érdekében utazás előtt érdemes felkeresni a térségben iránymutatónak számító USA külügyi információs oldalát.

Vészhelyzeti telefonszám Palaun: 911

Az elkövetett bűncselekmények száma alacsony az országban, de a szokásos, turistákkal szemben elkövetett csekélyebb súlyú bűncselekményekre, illetve „lehúzásokra” gyakran kerül sor, súlyosabb személy elleni cselekményekre csak néha. 

Illegális kábítószerek (pl. kokain és heroin) birtoklása súlyos, akár 25 évig terjedő börtönbüntetéssel járhat. Alkoholt csak 21 éves kortól lehet fogyasztani, közterületen tilos az alkoholfogyasztás.

A fővárosban és környékén kijárási tilalom van éjjelente.

A II. világháborúból visszamaradt, még mindig aktív robbanószerkezetek előfordulhatnak az országban és felségvizeiben, főként Peleliuban és Angaurban. Kérjük a vonatkozó figyelmeztetéseket tartsák be. 

A sósvízi krokodilok jelenléte s a veszélyre figyelmeztető jelzések hiánya miatt fokozott gondossággal kell megválasztani a vízi szórakozásra szolgáló helyeket. Javasoljuk a helyi hatóságokkal való előzetes kapcsolatfelvételt, valamint a mangrovéval sűrűn benőtt területek elkerülését.

Az ország éghajlata trópusi, fekvése révén természeti csapásokra lehet számítani, főleg trópusi ciklonokra és árhullámokra leginkább június és november között. Januártól márciusig terjed a száraz(abb) évszak. Javasolt az alábbi időjárás előrejelzési oldal figyelemmel kísérése: www.prh.noaa.gov/koror, illetve http://palaugov.pw/category/nemo  

A szúnyogok által terjesztett dengi vírus továbbra is fenyegetést jelent az országban. Kérjük, hogy a kereskedelemben kapható szúnyogriasztó szereket intenzíven alkalmazzák.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az országból való távozást követő min. 90 nap, de erősen ajánlott a legalább 6 hónapos érvényesség.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Magyar állampolgárok 30 napon belüli időtartamra turizmus céljából vízum nélkül utazhatnak be az országba. A belépéskor 30 napos vízumot kap az utazó. Hosszabbítása 50 USD ellenében lehetséges 7 nappal, összesen 2 alkalommal. Az útlevélnek a kiutazástól számítva még 6 hónapig kell érvényesnek lennie. A visszaútra szóló repülőjegy bemutatása követelmény. Munkavállalási célú beutazás csak vízum birtokában lehetséges.

További vízuminformációk: http://palau.visahq.com/requirements/Hungary.

Beutazással kapcsolatos további kérdésekhez javasoljuk az alábbi elérhetőségeket: 

Palau Bureau of Immigration
Telefon: +680 488 2498
E-mail: RdoVVDzAvr9ZMRMZYzZZaW1tQHBhbGF1bmV0LmNvbQ==

Utazási és környezetvédelmi adó megfizetésére kell számítani (kb. 50 USD értékben), a kormány a repülőjegybe épített 100 USD-nyi adóra kíván áttérni.

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy az alábbi linken: www.pettravel.com/immigration/Palau.cfm

Vám:

2020. január 1-től tilos a korallokra nézve káros napolajak használata és behozatala az országba. Az ilyen termékeket a határon elkobozzák.

Főbb vámszabályok: https://www.iatatravelcentre.com/pw-palau-islands-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

Telefon: (680) 488-1985 / 6031
Fax: (680) 488-4405
E-mail: IBTOSjfDBlUdaJlbX6ZTZz22YWRtaW5AcGFsYXVjdXN0b21zLm9yZw==

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: USD, a főbb bankkártyákat a turisták által gyakran látogatott helyek elfogadják. ATM készülékek is találhatóak a főbb pontokon. 

Időjárás: A heves ciklonok és tájfunok váratlanul csaphatnak le, akadályozva főleg a légi és vízi közlekedést, akár halálos baleseteket is okozva. Kérjük kísérjék figyelemmel a helyi időjárásjelentést, illetve a nemzetközi előrejelző website-okat, pl.: www.metoc.navy.mil/jtwc/jtwc.html

Közlekedés: A főbb útvonalak jó állapotban vannak, bár járda, útpadka számos esetben nincs. A településeket összekötő utak egy része földút. A sebességkorlátozás 25 mérföld/óra, de sokan, főleg az elhagyatott, vagy jó minőségű utakon ezt nem tartják be. Tilos az előzés, de ezt a szabályt is sokan megszegik. Ittas vezetőkre főleg napnyugta után kell számítani. A fentiekre tekintettel óvatosan közlekedjenek motorral és különösen kerékpárral! Taxi és buszközlekedés biztonsággal használható. 

Biztosítás: Tekintettel arra, hogy az egészségügyi ellátás igen drága, illetve súlyosabb esetekben nem áll rendelkezésre, javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, ha az ellátás helyben nem biztosítható.

Vallási és viselkedési kultúra: A legelterjedtebb vallás a katolikus, kis hányadban megtalálhatók buddhizmus követői is. A konzervatív öltözködési szokások megsértésétől tartózkodni kell.

Bizonyos természeti vagy épített környezeti elemeket csak előzetes díjfizetés/engedély mellett lehet látogatni, fényképezni. Helyi lakosok egy része idegenkedik a fotókon történő szerepléstől.

A borravalót szívesen fogadják.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Általános vészhívószám: 911

A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem javasolt. Oltások kapcsán az Országos Epidemiológiai Központ felkeresését javasoljuk, legalább két hónappal az utazás előtt. 

Vérszívók által terjesztett betegségek előfordulhatnak: feltétlenül javasoljuk szúnyogriasztó szerek beszerzését és használatát. Dengue-lázra és Zika-vírusra és egyéb, rovarok által terjesztett fertőzésekkel számolni kell. Láz esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, ugyanis a dengue-láz, illetve némely területeken a malária veszélye, főleg a csapadékos, erdős, mocsaras vidéki területeken magas. 

A vízimentő szolgálat elmarad a nemzetközi szinttől.

Az alapvető egészségügyi ellátás biztosítás ellenében rendelkezésre áll, azonban komolyabb műtétekre csak jó pár órás repülőutat követően van lehetőség. Fontos ezért, hogy a biztosítás minderre is kiterjedjen.

Palau diplomáciai képviseletei:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_diplomatic_missions_of_Palau