Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: Pápua Új-Guineára Magyarország Canberrai Nagykövetsége akkreditált, azonban egyúttal felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. EU polgárok konzuli védelme: http://ec.europa.eu/consularprotection/index.action

Aktuális:

2022. 04. 22.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Pápua Új-Guinea biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. 

A helyi hatóságoktól késedelemmel érkező információk miatt mindenképpen ajánljuk, hogy a lentebb megadott, helyi hatósági linkeken is tájékozódjanak!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A Pápua Új-Guinea-ban érvényes járványügyi intézkedésekről a https://covid19.info.gov.pg/ honlapon talál információt.

Előzetes engedély nélkül is be lehet utazni az országba, illetve engedélyezik a turisztikai célú utazást. Minden belépőnek kötelező a teljes COVID-19 védőoltás megléte az utazás előtt, kivétel a 18 év alattiak és a pápua állampolgárok és letelepedési engedéllyel rendelkezők, ők védőoltás nélkül is beutazhatnak. Az elfogadott védőoltások típusa és dózisai a lenti linken elérhetők, az oltást igazoló dokumentumokat az utazáskor be kell mutatni. Az oltás dózisoknak nincs „érvényességi ideje” a határátlépéshez, harmadik oltás nem kötelező. További információ: https://www.airniugini.com.pg/wp-content/uploads/2022/04/MEASURE-NO.-2-INTERNATIONAL-TRAVEL-effective-18-april-2022-.pdf és https://www.airniugini.com.pg/travel-advice/

b. Kell-e teszt? Igen.

Minden légi és vízi úton érkező utasnak az érkezés után rapid antigénteszt elvégzése kötelező az érkezési helyszínen, melytől eltekintenek 5 éves és annál fiatalabb utasok esetén. Beutazás előtti teszt nem kötelező, azonban az Air Niugini légitársaság arra kéri nemzetközi utasait, hogy a csatlakozó járatokra április 25-ig még csináljanak indulás előtti tesztet is, amíg minden a hatóság és légitársaság alkalmazni kezdi a tesztmentességet a Pápuára utazókra.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Minden belépőnek kötelező a teljes COVID-19 védőoltás megléte az utazás előtt, kivétel a 18 év alattiak és a pápua állampolgárok és letelepedési engedéllyel rendelkezők, ők védőoltás nélkül is beutazhatnak. Az elfogadott védőoltások típusa és dózisai a lenti linken elérhetők, az oltást igazoló dokumentumokat az utazáskor be kell mutatni. Az oltás dózisoknak nincs „érvényességi ideje” a határátlépéshez, harmadik oltás nem kötelező. További információ itt.

A Sinopharm oltás bizonyos típusa elfogadható a beutazáshoz, erről is bővebb információ a fenti linken.

e. Oltatlanokra / nem megfelelő oltással rendelkezőkre vonatkozó szabályok:

Az országba való belépés nem engedélyezett azoknak a 18 év feletti külföldi állampolgároknak, akik nem rendelkeznek a megfelelő típusú és dózisú COVID-19 elleni védőoltással.

f. Karanténkötelezettség: Van.

Akinek pozitív az érkezés utáni rapid antigén tesztje, csináltatnia kell egy ellenőrző PCR tesztet. Akinek ez a tesztje is pozitív, karantént kell töltenie, a karantén ideje 7 nap, mely eltölthető saját költségre, kijelölt karanténhotelben vagy megfelelő feltételek biztosítása esetén otthon/saját lakhelyen. 

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Általános beutazási feltételek érvényesülnek az üzleti célú utazás esetén is.

h. Tranzitálási szabályok:

A tesztelési és oltási kötelezettségek nem vonatkoznak azokra az átszálló utasokra a légi és a vízi közlekedésben, akik a járműben maradnak vagy annak közvetlen környezetében tartózkodnak. 

i. Pápua Új-Guinea beutazási feltételei alóli mentesség:

Lásd 2.a) és f) pontok.

j. Egyéb hasznos információ:

Rendőrség: http://www.rpngc.gov.pg/

Bevándorlási Hivatal:  https://ica.gov.pg/ 

Port Moresby – Jacksons International Airport: https://www.port-moresby-airport.com/ 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból:

A kiutazást nem korlátozzák a Pápua új-guineai hatóságok.

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a ydkfPAOKs6ZcYmTEa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a xmijgtmVTkLyM4DGJZa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Pápua új-guineai helyi járványügyi szabályok:

Az országban jelen van a koronavírus. Az országos vészhelyzeti állapotot megszüntették, de továbbra is magasfokú a készültség. Bizonyos korlátozó intézkedések továbbra is érvényben vannak, ezek tartományonként változhatnak (tájékoztatás itt elérhető: https://covid19.info.gov.pg/). Létrehoztak egy nemzeti hívóvonalat a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásra és bejelentésekre: (+675) 71960813.

A maszkviselés országszerte kötelező nyilvános belső terekben a 12 év felettiek számára, csak néhány kivételt határoztak meg pl. gyermekgondozási intézmények területére, orvosi beavatkozás, étel vagy italfogyasztás, sportolás idejére. 
Országon belüli közlekedési lehetőségek:
Nem utazhat belföldi repülőjáraton, akinek COVID-19 tünete van, illetve, akinek a testhőmérséklete 37,5 C-nál magasabb. Minden belföldi repülőút esetén érkezés után a helyszínen kell kitölteni az Egészségügyi Minisztérium adatlapját. A tömegközlekedésre jelenleg csak a kötelező maszkviselési szabály vonatkozik, egyéb korlátozás nincs. 
További tájékoztatást Magyarország Canberrai Nagykövetségének honlapján talál: https://canberra.mfa.gov.hu/page/COVID-19

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Pápua Új-Guinea biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. 

Az ország egyes területein szinte állandósultak a törzsi és etnikai villongások. A fővárost, Port-Moresby-t ezek az események nem érintik közvetlenül, ott azonban a rendkívül rossz közbiztonság okoz gondot. Országszerte gyakoriak a lopások, gépjárműfeltörések, fegyveres és csoportos rablások, nemi erőszak, zsebtolvajlás. A bankok és bankautomaták, illetve használóik kedvelt célpontjai a bűnözőknek. A karácsonyi időszakban magasabb az elkövetett bűncselekmények száma. A tömegrendezvényeket tanácsosabb elkerülni. Nem ajánlatos sötétedés után egyedül sétálni az utcán. Gépkocsival való közlekedés esetén is javasoljuk a konvojban való utazást. Rablásokra ennek ellenére is sor kerül úttorlaszok révén. Taxik és tömegközlekedési eszközök igénybe vételét nem javasoljuk a magyar állampolgároknak, miután gyakori célpontjai a bűnözőknek. Tanácsosabb a gépkocsi-bérlés. Az országban sokfelé konzervatív öltözködési szokások uralkodnak. Fokozottan tartózkodni kell a szokások megsértésétől.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás napjától legalább további 6 hónapig
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Kizárólag vízummal (entry permit) lehetséges az országba való bármilyen célú beutazás. Magyar állampolgárok számára turisztikai (60 napos) és üzleti célú (30 napos) beutazás alkalmával rendelkezésre áll az egyszeri beutazásra feljogosító Visa on Arrival lehetőség. Utóbbira a port moresby-i Jacksons nemzetközi repülőtéren, valamint a Tokua (Rabal) nemzetközi repülőtéren van lehetőség. A visszautazásra szolgáló repülőjegyet is be kell mutatni!

Vízumokra vonatkozó további információk: www.immigration.gov.pg/visa.html

Házikedvencek beutazása: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Pápua Új-Guinea Kina (PGK).

Közlekedés: A tömegközlekedés megbízhatatlan, és külföldi turisták számára veszélyes lehet. Az országban számos ma is aktív vulkán található, melyek megközelítése veszélyes lehet. Földcsuszamlások, cunamik, földrengések előfordulhatnak. Az esős évszakban előfordulnak halálos áldozatokkal járó áradások. Az utak járhatatlanná válhatnak.

Viselkedési kultúra: A homoszexualitást törvény tiltja, súlyos börtönbüntetést is kiszabhatnak arra, aki elköveti.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egész országban, különösen az esős évszakban (októbertől májusig) az ország számos területén gyakori a malária. A Dengue-láz és Zika-vírus is előfordul, különösen a fővárosban. A HIV/AIDS megbetegedések száma jelentős. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodjanak a vezetékes ivóvíz vagy az ebből készített és felszolgált jégkockák fogyasztásától, miután a víz szennyezett lehet. Javasoljuk palackozott víz beszerzését. A környező tengerekben előforduló medúzák csípése akár halálos is lehet. Számos veszélyes kígyófaj fordul elő az országban.

További információ: