Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: Pápua Új-Guineára Magyarország Canberrai Nagykövetsége akkreditált, azonban egyúttal felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. EU polgárok konzuli védelme: http://ec.europa.eu/consularprotection/index.action

Aktuális:

2021. 04. 19.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a koronavírus világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Pápua Új-Guinea biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A koronavírus világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

A helyi hatóságoktól késedelemmel érkező információk miatt mindenképpen ajánljuk, hogy a lentebb megadott, helyi hatósági linkeken is tájékozódjanak!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Az országba kizárólag a COVID-19 Pandemic Controller engedélyével rendelkező személyek léphetnek be. További információ itt

b. Kell-e teszt? Igen, a repülővel utazóknak.

Repülővel érkező utasok esetén csak azok szállhatnak fel a gépre, akik 7 napon belüli, negatív PCR teszteredménnyel rendelkeznek.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az országba kizárólag a COVID-19 Pandemic Controller engedélyével rendelkező személyek léphetnek be. Repülővel érkező utasok esetén csak azok szállhatnak fel a gépre, akik 7 napon belüli, negatív PCR teszteredménnyel rendelkeznek, illetve International Air Passenger Travel Form-mal és e-Health Declaration Form-mal. Bővebb információ itt.

d. Oltási kötelezettség: Nincs.

e. Karanténkötelezettség: Van.

A beutazás után 14 napos karantén kötelező, melyet a kijelölt hotelek valamelyikében, önköltségen kötelező eltölteni, ez alól csak néhány kivétel érvényes. A karantén alól nincs felmentés védettségi igazolvány felmutatása vagy védőoltás igazolása esetén sem.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Általános beutazási feltételek és engedélykérés érvényesül az üzleti célú utazás esetén is.

g. Kivételek:

Nemzetközi légijáratok indulhatnak és érkezhetnek a következő országokból (Ausztrália, Szingapúr, Hong Kong, Japán, Fülöp-szigetek, Fidzsi-szigetek, Salamon-szigetek, Mikronéziai Szövetségi Államok, Vanuatu, Cook-szigetek, Szamoa, Új-Zéland, Új-Kaledónia, Kiribati, Marshall-szigetek, Tonga, Tuvalu)belépési pont: Jacksons Airport, Port Moresby. Engedélyezett légitársaságok: Air Niugini, PNG Air, Hevilift, Tropic Air, Pacific Direct Limited. 2021. március 18-tól egyelőre határozatlan ideig felfüggesztették a Cairns-Port Moresby személyszállító repülőjáratokat, illetve korlátozták a Brisbane-Port Moresby járatok utaslétszámát.

A nemzetközi tengeri közlekedési belépési pontok: Motukea Port (Port Moresby), Port of Rabaul, Port of Lae, Ports of Madang, Port of Kimbe.

Az Indonéziával közös szárazföldi határ le van zárva.

h. Kiutazás az országból:

A kiutazást nem korlátozzák a Pápua új-guineai hatóságok.

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a pjgGMtpbRXLFTxgCt822yEMiT2a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a myDVUWfPQ8xN1FZcMya29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Pápua Új-Guineába látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Az országban jelen van a koronavírus. Az országos vészhelyzeti állapotot megszüntették, de a növekvő fertőzés számok miatt magasfokú a készültség az országban. Bizonyos korlátozó intézkedések továbbra is érvényben vannak, ezek tartományonként változhatnak. Létrehoztak egy nemzeti hívóvonalat a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásra és bejelentésekre: (+675) 71960813.

A maszkviselés országszerte kötelező nyilvános belső terekben a 12 év felettiek számára, csak néhány kivételt határoztak meg pl. gyermekgondozási intézmények területére, orvosi beavatkozás, étel vagy italfogyasztás idejére. A provinciák közötti belföldi utazás kapcsán meghatároztak 5 alapvető indokot, melyek esetén engedélyezett az utazás.

Országon belüli közlekedési lehetőségek:

A beutazási feltételeket (pl. negatív teszt, karantén, előzetes engedély, stb.) a tartományok maguk határozhatják meg, ezért belföldi utazás esetén szükséges minden érintett tartomány szabályait figyelemmel kísérni. Minden belföldi repülőút esetén érkezés után a helyszínen kell kitölteni az Egészségügyi Minisztérium adatlapját. A kötelező maszkviselés országszerte minden tömegközlekedési eszközön és a taxikban is érvényben van. További információ itt

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az ország egyes területein szinte állandósultak a törzsi és etnikai villongások. A fővárost, Port-Moresby-t ezek az események nem érintik közvetlenül, ott azonban a rendkívül rossz közbiztonság okoz gondot. Országszerte gyakoriak a lopások, gépjárműfeltörések, fegyveres és csoportos rablások, nemi erőszak, zsebtolvajlás. A bankok és bankautomaták, illetve használóik kedvelt célpontjai a bűnözőknek. A karácsonyi időszakban magasabb az elkövetett bűncselekmények száma. A tömegrendezvényeket tanácsosabb elkerülni. Nem ajánlatos sötétedés után egyedül sétálni az utcán. Gépkocsival való közlekedés esetén is javasoljuk a konvojban való utazást. Rablásokra ennek ellenére is sor kerül úttorlaszok révén. Taxik és tömegközlekedési eszközök igénybe vételét nem javasoljuk a magyar állampolgároknak, miután gyakori célpontjai a bűnözőknek. Tanácsosabb a gépkocsi-bérlés. Az országban sokfelé konzervatív öltözködési szokások uralkodnak. Fokozottan tartózkodni kell a szokások megsértésétől.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás napjától legalább további 6 hónapig
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Kizárólag vízummal (entry permit) lehetséges az országba való bármilyen célú beutazás. Magyar állampolgárok számára turisztikai (60 napos) és üzleti célú (30 napos) beutazás alkalmával rendelkezésre áll az egyszeri beutazásra feljogosító Visa on Arrival lehetőség. Utóbbira a port moresby-i Jacksons nemzetközi repülőtéren, valamint a Tokua (Rabal) nemzetközi repülőtéren van lehetőség. A visszautazásra szolgáló repülőjegyet is be kell mutatni!

Vízumokra vonatkozó további információk: www.immigration.gov.pg/visa.html

Házikedvencek beutazása: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Pápua Új-Guinea Kina (PGK).

Közlekedés: A tömegközlekedés megbízhatatlan, és külföldi turisták számára veszélyes lehet. Az országban számos ma is aktív vulkán található, melyek megközelítése veszélyes lehet. Földcsuszamlások, cunamik, földrengések előfordulhatnak. Az esős évszakban előfordulnak halálos áldozatokkal járó áradások. Az utak járhatatlanná válhatnak.

Viselkedési kultúra: A homoszexualitást törvény tiltja, súlyos börtönbüntetést is kiszabhatnak arra, aki elköveti.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egész országban, különösen az esős évszakban (októbertől májusig) az ország számos területén gyakori a malária. A Dengue-láz és Zika-vírus is előfordul, különösen a fővárosban. A HIV/AIDS megbetegedések száma jelentős. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodjanak a vezetékes ivóvíz vagy az ebből készített és felszolgált jégkockák fogyasztásától, miután a víz szennyezett lehet. Javasoljuk palackozott víz beszerzését. A környező tengerekben előforduló medúzák csípése akár halálos is lehet. Számos veszélyes kígyófaj fordul elő az országban.