Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. EU polgárok konzuli védelme: http://ec.europa.eu/consularprotection/index.action

Aktuális:

2020. 02. 17.
Pápua Új-Guinea az alábbi intézkedéseket vezette be a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében:

Megtagadják a belépést minden utastól, aki 2020. január 31. után Kínában járt, a korlátozás vonatkozik a külföldi és a pápuai állampolgárokra, valamint a tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is. Azok az utasok, akik január 31. után Kínában jártak, abban az esetben léphetnek be az országba, ha igazolni tudják, hogy a belépést megelőző 14 napot Kínán kívül töltötték. Ennek ellenőrzésére a pápuai hatóságok utazási dokumentumok, illetve az útlevélben szereplő belépést igazoló pecsétek bemutatását kérhetik. Amennyiben ez a feltétel nem igazolt, az utast visszafordítják az induló repülőtérre.

West Sepik Provincia megerősítette a határvédelmét. Az Indonéziával közös Wutung szárazföldi határátkelőt megnyitották, minden átkelőnek egészségügyi átvizsgáláson kell keresztül mennie. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az összes nemzetközi légijáratnak a Jackson Nemzetközi Repülőtéren kell leszállnia, hogy átvizsgálják a belépő utasokat. A nemzetközi vízi forgalmat Port Moresby, Lae, Rabaul kikötőkbe irányítják hasonló átvizsgálásra. Az ellenőrzés után a járművek az országon belül már szabadon közlekedhetnek.

 A belföldi közlekedést nem szüntették meg Vanimo-ban. Felhívták a Sandaun Provinciában élő lakosok figyelmét, hogy kerüljék el az Indonéziába való utazást, illetve indonéz ételek vásárlását.

Az ország területére belépő utasoknak önkéntes alapon ki kell tölteniük egy kérdőívet előző utazásaikról és egészségi állapotukról. Létrehoztak továbbá egy nemzeti hívóvonalat a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásra és bejelentésekre: (+675) 71960813

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Az ország egyes területein szinte állandósultak a törzsi és etnikai villongások. A fővárost, Port-Moresby-t ezek az események nem érintik közvetlenül, ott azonban a rendkívül rossz közbiztonság okoz gondot. Országszerte gyakoriak a lopások, gépjárműfeltörések, fegyveres és csoportos rablások, nemi erőszak, zsebtolvajlás. A bankok és bankautomaták, illetve használóik kedvelt célpontjai a bűnözőknek. A karácsonyi időszakban magasabb az elkövetett bűncselekmények száma. A tömegrendezvényeket tanácsosabb elkerülni. Nem ajánlatos sötétedés után egyedül sétálni az utcán. Gépkocsival való közlekedés esetén is javasoljuk a konvojban való utazást. Rablásokra ennek ellenére is sor kerül úttorlaszok révén. Taxik és tömegközlekedési eszközök igénybe vételét nem javasoljuk a magyar állampolgároknak, miután gyakori célpontjai a bűnözőknek. Tanácsosabb a gépkocsi-bérlés. Az országban sokfelé konzervatív öltözködési szokások uralkodnak. Fokozottan tartózkodni kell a szokások megsértésétől.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás napjától legalább további 6 hónapig
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Kizárólag vízummal (entry permit) lehetséges az országba való bármilyen célú beutazás. Magyar állampolgárok számára turisztikai (60 napos) és üzleti célú (30 napos) beutazás alkalmával rendelkezésre áll az egyszeri beutazásra feljogosító Visa on Arrival lehetőség. Utóbbira a port moresby-i Jacksons nemzetközi repülőtéren, valamint a Tokua (Rabal) nemzetközi repülőtéren van lehetőség. A visszautazásra szolgáló repülőjegyet is be kell mutatni!

Vízumokra vonatkozó további információk: www.immigration.gov.pg/visa.html

Házikedvencek beutazása: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Pápua Új-Guinea Kina (PGK).

Közlekedés: A tömegközlekedés megbízhatatlan, és külföldi turisták számára veszélyes lehet. Az országban számos ma is aktív vulkán található, melyek megközelítése veszélyes lehet. Földcsuszamlások, cunamik, földrengések előfordulhatnak. Az esős évszakban előfordulnak halálos áldozatokkal járó áradások. Az utak járhatatlanná válhatnak.

Viselkedési kultúra: A homoszexualitást törvény tiltja, súlyos börtönbüntetést is kiszabhatnak arra, aki elköveti.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egész országban, különösen az esős évszakban (októbertől májusig) az ország számos területén gyakori a malária. A Dengue-láz és Zika-vírus is előfordul, különösen a fővárosban. A HIV/AIDS megbetegedések száma jelentős. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodjanak a vezetékes ivóvíz vagy az ebből készített és felszolgált jégkockák fogyasztásától, miután a víz szennyezett lehet. Javasoljuk palackozott víz beszerzését. A környező tengerekben előforduló medúzák csípése akár halálos is lehet. Számos veszélyes kígyófaj fordul elő az országban.