Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2019.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarországnak nincs a Salamon-szigetekre akkreditált nagykövetsége, a magyar állam segítségnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország legközelebbi – a Salamon-szigetekre nem akkreditált – külképviseletei a térségben a Canberrai Magyar Nagykövetség, a Wellingtoni Magyar Nagykövetség, a Manilai Magyar Nagykövetség és a Jakartai Magyar Nagykövetség. Az EU tagállamok közül az Egyesült Királyság tart fenn a szigetországban nagykövetséget, ezen kívül van képviselete az Európai Uniónak is.

Biztonság:

Bár a Salamon-szigetek nagy részén a közbiztonság elfogadhatóan jó, egyes területek – elsősorban a főváros Honiara és környéke – veszélyesnek minősíthetők, ahol az erőszakos bűncselekmények köre a lakásbetöréstől kezdve a rabláson át az autók erőszakos megállításáig és kifosztásáig terjedhet. Ezeken a területeken, különösen sötétedést követően, célszerű csoportosan mozogni, és a nőknek különösen vigyázni. Az etnikai feszültségek miatt érzékeny politikai helyzetben előfordulhatnak akár erőszakba is torkolló tömeges megmozdulások, amelyeket mindenképp javasolt elkerülni. Friss biztonsági információk a tájékoztató végén felsorolt honlapokon olvashatók.

Általános segélyhívó telefonszám a 999, de emellett a következő közvetlen számok is élnek:

mentők: 911
rendőrség: 999
tűzoltók: 988

Természeti katasztrófák, veszélyforrások

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye. Az egész év meglehetősen csapadékos, de a kimondottan esős évszak novembertől áprilisig tart. Ilyenkor megnő a trópusi ciklonok esélye is. Időjárási információk a Salamon-szigetek meteorológiai szolgálatának honlapján, valamint az ausztrál meteorológiai szolgálat oldalán olvashatók.

A Salamon-szigetek partjainál előfordulhatnak emberre is veszélyes cápák, a belső vizekben pedig sósvízi krokodilok.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

A Salamon-szigetek és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a szigetország területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak. 

Belépés, vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, nem tartósított élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos hasznos információk – tiltott vagy engedélyhez kötött tárgyak, élelmiszerek, állatok bevitele, készpénzzel kapcsolatos szabályok – megtalálhatók az IATA honlapján.

Házikedvencek beutazása: 

További információt az alábbi oldalon talál: www.pettravel.com/immigration/SolomonIslands.cfm

További hasznos információ az országról

Hivatalos pénznem a Salamon-szigeteki dollár. A legtöbb fontos nemzetközi valutát számos helyen váltják, a nagyobb városokban ATM-ek elérhetők. A kártyás fizetés lehetősége erősen korlátozott.

Utazás, közlekedés biztonsága

A Salamon-szigeteken baloldali közlekedés van, szigetek útjai általában gyenge minőségűek. Aki járműbérlést tervez, annak utazás előtt érdemes kiváltani az angol nyelvű nemzetközi jogosítványt, mert eléggé esetleges, hogy a nemzeti jogosítványokat elfogadják-e vagy sem.

A szigetek között számos társaság üzemeltet kompjáratokat. Foglalás előtt érdemes tájékozódni az üzemeltető megbízhatóságáról, mert a hajók állapota gyakran elmarad az előírásoktól. A belföldi légijáratokat üzemeltető Solomon Airlines biztonságáról ezen a honlapon tájékozódhatnak:

Közegészség, egészségügyi helyzet

Az orvosi ellátás lehetőségei alapvetően a mindennapos egyszerűbb esetekre korlátozódnak. A fővárostól távoli Ghizo szigetén található új Gizo Hospital kivételével a legtöbb egészségügyi létesítmény felszereltsége alacsony színvonalú, és a Gizo Hospitalt is beleértve mindenhol előfordulhat, hogy kifogy az alapvető gyógyszerek, kórházi anyagok készlete. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, az utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők segélyhívó száma: 911.

Az országgal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról, javasolt oltásokról bővebb tájékoztatást kaphat az International SOS honlapján, az Országos Epidemiológiai Központ | Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában vagy az Oltóközpont Kft.-től.

Veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegség, köztük a malária, Dengue-láz és a Zika-vírus, így alapvető fontosságú a szúnyogok elleni védekezés. Jelentős Dengue-járvány sújtotta az országot 2016 októbere és 2017 júniusa között. A csapvíz ivásra nem megfelelő. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrások az országról