Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország legközelebbi – a Szamoai Független Állam területére is akkreditált - külképviselete a wellingtoni magyar nagykövetség Új-Zélandon. Egyetlen EU tagállam sem tart fenn képviseletet Szamoán, a legközelebbi uniós missziók a brit és a francia külképviselet a Fidzsi-szigeteken.

A Szamoai Független Állam (1914-től 1997-ig Nyugat-Szamoa) két nagy és nyolc kisebb szigeten terül el. Figyelem: a Szamoai-szigetcsoport keleti része jelenleg is az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozik (Amerikai Szamoa), és e területre az itt következő utazási tanácsok nem érvényesek!

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Szamoa biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. 

A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek:

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem.

Magyarországról jelenleg nem lehetséges a beutazás Szamoára!

Szamoa lezárta határait, külföldi állampolgárok csupán rendkívül indokolt esetben, a szamoai kormány előzetes hozzájárulásának birtokában utazhatnak az országba. Az előzetes engedély kérelmet az utazás tervezett kezdetét megelőzően minimum 21 nappal meg kell küldeni az alábbi email címek egyikére: uefeZOjCYOi35N0ZW5xdWlyaWVzQGhlYWx0aC5nb3Yud3M= vagy RwTeghsJiuhe5z1FRmc2Ftb2FoZWFsdGgudHJhdmVscXVpcmllc0BnbWFpbC5jb20=Magyar állampolgárok jelenleg még magyar vagy Uniós oltottságot, vagy betegségből történő kigyógyulást igazoló dokumentum birtokában sem utazhatnak Szamoára, ez alól a harmadik védőoltás megléte sem jelent mentességet. Az utazás részletes feltételeivel kapcsolatban bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://www.health.gov.ws/ illetve https://www.samoa.travel/pagepreview/redalert 

18. életévüket be nem töltött személyek csak nagykorú szülő vagy gyám kíséretében utazhatnak Szamoára. Minden 12. életévét betöltött, Szamoára utazni szándékozó személynek rendelkeznie kell a koronavírus elleni védőoltás minimum két dózisával. Minden 12. életévét betöltött, Szamoára utazni szándékozó személynek rendelkeznie kell a koronavírus elleni, WHO által elismert valamelyik védőoltás minimum két dózisával. Szamoa minden nemzeti egészségügyi hatóság által angol nyelven kiállított oltottsági és átesettségi igazolást elfogad, ezeknek azonban tartalmazniuk kell az alábbi információkat: kiállító ország neve, oltott személy neve, az oltást beadó intézmény neve és címe, beadott vakcina neve és azonosítószáma, oltás időpontja, oltást végző intézmény pecsétje. A szamoai hatóságok csak a papír alapú oltottsági és átesettségi igazolásokat fogadják el. 

b. Kell-e teszt? Igen.

Az arra jogosult szűk körnek a Szamoára történő utazás előfeltétele az utazás megkezdéséhez képest 48 óránál nem régebbi negatív Covid-19 teszt, (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP vagy SDA) valamint 7 napnál nem régebbi negatív antigén teszt eredményét igazoló angol nyelvű dokumentum. Szükséges továbbá az utazás megkezdéséhez képest 120 óránál nem régebbi, az utas háziorvosától származó igazolás az utazó általános egészségi állapotára vonatkozóan. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az utazást megelőzően belépési engedélyt kell kérni az ország egészségügyi hatóságától az alábbi elérhetőségek egyikén: iJEjrlnlNOeceCy6jckZ0jZW5xdWlyaWVzQGhlYWx0aC5nb3Yud3M= vagy hvXNbyUslV4rQJJc2Ftb2FoZWFsdGgudHJhdmVscXVpcmllc0BnbWFpbC5jb20=

Minden Szamoára utazónak a megérkezést követően le kell töltenie és az országban történő tartózkodás ideje alatt használnia kell a Samoa Travel Tracer nevű applikációt ami az alábbi linken érhető el: 

Google Play - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jelly.samoa.tracerv2

App Store - https://apps.apple.com/us/app/samoa-travel-tracer/id1571061716

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

Minden országba érkező utazónak rendelkeznie kell a WHO által elismert védőoltások valamelyikével. Az oltás második dózisát minimum 14 nappal a Szamoára történő megérkezést megelőzően meg kell, hogy kapja az utazó. 

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Oltatlan külföldi állampolgárok jelenleg nem utazhatnak Szamoára, ez alól a negatív Covid-19 teszt megléte sem jelent mentességet. 

f. Karanténkötelezettség: Van.

A Szamoára utazóknak a megérkezést követően 14 napot kormányzati karanténban kell eltölteniük abban az esetben is, hogyha rendelkeznek védőoltással.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az a, d, és e, pontokban foglaltak érvényesek az üzleti célból Szamoára utazókra is.

h. Tranzitálási szabályok:

Szamoa kormánya csak kivételes esetben, egyéni kérelem benyújtását és pozitív elbírálását követően engedélyezi külföldi állampolgárok országba történő tranzitálását. 

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Szamoa kormány csupán rendkívüli esetben, humanitárius okokból engedélyezi külföldi állampolgárok beutazását az országba. Ezzel kapcsolatban bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://www.samoa.travel/pagepreview/redalert

j. Egyéb hasznos információk:

A szamoai nemzetközi repülőtér aktuális információi az alábbi linken érhetőek el: https://www.samoaairports.com/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból: 

Korlátozás nélkül lehetséges kiutazni Szamoáról.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a wSnHmCZjOyGlVhGVO9mcEgIM0NNa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a enFHQu3ZWha29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

4) Helyi járványügyi szabályok:

Szamoán jelenleg kötelező szájat és orrot eltakaró maszk viselése a közösségi közlekedés igénybe vétele során.

50 főnél nagyobb beltéri illetve 100 főnél nagyobb kültéri rendezvények nem tarthatóak meg. 

Bővebb információ az aktuális szamoai járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban az alábbi linken érhetőek el: https://www.samoa.travel/ és https://www.samoa.travel/pagepreview/redalert

5) A nyári szezonra vonatkozó további információ:

Jelenleg nem látható, hogy Szamoa mikor fogja ismét megnyitni határait külföldi utazók előtt. Ameddig a fentebb felsorolt utazási korlátozások érvényben vannak semmi esetre sem javasolt a Szamoára szóló repülőjegy vásárlása, szállás foglalása!

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Szamoa biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

Szamoán a biztonság általában jónak mondható, a külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Előfordulhat azonban zsebtolvajlás és hasonló kisebb lopás. Fokozott óvatosság ajánlott éjszaka, különösen a nők részéről. Friss biztonsági információkat az új-zélandi és az amerikai külügyminisztérium honlapjain találnak:

A szamoaiak rendkívül mélyen vallásosak. A vasárnap szent nap, amikor a naplemente előtti istentisztelet idején valamennyi faluban gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben (kb. félóra), amelynek szigorú betartását a külföldiektől is megkövetelik. Ennek figyelmen kívül hagyása akár agresszív fellépést is kiválthat az egyébként rendkívül barátságos helyiek részéről a tilalmat megszegőkkel szemben.

Segélyhívó telefonszámok:

  • mentők: 996
  • rendőrség: 995
  • tűzoltók: 994

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A meteorológiai szolgálat honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

Szamoa és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a Szamoai Független Állam területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Házikedvencek beutazása:

Hasznos források:

Vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, egyes élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos részletesebb tájékoztatás a Szamoai Karantén Hivatal honlapján olvasható. További információforrás:

www.iatatravelcentre.com/WS-Samoa-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején +13 óra, a nyári időszámítás idején +11 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Szamoán, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás +12 óra.

Hivatalos pénznem a szamoai tala. A legtöbb fontos nemzetközi valutát számos helyen váltják. A nemzetközi bankkártyák a nagyobb hotelekben, éttermekben általában használhatók, de számítani kell arra, hogy a kártyás fizetés nem mindenhol biztosított.

Utazás, közlekedés biztonsága:

Szamoán 2009 óta van baloldali közlekedés, de még ma is számos – a korábbi közlekedési rendből hátramaradt – balkormányos járművet használnak. Külföldiek számára kötelező a helyi vezetői engedély beszerzése, turistáknak általában a 30 napos átmeneti engedély megfelelő. Az érvényes külföldi vezetői engedély bemutatása mellett ennek beszerzése egyszerű és gyors folyamat, a legtöbb komolyabb autókölcsönzőnél, vagy a közlekedési hatóságnál (Samoa Land Transport Authority) intézhető.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Szamoára utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők telefonszáma: 996.

Javasolt oltások Szamoára utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Potenciális veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegségek, különösképpen a Zika-vírus, a Dengue-láz és a Chikungunya-láz. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a dél-csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrás az országról: