Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország legközelebbi – a Szamoai Független Állam területére is akkreditált - külképviselete a wellingtoni magyar nagykövetség Új-Zélandon. Egyetlen EU tagállam sem tart fenn képviseletet Szamoán, a legközelebbi uniós missziók a brit és a francia külképviselet a Fidzsi-szigeteken.

A Szamoai Független Állam (1914-től 1997-ig Nyugat-Szamoa) két nagy és nyolc kisebb szigeten terül el. Figyelem: a Szamoai-szigetcsoport keleti része jelenleg is az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozik (Amerikai Szamoa), és e területre az itt következő utazási tanácsok nem érvényesek!

Aktuális:

2020. 03. 16. 
A koronavírus globális terjedése miatt Szamoa újabb korlátozásokat vezetett be: 

  • A Szamoára történő megérkezéskor minden utazónak kötelezően, írásban nyilatkoznia kell egészségi állapotával kapcsolatban a „Speciális Egészségügyi Nyilatkozat” nevű dokumentum kitöltése által. 
  • Minden utazónak rendelkeznie kell regisztrált orvos által kiállított, három napnál nem régebbi igazolással egészségügyi állapotára vonatkozóan a Szamoára történő megérkezésekor. Ennek hiányában a Szamoára közlekedő légitársaságok meg fogják tagadni az utasfelvételt. 
  • Minden országba érkező látogatót kötelező egészségügyi szűrővizsgálatnak vetnek alá az országba történő belépést megelőzően. 
  • 2020. március 19-ét követően minden, az alább felsorolt országokból érkező vagy ott tranzitáló személynek rendelkeznie kell a megérkezés napjától számított 5 napnál nem régebbi, negatív koronavírus teszttel: Ausztrália, Ausztria, Bahrein, Belgium, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Arab Emirátusok, Franciaország, Görögország, Hollandia, Hong Kong, Irán, Izland, Japán, Kanada, Katar, Kína, Kuvait, Luxemburg, Makaó, Malajzia, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szingapúr, Tajvan, Thaiföld, USA. 
  • Orvosi igazolás és/vagy negatív koronavírus teszt hiányában a szamoai hatóságok minden esetben meg fogják tagadni az országba történő belépést. 
  • Előre meg nem határozott ideig utasszállító hajók nem köthetnek ki szamoai kikötőkben. 

2020. 02. 07.
A szamoai kormány 2020. január 27-én határozatlan ideig felfüggesztett minden Kínába közlekedő közvetlen repülőjáratot. Az apiai kormány továbbá elrendelte, hogy minden országba érkezőt kötelező egészségügyi vizsgálatnak vetnek alá. Kína mellett immáron a Hong Kongból és Makaóból érkező, vagy ott tranzitáló utazóknak is 14 napot olyan országban kell eltölteniük a Szamoára történő belépést megelőzően, amelyben nincsen jelen a koronavírus. Amennyiben ezen kritérium nem teljesülnek, úgy az utazó nem léphet be az országba. 

2019. 11. 27.
Az elmúlt időszakban jelentős mértékben megnövekedett a kanyaró vírussal megfertőződöttek száma Szamoán, amelynek következtében az ország kormánya egészségügyi rendkívüli állapotot rendelt el. Felhívjuk az országba utazni szándékozók figyelmét, hogy az utazás megkezdése előtt mindenképpen gondoskodjanak védőoltás beadásáról, különös tekintettel kisgyermekek és fiatalkorúak esetében. Mivel a betegség lappangási ideje 10-14 nap is lehet, ezért az utazást követően amennyiben láz, rosszullét, nyak vagy fejfájás tünetei jelentkeznek, haladéktalanul forduljanak orvoshoz. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Szamoán a biztonság általában jónak mondható, a külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Előfordulhat azonban zsebtolvajlás és hasonló kisebb lopás. Fokozott óvatosság ajánlott éjszaka, különösen a nők részéről. Friss biztonsági információkat az új-zélandi és az amerikai külügyminisztérium honlapjain találnak:

A szamoaiak rendkívül mélyen vallásosak. A vasárnap szent nap, amikor a naplemente előtti istentisztelet idején valamennyi faluban gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben (kb. félóra), amelynek szigorú betartását a külföldiektől is megkövetelik. Ennek figyelmen kívül hagyása akár agresszív fellépést is kiválthat az egyébként rendkívül barátságos helyiek részéről a tilalmat megszegőkkel szemben.

Segélyhívó telefonszámok:

  • mentők: 996
  • rendőrség: 995
  • tűzoltók: 994

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A meteorológiai szolgálat honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

Szamoa és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a Szamoai Független Állam területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Házikedvencek beutazása:

Hasznos források:

Vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, egyes élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos részletesebb tájékoztatás a Szamoai Karantén Hivatal honlapján olvasható. További információforrás:

www.iatatravelcentre.com/WS-Samoa-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején +13 óra, a nyári időszámítás idején +11 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Szamoán, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás +12 óra.

Hivatalos pénznem a szamoai tala. A legtöbb fontos nemzetközi valutát számos helyen váltják. A nemzetközi bankkártyák a nagyobb hotelekben, éttermekben általában használhatók, de számítani kell arra, hogy a kártyás fizetés nem mindenhol biztosított.

Utazás, közlekedés biztonsága:

Szamoán 2009 óta van baloldali közlekedés, de még ma is számos – a korábbi közlekedési rendből hátramaradt – balkormányos járművet használnak. Külföldiek számára kötelező a helyi vezetői engedély beszerzése, turistáknak általában a 30 napos átmeneti engedély megfelelő. Az érvényes külföldi vezetői engedély bemutatása mellett ennek beszerzése egyszerű és gyors folyamat, a legtöbb komolyabb autókölcsönzőnél, vagy a közlekedési hatóságnál (Samoa Land Transport Authority) intézhető.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Szamoára utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők telefonszáma: 996.

Javasolt oltások Szamoára utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Potenciális veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegségek, különösképpen a Zika-vírus, a Dengue-láz és a Chikungunya-láz. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a dél-csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrás az országról: