Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország legközelebbi – a Szamoai Független Állam területére is akkreditált - külképviselete a wellingtoni magyar nagykövetség Új-Zélandon. Egyetlen EU tagállam sem tart fenn képviseletet Szamoán, a legközelebbi uniós missziók a brit és a francia külképviselet a Fidzsi-szigeteken.

A Szamoai Független Állam (1914-től 1997-ig Nyugat-Szamoa) két nagy és nyolc kisebb szigeten terül el. Figyelem: a Szamoai-szigetcsoport keleti része jelenleg is az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozik (Amerikai Szamoa), és e területre az itt következő utazási tanácsok nem érvényesek!

Aktuális:

2021. 09. 16.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Szamoa az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? NEM. 

Szamoa lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, azok nem léphetnek be az országba. Külföldi állampolgárok csupán rendkívül indokolt esetben, a szamoai kormány előzetes hozzájárulásának birtokában utazhatnak az országba. Az előzetes engedély kérelmet az utazás tervezett kezdetét megelőzően minimum 21 nappal meg kell küldeni az alábbi email címek egyikére: ZjSLmuIWqZeVbWblW9EZDjzDjQEZW5xdWlyaWVzQGhlYWx0aC5nb3Yuc3c= vagy vkIb610zMgcc2Ftb2FoZWFsdGgudHJhdmVscXVpcmllc0BnbWFpbC5jb20=

Magyar állampolgárok jelenleg még oltást igazoló dokumentum birtokában sem utazhatnak Szamoára. Az utazás részletes  feltételeivel kapcsolatban bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://www.health.gov.ws/ illetve https://www.samoa.travel/pagepreview/redalert

b. Kell-e teszt? IGEN.

Szamoa lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, az országba csak az állampolgárok és tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek léphetnek be. Esetükben az utazás megkezdéséhez képest 72 óránál nem régebbi negatív Covid-19 teszt szükséges és az utasok nem tölthetnek több mint 32 órát egy tranzit állomáson. Az utazásra vonatkozó részletes feltételek az alábbi honlapon érhetőek el: https://www.health.gov.ws/wp-content/uploads/2021/02/Travel-Advice-09.02.21.pdf

c. Kell-e regisztrálni? IGEN.

Az utazást megelőzően belépési engedélyt kell kérni az ország egészségügyi hatóságától az alábbi elérhetőségek egyikén: ScuGoBEVyEbKCdLT8EOh5TOiFZW5xdWlyaWVzQGhlYWx0aC5nb3Yuc3c= vagy UUZEIbzeAcRGxG4rZzmc2Ftb2FoZWFsdGgudHJhdmVscXVpcmllc0BnbWFpbC5jb20=

d. Oltottsággal járó kedvezmények: NINCS.

Az ország határai jelenleg zárva vannak külföldi állampolgárok előtt. A szmoai kormány még nem hozott döntést azzal kapcsolatban, hogy az elérhető Covid-19 elleni oltások közül melyiket fogadja el az országba történő belépés esetén. Ennek megfelelően a védettséget igazoló okmányok elfogadásának kidolgozása jelenleg még folyamatban van. Magyar védettségi igazolással rendelkezők jelenleg nem utazhatnak az országba.

e. Karanténkötelezettség: VAN.

A Szamoára  utazóknak a megérkezést követően 21  napot kormányzati karanténban kell eltölteniük. Mivel az ország határai jelenleg zárva vannak külföldi állampolgárok előtt, ezért ez a szabályozás csak a hazatérő szamoai állampolgárokra illetve tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre vonatkozik. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az üzleti célú beutazókra is vonatkozik az a rendelkezés, miszerint Szamoa  határai zárva vannak a külföldi állampolgárok előtt. 

g. Tranzitálási szabályok:

Szamoa kormánya csak kivételes esetben, egyéni kérelem benyújtását és pozitív elbírálását követően engedélyezi külföldi állampolgárok országba történő tranzitálását. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Szamoa kormány csupán rendkívüli esetben, humanitárius okokból engedélyezi külföldi állampolgárok beutazását az országba. Ezzel kapcsolatban bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://www.samoa.travel/pagepreview/redalert

i. Egyéb hasznos információk:

A szamoai nemzetközi repülőtér aktuális információi az alábbi linken érhetőek el: https://www.samoaairports.com/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból: 

Korlátozás nélkül lehetséges kiutazni Szamoáról.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a uhVcTMIazVoLZtZkG6TcOZDma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a WijvQChn2NYa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Szamoán jelenleg kötelező szájat és orrot eltakaró maszk viselése a közösségi közlekedés igénybe vétele során.

50 főnél nagyobb beltéri illetve 100 főnél nagyobb kültéri rendezvények nem tarthatóak meg. 

Bővebb információ az aktuális szamoai járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban az alábbi linken érhetőek el: https://www.samoa.travel/

5) A nyári szezonra vonatkozó további információ:

Jelenleg nem látható, hogy Szamoa mikor fogja ismét megnyitni határait külföldi utazók előtt. Ennek előfeltétele, – a tranzitálás szükségességéből kifolyólag – hogy Új-Zéland vagy Ausztrália megnyissa határait külföldi állampolgárok előtt, és lehetővé tegye nemzetközi repülőterein külföldi állampolgárok tranzitálását Szamoa irányába. Ameddig a fentebb felsorolt utazási korlátozások érvényben vannak semmi esetre sem javasolt a Szamoára szóló repülőjegy vásárlása, szállás foglalása!

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Szamoán a biztonság általában jónak mondható, a külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Előfordulhat azonban zsebtolvajlás és hasonló kisebb lopás. Fokozott óvatosság ajánlott éjszaka, különösen a nők részéről. Friss biztonsági információkat az új-zélandi és az amerikai külügyminisztérium honlapjain találnak:

A szamoaiak rendkívül mélyen vallásosak. A vasárnap szent nap, amikor a naplemente előtti istentisztelet idején valamennyi faluban gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben (kb. félóra), amelynek szigorú betartását a külföldiektől is megkövetelik. Ennek figyelmen kívül hagyása akár agresszív fellépést is kiválthat az egyébként rendkívül barátságos helyiek részéről a tilalmat megszegőkkel szemben.

Segélyhívó telefonszámok:

  • mentők: 996
  • rendőrség: 995
  • tűzoltók: 994

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A meteorológiai szolgálat honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

Szamoa és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a Szamoai Független Állam területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Házikedvencek beutazása:

Hasznos források:

Vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, egyes élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos részletesebb tájékoztatás a Szamoai Karantén Hivatal honlapján olvasható. További információforrás:

www.iatatravelcentre.com/WS-Samoa-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején +13 óra, a nyári időszámítás idején +11 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Szamoán, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás +12 óra.

Hivatalos pénznem a szamoai tala. A legtöbb fontos nemzetközi valutát számos helyen váltják. A nemzetközi bankkártyák a nagyobb hotelekben, éttermekben általában használhatók, de számítani kell arra, hogy a kártyás fizetés nem mindenhol biztosított.

Utazás, közlekedés biztonsága:

Szamoán 2009 óta van baloldali közlekedés, de még ma is számos – a korábbi közlekedési rendből hátramaradt – balkormányos járművet használnak. Külföldiek számára kötelező a helyi vezetői engedély beszerzése, turistáknak általában a 30 napos átmeneti engedély megfelelő. Az érvényes külföldi vezetői engedély bemutatása mellett ennek beszerzése egyszerű és gyors folyamat, a legtöbb komolyabb autókölcsönzőnél, vagy a közlekedési hatóságnál (Samoa Land Transport Authority) intézhető.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Szamoára utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők telefonszáma: 996.

Javasolt oltások Szamoára utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Potenciális veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegségek, különösképpen a Zika-vírus, a Dengue-láz és a Chikungunya-láz. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a dél-csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrás az országról: