Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország legközelebbi – Tongára is akkreditált - külképviselete a wellingtoni magyar nagykövetség Új-Zélandon. Egyetlen EU tagállam sem tart fenn képviseletet Tongán, a legközelebbi uniós missziók a brit és a francia külképviselet a Fidzsi-szigeteken.

Aktuális:

2021. 09. 16.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Tonga az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? NEM. 

Tonga lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, azok nem léphetnek be az országba. Külföldi állampolgárok csupán rendkívül indokolt esetben, a tongai kormány előzetes hozzájárulásának birtokában utazhatnak az országba. Magyar állampolgárok jelenleg még oltást igazoló dokumentum birtokában sem utazhatnak Tongára.

b. Kell-e teszt? IGEN.

Tonga lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, az országba csak az állampolgárok és tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek léphetnek be. Esetükben az utazás megkezdéséhez képest 72 óránál nem régebbi negatív Covid-19 teszt szükséges. 

c. Kell-e regisztrálni? IGEN.

Az utazást megelőzően belépési engedélyt kell kérni az ország egészségügyi hatóságától, amellyel kapcsolatban az alábbi linken találhatóak bővebb információk.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: NINCSENEK.

A tongai kormány még nem hozott döntést azzal kapcsolatban, hogy az elérhető Covid-19 elleni oltások közül melyiket fogadja el az országba történő belépés esetén. Ennek megfelelően a védettséget igazoló okmányok elfogadásának kidolgozása jelenleg még folyamatban van. A Magyarország által kibocsájtott védettségi igazolást jelenleg nem fogadják el az országban. 

e. Karanténkötelezettség: VAN.

A Tongára utazóknak a megérkezést követően 21 napot kormányzati karanténban kell eltölteniük. Mivel az ország határai jelenleg zárva vannak külföldi állampolgárok előtt, ezért ez a szabályozás csak a hazatérő tongai állampolgárokra illetve tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre vonatkozik. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az üzleti célú beutazókra is vonatkozik az a rendelkezés, miszerint Tonga határai zárva vannak a külföldi állampolgárok előtt. 

g. Tranzitálási szabályok:

Tonga jelenleg csak az Új-Zélandon vagy Ausztráliában tranzitálás útján érhető el. Mivel jelenleg külföldi állampolgárok nem utazhatnak be és nem tranzitálhatnak Új-Zélandon illetve Ausztráliában Tonga irányába, ezért számukra jelenleg nem lehetséges az országba történő utazás.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A tongai kormány csupán rendkívüli esetben, humanitárius okokból engedélyezi külföldi állampolgárok beutazását az országba. A beutazás feltételeivel kapcsolatban részletes információk az alábbi linken érhetőek el: http://www.health.gov.to/

i. Egyéb hasznos információ:

A tongai nemzetközi repülőtérrel kapcsolatos bővebb információk az alábbi linken érhetőek el: http://www.tongaairports.com/airports/fuaamotu-international-airport/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból:

Korlátozás nélkül lehetséges kiutazni Tongáról.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a vLiEAwtf8NkzrMO2Wa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a sreNUFzrqX5ZEMM2a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem  

4) Helyi járványügyi szabályok:

Tongán éjfél és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben. 

Belföldi légi járatokon és buszokon kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. 

Nem tartható meg 50 főt meghaladó beltéri illetve 100 főt meghaladó kültéri esemény Tongán. 

5) A nyári szezonra vonatkozó további információ:

Jelenleg nem látható, hogy Tonga mikor fogja ismét megnyitni határait külföldi utazók előtt. Ennek előfeltétele – a tranzitálás szükségességéből kifolyólag – hogy Új-Zéland vagy Ausztrália megnyissa határait külföldi állampolgárok előtt, és lehetővé tegye nemzetközi repülőterein külföldi állampolgárok tranzitálását Tonga irányába. Ameddig a fentebb felsorolt utazási korlátozások érvényben vannak, semmi esetre sem javasolt a Tongára szóló repülőjegy vásárlása, szállás foglalása!

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Tongán a biztonság általában jónak mondható, a külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Előfordulhat azonban zsebtolvajlás és hasonló kisebb lopás. Fokozott óvatosság ajánlott éjszaka, különösen a nők részéről. Friss biztonsági információkat az új-zélandi és az amerikai külügyminisztérium honlapjain találnak:

Rendőrség telefonszáma: 922; mentők és tűzoltók hívószáma: 999.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye. Közvetlen veszély esetén a helyi rádió figyelmeztetést ad.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A meteorológiai szolgálat honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról, illetve a szolgálat ezen a lapon az egyéb természeti veszélyekre is felhívja a figyelmet.

Utazás, közlekedés biztonsága:

Tongán baloldali közlekedés van. A fővároson kívül az utak túlnyomó többsége nem aszfaltozott, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek, különösen kedvezőtlen időjárási viszonyok között és éjszaka.

A légiközlekedés, valamint a hajók, kompok biztonsága nem éri el a nemzetközi elvárásokat.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

Tonga és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a Tongai Királyság területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Házikedvencek beutazása:

Hasznos források:

Vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos részletesebb tájékoztatás a tongai Adó- és Vámügyi Minisztérium, illetve a bioszféra-biztonsággal foglalkozó hivatal (Biosecurity and Quality Management Division) honlapján olvasható.

További információ: www.iatatravelcentre.com/TO-Tonga-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején +12 óra, a nyári időszámítás idején +10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Tongán, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás +11 óra.

Hivatalos pénznem a tongai paʻanga. Amerikai, ausztrál és új-zélandi dollárt számos helyen váltanak. A nemzetközi bankkártyák sokfelé használhatók, de a fővárostól távoli kis szigetekre érdemes készpénzzel is készülni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Tongára utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Segélyhívó telefonszám (mentők, tűzoltók): 999.

Javasolt oltások a Tongára utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Potenciális veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegségek, különösképpen a Zika-vírus, a Dengue-láz és a Chikungunya-láz. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a dél-csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrás az országról: