Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarországnak nincs Tuvalura akkreditált nagykövetsége, a magyar állam segítségnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország legközelebbi – Tuvalura nem akkreditált – külképviseletei a térségben a Canberrai Magyar Nagykövetség, a Wellingtoni Magyar Nagykövetség, a Manilai Magyar Nagykövetség és a Jakartai Magyar Nagykövetség. Más EU tagállamok szintén nem tartanak fenn hivatásos nagykövetséget vagy konzulátust Tuvalun.

Aktuális:

2020. 02. 26.
Tuvalu kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében szigorított az országba történő belépés feltételeit. 2020. február 25-től kezdődően a Tuvalura történő megérkezést megelőzően minden utazónak 14 napot olyan országban kell eltöltenie, amelyben nincsen jelen a koronavírus. Emellett minden országba érkező utazónak rendelkeznie kell a megérkezés napjától számított három napnál nem régebbi orvosi igazolással egészségi állapotára vonatkozóan, annak hiánya az országba történő belépés megtagadását eredményezheti.

Biztonság:

Tuvalun a biztonság magas fokú, a bűnözés nem jellemző. Friss biztonsági információk a tájékoztató végén felsorolt honlapokon olvashatók.

Általános segélyhívó telefonszám: 911.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. Aktuális információk és előrejelzés a Tuvalu Meteorological Service honlapján, valamint az ausztrál meteorológiai szolgálat oldalán találhatók. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

Tuvalu és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a szigetország területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Belépés, vám:

A belépéssel kapcsolatos hasznos információk – tiltott vagy engedélyhez kötött tárgyak, élelmiszerek, állatok bevitele, készpénzzel kapcsolatos szabályok – megtalálhatók az IATA honlapján.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Tuvalun az ausztrál dollárt használják fizetőeszközként. A fontosabb nemzetközi valuták a Tuvalui Nemzeti Bankban átválthatók. Készpénzautomaták nincsenek, kártyás fizetésre nincs mód, így megfelelő mennyiségű készpénzzel kell felkészülni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül kaphat megfelelő ellátást a beteg, legközelebb az USA-hoz tartozó Guam vagy Hawaii szigetein, illetve Ausztráliában vagy Új-Zélandon. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, az utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Általános segélyhívó telefonszám: 911.

Az országgal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról, javasolt oltásokról bővebb tájékoztatást kaphat az International SOS honlapján, az Országos Epidemiológiai Központ | Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában vagy az Oltóközpont Kft.-től.

Veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegség, különösképpen a Dengue-láz, így alapvető fontosságú a szúnyogok elleni védekezés. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrások az országról