Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Új-Zélandon Wellingtonban működik magyar nagykövetség, Aucklandben pedig tiszteletbeli konzul.

Aktuális:

2020.03.20.
Új-Zéland 2020.03.19-én éjféltől lezárta határait az országba utazni szándékozó minden külföldi állampolgár előtt. Az ország három nemzetközi repülőterén – Auckland, Christchurch és Queenstown – a továbbiakban nem lesz lehetőség tranzitálásra. 

  • Az utasszállító hajók fogadása június 30-ig felfüggesztésre került.
  • Amennyiben külföldi állampolgár a koronavírus szövődményeinek következtében ÚjZélandon kórházi ellátásra szorul, annak költségeit átvállalja az állam, azonban amennyiben egyéb, az országba történő belépéskor már fennálló betegséggel is rendelkezett az érintett, annak gyógyításának költségeit az utazónak – vagy annak biztosítójának – kell fedeznie.
  • Amennyiben az Új-Zélandon tartózkodó külföldi állampolgár a globálisan bevezetett utazási korlátozások miatt nem tudja vízumának lejárta előtt elhagyni az országot, köteles arról haladéktalanul értesíteni a Bevándorlási Hivatalt, és kezdeményezni vízumának meghosszabbítását. Ennek során a felmerülő vízumdíj nem kerül elengedésre.
  • A Working Holliday program keretében az idei évben Új-Zélandon dolgozni szándékozók a nemzetközi helyzetre való tekintettel kérhetik vízumuk kezdő időpontjának módosítását. A kérelmeket minden esetben a Bevándorlási Hivatalhoz kell benyújtani.

2020. 03. 19.
A koronavírus globális terjedése következtében Új-Zéland nemzetközi szinten is rendkívül szigorú utazási korlátozásokat vezetett be 2020. március 15-én, amelynek értelmében: 

• Új-Zéland kormánya 2020. március 31-ig meghosszabbította a Kínából, Iránból, Olaszországból, Dél-Koreából érkező, vagy ott tarnzitáló utazókkal szemben bevezetett belépési tilalmat. 

• 2020. 03. 15. éjféltől kezdődően állampolgárságtól függetlenül minden Új-Zélandra érkező utazónak kötelezően 14 napig karanténba kell vonulnia, és regisztrálnia kell magát az Egészségügy Minisztériumnál. A reptéri tranzit kivételt képez. 

• A karantén kötelezettség március 31-én éjfélig lesz érvényben (16 nap) azt követően a nemzetközi helyzet függvényében döntenek annak fenntartásáról vagy kivezetéséről. 

• Új-Zéland június 30-ig felfüggesztette utasszállító hajók fogadását. 

• Minden országba érkező utazót egészségügyi személyzet kérdez ki és ellenőriz a repülőtéren, és amennyiben úgy ítélik meg, hogy nem biztosított, vagy nem megfelelő az utazó terve a 14 napos karantén időszak teljesítésére - nem rendelkezik előre lefoglalt szállással, vagy közösségi szállást szeretne igénybe venni - az országba történő belépés megtagadásra kerül. 

• Amennyiben külföldi állampolgár a koronavírus szövődményei következtében Új-Zélandon kórházi ellátásra szorul, annak költségeit átvállalja az állam, azonban amennyiben egyéb, az országba történő belépéskor már fennálló betegséggel is rendelkezik az érintett, annak gyógyításának költségeit az utazónak – vagy annak biztosítójának – kell fedeznie. 

• Amennyiben az Új-Zélandon tartózkodó külföldi állampolgár a globálisan bevezetett utazási korlátozások miatt nem tudja vízumának lejárta előtt elhagyni az országot, köteles arról haladéktalanul értesíteni a Bevándorlási Hivatalt, és kezdeményezni vízumának meghosszabbítását. Ennek során a felmerülő vízumdíj nem kerül elengedésre. 

• A Working Holliday program keretében az idei évben Új-Zélandon dolgozni szándékozók a nemzetközi helyzetre való tekintettel kérhetik vízumuk kezdő időpontjának módosítását. A kérelmeket minden esetben a Bevándorlási Hivatalhoz kell benyújtani. 

• Amennyiben az országba érkező utazónak nem a belépési ponton, hanem más városban vagy vidéken van a végső célállomása, oda tömegközlekedés igénybevételével elutazhat, megérkezését követően ott köteles 14 napig karanténba vonulni. 

• Azoknak az utazóknak akik, a csendes-óceáni szigetállamokról érkeznek Új-Zélandra - és nem az adott szigetállam állampolgára - csak abban az estben nem kell karanténba vonulniuk, hogyha az Új-Zélandra történő megérkezést megelőzően minimum 14 napot eltöltöttek az adott országban (pl Fidzsin). 

2019. 06. 24.
2019. október 1-től kezdődően Új-Zéland bevezeti az országba történő utazást megelőző regisztrációs kötelezettséget (NZeTA – New Zealand Electronic Travel Authority), valamint a beutazó turistákra új adót (IVL - International Visitor Conservation and Tourism Levy) vet ki. Amennyiben 2019. október 1-ét követően nem áll rendelkezésre az NZeTA az utazás megkezdésekor, úgy az új-zélandi hatóságok akár meg is tagadhatják az országba történő belépést. Az NZeTA-t érdemes minimum 72 órával az utazás megkezdése előtt igényelni. Az NZeTA-t, abban az esetben is igényelni kell, amennyiben az utazó csupán tranzitál Új-Zélandon, az ország nem az utazás végcélja. Az utazók csak az Aucklandi Nemzetközi Repülőtéren tranzitálhatnak, az ország többi repülőterén erre nincsen lehetőség! Az NZeTA díjtételei: 9 NZD mobil app útján történő igénylés során, 12 NZD online igénylés esetén. Az bevezetésre kerülő új rendszerrel kapcsolatban a legfrissebb információk az alábbi linken érhetőek el: www.immigration.govt.nz/nzeta.

Az IVL díja 35 NZD.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Különös tekintettel a földrengések eshetőségére, javasoljuk, hogy az Új-Zélandra utazó magyar állampolgárok nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján, valamint hosszabb Új-Zélandon való tartózkodás esetén tájékoztassák a wellingtoni nagykövetség konzuli részlegét.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

Mind az általános közbiztonsági helyzet, mind a nemzetközi terrorizmusból fakadó fenyegetettségi szint vonatkozásában Új-Zéland egyike a világ legbiztonságosabb országainak. Ugyanakkor az ország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért folyamatos a természeti katasztrófák, elsősorban a földrengések okozta fenyegetettség. Az ország egész területén előfordulhatnak kisebb földrengések, de különösen az északi sziget keleti partvonala mentén, a főváros Wellington térségében, valamint a déli sziget egészén bármikor lehetséges akár igen nagy erejű rengés is. 2010 óta különösen sok nagy erejű – a Richter skála szerinti 6-os erősséget elérő vagy meghaladó – földrengés volt a déli szigeten Canterbury és Marlborough tartományokban, a Christchurch és Blenheim városok által határolt keleti tengerparti sávban. A rengések következtében az ország tengerparti részein cunami veszélye is fennáll, földrengés esetén mindenképp szükséges a tengertől biztonságos távolságba, illetve megfelelően magas földterületre húzódni. Belátható időn belül várható, hogy a déli szigeten bekövetkezik egy jelentősebb, akár a Richter-skála szerinti 8,1-es erősséget is meghaladó földrengés, amely komoly károkat okozhat az ország közlekedési és távközlési infrastruktúrájában. Az északi szigeten több aktív vulkán is található. A földtani aktivitásról a https://www.geonet.org.nz honlap ad naprakész információt, hangsúlyozva, hogy a földrengéseket gyakorlatilag lehetetlen előre jelezni. Földrengés esetén a helyi hatóságok útmutatásait kell követni. Az országban utazók, túrázók számára hasznos segítség lehet a mobiltelefonokra letölthető GeoNet Quake nevű applikáció, amely folyamatosan frissülő információval szolgál a földrengések helyét, idejét és erősségét illetően. A földrengések által okozta váratlan vészhelyzetek előfordulásának lehetősége miatt az országba látogató turisták számára az utazás megkezdése előtt ajánlott a regisztráció a konzuli szolgálat honlapján.

Természeti katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos útmutatás és friss információk a következő hivatalos honlapokon olvashatók:

A turisták elleni erőszakos bűncselekmények ritkák, de helyenként Új-Zélandon is jelen van a nagyvárosi bűnözés. Ez elsősorban Auckland (Central West) és Wellington (Courtenay Place) szórakozóhelyekkel teli negyedeire, valamint bizonyos, elsősorban bevándorlók lakta kerületekre (Auckland - Papakura, Wellington - Porirua, Christchurch - Linwood) koncentrálódik, ahol a turisták kárára elkövetett bűncselekmények száma többszöröse az ország más területein tapasztaltaknak. Ezekben a kerületekben ajánlott a fokozott elővigyázatosság.

Új-Zélandon nincsenek veszélyes szárazföldi állatok. Egyetlen ritka, védett pókfaj harapása okozhat komolyabb mérgezéses, allergiás tünetet, de ez rendkívül ritka eset. A katipo nevű pók elsősorban a tengerparti homokdűnékben él. A tengerben különböző medúzafajok jelenthetnek veszélyt. A rovar- és medúzacsípésekről részletesebben az Egészségügyi Minisztérium honlapján tájékozódhatnak.  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Új-Zélandról történő kiutazás után.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Megjegyzés: Az Új-Zéland területére történő belépésnél a Bevándorlási Hivatal munkatársai kérhetnek igazolást az Új-Zélandon tartózkodás pénzügyi fedezetéről, kérhetik a kilépést igazoló menetjegyet is. A belépésnél ugyancsak ki kell tölteni egy kérdőívet (https://www.customs.govt.nz/globalassets/documents/forms/passenger-arrival-card.pdf). A határőr jogosult megvizsgálni, hogy a beutazni kívánó személy eleget tesz-e az idegenrendészeti előírásoknak. A belépés általános szabályai >> 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 90 naptári napot nem meghaladó tartózkodásra NEM szükséges vízum. 

2019. október 1-től kezdődően Új-Zéland bevezette az országba történő utazást megelőző regisztrációs kötelezettséget (NZeTA – New Zealand Electronic Travel Authority), valamint a beutazó turistákra új adót (IVL - International Visitor Conservation and Tourism Levy) vetett ki. Amennyiben 2019. október 1-ét követően nem áll rendelkezésre az NZeTA az utazás megkezdésekor, úgy az új-zélandi hatóságok akár meg is tagadhatják az országba történő belépést. Az NZeTA-t érdemes minimum 72 órával az utazás megkezdése előtt igényelni. Az NZeTA-t, abban az esetben is igényelni kell, amennyiben az utazó csupán tranzitál Új-Zélandon, az ország nem az utazás végcélja. Az utazók csak az Aucklandi Nemzetközi Repülőtéren tranzitálhatnak, az ország többi repülőterén erre nincsen lehetőség! Az NZeTA díjtételei: 9 NZD mobil app útján történő igénylés során, 12 NZD online igénylés esetén. Az bevezetésre kerülő új rendszerrel kapcsolatban a legfrissebb információk az alábbi linken érhetőek el: www.immigration.govt.nz/nzeta.

Az IVL díja 35 NZD.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: A 90 napot meghaladó tartózkodáshoz vízum beszerzése szükséges, melyet a londoni Vízumigénylési Központnál (https://www.ttsnzvisa.com) lehetséges beszerezni. 

Javasolható az online vízumigénylés, amely a papíron történő igénylésnél valamivel olcsóbb és gyorsabb. A következő honlapon kezdeményezhető >>

Mivel Magyarországról Új-Zélandra gyakorlatilag csak más tranzit országok érintésével lehetséges eljutni, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a tranzit országok esetleges vízum előírásait, illetve az útlevél érvényességi idejére vonatkozó előírásait is vegyék figyelembe. Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum abban az esetben, ha a magyar útlevéllel utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik Ausztráliában, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót. Minden egyéb esetben a megfelelő ausztrál vízum előzetes beszerzése kötelező.

Working Holiday Scheme (WHS) vízum:

A kétoldalú kormányközi megállapodáson alapuló working holiday scheme (WHS) vízum 18-35 év közötti fiatalok számára kínál egyéves, munkával egybekötött tartózkodási lehetőséget az országban. Évente 100 magyar állampolgár jelentkezését fogadják be, a helyek általában a jelentkezés megnyitásától számított pár perc alatt betelnek. Információ >>

Tájékoztatjuk az Új-Zélandon munkát vállalni szándékozó magyar állampolgárokat, hogy csak munkavállalói engedély megszerzését követően lehet munkavállalói vízumot igényelni. Erről bővebben a https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/options/work oldalon tájékozódhatnak.

Házikedvencek beutazása:

Az illetékes új-zélandi minisztérium útmutatása: https://www.mpi.govt.nz/travel-and-recreation/arriving-in-new-zealand/pets-travelling

További források:

Vám: 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a növényi és állati eredetű termékek és élelmiszerek bevitelére vonatkozó – a legtöbb ilyen termék bevitelét tiltó – rendelkezéseket rendkívül szigorúan veszik a belépésnél. Minden csomagot megvizsgálnak, és a szabálysértőket büntetik már abban az esetben is, ha a beutazó nem a valóságnak megfelelően tölti ki a belépési nyilatkozatot (legenyhébb bírság 400 NZD). A személyes poggyászra vonatkozó szabályok:

Vényköteles gyógyszerek bevitele esetén háziorvostól kapott, angol nyelvű igazolást kérhetnek.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

2018. szeptember 1-től az új-zélandi határvédelmi hatóság tüzetesebben átvizsgálhatja az utasok elektronikus készülékeit. A szigorúbb szabályozás értelmében az elektronikus készülék tulajdonosa köteles hozzáférést biztosítani az eszköz tartalmához abban az esetben, ha a határrendészet munkatársainak alapos okuk van feltételezni, hogy az bűncselekményhez köthető, vagy annak elkövetésére alkalmas adatok találhatók rajta. Akik visszautasítják az erre vonatkozó felszólítást, azok készüléke akár elkobzásra is kerülhet és 5000 dollárig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Utazás, közlekedés:

Új-Zélandon baloldali közlekedés van. Az ország úthálózata jó minőségű, az országutak azonban leggyakrabban kétsávosak, ezért az európai autópályákon megszokottnál lényegesen alacsonyabb átlagsebességgel kell tervezni.

Hasznos közlekedési információk találhatók a New Zealand Automobile Association honlapján (www.aa.co.nz) és helyi irodáiban, a New Zealand Tourist Board honlapján (www.newzealand.com), illetve a New Zealand Transport Authority honlapján (www.nzta.govt.nz). A két legnagyobb város helyi és agglomerációs közlekedéséről a https://at.govt.nz (Auckland), valamint a https://www.metlink.org.nz (Wellington) lapok adnak részletes tájékoztatást, útvonaltervező lehetőséggel.

Érvényes magyar vezetői engedéllyel vagy nemzetközi vezetői engedéllyel – mely azonban csak a magyar engedéllyel együtt érvényes – a beutazástól számított egy évig szabad gépjárművet vezetni. Járművezetéshez a nemzetközi vezetői engedély kiváltása javasolt az utazás előtt, mert az új-zélandi hatóságok kérhetik a jogosítvány hiteles angol fordítását, és egyes kölcsönzőknél az autóbérlés is csak így lehetséges. A bérléshez általában dombornyomásos bankkártya (debit vagy credit card) szükséges a biztosíték miatt.

A légi közlekedés megbízható.

Segélyhívó:

Mentők, tűzoltók, rendőrség általános segélyhívó telefonszáma (vezetékes és mobil telefonról egyaránt hívható): 111.

Nemzeti valuta:

Új-zélandi dollár (NZD). A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók – kivéve az országhoz tartozó trópusi Tokelau-szigeteket, ahol gyakorlatilag minden banki szolgáltatás hiányzik –, a legfontosabb valutákat mindenhol váltják.

Időeltolódás:

Az időeltolódás országaink között a téli időszámítás idején 12 óra, a nyári időszámítás idején 10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Új-Zélandon, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás 11 óra. 

Hálózat: 

A hálózati feszültség és frekvencia megegyezik az otthonival (220-240 V / 50 Hz), azonban az eltérő hálózati aljzatok miatt (I típusú) adapterre van szükség, amely számos üzletben beszerezhető.

Éghajlat, időjárás:

Az ország legnagyobb részén a mérsékelt övi óceáni és a hegyvidéki éghajlat uralkodik, a legészakibb részen szubtrópusi. A tavasz szeptembertől novemberig, nyár decembertől februárig, ősz márciustól májusig, tél júniustól augusztusig tart. Időjárási előrejelzés a www.metservice.com/national/index honlapon található. A déli sziget középső területeit kivéve nagyon sok a csapadék. A magas hegyekben rendkívül gyorsan változhat az időjárás, túrákra csak megfelelően felkészülve ajánlott elindulni. Fokozottan kell ügyelni továbbá az erős UV sugárzás veszélyeire.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A mentők hívószáma (általános segélyhívó telefonszám): 111.

Új-Zéland a lakosság részére magas színvonalú orvosi és kórházi ellátást biztosít. Védőoltásra nincs szükség, az ország az alább külön említett néhány trópusi sziget kivételével járványveszélyt nem rejt. A csapvíz általában biztonságos, de egy 2016 augusztusi tömeges fertőzést követően folytatott vizsgálat arra mutatott rá, hogy helyenként és időnként előre nem látott kockázatot jelenthet.

Az utazók számára csak a sürgősségi baleseti ellátás ingyenes, minden más egészségügyi probléma kezelése térítést igényel, ami már egyszerű kezelések esetén is nagy összegre rúghat. Wellington kivételével a mentőautó szolgáltatás is fizetős! Mindenképp ajánlott az utazási baleset- és betegbiztosítás.

A legközelebbi gyógyszertár, háziorvos, kórház vagy egyéb egészségügyi szolgáltatás elérhetőségét a https://www.healthpoint.co.nz honlapon lehet megkeresni. További hasznos honlapok:

A Tokelau-szigetekre utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy a szigeteken az egészségügyi ellátás lehetősége korlátozott. A Cook-szigeteken a szúnyogok által terjesztett dengue-láz veszélyével kell számolni. Az aktuális helyzetről a www.who.int/topics/dengue/en honlapon tájékozódhatnak.

Eltűnt személyek, segélyvonal:

Eltűnt gyermekek és felnőttek bejelentése bármelyik rendőrőrsön lehetséges, csakis személyesen, nem lehet telefonon vagy postán intézni. További információk az alábbi linken >>

Számos segélyvonal is a bajba jutottak rendelkezésére áll, ahol telefonos segítséget lehet kapni. Az Egészségügyi Minisztérium ingyenes vonalán a 1737 számon lehet gyors segítséget kérni, ide SMS is küldhető. A következő linken a problémák szerint csoportosítva megtalálhatók a segélyvonal számok: https://www.mentalhealth.org.nz/get-help/in-crisis/helplines

További hivatalos információforrások az országról:

Egyéb információ: