Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2020.07.07. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarországnak nincs Vanuatura akkreditált nagykövetsége, a magyar állam segítségnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország legközelebbi – Vanuatura nem akkreditált – külképviseletei a térségben a Canberrai Magyar Nagykövetség, a Wellingtoni Magyar Nagykövetség, a Manilai Magyar Nagykövetség és a Jakartai Magyar Nagykövetség. Az EU tagállamok közül Franciaország tart fenn a szigetországban nagykövetséget, az Európai Unió pedig a Salamon-szigeteken található képviseletét akkreditálta Vanuatura is.

Aktuális:

2020. 03. 05.
Vanuatu kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében szigorított az országba történő belépés feltételeit. 2020. március 5-től kezdődően nem léphetnek be az országba azok a külföldi állampolgárságú utazók, akik a megérkezésüket megelőző 14 napon belül Kínában, Hong Kongban, Makaón, Tajvanon, Dél-Koreában, Japánban és Szingapúrban jártak. Azoknak az utazóknak, akik 2019. december 31-e óta a fent említett országokban jártak, Vanuatura történő megérkezésükkor orvosi igazolással kell rendelkezniük egészségügyi állapotukra vonatkozóan, amely igazolja, hogy szervezetükben nincsen jelen a COVID-19 vírus. Felhívjuk a magyar utazók figyelmét, hogy a Vanuatura történő utazásuk során kerüljék el az említett országokban történő tranzitálást, ellenkező esetben nem fognak tudni belépni az országba.

Biztonság:

A biztonság általában jónak mondható, de ésszerű óvatosság ajánlott, mert előfordulnak lopások, betörések. Friss biztonsági információk a tájékoztató végén felsorolt honlapokon olvashatók.

Segélyhívó telefonszámok:

mentők: 112
rendőrség: +678 22 222
tűzoltók: +678 22 333

Természeti katasztrófák, veszélyforrások

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, számos aktív vulkánnal rendelkezik és fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye. A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől májusig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. Aktuális információk, veszélyekkel kapcsolatos figyelmeztetések a Vanuatu Meteorology and Geo-Hazards Department honlapján találhatók.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:  

Vanuatu és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a szigetország területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Belépés, vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, nem tartósított élelmiszerek bevitelére. A belépéssel és vámszabályokkal kapcsolatos részletesebb tájékoztatás a következő honlapokon olvasható:

Házikedvencek beutazása: 

További információt az alábbi oldalon talál: http://www.pettravel.com/immigration/Vanuatu.cfm

További hasznos információ az országról

Hivatalos pénznem a vatu. A legtöbb fontos nemzetközi valutát számos helyen váltják, a fővárosban néhány nemzetközi bank fiókja és ATM-ek elérhetők. A nemzetközi bankkártyák számos hotelben használhatók, de számítani kell arra, hogy a kártyás fizetés nem mindenhol biztosított.

Utazás, közlekedés biztonsága:

A szigetek között közlekedő kompjáratok állapota gyakran elmarad az előírásoktól. A belföldi légijáratokat üzemeltető Air Vanuatu biztonságáról ezen a honlapon tájékozódhatnak:

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei alapvetően a mindennapos egyszerűbb esetekre korlátozódnak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, az utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők segélyhívó száma: 112.

Az országgal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról, javasolt oltásokról bővebb tájékoztatást kaphat az International SOS honlapján, az Országos Epidemiológiai Központ | Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában vagy az Oltóközpont Kft.-től.

Veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegség, különösképpen a Dengue-lázés a malária, így alapvető fontosságú a szúnyogok elleni védekezés. A csapvíz ivásra nem megfelelő. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrások az országról: