2019. június 8-án szombaton 20:00 órai kezdéssel (a helyi idő +2 óra a magyarországihoz képest) rendezik Bakuban az Azerbajdzsán - Magyarország Európa-bajnoki selejtező válogatott labdarúgó mérkőzést.

A Konzuli Szolgálat a mérkőzésjegyek beszerzéséhez segítséget nyújtani nem tud!

Közlekedés

A mérkőzés helyszíne a Bakcell Arena, a stadion befogadóképessége 11.000 fő. Címe: 1119 Azerbajdzsán, Baku, Nakhchivanski St., GPS-koordináták: 40.400163°N 49.944019°E, telefonszám: +994 12 404-8546. 

A stadion a Halglar Dostlugu és a Neftchilar metrómegállóktól gyalogosan könnyen megközelíthető. Bakuban a közlekedésre legalkalmasabb a metró igénybevétele, vagy pedig a taxival való közlekedés. A metró használatához egy kártyát kell vásárolni (Baku Card, 0,3 AZN), a metró viteldíja egy útra szintén 0,3 AZN. A taxik változó árfekvéssel dolgoznak, célszerű előre megegyezni a vezetővel az út áráról. 

Utazás közúton

Közúton Budapestről mintegy 3238 kilométer a távolság. Célszerű a Szerbia-Bulgária-Törökország-Georgia-Azerbajdzsán útvonalat választani. Az azerbajdzsáni hatóságok az országba gépjárművel érkezőktől a NEMZETKÖZI VEZETŐI ENGEDÉLY formátumot fogadják el. Erről bővebben az alábbi linken tájékozódhat: http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/75/OKMIR00060

Felhívjuk az országba gépjárművel érkező utazók figyelmét, hogy Azerbajdzsánban a vezetési kultúra jelentősen eltér Európában megszokottaktól. Kérjük, hogy  fokozott óvatossággal vezessenek az utakon!

Utazás repülővel

A Wizzair március és október között hetente két alkalommal indít közvetlen járatot Budapest és Baku között vasárnap és csütörtök este. Bakuból a járatok pénteken és hétfőn indulnak vissza Budapestre. Budapestről ezenkívül kijevi, moszkvai és isztambuli átszállással lehet eljutni Bakuba. A mérkőzésre közvetlen charter repülőjárat is indul. A repülőtérről a városba taxival (célszerű előre megegyezni a viteldíjban 25-30 AZN), illetve transzferbusszal lehet eljutni. A buszok napközben félóránként, éjszaka óránként indulnak a repülőtér előtti parkolóból, a viteldíj 0,2 AZN és szintén a feltölthető BakuCard segítségével vehetők igénybe. A buszok a repülőtéren kívül a város szélén a Koroglu metróállomásnál és a központban a 28 May metróállomásnál állnak csak meg. 

Vízum

Azerbajdzsánba magyar állampolgár főszabály szerint csak érvényes útlevél és vízum birtokában léphet be (személyazonosító igazolvánnyal NEM!). Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Azerbajdzsánból történő kiutazás után. A külképviseleti kérelmezés esetén az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető. Vízumügyintézés az Azerbajdzsáni Köztársaság budapesti nagykövetségén lehetséges: http://budapest.mfa.gov.az (1067 Budapest, Eötvös u. 14., nyitvatartási idő: Hétfő – Péntek: 9.00 – 18.00)  A vízumügyintézés 10 napot vesz igénybe és a vízumdíj 35 EUR)

Azerbajdzsán 2017. január 10-től új, ASAN Visa nevű, online vízumkiadási rendszert vezetett be. A rendszer a www.evisa.gov.az honlapon érhető el, és harminc napos, egyszeri beutazásra jogosító vízum igénylésére ad lehetőséget egyének és családok részére. (Személyes adatokat kell megadni, illetve az útlevél adatoldalát kell beszkennelni). Az így kérelmezett vízumok díja 20.- USD (+ 3 USD szolgáltatási díj kerül felszámításra), melynek megfizetése szintén a weboldalon, biztonságos formában megoldható. A beadott kérelmeket az azerbajdzsáni hatóságok 3 nap alatt bírálják el, és ennek eredményét a kérelmező által megadott e-mail címre megküldik. A megküldött e-vízumokat ki kell nyomtatni, és az utazónak magával kell hoznia. Az e-vízum igénylésénél rendkívül figyelmesen kell eljárni, mert a hibás adatokkal megkért, és kiállított e-vízum felmutatásakor az azerbajdzsáni határőrizeti szervek megtagadhatják az országba történő beléptetést! A belépés megtagadása esetén keletkező minden anyagi kár (beleértve az esetleges új repülőjegy vásárlásának költségét is) és kellemetlenség az utazót terheli. Lehetőség van soron kívüli (3 órán belüli) vízum igénylésére, ennek a díja 50 USD. A mérkőzést megtekinteni kívánó szurkolók a „sport” célt válasszák a vízum igénylésekor. (Az elektronikus vízumot igénylő szurkolók, akik a charter járat szolgáltatásait veszik igénybe - nem töltenek el azeri szállodában egy éjszakát sem - a formanyomtatvány kitöltésekor az azerbajdzsáni tartózkodási hely mezőbe „Tranzit” megjegyzést írjanak.

Közbiztonság

Az országban és annak fővárosában a közbiztonság jó. Bakuban a közrendőrök jelenléte meghatározó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a város utcáin gyalogosan vagy gépjárművel jól láthatóak. Emellett az elmúlt évek során Bakuban több mint 4 ezer térfigyelő kamerát szereltek fel. Nem jellemző, hogy külföldiek ellen bűncselekményeket követnének el. A bűnüldöző szervek felderítési hatásfoka magas. a szokásos óvatosság és gondosság elvének alkalmazása azonban így is ajánlott. A fokozott figyelem különösen sötétedés után, az éjszakai szórakozóhelyek környékén ajánlott annak érdekében, hogy az utas ne váljon lopás, rablás áldozatává. Amennyiben mégis probléma adódna, a helyi rendőrség a 102-es segélyhívószámon érhető el.

Pénzváltás, fizetés

Azeri manat (AZN) Jelenleg 1 EUR=1,9 AZN, 1 USD=1.7 AZN Pénzt váltani szinte minden bankfiókban lehet, azonban a bankok között jelentős eltérések vannak az árfolyam tekintetében. Az árak nagyjából a magyarországi árszínvonalnak felelnek meg, a szolgáltatások döntően olcsóbbak. Célszerű készpénzt magunknál tartani, mert bankkártyával nem mindenhol lehet fizetni.

Egyéb tudnivalók

Az ügyintézés hivatalos nyelve az azerbajdzsáni, mely a török nyelvhez hasonló. A városokban találhatunk olyan embert, aki oroszul vagy angolul beszél, de vidéken ez kevésbé jellemző. Az azerbajdzsáni nyelv ismerete vagy tolmács nélkül bármilyen hivatalos ügy elintézése nehézkes. Az azeri hatóságok nem minden esetben értesítik a nagykövetséget, amikor eljárás alá vonnak egy magyar állampolgárt. 

Vallási és viselkedési kultúra

Azerbajdzsán lakosainak 99%-a muszlim, az ország szekuláris, az állam és a vallás el van különítve egymástól. Speciális öltözködési szabályok nincsenek, de a kirívó magatartás, továbbá alkohol és kábítószer hatása alatt elkövetett szabálysértések szigorú büntetést vonhatnak maguk után. Alkohol fogyasztása a közterületeken nem megengedett és pénzbüntetést vagy elzárást eredményezhet.

Az utazási tanácsokról bővebben a Konzuli Szolgálat honlapján az Azerbajdzsánra vonatkozó utazási tanácsok rovatban olvashat >>   

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján >> 

Magyarország Bakui Nagykövetségének elérhetőségei:
1004 Baku, Icheri Sheher, Mirza Mansur u. 72.
Telefon: +994 12 497-4581 (munkaidőben hívható vezetékes szám)
Konzuli ügyelet: +36 80 36 80 36 (külföldről), 06-80-36-80-36 (belföldről)
E-mail: vazNljJKT8QOOMzGMFbWlzc2lvbi5ia3VAbWZhLmdvdi5odQ==