Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 19.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.15. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Felügyelő képviselet Iszlámábád

Az iszlámábádi magyar nagykövetség konzuli kerülete magában foglalja Afganisztán teljes területét: a magyar állampolgárok érdekvédelmét az iszlámábádi magyar nagykövetség látja el és ad ki vízumot az afgán állampolgároknak. Az iszlámábádi magyar nagykövet nincs akkreditálva Afganisztánban, az iszlámábádi magyar nagykövetség nem tart fenn hivatalos kapcsolatot az afgán hatóságokkal. A kapcsolattartás konzuli ügekben elsősorban az iszlámábádi afgán nagykövetségen keresztül történik.

Biztonság:

Afganisztánban a biztonsági helyzet általánosan rossz. Az ENSZ adatai szerint 2015. év során 22 634 közbiztonságot fenyegető incidens történt az országban, ami az előző évhez képest 3 százalékos növekedést jelent, illetve ami 2001 óta a második legmagasabb szám. Az esetek 70 százaléka az ország déli, keleti és délkeleti részében történt, a leginkább érintett tartományok Ghazni, Helmand, Kandahar, Kunar és Nangarhar. A 2016. év első felében növekvő intenzitású harci eseményeket jelentettek Helmand, Baghlan és Kunduz tartományokból. A tálib fegyveresek a 2015. év során kiterjesztették az ellenőrzésük alá tartozó területet, jelenleg északon Badakhshan, Baghlan, Faryab, Jawzjan, Kunduz, Sari Pul és Takhar, nyugaton Badghis és Farah, keleten Nuristan, délen Helmand és Kandahar tartományokban összesen 24 kerületközpontot birtokolnak. Az ENSZ afganisztáni missziója, az UNAMA jelentése szerint a polgári személyi áldozatok száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország egész területére jellemző háborús helyzetre és a terrormerényletek veszélyére tekintettel, Afganisztán az utazás és ott tartózkodás szempontjából az "I. Utazásra nem javasolt" kategóriába tartozik (az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület.)

A tálibok uralmának 2001-es megdöntése óta nemzetközi segítséggel folyó afgán újjáépítés eredményei ellenére az Afganisztánba való beutazás a biztonsági körülmények miatt továbbra is jelentős kockázattal jár és nem ajánlott. Az afgán tartományok jelentős részében harci cselekmények, fegyveres összetűzések, rajtaütések, leszámolások és terrorista akciók zajlanak. A külföldi és a helyi állampolgárok számára is közvetlen veszélyt jelentenek a nemzetközi és az afgán haderő által végrehajtott katonai hadműveletek, a terrorista, iszlám militáns és tálib fegyveres csoportoknak az afgán kormány, külföldi személyek és érdekeltségek ellen irányuló akciói, a hadurak, a törzsek és a különböző politikai, illetve vallási és etnikai csoportok közötti fegyveres rivalizálás, továbbá a telepített aknák sokasága. 

Míg a főváros, Kabul biztonsági körülményei folyamatosan romlanak, a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a külföldiek könnyen az öngyilkos merényletek, a fegyveres rajtaütések és az emberrablások potenciális célpontjává válhatnak. Amíg korábban a biztonságosnak minősített zónákban történő mozgás lehetséges volt, ez mára megváltozott. Ezeken a területeken is tilos megfelelő biztonsági intézkedések nélkül tartózkodni.

Augusztus 24-én fegyveresek megtámadták Kabulban az Amerikai Egyetemet. Először egy autóba rejtett robbanószerkezetet robbantottak fel, majd behatoltak az épületbe ahol túszokat ejtettek. A biztonsági erőkkel vívott küzdelemben a támadókon kívül két biztonsági őr, három rendőr és hét diák vesztette életét. 35 további sérültet kellett orvosi ellátásban részesíteni.

Korábban, augusztus 8-án szintén az Amerikai Egyetem két /amerikai és ausztrál nemzetiségű/ tanárát rabolták el fegyveresek Kabul, Darulaman városrészében.

2016. augusztus hónapban a Tálibok fokozták a tevékenységüket, a biztonsági helyzet pedig ennek következtében tovább romlott. Kunduz, Nangarhar, Uruzgan, Takhar, Badakhshan, Jawzjan, Faryab, Helmand tartományokban a helyzet kritikusnak mondható, fentiek közül néhány tartomány több része is majdnem teljesen a Tálibok kezére került.

Az elmúlt időszakban a NATO erők fokozták a légicsapásokat a terrorszervezetek térnyerésének megakadályozása érdekében.  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a vízumkérelem benyújtásakor 6 hónapig, az országba történő belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén www.afghanistan-vienna.org.

Vízum:

Magyar állampolgárok az országba kizárólag érvényes vízum birtokában utazhatnak be.

Vízumot az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén kérelmezhetnek (Cím: Mahlerstraße 14 Top 1 1010 Vienna, Austria. Honlap: www.afghanistan-vienna.org), a vízum a határon nem vehető fel.

Amennyiben a kiutazó magánútlevéllel rendelkezik, a vízum kiadása az afgán külügyminisztérium engedélyétől függően több hetet is igénybe vehet. Az afgán nagykövetség minden esetben kérheti az utazás pontos részleteinek ismertetését. Tekintettel az elmúlt hónapokban ismét növekvő emberrablások számára, kérjük a magyar állampolgárokat, hogy Afganisztánba csak elkerülhetetlen és halaszthatatlan esetben utazzanak és feltétlenül ajánlott a konzuli szolgálat hivatalos honlapján található konzuli védelemre történő regisztrációs lap https://konzved.mfa.gov.hu kitöltése.

Munkavállalás:

Az afganisztáni munkavállalással kapcsolatos információkról, kérjük érdeklődjön Afganisztán bécsi nagykövetségének konzuli részlegén www.afghanistan-vienna.org.  

Vám:

Kérjük tájékozódjon az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén (Cím: Mahlerstraße 14 Top 1 1010 Vienna, Austria. Telefon: 00 43 1 402 1006. Honlap: www.afghanistan-vienna.org).

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Házikedvencek beutazása:

Információt a NÉBIH oldalán talál:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Tudnivalók az országról

A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelme, és a bajba jutottak megsegítése, illetve ellátása a magyar konzuli jelenlét hiánya miatt komoly nehézségekbe ütközhet. Elkerülhetetlen és halaszthatatlan afganisztáni utazás esetén feltétlenül ajánlott a konzuli szolgálat hivatalos honlapján található konzuli védelm adatlapjának kitöltése. Az aktuális biztonsági helyzettel kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot a legközelebbi magyar nagykövetséggel (Iszlámábád/Pakisztán: XiCndDQy9jkYmNMjYjY29uc3VsYXRlLmlzbEBtZmEuZ292Lmh1, vagy Ankara/Törökország: YtkFXSDjFGu9WYkcYhimjY29uc3VsYXRlLmFua0BtZmEuZ292Lmh1). 

Az országba való belépéskor érdemes figyelembe venni az eltérő öltözködési szokásokat. Az utcán többnyire csak férfiak közlekednek gyalogosan. A nők többsége fejkendőt visel, de ez nem kötelező viselet. A külföldi nőknek sem kötelező a fejkendő, de vállra terítve hasznos ruhadarab lehet. Még a fővárosban is ajánlott a szolid, nem feltűnést keltő ruházat (rövidnadrág és ujjatlan póló viselése nem tanácsos).

Afganisztán szeizmológiailag a földrengésveszélyes zónában fekszik, gyakoriak a földmozgások, így szükséges az ezzel kapcsolatos veszélyekre is figyelemmel lenni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A különböző járványok, egészségügyi problémák jelentős veszélyforrásként szolgálnak a külföldiek és ezen belül a magyar állampolgárok számára. Gyakoriak a rendkívül rossz higiéniás viszonyok, a szennyezett ivóvíz miatti emésztőrendszeri megbetegedések, hastífusz.

Védőoltásokkal összefüggésben javasoljuk tájékozódni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) (www.antsz.hu), valamint az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) (www.oek.hu).