Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felügyelő képviselet Iszlámábád

Az iszlámábádi magyar nagykövetség konzuli kerülete magában foglalja Afganisztán teljes területét: a magyar állampolgárok érdekvédelmét az iszlámábádi magyar nagykövetség látja el és ad ki vízumot az afgán állampolgároknak. Az iszlámábádi magyar nagykövet nincs akkreditálva Afganisztánba, az iszlámábádi magyar nagykövetség nem tart fenn hivatalos kapcsolatot az afgán hatóságokkal. A kapcsolattartás konzuli ügyekben elsősorban az iszlámábádi afgán nagykövetségen keresztül történik.  EU tagállamok afganisztáni külképviseletei

Aktuális:

2022. 05. 16. 

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Afganisztán biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen, de csak speciális, előzetesen megkért és az afgán hatóságok által kiadott engedély birtokában.

A beutazásra vonatkozó lehetőségekkel kapcsolatos részletes információk 

b. Kell-e teszt? Igen. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy Afganisztán vonatkozásában ellenőrzött, hiteles információ a beutazásra vonatkozóan nem áll rendelkezésre, így az itt leírtak a főként légitársaságoktól származó visszajelzéseken alapulnak. Ezek alapján az országba érkező 8 évnél idősebb utasoktól 72 óránál frissebb, angol, vagy perzsa nyelven kiállított negatív PCR tesztet kérnek., Amennyiben érkezéskor a koronavírus gyanújára okot adó tüneteket tapasztalnak, úgy a helyi hatóságok 14 napos otthoni karantént javasolnak, ami nem kötelező. 

Az országban a tesztelési kapacitások korlátozottak. Kabulban bizonyos laboratóriumok (City Lab, Khair Khwa Hospital, ZNN, DK German Lab, Zwan Lab, Asia Lab, Wahaj Hospital, American Medical Lab, FMIC) a nemzetközi légitársaságok által is elfogadott koronavírus tesztelést végeznek, akár 72 órán belüli eredménnyel, 60-100 USD díjszabás mellett.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

A helyi hatóságok az országba történő beutazáskor az útiokmányban található adatok rögzítésén túl további adatszolgáltatást az érkezőktől nem követelnek meg. A beutazás ugyanakkor csak az afgán hatóságok által előzetesen kiadott speciális engedély birtokában lehetséges. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

A beutazás során a védettségi igazolvány semminemű kedvezményre, vagy könnyítésre nem jogosít. Ennek megléte a rendelkezésre álló információk szerint nem kötelező, de erre vonatkozóan sem állnak rendelkezésre hiteles adatok. 

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az oltási igazolás – nem megerősített információk szerint - az országba történő beutazásnak nem feltétele, annak megléte könnyítésre nem jogosít. 

f Karanténkötelezettség: Nincs

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Üzleti célú beutazásra is az általános szabályok vonatkoznak. 

h. Tranzitálási szabályok:

A tranzitáló utasoktól 72 óránál frissebb negatív koronavírus teszt bemutatását követelik meg.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos információ:

Az ország kiemelt repterei:

  • Kabul International Airport 
  • Khost International Airport 
  • Kandahar International Airport
  • Masar-i-Sharif International Airport
  • Herat International Airport

A beutazással és tartózkodással kapcsolatos ügyintézésre kijelölt állami szerv elérhetősége: https://moi.gov.af/en/visa-form

Fontos megemlíteni, hogy az egyes légitársaságok az általános szabályoktól eltérő, annál szigorúbb be-, illetve kiutazási szabályokat is megállapíthatnak, ezért az utazás előtt mindenképp tájékozódjon. 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Az ország egészségügyi kapacitásai rendkívül korlátozottak, a nagyszámú beteg miatt a kórházak szabad férőhellyel nem rendelkeznek. A jelenlegi helyzetben megjósolhatatlan, vajon egy sürgős egészségügyi beavatkozást a rendszer egyáltalán képes lenne-e kezelni.    

A légiközlekedés az utóbbi hetekben bizonyos desztinációk vonatkozásában újraindult. A Kam Air és az Ariana afgán légitársaságok járatai a nagyobb belföldi repterek között már üzemelnek, illetve az Abu Dhabi, Jeddah és Rijád útvonalon is közlekednek. Az Air India Delhiből, míg a pakisztáni PIA légitársaság Iszlámábádból is rendszeresen repül az afgán fővárosba. A változó biztonsági helyzet, valamint a Kabuli Nemzetközi Reptér téli időjárásra jelenleg még alkalmatlan infrastruktúrája ugyanakkor nagyfokú bizonytalanságot hordoz, így a járatok törlésére fel kell készülni. Az ország szárazföldi határátkelői az utasforgalom számára csak korlátozottan vehetők igénybe, melynek feltételei napról napra, az átkeléssel érintett szomszédos ország aktuális előírásainak megfelelően változnak. A fokozott migrációs nyomás miatt a határszakaszokon mindenütt aktív katonai jelenlét és szigorú ellenőrzés tapasztalható. 

Amennyiben valaki a koronavírus tüneteit tapasztalja, úgy a 166-os telefonszámon kaphat felvilágosítást a követendő eljárásrendről, mely csupán dari, vagy pastu nyelven érhető el.    

2. Kiutazás az országból:

Az országból történő távozáskor a reptereken az utasok hőmérsékletét ellenőrzik, gyanús esetekben az érintettekkel szemben speciális biztonsági intézkedéseket alkalmazhatnak. Mivel Afganisztán nemzetközi viszonylatban az erősen fertőzött országok közé tartozik, ezért jelentős számú olyan desztináció van, ahová az Afganisztánból történő utazás nem, vagy csak korlátozásokkal lehetséges. Erre tekintettel minden esetben tájékozódjon az adott harmadik ország beutazási szabályairól. 

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat a http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a ikCWZFgYcvezLt30JWa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók a a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a KLhKG3VmDa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.  

4. Helyi járványügyi szabályok:

A pandémiás helyzet súlyossága Afganisztánban jelenleg nem felbecsülhető, ugyanis a fertőzöttekről és az áldozatokról nem áll rendelkezésre nyilvántartás. Korábbi becslések szerint ugyanakkor feltehető, hogy a lakosság jelentősebb része már átesett a fertőzésen. A közel 40 milliós lakosú országban az oltottak aránya a nemzetközi átlaghoz képest nagyon alacsony, a hivatalos adatok alapján 13 százalék. 

Afganisztánban a rendőrség segélyhívó száma: 119, a mentőszolgálaté: 112. 

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország egész területére jellemző háborús helyzetre és a terrormerényletek veszélyére, valamint a járványügyi helyzetre tekintettel, Afganisztán az utazás és ott tartózkodás szempontjából az "I. Utazásra nem javasolt" kategóriába tartozik (az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület.)     

Az amerikai és nyugati csapatok kivonását követően a biztonsági helyzet, ha lehet még inkább romlott. 2021. augusztus 15. napja óta hatalmon lévő tálib mozgalom nemzetközi legitimációval egyelőre nem rendelkezik. A gazdasági krízishelyzet, az ország pénzügyi forrásainak befagyasztása, a szomszédos országokkal közös határszakaszok lezárása és a kedvezőtlen időjárás miatt az áruellátás zavarai mindennaposak, a lakosság közel 60 százalékát az éhínség reális veszélye fenyegeti. Az Iszlám Állam regionális szervezete Jalalabad és Kabul térségében rendkívül aktív, az általuk elkövetett terrorcselekmények mindennaposnak mondhatók. A tömeges szegényég és kilátástalanság, valamint a szervezett bűnözői csoportok és kisebb terrorista entitások aktivitása a vagyon elleni erőszakos bűncselekmények, emberrablások számának meredek emelkedését idézte elő.  

A fővárosban a külföldiek könnyen az öngyilkos merényletek, a fegyveres rajtaütések és az emberrablások potenciális célpontjává válhatnak. Amíg korábban a biztonságosnak minősített zónákban történő mozgás lehetséges volt, ez mára megváltozott. A reptér és környéke, valamint a külföldiek által igénybe vett szálláshelyek is a terrorcselekmények célkeresztjében állnak.   

Beutazási és tartózkodási feltételek:

A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelme, és a bajba jutottak megsegítése, illetve ellátása a magyar konzuli jelenlét, illetve tagállami képviselet hiánya miatt még inkább ellehetetlenült, így az odautazást semmi esetre sem javasoljuk!

Elkerülhetetlen és halaszthatatlan afganisztáni utazás esetén feltétlenül ajánlott a konzuli szolgálat hivatalos honlapján található konzuli védelm adatlapjának kitöltése. Az aktuális biztonsági helyzettel kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot a legközelebbi magyar nagykövetséggel (Iszlámábád/Pakisztán: sUZAiHOFVWRUl2DIY29uc3VsYXRlLmlzbEBtZmEuZ292Lmh1)

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a vízumkérelem benyújtásakor 6 hónapig, az országba történő belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén www.afghanistan-vienna.org.

Vízum:

Magyar állampolgárok az országba kizárólag érvényes vízum birtokában utazhatnak be.

Vízumot az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén kérelmezhetnek (Cím: Mahlerstraße 14 Top 1 1010 Vienna, Austria. Honlap: www.afghanistan-vienna.org), a vízum a határon nem vehető fel.

Amennyiben a kiutazó magánútlevéllel rendelkezik, a vízum kiadása az afgán külügyminisztérium engedélyétől függően több hetet is igénybe vehet. Az afgán nagykövetség minden esetben kérheti az utazás pontos részleteinek ismertetését. Tekintettel az elmúlt hónapokban ismét növekvő emberrablások számára, kérjük a magyar állampolgárokat, hogy Afganisztánba csak elkerülhetetlen és halaszthatatlan esetben utazzanak és feltétlenül ajánlott a konzuli szolgálat hivatalos honlapján található konzuli védelemre történő regisztrációs lap kitöltése.

Vám:

Kérjük tájékozódjon az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén (Cím: Mahlerstraße 14 Top 1 1010 Vienna, Austria. Telefon: 00 43 1 402 1006. Honlap: www.afghanistan-vienna.org).

http://customs.mof.gov.af/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Házikedvencek beutazása:

Kérjük tájékozódjon az Afganisztáni Iszlám Köztársaság Bécsi Nagykövetségénél

További tájékoztatás:

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Az országban használt törvényes fizető eszköz: afgán afgáni AFN

Közlekedés:

A közlekedés jobboldali (balkormányos). Az utak rossz állapotából és helyiek vakmerő vezetési stílusából eredően sok a baleset.  

Szokások:

Az országba való belépéskor érdemes figyelembe venni az eltérő öltözködési szokásokat. Az utcán többnyire csak férfiak közlekednek gyalogosan. A nők többsége fejkendőt visel, de ez nem kötelező viselet. A külföldi nőknek sem kötelező a fejkendő, de vállra terítve hasznos ruhadarab lehet. Még a fővárosban is ajánlott a szolid, nem feltűnést keltő ruházat (rövidnadrág és ujjatlan póló viselése nem tanácsos).

Természeti katasztrófák:

Afganisztán szeizmológiailag a földrengésveszélyes zónában fekszik, gyakoriak a földmozgások, így szükséges az ezzel kapcsolatos veszélyekre is figyelemmel lenni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A különböző járványok, egészségügyi problémák jelentős veszélyforrásként szolgálnak a külföldiek és ezen belül a magyar állampolgárok számára. Gyakoriak a rendkívül rossz higiéniás viszonyok, a szennyezett ivóvíz miatti emésztőrendszeri megbetegedések, hastífusz.

Védőoltásokkal összefüggésben javasoljuk, hogy tájékozódjon az Országos Epidemiológiai Központnál (OEK) (www.oek.hu).