Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felügyelő képviselet Iszlámábád

Az iszlámábádi magyar nagykövetség konzuli kerülete magában foglalja Afganisztán teljes területét: a magyar állampolgárok érdekvédelmét az iszlámábádi magyar nagykövetség látja el és ad ki vízumot az afgán állampolgároknak. Az iszlámábádi magyar nagykövet nincs akkreditálva Afganisztánba, az iszlámábádi magyar nagykövetség nem tart fenn hivatalos kapcsolatot az afgán hatóságokkal. A kapcsolattartás konzuli ügyekben elsősorban az iszlámábádi afgán nagykövetségen keresztül történik.  EU tagállamok afganisztáni külképviseletei

Aktuális:

2021. 02. 10. 
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi feltételekkel lehet beutazni az országba >>

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

b. Kell teszt? Igen.

Az országba érkezőknek rendelkezniük kell 96 óránál frissebb negatív koronavírus teszttel, emellett a reptereken minden esetben mérik a testhőmérsékletet, és amennyiben az koronavírus gyanújára ad okot, úgy a helyi hatóságiok 14 napos otthoni karantént, illetve az egészségügyi kontroll érdekében két erre kijelölt kabuli kórházat javasolnak (nem kötelező).

Az országban a tesztelési kapacitások korlátozottak. Kabulban bizonyos laboratóriumok (City Lab, Khair Khwa Hospital, ZNN, DK German Lab, Zwan Lab, Asia Lab, Wahaj Hospital, American Medical Lab, FMIC) a nemzetközi légitársaságok által is elfogadott koronavírus tesztelést végeznek, akár 72 órán belüli eredménnyel, 60-100 USD díjszabás mellett. 

c. Kell regisztrálni? Nem.

A helyi hatóságok az országba történő beutazáskor az útiokmányban található adatok rögzítésén túl további adatszolgáltatást az érkezőktől nem követelnek meg. 

d. Karanténkötelezettség: Nincs. 

Koronavírus gyanúja esetén a helyi hatóságiok 14 napos otthoni karantént, illetve az egészségügyi kontroll érdekében két erre kijelölt kabuli kórházat javasolnak (nem kötelező).

e. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Üzleti célú beutazásra is az általános szabályok vonatkoznak. 

f. Esetleges kivételek: Nem ismertek. 

g. Kiutazás az országból:

Az országból történő távozáskor a reptereken az utasok hőmérsékletét ellenőrzik, gyanús esetekben az érintettekkel szemben speciális biztonsági intézkedéseket alkalmazhatnak. Mivel Afganisztán nemzetközi viszonylatban az erősen fertőzött országok közé tartozik, ezért jelentős számú olyan desztináció van, ahová az Afganisztánból történő utazás nem, vagy csak korlátozásokkal lehetséges. Erre tekintettel minden esetben tájékozódjon az adott harmadik ország beutazási szabályairól. 

h. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a VQxgbxaQ9TZTTwWYmJa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a lEHTQvvWQWuBcJ8EZzNW0MRa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

i. Egyéb fontos járványügyi és utazási információk:

Az ország egészségügyi kapacitásai rendkívül korlátozottak, a nagyszámú beteg miatt a kórházak szabad férőhellyel nem rendelkeznek. A lakosság jelentős része a maszkviselésre és a távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat nem tartja be. A sport- és zenei események, bárok, mozik, múzeumok és edzőtermek továbbra is zárva tartanak, azonban az éttermek és üzletek újra kinyitottak. A nyitva tartó éttermek és szállodák többsége megköveteli a vendégektől a maszk viselését.  

A légiközlekedés korlátozottan bár, de működik, így az Emirates, a Turkish Airlines, a Kam és az Ariana légitársaságok járatai elérhetőek. Ugyanakkor minden esetben érdemes az adott járat kapcsán közvetlenül a társaságnál érdeklődni. A tömegközlekedés működik, a korábbi utazási korlátozásokat feloldották. 

Az ország Türkmenisztánnak, Tadzsikisztánnal és Üzbegisztánnal közös határátkelői csak a teherforgalom, valamint a hazatérő afgán állampolgárok számára vannak nyitva. Az Iránnal közös átkelők – Milak és Islam Qala – ismét működnek. A pakisztáni-afgán határon Chaman és Torkham átkelőhelyek az áruforgalom számára heti hat napon át korlátozások nélkül nyitva áll, míg a gyalogosforgalom számára a szombati napon van lehetőség az átkelésre.

Amennyiben valaki a koronavírus tüneteit tapasztalja, úgy a 166-os telefonszámon kaphat felvilágosítást a követendő eljárásrendről, mely csupán dari, vagy pastu nyelven érhető el.    

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország egész területére jellemző háborús helyzetre és a terrormerényletek veszélyére, valamint a járványügyi helyzetre tekintettel, Afganisztán az utazás és ott tartózkodás szempontjából az "I. Utazásra nem javasolt" kategóriába tartozik (az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület.)

Afganisztánban a biztonsági helyzet általánosan rossz. 2017-ben eddig több mint 69 ezer ember sebesült meg a tálibokkal kialakult harcokban. A szélsőséges vallási mozgalom megerősödésére válaszul a NATO erők növelték a légicsapások intenzitását melyeknek gyakran civilek is áldozatul esnek. Az ENSZ - melynek becslése szerint átlagosan napi 80 incidens történik az ország területén - „konfliktus utáni országról” újra „háborúban álló országra” módosította Afganisztán besorolását.     

Az erőszakos cselekmények 70 százaléka az ország déli, keleti és délkeleti részében történik, a leginkább érintett tartományok Ghazni, Helmand, Kandahar, Kunar és Nangarhar. A tálib fegyveresek kiterjesztették az ellenőrzésük alá tartozó területet, jelenleg északon Badakhshan, Baghlan, Faryab, Jawzjan, Kunduz, Sari Pul és Takhar, nyugaton Badghis és Farah, keleten Nuristan, délen Helmand és Kandahar tartományokban összesen 24 kerületközpontot birtokolnak. Az ENSZ afganisztáni missziója, az UNAMA jelentése szerint a polgári személyi áldozatok száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

A tálibok uralmának 2001-es megdöntése óta nemzetközi segítséggel folyó afgán újjáépítés eredményei ellenére az Afganisztánba való beutazás a biztonsági körülmények miatt továbbra is jelentős kockázattal jár és nem ajánlott. Az afgán tartományok jelentős részében harci cselekmények, fegyveres összetűzések, rajtaütések, leszámolások és terrorista akciók zajlanak. A külföldi és a helyi állampolgárok számára is közvetlen veszélyt jelentenek a nemzetközi és az afgán haderő által végrehajtott katonai hadműveletek, a terrorista, iszlám militáns és tálib fegyveres csoportoknak az afgán kormány, külföldi személyek és érdekeltségek ellen irányuló akciói, a hadurak, a törzsek és a különböző politikai, illetve vallási és etnikai csoportok közötti fegyveres rivalizálás, továbbá a telepített aknák sokasága. 

A főváros, Kabul biztonsági körülményei folyamatosan romlanak, a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a külföldiek könnyen az öngyilkos merényletek, a fegyveres rajtaütések és az emberrablások potenciális célpontjává válhatnak. Amíg korábban a biztonságosnak minősített zónákban történő mozgás lehetséges volt, ez mára megváltozott. Ezeken a területeken is tilos megfelelő biztonsági intézkedések nélkül tartózkodni.  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelme, és a bajba jutottak megsegítése, illetve ellátása a magyar konzuli jelenlét hiánya miatt komoly nehézségekbe ütközhet!

Elkerülhetetlen és halaszthatatlan afganisztáni utazás esetén feltétlenül ajánlott a konzuli szolgálat hivatalos honlapján található konzuli védelm adatlapjának kitöltése. Az aktuális biztonsági helyzettel kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot a legközelebbi magyar nagykövetséggel (Iszlámábád/Pakisztán: KtCMVgTpSQu4R11cY29uc3VsYXRlLmlzbEBtZmEuZ292Lmh1, vagy Ankara/Törökország: EJJoAmWAnq8GVjm2MDUY29uc3VsYXRlLmFua0BtZmEuZ292Lmh1). 

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a vízumkérelem benyújtásakor 6 hónapig, az országba történő belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén www.afghanistan-vienna.org.

Vízum:

Magyar állampolgárok az országba kizárólag érvényes vízum birtokában utazhatnak be.

Vízumot az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén kérelmezhetnek (Cím: Mahlerstraße 14 Top 1 1010 Vienna, Austria. Honlap: www.afghanistan-vienna.org), a vízum a határon nem vehető fel.

Amennyiben a kiutazó magánútlevéllel rendelkezik, a vízum kiadása az afgán külügyminisztérium engedélyétől függően több hetet is igénybe vehet. Az afgán nagykövetség minden esetben kérheti az utazás pontos részleteinek ismertetését. Tekintettel az elmúlt hónapokban ismét növekvő emberrablások számára, kérjük a magyar állampolgárokat, hogy Afganisztánba csak elkerülhetetlen és halaszthatatlan esetben utazzanak és feltétlenül ajánlott a konzuli szolgálat hivatalos honlapján található konzuli védelemre történő regisztrációs lap https://konzved.mfa.gov.hu kitöltése.

Vám:

Kérjük tájékozódjon az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén (Cím: Mahlerstraße 14 Top 1 1010 Vienna, Austria. Telefon: 00 43 1 402 1006. Honlap: www.afghanistan-vienna.org).

http://customs.mof.gov.af/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Házikedvencek beutazása:

Kérjük tájékozódjon az Afganisztáni Iszlám Köztársaság Bécsi Nagykövetségénél

További tájékoztatás:

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Az országban használt törvényes fizető eszköz: afgán afgáni AFN

Közlekedés:

A közlekedés jobboldali (balkormányos). Az utak rossz állapotából és helyiek vakmerő vezetési stílusából eredően sok a baleset.  

Szokások:

Az országba való belépéskor érdemes figyelembe venni az eltérő öltözködési szokásokat. Az utcán többnyire csak férfiak közlekednek gyalogosan. A nők többsége fejkendőt visel, de ez nem kötelező viselet. A külföldi nőknek sem kötelező a fejkendő, de vállra terítve hasznos ruhadarab lehet. Még a fővárosban is ajánlott a szolid, nem feltűnést keltő ruházat (rövidnadrág és ujjatlan póló viselése nem tanácsos).

Természeti katasztrófák:

Afganisztán szeizmológiailag a földrengésveszélyes zónában fekszik, gyakoriak a földmozgások, így szükséges az ezzel kapcsolatos veszélyekre is figyelemmel lenni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A különböző járványok, egészségügyi problémák jelentős veszélyforrásként szolgálnak a külföldiek és ezen belül a magyar állampolgárok számára. Gyakoriak a rendkívül rossz higiéniás viszonyok, a szennyezett ivóvíz miatti emésztőrendszeri megbetegedések, hastífusz.

Védőoltásokkal összefüggésben javasoljuk, hogy tájékozódjon az Országos Epidemiológiai Központnál (OEK) (www.oek.hu).