Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felügyelő képviselet Iszlámábád

Az iszlámábádi magyar nagykövetség konzuli kerülete magában foglalja Afganisztán teljes területét: a magyar állampolgárok érdekvédelmét az iszlámábádi magyar nagykövetség látja el és ad ki vízumot az afgán állampolgároknak. Az iszlámábádi magyar nagykövet nincs akkreditálva Afganisztánba, az iszlámábádi magyar nagykövetség nem tart fenn hivatalos kapcsolatot az afgán hatóságokkal. A kapcsolattartás konzuli ügyekben elsősorban az iszlámábádi afgán nagykövetségen keresztül történik.  EU tagállamok afganisztáni külképviseletei

Aktuális:

2020. 09. 02.
2020. február végén az USA és az afgán tálib mozgalom képviselői – hosszas előkészületeket követően - aláírták megállapodásukat, melynek alapján a tálibok beszüntetik az USA érdekeltségek elleni támadásaikat, az Egyesült Államok pedig 14 hónap alatt fokozatosan kivonja csapatait az országból. Mivel az országban a tálibokkal rivalizáló Al Qaeda és az Iszlám Állam is jelen van, így a csapatkivonás miatti biztonsági vákuum tovább ronthatja az amúgy is rendkívül rossz közállapotokat. 

Kabulban az utóbbi időszakban a biztonsági helyzet tovább romlott, a fővároson kívüli közúti közlekedés pedig extrém módon veszélyessé vált. A központi kormányzat lehetőségei beszűkültek, az ország nagyobb részében a tálib terrorcsoportok dominálnak. A külföldiek által igénybe vett hotelek és más szálláshelyek, valamint éttermek állandó célpontjai a terrortámadásoknak. Az elkövetési módszerek egyre kifinomultabbak, az emberrablások száma drasztikusan megnőtt országszerte. Utazás esetén mindenképp indokolt távol maradni mindennemű politikai rendezvénytől és a nagy tömegeket vonzó eseményektől.     

Az országban az igazoltan fertőzöttek száma meghaladta a 38.000 főt. Szakértők szerint azonban ezeket az adatokat semmilyen formában sem lehet alapul venni az ország vírushelyzetének megítélése során, ugyanis Afganisztán rendelkezik a világ egyik leggyengébb egészségügyi ellátórendszerével és a legalacsonyabb és legmegbízhatatlanabb tesztelési mechanizmusával. Habár a hivatalos tesztelési kapacitás 2.000 db/nap, a valóságban ennél sokkal kevesebb vizsgálatot végeznek. Az Afgán Egészségügyi Minisztérium frissen kiadott felmérése szerint valójában az ország lakosságának kb.: harmada, azaz közel 10 millió lakos fertőződött már meg a koronavírussal, melyet az eddigi pozitív teszteredmények rátája alapján állapítottak meg (a tesztelt vidéki lakosság kb: 27, a városi lakosság kb.: 37 százaléka, Kabul esetében pedig 57 százalék).  Az országban továbbra is nagy kihívást jelent a koronavírus tesztek hiánya. Jelenleg országszerte mindössze 11 laboratóriumban végeznek tesztelést, és a kórházi ágyak is csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Amennyiben valaki a koronavírus tüneteit tapasztalja, úgy a 166-os telefonszámon kaphat felvilágosítást a követendő eljárásrendről, mely csupán dari, vagy pastu nyelven érhető el.

Habár a korábbi korlátozások miatt a sport- és zenei események, bárok, mozik, múzeumok és edzőtermek továbbra is zárva tartanak, azonban az éttermek és üzletek egy része már újra kinyitott. A nyitva tartó éttermek és szállodák többsége megköveteli a vendégektől a maszk viselését. 

Az afgán-iráni határ is lezárásra került ideiglenes jelleggel, ám azt később újra megnyitották. Pakisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán is az Afganisztánnal közös határaik lezárásáról döntöttek, így azok jelenleg csak a teherforgalom és a hazatérő afgán állampolgárok számára vannak nyitva. 

A légiközlekedés június 24. napja óta korlátozottan bár, de újra működik, így az Emirates, a Turkish a Kam és az Ariana légitársaságok járatai elérhetőek. A bizonytalanságok miatt ugyanakkor minden esetben érdemes az adott járat kapcsán közvetlenül a társaságnál érdeklődni. A belföldi utazási lehetőségek és esetleges korlátozások tartományonként változnak.

Az országba érkezőknek minden esetben mérik a hőmérsékletét, és amennyiben az koronavírus gyanúra ad okot, úgy a helyi hatóságiok 14 napos otthoni karantént, illetve az egészségügyi kontroll érdekében két erre kijelölt kabuli kórházat javasolnak (nem kötelező). Kötelező karanténintézkedések bevezetésére eddig nem került sor, még a fertőzöttek esetében sem, ez csupán ajánlás formájában fogalmazódott meg. A helyi hatóságok az országba történő beutazáskor az útiokmányban található adatok rögzítésén túl további adatszolgáltatást az érkezőktől nem követelnek meg. Az országból történő távozáskor a reptereken az utasok hőmérsékletét ellenőrzik, gyanús esetekben az érintettekkel szemben speciális biztonsági intézkedéseket alkalmazhatnak. Egyre több légitársaság követeli meg utasaitól a negatív COVID teszt bemutatását.

Afganisztán a természeti csapásoknak is különösen kitett ország, így földrengésekre, utórengésekre, áradásokra és földcsuszamlásokra számítani lehet.  

Az országban a konzuli segítség csak igen korlátozott mértékben biztosítható.  

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország egész területére jellemző háborús helyzetre és a terrormerényletek veszélyére, valamint a járványügyi helyzetre tekintettel, Afganisztán az utazás és ott tartózkodás szempontjából az "I. Utazásra nem javasolt" kategóriába tartozik (az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület.)

Afganisztánban a biztonsági helyzet általánosan rossz. 2017-ben eddig több mint 69 ezer ember sebesült meg a tálibokkal kialakult harcokban. A szélsőséges vallási mozgalom megerősödésére válaszul a NATO erők növelték a légicsapások intenzitását melyeknek gyakran civilek is áldozatul esnek. Az ENSZ - melynek becslése szerint átlagosan napi 80 incidens történik az ország területén - „konfliktus utáni országról” újra „háborúban álló országra” módosította Afganisztán besorolását.     

Az erőszakos cselekmények 70 százaléka az ország déli, keleti és délkeleti részében történik, a leginkább érintett tartományok Ghazni, Helmand, Kandahar, Kunar és Nangarhar. A tálib fegyveresek kiterjesztették az ellenőrzésük alá tartozó területet, jelenleg északon Badakhshan, Baghlan, Faryab, Jawzjan, Kunduz, Sari Pul és Takhar, nyugaton Badghis és Farah, keleten Nuristan, délen Helmand és Kandahar tartományokban összesen 24 kerületközpontot birtokolnak. Az ENSZ afganisztáni missziója, az UNAMA jelentése szerint a polgári személyi áldozatok száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

A tálibok uralmának 2001-es megdöntése óta nemzetközi segítséggel folyó afgán újjáépítés eredményei ellenére az Afganisztánba való beutazás a biztonsági körülmények miatt továbbra is jelentős kockázattal jár és nem ajánlott. Az afgán tartományok jelentős részében harci cselekmények, fegyveres összetűzések, rajtaütések, leszámolások és terrorista akciók zajlanak. A külföldi és a helyi állampolgárok számára is közvetlen veszélyt jelentenek a nemzetközi és az afgán haderő által végrehajtott katonai hadműveletek, a terrorista, iszlám militáns és tálib fegyveres csoportoknak az afgán kormány, külföldi személyek és érdekeltségek ellen irányuló akciói, a hadurak, a törzsek és a különböző politikai, illetve vallási és etnikai csoportok közötti fegyveres rivalizálás, továbbá a telepített aknák sokasága. 

A főváros, Kabul biztonsági körülményei folyamatosan romlanak, a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a külföldiek könnyen az öngyilkos merényletek, a fegyveres rajtaütések és az emberrablások potenciális célpontjává válhatnak. Amíg korábban a biztonságosnak minősített zónákban történő mozgás lehetséges volt, ez mára megváltozott. Ezeken a területeken is tilos megfelelő biztonsági intézkedések nélkül tartózkodni.  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelme, és a bajba jutottak megsegítése, illetve ellátása a magyar konzuli jelenlét hiánya miatt komoly nehézségekbe ütközhet!

Elkerülhetetlen és halaszthatatlan afganisztáni utazás esetén feltétlenül ajánlott a konzuli szolgálat hivatalos honlapján található konzuli védelm adatlapjának kitöltése. Az aktuális biztonsági helyzettel kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot a legközelebbi magyar nagykövetséggel (Iszlámábád/Pakisztán: MYWzqnltAwQW3N5mY29uc3VsYXRlLmlzbEBtZmEuZ292Lmh1, vagy Ankara/Törökország: zIPNSDCEd2NIY29uc3VsYXRlLmFua0BtZmEuZ292Lmh1). 

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a vízumkérelem benyújtásakor 6 hónapig, az országba történő belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén www.afghanistan-vienna.org.

Vízum:

Magyar állampolgárok az országba kizárólag érvényes vízum birtokában utazhatnak be.

Vízumot az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén kérelmezhetnek (Cím: Mahlerstraße 14 Top 1 1010 Vienna, Austria. Honlap: www.afghanistan-vienna.org), a vízum a határon nem vehető fel.

Amennyiben a kiutazó magánútlevéllel rendelkezik, a vízum kiadása az afgán külügyminisztérium engedélyétől függően több hetet is igénybe vehet. Az afgán nagykövetség minden esetben kérheti az utazás pontos részleteinek ismertetését. Tekintettel az elmúlt hónapokban ismét növekvő emberrablások számára, kérjük a magyar állampolgárokat, hogy Afganisztánba csak elkerülhetetlen és halaszthatatlan esetben utazzanak és feltétlenül ajánlott a konzuli szolgálat hivatalos honlapján található konzuli védelemre történő regisztrációs lap https://konzved.mfa.gov.hu kitöltése.

Vám:

Kérjük tájékozódjon az Afganisztáni Iszlám Köztársaság bécsi Nagykövetségén (Cím: Mahlerstraße 14 Top 1 1010 Vienna, Austria. Telefon: 00 43 1 402 1006. Honlap: www.afghanistan-vienna.org).

http://customs.mof.gov.af/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Házikedvencek beutazása:

Kérjük tájékozódjon az Afganisztáni Iszlám Köztársaság Bécsi Nagykövetségénél

További tájékoztatás:

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Az országban használt törvényes fizető eszköz: afgán afgáni AFN

Közlekedés:

A közlekedés jobboldali (balkormányos). Az utak rossz állapotából és helyiek vakmerő vezetési stílusából eredően sok a baleset.  

Szokások:

Az országba való belépéskor érdemes figyelembe venni az eltérő öltözködési szokásokat. Az utcán többnyire csak férfiak közlekednek gyalogosan. A nők többsége fejkendőt visel, de ez nem kötelező viselet. A külföldi nőknek sem kötelező a fejkendő, de vállra terítve hasznos ruhadarab lehet. Még a fővárosban is ajánlott a szolid, nem feltűnést keltő ruházat (rövidnadrág és ujjatlan póló viselése nem tanácsos).

Természeti katasztrófák:

Afganisztán szeizmológiailag a földrengésveszélyes zónában fekszik, gyakoriak a földmozgások, így szükséges az ezzel kapcsolatos veszélyekre is figyelemmel lenni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A különböző járványok, egészségügyi problémák jelentős veszélyforrásként szolgálnak a külföldiek és ezen belül a magyar állampolgárok számára. Gyakoriak a rendkívül rossz higiéniás viszonyok, a szennyezett ivóvíz miatti emésztőrendszeri megbetegedések, hastífusz.

Védőoltásokkal összefüggésben javasoljuk, hogy tájékozódjon az Országos Epidemiológiai Központnál (OEK) (www.oek.hu).