Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.06.19.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Bahreinban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Manama
Felügyelő képviselet Rijád

Aktuális:

2021. 06. 09.
1) Magyarország általánosságban nem javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt!

Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Bahrein biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

A két ország között 2021. 05. 03-tól hatályos megállapodás alapján Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Bahreinbe, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, a magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány).  

A védettségi igazolványal rendelkező magyar állampolgárok „on-arrival” vehetik fel a vízumot a Repülőtéren. A „BeAware Bahrain” applikációt a magyar állampolgároknak is le kell tölteniük a mobiltelefonjaikra, miután 2021. május 13-tól, a Ramadán, szent hónap befejezésével, csak a „BeAware Bahrain” applikációban érvényesített védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek látogathatnak bizonyos megnyíló, zárt légterű egységeket, mint többek között a vendéglátóhelyek, sport- rendezvény- és szabadidőközpontok belső tereit, termeit, fitness-termeket, szállodák éttermeit. A Bahreinbe érkező magyar állampolgároknak a fenti dátumtól a manamai nemzetközi repülőtéren az egészségügyi minisztérium helyszíni munkatársai töltik fel a „BeAware Bahrain” applikációba a jogosultságot a magyar védettségi igazolvány alapján. 

A nem beoltott 6 és 18 év közöttieknek a beérkezéskor a repülőtéren PCR tesztet kell elvégeztetniük az egészségügyi hatóságokkal. Ezt követően a negatív teszt megérkezéséig karanténban kell tartózkodniuk (ez jelenleg 24-48 óra, a karantén helyszíne nem előírt).

Kétoldalú megállapodások alapján az alábbi országokból lehet még korlátozásmentesen beutazni, ugyanazon ország által kiállított, oltottságot vagy a fertőzésből való felépülést igazoló védettségi igazolvánnyal: Izrael, Ciprus, illetve az Öbölmenti Együttműködési Tanács (GCC) országai: Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia. (lásd lentebb)

Új járványügyi intézkedések 2021. május 27 – 2021. június 25 közötti időszakra:

Minden bevásárlóközpont és kereskedelmi tevékenység, beleértve a mozikat és éttermeket, bezár, és minden szolgáltatás csak a szállításra korlátozódik. (Csak szupermarketek, élelmiszerboltok, pékségek, benzinkutak, magánkórházak maradnak nyitva).

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályokat az alábbiakban ismertetjük.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Felhívjuk Bahreinbe utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a koronavírus miatt, általánosan, nem lehet rövid távú vízumot felvenni az országba való belépés során (pl. a Bahreini Nemzetközi Repülőtéren). Vízumkérelmezés elektronikus úton, vagy Bahrein Berlini Nagykövetségén lehetséges. Figyelem! Bizonyos vízumok esetében (pl.: egyszeri beutazás, konferencia stb.), és egyes nemzetiségű állampolgárok számára 2020 szeptemberétől visszavezették az E-Visa felvételének lehetőségét - a jogosultság megállapítása egyedi elbíráláson alapszik és az evisa.gov.bh oldalon kérhető elektronikus úton. További információk elérhetők a bahreini bevándorlási hatóság weboldalán is. 

A bahreini Állampolgársági, Útlevél és Tartózkodási engedélyekért Felelős Hatóság (NPRA) nyilatkozata alapján 2021. január 22-vel megszűnt a látogatói vízumok automatikus és illetékmentes meghosszabbításának lehetősége. Az érintettek mobil applikáción jelentkezhetnek vízumuk meghosszabbítására.

b. Kell-e teszt? Igen - de az Eid Al-Fitr (2021. 05. 13.) ünnepet követően csak azok számára, akik a BeAware alkalmazásban igazolható oltási vagy védettségi igazolással még nem / nem rendelkeznek, illetve akik nem tartoznak a következő személyi körbe: Magyarország, Izrael, Ciprus illetve az Öbölmenti Együttműködési Tanács (GCC) országainak: Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia olyan állampolgárai vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező lakosai, akik az adott ország által kibocsátott oltási igazolvánnyal rendelkeznek (vagy a betegségből felépültek).

A nem vörös listás országokból érkező oltott vagy nem beoltott utasoknak az utazás előtt legfeljebb 48 órával PCR-vizsgálati igazolást kell bemutatni, és érkezéskor és a tartózkodás tizedik napján újabb PCR-tesztet kell végezniük, tíznapos karantént kell vállalniuk lakóhelyükön vagy kijelölt létesítményben.

Azok a személyek mentesülnek a következők alól, akik:

Karantén- és PCR-vizsgálatok: be vannak oltva, és rendelkeznek bahreini oltási bizonyítvánnyal vagy olyan ország által kiállított tanúsítvánnyal, amelynek oltási bizonyítványát a bahreini hatóságok jóváhagyták, vagy olyan ország által kiállított igazolással, amely kölcsönös elismerési megállapodást kötött a Bahreini Királysággal.

2021. 05. 13-tól az Egyesült Királyság, USA, Kanada és az EU tagországok – mivel eddig külön megállapodást nem kötöttek Bahreinnel - oltottsági igazolással rendelkező, beutazó állampolgárai belépésükkor nem mentesülnek a tesztelés kötelezettsége alól, ami után karanténba kell vonulniuk a negatív eredmény megérkezéséig. Ezt követően biztosítják részükre a korlátozások alóli mentesítést a „green shield”-et (oltási igazolás), azonban bahreini tartózkodásuk 5. és 10. napján is kontroll tesztet kell végeztetniük.

Az előbbiekben fel nem sorolt országok Bahreinben jóváhagyott típusú oltás alapján kiállított oltottsági igazolással rendelkező, beutazó állampolgárainak belépésükkor PCR-tesztet kell elvégeztetniük, és karanténba kell vonulniuk a negatív PCR teszt eredmény megérkezéséig, ezt követően biztosítják részükre a korlátozások alóli mentesítést a „green shield”-et, azonban bahreini tartózkodásuk 5. és 10. napján is kontroll tesztet kell végeztetniük.

A BeAware alkalmazásban igazolható oltási vagy védettségi igazolással nem rendelkező személyek számára kötelező a koronavírus-teszt elvégzése a Bahreini Nemzetközi Repülőtéren (Bahrain International Airport). A teszt költsége 36 bahreini dinár, amit a „Be Aware Bahrain Together against Corona-Covid19” mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, a repülőgépre való felszállás előtt lehet kifizetni, vagy a reptérre való megérkezés után, készpénzzel vagy bankkártyával. Az országba történő belépés után a negatív teszt megérkezéséig az érkezőnek karanténba kell vonulnia. A karantén szabályai változhatnak a koronavírus-teszt függvényében. A bahreini Egészségügyi Minisztérium gyakran frissíti COVID-19-intézkedésekkel kapcsolatos webhelyét

Az országba a King Fahd Causeway útján belépőknek PCR-vizsgálatukat 72 órával az érkezés előtt el kell végezniük. Az Eid Al-Fitr (2021. 05. 13.) ünnepet követően, a BeAware alkalmazásban igazolt oltási vagy védettségi igazolással rendelkező belépőkre vonatkozólag megszűnik a teszt és karanténkötelezettség. A negatív PCR-teszt eredményeket be lehet nyújtani bármely hivatalos COVID-19 telefonos alkalmazásban, például a „BeAware”, „Tatamman”, „Sehhaty” vagy „Alhusen” alkalmazásokban, valamint más egyéb hivatalos COVID-19 alkalmazásban is. De előre kinyomtatott negatív, QR-kódot tartalmazó PCR-tanúsítványt is elfogadnak.

A Bahreini Polgári légiközlekedési hatóság 2021. május 24-én bejelentette: felfüggesztik az ún. vörös listás országokból - India, Pakisztán, Srí Lanka, Banglades és Nepál - érkező utasok belépését a bejelentés napjától kezdődően.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Belépés előtt, vagy belépéskor mindenkinek le kell töltenie a „BeAware” alkalmazást (és regisztrálnia kell személyes adatait), amelyet az önkéntes karantén időszakában az egyénre vonatkozó karanténkötelezettség betartásának figyelemmel kísérésére használnak. A második és harmadik PCR-tesztet az alkalmazáson keresztül vagy a 444-es telefonszámon lehet lefoglalni. Az oltási igazolással/igazolvánnyal (teljes védettség) rendelkezők szintén a BeAware applikáción keresztül tölthetik, terjeszthetik fel az erről szóló igazolásukat a hatóságok felé.

d. Oltás/védettségi igazolvány: 

Február 17-től bevezették Bahreinben a COVID-19 digitális oltási útlevelet (digital COVID-19 vaccine passport) az elsők között az öbölmenti országok körében. 

A nem vörös listás országokból érkező oltott vagy nem beoltott utasoknak az utazás előtt legfeljebb 48 órával PCR-vizsgálati igazolást kell bemutatni, és érkezéskor és a tartózkodás tizedik napján újabb PCR-tesztet kell végezniük, tíznapos karantént kell vállalniuk lakóhelyükön vagy kijelölt létesítményben.

Azok a személyek mentesülnek a következők alól, akik:

1. Karantén- és PCR-vizsgálatok: be vannak oltva, és rendelkeznek bahreini oltási bizonyítvánnyal vagy olyan ország által kiállított tanúsítvánnyal, amelynek oltási bizonyítványát a bahreini hatóságok jóváhagyták, vagy olyan ország által kiállított igazolással, amely kölcsönös elismerési megállapodást kötött a Bahreini Királysággal.

2. Karantén: ha be vannak oltva, és rendelkeznek az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az Európai Unió valamely tagállama, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea, Japán vagy Szingapúr által kiadott oltási igazolásokkal.

Az oltási igazolás elfogadtatása és bemutatása a BeAware alkalmazással történik, amely jelzi a tulajdonos oltási állapotát.

2021. május 13-tól kétoldalú megállapodások alapján az alábbi országokból lehet korlátozásmentesen beutazni, ugyanazon ország által kiállított, oltottságot vagy a betegségből való felépülést igazoló védettségi igazolvánnyal: Magyarország, Izrael, Ciprus, illetve az Öbölmenti Együttműködési Tanács (GCC) országai: Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia.

Kiskorúak: 12 év alatti gyermekek oltottsági igazolással (green shield) rendelkező felnőtt kíséretében, és a 12-17 év közötti fiatalok korlátozás nélkül látogathatják az országban mindazon szolgáltatásokat, lehetőségeket (bel-és kültéri helyeket, eseményeket), amelyek igénybevétele oltottsági igazoláshoz kötött.

e. Karanténkötelezettség: Van, de az Eid Al-Fitr (2021. 05. 13.) ünnepet követően, csak azon személyeknek, akik a BeAware alkalmazásban igazolható oltási vagy védettségi igazolással nem rendelkeznek. (A részletes beutazási szabályok az Eid al-Fitr ünnep kezdetével kerülnek további pontosításra).

Az összes beutazónak -kivéve az Eid Al-Fitr (2021. 05. 13.) ünnepet követően beoltottságot vagy Covid-19 betegségen átesettséget a BeAware alkalmazáson keresztül igazolni tudó utazókat, a manama-i repülőtéren átszállókat (tranzit) és a Magyarország, Izrael, Ciprus, Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia országokból érkező, ugyanazon országok által kibocsátott oltási vagy védettséget igazoló igazolással rendelkező utazókat - át kell esnie az érkezési COVID-19 teszten, ki kell fizetnie a teszt költségeit, és önkéntes karanténba kell vonulnia, amíg a teszt eredményeit meg nem kapja. Ugyanezen személy körnek három PCR tesztet kell elvégezni beutazáskor - az elsőt a megérkezéskor, a másodikat a tartózkodás 5. napján, majd további tartózkodás esetén a 10. napon is. A tesztelés előtt le kell tölteni a „BeAware” alkalmazást.

A nem beoltott 6 és 18 év közöttieknek a beérkezéskor a repülőtéren PCR tesztet kell elvégeztetniük az egészségügyi hatóságokkal. Ezt követően a negatív teszt megérkezéséig karanténban kell tartózkodniuk (ez jelenleg 24-48 óra, a karantén helyszíne nem előírt).

Akiknek pozitív lesz a tesztje, arra további intézkedések vonatkozhatnak – pl.: kijelölt karanténhely -, akinek pedig kórházi ellátásra van szüksége, egészségügyi kezelésnek vetik alá a kórházban. Akik pozitív eredményt produkálnak, de egyáltalán nincsenek tüneteik, azoknak megengedik az önkéntes karanténba vonulást otthonukban vagy a szállodájukban.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Egyedi elbírálás alapján Bahrein adhat ki üzleti célú beutazáshoz rövidtávú vízumot – a fentiekben vázolt karanténkötelezettség és beutazási feltételek teljesítése mellett. Az Állampolgársági, Útlevél és Tartózkodási Engedélyekért Felelős Hatóság (NPRA) oldalán erről találnak bővebb információt. Magyarországra való utazás: a járványügyi utazási korlátozásokról szóló 408/2020. Korm.rendeletet a gazdasági, illetve üzleti célú utazások esetén  korlátozásoktól mentes beutazást tesz lehetővé a bahreini állampolgárságú üzletemberek számára. 

g. Esetleges kivételek:

A tranzitálás lehetséges Manama Főváros Nemzetközi Repülőtéren (Bahrein International Airport).

h. Kiutazás az országból:

Magyarországra főleg Londonon, Frankfurton és Bécsen keresztül érhetők el repülőjáratok. A hazatérés során kiemelt figyelmet kell szentelni az adott országon való átutazás szabályaira. A 2021. január 3-án újranyitott szaúdi-bahreini szárazföldi határon (Dammam/al-Kobár-Manama út) való belépés feltételeit újra szabályozták: alapfeltétel az érvényes negatív PCR teszt felmutatása.

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A járványügyi utazási korlátozásokról szóló 408/2020. Korm.rendeletet a gazdasági, illetve üzleti célú utazások tekintetében korlátozásoktól mentes beutazást tesz lehetővé Magyarországra a bahreini állampolgárságú üzletemberek számára

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a RwlMuHYFWcOIuMj9j0mNzjZ0ma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a VWilmJJBZCPX22Za29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) A Bahreinbe látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Új járványügyi intézkedések 2021. május 27 – 2021. június 25 közötti időszakra: Minden bevásárlóközpont és kereskedelmi tevékenység, beleértve a mozikat és éttermeket, bezár, és minden szolgáltatás csak a szállításra korlátozódik. Edzőtermek, rekreációs csarnokok és uszodák zárva tartanak. A hipermarketek, szupermarketek, élelmiszerboltok, pékségek, benzinkutak, magánkórházak és ATM-ek azonban továbbra is nyitva maradnak.

Maszkviselés: Az országban jelenleg a legtöbb helyen – kültéri és nyilvános helyeken - kötelező a maszkviselés. Magánszemélyeket 20 bahreini dinárral (53 dollár) büntetnek a helyszínen, ha nem viselnek maszkot a nyilvános helyiségekben és üzletekben.

Általános: A bahreini repülőtér továbbra is nyitva van, de a járatok száma korlátozott, és előzetes értesítés nélkül is bármikor törölhetők. A hatóságok létrehozták a 444 hívószámot, ahol bejelentést lehet tenni és lehet jelezni a hatóságoknak, ha valaki a koronavírus tüneteit érzi magán. A magánszemélyeket 20 bahreini dinárral (53 dollár) büntetik a helyszínen, ha nem viselnek maszkot a nyilvános helyiségekben és üzletekben.

Az Eid al-Fitr ünnep 2021. május 13-ai kezdetétől érvényes új járványügyi előírások szerint a 12 év alatti gyermekek oltottsági igazolással (green shield) rendelkező felnőtt kíséretében, és a 12-17 év közötti fiatalok korlátozás nélkül látogathatják az országban mindazon szolgáltatásokat, lehetőségeket (bel-és kültéri helyeket, eseményeket), amelyek igénybevétele oltottsági igazoláshoz kötött.

A fentiek alapján felhívjuk a Bahreinbe beutazni kívánó állampolgáraink figyelmét arra, hogy utazásuk előtt regisztráljanak konzuli védelemre, és tájékozódjanak a rájuk érvényes bahreini szabályokról, illetve a beutazással kapcsolatos pontos információkról az érintett légitársaságok honlapján is.

További információk:

Biztonság:

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

A Manama belvárosán és a központi területeken kívül eső, túlnyomó részben síiták által lakott városrészekre, illetve településekre (Bani Jamra, Barbar, Karbabad, Daih, Sanabis, Alsuwayfiyah, Alnaim, Alguful, Zinj, Bilad Al Qadeem, Al Musalla, Khamis, Abu Baham, North&South Sehla, Jubailat, Kawarah, Hujjair, Jid Ali, Jurdab, Nabih Saleh, Sanad, Al Eker, Nuwaidrat, Malameed, Sitra, Dar Kulaib, Safriyah, Shahrakkan, Sadad, Al Malikiyah, Madinat Hamad, Karzakkan, Al Dair, Samaheej) csak rendkívül indokolt esetben lépjenek be.

A felsorolt városrészekhez be- és kivezető útvonalakon folyamatos a rendőri ellenőrzés. Különösen az esti, éjszakai órákban és hétvégén, valamint a bahreini nemzeti-, illetve síita vallási ünnepek és a február 17-ei évforduló során összecsapásokra lehet számítani a síita tüntetők és a biztonsági erők között.

Az országban tartózkodók legyenek körültekintőek, kerüljék az esetleges csoportosulásokat és tüntetéseket, és kísérjék figyelemmel a helyi média tudósításait, valamint a nem hivatalos biztonsági figyelmeztető elektronikus leveleket.

Terrorizmus

Bahrein a terrorfenyegetettség szempontjából a síita többségi lakosság jelenléte miatt a szélsőséges szunnita ideológia alapján álló szervezetek számára célterületnek számít, azonban a biztonsági erők felkészültsége és az ország megközelíthetősége miatt a veszélyeztetettség reális mértéke jelenleg nem haladja meg a küszöbértéket.

Utazás, közlekedés biztonsága

A turisták által látogatott helyeken biztonságos. A belváros különböző részein és Manama városán kívül is biztonsági ellenőrzőpontokat állítottak fel, amelyek részben csak az esti órákban működnek. A bevándorló munkavállalók által lakott területeket javasolt elkerülni.

Bűnözés

Az országban, a vagyoni értékek tekintetében a közbiztonság alapvetően jó. 

A nagyforgalmú nemzetközi repülőtereken, a belvárosban, valamint a bevándorlók által lakott területeken már megjelentek a zsebtolvajok, ezért fokozottan ügyeljenek értékeikre.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A belépéstől számítva minimum 6 hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Szülő kíséretében. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Bahreini Királyság berlini nagykövetségéhez www.mofa.gov.bh/berlin.

Vízum:

Vízum beszerzése szükséges, azonban Magánútlevélbe lehetőség van a határon történő vízumfelvételre, valamint on-line vízumigénylésre is (www.evisa.gov.bh). A repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Megjegyzés: a belépő útlevél lehetőleg ne tartalmazzon Izrael Állam által kiadott beléptető pecsétet.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Bahrain.cfm

Vám:

www.bahraincustoms.gov.bh 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: bahreini dínár (BHD).

Az országban szállodákban, nagyobb forgalmú helyeken USD-t és bármilyen Öböl-valutát is elfogadnak (szaúdi rijál, emírségi dirham, ománi rijál). Pénzváltásra csak a repülőtéren, a bankokban és a szállodákban van lehetőség. Az USD mellett az EUR is beváltható, készpénzes fizetésre BHD-ben, USD-ben, AED-ben és OMR-ben van lehetőség. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata.

Időjárás: Az ország klímája a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 25°C-t, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti. A páratartalom minden évszakban igen magas, ezért a hőérzet jelentősen magasabb. 

Biztosítás: A Bahreinbe utazók mindenképpen kössenek utazási egészségbiztosítást (a kötvényszámot, a segélyhívó központ számát, valamint a szerződött bahreinii kórház adatait tartsák maguknál), mert az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget (a kiemelten sürgős esetek kivételével).

Közlekedés: Bahreinben nincs sem tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés. Az országon belül saját gépjárművel, taxival, bérsofőrrel és bérelt autóval lehet közlekedni. Az ország úthálózata kiváló.

Az EU logoval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi jogosítványt korlátozás nélkül elfogadják.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban az arab mellett igen elterjedt az angol nyelv használata. A hivatalos időszámítás az országban a Hijri, de általában a Gergely naptár szerinti időszámítást is feltüntetik.

Ramadán és a Hajj (zarándoklat) alatt az üzleti élet, az ügyintézés lelassul. Az ezeket követő 3 napos Eid ünnep alatt, valamint a síita Asura ünnep alatt általános a zárvatartás.

Munkanapok: vasárnaptól csütörtökig
Hétvége, munkaszüneti napok: péntek-szombat
Nyitvatartási idők:
Állami intézmények: 7:30 -14:30
Magánszektor: délelőtt: 8:00 -12.00, délután: 16:00 - 19:00
Bankok: 9:30 -16:30 
Általános segélyhívó szám az országban: 112
Sürgősségi szám (emergency call service): 999
Közlekedési Rendőrség: 199
Bűnügyi Rendőrség: 992
Parti Őrség: 994

Vallási és viselkedési kultúra: Az országban alkohol csak meghatározott helyeken szerezhető be és fogyasztható.

A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás.

A Bahreinbe utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muszlim öltözködési és viselkedési szokások tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a kevésbé látogatott tengerpartok, illetve szállodai úszómedencék esetében, de minden egyéb helyszínen póló és lábakat takaró nadrág, vagy háromnegyedes szoknya viselete kívánatos. Szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárlóközpontokban, amelyeket a külföldiek is előnyben részesítenek, elfogadott a "lazább", európai típusú öltözet viselete. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás színvonalas, fertőző betegségektől nem kell tartani. 

Az alábbi védőoltások felvétele azonban javasolt:

  • Hepatitis A elleni védőoltás 
  • Hepatitis B elleni védőoltás
  • Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás
  • Hastífusz elleni védőoltás
  • Veszettség elleni védőoltás

Bővebb információért keresse fel az Intermed Oltóközpont honlapját.

Egyéb információ:

Bahrein Berlini Nagykövetsége
Felügyelő képviselet Rijád