Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.16.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Bahreinban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Manama
Felügyelő képviselet Rijád

Aktuális:

2021. 09. 20.
1) Magyarország általánosságban nem javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt!

Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Bahrein biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

A két ország között 2021. 05. 03-tól hatályos megállapodás alapján Magyarország állampolgárai korlátozás nélkül léphettek be Bahreinbe, amennyiben rendelkeztek az oltottságot igazoló, a magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány). 

  • 2021. június 25-től, a Magyarországgal kötött megállapodást érintő, átmeneti szigorítás lépett hatályba Bahreinben: Az érvényben lévő kétoldalú megállapodással elfogadott oltási igazolvánnyal rendelkező, Bahreinbe belépő magyar állampolgárok is kötelezettek a belépés után PCR-tesztet (36 BHD) végeztetni, az érkezés napján, majd tartózkodásuk 5. és 10. napján is (ld. a) - e) pontok). Emellett sem PCR teszt bemutatása nem szükséges a repülőgépre való felszállás előtt, sem karanténkötelezettség nem áll fenn irányukban érkezés után. A rendelkezés a 6 év alatti gyermekekre nem vonatkozik.

A „BeAware Bahrain” applikációt a magyar állampolgároknak is le kell tölteniük a mobiltelefonjaikra; a manamai nemzetközi repülőtéren az Egészségügyi Minisztérium helyszíni munkatársai töltik fel az applikációba a védettségi jogosultságot a magyar védettségi igazolvány alapján. 

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályokat az alábbiakban ismertetjük.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A védettségi igazolványal rendelkező magyar állampolgárok on-arrival vehetik fel a vízumot a Repülőtéren. Vízumkérelmezés elektronikus úton, vagy Bahrein Berlini Nagykövetségén lehetséges.  További információk elérhetők a bahreini bevándorlási hatóság weboldalán is. 

Jelenleg a következő országokból (Red List Countries – Vörös Lista) nem lehetséges a beutazás: Dominikai Köztársaság, Indonézia, Irán, Irak, Malajzia, Mexikó, Mongólia, Mozambik, Mianmar, Namíbia, Fülöp-szigetek, Dél-Afrika, Tunézia, Uganda, Zimbabwe, Banglades, Nepál, , Sri Lanka, Vietnám, Ukrajna, Georgia, Etiópia, Costa Rica, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Ecuador és Malawi. A felsorolt országokban érkezést megelőző 14 napban tranzitáló személyekre is vonatkozik a korlátozás – kivétel: bahreini állampolgárok és tartózkodási engedéllyel rendelkezők (ld. lent.)

b. Kell-e teszt? Igen 

A Bahreini Királyságba érkező oltási igazolással rendelkező (és betegségen átesett személyek) – akik GCC (Öbölmenti országok) és azon országok állampolgárai, akikkel Bahrein megállapodást kötött a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról (Magyarország):

  • Három PCR-vizsgálatot (saját költségen, mindösszesen 36 BHD) kell, hogy elvégezzenek, amelyre érkezéskor és tartózkodásuk 5. és 10. napján kerül sor.
  • Az országba történő belépés után a negatív teszt megérkezéséig a legújabb szabályozás értelmében NEM kell karanténba kell vonulniuk, a repülőgépre való felszállásuk előtt PCR tesztet nem kötelesek felmutatni. A bahreini Egészségügyi Minisztérium gyakran frissíti COVID-19-intézkedésekkel kapcsolatos webhelyét.
  • A PCR-teszt költségeit a „BeAware Bahrain” mobilalkalmazáson keresztül lehet kifizetni Bahreini Nemzetközi Repülőtéren megtalálható egyéb fizetési pontok mellett, ahol készpénzes vagy elektronikus bankkártyás fizetés is lehetséges.
  • Ez a döntés nem vonatkozik a 6 évesnél fiatalabb utasokra.

Azoknak a 6 éves vagy annál idősebb utazóknak, akik olyan országban jóváhagyott oltási igazolással rendelkeznek, amelyek jogosultak Bahreinbe lépve on-arrival vízum felvételére (de nem tartoznak a fenti kategóriába), a felszállás előtt kötelező legkésőbb 72 órával az indulás előtt készült, QR-kóddal ellátott negatív PCR-teszt bemutatása is. 

Azoknak az utazóknak (kivétel Vörös listán szereplő országokból érkezők), akik csak egy oltást kaptak (nem teljes a védettségük), vagy akiket még nem oltottak be, vagy akiket a Királyság által el nem ismert oltóanyaggal oltottak be: a felszállás előtt, kötelező legkésőbb 72 órával az indulás előtt készült, QR-kóddal ellátott negatív PCR-teszt bemutatása is. A fentiekhez hasonlóan három PCR-tesztet kell elvégezniük, amelyre érkezéskor és tartózkodásuk 5. és 10. napján kerül sor. A 10. nap leteltéig e személyek végig karanténra kötelezettek, saját otthonukban vagy a Nemzeti Egészségügyi Hatóság által jóváhagyott engedélyezett karanténlétesítményben. A bahreini indulás előtt a nevükben előre kifizetett, a „karanténlétesítményre” vonatkozó foglalás igazolása is szükséges. Azoknak az utasoknak, akik úgy döntenek, hogy a karantént saját otthonukban töltik, a beszállás előtt igazolniuk kell e tartózkodási helyüket, függetlenül attól, hogy saját vagy bérelt a létesítmény, vagy, hogy a nevükön vagy közvetlen rokonuk nevén van. Ez a döntés nem vonatkozik a 6 évesnél fiatalabb utasokra.

A Vörös Listán szereplő országokból érkező (beleértve az ezekben az országokban 14 napon belül tranzitáló) utazók csak kivételes esetekben léphetnek be az országba – kivételek: bahreini állampolgárok vagy bahreini tartózkodási engedéllyel rendelkezők, a következők szerint.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Belépés előtt, vagy belépéskor mindenkinek le kell töltenie aBeAwarealkalmazást (és regisztrálnia kell személyes adatait), amelyet az önkéntes karantén időszakában az egyénre vonatkozó karanténkötelezettség betartásának figyelemmel kísérésére használnak. A PCR-teszteket az alkalmazáson keresztül vagy a 444-es telefonszámon lehet lefoglalni. Az oltási igazolással/igazolvánnyal rendelkezők szintén a BeAware applikáción keresztül tölthetik, terjeszthetik fel az erről szóló igazolásukat a hatóságok felé.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

 Az országban 2021. június 25-től hatályba lépett szigorítás felülírja a korábbi, a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozó PCR teszt és karanténkötelezettség eltörlését belépéskor. A b) pontban leírtak alapján minden érkező PCR-tesztköteles. A magyar oltási igazolvánnyal rendelkező személyek az érkezéskor, és tartózkodásuk 5. és 10. napján is kötelesek PCR tesztet végeztetni. A Magyarország és a Bahreini Királyság között 2021. 05. 03-tól hatályos megállapodás alapján a magyar védettségi igazolvány a bahreinivel egyértékűen elfogadott. Az oltási igazolások elfogadtatása és bemutatása a BeAware alkalmazással történik, amely jelzi a tulajdonos oltási állapotát. A Bahreinbe érkező magyar állampolgároknak a manamai nemzetközi repülőtéren az Egészségügyi Minisztérium helyszíni munkatársai töltik fel a „BeAware” applikációba a jogosultságot a magyar védettségi igazolvány alapján.

e. Karanténkötelezettség: Van, de vannak kivételek.

Az összes beutazónak át kell esnie az érkezési COVID-19 PCR-teszteken, ki kell fizetnie a teszt költségeit a b) pontban leírtak szerint. A b) pont részletesen tartalmazza a karanténra kötelezett személyi körök meghatározását is. 

A nem beoltott 6 és 18 év közöttieknek a beérkezéskor a repülőtéren szintén PCR tesztet kell elvégeztetniük az egészségügyi hatóságokkal. 

Akiknek pozitív lesz a tesztje, arra további intézkedések vonatkozhatnak – pl.: kijelölt karanténhely -, akinek pedig kórházi ellátásra van szüksége, egészségügyi kezelésnek vetik alá a kórházban. Akik pozitív eredményt produkálnak, de egyáltalán nincsenek tüneteik, azoknak megengedik az önkéntes karanténba vonulást otthonukban vagy a szállodájukban.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Egyedi elbírálás alapján Bahrein adhat ki üzleti célú beutazáshoz rövidtávú vízumot – a fentiekben vázolt karanténkötelezettség és beutazási feltételek teljesítése mellett. Az Állampolgársági, Útlevél és Tartózkodási Engedélyekért Felelős Hatóság (NPRA) oldalán erről találnak bővebb információt. Magyarországra való utazás: a járványügyi utazási korlátozásokról szóló 408/2020. Korm.rendeletet a gazdasági, illetve üzleti célú utazások esetén  korlátozásoktól mentes beutazást tesz lehetővé a bahreini állampolgárságú üzletemberek számára. 

g. Tranzitálási szabályok:

A tranzitálás lehetséges Manama Főváros Nemzetközi Repülőtéren (Bahrein International Airport) – de a koronavírus miatti korlátozások alapján ez maximum 12 óra lehet. További információk: https://www.gulfair.com/at-the-airport/transit-in-bahrain

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A b) pontban meghatározott szabályok alól jelen pillanatban nincsen mentesség.

i. Egyéb hasznos infó:

Bahreini reptér: https://www.bahrainairport.bh/covid-19-travel-information

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

3. Kiutazás az országból:

Magyarországra főleg Londonon, Frankfurton és Bécsen keresztül érhetők el repülőjáratok. A hazatérés során kiemelt figyelmet kell szentelni az adott országon való átutazás szabályaira. A 2021. január 3-án újranyitott szaúdi-bahreini szárazföldi határon (Dammam/al-Kobár-Manama út) való belépés feltételeit újra szabályozták: alapfeltétel az érvényes negatív PCR teszt felmutatása.

4. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a hNidy9Jzj0TGTIRa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a puTwrKKD2Z2a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

5) A Bahreinbe látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Járványügyi intézkedések: Bahreinben 4 vészhelyzeti szintet különböztetnek meg: Zöld, Sárga, Narancssárga és Piros. Az éppen aktuális vészhelyzeti szintről az Egészségügyi Minisztérium honlapján szerezhető információ: https://healthalert.gov.bh/en/. A vészhelyzeti szintekhez kötődő részletes szabályozásokról bővebb információ pedig itt érhető el: https://healthalert.gov.bh/uploads/msfm3msz_4de.pdf

Maszkviselés: Az országban jelenleg a legtöbb helyen – kültéri és nyilvános helyeken - kötelező a maszkviselés. Magánszemélyeket 20 bahreini dinárral (53 dollár) büntetnek a helyszínen, ha nem viselnek maszkot a nyilvános helyiségekben és üzletekben.

Általános: A bahreini repülőtér továbbra is nyitva van, de a járatok száma korlátozott, és előzetes értesítés nélkül is bármikor törölhetők. A hatóságok létrehozták a 444 hívószámot, ahol bejelentést lehet tenni és lehet jelezni a hatóságoknak, ha valaki a koronavírus tüneteit érzi magán. 

A járványügyi előírások szerint a 12 év alatti gyermekek oltottsági igazolással (green shield) rendelkező felnőtt kíséretében, és a 12-17 év közötti fiatalok korlátozás nélkül látogathatják az országban mindazon szolgáltatásokat, lehetőségeket (bel-és kültéri helyeket, eseményeket), amelyek igénybevétele oltottsági igazoláshoz kötött.

A fentiek alapján felhívjuk a Bahreinbe beutazni kívánó állampolgáraink figyelmét arra, hogy utazásuk előtt regisztráljanak konzuli védelemre, és tájékozódjanak a rájuk érvényes bahreini szabályokról, illetve a beutazással kapcsolatos pontos információkról az érintett légitársaságok honlapján is.

További információk:

6. Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Turisztikai céllal történő utazásokra is a fenti pontokban meghatározott feltételek vonatkoznak – külön szabályozás nincs.

Biztonság:

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

A Manama belvárosán és a központi területeken kívül eső, túlnyomó részben síiták által lakott városrészekre, illetve településekre (Bani Jamra, Barbar, Karbabad, Daih, Sanabis, Alsuwayfiyah, Alnaim, Alguful, Zinj, Bilad Al Qadeem, Al Musalla, Khamis, Abu Baham, North&South Sehla, Jubailat, Kawarah, Hujjair, Jid Ali, Jurdab, Nabih Saleh, Sanad, Al Eker, Nuwaidrat, Malameed, Sitra, Dar Kulaib, Safriyah, Shahrakkan, Sadad, Al Malikiyah, Madinat Hamad, Karzakkan, Al Dair, Samaheej) csak rendkívül indokolt esetben lépjenek be.

A felsorolt városrészekhez be- és kivezető útvonalakon folyamatos a rendőri ellenőrzés. Különösen az esti, éjszakai órákban és hétvégén, valamint a bahreini nemzeti-, illetve síita vallási ünnepek és a február 17-ei évforduló során összecsapásokra lehet számítani a síita tüntetők és a biztonsági erők között.

Az országban tartózkodók legyenek körültekintőek, kerüljék az esetleges csoportosulásokat és tüntetéseket, és kísérjék figyelemmel a helyi média tudósításait, valamint a nem hivatalos biztonsági figyelmeztető elektronikus leveleket.

Terrorizmus

Bahrein a terrorfenyegetettség szempontjából a síita többségi lakosság jelenléte miatt a szélsőséges szunnita ideológia alapján álló szervezetek számára célterületnek számít, azonban a biztonsági erők felkészültsége és az ország megközelíthetősége miatt a veszélyeztetettség reális mértéke jelenleg nem haladja meg a küszöbértéket.

Utazás, közlekedés biztonsága

A turisták által látogatott helyeken biztonságos. A belváros különböző részein és Manama városán kívül is biztonsági ellenőrzőpontokat állítottak fel, amelyek részben csak az esti órákban működnek. A bevándorló munkavállalók által lakott területeket javasolt elkerülni.

Bűnözés

Az országban, a vagyoni értékek tekintetében a közbiztonság alapvetően jó. 

A nagyforgalmú nemzetközi repülőtereken, a belvárosban, valamint a bevándorlók által lakott területeken már megjelentek a zsebtolvajok, ezért fokozottan ügyeljenek értékeikre.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A belépéstől számítva minimum 6 hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Szülő kíséretében. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Bahreini Királyság berlini nagykövetségéhez www.mofa.gov.bh/berlin.

Vízum:

Vízum beszerzése szükséges, azonban Magánútlevélbe lehetőség van a határon történő vízumfelvételre, valamint on-line vízumigénylésre is (www.evisa.gov.bh). A repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Megjegyzés: a belépő útlevél lehetőleg ne tartalmazzon Izrael Állam által kiadott beléptető pecsétet.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Bahrain.cfm

Vám:

www.bahraincustoms.gov.bh 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: bahreini dínár (BHD).

Az országban szállodákban, nagyobb forgalmú helyeken USD-t és bármilyen Öböl-valutát is elfogadnak (szaúdi rijál, emírségi dirham, ománi rijál). Pénzváltásra csak a repülőtéren, a bankokban és a szállodákban van lehetőség. Az USD mellett az EUR is beváltható, készpénzes fizetésre BHD-ben, USD-ben, AED-ben és OMR-ben van lehetőség. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata.

Időjárás: Az ország klímája a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 25°C-t, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti. A páratartalom minden évszakban igen magas, ezért a hőérzet jelentősen magasabb. 

Biztosítás: A Bahreinbe utazók mindenképpen kössenek utazási egészségbiztosítást (a kötvényszámot, a segélyhívó központ számát, valamint a szerződött bahreinii kórház adatait tartsák maguknál), mert az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget (a kiemelten sürgős esetek kivételével).

Közlekedés: Bahreinben nincs sem tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés. Az országon belül saját gépjárművel, taxival, bérsofőrrel és bérelt autóval lehet közlekedni. Az ország úthálózata kiváló.

Az EU logoval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi jogosítványt korlátozás nélkül elfogadják.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban az arab mellett igen elterjedt az angol nyelv használata. A hivatalos időszámítás az országban a Hijri, de általában a Gergely naptár szerinti időszámítást is feltüntetik.

Ramadán és a Hajj (zarándoklat) alatt az üzleti élet, az ügyintézés lelassul. Az ezeket követő 3 napos Eid ünnep alatt, valamint a síita Asura ünnep alatt általános a zárvatartás.

Munkanapok: vasárnaptól csütörtökig
Hétvége, munkaszüneti napok: péntek-szombat
Nyitvatartási idők:
Állami intézmények: 7:30 -14:30
Magánszektor: délelőtt: 8:00 -12.00, délután: 16:00 - 19:00
Bankok: 9:30 -16:30 
Általános segélyhívó szám az országban: 112
Sürgősségi szám (emergency call service): 999
Közlekedési Rendőrség: 199
Bűnügyi Rendőrség: 992
Parti Őrség: 994

Vallási és viselkedési kultúra: Az országban alkohol csak meghatározott helyeken szerezhető be és fogyasztható.

A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás.

A Bahreinbe utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muszlim öltözködési és viselkedési szokások tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a kevésbé látogatott tengerpartok, illetve szállodai úszómedencék esetében, de minden egyéb helyszínen póló és lábakat takaró nadrág, vagy háromnegyedes szoknya viselete kívánatos. Szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárlóközpontokban, amelyeket a külföldiek is előnyben részesítenek, elfogadott a "lazább", európai típusú öltözet viselete. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás színvonalas, fertőző betegségektől nem kell tartani. 

Az alábbi védőoltások felvétele azonban javasolt:

  • Hepatitis A elleni védőoltás 
  • Hepatitis B elleni védőoltás
  • Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás
  • Hastífusz elleni védőoltás
  • Veszettség elleni védőoltás

Bővebb információért keresse fel az Intermed Oltóközpont honlapját.

Egyéb információ:

Bahrein Berlini Nagykövetsége
Felügyelő képviselet Rijád