Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: 
Bangladesben:
Magyarország Újdelhi Nagykövetségének Irodája, Dakka
Tiszteletbeli konzul Dakka
Felügyelő képviselet Új-Delhi

Aktuális:

2022. 05. 17.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Kérjük az érdekelteket utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak az igénybe venni kívánt légitársaságnál az utazás megkezdésének feltételeiről.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Banglades biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

Kérjük vegyék figyelembe, hogy az Újdelhi Nagykövetség nem tud közbenjárni mentesség vagy könnyítés ügyében a járványügyi szabályokkal összefüggően, egyetlen magyar állampolgár esetében sem.

a. Be lehet utazni az országba? Igen.

A Bangladesbe érkező utasokra, így magyar állampolgárokra is vonatkozó belépési és járványügyi szabályok2022. március 8-tól visszavonásig érvényesek.

Az országból, illetve az országba történő ki és belépés esetén eltérő szabályok vonatkoznak az oltással rendelkező, illetve az oltatlan utasok esetén.

A karanténmentes beutazás szabályai:

Teljes átoltottsággal rendelkező utazók: Azon utazók, akik igazolni tudják, hogy a WHO által jóváhagyott vakcinával teljeskörűen beoltottak, nem szükséges a PCR teszt negatív eredményéről szóló angol nyelvű orvosi jelentés bemutatása. Karanténmentesen beléphetnek az országba.

Oltással nem rendelkező utazók: Azon utazók, akik nem rendelkeznek teljes átoltottsággal, vagy a WHO által nem engedélyezett vakcinával beoltottak az utazás időpontjában beléphetnek az országba, amennyiben az utazást megelőző 72 órában levett mintavételt követő negatív PCR teszt eredménnyel rendelkeznek. 

Elfogadott oltások: A bangladesi hatóságok jelenleg a WHO által vészhelyzeti alkalmazásra engedélyezett oltásokat fogadja el. Elfogadott vakcinák: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, Sinovac, Covaxin, Covovax. 

Az oltási státusztól függetlenül karaténkötelezettséget a hatóságok csak akkor írnak elő, ha a beérkező utasnál az érkezéskor a koronavírus-fertőzés tüneteit azonosítják. Ekkor az előírás szerint a hatóságok által kijelölt egészségügyi intézménybe és hotelbe küldik az utazót. Ekkor a PCR teszt elvégzése kötelező. A 7. napon elvégzett negatív PCR teszt eredménnyel szabadulhat a karanténból az utazó.

Az erre vonatkozó információk itt érhetők el: http://caab.gov.bd/circul/FSR%2001-2022.pdf

b. Kell- e teszt? Igen.

A WHO által jóváhagyott vakcinával teljeskörűen beoltottak számára nem szükséges negatív PCR teszt bemutatása. Azon utazók, akik nem rendelkeznek teljes átoltottsággal, vagy a WHO által nem engedélyezett vakcinával beoltottak, negatív PCR teszt eredménnyel léphetnek be az országba.

Az oltási státusztól függetlenül tesztkötelezettséget és karaténkötelezettséget a hatóságok csak akkor írnak elő, ha a beérkező utasnál az érkezéskor a koronavírus-fertőzés tüneteit azonosítják. Ekkor az előírás szerint a hatóságok által kijelölt egészségügyi intézménybe és hotelbe küldik az utazót. Ekkor a PCR teszt elvégzése kötelező. A 7. napon elvégzett negatív PCR teszt eredménnyel szabadulhat a karanténból az utazó. A PCR teszt negatív eredményéről szóló angol nyelvű orvosi jelentés bemutatása szükséges.

A 12 éven aluli kiskorúak esetén nincs szükség negatív PCR teszt felmutatására.

Különleges szabályozás van érvényben amennyiben kiskorú – azaz 18. életévét be nem töltött – személy csak az egyik szülő kíséretében, más felnőtt kíséretében (rokon, barát, tanár, stb.) vagy egyedül utazna. Kérjük vegyék figyelembe az erre vonatkozó előírásokat: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyermekek-kulfoldre-utazasa

A gyakorlatban a járvánnyal kapcsolatos beutazási szabályok (teszt és  karanténkötelezettség) kiskorúakra is egyaránt vonatkoznak. Kérjük utazás előtt minden esetben tájékozódjanak a légitársaságok honlapján a kiskorúakra vonatkozó érvényes beutazási feltételekről. Az aktuális szabályozás alapján a 12 éven aluliak esetén nincs szükség negatív PCR teszt eredmény felmutatására. 

Fontos hangsúlyozni, hogy mindennemű egészségügyi kiadást a beutazónak kell viselnie, legyen szó otthoni, intézményi vagy egészségügyi intézményi karanténról és ezzel kapcsolatos (ide értve mindennemű tesztelési, ellátási kiadást is) költségről.

c. Kell- e regisztrálni? Igen

Az online regisztráció a felszállást megelőző 3 napon belül kötelező. Az országba történő beutazáskor az egészségügyi kérdőív (Health Declaration Form  https://healthdeclaration.dghs.gov.bd/ kitöltése minden esetben kötelező. A megfelelően kitöltött és kinyomtatott nyilatkozat bemutatását a hatóságok megkövetelhetik, az azon szereplő QR kód beolvasását kérhetik. A hatóságok az online regisztrációtól függetlenül az ország területére történő belépéskor megkövetelhetik a légitársaságok által kitöltött egészségügyi nyilatkozat újbóli kitöltését és bemutatását. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van. 

Teljes átoltottsággal rendelkező utazók: Azon utazóknak, akik igazolni tudják, hogy a WHO által jóváhagyott vakcinával teljeskörűen beoltottak, nem szükséges a PCR teszt negatív eredményéről szóló angol nyelvű orvosi jelentés bemutatása a karanténmentes beutazáshoz. 

A magyar védettségi igazolások elfogadottságára vonatkozó bilaterális egyezmény jelenleg nincs érvényben. A COVID-igazolványt a hatóságok mind papíralapon, mind pedig digitális formában elfogadják. A szabályozás alapján angol nyelven kiállított oltási igazolvánnyal szükséges bizonyítani az oltások meglétét. 

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Azon utazók, akik nem rendelkeznek teljes átoltottsággal, vagy nem a WHO által elfogadott vakcinával oltottak az utazás időpontjában beléphetnek az országba, amennyiben az utazást megelőző 72 órában levett mintavételt követően angol nyelven kiállított negatív PCR teszt eredménnyel rendelkeznek.

f. Karanténkötelezettség: Van.

Bangladesi tájékoztatás: http://caab.gov.bd/circul/FSR%2001-2022.pdf

Az egészség- és járványügyi szabályok be nem tartása pénzbüntetés kirovását vagy büntetőeljárás lefolytatását vonhatja maga után.

Az oltási státusztól függetlenül tesztkötelezettséget és karaténkötelezettséget a hatóságok csak akkor írnak elő, ha a beérkező utasnál az érkezéskor a koronavírus-fertőzés tüneteit azonosítják. Ekkor az előírás szerint a hatóságok által kijelölt egészségügyi intézménybe és hotelbe küldik az utazót. Ekkor a PCR teszt elvégzése kötelező. A 7. napon elvégzett negatív PCR teszt eredménnyel szabadulhat a karanténból az utazó. A PCR teszt negatív eredményéről szóló angol nyelvű orvosi jelentés bemutatása szükséges.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes bangladesi hatóságok döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

h. Tranzitálási szabályok:

Banglades egyelőre nem vezetett be külön tranzitálási szabályokat.

j. Egyéb hasznos infó:

Tájékoztatjuk az utazókat, hogy az országba vagy -ból légi úton történő be- vagy kiutazásban érintett légitársaságok szigorúbb feltételhez köthetik a járataikra történő felszállást, utazást!

A Shah Jalal Nemzetközi Reptér honlapja itt érhető el: https://shahjalalairport.com/

A légitársaságok által előírt utazási normák továbbra is eltérőek, így az utazásban érdekelt magyar állampolgárokat arra kérjük, hogy utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak az adott légitársaságnál, milyen feltételek mellett biztosítja az európai és a bangladesi (Dakka) repülési desztinációk között a személyszállítást. Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

A kormány által PCR teszt végzésére ajánlott intézmények listája: http://caab.gov.bd/circul/3150ctc.pdf

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Bangladesi tájékoztatás: http://caab.gov.bd/circul/FSR%2001-2022.pdf

A külföldre utazást a hatóságok csak a halaszthatatlan esetekben javasolják.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a OPsbp7M2D2JmRa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a QjWxzd8YxZMO0WAa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Az országban a szociális távolságtartás valamint az egészségügyi szabályok betartása és maszk viselése („No mask, No service”) kötelező.

A súlyosan fertőzött területeken történő be- és kiutazást a hatóságok ellenőrzik.

Bangladesben a koronavírus omikron-variánsának terjedésére való tekintettel 2022. január 24-ét követően az alábbi intézkedések kerültek bevezetésre: 

  • A maszkviselés és az egészségügyi előírások betartása szigorúan kötelező, az egészségügyi előírásokat megszegőket a hatóságok büntetik. A maszkviselési kötelezettség a bevásárlóközpontokra, az élelmiszerüzletekre és az éttermekre is érvényes.
  • Maszkviselési kötelezettség vonatkozik mindenkire kül- és beltéren egyaránt.
  • Oltási igazolvány felmutatása kötelező a szállódákban való tartózkodáshoz, illetve az éttermekben történő étkezéshez.
  • A társadalmi, politikai, vallási rendezvények minden formája további tájékoztatásig tilos.

5) Hasznos információk:

Biztonság:

Banglades biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

Banglades egészére jellemző ugyanakkor a terrorfenyegetettség és a bizonytalan biztonsági helyzet. Fokozott óvatosság ajánlott az ország teljes területén. Bombamerényletek, erőszakos cselekmények a turisták által látogatott helyeken is előfordulhatnak, tanácsos kerülni a nagyobb tömegeket vonzó eseményeket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasol elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást Chittagon Hill Tracts térségbe.

Az Al Kaida-hoz kötődő csoportok az indiai szubkontinensen aktívak.

A korábbi terrorista támadások nyomán a bangladesi biztonsági erők továbbra is magas készültségi állapotban vannak.  A biztonsági erők jelenléte erősödhet és egyik pillanatról a másikra mozgáskorlátozás elrendelésére kerülhet sor.

Bangladesben a terrorfenyegetettség továbbra is erős. Külföldiek, fokozottan az Ázsián kívüliek különösen ki vannak téve a támadásoknak. A zsúfolt helyek, ahol külföldiek tartózkodásával számolnak, különös veszélyforrást jelentenek. Ezek a helyek elkerülendők, minden mozgást körültekintően és nagy óvatossággal javasolt megtenni.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a hektikus belpolitikai helyzet miatt csak halaszthatatlan esetben induljanak el Bangladesbe. Az országban tartózkodó magyar állampolgároknak pedig azt javasoljuk, hogy kerüljék a tömegmegmozdulásokat, politikai csoportok, pártok központjait, legyenek éberek.

Konkrét biztonsági kockázatok, amelyek fokozott odafigyelést igényelnek minden beutazó magyar állampolgártól:

1. Bűnözés: Az országban gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett fegyveres rablások, zsebtolvajlások, egyéb kifosztási kísérletek. Tipikus a motorkerékpárról, háromkerekű riksákról (helyi nevén „CNGs”, az általuk használt üzemanyag okán) végrehajtott „fogd és menekülj” elkövetési mód. Nagyobb pénzösszeget ne tartson magánál, ékszereket, értékes órát látható módon ne viseljen. Nem ajánlott – különösen hölgyeknek – az egyedül való mozgás, az esti órákban pedig kimondottan nem. Mivel a helyi hatóságok visszaélhetnek helyzetükkel, nem javasolt továbbá egyedül felkeresni a helyi rendőrőrsöket sem.

2. Terrorizmus: Az országban számos olyan szélsőséges szervezet működik, amely képes terrorcselekmények végrehajtására az ország egész területén. Ebből a szempontból különösen veszélyeztettek a külföldi turisták által látogatott helyek. A különböző szervezetek (nem csak terrorista, de bűnözőik is) nem riadnak vissza az emberrablásoktól sem.

3. Utcai megmozdulások: gyakoriak a különböző utcai megmozdulások (politikai, szakszervezeti, vallási, stb.), amelyek hírtelen erőszakossá válhatnak (közlekedési eszközök felgyújtása, a kivezényelt rendőrség-katonaság ellene erőszak, utcai barikádok építése stb.). Utcai megmozdulásokat nyomatékosan javasolt elkerülni.

4. Etnikai konfliktusok: számos régióban tapasztalható erőteljes etnikai feszültség. Ebből a szempontból a legveszélyeztetettebb terület Chittagong Hill Tracts (Rangamati, Khagrachari és Bandarban környéke). A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasol elkerülni minden nem halaszthatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást e térségbe.

5. Határmenti összetűzések: A bangladesi-indiai határövezetben a mai napig gyakoriak a tüzérségi párbajok, átlövések a két ország határvédelmi erői közt, így a határövezet látogatása nem ajánlott.

6. Belpolitikai kockázat: az ország történelme során számos sikeres és sikertelen puccsot élt meg, amelyek hosszabb-rövidebb ideig akár erőszakos cselekményeket, zűrzavart okoztak. Így ajánlatos tájékozódni a beutazás előtt az aktuális belpolitikai folyamatokról, egy esetlegesen bekövetkező belpolitikai válság esetén a lehető legrövidebb időn belül elhagyni az országot.

Biztonsági tanácsok hölgyek, kisgyermekkel érkezők számára: 

A bangladesi társadalomban jelen lévő és elfojtott feszültségekről az ide utazók nem feltétlen rendelkeznek alaposabb ismeretekkel. Kifejezetten kockázatosnak tartjuk egyedülálló nőként vagy női csoportban való utazást; javasoljuk ezt rendkívül komolyan mérlegelni. 

Férfiakkal együtt utazó nők is minden esetben fordítsanak különös gondot közös szálláshelyük megválasztására, annak alapvető biztonsági felszereltségére (jól záródó ajtó, biztonsági lánc, kukucskáló ablak) illetve javasoljuk a helyi öltözködési szokások betartását. 

Kerüljék el a forgalomtól távolabb eső helyeket, tömegközlekedést ne vegyenek igénybe, helyi, ún. autoriksa taxiba ne üljenek be és bármiféle szolgáltatási ajánlatot utasítsanak vissza, továbbá sötétedés után ne hagyják el szálláshelyüket. Semmilyen körülmények között ne vállalkozzanak a turista látványosságoktól távolabb eső helyek felkeresésére. Mindig tartsanak maguknál mobiltelefont és mentsék el a helyi rendőrség segélyhívószámát. Tanúsítsanak kellő óvatosságot, körültekintést nyilvános helyek felkeresésekor.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a vízum igénylésekor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM 

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető. 

Vízum:

Bangladesbe beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. Általános szabályként az útlevélnek a vízum igénylésének időpontjában további 6 hónapig kell érvényesnek lennie. Mindazonáltal turista célú beutazás esetén elfogadják a 3 hónapos érvényességű magyar útlevelet, többszöri beutazásra szóló, hosszú érvényességű vízumkérelem esetén pedig 5 évig kell az útlevélnek érvényesnek lennie. 

A vízum felvételére az országba való megérkezéskor is van lehetőség, ha a tartózkodás célja turizmus, és időtartalma nem haladja meg a 30 napot.

Vízumkérelmet elektronikus formában is be lehet nyújtani. Erről és a vízumeljárás részleteiről az alábbi honlapon tájékozódhatnak.

A vízumérvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a bangladesi hatóságok szigorúan büntetik.

A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

További információ www.immi.gov.bd
Banglades Bécsi Nagykövetség honlapja 

Házikedvencek beutazása:

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy állategészségügyi kérdésekben forduljanak állatorvosukhoz, valamint tájékozódjanak a NÉBIH és a Pettravel oldalán.

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: bangladesi taka (BDT)

Időjárás: Banglades szubtrópusi ország, ennek megfelelően könnyen alakulnak ki szélsőséges időjárási helyzetek, különösen a monszun-évszakban (általában júniustól szeptemberig). Ilyenkor a hatalmas esőzések (ciklonok) miatt gyakoriak az árvizek, amelyek az amúgy is szegényes infrastruktúrát napokig-hetekig tönkretehetik.

Banglades a Föld egyik szeizmikusan legaktívabb övezetében helyezkedik el, így a földrengéseknek és az ebből fakadó pusztításnak különösen kitett ország. Ennek, valamint kiterjedt és igen lapos tengerpartjának köszönhetően a cunamik (tengeri szökőárak) is veszélyeztetik. 

Közlekedés: A gépjárművek vezetéséhez szükséges a nemzetközi jogosítvány kiváltása, de mivel a bangladesi úthálózat szegényes, általában rosszul karbantartott és a közlekedési körülmények is messzemenően elütnek az otthon megszokottól, nem ajánlatos az országban vezetni. Különösen veszélyes az esti órákban, éjszaka utazni, így ez sem ajánlott.

A vasúthálózat kiterjedt ugyan, de rendkívül elavult, gyakoriak a köztörvényes cselekmények (különösen az alsóbb osztályokon) valamint a balesetek.

A hajóközlekedés Banglades folyóin ill. tengerein általában túlzsúfolt, elavult hajókon valósul meg, elterjedt a kalózkodás is.

A helyi közlekedésben, taxik, riksák, stb.használata esetén is fokozott figyelemmel járjon el. A legjobb megoldás, ha a szálloda vagy helyi barátok által szervezett vagy ajánlott közlekedési eszközt vesz igénybe (különösen a reptéri transzfereknél).

A dakkai és sylheti repülőterek kriminológiai szempontból igen szennyezettek, gyakori a poggyászok és úti okmányok eltulajdonítása, ezek védelmére különös figyelmet ajánlatos fordítani.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Ajánlatos az útlevél adatlapjának és a bangladesi vízumnak egy fénymásolatát mindig magunknál tartani és ezekből egy másolatot otthon, valamely megbízható ismerősnél, rokonnál hagyni. A másolatokat, ill. a dokumentum eredetijét mindig külön tartsuk!

Vallással, öltözködéssel, viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók:  Banglades alkotmánya értelmében muszlim ország, így fordítsunk figyelmet az ebből adódó körülményekre, különösen a ramadán idején, vagy szakrális helyszíneken. A nők öltözködésük során ügyeljenek arra, hogy vállukat, karjukat elfedjék, ill. hogy hosszú (a bokát is fedő) szoknyát, vagy nadrágot hordjanak. Az azonos neműek közti intimebb viszony, ill. az erre való ajánlattétel illegális. A kábítószer birtoklás, fogyasztás, a vele való kereskedelem minden formája törvénybe ütköző cselekmény, mely akár halálbüntetést is vonhat maga után. A családjogi, házassági rendelkezések nagyban eltérnek a hazaiaktól, és vegyes házasság esetén általában sérelmesek a külföldi fél és a nők részére.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Bangladesben – különösen a vidéki területeken – igen szegényes a közegészségügyi ellátás, ezért mindenképp javasolt az olyan utazási biztosítás, amely szükség esetén téríti az országon kívüli orvosi ellátás és kezelések költségeit is.

Az ország a malária és a Dengue-láz által sújtott terület, az előbbi inkább a vidéki, míg az utóbbi inkább a városi környezetben elterjedt, azért ajánlott a szúnyogriasztó eszközök használata ill. a megfelelő öltözködés (hosszú, a test minél nagyobb felületét takaró nadrág és felső).

Az országba való beutazás előtt javasolt a szükséges védőoltások beadatása ill. ezek megújítása, erről bővebben kérjük mindenképp tájékozódjon háziorvosánál vagy a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában (1097 Budapest, Gyáli u. 2-6., Tel: 215-0756). Javallott a már felvett oltásokat igazoló kétnyelvű nemzetközi oltási könyvet (International Certificate of Vaccination) magunkkal hozni.