Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.07.07. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: 
Bangladesben nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Dakka
Felügyelő képviselet Új-Delhi

Aktuális:

2020. 06. 18.
Banglades kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében életbeléptetett járványügyi korlátozó intézkedéseket módosításokkal meghosszabbította. Jelenleg országos szintű veszélyhelyzet van érvényben.

A fontosabb tudnivalók:

 • Banglades június 16-án úgy határozott, hogy – fokozatosan és korlátozott mértékben ugyan, de – újraindítja a nemzetközi légiközlekedést.  A Biman bangladesi légitársaság Dakka-London-Dakka viszonylatban közlekedik június 21-től, a Qatar Airways pedig engedélyt kapott arra, hogy június 16-tól hetente háromszor Dohán keresztül tranzit utasokat vigyen harmadik országokba. 
 • A koronavírus helyzet súlyosbodásával az érkezéskor felvehető vízumszolgáltatás szüneteltetését határozatlan időre meghosszabbították az összes országra vonatkozóan. Kizárólag a hiteles megbízással rendelkező befektetők és üzletemberek számára lesz elérhető ez a szolgáltatás.
 • India felé a határ le van zárva, indiai hatóságok az országba egyelőre nem engednek beutazni bangladesi állampolgárt.
 • A Bangladesben rekedt külföldi állampolgárok 2 hónappal meghosszabbíthatják vízumukat.
 • Este 8 óra és reggel 6 óra között kijárási tilalom. A köztes időszakban is csak a legszükségesebb esetben lehet kilépni az utcára.
 • Az egyik kerületből a másik kerületbe való átjárás tilos.
 • A mecsetek újra látogathatók, de a hívőknek be kell tartaniuk a WHO által előírt egészségügyi intézkedéseket.
 • A tengerpartok, vidámparkok továbbra is rendkívül korlátozottan látogathatók, tulajdonképpen zárva vannak. 
 • A boltok és bevásárlóközpontok délelőtt 10 és délután 4 óra közötti időre kinyithatnak. 
 • A belföldi légiközlekedés, vasúti és közúti közlekedés, a városok tömegközlekedése – korlátozottan ugyan, de – május 31-től újraindult. A közhivatalok és a céges irodák kinyitottak, az egészségügyi előírások betartása mellett (a vírus szempontjából veszélyeztetettek – idősek, terhes nők – nem dolgozhatnak). 
 • Minden nagy tömeggel járó rendezvény elhalasztva. 
 • A nemzetközi légiközlekedés újraindulásával minden beutazónak be kell mutatnia negatív Covid-19 tesztet, és 14 napon át otthoni karantén az előírás. A negatív tesztet bemutatni nem tudók számára kötelező 14 napos intézményi karantén. A karantén rendelkezést megszegőket pénzbüntetésre és börtönbüntetésre ítélik.
 • Az országot vörös, sárga és zöld zónákra osztják a fertőzöttség szintjétől függően. A zónákban különböző korlátozások vannak érvényben.

A bangladesi migrációkutató intézet szerint miközben a társadalmon belül általában is ellenérzésekkel viszonyulnak a külföldiekhez, a koronavírus járvány miatt megnövekedett a zaklatások száma.  

Biztonság: 

Felhívjuk a figyelmet, hogy Bangladesben Chittagong és vidéke a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriájába tartozik.

Banglades egészére jellemző ugyanakkor a terrorfenyegetettség és a bizonytalan biztonsági helyzet. Fokozott óvatosság ajánlott az ország teljes területén. Bombamerényletek, erőszakos cselekmények a turisták által látogatott helyeken is előfordulhatnak, tanácsos kerülni a nagyobb tömegeket vonzó eseményeket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasol elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást Chittagon Hill Tracts térségbe.

Az Al Kaida-hoz kötődő csoportok az indiai szubkontinensen aktívak.

A korábbi terrorista támadások nyomán a bangladesi biztonsági erők továbbra is magas készültségi állapotban vannak.  A biztonsági erők jelenléte erősödhet és egyik pillanatról a másikra mozgáskorlátozás elrendelésére kerülhet sor.

Bangladesben a terrorfenyegetettség továbbra is erős. Külföldiek, fokozottan az Ázsián kívüliek különösen ki vannak téve a támadásoknak. A zsúfolt helyek, ahol külföldiek tartózkodásával számolnak, különös veszélyforrást jelentenek. Ezek a helyek elkerülendők, minden mozgást körültekintően és nagy óvatossággal javasolt megtenni.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kiszámíthatatlan belpolitikai helyzet miatt csak halaszthatatlan esetben induljanak el Bangladesbe. Az országban tartózkodó magyar állampolgároknak pedig azt javasoljuk, hogy kerüljék a tömegmegmozdulásokat, politikai csoportok, pártok központjait, legyenek éberek.

Konkrét biztonsági kockázatok, amelyek fokozott odafigyelést igényelnek minden beutazó magyar állampolgártól:

1. Bűnözés: Az országban gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett fegyveres rablások, zsebtolvajlások, egyéb kifosztási kísérletek. Tipikus a motorkerékpárról, háromkerekű riksákról (helyi nevén „CNGs”, az általuk használt üzemanyag okán) végrehajtott „fogd és menekülj” elkövetési mód. Nagyobb pénzösszeget ne tartson magánál, ékszereket, értékes órát látható módon ne viseljen. Nem ajánlott – különösen hölgyeknek – az egyedül való mozgás, az esti órákban pedig kimondottan nem. Mivel a helyi hatóságok visszaélhetnek helyzetükkel, nem javasolt továbbá egyedül felkeresni a helyi rendőrőrsöket sem.

2. Terrorizmus: Az országban számos olyan szélsőséges szervezet működik, amely képes terrorcselekmények végrehajtására az ország egész területén. Ebből a szempontból különösen veszélyeztettek a külföldi turisták által látogatott helyek. A különböző szervezetek (nem csak terrorista, de bűnözőik is) nem riadnak vissza az emberrablásoktól sem.

3. Utcai megmozdulások: gyakoriak a különböző utcai megmozdulások (politikai, szakszervezeti, vallási, stb.), amelyek hírtelen erőszakossá válhatnak (közlekedési eszközök felgyújtása, a kivezényelt rendőrség-katonaság ellene erőszak, utcai barikádok építése stb.). Utcai megmozdulásokat nyomatékosan javasolt elkerülni.

4. Etnikai konfliktusok: számos régióban tapasztalható erőteljes etnikai feszültség. Ebből a szempontból a legveszélyeztetettebb terület Chittagong Hill Tracts (Rangamati, Khagrachari és Bandarban környéke). A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást e térségbe.

5. Határmenti összetűzések: A bangladesi-indiai határövezetben a mai napig gyakoriak a tüzérségi párbajok, átlövések a két ország határvédelmi erői közt, így a határövezet látogatása nem ajánlott.

6. Belpolitikai kockázat: az ország történelme során számos sikeres és sikertelen puccsot élt meg, amelyek hosszabb-rövidebb ideig akár erőszakos cselekményeket, zűrzavart okoztak. Így ajánlatos tájékozódni a beutazás előtt az aktuális belpolitikai folyamatokról, egy esetlegesen bekövetkező belpolitikai válság esetén a lehető legrövidebb időn belül elhagyni az országot.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a vízum igénylésekor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM 

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető. 

Vízum:

Bangladesbe beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. Általános szabályként az útlevélnek a vízum igénylésének időpontjában további 6 hónapig kell érvényesnek lennie. Mindazonáltal turista célú beutazás esetén elfogadják a 3 hónapos érvényességű magyar útlevelet, többszöri beutazásra szóló, hosszú érvényességű vízumkérelem esetén pedig 5 évig kell az útlevélnek érvényesnek lennie. 

A vízum felvételére az országba való megérkezéskor is van lehetőség, ha a tartózkodás célja turizmus, és időtartalma nem haladja meg a 30 napot.

Vízumkérelmet elektronikus formában is be lehet nyújtani. Erről és a vízumeljárás részleteiről az alábbi honlapon tájékozódhatnak.

A vízumérvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a bangladesi hatóságok szigorúan büntetik.

A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

További információ www.immi.gov.bd
Banglades Bécsi Nagykövetség honlapja 

Házikedvencek beutazása:

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy állategészségügyi kérdésekben forduljanak állatorvosukhoz, valamint tájékozódjanak a NÉBIH és a Pettravel oldalán.

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: bangladesi taka (BDT)

Időjárás: Banglades szubtrópusi ország, ennek megfelelően könnyen alakulnak ki szélsőséges időjárási helyzetek, különösen a monszun-évszakban (általában júniustól szeptemberig). Ilyenkor a hatalmas esőzések (ciklonok) miatt gyakoriak az árvizek, amelyek az amúgy is szegényes infrastruktúrát napokig-hetekig tönkretehetik.

Banglades a Föld egyik szeizmikusan legaktívabb övezetében helyezkedik el, így a földrengéseknek és az ebből fakadó pusztításnak különösen kitett ország. Ennek, valamint kiterjedt és igen lapos tengerpartjának köszönhetően a cunamik (tengeri szökőárak) is veszélyeztetik. 

Közlekedés: A gépjárművek vezetéséhez szükséges a nemzetközi jogosítvány kiváltása, de mivel a bangladesi úthálózat szegényes, általában rosszul karbantartott és a közlekedési körülmények is messzemenően elütnek az otthon megszokottól, nem ajánlatos az országban vezetni. Különösen veszélyes az esti órákban, éjszaka utazni, így ez sem ajánlott.

A vasúthálózat kiterjedt ugyan, de rendkívül elavult, gyakoriak a köztörvényes cselekmények (különösen az alsóbb osztályokon) valamint a balesetek.

A hajóközlekedés Banglades folyóin ill. tengerein általában túlzsúfolt, elavult hajókon valósul meg, elterjedt a kalózkodás is.

A helyi közlekedésben, taxik, riksák, stb.használata esetén is fokozott figyelemmel járjon el. A legjobb megoldás, ha a szálloda vagy helyi barátok által szervezett vagy ajánlott közlekedési eszközt vesz igénybe (különösen a reptéri transzfereknél).

A dhakai és sylheti repülőterek kriminológiai szempontból igen szennyezettek, gyakori a poggyászok és úti okmányok eltulajdonítása, ezek védelmére különös figyelmet ajánlatos fordítani.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Ajánlatos az útlevél adatlapjának és a bangladesi vízumnak egy fénymásolatát mindig magunknál tartani és ezekből egy másolatot otthon, valamely megbízható ismerősnél, rokonnál hagyni. A másolatokat, ill. a dokumentum eredetijét mindig külön tartsuk!

Vallással, öltözködéssel, viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók:  Banglades alkotmánya értelmében muszlim ország, így fordítsunk figyelmet az ebből adódó körülményekre, különösen a ramadán idején, vagy szakrális helyszíneken. A nők öltözködésük során ügyeljenek arra, hogy vállukat, karjukat elfedjék, ill. hogy hosszú (a bokát is fedő) szoknyát, vagy nadrágot hordjanak. Az azonos neműek közti intimebb viszony, ill. az erre való ajánlattétel illegális. A kábítószer birtoklás, fogyasztás, a vele való kereskedelem minden formája törvénybe ütköző cselekmény, mely akár halálbüntetést is vonhat maga után. A családjogi, házassági rendelkezések nagyban eltérnek a hazaiaktól, és vegyes házasság esetén általában sérelmesek a külföldi fél és a nők részére.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Bangladesben – különösen a vidéki területeken – igen szegényes a közegészségügyi ellátás, ezért mindenképp javasolt az olyan utazási biztosítás, amely szükség esetén téríti az országon kívüli orvosi ellátás és kezelések költségeit is.

Az ország a malária és a Dengue-láz által sújtott terület, az előbbi inkább a vidéki, míg az utóbbi inkább a városi környezetben elterjedt, azért ajánlott a szúnyogriasztó eszközök használata ill. a megfelelő öltözködés (hosszú, a test minél nagyobb felületét takaró nadrág és felső).

Az országba való beutazás előtt javasolt a szükséges védőoltások beadatása ill. ezek megújítása, erről bővebben kérjük mindenképp tájékozódjon háziorvosánál vagy a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában (1097 Budapest, Gyáli u. 2-6., Tel: 215-0756). Javallott a már felvett oltásokat igazoló kétnyelvű nemzetközi oltási könyvet (International Certificate of Vaccination) magunkkal hozni.