Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország és a Bhutáni Királyság között nincs diplomáciai és konzuli kapcsolat, így magyar külképviselet nem működik az országban; egyetlen európai uniós tagországnak sincs ilyen képviselete. Vészhelyzet esetén a Magyar Nagykövetség Újdelhiben tud konzuli segítséget nyújtani HhGROUVoBvxPwfrUh7rMzWZ3kY29uc3VsYXRlLmRlbEBtZmEuZ292Lmh1delhi.mfa.gov.hu

Aktuális:

2021. 02. 16.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

Felhívjuk az utazást tervezők figyelmét arra, hogy Magyarország és a Bhutáni Királyság között nincs diplomáciai és konzuli kapcsolat, így magyar külképviselet nem működik az országban; egyetlen európai uniós tagországnak sincs ilyen képviselete. 

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni Bhután:

a. Be lehet utazni az országba? Nem.

Az országba jelenleg a bhutáni állampolgárok mellett csak akkreditált diplomaták és különleges engedéllyel rendelkezők léphetnek be. A hatóságok a turista vízumigénylés lehetőségét további intézkedésig felfüggesztették.

b. Kell teszt? Igen.

c. Kell regisztrálni? - Igen.

d. Karanténkötelezettség: Van.

A karanténkötelezettség szabályai: Az országba belépési engedéllyel, vízummal rendelkezők 21 nap karantén letöltésére kötelezettek. A karantén helyét a hatóság jelöli ki.

e. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

f. Esetleges kivételek:

Karantén alóli mentesség nem kérelmezhető.

g. Kiutazás az országból:

Rendezett tartózkodási feltételek mellett lehet csak Bhutánt elhagyni.

h. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a aAARlBufAEnhkX4mJEma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a JYPTqmkB2DWa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) Belföldi utazási korlátozások és kijárási tilalom, valamint helyi járványügyi szabályok:

A szociális távolságtartás, a maszkviselés, valamint az egészségügyi szabályok betartása kötelező. 

4) Hasznos információk:

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Javasoljuk, hogy a Bhutánba utazó magyar állampolgárok éljenek az online adatlap kitöltésének lehetőségével, így szükség esetén konzuli védelmet kérhetnek a magyar konzuli szolgálattól.

Bhutánban az idén, 2018- ban esedékes választásokra tekintettel gyülekezési tilalmat vezethetnek be a februártól májusig, illetve az augusztustól októberig terjedő időszakban, amely adott esetben még a nyilvános helyeken megtartandó családi rendezvényekre is vonatkozik. Javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy kerüljék el a tömeges rendezvényeket.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek, mely legalább két üres oldalt tartalmazzon, még hat hónapig érvényesnek kell lennie a vízum igénylésekor.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető.

Vízum:

Magyar állampolgárok érvényes vízum birtokában, még egyénileg is csak államilag szervezett keretek között utazhatnak be a Bhutáni Királyságba. Az országba utazás napi 200 USD (fő szezonban 250 USD) turisztikai díj befizetése mellett lehetséges, mely magában foglalja a szállás, utazás, étkezés és helyi kísérő költségeit. Egyéni utazás is kizárólag helyi utazási irodával, állandó kísérettel lehetséges, melynek különdíja a turisztika díjhoz hozzáadódik (kb. napi 35-40 USD). 

Az ország egyes részeire csak előzetes engedély birtokában lehet ellátogatni, melyet a helyi utazási ügynök szerez be. További információ és a regisztrált bhutáni utazási irodák listája megtalálható a Bhutáni Turisztikai Tanács honlapján (www.tourism.gov.bt).

Házi kedvencek beutazása:

További információt az alábbi oldalon talál: www.pettravel.com/immigration/Bhutan.cfm

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Közegészségügy, egészségügyi helyzet:

A fővároson kívül csak alapvető orvosi ellátás biztosított. Előfordul hastífusz, Hepatitis A (magas a fertőzöttség), Hepatitis B (közepes fertőzöttség). Veszettség ellen is érdemes védekezni bizonyos területekre utazóknak.  Sárgaláznál kötelező az oltás, ha fertőzött országokból érkezik vagy országon utazik át valaki. Bhután déli határa menti alacsonyabb területeken nagy a malária fertőzés kockázata, az óvintézkedéseket meg kell tenni. Megfelelő óvatosságra van szükség a fertőző források víz, jég, nem főzött zöldségfélék elkerülése érdekében. Általában javasolt, hogy az utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek, különös tekintettel a megfelelő kiegészítő biztosításokra Bhutánba tervezett tevékenységre. A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Országos Epidemiológiai Intézet oldalán. 

Pénz:

Az ország minden nagyobb városában található bankautomata, mely a Visa és MasterCard-ot elfogadja, a legtöbb szállodában, kézműves boltban használhatók a kártyák.

Kábítószer, dohánytermékek, technikai eszközök:

A kábítószer kereskedelem, a kábítószer birtoklása, használata szigorú büntetést von maga után; hosszú börtönbüntetéssel és súlyos pénzbírsággal jár.

A dohánytermékekkel való kereskedés tilos Bhutánban. Az országba 200 szál cigaretta vihető be, a pénzforgalmi adó- és behozatali vám 200%-os. A dohány-csempészet akár 3 év börtönbüntetéssel is járhat. Tilos a dohányzás a szállodákban, éttermekben és bárokban.

Személyi számítógépek, mobiltelefonok, kamerák vagy bármilyen más elektronikus eszköz bevitelét az országba belépéskor regisztrálni szükséges a határátkelőhelyen. Az országból történő régiségek kivitelét szigorúan ellenőrzik.

Gépkocsivezetés, közlekedés:

A tartózkodási engedély intézésével a Magyarországon kiállított vezetői engedélyt a Road Safety and Transport Authority-nál kell érvényesíteni. A magyar vezetői engedély alapján beszerezhető a bhutáni vezetői engedély, mely az első három hónapra ingyenes, egy évre 100 Nu-ba kerül. 

Két repülőtér üzemel az országban, van saját légitársaság, úthálózata fejletlen.