Ázsia

Mai napon is érvényes: 2019.07.21.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Bruneiben nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő képviselet Szingapúr

Biztonság:

Bruneiben a közbiztonság jó, erőszakos bűncselekmény ritkán fordul elő. A zsebtolvajlás miatt vigyázzanak fokozottabban útlevelükre, repülőjegyükre és értékeikre. Az útlevél elvesztését, vagy ellopását haladéktalanul jelentsék be a helyi rendőrségen és a brunei ügyekkel megbízott magyar nagykövetség konzuli részlegénél Szingapúrban. Terrorista támadások, atrocitások nem történtek. Felhívjuk a figyelmet a - különösen muszlim vallásúakat érintő - szigorú büntetési tételekre, melyek között kirívó a lopásért kiszabott kéz- és láblevágás, vagy a megcsalásért és az azonosneműek kapcsolatáért járó halálra kövezés. A szigorú igazságszolgáltatásnak és a súlyos szankcióknak is köszönhetően a brunei bűnözési mutatók igen alacsonyak, a külföldi turistáknak lopásoktól kevéssé kell tartaniuk. A városi közlekedés úgyszintén biztonságos, közlekedési balesetek ritkán fordulnak elő. A természeti katasztrófák (tájfunok, földrengések) Bruneire nem jellemzőek.  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek az ország elhagyását követően legalább még 6 hónapig kell érvényesnek lennie
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be az országba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. 

Vízum:

Az országba utazó magyar állampolgárok - valamennyi schengeni tagállamhoz hasonlóan - 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak az országban. A rendelkezés egyaránt vonatkozik a magán-, diplomata- és a szolgálati útlevéllel rendelkezőkre.

A 30 napot meghaladó tartózkodás vízumköteles. További információ: http://bruneiembassy.be/renew.html#contact

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/Brunei.cfm. Javasoljuk, hogy érdeklődjön állatorvosánál! 

Vám:

A beutazók (nem muzulmán vallásúak) vámmentesen 2 üveg alkoholt és 12 doboz sört vihetnek be, kizárólag magánfogyasztásra. Cigarettát vámmenetesen nem lehet bevinni az országba.

Felhívjuk a figyelmet a szigorú vámszabályok betartására. Tilos az országba bevinni fegyvert, különböző vallási anyagokat, alkoholt és kábítószert. Bruneiben érvényben van a halálbüntetés, amelyet 15 grammot meghaladó heroin és morfium származékok, vagy 20 grammot meghaladó cannabis birtoklásáért szabhatnak ki. A botütés és a korbácsütés hatályos büntetési szankció lehet.

www.mof.gov.bn/index.php/passengers-concession

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem:

A brunei dollár (BND) megegyezik a szingapúri dollár (SGD) mindenkori árfolyamával, mindkét fizető eszköz elfogadott. Nemzetközileg elfogadott hitelkártyákkal hotelekben és bevásárlóközpontokban lehet fizetni.

Beutazás:

A beutazók (nem muzulmán vallásúak) vámmentesen 2 üveg alkoholt és 12 doboz sört vihetnek be, kizárólag magánfogyasztásra. Cigarettát vámmenetesen nem lehet bevinni az országba.

Felhívjuk a figyelmet a szigorú vámszabályok betartására. Tilos az országba bevinni fegyvert, különböző vallási anyagokat, alkoholt és kábítószert. Bruneiben érvényben van a halálbüntetés, amelyet 15 grammot meghaladó heroin és morfium származékok, vagy 20 grammot meghaladó cannabis birtoklásáért szabhatnak ki. A botütés és a korbácsütés hatályos büntetési szankció lehet. 

Időjárás:

Az ország éghajlata egyenlítői trópusi, 26oC-os évi átlaghőmérséklettel, 24-36oC közötti szélső értékekkel, magas (gyakran 90 % feletti) relatív páratartalommal. Elkülönülő évszakok nincsenek, a november-januári időszakban esik a legtöbb eső.

Brunei iszlám szultanátus, a vallási és kulturális különbségek miatt fokozottabb figyelmet kell szentelni az öltözködésre, étkezésre és viselkedésre vonatkozó szabályokat illetően. A trópusi klíma ellenére a hölgyek kerüljék az Európában elfogadott könnyű viseletet. A mecseteket csak cipő nélkül látogathatják a turisták. 

Egészségügy:

Bruneiben az alapfokú állami orvosi ellátás jó, bonyolult műtéti beavatkozásokat azonban az országon belül nem végeznek, ezekre Szingapúrban kerül sor. Az országra vonatkozó egészségügyi helyzettel kapcsolatban (kötelező és ajánlott oltások stb.) kérjük, hogy az Országos Epidemiológiai Központ nemzetközi oltóközpontjánál érdeklődjenek még elindulás előtt.

Közlekedés:

Gépjármű vezetés:

1 évig lehet az érvényes  magyar és nemzetközi jogosítvánnyal vezetni, utána különbözeti vizsgát kell tenni és helyi jogosítványt adnak ki.

Részletes ismertető: www.mincom.gov.bn/ltd/Site%20Pages/Land%20Transport%20Department/Services/Driving%20Licenses.aspx

Egyéb: