Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és konzuli hivatal Abu Dhabi

Aktuális:

2021. 10. 17.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a beutazási szabályok rendkívül gyorsan változnak, illetve emírségenként eltérő szabályozás/eljárásrend került bevezetésre, így utazásuk előtt javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságukkal.

A légiközlekedés továbbra is kiszámíthatatlan, minden esetben előfordulhatnak törlések, illetve járatmódosítások, így kérjük, hogy ezt vegyék figyelembe az utazásuk tervezésekor.

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

(magyar állampolgárok beutazhatnak) https://u.ae/en/information-and-services/justice-safety-and-the-law/handling-the-covid-19-outbreak/travelling-amid-covid-19/travelling-to-the-uae

b) Kell-e teszt? Igen.

DUBAI

Január 31-től minden Dubaiba utazónak 72 órán belüli (mintavételtől számítva), kinyomtatott angol nyelvű, negatív PCR teszteredménnyel kell rendelkeznie.

A 12 év alatti gyermekeknek, illetve a közepes és súlyos fogyatékossággal élő utasoknak nem kell teszt. 

Dubai július 7-től fogadja a turistákat az alábbi feltételekkel:

 • kötelező telefonos alkalmazás letöltése (Covid-19 DXB App)
 • érvényes egészségügyi biztosítás
 • 72 órán belüli negatív PCR teszt
 • Az országba belépéskor ki kell tölteni egy egészségügyi információval illetve egy karantén intézkedéssel kapcsolatos űrlapot

A Magyarországról érkező személyek esetében Dubaiban egy újabb teszt elvégzése szükséges, a teszteredményig otthoni izolációban kell tartózkodni. 

A fenti intézkedések jelenleg kizárólag a Dubai emírségben tartózkodási engedéllyel rendelkező személyekre, illetve a Dubaiba utazó turistákra vonatkoznak.

ABU DHABI

A 12 év alatti gyermekek, valamint a súlyos és mérsékelt fogyatékossággal élő személyek indulás előtt mentesülnek a COVID-19 PCR-tesztelés alól. 

Az Abu Dhabiba érkező utasok számára kötelező az előzetes regisztráció a következő oldalon:

https://smartservices.ica.gov.ae/echannels/web/client/guest/index.html#/registerArrivals

A regisztáció UAE állampolgárok és átszálló utasok kivételével, minden Abu Dhabiba érkező utas  számára kötelező, gyermekeknek és csecsemőknek is! A regisztráció akkor is szükséges, ha az abu dhabi érkezést követően tovább utaznak Dubaiba, vagy másik emírségbe.  A regisztrálók egy QR kódot kapnak a regisztráció során. 

 • Amennyiben oltását az Emírségekben kapta meg, úgy nem kell feltölteni az oltási gazolványokat és az utazás előtt bármikor regisztrálhat.
 • Amennyiben oltását az Emírségeken kívül, más országban kapta meg, úgy érkezés előtt 5 nappal javasolt a regisztráció, hogy az Al Hosn telefonos applikációban zöld jelzés szerepeljen. 
 • Amennyiben nem rendelkezik oltással, úgy bármikor regisztrálhat és e-mailben kapja meg a QR kódot.

Az Abu Dhabiba utazókra a következő tesztelési és karantén szabályok vonatkoznak:

Oltással már rendelkező állampolgárok, rezidensek és utazók számára

 • akik „zöld országból” érkeznek (így a Magyarországról érkezők számára is!) (https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-countries): Indulás előtt 48 órán belüli negatív PCR teszt. Érkezéskor kötelező PCR teszt, további karanténkötelezettség nélkül, újabb PCR teszttel a 6. napon
 • akik egyéb országból érkeznek: Indulás előtt 48 órán belüli negatív PCR teszt. Érkezéskor újabb PCR teszt a reptéren további karanténkötelezettség nélkül, újabb PCR teszttel a 4. és 8. napon.

Oltással még nem rendelkező állampolgárok, rezidensek és utazók  számára

 • akik „zöld országból” érkeznek (így a Magyarországról érkezők számára is!) (https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-countries): Indulás előtt 48 órán belüli negatív PCR tesz. Érkezéskor kötelező PCR teszt, további karanténkötelezettség nélkül, újabb PCR teszttel a 6. és 12. napon
 • akik egyéb országból érkeznek: Indulás előtt 48 órán belüli negatív PCR teszt. Érkezéskor kötelező PCR teszt 10 napos karanténnal, újabb PCR teszttel a 9. napon

A fenti protokoll azokra az oltott állampolgárokra és rezidensekre vonatkozik, akik már megkapták mindkét adag oltásukat legalább 28 nappal korábban és ez már dokumentálásra került az Al Hosn telefonos applikációban is!

Dubaiban és Abu Dhabiban is újra tesztelik az érkező utasokat a reptéren, melynek eredményét izolációban kell megvárni. Ez lehet szállodaszoba is. Az eredményt általában SMS-ben küldik meg, körülbelül 24 órán belül. 

c) Kell-e regisztrálni? 

Dubaiba nincs kötelező előzetes regisztráció Magyarországról beutazóknak.

Abu Dhabiba utazóknak (akkor is, ha Abu Dhabiból tovább utaznak) a következő oldalon kell regisztrálniuk (kivéve UAE állampolgárok és átszálló utasok): https://smartservices.ica.gov.ae/echannels/web/client/guest/index.html#/registerArrivals

Kötelező telefonos alkalmazást rezidenseknek és turistáknak is le kell tölteniük:

 • Abu Dhabiban az Al Hosn App letöltése kötelező.
 • Dubaiban a Covid-19 DXB App letöltése kötelező.

d) Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

A Magyarországon megkapott oltásokkal egyelőre nem lehet mentesülni a tesztelési és karanténkötelezettség alól. A magyar védettségi igazolást fel lehet tüntetni az Al Hosn applikációban. A részletekről a következő linkeken olvashatnak: 

https://smartservices.ica.gov.ae/echannels/web/client/guest/index.html#/registerArrivals

https://www.doh.gov.ae/en/covid-19/national-vaccination

Oltás/Oltási kötelezettség: Nincs.

Abu Dhabi emírségben javarészt csak az oltással rendelkezők vehetik igénybe a legtöbb szolgáltatást és valamennyi helyre csak az oltással rendelkező léphetnek be az Al Hosn app zöld jelzésével.

e) Karanténkötelezettség: Van.

2021. szeptember 5-től az Abu Dhabiba utazókra a következő tesztelési és karanténszabályok vonatkoznak:

Oltással már rendelkező állampolgárok, rezidensek és utazók számára

 • akik „zöld országból” érkeznek (így a Magyarországról érkezők számára is!) (https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-countries): Indulás előtt 48 órán belüli negatív PCR teszt. Érkezéskor  kötelező PCR teszt, további karanténkötelezettség nélkül, újabb PCR teszttel a 6. napon
 • akik egyéb országból érkeznek: Indulás előtt 48 órán belüli negatív PCR teszt. Érkezéskor újabb PCR teszt a reptéren további karanténkötelezettség nélkül, újabb PCR teszttel a 4. és 8. napon.

Oltással még nem rendelkező állampolgárok, rezidensek és utazók számára

 • akik „zöld országból” érkeznek (így a Magyarországról érkezők számára is!) (https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-countries): Indulás előtt 48 órán belüli negatív PCR teszt. Érkezéskor kötelező PCR teszt, további karanténkötelezettség nélkül, újabb PCR teszttel a 6. és 12. napon
 • akik egyéb országból érkeznek: Indulás előtt 48 órán belüli negatív PCR teszt. Érkezéskor kötelező PCR teszt,10 napos karanténnal, újabb PCR teszttel a 9. napon

Dubaiban a repülőtéri negatív teszteredményt követően nincs további karanténintézkedés érvényben. Amennyiben a reptéri teszt eredménye pozitív lesz, úgy 10 napos kötelező karantént rendelnek el Dubaiban, melynek költsége az utazót terheli. Ha a lakhatási körülmények/szállás megfelel a karantén letöltésére, a 10 napot le lehet tölteni az adott szálláshelyen, ha azonban a helyi hatóságok úgy ítélik meg, hogy a megadott cím nem megfelelő a karantén letöltéséhez, úgy külön karanténhotelbe küldhetik az utazót. Felhívjuk a figyelmet, hogy a 10 napos karantén ideje alatt nincs lehetőség újabb tesztet csináltatni és a 10 napos karantént nem lehet lerövidíteni. Az oltások megléte, valamint a védettségi igazolvány egyelőre nem mentesít a karantén alól és a PCR tesztkötelezettség alól.

f) Üzleti célú beutazás feltétele:

A fenti szabályok vannak érvényben üzleti célú beutazás esetében is. 

g) Tranzitálási szabályok: 

Felhívjuk a Dubaiban tranzitáló utasok figyelmét, hogy az alábbi országokból tranzitálva is kötelező a 72 órán belüli negatív teszteredmény felmutatása: 

Banglades, India, Nigéria, Pakisztán, Srí Lanka, Dél -Afrika, Uganda, Vietnam, Zambia

https://www.emirates.com/ae/english/help/covid-19/dubai-travel-requirements/tourists/

A más országból érkező, Dubaiban tranzitáló utasoknak nincs szükségük Covid-19 tesztre, azonban figyelembe kell venniük az úticél ország beutazási feltételeit.

h) A célország beutazási feltételei alóli mentesség: 

A fenti szabályok vonatkoznak az egyéb célú beutazásokra is.

i) Egyéb hasznos információ:

https://u.ae/en/information-and-services/justice-safety-and-the-law/handling-the-covid-19-outbreak/travelling-amid-covid-19/travelling-to-the-uae

https://www.etihad.com/en-ae/travel-updates/covid-19

https://www.emirates.com/ae/english/?cid=PHG-refpaymedia2020&pzid=1101lhwuAt2F&utm_source=refpaymedia2020&utm_medium=affiliate&utm_content=209_&refurl=

2) Kiutazás az országból:

Az Egyesült Arab Emírségekből Magyarországra történő beutazáshoz nincs kötelezően előírt PCR teszt kötelezettség. Javasoljuk, hogy az ország elhagyása előtt úticéljuknak megfelelően tájékozódjanak a légitársaságuknál.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a puyAd62xkTGEa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a BOvtyYOFBvFnWtFfm4xG2Ea29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Az Egyesült Arab Emírségekben jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Bizonyos helyeken a kesztyű viselése is kötelező. Valamennyi helyre, bevásárlóközpontba, éttermekbe, üzletekbe betérve ellenőrzik a testhőmérsékletet is. Részletes információk a következő oldalon: https://u.ae/en/information-and-services/justice-safety-and-the-law/handling-the-covid-19-outbreak/guidelines-related-to-covid-19                                       

Hasznos linkek:

Az országban lévő egészségügyi helyzetről, illetve a meghozott intézkedésekről hivatalos naprakész információt találnak az Egészségügyi és Megelőzési Minisztérium (Ministry of Health and Prevention) honlapján, illetve Twitter és Facebook oldalán, valamint az erre a célra létrehozott kormányzati honlapon

Az Egyesült Arab Emírségekben további tájékoztatást a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről az alábbi elérhetőségeken kérhetnek:

Department of Health – +971 2 449 3333; https://doh.gov.ae/en

Ministry of Health & Prevention – 800 111 11 https://www.mohap.gov.ae/en/Pages/default.aspx

Dubai Health Authority – 800 342 https://www.dha.gov.ae/en/pages/dhahome.aspx

National Emergency Crisis And Disasters Management Authority - +971 2 4177000; https://www.ncema.gov.ae/en/home.aspx

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az Egyesült Arab Emírségekben fokozott figyelmet fordítsanak a személyes biztonságra, a helyi kultúrához kötött szokások tiszteletben tartására. Az ország közbiztonsági helyzete jónak tekinthető, igen ritkán fordul elő magánszemélyek ellen elkövetett bűncselekmény vagy más erőszakos cselekedet. Bár az országban terrorcselekmény még nem fordult elő, ennek lehetősége nem kizárt. Az Egyesült Arab Emírségek más arab államokkal együtt, a koalíció részeként részt vesz iszlamisták ellen irányuló katonai csapásokban Irakban, Jemenben és Szíriában. Az iszlamisták terrorfenyegetései kiterjednek minden a koalícióban részt vevő országra. Legutóbb Szaúd-Arábiában volt robbantásos merénylet, ezért a helyi hatóságok erőfeszítései ellenére sem lehet kizárni, hogy az Egyesült Arab Emírségekben is bekövetkezik.

Országos segélyhívó vonal: 999

Turistákat segítő rendőrségi szolgálat (Tourism Police): 901 (24/7) 

Email: tzVET5MZWrzdG91cmlzdHBvbGljZUBkdWJhaXBvbGljZS5nb3YuYWU=

https://www.dubaipolice.gov.ae/wps/portal/home/miscellaneouslinks/Tourism%20Police

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A beutazás napjától számolva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

IGEN

Nagykövetségünk eddigi tapasztalata alapján csak kiutazásra és tranzitálásra* használható fel. Amennyiben belépési pecsétet nem tartalmazó útiokmánnyal utazik ki az országból, úgynevezett kilépési engedély „Exit Permit“ beszerzése szükséges a Bevándorlási Hivataltól. Ennek kiállításához rendőrségi jegyzőkönyv bemutatása szükséges az útlevél illetéktelen eltulajdonításáról, illetve elvesztéséről. Figyelembe véve a helyi hatóságok hozzáállását nagykövetségünk NEM javasolja az ideiglenes útlevéllel történő utazást!

* Dubaiban két nemzetközi repülőtér (DXB, DWC) található a város két különböző pontján, kb. 65 km távolságra. Az ideiglenes útlevéllel NEM lehet átmenni egyik repülőtérről a másikra, a tranzitálás csak ugyanazon a repülőtéren belül lehetséges!

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Fontos, hogy az útlevél kifogástalan állapotban legyen, mert nem egyszer előfordult, hogy azért tagadták meg a belépést, mert az útlevél sérült, szakadt volt. A nagykövetség tapasztalata szerint elveszettnek vagy eltulajdonítottnak vélt, majd újra megtalált útlevelekkel az utazás komoly problémákhoz vezethet még akkor is, ha az útlevél előkerülését az érintett személy a hatóságoknál bejelentette.

Aki korábban járt már az Egyesült Arab Emírségekben, és úgy hagyta el az országot, hogy volt valamilyen tartozása (közüzemi számla, mobiltelefon számla, bankhitel, stb.), az az újbóli belépéskor számíthat arra, hogy a reptéren azonnal letartóztatják, és addig nem engedik el, amíg nem rendezi korábbi tartozását. A tartozásnak nincs elévülési ideje, akár több évre visszamenőleg is érvényesíthetik.

Aki korábban életvitelszerűen, tartózkodási engedéllyel (residence permit) hosszabb ideig élt az Egyesült Arab Emírségekben, és úgy hagyta el az országot, hogy nem érvénytelenítette tartózkodási engedélyét, az későbbi visszatérése alkalmával számíthat arra, hogy a reptéren azonnal bevonják útlevelét, és addig nem hagyhatja el az országot, amíg nem rendezi korábbi itt tartózkodásának ügyét.

Kiskorúak beutazása: 

Ajánlott, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermek vagy azok kísérői rendelkezzenek az emírségi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek közjegyző előtt tett, angol nyelven írott, hozzájáruló nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az utazás célját, időtartamát, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel (magán, diplomata, szolgálati) előzetesen beszerzett vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Arab Emírségekbe, és tartózkodhatnak az országban 6 hónapon belül 90 napig. Az időtartam lejártát követően nincs lehetőség a hosszabbításra. A repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Figyelem! Az utóbbi időben számos bejelentés érkezett arról, hogy a vízummentességi megállapodás ellenére több magyar állampolgár sem tudott belépni az országba vagy kilépésnél büntetést kellett fizetnie. Ez általában abból adódik, hogy a belépésnél és kilépésnél használt pecsétet csak az útlevélbe teszik be, de a számítógépes rendszerben nem vagy nem megfelelően rögzítik a dátumokat, ami túltartózkodást eredményezhet. Kérjük, ezért fokozottan figyeljenek oda, hogy valós ki és belépési dátum lett bepecsételve az útlevélbe, mert ebben az esetben a nagykövetségnek semmilyen eszköze sincsen a segítségnyújtásra. A beszállókártyát legalább 180 napig őrizzék meg.

Panaszt az Egyesült Arab Emírségek budapesti nagykövetségén tudnak tenni:

Cím:
1125 Budapest Szarvas Gábor út 36.
Telefon: +36 1 249 0704
E-Mail: lCTdDHlSdhsTg5cUYYUYnVkYXBlc3RlbWJAbW9mYWljLmdvdi5hZQ==
Honlap 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: részletes információért kérjük tájékozódjon az Arab Emírségek budapesti nagykövetségén

Házikedvencek beutazása: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám: 

www.fca.gov.ae/En/Home/Pages/default.aspx

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Emirátusi Dirham (AED).

Időjárás: Klimatikus viszonyait nézve az Egyesült Arab Emírségek éghajlata alapvetően két évszakos: a nyár áprilistól novemberig, a tél decembertől márciusig tart, rövid átmeneti időszakokkal. Az ország éghajlata a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hűvös éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben 25 C fölé is emelkedhet, nyáron a déli órákban, árnyékban elérheti a 45-50 C- ot is. A belső területeken az éghajlat száraz, a tengerparti részeken viszont gyakran magas a páratartalom. Eső gyakorlatilag csak a téli időszakban van. 

Közlekedés: Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között 2017 őszén létrejött megállapodás értelmében a két ország kölcsönösen elismeri a vezetői engedélyeket. Turistáktól gépkocsi-bérlésnél elfogadják a nemzetközi jogosítványt, melyet Magyarországon kell kiállíttatni. Javasoljuk, hogy autóbérlés esetén csak nagy, nemzetközi cégektől béreljenek autót.

Az Egyesült Arab Emírségek fejlett úthálózattal rendelkezik, mely döntően autópályákból áll. A gépkocsivezetés a nők számára teljesen korlátozásmentes. Az autópályákon a megengedett legnagyobb sebesség általában 120 km/óra, míg lakott területen 60-80 km/óra. A közlekedési szabályok betartását rendkívül szigorúan veszik: egyes közlekedési szabálysértések esetén – pl. sebességkorlátozás túllépése, sárga-piros lámpa figyelmen kívül hagyása, mobiltelefon használata, ittas vezetés, tilos parkolás – gyakorlatilag zéró-tolerancia érvényesül. A közlekedési szabályok betartását a rendőrség a legfejlettebb technikai eszközökkel ellenőrzi, s a szabálytalanságok elkövetőit magas – 200-2.000 AED közötti – összegű bírságokkal sújtja. Mindezeknek köszönhetően a közlekedésbiztonság az Egyesült Arab Emírségekben kifejezetten jónak értékelhető. A fejlett és korszerű úthálózat ellenére, a közlekedési kultúra nagyon eltér az európaitól. A közlekedési szabályokat és egyes forgalmi helyzeteket (például körforgalom) nem nagyon ismerik. Az irányjelző használatának mellőzése is sok esetben rendkívül balesetveszélyes. Ebből adódóan nagy körültekintést és odafigyelést igényel a mindennapi közlekedés.

A központi taxi-társaság szolgáltatása rendkívül megbízható, mérőórával ellátott gépkocsik korrekt árat szabnak. Magántaxik igénybevétele nem javasolt.

Vallási és viselkedési kultúra: Az érzelemnyilvánítás különböző formái, mint például csókolózás vagy egyéb kölcsönös vonzalmat kifejező gesztusok börtönbüntetést, pénzbírságot vagy az országból történő kitoloncolást vonhatják maguk után. Hasonlóképpen büntetendő cselekmény a házasságon kívüli szexualitás, illegális a homoszexualitás és a házasságon kívüli együttélés. 2020 novemberében kihirdetett új törvények enyhítést hoztak bizonyos területeken, mint például a nem házas párok legális együttélésében, az alkoholfogyasztásban, illetve a válási procedúrákban. Szexuális bűncselekmény áldozatai részére javasolt – még a rendőrségi feljelentés és egyéb jogi lépés megtétele előtt – a magyar nagykövetséget felkeresniük konzultáció céljából. Sok esetben ugyanis a sértett felet is meghurcolják a helyi hatóságok. 

Erősen javasolt az iszlám szokások és hagyományok tiszteletben tartása. Börtönbüntetéssel sújtható a topless fürdőzés, a nyilvános alkoholfogyasztás, a goromba gesztikulálás, a szerencsejáték (még pénzbeli tét nélkül is). A kisebb szabálysértések is több hónapon át tartó eljárást, kiutazási tilalmat, hatalmas ügyvédi kiadást vonnak maguk után. Az akár 3-4 hónapos kiutazási tilalom többször vezetett már állampolgáraink körében magyarországi munkahelyük elvesztéséhez. 

A kábítószer-fogyasztás a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, több éves börtönbüntetéssel sújtandó. Még az országba történő beutazást megelőzően elkövetett, vizelet illetve vértesztből kimutatható kábítószer-fogyasztás is súlyos büntetőjogi következményt von maga után. A kábítószer csempészet és kereskedelem 25 év szabadságvesztéssel sújtható. 

Kellemetlenség származhat a fényképezésből és filmezésből: nyilvános helyeken mindenképp javasolt megkérni az érintett – a felvételen szerepeltetni kívánt – személy(ek) hozzájárulását. Katonai létesítmények valamint stratégiai jelentőségű épületek (pl. állami épületek, nagykövetségek) fényképezése szigorúan tilos. A szabály nem betartása azonnali büntetést és őrizetbe vételt von maga után. 

A Ramadán böjti hónap idején, illetve a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel- és italfogyasztás, valamint a dohányzás. Ramadán alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből származó érzékenységre. Ha valaki a szent hónap idején a helyiek szeme láttára eszik, iszik vagy dohányzik, a "szabályszegésnek" akár jogkövetkezményei is lehetnek.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, meningitisz, hastífusz, diftéria, tetanusz, meningococcus. További információ a Nemzetközi Oltóközpont oldalán található. A csapvíz fogyasztása nem javasolt. 

A narkotikumot és pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerek behozatala rendkívül szigorúan szabályozott. Azoknak engedély nélküli behozatala pénzbüntetéssel, az országba történő belépés megtagadásával, súlyos esetben pedig börtönbüntetéssel súlytandó. Az országba utazás előtt javasoljuk, hogy tájékozódjanak az ellenőrzés alá eső hatóanyagokról, azokat csak az itt tartózkodásuk idejére szükséges mennyiségben, előzetes engedélyt beszerezve hozzák be az országba.

A levegő magas por- illetve páratartalma megnövekedett egészségügyi kockázatot jelent a szembetegségben, az allergiában, az asztmában, valamint szív- és érrendszer betegségben szenvedők számára. 

Egyéb információ:

Egyesült Arab Emírségek Budapesti Nagykövetsége 

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Abu Dhabi