Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Manila

Aktuális:

2020. 06. 02.
Konzulátus működésének újraindulására vonatkozó információ itt található: https://manila.mfa.gov.hu/news/konzuli-uegyfelfogadas-fokozatos-ujrainditasa 

Járványügyi korlátozások enyhülése:

A koronavírusos megbetegedések és halálesetek száma tovább emelkedik (www.doh.gov.ph/2019-nCov) a Fülöp-szigeteken, de a gazdaság újraindítása érdekében Duterte elnök enyhített a korábbi közösségi karantén szintjén. Ennek megfelelően június 1-től a gócpontokban (Manila, Cebu, stb.) az ún. általános közösségi karantén (General Community Quarantine - GCQ), míg a kevésbé fertőzött településeken a módosított általános közösségi karantén (Modified General Community Quarantine - MGCQ) került bevezetésre. Mindkét esetben az általános kijárási tilalom továbbra is érvényben van, de a vállalatok és hivatalok jelentős része már kapacitásának 50-75%-ig újraindulhat. A lakásokat azonban továbbra is csak az engedélyezett dolgozók hagyhatják el, a többi lakos csak a hatóságok által jóváhagyott célokból (pl. élelmiszerbeszerzés, külföldieknek hazautazás). A belföldi hajó, repülő és buszjáratok, valamint a városokon belüli tömegközlekedés csak fokozatosan indul be. Az iskolák várhatóan csak távoktatást folytathatnak. A ki és beutazási korlátozások továbbra is érvényben vannak.

Járványügyi előírások:

Az embereknek megfelelő távolságot kell tartaniuk egymástól az utcán, a járműveken és a boltokban, a maszk viselése kötelező, hőmérsékletet mérnek. Az országban levő mintegy 4000 ellenőrző ponton kívül a hatóságok szúrópróba szerűen is vizsgálják a szabályok betartását. Az egyes önkormányzatok járványügyi helyzete alapján a kormány engedélyezheti számukra az enyhébb szabályok bevezetését, vagy előírhatja akár teljes lezárásukat is. A települések közötti mozgás továbbra is engedélyhez kötött (travel pass), amit a helyi önkormányzattól (barangay) kell igényelni.

Beutazás:

A vízummentes utazást felfüggesztették, a korábban kiadott vízumokat visszavonták. Egyelőre továbbra sem engedélyezett a külföldiek beutazása, kivéve a filippínók dokumentált családtagjait, a tartózkodási engedéllyel rendelkezőket, számukra 2 hét karantén és tesztelés kötelező – saját költségen. A járvány leküzdésével kapcsolatos hivatalos utakat a fogadó Fülöp-szigeteki hatóság segítségével lehet kivitelezni, egyéni engedélyeztetéssel. 

Kiutazás: 

Szintén fenntartják a kiutazási tilalmat, ez alapján csak a külföldiek és a külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkező filippínók hagyhatják el az országot. 

Hazautazás: 

A nemzetközi járatok száma még mindig alacsony, jelenlegi információink szerint a belföldi járatok június második hetétől fokozatosan állnak vissza, így az ország elhagyása még komoly gondot okozhat. Célszerű ezért utazási/egészségbiztosításának meghosszabbítása. 

A manilai járatokról itt talál tájékoztatást: érkezés; indulás. Fontos tudni, hogy a Távol-Kelet több városába jelenleg külföldieknek tilos a belépés, sőt még az átszállás is! Mindenképpen javasoljuk ezért, hogy érintett konzulátusainkkal (www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviseletek) előzetesen egyeztesse az útvonalat, ugyanis több légitársaság úgy árusít jegyeket, hogy a járatok valójában még nem közlekednek. A pénzt ugyan visszatérítik, de csak több hét/hónap múlva. A kereskedelmi járatok június folyamán ígért lassú újraindulásával a mentesítő járatok már nem fognak közlekedni. A térségről további információ itt olvasható: itt olvasható >> 

Megérkezés Magyarországra:

Magyarországra megérkezve a hatóságok karanténra kötelezhetik. Fontos, hogy útlevele mellett lakcímigazolványát is mutassa be, különben hatósági karanténba kerülhet. Amennyiben jogosult a karantén alóli mentesítésre (pl.orvosi igazolás alapján), vagy Ön Magyarországon élő külföldi, vagy Önnek külföldi családtagja, partnere, ismerőse is be kíván lépni hazánkba, be kell szereznie a Határrendészet előzetes engedélyét, amelyhez az alábbi link nyújt segítséget: www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz A kérelmek nagy száma miatt eljárás 7 napot is igénybe vehet.

Tájékoztató a magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt

Eljutás nemzetközi reptérre:

A nemzetközi járatokat indító légikikötőkbe történő eljutáshoz szükséges a nemzetközi repülőjegy, útvonalengedély (travel pass) és egészségügyi igazolás (health pass/certficate). Az utazás módjában és a fenti igazolásokat kiállító hivatalok elérhetőségében az Idegenforgalmi minisztérium helyi irodái tudnak tanácsot adni: www.tourism.gov.ph/regional_offices.aspx Fontos, hogy utazni kizárólag maszk viselése mellett lehetséges. Lázas, vagy a COVID tüneteit mutató személyek utasfelvételét megtagadhatják és karanténba/kórházba utalhatják.

Vízumhosszabbítás:

Ahhoz, hogy a Fülöp-szigeteket elhagyhassa, a vízummentes tartózkodásának, vagy annak hosszabbításának még érvényesnek kell lennie. Az elutazó külföldiek vízumhosszabbításukat immár intézhetik az idegenrendészet helyi irodáiban, valamint a reptéren. A manilai központi ügyfélfogadás csak online bejelentkezés visszaigazolása útján lehetséges (http://immigration.gov.ph/images/News/2020_Yr/06_Jun/2020Jun01_Press.pdf). Amennyiben a vízum/tartózkodás március 15. után járt le, azt büntetés nélkül meg lehet hosszabbítani, a díj a tapasztalatok szerint minden megkezdett hónapra 5000 pesó. További információ itt

Koronavírus megbetegedés:

Amennyiben a koronavírus tüneteit észleli magán: kérjük hívja a Fülöp-szigetek Egészségügyi minisztériumának forró drótját a nap 24 órájában: 8711-1001, 8711-1002, 8651-7800/1149-1150 mellékek (angol, vagy helyi nyelven). Kezelés, vagy karantén esetén kérjük követségünk számára jelezze emailben (gHPUKpLFFGL8jWNQzJzTY29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1), vagy Facebook üzenetben (www.facebook.com/HunEmbassy.Manila/) a karantén, vagy kórház, az Önt ellátó osztály és ha tudja az illetékes orvos nevét.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ha kiderül, hogy mégsem COVID fertőzött, vagy ha magánkórházba kíván ellátásban részesülni, a költségeket Önnek és/vagy biztosítójának kell állnia (pl. intenzív osztályon a kezelés meghaladhatja a napi 1000 USD-t is!). Ezért MINDENKÉPPEN legyen a Fülöp-szigetekre is érvényes egészségbiztosítása, amely legalább 50.000 USD fedezetet ad kórházi kezelésre! A magyar államnak nincs jogszabályi kötelezettsége az Ön Fülöp-szigeteki gyógykezelésének költségeit kifizetni és a helyi kórházak megfelelő biztosítás vagy készpénz letét hiányában még a legsúlyosabb eseteket sem látják el!

2020. 01. 08.
Az ország Mindanao régiójában 2017-ben bevezetett katonai rendkívüli állapotot (Martial law) a kormány feloldotta, azonban a rendvédelmi szervezeteknek kiterjesztett jogosultságokat biztosító, 2016-tól élő szükségállapot (state of national emergency on account of lawless violence) továbbra is érvényben van, így a polgári és szabadságjogok korlátozásra kerülhetnek. Ebben a régióban képviseletünk által biztosított konzuli védelem korlátozott. (Davao Cityben angol nyelven kommunikáló Tiszteletbeli Konzulátusunk működik. Elérhetőségi adatai a nagykövetség konzuli honlapján megtalálhatóak). A muzulmán és kommunista lázadókkal szembeni kormányműveletek miatt Mindanao, valamint a Sulu-szigetvilág (Basilan, Tawi-Tawi, Jolo) térségébe továbbra sem javasoljuk az utazást. Ezen térségek az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába tartoznak. Bár Davao városában jelentősen javult a közbiztonsági helyzet, oda is csak szervezett csoportos programként javasoljuk a látogatást. 

2019. 10. 14.
Dengi-láz: A Fülöp-szigeteken országos járványt rendeltek el 2019. 08. 07-én, idén eddig több mint 310.000 megbetegedést jelentettek és 1300 fő halt meg. A halálos áldozatok fele 10 év alatti gyerek volt, de a kór az időseknél is súlyos lefolyású lehet. Kérjük, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha a dengi-láz első tüneteit - magas láz, hányinger, erős ízületi és izomfájdalom, kiütés, vérzés - vélik felfedezni magukon és kérjenek vérvizsgálatot. A kór enyhébb esetben egy körülbelül tíz napig tartó betegség, míg súlyosabb formái belső vérzéshez és halálhoz is vezethetnek. 

Védőoltás a Fülöp-szigeteken egyelőre nincs engedélyezve annak esetleges káros hatásai miatt, ezért különböző, a kereskedelemben kapható szúnyogriasztó eszközök használata javasolt. Kerüljék a vizes-lápos területeket. A kormány az alábbi angol nyelvű honlapon tájékoztatja a nyilvánosságot a fejleményekről.

Pólió/fertőző gyermekbénulás: Az alacsony átoltottsági szint miatt ismét megjelent az országban a fertőző gyermekbénulás, amely könnyen terjed. Csak biztonságos üveges ivóvizet és kellő tisztaságú élelmiszert fogyasszanak (pl. megfelelően megmosott gyümölcs, zöldség)! Javasolt, hogy bárki (felnőtt és gyermek egyaránt), aki 4 hétnél hosszabb ideig kíván az országban tartózkodni adasson be magának egy dózis aktiválatlan oltást (IPV) legalább egy hónappal a kiutazást megelőzően. Erre akkor van szükség, ha az ezt megelőző 12 hónapban nem kapott ilyen oltást. Fontos, hogy ha olyan országba mennek tovább a Fülöp-szigetekről, amely előírja a pólió védettséget, akkor is adassák be maguknak ezt az oltást, hogy ha már kevesebb, mint 4 hét van hátra az utazásig.

Biztonság:

Terror-fenyegetettség:

A Fülöp-szigeteken 2016. december 1-től 3. szintű nemzeti terror-riasztás van érvényben. Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának biztonsági besorolása szerint:

  • Magyar állampolgárok ne utazzanak Mindanao, valamint a Sulu-szigetvilág (Basilan, Tawi-Tawi, Jolo) térségébe a folyamatos terrorista cselekmények, illetve a hadsereg és a helyi milíciák rendszeres összecsapásai miatt. Ezen térségek az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába tartoznak. Ugyanakkor Davao városában jelentősen javult a közbiztonsági helyzet, így oda szervezett csoportos programként javasoljuk a látogatást.
  • Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Ugyan az ország déli harmadán, Mindanaón a hadsereg befejezte Marawi városának felszabadítását az iszlamista lázadóktól, a kormányzat értékelése szerint azonban a harcosok egy része szétszóródott a térségében, így az ellenük folytatott hadműveletek jelenleg is zajlanak, ezért az egész szigetre kiterjesztett rendkívüli állapotot az év végéig meghosszabbították. Reális a veszélye annak is, hogy az elmenekült szélsőségesek a Fülöp-szigetek más városaiban és turisztikai látnivalók helyszínén terrorcselekményeket hajtanak végre.

Természeti csapások:

A Fülöp-szigeteken évente mintegy 20 jelentősebb tájfun pusztít, elsősorban a júniustól decemberig tartó időszakban. Az esőzéseket kísérő földcsuszamlás-veszély szintén jelentős. Ilyen időszakban számítani kell a repülő és hajójáratok törlésére, áram és telefonkimaradásra. A telekommunikációs hálózatok helyreállítása egy-egy tájfun után napokba is telhet, de a nemzetközi szintű szállodák áram és élelmiszerellátása, valamint biztonsága ezalatt is biztosított. A térségben gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések is. Mindezekről aktuális információ itt található: PAGASA

Politikai helyzet:

A Fülöp-szigeteki Bevándorlási Hivatal továbbra is érvényben tartja figyelmeztetését, mely szerint azok a külföldi állampolgárok, akik részt vesznek politikai felvonulásokon, tüntetéseken, a hatályos jogszabályok alapján letartóztathatók és/vagy kitoloncolhatók az országból. Kérjük, a fentiekre tekintettel kerüljék el a megmozdulásokat és tanúsítsanak fokozott körültekintést!

Az ország vezetője kíméletlen kábítószer-ellenes hadjáratot hirdetett, amelyet a rendőrség és a hadsereg rendkívül komolyan vesz, ezért fokozottan ellenőrizzék csomagjaikat, nehogy abba bárki ilyen szereket tegyen.

Erőszakos cselekmények, bűnözés:

Az országban az erőszakos bűncselekmények és a fegyverek száma magas. A bűnbandák sok esetben a terroristák módszereit alkalmazzák, gyakran fordulnak elő emberrablások, robbantások, utcai lövöldözések. A tömegközlekedési eszközökön mindennaposak lopások, a taxitársaságok közül csak a megbízhatóakat használják, mert a sofőrök egy része összejátszik a rablóbandákkal. Kerüljék a feltűnő, drága ékszerek, elektronikai eszközök viselését, idegenektől ne fogadjunk el italt vagy ennivalót, mert előfordul, hogy altatót, kábítószert kevernek bele. Előfordul, hogy kiskorú személyek gyanútlan turistákat csapdába csalnak, majd megzsarolnak. A pénzváltás és ATM használat, valamint a bankkártyával történő fizetés során is tanúsítsanak fokozott figyelmet.

A zsebtolvajlások magas száma miatt javasolt az útlevelet biztonságos helyen tárolni, és csak annak fénymásolatát magunknál tartani. A kábítószer használatáért, pedofíliáért kiszabott büntetések igen szigorúak, a börtönviszonyok a magyarországinál sokkal rosszabbak. 

A bűnbandák sok esetben a terroristák módszereit alkalmazzák: emberrablás, robbantás, utcai lövöldözés. Fokozott körültekintést javaslunk a turisták által látogatott helyeken (pl. üzletközpontok, vallási intézmények, turisztikai látnivalók, rendezvények). Magyar állampolgárok estek áldozatul tolvajoknak („hit and run” taktika – vállon levő táska, kézben tartott mobiltelefon), vagy kábító italoknak bárokban. 

Hasznos helyi telefonszámok:
Rendőrség: 117 vagy (02) 722-0650
Vöröskereszt: 143 vagy (02) 527-8385 től 95-ig
Tűzoltóság: (02) 426-0219 vagy (02) 426-3812
Parti Őrség: (02) 527-3877

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Vissza, vagy továbbutazásra szóló jegy hiányában a belépni kívánó személy kiutasítható az országból, amely végzés végrehajtása az útlevél elkobzását és akár egy hetes kényszerű reptéri tartózkodást is jelenthet!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően. Figyelem! 2017. január 1-től csak biometrikus útlevéllel lehet belépni az ország területére.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Ha az illető személy valamelyik szülője látogatása céljából utazik a Fülöp-szigetekre, be kell mutatnia a szülő tartózkodási engedélyének másolatát. Az egyedül utazó gyermek szüleinek hozzájáruló nyilatkozatot kell tenniük a legközelebbi Fülöp-szigeteki nagykövetségen vagy a Bevándorlási Hivatal regionális irodájában. Kérjük, hogy részletes információért forduljanak a Fülöp-szigeteki Köztársaság budapesti nagykövetségének konzuli hivatalához: hKaGs4ZmzRY29uc3VsYXJAcGhpbGVtYmFzc3kuaHU=

Ugyan mindkét ország csatlakozott a Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló, 1980. évi Hágai egyezményhez, azonban egymás vonatkozásában az még nem lépett hatályba, így rendelkezéseit egyelőre nem lehet alkalmazni. Kérjük, olvassa el az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatóját.

A külföldiek tartózkodásáról szóló jogszabály (Alien Registration Act) értelmében a Fülöp-szigeteken tartósan élő külföldi állampolgárok minden évben kötelesek regisztrálni a Bevándorlási Irodánál (Bureau of Immigration). A regisztrációt elmulasztókat pénzbírsággal vagy akár kiutasítással is büntethetik.

További idegenrendészeti és az utazó kiskorúakról szóló információ: www.dfa.gov.ph/guidelines-requirements.

Vízum:

30 naptári napot nem meghaladó turista célú tartózkodás esetén NEM szükséges vízum. A beutazóknak rendelkezniük kell érvényes, visszatérésre vagy továbbutazásra jogosító repülő- vagy hajójeggyel. A 30 napot meghaladó tartózkodáshoz vízum beszerzése szükséges, melyet a Fülöp-szigeteki Köztársaságnak a kérelmező állandó lakóhelye szerinti konzuli hivatalában lehet személyesen beszerezni.  

Hosszú távú tartózkodás:

A külföldiek regisztrációjáról szóló törvény értelmében a huzamosabban a Fülöp-szigeteken tartózkodó külföldi állampolgároknak minden év február utolsó napjáig kell személyesen újraregisztrálniuk az Idegenrendészeten. Ennek elmaradása büntetést és/vagy elzárást vonhat maga után. A kivételek és a részletes szabályok itt találhatók: http://immigration.gov.ph/images/Advisory/2019/12_Dec/2019Dec11_AnnualRep2020.pdf

Házikedvencek beutazása:

További információ a NÉBIH oldalán található, valamint az alábbi oldalon is talál tájékoztatást: www.pettravel.com/immigration/philippines.cfm.

Vám:

Sertéstermékek: Szigorú büntetés a sertéshúsból készült termékek behozatalára! A Fülöp-szigeteki hatóságok több mint 1 millió Ft-nyi pesó büntetést helyeztek kilátásba azon turisták számára, akik az afrikai sertéspestis (ASP) által fertőzött országokból (pl. Magyarország) bármilyen sertéshúsból készült terméket próbálnak behozni az országba!

A Fülöp-szigeteki Köztársaság vámhivatalának elérhetőségei megtalálhatóak a filippin pénzügyminisztérium (Department of Finance) honlapján: www.dof.gov.ph/index.php/directory/bureau-of-customs. 

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Fülöp-szigeteki Peso (PHP), korlátozott mennyiségben dollárt szinte minden pénzváltóban és bankban, eurót csak bizonyos helyeken lehet váltani.  1000 USD-n felüli váltási szándékot legalább egy nappal előre kell jelezni.

Időjárás: Az ország éghajlata trópusi, az esős, tájfunokkal tarkított évszak júniustól októberig tart, a száraz decembertől májusig, de a levegő páratartalma egész évben magas. 

Közlekedés: Több tucat helyi légiközlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül számos nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Javasoljuk, ezért a nemzeti légitársaság (Philippine Airlines) és a Cebu Pacific Air járatait. Az utazás megtervezésnél kérjük, legyenek figyelemmel arra, hogy több órás, de akár napos késések is előfordulhatnak!

A szigetek között működő kompjáratok zsúfoltak, gyakoriak a balesetek. Az autóbusz járatok közül csak a megbízható járművekkel üzemelők igénybe vételét javasoljuk. Taxiknál követeljük meg a taxióra használatát. Triciklinél a visszaélések gyakoribbak, ha a külföldi az egyedüli utas (pl. a fuvarozó visszaútjának megtérítése). A legendás jeepney nevű 15-20 fős járművek olcsók, azonban műszaki állapotuk gyakran nem kielégítő és a szűk helyen zsebtolvajlás előfordulhat. Menetrend se on-, se offline nem gyakori. 

Az országban jobbra tartás van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályok értelmezése rugalmas. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, illetve bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Alkoholos és egyéb befolyásoltság állapotában járművet vezetni súlyos büntetést von maga után.  

Biztosítás: Utazás előtt javasolt minden kockázatra kiterjedő egészségügyi biztosítást kötni, ugyanis a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás csak egyes, kifejezetten drága intézményekben biztosított.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban általánosan elfogadott az angol nyelv használata, azonban kevésbé művelt személyek nyelvtudása igen korlátozott. Ez a vidéki hivatalokra is igaz. Az ügyintézés nehézkes, a határidő gyakori csúszása jellemző. Célszerű időről-időre írásban és szóban is érdeklődni. Mindig kérjük el az ügyintéző nevét és elérhetőségét. Az elektronikus ügyintézés lassan nyer teret. Amennyiben az ügyintézőnek módjában áll könnyen segíteni, örömmel megteszi, azonban a bonyolultabb ügyekben halasztgatásokra kell számítani.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó része a katolikus vallás követője, míg a déli Mindanao szigeten és a hozzá számító kisebb szigeteken élők 740%-a muzulmán. A vallási ünnepek és munkaszüneti napok száma magas, a körmenetek alkalmával előfordul, hogy akár milliós számban zsúfolódnak össze a hívek az utcákon, tereken számos, akár halálos balesetet is okozva. Javasoljuk, hogy az adott vallás ruházkodási és egyéb előírásait tartsák tiszteletben, amennyiben vallási létesítményeket és eseményeket látogatnak.

Kábítószer: A kábítószerrel történő visszaélésre vonatkozó szabályokat a törvényhozás módosította, ezáltal tényleges életfogytig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az a személy, aki legalább 3 fő részvételével tartott összejövetelen, mennyiségtől és minőségtől függetlenül kábítószert tart, fogyaszt vagy kínál!

A Boracay szigetről: Az egyik legnépszerűbb turista célpont, Boracay szigetének környezetvédelmi zárlatát a hatóságok feloldották, azonban kizárólag érvényes foglalással rendelkező turisták léphetnek a szigetre, egyszerre nem több, mint 19.000 fő. A szálláshelyek működésének ellenőrzése még zajlik, így alapos utánajárásra van szükség, hogy a lefoglalt hotellel minden rendben van-e. A jóváhagyott szálláshelyek friss listája itt található

Foglalás előtt javasoljuk az Idegenforgalmi Minisztérium kihelyezett irodájától tájékoztatást kérni: Department of Tourism - Boracay Field Office, Mr. Kristoffer Leo Velete Officer-In-Charge / Team Leader, Department of Tourism,  D'Mall, Station 2, Balabag, Boracay, Malay, 5608 AKLAN,  E-Mail: sWeDELSTJRswUva5YYOJ2ZGVwdG91cjZib3JhY2F5QHlhaG9vLmNvbQ==.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 
Általános vészhívószámok: 112 és 911.

Biztosítás nélkül még a súlyos állapotban levő személyeket sem feltétlenül látják el. A kellő szintű egészségügyi szolgáltatások ára igen magas.

Dengi-láz: A Fülöp-szigeteken országos járványt rendeltek el 2019. 08. 07-én, idén eddig több mint 310.000 megbetegedést jelentettek és 1300 fő halt meg. A halálos áldozatok fele 10 év alatti gyerek volt, de a kór az időseknél is súlyos lefolyású lehet. Kérjük, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha a dengi-láz első tüneteit - magas láz, hányinger, erős ízületi és izomfájdalom, kiütés, vérzés - vélik felfedezni magukon és kérjenek vérvizsgálatot. A kór enyhébb esetben egy körülbelül tíz napig tartó betegség, míg súlyosabb formái belső vérzéshez és halálhoz is vezethetnek.  

Védőoltás a Fülöp-szigeteken egyelőre nincs engedélyezve annak esetleges káros hatásai miatt, ezért különböző, a kereskedelemben kapható szúnyogriasztó eszközök használata javasolt. Kerüljék a vizes-lápos területeket. A kormány az alábbi angol nyelvű honlapon tájékoztatja a nyilvánosságot a fejleményekről.

Pólió/fertőző gyermekbénulás: Az alacsony átoltottsági szint miatt ismét megjelent az országban a fertőző gyermekbénulás, amely könnyen terjed. Csak biztonságos üveges ivóvizet és kellő tisztaságú élelmiszert fogyasszanak (pl. megfelelően megmosott gyümölcs, zöldség)! Javasolt, hogy bárki (felnőtt és gyermek egyaránt), aki 4 hétnél hosszabb ideig kíván az országban tartózkodni adasson be magának egy dózis aktiválatlan oltást (IPV) legalább egy hónappal a kiutazást megelőzően. Erre akkor van szükség, ha az ezt megelőző 12 hónapban nem kapott ilyen oltást. Fontos, hogy ha olyan országba mennek tovább a Fülöp-szigetekről, amely előírja a pólió védettséget, akkor is adassák be maguknak ezt az oltást, hogy ha már kevesebb, mint 4 hét van hátra az utazásig.

HIV/AIDS: A HIV megbetegedések száma évek óta havonta 1000 fővel növekszik a Fülöp-szigeteken. Jelenleg kb. 40.000 fertőzött személyt tartanak nyilván a hatóságok, akik legnagyobb része férfi. Kérjük ezért, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket!

Kanyarójárvány: A 2019 januárjában kitört járványt még nem sikerült megfékezni, a megbetegedések és a halálos áldozatok továbbra is javarészt az 5 éven aluli korosztályból kerülnek ki, de csekélyebb mértékben minden korosztály érintett. Kérjük utazás előtt ellenőrizze beoltottságát, különösen a gyermekek és az 1969 előtt szültetettek. A legjobban érintett területeket és az esetek számát az alábbi angol nyelvű oldalon követhetik nyomon: https://reliefweb.int/report/philippines/unicef-who-philippines-measles-outbreak-situation-report-9-14-april-2019 

Víz, élelmiszer: Az ország trópusi klímája miatt az élelmiszerek megfelelő tárolása nem mindenhol megoldott, ezért gyakoriak a romlott étel és a fertőzött víz miatti akár súlyos lefolyású megbetegedések. Kiemelten ügyeljünk ezért a táplálkozásra.

A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem javasolt. Oltások kapcsán az Országos Epidemiológiai Központ felkeresését javasoljuk, legalább két hónappal az utazás előtt. Érdemes az üzletekben országszerte könnyen és olcsón megvásárolható szúnyogriasztó termékek használata. Láz esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, ugyanis a dengue-láz, illetve némely területeken a malária veszélye, főleg a csapadékos, erdős, mocsaras vidéki területeken magas.

Elérhetőségek:

Magyarország Fülöp-szigeteki Nagykövetségének Konzuli Hivatala:
Cím: DelRosarioLaw Centre, 21st Drive corner 20th Drive, Bonifacio Global City,1630 Taguig, Metro Manila
Előhívó: +63 2
Telefon és fax: 816-7383
E-mail: YPIT5cVM30Y29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1
Web: https://manila.mfa.gov.hu

Fülöp-szigetek Budapesti Nagykövetsége
Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron utca 58.
Előhívó: 06-1
Telefon: 391-4300, 391-4301
Fax: 200-5528
E-mail: YFWpxwkTthzgtjVHgT9NjDWMZMMzcGhidWRhQHBoaWxlbWJhc3N5Lmh1 és consular@philembassy@.hu
Web: http://budapestpe.dfa.gov.ph 

Egyéb információ:

Manilai külképviseletünk oldalán >>