Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.03.04. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

Felhívjuk a figyelmet, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Ön személyes döntése. A  Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önt ezen döntések meghozatalában.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre, akár telefonos applikáción keresztül! 

Elérhető külképviselet:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Manila

Aktuális:

2021. 02. 03.
COVID járvánnyal kapcsolatos intézkedések és szabályok

A koronavírus fertőzés következtében kialakult helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, különösen a COVID-19 vírus újabb változatának megjelenése miatt. A járványhelyzet alakulása előre nem meghatározható utazási korlátozások bevezetését okozhatja akár azonnali hatállyal, amely magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, adott esetben ellehetetlenítve a hazatérést is. 

Beutazás:

2020. március 15-ével a vízummentes utazást felfüggesztették, a korábban kiadott vízumokat visszavonták. 2021. február 1-étől újból engedélyezték az új típusú vírust kimutató országokból történő beutazást is és szélesítették a beutazásra jogosultak körét valamennyi ország kapcsán. A friss információ elérhető az idegenrendészet oldalán: www.facebook.com/immigration.helpline.ph, illetve közérthető infó grafikák megtekinthetők a külügyminisztérium honlapján a beutazásra jogosultak köréről és az érkezéskor követendő teendőkről

Felhívjuk a figyelemet, hogy turista célú látogatásokat a hatóságok továbbra SEM engedélyeznek!

A 2021. február 1-től életbe lépett főbb szabályokat szövegszerűen az alábbiakban foglaljuk össze:

1. Vízummentesen utazhatnak be a járvány előtt vízummentes országok (köztük hazánk) állampolgárai, akikkel filippin házastársuk és/vagy gyermekük (életkorra tekintet nélkül) együtt utazik.

2. Meglevő, vagy új vízummal rendelkezők következő kategóriái utazhatnak be:

 • amennyiben a filippin családtag a Fülöp-szigeteken tartózkodik:
  a) filippin állampolgár külföldi házastársa
  b) filippin állampolgár külföldi kiskorú gyermeke, vagy életkorra tekintet nélkül fogyatékos külföldi gyermeke
  c) kiskorú filippin állampolgár külföldi szülője, vagy életkorra tekintet nélkül fogyatékos filippin állampolgár külföldi szülője
 • 9(e) – a Fülöp-szigetekre akkreditált diplomaták 
 • repülőgépek személyzete
 • 9(c) – tengerészek
 • 9(d) – külön egyezmény alapján érkezők (USA, Japán és Németország)
 • 9(g) – 2020. december 17-ét követően hagyta el a Fülöp-szigeteket. Elutazás előtt ki kell fizesse az ECC-SRC (special return certificate) igazolás díját és az igazolást visszatéréskor be kell tudnia mutatnia a kifizetésről szóló bizonylattal és az érvényes ACR-I kártyájával együtt. Fontos tudni, hogy aki külföldön kapja meg az ACR-I kártyáját, az az adott konzulátuson kell kérvényezze és fizesse az ECC-SRC díját. A kapott elismervényt is be kell mutatni a határon.
 • 13 (quota, a, b, c, d, e, g)
 • RA7919
 • EO324
 • NB (Native born)
 • TRV (MO ADD-01-038/ADD-02-015)
 • MCL-07-021
 • RC, CRPC (RA9225)
 • EO226 alapján kiadott SIRV vízum (de az EO63 alapján kiadott NEM!) 
 • RA8756 (ROHQ - multinacionális cégek vezetői)
 • 47(A)(2) kategóriájú külföldi munkavállalók
 • különleges gazdasági övezetek külföldi dolgozói (APEZ&FA, SBMA, AFAB, CEZA, CDC).

A COVID elleni oltással rendelkezőkre vonatkozó kedvezményekről még nem született döntés, így rájuk is ugyanazok a korlátozások vonatkoznak, mint bárki másra. 

A belépés csak abban az esetben lehetséges, ha a határon a külföldi be tudja mutatni negatív RT-PCR tesztjét, egy a kormány által akkreditált karanténszállodába levő foglalását 7 napra és a karantén 6. napjára lefoglalt COVID-19 tesztidőpontját. Szükséges még, hogy ne lépje túl a kormány által megszabott, az adott reptérre vonatkozó beérkezési kvótát. Amennyiben ezeket a feltételeket nem teljesíti, az utast visszafordítják. A beutazók kötelesek továbbá letölteni, regisztrálni és alkalmazni a TRAZE kontaktkövető applikációt. 

A vízummal nem rendelkezők a Fülöp-szigetek legközelebbi konzulátusán igényelhetnek vízumot, kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban. Bizonyos kategóriák esetében továbbra is előzetes engedélyt szükséges beszerezni (pl. vállalati, vagy üzleti beutazáshoz miniszteri jóváhagyás szükséges), amelyekről szintén az adott filippin konzulátus ad felvilágosítást. 

Kiutazás: 

Külföldi állampolgárok számára szabadon lehetséges, amennyiben a célországba való bejutásuk biztosított és a Fülöp-szigeteki vízumuk, tartózkodási engedélyük nem járt le. Az elutazó külföldiek vízumhosszabbításukat intézhetik az idegenrendészet helyi irodáiban, valamint a reptéren (több órát is igénybe vehet – szükséges előre időpontot foglalni). Az Idegenrendészet ügyfélszolgálatainak esetleges korlátozásáról itt talál információt: www.facebook.com/immigration.helpline.ph

Filippin állampolgárok számára:

 • Rövid távra utazó filippin állampolgároknak kötelező bemutatniuk az oda-vissza jegyüket, COVID-ra is kiterjedő utazási biztosításukat, nyilatkozat, hogy tudatában vanna a járvány által jelentett kockázatokkal (a check-in pultnál vehető át), célország beutazási követelményeinek teljesítése.
 • Külföldön munkát vállaló filippin állampolgároknak be kell mutatniuk munkaszerződésüket, vízumukat, vagy tartózkodási engedélyüket, a filippin hatóságok által kiállított külföldi munavállalást lehetővé tevő munkavállalási engedélyüket (OEC – Overseas Employment Certificate), az elutazást megelőző tájékoztatóról szóló igazolást (PDOS – pre-departure orientation seminar), valamint az ún. departure card-ot.
 • Külföldön tanuló filippin diákoknak be kell mutatniuk vízumukat, vagy tartózkodási engedélyüket, elsőízben utazóknak CFO igazolást (Commission on Filippino Overseas Certificate) és az ún. departure card-ot. 

Utazás Magyarországra: 

Egy átszállással a Qatar Airways, az Emirates és a Turkish Airlines közlekedik Budapestre Manilából. Egyre több légitársaság követel meg negatív COVID tesztet az utazáshoz.  

A manilai járatokról itt talál tájékoztatást: érkezés; indulás. Fontos tudni, hogy a Távol-Kelet több városába jelenleg külföldieknek tilos a belépés, sőt még az átszállás is! Mindenképpen javasoljuk ezért, hogy érintett konzulátusainkkal előzetesen egyeztesse az útvonalat, ugyanis több légitársaság úgy árusít jegyeket, hogy az adott járat nem feltétlenül indul el. A pénzt ugyan visszatérítik, de csak több hét/hónap múlva.  

Megérkezés Magyarországra:

Magyar állampolgárok: Magyarországra megérkezve a hatóságok karanténra kötelezhetik, melynek időtartama a hatóságok által elfogadott laboratóriumban elvégzett PCR tesztekkel lerövidíthető. Fontos, hogy útlevele mellett lakcímigazolványát is mutassa be, különben hatósági karanténba kerülhet. Tájékoztató a magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt

Az új vírustörzs miatt korlátozások léptek életbe: http://www.police.hu/hu/hataratlepessel-kapcsolatos-aktualis-informaciok 

Külföldi állampolgárok: Tekintettel, hogy főszabály szerint jelenleg Magyarországra harmadik országbeli állampolgárok számára a belépés TILOS, online be kell szerezni a Határrendészet előzetes engedélyét az alábbi linken: www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz (görgessen le az angol szöveghez). A kérelmek nagy száma miatt az eljárás több napot is igénybe vehet. A Konzuli Szolgálatnak, illetve a nagykövetségünk konzuli hivatalának semmilyen ráhatása nincs a rendőrség döntésére, így annak meggyorsítása sem áll módunkban. Amennyiben szükséges, Konzuli hivatalunk angol nyelvű igazolást készít a Határrendészet döntése alapján. Magyarországra megérkezve a hatóságok karanténra kötelezhetik, melynek időtartama a hatóságok által elfogadott laboratóriumban elvégzett PCR tesztekkel lerövidíthető.

Külföldi családtagomat / ismerősömet be fogják-e engedni Magyarországra? 

A beutazási- és karanténszabályok tekintetében is a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik a magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja. A családtagi kapcsolatot ugyanakkor megfelelően igazolni kell (pl. anyakönyvi kivonattal) a határon.  

A vízumkötelezett családtagoknak természetesen továbbra is érvényes vízummal kell rendelkeznie a beutazáshoz, függetlenül attól, hogy a beutazáshoz szükség van külön rendőrségi engedélyre vagy sem. Képviseletünk rövid távú vízumot jelenleg csak családtagok számára magyar anyakönyvi kivonat, vagy egyéb kivételes esetekben a Külgazdasági és Külügyminisztérium által egyedi esetekben kiadott engedély alapján ad ki. 

Amennyiben minden feltétel teljesül (adott esetben rendőrségi engedély, illetve a vízum is rendelkezésre áll), és a külföldi családtag beléphetett az országba, rá is a magyar állampolgárokra irányadó karanténszabályok vonatkoznak.

Eljutás nemzetközi reptérre:

A nemzetközi járatokat indító légikikötőkbe történő eljutáshoz szükséges a nemzetközi repülőjegy, útvonalengedély (travel pass) és egészségügyi igazolás (health pass/certficate). Az utazás módjában és a fenti igazolásokat kiállító hivatalok elérhetőségében az Idegenforgalmi minisztérium helyi irodái tudnak tanácsot adni: www.tourism.gov.ph/regional_offices.aspx Fontos, hogy utazni kizárólag maszk és arcvédő viselése mellett lehetséges. Lázas, vagy a COVID tüneteit mutató személyek utasfelvételét megtagadhatják és karanténba/kórházba utalhatják.

Járványügyi korlátozások:

A megbetegedések alakulása (www.doh.gov.ph/2019-nCov), a kórházak leterheltsége, valamint a gazdaság állapota alapján a Kormány általában havonta szabályozza az ország és a nagyvárosok közösségi karantén besorolását (community quarantine), amely kihatással van a mozgási szabadságra és az utazási korlátozásokra. Az egyes besorolások részletes szabályai itt találhatók: www.covid19.gov.ph/security. Az általános kijárási tilalom továbbra is érvényben van, de a vállalatok és hivatalok jelentős része már újraindulhat, némelyik csak korlátozott kapacitással. Az embereknek megfelelő távolságot kell tartaniuk egymástól az utcán, a járműveken és a boltokban, mindezeken a helyeken a maszk és arcpajzs együttes viselése kötelező. A hatóságok szúrópróba szerűen vizsgálják a szabályok betartását, a járművekbe, az üzletekbe és hivatalokba történő belépéskor hőmérséklet mérést végeznek és regisztrálni is kell. Az egyes önkormányzatok járványügyi helyzete alapján a kormány engedélyezheti számukra az enyhébb szabályok bevezetését, vagy előírhatja akár teljes lezárásukat is. A települések közötti mozgás továbbra is engedélyhez kötött (travel pass), amit a helyi önkormányzattól/rendőrségtől (barangay) kell igényelni, egészségügyi igazolást is megkövetelhetnek ehhez. A belföldi hajó, repülő és buszjáratok, valamint a városokon belüli tömegközlekedés szintje is a karantén-besoroláshoz igazodik. 

Koronavírus megbetegedés:

Amennyiben a koronavírus tüneteit észleli magán kérjük, hívja a Fülöp-szigetek Egészségügyi Minisztériumának forró drótját a nap 24 órájában: 8711-1001, 8711-1002, 8651-7800/1149-1150 mellékek (angol, vagy helyi nyelven). Kezelés, vagy karantén esetén kérjük, követségünk számára jelezze emailben (rfNQBHnE4cGDMY29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1), vagy Facebook üzenetben (www.facebook.com/HunEmbassy.Manila/) a karantén, vagy kórház, az Önt ellátó osztály és ha tudja az illetékes orvos nevét.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ha kiderül, hogy mégsem COVID fertőzött, vagy ha magánkórházba kíván ellátásban részesülni, a költségeket Önnek és/vagy biztosítójának kell állnia (pl. intenzív osztályon a kezelés meghaladhatja a napi 1000 USD-t is!). Ezért MINDENKÉPPEN legyen a Fülöp-szigetekre is érvényes egészségbiztosítása, amely kiterjed a koronavírussal kapcsolatos kezelésre és legalább 100.000 USD fedezetet ad kórházi kezelésre! A magyar államnak nincs jogszabályi kötelezettsége az Ön Fülöp-szigeteki gyógykezelésének költségeinek fedezésére és a helyi kórházak megfelelő biztosítás vagy készpénz letét hiányában még a legsúlyosabb eseteket sem látják el! 

Biztonság:

Terror-fenyegetettség:

Az ország déli harmadán, Mindanao-n a kormány továbbra is váltakozó hevességű hadműveleteket folytat az iszlamista gerillák és a kommunista lázadók ellen, akik merényletekkel igyekeznek a jelenleg zajló megbékélési folyamatot akadályozni. Ennek megfelelően a Fülöp-szigeteken 2016. december 1-én bevezetett 3. szintű nemzeti terror-riasztás továbbra is érvényben van ezért Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának biztonsági besorolása szerint:

Magyar állampolgárok ne utazzanak Mindanao, valamint a Sulu-szigetvilág (Basilan, Tawi-Tawi, Jolo) térségébe a folyamatos terrorista cselekmények, illetve a hadsereg és a helyi milíciák rendszeres összecsapásai miatt. Ezen térségek az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába tartoznak. Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, a Fülöp-szigetek egész területe az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Természeti csapások:

A Fülöp-szigeteken évente mintegy 20 jelentősebb tájfun pusztít, elsősorban a júniustól decemberig tartó időszakban. Az esőzéseket kísérő földcsuszamlás-veszély szintén jelentős. Ilyen időszakban számítani kell a repülő és hajójáratok törlésére, áram és telefonkimaradásra. A telekommunikációs hálózatok helyreállítása egy-egy tájfun után napokba is telhet, de a nemzetközi szintű szállodák áram és élelmiszerellátása, valamint biztonsága ezalatt is biztosított. A térségben gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések is. Mindezekről aktuális információ itt található: PAGASA

Politikai helyzet:

A Fülöp-szigeteki Bevándorlási Hivatal továbbra is érvényben tartja figyelmeztetését, mely szerint azok a külföldi állampolgárok, akik részt vesznek politikai felvonulásokon, tüntetéseken, a hatályos jogszabályok alapján letartóztathatók és/vagy kitoloncolhatók az országból. Kérjük, a fentiekre tekintettel kerüljék el a megmozdulásokat és tanúsítsanak fokozott körültekintést!

Az ország vezetője kíméletlen kábítószer-ellenes hadjáratot hirdetett, amelyet a rendőrség és a hadsereg rendkívül komolyan vesz, ezért fokozottan ellenőrizzék csomagjaikat, nehogy abba bárki ilyen szereket tegyen.

Erőszakos cselekmények, bűnözés, börtönviszonyok:

Az országban az erőszakos bűncselekmények és a fegyverek száma magas. A tömegközlekedési eszközökön számíthat lopásra, a taxitársaságok közül csak a megbízhatóakat használják, mert a sofőrök egy része összejátszik a rablóbandákkal, vagy csak egyszerűen túlszámláz. Kerüljék a feltűnő, drága ékszerek, elektronikai eszközök viselését, idegenektől ne fogadjunk el italt vagy ennivalót, mert előfordul, hogy altatót, kábítószert kevernek bele. Előfordul, hogy kiskorú személyek gyanútlan turistákat csapdába csalnak, majd megzsarolnak. A pénzváltás és ATM használat, valamint a bankkártyával történő fizetés során is tanúsítsanak fokozott figyelmet. A zsebtolvajlások magas száma miatt javasolt az útlevelet biztonságos helyen tárolni, és csak annak fénymásolatát magunknál tartani. Az igazolványairól készült elektronikus másolatot tárolja felhőben is. 

A kábítószer használatáért, pedofíliáért kiszabott büntetések igen szigorúak, az ország a világ egyik legrosszabb börtönviszonyaival rendelkezik, a halálozási arány a fogvatartottak közötti erőszak, az orvosi ellátás hiánya miatt igen magas. A koronavírus járvány miatt a sem a rokonok, sem a konzulok nem látogathatják a bentlakókat, a csomagküldést leállították. A gyanúsítottak több évet is eltölthetnek előzetes letartóztatásban formális vád nélkül. Országaink között nincsen büntetés-végrehajtási együttműködési megállapodás és a Fülöp-szigetek nem részese az ilyen tárgyú nemzetközi egyezményeknek.

A bűnbandák sok esetben a terroristák módszereit alkalmazzák: emberrablás, robbantás, utcai lövöldözés. Fokozott körültekintést javaslunk a turisták által látogatott helyeken (pl. üzletközpontok, vallási intézmények, turisztikai látnivalók, rendezvények). Magyar állampolgárok estek áldozatul tolvajoknak („hit and run” taktika – vállon levő táska, kézben tartott mobiltelefon), vagy kábító italoknak bárokban. 

Hasznos helyi telefonszámok:
Rendőrség: 117 vagy (02) 722-0650
Vöröskereszt: 143 vagy (02) 527-8385 től 95-ig
Tűzoltóság: (02) 426-0219 vagy (02) 426-3812
Parti Őrség: (02) 527-3877

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Vissza, vagy továbbutazásra szóló jegy hiányában a belépni kívánó személy kiutasítható az országból, amely végzés végrehajtása az útlevél elkobzását és akár egy hetes kényszerű reptéri tartózkodást is jelenthet!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően. Figyelem! 2017. január 1-től csak biometrikus útlevéllel lehet belépni az ország területére.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Ha az illető gyermek valamelyik nem filippínó szülője látogatása céljából utazik a Fülöp-szigetekre, be kell mutatnia annak tartózkodási engedélyének másolatát. Az egyedül utazó gyermek szüleinek hozzájáruló nyilatkozatot kell tenniük a legközelebbi Fülöp-szigeteki nagykövetségen vagy a Bevándorlási Hivatal regionális irodájában. Kérjük, hogy részletes információért forduljanak a Fülöp-szigeteki Köztársaság budapesti nagykövetségének konzuli hivatalához: JpQFMJ6klRQNcY29uc3VsYXJAcGhpbGVtYmFzc3kuaHU=

Kiskorúnak a Fülöp-szigetekről egyedül, vagy nem a szülő(kk)el történő kiutazásához szükséges a filippínó Családügyi Minisztérium engedélye (www.dswd.gov.ph/dswd-travel-clearance-needed-for-minors-traveling-abroad-alone-without-parents/). Az egyik szülővel történő utazáshoz szükséges a másik szülő engedélye, vagy annak bizonyítása, hogy az adott szülő gyakorolja a szülői felügyeleti jogokat.

Ugyan mindkét ország csatlakozott a Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló, 1980. évi Hágai egyezményhez, azonban egymás vonatkozásában az még nem lépett hatályba, így rendelkezéseit egyelőre nem lehet alkalmazni. Amennyiben gyermekét párja az Ön belegyezése nélkül vitte a Fülöp-szigetekre, családügyi kérdésekben járatos ügyvéd felfogadásával szerezhet érvényt jogainak. Kérjük, olvassa el az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatóját.

A külföldiek tartózkodásáról szóló jogszabály (Alien Registration Act) értelmében a Fülöp-szigeteken tartósan élő külföldi állampolgárok minden évben kötelesek regisztrálni a Bevándorlási Irodánál (Bureau of Immigration). A regisztrációt elmulasztókat pénzbírsággal vagy akár kiutasítással is büntethetik.

További idegenrendészeti és az utazó kiskorúakról szóló információ: www.dfa.gov.ph/guidelines-requirements.

Hosszú távú tartózkodás:

A külföldiek tartózkodásáról szóló jogszabály (Alien Registration Act) értelmében a Fülöp-szigeteken tartósan élő külföldi állampolgárok minden évben (február) kötelesek (újra)regisztrálni a Bevándorlási Irodánál (Bureau of Immigration). A regisztrációt elmulasztókat pénzbírsággal vagy akár kiutasítással is büntethetik. A külföldiek regisztrációjáról szóló törvény értelmében a huzamosabban a Fülöp-szigeteken tartózkodó külföldi állampolgároknak minden év február utolsó napjáig kell személyesen újraregisztrálniuk az Idegenrendészeten. A kivételek és a részletes szabályok itt találhatók: http://immigration.gov.ph/images/Advisory/2019/12_Dec/2019Dec11_AnnualRep2020.pdf

Házikedvencek beutazása:

További információ a NÉBIH oldalán található, valamint az alábbi oldalon is talál tájékoztatást: www.pettravel.com/immigration/philippines.cfm.

Vám:

Sertéstermékek: Szigorú büntetés a sertéshúsból készült termékek behozatalára! A Fülöp-szigeteki hatóságok több mint 1 millió Ft-nyi pesó büntetést helyeztek kilátásba azon turisták számára, akik az afrikai sertéspestis (ASP) által fertőzött országokból (pl. Magyarország) bármilyen sertéshúsból készült terméket próbálnak behozni az országba!

A Fülöp-szigeteki Köztársaság vámhivatalának elérhetőségei megtalálhatóak a filippin pénzügyminisztérium (Department of Finance) honlapján: www.dof.gov.ph/index.php/directory/bureau-of-customs. 

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Fülöp-szigeteki Peso (PHP), korlátozott mennyiségben dollárt szinte minden pénzváltóban és bankban, eurót csak bizonyos helyeken lehet váltani.  1000 USD-n felüli váltási szándékot legalább egy nappal előre kell jelezni.

Időjárás: Az ország éghajlata trópusi, az esős, tájfunokkal tarkított évszak júniustól októberig tart, a száraz decembertől májusig, de a levegő páratartalma egész évben magas. 

Közlekedés: Több tucat helyi légiközlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül számos nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Javasoljuk, ezért a nemzeti légitársaság (Philippine Airlines) és a Cebu Pacific Air járatait. Az utazás megtervezésnél kérjük, legyenek figyelemmel arra, hogy a koronavírus járvány miatt a belső járatokat előzetes figyelmeztetés nélkül törölhetik! A szigetek között működő kompjáratok zsúfoltak, gyakoriak a balesetek. Az autóbusz járatok közül csak a megbízható járművekkel üzemelők igénybe vételét javasoljuk. Taxiknál követeljük meg a taxióra használatát. Már az út elején fényképezze le és küldje el a sofőr adatlapját ismerőseinek, amelynek a szabályok szerint jól látható helyen kell lennie. Triciklinél a visszaélések gyakoribbak, ha a külföldi az egyedüli utas (pl. a fuvarozó visszaútjának megtérítése). A legendás jeepney nevű 15-20 fős járművek olcsók, azonban műszaki állapotuk gyakran nem kielégítő és a szűk helyen zsebtolvajlás előfordulhat. Sok esetben a jármű csak akkor indul el, amennyiben van elegendő utas. Az országban jobbra tartás van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályok értelmezése rugalmas. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, illetve bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Egy éven túli tartózkodás esetén helyi jogosítvány kötelező. Alkoholos és egyéb befolyásoltság állapotában járművet vezetni súlyos büntetést von maga után.

Biztosítás: Utazás előtt javasolt minden kockázatra, kiterjedő baleset-biztosítást kötni, ugyanis a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás csak egyes, kifejezetten drága intézményekben biztosított. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban általánosan elfogadott az angol nyelv használata, azonban kevésbé művelt személyek nyelvtudása igen korlátozott. Ez a vidéki hivatalokra is igaz. Az ügyintézés nehézkes, a határidő gyakori csúszása jellemző. Célszerű időről-időre írásban és szóban is érdeklődni. Mindig kérjük el az ügyintéző nevét és elérhetőségét. Az elektronikus ügyintézés lassan nyer teret. Amennyiben az ügyintézőnek módjában áll könnyen segíteni, örömmel megteszi, azonban a bonyolultabb ügyekben halasztgatásokra kell számítani.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó része a katolikus vallás követője, míg a déli Mindanao szigeten és a hozzá számító kisebb szigeteken élők 24%-a muzulmán. A vallási ünnepek és munkaszüneti napok száma magas, a körmenetek alkalmával előfordul, hogy akár milliós számban zsúfolódnak össze a hívek az utcákon, tereken számos, akár halálos balesetet is okozva. Javasoljuk, hogy az adott vallás ruházkodási és egyéb előírásait tartsák tiszteletben, amennyiben vallási létesítményeket és eseményeket látogatnak.

Kábítószer: A kábítószerrel történő visszaélésre vonatkozó szabályokat a törvényhozás módosította, ezáltal tényleges életfogytig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az a személy, aki legalább 3 fő részvételével tartott összejövetelen, mennyiségtől és minőségtől függetlenül kábítószert tart, fogyaszt vagy kínál!

Közegészség, egészségügyi helyzet: 
Általános vészhívószámok: 112 és 911. Oltások kapcsán az Országos Epidemiológiai Központ felkeresését javasoljuk, legalább két hónappal az utazás előtt.

Biztosítás: Utazás előtt javasolt minden kockázatra, ideértve a koronavírus megbetegedést, kiterjedő egészségügyi biztosítást kötni, ugyanis a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás csak egyes, kifejezetten drága intézményekben biztosított. Biztosítás nélkül még a súlyos állapotban levő személyeket sem feltétlenül látják el. 

Dengi-láz: A koronavírus miatt a dengi láz elleni fellépés és információadás háttérbe szorult, de ez nem jelenti azt, hogy nincs továbbra is jelen a Fülöp-szigeteken, különösen az esős évszakban (május végétől szeptemberig).  Kérjük, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha a dengi-láz első tüneteit - magas láz, hányinger, erős ízületi és izomfájdalom, kiütés, vérzés - vélik felfedezni magukon és kérjenek vérvizsgálatot. A kór enyhébb esetben egy körülbelül tíz napig tartó betegség, míg súlyosabb formái belső vérzéshez és halálhoz is vezethetnek.  

Védőoltás a Fülöp-szigeteken egyelőre nincs engedélyezve annak esetleges káros hatásai miatt, ezért különböző, a kereskedelemben kapható szúnyogriasztó eszközök használata javasolt. Kerüljék a vizes-lápos területeket. Az alábbi honlapon érhetők el a kórral foglalkozó kórházak elérhetőségei: www.doh.gov.ph/dengvaxia-hotline-and-dengue-expresslane 

Pólió/fertőző gyermekbénulás: Az alacsony átoltottsági szint miatt ismét megjelent az országban a fertőző gyermekbénulás, amely könnyen terjed. Csak biztonságos üveges ivóvizet és kellő tisztaságú élelmiszert fogyasszanak (pl. megfelelően megmosott gyümölcs, zöldség)! Javasolt, hogy bárki (felnőtt és gyermek egyaránt), aki 4 hétnél hosszabb ideig kíván az országban tartózkodni adasson be magának egy dózis aktiválatlan oltást (IPV) legalább egy hónappal a kiutazást megelőzően. Erre akkor van szükség, ha az ezt megelőző 12 hónapban nem kapott ilyen oltást. Fontos, hogy ha olyan országba mennek tovább a Fülöp-szigetekről, amely előírja a pólió védettséget, akkor is adassák be maguknak ezt az oltást, hogy ha már kevesebb, mint 4 hét van hátra az utazásig.

HIV/AIDS: A HIV megbetegedések száma évek óta havonta 1000 fővel növekszik a Fülöp-szigeteken. Jelenleg kb. 40.000 fertőzött személyt tartanak nyilván a hatóságok, akik legnagyobb része férfi. Kérjük ezért, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket!

Kanyarójárvány: A 2019 januárjában kitört járvány (47.800 megbetegedés) idénre enyhült (3.334 megbetegedés), vélhetően a koronavírus miatti kötelező maszkhasználat következtében, azonban még mindig a Fülöp-szigete adja Dél-Kelet Ázsiában előforduló esetek 70%-t. A megbetegedések és a halálos áldozatok továbbra is javarészt az 5 éven aluli korosztályból kerülnek ki, de csekélyebb mértékben minden korosztály érintett. Kérjük utazás előtt ellenőrizze beoltottságát, különösen a gyermekek és az 1969 előtt szültetettek. 

Víz, élelmiszer: Az ország trópusi klímája miatt az élelmiszerek megfelelő tárolása nem mindenhol megoldott, ezért gyakoriak a romlott étel és a fertőzött víz miatti akár súlyos lefolyású megbetegedések. Kiemelten ügyeljünk ezért a táplálkozásra.

A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem javasolt. 

Elérhetőségek:

Magyarország Fülöp-szigeteki Nagykövetségének Konzuli Hivatala:
Cím: DelRosarioLaw Centre, 21st Drive corner 20th Drive, Bonifacio Global City,1630 Taguig, Metro Manila
Előhívó: +63 2
Telefon és fax: 8816-7383
E-mail: pBHRUePYqTndw8z0m0NDN2Y29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1
Web: https://manila.mfa.gov.hu

Fülöp-szigetek Budapesti Nagykövetsége
Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron utca 58.
Előhívó: 06-1
Telefon: 391-4300, 391-4301
Fax: 200-5528
E-mail: UNrUgMmvW6zZrYZOcGhidWRhQHBoaWxlbWJhc3N5Lmh1 és consular@philembassy@.hu
Web: http://budapestpe.dfa.gov.ph 

Egyéb információ:

Manilai külképviseletünk oldalán >>