Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

Felhívjuk a figyelmet, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Ön személyes döntése. A  Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önt ezen döntések meghozatalában.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre, akár telefonos applikáción keresztül! 

Elérhető külképviselet:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Manila

Felhívjuk a figyelmet, hogy képviseletünk csak előzetes e-mailes (DRznDyobjDje8zY1D1MmZY29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1) időpontegyeztetés alapján tud ügyfeleket fogadni. 

Amennyiben Önnek, vagy hozzátartozójának külföldön sürgős segítségre van szüksége, kérjük hívja a Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központot a 06-80-36-80-36, vagy külföldről a 0036-80-36-80-36 számon. A Központ elérhető Viberen a 0036-30-36-36-555, WhatsApp-on pedig a 0036-30-36-36-111 számon.

Aktuális:

2021. 07. 06.

Július 1-én délután a Manilától kb. 60 km-re délre levő, népszerű turista célpont Taal vulkánból kilövelést észleltek, amely egy kilométeres magasságba emelkedett. A környéken levő régiókban megkezdték a lakosság evakuálását (Agoncillo és Laurel), a többi településen pedig a kitelepítés előkészítését. A hatóságok közepes fokozatú riasztást adtak ki, amely azt jelenti, hogy további aktivitás várható. A légiközlekedési hatóságok folyamatosan vizsgálják a hamufelhő terjedését és amennyiben szükséges, lezárják a manilai nemzetközi repülőteret. Amennyiben utazás előtt áll, javasoljuk lépjen kapcsolatba légitársaságával. A friss fejleményekről itt értesülhet: www.phivolcs.dost.gov.ph/index.php/volcano-hazard/volcano-bulletin2/taal-volcano

1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Fülöp-Szigetek biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek). A Külgazdasági és Külügyminisztérium a világjárvány miatt nem javasolja az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

2. A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek: 

Az intézkedések körét a hatóságok folyamatosan a járványügyi helyzethez igazítják, ezért javasoljuk, hogy utazása megkezdése előtt mindenképpen tájékozódjon telefonon vagy emailben a legfrissebb fejleményekről kollégáinktól.

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen, de csak kivételes esetekben 

 • Magyar állampolgár Magyarország területéről beléphet-e korlátozás nélkül az országba? NEM
 • Magyar állampolgár más ország területéről beléphet-e korlátozás nélkül az országba? NEM 
 • Oltottságot igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet-e utazni? NEM
 • Átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet-e utazni? NEM 
 • Kiskorúakra vonatkozó egyéb beutazási szabályok a Covid-19 kapcsán NINCS KÜLÖN SZABÁLY 

b) Kell-e teszt? Nem.

A tünetmentes elismert beoltottaknak az 5. napon, mindenki másnak a 7. napon kell RT-PCR tesztet elvégezni a kormány által akkreditált valamely laboratóriumban, ideértve a gyermekeket is.

c) Kell-e regisztrálni? Igen.

Regisztráció a TRAZE telefonos applikáción keresztül: www.traze.ph.

d) Oltottsággal járó kedvezmények : Van

e) Karanténkötelezettség: Van, saját költségen.

Amennyiben az érkezés városától eltérő településen van utazásának célpontja, a szabályok betartásával odautazhat, de adott esetben utazási engedélyre, esetleg újabb tesztre és karantén időszak letöltésére kötelezhetik, elismert oltással rendelkezők ez alól mentesülhetnek, amennyiben nem mutatnak tüneteket.

f. Üzleti célú beutazás: igen, egyedi engedéllyel.

A magyar üzletembert meghívó filippin vállalat a felügyelő minisztériumától engedélyező levelet igényel, amelyet egyetértés esetén a tárca megküld a Fülöp-szigetek külügyminisztériumának, amely jóváhagyás esetén engedélyezi az érintett filippin konzulátusnak a vízumkiadást. A kérelmező el kell járjon a Karanténhatóság felé is, amennyiben tartózkodása rövidebb, mint a karanténkötelezettség. A legfeljebb 72 órás egy helyszínen történő találkozóknak („business bubble”) van esélye jóváhagyásra.

g. Tranzitálási szabályok: Csak nemzetközi=>belföldi, vagy belföldi=>nemzetközi tranzitálásra van lehetőség (www.philippineairlines.com/en/ph/Home/TravelInformation/BeforeYouFly/AtTheAirport/ConnectingFlights).
h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:
 • üzleti célú utazás – lásd f) pont
 • halaszthatatlan családi ügy: egyedi engedéllyel, amelyet a Fülöp-szigetek budapesti képviseletén kell kezdeményezni
 • temetés: egyedi engedéllyel, amelyet a Fülöp-szigetek budapesti képviseletén kell kezdeményezni
 • sportesemény: csak sportoló számára egyedi engedéllyel.

Egyéb célú utazások: igen.

A Közlekedési Minisztérium által megállapított kvóta (jelenleg 2000 fő/nap nemzetközi légikikötőnként) erejéig az alábbi kategóriák:

a) a következő vízummal/tartózkodási kártyával (ACR I-Card) rendelkező külföldiek: 

 • 9(a), vagy SRRV típusú vízumokkal rendelkezők a külügyminisztérium (DFA), vagy a Járványügyi Munkacsoport (NTF) mentesítésének (entry exemption document) birtokában;
 • 9(e) vagy 47(a)(2) típusú vízumokkal rendelkező diplomaták és családtagjaik;
 • a helyi külügyminisztérium által jóváhagyott, egészségügyi okokból repatriált külföldi személyek;
 • 9(c) vízummal rendelkező hajó személyzet;
 • filippin állampolgárok érvényes vízummal rendelkező, a filippin állampolgárral együtt utazó külföldi szülője, házastársa, gyermeke(i); 
 • a COVID-19 munkacsoport elnöke által engedélyezett vízummal rendelkező, veszélyben levő, humanitárius okból, vagy más hasonló célból utazók;
 • a helyi külügyminisztérium által 2021. március 22. előtt kiállított érvényes, a beutazási tilalom alóli mentességet engedélyező dokumentummal rendelkezők.

Belépéskor a beutazási jogosultságot bizonyító okiratokat, a karanténszálloda és teszteredményt, valamint a repülőgépen kitöltött egészségügyi és idegenrendészeti nyilatkozatokat is be kell tudni mutatni.

Tranzitátszállás esetét kivéve nem utazhat be az a külföldi, aki 14 nappal a beérkezést megelőzően Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Nepálban, Ománban, Sri Lankában, vagy az Egyesült Arab Emirátusokban járt.

A turista célú látogatásokat, illetve tranzitálást a hatóságok még mindig NEM engedélyeznek, nyári nyitás nem várható!

b) valamennyi filippin állampolgár beutazhat. 

3. Kiutazás az országból:

Magyar állampolgárok továbbra is elhagyhatják az országot, amennyiben a célországba való bejutásuk biztosított és a Fülöp-szigeteki vízumuk, tartózkodási engedélyük nem járt le. A hosszú távú vízummal, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők elutazás előtt be kell szerezzék az Idegenrendészet utazási engedélyét (travel pass: www.facebook.com/immigration.helpline.ph/posts/1391962887825289), ellenkező esetben visszatérésük akadályokba fog ütközni. A beoltottak számára rendelkezésre álló karanténkedvezmény visszatéréskor történő igénybe vételéhez kiutazás előtt regisztrálni kell a Fülöp-szigeteken megtörtént oltottság tényét.

Az elutazó külföldiek vízumhosszabbításukat intézhetik az idegenrendészet helyi irodáiban, valamint a reptéren (több órát is igénybe vehet – szükséges előre időpontot foglalni). Az Idegenrendészet ügyfélszolgálatainak esetleges korlátozásáról itt talál információt.

4. Betazás Magyarországra: 

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a QjnareRt6MjN1ROa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a IeOdYjctfqths5EZMlQa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

Járványügyi szabályok a Fülöp-szigeteken

Az országban rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom (éjféltől reggel 4 óráig) van érvényben.

A tömegközlekedés korlátozott kapacitással, de működik.

A hatóságok változó szigorúsággal ellenőrzik a korlátozásokat, aránytalan erő alkalmazása is előfordulhat.

A munkahelyek, hivatalok a munkatársak 50-100%-os jelenléte mellett működnek;

Éttermek fedett helységei 40, kerthelységei 50%-os kapacitással működhetnek;

Nem működhetnek: autósiskolák, mozik, játéktermek, könyvtárak, múzeumok, galériák, kultúrközpontok, konferenciatermek, kakasviadalok;

18 éven aluliak és 65 éven felüliek, valamint a krónikus betegségben szenvedők és várandós nők nem léphetnek ki lakásukból, kivéve egészségügyi kezelés, alapvető élelmiszerek beszerzése és akik számára engedélyezett munka miatt. A 65 éven felüliek szabadtéri nem kontakt sportolás céljából is kiléphetnek; 

A hatóságok az ország más, jelentős fertőzésszámokat produkáló területeinek lezárását is elrendelhetik. 

Teendők koronavírus megbetegedés esetén

Amennyiben a koronavírus tüneteit észleli magán kérjük, hívja a Fülöp-szigetek Egészségügyi Minisztériumának forró drótját a nap 24 órájában: 8711-1001, 8711-1002, 8651-7800/1149-1150 mellékek (angol, vagy helyi nyelven). Kezelés, vagy karantén esetén kérjük, jelezze ezt emailben (oUrVeWzO2dlY29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1), vagy Facebook üzenetben (www.facebook.com/HunEmbassy.Manila/) a karantén, vagy kórház, az Önt ellátó osztály és ha tudja az illetékes orvos nevével együtt.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ha kiderül, hogy mégsem COVID fertőzött, vagy ha magánkórházba kíván ellátásban részesülni, a költségeket Önnek és/vagy biztosítójának kell állnia (pl. intenzív osztályon a kezelés meghaladhatja a napi 1000 USD-t is!). Ezért MINDENKÉPPEN legyen a Fülöp-szigetekre is érvényes egészségbiztosítása, amely kiterjed a koronavírussal kapcsolatos kezelésre és legalább 100.000 USD fedezetet ad kórházi kezelésre! A magyar államnak, így a konzuli hivatalunknak nincs jogszabályi kötelezettsége az Ön Fülöp-szigeteki gyógykezelésének költségeinek fedezésére és a helyi kórházak megfelelő biztosítás vagy készpénz letét hiányában még a legsúlyosabb eseteket sem látják el!  

Biztonság:

Terror-fenyegetettség:

Az ország déli harmadán, Mindanao-n a kormány továbbra is váltakozó hevességű hadműveleteket folytat az iszlamista gerillák és a kommunista lázadók ellen, akik merényletekkel igyekeznek a jelenleg zajló megbékélési folyamatot akadályozni. Ennek megfelelően a Fülöp-szigeteken 2016. december 1-én bevezetett 3. szintű nemzeti terror-riasztás továbbra is érvényben van ezért Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának biztonsági besorolása szerint:

Magyar állampolgárok ne utazzanak Mindanao, valamint a Sulu-szigetvilág (Basilan, Tawi-Tawi, Jolo) térségébe a folyamatos terrorista cselekmények, illetve a hadsereg és a helyi milíciák rendszeres összecsapásai miatt. Ezen térségek az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába tartoznak. Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, a Fülöp-szigetek egész területe az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Természeti csapások:

A Fülöp-szigeteken évente mintegy 20 jelentősebb tájfun pusztít, elsősorban a júniustól decemberig tartó időszakban. Az esőzéseket kísérő földcsuszamlás-veszély szintén jelentős. Ilyen időszakban számítani kell a repülő és hajójáratok törlésére, áram és telefonkimaradásra. A telekommunikációs hálózatok helyreállítása egy-egy tájfun után napokba is telhet, de a nemzetközi szintű szállodák áram és élelmiszerellátása, valamint biztonsága ezalatt is biztosított. A térségben gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések is. Mindezekről aktuális információ itt található: PAGASA

Politikai helyzet:

A Fülöp-szigeteki Bevándorlási Hivatal továbbra is érvényben tartja figyelmeztetését, mely szerint azok a külföldi állampolgárok, akik részt vesznek politikai felvonulásokon, tüntetéseken, a hatályos jogszabályok alapján letartóztathatók és/vagy kitoloncolhatók az országból. Kérjük, a fentiekre tekintettel kerüljék el a megmozdulásokat és tanúsítsanak fokozott körültekintést!

Az ország vezetője kíméletlen kábítószer-ellenes hadjáratot hirdetett, amelyet a rendőrség és a hadsereg rendkívül komolyan vesz, ezért fokozottan ellenőrizzék csomagjaikat, nehogy abba bárki ilyen szereket tegyen.

Erőszakos cselekmények, bűnözés, börtönviszonyok:

Az országban az erőszakos bűncselekmények és a fegyverek száma magas. A tömegközlekedési eszközökön számíthat lopásra, a taxitársaságok közül csak a megbízhatóakat használják, mert a sofőrök egy része összejátszik a rablóbandákkal, vagy csak egyszerűen túlszámláz. Kerüljék a feltűnő, drága ékszerek, elektronikai eszközök viselését, idegenektől ne fogadjunk el italt vagy ennivalót, mert előfordul, hogy altatót, kábítószert kevernek bele. Előfordul, hogy kiskorú személyek gyanútlan turistákat csapdába csalnak, majd megzsarolnak. A pénzváltás és ATM használat, valamint a bankkártyával történő fizetés során is tanúsítsanak fokozott figyelmet. A zsebtolvajlások magas száma miatt javasolt az útlevelet biztonságos helyen tárolni, és csak annak fénymásolatát magunknál tartani. Az igazolványairól készült elektronikus másolatot tárolja felhőben is. 

A kábítószer használatáért, pedofíliáért kiszabott büntetések igen szigorúak, az ország a világ egyik legrosszabb börtönviszonyaival rendelkezik, a halálozási arány a fogvatartottak közötti erőszak, az orvosi ellátás hiánya miatt igen magas. A koronavírus járvány miatt a sem a rokonok, sem a konzulok nem látogathatják a bentlakókat, a csomagküldést leállították. A gyanúsítottak több évet is eltölthetnek előzetes letartóztatásban formális vád nélkül. Országaink között nincsen büntetés-végrehajtási együttműködési megállapodás és a Fülöp-szigetek nem részese az ilyen tárgyú nemzetközi egyezményeknek.

A bűnbandák sok esetben a terroristák módszereit alkalmazzák: emberrablás, robbantás, utcai lövöldözés. Fokozott körültekintést javaslunk a turisták által látogatott helyeken (pl. üzletközpontok, vallási intézmények, turisztikai látnivalók, rendezvények). Magyar állampolgárok estek áldozatul tolvajoknak („hit and run” taktika – vállon levő táska, kézben tartott mobiltelefon), vagy kábító italoknak bárokban. 

Hasznos helyi telefonszámok:
Rendőrség: 117 vagy (02) 722-0650
Vöröskereszt: 143 vagy (02) 527-8385 től 95-ig
Tűzoltóság: (02) 426-0219 vagy (02) 426-3812
Parti Őrség: (02) 527-3877

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

2020. március 15. óta vízumkötelezettség van érvényben. Vissza, vagy továbbutazásra szóló jegy hiányában a belépni kívánó személy kiutasítható az országból, amely végzés végrehajtása az útlevél elkobzását és akár egy hetes kényszerű reptéri tartózkodást is jelenthet!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően. Figyelem! 2017. január 1-től csak biometrikus útlevéllel lehet belépni az ország területére.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Ha az illető gyermek valamelyik nem filippínó szülője látogatása céljából utazik a Fülöp-szigetekre, be kell mutatnia annak tartózkodási engedélyének másolatát. Az egyedül utazó gyermek szüleinek hozzájáruló nyilatkozatot kell tenniük a legközelebbi Fülöp-szigeteki nagykövetségen vagy a Bevándorlási Hivatal regionális irodájában. Kérjük, hogy részletes információért forduljanak a Fülöp-szigeteki Köztársaság budapesti nagykövetségének konzuli hivatalához: CjvEErlg4JM25Y29uc3VsYXJAcGhpbGVtYmFzc3kuaHU=

Kiskorúnak a Fülöp-szigetekről egyedül, vagy nem a szülő(kk)el történő kiutazásához szükséges a filippínó Családügyi Minisztérium engedélye (www.dswd.gov.ph/dswd-travel-clearance-needed-for-minors-traveling-abroad-alone-without-parents/). Az egyik szülővel történő utazáshoz szükséges a másik szülő engedélye, vagy annak bizonyítása, hogy az adott szülő gyakorolja a szülői felügyeleti jogokat.

Ugyan mindkét ország csatlakozott a Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló, 1980. évi Hágai egyezményhez, azonban egymás vonatkozásában az még nem lépett hatályba, így rendelkezéseit egyelőre nem lehet alkalmazni. Amennyiben gyermekét párja az Ön belegyezése nélkül vitte a Fülöp-szigetekre, családügyi kérdésekben járatos ügyvéd felfogadásával szerezhet érvényt jogainak. Kérjük, olvassa el az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatóját.

A külföldiek tartózkodásáról szóló jogszabály (Alien Registration Act) értelmében a Fülöp-szigeteken tartósan élő külföldi állampolgárok minden évben kötelesek regisztrálni a Bevándorlási Irodánál (Bureau of Immigration). A regisztrációt elmulasztókat pénzbírsággal vagy akár kiutasítással is büntethetik.

További idegenrendészeti és az utazó kiskorúakról szóló információ: www.dfa.gov.ph/guidelines-requirements.

Hosszú távú tartózkodás:

A külföldiek tartózkodásáról szóló jogszabály (Alien Registration Act) értelmében a Fülöp-szigeteken tartósan élő külföldi állampolgárok minden évben (február) kötelesek (újra)regisztrálni a Bevándorlási Irodánál (Bureau of Immigration). A regisztrációt elmulasztókat pénzbírsággal vagy akár kiutasítással is büntethetik. A külföldiek regisztrációjáról szóló törvény értelmében a huzamosabban a Fülöp-szigeteken tartózkodó külföldi állampolgároknak minden év február utolsó napjáig kell személyesen újraregisztrálniuk az Idegenrendészeten. A kivételek és a részletes szabályok itt találhatók: http://immigration.gov.ph/images/Advisory/2019/12_Dec/2019Dec11_AnnualRep2020.pdf

Házikedvencek beutazása:

További információ a NÉBIH oldalán található, valamint az alábbi oldalon is talál tájékoztatást: www.pettravel.com/immigration/philippines.cfm.

Vám:

Sertéstermékek: Szigorú büntetés a sertéshúsból készült termékek behozatalára! A Fülöp-szigeteki hatóságok több mint 1 millió Ft-nyi pesó büntetést helyeztek kilátásba azon turisták számára, akik az afrikai sertéspestis (ASP) által fertőzött országokból (pl. Magyarország) bármilyen sertéshúsból készült terméket próbálnak behozni az országba!

A Fülöp-szigeteki Köztársaság vámhivatalának elérhetőségei megtalálhatóak a filippin pénzügyminisztérium (Department of Finance) honlapján: www.dof.gov.ph/index.php/directory/bureau-of-customs. 

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Fülöp-szigeteki Peso (PHP), korlátozott mennyiségben dollárt szinte minden pénzváltóban és bankban, eurót csak bizonyos helyeken lehet váltani.  1000 USD-n felüli váltási szándékot legalább egy nappal előre kell jelezni.

Időjárás: Az ország éghajlata trópusi, az esős, tájfunokkal tarkított évszak júniustól októberig tart, a száraz decembertől májusig, de a levegő páratartalma egész évben magas. 

Közlekedés: Több tucat helyi légiközlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül számos nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Javasoljuk, ezért a nemzeti légitársaság (Philippine Airlines) és a Cebu Pacific Air járatait. Az utazás megtervezésnél kérjük, legyenek figyelemmel arra, hogy a koronavírus járvány miatt a belső járatokat előzetes figyelmeztetés nélkül törölhetik! A szigetek között működő kompjáratok zsúfoltak, gyakoriak a balesetek. Az autóbusz járatok közül csak a megbízható járművekkel üzemelők igénybe vételét javasoljuk. Taxiknál követeljük meg a taxióra használatát. Már az út elején fényképezze le és küldje el a sofőr adatlapját ismerőseinek, amelynek a szabályok szerint jól látható helyen kell lennie. Triciklinél a visszaélések gyakoribbak, ha a külföldi az egyedüli utas (pl. a fuvarozó visszaútjának megtérítése). A legendás jeepney nevű 15-20 fős járművek olcsók, azonban műszaki állapotuk gyakran nem kielégítő és a szűk helyen zsebtolvajlás előfordulhat. Sok esetben a jármű csak akkor indul el, amennyiben van elegendő utas. Az országban jobbra tartás van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályok értelmezése rugalmas. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, illetve bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Egy éven túli tartózkodás esetén helyi jogosítvány kötelező. Alkoholos és egyéb befolyásoltság állapotában járművet vezetni súlyos büntetést von maga után.

Balesetbiztosítás: Utazás előtt javasolt minden kockázatra, kiterjedő baleset-biztosítást kötni, ugyanis a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás csak egyes, kifejezetten drága intézményekben biztosított. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban általánosan elfogadott az angol nyelv használata, azonban kevésbé művelt személyek nyelvtudása igen korlátozott. Ez a vidéki hivatalokra is igaz. Az ügyintézés nehézkes, a határidő gyakori csúszása jellemző. Célszerű időről-időre írásban és szóban is érdeklődni. Mindig kérjük el az ügyintéző nevét és elérhetőségét. Az elektronikus ügyintézés lassan nyer teret. Amennyiben az ügyintézőnek módjában áll könnyen segíteni, örömmel megteszi, azonban a bonyolultabb ügyekben halasztgatásokra kell számítani.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó része a katolikus vallás követője, míg a déli Mindanao szigeten és a hozzá számító kisebb szigeteken élők 24%-a muzulmán. A vallási ünnepek és munkaszüneti napok száma magas, a körmenetek alkalmával előfordul, hogy akár milliós számban zsúfolódnak össze a hívek az utcákon, tereken számos, akár halálos balesetet is okozva. Javasoljuk, hogy az adott vallás ruházkodási és egyéb előírásait tartsák tiszteletben, amennyiben vallási létesítményeket és eseményeket látogatnak.

Kábítószer: A kábítószerrel történő visszaélésre vonatkozó szabályokat a törvényhozás módosította, ezáltal tényleges életfogytig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az a személy, aki legalább 3 fő részvételével tartott összejövetelen, mennyiségtől és minőségtől függetlenül kábítószert tart, fogyaszt vagy kínál! A halálbüntetés visszaállítása a törvényhozás előtt van, a kezdeményezés főleg a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket tervezi halállal sújtani.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 
Általános vészhívószámok: 112 és 911. Oltások kapcsán az Országos Epidemiológiai Központ felkeresését javasoljuk, legalább két hónappal az utazás előtt.

Egészségbiztosítás: Utazás előtt javasolt minden kockázatra, ideértve a koronavírus megbetegedést, kiterjedő egészségügyi biztosítást kötni, ugyanis a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás csak egyes, kifejezetten drága intézményekben biztosított. Biztosítás nélkül még a súlyos állapotban levő személyeket sem feltétlenül látják el. 

Koronavírus: Kérjük olvassa el Aktuális rovatunkat a friss COVID információkért.

Dengi-láz: A koronavírus miatt a dengi láz elleni fellépés és információadás háttérbe szorult, de ez nem jelenti azt, hogy nincs továbbra is jelen a Fülöp-szigeteken, különösen az esős évszakban (május végétől szeptemberig).  Kérjük, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha a dengi-láz első tüneteit - magas láz, hányinger, erős ízületi és izomfájdalom, kiütés, vérzés - vélik felfedezni magukon és kérjenek vérvizsgálatot. A kór enyhébb esetben egy körülbelül tíz napig tartó betegség, míg súlyosabb formái belső vérzéshez és halálhoz is vezethetnek.  

Védőoltás a Fülöp-szigeteken egyelőre nincs engedélyezve annak esetleges káros hatásai miatt, ezért különböző, a kereskedelemben kapható szúnyogriasztó eszközök használata javasolt. Kerüljék a vizes-lápos területeket. Az alábbi honlapon érhetők el a kórral foglalkozó kórházak elérhetőségei: www.doh.gov.ph/dengvaxia-hotline-and-dengue-expresslane 

Pólió/fertőző gyermekbénulás: Az alacsony átoltottsági szint miatt ismét megjelent az országban a fertőző gyermekbénulás, amely könnyen terjed. Csak biztonságos üveges ivóvizet és kellő tisztaságú élelmiszert fogyasszanak (pl. megfelelően megmosott gyümölcs, zöldség)! Javasolt, hogy bárki (felnőtt és gyermek egyaránt), aki 4 hétnél hosszabb ideig kíván az országban tartózkodni adasson be magának egy dózis aktiválatlan oltást (IPV) legalább egy hónappal a kiutazást megelőzően. Erre akkor van szükség, ha az ezt megelőző 12 hónapban nem kapott ilyen oltást. Fontos, hogy ha olyan országba mennek tovább a Fülöp-szigetekről, amely előírja a pólió védettséget, akkor is adassák be maguknak ezt az oltást, hogy ha már kevesebb, mint 4 hét van hátra az utazásig.

HIV/AIDS: A HIV megbetegedések száma évek óta havonta 1000 fővel növekszik a Fülöp-szigeteken. Jelenleg kb. 40.000 fertőzött személyt tartanak nyilván a hatóságok, akik legnagyobb része férfi. Kérjük ezért, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket!

Kanyaró (measles) és rózsahimlő (rubella) járvány: A több éve folyamatban levő  járványok ellen a kormány nagyarányú oltási kampányba kezdett 2020-ban, amely 2021-ben is folytatódik.  A betegség terjedését a koronavírus miatti kötelező maszkhasználat is lassítja. A megbetegedések és a halálos áldozatok továbbra is javarészt az 5 éven aluli korosztályból kerülnek ki, de csekélyebb mértékben minden korosztály érintett. Kérjük utazás előtt ellenőrizze beoltottságát, különösen a gyermekek és az 1969 előtt szültetettek. 

Víz, élelmiszer: Az ország trópusi klímája miatt az élelmiszerek megfelelő tárolása nem mindenhol megoldott, ezért gyakoriak a romlott étel és a fertőzött víz miatti akár súlyos lefolyású megbetegedések. Kiemelten ügyeljenek ezért a biztonságos ivóvíz és élelmiszer fogyasztásra.  Csapvízet ne fogyasszon. 

Elérhetőségek:

Magyarország Fülöp-szigeteki Nagykövetségének Konzuli Hivatala:
Cím: DelRosarioLaw Centre, 21st Drive corner 20th Drive, Bonifacio Global City,1630 Taguig, Metro Manila
Előhívó: +63 2
Telefon és fax: 8816-7383
E-mail: tigOzhXiEDVfSI92mmUTUjU2Y29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1
Web: https://manila.mfa.gov.hu

Fülöp-szigetek Budapesti Nagykövetsége
Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron utca 58.
Előhívó: 06-1
Telefon: 391-4300, 391-4301
Fax: 200-5528
E-mail: ILFJnSPBIoym9mWIUy2mcYcGhidWRhQHBoaWxlbWJhc3N5Lmh1 és consular@philembassy@.hu
Web: http://budapestpe.dfa.gov.ph 

Egyéb információ:

Manilai külképviseletünk oldalán >>