Ázsia

Mai napon is érvényes: 2019.03.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Manila

Aktuális:

2019. 03. 14. 
A csapadékhiány miatt a manilai fővárosi vízmű korlátozást vezetett be, így időszakos víznyomás csökkenésre vagy leállásra lehet számítani 7.00 óra és éjfél között a következő fővárosi városrészekben: Marikina, Pasig, Quezon City, Taguig, Mandaluyong, San Juan, illetve a szomszédos Rizal megye Antipolo, Angono, Binangonan, San Mateo, Rodriguez, Taytay, és Jalajala területein. A nagyobb lakó- és irodaépületek egyelőre elegendő víztartalékkal rendelkeznek, ballonos ivóvíz továbbra is rendelkezésre áll a helyi kereskedelemben. A helyzet várhatóan csak az esős évszak május végi beköszöntével normalizálódik. Az érintett városrészek listáját itt frissítik: www.manilawater.com/customer/agos/2019-03-04/service-advisory--2019-el-ni-o-water-supply-contingency-plan

2019. 03. 14.
A januárban kitört kanyarójárványt még nem sikerült megfékezni, a megbetegedések és a halálos áldozatok továbbra is javarészt az 5 éven aluli korosztályból kerülnek ki, de csekélyebb mértékben minden korosztály érintett. Naponta 1000 új megbetegedést regisztrálnak országszerte. Kérjük utazás előtt ellenőrizze beoltottságát, különösen a gyermekek és az 1969 előtt szültetettek. A legjobban érintett területeket és az esetek számát az alábbi angol nyelvű oldalon követhetik nyomon: https://reliefweb.int/report/philippines/ndrrmc-update-sitrep-no-09-re-measles-outbreak-11-march-2019-500-pm 

A dengi-lázzal megfertőződöttek száma 67%-al emelkedett a tavalyi év hasonló időszakához képest, amely szintén főleg a gyermekeknél és az időseknél lehet különösen súlyos lefolyású. Védőoltás nincs, különböző, a kereskedelemben kapható szúnyogriasztó eszközök használata javasolt. A kormány az alábbi angol nyelvű honlapon tájékoztatja a nyilvánosságot a fejleményekről: www.doh.gov.ph/node/16849

2019. 03. 14.
A muzulmán területek autonómiájáról szóló új törvény végrehajtását egyelőre csak elszórtan kísérik erőszakos cselekmények. A Mindanao szigetvilágban 2019. december 31-ig meghosszabbított rendkívüli állapot a polgári és szabadságjogok korlátozásával járnak. Ebben a régióban a hatóságok és képviseletünk által biztosított konzuli védelem korlátozott. Az ország többi területén is fokozott körültekintést kérünk az utazóktól, különösen a nyugati turisták által látogatott helyeken (pl. üzletközpontok, vallási intézmények, turisztikai látnivalók, rendezvények) és ellenőrzési pontokon! 

2019. 02. 07.
A májusi törvényhozási választások kapcsán fokozódó rivalizálásra kell számítani a januártól megindult kampányidőszakban. A jelöltek közötti feszültségek áldozatokkal járó leszámolásokhoz vezethetnek. Ezért kérjük, hogy a politikai rendezvényektől tartsák távol magukat. A helyi szabályozás értelmében a politikai eseményeken és/vagy tevékenységben részt vevő külföldieket pénz, vagy börtönbüntetés esetleg deportálás sújthatja.

Biztonság:

Terror-fenyegetettség:

A Fülöp-szigeteken 2016. december 1-től 3. szintű nemzeti terror-riasztás van érvényben. Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának biztonsági besorolása szerint:

  • Magyar állampolgárok ne utazzanak Mindanao, valamint a Sulu-szigetvilág (Basilan, Tawi-Tawi, Jolo) térségébe a folyamatos terrorista cselekmények, illetve a hadsereg és a helyi milíciák rendszeres összecsapásai miatt. Ezen térségek az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába tartoznak. Ugyanakkor Davao városában jelentősen javult a közbiztonsági helyzet, így oda szervezett csoportos programként javasoljuk a látogatást.
  • Az ország többi területe a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába tartozik.

Ugyan az ország déli harmadán, Mindanaón a hadsereg befejezte Marawi városának felszabadítását az iszlamista lázadóktól, a kormányzat értékelése szerint azonban a harcosok egy része szétszóródott a térségében, így az ellenük folytatott hadműveletek jelenleg is zajlanak, ezért az egész szigetre kiterjesztett rendkívüli állapotot az év végéig meghosszabbították. Reális a veszélye annak is, hogy az elmenekült szélsőségesek a Fülöp-szigetek más városaiban és turisztikai látnivalók helyszínén terrorcselekményeket hajtanak végre.

Természeti csapások:

A Fülöp-szigeteken évente mintegy 20 jelentősebb tájfun pusztít, elsősorban a júniustól decemberig tartó időszakban. Az esőzéseket kísérő földcsuszamlás-veszély szintén jelentős. A térségben gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések is. Mindezekről aktuális információ itt található: PAGASA

Politikai helyzet:

A Fülöp-szigeteki Bevándorlási Hivatal továbbra is érvényben tartja figyelmeztetését, mely szerint azok a külföldi állampolgárok, akik részt vesznek politikai felvonulásokon, tüntetéseken, a hatályos jogszabályok alapján letartóztathatók és/vagy kitoloncolhatók az országból. Kérjük, a fentiekre tekintettel kerüljék el a megmozdulásokat és tanúsítsanak fokozott körültekintést!

Az ország vezetője kíméletlen kábítószer-ellenes hadjáratot hirdetett, amelyet a rendőrség és a hadsereg rendkívül komolyan vesz, ezért fokozottan ellenőrizzék csomagjaikat, nehogy abba bárki ilyen szereket tegyen.

Erőszakos cselekmények:

Az országban az erőszakos bűncselekmények és a fegyverek száma magas. A bűnbandák sok esetben a terroristák módszereit alkalmazzák, gyakran fordulnak elő emberrablások, robbantások, utcai lövöldözések. A tömegközlekedési eszközökön mindennaposak lopások, a taxitársaságok közül csak a megbízhatóakat használják, mert a sofőrök egy része összejátszik a rablóbandákkal. Kerüljük a drága ékszerek viselését, idegenektől ne fogadjunk el italt vagy ennivalót, mert előfordul, hogy altatót, kábítószert kevernek bele. Előfordul, hogy kiskorú személyek gyanútlan turistákat csapdába csalnak, majd megzsarolnak. A pénzváltás és ATM használat, valamint a bankkártyával történő fizetés során is tanúsítsanak fokozott figyelmet.

A zsebtolvajlások magas száma miatt javasolt az útlevelet biztonságos helyen tárolni, és csak annak fénymásolatát magunknál tartani. A kábítószer használatáért, pedofíliáért kiszabott büntetések igen szigorúak, a börtönviszonyok a magyarországinál sokkal rosszabbak. 

Manilai külképviselet vészhelyzeti mobilszáma:
külföldről: 0063 917 824 38 65
Fülöp-szigeteken belül: 0917 824 38 65
(időpontegyeztetésben és vízuminformációban kizárólag a Konzuli Hivatal tud segítséget adni a NOkfSRZWyhQcq2FmY29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1 címen, vagy a +63 2 816 7378 számon!)

Hasznos helyi telefonszámok:
Rendőrség: 117 vagy (02) 722-0650
Vöröskereszt: 143 vagy (02) 527-8385 től 95-ig
Tűzoltóság: (02) 426-0219 vagy (02) 426-3812
Parti Őrség: (02) 527-3877

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Vissza, vagy továbbutazásra szóló jegy hiányában a belépni kívánó személy kiutasítható az országból, amely végzés végrehajtása az útlevél elkobzását és akár egy hetes kényszerű reptéri tartózkodást is jelenthet!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően. Figyelem! 2017. január 1-től csak biometrikus útlevéllel lehet belépni az ország területére.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Ha az illető személy valamelyik szülője látogatása céljából utazik a Fülöp-szigetekre, be kell mutatnia a szülő tartózkodási engedélyének másolatát. Az egyedül utazó gyermek szüleinek hozzájáruló nyilatkozatot kell tenniük a legközelebbi Fülöp-szigeteki nagykövetségen vagy a Bevándorlási Hivatal regionális irodájában. Kérjük, hogy részletes információért forduljanak a Fülöp-szigeteki Köztársaság budapesti nagykövetségének konzuli hivatalához: GaoEcBvtAPrSsSU4zET0Y29uc3VsYXJAcGhpbGVtYmFzc3kuaHU=

Ugyan mindkét ország csatlakozott a Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló, 1980. évi Hágai egyezményhez, azonban egymás vonatkozásában az még nem lépett hatályba, így rendelkezéseit egyelőre nem lehet alkalmazni. Kérjük, olvassa el az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatóját.

A külföldiek tartózkodásáról szóló jogszabály (Alien Registration Act) értelmében a Fülöp-szigeteken tartósan élő külföldi állampolgárok minden évben kötelesek regisztrálni a Bevándorlási Irodánál (Bureau of Immigration). A regisztrációt elmulasztókat pénzbírsággal vagy akár kiutasítással is büntethetik.

További idegenrendészeti és az utazó kiskorúakról szóló információ: www.dfa.gov.ph/guidelines-requirements.

Vízum:

30 naptári napot nem meghaladó turista célú tartózkodás esetén NEM szükséges vízum. A beutazóknak rendelkezniük kell érvényes, visszatérésre vagy továbbutazásra jogosító repülő- vagy hajójeggyel. A 30 napot meghaladó tartózkodáshoz vízum beszerzése szükséges, melyet a Fülöp-szigeteki Köztársaságnak a kérelmező állandó lakóhelye szerinti konzuli hivatalában lehet személyesen beszerezni.  

Házikedvencek beutazása:

További információ a NÉBIH oldalán található, valamint az alábbi oldalon is talál tájékoztatást: www.pettravel.com/immigration/philippines.cfm.

Vám:

A Fülöp-szigeteki Köztársaság vámhivatalának elérhetőségei megtalálhatóak a filippin pénzügyminisztérium (Department of Finance) honlapján: www.dof.gov.ph/index.php/directory/bureau-of-customs. 

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Fülöp-szigeteki Peso (PHP), korlátozott mennyiségben dollárt szinte minden pénzváltóban és bankban, eurót csak bizonyos helyeken lehet váltani.  1000 USD-n felüli váltási szándékot legalább egy nappal előre kell jelezni.

Időjárás: Az ország éghajlata trópusi, az esős, tájfunokkal tarkított évszak júniustól októberig tart, a száraz decembertől májusig, de a levegő páratartalma egész évben magas. 

Közlekedés: Több tucat helyi légiközlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül számos nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Javasoljuk, ezért a nemzeti légitársaság (Philippine Airlines) és a Cebu Pacific Air járatait. Az utazás megtervezésnél kérjük, legyenek figyelemmel arra, hogy több órás, de akár napos késések is előfordulhatnak!

A szigetek között működő kompjáratok zsúfoltak, gyakoriak a balesetek. Az autóbusz járatok közül csak a megbízható járművekkel üzemelők igénybe vételét javasoljuk. Taxiknál követeljük meg a taxióra használatát. Triciklinél a visszaélések gyakoribbak, ha a külföldi az egyedüli utas (pl. a fuvarozó visszaútjának megtérítése). A legendás jeepney nevű 15-20 fős járművek olcsók, azonban műszaki állapotuk gyakran nem kielégítő és a szűk helyen zsebtolvajlás előfordulhat. Menetrend se on-, se offline nem gyakori. 

Az országban jobbra tartás van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályok értelmezése rugalmas. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, illetve bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Alkoholos és egyéb befolyásoltság állapotában járművet vezetni súlyos büntetést von maga után.  

Biztosítás: Utazás előtt javasolt minden kockázatra kiterjedő egészségügyi biztosítást kötni, ugyanis a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás csak egyes, kifejezetten drága intézményekben biztosított.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban általánosan elfogadott az angol nyelv használata, azonban kevésbé művelt személyek nyelvtudása igen korlátozott. Ez a vidéki hivatalokra is igaz. Az ügyintézés nehézkes, a határidő gyakori csúszása jellemző. Célszerű időről-időre írásban és szóban is érdeklődni. Mindig kérjük el az ügyintéző nevét és elérhetőségét. Az elektronikus ügyintézés lassan nyer teret. Amennyiben az ügyintézőnek módjában áll könnyen segíteni, örömmel megteszi, azonban a bonyolultabb ügyekben halasztgatásokra kell számítani.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó része a katolikus vallás követője, míg a déli Mindanao szigeten és a hozzá számító kisebb szigeteken élők 740%-a muzulmán. A vallási ünnepek és munkaszüneti napok száma magas, a körmenetek alkalmával előfordul, hogy akár milliós számban zsúfolódnak össze a hívek az utcákon, tereken számos, akár halálos balesetet is okozva. Javasoljuk, hogy az adott vallás ruházkodási és egyéb előírásait tartsák tiszteletben, amennyiben vallási létesítményeket és eseményeket látogatnak.

Kábítószer: A kábítószerrel történő visszaélésre vonatkozó szabályokat a törvényhozás módosította, ezáltal tényleges életfogytig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az a személy, aki legalább 3 fő részvételével tartott összejövetelen, mennyiségtől és minőségtől függetlenül kábítószert tart, fogyaszt vagy kínál!

A Boracay szigetről: Az egyik legnépszerűbb turista célpont, Boracay szigetének környezetvédelmi zárlatát a hatóságok feloldották, azonban kizárólag érvényes foglalással rendelkező turisták léphetnek a szigetre, egyszerre nem több, mint 19.000 fő. A szálláshelyek működésének ellenőrzése még zajlik, így alapos utánajárásra van szükség, hogy a lefoglalt hotellel minden rendben van-e. A jóváhagyott szálláshelyek friss listája itt található

Foglalás előtt javasoljuk az Idegenforgalmi Minisztérium kihelyezett irodájától tájékoztatást kérni: Department of Tourism - Boracay Field Office, Mr. Kristoffer Leo Velete Officer-In-Charge / Team Leader, Department of Tourism,  D'Mall, Station 2, Balabag, Boracay, Malay, 5608 AKLAN,  E-Mail: yqXMdQGbfGhQgxjwz8Z01OzJzzZGVwdG91cjZib3JhY2F5QHlhaG9vLmNvbQ==.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 
Általános vészhívószámok: 112 és 911.

A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem javasolt. Oltások kapcsán az Országos Epidemiológiai Központ felkeresését javasoljuk, legalább két hónappal az utazás előtt. Érdemes az üzletekben országszerte könnyen és olcsón megvásárolható szúnyogriasztó termékek használata. Láz esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, ugyanis a dengue-láz, illetve némely területeken a malária veszélye, főleg a csapadékos, erdős, mocsaras vidéki területeken magas.

Elérhetőségek:

Magyarország Fülöp-szigeteki Nagykövetségének Konzuli Hivatala:
Cím: DelRosarioLaw Centre, 21st Drive corner 20th Drive, Bonifacio Global City,1630 Taguig, Metro Manila
Előhívó: +63 2
Telefon és fax: 816-7383
E-mail: TDqufeGZXBmfD9NYZGFjzFMY29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1
Web: https://manila.mfa.gov.hu

Fülöp-szigetek Budapesti Nagykövetsége
Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron utca 58.
Előhívó: 06-1
Telefon: 391-4300, 391-4301
Fax: 200-5528
E-mail: dmXQXJw92D04AIZDgcGhidWRhQHBoaWxlbWJhc3N5Lmh1 és consular@philembassy@.hu
Web: http://budapestpe.dfa.gov.ph 

Egyéb információ:

Manilai külképviseletünk oldalán >>