Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés. A  Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még elindulás előtt regisztráljon konzuli védelemre, akár telefonos applikáción keresztül! 

Elérhető külképviselet:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Manila

Felhívjuk a figyelmet, hogy képviseletünk csak előzetes e-mailes (WqGvXRsiKQpxZzamq5MZJzUY29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1) időpontegyeztetés alapján tud ügyfeleket fogadni. 

Amennyiben Önnek, vagy hozzátartozójának külföldön sürgős segítségre van szüksége, kérjük hívja a Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központot a 06-80-36-80-36, vagy külföldről a 0036-80-36-80-36 számon. A Központ elérhető Viberen a 0036-30-36-36-555, WhatsApp-on pedig a 0036-30-36-36-111 számon.

Tiszteletbeli konzulátusok (csak angol nyelven!):

Aktuális:

2022. 04. 14.

Vulkánhelyzet enyhülés

A fővárostól kb. 65 km-re délre fekvő Taal vulkán kürtőjében március 26-án reggel 7 óra 22 perckor rövid freatomagmatikus kitörést észleltek, amely nyomán a hatóságok a riasztási szintet az ötfokozatú skálán az eddigi 2-esről 3-asra emelték. Mivel a vulkán aktivitása az elmúlt 10 napban minimálisra csökkent, a riasztási szintet a 2-es szintre enyhítették és a kitelepítések által érintett lakosság visszaköltözése otthonaikban megkezdődött. 

2022. 03. 30.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Az ország biztonsági besorolását Magyarország visszaállította a koronavírus járvány előtti állapotba, részletesebben lásd a Terrorfenyegetettség pontban. 

Az intézkedések körét a hatóságok folyamatosan a járványügyi helyzethez igazítják, ezért javasoljuk, hogy utazása megkezdése előtt mindenképpen tájékozódjon telefonon vagy e-mailben a legfrissebb fejleményekről a Konzuli Szolgálat kollégáitól.

A Fülöp-szigetek kormánya 2022. február 1-étől ideiglenesen felfüggesztette az országok járványügyi besorolását (vörös/sárga/zöld) és kiindulási országuktól független beutazási szabályokat léptetnek életbe.

2022. február 10-től visszaállították a COVID előtti vízummentességet az akkori kedvezményezett országok állampolgárai számára, ideértve a magyar útlevéllel rendelkező turista és üzleti utazókat is a lent található feltételekkel. Az országlista ide klikkelve letölthető: https://dfa.gov.ph/list-of-countries-for-21-day-visa 

Amennyiben az utazó rendelkezik negatív laboratóriumi antigén angol nyelvű teszteredménnyel ÉS a koronavírus elleni oltásait igazoló (ún. „sárga”) WHO Nemzetközi Oltási Igazolvánnyal, vagy egyéb a filippin hatóságok által elfogadott igazolással, és COVID megbetegedésre is kiterjedő, legalább 35.000 USD fedezetű utazási biztosítással, karantén nélkül léphet be az országba. FIGYELEM! A magyar vakcinaigazolvány elfogadására NINCS megállapodás országaink között! A WHO Nemzetközi Oltási Igazolvány külön díj ellenében igényelhető a külföldi utazásokhoz szükséges védőoltásokat nyújtó magyarországi oltási központokban. Jelenleg az oltási igazolások kapcsán nem vizsgálják a vakcinák beadásának időpontját.

FIGYELEM! A fenti intézkedéseket a fertőzésszámok tükrében a hatóságok folyamatosan felülvizsgálják, így akár azonnali hatállyal visszaállíthatják a beutazási tilalmat. Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyes önkormányzatok a saját járványhelyzetük függvényében továbbra is előírnak karantént a beutazók számára, így az, hogy az országba beléphet, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy az adott településre is karantén nélkül megérkezhet!

A fentiekből eredő károkért (repülőjegy, szállás stb.) a hatóságok nem felelnek, az kizárólag az utazó kockázata, ezért célszerű utazáslemondást is magába foglaló biztosítást kötni.

a) Be lehet-e utazni az országba? IGEN. 

b) Kell-e teszt? IGEN, valamennyi beutazó csak negatív laboratóriumi (nem házi) antigén angol nyelvű teszt birtokában léphet be az országba, kivéve a 3 év alatti gyermekek. Amennyiben tüneteket mutatnak, ezen gyermekek számára is kötelező a teszt. Az oltással még nem rendelkező, 12 év alatti gyermekek az őket kísérő felnőttekre vonatkozó szabályokat kell, hogy kövessék.

  • i. Teljesen beoltott személyek: érkezéskor angol nyelvű negatív laboratóriumi antigén teszteredményt kell bemutatni, amely az indulást megelőzően nem több mint 24 órával készült, vagy RT-PCR tesztet, amely viszont az indulást megelőzően 48 órával készült. Szintén érkezéskor kell bemutatni a teljes beoltottság igazolását WHO Nemzetközi Oltási Könyv, vagy a filippin https://vaxcert.doh.gov.ph/ rendszer által elfogadott oltási igazolást, vagy a Fülöp-szigetek kormánya által elfogadott egyéb külföldi oltási igazolást. Hét napon át önmegfigyelést kell végezni és a tünetek jelentkezésekor haladéktalanul értesíteni kell a tartózkodási helyük szerinti önkormányzat egészségügyi osztályát.
    FIGYELEM, a magyar vakcinaigazolványt a Fülöp-szigetek egyelőre nem ismeri el, így az nem alkalmas a karantén nélküli beutazásra.
  • ii. Nem, vagy részben beoltott személyek, vagy akik beoltottságát igazoló dokumentumot nem fogadják el a hatóságok: érkezéskor angol nyelvű negatív RT-PCR teszteredményt kell bemutatni, amely az indulást megelőzően nem több mint 48 órával készült. Szintén érkezéskor karanténszálloda foglalást kell bemutatni ahova a reptérről kijelölt taxival egyenesen oda kell hajtani. Az ötödik napon RT-PCR tesztet kell elvégezni, amely eredményétől függően el lehet hagyni a szállodát a hetedik napon és a beérkezést követő 14 napig házi karanténban kell maradni. A tartózkodási helyük szerint önkormányzat Egészségügyi Vészhelyzeti Akciócsoportja (Barangay Health Emergency Response Teams) felügyeli a karantén kötelezettség betartását.    

c) Kell-e regisztrálni? Igen.

Becsekkoláskor ellenőrizhetik a kötelező online regisztráció meglétét. Ezt a One Health Pass honlapon keresztül kell három 1-3 nappal az indulás előtt elvégezni és a kapott QR kódot kérésre kinyomtatva be kell mutatni a légitársaságnak, illetve a hatóságoknak. FIGYELEM! Több ál-honlap is létezik! Ezeket onnan lehet felismerni, hogy pénzt kérnek a regisztrációért. A hivatalos honlap ingyenes és az jelenleg innen érhető el: www.onehealthpass.com.ph/e-HDC/

Angol nyelvű tájékoztató video: https://onehealthpass.com.ph/videos.html és angol nyelvű válaszok az esetlegesen felmerülő problémákra: https://onehealthpass.com.ph/faq.html 

d) Oltottsággal járó kedvezmények: lásd a b)/i. pontot

e) Karanténkötelezettség: Oltottságtól függ.

Saját költségen, a nem, vagy részben beoltott személyek, vagy akik beoltottságát igazoló dokumentumát nem fogadják el a hatóságok legalább 7 napig. Szintén karanténba kerülnek a pozitívra tesztelt személyek. A folyamatosan frissülő részletek itt találhatók: https://iatf.doh.gov.ph/?page_id=77   

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük, hogy a megadott linken szereplő hatósághoz forduljon további kérdéseivel.

f) Üzleti célú beutazás: Lehetséges.

g) Tranzitálási szabályok: az alábbi honlapon folyamatosan frissülő szabályok betartásával immár lehetséges:

www.philippineairlines.com/en/ph/Home/TravelInformation/BeforeYouFly/AtTheAirport/ConnectingFlights

h) A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Lásd 1/b. pont.

Egyéb hasznos információk:

Kormány által elfogadott teszthelyszínek: https://doh.gov.ph/licensed-covid-19-testing-laboratories 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

A főbb nemzetközi repterek tájékoztató honlapjai:

Manila: www.manila-airport.net/ 

Clark: www.clarkinternationalairport.com/ 

Cebu: www.mactancebuairport.com/ 

Davao: www.davaoairport.com/en 

illetve a nemzeti légitársaság tájékoztató lapja: www.philippineairlines.com/en/covid-19/arrivingintheph  

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból:

A légitársaságok becsekkoláskor FOKOZOTTAN ellenőrzik a célország által előírt dokumentáció meglétét, javasolt 1 órával többet rászámolni a procedúrára!

Magyar állampolgárok továbbra is elhagyhatják az országot, amennyiben a célországba való bejutásuk biztosított és a Fülöp-szigeteki vízumuk, tartózkodási engedélyük nem járt le. A hosszú távú vízummal, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők elutazás előtt be kell szerezzék az Idegenrendészet utazási engedélyét (travel pass: www.facebook.com/immigration.helpline.ph/posts/1391962887825289), ellenkező esetben visszatérésük akadályokba fog ütközni. A beoltottak számára rendelkezésre álló karanténkedvezmény visszatéréskor történő igénybe vételéhez kiutazás előtt regisztrálni kell a Fülöp-szigeteken megtörtént oltottság tényét: www.vaxcert.doh.gov.ph/.

Az elutazó külföldiek vízumhosszabbításukat intézhetik az idegenrendészet helyi irodáiban, valamint a reptéren (több órát is igénybe vehet – szükséges előre időpontot foglalni). Az Idegenrendészet ügyfélszolgálatainak esetleges korlátozásáról itt talál információt.

3. Beutazás Magyarországra: 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a jndXQKxFgRdvk2N4a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a iJGHvYpA4z0UYa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Járványügyi szabályok a Fülöp-szigeteken

Az országban rendkívüli állapot van érvényben, de a kijárási tilalmat már csak a járványtól leginkább sújtott önkormányzatok tartják fent.

A tömegközlekedés működik, a vakcina kártya bemutatását a fertőzöttebb térségekben kérhetik.

A hatóságok változó szigorúsággal ellenőrzik a korlátozásokat, aránytalan erő alkalmazása is előfordulhat.

A munkahelyek, hivatalok a legenyhébb járványügyi besorolásba került településeken a munkatársak 100%-os jelenléte mellett működhetnek;

Üzletek, éttermek, fodrászok és egyéb fedett helységek vakcinaigazolás bemutatását kérhetik.

A hatóságok az ország jelentős fertőzésszámokat produkáló területei azonnali hatállyal lezárhatják. Az egyes tartományok besorolásának folyamatosan frissülő listája itt található: www.philippines.travel/safetrip az egyes besorolási szintekhez tartozó szabályokért kérjük klikkeljen ide: https://iatf.doh.gov.ph/wp-content/uploads/2021/12/20211214-IATF-GUIDELINES-RRD.pdf

A Fülöp-szigetek Egészségügyi Minisztériumának 24 órában hívható angol nyelven is kommunikáló forró drótja: 8711-1001, 8711-1002, 8651-7800/1149-1150 mellékek. Kezelés, vagy karantén esetén kérjük, jelezze ezt emailben (cxZr6ZAWzZNY29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1), vagy Facebook üzenetben (www.facebook.com/HunEmbassy.Manila/) a karantén, vagy kórház, az Önt ellátó osztály és ha tudja az illetékes orvos nevével együtt.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ha kiderül, hogy mégsem COVID fertőzött, vagy ha magánkórházba kíván ellátásban részesülni, a költségeket Önnek és/vagy biztosítójának kell állnia (pl. intenzív osztályon a kezelés meghaladhatja a napi 1000 USD-t is!). Ezért MINDENKÉPPEN legyen a Fülöp-szigetekre is érvényes egészségbiztosítása, amely kiterjed a koronavírussal kapcsolatos kezelésre és legalább 35.000 USD fedezetet ad. Az eddigi tapasztalatok szerint a COVID legsúlyosabb esetei akár 50.000 USD költséget is felemészthetnek. Amennyiben bekövetkezik a legsúlyosabb és a beteg elhuny, tetemes tárolási és temetési/hazaszállítási költségekre kell számítani. Amíg ezek nincsenek kiegyenlítve, a hatóságok nem adják ki a halotti anyakönyvi kivonatot, amely bármiféle jogi, öröklési eljáráshoz elengedhetetlen. A magyar államnak, így a konzuli hivatalunknak nincs jogszabályi kötelezettsége, sem lehetősége az Ön Fülöp-szigeteki gyógykezelésének költségeinek fedezésére és a helyi kórházak megfelelő biztosítás vagy készpénz letét hiányában még a legsúlyosabb eseteket sem látják el!  

Hasznos COVID témájú linkek:

Biztonság:

Terror-fenyegetettség:

Az ország déli harmadán, Mindanao-n a kormány továbbra is váltakozó hevességű hadműveleteket folytat az iszlamista gerillák és a kommunista lázadók ellen, akik merényletekkel igyekeznek a jelenleg zajló megbékélési folyamatot akadályozni. Ennek megfelelően a Fülöp-szigeteken 2016. december 1-én bevezetett 3. szintű nemzeti terror-riasztás továbbra is érvényben van ezért Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának biztonsági besorolása szerint:

Magyar állampolgárok ne utazzanak Mindanao, valamint a Sulu-szigetvilág (Basilan, Tawi-Tawi, Jolo) térségébe a folyamatos terrorista cselekmények, illetve a hadsereg és a helyi milíciák rendszeres összecsapásai miatt. Ezen térségek az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába tartoznak. Az ország többi része a II-es fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek kategóriájába tartozik.

Természeti csapások:

A Fülöp-szigeteken évente mintegy 20 jelentősebb tájfun pusztít, elsősorban a júniustól decemberig tartó időszakban. Az esőzéseket kísérő földcsuszamlás-veszély szintén jelentős. Ilyen időszakban számítani kell a repülő és hajójáratok törlésére, áram és telefonkimaradásra. A telekommunikációs hálózatok helyreállítása egy-egy tájfun után napokba is telhet, de a nemzetközi szintű szállodák áram és élelmiszerellátása, valamint biztonsága ezalatt is biztosított. A térségben gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések is. Mindezekről aktuális információ itt található: PAGASA

Politikai helyzet:

A Fülöp-szigeteki Bevándorlási Hivatal továbbra is érvényben tartja figyelmeztetését, mely szerint azok a külföldi állampolgárok, akik részt vesznek politikai felvonulásokon, tüntetéseken, tömegrendezvényeken, a hatályos jogszabályok alapján letartóztathatók és/vagy kitoloncolhatók az országból. A 2022. május 9-én esedékes Fülöp-szigeteki választások kapcsán ezért különös körültekintéssel járjanak el. 

Az ország vezetője kíméletlen kábítószer-ellenes hadjáratot hirdetett, amelyet a rendőrség és a hadsereg rendkívül komolyan vesz, ezért fokozottan ellenőrizzék csomagjaikat, nehogy abba bárki ilyen szereket tegyen.

A 2021. május 9-i Fülöp-szigeteki választásokat megelőzően kiélezett politikai küzdelemre kell számítani, amely során egyes jelöltekkel és követőikkel szemben akár gyilkosságokat is elkövethetnek. Javasoljuk ezért, hogy az ilyen jellegű rendezvényektől tartsák távol magukat. 

Erőszakos cselekmények, bűnözés, börtönviszonyok:

Az országban az erőszakos bűncselekmények és a fegyverek száma magas. A tömegközlekedési eszközökön számíthat lopásra, a taxitársaságok közül csak a megbízhatóakat használják, mert a sofőrök egy része összejátszik a rablóbandákkal, vagy csak egyszerűen túlszámláz. Kerüljék a feltűnő, drága ékszerek, elektronikai eszközök viselését, idegenektől ne fogadjunk el italt vagy ennivalót, mert előfordul, hogy altatót, kábítószert kevernek bele. Előfordul, hogy kiskorú személyek gyanútlan turistákat csapdába csalnak, majd megzsarolnak. A pénzváltás és ATM használat, valamint a bankkártyával történő fizetés során is tanúsítsanak fokozott figyelmet. A zsebtolvajlások magas száma miatt javasolt az útlevelet biztonságos helyen tárolni, és csak annak fénymásolatát magunknál tartani. Az igazolványairól készült elektronikus másolatot tárolja felhőben is. 

A kábítószer használatáért, pedofíliáért kiszabott büntetések igen szigorúak, az ország a világ egyik legrosszabb börtönviszonyaival rendelkezik, a halálozási arány a fogvatartottak közötti erőszak, az orvosi ellátás hiánya miatt igen magas. A koronavírus járvány miatt a sem a rokonok, sem a konzulok nem látogathatják a bentlakókat, a csomagküldést leállították. A gyanúsítottak több évet is eltölthetnek előzetes letartóztatásban formális vád nélkül. Országaink között nincsen büntetés-végrehajtási együttműködési megállapodás és a Fülöp-szigetek nem részese az ilyen tárgyú nemzetközi egyezményeknek.

A bűnbandák sok esetben a terroristák módszereit alkalmazzák: emberrablás, robbantás, utcai lövöldözés. Fokozott körültekintést javaslunk a turisták által látogatott helyeken (pl. üzletközpontok, vallási intézmények, turisztikai látnivalók, rendezvények). Magyar állampolgárok estek áldozatul tolvajoknak („hit and run” taktika – vállon levő táska, kézben tartott mobiltelefon), vagy kábító italoknak bárokban. 

Hasznos helyi telefonszámok:
Rendőrség: 117 vagy (02) 722-0650
Vöröskereszt: 143 vagy (02) 527-8385 től 95-ig
Tűzoltóság: (02) 426-0219 vagy (02) 426-3812
Parti Őrség: (02) 527-3877

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

2022. február 10-től bizonyos feltételek mellett ismételten lehetséges a vízummentes beutazás, lásd Aktuális rovat 1. pontja. Vissza, vagy továbbutazásra szóló jegy, COVID kezelésre is kiterjedő, legalább 35.000 USD fedezetet nyújtó biztosítás, az előírásoknak megfelelő COVID teszt hiányában a belépni kívánó személy kiutasítható az országból, amely végzés végrehajtása az útlevél elkobzását és akár egy hetes kényszerű reptéri tartózkodást is jelenthet!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően. Figyelem! 2017. január 1-től csak biometrikus útlevéllel lehet belépni az ország területére.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Ha az illető gyermek valamelyik nem filippínó szülője látogatása céljából utazik a Fülöp-szigetekre, be kell mutatnia annak tartózkodási engedélyének másolatát. Az egyedül utazó gyermek szüleinek hozzájáruló nyilatkozatot kell tenniük a legközelebbi Fülöp-szigeteki nagykövetségen vagy a Bevándorlási Hivatal regionális irodájában. Kérjük, hogy részletes információért forduljanak a Fülöp-szigeteki Köztársaság budapesti nagykövetségének konzuli hivatalához: xRussDYiLu4mYNOY29uc3VsYXJAcGhpbGVtYmFzc3kuaHU=

Kiskorúnak a Fülöp-szigetekről egyedül, vagy nem a szülő(kk)el történő kiutazásához szükséges a filippínó Családügyi Minisztérium engedélye (www.dswd.gov.ph/dswd-travel-clearance-needed-for-minors-traveling-abroad-alone-without-parents/). Az egyik szülővel történő utazáshoz szükséges a másik szülő engedélye, vagy annak bizonyítása, hogy az adott szülő gyakorolja a szülői felügyeleti jogokat.

Ugyan mindkét ország csatlakozott a Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló, 1980. évi Hágai egyezményhez, azonban egymás vonatkozásában az még nem lépett hatályba, így rendelkezéseit egyelőre nem lehet alkalmazni. Amennyiben gyermekét párja az Ön belegyezése nélkül vitte a Fülöp-szigetekre, családügyi kérdésekben járatos ügyvéd felfogadásával szerezhet érvényt jogainak. Kérjük, olvassa el az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatóját.

A külföldiek tartózkodásáról szóló jogszabály (Alien Registration Act) értelmében a Fülöp-szigeteken tartósan élő külföldi állampolgárok minden évben kötelesek regisztrálni a Bevándorlási Irodánál (Bureau of Immigration). A regisztrációt elmulasztókat pénzbírsággal vagy akár kiutasítással is büntethetik.

További idegenrendészeti és az utazó kiskorúakról szóló információ: www.dfa.gov.ph/guidelines-requirements.

Hosszú távú tartózkodás:

A külföldiek tartózkodásáról szóló jogszabály (Alien Registration Act) értelmében a Fülöp-szigeteken tartósan élő külföldi állampolgárok minden évben (február) kötelesek (újra)regisztrálni a Bevándorlási Irodánál (Bureau of Immigration). A regisztrációt elmulasztókat pénzbírsággal vagy akár kiutasítással is büntethetik. A külföldiek regisztrációjáról szóló törvény értelmében a huzamosabban a Fülöp-szigeteken tartózkodó külföldi állampolgároknak minden év február utolsó napjáig kell személyesen újraregisztrálniuk az Idegenrendészeten. A kivételek és a részletes szabályok itt találhatók: http://immigration.gov.ph/images/Advisory/2019/12_Dec/2019Dec11_AnnualRep2020.pdf

Házikedvencek beutazása:

További információ a NÉBIH oldalán található, valamint az alábbi oldalon is talál tájékoztatást: www.pettravel.com/immigration/philippines.cfm.

Vám:

Élelmiszerbehozatal: Szigorú büntetés a hústermékek, zöldségek, gyümölcsok és magvak behozatalára! A Fülöp-szigeteki hatóságok több mint 1 millió Ft-nyi pesó büntetést helyeztek kilátásba azon utazók számára, akik a fenti termékeket megpróbálják behozni az országba!

A Fülöp-szigeteki Köztársaság vámhivatalának elérhetőségei megtalálhatóak a filippin pénzügyminisztérium (Department of Finance) honlapján: www.dof.gov.ph/index.php/directory/bureau-of-customs. 

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

A magyar növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Fülöp-szigeteki Peso (PHP), korlátozott mennyiségben dollárt szinte minden pénzváltóban és bankban, eurót csak bizonyos helyeken lehet váltani.  1000 USD-n felüli váltási szándékot legalább egy nappal előre kell jelezni.

Időjárás: Az ország éghajlata trópusi, az esős, tájfunokkal tarkított évszak júniustól októberig tart, a száraz decembertől májusig, de a levegő páratartalma egész évben magas. 

Közlekedés: Több tucat helyi légiközlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül számos nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Javasoljuk, ezért a nemzeti légitársaság (Philippine Airlines) és a Cebu Pacific Air járatait. Az utazás megtervezésnél kérjük, legyenek figyelemmel arra, hogy a koronavírus járvány miatt a belső járatokat előzetes figyelmeztetés nélkül törölhetik! A szigetek között működő kompjáratok zsúfoltak, gyakoriak a balesetek. Az autóbusz járatok közül csak a megbízható járművekkel üzemelők igénybe vételét javasoljuk. Taxiknál követeljük meg a taxióra használatát. Már az út elején fényképezze le és küldje el a sofőr adatlapját ismerőseinek, amelynek a szabályok szerint jól látható helyen kell lennie. Triciklinél a visszaélések gyakoribbak, ha a külföldi az egyedüli utas (pl. a fuvarozó visszaútjának megtérítése). A legendás jeepney nevű 15-20 fős járművek olcsók, azonban műszaki állapotuk gyakran nem kielégítő és a szűk helyen zsebtolvajlás előfordulhat. Sok esetben a jármű csak akkor indul el, amennyiben van elegendő utas. Az országban jobbra tartás van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályok értelmezése rugalmas. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, illetve bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Egy éven túli tartózkodás esetén helyi jogosítvány kötelező. Alkoholos és egyéb befolyásoltság állapotában járművet vezetni súlyos büntetést von maga után.

Balesetbiztosítás: Utazás előtt javasolt minden kockázatra, kiterjedő baleset-biztosítást kötni, ugyanis a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás csak egyes, kifejezetten drága intézményekben biztosított.  

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban általánosan elfogadott az angol nyelv használata, azonban kevésbé művelt személyek nyelvtudása igen korlátozott. Ez a vidéki hivatalokra is igaz. Az ügyintézés nehézkes, a határidő gyakori csúszása jellemző. Célszerű időről-időre írásban és szóban is érdeklődni. Mindig kérjük el az ügyintéző nevét és elérhetőségét. Az elektronikus ügyintézés lassan nyer teret. Amennyiben az ügyintézőnek módjában áll könnyen segíteni, örömmel megteszi, azonban a bonyolultabb ügyekben halasztgatásokra kell számítani.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó része a katolikus vallás követője, míg a déli Mindanao szigeten és a hozzá számító kisebb szigeteken élők 24%-a muzulmán. A vallási ünnepek és munkaszüneti napok száma magas, a körmenetek alkalmával előfordul, hogy akár milliós számban zsúfolódnak össze a hívek az utcákon, tereken számos, akár halálos balesetet is okozva. Javasoljuk, hogy az adott vallás ruházkodási és egyéb előírásait tartsák tiszteletben, amennyiben vallási létesítményeket és eseményeket látogatnak.

Kábítószer: A kábítószerrel történő visszaélésre vonatkozó szabályokat a törvényhozás módosította, ezáltal tényleges életfogytig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az a személy, aki legalább 3 fő részvételével tartott összejövetelen, mennyiségtől és minőségtől függetlenül kábítószert tart, fogyaszt vagy kínál! A halálbüntetés visszaállítása a törvényhozás előtt van, a kezdeményezés főleg a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket tervezi halállal sújtani.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 
Általános vészhívószámok: 112 és 911. Oltások kapcsán az Országos Epidemiológiai Központ felkeresését javasoljuk, legalább két hónappal az utazás előtt.

Egészségbiztosítás: Utazás előtt javasolt minden kockázatra, ideértve a koronavírus megbetegedést, kiterjedő egészségügyi biztosítást kötni, ugyanis a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás csak egyes, kifejezetten drága intézményekben biztosított. Biztosítás nélkül még a súlyos állapotban levő személyeket sem feltétlenül látják el. 

Koronavírus: Kérjük olvassa el Aktuális rovatunkat a friss COVID információkért.

Dengi-láz: A koronavírus miatt a dengi láz elleni fellépés és információadás háttérbe szorult, de ez nem jelenti azt, hogy nincs továbbra is jelen a Fülöp-szigeteken, különösen az esős évszakban (május végétől szeptemberig).  Kérjük, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha a dengi-láz első tüneteit - magas láz, hányinger, erős ízületi és izomfájdalom, kiütés, vérzés - vélik felfedezni magukon és kérjenek vérvizsgálatot. A kór enyhébb esetben egy körülbelül tíz napig tartó betegség, míg súlyosabb formái belső vérzéshez és halálhoz is vezethetnek.  

Védőoltás a Fülöp-szigeteken egyelőre nincs engedélyezve annak esetleges káros hatásai miatt, ezért különböző, a kereskedelemben kapható szúnyogriasztó eszközök használata javasolt. Kerüljék a vizes-lápos területeket. Az alábbi honlapon érhetők el a kórral foglalkozó kórházak elérhetőségei: www.doh.gov.ph/dengvaxia-hotline-and-dengue-expresslane 

Pólió/fertőző gyermekbénulás: Az alacsony átoltottsági szint miatt ismét megjelent az országban a fertőző gyermekbénulás, amely könnyen terjed. Csak biztonságos üveges ivóvizet és kellő tisztaságú élelmiszert fogyasszanak (pl. megfelelően megmosott gyümölcs, zöldség)! Javasolt, hogy bárki (felnőtt és gyermek egyaránt), aki 4 hétnél hosszabb ideig kíván az országban tartózkodni adasson be magának egy dózis aktiválatlan oltást (IPV) legalább egy hónappal a kiutazást megelőzően. Erre akkor van szükség, ha az ezt megelőző 12 hónapban nem kapott ilyen oltást. Fontos, hogy ha olyan országba mennek tovább a Fülöp-szigetekről, amely előírja a pólió védettséget, akkor is adassák be maguknak ezt az oltást, hogy ha már kevesebb, mint 4 hét van hátra az utazásig.

HIV/AIDS: A HIV megbetegedések száma évek óta havonta 1000 fővel növekszik a Fülöp-szigeteken. Jelenleg kb. 40.000 fertőzött személyt tartanak nyilván a hatóságok, akik legnagyobb része férfi. Kérjük ezért, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket!

Kanyaró (measles) és rózsahimlő (rubella) járvány: A több éve folyamatban levő  járványok ellen a kormány nagyarányú oltási kampányba kezdett 2020-ban, amely 2021-ben is folytatódik.  A betegség terjedését a koronavírus miatti kötelező maszkhasználat is lassítja. A megbetegedések és a halálos áldozatok továbbra is javarészt az 5 éven aluli korosztályból kerülnek ki, de csekélyebb mértékben minden korosztály érintett. Kérjük utazás előtt ellenőrizze beoltottságát, különösen a gyermekek és az 1969 előtt szültetettek. 

Víz, élelmiszer: Az ország trópusi klímája miatt az élelmiszerek megfelelő tárolása nem mindenhol megoldott, ezért gyakoriak a romlott étel és a fertőzött víz miatti akár súlyos lefolyású megbetegedések. Kiemelten ügyeljenek ezért a biztonságos ivóvíz és élelmiszer fogyasztásra.  Csapvízet ne fogyasszon. 

Elérhetőségek:

Magyarország Fülöp-szigeteki Nagykövetségének Konzuli Hivatala:
Cím: DelRosarioLaw Centre, 21st Drive corner 20th Drive, Bonifacio Global City,1630 Taguig, Metro Manila
Előhívó: +63 2
Telefon és fax: 8816-7383
E-mail: rHppKYKUJuU7UM0ADUmY29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1
Web: https://manila.mfa.gov.hu

Fülöp-szigetek Budapesti Nagykövetsége
Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron utca 58.
Előhívó: 06-1
Telefon: 391-4300, 391-4301
Fax: 200-5528
E-mail: IPDYUnpSzz8hTzMY0YTcGhidWRhQHBoaWxlbWJhc3N5Lmh1 és consular@philembassy@.hu
Web: http://budapestpe.dfa.gov.ph 

Egyéb információ:

Manilai külképviseletünk oldalán >>