Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Új-Delhi
Főkonzulátus Mumbai

Aktuális:

2021. 10. 19.
Ezúton hívjuk fel az indiai utazásban érdekelt magyar állampolgárok szíves figyelmét arra, hogy az ország kormánya által sikeresnek ítélt koronavírus-járvány kezelése folytán a hatóságok India határainak fokozatos megnyitásáról döntöttek. Fontos hangsúlyozni, hogy India minden tagállamában/szövetségi területén a járványügyi korlátozások valamilyen formája továbbra is érvényben van, ezért a Konzuli Szolgálat továbbra sem javasolja az Indiába történő utazást!

A légitársaságok által előírt utazási normák továbbra is eltérőek, így az utazásban érdekelt magyar állampolgárokat, kérjük utazásuk megkezdése előtt, tájékozódjanak az adott légitársaság, milyen feltételek mellett biztosíthatja az európai és az indiai repülési desztinációk közt a személyszállítást. 

1) Magyarország általánosságban nem javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt! Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, India biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került. 

2021. 10. 12- től érvénybe lépett Magyarország megállapodása Indiával az oltottságot igazoló védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. A megállapodás hatálya kiterjed a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekekre is. 

A kétoldalú védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szóló megállapodás indiai fél részéről történő végrehajtása, gyakorlatba ültetése egyelőre nem történt meg, így a magyar állampolgárok jelenleg még a korábbi rend szerint tudnak csak India területére belépni. 

India az országa területére történő turisztikai célú vízumigénylést csak charter légijárattal érkezők számára tette elérhetővé, tehát saját szervezésben magyar állampolgár indiai turista vízumot még nem tud igényelni. Az indiai beutazási szabályok legkorábban 2021. november 15-én változhatnak. 

Az indiai szövetségi belügyminisztérium október 15-étől megnyitotta az ország területére charter légijárattal érkező külföldi állampolgárok számára a turista vízumigénylés lehetőségét. Az indiai vízumszolgáltatások teljeskörű indításáról a hatóságok a hindu fesztiválszezont követő járványügyi adatai alapján döntenek. Ennek legkorábbi várható dátuma 2021. november 15. Ez az a legkorábbi időpont, mikortól a nemzetközi menetrendszerinti légiközlekedés is helyreállhat.  Az előbbiek azt jelentik, hogy említett dátumig Indiába beutazni, vagy Indiát elhagyni kizárólag ún. „air bubble” megállapodás alapján, azaz India által adott országgal kötött kétoldalú légiügyi megállapodás alapján, légijáratot üzemeltető légitársaságokkal lehet.

A Magyarország és India között létrejött, a védettségi igazolások, koronavírus elleni oltásokról felvételéről kiállított oltási igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló megállapodás alapján India és Magyarország elismeri a másik fél hatóságai által kiállított oltási igazolásokat. A magyar oltási igazolás elismerése egyelőre nem biztosít automatikusan járványügyi korlátozásoktól mentes beutazási lehetőséget India területére lévén India szövetségi köztársaság, így minden tagállam vagy szövetségi terület maga határoz az adott helyhez kötött járványügyi előírásokról és azok betartatásának módjáról.

A kétoldalú megállapodás alapján az indiai hatóságok az ország területén belül a magyar oltási igazolásokat ugyan úgy kell elfogadják, mint az indiai kiállításút.  

a. Be lehet utazni az országba? Igen.

Az indiai szövetségi belügyminisztérium október 15-étől megnyitotta az ország területére charter légijárattal érkező külföldi állampolgárok számára a turista vízumigénylés lehetőségét. Charter légijárattal India területére turisztikai célból beutazni szándékozó magyar állampolgárok vízumot kérelmezni 2021. november 15-éig csak a Budapesti Indiai Nagykövetség Konzulátusától tudnak kérelmezni.

Az indiai vízumszolgáltatások teljeskörű indításáról a hatóságok a hindu fesztiválszezont követő járványügyi adatai alapján döntenek. Ennek legkorábbi várható dátuma 2021. november 15.

Az indiai hatóságok jelenlegi szabályozása értelmében e-turista vízum továbbra sem kérelmezhető, azonban üzleti, konferencián való részvétel, gyógykezelés illetve a gyógykezelésre kísérő személy beutazása céljából újra lehet online vízumot, ún. „e-visa”-t igényelni. 

Az e-visa igényléssel kapcsolatos részletes tájékoztatást az alábbi honlapon találják: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html 

Az ország területére belépésre jogosító vízumot továbbra is csak az indiai missziókon lehet kérelmezni, a korábban említett kategóriák kivételével. A budapesti Indiai Köztársaság Nagykövetsége elérhetősége: https://www.eoibudapest.gov.in/page/visa-services/

Felhívjuk minden érdekelt szíves figyelmét arra, hogy India szövetségi köztársaság, így a koronavírus terjedésével kapcsolatos járványügyi intézkedések tagállamonként és szövetségi területenként eltérhetnek. Javasoljuk, hogy útnak indulása előtt mindenki tájékozódjék a célterülete szerinti korlátozásokról.

Az átesettséget igazoló, illetve az oltottságot igazoló magyar vagy uniós védettségi igazolvány jelenleg nem biztosít korlátozásmentességet Indiában. Indiában csak oltási igazolást állítanak ki, védettségi igazolást nem.

Különleges szabályozás van érvényben amennyiben kiskorú – azaz 18. életévét be nem töltött – személy csak az egyik szülő kíséretében, más felnőtt kíséretében (rokon, barát, tanár, stb.) vagy egyedül utazna. Kérjük vegyék figyelembe az erre vonatkozó előírásokat: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyermekek-kulfoldre-utazasa

A gyakorlatban a járvánnyal kapcsolatos beutazási szabályok (teszt és  karanténkötelezettség) kiskorúakra is egyaránt vonatkoznak. Kérjük utazás előtt minden esetben tájékozódjanak a légitársaságok honlapján is a kiskorúakra vonatkozó érvényes beutazási feltételekről.

Várhatóan 2021. november 15-étől áll helyre Indiában a nemzetközi menetrendszerinti légiközlekedés. Az említett dátumig Indiába beutazni, vagy Indiát elhagyni továbbra is csak az ún, „air bubble”, India által adott országgal kötött kétoldalú légiügyi megállapodás alapján légijáratot üzemeltető légitársaságokkal lehet. 

b. Kell-e teszt? Igen.

Annak ellenére, hogy Magyarország és India kétoldalú megállapodást kötött az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről egyelőre minden Indiába beutazást tervezőnek az utazás megkezdése előtt kötelező módon nyilatkoznia kell az egészségi állapotáról. A nyilatkozatot (Self Declaration Form, továbbiakban SDF) elektronikusan kell kitölteni és feltölteni az Újdelhi repülőtér honlapján keresztül jóváhagyásra az indiai hatóságok irányába. Az SDF mellékleteként

  • az indulás előtt legfeljebb 72 órával készített és negatív eredményű koronavírus tesztről készült angol nyelvű igazolást,
  • és az útlevél adatoldaláról készült másolatot 

kell elektronikusan benyújtani. 

Az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér honlapja itt érhető el: https://www.newdelhiairport.in/covid19

Az indiai desztinációkra adott air bubble megállapodás alapján repülő légitársaságok utasaikat becsekkolni CSAK jóváhagyott SDF birtokában engedélyezhetik. Az előbbi előírás betartatása az adott légitáraságon múlik. Az indiai határőrök, egészségügyi hatóság munkatársai az SDF-et az ország területére történő beérkezéskor elkérhetik. A jóváhagyott SDF-et mindenki vigye magával kinyomtatva is!

A magyar-indiai oltási igazolások kölcsönös elismeréséről szóló megállapodás ellenére, egyelőre minden beutazó érkezéskor kötelező egészségi állapotfelmérésen esik át, amit tűrni köteles. Az egészségügyi hatóság az ellenőrzés során minden beérkező utastól RT-PCR koronavírus tesztet vesz az utas költségének terhére, melyre már utazás előtt időpontot lehet foglalni a reptér honlapján, így elkerülhető a hosszas várakozás a kötelező tesztre. 

Az érkezéskor levett negatív eredményű RT-PCR teszteredmény, levételtől számított legfeljebb 24 óráig jogosít fel tovább utazásra.

A szövetségi szintű szabályozás szerint, negatív teszteredmény esetén az utas mentesül a karanténkötelezettség alól, a szabályozás szerint mindenki a saját egészségi állapotát további 14 napig köteles figyelni (self monitoring). Abban az esetben, ha az érkezéskor levett koronavírus teszt eredménye pozitív lett, akkor az utas kötelező karantén letöltésére kötelezett, melynek költségeit maga köteles viselni. Az intézményi karantén alól idő előtt nem lehet szabadulni. 

Beutazási lehetőség külföldről Mumbaiba:

Maharashtra állam kormánya jellemző módon kéthetente vátoztat a bel- és külföldi repülőjáratokkal Mumbai-ba érkező légiutasokra vonatkozó szabályokon és gyakorlaton. 

A külföldről érkezők eseteben a jelenlegi gyakorlat a következő:

  • Megérkezéskor minden légiutast (indiait es külföldit egyaránt) kötelező RT-PCR tesztnek vetnek alá a mumbai repterén az utas költségének terhére. Ez alól semmilyen oltási igazolvány/igazolás nem nyújt mentességet.
  • Formális karantén nincs, de a teszt eredményéig (ami általában 8 órán belül megérkezik) az utasnak elérhetőnek kell lennie az általa megadott címen es telefonszámon.
  • A légitársaságok megkövetelik az indulás elött 48 órával elvégzett negatív RT-PCR teszteredményt, amelyet az utasnak a fent leírt módon kell feltöltenie elektronikusan.

További információk: https://csmia.adaniairports.com/faqs.aspx 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

India területére belépni érvényes vízummal és a b.) pontban említett regisztrációval lehet.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Egyelőre szabályozás alatt állnak, a kedvezmények és lehetőségek indiai tagállamonként és szövetségi területenként változhatnak.

e. Karanténkötelezettség: Van.

A karanténkötelezettség szabályai: lásd a b.) pontnál.

A koronavírus elleni igazolt beoltottság egyelőre a karanténkötelezettség alól nem mentesít, illetve még nem jelent könnyített belépést Indiába.

Minden utazásban érintett szíves figyelmét felhívjuk arra, hogy India szövetségi köztársaság, így a járványügyi korlátozásokról az esetek többségében a tagállami hatóságok döntenek. A tagállamok járványügyi szabályai eltérhetnek, ezért kérjük, hogy utazása megkezdése előtt érdeklődjön az utazásának célterülete szerinti lezárásokról, illetve a helyi járványügyi korlátozásokról.

Az egészség- és járványügyi szabályok be nem tartása pénzbüntetés kirovását vagy büntetőeljárás lefolytatását vonhatja maga után.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Üzleti célú vízumot újra lehet online és hagyományos úton is igényelni.

Részletes tájékoztatásért látogasson el az alábbi honlapra:  https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html 

Az üzleti vagy gazdasági érdekből történő indiai beutazás nem jár könnyítéssel a járványügyi előírások szempontjából.

g. Tranzitálási szabályok:

Magyar állampolgárok csak vízummal tranzitálhatnak Indián keresztül harmadik ország területére, ha szárazföldön keresztül utaznak, vagy ha utazásuk során elhagyják a repülőtéri tranzitzónát. Nemzetközi repülőtereken a terminálváltás csak tranzitvízummal lehetséges! 

A tranzitvízum érvényessége 15 nap. 

Ha a magyar állampolgár légiút esetén terminálváltás nélkül, azonos reptéri terminál tranzitzónájából ki nem lépve utazik tovább harmadik ország területére, akkor nem kell tranzitvízum a számára. 

Részletes tájékoztatásért látogasson el az Indiai Köztársaság Nagykövetsége honlapjára:   https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html 

India a járványügyi megelőző intézkedés részeként jelenleg senkinek nem ad ki tranzitvízumot. 

h. Az ország beutazási feltételei alóli mentesség:

Az egyetlen eset, amikor külföldről érkező utasnak nem kell negatív RT-PCR teszteredményt feltölteni indiai beutazáskor, ha családtag temetésére érkezik. SDF benyújtása családtag temetése esetén is kötelező, SDF kitöltése itt lehetséges: https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/covid-19-exemption-international-passenger 

2) Kiutazás az országból

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges okmányokat (útiokmány, egészségügyi igazolások stb.) az utazó tartsa magánál papíralapon is. Az indiai tartózkodás és az ország elhagyása csak rendezett vízummal lehetséges. Lejárt idejű vízummal az országot az indiai hatóságok nem engedik elhagyni, amíg a túltartózkodás idejét és jogcímét, az esetleges túltartózkodás miatt kirótt bírságot az érintett az indiai migrációs hivatallal (FRRO) nem rendezte. Az FRRO csak az előbbi rendezést követően állít ki az érintett külföldi számára ún. exit-permit-et (kilépési engedélyt), amit adott időtartamon belül lehet felhasználni, 

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az indiai túltartózkodás miatt az érintettre kirótt bírságot a magyar külképviseletek nem tudják átvállalni.

3) Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a GFouwFpGoLVo3J2Ma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a DLexvSA6Ihm2c1a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Felhívjuk minden érdekelt szíves figyelmét arra, hogy India szövetségi köztársaság, így a koronavírus terjedésével kapcsolatos járványügyi intézkedések tagállamonként és szövetségi területenként eltérhetnek. Javasoljuk, hogy útnak indulása előtt mindenki tájékozódjék a célterülete szerinti korlátozásokról.

Az indiai szövetségi szintű szabályozás szerint:

  • a járványügyi védekezés során az indiai hatóságok egyes, a járvány által súlyosan érintett körzetet vesztegzár alá vonhatnak, mely területet kizárólag sürgős egészségügyi okból lehet csak elhagyni; 
  • mindenfajta tevékenység folytatása – kizárólag csak a járványügyi szabályok betartásával – lehetséges. Kötelező a maszkviselés minden közterületen és a 1,5 méteres távolságtartás. A hatóságok a járványügyi szabályok betartását bármikor ellenőrizhetik, bárkit egészségügyi ellenőrző vizsgálatok tűrésére kötelezhetnek. A maszkhasználat be nem tartását a hatóságok bírsággal sújthatják. A bírság mértéke tagállamonként és szövetségi területenként eltérhet. 
  • az okostelefonokon működtethető Aarogya Setu applikáció használatát az egyes kormányhivatalok, bevásárlóhelyek, stb. a területükre történő belépéshez előírhatják. Egyes tagállamok saját okostelefon applikációjuk kötelező használatát írhatják elő. 

Fontosabb tagállami korlátozások:

A tagállamok, szövetségi területek felelősek a járványügyi korlátozások végrehajtásáért és a helyi járványügyi előírások megalkotásáért. (Tehát ahány állam, szövetségi terület, járás, település, annyi féle járványügyi korlátozással lehet találkozni India-szerte.) 

Tapasztalataink szerint a helyi hatóságok sok esetben hoznak a szövetségi szabályozással ellentétes előírásokat, főként a tagállamok közti árumozgatásra és személyek közlekedésére vonatkozóan.

  • Delhi szövetségi területen a járványügyi korlátozásokat fokozatosan lazították. Jelenleg nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, piacok, üzletek és parkok. A tömegközlekedés üzemel, a metró és a városi buszok teljes kapacitással  vehetők igénybe. 
  • Maharashtra szövetségi állam - lásd. fent 1.b) Beutazás Mumbaiba. 

5) Nyári szezonra vonatkozó további információ: Nincsenek kifejezetten csak a nyári szezonra vonatkozó rendelkezések.

6) Hasznos információk:

Az India által kötött kétoldalú (ún. airbubble) megállapodásokról szóló információk >>

Az FRRO/FRO (Foreigners Regional Registration Office/ Foreigners Registration Office) irodák online elérhetősége >>

Újdelhi reptér honlapja >>

Mumbai reptér honlapja >>

Aktuális, járvánnyal kapcsolatos reptéri belépési szabályok >>

Karnataka állam kormányának COVID19 tájékoztató felülete >>

Biztonság:

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, India a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került. 

Terrorveszély: India a terrorveszélynek fokozottan kitett ország. Az elmúlt néhány évben közforgalmú helyek rendszeresen voltak merényletek célpontjai. A támadásoknak leginkább a nagyvárosok a célpontjai, de vannak egyes, a szélsőséges mozgalmak által ellenőrzött vidékek, ahová ezért nem ajánlatos a beutazás. A városokban, főként a forgalmasabb pontokon ajánlott a körültekintő magatartás, óvatosság. Felhívjuk a figyelmet, hogy a közforgalmú helyekre való belépéskor (metró, áruházak, szállodák és középületek) minden esetben biztonsági ellenőrzésre kerül sor. A politikai jellegű gyűléseket, pártközpontokat a választásokat követően is ajánlatos elkerülni.

Terrorveszély / Fegyveres konfliktus kitörésének kockázatával érintett terület: Nyomatékosan felhívjuk az Indiába utazók figyelmét, hogy az indiai-pakisztáni határszakasz teljes hosszában kiemelten veszélyes, terrortámadásnak és fegyveres határvillongásnak kitett térség. Jammu és Kasmír államban a biztonsági helyzet rossz. Ezért hangsúlyozottan figyelmeztetjük az utazókat, hogy az indiai-pakisztáni határszakaszra vonatkozó, I. nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolásra vonatkozó figyelmeztetést vegyék komolyan és egyáltalán ne utazzanak a térségbe.

Biztonsági tanácsok hölgyek, kisgyermekkel érkezők számára: A nők és gyermekek elleni erőszak az indiai társadalmi viszonyok között általános és mindennapos jelenség, az koránt sem új keletű. Az idelátogató turisták az indiai társadalomban folyamatosan jelen levő és elfojtott erőszakról nem feltétlen rendelkeznek alaposabb ismeretekkel, nem feltételezik, hogy maguk ilyen helyzetbe kerülhetnek, mivel az országról és lakóiról kialakult idealizált képpel mindez nem találkozik. Kifejezetten kockázatosnak tartjuk egyedülálló nőként vagy női csoportban való utazást; javasoljuk ezt rendkívül komolyan mérlegelni. Férfiakkal együtt utazó nők is minden esetben fordítsanak különös gondot közös szálláshelyük megválasztására, annak alapvető biztonsági felszereltségére (jól záródó ajtó, biztonsági lánc, kukucskáló ablak). Kerüljék el a forgalomtól távolabb eső helyeket, tömegközlekedést ne vegyenek igénybe, helyi, ún. autoriksa taxiba ne üljenek be és bármiféle szolgáltatási ajánlatot utasítsanak vissza, továbbá sötétedés után ne hagyják el szálláshelyüket. Semmilyen körülmények között ne vállalkozzanak az „indiai valóság” megismerésével járó nagyvárosi vagy vidéki, a turista látványosságoktól távolabb eső helyek felkeresésére. Mindig tartsanak maguknál mobiltelefont és mentsék el a helyi rendőrség segélyhívószámát. Tanúsítsanak kellő óvatosságot, körültekintést nyilvános helyek felkeresésekor. 

Külföldiek sérelmére elkövetett csalások / a leggyakoribb módszerek:  A megérkező turistának utazási ügynök, illetve taxisofőr siet a segítségére arról igyekezve meggyőzni, hogy az előre lefoglalt szállása már nem működik, leégett, nem biztonságos vagy éppen nem megközelíthető. Ezt követően a hiszékeny turistát az utazási ügynökkel, illetve a taxisofőrrel kapcsolatban álló utazási irodába, illetve szállodába viszik ahol hasonló szolgáltatást, lényegesen magasabb árért kínálnak. Gyakori eset, hogy az utazási ügynök, illetve taxisofőr előzetes figyelmeztetés nélkül nem a megadott szállodai címre, hanem utazási irodába, illetve vidéki szállodába viszi a gyanútlan külföldit. Minden esetben javasolt ragaszkodni az otthonról lefoglalt szálláshoz, az ilyen jellegű tanácsadást ne fogadják el. Taxit kizárólag olyan szolgáltatótól vegyen igénybe, amelynek saját kirendeltsége van a repülőtéren. Ha mégis az előbb említett csalás áldozatává válik, haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen és értesítse az újdelhi nagykövetségünket, vagy a mumbai főkonzulátusunkat. 

Műholdas telefon használata: Indiában a műholdas telefonok használata csak külön behozatali engedéllyel lehetséges. 

Hegymászók figyelmébe: A hegyi mentés 3000 méter felett nem működik, a légi úton történő mentés lehetősége korlátozott, ezért nem tanácsoljuk a nepálihoz hasonló hegymászó expedíciókon, hegyi túrákon való részvételt Indiában. 

Drónok használata: Az indiai hatóságok szigorúan tiltják bármiféle távirányítású repülő eszköz (például drón) előzetes engedély nélküli használatát Újdelhi Vijay Chowk körzetétől számított 30 km-es sugarú körben, azaz gyakorlatilag a főváros teljes területén.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők közjegyző előtt tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető.

Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a budapesti indiai nagykövetséghez: https://www.eoibudapest.gov.in

Vízum:

Jelenleg az Aktuális menüpont 2. a pontjánál található bekezdés a mérvadó. 

A nemzetközi repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Az ország területére történő belépés egyelőre nem ír elő kötelező védőoltást. A koronavírus elleni beoltottság egyelőre nem mentesít a karanténkötelezettség alól.

Házikedvencek beutazása:

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy konzultáljanak az Indiai Nagykövetséggel Budapesten, illetve állategészségügyi kérdésekben forduljanak állatorvosukhoz, valamint tájékozódjanak a NÉBIH és a Pettravel oldalán.

Vám:

Javasoljuk, hogy utazás előtt az indiai adó- és vámhivatal alábbi internetes honlapján tájékozódjanak:
https://www.cbic.gov.in/htdocs-cbec/customs/cs-act/formatted-htmls/cs-rules-idx

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

A műholdas telefonok használata tiltott!

Pénznem: indiai rúpia (INR)

Időjárás: India több éghajlati zónára osztható és éghajlatát elsősorban a szélességi fok, a domborzat és a monszun alakítja. Klímája melegebb, mint az a szélességi fekvésénél fogva megilletné, mert a Himalája hatalmas fala mint védőbástya állja útját az északról érkező hideg légtömegek beáramlásának. A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része. Mennyiségének területi eloszlása erősen változó. A monszunesők hatására a folyók megáradnak, a víztározók megtelnek, s ebből a vízmennyiségből gazdálkodik India a következő monszunig. November végén, december elején kezdődik a hűvös évszak. Az ország nagy részén a legszárazabb időszak november-decembertől április-májusig tart. A hőmérséklet általában december-januárban a legalacsonyabb és tavasszal a legmagasabb; a szárazföld belsejében a monszun beköszönte előtt elérheti az 50 fokot is. 

Gépkocsivezetés: A magyar vezetői engedéllyel nem lehetséges a gépkocsivezetés. Kizárólag indiai, vagy nemzetközi vezetői engedély fogadható el, illetve használható. Indiai jogosítvány kérelmezésekor - a nemzetközi gyakorlat szerint - először tanuló vezetői engedélyt állítanak ki, majd a szükséges vizsgakövetelmények teljesítése esetén állandó vezetői engedély kapható. A nemzetközi vezetői engedélyt a regionális közlekedési hivatal adja ki (RTO).

Közlekedés: India vonatkozásában szükséges megjegyezni, hogy a forgalom, illetve a forgalomban részvevő gépjárművek nagysága és nagy száma, illetve a vezetési kultúra jelentősen eltér az Európában megszokottól. A monszun időszakban a nagy mennyiségű csapadékhullás következtében földcsuszamlások és árvizek váratlanul jelentkezhetnek, ami elsősorban az északnyugati országrészben az utak járhatatlanná válását okozhatják, előre nem látható időszakokra egyes térségeket megközelíthetetlenné tehetnek. Ezért ebben az időszakban kifejezetten kockázatos lehet az e térségbe való utazás.

Vallással, öltözködéssel, viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók: Az Indiába érkezőnek a helyi viszonyokkal és a hétköznapokkal való találkozásra, az életmódbeli, a kulturális különbségekre érdemes előre, tudatosan készülnie. Az évezredek során kialakult hagyományok magatartási szabályok, társadalmi szokások alapvetően eltérnek a nyugati kultúrkör hasonló szabályaitól és hagyományaitól. Ezek sokszor megtévesztően egzotikusnak tűnnek, a valóságban viszont számos veszélyt, kellemetlenséget rejthetnek.

Különös figyelemmel kell lenni arra, hogy az indiai társadalomban a nők megítélése mereven konzervatív és patriarchális. Ha egy nyugati nő egyedül vagy női csoportban utazik, azt egyértelmű szexuális felhívásnak tekintik. A nők sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményekre különös sajtófigyelem irányult, noha ezzel a jelenségek egyáltalán nem új keletűek, részei a mindennapoknak.

Indiában a társadalmi helyzetnek évezredeken át nagy jelentősége volt és ma is meghatározó eleme a mindennapi életnek. A tilalmak ellenére erőteljesen jelen vannak az évezredes kasztrendszer. Emellett a régi társadalmi-kulturális együttélés elemei, a vallási ellentétek, babonák, hagyományok erőteljesen meghatározzák az indiaiak viselkedését, európaiak számára szokatlan, értelmezhetetlen magatartását. Ennek egyik fontos eleme, hogy az indiaiak nem mondanak nyíltan nemet, nem mondják ki, ha valamit nem tudnak, nem értenek. A külföldieknek erős nehézséget okoznak az ilyen kommunikációs helyzetek, illetve, a külföldi sok esetben úgy érzi, nem kap választ a kérdésére, vagy helyeslésként érzékeli, ha a partner nem mond ellent. Ajánlott mindig figyelni arra, hogy a hagyományos udvariasság azt kívánja az indiai partnertől, hogy lehetőleg olyan választ adjanak a feltett kérdésre, amit szerintük beszélgetőpartnerük elvár.

Indiában nagyon fontos a szóbeli kommunikáció, szeretnek beszélni, beszélgetni. Érdeklődésük sok esetben tolakodónak tűnő kíváncsiság, személyeskedés, de ez megfelel az indiai szokásoknak. Az utazó maga dönti el kivel érdemes barátkoznia, beszélgetnie és kivel nem. Javasolt tartózkodással és fenntartással fogadni bármiféle ajánlatot, meghívást, amire ismeretlennel való szóba elegyedés esetén sor kerülhet. Az indiaiak a külföldiek iránt nem önzetlenül érdeklődnek, meghívásuk sok esetben hátsó szándékot rejthet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Indiában a közegészségügyi helyzet, illetve tágabb értelemben a tisztaság hiánya jelentheti az utazó számára a legnagyobb kihívást, kockázatot. Érdemes ezért útikönyvekből tájékozódni az adott helyre jellemző körülményekről, ajánlott szállásokról, éttermekről. A vezetékes víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, palackozott víz mindenütt kapható. A közegészségügyi követelményekben az európai színvonalhoz közelítő szolgáltatások az Európában megszokottnál is magasabb árfekvésűek, erre javasolt felkészülni, időben tájékozódni. Annak ellenére, hogy a budapesti indiai nagykövetség utazási egészségbiztosítás megléte nélkül is kiállítja a magyar állampolgárok részére az indiai vízumot, valamint tekintettel arra, hogy az európaihoz hasonló orvosi ellátás csak tetemes anyagi ráfordítás mellett vehető igénybe, nyomatékosan javasoljuk, hogy az Indiába utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek az utazásukat megelőzően.

Viszonylag magas a dengue-láz kockázata. Javasolt a hosszú ujjú ruha viselete. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a megelőzés és védekezés fontosságára. Szúnyogriasztó tapaszok, karkötők, füstölők, beltéri szúnyogriasztó dugaszok széles választékban elérhetők helyben is. Amennyiben magas lázat, szem-, fej-, hátfájást tapasztalnak, a testen kiütéseket észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

Elviekben maláriával és chikungunya-lázzal is fertőzött területek India számos vidékén találhatóak, de a nagyobb városokban maláriás illetve chikungunya fertőzés ritkán fordul elő.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az orvosi, illetve kórházi ellátás a legnagyobb indiai városokban rendelkezik az életmentésre szakértelemmel és felszereltséggel.

A nagyvárosok súlyos légszennyezettsége miatt a légúti betegségben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük az esetleges nehézségekre.

Oltások: India nem írja elő kötelező oltás felvételét az ország területére történő beutazáshoz , azonban az alábbi védőoltások felvétele ajánlott: hepatitis A+B, tífusz, meningitisz, DiPerTePolio, kolera, MMR-kanyaró. 

Fontos telefonszámok: A következő, ingyenesen, a nap 24 órájában hívható telefonszámon, több nyelven adnak tájékoztatást a segítséget igénylő turisták számára: 1800111363, rövidített szám: 1363

További fontosabb hívószámokról itt található összesítés: https://www.incredibleindia.org/content/incredibleindia/en/emergency.html