Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Új-Delhi
Főkonzulátus Mumbai

Aktuális:

2021. 04. 16.

Ezúton hívjuk fel az indiai utazásban érdekelt magyar állampolgárok szíves figyelmét arra, hogy India-szerte robbanásszerű módon terjed a koronavírus. A járvány terjedésének megfékezése érdekében többek közt Delhiben és Maharastraban / Mumbaiban szigorú korlátozó intézkedéseket vezettek be.

A fővárosban, Delhiben április 16-tól, hétvégi kijárási tilalom van érvényben. A hétvégi kijárási tilalom péntek este 10 órától, hétfő reggel 6 óráig tart. Amíg a járványügyi helyzet nem javul, addig minden hétvégén fenntartják a kijárási korlátozást, jelen szabályozás április 30-ig hatályos.

Maharashtra kormányának döntése értelmében április 14. este 8 órától május 1. reggel 7 óráig tagállam-szerte, így Mumbaiban is járványügyi korlátozások (lockdown) vannak érvényben. A rendelkezés értelmében senki nem tartózkodhat és mozoghat közterületen, kivéve az alapvető szolgáltatásokat ellátó személyek. 

A járvány jelenlegi hullámának esetszámai miatt rendkívüli nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre. 

Kérjük vegyék figyelembe, hogy az Újdelhi Nagykövetség, illetve a Mumbai Főkonzulátus nem tud közbenjárni egyetlen magyar állampolgár esetében sem járványügyi szabályokkal összefüggő mentesség vagy könnyítés kiadásában.

1) A világjárvány miatt Magyarország nem javasolja az Indiába történő utazást! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől India az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. 

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni Indiába:

a. Be lehet utazni az országba? Igen.

Az indiai hatóságok jelenlegi szabályozása értelmében e-turista vízum továbbra sem kérelmezhető, azonban üzleti, konferencián való részvétel céljából, gyógykezelés illetve a gyógykezelésre kísérő személy beutazása célból újra lehet online vízumot, ún. „e-visa”-t igényelni. Az e-visa igényléssel kapcsolatos részletes tájékoztatást az alábbi honlapon találják: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html 

Az ország területére belépésre jogosító vízumot továbbra is csak az indiai missziókon lehet kérelmezni, a korábban említett kategóriák kivételével. A budapesti indiai nagykövetség elérhetőségei >>

Indiába beutazni, valamint Indiát elhagyni csak kétoldalú megállapodás alapján működő, külön engedéllyel rendelkező nemzetközi járattal lehet („Air Transport Bubbles”). A menetrendszerinti nemzetközi légiforgalom szünetel. A nemzetközi kereskedelmi légiforgalom felfüggesztését 2021. április 30--ig meghosszabbították, annak elindításáról a Polgári Légiügyi Minisztérium később dönt. 

A már Indiában tartózkodó külföldieknek ingyen meghosszabbítják a vízumukat egy hónappal a menetrendszerű légi közlekedés beindulásáig. (2021. április 30-ig továbbra is felfüggesztve). 

A korábban diplomata és szolgálati útlevelekbe kiállított és még érvényes vízumokat immáron nem kell megújítani. Magyar diplomata útlevéllel rendelkezők a kétoldalú vízummentességi megállapodás alapján legfeljebb 90 napos tartózkodásra vízummentesen beutazhatnak Indiába az előírt egészségügyi korlátozó intézkedések betartása mellett.

b. Kell-e teszt? Igen.

A 2021. február 23-ától érvényes, az indiai belépést szabályozó rendelet szerint minden Indiába beutazást tervezőnek az utazás megkezdése előtt kötelező módon nyilatkoznia kell az egészségi állapotáról. A nyilatkozatot (Self Declaration Form, továbbiakban SDF) elektronikusan kell kitölteni és feltölteni az Újdelhi Repülőtér honlapján keresztül jóváhagyásra az indiai hatóságok irányába

SDF kitöltése itt lehetséges.

A beutazó az egészségügyi állapotára vonatkozó nyilatkozattételi kötelezettségének kizárólag csak akkor tud eleget tenni a fenti honlapon keresztül, ha a nyilatkozat benyújtásakor egy, az indulás előtt legfeljebb 72 órával készített és negatív eredményű koronavírus tesztről készült igazolást is benyújt. A negatív koronavírus teszteredményt igazoló dokumentum angol nyelven kell kiállításra kerüljön és azon mindenképpen szerepeljen cégszerű aláírás és pecsét. Tapasztalataink szerint az elektronikus aláírással ellátott okmányokat, azaz a „hagyományos” pecsét és aláírás nélkül, az indiai hatóságok nem fogadják el, az SDF-et elutasítják. 

CSAK az indiai hatóságok által jóváhagyott SDF-vel lehet indiai utazást megkezdeni! A jóváhagyott SDF-et mindenki vigye magával kinyomtatva is, lehetőség szerint több példányban!

Az új szabályozás szerint, minden beutazó érkezéskor kötelező egészségi állapotfelmérésen esik át, amit tűrni köteles. Az egészségügyi hatóság az ellenőrzés során minden beérkező utastól koronavírus tesztet vesz. A koronavírus teszt költségét az utas köteles viselni. 

A szövetségi szintű szabályozás szerint, negatív teszteredmény esetén az utas mentesül a karanténkötelezettség alól, a szabályozás szerint mindenki a saját egészségi állapotát további 14 napig köteles figyelni (self monitoring). Abban az esetben, ha az érkezéskor levett koronavírus teszt eredménye pozitív lett, akkor az utast kötelező karantén letöltésére kötelezett. 

Ha valaki intézményi karanténra köteleznek, annak költségeit maga köteles viselni. Az intézményi karantén alól idő előtt nem lehet szabadulni. (!)

Az első indiai belépés helyén, a beutazótól saját költségére, levett RT-PCR teszt eredménye tapasztalataink szerint általában 6-7 óra alatt készül el, azonban az Újdelhi Repülőtér honlapján szereplő információ szerint a teszteredményt a hatóságok a levételtől számítva legkorábban 10 óra elteltével közlik az érintettel.  Az érkezéskor levett negatív eredményű RT-PCR teszteredmény, levételtől számított legfeljebb 24 óráig jogosít fel tovább utazásra.

Az egyetlen eset, amikor külföldről érkező utasnak nem kell negatív RT-PCR teszteredményt feltölteni indiai beutazáskor, ha családtag temetésére érkezik. SDF kitöltése családtag temetése esetén itt lehetséges: https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/covid-19-exemption-international-passenger 

UK-ből, Braziliából vagy Dél-Afrikából érkezettek esetében a reptér csak abban az esetben hagyható el, ha az utas érkezéskor vett koronavírus teszteredménye negatív lett. 

Beutazási lehetőség külföldről Mumbaiba:

Az Európából, Nagy-Britanniából, a Közel-Keletről, Brazíliából és Dél-Afrikából a mumbai repülőtérre érkező utasoknak hétnapos hatósági, majd – negatív teszteredmény esetén - további hétnapos otthoni karantént kell teljesíteniük. A hétnapos hatósági karantén alól az alábbi kategóriákba sorolható utasok mentesülnek:

 • akik igazolni tudják, hogy a Covid elleni oltóanyaggal teljes körűen (mindkét oltás) beoltották őket;
 • a 65 évnél idősebbek;
 • a terhes anyák;
 • a súlyos betegségben szenvedők, illetve akiknek azonnali orvosi kezelésre van szükségük;
 • az öt évnél fiatalabb gyerekkel utazó szülők;
 • sürgős egészségügyi beavatkozás végrehajtására érkező orvosok;
 • családon belüli haláleset miatt érkezők.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

India területére belépni érvényes vízummal és a b.) pontban említett regisztrációval és a hatóságok által jóváhagyott „karantén kötelezettség alóli mentességre vonatkozó kérelemmel” lehet.

d. Karanténkötelezettség: Van.

A karanténkötelezettség szabályai: Annak szabályait részben lásd a b.) pontnál.

A koronavírus elleni igazolt beoltottság egyelőre a karanténkötelezettség alól nem mentesít , illetve még nem jelent könnyített belépést Indiába.

Minden utazásban érintett szíves figyelmét felhívjuk arra, hogy India szövetségi köztársaság, így a járványügyi korlátozásokról az esetek többségében nem szövetségi szinten, hanem a tagállami hatóságok döntenek. Az előbbiek miatt azok tagállamonként, szövetségi területenként, sőt alsóbb szinten is eltérhetnek. Ezért kérjük, hogy mindenki utazása megkezdése előtt érdeklődjön az utazásának célterülete szerinti lezárásokról, illetve a járványügyi korlátozásokról.

Az egészségügyi hatóságok bárkivel szemben elrendelhetnek járványügyi ellenőrzést, melynek eredménye alapján karantén kötelezettség is elrendelhető. A hatósági járványügyi ellenőrzést mindenki tűrni köteles.

Sem az Újdelhi nagykövetség, sem a Mumbai Főkonzulátus nem jogosult magyar állampolgárokkal szemben elrendelt karantén kötelezettség kapcsán az indiai hatóságok részéről könnyítést vagy mentességet kérni.

Indiai tartózkodás során az egészség- és járványügyi intézkedések betartása kötelező. A szabályok be nem tartása pénzbüntetés kirovását vagy büntetőeljárás lefolytatását vonhatja maga után.

e. Üzleti célú beutazás feltétele:
Üzleti célú vízumot újra lehet online és hagyományos úton is igényelni.
Részletes információkért látogasson el az alábbi honlapra:  https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html 

f. Esetleges kivételek

Fontos kiemelni, hogy a légitársaságok, valamint egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél. Javasoljuk megvizsgálni, a légitársaság esetleg más, speciális kritériumot állít-e az utasok elé az utazásban részvétel feltételeként. A követelmények ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

g. Kiutazás az országból

Az indiai tartózkodás és az ország elhagyása csak rendezett vízummal lehetséges. A túltartózkodás vagy a nem rendezett vízummal az ország elhagyása az indai hatóságok részéről szankcióval járhat. 

Az elutazás során az utasok a reptéren kötelező egészségügyi átvizsgáláson eshetnek át, amit tűrni kötelesek. Az előbbinek része lehet az utassal szemben elrendelt koronavírus vagy rapid antigén teszt elvégzése is, melynek költsége az utast terheli. 

Elutazáskor bizonyos légitársaságok megkövetelik az indulás előtti legfeljebb 72 órával készült, negatív eredményű PCR teszt bemutatását, mások viszont ezt nem kérik. Ezt minden esetben a légitársaságokkal szükséges egyeztetni.

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges dokumentumokat (útiokmány, egészségügyi dokumentumok stb.) az utazó tartsa magánál papíralapon is. 

Kérjük jegyvásárlás előtt minden esetben ellenőrizzék a polgári légügyi hatóság honlapján, hogy jogosultak-e az adott járatra felszállni.

h. Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a MjnZE6zrrc1Ya29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a TNctIiDXX7Ym2zNMxa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Belföldi utazási korlátozások és kijárási tilalom, valamint helyi járványügyi szabályok:

Fontosabb korlátozások: 

A belföldi közlekedés minden fajtája korlátozásokkal működik és csak  a járványügyi előírások betartásával engedélyezett. 

Felhívjuk minden érdekelt szíves figyelmét arra, hogy India szövetségi köztársaság, így a koronavírus terjedésével kapcsolatos járványügyi intézkedések tagállamonként és szövetségi területenként eltérhetnek. Kérjük mindenki útnak indulása előtt tájékozódjék a célterülete szerinti korlátozásokról.

Az indiai Belügyminisztérium január 27-ei szövetségi szintű szabályozása értelmében - a vesztegzár alatt levő területek kivételével - az alábbi korlátozó intézkedések legalább 2021. április 30-ig érvényben maradnak. 

A koronavírussal érintettek esetszámának felfutása miatt a szövetségi járványügyi hatóságok a tagállami, illetve szövetségi területek egészségügyi hatóságait a koronavírus kimutatására alkalmas RT-PCR és rapid antigén tesztek számának emelésére kötelezték. A járványügyi védekezés egyik eleme Indiában, hogy egy-egy kisebb közösséget a hatóságok átfogóan letesztelnek. A teszteredmények ismeretében a tesztelésnek alávetett körzetet vesztegzár alá vonhatják. A vesztegzár alá vont területet nem lehet elhagyni, csak kizárólag sürgős egészségügyi okból. Ott mindenfajta tevékenység tiltott és teljes kijárási tilalom van érvényben. A vesztegzárról az érintetteket a hatóság közleményben értesíti.

A vesztegzárral nem érintett területeken az alábbiak a szabályozás fontosabb elemei április 1-jétől:

 • A tagállamok, szövetségi területek felelősek a járványügyi korlátozások végrehajtásáért. Ezért a helyben érvényben lévő járványügyi előírások megalkotásáért is ezen szervek a felelősek. 
 • A vesztegzárral sújtott területek kivételével, mindenfajta tevékenység folytatása - a járványügyi szabályok betartásával – lehetséges. Kötelező a maszkviselés minden közterületen és a 1,5 méteres távolságtartás. A hatóságok a járványügyi szabályok betartását bármikor ellenőrizhetik, bárkit egészségügyi ellenőrző vizsgálatok tűrésére kötelezhetnek. 
 • A tagállamok önkényesen nem korlátozhatják a területükre történő beutazást, illetve az azon való tranzitálást, az áruk és a személyek mozgását. 
 • A 65 év felettiek, légzőszervi megbetegedésben szenvedők, terhes nők és 10 év alatti gyermekek közterületeken történő mozgása nem ajánlott.
 • Az okostelefonokon működtethető Aarogya Setu applikáció használatát az egyes kormányhivatalok, bevásárlóhelyek, stb. a területükre történő belépéshez előírhatják. A szabályozás kifejezetten támogatja az applikáció használatát.
 • Egyes tagállamok saját, okostelefonon keresztül használható applikáció kötelező használatát írhatják elő. 

Kérjük az érintetteket, hogy utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak az adott időpontban hatályos járványügyi korlátozásokról az utazási célterületük szerint. Tapasztalataink szerint a helyi hatóságok sok esetben hoznak a szövetségi szabályozással ellentétes előírásokat főként a tagállamok közti árumozgatásra és személyek közlekedésére vonatkozóan. 

Fontosabb tagállami korlátozások:

(India szövetségi köztársaság, így minden tagállam/szövetségi terület maga határozza meg a joghatósága alatt álló területen a járványügyi előírásokat!):

Maharastra állami korlátozások: Maharashtra államban a kormányzat április 4-től április 30-ig hétvégi kijárási tilalmat vezetett be, mely szerint péntek este 8 óra és hétfő reggel 7 óra között közterületen csak indokolt esetben lehet tartózkodni. Ezt a szabályt kiterjesztették a munkanapokra is este 8 óra és reggel 7 óra közötti időszakra. Elrendelték az üzletek és a bevásárlóközpontok bezárását, csak a létszükségletet kielégítő boltok maradhatnak nyitva a továbbiakban. Mind a kulturális (színházak, mozik), mind a szabadidő központok (uszodák, edzőtermek, sport komplexumok) zárva maradnak április 30-ig. A tömegközlekedési eszközökön limitálták az utasok számát. A kormányzati hivatalok felfüggesztették ügyfélfogadásaikat, az irodákban a létszám 50%-a tartózkodhat egy időben.  Az új szabályozás szerint az éttermek, bárok bezárnak, hétvégén csak kiszállításra vehetnek fel rendeléseket. A hotelek éttermei csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki. A társasházak 5 fő igazoltan koronavírusos fertőzött esetén vesztegzár alá kerülnek. 

Delhi szövetségi terület korlátozásai: Delhiben éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, mely 22:00 órától reggel 05:00 óráig tart és április 30-ig mindenképpen érvényben marad. A kijárási tilalom alóli felmentést, (e-pass for travel during night-curfew) kérelmezhetik a nélkülözhetetlen árucikkeket, pl gyógyszert szállító személyek. Kivételt képeznek a korlátozás alól az egészségügyi dolgozók és azok az utazók, akik érvényes repülőjeggyel, vonat- vagy buszjeggyel rendelkeznek.

4) Hasznos információk:

Az India által kötött kétoldalú (ún. airbubble) megállapodásokról szóló információk >>

Az FRRO/FRO (Foreigners Regional Registration Office/ Foreigners Registration Office) irodák online elérhetősége >>

Újdelhi reptér honlapja >>

Mumbai reptér honlapja >>

Aktuális, járvánnyal kapcsolatos reptéri belépési szabályok >>

Karnataka állam kormányának COVID19 tájékoztató felülete >>

2021. 04. 07.
Az indiai Választási Bizottság nyilvánosságra hozta a soron következő állami választások időpontját. Ezek szerint Assamban március 27-én, április 1-én és 6-án, Keralában, Puducherry-ben és Tamil Naduban április 6-án, míg Nyugat-Bengalban nyolc szakaszban március 27-én, április1-én, 6-án, 10-én, 17-én, 22-én, 26-án és 29-én szavaznak. A választási eredmények május 2-án válnak ismertté. Az említett tagállamokban a jelzett dátumokon nem zárhatók ki a tömegmegmozdulások és az előbbiekkel összefüggésben a rendvédelmi erők fokozott jelenléte. 

Kérjük minden a térségbe utazást tervező vagy tartózkodó magyar állampolgár kerülje a tömegrendezvényeket, valamint kövesse a biztonsági erők figyelmeztetéseit.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági besorolása:

 • Az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta: Jammu és Kashmir állam, Ladakh kivételével, valamint a keleti és északkeleti államok (Manipur, Tripura, Assam, Nagaland, Meghalaya, Mizoram, Sikkim és Arunachal Pradesh) és az indiai-pakisztáni határvidék teljes hosszában.
 • „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolta: Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, Nyugat-Bengál és Odisha államot.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy India egyes szövetségi államaiba, így az Andaman és Nikobar szigetekre is, illetve azok meghatározott területére a turisták belépése előzetes engedélyhez kötött. Az engedélyezési eljárásról és az előzetes engedélyhez kötött területekről érdemes az utazást megelőzően időben tájékozódni India Budapesti Nagykövetségén. 

Bővebb információ az indiai lezárt vagy csak engedéllyel látogatható területekről itt érhető el: https://boi.gov.in/content/restrictedprotected-areas  

Terrorveszély: India a terrorveszélynek fokozottan kitett ország. Az elmúlt néhány évben közforgalmú helyek rendszeresen voltak merényletek célpontjai. A támadásoknak leginkább a nagyvárosok a célpontjai, de vannak egyes, a szélsőséges mozgalmak által ellenőrzött vidékek, ahová ezért nem ajánlatos a beutazás. A városokban, főként a forgalmasabb pontokon ajánlott a körültekintő magatartás, óvatosság. Felhívjuk a figyelmet, hogy a közforgalmú helyekre való belépéskor (metró, áruházak, szállodák és középületek) minden esetben biztonsági ellenőrzésre kerül sor. A politikai jellegű gyűléseket, pártközpontokat a választásokat követően is ajánlatos elkerülni.

Terrorveszély / Fegyveres konfliktus kitörésének kockázatával érintett terület: Nyomatékosan felhívjuk az Indiába utazók figyelmét, hogy az indiai-pakisztáni határszakasz teljes hosszában kiemelten veszélyes, terrortámadásnak és fegyveres határvillongásnak kitett térség. Jammu és Kasmír államban a biztonsági helyzet rossz. Ezért hangsúlyozottan figyelmeztetjük az utazókat, hogy az indiai-pakisztáni határszakaszra vonatkozó, I. nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolásra vonatkozó figyelmeztetést vegyék komolyan és egyáltalán ne utazzanak a térségbe.

Biztonsági tanácsok hölgyek, kisgyermekkel érkezők számára: A nők és gyermekek elleni erőszak az indiai társadalmi viszonyok között általános és mindennapos jelenség, az koránt sem új keletű. Az idelátogató turisták az indiai társadalomban folyamatosan jelen levő és elfojtott erőszakról nem feltétlen rendelkeznek alaposabb ismeretekkel, nem feltételezik, hogy maguk ilyen helyzetbe kerülhetnek, mivel az országról és lakóiról kialakult idealizált képpel mindez nem találkozik. Kifejezetten kockázatosnak tartjuk egyedülálló nőként vagy női csoportban való utazást; javasoljuk ezt rendkívül komolyan mérlegelni. Férfiakkal együtt utazó nők is minden esetben fordítsanak különös gondot közös szálláshelyük megválasztására, annak alapvető biztonsági felszereltségére (jól záródó ajtó, biztonsági lánc, kukucskáló ablak). Kerüljék el a forgalomtól távolabb eső helyeket, tömegközlekedést ne vegyenek igénybe, helyi, ún. autoriksa taxiba ne üljenek be és bármiféle szolgáltatási ajánlatot utasítsanak vissza, továbbá sötétedés után ne hagyják el szálláshelyüket. Semmilyen körülmények között ne vállalkozzanak az „indiai valóság” megismerésével járó nagyvárosi vagy vidéki, a turista látványosságoktól távolabb eső helyek felkeresésére. Mindig tartsanak maguknál mobiltelefont és mentsék el a helyi rendőrség segélyhívószámát. Tanúsítsanak kellő óvatosságot, körültekintést nyilvános helyek felkeresésekor. 

Külföldiek sérelmére elkövetett csalások / a leggyakoribb módszerek:  A megérkező turistának utazási ügynök, illetve taxisofőr siet a segítségére arról igyekezve meggyőzni, hogy az előre lefoglalt szállása már nem működik, leégett, nem biztonságos vagy éppen nem megközelíthető. Ezt követően a hiszékeny turistát az utazási ügynökkel, illetve a taxisofőrrel kapcsolatban álló utazási irodába, illetve szállodába viszik ahol hasonló szolgáltatást, lényegesen magasabb árért kínálnak. Gyakori eset, hogy az utazási ügynök, illetve taxisofőr előzetes figyelmeztetés nélkül nem a megadott szállodai címre, hanem utazási irodába, illetve vidéki szállodába viszi a gyanútlan külföldit. Minden esetben javasolt ragaszkodni az otthonról lefoglalt szálláshoz, az ilyen jellegű tanácsadást ne fogadják el. Taxit kizárólag olyan szolgáltatótól vegyen igénybe, amelynek saját kirendeltsége van a repülőtéren. Ha mégis az előbb említett csalás áldozatává válik, haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen és értesítse az újdelhi nagykövetségünket, vagy a mumbai főkonzulátusunkat. 

Műholdas telefon használata: Indiában a műholdas telefonok használata csak külön behozatali engedéllyel lehetséges. 

Hegymászók figyelmébe: A hegyi mentés 3000 méter felett nem működik, a légi úton történő mentés lehetősége korlátozott, ezért nem tanácsoljuk a nepálihoz hasonló hegymászó expedíciókon, hegyi túrákon való részvételt Indiában. 

Drónok használata: Az indiai hatóságok szigorúan tiltják bármiféle távirányítású repülő eszköz (például drón) előzetes engedély nélküli használatát Újdelhi Vijay Chowk körzetétől számított 30 km-es sugarú körben, azaz gyakorlatilag a főváros teljes területén.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők közjegyző előtt tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető.

Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a budapesti indiai nagykövetséghez: https://www.eoibudapest.gov.in

Vízum:

Jelenleg az Aktuális menüpont 2. a pontjánál található bekezdés a mérvadó. 

A nemzetközi repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Az ország területére történő belépés egyelőre nem ír elő kötelező védőoltást. A koronavírus elleni beoltottság egyelőre nem mentesít a karanténkötelezettség alól.

Házikedvencek beutazása:

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy konzultáljanak az Indiai Nagykövetséggel Budapesten, illetve állategészségügyi kérdésekben forduljanak állatorvosukhoz, valamint tájékozódjanak a NÉBIH és a Pettravel oldalán.

Vám:

Javasoljuk, hogy utazás előtt az indiai adó- és vámhivatal alábbi internetes honlapján tájékozódjanak:
https://www.cbic.gov.in/htdocs-cbec/customs/cs-act/formatted-htmls/cs-rules-idx

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

A műholdas telefonok használata tiltott!

Pénznem: indiai rúpia (INR)

Időjárás: India több éghajlati zónára osztható és éghajlatát elsősorban a szélességi fok, a domborzat és a monszun alakítja. Klímája melegebb, mint az a szélességi fekvésénél fogva megilletné, mert a Himalája hatalmas fala mint védőbástya állja útját az északról érkező hideg légtömegek beáramlásának. A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része. Mennyiségének területi eloszlása erősen változó. A monszunesők hatására a folyók megáradnak, a víztározók megtelnek, s ebből a vízmennyiségből gazdálkodik India a következő monszunig. November végén, december elején kezdődik a hűvös évszak. Az ország nagy részén a legszárazabb időszak november-decembertől április-májusig tart. A hőmérséklet általában december-januárban a legalacsonyabb és tavasszal a legmagasabb; a szárazföld belsejében a monszun beköszönte előtt elérheti az 50 fokot is. 

Gépkocsivezetés: A magyar vezetői engedéllyel nem lehetséges a gépkocsivezetés. Kizárólag indiai, vagy nemzetközi vezetői engedély fogadható el, illetve használható. Indiai jogosítvány kérelmezésekor - a nemzetközi gyakorlat szerint - először tanuló vezetői engedélyt állítanak ki, majd a szükséges vizsgakövetelmények teljesítése esetén állandó vezetői engedély kapható. A nemzetközi vezetői engedélyt a regionális közlekedési hivatal adja ki (RTO).

Közlekedés: India vonatkozásában szükséges megjegyezni, hogy a forgalom, illetve a forgalomban részvevő gépjárművek nagysága és nagy száma, illetve a vezetési kultúra jelentősen eltér az Európában megszokottól. A monszun időszakban a nagy mennyiségű csapadékhullás következtében földcsuszamlások és árvizek váratlanul jelentkezhetnek, ami elsősorban az északnyugati országrészben az utak járhatatlanná válását okozhatják, előre nem látható időszakokra egyes térségeket megközelíthetetlenné tehetnek. Ezért ebben az időszakban kifejezetten kockázatos lehet az e térségbe való utazás.

Vallással, öltözködéssel, viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók: Az Indiába érkezőnek a helyi viszonyokkal és a hétköznapokkal való találkozásra, az életmódbeli, a kulturális különbségekre érdemes előre, tudatosan készülnie. Az évezredek során kialakult hagyományok magatartási szabályok, társadalmi szokások alapvetően eltérnek a nyugati kultúrkör hasonló szabályaitól és hagyományaitól. Ezek sokszor megtévesztően egzotikusnak tűnnek, a valóságban viszont számos veszélyt, kellemetlenséget rejthetnek.

Különös figyelemmel kell lenni arra, hogy az indiai társadalomban a nők megítélése mereven konzervatív és patriarchális. Ha egy nyugati nő egyedül vagy női csoportban utazik, azt egyértelmű szexuális felhívásnak tekintik. A nők sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményekre különös sajtófigyelem irányult, noha ezzel a jelenségek egyáltalán nem új keletűek, részei a mindennapoknak.

Indiában a társadalmi helyzetnek évezredeken át nagy jelentősége volt és ma is meghatározó eleme a mindennapi életnek. A tilalmak ellenére erőteljesen jelen vannak az évezredes kasztrendszer. Emellett a régi társadalmi-kulturális együttélés elemei, a vallási ellentétek, babonák, hagyományok erőteljesen meghatározzák az indiaiak viselkedését, európaiak számára szokatlan, értelmezhetetlen magatartását. Ennek egyik fontos eleme, hogy az indiaiak nem mondanak nyíltan nemet, nem mondják ki, ha valamit nem tudnak, nem értenek. A külföldieknek erős nehézséget okoznak az ilyen kommunikációs helyzetek, illetve, a külföldi sok esetben úgy érzi, nem kap választ a kérdésére, vagy helyeslésként érzékeli, ha a partner nem mond ellent. Ajánlott mindig figyelni arra, hogy a hagyományos udvariasság azt kívánja az indiai partnertől, hogy lehetőleg olyan választ adjanak a feltett kérdésre, amit szerintük beszélgetőpartnerük elvár.

Indiában nagyon fontos a szóbeli kommunikáció, szeretnek beszélni, beszélgetni. Érdeklődésük sok esetben tolakodónak tűnő kíváncsiság, személyeskedés, de ez megfelel az indiai szokásoknak. Az utazó maga dönti el kivel érdemes barátkoznia, beszélgetnie és kivel nem. Javasolt tartózkodással és fenntartással fogadni bármiféle ajánlatot, meghívást, amire ismeretlennel való szóba elegyedés esetén sor kerülhet. Az indiaiak a külföldiek iránt nem önzetlenül érdeklődnek, meghívásuk sok esetben hátsó szándékot rejthet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Indiában a közegészségügyi helyzet, illetve tágabb értelemben a tisztaság hiánya jelentheti az utazó számára a legnagyobb kihívást, kockázatot. Érdemes ezért útikönyvekből tájékozódni az adott helyre jellemző körülményekről, ajánlott szállásokról, éttermekről. A vezetékes víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, palackozott víz mindenütt kapható. A közegészségügyi követelményekben az európai színvonalhoz közelítő szolgáltatások az Európában megszokottnál is magasabb árfekvésűek, erre javasolt felkészülni, időben tájékozódni. Annak ellenére, hogy a budapesti indiai nagykövetség utazási egészségbiztosítás megléte nélkül is kiállítja a magyar állampolgárok részére az indiai vízumot, valamint tekintettel arra, hogy az európaihoz hasonló orvosi ellátás csak tetemes anyagi ráfordítás mellett vehető igénybe, nyomatékosan javasoljuk, hogy az Indiába utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek az utazásukat megelőzően.

Viszonylag magas a dengue-láz kockázata. Javasolt a hosszú ujjú ruha viselete. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a megelőzés és védekezés fontosságára. Szúnyogriasztó tapaszok, karkötők, füstölők, beltéri szúnyogriasztó dugaszok széles választékban elérhetők helyben is. Amennyiben magas lázat, szem-, fej-, hátfájást tapasztalnak, a testen kiütéseket észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

Elviekben maláriával és chikungunya-lázzal is fertőzött területek India számos vidékén találhatóak, de a nagyobb városokban maláriás illetve chikungunya fertőzés ritkán fordul elő.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az orvosi, illetve kórházi ellátás a legnagyobb indiai városokban rendelkezik az életmentésre szakértelemmel és felszereltséggel.

A nagyvárosok súlyos légszennyezettsége miatt a légúti betegségben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük az esetleges nehézségekre.

Oltások: India nem írja elő kötelező oltás felvételét az ország területére történő beutazáshoz , azonban az alábbi védőoltások felvétele ajánlott: hepatitis A+B, tífusz, meningitisz, DiPerTePolio, kolera, MMR-kanyaró. 

Fontos telefonszámok: A következő, ingyenesen, a nap 24 órájában hívható telefonszámon, több nyelven adnak tájékoztatást a segítséget igénylő turisták számára: 1800111363, rövidített szám: 1363

További fontosabb hívószámokról itt található összesítés: https://www.incredibleindia.org/content/incredibleindia/en/emergency.html