Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.07.07. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Új-Delhi
Főkonzulátus Mumbai

Aktuális:

2020. 07. 07.
India a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a korábban bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos kivezetéséről döntött. A feloldások annak ellenére folytatódnak, hogy országszerte a koronavírussal fertőzöttek esetszáma folyamatosan emelkedik az egészségügyi ellátórendszert is túlterhelve. 

A korlátozások jelenlegi fázisában a nemzetközi kereskedelmi légijáratok indításának engedélyezését július 31-éig továbbra is felfüggesztették. Indiát eddig a dátumig csak mentesítő légijárattal lehet elhagyni, a határokat nem nyitották meg, az országba belépni nem lehet. 

India szövetségi állam, ahol egy sor intézkedésről nem a központi kormányzat, hanem a helyi kormányzat dönt. Ebből kifolyólag az egyes országrészek között jelentős különbségek vannak, mind az intézkedések, mind azok végrehajtása terén. A koronavírus járvány alakulása miatt több szövetségi tagállam is a korábbi korlátozó intézkedések visszaállításáról döntött, így az alább ismertetettnél szigorúbb szabályok vannak/lehetnek ezeken a területeken érvényben. A járványügyi megelőző intézkedések sűrűn változhatnak még egy-egy területen belül is.

A jelenlegi járványügyi helyzet fontosabb jellemzői:

 • Az indiai Belügyminisztérium június 29-i döntése értelmében a vesztegzár alatt levő területek („containment zones”) legalább július 31-ig zárva maradnak. A területek működésével és korlátozásokkal kapcsolatos döntéseket az államok/területek szintjén hoznak meg. Nyugat-Bengál, Jharkhand, Manipur, Maharashtra, Tamil Nadu államok július 31-ig ismét bevezették a korábbi korlátozó intézkedéseket („lockdown-t”). Chennai és Guwahati városok ugyancsak lezárva.
 • Továbbra is tiltva van:
 • a nemzetközi légiközlekedés,
 • a metró, a városi kötöttpályás közlekedés, 
 • előadótermek, tornatermek, mozik, uszodák, színházak, vidámparkok, rendezvényközpontok, stb.,
 • tömeges politikai-, sport-, kulturális- és vallási rendezvények.
 • A kijárási tilalom időszaka este 10 és reggel 5 közötti időszakra korlátozódik.
  E-pass engedélyt (kvázi éjszakai közlekedési engedély) akkor kell kérni, ha valaki a kijárási tilalom időszakában akar utazni. 
  E-pass igényelhető: https://serviceonline.gov.in/epass/
 • Megengedik az államok közötti közlekedést (kivéve, ha egyes államok nem rendelkeznek másképpen). 
 • Közterületen kizárólag maszkban engedélyezett tartózkodni. A szociális távolságtartás szabályait szigorúan be kell tartani.
 • Legalább július 31- ig szünetel a menetrendszerű nemzetközi légiközlekedés.
 • A belföldi légiközlekedés kapacitását fokozatosan növelik.
 • A belföldi vonatközlekedés korlátozásokkal és csökkentett kapacitással működik. Kapacitását fokozatosan növelik. A szokásos menetrend szerinti közlekedés előreláthatóan augusztus 12-én fog helyreállni.
 • A jelenleg érvényes indiai előírások

Karantén intézkedések (otthoni és hatósági)

 • A karantén hosszát és jellegét a helyi egészségügyi hatóság határozza meg.
 • A Delhibe érkező üzletemberekre / diplomatákra tünetmentes állapotban általában 14 nap otthoni karantén vár.
 • Karantén szabályok államonként (tájékoztató anyag)

Vízum- és idegenrendészeti intézkedések:

 • Az korlátozások feloldásának jelenlegi szakaszában az indiai vízumigénylési lehetőségéket is részben elérhetővé tették a külföldi állampolgárok számára, azonban az ország területére való belépésre jogot biztosító vízumkérelmek fajtái a gyakorlatban csak egy nagyon szűk kör számára biztosítanak kérelembenyújtási lehetőséget. A korábbiakhoz képest fontos változás, hogy a térség országaiban ragadt külföldi állampolgárok hazajutás céljából igényelhetnek tranzitvízumot, ha az utazásukat Indián keresztül szeretnék megoldani.
 • Turisták beutazása továbbra sem engedélyezett. 
 • A már Indiában tartózkodó külföldieknek ingyen meghosszabbítják a vízumukat egy hónappal a menetrendszerű légi közlekedés beindulását követőig. (Időpont még nincs.) Érvényes többszöri belépésre jogosító, de március 15 előtt kiadott vízummal NEM/NEM lehet visszatérni Indiába.
 • Május 7-től megkezdődött a külföldön rekedt indiai állampolgárok hazaszállítása („Vande Bharat művelet”). Június 12-től engedélyezik az indiai származású személyek (Overseas Citizen of India cardholder) és közvetlen hozzátartozóik visszatérését Indiába.
 • Azon külföldi állampolgárok, akik az ország területére érvényes módon léptek be és a vízumuk 2020. február 1-jét követően járt le, vízumukat a nemzetközi kereskedelmi járatok megindítását engedélyező nap +30 naptári nap érvényességi időtartamra az FRRO oldalán keresztül INGYEN, a túltartózkodást FRRO részéről nem büntetve, meghosszabbíthatják. A nemzetközi kereskedelmi légijáratok újraindításának engedélyezésére vonatkozó dátumot a hatóságok még nem közöltek. 
 • A fenti rendelkezés iktatószáma: DIII/559/01/2020, kibocsátója a „MEA . Protocol-III Section, Room No. 11135, B-Wing, Jawaharlal Nehru Bhawan, New Delhi”.
 • Az FRRO/FRO irodák online elérhetősége: https://indianfrro.gov.in/eservices/home.jsp
 • Az indiai tartózkodás és az ország elhagyása csak rendezett vízummal lehetséges. A túltartózkodás vagy a nem rendezett vízummal az ország elhagyása az indai hatóságok részéről szankcióval járhat. A még Indiában tartózkodó magyar állampolgárok maguk felelősek rendezni az indiai tartózkodásuk körülményeit. Ebben hivatalunk nem tud segítséget nyújtani. 
 • Érvényes többszöri belépésre jogosító, de március 15 előtt kiadott vízummal NEM/NEM lehet visszatérni / belépni Indiába.
 • Június 30-tól India területére való belépésre vonatkozó szabályozás

Magyarországi hazajutási, illetve India területének elhagyásának lehetőségei:

 • Jelenleg mentesítő légijáratokat üzemeltet a Lufthansa, az Air France, a KLM és az Air India. A légijáratokra jegyet a légitársaságok honlapján lehet vásárolni, ezekre a légijáratokra jegyet csak EU-s állampolgárok és hozzátartozóik, illetve EU-s országban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezők vásárolhatnak. Hivatalunknak a repülőjegyek árának alakulására nincs ráhatása, külön repülőjegy-kontingenssel sem rendelkezünk, melyből magyar állampolgár számára repülőjegy-vásárlást lehetővé tudnánk tenni. 
 • A mentesítő légijáratok jegyárai a korábbai időszakhoz képest jelentős eltérést mutathatnak. A járatok indulásáról közvetlenül a légitársaságok honlapján érdeklődjenek. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a járatok indulásának kondíciói gyorsan, ad hoc módon megváltozhatnak, ezért az egy hétnél távolabbi időpontra a jegyvásárlás kockázatokkal terhelt. A járatok indulásáról folyamatosan tájékozódjanak.
 • Tájékoztató a COVID-19 járvány miatti Magyarországra történő belépés szabályairól itt érhető el.
 • A külföldre utazás, a külföldön tartózkodás egyéni felelősség. Ez alapján hazatérési (konzuli) kölcsön kizárólag csak magyarországi lakcímmel, magyarországi hazatéréshez igényelhető, DE annak előfeltétele hatósági szerződés előzetes megkötése. A hazatérési kölcsönt hivatalunk jóváhagyásra felterjeszti a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára. A felterjesztésben szerepeltetni kell bizonyítható módon, hogy az igénylő minden rendelkezésére álló formában, az öngondoskodás jegyében megpróbálta előteremteni a hazatéréséhez szükséges utazási költségfedezetet. Ennek formája lehet családi, baráti segítségnyújtás, illetve bizonyítani szükséges azt, hogy az igényelt hazatérési kölcsön összegének mértékére bevonható-e az igénylő részéről bármilyen anyagi fedezet. Hazatérési kölcsön csak különös méltánylást érdemlő esetben folyósítható. Jóváhagyott hazatérési kölcsön esetében a jegyvásárlásról hivatalunk gondoskodik az ügyféllel kötött hatósági szerződés aláírását követően.

A belföldi légijáratok igénybevételéhez előírt szabályokról bővebb információért olvassa el az alábbi mellékletet >>

Az indiai hatóságok koronavírussal kapcsolatos intézkedéseiről további információk: https://www.mygov.in/covid-19/

Biztonság:

Tekintettel a Nepálban szinte folyamatosan zajló tüntetésekre és sztrájkokra az indai-nepáli határátkelőhelyeken összeütközésekre és ezért fennakadásra lehet számítani. Javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy esetleges határátkelés előtt tájékozódjanak a helyi hatóságoknál, utazási irodáknál. Javasoljuk, hogy kerüljenek mindenféle tüntetést.

Nyomatékosan felhívjuk ugyanakkor az Indiába utazók figyelmét, hogy az indiai-pakisztáni határszakasz teljes hosszában kiemelten veszélyes, terrortámadásnak és fegyveres határvillongásnak kitett térség. Jammu és Kasmír államban 2013 óta a biztonsági helyzet rossz. Ezért hangsúlyozottan figyelmeztetjük az utazókat, hogy az indiai-pakisztáni határszakaszra vonatkozó, I. nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolásra vonatkozó figyelmeztetést vegyék komolyan és egyáltalán ne utazzanak a térségbe.

India a terrorveszélynek fokozottan kitett ország. Az elmúlt néhány évben közforgalmú helyek rendszeresen voltak merényletek célpontjai. A támadásoknak leginkább a nagyvárosok a célpontjai, de vannak egyes, a szélsőséges mozgalmak által ellenőrzött vidékek, ahová ezért nem ajánlatos a beutazás. A városokban, főként a forgalmasabb pontokon ajánlott a körültekintő magatartás, óvatosság. Felhívjuk a figyelmet, hogy a közforgalmú helyekre való belépéskor (metró, áruházak, szállodák és középületek) minden esetben biztonsági ellenőrzésre kerül sor. A politikai jellegű gyűléseket, pártközpontokat a választásokat követően is ajánlatos elkerülni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági besorolása:

 • Az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta: Jammu és Kashmir állam, Ladakh kivételével, valamint a keleti és északkeleti államok (Manipur, Tripura, Assam, Nagaland, Meghalaya, Mizoram, Sikkim és Arunachal Pradesh) és az indiai-pakisztáni határvidék teljes hosszában.
 • II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolta: Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, Nyugat-Bengál és Odisha államot

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy indiai egyes szövetségi államaiba, így az Andaman és Nikobar szigetekre is, illetve azok meghatározott területére a turisták belépése előzetes engedélyhez kötött. Az engedélyezési eljárásról és az előzetes engedélyhez kötött területekről érdemes az utazást megelőzően időben tájékozódni India budapesti nagykövetségén

Tájékoztatjuk az Indiába utazó magyar állampolgárokat, hogy az elmúlt időszakban különös sajtó figyelem irányul a női turisták elleni, nemi erőszak körébe tartozó különféle bűncselekményekre. A nők és gyermekek elleni erőszak ugyanakkor az indiai társadalmi viszonyok között általános és mindennapos jelenség, az koránt sem új keletű. Külföldi nők férfi kíséret nélkül való megjelenése zaklatásnak és erőszaknak való kitettséggel jár. Az idelátogató turisták az indiai társadalomban folyamatosan jelen levő és elfojtott erőszakról nem rendelkeznek alaposabb ismeretekkel, nem feltételezik, hogy maguk ilyen helyzetbe kerülhetnek, mivel az országról és lakóiról kialakult idealizált képpel mindez nem találkozik. Nyomatékosan felhívjuk ezért a figyelmet arra, hogy a zaklatásnak és erőszaknak való kitettség még kellő elővigyázatossággal sem feltétlenül előzhető meg! Ezért kifejezetten kockázatosnak tartjuk egyedülálló nőként vagy női csoportban való utazást; javasoljuk ezt rendkívül komolyan mérlegelni. Férfiakkal együtt utazó nők is minden esetben fordítsanak különös gondot közös szálláshelyük megválasztására, annak alapvető biztonsági felszereltségére (jól záródó ajtó, biztonsági lánc, kukucskáló ablak). Kerüljék el a forgalomtól távolabb eső helyeket, tömegközlekedést ne vegyenek igénybe, helyi, ún. autoriksa taxiba ne üljenek be és bármiféle szolgáltatási ajánlatot utasítsanak vissza, továbbá sötétedés után ne hagyják el szálláshelyüket. Semmilyen körülmények között ne vállalkozzanak az „indiai valóság” megismerésével járó nagyvárosi vagy vidéki, a turista látványosságoktól távolabb eső helyek felkeresésére. Mindig tartsanak maguknál mobiltelefont és mentsék el a helyi rendőrség segélyhívószámát. Még férfi kísérővel is különösen kockázatos lehet továbbá férfiakkal szóba elegyedni, férfiak bármiféle közeledésének elfogadása, még a legártatlanabbnak tűnő kapcsolatteremtés is. Ezért azt ajánljuk, hogy utazásuk során indiai férfiakkal, kizárólag férfi kísérőjük kommunikáljon. Tanúsítsanak kellő óvatosságot, körültekintést nyilvános helyek felkeresésekor. Kerüljenek minden olyan ruházatot vagy viselkedésformát, amit az indiai férfiak kapcsolatteremtésre felhívásként értelmezhetnek (mosoly, szemkontaktus, kivágott, ujjatlan felső, rövid szoknya vagy baráti ismerkedés).

Mumbaiban a városi rendőrség elindított egy speciális programot: „Utazz biztonságosan egyedül” címmel. A program elsősorban az egyedül utazó nőknek kíván segítséget nyújtani azzal, hogy helyi taxik/egyéb utazási szolgáltatást nyújtó gépjárművek használatakor az igénybe vett gépjármű forgalmi rendszámát, az utazás célját, vagy egyéb kiegészítő információt tartalmazó SMS-t küldhetnek +91 9969777888 számra. A beérkezett üzeneteket tárolják és szükség esetén, a nyomozati munka során, soron kívül fel tudják használni.

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett csalások is, különösen a repülőtereken.

A leggyakoribb módszerek a következők:

A megérkező turistának utazási ügynök, illetve taxisofőr siet a segítségére arról igyekezve meggyőzni, hogy az előre lefoglalt szállása már nem működik, leégett, nem biztonságos vagy éppen nem megközelíthető. Ezt követően a hiszékeny turistát az utazási ügynökkel, illetve a taxisofőrrel kapcsolatban álló utazási irodába, illetve szállodába viszik ahol hasonló szolgáltatást, lényegesen magasabb árért kínálnak. Gyakori eset, hogy az utazási ügynök, illetve taxisofőr előzetes figyelmeztetés nélkül nem a megadott szállodai címre, hanem utazási irodába, illetve vidéki szállodába viszi a gyanútlan külföldit. Minden esetben javasolt ragaszkodni az otthonról lefoglalt szálláshoz, az ilyen jellegű tanácsadást ne fogadják el. Taxit kizárólag olyan szolgáltatótól vegyen igénybe, amelynek saját kirendeltsége van a repülőtéren. Ha mégis az előbb említett csalás áldozatává válik, haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen és értesítse az újdelhi nagykövetségünket, vagy a mumbai főkonzulátusunkat. Előfordul továbbá, hogy a hagyományos indiai vendégszeretettel visszaélve a külföldit italba rejtett kábítószerrel elkábítják, kirabolják, a nők ellen erőszakot követnek el. Semmiképp ne fogadjon el ételt vagy italt ismeretlenektől!

Indiában a műholdas telefonok használata csak külön behozatali engedéllyel lehetséges, az engedély nélküli készülékek használóit adott esetben őrizetbe is vehetik. A hegyi mentés 3000 méter felett nem működik, a légi úton történő mentés lehetősége korlátozott, ezért nem tanácsoljuk a nepálihoz hasonló hegymászó expedíciókon, hegyi túrákon való részvételt Indiában.

Az indiai hatóságok szigorúan tiltják bármiféle távirányítású repülő eszköz (például drón) előzetes engedély nélküli használatát Újdelhi Vijay Chowk körzetétől számított 30 km-es sugarú körben, azaz gyakorlatilag a főváros teljes területén.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők közjegyző előtt tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a budapesti indiai nagykövetséghez: https://www.eoibudapest.gov.in

Vízum:

Az Indiába utazó magyar állampolgároknak valamennyi beutazási forma esetén vízummal kell rendelkezniük. Vízumot India budapesti nagykövetségén kell igényelni.

Turizmus, családlátogatás, ismerősök meglátogatása, üzleti tárgyalás, rövid idejű gyógykezelés céljából 2015. augusztus 15-től kezdődően elektronikus vízum (e-Tv) is igényelhető magyar állampolgárok számára is a következő honlapon.

Munkavállalás, vagy tanulmányok folytatása céljából való hosszú távú, 180 napot meghaladó tartózkodást lehetővé tevő vízummal való rendelkezőknek a beutazást követően a regionális idegenrendészeti hatóságnál SZEMÉLYESEN be kell jelentkezniük. Ennek elmulasztása, továbbá a vízum érvényességi idejét meghaladó tartózkodás (túltartózkodás) bűncselekmény, ami  5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Minderről részletesen a következő honlapon tájékozódhat.

Kérjük, hogy vízumokkal kapcsolatos információkért, a vízumok beszerzésének módjáról, illetve a beutazás részletes feltételeiről India Budapesti Nagykövetségénél érdeklődjenek.

Különös figyelmet érdemes fordítani az Indiába való belépéskor, még a határellenőrzésnél arra, hogy útlevelébe elhelyezésre került-e a beléptető bélyegzőlenyomat. Ennek hiánya a későbbiekben rendkívül megnehezítheti az országból való kilépést, előfordulhat, hogy illegális tartózkodás miatt büntetőeljárás indul a külföldi ellen.

Túltartózkodás esetén, ha arról az indiai hatóságok ellenőrzés során vagy harmadik személy bejelentése alapján tudomást szereznek, előzetes letartóztatást alkalmaznak, és büntetőeljárás megindítását kezdeményezik, ami akár évekig elhúzódó bírósági eljárásba torkolhat az ország elhagyásának lehetősége nélkül. Ezért túltartózkodás esetén érvényes hazaúti repülőjegy beszerzését követően javasolt haladéktalanul és önkéntesen felkeresni az idegenrendészeti hatóságot kilépést szolgáló engedély (exit permit) beszerzése céljából. E nélkül Indiát nem fogja tudni elhagyni! A kilépést szolgáló engedély iránti kérelmet kizárólag elektronikus formanyomtatványon lehet benyújtani, ahol egyúttal az ügyintézéshez időpontot is lehet foglalni. Minderről ezen a honlapon tájékozódhat.

Indiai tartózkodása során érvényes útlevelét mindig tartsa magánál, a helyi hatóságok azt ellenőrizhetik, utazása során személyazonossága igazolására szólíthatják fel. Különösen javasolt, hogy útlevelének személyi adatokat tartalmazó oldaláról és indiai beutazást szolgáló vízumáról utazását megelőzően készítsen fénymásolatot. Ezt utazására vigye magával és jól őrizze meg, tartsa mindig biztonságos helyen, útlevelétől külön. Útlevele elvesztése, ellopása vagy megsemmisülése esetén az indiai hatóságok minden esetben kérik ezeket a fénymásolatokat mind az elvesztés, a lopás vagy a megsemmisülés tényét rögzítő rendőrségi adatfelvételnél, mind az idegenrendészeti hatóságnál kilépési engedély (exit permit) beszerzésének igénylésekor. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy útlevele elvesztése, ellopása, megrongálódása vagy megsemmisülése esetén a hazatérést szolgáló ideiglenes magánútlevél kiállítását követően, de még Indiából való elutazását megelőzően, a helyi jogszabályok alapján fel kell keresnie az indiai idegenrendészeti hatóságot, kilépést szolgáló engedély kiállítása céljából. E nélkül Indiát nem fogja tudni elhagyni! A kilépést szolgáló engedély iránti kérelmet kizárólag elektronikus formanyomtatványon lehet benyújtani, ahol egyúttal az ügyintézéshez időpontot is lehet foglalni. Mindez ezen a honlapon érhető el. Az eljárás időtartama legalább 2 munkanap. Az idegenrendészeti hatóság az ország területén több kirendeltséggel is rendelkezik, amelyekről ezen a honlapon tájékozódhat.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy India egyes szövetségi államainak területére, illetve azok egyes térségeibe való belépés előzetes engedélyhez kötött. A belépést szolgáló engedélyt az idegenrendészeti hatóság vagy a Belügyminisztérium adja ki. Erről részletesen ezen a honlapon tájékozódhat. Az ilyen jellegű igényt már a vízum kérelmezésekor jelezni szükséges India Budapesti Nagykövetségén.

A nemzetközi repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Házikedvencek beutazása:

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy konzultáljanak az Indiai Nagykövetséggel Budapesten, illetve állategészségügyi kérdésekben forduljanak állatorvosukhoz, valamint tájékozódjanak a NÉBIH és a Pettravel oldalán.

Vám:

Javasoljuk, hogy utazás előtt az indiai adó- és vámhivatal alábbi internetes honlapján tájékozódjanak:
www.cbec.gov.in/resources//htdocs-cbec/guide_for_travellers/trvler-guide_ason05feb2015.pdf;jsessionid=E75A76A0E1DFE2A60924B8309110

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

A műholdas telefonok használata tiltott!

Pénznem: indiai rúpia (INR)

Időjárás: India több éghajlati zónára osztható és éghajlatát elsősorban a szélességi fok, a domborzat és a monszun alakítja. Klímája melegebb, mint az a szélességi fekvésénél fogva megilletné, mert a Himalája hatalmas fala mint védőbástya állja útját az északról érkező hideg légtömegek beáramlásának. A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része. Mennyiségének területi eloszlása erősen változó. A monszunesők hatására a folyók megáradnak, a víztározók megtelnek, s ebből a vízmennyiségből gazdálkodik India a következő monszunig. November végén, december elején kezdődik a hűvös évszak. Az ország nagy részén a legszárazabb időszak november-decembertől április-májusig tart. A hőmérséklet általában december-januárban a legalacsonyabb és tavasszal a legmagasabb; a szárazföld belsejében a monszun beköszönte előtt elérheti az 50 fokot is. 

Gépkocsivezetés: A magyar vezetői engedéllyel nem lehetséges a gépkocsivezetés. Kizárólag indiai, vagy nemzetközi vezetői engedély fogadható el, illetve használható. Tájékoztatás ezen az internetes honlapon érhető el. Indiai jogosítvány kérelmezésekor - a nemzetközi gyakorlat szerint - először tanuló vezetői engedélyt állítanak ki, majd a szükséges vizsgakövetelmények teljesítése esetén állandó vezetői engedély kapható. A nemzetközi vezetői engedélyt a regionális közlekedési hivatal adja ki (RTO).

Közlekedés: India vonatkozásában szükséges megjegyezni, hogy a forgalom, illetve a forgalomban részvevő gépjárművek nagysága és nagy száma, illetve a vezetési kultúra jelentősen eltér az Európában megszokottól. A monszun időszakban a nagy mennyiségű csapadékhullás következtében földcsuszamlások és árvizek váratlanul jelentkezhetnek, ami elsősorban az északnyugati országrészben az utak járhatatlanná válását okozhatják, előre nem látható időszakokra egyes térségeket megközelíthetetlenné tehetnek. Ezért ebben az időszakban kifejezetten kockázatos lehet az e térségbe való utazás.

Vallással, öltözködéssel, viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók: Az Indiába érkezőnek a helyi viszonyokkal és a hétköznapokkal való találkozásra, az életmódbeli, a kulturális különbségekre érdemes előre, tudatosan készülnie. Az évezredek során kialakult hagyományok magatartási szabályok, társadalmi szokások alapvetően eltérnek a nyugati kultúrkör hasonló szabályaitól és hagyományaitól. Ezek sokszor megtévesztően egzotikusnak tűnnek, a valóságban viszont számos veszélyt, kellemetlenséget rejthetnek.

Különös figyelemmel kell lenni arra, hogy az indiai társadalomban a nők megítélése mereven konzervatív és patriarchális. Ha egy nyugati nő egyedül vagy női csoportban utazik, azt egyértelmű szexuális felhívásnak tekintik. India világviszonylatban a harmadik helyen áll a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények számában. Az elmúlt időszakban a nők sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményekre különös sajtófigyelem irányult, noha ezzel a jelenségek egyáltalán nem új keletűek, részei a mindennapoknak.

Indiában a társadalmi helyzetnek évezredeken át nagy jelentősége volt és ma is meghatározó eleme a mindennapi életnek. A tilalmak ellenére erőteljesen jelen vannak az évezredes kasztrendszer. Emellett a régi társadalmi-kulturális együttélés elemei, a vallási ellentétek, babonák, hagyományok erőteljesen meghatározzák az indiaiak viselkedését, európaiak számára szokatlan, értelmezhetetlen magatartását. Ennek egyik fontos eleme, hogy az indiaiak nem mondanak nyíltan nemet, nem mondják ki, ha valamit nem tudnak, nem értenek. A külföldieknek erős nehézséget okoznak az ilyen kommunikációs helyzetek, illetve, a külföldi sok esetben úgy érzi, nem kap választ a kérdésére, vagy helyeslésként érzékeli, ha a partner nem mond ellent. Ajánlott mindig figyelni arra, hogy a hagyományos udvariasság azt kívánja az indiai partnertől, hogy lehetőleg olyan választ adjanak a feltett kérdésre, amilyet szerintük beszélgetőpartnerük elvár.

Indiában nagyon fontos a szóbeli kommunikáció, szeretnek beszélni, beszélgetni. Érdeklődésük sok esetben tolakodónak tűnő kíváncsiság, személyeskedés, de ez megfelel az indiai szokásoknak. Az utazó maga dönti el kivel érdemes barátkoznia, beszélgetnie és kivel nem. Javasolt tartózkodással és fenntartással fogadni bármiféle ajánlatot, meghívást, amire ismeretlennel való szóba elegyedés esetén sor kerülhet. Az indiaiak a külföldiek iránt nem önzetlenül érdeklődnek, meghívásuk sok esetben hátsó szándékot rejthet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Indiában a közegészségügyi helyzet, illetve tágabb értelemben a tisztaság hiánya jelentheti az utazó számára a legnagyobb kihívást, kockázatot. Érdemes ezért útikönyvekből tájékozódni az adott helyre jellemző körülményekről, ajánlott szállásokról, éttermekről. A vezetékes víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, palackozott víz mindenütt kapható. A közegészségügyi követelményekben az európai színvonalhoz közelítő szolgáltatások az Európában megszokottnál is magasabb árfekvésűek, erre javasolt felkészülni, időben tájékozódni. Annak ellenére, hogy a budapesti indiai nagykövetség utazási egészségbiztosítás megléte nélkül is kiállítja a magyar állampolgárok részére az indiai vízumot, valamint tekintettel arra, hogy az európaihoz hasonló orvosi ellátás csak tetemes anyagi ráfordítás mellett vehető igénybe, nyomatékosan javasoljuk, hogy az Indiába utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek az utazásukat megelőzően.

Viszonylag magas a dengue-láz kockázata. Az Újdelhiben 2018- ban eddig diagnosztizált 850 dengue-lázas megbetegedésből 350 esetet regisztráltak október első két hetében. Javasolt a hosszú ujjú ruha viselete. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a megelőzés és védekezés fontosságára. Szúnyogriasztó tapaszok, karkötők, füstölők, beltéri szúnyogriasztó dugaszok széles választékban elérhetők helyben is. Amennyiben magas lázat, szem-, fej-, hátfájást tapasztalnak, a testen kiütéseket észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

Elviekben maláriával és chikungunya-lázzal is fertőzött területek India számos vidékén találhatóak, de a nagyobb városokban maláriás illetve chikungunya fertőzés ritkán fordul elő.

Az indiai központi kormány Egészségügyi Minisztériuma elismerte, hogy Rajahstanban a Zika-vírus már 72 főt fertőzött meg, a legutóbbi eseteket Jaipur városában regisztrálták (2018. 10. 22-i adat). A vírust ugyanaz az egyiptomi szúnyog terjeszti, amely a dengue és a chikungunya fertőzéseket is. Nehezíti a fertőzés felismerését, hogy az esetek egy részében annak semmilyen, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz. Problémát a terhes nőknél jelent.

Az információt csak azután tették közzé, hogy a WHO közölte ezeket az eseteket. A minisztérium államtitkára szerint ellenőrzés alatt tartják a folyamatot, és 2018. január óta nem találtak újabb eseteket. Minisztérium-közi munkabizottságot állítottak föl a Zika terjedésének nyomon követésére, és hamarosan kampányt is indítanak annak érdekében, hogy az emberek ismereteit növeljék a Zika fertőzéssel kapcsolatban, illetve a védekezést illetően.

Kerala szövetségi államban 2019. május végén ismét olyan megbetegedések fordultak elő, amelyet az elsősorban a gyümölcsevő denevérek által terjesztett Nipah vírusos fertőzéssel azonosítottak. A betegség magas lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal, álmossággal, szellemi zavartsággal, epilepsziás rohamokkal, légzési nehézségekkel jár, és igen nagy számban halállal végződik. Az egészségügyi szervek azt tanácsolják, senki ne fogyasszon olyan zöldséget, gyümölcsöt, amelyeket madarak rágtak meg, ne igyanak datolyapálma nedveket. A betegekkel való esetleges érintkezés után alaposan mossanak kezet, jelenlétükben viseljenek maszkot és kesztyűt, de leginkább kerüljék a velük való egy légtérben tartózkodást.

2019. június első felében Bihar szövetségi államban akut encephalitis járvány tört ki, amelynek mára már 112 áldozata van. Elsősorban az 1-7 éves gyermekek betegszenek meg, 418 embert tartanak megfigyelés alatt hasonló tünetekkel. A legtöbb esetről Muzaffarpur városból számoltak be. Az encephalitis az agy gyulladása, amelyet számos vírus okozhat. A korai tünetek hasonlóak lehetnek az influenza tüneteihez, magas láz vagy fejfájás jelentkezik. A tünetek azonban néhány órán belül súlyosbodhatnak, és súlyos szövődményeket, például görcsöket, bénulást és kómát is okozhatnak.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az orvosi, illetve kórházi ellátás a legnagyobb indiai városokban rendelkezik az életmentésre szakértelemmel és felszereltséggel.

A nagyvárosok súlyos légszennyezettsége miatt a légúti betegségben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük az esetleges nehézségekre.

Az indiai turizmusért felelős minisztérium (Ministry of Tourism) sajtóközleményben (http://pib.nic.in/newsite/pmreleases.aspx?mincode=36) tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy 2016. február 8-tól az alábbi ingyenesen és 24 órán át hívható telefonszámon, több nyelven adnak tájékoztatást a segítséget igénylő turisták számára: 1800111363, rövidített szám: 1363.

Javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy a kiemelt műemlékek, látványosságok meglátogatását megelőzően tájékozódjanak a belépőjegyek áráról. Sajtóhírek megerősítik, hogy Agrában a Taj Mahal-nál, Újdelhiben pedig a Vörös Erődnél, illetve a Qutab Minar-nál az eddigi belépődíjak dupláját kérik el.