Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.03.31. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Új-Delhi
Főkonzulátus Mumbai

Aktuális:

2020. március 22.
Március 23-án 06.00 órától március 31. éjfélig a fővárost lezárják a Covid-19 elleni küzdelem jegyében. A városban nem lesz tömegközlekedés, beleértve a taxikat és riksákat. A delhi buszok 25%-os kapacitáson működnek. Minden bolt, gyár, hivatal bezár. Minden határátkelőt lezárnak a szomszédos Haryana és Uttar Pradesh államokkal. Megjegyzés: Gurgaon és Noida is elérhetetlen lesz. Minden, a városból kivezető tömegközlekedési járat (metró, busz, vonat, stb.) szünetel. Nincs belföldi légi közlekedés sem (a nemzetközi március 22 óta szünetel). A vallási helyeket bezárják. A lakosságot felszólítják, hogy csak a legszükségesebb esetben menjenek utcára. A kint tartózkodóknak önigazolást kell készíteniük, miért mozognak a városban. Az öt főnél nagyobb gyülekezés törvény szerint büntetendő. Minden személy, aki a fenti szabályokat megsérti, büntethető.

A gyógyszertárak nyitva tartanak. Az éttermekben take away és ételkihordás működik.

2020. 03. 19.
Az indiai kormány mai döntése értelmében március 22-től 1 (egy) hétre lezárják az indiai repülőtereket – nem/nem közlekedhetnek (szállhatnak le) a menetrendszerinti nemzetközi járatok. 

2020.03.17.
Tájékoztatjuk az Indiában tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy az ország hatóságai a koronavírus további terjedésének megelőzése érdekében külföldieket is érintő korlátozó intézkedések sorát léptették életbe. A kialakult helyzet miatt egyre több légitársaság dönt járataik csökkentéséről vagy teljes felfüggesztéséről. Minderre tekintettel javasoljuk az ország területének mielőbbi elhagyását, mivel az a későbbiekben bizonytalanná vagy lehetetlenné válhat!

***

2020. március 18-án GMT 12.00 órától minden utas, aki az Egyesült Arab Emírségekben, Katarban, Ománban, vagy Kuvaitban tranzitál, vagy onnan érkezik Indiába, 14 napos kötelező karantén alá kerül. 2020. március 18-án GMT 12.00 órától nem engednek felszállni az Indiába tartó repülőgépekre senkit (beleértve az indiai állampolgárokat is) aki az Európai Unió, EFTA (Svájc, Norvégia, Izland, Liechtenstein), Törökország és az Egyesült Királyság területéről indul Indiába. Mindkét intézkedés ideiglenes, de mindenképpen érvényes március 31-ig. Ezt követően döntenek az esetleges meghosszabbításáról.

2020. 03. 12.
Felhívjuk az Indiába utazni szándékozók figyelmét, hogy India Kormánya 2020. március 13-tól április 15-ig felfüggeszti minden már kiadott, Indiába szóló vízum érvényességét. Ennek értelmében a fenti időszakban nem/nem lehetséges a beutazás Indiába.

Akiknek nyomós indokuk van az Indiába történő beutazásra, vegyék fel a kapcsolatot az illetékes indiai külképviselettel, de arra készüljenek, hogy beérkezésüket követően 14 napos karanténba kerülhetnek.

Az India területére való belépést korlátozó intézkedések március 13-ától hatályosak, így felhívjuk a már India területén tartózkodó magyar állampolgárok szíves figyelmét arra, hogy a hatóságok a már az ország területén tartózkodó külföldi (így magyar) állampolgárokat nem kötelezik India elhagyására vízumuk érvényességi idején belül.

Az előbbiekkel összefüggésben azonban kérjük, ügyeljenek arra, hogy az indiai desztinációkra légijáratot üzemeltető társaságok a járatok ritkítását, esetleg felfüggesztését tervezik, így hazautazásuk megkezdése előtt időben tájékozódjanak a  légitársaságnál, ténylegesen indul-e az adott járat.

2020. 03. 09.
Indiában is megjelent a koronavírus fertőzés, de többen már felgyógyultak. 

A reptereken és a kikötőkben az utasok testhőmérsékletét hőkamerával ellenőrzik.

A repülőtereken minden külföldről érkező utasnak ki kell tölteni egy papírt (köhög-e, lázas-e, hol járt korábban, illetve szerepeltetni kell a járatszámot, az ülése számát, és az indiai elérhetőséget). Minden utast ellenőriznek, és csak az ellenőrzést követően mehetnek az útlevélvizsgálatra. 

Amennyiben a hőkamerás/lázméréses ellenőrzésnél valakinél koronavírusra utaló tüneteket találnak, automatikusan kórházba viszik. (Az eddigi 240 ezer ellenőrzésből 24 ilyen eset volt. De ez nem jelenti azt, hogy valóban koronavírussal fertőzött utasokról van szó.)

A légitársaságok többségénél ingyenesen lehet más időpontra átíratni a jegyeket.

A kuvaiti légitársaság leállította az összes indiai járatát. 

India visszavonta a japán, dél-koreai, olasz, iráni állampolgároknak március 3-át megelőzően kiadott vízumokat (e-visa és sticker is). 15 országból (Olaszország, Irán, Kína, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Thaiföld, Szingapúr, Nepál, Indonézia, Vietnám, Malajzia, USA, Franciaország, Spanyolország) érkező utasokat a beérkezésnél megvizsgálják, be kell számolniuk mely országokban jártak előzőleg. 

Az Air India légitársaság június végéig meghosszabbította hongkongi és sanghaji járatainak szüneteltetését. 

Az IndiGo Chengdu-ba és Guangzhou-ba induló járatait június 14-ig szünetelteti 

A járványügyi készültség szintjét India a legmagasabbra emelte. 

Sikkim és Arunachal Pradesh szövetségi államok hatóságai bejelentették: egyelőre meghatározatlan ideig nem engedélyezik külföldi turisták belépését. (Ezekbe, az India észak-keleti részén található szövetségi államokba eddig is csak előzetes engedéllyel lehetett beutazni.) 

India 14 napos karantént rendelt el azon beutazók számára, akik február 10-e óta Olaszországban, Iránban vagy Dél-Koreában jártak vagy ott tranzitáltak. 

Kína területéről csak hagyományosan kiadott vízummal lehet India területére belépni, ez a gyakorlatban utazási korlátozást jelent minden Kínában megfordult vagy ott tranzitált utas számára. 

Hivatalos tájékoztatást a járványról az alábbi oldalon talál.   

További információ >>

2020. 02. 26.
Az indiai Állampolgársági törvény módosítása komoly tiltakozási hullámot indított el országszerte, de különösen India északi és észak-keleti szövetségi államaiban. A tüntetések február végén újabb lendületet vettek Újdelhiben, a fővárosban. Emiatt a biztonsági erők a rend helyreállítása érdekében megerősítették jelenlétüket a közterületeken és szükség szerint korlátozhatják a kommunikációs csatornákat, illetve kijárási tilalmat rendelhetnek el.

Felhívjuk az Indiában tartózkodó vagy Indiába utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy csak halaszthatatlanul indokolt esetben utazzanak az ország észak-keleti részébe, Újdelhiben fokozott óvatossággal járjanak el tartózkodásuk során, illetve utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak utazási célterületük biztonsági helyzetéről, valamint kerüljék a tömegtüntetéseket, illetve a nagyobb rendezvényeket.

2019. 12. 12. 

Újdelhiben megemelkedett a bankautomatáknál elkövetett visszaélések száma. A hatósági visszajelzések szerint a nem bankfiókoknál, hanem egyéb közterületen, bevásárló központokban felszerelt bankautomatákat egyre többször szerelik fel bűnözői csoportok illegális bankkártyaműveletek elvégzésére alkalmas számítástechnikai eszközökkel. Az előbbiekre tekintettel javasoljuk, hogy az Újdelhibe látogatók lehetőség szerint csak bankfiókokban elhelyezett bankautomatáknál kezdeményezzenek készpénzfelvételt vagy egyéb banki műveletet.

2019. 10. 07.

Az elmúlt hetekben Újdelhiben és környékén megnövekedett az olyan utcai rablások száma, melynek során az elkövetők, általában motorkerékpárról, kikapják a sértett kezéből a mobil telefonját, vagy a válláról letépik a táskáját. Az esetek a turisták által látogatott helyek környékén sűrűbben fordulnak elő, de bárhol megtörténhetnek. Javasoljuk, hogy a turisták, látogatók csak a legszükségesebb dokumentumokat (illetve azok másolatát) és kis mennyiségű készpénzt tartsanak maguknál, illetve nyilvános helyen kerüljék a mobiltelefonok használatát.

Biztonság:

Tekintettel a Nepálban szinte folyamatosan zajló tüntetésekre és sztrájkokra az indai-nepáli határátkelőhelyeken összeütközésekre és ezért fennakadásra lehet számítani. Javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy esetleges határátkelés előtt tájékozódjanak a helyi hatóságoknál, utazási irodáknál. Javasoljuk, hogy kerüljenek mindenféle tüntetést.

Nyomatékosan felhívjuk ugyanakkor az Indiába utazók figyelmét, hogy az indiai-pakisztáni határszakasz teljes hosszában kiemelten veszélyes, terrortámadásnak és fegyveres határvillongásnak kitett térség. Jammu és Kasmír államban 2013 óta a biztonsági helyzet rossz. Ezért hangsúlyozottan figyelmeztetjük az utazókat, hogy az indiai-pakisztáni határszakaszra vonatkozó, I. nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolásra vonatkozó figyelmeztetést vegyék komolyan és egyáltalán ne utazzanak a térségbe.

India a terrorveszélynek fokozottan kitett ország. Az elmúlt néhány évben közforgalmú helyek rendszeresen voltak merényletek célpontjai. A támadásoknak leginkább a nagyvárosok a célpontjai, de vannak egyes, a szélsőséges mozgalmak által ellenőrzött vidékek, ahová ezért nem ajánlatos a beutazás. A városokban, főként a forgalmasabb pontokon ajánlott a körültekintő magatartás, óvatosság. Felhívjuk a figyelmet, hogy a közforgalmú helyekre való belépéskor (metró, áruházak, szállodák és középületek) minden esetben biztonsági ellenőrzésre kerül sor. A politikai jellegű gyűléseket, pártközpontokat a választásokat követően is ajánlatos elkerülni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági besorolása:

  • Az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta: Jammu és Kashmir állam, Ladakh kivételével, valamint a keleti és északkeleti államok (Manipur, Tripura, Assam, Nagaland, Meghalaya, Mizoram, Sikkim és Arunachal Pradesh) és az indiai-pakisztáni határvidék teljes hosszában.
  • II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolta: Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, Nyugat-Bengál és Odisha államot

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy indiai egyes szövetségi államaiba, így az Andaman és Nikobar szigetekre is, illetve azok meghatározott területére a turisták belépése előzetes engedélyhez kötött. Az engedélyezési eljárásról és az előzetes engedélyhez kötött területekről érdemes az utazást megelőzően időben tájékozódni India budapesti nagykövetségén

Tájékoztatjuk az Indiába utazó magyar állampolgárokat, hogy az elmúlt időszakban különös sajtó figyelem irányul a női turisták elleni, nemi erőszak körébe tartozó különféle bűncselekményekre. A nők és gyermekek elleni erőszak ugyanakkor az indiai társadalmi viszonyok között általános és mindennapos jelenség, az koránt sem új keletű. Külföldi nők férfi kíséret nélkül való megjelenése zaklatásnak és erőszaknak való kitettséggel jár. Az idelátogató turisták az indiai társadalomban folyamatosan jelen levő és elfojtott erőszakról nem rendelkeznek alaposabb ismeretekkel, nem feltételezik, hogy maguk ilyen helyzetbe kerülhetnek, mivel az országról és lakóiról kialakult idealizált képpel mindez nem találkozik. Nyomatékosan felhívjuk ezért a figyelmet arra, hogy a zaklatásnak és erőszaknak való kitettség még kellő elővigyázatossággal sem feltétlenül előzhető meg! Ezért kifejezetten kockázatosnak tartjuk egyedülálló nőként vagy női csoportban való utazást; javasoljuk ezt rendkívül komolyan mérlegelni. Férfiakkal együtt utazó nők is minden esetben fordítsanak különös gondot közös szálláshelyük megválasztására, annak alapvető biztonsági felszereltségére (jól záródó ajtó, biztonsági lánc, kukucskáló ablak). Kerüljék el a forgalomtól távolabb eső helyeket, tömegközlekedést ne vegyenek igénybe, helyi, ún. autoriksa taxiba ne üljenek be és bármiféle szolgáltatási ajánlatot utasítsanak vissza, továbbá sötétedés után ne hagyják el szálláshelyüket. Semmilyen körülmények között ne vállalkozzanak az „indiai valóság” megismerésével járó nagyvárosi vagy vidéki, a turista látványosságoktól távolabb eső helyek felkeresésére. Mindig tartsanak maguknál mobiltelefont és mentsék el a helyi rendőrség segélyhívószámát. Még férfi kísérővel is különösen kockázatos lehet továbbá férfiakkal szóba elegyedni, férfiak bármiféle közeledésének elfogadása, még a legártatlanabbnak tűnő kapcsolatteremtés is. Ezért azt ajánljuk, hogy utazásuk során indiai férfiakkal, kizárólag férfi kísérőjük kommunikáljon. Tanúsítsanak kellő óvatosságot, körültekintést nyilvános helyek felkeresésekor. Kerüljenek minden olyan ruházatot vagy viselkedésformát, amit az indiai férfiak kapcsolatteremtésre felhívásként értelmezhetnek (mosoly, szemkontaktus, kivágott, ujjatlan felső, rövid szoknya vagy baráti ismerkedés).

Mumbaiban a városi rendőrség elindított egy speciális programot: „Utazz biztonságosan egyedül” címmel. A program elsősorban az egyedül utazó nőknek kíván segítséget nyújtani azzal, hogy helyi taxik/egyéb utazási szolgáltatást nyújtó gépjárművek használatakor az igénybe vett gépjármű forgalmi rendszámát, az utazás célját, vagy egyéb kiegészítő információt tartalmazó SMS-t küldhetnek +91 9969777888 számra. A beérkezett üzeneteket tárolják és szükség esetén, a nyomozati munka során, soron kívül fel tudják használni.

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett csalások is, különösen a repülőtereken.

A leggyakoribb módszerek a következők:

A megérkező turistának utazási ügynök, illetve taxisofőr siet a segítségére arról igyekezve meggyőzni, hogy az előre lefoglalt szállása már nem működik, leégett, nem biztonságos vagy éppen nem megközelíthető. Ezt követően a hiszékeny turistát az utazási ügynökkel, illetve a taxisofőrrel kapcsolatban álló utazási irodába, illetve szállodába viszik ahol hasonló szolgáltatást, lényegesen magasabb árért kínálnak. Gyakori eset, hogy az utazási ügynök, illetve taxisofőr előzetes figyelmeztetés nélkül nem a megadott szállodai címre, hanem utazási irodába, illetve vidéki szállodába viszi a gyanútlan külföldit. Minden esetben javasolt ragaszkodni az otthonról lefoglalt szálláshoz, az ilyen jellegű tanácsadást ne fogadják el. Taxit kizárólag olyan szolgáltatótól vegyen igénybe, amelynek saját kirendeltsége van a repülőtéren. Ha mégis az előbb említett csalás áldozatává válik, haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen és értesítse az újdelhi nagykövetségünket, vagy a mumbai főkonzulátusunkat. Előfordul továbbá, hogy a hagyományos indiai vendégszeretettel visszaélve a külföldit italba rejtett kábítószerrel elkábítják, kirabolják, a nők ellen erőszakot követnek el. Semmiképp ne fogadjon el ételt vagy italt ismeretlenektől!

Indiában a műholdas telefonok használata csak külön behozatali engedéllyel lehetséges, az engedély nélküli készülékek használóit adott esetben őrizetbe is vehetik. A hegyi mentés 3000 méter felett nem működik, a légi úton történő mentés lehetősége korlátozott, ezért nem tanácsoljuk a nepálihoz hasonló hegymászó expedíciókon, hegyi túrákon való részvételt Indiában.

Az indiai hatóságok szigorúan tiltják bármiféle távirányítású repülő eszköz (például drón) előzetes engedély nélküli használatát Újdelhi Vijay Chowk körzetétől számított 30 km-es sugarú körben, azaz gyakorlatilag a főváros teljes területén.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők közjegyző előtt tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a budapesti indiai nagykövetséghez: https://www.eoibudapest.gov.in

Vízum:

Az Indiába utazó magyar állampolgároknak valamennyi beutazási forma esetén vízummal kell rendelkezniük. Vízumot India budapesti nagykövetségén kell igényelni.

Turizmus, családlátogatás, ismerősök meglátogatása, üzleti tárgyalás, rövid idejű gyógykezelés céljából 2015. augusztus 15-től kezdődően elektronikus vízum (e-Tv) is igényelhető magyar állampolgárok számára is a következő honlapon.

Munkavállalás, vagy tanulmányok folytatása céljából való hosszú távú, 180 napot meghaladó tartózkodást lehetővé tevő vízummal való rendelkezőknek a beutazást követően a regionális idegenrendészeti hatóságnál SZEMÉLYESEN be kell jelentkezniük. Ennek elmulasztása, továbbá a vízum érvényességi idejét meghaladó tartózkodás (túltartózkodás) bűncselekmény, ami  5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Minderről részletesen a következő honlapon tájékozódhat.

Kérjük, hogy vízumokkal kapcsolatos információkért, a vízumok beszerzésének módjáról, illetve a beutazás részletes feltételeiről India Budapesti Nagykövetségénél érdeklődjenek.

Különös figyelmet érdemes fordítani az Indiába való belépéskor, még a határellenőrzésnél arra, hogy útlevelébe elhelyezésre került-e a beléptető bélyegzőlenyomat. Ennek hiánya a későbbiekben rendkívül megnehezítheti az országból való kilépést, előfordulhat, hogy illegális tartózkodás miatt büntetőeljárás indul a külföldi ellen.

Túltartózkodás esetén, ha arról az indiai hatóságok ellenőrzés során vagy harmadik személy bejelentése alapján tudomást szereznek, előzetes letartóztatást alkalmaznak, és büntetőeljárás megindítását kezdeményezik, ami akár évekig elhúzódó bírósági eljárásba torkolhat az ország elhagyásának lehetősége nélkül. Ezért túltartózkodás esetén érvényes hazaúti repülőjegy beszerzését követően javasolt haladéktalanul és önkéntesen felkeresni az idegenrendészeti hatóságot kilépést szolgáló engedély (exit permit) beszerzése céljából. E nélkül Indiát nem fogja tudni elhagyni! A kilépést szolgáló engedély iránti kérelmet kizárólag elektronikus formanyomtatványon lehet benyújtani, ahol egyúttal az ügyintézéshez időpontot is lehet foglalni. Minderről ezen a honlapon tájékozódhat.

Indiai tartózkodása során érvényes útlevelét mindig tartsa magánál, a helyi hatóságok azt ellenőrizhetik, utazása során személyazonossága igazolására szólíthatják fel. Különösen javasolt, hogy útlevelének személyi adatokat tartalmazó oldaláról és indiai beutazást szolgáló vízumáról utazását megelőzően készítsen fénymásolatot. Ezt utazására vigye magával és jól őrizze meg, tartsa mindig biztonságos helyen, útlevelétől külön. Útlevele elvesztése, ellopása vagy megsemmisülése esetén az indiai hatóságok minden esetben kérik ezeket a fénymásolatokat mind az elvesztés, a lopás vagy a megsemmisülés tényét rögzítő rendőrségi adatfelvételnél, mind az idegenrendészeti hatóságnál kilépési engedély (exit permit) beszerzésének igénylésekor. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy útlevele elvesztése, ellopása, megrongálódása vagy megsemmisülése esetén a hazatérést szolgáló ideiglenes magánútlevél kiállítását követően, de még Indiából való elutazását megelőzően, a helyi jogszabályok alapján fel kell keresnie az indiai idegenrendészeti hatóságot, kilépést szolgáló engedély kiállítása céljából. E nélkül Indiát nem fogja tudni elhagyni! A kilépést szolgáló engedély iránti kérelmet kizárólag elektronikus formanyomtatványon lehet benyújtani, ahol egyúttal az ügyintézéshez időpontot is lehet foglalni. Mindez ezen a honlapon érhető el. Az eljárás időtartama legalább 2 munkanap. Az idegenrendészeti hatóság az ország területén több kirendeltséggel is rendelkezik, amelyekről ezen a honlapon tájékozódhat.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy India egyes szövetségi államainak területére, illetve azok egyes térségeibe való belépés előzetes engedélyhez kötött. A belépést szolgáló engedélyt az idegenrendészeti hatóság vagy a Belügyminisztérium adja ki. Erről részletesen ezen a honlapon tájékozódhat. Az ilyen jellegű igényt már a vízum kérelmezésekor jelezni szükséges India Budapesti Nagykövetségén.

A nemzetközi repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Házikedvencek beutazása:

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy konzultáljanak az Indiai Nagykövetséggel Budapesten, illetve állategészségügyi kérdésekben forduljanak állatorvosukhoz, valamint tájékozódjanak a NÉBIH és a Pettravel oldalán.

Vám:

Javasoljuk, hogy utazás előtt az indiai adó- és vámhivatal alábbi internetes honlapján tájékozódjanak:
www.cbec.gov.in/resources//htdocs-cbec/guide_for_travellers/trvler-guide_ason05feb2015.pdf;jsessionid=E75A76A0E1DFE2A60924B8309110

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

A műholdas telefonok használata tiltott!

Pénznem: indiai rúpia (INR)

Időjárás: India több éghajlati zónára osztható és éghajlatát elsősorban a szélességi fok, a domborzat és a monszun alakítja. Klímája melegebb, mint az a szélességi fekvésénél fogva megilletné, mert a Himalája hatalmas fala mint védőbástya állja útját az északról érkező hideg légtömegek beáramlásának. A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része. Mennyiségének területi eloszlása erősen változó. A monszunesők hatására a folyók megáradnak, a víztározók megtelnek, s ebből a vízmennyiségből gazdálkodik India a következő monszunig. November végén, december elején kezdődik a hűvös évszak. Az ország nagy részén a legszárazabb időszak november-decembertől április-májusig tart. A hőmérséklet általában december-januárban a legalacsonyabb és tavasszal a legmagasabb; a szárazföld belsejében a monszun beköszönte előtt elérheti az 50 fokot is. 

Gépkocsivezetés: A magyar vezetői engedéllyel nem lehetséges a gépkocsivezetés. Kizárólag indiai, vagy nemzetközi vezetői engedély fogadható el, illetve használható. Tájékoztatás ezen az internetes honlapon érhető el. Indiai jogosítvány kérelmezésekor - a nemzetközi gyakorlat szerint - először tanuló vezetői engedélyt állítanak ki, majd a szükséges vizsgakövetelmények teljesítése esetén állandó vezetői engedély kapható. A nemzetközi vezetői engedélyt a regionális közlekedési hivatal adja ki (RTO).

Közlekedés: India vonatkozásában szükséges megjegyezni, hogy a forgalom, illetve a forgalomban részvevő gépjárművek nagysága és nagy száma, illetve a vezetési kultúra jelentősen eltér az Európában megszokottól. A monszun időszakban a nagy mennyiségű csapadékhullás következtében földcsuszamlások és árvizek váratlanul jelentkezhetnek, ami elsősorban az északnyugati országrészben az utak járhatatlanná válását okozhatják, előre nem látható időszakokra egyes térségeket megközelíthetetlenné tehetnek. Ezért ebben az időszakban kifejezetten kockázatos lehet az e térségbe való utazás.

Vallással, öltözködéssel, viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók: Az Indiába érkezőnek a helyi viszonyokkal és a hétköznapokkal való találkozásra, az életmódbeli, a kulturális különbségekre érdemes előre, tudatosan készülnie. Az évezredek során kialakult hagyományok magatartási szabályok, társadalmi szokások alapvetően eltérnek a nyugati kultúrkör hasonló szabályaitól és hagyományaitól. Ezek sokszor megtévesztően egzotikusnak tűnnek, a valóságban viszont számos veszélyt, kellemetlenséget rejthetnek.

Különös figyelemmel kell lenni arra, hogy az indiai társadalomban a nők megítélése mereven konzervatív és patriarchális. Ha egy nyugati nő egyedül vagy női csoportban utazik, azt egyértelmű szexuális felhívásnak tekintik. India világviszonylatban a harmadik helyen áll a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények számában. Az elmúlt időszakban a nők sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményekre különös sajtófigyelem irányult, noha ezzel a jelenségek egyáltalán nem új keletűek, részei a mindennapoknak.

Indiában a társadalmi helyzetnek évezredeken át nagy jelentősége volt és ma is meghatározó eleme a mindennapi életnek. A tilalmak ellenére erőteljesen jelen vannak az évezredes kasztrendszer. Emellett a régi társadalmi-kulturális együttélés elemei, a vallási ellentétek, babonák, hagyományok erőteljesen meghatározzák az indiaiak viselkedését, európaiak számára szokatlan, értelmezhetetlen magatartását. Ennek egyik fontos eleme, hogy az indiaiak nem mondanak nyíltan nemet, nem mondják ki, ha valamit nem tudnak, nem értenek. A külföldieknek erős nehézséget okoznak az ilyen kommunikációs helyzetek, illetve, a külföldi sok esetben úgy érzi, nem kap választ a kérdésére, vagy helyeslésként érzékeli, ha a partner nem mond ellent. Ajánlott mindig figyelni arra, hogy a hagyományos udvariasság azt kívánja az indiai partnertől, hogy lehetőleg olyan választ adjanak a feltett kérdésre, amilyet szerintük beszélgetőpartnerük elvár.

Indiában nagyon fontos a szóbeli kommunikáció, szeretnek beszélni, beszélgetni. Érdeklődésük sok esetben tolakodónak tűnő kíváncsiság, személyeskedés, de ez megfelel az indiai szokásoknak. Az utazó maga dönti el kivel érdemes barátkoznia, beszélgetnie és kivel nem. Javasolt tartózkodással és fenntartással fogadni bármiféle ajánlatot, meghívást, amire ismeretlennel való szóba elegyedés esetén sor kerülhet. Az indiaiak a külföldiek iránt nem önzetlenül érdeklődnek, meghívásuk sok esetben hátsó szándékot rejthet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Indiában a közegészségügyi helyzet, illetve tágabb értelemben a tisztaság hiánya jelentheti az utazó számára a legnagyobb kihívást, kockázatot. Érdemes ezért útikönyvekből tájékozódni az adott helyre jellemző körülményekről, ajánlott szállásokról, éttermekről. A vezetékes víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, palackozott víz mindenütt kapható. A közegészségügyi követelményekben az európai színvonalhoz közelítő szolgáltatások az Európában megszokottnál is magasabb árfekvésűek, erre javasolt felkészülni, időben tájékozódni. Annak ellenére, hogy a budapesti indiai nagykövetség utazási egészségbiztosítás megléte nélkül is kiállítja a magyar állampolgárok részére az indiai vízumot, valamint tekintettel arra, hogy az európaihoz hasonló orvosi ellátás csak tetemes anyagi ráfordítás mellett vehető igénybe, nyomatékosan javasoljuk, hogy az Indiába utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek az utazásukat megelőzően.

Viszonylag magas a dengue-láz kockázata. Az Újdelhiben 2018- ban eddig diagnosztizált 850 dengue-lázas megbetegedésből 350 esetet regisztráltak október első két hetében. Javasolt a hosszú ujjú ruha viselete. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a megelőzés és védekezés fontosságára. Szúnyogriasztó tapaszok, karkötők, füstölők, beltéri szúnyogriasztó dugaszok széles választékban elérhetők helyben is. Amennyiben magas lázat, szem-, fej-, hátfájást tapasztalnak, a testen kiütéseket észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

Elviekben maláriával és chikungunya-lázzal is fertőzött területek India számos vidékén találhatóak, de a nagyobb városokban maláriás illetve chikungunya fertőzés ritkán fordul elő.

Az indiai központi kormány Egészségügyi Minisztériuma elismerte, hogy Rajahstanban a Zika-vírus már 72 főt fertőzött meg, a legutóbbi eseteket Jaipur városában regisztrálták (2018. 10. 22-i adat). A vírust ugyanaz az egyiptomi szúnyog terjeszti, amely a dengue és a chikungunya fertőzéseket is. Nehezíti a fertőzés felismerését, hogy az esetek egy részében annak semmilyen, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz. Problémát a terhes nőknél jelent.

Az információt csak azután tették közzé, hogy a WHO közölte ezeket az eseteket. A minisztérium államtitkára szerint ellenőrzés alatt tartják a folyamatot, és 2018. január óta nem találtak újabb eseteket. Minisztérium-közi munkabizottságot állítottak föl a Zika terjedésének nyomon követésére, és hamarosan kampányt is indítanak annak érdekében, hogy az emberek ismereteit növeljék a Zika fertőzéssel kapcsolatban, illetve a védekezést illetően.

Kerala szövetségi államban 2019. május végén ismét olyan megbetegedések fordultak elő, amelyet az elsősorban a gyümölcsevő denevérek által terjesztett Nipah vírusos fertőzéssel azonosítottak. A betegség magas lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal, álmossággal, szellemi zavartsággal, epilepsziás rohamokkal, légzési nehézségekkel jár, és igen nagy számban halállal végződik. Az egészségügyi szervek azt tanácsolják, senki ne fogyasszon olyan zöldséget, gyümölcsöt, amelyeket madarak rágtak meg, ne igyanak datolyapálma nedveket. A betegekkel való esetleges érintkezés után alaposan mossanak kezet, jelenlétükben viseljenek maszkot és kesztyűt, de leginkább kerüljék a velük való egy légtérben tartózkodást.

2019. június első felében Bihar szövetségi államban akut encephalitis járvány tört ki, amelynek mára már 112 áldozata van. Elsősorban az 1-7 éves gyermekek betegszenek meg, 418 embert tartanak megfigyelés alatt hasonló tünetekkel. A legtöbb esetről Muzaffarpur városból számoltak be. Az encephalitis az agy gyulladása, amelyet számos vírus okozhat. A korai tünetek hasonlóak lehetnek az influenza tüneteihez, magas láz vagy fejfájás jelentkezik. A tünetek azonban néhány órán belül súlyosbodhatnak, és súlyos szövődményeket, például görcsöket, bénulást és kómát is okozhatnak.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az orvosi, illetve kórházi ellátás a legnagyobb indiai városokban rendelkezik az életmentésre szakértelemmel és felszereltséggel.

A nagyvárosok súlyos légszennyezettsége miatt a légúti betegségben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük az esetleges nehézségekre.

Az indiai turizmusért felelős minisztérium (Ministry of Tourism) sajtóközleményben (http://pib.nic.in/newsite/pmreleases.aspx?mincode=36) tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy 2016. február 8-tól az alábbi ingyenesen és 24 órán át hívható telefonszámon, több nyelven adnak tájékoztatást a segítséget igénylő turisták számára: 1800111363, rövidített szám: 1363.

Javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy a kiemelt műemlékek, látványosságok meglátogatását megelőzően tájékozódjanak a belépőjegyek áráról. Sajtóhírek megerősítik, hogy Agrában a Taj Mahal-nál, Újdelhiben pedig a Vörös Erődnél, illetve a Qutab Minar-nál az eddigi belépődíjak dupláját kérik el.