Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség, Jakarta
Konzuli hivatal, Jakarta
Tiszteletbeli konzul, Surabaya 
Tiszteletbeli konzul, Bandung
Tiszteletbeli konzul, Denpasar
Tiszteletbeli konzul, Yogyakarta

Aktuális:

2022. 04. 26.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

2) Az alábbi beutazási feltételek érvényesek jelenleg:  

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

 • Magyar állampolgár Magyarország területéről, illetve más országokból beutazhat Indonézia területére. A beutazás feltétele az indulást megelőző 48 óránál nem régebbi angol nyelvű, negatív PCR teszt, a teljes átoltottságot (legalább kétszeri, a második oltás után 14 nap letelte) igazoló magyar vagy EU-s oltási igazolvány bemutatása és az előzetes regisztráció a https://www.pedulilindungi.id/ applikáción keresztül, illetve egészségbiztosítás, amely magában foglalja a COVID-19 kezelés finanszírozását. (Életkortól függetlenül minden beutazni kívánó személynek fel kell mutatni a kiindulási országból történő felszállást megelőzően legfeljebb 48 órával kelt, angol nyelvű, negatív PCR tesztet, a 18. év alatti személyek oltási igazolvány nélkül beutazhatnak.)        
 • Mentesülnek a teljes átoltottságot (legalább kétszeri, a második oltás után 14 nap letelte) igazoló magyar vagy EU-s oltási igazolvány bemutatása alól azon diplomata és szolgálati vízummal rendelkezők, akik hivatalos miniszteri vagy annál magasabb szintű látogatás keretében érkeznek az országba; továbbá azon személyek, akik csak tranzitálnak Indonézia valamely repterén és nem hagyják el a tranzitzónát. 
 • Az indonéziai repterekre érkező személyek kötelezően átesnek testhőmérséklet vizsgálaton. Abban az esetben, ha valamely személy testhőmérséklete 37,5 Celsius-fok felett van, kötelező újra PCR teszten átesnie, amelynek költsége önállóan viselendő költség; a PCR teszt díját készpénzben (USD, EUR, IDR) vagy bankkártyával (debit, credit; master, visa), illetve átutalással is ki lehet fizetni, a teszt ára 275 000 IDR. 
 • Pozitív teszt esetén enyhe tünetekkel karantén hotelbe kell átköltözni (https://quarantinehotelsjakarta.com/), súlyos tünetek esetén kórházi karanténba kerül az országba beutazott személy. Ezekben az esetekben csak negatív eredményt követően lehet távozni a karantén hotelből, illetve a kórházból. A karantén hotel és kórház költségei minden esetben az Indonéziába beutazó személyt terhelik.
 • Ha valamely 18 év alatti személy testhőmérséklete 37,5 Celsius-fok felett van, kötelező újra PCR teszten átesnie, amelynek költsége önállóan viselendő költség; pozitív teszt esetén enyhe tünetekkel karantén hotelbe kell átköltözni (szülőkkel/kísérővel együtt), súlyos tünetek esetén kórházi karanténba kerül az országba beutazott fiatalkorú (szülő/kísérővel együtt). Ezekben az esetekben csak negatív eredményt követően lehet távozni a karantén hotelből, illetve a kórházból. A karantén hotel és kórház költségei minden esetben az Indonéziába beutazó személyt terhelik.
 • Magyar állampolgároknak lehetősége van Visa on Arrival vízummal belépni az országba 30 napra (további 30 nappal meghosszabbítható a helyi bevándorlási hivatalban) a következő követelmények betartásával:
  - legalább 6 (hat) hónapig érvényes útlevél (diplomata / hivatalos / normál),
  - visszaútra szóló repülőjegy megléte,
  - érkezéskor 500 000 IDR vízumdíj kifizetése,
  - egészségbiztosítás, amely magában foglalja a COVID-19 kezelés finanszírozását.
  További információk: https://www.imigrasi.go.id/en/permohonan-visa-republik-indonesia-wisata-c316/
 • Diplomata, szolgálati, vagy normál útlevéllel rendelkező személyek, akik hivatalos vagy kormányzati feladatokhoz kapcsolódó látogatáson vesznek részt, illetve akik nemzetközi rendezvényre látogatnak Indonéziába, számukra kötelező  indonéz hatóság által kiállított meghívó levelet is bemutatni a reptéren.
 • Belföldi közlekedési járatokon való utazás szabályai: https://www.garuda-indonesia.com/id/en/news-and-events/kebijakan-operasional-terkait-covid19

További információk Indonézia járványügyi intézkedéseivel kapcsolatban: https://angkasapura2.co.id/en/news/event/announcement/72-siagacovid19-ketentuan-perjalanan-terkait-pencegahan-covid-19

b. Kell-e teszt? Igen. 

Életkortól függetlenül minden beutazni kívánó személynek fel kell mutatni a kiindulási országból történő felszállást megelőzően legfeljebb 48 órával kelt, angol nyelvű, negatív PCR tesztet.

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

A https://www.pedulilindungi.id/ applikáción keresztül történt regisztrációt érkezéskor bemutatni kötelező, de jellemzően már az indulási országból történő felszállás előtt is kéri azt a légitársaság. (segítség a regisztrációhoz: https://youtu.be/YBhvnkloH0g)

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Teljes átoltottságot (legalább kétszeri, a második oltás után 14 nap letelte) igazoló magyar vagy EU-s oltási igazolvány bemutatása esetén nincs karanténkötelezettség.

Belföldi közlekedési járatokon nem kell PCR vagy antigénteszt azoknak, akik három oltást kaptak. Két oltással rendelkezőknek a belföldi közlekedési járatokon 24 órán belüli antigén negatív eredményű gyorstesztet vagy 72 órán belüli negatív PCR tesztet kell bemutatni a reptéren. Azok a belföldi utazók, akik csak egy oltást kaptak, kötelesek bemutatni az indulás előtt olyan negatív PCR teszt eredményt, amihez a mintát az indulás előtt 72 órán belül vették. 6 éven aluli gyermeknek nem kell PCR tesztet felmutatni.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok

https://angkasapura2.co.id/en/news/event/announcement/72-siagacovid19-ketentuan-perjalanan-terkait-pencegahan-covid-19

A járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

f. Karanténkötelezettség: Nincs (főszabály szerint).

A hivatalos indonéz tájékoztatás: https://angkasapura2.co.id/en/news/event/announcement/72-siagacovid19-ketentuan-perjalanan-terkait-pencegahan-covid-19

A járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Az üzleti beutazók vízumot igényelhetnek a https://visa-online.imigrasi.go.id/ oldalon, amihez az indonéz partner hivatalos szponzori levele szükséges. 

h. Tranzitálási szabályok: Mentesülnek a teljes átoltottságot (legalább kétszeri, a második oltás után 14 nap letelte) igazoló magyar vagy EU-s oltási igazolvány bemutatása alól azon személyek, akik csak tranzitálnak Indonézia valamely repterén és nem hagyják el a tranzitzónát.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A halottszállítás vagy egyéb méltányolható okból történő beutazás esetén a karanténmentes beutazási igényt külön jelezni szükséges. Kérjük, hogy a mentességet igazoló dokumentumokat a beutazók tartsák maguknál, és kérésre azt mutassák be az indonéz hatósági személyeknek. Bővebb információ >>

3) Kiutazás az országból: 

A jelenleg elérhető, Európa felé tartó menetrend szerinti nemzetközi járatokat működtető légitársaságok a következők: Emirates, Etihad, Garuda Indonesia, KLM, Qatar és Turkish. A Jakartából induló nemzetközi járatokra a Qatar és a Turkish járatai kivételével negatív PCR teszteredmény bemutatása  szükséges. 

4) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a uYXAeBvxHQDByI5EZZMZa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a EFSms4Y31ra29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

5) Helyi járványügyi szabályok:

 • A maszkviselés nyilvános helyeken bel- és kültéren egyaránt kötelező. A kötelező fizikai távolságtartás mértéke 1,5 méter. Tilos a mobiltelefonon való beszélgetés a közlekedési eszközökön. A korlátozások megsértése esetén büntetőjogi szankciókat alkalmaznak a hatóságok.
 • A belföldi repülőút során 2 óránál rövidebb utazás esetén enni és inni tilos, kivéve azokat a személyeket, akiknek kezelésük során olyan gyógyszereket kell szedniük, amelyek elmulasztása az érintett személy biztonságát és egészségét veszélyeztetheti.
 • Amennyiben a koronavírus tüneteit észleli magán, kérjük, hívja az indonéz Egészségügyi Minisztérium COVID-19 forródrótját: Emergency Operation Center (EOC), +62 21-5210411 vagy +62 812-12123119. Az Egészségügyi Minisztérium által koronavírus-fertőzött betegek izolációjára és ápolására kijelölt kórházak listája itt található.  

6) Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Bali szigetére utazókra az a, pontban leírt előírások érvényesek. 

Biztonság:  

Indonézia biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek csoportja.

Bár a politikai helyzet stabil, javasoljuk elkerülni a demonstrációkat és az egyéb tömegrendezvényeket, különösen a vallási ünnepek és a választások körüli időszakokban. 

Indonéziában a terrorfenyegetettség mértéke magas. A terrorista cselekmények fő célpontjai az állami intézmények mellett a külföldiek által előszeretettel látogatott üdülőhelyek, bevásárlóközpontok, repülőterek, vallási kegyhelyek lehetnek.

Az ország egyes tartományaiban történő tartózkodás fokozott figyelmet igényelnek: Közép-Celebesz (helyi nevén Sulawesi Tengah, különösen Palu, Donggala, Poso, Tentena térsége), Pápua (különösen Timika és Grasberg térsége) tartományok, valamint Bali tartományon belül az Agung vulkán közvetlen térsége, Észak-Szumátra tartományon belül a Sinabung vulkán közvetlen térsége, Észak-Celebesz tartományon belül a Soputan vulkán közvetlen térsége. Krakatau szigetén az Anak Krakatau-hegy vulkánjának legutóbbi jelentős kitörése 2022. április 21-én következett be és azóta is változó hevességgel észlelhető magmatikus tevékenység. Jelenleg az Anak Krakatau-hegy 2. szintű avagy éber állapotban van. A hatóságok a lakosságnak és a turistáknak megtiltották, hogy a hegy 2 kilométeres körzetében tartózkodjanak. Tekintettel a helyi vulkanológiai központ méréseire, mely szerint a vulkáni hegynek még továbbra is megvan a lehetősége a kitörésre, felhívjuk minden magyar állampolgár figyelmét a fokozott elővigyázatosságra a környéken.

A több ezer szigetből álló Indonéziában gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések, mert az ország kontinentális kőzetlemezek találkozásának sávjában fekszik. A földrengések nyomán szökőár is kialakulhat (teendők földrengés esetén: www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_sajto_olvas&kid=112) Az indonéziai katasztrófavédelmi szervezetek felszereltsége és felkészültsége egyes térségekben alacsony színvonalú, de frekventált üdülőközpontokban a menekülési útvonalakat feltüntetik. Jáván és Szumátrán az esős évszak idején gyakoriak az áradások, földcsuszamlások – az iszap időnként egész falvakat temet maga alá.

A turisták kárára elkövetett legjellemzőbb bűncselekmény a lopás és a rablás. Előfordulása zsúfolt közlekedési járműveken, motorbiciklin és üdülőövezetekben, strandokon a leggyakoribb. Javasoljuk a hitelkártyákról, repülőjegyekről, útlevelekről (adat- és vízumoldal) fénymásolatok készítését, és azok elkülönített helyen történő tárolását. A személyazonosság igazolására az útlevélen kívül csak az útlevél adat- és vízumoldalának indonéz közjegyző vagy Magyarország konzuli tisztviselője által hitelesített másolatát fogadják el a hatóságok.

Kábítószer forgalmazásért és csempészéséért Indonéziában halálbüntetés járhat, akár kis mennyiségű birtoklásáért és fogyasztásáért is több évtizedes börtönbüntetés szabható ki. Ne fogadjon el ismeretlen eredetű csomagot, italt vagy élelmiszert. Alkoholt csak hivatalos árusítóhelyen vásároljon, házi készítésű, olykor metanolt tartalmazó erjesztett italok fogyasztásával összefüggő megbetegedések, halálesetek gyakran előfordulhatnak.

Indonéziában magas az internetes csalások száma. Internetes vásárlásnál járjunk el rendkívül óvatosan, ismeretlen cégnek előre soha ne utaljunk pénzt.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az Indonéziából történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az Indonéziából történő kiutazást követően. Az Indonéz Köztársaság konzuli hivatalai által kiállított vízum előzetes beszerzése szükséges. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Az útlevélnek legalább két üres oldalt kell tartalmaznia. Sérült útlevéllel a beutazás nem lehetséges. Ideiglenes magánútlevéllel történő beutazás esetén az Indonéz Köztársaság konzuli hivatalai által kiállított vízum beszerzése szükséges. A haza- vagy továbbutazásra jogosító repülő- vagy hajójegy bemutatását belépéskor a bevándorlási hatóság kérheti. Túltartózkodás esetén a büntetés összege 1 000 000 IDR (kb. EUR 62 / 20 000 Ft) / nap, a kilépés napján a bevándorlási hatóság regionális irodájában fizethető be. 60 napon túl a túltartózkodás idegenrendészeti őrizettel és szabálysértési eljárással jár.    

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője nélkül vagy egyedül utazik, akkor közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat vagy gyámhatósági hozzájárulás hiteles angol fordításával léphet az országba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

A jelenleg elérhető vízumszolgáltatásokról az indonéz idegenrendészeti hatóság oldalán olvasható részletes tájékoztatás. 

Házikedvencek beutazása:

Forduljon állatorvosához!

Információk a NÉBIH oldalán, valamint a jakartai Soekarno–Hatta  repülőtér karanténhivatalának oldalán

Vám:

További hasznos információk az országról

Pénznem: Indonéz rúpia (IDR). 1 forint megközelítőleg 50 rúpia. Javasoljuk, hogy az utazók készpénzt csak szükséges mennyiségben tartsanak maguknál. Gyűrött és összefirkált külföldi bankjegyet a pénzváltók csökkentett árfolyamon vagy egyáltalán nem váltanak be.

Időjárás: Az ország éghajlata forró égövi. A száraz évszak az ország legnagyobb részében májustól szeptemberig, az esős októbertől áprilisig tart. Egyes régiókban ettől jelentős eltérések mutatkoznak: így Észak-Szumátrán októbertől januárig, Dél-Szumátrán januártól februárig tart a monszun, míg Észak-Celebeszen júniusban és júliusban esik legtöbbet.

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Ügyfélfogadási idő a legtöbb intézményben munkanapokon 9 és 15 óra között, pénteken csak a délelőtti órákban van. Az ügyintézési idő a megszokottnál hosszabb lehet.

Vallás: A hat államilag elismert vallás (iszlám, katolicizmus, protestantizmus, hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus) legnagyobb ünnepei hivatalos munkaszüneti napnak minősülnek. Az iszlám böjti hónap 2022-ben április 2-től május 2-ig tart.

Szállás: Magánszemélynél történő elszállásolás esetén a szállásadónak és vendégének bejelentési kötelezettsége van a helyi rendőri szervnél, ennek elmulasztása esetén a hatóság pénzbírságot szabhat ki. A regisztrált szálláshelyek (szálloda, apartman, vendégház) a bejelentési kötelezettségnek automatikusan eleget tesznek. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Hepatitis A és B, diftéria-tetanusz, polio, veszettség, agyhártyagyulladás elleni védőoltás javasolt, ezért kérjük, keresse fel háziorvosát vagy az Országos Epidemológiai Központot két hónappal az utazás előtt. Malária elleni gyógyszer szedése a Szumátra, Celebesz, Borneó, Pápua, Nyugat-Pápua, Maluku, Flores, Komodo területére látogatóknak ajánlott. Jáván és Balin az elmúlt években nem történt maláriás megbetegedés. A maláriához hasonló tünetekkel járó dengue-láz, chikungunya-láz és a Zika-vírus fertőzés szintén szúnyogcsípéssel terjed, védőoltás nem mindegyik fertőzés elkerülésére áll rendelkezésre, ezért az üzletekben országszerte könnyen és olcsón beszerezhető szúnyogriasztó készítmények és moszkitóháló használata mindenképpen javasolt.

A dengue-lázat, a csonttörő lázként is ismert, magas lázzal és ízületi fájdalmakkal járó vírusos megbetegedést az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti. A betegség ellen ugyan már létezik az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazási engedélyével bíró védőoltás (Dengwaxia, Sanofi), de Indonéziában – a WHO javaslatával összhangban – a megelőzés főként a szúnyogok élőhelyeinek felszámolására, illetve a szúnyogcsípések elkerülésére terjed ki. A fertőzésnek speciális antivirális kezelése nem létezik, az orvosok csak támogató, tüneti kezelést alkalmaznak (láz- és fájdalomcsillapítás, folyadékpótlás).   

Zika-vírus járvány Indonéziában egyelőre nem alakult ki, szórványos megbetegedést egyelőre csak Szumátra szigetéről és Jakartából jelentettek. Láz és influenzaszerű kórkép kialakulása esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni. A veszett állatok okozta emberi fertőződéses esetek száma az elmúlt években jelentősen csökkent, de veszett állatok (kutya, macska, vadon élő húsevők, denevér) Észak-Celebesz, Észak-Szumátra, Nyugat-Kalimantan, Közép-Kalimantan és Bali tartományokban továbbra is előfordulnak.

A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas. Utazás előtt javasolt minden kockázatra kiterjedő egészségügyi biztosítást kötni. A gyermekkel utazók győződjenek meg arról, hogy gyermekük már megkapta a polio elleni védőoltást, illetve ügyeljenek a kellő folyadékbevitelre.

A légúti megbetegedésben szenvedőknek és gyermekeknek vulkáni hamukitörés esetén javasoljuk helyi drogériákban beszerezhető egészségügyi maszk viselését. Bővebb információ >>

A nagyobb városokban és üdülőövezetekben találhatók nemzetközi kórházak vagy rendelőintézetek, kisebb településeken pedig az állami vagy egyházi fenntartású egészségügyi hálózat intézményeit javasoljuk felkeresni megbetegedés esetén.

Egyéb információ:

 • Munkavállalás: 

A munkavállalói és ehhez kapcsolódóan a tartózkodási engedély igénylése az indonéziai munkáltató feladata. A munkavállalói engedélyeket a Munkaügyi Minisztérium állítja ki a munkaszerződésben foglaltakkal egyező időtartamra. A munkavállalói engedélyek terén előnyt élveznek a közvetlen külföldi működőtőke-befektetésekkel foglalkozó vállalatok alkalmazottai.

A munkavállalással kapcsolatos feltételek tekintetében javasoljuk, hogy tájékozódjon a Budapesti Indonéz Nagykövetségen.

 • Gépjárművezetői engedély:

Bármely a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott ország, így Magyarország által kiállított nemzetközi gépjárművezetői engedély Indonézia területén érvényes.

Indonézia területére érvényes jogosítvány igényelhető az indonéz közlekedésrendészet regionális kirendeltségén az alábbi dokumentumok benyújtásával: ideiglenes tartózkodási engedély (SIMS), regisztrációs lap (STMD, SKK), útlevél, magyarországi gépjárművezetői engedély, orvosi igazolás a kérelmező fizikai és mentális alkalmasságáról. Bővebb információ >>

Belépési pontok, ahol a fenti szabályok érvényesek:

a. Airports:

 • Soekarno Hatta, Banten;
 • Juanda, East Java;
 • Ngurah Rai, Bali;
 • Hang Nadim, Riau Islands;
 • Raja Haji Fisabilillah, Riau Islands;
 • Sam Ratulangi, North Sulawesi;
 • Zainuddin Abdul Madjid, West Nusa Tenggara;
 • Kualanamu, North Sumatra;
 • Sultan Hasanuddin, South Sulawesi; and
 • Yogyakarta, Special Region of Yogyakarta.

b. Seaports:

 • Tanjung Benoa, Bali;
 • Batam, Riau Islands;
 • Tanjung Pinang, Riau Islands;
 • Bintan, Riau Islands;
 • Nunukan, North Kalimantan;
 • the Balai Karimun pavilion, Riau Islands; and
 • Duma

c. CrossBorderPosts:

 • Aruk, West Kalimantan;
 • Entikong, West Kalimantan; and
 • Motaain, East Nusa Tenggara.