Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.06.19. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség, Jakarta
Konzuli hivatal, Jakarta
Tiszteletbeli konzul, Surabaya 
Tiszteletbeli konzul, Bandung
Tiszteletbeli konzul, Denpasar
Tiszteletbeli konzul, Yogyakarta

Aktuális: 

2021. 06. 09.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az Indonézia  az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem. 

 • Magyar állampolgár Magyarország területéről, illetve más országokból korlátozás nélkül az országba nem léphet be.
 • Oltottságot vagy átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen nem lehet beutazni. 
 • Nemzetközi légijáratok fogadása és indítása az alábbi 7 légikikötőben lehetséges: Soekarno–Hatta International Airport, I Gusti Ngurah Rai International Airport, Kualanamu International Airport, Juanda International Airport, Hang Nadim International Airport, Hassanudin International Airport, Sam Ratulangi International Airport. Nemzetközi kereskedelmi személyszállítás azonban egyelőre csak a Soekarno–Hatta repülőtéren elérhető.     

b. Kell-e teszt? Igen. 

A kivételt képező csoportokba tartozók (lásd alább a h. pontban) a kiindulási országból történő felszállást megelőzően legfeljebb 72 órával kelt, angol nyelvű, negatív PCR teszteredménnyel léphetnek az országba. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Az indonéz egészségügyi hatóság portálján történő regisztrációt érkezéskor bemutatni kötelező, de jellemzően már az indulási országból történő felszállás előtt is kéri azt a légitársaság. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

A beoltottság nem mentesíti a beutazót a karanténkötelezettség és a PCR tesztkötelezettség alól.

e. Karanténkötelezettség: Van. 

A beutazók az érkezést követően PCR-tesztelésen esnek át, majd 5 napos, kötelező, hatósági szállodai karanténba kerülnek, ahonnan ismételt, negatív eredményű PCR-tesztelést követően távozhatnak. A karantén és a PCR-tesztelés költségei a külföldi állampolgárt terhelik. A karanténidőszak csökkentésére nincs lehetőség. 

A Fülöp-szigetek, India és Pakisztán területéről beutazók karanténkötelezettsége 14 nap.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Indokoltan sürgős és halaszthatatlan üzleti megbeszélés és kereskedelmi célú árubeszerzés céljából látogató célú vízumkérelem nyújtható be az indonéz idegenrendészeti hatósághoz a https://visa-online.imigrasi.go.id/index.xhtml oldalon. 

g. Tranzitálási szabályok: Megegyeznek a beutazási feltételekkel.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Külföldi állampolgárok az ország területére nem léphetnek be és ott nem tranzitálhatnak: Kivételt képeznek ez alól a tartózkodási engedéllyel (diplomata, szolgálati, KITAS, KITAP) rendelkezők, a legalább miniszteri szintű hivatalos delegáció diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező tagjai, a méltányossági okból (pl. halottszállítás) minisztériumi írásos különengedéllyel, illetve a sürgősségi és elengedhetetlen munkavégzés, üzleti megbeszélés, munkavállalás, egészségügyi vagy humanitárius segítségnyújtás céljából kiállított, érvényes látogató vízummal rendelkezők.

A halottszállítás vagy egyéb méltányolható okból történő beutazás esetén a karanténmentes beutazási igényt külön jelezni szükséges. Kérjük, hogy a mentességet igazoló dokumentumokat a beutazók tartsák maguknál, és kérésre azt mutassák be az indonéz hatósági személyeknek. Bővebb információ >>

3) Kiutazás az országból: 

A jelenleg elérhető, Európa felé tartó menetrend szerinti nemzetközi járatokat működtető légitársaságok a következők: Emirates, Etihad, Garuda Indonesia, KLM, Qatar és Turkish. A Jakartából induló nemzetközi járatokra a Qatar és a Turkish járatai kivételével negatív PCR teszteredmény bemutatása  szükséges. A Qatar Doha-Budapest és a Turkish Isztambul-Budapest közvetlen járatát leszámítva a hazautazás jellemzően nyugat-európai átszállással lehetséges. Magyarország biztonsági besorolása a fogadó állam részéről: kiemelten kockázatos (narancs kategória). Bővebb információ >>

4) Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a unhtSWwNNyVqhJ7NOhITria29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a slNWzAzVllyx4MkIMa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

5) Helyi járványügyi szabályok:

 • A koronavírus-járvány jelenleg az ország 34 tartományának 510 települését / körzetét érinti. A legmagasabb esetszámokat Jakarta, Nyugat-, Közép- és Kelet-Jáva, és Kelet-Kalimantan  tartományokban regisztrálták. A betegek számának alakulásáról és az ország fertőzöttségi státuszáról aktuális információ érhető el az indonéz Egészségügyi Minisztérium honlapján, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyzetjelentéseiben.  
 • Az ország egyes régióiban, így a fővárosban is ún. átfogó korlátozások rendszere van érvényben. Az alapvető szolgáltatások jellemzően rendelkezésre állnak, de a nyilvános tevékenységek (tanítás, munkavégzés, vallásgyakorlás, társadalmi és kulturális összejövetelek, tömegközlekedés stb.) továbbra is korlátozottak. A maszkviselés nyilvános helyeken bel- és kültéren egyaránt kötelező. A kötelező fizikai távolságtartás mértéke 1,5 méter. A korlátozások megsértése esetén büntetőjogi szankciók alkalmazhatók.
 • A belföldi légiforgalom – szigorú biztonsági előírások alkalmazásával – részlegesen újraindult, az utazás feltételeiről (egészségügyi nyilatkozat, negatív COVID-19 teszteredmény stb.) közvetlenül a légitársaság nyújthat naprakész tájékoztatást. A Garuda Indonesia nemzeti légitársaság belföldi és nemzetközi járataira érvényes utazási feltételei itt tekinthetők meg.
 • Az országban tartózkodó külföldi állampolgárok vészhelyzeti tartózkodási engedélye online rendszerű idegenrendészeti eljárás keretében alkalmanként 30 nappal hosszabbítható meg. Ennek elmulasztása esetén a túltartózkodóknak napi 1 millió indonéz rúpia (IDR) bírságot kell fizetniük. Bővebb információ a járványügyi helyzetből fakadó speciális idegenrendészeti szabályokról és az ügyintézés menetéről a bevándorlási hivatal oldalán,  illetve az Immigration Stay Permit Online Information WhatsApp csevegőszolgáltatásán (+62 821 1430 9957) keresztül érhető el.  
 • A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fizikai távolságtartás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, maszkviselés). A nagyobb városokban és üdülőhelyeken fel kell készülni arra, hogy a szálláshelyek, bevásárlóközpontok és intézmények bejáratánál a biztonsági személyzet testhőmérséklet-ellenőrzést végez. Javasoljuk az együttműködést, és a közösségi terekben elhelyezett kézfertőtlenítő szerek használatát. 
 • Amennyiben a koronavírus tüneteit észleli magán, kérjük, hívja az indonéz Egészségügyi Minisztérium COVID-19 forródrótját: Emergency Operation Center (EOC), +62 21-5210411 vagy +62 812-12123119. Az Egészségügyi Minisztérium által koronavírus-fertőzött betegek izolációjára és ápolására kijelölt kórházak listája itt található.  

6) Nyári szezonra vonatkozó további információ: Az ország várhatóan nem nyílik meg a nyári turistaszezonra.

Biztonság:  

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Bár a politikai helyzet stabil, javasoljuk elkerülni a demonstrációkat és az egyéb tömegrendezvényeket, különösen a vallási ünnepek és a választások körüli időszakokban. 

Indonéziában a terrorfenyegetettség mértéke magas. A terrorista cselekmények fő célpontjai az állami intézmények mellett a külföldiek által előszeretettel látogatott üdülőhelyek, bevásárlóközpontok, repülőterek, vallási kegyhelyek lehetnek.

Az ország egyes tartományaiban történő tartózkodás fokozott figyelmet igényelnek: Közép-Celebesz (helyi nevén Sulawesi Tengah, különösen Palu, Donggala, Poso, Tentena térsége), Pápua (különösen Timika és Grasberg térsége) tartományok, valamint Bali tartományon belül az Agung vulkán közvetlen térsége, Észak-Szumátra tartományon belül a Sinabung vulkán közvetlen térsége, Észak-Celebesz tartományon belül a Soputan vulkán közvetlen térsége.

A több ezer szigetből álló Indonéziában gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések, mert az ország kontinentális kőzetlemezek találkozásának sávjában fekszik. A földrengések nyomán szökőár is kialakulhat (teendők földrengés esetén: www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_sajto_olvas&kid=112) Az indonéziai katasztrófavédelmi szervezetek felszereltsége és felkészültsége egyes térségekben alacsony színvonalú, de frekventált üdülőközpontokban a menekülési útvonalakat feltüntetik. Jáván és Szumátrán az esős évszak idején gyakoriak az áradások, földcsuszamlások – az iszap időnként egész falvakat temet maga alá.

A turisták kárára elkövetett legjellemzőbb bűncselekmény a lopás és a rablás. Előfordulása zsúfolt közlekedési járműveken, motorbiciklin és üdülőövezetekben, strandokon a leggyakoribb. Javasoljuk a hitelkártyákról, repülőjegyekről, útlevelekről (adat- és vízumoldal) fénymásolatok készítését, és azok elkülönített helyen történő tárolását. A személyazonosság igazolására az útlevélen kívül csak az útlevél adat- és vízumoldalának indonéz közjegyző vagy Magyarország konzuli tisztviselője által hitelesített másolatát fogadják el a hatóságok.

Kábítószer forgalmazásért és csempészéséért Indonéziában halálbüntetés járhat, akár kis mennyiségű birtoklásáért és fogyasztásáért is több évtizedes börtönbüntetés szabható ki. Ne fogadjon el ismeretlen eredetű csomagot, italt vagy élelmiszert. Alkoholt csak hivatalos árusítóhelyen vásároljon, házi készítésű, olykor metanolt tartalmazó erjesztett italok fogyasztásával összefüggő megbetegedések, halálesetek gyakran előfordulhatnak.

Indonéziában magas az internetes csalások száma. Internetes vásárlásnál járjunk el rendkívül óvatosan, ismeretlen cégnek előre ne utaljunk pénzt.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az Indonéziából történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az Indonéziából történő kiutazást követően. Az Indonéz Köztársaság konzuli hivatalai által kiállított vízum előzetes beszerzése szükséges. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Az útlevélnek legalább két üres oldalt kell tartalmaznia. Sérült útlevéllel a beutazás nem lehetséges. Ideiglenes magánútlevéllel történő beutazás esetén az Indonéz Köztársaság konzuli hivatalai által kiállított vízum beszerzése szükséges. A haza- vagy továbbutazásra jogosító repülő- vagy hajójegy bemutatását belépéskor a bevándorlási hatóság kérheti. Túltartózkodás esetén a büntetés összege 1 000 000 IDR (kb. EUR 62 / 20 000 Ft) / nap, a kilépés napján a bevándorlási hatóság regionális irodájában fizethető be. 60 napon túl a túltartózkodás idegenrendészeti őrizettel és szabálysértési eljárással jár.    

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője nélkül vagy egyedül utazik, akkor közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat vagy gyámhatósági hozzájárulás hiteles angol fordításával léphet az országba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

A vízummentes beutazás és a repülőtéri érkezési vízum szolgáltatás járványügyi okokból átmenetileg felfüggesztésre került. A jelenleg elérhető vízumszolgáltatásokról az indonéz idegenrendészeti hatóság oldalán olvasható részletes tájékoztatás. 

Házikedvencek beutazása:

Forduljon állatorvosához!

Információk a NÉBIH oldalán, valamint a jakartai Soekarno–Hatta  repülőtér karanténhivatalának oldalán

Vám:

További hasznos információk az országról

Pénznem: Indonéz rúpia (IDR). 1 forint megközelítőleg 50 rúpia. Javasoljuk, hogy az utazók készpénzt csak szükséges mennyiségben tartsanak maguknál. Gyűrött és összefirkált külföldi bankjegyet a pénzváltók csökkentett árfolyamon vagy egyáltalán nem váltanak be.

Időjárás: Az ország éghajlata forró égövi. A száraz évszak az ország legnagyobb részében májustól szeptemberig, az esős októbertől áprilisig tart. Egyes régiókban ettől jelentős eltérések mutatkoznak: így Észak-Szumátrán októbertől januárig, Dél-Szumátrán januártól februárig tart a monszun, míg Észak-Celebeszen júniusban és júliusban esik legtöbbet.

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Ügyfélfogadási idő a legtöbb intézményben munkanapokon 9 és 15 óra között, pénteken csak a délelőtti órákban van. Az ügyintézési idő a megszokottnál hosszabb lehet.

Vallás: A hat államilag elismert vallás (iszlám, katolicizmus, protestantizmus, hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus) legnagyobb ünnepei hivatalos munkaszüneti napnak minősülnek. Az iszlám böjti hónap 2022-ben április 2-től május 2-ig tart.

Szállás: Magánszemélynél történő elszállásolás esetén a szállásadónak és vendégének bejelentési kötelezettsége van a helyi rendőri szervnél, ennek elmulasztása esetén a hatóság pénzbírságot szabhat ki. A regisztrált szálláshelyek (szálloda, apartman, vendégház) a bejelentési kötelezettségnek automatikusan eleget tesznek. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Hepatitis A és B, diftéria-tetanusz, polio, veszettség, agyhártyagyulladás elleni védőoltás javasolt, ezért kérjük, keresse fel háziorvosát vagy az Országos Epidemológiai Központot két hónappal az utazás előtt. Malária elleni gyógyszer szedése a Szumátra, Celebesz, Borneó, Pápua, Nyugat-Pápua, Maluku, Flores, Komodo területére látogatóknak ajánlott. Jáván és Balin az elmúlt években nem történt maláriás megbetegedés. A maláriához hasonló tünetekkel járó dengue-láz, chikungunya-láz és a Zika-vírus fertőzés szintén szúnyogcsípéssel terjed, védőoltás nem mindegyik fertőzés elkerülésére áll rendelkezésre, ezért az üzletekben országszerte könnyen és olcsón beszerezhető szúnyogriasztó készítmények és moszkitóháló használata mindenképpen javasolt.

A dengue-lázat, a csonttörő lázként is ismert, magas lázzal és ízületi fájdalmakkal járó vírusos megbetegedést az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti. A betegség ellen ugyan már létezik az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazási engedélyével bíró védőoltás (Dengwaxia, Sanofi), de Indonéziában – a WHO javaslatával összhangban – a megelőzés főként a szúnyogok élőhelyeinek felszámolására, illetve a szúnyogcsípések elkerülésére terjed ki. A fertőzésnek speciális antivirális kezelése nem létezik, az orvosok csak támogató, tüneti kezelést alkalmaznak (láz- és fájdalomcsillapítás, folyadékpótlás).   

Zika-vírus járvány Indonéziában egyelőre nem alakult ki, szórványos megbetegedést egyelőre csak Szumátra szigetéről és Jakartából jelentettek. Láz és influenzaszerű kórkép kialakulása esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni. A veszett állatok okozta emberi fertőződéses esetek száma az elmúlt években jelentősen csökkent, de veszett állatok (kutya, macska, vadon élő húsevők, denevér) Észak-Celebesz, Észak-Szumátra, Nyugat-Kalimantan, Közép-Kalimantan és Bali tartományokban továbbra is előfordulnak.

A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas. Utazás előtt javasolt minden kockázatra kiterjedő egészségügyi biztosítást kötni. A gyermekkel utazók győződjenek meg arról, hogy gyermekük már megkapta a polio elleni védőoltást, illetve ügyeljenek a kellő folyadékbevitelre.

A légúti megbetegedésben szenvedőknek és gyermekeknek vulkáni hamukitörés esetén javasoljuk helyi drogériákban beszerezhető egészségügyi maszk viselését. Bővebb információ >>

A nagyobb városokban és üdülőövezetekben találhatók nemzetközi kórházak vagy rendelőintézetek, kisebb településeken pedig az állami vagy egyházi fenntartású egészségügyi hálózat intézményeit javasoljuk felkeresni megbetegedés esetén.

Egyéb információ:

 • Munkavállalás: 

A munkavállalói és ehhez kapcsolódóan a tartózkodási engedély igénylése az indonéziai munkáltató feladata. A munkavállalói engedélyeket a Munkaügyi Minisztérium állítja ki a munkaszerződésben foglaltakkal egyező időtartamra. A munkavállalói engedélyek terén előnyt élveznek a közvetlen külföldi működőtőke-befektetésekkel foglalkozó vállalatok alkalmazottai.

A munkavállalással kapcsolatos feltételek tekintetében javasoljuk, hogy tájékozódjon a Budapesti Indonéz Nagykövetségen.

 • Gépjárművezetői engedély:

Bármely a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott ország, így Magyarország által kiállított nemzetközi gépjárművezetői engedély Indonézia területén érvényes.

Indonézia területére érvényes jogosítvány igényelhető az indonéz közlekedésrendészet regionális kirendeltségén az alábbi dokumentumok benyújtásával: ideiglenes tartózkodási engedély (SIMS), regisztrációs lap (STMD, SKK), útlevél, magyarországi gépjárművezetői engedély, orvosi igazolás a kérelmező fizikai és mentális alkalmasságáról. Bővebb információ >>