Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.04.18.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Főkonzulátus Erbil | Tiszteletbeli konzul Najafban

Aktuális:

2021. 02. 15.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az Iraki Köztársaság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? 

Magyar állampolgárok Irakba, valamint az Iraki Kurdisztáni Régióba is beutazhatnak, utóbbi esetében azonban fontos információ, hogy 2021. január 15-től tilos azon külföldi útlevéllel rendelkező személyek belépése a régióba, akik az alábbi országokból érkeztek: 

Egyesült Királyság, Dél-afrikai Köztársaság, Ausztria, Dánia, Hollandia, Belgium, Irán, Japán, Finnország, Franciaország, Georgia, Németország, Görögország, Írország, Luxemburg, Szlovákia, Spanyolország, Brazília, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, India és Zambia. 

Utóbbi tiltás a diplomata útlevéllel utazókra, a nemzetközi szervezetek munkatársaira, valamint a hivatalos és üzleti delegációk tagjaként beutazókra nem vonatkoznak.

b. Kell-e teszt? Igen.

2021. február 18-tól az Iraki Köztársaságba szárazföldi határátkelőn vagy nemzetközi repülőtéren keresztül belépő minden utassal PCR tesztet végeztetnek saját költségen a magukkal hozott igazolás meglététől függetlenül. 

2021. február 15-től az erbili és szulejmániai nemzetközi repülőtereken keresztül érkező minden utassal PCR tesztet végeztetnek a magukkal hozott igazolás meglététől függetlenül.  

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

A belépéshez szükséges, elektronikus vagy egyéb úton történő regisztráció kötelezettség Irak és az Iraki Kurdisztáni Régió vonatkozásában nem áll fenn.

d. Karanténkötelezettség: Van. 

A repülőtéren elvégzett, pozitív eredménnyel zárult PCR teszteredmény esetében két hétig, vagy két negatív eredménnyel zárult teszt elvégzéséig kötelező karanténba vonulni. A karantén megszegése 1 millió iraki dinár (kb. 200,000 forint) büntetést von maga után. A szabályok tudomásul vételéről, valamint azok megszegésének következményeiről a beutazóval nyilatkozatot iratnak alá a reptereken. 

e. Üzleti célú beutazás feltétele: 

A reptéri érkezéskor történő PCR teszt elvégzése, valamint az azt követő esetleges karanténkötelezettség az Irakba, valamint az Iraki Kurdisztáni Régióba hivatalos üzleti delegáció tagjaként érkező személyekre is vonatkoznak. 

f. Esetleges kivételek:

2021. január 15-től az a. pontban felsorolt országokból érkező külföldi útlevéllel rendelkező személyek belépése nem engedélyezett az Iraki Kurdisztáni Régióba.

Fenti tiltás alól a diplomata útlevéllel érkező utasok, valamint a hivatalos és üzleti delegációk tagjai, valamint nemzetközi szervezetek munkatársai mentességet élveznek. 

g. Kiutazás az országból:

Az Irakból, és a kurdisztáni régióból induló légitársaságok szintén megkövetelik a 48-72 óránál nem régebbi, negatív eredménnyel zárult PCR teszt tanúsítvány bemutatását, melynek hiányában az utasok nem léphetnek a fedélzetre.     

Az Iraki Kurdisztáni Régió legfőbb szárazföldi határátkelőhelyei Irán (Haji Omran, Parviz Khan és Bashmakh határátkelőhelyek) és Törökország (Ibrahim Khalil határátkelő) felé ismét megnyitottak a civil forgalom előtt.  

h. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a SUBdyVALbPYAY2Twa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a wxoFEEzcdU4hDkNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Az Iraki Köztársaságba és az Iraki Kurdisztáni Régióba látógatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszk viselése:

Üzletekben, valamint a gépjárműveken utazóknak kötelező maszkot hordaniuk, míg szabadtéren maszkviselés mellett a másfél méteres távolság tartása is kötelező. Ezek elmulasztása pénzbírságot von maga után, azonban a hatóságok az előírásokat nem veszik komolyan, büntetéseket csak kirívó szabálytalanság esetén alkalmaznak.

Kijárási korlátozások:

Iraknak az Iraki Kurdisztáni Régión kívüli kormányzóságaiban 2021. február 18-tól 2021. március 8-ig minden hét péntek, szombat és vasárnapján teljes kijárási tilalmat vezetett be, míg hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön este nyolc és reggel 5 óra között tilos a kijárás.

Szolgáltatások elérhetősége, oktatás:

Iraknak az Iraki Kurdisztáni Régión kívüli kormányzóságaiban 2021. február 18-tól a bevásárlóközpontok, éttermek, sportközpontok, szépségszalonok, mozik, parkok, uszodák, bárok és szórakozóhelyek két hétig kötelezően zárva tartanak. Az éttermekből csak elvitelre lehet ételt rendelni, a helyben történő kiszolgálásra nincs lehetőség.  A gyógyszertárak reggel 5 óra és este 7 óra között tarthatnak nyitva. 

A mecsetek és egyéb vallási helyek zárva tartanak határozatlan ideig, esküvők, nyilvános temetések és gyászszertartások megtartása tilos.   

Az iskolák és oktatási intézmények 2021. február 18-tól 2021 március 4-ig kötelezően távoktatásra állnak át. 

Mivel az elérhető szabályok rendelkezései gyakran hiányosak és ellentmondásosak, az Irakba utazóknak javasoljuk, hogy mindig több forrásból tájékozódjanak, valamint iraki tartózkodásuk során még a szabályok megszegésének látszatát is kerüljék. A hatóságok a szabályok megszegesét bár gyakran csak kirívó esetekben szankcionálják, mivel főkonzulátusunk az Iraki Kurdisztáni Régión kívüli kormányzóságok területén bajba jutott állampolgárokon csak korlátozott mértékben képes segítséget nyújtani, fokozott óvatosságra intjük az országba utazókat.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából az országban előforduló terrorcselekmények és háborús helyzet miatt a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján az „I. utazásra nem javasolt országok és térségek” kategóriájába tartozik (Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján és az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek).

Irak egész területén előfordulhatnak terrorcselekmények. Az un. „Iszlám Állam” megmaradt egységei, illetve más militáns szervezetek, kihasználva az iraki belpolitikai válságot, rendszeres támadásokat intéznek kormányzati és civil célpontok ellen.

A török légierő a Kurdisztáni Régió és a Törökország által határos területeken gyakori bombatámadásokat intéz a Kurd Munkáspárt (PKK) ellen. A térséget kifejezetten kerüljék el!

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy erbili főkonzulátusunk a Kurdisztáni Autonóm Régió területén kívül bajba került magyar állampolgárok részére csak korlátozott mértékben tud konzuli segítséget nyújtani. Amennyiben mégis Irakba utaznak, kérjük, hogy fokozott elővigyázatossággal járjanak el és vészhelyzet esetére megfelelő mennyiségű, helyi készpénzt tartsanak maguknál, mivel az egyéb fizetőeszközöket (bankkártya, hitelkártya, csekk, iraki dinártól és amerikai dollártól eltérő egyéb valuták) nem fogadnak el. Valamint nyomatékosan kérjük az Irak egész területére érvényes vízum beszerzését Budapest Iraki Nagykövetségén az utazásukat megelőzően.

Magyarország Erbili Főkonzulátusa

319/246-5 Ankawa – Gulan Út, Erbil, Kurdisztán Régió (a Capitol Hotelhez közel, a NoNo benzinkút mellett)
Munkaidőben: +964 (0) 751 184 3391 és +964 (0) 751 184 3392
E-mail: CIBILjizdAPZmjCA2QMbWlzc2lvbi5lYmxAbWZhLmdvdi5odQ==
Ügyeleti telefonszám:
Magyarországról: 06 80 36 80 36
külföldről: 00 36 80 36 80 36,
vagy írjon szöveges üzenetet Viber: 06 30 36 36 555 és WhatsApp: 06 30 36 36 111

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek Irak egész területére:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A rendelkezésünkre álló információk nem egyértelműek, nincs egyértelmű szabályozás, emiatt javasoljuk, hogy az útlevél legalább hat hónapot meghaladóan legyen érvényes a tervezett visszautazás időpontját követően.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Tájékoztatjuk állampolgárainkat, hogy az Irakba utazó nem iraki állampolgároknak repülőjegy vásárlása előtt érvényes iraki vízummal kell rendelkezniük, vízum nélkül a repülőgépre nem szállhatnak föl. Izraeli vízumot vagy pecsétet tartalmazó útlevéllel az iraki hatóságok megtagadják a beléptetést. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek bővebb felvilágosításért Irak Budapesti Nagykövetségénél.

Kiskorúak beutazása:

A rendelkezésünkre álló információk nem egyértelműek, nincs egyértelmű szabályozás, emiatt javasoljuk, hogy legalább az egyik szülő legyen jelen és a másik szülő angol/arab nyelvű okiratban, tanúk, közjegyző vagy a budapesti iraki nagykövetség előtt tett írásbeli nyilatkozatban járuljon hozzá a gyermek utazásához.

Vízum:

Vízumkérelem benyújtásában Irak Budapesti Nagykövetsége illetékes, kérjük, tájékozódjon a külképviseletnél:

Cím: 1021 Budapest, Bölöni György u. 3.
Telefon: 06-1/392-5120
Fax: 06-1/392-5133
E-mail: sEJZMR3MWFYnVkZW1iQG1vZmFtbC5nb3YuaXE=
Web: https://www.mofa.gov.iq/budapest/?page_id=999

Tájékoztatjuk azon magyar állampolgárokat, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium ajánlása ellenére mégis az országba utaznak, hogy az országba beutazó nem iraki személynek a vízum kérelmezéséhez HIV-vírusmentességről szóló, 90 napnál nem régebbi egészségügyi igazolást kell bemutatnia. A Magyarország hivatalos egészségügyi intézménye által kiadott igazolást a budapesti iraki külképviseleten kell hitelesíttetni és Irakban a területileg illetékes HIV-szűrőközpontban kell leadni a beutazást követő 10 napon belül. 10 napnál hosszabb ideig való tartózkodás esetén be kell jelentkezni az Iraki Belügyminisztérium Külföldiek Tartózkodásával Foglalkozó Főosztályánál (Residence Office). Kilépéshez ugyanitt kell kilépő vízumot igényelni, anélkül nem lehet elhagyni az országot. A kilépő vízumért, illetve az esetleges bírságért akár 400 USD összeget is kell fizetni, így kérjük állampolgárainkat az eljárási szabályok még a kiutazás előtt való megismerésére és szigorú betartására.

Házi kedvencek beutazása:

Nagyon problémás, alapvetően az eljáró személy diszkrecionális kéréseitől függ. Orvosi vizsgálat díjfizetés ellenében kötelező bármilyen meglévő igazolás ellenére is. Ha a papírokat nem fogadják el, karantént rendelnek el.

Kérjük, forduljon állatorvosához!

Tájékozódjon a www.nebih.gov.hu és a www.pettravel.com oldalakon.

Vám:

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >> 

További hasznos információk az országról:

Pénznem: Iraki dinár
Az amerikai dollárt is a legtöbb helyen elfogadják.

Időjárás: Erbil időjárása márciustól októberig jellemzően napos, meleg, a legforróbb időszakokban a hőmérséklet állandó jelleggel nagyon magas, az 50 fokot is meghaladja. Mivel az áramellátás jellemzően nem folyamatos, az időjárás a légkondicionálás hiánya miatt kifejezetten megterheli még az egészséges szervezetet is. A napfény égető, a napsugárzás kifejezetten káros és veszélyes. A téli hónapokban a fűtés jellemzően légkondicionáló berendezéssel vagy olajradiátorral történik, de mivel a lakóépületek nagy részében a szigetelés ismeretlen, különösen a szigeteletlen ingatlanokban ez nem jelent megfelelő megoldást. A épületek rossz minősége miatt a téli hónapokban, bár a hőmérséklet a síkságokon nem süllyed -15 fok alá, az ingatlanokban jellemzően folyamatosan hideg van még a fűtés ellenére is. A hegyekben és az utakon jellemzően januárban az európaihoz hasonló téli időjárásra, csúszós, jeges utakra, nagyobb hóakadályokra és -15 fok alatti hőmérsékletre is kell számítani. 

Biztosítás: Utasbiztosítás tekintetében az ország utazásra nem javasolt jellegére figyelemmel különös körültekintés indokolt, mivel az általános szabályok nem érvényesek. 

Közlekedés: Mind az országúti, mind a helyi közlekedés, továbbá a gépkocsivezetés is az ország egész területén különösen veszélyes! Az országban nemcsak a járművezetés, hanem az egyéni és csoportos országúti közlekedés sem ajánlott. A vezetői engedélyt nem ellenőrzik a közúti forgalomban, így arról nincs információ, hogy milyen igazolványokat fogadnak el. Mindezektől függetlenül kérjük állampolgárainkat, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a járművezetéstől annak különösen fokozott veszélyei, valamint az azonnali fogva tartás elrendelése miatt főleg személyi sérüléssel járó vagy halálos kimenetelű közlekedési baleset esetén. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Helyi hatóságoknál és intézményeknél való ügyintézés meglehetősen nehézkes, nincsenek weboldalak, címek, irányítószám, szabályzatok és kapcsolattartók, helyi segítő közreműködése nélkül gyakorlatilag lehetetlen. 

Vallási és viselkedési kultúra: Irak muzulmán államvallású ország, ahol a kisebbségek tiszteletben tartják a muszlim előírásokat. Kérjük az országba látogató állampolgárainkat, hogy hasonlóképpen, a vallási és öltözködési előírásokat mindenkor betartva járjanak el. Az öltözködés tekintetében nőknél a visszafogottabb, vállat, térdet takaró öltözet ajánlott az ország egész területén, így a Kurdisztáni Régióban is. Az egyéb iraki területeken, azonban az egyes (például a síita, a szunnita, a keresztény vagy yezidi) területeken az eltérő szokások és további vallási-, illetve öltözködési előírások fokozott figyelemmel kísérése és betartása ajánlott.  

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátórendszer alacsony színvonalú, a népesség nem teljes egésze rendelkezik védőoltásokkal, így a járványügyi helyzet bármikor változhat. Kérjük, védőoltásokkal kapcsolatosan érdeklődjön az alábbi oldalról.

Egyéb információ (lásd a nagykövetség honlapján)

  • munkavállalással kapcsolatos információért kérjük forduljon Irak Budapesti Nagykövetségéhez.