Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.09.30.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Főkonzulátus Erbil | Tiszteletbeli konzul Najafban

Aktuális:

2020. 09. 17.
Augusztus 1-jétől újra működik a két nemzetközi repülőtér a Kurdisztáni Régióban (Erbil és Szulejmánijja). A kötelező maszk, kesztyű viselésén és társadalmi távolságtartáson túl, az ideérkezőknek vagy 48 órán belül készített PCR-teszt negatív eredményét kell felmutatniuk, vagy lehetőség van ennek hiányában, hogy érkezéskor a repülőtéren készítsék el a tesztet, melynek díja 50,- usd vagy 60.000,- iqd. Ezen felül a Kurdisztáni Régióba visszatérők kötelesek aláírni egy megállapodást, hogy önként házi karanténba vonulnak, és ha megszegik a megállapodást, akkor 1 millió dinár bírsággal sújtják őket. Továbbá, ha a teszteredményük pozitív lesz, és kiderül, hogy mást is megfertőztek, kötelesek a felmerülő orvosi költségeket fedezni, valamint büntetőjogi következményei lehetnek.

Fontos egészségügyi előírás még a Kurdisztáni Régióban tartózkodók számára, hogy üzletekbe sem lehet maszk nélkül bemenni. Ha ezt megszegik, az üzletet 1 millió dináros pénzbírsággal sújthatják, így az alkalmazottak kötelezhetik a vásárlókat a maszk viselésére.

Amennyiben szabadtéren gyülekeznek többen, ha nem viselnek maszkot és nem tartják a másfél méter távolságot, a résztvevőket 10.000,- dinár bírsággal sújthatják.

Továbbá minden sofőrnek maszkot kell viselnie, ha utasa van, ahogy ezt megkövetelik az utasoktól is. Ezen szabályt megszegőket 50.000,- dináros bírsággal sújthatják.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából az országban előforduló terrorcselekmények és háborús helyzet miatt a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján az „I. utazásra nem javasolt országok és térségek” kategóriájába tartozik (Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján és az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek).

Irak egész területén előfordulhatnak terrorcselekmények. Az un. „Iszlám Állam” megmaradt egységei, illetve más militáns szervezetek, kihasználva az iraki belpolitikai válságot, rendszeres támadásokat intéznek kormányzati és civil célpontok ellen.

A török légierő a Kurdisztáni Régió és a Törökország által határos területeken gyakori bombatámadásokat intéz a Kurd Munkáspárt (PKK) ellen. A térséget kifejezetten kerüljék el!

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy erbili főkonzulátusunk a Kurdisztáni Autonóm Régió területén kívül bajba került magyar állampolgárok részére csak korlátozott mértékben tud konzuli segítséget nyújtani. Amennyiben mégis Irakba utaznak, kérjük, hogy fokozott elővigyázatossággal járjanak el és vészhelyzet esetére megfelelő mennyiségű, helyi készpénzt tartsanak maguknál, mivel az egyéb fizetőeszközöket (bankkártya, hitelkártya, csekk, iraki dinártól és amerikai dollártól eltérő egyéb valuták) nem fogadnak el. Valamint nyomatékosan kérjük az Irak egész területére érvényes vízum beszerzését Budapest Iraki Nagykövetségén az utazásukat megelőzően.

Magyarország Erbili Főkonzulátusa

319/246-5 Ankawa – Gulan Út, Erbil, Kurdisztán Régió (a Capitol Hotelhez közel, a NoNo benzinkút mellett)
Munkaidőben: +964 (0) 751 184 3391 és +964 (0) 751 184 3392
E-mail: uRMDMVtoyGi2J0bWlzc2lvbi5lYmxAbWZhLmdvdi5odQ==
Ügyeleti telefonszám:
Magyarországról: 06 80 36 80 36
külföldről: 00 36 80 36 80 36,
vagy írjon szöveges üzenetet Viber: 06 30 36 36 555 és WhatsApp: 06 30 36 36 111

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek Irak egész területére:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A rendelkezésünkre álló információk nem egyértelműek, nincs egyértelmű szabályozás, emiatt javasoljuk, hogy az útlevél legalább hat hónapot meghaladóan legyen érvényes a tervezett visszautazás időpontját követően.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Tájékoztatjuk állampolgárainkat, hogy az Irakba utazó nem iraki állampolgároknak repülőjegy vásárlása előtt érvényes iraki vízummal kell rendelkezniük, vízum nélkül a repülőgépre nem szállhatnak föl. Izraeli vízumot vagy pecsétet tartalmazó útlevéllel az iraki hatóságok megtagadják a beléptetést. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek bővebb felvilágosításért Irak Budapesti Nagykövetségénél.

Kiskorúak beutazása:

A rendelkezésünkre álló információk nem egyértelműek, nincs egyértelmű szabályozás, emiatt javasoljuk, hogy legalább az egyik szülő legyen jelen és a másik szülő angol/arab nyelvű okiratban, tanúk, közjegyző vagy a budapesti iraki nagykövetség előtt tett írásbeli nyilatkozatban járuljon hozzá a gyermek utazásához.

Vízum:

Vízumkérelem benyújtásában Irak Budapesti Nagykövetsége illetékes, kérjük, tájékozódjon a külképviseletnél:

Cím: 1021 Budapest, Bölöni György u. 3.
Telefon: 06-1/392-5120
Fax: 06-1/392-5133
E-mail: ZJmpsdVxDlJkbvWce8lzrTcjN4YnVkZW1iQG1vZmFtbC5nb3YuaXE=
Web: https://www.mofa.gov.iq/budapest/?page_id=999

Tájékoztatjuk azon magyar állampolgárokat, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium ajánlása ellenére mégis az országba utaznak, hogy az országba beutazó nem iraki személynek a vízum kérelmezéséhez HIV-vírusmentességről szóló, 90 napnál nem régebbi egészségügyi igazolást kell bemutatnia. A Magyarország hivatalos egészségügyi intézménye által kiadott igazolást a budapesti iraki külképviseleten kell hitelesíttetni és Irakban a területileg illetékes HIV-szűrőközpontban kell leadni a beutazást követő 10 napon belül. 10 napnál hosszabb ideig való tartózkodás esetén be kell jelentkezni az Iraki Belügyminisztérium Külföldiek Tartózkodásával Foglalkozó Főosztályánál (Residence Office). Kilépéshez ugyanitt kell kilépő vízumot igényelni, anélkül nem lehet elhagyni az országot. A kilépő vízumért, illetve az esetleges bírságért akár 400 USD összeget is kell fizetni, így kérjük állampolgárainkat az eljárási szabályok még a kiutazás előtt való megismerésére és szigorú betartására.

Házi kedvencek beutazása:

Nagyon problémás, alapvetően az eljáró személy diszkrecionális kéréseitől függ. Orvosi vizsgálat díjfizetés ellenében kötelező bármilyen meglévő igazolás ellenére is. Ha a papírokat nem fogadják el, karantént rendelnek el.

Kérjük, forduljon állatorvosához!

Tájékozódjon a www.nebih.gov.hu és a www.pettravel.com oldalakon.

Vám:

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >> 

További hasznos információk az országról:

Pénznem: Iraki dinár
Az amerikai dollárt is a legtöbb helyen elfogadják.

Időjárás: Erbil időjárása márciustól októberig jellemzően napos, meleg, a legforróbb időszakokban a hőmérséklet állandó jelleggel nagyon magas, az 50 fokot is meghaladja. Mivel az áramellátás jellemzően nem folyamatos, az időjárás a légkondicionálás hiánya miatt kifejezetten megterheli még az egészséges szervezetet is. A napfény égető, a napsugárzás kifejezetten káros és veszélyes. A téli hónapokban a fűtés jellemzően légkondicionáló berendezéssel vagy olajradiátorral történik, de mivel a lakóépületek nagy részében a szigetelés ismeretlen, különösen a szigeteletlen ingatlanokban ez nem jelent megfelelő megoldást. A épületek rossz minősége miatt a téli hónapokban, bár a hőmérséklet a síkságokon nem süllyed -15 fok alá, az ingatlanokban jellemzően folyamatosan hideg van még a fűtés ellenére is. A hegyekben és az utakon jellemzően januárban az európaihoz hasonló téli időjárásra, csúszós, jeges utakra, nagyobb hóakadályokra és -15 fok alatti hőmérsékletre is kell számítani. 

Biztosítás: Utasbiztosítás tekintetében az ország utazásra nem javasolt jellegére figyelemmel különös körültekintés indokolt, mivel az általános szabályok nem érvényesek. 

Közlekedés: Mind az országúti, mind a helyi közlekedés, továbbá a gépkocsivezetés is az ország egész területén különösen veszélyes! Az országban nemcsak a járművezetés, hanem az egyéni és csoportos országúti közlekedés sem ajánlott. A vezetői engedélyt nem ellenőrzik a közúti forgalomban, így arról nincs információ, hogy milyen igazolványokat fogadnak el. Mindezektől függetlenül kérjük állampolgárainkat, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a járművezetéstől annak különösen fokozott veszélyei, valamint az azonnali fogva tartás elrendelése miatt főleg személyi sérüléssel járó vagy halálos kimenetelű közlekedési baleset esetén. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Helyi hatóságoknál és intézményeknél való ügyintézés meglehetősen nehézkes, nincsenek weboldalak, címek, irányítószám, szabályzatok és kapcsolattartók, helyi segítő közreműködése nélkül gyakorlatilag lehetetlen. 

Vallási és viselkedési kultúra: Irak muzulmán államvallású ország, ahol a kisebbségek tiszteletben tartják a muszlim előírásokat. Kérjük az országba látogató állampolgárainkat, hogy hasonlóképpen, a vallási és öltözködési előírásokat mindenkor betartva járjanak el. Az öltözködés tekintetében nőknél a visszafogottabb, vállat, térdet takaró öltözet ajánlott az ország egész területén, így a Kurdisztáni Régióban is. Az egyéb iraki területeken, azonban az egyes (például a síita, a szunnita, a keresztény vagy yezidi) területeken az eltérő szokások és további vallási-, illetve öltözködési előírások fokozott figyelemmel kísérése és betartása ajánlott.  

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátórendszer alacsony színvonalú, a népesség nem teljes egésze rendelkezik védőoltásokkal, így a járványügyi helyzet bármikor változhat. Kérjük, védőoltásokkal kapcsolatosan érdeklődjön az alábbi oldalról.

Egyéb információ (lásd a nagykövetség honlapján)

  • munkavállalással kapcsolatos információért kérjük forduljon Irak Budapesti Nagykövetségéhez.