Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Teheránban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2021. 03. 17.

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba?    Igen.

Irán csak üzleti és gyógykezelési célú vízumokat ad ki, a turisztikai vízumok kiadása továbbra sem lehetséges.  A beutazás a szárazföldi határátkelőhelyeken korlátozott. 

A következő nemzetközi légitársaságok járatai repülnek iráni célállomásokra: Qatar Airlines, Emirates, Turkish Airlines, Iraqi Airways, Dubai Airlines, Salam Air, Aeroflot Airlines, Armenia Airways. illetve az Iran Air járatait fogadja néhány európai reptér.

b. Kell teszt?    Igen 

Az Iránba érkezőknek (szárazföldi, légi, tengeri) egy előre kitöltött egészségügyi nyilatkozattal és 96 óránál nem régebbi, negatív SARS-COV-2 PCR teszttel (a 2 évnél idősebb gyermekek esetében is) kell rendelkezniük. Az egészségügyi nyilatkozaton az alábbi adatok megadása kötelező:

 • személyre vonatkozó adatok (név, útlevél száma);
 • utazási adatok (pl. közlekedési eszköz fajtája, járat száma, ülés száma, stb.);
 • iráni szálláshely címe;
 • elérhetőségek;
 • esetleges tünetek. 

c. Kell regisztrálni?    Nem

d. Karanténkötelezettség:    Van 

A Dániából, Hollandiából, Dél Afrikából és az Egyesült Királyságból érkező utasoknak – negatív PCR-teszt eredménye ellenére – ismét PCR-teszt vizsgálaton kell átesniük a repülőtérre érkezéskor. A kötelező PCR-teszt elvégzését követően az utasok kijelölt szállodában kerülnek elhelyezésre a teszt eredményének megérkezéséig (legalább 48 óra). A karantén ideje 14 nap. A vizsgálat és a szállás költsége az utast terheli.

e. Üzleti célú beutazás feltétele 

Az üzleti célú beutazás feltételei megegyeznek a fent leírtakkal.  

f. Esetleges kivételek:    Nincs

g. Kiutazás az országból

Iránból való kilépéskor (szárazföldi, légi, tengeri) szintén rendelkezni kell egy 96 óránál nem régebbi, negatív SARS-COV-2 PCR teszttel (a 2 évnél idősebb gyermekek esetében is) és szükséges kitölteni az egészségügyi nyilatkozatot. 

A továbbiakban az utazás célja szerinti – valamint a tranzitálás során érintett – ország(ok) beutazási szabályai az irányadóak. 

A  WHO egyébként naponta frissítve közzé teszi többek között az iráni koronavírus helyzetre vonatkozó ország adatokat https://drive.google.com/drive/folders/1QCng86-Ss4v8-_RV2E4E7vR7a7OqNeT

Forró vonalak működnek:

 • Külföldiek részére: (00 98) 992 158 22 47 (csak tanácsokat adnak)
 • Egészségügyi Minisztérium témával kapcsolatban: 190
 • Általános tájékoztató és megelőzés: 4030
 • Iráni Egészségügyi Biztosító Szervezet: 1666
 • Az Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtér (IKIA) Információs Irodája elérhető a következő telefonszámon: +9821 5100 111.  

h. Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a oVqHpnLVhraEIR8mc4TTmzza29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a eywm50G3Zma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Helyi járványügyi szabályok:

Járványügyi kockázat szempontjából a  vörös, narancssárga és sárga zónák mellett, bevezették a kék színű területi besorolást, ami az alacsony (100 ezer vizsgált esetből 2 fertőzött) veszélyt jelentő területeket jelöli. A Kormány által bevezetett korlátozások heti felülvizsgálat mellett vannak hatályban.

Irán mind a 31 tartományában általános szabály, hogy valamennyi nyilvános helyen folyamatosan kötelező a maszk viselése. Az iráni hatóságok szigorúan ellenőriznek, a szabálysértőket bírsággal sújtják.

Kijárási tilalom van érvényben  minden nap 21:00-03:00 között. A vörös, narancs és a sárga zónájú területeken lévő városokba a nem helyi rendszámú autók belépése nem megengedett.

A zárt téri rendezvényeken résztvevők maximális létszáma 75 fő lehet kék városokban és 55 fő sárga városokban. A szabadtéri rendezvények esetében a maximális kapacitás a kétszerese lehet zárt téri számoknak. Az események megengedett időtartama maximum 3 óra. 

Az üzleti vállalkozások működése a kockázati szintnek megfelelő besorolásuk szerint engedélyezett. A kék színű besorolású városokban a vállalkozások működhetnek. A vörös zónájú területeken csak az alapvető ellátást biztosító vállalkozások (pl.: szupermarketek), egyészségügyi intézmények és gyógyszertárak, katasztrófavédelmi szervek (pl.: tűzoltóság) és közszolgáltatást nyújtó (pl.: víz, távközlés) szolgáltatások működhetnek.

Az ország elnöke a napokban a járvány ismételt „fellángolásának” elkerülése céljából a nagy tömegeket mozgató perzsa újév (március 21 - 24.) közeledte kapcsán az egészségügyi előírások és a társadalmi távolságtartási szabályok további, fokozottabb betartásának szükségességét hangsúlyozta.

Felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Irán alábbi területei utazás és ott tartózkodás szempontjából az „I. nem javasolt” kategóriába tartoznak:

 • az ország keleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos részei
 • kurd területek (török és iraki határvidék)
 • az iraki határ teljes szakasza
 • katonai szempontból érzékeny területek (Bandar Abbas, Bushehr, illetve minden katonai létesítmény környéke)

Az ország többi része a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján szintén az I. nem javasolt” kategóriába tartozik.

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy aki Iránba utazik, maradjon távol a tömegrendezvényektől és demonstrációktól, tartsa tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat. Kerülje a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében. A beutazás és tartózkodás egyéb feltételeiről kérjen információt nagykövetségünktől. A teheráni magyar nagykövetség telefonszámai >>

Terrorizmus:

Irán ugyan terrorfenyegetettség szempontjából az alacsony kockázatú országok közé tartozik, ugyanakkor a délnyugati, Irakkal határos, jelentős számú arab kisebbségnek otthont adó Khuzesztán tartományban, valamint az ország Pakisztánnal és Afganisztánnal határos tartományaiban gyakoriak a terrorcselekmények (az iráni hivatalos álláspont szerint ezek hátterében a tartományok elszakadásáért küzdő szeparatisták, illetve a kábítószer-csempészek állnak). A pakisztáni és afgán határ menti területen fennáll az emberrablás veszélye.

A szomszédos Örményország és Azerbajdzsán között zajló konfliktussal összefüggésben megnőtt a terrorista sejtek megjelenésének, határon való átszivárgásának veszélye az északi határvidéken. Ezeken a területeken előfordult lövedékek iráni területen való becsapódása.

Bűnözés:

Az utóbbi időszakban tapasztalt rendkívüli tempóban romló iráni gazdasági helyzet és reménytelenség nyomán hatalmas feszültség gyülemlett fel a társadalomban, ami az eddig közbiztonság szempontjából meglehetősen stabilnak nevezhető ország helyzetének romlásához vezetett. A közbiztonság továbbra is alapvetően jónak mondható, fokozottabb odafigyeléssel és nyugodt, kiegyensúlyozott reakcióval az incidensek elkerülhetőek.

Az elmúlt időszakban több, külföldi turistákat, sőt diplomatákat, vagy azok tulajdonát érintő erőszakos biztonsági esemény, rablótámadás is történt az iráni fővárosban.

Irán – a turisták által látogatott helyeken (mint pl. Teherán, Iszfahán, Shiráz, Perszepolisz, Kasán) – európai összehasonlításban is eddig átlagos biztonságúnak volt tekinthető. Fentiekre tekintettel azonban mindenképpen javasoljuk a kiutazók konzuli védelmre történő regisztrációját! Probléma forrás lehet fentieken túl a kommunikációs nehézség (csak kevesen beszélnek idegen nyelvet), az iszlám öltözködési és egyéb előírások esetleges megsértése. A csoportos utazás (akár csak néhány fő együtt utazó turista) biztonságosabb, ezért javasolt. Új bűnözési módként egyre terjed a zsebtolvajlás, valamint a táskalopás (motoros leszakítja a gyanútlan turista válláról a táskát és elrobog vele). Javasoljuk a turistaútra érkezőknek, hogy ne hozzanak magukkal felesleges dokumentumokat (például magyar adóazonosító vagy társadalombiztosítási kártya), értékeiket és dokumentumaikat ne ugyanazon a helyen tartsák, csak annyi készpénz legyen náluk, amennyi valóban szükséges. Amennyiben eltulajdonítják az értékeket, a károsultnak azonnal fel kell keresnie a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel az eseményről.

Természeti és egyéb katasztrófák:

Irán egész területe földrengésveszélyes körzet, az országot több törésvonal szeli át. A szeizmikus mozgás napi gyakoriságú, előfordulnak áldozatokat követelő földrengések is.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A vízumkiadás napjától 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetségén: http://hu.budapest.mfa.ir 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. (Ugyan a turista célú beutazások esetében hivatalosan lehetséges a vízum reptéri beszerzése, de az nem egyszer körülményes, időbe kerül, illetve az esetlegesen felmerülő kérdések határon való tisztázásának lehetősége korlátozott, így biztonságosabbnak tekintjük az előzetes vízumbeszerzést.)

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. 

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes, az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetsége:   http://hu.budapest.mfa.ir 

Az Iránba történő utazás vízum eljárása személyes eljárást igényel és díjköteles. 2018. szeptember 25- től online rendszeren (elektronikus úton) történik.  

Turista, látogatói és egészségügyi célú, egyszeri belépésre jogosító vízumkérelmek esetén a korábbiakhoz képest a kérelmezők útlevelébe nem kerül vízumbélyeg beragasztásra, hanem egy egyszeri belépést biztosító különálló engedélyt kapnak az utazók.

Hasonló utazási céllal, de kétszeri, vagy többszöri belépést biztosító kérelmek esetén az útlevélbe történő vízumbélyeges megoldás továbbra is fenn marad.

Tanulmányi, szolgálati és munkavállalás céljából történő vízumkérelmek esetén továbbra is marad az útlevélbe beragasztott vízumbélyeges megoldás.     

Az online vízumigénylést és annak nyomon követését az alábbi oldalon teheti meg: https://e_visa.mfa.ir/en

A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükséges: retúr repülőjegy, pénzügyi fedezet igazolása, biztosítás. A turizmus célú kérelem esetén benyújtandó: az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalás igazolása, vagy meghívó/szponzori levél vagy egy utazási irodán keresztül megszerezhető "regisztrációs kód”.

Az üzleti célú kérelem esetén mindig rendelkezni kell meghívólevéllel.

A vízum indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható. A kérelmezőnek azonban rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 

A mindenkori vízumdíj pontos összegéről a budapesti iráni nagykövetségen lehet érdeklődni. Van lehetőség sürgősségi ügyintézésre, ennek díja a vízumdíj 50 százaléka. Irán jellemzően nem tranzit-ország. Kilépéskor repülőtéri/kilépési illetéket nem kell fizetni.

Az Irán területén való jogosulatlan túltartózkodás napi kb. 30USD pénzbírságot von maga után.

A vízumigénylő útlevelében nem lehet izraeli pecsét.

Felhívjuk az Iráni Iszlám Köztársaságba utazók figyelmét a helyes vízumtípus kiválasztásának fontosságára. Az országban médiatevékenység kizárólag érvényes sajtóvízum birtokában megengedett, amely az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségén kérvényezhető. Ennek hiányában végzett bárminemű újságírói tevékenység bírósági eljárást vonhat maga után!

Házikedvencek beutazása:

A házi kedvencek közül a kutya nem túl gyakori Iránban, és Teherán bizonyos kerületeit kivéve nem is ajánlatos a tartásuk (2013 óta kutyasétáltatási tilalom van érvényben az országban). Ennek ellenére, ha valaki kutyát szeretne bevinni az országba, a lakóhelye szerinti hatósági állatorvos igazolása szükséges hozzá, melyet diplomáciai felülhitelesítéssel kell ellátnia még a Földművelésügyi Minisztériumnak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak valamint az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége konzuli részlegének.  

Macskákra és egyéb házi kedvencekre ugyanez az eljárásrend vonatkozik, azonban azok tartása nem ütközik helyi szabályozásba. Ezekről további információ az alábbi oldalakon található: 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Az iszlám vallás miatt szigorúan tilos alkohol és disznóhús bevitele! A vallási előírásokat sértő tartalmú könyveket, újságokat, CD-ket és DVD-ket elkobozzák.

Javasoljuk, hogy az utazók maradjanak távol a tömegrendezvényektől és demonstrációktól, tartsák tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat, kerüljék a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében, de adódhatnak problémák, félreértések az utcán való fotózásból is, ezért azt javasoljuk, hogy csak a turista látványosságokat fényképezzék.

Iránban nem használhatóak a nemzetközi bankkártyák! Javasoljuk, hogy az utazók az utazás egész időtartamára elegendő készpénzzel (EUR vagy USD) rendelkezzenek. Kérjük, hogy a pénzváltás során fokozott körültekintéssel járjanak el. Az utóbbi időben a hivatalos pénzváltó irodák készpénz hiánya miatt nem feltétlenül tudnak egyszerre nagyobb összeget váltani.

Felhívjuk az Iránba látogató, vagy ott élő magyar-iráni kettős állampolgárok figyelmét, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság törvényei nem ismerik el a kettős állampolgárság intézményét, így ezeket az állampolgárokat valamennyi Iránban lefolytatott hivatalos eljárás (ügyintézés, hatósági intézkedés, peres ügy stb.) során kizárólag az Iráni Iszlám Köztársaság állampolgáraként kezelik.

Közlekedés:

Városon belül iránytaxival, taxival (célszerű a szálloda, vagy múzeum portáján keresztül rendelni, vagy SNAPP alkalmazással hívni) oldható meg (viszonylag olcsóbb) a közlekedés. Saját gépkocsival csak ’carnet de passage’ birtokában léphetünk az országba, amit jelenleg Magyarországon nem lehet beszerezni. Helyben bérelt gépkocsival (nemzetközi jogosítvány szükséges) közlekedve rendkívüli óvatosságra van szükség. Az iráni közlekedési szokások – különösen a városokban – jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. Lehet viszont gépkocsivezetővel együtt bérelni autót, esetenként olcsóbban, mint sofőr nélkül.

A 15 millió lakosú Teheránban 3-4 millió gépjármű (és egymillió motorkerékpár) közlekedik. A rendkívül zsúfolt teheráni utakon gyakoriak a balesetek. Az úthálózat minősége általában jó, és a városokon kívül viszonylag gyér az autóforgalom. Itt a kockázatot elsősorban a sebességhatárok be nem tartása, az elsőbbségadás nélküli behajtás az autóutakra, a szabálytalan előzés és esetenként még a forgalommal szemben történő haladás is jelenti (a közúti balesetek számát, súlyosságát tekintve a statisztikák szerint Irán sajnos a negatív rekorderek közé tartozik).

Iránban a nagy távolságok miatt a nagyobb városokat rendszeres légijáratok kötik össze. Repülőgép-szerencsétlenség ugyan viszonylag ritkán fordul elő, ám a géppark jelentős részben elavult.

Az ország egészét behálózó távolsági buszjáratok és a nagyobb városokba közlekedő vonatok megbízhatóak és olcsók. 

Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz:

A közigazgatás túlbürokratizált, ezért az ügyintézés a megszokottnál hosszabb időt vehet igénybe. Adódhatnak nyelvi problémák is, mivel a hatóságok képviselői – jóllehet általában kifejezetten segítőkészek a külföldiekkel – ritkán beszélnek idegen nyelvet (ha igen, leginkább az angolt).

Időjárással kapcsolatos információk:

Az ország nagy kiterjedése ellenére az éghajlat viszonylag egységes, 4 évszak különíthető el. Irán területének mintegy kilenctizede fennsík (Teherán 1000-1500, Iszfahán 1700 méteres magasságban fekszik), ami mérsékli a nyári meleget, a telet viszont meglehetősen hideggé teszi. A legmelegebb nyári hónapok középhőmérséklete ezeken a területeken 25-32°C között változik, a nappali forróság azonban a levegő alacsony páratartalma miatt könnyebben elviselhető. Télen gyakori a hó, ami a magasabban fekvő területeken március-áprilisig megmarad. A 100-400 mm csapadék legnagyobb része november és május között hullik le, miközben júniustól októberig szinte egyetlen csepp eső sem esik. Két régió éghajlata tér el jelentősen a fentebb leírtaktól: a Kaszpi-tenger mellékén egész évben sok a csapadék, ami a nyarat fülledtté teszi, a Perzsa-öböl vidéke – különösen annak északnyugati része – pedig nyáron egész Földünk egyik legforróbb helye. Errefelé gyakorta mérnek árnyékban 45-50°C-ot, a hőséget pedig magas páratartalom teszi még elviselhetetlenebbé.

Iráni szokások:

Az iszlám és perzsa szokások, előírások betartása nagyon fontos. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol, a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Különösen szigorúan tiltják és az európai gyakorlathoz viszonyítottan a legkeményebb szankciókkal sújtják a kábítószerrel való visszaélést. Tilos bármilyen pornográf kiadvány (könyv, magazin, CD, DVD, stb.) bevitele, továbbá tilos a házasságon kívüli szexuális kapcsolat, különösen a muszlimok és nem muszlimok, valamint az azonos neműek között. Ezek büntetési tétele számunkra elképzelhetetlen szigorúságú is lehet.

Az irániak barátságosak és segítőkészek, de büszkék ősi kultúrájukra és több évezredes történelmükre, ezért önérzetesek és érzékenyek. A lekezelő vagy leereszkedő magatartást nem tolerálják. Nagyra értékelik viszont az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet. A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést, stb.).

A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing, póló ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de  nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. Nyilvános helyen külföldi nőktől is megkövetelik az iszlám öltözködési szabályok betartását, még az éttermekben és a gépkocsiban is.

Öltözködési előírások, normák:

Urak: 

Általánosságban az évszaknak megfelelő (a rövidnadrág kivételével) hazai norma szerinti öltözet, nyakkendő nélküli viselet esetén max. egy inggomb kigombolásával, rövid ujjú ing is elfogadott, de vallási helyszíneken jobb, ha fedett a teljes kar. A hivatalos programokon az európaiaktól elvárt az öltöny-nyakkendő, mivel tudják, hogy az a tiszteletet megadó, formális öltözet.

Hölgyek:

Minden évszakban kötelező a hajat könnyeden fedő kendő, kb. combközépig-térdig érő, karokat fedő kabátka, ill. a lábakat végig fedő nadrág vagy hosszú szoknya. Cipő tekintetében manapság már nincs annyira megkötés, de vidéken inkább legyen zárt. 

Ezt, az itteni felfogás szerinti vallási viseletet „hidzsáb”-nak hívják. Vallási létesítményekben, mecsetekben kötelező az egész testet fedő „csador”, amit e helyszíneken lehet kölcsönözni, de „higiéniai szempontból” szerencsésebb már azt vinni. Az öltözködésről több információt iráni külképviseletünk oldalán is talál >>

Viselkedési szokások:

Urak:

Normál európai viselkedés, férfiak üdvözlése esetén kézfogás. Hölgyeknek főszabály szerint férfi nem nyújt kezet, de viszonozható, ha azt a hölgy kezdeményezi. A hivatalos körökben nő és férfi kézfogása nem jellemző. 

Hölgyek:

Normál európai viselkedés az elfogadott, dohányzás nyilvános helyeken nem javasolt. Főszabályként férfiaknak hölgy kezet nem nyújt és nem fogad.

A baráti körökben, nem kormányzati, ill. nem hivatalos közegben teljesen elfogadott a férfiak és hölgyek közötti kézfogás.

Ételek és italok:

Az alkohol tiltott! (Behozatala büntetendő cselekmény!) Bár a víz alapjában véve tiszta, ivásra a palackozott italok javasoltak. Fürdés, fogmosás esetén a csapvíz, zuhany nyugodtan igénybe vehető. További információt iráni külképviseletünk oldalán is talál >>

Kommunikáció:

Az irániak általában jó beszélgetőpartnerek, van humorérzékük, ugyanakkor ismeretlenekkel, vagy hivatalos személyekkel való érintkezésnél az alkohollal, a hölgyek-urak kapcsolatával összefüggő viccek, történetek kerülendők. Alapvetően a külföldiekkel szemben rendkívül kíváncsiak: gyakran megszólítják a turistákat, érdeklődnek honnan jöttek, tetszik-e nekik Irán. Ezt teljességgel jószándékkal, pusztán kíváncsiságból teszik, és rendkívül örülnek az országukról tett minden kedves megjegyzésnek.

Zene-tánc:

A vallási- és népzene elfogadott, engedélyezett a férfiak által előadott, kicsit a helyi népzenei motívumokat ötvöző popzene is. Tánc legfeljebb külön helységben szokásos, csak a nők, ill. csak a férfiak körében.

Elektromos hálózat:

Az elektromos hálózat az otthon is megszokott 220 V / 50 Hz – feszültség ingadozás, áramkimaradás időnként előfordul. Az aljzatok a hazai szabványhoz hasonlóak, bár jellemzően nincs földelés.

Egyéb tájékoztatást (munkavállalás, házasságkötés)  iráni külképviseletünk honlapján talál!