Ázsia

Mai napon is érvényes: 2019.06.16. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Teheránban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2019. 04. 11.
Heves áradások és következményei Iránban

Az elmúlt hetek heves esőzései okozta áradások következtében az Iszlám Köztársaság 31 tartományából 23-ban súlyos katasztrófahelyzet jött létre. Különösen a délnyugati és az északkeleti tartományokban uralkodnak kritikus állapotok. A kialakult helyzet számos halálos áldozatot is követelt, illetve jelentős számú sérüléssel járt, valamint továbbra is folyamatosak az érintett városokból, falvakból való kitelepítések.

Az áradások közvetlenül érintettek több, turisztikai szempontból kiemelt desztinációt is.

A helyzet egyelőre nem javul, sőt, a periodikusan  beköszöntő újabb esőzések visszavetik, vagy jelentős mértékben hátráltatják a mentési, helyreállítási munkálatokat, illetve további eszkalációt váltanak ki. 

Az elszenvedett károk helyreállítása, főként az infrastruktúra területén, vélhetően hosszabb időt vesz majd igénybe, s még az árvíz levonultával is hatással lesz a higiéniai viszonyokra, közegészségre, közlekedésre, egyes területek akár alapvető cikkekkel történő ellátására.

A fentiek nyomán a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt javasolja állampolgárainak, hogy az elkövetkező időszakban lehetőség szerint mellőzzék beutazásukat a fővároson túli területekre, vagy halaszthatatlan ügy esetén - utazásukat megelőzően - vegyék fel a kapcsolatot a Teheráni Magyar Nagykövetséggel.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Irán alábbi területei utazás és ott tartózkodás szempontjából az „I. nem javasolt” kategóriába tartoznak:

  • az ország keleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos részei
  • kurd területek (török és iraki határvidék)
  • a jelenlegi iraki helyzet miatt az iraki határ teljes szakasza
  • katonai szempontból érzékeny területek (Bandar Abbas, Bushehr, illetve minden katonai létesítmény környéke)

Az ország többi része utazás és ott tartózkodás szempontjából a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik.

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy aki Iránba utazik, maradjon távol a tömegrendezvényektől és demonstrációktól, tartsa tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat, kerülje a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében. A beutazás és tartózkodás egyéb feltételeiről kérjen információt nagykövetségünktől. A teheráni magyar nagykövetség telefonszámai >>

Terrorizmus:

Irán ugyan terrorfenyegetettség szempontjából az alacsony kockázatú országok közé tartozik, ugyanakkor a közelmúltbeli események miatt is, a délnyugati, Irakkal határos, jelentős számú arab kisebbségnek otthont adó Khuzesztán tartományban, valamint az ország Pakisztánnal és Afganisztánnal határos tartományaiban egyre gyakoribbak a terrorcselekmények (az iráni hivatalos álláspont szerint ezek hátterében a tartományok elszakadásáért küzdő szeparatisták, illetve a kábítószer-csempészek állnak). A pakisztáni és afgán határ menti területen fennáll az emberrablás veszélye.

Bűnözés:

Az utóbbi időszakban tapasztalt rendkívüli tempóban romló iráni gazdasági helyzet és reménytelenség nyomán hatalmas feszültség gyülemlett fel a társadalomban, ami az eddig közbiztonság szempontjából meglehetősen stabilnak nevezhető ország helyzetének romlásához vezetett.

Az elmúlt időszakban számos, külföldi turistákat, sőt diplomatákat, vagy azok tulajdonát érintő erőszakos biztonsági esemény, rablótámadás is történt az iráni fővárosban.

A 2018. november 05- én életbelépő, teljes szankciós eljárás még komolyabb terheket ró majd az országra, ezzel együtt pedig a lakosságra, ami várhatóan még súlyosabb hatással lesz az általános biztonsági helyzetre is.

Irán – a turisták által látogatott helyeken (mint pl. Teherán, Iszfahán, Shiráz, Perszepolisz, Kasán) – európai összehasonlításban is eddig átlagos biztonságúnak volt tekinthető. Fentiekre tekintettel azonban mindenképpen javasoljuk a kiutazók konzuli védelmre történő regisztrációját! Probléma forrás lehet fentieken túl a kommunikációs nehézség (csak kevesen beszélnek idegen nyelvet), az iszlám öltözködési és egyéb előírások esetleges megsértése. A csoportos utazás (akár csak néhány fő együtt utazó turista) biztonságosabb, ezért javasolt. Új bűnözési módként egyre terjed a zsebtolvajlás, valamint a táskalopás (motoros leszakítja a gyanútlan turista válláról a táskát és elrobog vele). Javasoljuk a turistaútra érkezőknek, hogy ne hozzanak magukkal felesleges dokumentumokat (például magyar adóazonosító vagy társadalombiztosítási kártya), értékeiket és dokumentumaikat ne ugyanazon a helyen tartsák, csak annyi készpénz legyen náluk, amennyi valóban szükséges. Amennyiben eltulajdonítják az értékeket, a károsultnak azonnal fel kell keresnie a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel az eseményről.

Természeti és egyéb katasztrófák:

Irán egész területe földrengésveszélyes körzet. A szeizmikus mozgás napi gyakoriságú, a közelmúltban is sajnos több, áldozatokat követelő földrengés történt. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A vízumkiadás napjától 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetségén: http://hu.budapest.mfa.ir 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. 

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes, az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetsége:   http://hu.budapest.mfa.ir 

Az Iránba történő utazás vízum eljárása személyes eljárást igényel és díjköteles. 2018. szeptember 25- től online rendszeren (elektronikus úton) történik.  

Turista, látogatói és egészségügyi célú, egyszeri belépésre jogosító vízumkérelmek esetén a korábbiakhoz képest a kérelmezők útlevelébe nem kerül vízumbélyeg beragasztásra, hanem egy egyszeri belépést biztosító különálló engedélyt kap.

Hasonló utazási céllal, de kétszeri vagy többszöri belépést biztosító kérelmek esetén az útlevélbe történő vízumbélyeges megoldás továbbra is fenn marad.

Tanulmányi, diplomata, szolgálati és munkavállalás céljából történő vízumkérelmek esetén továbbra is marad az útlevélbe beragasztott vízumbélyeges megoldás.     

Az online vízumigénylést és annak nyomon követését az alábbi oldalon teheti meg: https://e_visa.mfa.ir/en

A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükséges: retúr repülőjegy, pénzügyi fedezet igazolása, biztosítás. A turizmus célú kérelem esetén benyújtandó: az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalás igazolása, vagy meghívó/szponzori levél vagy egy utazási irodán keresztül megszerezhető "regisztrációs kód”.

Az üzleti célú kérelem esetén mindig rendelkezni kell meghívólevéllel.

A vízum indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható. A kérelmezőnek azonban rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 

A mindenkori vízumdíj pontos összegéről a budapesti iráni nagykövetségen lehet érdeklődni. Van lehetőség sürgősségi ügyintézésre, ennek díja a vízumdíj 50 százaléka. Irán jellemzően nem tranzit-ország. Kilépéskor repülőtéri/kilépési illetéket nem kell fizetni.

Az Irán területén való jogosulatlan túltartózkodás napi kb. 30USD pénzbírságot von maga után.

A vízumigénylő útlevelében nem lehet izraeli pecsét.

Felhívjuk az Iráni Iszlám Köztársaságba utazók figyelmét a helyes vízumtípus kiválasztásának fontosságára. Az országban médiatevékenység kizárólag érvényes sajtóvízum birtokában megengedett, amely az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségén kérvényezhető. Ennek hiányában végzett bárminemű újságírói tevékenység bírósági eljárást vonhat maga után!

Házikedvencek beutazása:

A házi kedvencek közül a kutya nem túl gyakori Iránban, és Teherán bizonyos kerületeit kivéve nem is ajánlatos a tartásuk (2013 óta kutyasétáltatási tilalom van érvényben az országban). Ennek ellenére, ha valaki kutyát szeretne bevinni az országba, a lakóhelye szerinti hatósági állatorvos igazolása szükséges hozzá, melyet diplomáciai felülhitelesítéssel kell ellátnia még a Földművelésügyi Minisztériumnak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak valamint az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti konzulátusának.  

Macskákra és egyéb házi kedvencekre ugyanez az eljárásrend vonatkozik, azonban azok tartása nem ütközik helyi szabályozásba. Ezekről további információ az alábbi oldalakon található: 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Az iszlám vallás miatt szigorúan tilos alkohol és disznóhús bevitele! A vallási előírásokat sértő tartalmú könyveket, újságokat, CD-ket és DVD-ket elkobozzák.

Javasoljuk, hogy az utazók maradjanak távol a tömegrendezvényektől és demonstrációktól, tartsák tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat, kerüljék a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében, de adódhatnak problémák, félreértések az utcán való fotózásból is, ezért azt javasoljuk, hogy csak a turista látványosságokat fényképezzék.

Iránban nem használhatóak a nemzetközi bankkártyák! Javasoljuk, hogy az utazók az utazás egész időtartamára elegendő készpénzzel (EUR vagy USD) rendelkezzenek. Kérjük, hogy a pénzváltás során fokozott körültekintéssel járjanak el.

Felhívjuk az Iránba látogató, vagy ott élő magyar-iráni kettős állampolgárok figyelmét, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság törvényei nem ismerik el a kettős állampolgárság intézményét, így ezeket az állampolgárokat valamennyi Iránban lefolytatott hivatalos eljárás (ügyintézés, hatósági intézkedés, peres ügy stb.) során kizárólag az Iráni Iszlám Köztársaság állampolgáraként kezelik.

Közlekedés:

Városon belül iránytaxival, taxival (célszerű a szálloda vagy múzeum portáján keresztül rendelni) SNAPP alkalmazással, oldható meg (viszonylag olcsóbb). Saját gépkocsival csak ’carnet de passage’ birtokában léphetünk az országba, amit jelenleg Magyarországon nem lehet beszerezni. Helyben bérelt gépkocsival (nemzetközi jogosítvány szükséges) közlekedve rendkívüli óvatosságra van szükség. Az iráni közlekedési szokások – különösen a városokban – jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. Lehet viszont gépkocsivezetővel együtt bérelni autót, esetenként olcsóbban, mint sofőr nélkül.

A 15 millió lakosú Teheránban 3-4 millió gépjármű (és egymillió motorkerékpár) közlekedik. A rendkívül zsúfolt teheráni utakon gyakoriak a balesetek. Az úthálózat minősége általában jó, és a városokon kívül viszonylag gyér az autóforgalom. Itt a kockázatot elsősorban a sebességhatárok be nem tartása, az elsőbbségadás nélküli behajtás az autóutakra, a szabálytalan előzés és esetenként még a forgalommal szemben történő haladás is jelenti (a közúti balesetek számát, súlyosságát tekintve a statisztikák szerint Irán sajnos a negatív rekorderek közé tartozik).

Iránban a nagy távolságok miatt a nagyobb városokat rendszeres légijáratok kötik össze. Repülőgép-szerencsétlenség ugyan viszonylag ritkán fordul elő, ám a géppark jelentős részben elavult.

Az ország egészét behálózó távolsági buszjáratok és a nagyobb városokba közlekedő vonatok megbízhatóak és olcsók. 

Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz:

A közigazgatás túlbürokratizált, ezért az ügyintézés a megszokottnál hosszabb időt vehet igénybe. Adódhatnak nyelvi problémák is, mivel a hatóságok képviselői – jóllehet általában kifejezetten segítőkészek a külföldiekkel – ritkán beszélnek idegen nyelvet (ha igen, leginkább az angolt).

Időjárással kapcsolatos információk:

Az ország nagy kiterjedése ellenére az éghajlat viszonylag egységes, 4 évszak különíthető el. Irán területének mintegy kilenctizede fennsík (Teherán 1000-1500, Iszfahán 1700 méteres magasságban fekszik), ami mérsékli a nyári meleget, a telet viszont meglehetősen hideggé teszi. A legmelegebb nyári hónapok középhőmérséklete ezeken a területeken 25-32°C között változik, a nappali forróság azonban a levegő alacsony páratartalma miatt könnyebben elviselhető. Télen gyakori a hó, ami a magasabban fekvő területeken március-áprilisig megmarad. A 100-400 mm csapadék legnagyobb része november és május között hullik le, miközben júniustól októberig szinte egyetlen csepp eső sem esik. Két régió éghajlata tér el jelentősen a fentebb leírtaktól: a Kaszpi-tenger mellékén egész évben sok a csapadék, ami a nyarat fülledtté teszi, a Perzsa-öböl vidéke – különösen annak északnyugati része – pedig nyáron egész Földünk egyik legforróbb helye. Errefelé gyakorta mérnek árnyékban 45-50°C-ot, a hőséget pedig magas páratartalom teszi még elviselhetetlenebbé.

Iráni szokások:

Az iszlám és perzsa szokások, előírások betartása nagyon fontos. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol, a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Különösen szigorúan tiltják és az európai gyakorlathoz viszonyítottan a legkeményebb szankciókkal sújtják a kábítószerrel való visszaélést. Tilos bármilyen pornográf kiadvány (könyv, magazin, CD, DVD, stb.) bevitele, továbbá tilos a házasságon kívüli szexuális kapcsolat, különösen a muszlimok és nem muszlimok, valamint az azonos neműek között. Ezek büntetési tétele számunkra elképzelhetetlen szigorúságú is lehet.

Az irániak barátságosak és segítőkészek, de büszkék ősi kultúrájukra és több évezredes történelmükre, ezért önérzetesek és érzékenyek. A lekezelő vagy leereszkedő magatartást nem tolerálják. Nagyra értékelik viszont az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet. A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést, stb.).

A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing, póló ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de szigorúan nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. Nyilvános helyen külföldi nőktől is megkövetelik az iszlám öltözködési szabályok betartását, még az éttermekben és a gépkocsiban is.

Öltözködési előírások, normák:

Urak: 

Általánosságban az évszaknak megfelelő (a rövidnadrág kivételével) hazai norma szerinti öltözet, nyakkendő nélküli viselet esetén max. egy inggomb kigombolásával, rövid ujjú ing is elfogadott, de vallási helyszíneken jobb, ha fedett a teljes kar. A hivatalos programokon az európaiaktól elvárt az öltöny-nyakkendő, mivel tudják, hogy az a tiszteletet megadó, formális öltözet.

Hölgyek:

Minden évszakban kötelező a hajat könnyeden fedő kendő, kb. combközépig-térdig érő, karokat fedő kabátka, ill. a lábakat végig fedő nadrág vagy hosszú szoknya. Cipő tekintetében manapság már nincs annyira megkötés, de vidéken inkább legyen zárt. 

Ezt, az itteni felfogás szerinti vallási viseletet „hidzsáb”-nak hívják. Vallási létesítményekben, mecsetekben kötelező az egész testet fedő „csador”, amit e helyszíneken lehet kölcsönözni, de „higiéniai szempontból” szerencsésebb már azt vinni. Az öltözködésről több információt iráni külképviseletünk oldalán is talál >>

Viselkedési szokások:

Urak:

Normál európai viselkedés, férfiak üdvözlése esetén kézfogás. Hölgyeknek főszabály szerint férfi nem nyújt kezet, de viszonozható, ha azt a hölgy kezdeményezi. A hivatalos körökben nő és férfi kézfogása nem jellemző. 

Hölgyek:

Normál európai viselkedés az elfogadott, dohányzás nyilvános helyeken nem javasolt. Főszabályként férfiaknak hölgy kezet nem nyújt és nem fogad.

A baráti körökben, nem kormányzati, ill. nem hivatalos közegben teljesen elfogadott a férfiak és hölgyek közötti kézfogás.

Ételek és italok:

Az alkohol alapvetően tiltott! (Behozatala büntetendő cselekmény!) Bár a víz alapjában véve tiszta, ivásra a palackozott italok javasoltak. Fürdés, fogmosás esetén a csapvíz, zuhany nyugodtan igénybe vehető. További információt iráni külképviseletünk oldalán is talál >>

Kommunikáció:

Az irániak általában jó beszélgetőpartnerek, van humorérzékük, ugyanakkor ismeretlenekkel, vagy hivatalos személyekkel való érintkezésnél az alkohollal, a hölgyek-urak kapcsolatával összefüggő viccek, történetek kerülendők. Alapvetően a külföldiekkel szemben rendkívül kíváncsiak: gyakran megszólítják a turistákat, érdeklődnek honnan jöttek, tetszik-e nekik Irán. Ezt teljességgel jószándékkal, pusztán kíváncsiságból teszik, és rendkívül örülnek az országukról tett minden kedves megjegyzésnek.

Zene-tánc:

A vallási- és népzene elfogadott, engedélyezett a férfiak által előadott, kicsit a helyi népzenei motívumokat ötvöző popzene is. Tánc legfeljebb külön helységben szokásos, csak a nők, ill. csak a férfiak körében.

Elektromos hálózat:

Az elektromos hálózat az otthon is megszokott 220 V / 50 Hz – feszültség ingadozás, áramkimaradás időnként előfordul. Az aljzatok a hazai szabványhoz hasonlóak, bár jellemzően nincs földelés.

Egyéb tájékoztatást (munkavállalás, házasságkötés)  iráni külképviseletünk honlapján talál!