Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból  Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Tel-Aviv

Aktuális biztonsági helyzet 

Izrael és a Hamasz egyiptomi közvetítéssel tűzszünetben állapodott meg, ami május 21-én hajnalban lépett életbe. A Gázával határos területeken kiemelten, de Jeruzsálemben, valamint Tel-Avivban és az attól délre eső területeken továbbra is fokozott figyelmet kérünk minden kiutazótól. Mindenkit kérünk, hogy tartsa be az izraeli hatóságok biztonsági utasításait és tájékozódjon a helyben szokásos óvintézkedésekről. 

A Golán-fennsík térségében, illetve az északi országrészben szintén gyorsan változhat a biztonsági helyzet, ezért az oda utazók számára is javasoljuk, hogy fokozottan kövessék figyelemmel a helyi híreket. 

Az izraeli Hátországvédelmi Parancsnokság tanácsai megtalálhatóak honlapjukon: https://www.oref.org.il/SIP_STORAGE/files/3/3253.pdf | A fájl az alábbi linken érhető el. 

Az Izraelbe utazóknak és az ott tartózkodó magyar állampolgároknak továbbra is javasoljuk, hogy kövessék figyelemmel a sajtóhíreket, tartsák be a helyi hatóságok biztonsági előírásait és a kiutazást megelőzően regisztráljanak konzuli védelemre.

Aktuális: 

2021. 10. 18.
 A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Azonban  az ország a  védettségi igazolások egyoldalú elismeréséről szóló 17/2021. (V. 22.) KKM rendelet 1. § alapján  a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

a.) Be lehet-e utazni az országba? Igen, meghatározott esetekben, szigorú feltételek mellett.

A járványhelyzet miatt életbe léptetett beutazási korlátozások alapján Izraelbe főszabály szerint csak izraeli állampolgárok, izraeli rezidensek léphetnek be. Külföldiek beutazása főszabály szerint nem engedélyezett, csak egyes, az izraeli bevándorlási hivatal által meghatározott esetekben, előzetes engedélykérés alapján lehetséges. 

A belépésre jogosultak köre elérhető itt.

Kérjük, hogy legyenek figyelemmel arra, hogy a belépésre jogosító körülmény bizonyos esetekben csak akkor vehető figyelembe, ha az illető külföldi állampolgár már megkapta a koronavírus elleni vakcinát, vagy igazoltan átesett a fertőzésen.

A belépésre vonatkozó kérelmet online nyújthatják be az alábbi oldalon: https://govforms.gov.il/mw/forms/QaYNiEg64WzDGNa25pc2FsaXNyYWVsQG1vZmEuZ292Lmls#!requestDetails

2021. május 23-tól a csoportos turizmus beoltott személyek számára minimálisan, a csoportok előzetes engedélyezési kötelezettségével, részlegesen elindult. Az ezzel kapcsolatos részletekről ezen a linken tájékozódhatnak. Egyéni turizmus céljából nem lehet beutazni Izraelbe.

b.) Kell-e teszt? Igen.

A beutazók (kortól függetlenül, gyerekeket is ide értve) a repülőgép felszállását megelőző 72 órán belül elvégzett, angol nyelven kiállított, az érintett útlevélszámát is tartalmazó, negatív PCR-teszttel kell rendelkezzenek. Az Izraelbe történő landolást követően, még a repülőtéren szintén PCR tesztet kell csináltassanak önköltségen (függetlenül attól, hogy a járvány elleni vakcinát már megkapták-e). Erre előre lehet regisztrálni ezen a felületen

Izrael által kiállított, 11 napnál nem régebbi, három hónapon belüli felgyógyulást igazoló dokumentum esetében, a beutazáshoz nem szükséges PCR-teszt elvégzése. Erről részletes információ a következő linken található: https://www.gov.il/he/departments/news/20092021-01

c.) Kell-e regisztrálni? Igen.

Külföldi állampolgárok csak előzetes engedély birtokában utazhatnak be Izraelbe. (Ennek feltételei a 2.a) pontban találhatóak.). Az előzetes engedély birtokában, a landolást megelőző nem több mint 24 órán belül ki kell tölteni az „entry clearance form” dokumentumot, amelyet a légitársaság küld meg az utazónak. Helyes kitöltést követően a rendszer automatikus üzenetben visszaigazolást küld és lehetőséget ad az izraeli reptéren kötelező PCR tesztre való előzetes regisztrációra is.

d.) Oltottsággal járó kedvezmények: Részben vannak.

Izrael nem ismeri el a magyar, vagy más országok által kiállított védettségi igazolványt, így az Izraelen kívül oltott utasok nem mentesülnek a beutazási korlátozások és a karanténkötelezettség alól.

Ugyanakkor az oltott vagy felépült utasok (a kiindulási ország besorolásától függően) bizonyos feltételek mentén lerövidíthetik a karantént (lásd következő e.) pont).

e.) Karanténkötelezettség: Van.

Izrael járványügyi kockázati szempontból három kategóriába sorolja az országokat (sárga, narancssárga és piros), amely befolyásolja a beutazó karanténkötelezettségét.

Magyarország jelenlegi besorolása: narancssárga

A sárga és narancssárga (utóbbi 09.03-tól) országokból érkező, Izraelen kívül oltott vagy ott felépült (pl. magyar védettségi igazolvánnyal rendelkező) utasnak érkezést követően 14 nap karanténba szükséges vonulnia, amely alól felmentést kaphat helyben, izraeli akkreditált laborokban készített szerológiai teszt pozitív eredményével (részletes leírás itt található). Izraelben oltott vagy felépült (izraeli oltási/védettségi igazolvánnyal rendelkező) utasnak érkezést követően 24 órára, vagy a reptéri PCR teszt negatív eredményének kézhezvételéig kell karanténban tartózkodnia. E szabályozás azokra terjed ki, akik: több, mint hét napja részesültek a harmadik oltásban; akiknél a második oltást követően nem telt még el hat hónap; illetve hat hónapon belül gyógyultak fel a betegségből vagy felgyógyulást követően egy oltásban már részesültek. Oltatlan (védettségi igazolvánnyal nem rendelkező) utasnak érkezést követően 14 nap karanténba szükséges vonulnia, amely lerövidíthető 7 napra (a reptéren, érkezést követően kötelezően készített PCR teszt, továbbá a karantén 7. napján készített PCR teszt negatív eredményeivel).

A piros országokból érkező (vagy a beutazást megelőző 14 napon belül ott legalább 12 órát tartózkodó) minden utasnak 14 nap karanténba szükséges vonulnia, amely lerövidíthető 7 napra (a reptéren, érkezést követően kötelezően készített PCR teszt, továbbá a karantén 7. napján készített PCR teszt negatív eredményeivel). A szabály az oltott és felépült utasokra is vonatkozik, oltás helyszínétől, típusától, valamint a felépülés helyétől függetlenül.

A karantént arra alkalmas otthonukban, vagy annak hiányában arra kijelölt hotelekben szükséges az utasnak letöltenie.

A karantén helyszínére való utazáshoz tömegközlekedési eszköz nem vehető igénybe (kivéve taxi). 

2021.10.13-tól a karanténkötelezettség nem vonatkozik az Izraelben beoltott vagy felépült 12 éven aluli izolációra kötelezett gyermeket nevelőkre vagy beteget ápolókra.

Az EU Digitális Covid igazolvány birtokában, s az ebben foglaltak alapján az izraeli oltási szabályoknak megfelelő beutazók az izraeli reptéren készíttetett PCR-vizsgálat eredményének kézhezvételét követően, avagy a beutazásról számított 24 óra elteltével mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Az izraeli szabályoknak megfelelő oltottságról az e) pontban olvashatnak. Az EU Digitális Covid igazolvány alapján Izrael a belépést követően ún. Green Pass-t állít ki, amely emailben kerül megküldésre. Ezen QR-kódos igazolvány felmutatásra szükséges zárttérbeli rendezvények látogatásához. Bővebb információt ezen a linken keresztül találnak.  

A vonatkozó szabályok itt olvashatóak: https://corona.health.gov.il/en/directives/air-travel-covid19-israel/

Az országok besorolását itt érhetik el: https://www.gov.il/en/Departments/DynamicCollectors/green-red-countries?skip=0&country_status=Red&utm_source=go.gov.il&utm_medium=referral

f.) Üzleti célú beutazás feltétele:

Koronavírus elleni védőoltással rendelkező üzletemberek az izraeli Gazdasági Minisztérium engedélyével, az oltással nem rendelkező üzletemberek emellett az Egészségügyi Minisztérium engedélyével kell rendelkezzenek. A beutazás feltételeiről és a kérelem benyújtásáról információt itt, vagy Izrael Budapesti Nagykövetségének konzuli hivatalától kaphatnak a xoVDzpBDXUovxPc8D0MjY2NzY29uc3VsYXIxQGJ1ZGFwZXN0Lm1mYS5nb3YuaWw= e-mail címen.

g.) Tranzitálási szabályok:

Izrael nemzetközi repülőterén tranzit átutazásra nincsen lehetőség. 

h.) A célország beutazási feltételei alóli mentesség: 

A fentiek mellett a 2-es pont szerinti esetekben, illetve módon kérelmezhető beutazási engedély.

i.) Egyéb hasznos információ:

Az Izraelbe való, járványhelyzet alatti beutazásról, az onnan való kiutazásról, és az azzal kapcsolatos adminisztratív teendőkről további tájékoztatást itt talál.

A Tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren, valamint Izrael Állam szárazföldi határain való határátkeléssel kapcsolatos aktuális információt itt találnak.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból:

Engedély: A kiutazás külföldiek esetében (célországtól függetlenül) engedély nélkül lehetséges, izraeli állampolgárok esetében a célország járványügyi besorolásáról függ (piros országba csak engedéllyel utazhatnak).

PCR teszt: Izraelben kiállított oltási igazolvánnyal rendelkezők PCR-teszt kiállíttatása nélkül hagyhatják el az országot. Azon személyek, akik nem rendelkeznek izraeli oltási igazolvánnyal csak a felszállást megelőző 72 órán belül csináltatott negatív PCR-teszt birtokában utazhatnak ki. A légitársaságok ettől eltérő szabályokat is hozhatnak, így javasolt mindig az adott légitársaságnál is tájékozódni. 

Regisztráció: Külföldieknek nem szükséges (izraeli állampolgároknak 16 év felett kötelező kitölteni az "exit statement form-ot").

3.) Beutazás Magyarországra: 

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a nUxAKRPXEScaXS9mjMxZggDDa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a NVOnFeKhsVGuNpVOI6Zcc0Nya29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) További, helyi járványügyi szabályok: 

Izraelben jelenleg nincs érvényben a kijárást, vagy a belföldi közlekedést korlátozó intézkedés. 

A helyi járványügyi szabályokat előíró „jelzőlámpa modell” (Traffic Light Model) információs oldala itt érhető el.

  • Zárt térben a maszkviselés kötelező, kültéren nem.
  • Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium ügyfélvonala: *5400.  Weboldaluk: itt 
  • Az izraeli mentőszolgálat telefonszáma: 101
  • Az izraeli rendőrség telefonszáma: 100 vagy 110. Weboldaluk: itt. 
  • Általános izraeli (be-és ki-)utazási szabályokról ezen a linken tudnak tájékozódni.

Egyéb információ:

Izraeli Budapesti Nagykövetsége

Magyarország Nagykövetsége, Tel-Aviv 

Biztonság:

Izrael egész területe a Golán-fennsíkkal együtt az utazás és ott-tartózkodás szempontjából  fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. Palesztina (Nyugati Part/Ciszjordánia és Gázai-övezet) biztonsági helyzetéről itt tájékozódhat. 

Terrorizmus, általános biztonsági helyzet

Izraelben a terrorakciók veszélye az elmúlt években általában jelentősen csökkent, de az ország továbbra is fokozott kockázati besorolásban van. Terrortámadás helyszíneként a nagyobb tömegeket vonzó terek, helyszínek jöhetnek számításba, így a bevásárló központok, vonat- és buszpályaudvarok, illetve - megállók, piacok. A tömegközlekedési eszközök használata és a tömegrendezvények látogatása a fentiek miatt fokozott körültekintés mellett ajánlott.

Javasoljuk, hogy az Izraelben és/vagy Palesztinában tartózkodó, illetve az ide utazni szándékozó magyar állampolgárok kövessék figyelemmel a híradásokat, kerüljék a tüntetések, tömegmegmozdulások helyszíneit. Jeruzsálem óvárosában és palesztinok által lakott negyedeiben, valamint Palesztina nagyvárosaiban és a katonai ellenőrzőpontoknál spontán tüntetésekre, demonstrációkra kerülhet sor. A biztonsági helyzet körültekintő magatartást követel meg. 

Kelet-Jeruzsálemben és Jeruzsálem óvárosában nem jellemző ugyan, de (váratlanul is) előfordulhatnak kisebb-nagyobb zavargások, ezért az ezeken a területeken való tartózkodás tájékozott és körültekintő óvatosságot követel meg a turistáktól. 

Az egyiptomi, illetve a gázai biztonsági helyzet függvényében az Egyiptommal, illetve a Gázai övezettel határos izraeli szűk területsávban, így a határ menti autóúton való tartózkodás és közlekedés kockázatos lehet, ugyanígy utazás előtti tájékozódás javasolt az izraeli-szír határterület, valamint az izraeli-libanoni határterület biztonsági helyzetéről. 

Bűnözés

A köztörvényes bűnözés Izraelben nem haladja meg az átlagos európai szintet, annál fokozottabb kockázatot nem jelent. 

Természeti katasztrófák

A természeti katasztrófák előfordulási valószínűsége nem nagyobb, mint általában Európában, ugyanakkor a magyarországinál nagyobb az esély a földrengésre. A száraz és forró hosszú nyár miatt mediterrán jellegű erdő- és bozóttűzvészre is lehet számítani. A téli időszakban olykor előforduló nagy mennyiségű csapadék (eső és hó) közlekedési fennakadást okozhat az ország számos helyén.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az utazás előkészítése során ellenőrizzék az útlevél oldalainak épségét, különös tekintettel az adatoldal perforációjára. 

Rongált, például az oldalak rögzítése mentén sérülést, leváló lapokat tartalmazó útlevél bemutatása a beléptetés megtagadását eredményezheti.

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Kiutazás napjától számítva még további hathónapnyi érvényesség

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Amennyiben a kiutazás napjától félévig érvényes.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMMegjegyzés: Belépéskor az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési külön lapot kap a külföldi beutazó, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni. Előfordulhat, hogy a határrendészet továbbra is hagyományosan, pecséttel regisztrálja az útlevélbe az Izraelbe történő belépést. A beutazó útlevelében található arab vagy más muszlim országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt, ugyanakkor az ezekkel rendelkező utazók alaposabb biztonsági ellenőrzésre számíthatnak. Jordániából és Egyiptomból a turista célú beutazás jelenleg folyamatos és akadálymentes. 

Fontos! Visszafordítják azt a külföldit, aki Izraelben dolgozó nem izraeli állampolgár rokonát, családtagját kívánja meglátogatni 3 hónapnál rövidebb időre, hacsak nem rendelkezik rokona izraeli munkáltatója által az izraeli belügyminisztériumtól letét megfizetésével előzetesen kért és kapott külön engedéllyel. 

Az Izraelbe utazó külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzésre számíthatnak a repülőtéri vagy szárazföldi ki- és beléptetés során. Célszerű a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni. Előfordulhat, hogy gyanúsnak vélt adatok vagy körülmények esetén a beutazó e-mail postafiókját is kérik bemutatni az utas laptopján vagy okostelefonján, aminek a megtagadása a visszafordítás kockázatát rejti magában. Megkövetelhető beléptetési feltétel a visszaútra szóló érvényes repülőjegy, az igazolt utazási cél (pl. szállásfoglalással) és megfelelő anyagi fedezet igazolása az izraeli tartózkodás költségeire (utóbbi egyéni körülményektől függő tétel, előre rögzített összege és alaki követelménye nincs).

Izraelbe a környező országokból szárazföldön civilek négy határátkelőn léphetnek be: Egyiptom felől Tabából, Jordánia felől Akabából és a Bét Seán településnél levő északi határátkelőnél. Ezek mellett Izrael, illetve a Nyugati Part Jordánia irányából, az Allenby (King Hussein)-hídon is megközelíthető. Hivatalos izraeli álláspont szerint az Allenby-híd nem szolgál az Izrael és Jordánia közötti nemzetközi turista forgalom lebonyolítására, azt elsősorban palesztin vagy jordániai állampolgársággal (is) rendelkező személyek és a két országban dolgozó diplomaták használhatják.

Izrael és a Nyugati Part közötti közlekedés csak izraeli katonai ellenőrzőpontokon keresztül történhet, de számos állandó és mobil ellenőrzőpont található a Nyugati Parton belül is. Az ellenőrzőpontokon az izraeli katonák mind az utasokat, mind a gépjárműveket ellenőrzik.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy az izraeli hatóságok a Gázai övezet elhagyását hosszadalmas engedélyezési eljárással rendkívül megnehezítik, valamint a jelenlegi hivatalos álláspont alapján az övezet kizárólag a beléptető határátkelőn keresztül hagyható el. Az izraeli hatóságok az eljárás során egyéni szempontokat, családi körülményeket, hozzátartozók általi beadványokat, kérelmeket nem vesznek figyelembe, továbbá a jelzett belpolitikai megfontolásokra figyelemmel a konzuli szolgálat – így a Palesztinában a magyar állampolgárok érdekvédelmét ellátó Ramallah-i Képviseleti Iroda sem a tel-avivi konzuli hivatal –,  az eljárásra, annak meggyorsítására semmilyen érdemi ráhatással nem rendelkezik. A térség biztonsági helyzetéről a következő linken https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?palesztina érhető el bővebb információ. 

Kiskorúak beutazása:

Kiskorúak törvényes képviselő nélküli egyedüli beutazásához szükséges szülői beleegyező nyilatkozat, amelyben a kísérő vállalja a gyermek utáni felelősséget, valamint kijelenti, hogy az országot a kiskorú az ő kíséretében hagyja el.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában Izrael Budapesti Nagykövetsége illetékes.

Megjegyzés: A 3 hónapos beutazásra szóló vízummentesség nem zárja ki az izraeli határon történő visszafordítás lehetőségét az izraeli állami hatóságok diszkrecionális jogon alapuló döntése alapján. Ilyen döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs, az kizárólag (izraeli) bíróság előtt támadható meg izraeli ügyvéd megbízásával.

Házikedvencek beutazása: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; valamint www.pettravel.com/immigration/Israel.cfm

Vám:

Illegális tartózkodás:

Illegális izraeli tartózkodás észlelését követően a helyi hatóságok a külföldi állampolgárt gyorsított eljárásban kiutasítják. Az eljárás lefolytatásának módját, menetét, illetve annak kimenetelét a konzuli szolgálat befolyásolni nem tudja. Huzamosabb idejű, illegálisnak minősülő tartózkodást követően ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy az érintett önként jelezze végleges hazatérési szándékát Izrael Állam Népességnyilvántartó és Bevándorlási Hivatala Önkéntes Hazatérést Elősegítő Osztályánál, amelyhez a megfelelő feltételek fennállása esetén az illetékes szervezeti egység személyi szabadságot korlátozó intézkedés alkalmazásától való eltekintés mellett a repülőjegy térítésmentes rendelkezésre bocsátásával, valamint a következő, angol nyelvű internetes elérhetőségen https://www.gov.il/en/departments/units/repatriation_unit részletezetteknek megfelelő módon nyújt segítséget.

További hasznos információ az országról

Pénznem: Izraeli új sékel (ILS).

Biztosítás: Minden Izraelbe látogató külföldi állampolgárnak Izraelben érvényes teljes körű egészségbiztosítással (azaz teljeskörű balesetbiztosítást is magában foglaló utasbiztosítást) kell rendelkeznie itt-tartózkodása időtartamára. Ennek hiányában az esetleges baleset vagy megbetegedés, illetve elhalálozás esetén felmerülő minden egészségügyi és egyéb szolgáltatás költségét saját forrásból kell fizetni. 

Közlekedés: A magyar gépjárművezetői engedély a beutazástól számított egy évig használható Izraelben, ezt követően izraeli jogosítvány kiváltása szükséges. Ennek részleteiről ezen a linken tájékozódhatnak héber nyelven. Izrael a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény tagja, így nem szükséges a nemzetközi vezetői engedély kiváltása az országban történő gépjárműhasználathoz.

Izraelben és a Nyugati Part területén az utak állapota jó vagy megfelelő állapotú, azonban a vezetési stílus eltér a magyarországitól, ezért fokozott óvatosság ajánlott. Autóbérlés esetén tájékozódjanak a biztosítás területi korlátairól, az izraeli autókölcsönzők jelentős része a Nyugati Part palesztin hatóság által felügyelt területeire (így a turisták által gyakran látogatott Betlehembe és Jerikóba) nem kiterjedő biztosítással ad bérbe személygépkocsikat.

Izrael a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény tagja, így nem szükséges a nemzetközi vezetői engedély kiváltása az országban történő gépjárműhasználathoz.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A hivatalok pénteken és szombaton zárva tartanak. A zsidó ünnepek alatt számos nap félnapos munkaszünetet jelent, azaz a hivatalokban csak délelőtt vagy egyáltalán nem dolgoznak.

Vallási és viselkedési kultúra: A zsidó naptár luniszoláris naptár, ezért a helyi ünnepek minden évben más naptári napokra esnek. A sabbathoz (szombati ünnepnap) hasonlóan minden zsidó vallási ünnepnap napnyugtakor kezdődik és napnyugtakor végződik. Ennek megfelelően a vallásos ünnepnap, így minden sabbat kezdeti napján (sabbat esetén pénteken) néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik, az iránytaxik és egyes buszjáratok kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Izrael epidemológiai szempontból nem veszélyesebb, mint Magyarország. WHO besorolás alapján a magyarországitól eltérő gyermek- és felnőttkori védőoltásokra nincs szükség. Az általános egészségügyi és higiéniai helyzet jó. A vezetékes ivóvíz iható, de erősen klórozott. Közterületeken bent és kint egyaránt elterjedt a hűtött vizű ivókút.

A kórházi ellátás magas színvonalú és fizetős tulajdonostól és üzemeltetőtől függetlenül. A magán és állami szféra egymás mellett és egymást kiegészítve működik. A sürgősségi ellátás magas színvonalú. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó. Minden egészségügyi szolgáltatás és gyógyszer ára magas.

Egyéb információ:

Izrael Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Tel-Aviv