Ázsia

Mai napon is érvényes: 2019.08.24. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Tokióban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2019. 08. 13.
Az idei tájfun szezon 10. trópusi vihara közelít, és augusztus 14-15-én landol Japán nyugati régiójában, a Tokai,  Kinki és Sikoku (Shikoku) régiókban. A Japán Meteorológiai Ügynökség figyelmeztetést adott ki több területre a viharos időjárás, heves esőzés, a magas hullámok, az esetlegesen bekövetkező földcsuszamlások és árvizek miatt.  Az elkövetkező 24 órában a lehulló csapadék mennyisége helyenként elérheti a 30 cm-t is. Az ügynökség felszólítja az érintett területeken élő embereket, hogy legyenek óvatosak.

Augusztus 13-án a tájfun körülbelül 500 kilométerre délkeletre volt Kagosima (Kagoshima) prefektúra Tanegasima (Tanegashima) szigetétől és északnyugatra mozogott kb. 20 km / h sebességgel.

A nyugat-japán vasúti társaság máris jelezte, hogy - függően a tájfun okozta gondoktól - csütörtökön akár egész napra felfüggeszthetik a sinkanzen szuperexpress közlekedését.

Kérjük a térségbe utazó magyar állampolgárokat, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak a várható időjárásról a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján, és figyeljék a helyi hatóságok felhívásait:  

Biztonság:

Felhívjuk a Japánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a szigetország földrengések tekintetében a világ egyik legaktívabb zónája, tűzhányó tevékenység, földrengés és szökőár veszély folyamatosan fennáll. Ezzel kapcsolatosan javasoljuk megtekinteni az alábbi linkeket: 

Fukushima Dai-ichi atomerőmű közvetlen környezetét leszámítva nem áll fenn egészségügyi veszélyhelyzet.

A japán hatóságok hivatalos tájékoztatásához igazodva továbbra is utazási korlátozások állnak fenn a 2011. március 11-i földrengés és szökőár katasztrófa során súlyos balesetet szenvedett Fukushima Daiichi atomerőmű közvetlen környezetében. I-es, „utazásra nem javasolt térségek” (mellékelt japán nyelvű térképen lila színnel jelölve), valamint a II-es, „fokozott biztonsági kockázatot rejtő térség” (mellékelt japán nyelvű térképen sárga színnel jelölve) kategóriába esnek az atomerőmű közelében található Namie, Futaba, Ōkuma, Tomioka, Minamisōma és Katsurao települések érintett részei. A hatóságok által lezárt területekre a behajtás illetve az ott tartózkodás tilos vagy külön engedélyhez kötött; az áthaladás pedig csak zárt, négykerekű járművel, a külön engedélyezett útvonalon engedélyezett, de ilyen esetben sem szabad megállni, járműből kiszállni a lezárt részeken. Fokozottan kérjük, hogy amennyiben az érintett térségbe tervez utazni, mindenképpen regisztráljon konzuli védelemre az erre szolgáló adatlapon továbbá vegye fel a kapcsolatot a nagykövetséggel közvetlenül is.

Az érintett terület angol nyelvű térképe az alábbi linken érhető el: https://www.meti.go.jp/english/earthquake/notice/pdf/areamap.pdf

Javasoljuk, hogy a térségbe induló magyar állampolgárok a várható időjárásról utazásuk előtt tájékozódjanak a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Tokiói Nagykövetség elérhetőségei:
Központi szám munkaidőben: +81 3 5730 7121
Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36 
Külföldről: +36-80-36-80-36
E-mail cím: ITgoX7VJixJUlbWlzc2lvbi50aW9AbWZhLmdvdi5odQ==, JrwjRukWnbQBoH7mTkNENJY29uc3VsYXRlLnRpb0BtZmEuZ292Lmh1

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

A terrorizmus veszélye Japánban a közelmúltig elenyésző volt és az előfordulási valószínűsége a közeljövőben is minimális. További információk >>

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az úti okmány érvényességére vonatkozó egyetlen feltétel, hogy az útlevélnek a tervezett utazás végéig/hazaérkezésig érvényesnek kell lennie
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését, valamint a nyilatkozók útlevelének fénymásolását. További információt itt olvashat >>

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar állampolgár megfelelő anyagi fedezet felmutatása mellett legfeljebb 90 nap időtartamra vízummentesen utazhat Japánba. A vízummentes beutazás az alábbi utazási célokra terjed ki: turizmus; látogatás; konferencián való részvétel; üzleti célú beutazás (ide értve a termelői kapacitások ellenőrzését is); szakmai/vállalati képzés; 90 napot nem meghaladó tanulmányok folytatása (ide értve a nyelvi képzést is); sportrendezvényen való részvétel.

A turizmus céljából magánútlevéllel Japánba beutazóktól a hatóságok az alábbi dokumentumokat kérhetik: https://tokio.mfa.gov.hu/page/utazasi-tanacsok-japanba

A Japánba történő belépéskor a japán hatóságok minden 16. életévét betöltött külföldi állampolgártól az előre kitöltött belépési formanyomtatvány bemutatását követően a két mutatóujjról ujjlenyomatot vesznek, valamint ezt követően az arcról fényképet készítenek.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

A vízummentesség nem vonatkozik munkavállalás, letelepedés, hasznot hajtó nyilvános szórakoztatás (beleértve a sportot is), a foglalkozásának gyakorlása céljából, illetőleg a 90 napot meghaladó tartózkodásra érkező személyekre. Az ezekbe a kategóriákba tartozó személyeknek a japán konzuli hatóságoknál ingyenes vízumért kell folyamodniuk.  

A Japánban fellépni kívánó előadóművészek esetében kérjük minden esetben (Japánban kapott tiszteletdíj nélküli esetben is) keressék meg a budapesti japán nagykövetséget, vagy közvetlenül a japán Bevándorlási Hivatalt, hogy tisztázzák, szükséges-e számukra munkavállalási engedély, és ahhoz kötődően vízum kiállítása

Vízumkérelem benyújtásában Japán budapesti Nagykövetsége illetékes >>

Házikedvencek beutazása: 

A házi kedvencek (nem kereskedelmi célú) beutaztatása Japánba, mivel a szigetországban nincs veszettség, ezért igen szigorú feltételekhez kötött. Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapokon, valamint állatorvosánál:

http://www.maff.go.jp/aqs/english/index.html
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

További hasznos információ az országról

Pénz / Pénznem: Yen (JPY)

A külföldi bankkártyák használata korlátozott, de egyre több helyen lehetséges bankkártyával fizetni. Egyes ATM-ek csak a japán bankok által kibocsátott kártyákat fogadják el. Ezzel kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetők el:  https://tokio.mfa.gov.hu/page/utazasi-tanacsok-japanba

Hálózat:

A hálózati feszültség egyedülállóan 100 V (nem az amerikai kontinensen használt 110V). Kelet-Japánban 50 Hz, Nyugat-Japánban 60 Hz. A hálózati csatlakozóhoz (amerikai típusú) átalakítóra van szükség. 

Időjárás:

Japánban általában május végétől július közepéig tart az esős évszak (tsuyu). A nyári hónapokra (júniustól augusztusig) meleg, csendes-óceáni levegő jellemző, és ennek köszönhetően magas a hőmérséklet és a páratartalom egész Japánban. A késő nyár a tájfunok szezonja, elsősorban a partszakaszokon. További információt erről a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján talál.

Földrengés | Cunami:

A térségbe utazó és tartózkodó állampolgárainktól kérjük, hogy kísérjék figyelemmel és kövessék a helyi hatóságok felhívásait, utazásuk előtt tájékozódjanak az alábbi linkeken:

Biztosítás:

Az orvosi ellátás az egész országban kiváló, viszont meglehetősen költséges - ezért feltétlenül javasolt már a kiutazás előtt, otthon, teljes körű utasbiztosítást kötni.

Közlekedés:

2018. május 1- től a Japánban élő - és Japánban lakcímmel rendelkező - magyarok számára a japán jogosítvány vizsga nélkül is elérhetővé vált.

További információ az alábbi linken található (amely a tokiói eljárást mutatja, de alapvetően az eljárási rend vidéken is ugyanez).

A japán jogosítványhoz többek között szükséges az érvényes magyar jogosítvány fordítása, és annak igazolása, hogy a kérelmező legalább három hónapig élt Magyarországon.

Fontos azonban, hogy a turistákra a fenti intézkedés nem vonatkozik, és a Magyarországon kiállított nemzetközi vezetői engedélyek továbbra sem használhatók Japánban.

 A közúti közlekedésben a balkéz szabály érvényes.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Japán közegészségügyi és járványügyi helyzete igen jó, az utazók számára védőoltás nem szükséges.

Ajánlott, hogy utazás előtt konzultáljanak háziorvosukkal, ajánlott védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

További hasznos linkek: