Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Tokióban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2022. 06. 01.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Japánt a II. biztonsági besorolási kategóriába, a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok és térségek közé sorolja. Ez alól kivétel a Fukushima Daiichi Atomerőmű közvetlen közelében lezárt területek, melyek továbbra is az I. kategóriába, az utazásra nem javasolt térségek közé tartoznak. (lásd alább)

A Japánba utazó minden magyar állampolgárnak előzetesen vízumot kell igényelnie a japán nagykövetségen, amelyhez a japán fél részéről hivatalos meghívás és annak regisztrációja szükséges.

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem.

Japánba a turista célú beutazás továbbra sem engedélyezett, illetve a vízumkiadási korlátozások érvényben maradnak. Japán 159 országból és régióból érkezők számára tiltja meg az országba való belépést. A beutazási korlátozás alá eső országok és régiók megtekinthetők az alábbi honlapon:

https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html

A beutazási tilalom alól kivételt képeznek az alábbiak:

 • a rezidens külföldi állampolgárok;
 • Külföldi állampolgár, aki rövid távú (90 napot nem meghaladó) üzleti, vagy munka céllal utazik be.
 • Külföldi állampolgár, aki hosszútávú indokolt beutazást tervez (az illetékes minisztérium által elbírálva).

2022. június 1-től Japán 10000-ről 20000 főre növeli az országba beutazók napi korlátját, tehát a légitársaságok továbbra is limitált létszámmal működtethetik a járataikat.

b. Kell-e teszt? Igen.

A beutazni kívánó külföldi állampolgárnak, bárhonnan is érkeznek az országba, az indulást megelőző 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló, a japán hatóságok által elfogadott formátumú igazolást kell bemutatni a repülőgépre történő beszálláskor. Az erről szóló tájékoztatót lásd a linken: https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html

2022. június 1-től változik az országba való belépéskor érvényes tesztkötelezettség. Belépéskori teszt már csak a „piros” országokból érkező utasok, valamint azon, „sárga” kategóriájú országokból érkező utasok számára kötelező, akik nem rendelkeznek tanúsítvánnyal, hogy három, a japán hatóságok által elismert oltással vannak beoltva Covid-19 ellen. 

6 éves kortól kötelező a tesztelés. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen, érkezéskor a reptéren kiosztott nyomtatványon.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Lásd a következő, „e” pontban

2021. október 1-től a japán hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt, letöltve és kinyomtatva mellékelve a rajta szereplő QR kód tartalmát és a Magyarországon kiállított Uniós digitális COVID igazolványt nyomtatott formában egyaránt, ugyanakkor június 1-től a Magyarországról érkező utasok oltottsági státusztól függetlenül léphetnek be karanténkötelezettség nélkül az országba. Természetesen a belépés többi feltételének (pl. érvényes vízum és 72 órás PCR teszt) meg kell felelni.

e. Karanténkötelezettség: Magyarországról érkező utasok részére nincs, de más relációból érkezve lehet.

A hivatalos japán tájékoztatás: https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/bordercontrol.html

https://www.mhlw.go.jp/content/000903661.pdf

2022. június 1-től a Magyarországról érkező utasok mentesülnek a karanténkötelezettség alól függetlenül az oltottsági státuszuktól. Mindez addig van így, amíg Magyarország a legkedvezőbb, ún. kék csoportban szerepel.

2022. június 1-től, amennyiben az országba érkező utas három, a japán hatóságok által elfogadott oltással rendelkezik (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Janssen, Bharat Biotech, Novavax), abban az esetben mentesül a karanténkötelezettség alól az is, aki az ún. „sárga” csoportba sorolt országból érkezik Japánba. 

A piros jelzésű országokból érkező utasokra beoltottságtól függetlenül érvényes a háromnapos otthoni karanténkötelezettség.

Részletes, táblázatba foglalt magyarázat itt található:

https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html#title28

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük, a fent megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel. 

f. Üzleti célú beutazás lehetséges? Igen.

Az üzleti beutazáshoz elsősorban a Budapesti Japán Nagykövetség által kiállított vízum, valamint japán oldalról egy fogadó partner is szükséges, mely utóbbinak külön kell regisztrálnia. Az üzleti célú beutazásra vonatkozó információkat az alábbi linken találják:

https://mcusercontent.com/b8807274dbc080b79beb9a224/files/05af5646-fc29-c881-e139-ba675d701a7e/27_border_measure.pdf

g. Tranzitálási szabályok:

Amennyiben az utas nem lép be Japánba, csak átszáll a Narita, vagy a Haneda repülőtéren, akkor a tranzitálás megengedett. A lényeg, hogy az átszálló utas éjszakára nem maradhat a repülőtéren, tehát az érkezésével megegyező napon tovább kell utaznia, és természetesen nem léphet be Japánba. Az egyik repülőtérről a másikra történő átutazás nem megengedett, amennyiben nem rendelkezik tranzit vízummal.

Javasoljuk, hogy a Japánban átszállni készülő utasok vegyék fel a légitársaságukkal a kapcsolatot ez ügyben, illetve keressék az indulási ország Japán Nagykövetségét a tranzit vízummal kapcsolatban. 

Az új szabályozás szerint feloldották a tömegközlekedési eszközök használatának tilalmát is, így a Japánba történő belépést követő 24 órában a beutazó igénybe veheti a tömegközlekedési eszközöket a karanténhelyszínre való, vagy az egyik repülőtérről a másikra való eljutásban. Ennek értelmében igénybe vehető a taxi szolgáltatás, a busz- és vonatjáratok, belföldi repülőjáratok.

h. Kivételek, mentességek:  

A beutazási tilalom alól kivételt képeznek:

 • a tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek, akik kiutazáskor kitöltötték a „re-entry card” –ot.
 • Külföldi állampolgár, aki rövid távú (90 napot nem meghaladó) üzleti, vagy munka céllal utazik be.
 • Külföldi állampolgár, aki hosszútávú indokolt beutazást tervez (az illetékes Minisztérium által elbírálva).

Amennyiben a Japánban tartózkodási engedéllyel nem rendelkező magyar állampolgárnak halaszthatatlan okból Japánba kellene utaznia, abban az esetben kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Budapesti Japán Nagykövetség konzuli osztályával.

i. Egyéb hasznos információ: 

Narita Repülőtér

0476-34-8000

https://www.narita-airport.jp/en/inquiry   

határrendészet:

https://www.isa.go.jp/en/about/region/narita/index.html

0476-34-2211

Haneda Repülőtér

03-5757-8111

https://tokyo-haneda.com/en/contact/index.html

Határrendészet:

https://www.isa.go.jp/en/about/region/haneda/index.html

03-5708-3211

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból:

A Japánból történő kiutazáskor a „re-entry card” kitöltése szükséges a visszalépéshez.

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a BEMbHIbVTKiGFtvqO6ROzgDZa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a gWraDwZc9xGTTMZxY4a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

 • Japán és az Európai Unió tagországai által hozott, beutazást korlátozó intézkedések miatt a hazatérés a szokásosnál jóval nagyobb nehézségekbe ütközhet. A Japánban tartózkodó magyar állampolgárok vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal vagy a repülőjegyet kiállító utazási irodával. Kérjük, folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok állnak rendelkezésre, ha távozni kívánnak Japánból és azok milyen követelményeket támasztanak a repülőgépre történő beszálláskor.(kérnek-e PCR tesztet, stb.)
 • A hazautazás során átszállással érintett országok tranzitálási, illetve belépési szabályairól, feltételeiről az adott ország magyar nagykövetsége készséggel ad felvilágosítást.

4. Helyi járványügyi szabályok:

 • A szájat és az orrot eltakaró maszk használata mindenhol elvárt, valamint a kéz fertőtlenítése kötelező az éttermekben, hivatalokban, közintézményekkel és boltokban.  
 • A repülőterek, kikötők, vasutak, buszok rendben működnek, a belföldi közlekedés zavartalan.

Hasznos információk: 

A beutazásra vonatkozó aktuális, részletes információk megtalálhatók a japán külügyminisztérium honlapján angol nyelven: https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html#section2  

A japán népjóléti, munkaügyi és egyészségügyi minisztérium (MHLW) honlapja:  https://www.mhlw.go.jp/english/. A COVID19-el kapcsolatos információkat a https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/0000164708_00079.html oldalon találhatják. 

A Japán Nemzeti Turisztikai Hivatal a nap 24 órájában egy call-center vonalat működtet angol, kínai és koreai nyelveken.

050-3816-2787 külföldről +81-50-3816-2787

Kérjük, bátran hívja a vonalat, ha turisztikai információra - balesetek,  vészhelyzetek esetén, ide értve az új koronavírust is - segítségre van szüksége! http://www.mlit.go.jp/kankocho/content/001327960.pdf 

Tájékoztatás az általános gyógykezelésről Tokióban angol, kínai és koreai nyelven: https://www.himawari.metro.tokyo.jp/qq13/qqport/tomintop/

Tokió főváros kormányzatának tájékoztatója (angol nyelven is): https://www.metro.tokyo.lg.jp/english/topics/2020/0128_00.html és

https://stopcovid19.metro.tokyo.lg.jp/en

https://www.metro.tokyo.lg.jp/tosei/tosei/news/2019-ncov.html#Eng

NHK World Japan weboldala (angol): https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/tags/82/   

Tanácsok utazóknak a koronavírussal kapcsolatban: https://www.gotokyo.org/en/index.html  

További hasznos tájékoztatást talál a WHO honlapján: https://www.who.int/emergencles/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public  

Biztonság:

Felhívjuk a Japánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a szigetország földrengések tekintetében a világ egyik legaktívabb zónája, tűzhányó tevékenység, földrengés és szökőár veszély folyamatosan fennáll. Ezzel kapcsolatosan javasoljuk megtekinteni az alábbi linkeket: 

A Fukushima Daiichi Atomerőmű közvetlen közelében lezárt területek, továbbra is az I. kategóriába, az utazásra nem javasolt térségek közé tartoznak.  A japán kormány továbbra is figyelemmel kíséri az atomerőműben és környékén fennálló helyzetet. A biztonsági zónába kizárólag állami intézmények képviselői, az érintett lakosok, és az újjáépítési programokban dolgozók számára bocsátanak ki korlátozott belépési engedélyt a helyi hatóságok. Kérjük a térségbe látogatókat, hogy minden utazási korlátozást és figyelmeztetést tartsanak be, amelyet a japán hatóságok a nukleáris esemény kapcsán kiadtak.

Az érintett területre vonatkozó angol nyelvű tájékoztatók az alábbi linken találhatóak: https://www.meti.go.jp/english/earthquake/nuclear/roadmap

http://josen.env.go.jp/en/decontamination/#kawauchi

Javasoljuk, hogy a térségbe induló magyar állampolgárok a várható időjárásról utazásuk előtt tájékozódjanak a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Tokiói Nagykövetség elérhetőségei:
Központi szám munkaidőben: +81 3 5730 7121
Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36 
Külföldről: +36-80-36-80-36
E-mail cím: HTAczxHkajRAUNmt3NjZbWlzc2lvbi50aW9AbWZhLmdvdi5odQ==, HakcZg5YYm51Y29uc3VsYXRlLnRpb0BtZmEuZ292Lmh1

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

A terrorizmus veszélye Japánban a közelmúltig elenyésző volt és az előfordulási valószínűsége a közeljövőben is minimális. További információk >>

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Lásd feljebb.

További információ angol nyelven az alábbi linken érhető el:

https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html 

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az úti okmány érvényességére vonatkozó egyetlen feltétel, hogy az útlevélnek a tervezett utazás végéig/hazaérkezésig érvényesnek kell lennie
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését, valamint a nyilatkozók útlevelének fénymásolását. További információt itt olvashat >>

Vízum:

A koronavírus járvány miatt 2020. március 21-től Japán ideiglenesen felfüggesztette a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is. Ez azt jelenti, hogy aki halaszthatatlan utazást tervez Japánba, az úticéljának megfelelő vízumot kell igényelnie a budapesti Japán Nagykövetségen.

A munkavállalás, letelepedés, hasznot hajtó nyilvános szórakoztatás (beleértve a sportot is), a foglalkozásának gyakorlása céljából Japánba érkező személyeknek szintén a japán konzuli hatóságoknál vízumért kell folyamodniuk.

A Japánban fellépni kívánó előadóművészek esetében kérjük, minden esetben keressék meg a budapesti Japán Nagykövetséget, vagy közvetlenül a japán Bevándorlási Hivatalt, hogy tisztázzák, szükséges-e számukra munkavállalási engedély, és ahhoz kötődően vízum kiállítása

A japán vízumokkal kapcsolatos információk a https://www.hu.emb-japan.go.jp/itpr_hu/consul.html linken találhatók. 

Házikedvencek beutazása: 

A házi kedvencek (nem kereskedelmi célú) beutaztatása Japánba, mivel a szigetországban nincs veszettség, ezért igen szigorú feltételekhez kötött. Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapokon, valamint állatorvosánál:

http://www.maff.go.jp/aqs/english/index.html
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

Felhívjuk a Japánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2020. július 1-től az állati eredetű termékek engedély nélküli behozatalára vonatkozóan szigorúbb büntetési tételek léptek életbe. Az intézkedés célja elsősorban az afrikai sertéspestis, a száj és körömfájás, valamint más állati megbetegedések terjedésének megakadályozása. Az import és export szabályok megsértése esetén magánszemélyre 1-3 millió jenig szabhatnak ki az illetékes hatóságok pénzbüntetést, míg a vállalkozások 1-50 millió jen összegig büntethetők.

További hasznos információ az országról

Pénz / Pénznem: Yen (JPY)

A külföldi bankkártyák használata korlátozott, de egyre több helyen lehetséges bankkártyával fizetni. Egyes ATM-ek csak a japán bankok által kibocsátott kártyákat fogadják el. Ezzel kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetők el:  https://tokio.mfa.gov.hu/page/utazasi-tanacsok-japanba

Hálózat:

A hálózati feszültség egyedülállóan 100 V (nem az amerikai kontinensen használt 110V). Kelet-Japánban 50 Hz, Nyugat-Japánban 60 Hz. A hálózati csatlakozóhoz (amerikai típusú) átalakítóra van szükség. 

Időjárás:

Japánban általában május végétől július közepéig tart az esős évszak (tsuyu). A nyári hónapokra (júniustól augusztusig) meleg, csendes-óceáni levegő jellemző, és ennek köszönhetően magas a hőmérséklet és a páratartalom egész Japánban. A késő nyár a tájfunok szezonja, elsősorban a partszakaszokon. További információt erről a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján talál.

Földrengés | Cunami:

A térségbe utazó és tartózkodó állampolgárainktól kérjük, hogy kísérjék figyelemmel és kövessék a helyi hatóságok felhívásait, utazásuk előtt tájékozódjanak az alábbi linkeken:

Biztosítás:

Az orvosi ellátás az egész országban kiváló, viszont meglehetősen költséges - ezért feltétlenül javasolt már a kiutazás előtt, otthon, teljes körű utasbiztosítást kötni.

Közlekedés:

Tájékoztatjuk a turistaként Japánba utazó magyar állampolgárokat, hogy Japánban a Magyarországon kiállított jogosítványt nem fogadják el. A japán jogosítvány megszerzésének része, hogy a japán hatóságok rövid (akár idegen nyelven is kitölthető) KRESZ tesztnek és rutin vizsgának vetik alá a kérelmezőket, amely több hétig is eltarthat.

A nemzetközi jogosítványok elismerésével kapcsolatban a nagykövetség és a magyar hatóságok több éves erőfeszítéseinek eredményeképp megszületett a megoldás. Mivel Japán kizárólag az 1949-es Genfi Közúti Közlekedési Egyezmény szerint kiállított nemzetközi jogosítványokat ismeri el, így a Kormány 287/2019. (XII.4.) Korm. rendelete alapján, amely rendelet 2020.március 1-én lép hatályba, a magyar hatóságok a Japánba utazó ügyfelek kifejezett kérésére a Genfi Közúti Közlekedési Egyezmény szerint is ki tudják állítani a nemzetközi jogosítványokat, így azok Japánban elfogadásra kerülnek. A továbbiakban tehát a magyar hatóságok az ügyfél kérése és utazási célja alapján vagy a Genfi, vagy a Bécsi egyezménynek megfelelően állítják ki a nemzetközi vezetői engedélyeket. 

Azon magyar állampolgárok számára, akik Japánban tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, a japán jogosítvány megszerzése vizsga nélkül lehetséges, melyet a lakóhely szerinti illetékes japán hatóságok állítanak ki. A japán vezetői engedély megszerzéséhez szükségesek:

 • japán tartózkodási engedély (vízum),
 • a magyar jogosítvány japán nyelvű fordítása, mely megfelelő illeték ellenében elvégezhető a tokiói magyar nagykövetségen,
 • igazolás, hogy a magyar jogosítvány sikeres letétele után min. fél évet töltött Magyarországon (pl. önéletrajz).

További információkat az alábbi linkeken talál:

 A közúti közlekedésben a balkéz szabály érvényes.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Japán közegészségügyi és járványügyi helyzete igen jó, az utazók számára védőoltás nem szükséges.

Ajánlott, hogy utazás előtt konzultáljanak háziorvosukkal, ajánlott védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

További hasznos linkek: