Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Tokióban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2020. 10. 05.
Az országba való belépés, illetve az országból való hazatérés a szokásosnál jóval nagyobb nehézségekbe ütközhet.

Japán és az Európai Unió tagországai által hozott, beutazást korlátozó intézkedések miatt számos légitársaság felfüggesztette kereskedelmi járatait Japán és az európai kontinens között, így a Japánból való hazautazás lehetőségei és útvonalai jelentősen beszűkültek.  A Japánban tartózkodó magyar állampolgárok vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal vagy a repülőjegyet kiállító utazási irodával, illetve folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok állnak rendelkezésre, ha távozni kívánnak Japánból.

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2020. április 3-tól beutazási tilalom vonatkozik mindazon külföldi állampolgárokra, akik a beutazást megelőző 14 napban Magyarországon vagy az Európai Unió bármely tagállamában jártak. A beutazási tilalom összesen 159 országra terjed ki. (felsorolást lásd alább a beutazási és tartózkodási feltételeknél)

Felhívjuk a figyelmüket továbbá arra is, hogy március 21-től Japán ideiglenesen felfüggesztette a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is, valamint érvénytelenítette a március 23. előtt kiadott, de még fel nem használt vízumokat. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki halaszthatatlan utazást tervez Japánba, az úticéljának megfelelő vízumot kell igényelnie a budapesti Japán Nagykövetségen. Ez az intézkedés bevezetésének időpontjában Japánban tartózkodó, Japánból el nem utazó, tartózkodási engedéllyel rendelkezőket nem érinti. Halaszthatatlan külföldi utazás, Japán elhagyása esetén azonban, az újonnan bevezetett korlátozó intézkedésekkel, esetleges új vízumkötelezettséggel kapcsolatban mindenképp tájékozódjanak a japán Külügyminisztérium honlapján (https://www.mofa.go.jp/), a budapesti Japán Nagykövetségnél (https://www.hu.emb-japan.go.jp/itprtop_hu/index.html), valamint nagykövetségünknél.

A japán Kormány a szükségállapot feloldását követően (05.25.) fokozatosan, több szakaszban enyhít a sokrétű korlátozó intézkedéseken, melyet a vírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott.

A Japán Nemzeti Turisztikai Hivatal a nap 24 órájában egy call-center vonalat működtet angol, kínai és koreai nyelveken.

050-3816-2787 külföldről +81-50-3816-2787

Kérjük, bátran hívja a vonalat, ha turisztikai információra - balesetek,  vészhelyzetek esetén, ide értve az új koronavírust is - segítségre van szüksége! http://www.mlit.go.jp/kankocho/content/001327960.pdf 

A Japán Egészség, Munka-, Jólétügyi Minisztérium (MHLW) honlapja: https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/newpage_00032.html

Tájékoztatás az általános gyógykezelésről Tokióban angol, kínai és koreai nyelven: https://www.himawari.metro.tokyo.jp/qql3/qqporUtomlntop

Tokió város Kormányzatának tájékoztatója (angol is): https://www.metro.tokyo.lg.jp/english/topics/2020/0128_00.html

Hogyan reagáljunk a fertőző betegségre Japánban (angol): https://www.fukushihoken.metro.tokyo.lg.jp/iryo/kansen/tagengoguide.files/tagengogaido2019-mihiraki.pdf 

NHK World Japan weboldala (angol): https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/tags/82/   

Tanácsok utazóknak a koronavírussal kapcsolatban: https://www.gotokyo.org/en/index.html  

További hasznos tájékoztatást talál a WHO honlapján: https://www.who.int/emergencles/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public 

A belépési pontokon (repülőterek, kikötők) szigorított ellenőrzés van érvényben. A tiltólistás országokból beutazó személyeken az egészségügyi és karantén hatóságok a belépési pontokon PCR vizsgálatot végeznek el. Minden beutazó személynek, japán állampolgároknak is kötelező 14 napos hatósági házi karanténba kell vonulnia (ez lehet otthoni vagy szállodai karantén is – hatóság jelöli ki), valamint kerülniük kell a tömegközlekedési eszközök használatát.

Azok a magyar állampolgárok, akik Japánból kívánnak hazautazni Magyarországra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján kaphatnak bővebb információt: https://www.nnk.gov.hu

Kérdéseiket a dAZraWycl2mMa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 e-mail címre küldhetik el.

Tanácsot az alábbi ingyenesen hívható telefonszámokon kérhet:

06 80 277 455; 06 80 277 456

További tájékoztató az új koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban

A COVID-19 járvány miatti Magyarországra történő belépés szabályairól az alábbi linkeken tájékozódhatnak:

2020. augusztus 5-től a Japánban lakóhellyel rendelkező külföldi állampolgárok, így a magyar állampolgárok számára is bizonyos esetekben lehetőséget biztosít a japán állam a kiutazást követően a visszatérésre.

2020. szeptember 1- től a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, illetve október 1- től a közép és hosszú távú tartózkodásra jogosító engedéllyel vagy vízummal rendelkező külföldiek (diákok, oktatók, orvosok, üzletemberek, munkavállalók) jogosultak visszatérni Japánba.

A Japánba történő visszautazás feltételei: 

  • érvényes re-entry engedély, melyet Japánból való távozáskor kellett kitölteni;
  • “Re-entry Confirmation Letter” dokumentum, melyet az adott ország Japán Nagykövetsége állít ki;
  • indulásától számított 72 órán belül elvégzett negatív PCR teszteredmény.

A diplomaták és a kormányzati tisztviselők kivételt képeznek.

További információ angol nyelven az alábbi linken érhető el:

https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001074.html

https://www.mofa.go.jp/ca/cp/page22e_000925.html 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Felhívjuk a Japánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a szigetország földrengések tekintetében a világ egyik legaktívabb zónája, tűzhányó tevékenység, földrengés és szökőár veszély folyamatosan fennáll. Ezzel kapcsolatosan javasoljuk megtekinteni az alábbi linkeket: 

A japán kormány továbbra is figyelemmel kíséri a Fukushima Daiichi Atomerőműben és környékén fennálló helyzetet. A biztonsági zónába kizárólag állami intézmények képviselői, az érintett lakosok, és az újjáépítési programokban dolgozók számára bocsátanak ki korlátozott belépési engedélyt a helyi hatóságok. Kérjük a térségbe látogatókat, hogy minden utazási korlátozást és figyelmeztetést tartsanak be, amelyet a japán hatóságok a nukleáris esemény kapcsán kiadtak.

Az érintett területre vonatkozó angol nyelvű tájékoztatók az alábbi linken találhatóak: https://www.meti.go.jp/english/earthquake/nuclear/roadmap

Javasoljuk, hogy a térségbe induló magyar állampolgárok a várható időjárásról utazásuk előtt tájékozódjanak a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Tokiói Nagykövetség elérhetőségei:
Központi szám munkaidőben: +81 3 5730 7121
Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36 
Külföldről: +36-80-36-80-36
E-mail cím: UNuuYepNGVGuhrdn6ZzOcMJbWlzc2lvbi50aW9AbWZhLmdvdi5odQ==, HCoeGnTOKG7D1YBGiNY29uc3VsYXRlLnRpb0BtZmEuZ292Lmh1

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

A terrorizmus veszélye Japánban a közelmúltig elenyésző volt és az előfordulási valószínűsége a közeljövőben is minimális. További információk >>

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

A világszintű járványhelyzet miatt jelenleg  beutazási tilalom vonatkozik mindazon külföldi állampolgárokra, akik a beutazást megelőző 14 napban az alábbi országokban jártak, A beutazási tilalom összesen 159 országra terjed ki: Kína (beleértve Hongkongot és Makaót), Korea, Irán, az Európai Unió tagállamai (köztük Magyarország), Izland, Albánia, Örményország, Andorra, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Koszovó, San Marino, Svájc, Szerbia, Norvégia, Bosznia és Hercegovina, Monaco, Moldova, Montenegró, Liechtenstein, Egyesült Államok Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Ecuador, Chile, Dominika, Panama, Brazília, Bolívia, Indonézia, Szingapúr, Thaiföld, Tajvan, Fülöp-szigetek, Brunei, Vietnam, Malajzia, Izrael, Törökország, Bahrein, Egyiptom, Elefántcsontpart, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mauritius, Marokkó, Egyesült Arab Emírségek, Antigua és Barbuda, Ukrajna, Omán, Katar, Kuvait, Szaúd-Arábia, Dzsibuti, Saint Christopher és Nevis, Dominikai Köztársaság, Barbados, Belorusz, Peru, Oroszország, Maldív-szigetek, Uruguay, Kolumbia, Bahamák, Honduras, Mexikó, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Zöld-foki-szigetek, Gabon, Bissau-Guinea, São Tomé és Príncipe, Egyenlítői-Guinea, Afganisztán, Argentína, India, El Salvador, Ghána, Guinea, Kirgiz, Tádzsikisztán, Pakisztán, Banglades, Dél-Afrika, Algéria, Irak, Eswatini, Guyana, Kamerun, Kuba, Guatemala, Grenada, Costa Rica, Jamaica, Grúzia, Szenegál, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Közép-Afrika, Nicaragua, Haiti, Mauritánia, Libanon, Botswana, Comore-szigetek, Kenya, Libéria, Líbia, Madagaszkár, Namíbia, Nepál, Palesztina, Paraguay, Kongói Köztársaság, Sierra Leoné, Szomália, Szudán, Suriname, Üzbegisztán, Venezuela, Belize, Bhutan, Ethiopia, Gambia, Lesotho, Malawi, Nigeria, Rwanda, South Sudan, Trinidad and Tobago, Tunisia, Zambia, Zimbabwe. (159 ország összesen).

További információ angol nyelven az alábbi linken érhető el:

https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html 

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az úti okmány érvényességére vonatkozó egyetlen feltétel, hogy az útlevélnek a tervezett utazás végéig/hazaérkezésig érvényesnek kell lennie
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését, valamint a nyilatkozók útlevelének fénymásolását. További információt itt olvashat >>

Vízum:

A koronavírus járvány miatt 2020. március 21-től Japán ideiglenesen felfüggeszti a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is, valamint érvényteleníti a már kiadott, de még fel nem használt vízumokat. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki halaszthatatlan utazást tervez Japánba, az úticéljának megfelelő vízumot kell igényelnie a budapesti Japán Nagykövetségen.

A munkavállalás, letelepedés, hasznot hajtó nyilvános szórakoztatás (beleértve a sportot is), a foglalkozásának gyakorlása céljából Japánba érkező személyeknek szintén a japán konzuli hatóságoknál vízumért kell folyamodniuk.

A Japánban fellépni kívánó előadóművészek esetében kérjük, minden esetben keressék meg a budapesti Japán Nagykövetséget, vagy közvetlenül a japán Bevándorlási Hivatalt, hogy tisztázzák, szükséges-e számukra munkavállalási engedély, és ahhoz kötődően vízum kiállítása

A japán vízumokkal kapcsolatos információk a https://www.hu.emb-japan.go.jp/itpr_hu/consul.html linken találhatók. 

Házikedvencek beutazása: 

A házi kedvencek (nem kereskedelmi célú) beutaztatása Japánba, mivel a szigetországban nincs veszettség, ezért igen szigorú feltételekhez kötött. Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapokon, valamint állatorvosánál:

http://www.maff.go.jp/aqs/english/index.html
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

Felhívjuk a Japánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2020. július 1-től az állati eredetű termékek engedély nélküli behozatalára vonatkozóan szigorúbb büntetési tételek léptek életbe. Az intézkedés célja elsősorban az afrikai sertéspestis, a száj és körömfájás, valamint más állati megbetegedések terjedésének megakadályozása. Az import és export szabályok megsértése esetén magánszemélyre 1-3 millió jenig szabhatnak ki az illetékes hatóságok pénzbüntetést, míg a vállalkozások 1-50 millió jen összegig büntethetők.

További hasznos információ az országról

Pénz / Pénznem: Yen (JPY)

A külföldi bankkártyák használata korlátozott, de egyre több helyen lehetséges bankkártyával fizetni. Egyes ATM-ek csak a japán bankok által kibocsátott kártyákat fogadják el. Ezzel kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetők el:  https://tokio.mfa.gov.hu/page/utazasi-tanacsok-japanba

Hálózat:

A hálózati feszültség egyedülállóan 100 V (nem az amerikai kontinensen használt 110V). Kelet-Japánban 50 Hz, Nyugat-Japánban 60 Hz. A hálózati csatlakozóhoz (amerikai típusú) átalakítóra van szükség. 

Időjárás:

Japánban általában május végétől július közepéig tart az esős évszak (tsuyu). A nyári hónapokra (júniustól augusztusig) meleg, csendes-óceáni levegő jellemző, és ennek köszönhetően magas a hőmérséklet és a páratartalom egész Japánban. A késő nyár a tájfunok szezonja, elsősorban a partszakaszokon. További információt erről a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján talál.

Földrengés | Cunami:

A térségbe utazó és tartózkodó állampolgárainktól kérjük, hogy kísérjék figyelemmel és kövessék a helyi hatóságok felhívásait, utazásuk előtt tájékozódjanak az alábbi linkeken:

Biztosítás:

Az orvosi ellátás az egész országban kiváló, viszont meglehetősen költséges - ezért feltétlenül javasolt már a kiutazás előtt, otthon, teljes körű utasbiztosítást kötni.

Közlekedés:

Tájékoztatjuk a turistaként Japánba utazó magyar állampolgárokat, hogy Japánban a Magyarországon kiállított jogosítványt nem fogadják el. A japán jogosítvány megszerzésének része, hogy a japán hatóságok rövid (akár idegen nyelven is kitölthető) KRESZ tesztnek és rutin vizsgának vetik alá a kérelmezőket, amely több hétig is eltarthat.

A nemzetközi jogosítványok elismerésével kapcsolatban a nagykövetség és a magyar hatóságok több éves erőfeszítéseinek eredményeképp megszületett a megoldás. Mivel Japán kizárólag az 1949-es Genfi Közúti Közlekedési Egyezmény szerint kiállított nemzetközi jogosítványokat ismeri el, így a Kormány 287/2019. (XII.4.) Korm. rendelete alapján, amely rendelet 2020.március 1-én lép hatályba, a magyar hatóságok a Japánba utazó ügyfelek kifejezett kérésére a Genfi Közúti Közlekedési Egyezmény szerint is ki tudják állítani a nemzetközi jogosítványokat, így azok Japánban elfogadásra kerülnek. A továbbiakban tehát a magyar hatóságok az ügyfél kérése és utazási célja alapján vagy a Genfi, vagy a Bécsi egyezménynek megfelelően állítják ki a nemzetközi vezetői engedélyeket. 

Azon magyar állampolgárok számára, akik Japánban tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, a japán jogosítvány megszerzése vizsga nélkül lehetséges, melyet a lakóhely szerinti illetékes japán hatóságok állítanak ki. A japán vezetői engedély megszerzéséhez szükségesek:

  • japán tartózkodási engedély (vízum),
  • a magyar jogosítvány japán nyelvű fordítása, mely megfelelő illeték ellenében elvégezhető a tokiói magyar nagykövetségen,
  • igazolás, hogy a magyar jogosítvány sikeres letétele után min. fél évet töltött Magyarországon (pl. önéletrajz).

További információkat az alábbi linkeken talál:

 A közúti közlekedésben a balkéz szabály érvényes.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Japán közegészségügyi és járványügyi helyzete igen jó, az utazók számára védőoltás nem szükséges.

Ajánlott, hogy utazás előtt konzultáljanak háziorvosukkal, ajánlott védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

További hasznos linkek: