Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Jemenben nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Felügyelő képviselet Rijád

Aktuális:

2022. 05. 16.
A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Magyarország nem javasolja a Jemenbe történő utazást az aktívan zajló harci események, valamint a világjárvány miatt! 

A jemeni koronavírussal kapcsolatos adatszolgáltatás pontatlan, megbízhatatlan, a huti területek vonatkozásában pedig alig állnak rendelkezésre adatok. Az e területeken dolgozó jemeni orvosok beszámolói szerint azonban a járványhelyzet súlyos, a koronavírus halálozások száma a hivatalos jelentések többszöröse lehet.

A hatályos rendelkezések szerint 2022. február 16-tól az országba történő beutazás feltételei a következők:

  • Teljes körű oltottságról szóló oltási igazolás (két dózis) felmutatása a WHO által jóváhagyott oltások közül (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac, Sputnik) – amennyiben már 14 nap eltelt a 2. dózis felvételének napjától.
  • vagy egydózisú COVID-19 védőoltással történt (Johnson& Johnson) oltottságról szóló oltási igazolás felmutatása – amennyiben már 14 nap eltelt a dózis felvételének napjától.
  • vagy a belépés előtt 72 óránál nem korábban készült negatív PCR teszt felmutatása.

A rendelkezések minden típusú határbelépésre – szárazföldi, tengeri, légi – érvényesek. A fenti igazolások és a belépéskor kitöltendő health form átvételét és ellenőrzését az Egészségügyi Minisztérium munkatársai végzik a határon.

Jemenben továbbra is aktívan zajlanak a harci cselekmények, így továbbra sem ajánlott az országba történő beutazás vagy átutazás. Áden nemzetközi repülőterét 2020. december 30-án ért, legutóbbi, terrortámadás következtében a becslések szerint legalább 26 ember meghalt, 60 fő megsebesült. A repülőteret 2021. január 3-án újra megnyitották az utasforgalom előtt.

Attól függetlenül, hogy Jemen és a Jemenhez tartozó Socotra (Szokotra) szigetcsoport a beutazásra nem javasolt térségek kategóriájába tartozik, az elmúlt időszakban egyre gyakoribb a szigetre utazó, majd a járatok kiszámíthatatlansága és a sziget fennhatósága körüli bizonytalanságok okán, hosszabb ideig a szigeten ragadó uniós és magyar állampolgár, ezért hangsúlyozzuk a szigetre való utazástól való tartózkodás fontosságát. Jemeni hatóság által kiállított vízum nélkül beutazó turisták illegálisan lépnek be és tartózkodnak a szigeten, amely helyzet könnyen azzal járhat, hogy a vonatkozó törvények alapján idegenrendészeti eljárás alá vonják őket.

Az országban a nemzetközi segélyszervezetek jelentései folyamatosan jelentős járványveszélyre figyelmeztetnek a kolera, diftéria, kanyaró, járványos gyermekbénulás és a dengue-láz tekintetében. A jemeni egészségügyi ellátórendszer az országban zajló harcok miatt leterhelt és súlyos forráshiányokkal küzd.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a dElOCAEALUlIQs5i0YmOa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a kCVZIQVaSSQsp8mNUjNZZ1a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján az I. az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába tartozik (Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján és az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  9. § (1) és (2); 21. § (3) bekezdésének hatálya alá tartozó területek)

A Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíciós erők jemeni katonai beavatkozása, valamint a különböző félkatonai, vallási és etnikai csoportok közötti fegyveres összecsapások miatt az országban háborús-polgárháborús helyzet áll fenn. Jemen légtere zárlat alatt áll, szárazföldi és tengeri határait az arab koalíciós erők ellenőrzik és biztosítják. Az elhúzódó katonai konfliktus jelentős károkat okozott az infrastruktúrában, lakóházakban, egészségügyi létesítményekben, valamint az áram- és vízművekben is. A fegyveres konfliktus és a légicsapások állandóak, emellett Jemen-szerte elhelyezett taposóaknákkal is kell számolni.

Az UNESCO Világörökség részét képező Socotra vagy Soqotra szigetcsoport jogilag Jemenhez tartozik, ám az Egyesült Arab Emírségek (Abu Dhabi és Dubai) több utazási irodája – a nemzetközileg elismert jemeni kormány beleegyezése nélkül – mégis külföldi turistautakat szervez a szigetre. A sziget feletti tényleges ellenőrzést az EAE által támogatott Déli Átmeneti Tanács gyakorolja, amely fennhatóságát, a jemeni kormányzat többi résztvevője elvitatja. Jemeni hatóság által kiállított vízum nélkül beutazó turisták illegálisan lépnek be és tartózkodnak a szigeten, ezért a vonatkozó törvények alapján idegenrendészeti eljárás alá vonhatják őket. A szigetre való utazás és ott tartózkodás, a fennálló polgárháborús helyzet mellett, nem biztonságos, ezért hangsúlyozzuk az odautazástól való tartózkodás fontosságát.

Terrorizmus

Az elmúlt időszakban számos Al-Kaida (AQAP) és ISIS terroristák által elkövetett merényletre került sor a fővárosban és a vidéki tartományokban egyaránt.

Utazás, közlekedés biztonsága

A háború és a terrorveszély miatt sem az utazás, sem a közlekedés nem biztonságos.

Bűnözés

Az országban a közbiztonság összeomlott, nagy a külföldiek sérelmére elkövetett emberrablás veszélye is.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A kilépéstől számítva minimum 6 hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Szülő kíséretében. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Jemeni Köztársaság budapesti képviseletéhez (yeVUjuczv4mmmzeWVtZW4yMm1heUB0LW9ubGluZS5odQ==).

Vízum:

Vízum beszerzése szükséges, melyet a Jemeni Köztársaság budapesti képviselete állít ki. A határon történő vízumfelvételre, valamint on-line vízumigénylésre nincs lehetőség. A jemeni vízumok igényléséről és a vízumdíjakról a Jemeni Köztársaság budapesti képviseletén (lrZdDlZtfueJTavzJu6OZ0ZZ0eWVtZW4yMm1heUB0LW9ubGluZS5odQ==) tájékozódhat.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál, valamint www.pettravel.com/immigration/Yemen.cfm

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Jemeni Rijál (YER).

Jemenben a pénzügyi- és bankrendszer nem működik. A hiperinfláció miatt a legtöbb helyen USA dollárral kell fizetni. 

Időjárás: Az ország klímája száraz és forró, a csapadék mennyisége a domborzati viszonyoknak megfelelően változik. A tengerparti sávban ehhez magas páratartalom is társul. A belső területeken meglehetősen nagy a napi hőingadozás: éjjel nem ritka a fagypont körüli hőmérséklet, miközben nappali hőmérséklet általában 30 °C körüli.

Biztosítás: A polgárháborús helyzet miatt az ország területére biztosítás nem köthető.

Közlekedés: Az ország úthálózata szétrombolt. Nincs sem tömegközlekedés, sem pedig szervezett távolsági közlekedés. Az országon belül taxival, bérsofőrrel lehet közlekedni, a fizetésről történő megállapodás alapján. Minden útvonalon számtalan ellenőrző-áteresztő pont található, ahol folyamatos az ellenőrzés és az áthaladás külön fizetést is igényelhet

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A közigazgatás és az adminisztráció nem működik, a rendvédelmi szervek nem tudják ellátni feladataikat.

Vallási és viselkedési kultúra: Az ország egész területén kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a muszlim öltözködési és viselkedési szokások tiszteletben tartására. A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás összeomlott, a kolera kockázata jelentős.

A 2017-ben kitört kolerajárvány következményeként eddig több mint 1.000.000 megbetegedést regisztráltak a nemzetközi egészségügyi szerveztek. A higiéniai feltételek hiánya miatt a járvány terjedését megállítani jelenleg nem képesek, gyógyszer és oltóanyag hiánya miatt azt megfékezni nem tudják.

Jemenbe kötelezően előírt oltás nincs, de Nemzetközi ajánlások alapján érdemes a következő oltásokkal rendelkezni:

  • diftéria,
  • tetanusz,
  • járványos gyermekbénulás,
  • hepatitis A,
  • hepatitis B,
  • hastífusz,
  • veszettség elleni védőoltás.

Fertőzött területről érkezőknek kötelező a sárgaláz elleni védőoltás.

Bizonyos területeken (2000 m alatt) gyakran előforduló fertőzés a malária. Az érintett területekre történő beutazás esetén malária elleni gyógyszer szedése javasolt.

Az ajánlott és szükséges védőoltásokról bővebben az Intermed Oltóközpont honlapján tájékozódhat.