Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Ammanban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2021. 10. 12.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen

A beutazás feltételei:  regisztráció a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html jordán honlapon, negatív PCR teszt, és az esetleges COVID ellátás költségeit is fedező (magyar és/vagy angol nyelven kiállított) egészségbiztosítás. 

A teljes körűen beoltott magyar állampolgár a regisztrációt és a hozott PCR tesztet követően korlátozásmentesen léphet be akár Magyarország, akár más ország területéről Jordániába (lsd. 1 b, c, e pont).    

b) Kell-e teszt? Igen

Az országba történő beutazás egyik feltétele az érkezést megelőző 72 órán belül elvégzett, arab vagy angol nyelvű negatív PCR teszt, melyet érkezéskor a repülőtéren előre kifizetett újabb tesztelés követ, költsége 28 JOD (kivéve a teljeskörű oltottsággal rendelkezőket, lásd d pont).

c) Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden utazónak előre, a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html honlapon.

d) Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Az EU tagállamokban (valamint egyes további országokban) teljeskörűen beoltott és erről (angol vagy arab nyelvű) igazolvánnyal rendelkező utazók egy (72 órán belül készült, negatív) hozott PCR teszttel léphetnek be az országba, s mentesülnek a második (reptéri) teszt alól. Jordánia minden vakcinatípust elfogad. 

e) Karanténkötelezettség? Nincs, kivétel ha:

Az érkezéskor elvégzett tesztelést követően pozitív teszteredmény mutató személyeket egészségi állapotuk függvényében karantén kórházba szállítják, vagy 10 napos házi karantént rendelnek el számukra.

f) Üzleti célú beutazás feltétele: A beutazás általános feltételei vonatkoznak mindenkire, beutazási céltól függetlenül.

g) Tranzitálási szabályok:

A tranzitálás feltételei: A tervezett belépést megelőző 72 órán belül elvégzett, negatív PCR teszt felmutatása, valamint a tranzitálás időtartama nem haladhatja meg a 10 órát. 

h) A beutazási feltételek alóli mentesség: 

A PCR tesztelés alól teljeskörűen mentesülnek az 5 évnél fiatalabb kiskorúak, valamint a Jordániába akkreditált diplomaták, nemzetközi szervezetek képviselői és diplomata útlevéllel rendelkező családtagjaik. Az esetleges COVID ellátás költségeit is fedező egészségbiztosítás megléte alól fentiek szintén kivételt képeznek, csakúgy, mint az orvosi ellátás, ill. egészségügyi turizmus miatt érkező utasok.

A teljeskörű oltottsággal rendelkezők (lsd. d pont) csak a reptéri PCR tesztelés alól mentesülnek.

Ugyanakkor a légitársaságok hozhatnak olyan rendelkezéseket, szabályokat, melyek szigorúbbak lehetnek Jordánia beutazási feltételeinél. Ezekről az adott légitársaság honlapján tájékozódhatnak. Kérjük, hogy a Jordániába utazó magyar állampolgárok a mentességet igazoló dokumentumokat mindig tartsák maguknál, hogy szükség esetén belépéskor azt igazolni tudják!

i) Egyéb hasznos információ:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból: 

Alapvetően a reptereken keresztül lehetséges. Az izraeli-jordán határon a Sheikh Hussein Bridge (északi), valamint a Wadi Araba (déli), továbbá a szír-jordán határon a Jaber szárazföldi határátkelők szintén nyitva vannak. A határátkelőkről további információ az alábbi oldalon elérhető: https://international.visitjordan.com/page/21/border  

3) Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a RXUybkwRmgUk4cIYja29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a gkXCHNwbyUDuwfvdcZ92DJmMIkOTa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok 

2021. szeptember 1-től feloldották a kijárási tilalmat az egész országban. A legtöbb kereskedelmi hely és üzlet – rendeletben meghatározott kivétellel – teljes kapacitással működhet, nyitva tarthat. Kérjük, hogy a Jordániában tartózkodó magyar állampolgárok kövessék figyelemmel a jordán hatóságok tájékoztatását! Nyilvános helyeken szájmaszk viselése ajánlott/kötelező.

A jordán Egészségügyi Minisztérium sürgősségi call center-e az alábbi vészhelyzeti telefonszámokon érhető el: +962 77 8410186, ill. +962 6 5004545. Az ingyenesen hívható, 111-es számon elérhető hotline vonalon a koronavírussal kapcsolatban nyújtanak arab és angol nyelvű, általános tájékoztatást, ill. útmutatást.

A koronavírussal kapcsolatos információkról a www.sanad.gov.jo/healthCOVID (arab nyelvű) oldal ad részletes tájékoztatást (tünetek, megelőzés, stb). Az Egészségügyi Minisztérium honlapja az alábbi linken érhető el: https://www.corona.moh.gov.jo

5) Nyári szezonra vonatkozó további információ

A Jordánia déli részén található, turisztikai szempontból kiemelt „Golden Triangle”-t (Akaba-Petra-Wadi Rum) a teljeskörűen beoltott turisták korlátozás nélkül látogathatják. Akik csak egy oltással rendelkeznek, azok számára a belépés további feltétele igazolni, hogy az 1. oltás és a belépés időpontja között min. 21 nap eltelt. Akik nem rendelkeznek oltással, azoknak egy 72 órán belül elvégzett, negatív PCR teszt felmutatása szükséges.  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A térségen belül Jordánia biztonságos úticélnak számít, ritkán fordul elő magánszemélyek ellen elkövetett bűncselekmény vagy más erőszakos cselekedet. Javasoljuk, hogy legyenek mindig körültekintőek, kerüljék az esetleges helyi csoportosulásokat - különösen a péntek déli ima után - vagy tüntetéseket, és kísérjék figyelemmel a helyi és regionális eseményeket.   

Beutazási és tartózkodási feltételek: 

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjától számított 6 hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A jordán jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, ennek ellenére javasoljuk ilyenkor is a szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt kell megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy angol nyelven elkészíteni.

Vízum, határátkelés:

A Jordániába történő belépéshez vízum beszerzése szükséges. 

Vízumkérelmet a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet benyújtani. Internet elérhetőség: www.jordankonzulatus.hu

Egyszeri beutazásra szóló turistavízum felvehető az ammani és az aqabai repülőtéren, valamint a legtöbb szárazföldi és tengeri határátkelőhelyen (díja 40 JOD). A vízum 30 napos tartózkodásra jogosít, azt meghaladó időtartam esetén, a helyi rendőrségen a vízum érvényességét annak lejárta előtt meg kell hosszabbítani. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a jordán-izraeli King Hussein/Allenby Bridge átkelőnél levő határállomáson nincs lehetőség jordán vízum felvételére, a határátkelő nemzetközi turista forgalmat nem bonyolít (elsősorban palesztin és jordán állampolgársággal (is) rendelkező személyek, és a két országban dolgozó diplomaták használják).

Az aqabai (KHIA) repülőtéren keresztül érkező utasok mentesülnek minden díj (vízumdíj, az Aqabai Különleges Gazdasági Övezet Hatóság (ASEZA) részére fizetett illeték, valamint kilépési illeték) megfizetése alól, amennyiben legalább két éjszakát Akabában töltenek. Azoknak az aqabai turistáknak, akik nem töltenek ott legalább két éjszakát, de petrai belépőjegyüket fel tudják mutatni, a vízumdíjat és a kilépési illetéket kell kifizetniük. Ha nem tudják bemutatni petrai belépőjegyüket, és 2 napnál kevesebbet tartózkodnak Akabában, minden illetéket és díjat ki kell fizetniük. 

Az Eilat/Aqaba (Wadi Araba) szárazföldi határátkelőnél 2016. január 1. óta nincs lehetőség vízum felvételére (a kivételekről, ill. a belépési engedélyeztetésről a Jordan Tourism Board oldalán tájékozódhatnak). Előfordulhat, hogy a határátkelőhelyet az izraeli oldal előzetes bejelentés nélkül lezárja.  

Annak, aki legalább három éjszakát tervez Jordániában tölteni, érdemes megfontolni az elektronikus úton beszerezhető Jordan Pass megvásárlását, amely magában foglalja a vízumdíjat és Petra, valamint számos egyéb látványosság belépődíját. Internet elérhetőség: www.jordanpass.jo. Az ammani repülőtéren a Jordan Pass birtokosai a számukra kijelölt ablaknál vehetik fel a vízumot.

Azoknak a turistáknak, akik Jordániából kívánnak ellátogatni Izraelbe, illetve a Palesztin Hatóság területére, majd visszatérnének Jordániába, kétszeri/többszöri belépésre jogosító vízummal kell rendelkezniük. Ilyen vízumot a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet beszerezni.  

A szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeken történő kilépés esetén 10 jordán dínár kilépési illetéket kell fizetni.

A repülőtéren érkezéskor ügyelni kell arra, hogy a beléptetést igazoló bélyegzőt beüssék az útlevélbe. Kilépéskor ennek hiánya esetén a tartózkodás illegálisnak minősülhet, az illegális tartózkodás/túltartózkodás esetén fizetendő büntetés mértéke 1,5 JOD/nap.

Házi kedvencek beutazása:

Kutyák és macskák szállításához állatorvosi bizonyítvány szükséges, a veszettség elleni beoltottság igazolásával. 

Javasoljuk, hogy utazás előtt konzultáljon állatorvosával. Hasznos tájékoztatást nyújtanak a következő honlapok: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.comhttps://www.iatatravelcentre.com/JO-Jordan-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm#Pets  

Vám:

Jordániába szigorúan tilos bevinni kábítószert, lőfegyvert, vegyi és robbanó anyagot, katonai elektronikai műszereket, pornográf kiadványokat. Szigorúan büntetik a valódi antik tárgyak, régiségek, korallok és tengeri élőlények engedély nélküli kivitelét. Régiségek vásárlása esetén javasolt az előzetes tájékozódás a kivitel lehetőségéről. Az esetleg szükséges engedélyeket az eladónak kell beszereznie.

A jordán hatóságok szigorúan szabályozzák, és előzetes engedélyhez kötik drón, vagy bármilyen egyéb, pilóta nélküli, távirányított repülőeszköz országba történő behozatalát, valamint használatát. A polgári légügyi hatóság, valamint a Belügyminisztérium által kiállított használati engedély beszerzése időigényes, meglehetősen nehéz adminisztratív folyamat, és az engedélyt tapasztalataink szerint ritkán és csak nagyon indokolt esetben adják ki. A szabályok be nem tartását, az engedély nélküli reptetést szigorúan szankcionálják, ezért nem javasoljuk drón, ill. egyéb repülőeszköz Jordániába történő behozatalát!

A jordán vámszabályok szerint 18 éven felüli utas Jordániába behozhat, illetve Jordániából kivihet

  • 200 db cigarettát,
  • 70 jordán dínár értéket meg nem haladó mennyiségű kubai szivart illetve 20 jordán dínár értéket meg nem haladó mennyiségű egyéb eredetű szivart,
  • 1 liter alkohol tartalmú italt,
  • legfeljebb 200 jordán dínár értékű ajándékot (ideértve illatszereket is);
  • legfeljebb 10.000 jordán dínár értékben helyi valutát és/vagy drágakövet (az ezt meghaladó összeget/értéket a vámhatóságnak be kell jelenteni).
  • Külföldi valutából legfeljebb a beutazáskor bejelentett összeget szabad kivinni.   
  • Nagy értékű elektronikai eszközök (pl. professzionális videokamera) behozatalát célszerű belépéskor regisztráltatni a repülőtéri vámhatóságnál. 

A Jordán Vámhatóság elérhetősége:  https://www.customs.gov.jo/en/index.aspx 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Jordánia modern, Nyugat-orientált ország, de az idelátogatónak figyelembe kell vennie a tradíciókat, a helyi szokásokat, valamint az iszlám előírásait. A feltűnő viselkedés kerülendő.

A Jordániába utazó hölgyeknek javasolt a megfontolt viselkedés és az európai szokásoknál visszafogottabb öltözet. A külföldi turisták által látogatott tengerpartokon illetve szállodai úszómedencék esetében elfogadott ugyan a fürdőruha vagy bikini viselete, de egyéb helyszíneken a könnyű pamutruha viselete célszerű. A hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat, póló, és lábakat takaró nadrág vagy háromnegyedes szoknya viselete az elfogadott.

Hölgyek lehetőség szerint ne utazzanak egyedül.

A körültekintő viselkedés, mint mindenütt, alapvető fontosságú. Táskát, iratokat ne hagyjanak a gépkocsiban, dokumentumaikra, értékeikre vigyázzanak. Késő este ne sétáljanak egyedül. A sivatagban lehetőleg ne kiránduljanak vezető nélkül. Tradicionális öltözetű embereket, különösen beduinokat, az engedélyük nélkül ne fényképezzenek.

A jordán emberek általában nagyon barátságosak és vendégszeretők. A turistáktól azonban elvárt a helyi szokások, hagyományok tiszteletben tartása.

Ramadán idején különösen tartózkodni kell a közterületen történő étkezéstől, ital- és alkoholfogyasztástól.

A kábítószer birtoklását, használatát, a kábítószerrel való kereskedést Jordániában rendkívül szigorúan büntetik. Az elkövetők súlyos börtön- és pénzbüntetésre számíthatnak. 

A munkahét vasárnap kezdődik és csütörtökig tart. A heti pihenőnapok: péntek és szombat.

A nagyobb üzletekben és a bankokban a bankkártyát elfogadják. Javasoljuk, hogy indulás előtt bankjuknál érdeklődjenek a kártyának a régióban történő felhasználhatóságáról.

Készpénzzel történő fizetés esetén a helyi valutát fogadják el, de pénzt váltani hivatalos valutaváltóknál kora délelőttől késő estig minden nagyobb településen, általában a bevásárló helyek közelében lehet. Az üzletek péntek délután és szombaton is nyitva tartanak.

Jordánia pénzneme a jordán dinár (JOD), árfolyama az USD-hoz kötött (1 USD=0,709 JOD). 

Az országban működnek a magyar mobiltelefon-szolgáltatók kártyái, amennyiben az előfizetők rendelkeznek a megfelelő szerződéssel és roaming beállítással.

Általános segélyhívószám (mentők, rendőrség, tűzoltó): 911

A turisták esetleges panaszaikkal az ún. Tourism Police helyi kirendeltségeihez fordulhatnak, elérhetőségek a következő honlapon találhatók: https://www.psd.gov.jo/index.php/en/external-divisions

A Tourism Police 24 órás ügyeleti telefonszáma: 117 777

Időjárás

Jordánia északon mediterrán, az ország többi részén alapvetően sivatagi éghajlatú, az esősebb időszak decembertől-márciusig tart. A hőmérséklet ebben a téli időszakban –4 C° és +10 C° között ingadozik, nyáron a déli területeken elérheti a 45-50 C°-ot is.

Biztosítás

Fontos az általános utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megléte. Súlyos megbetegedés vagy baleset esetén a sürgősségi ellátás költségeit a két ország között hatályos egészségbiztosítási egyezmény alapján a jordán fél felvállalja, azonban azt csak utólag fizeti vissza, ezért mindenképpen javasoljuk kiegészítő biztosítás megkötését.

Közlekedés

Jordániában tömegközlekedés nincs, a városokban taxival, illetve bérelt autóval lehet közlekedni. 

Számos nemzetközi autókölcsönző rendelkezik irodával. A gépkocsibérléshez érvényes útlevél és jogosítvány bemutatása szükséges. Külföldi jogosítvánnyal legfeljebb három hónapig lehet vezetni. Az alsó korhatár 18 év.

A közúti közlekedés során ajánlott különös óvatosságot tanúsítani, főként éjszakai vezetés esetén. A közutak szélesek, jó minőségűek, amelyek azonban nincsenek sávokkal ellátva. A közlekedés balkormányos, a KRESZ táblák azonosak az otthoniakkal. A megengedett sebesség autópályán 100 km/h, a többi sebességkorlátozás azonos a hazaival. A gyorshajtást szigorúan büntetik. A biztonsági öv használata kötelező. A katonai létesítmények, valamint a határok két kilométeres körzetében aknamezők találhatók, amelyeket rendszerint elkerítenek és életveszélyre figyelmeztető jelzésekkel látnak el. Ugyanakkor a kerítések gyakran rossz állapotúak, esetenként alig láthatók. Fotózni e területek közelében tilos! 

Közegészség, egészségügyi helyzet

Csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Az ajánlott védőoltásokról az Országos Epidemiológiai Intézet tud tájékoztatást adni.

A nagyobb városokban biztosított a modern orvosi ellátás, bel- és külföldi gyógyszerek a gyógyszertárakban beszerezhetők. Az orvosi és kórházi kezelés költségeit általában azonnal és készpénzben kell kifizetni. Elsősorban a fővárosban és környékén, több Magyarországon végzett orvos praktizál, akiket az ammani nagykövetség szükség esetén ajánlani tud. A két ország között 1981 óta - elsősorban a sürgősségi ellátást szabályozandó - egészségügyi megállapodás van hatályban. 

Legfontosabb nemzeti ünnepek

Január 1. (Újév), április 4-5. (Húsvét), május 1. (A munka ünnepe), május 25. (A Függetlenség Napja), augusztus 9. (iszlám Újév), október 18. (a Próféta születésnapja), december 25. (Karácsony). 

Egyéb