Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Ammanban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2020. 10. 22. 
Jordánia 2020. szeptember 8-tól részlegesen újra indította légi közlekedését: az ammani (QAIA) és akabai (KHIA) nemzetközi repülőterek korlátozott számban ismét fogadnak menetrendszerinti járatokat. Külföldi állampolgárok az alábbi szabályok szerint léphetnek be az országba:

A beutazás előtt regisztrálni szükséges a visitjordan.gov.jo honlapon.

A regisztráció során fel kell tölteni a Jordániába érkezést megelőző 5 napon belül elvégzett negatív PCR teszt igazolását. A beutazás további feltétele olyan egészségbiztosítás, amely az esetleges COVID ellátás költségeit is fedezi.

Az érkezéskor a reptéren az utazó költségére PCR tesztet végeznek, amelynek eredményéről az országba belépést követően küldenek értesítést. 

A „zöld” és a „sárga” besorolású országból érkezők 7 napos házi karanténra kötelezettek, amelynek 7. napján saját költségre PCR tesztet kell végeztetniük. 

A „piros” országból érkezők 14 napos házi karanténra kötelezettek, amelynek 7. és 14. napján saját költségre PCR tesztet kell végeztetniük. 

Az országok besorolását rendszeresen felülvizsgálják, amely az alábbi linken érhető el: https://www.visitjordan.gov.jo/Country-Categories.html. A jordán hatóságok által október 22-én közzétett új országbesorolás szerint Magyarország a „piros” kategóriába került 

Amennyiben a helyben végzett tesztek pozitív leletet mutatnak, a látogatót egészségi állapotától függően az arra kijelölt kórházban helyezik megfigyelés alá vagy karantént rendelnek el számára. Ennek költségeit a külföldi állampolgár viseli.

Az országban a kereskedelmi helyek 22:00-ig tarthatnak nyitva, szociális távolságtartási szabályok mellett. Naponta 23:00-tól 06.00-ig kijárási tilalom van érvényben. 2020. október 23-tól visszavonásig péntekenként teljes kijárási tilalom van érvényben Jordánia egész területén. A fővárosban és egyes városokban előfordulhat, hogy városrészeket karanténba zárnak. Kérjük, hogy a Jordániában tartózkodó magyar állampolgárok kövessék figyelemmel a jordán hatóságok tájékoztatását! Nyilvános helyeken szájmaszk viselése ajánlott/kötelező.      

A jordán Egészségügyi Minisztérium sürgősségi call center-e az alábbi vészhelyzeti telefonszámokon érhető el: +962 77 8410186, ill. +962 6 5004545. Az ingyenesen hívható, 111-es számon elérhető hotline vonalon a koronavírussal kapcsolatban nyújtanak arab és angol nyelvű, általános tájékoztatást, ill. útmutatást.

A koronavírussal kapcsolatos információkról a www.sanad.gov.jo/healthCOVID (arab nyelvű) oldal ad részletes tájékoztatást (tünetek, megelőzés, stb). Az Egészségügyi Minisztérium honlapja az alábbi linken érhető el: https://www.corona.moh.gov.jo.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A térségen belül Jordánia biztonságos úticélnak számít, ritkán fordul elő magánszemélyek ellen elkövetett bűncselekmény vagy más erőszakos cselekedet. Javasoljuk, hogy legyenek mindig körültekintőek, kerüljék az esetleges helyi csoportosulásokat - különösen a péntek déli ima után - vagy tüntetéseket, és kísérjék figyelemmel a helyi és regionális eseményeket.   

Beutazási és tartózkodási feltételek: 

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjától számított 6 hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A jordán jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, ennek ellenére javasoljuk ilyenkor is a szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt kell megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy angol nyelven elkészíteni.

Vízum:

Vízum beszerzése szükséges. 

Vízumkérelmet a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet benyújtani. Internet elérhetőség: www.jordankonzulatus.hu

Egyszeri beutazásra szóló turistavízum felvehető az ammani repülőtéren, az aqabai közúti és tengeri határátkelőhelyen (díja 40 jordán dínár), valamint az aqabai repülőtéren (díjmentes). A vízum egy hónapos tartózkodásra jogosít, azt meghaladó időtartam esetén a helyi rendőrségen a vízum érvényességét annak lejárta előtt meg kell hosszabbítani. 

Az aqabai közúti és tengeri határátkelőhelyen történő kilépés esetén 10 jordán dínár kilépési illetéket kell fizetni.

Azoknak az aqabai turistáknak, akik nem töltenek ott legalább két éjszakát vagy nem tudják bemutatni petrai belépőjegyüket, elutazáskor 20 jordán dínárt kell fizetniük az Aqabai Különleges Gazdasági Övezet Hatóság (ASEZA) számára. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Eilat/Aqaba határátkelőhely jordán oldalán nincs bankautomata, az illetékek kifizetése csak készpénzzel történhet. Előfordulhat, hogy a határátkelőhelyet az izraeli oldal előzetes bejelentés nélkül lezárja.  

Annak, aki legalább három éjszakát tervez Jordániában tölteni, érdemes megfontolni az elektronikus úton beszerezhető Jordan Pass megvásárlását, amely magában foglalja a vízumdíjat és Petra, valamint számos egyéb látványosság belépődíját. Internet elérhetőség: www.jordanpass.jo. Az ammani repülőtéren a Jordan Pass birtokosai a számukra kijelölt ablaknál vehetik fel a vízumot.

Azoknak a turistáknak, akik Jordániából kívánnak ellátogatni Izraelbe illetve a Palesztin Hatóság területére, majd visszatérnének Jordániába, kétszeri/többszöri belépésre jogosító vízummal kell rendelkezniük. Ilyen vízumot a Jordán Hásemita Királyság budapesti konzulátusán lehet beszerezni.  

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a jordán-izraeli King Hussein Bridge / Allenby Bridge átkelőnél levő határállomáson nincs lehetőség jordán vízum felvételére.  

A repülőtéren érkezéskor ügyelni kell arra, hogy a beléptetést igazoló bélyegzőt beüssék az útlevélbe. Kilépéskor ennek hiánya esetén a tartózkodás illegálisnak minősülhet.

Házi kedvencek beutazása:

Kutyák és macskák szállításához állatorvosi bizonyítvány szükséges, a veszettség elleni beoltottság igazolásával. 

Javasoljuk, hogy utazás előtt konzultáljon állatorvosával. Hasznos tájékoztatást nyújtanak a következő honlapok: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.comhttps://www.iatatravelcentre.com/JO-Jordan-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm#Pets  

Vám:

Jordániába szigorúan tilos bevinni kábítószert, lőfegyvert, vegyi és robbanó anyagot, katonai elektronikai műszereket, pornográf kiadványokat. Szigorúan büntetik a valódi antik tárgyak, régiségek, korallok és tengeri élőlények engedély nélküli kivitelét. Régiségek vásárlása esetén javasolt az előzetes tájékozódás a kivitel lehetőségéről. Az esetleg szükséges engedélyeket az eladónak kell beszereznie.

A jordán hatóságok szigorúan szabályozzák, és előzetes engedélyhez kötik drón, vagy bármilyen egyéb, pilóta nélküli, távirányított repülőeszköz országba történő behozatalát, valamint használatát. A polgári légügyi hatóság, valamint a Belügyminisztérium által kiállított használati engedély beszerzése időigényes, meglehetősen nehéz adminisztratív folyamat, és az engedélyt tapasztalataink szerint ritkán és csak nagyon indokolt esetben adják ki. A szabályok be nem tartását, az engedély nélküli reptetést szigorúan szankcionálják, ezért nem javasoljuk drón, ill. egyéb repülőeszköz Jordániába történő behozatalát!

A jordán vámszabályok szerint 18 éven felüli utas Jordániába behozhat illetve Jordániából kivihet

  • 200 db cigarettát,
  • 70 jordán dínár értéket meg nem haladó mennyiségű kubai szivart illetve 20 jordán dínár értéket meg nem haladó mennyiségű egyéb eredetű szivart,
  • 1 liter alkoholtartalmú italt,
  • legfeljebb 200 jordán dínár értékű ajándékot (ideértve illatszereket is);
  • legfeljebb 15.000 jordán dínár értékben helyi valutát és/vagy drágakövet (az ezt meghaladó összeget/értéket a vámhatóságnak be kell jelenteni).
  • Külföldi valutából legfeljebb a beutazáskor bejelentett összeget szabad kivinni. Az izraeli sékel behozatala illetve kivitele tilos.  
  • Nagy értékű elektronikai eszközök (pl. professzionális videokamera) behozatalát célszerű belépéskor regisztráltatni a repülőtéri vámhatóságnál.

A Jordán Vámhatóság elérhetősége: www.customs.gov.jo/en

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Jordánia modern, Nyugat-orientált ország, de az idelátogatónak figyelembe kell vennie a tradíciókat, a helyi szokásokat, valamint az iszlám előírásait. A feltűnő viselkedés kerülendő.

A Jordániába utazó hölgyeknek javasolt a megfontolt viselkedés és az európai szokásoknál visszafogottabb öltözet. A külföldi turisták által látogatott tengerpartokon illetve szállodai úszómedencék esetében elfogadott ugyan a fürdőruha vagy bikini viselete, de egyéb helyszíneken a könnyű pamutruha viselete célszerű. A hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat, póló, és lábakat takaró nadrág vagy háromnegyedes szoknya viselete az elfogadott.

Hölgyek lehetőség szerint ne utazzanak egyedül.

A körültekintő viselkedés, mint mindenütt, alapvető fontosságú. Táskát, iratokat ne hagyjanak a gépkocsiban, dokumentumaikra, értékeikre vigyázzanak. Késő este ne sétáljanak egyedül. A sivatagban lehetőleg ne kiránduljanak vezető nélkül. Tradicionális öltözetű embereket, különösen beduinokat, az engedélyük nélkül ne fényképezzenek.

A jordán emberek általában nagyon barátságosak és vendégszeretők. A turistáktól azonban elvárt a helyi szokások, hagyományok tiszteletben tartása.

Ramadán idején különösen tartózkodni kell a közterületen történő étkezéstől, ital- és alkoholfogyasztástól.

A kábítószer birtoklását, használatát, a kábítószerrel való kereskedést Jordániában rendkívül szigorúan büntetik. Az elkövetők súlyos börtön- és pénzbüntetésre számíthatnak. 

A munkahét vasárnap kezdődik és csütörtökig tart. A heti pihenőnapok: péntek és szombat.

A nagyobb üzletekben és a bankokban a bankkártyát elfogadják. Javasoljuk, hogy indulás előtt bankjuknál érdeklődjenek a kártyának a régióban történő felhasználhatóságáról.

Készpénzzel történő fizetés esetén a helyi valutát fogadják el, de pénzt váltani hivatalos valutaváltóknál kora délelőttől késő estig minden nagyobb településen, általában a bevásárló helyek közelében lehet. Az üzletek péntek délután és szombaton is nyitva tartanak.

Jordánia pénzneme a jordán dinár (JOD), árfolyama az USD-hoz kötött (1 USD=0,709 JOD). 

Az országban működnek a magyar mobiltelefon-szolgáltatók kártyái, amennyiben az előfizetők rendelkeznek a megfelelő szerződéssel és roaming beállítással.

Általános segélyhívószám (mentők, rendőrség, tűzoltó): 911

A turisták esetleges panaszaikkal az ún. Tourism Police helyi kirendeltségeihez fordulhatnak, elérhetőségek a következő honlapon találhatók: https://www.psd.gov.jo/index.php/en/external-divisions

A Tourism Police 24 órás ügyeleti telefonszáma: 117 777

Időjárás

Jordánia északon mediterrán, az ország többi részén alapvetően sivatagi éghajlatú, az esősebb időszak decembertől-márciusig tart. A hőmérséklet ebben a téli időszakban –4 C° és +10 C° között ingadozik, nyáron a déli területeken elérheti a 45-50 C°-ot is.

Biztosítás

Fontos az általános utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megléte. Súlyos megbetegedés vagy baleset esetén a sürgősségi ellátás költségeit a két ország között hatályos egészségbiztosítási egyezmény alapján a jordán fél felvállalja, azonban azt csak utólag fizeti vissza, ezért mindenképpen javasoljuk kiegészítő biztosítás megkötését.

Közlekedés

Jordániában tömegközlekedés nincs, a városokban taxival, illetve bérelt autóval lehet közlekedni. 

Számos nemzetközi autókölcsönző rendelkezik irodával. A gépkocsibérléshez érvényes útlevél és jogosítvány bemutatása szükséges. Külföldi jogosítvánnyal legfeljebb három hónapig lehet vezetni. Az alsó korhatár 18 év.

A közúti közlekedés során ajánlott különös óvatosságot tanúsítani, főként éjszakai vezetés esetén. A közutak szélesek, jó minőségűek, amelyek azonban nincsenek sávokkal ellátva. A közlekedés balkormányos, a KRESZ táblák azonosak az otthoniakkal. A megengedett sebesség autópályán 100 km/h, a többi sebességkorlátozás azonos a hazaival. A gyorshajtást szigorúan büntetik. A biztonsági öv használata kötelező. A katonai létesítmények, valamint a határok két kilométeres körzetében aknamezők találhatók, amelyeket rendszerint elkerítenek és életveszélyre figyelmeztető jelzésekkel látnak el. Ugyanakkor a kerítések gyakran rossz állapotúak, esetenként alig láthatók. Fotózni e területek közelében tilos! 

Közegészség, egészségügyi helyzet

Csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Az ajánlott védőoltásokról az Országos Epidemiológiai Intézet tud tájékoztatást adni.

A nagyobb városokban biztosított a modern orvosi ellátás, bel- és külföldi gyógyszerek a gyógyszertárakban beszerezhetők. Az orvosi és kórházi kezelés költségeit általában azonnal és készpénzben kell kifizetni. Elsősorban a fővárosban és környékén több Magyarországon végzett orvos praktizál, akiket az ammani nagykövetség szükség esetén ajánlani tud. A két ország között 1981 óta - elsősorban a sürgősségi ellátást szabályozandó - egészségügyi megállapodás van hatályban. 

Legfontosabb nemzeti ünnepek

Január 1. (Újév), április 12-13. (Húsvét), május 1. (A munka ünnepe), május 25. (A Függetlenség Napja), augusztus 20 (iszlám Újév), október 29. (a Próféta születésnapja), december 25. (Karácsony). 

2020- ban a Ramadán előreláthatólag április 23-án kezdődik. Az Eid al-Fitr (a böjt megtörésének ünnepe) május 23-25., az Eid al-Adha (az áldozati ünnep) pedig július 31-augusztus 3. közé esik. 

Egyéb