Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Ammanban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Jordánia biztonsági besorolása III. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra javasolt országok listáján található. 

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen

A beutazás feltételei (akár Magyarországról, akár egyéb országból történő beutazás esetén): regisztráció a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html jordán honlapon, és az esetleges COVID ellátás költségeit is fedező (magyar és/vagy angol nyelven kiállított) egészség/utasbiztosítás. (Nincs arra vonatkozóan megkötés, hogy az utazó hazai vagy külföldi/nemzetközi biztosító társaság szolgáltatását vegye-e igénybe. A biztosítás kapcsán a legfontosabb tényező, hogy tartalmazza az esetleges COVID-19 ellátáshoz kapcsolódó költségek megtérítését, és hogy a biztosítási kötvény angol nyelven is rendelkezésre álljon.)

A beutazás feltételei érvényesek mind az ammani Queen Alia Nemzetközi Repülőtérre, mind az aqabai King Hussein Nemzetközi Repülőtérre történő érkezéskor.

b) Kell-e teszt? Nem

2022. március 1-től negatív PCR teszt nélkül lehet beutazni az országba, és érkezéskor, a repülőtéren sem kell PCR tesztet elvégezni. (Ugyanakkor a légitársaságok kérhetik a PCR tesztet az utazáshoz, ezért kérjük, ezzel kapcsolatban közvetlenül az adott légitársaságnál tájékozódjanak!) 

c) Kell-e regisztrálni? Igen

Minden utazónak (oltottságtól függetlenül) előre, a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html honlapon (kivéve az 5 év alatti kiskorúak, lsd. 1. i) pont). A sikeres regisztrációt követően kapott QR-kódot indulás előtt és az érkezés során is ellenőrzik.

A regisztrációval kapcsolatos technikai kérdések, problémák esetén az alábbi számon kérhetnek közvetlen segítséget: +962 65 002 099.

d) Oltottsággal járó kedvezmények: Van

Az oltással rendelkező személyek korlátozás nélkül látogathatják a hoteleket, szállodákat, éttermeket és üzleteket. Oltás nélkül negatív PCR teszthez köthetik a belépést (lsd. e) pont.) 

Elfogadott oltások: Jordánia minden vakcinatípust elfogad. Az oltási igazolás kapcsán nincs kitétel sem a beadott oltások számát, sem az igazolás érvényességét illetően. A gyógyultsági igazolást azonban nem fogadják el, csak 1 oltással rendelkező beutazónak tekintik az ilyen igazolással rendelkezőket, azaz oltatlannak minősülnek.

Az oltási igazolással rendelkező családtagokkal együtt utazó, oltatlan kiskorú gyermekek, hozzátartozók szintén oltott beutazónak minősülnek.

e) Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok

Az oltással nem rendelkező beutazóknak szintén regisztrálniuk kell a megadott honlapon, a QR kód megléte általános beutazási feltétel. A szállodákba, éttermekbe, üzletekbe történő belépéshez azonban az országba érkezést megelőző 72 órán belül készült, negatív PCR teszt felmutatása szükséges. Ezt követően, hosszabb távú itt tartózkodás esetén, egy héten egyszer elegendő újabb PCR tesztet elvégezni.

f) Karanténkötelezettség? Nincs (főszabály szerint), kivétel ha

A pozitív teszteredményt mutató személyeket egészségi állapotuk függvényében (saját költségen) karantén kórházba szállítják vagy 5 napos házi karantént rendelnek el számukra. (Jordán tájékoztatás: https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/)

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g) Üzleti célú beutazás feltétele: A beutazás általános feltételei vonatkoznak mindenkire, beutazási céltól függetlenül.

h) Tranzitálási szabályok:

Az átszálló utasoknak is szükséges az előzetes regisztráció a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html oldalon, a beutazás céljaként az „egyéb” kategóriát kell megjelölni. 

i) A beutazási feltételek alóli mentesség: 

Az előzetes regisztráció alól mentesülnek az 5 évnél fiatalabb kiskorúak.

Az esetleges COVID ellátás költségeit is fedező biztosítás megléte alól a Jordániába akkreditált diplomaták, nemzetközi szervezetek képviselői és diplomata útlevéllel rendelkező családtagjaik kivételt képeznek, csakúgy, mint az orvosi ellátás, ill. egészségügyi turizmus miatt érkező utasok.

j) Egyéb hasznos információ:

A légitársaságok hozhatnak olyan rendelkezéseket, szabályokat, melyek szigorúbbak lehetnek a fent részletezett ki- és beutazási feltételeknél. Ezekről az adott légitársaság honlapján tájékozódhatnak! 

Kérjük, hogy a Jordániába utazó magyar állampolgárok a mentességet igazoló dokumentumokat mindig tartsák maguknál, hogy szükség esetén belépéskor azt igazolni tudják!

Az országban számos PCR tesztelési lehetőség közül lehet választani; akár kórházakban, akár magánlaborokban, valamint azok kihelyezett oltópontjain. A fővárosban leggyakrabban az alábbi laborok szolgáltatásai elérhetőek: 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból: 

A reptereken és a szárazföldi határátkelőkön keresztül is lehetséges. Az izraeli-jordán határon a Sheikh Hussein Bridge (északi), valamint a Wadi Araba (déli), a jordán-szaúdi határon az összes szárazföldi határátkelő, továbbá a szír-jordán határon a Jaber szárazföldi határátkelők szintén nyitva vannak.

A határátkelőkről további információ az alábbi oldalon elérhető: https://international.visitjordan.com/page/21/border  

3) Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a Fzwragfd9k0JAzY1NNa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a hdBNTTvjfTseAJCZm4ZN5Ya29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok 

A kereskedelmi helyek és üzletek teljes kapacitással működhetnek, nyitva tarthatnak. Ugyanakkor a minisztériumokba, kormányzati épületekbe, közintézményekbe, bankokba, nagyobb bevásárlóközpontokba, szállodákba, éttermekbe és üzletekbe történő belépéshez kérhetik az oltási igazolás vagy PCR teszt felmutatását. Kérjük, hogy a Jordániában tartózkodó magyar állampolgárok kövessék figyelemmel a jordán hatóságok tájékoztatását! Zárt helyeken szájmaszk viselése ajánlott/kötelező.

A jordán Egészségügyi Minisztérium sürgősségi call center-e az alábbi vészhelyzeti telefonszámokon érhető el: +962 77 8410186, ill. +962 6 5004545. Az ingyenesen hívható, 111-es számon elérhető hotline vonalon a koronavírussal kapcsolatban nyújtanak arab és angol nyelvű, általános tájékoztatást, ill. útmutatást.

A koronavírussal kapcsolatos információkról a www.sanad.gov.jo/healthCOVID (arab nyelvű) oldal ad részletes tájékoztatást (tünetek, megelőzés, stb). Az Egészségügyi Minisztérium honlapja az alábbi linken érhető el: https://www.corona.moh.gov.jo.   

Biztonság:

A térségen belül Jordánia biztonságos úticélnak számít, ritkán fordul elő magánszemélyek ellen elkövetett bűncselekmény vagy más erőszakos cselekedet. Javasoljuk, hogy legyenek mindig körültekintőek, kerüljék az esetleges helyi csoportosulásokat - különösen a péntek déli ima után - vagy tüntetéseket, és kísérjék figyelemmel a helyi és regionális eseményeket.   

Beutazási és tartózkodási feltételek: 

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjától számított 6 hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A jordán jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, ennek ellenére javasoljuk ilyenkor is a szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt kell megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy angol nyelven elkészíteni.

Vízum, határátkelés:

A Jordániába történő belépéshez vízum beszerzése szükséges. 

Vízumkérelmet a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet benyújtani. Internet elérhetőség: www.jordankonzulatus.hu

Egyszeri beutazásra szóló turistavízum felvehető az ammani és az aqabai repülőtéren is, valamint a legtöbb szárazföldi és tengeri határátkelőhelyen (díja 40 JOD). A vízum 30 napos tartózkodásra jogosít, azt meghaladó időtartam esetén, a helyi rendőrségen a vízum érvényességét annak lejárta előtt meg kell hosszabbítani. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a jordán-izraeli King Hussein/Allenby Bridge átkelőnél levő határállomáson nincs lehetőség jordán vízum felvételére, a határátkelő nemzetközi turista forgalmat nem bonyolít (elsősorban palesztin és jordán állampolgársággal (is) rendelkező személyek, és a két országban dolgozó diplomaták használják).

Az Eilat/Aqaba (Wadi Araba) szárazföldi határátkelőnél 2016. január 1. óta nincs lehetőség vízum felvételére (a kivételekről, ill. a belépési engedélyeztetésről a Jordan Tourism Board oldalán tájékozódhatnak). Előfordulhat, hogy a határátkelőhelyet az izraeli oldal előzetes bejelentés nélkül lezárja.  

Annak, aki legalább három éjszakát tervez Jordániában tölteni, érdemes megfontolni az elektronikus úton beszerezhető Jordan Pass megvásárlását, amely magában foglalja a vízumdíjat és Petra, valamint számos egyéb látványosság belépődíját. Internet elérhetőség: www.jordanpass.jo.Az ammani és aqabai repülőtereken a Jordan Pass birtokosai a számukra kijelölt ablaknál vehetik fel a vízumot.

Azoknak a turistáknak, akik Jordániából kívánnak ellátogatni Izraelbe, illetve a Palesztin Hatóság területére, majd visszatérnének Jordániába, kétszeri/többszöri belépésre jogosító vízummal kell rendelkezniük. Ilyen vízumot a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet beszerezni.  

A szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeken történő kilépés esetén 10 jordán dínár kilépési illetéket kell fizetni.

A repülőtéren érkezéskor ügyelni kell arra, hogy a beléptetést igazoló bélyegzőt beüssék az útlevélbe. Kilépéskor ennek hiánya esetén a tartózkodás illegálisnak minősülhet, az illegális tartózkodás/túltartózkodás esetén fizetendő büntetés mértéke 1,5 JOD/nap. Fontos! Elveszett/eltulajdonított úti okmány esetén a belépő pecsétet az országból történő kilépés előtt a hazautazásra kiállított ideiglenes magánútlevélbe is be kell pecsételtetni, melyet bármelyik rendőrségen megtehetnek.

Házi kedvencek beutazása:

Kutyák és macskák szállításához állatorvosi bizonyítvány szükséges, a veszettség elleni beoltottság igazolásával. 

Javasoljuk, hogy utazás előtt konzultáljon állatorvosával. Hasznos tájékoztatást nyújtanak a következő honlapok: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.comhttps://www.iatatravelcentre.com/JO-Jordan-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm#Pets  

Drón használata:

A jordán hatóságok szigorúan szabályozzák, és előzetes engedélyhez kötik drón, vagy bármilyen egyéb, pilóta nélküli, távirányított repülőeszköz országba történő behozatalát, valamint használatát. A polgári légügyi hatóság, valamint a Belügyminisztérium által kiállított használati engedély beszerzése időigényes, meglehetősen nehéz adminisztratív folyamat, és az engedélyt tapasztalataink szerint ritkán és csak nagyon indokolt esetben adják ki. 

A szabályok be nem tartását, az engedély nélküli reptetést szigorúan szankcionálják; az engedély nélkül használt eszközt súlyos pénzbüntetés mellett elkobozzák! Ezért nyomtatékosan kérjük, hogy engedély nélkül NE/NE hozzanak drónt, ill. egyéb repülőeszközt Jordániába!! 

Vám:

Jordániába szigorúan tilos bevinni kábítószert, lőfegyvert, vegyi és robbanó anyagot, katonai elektronikai műszereket, pornográf kiadványokat. Szigorúan büntetik a valódi antik tárgyak, régiségek, korallok és tengeri élőlények engedély nélküli kivitelét. Régiségek vásárlása esetén javasolt az előzetes tájékozódás a kivitel lehetőségéről. Az esetleg szükséges engedélyeket az eladónak kell beszereznie.

A jordán vámszabályok szerint 18 éven felüli utas Jordániába behozhat, illetve Jordániából kivihet

  • 200 db cigarettát,
  • 70 jordán dínár értéket meg nem haladó mennyiségű kubai szivart illetve 20 jordán dínár értéket meg nem haladó mennyiségű egyéb eredetű szivart,
  • 1 liter alkohol tartalmú italt,
  • legfeljebb 200 jordán dínár értékű ajándékot (ideértve illatszereket is);
  • legfeljebb 10.000 jordán dínár értékben helyi valutát és/vagy drágakövet (az ezt meghaladó összeget/értéket a vámhatóságnak be kell jelenteni).
  • Külföldi valutából legfeljebb a beutazáskor bejelentett összeget szabad kivinni.   
  • Nagy értékű elektronikai eszközök (pl. professzionális videokamera) behozatalát célszerű belépéskor regisztráltatni a repülőtéri vámhatóságnál. 

A Jordán Vámhatóság elérhetősége:  https://www.customs.gov.jo/en/index.aspx 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Jordánia modern, Nyugat-orientált ország, de az idelátogatónak figyelembe kell vennie a tradíciókat, a helyi szokásokat, valamint az iszlám előírásait. A feltűnő viselkedés kerülendő.

A Jordániába utazó hölgyeknek javasolt a megfontolt viselkedés és az európai szokásoknál visszafogottabb öltözet. A külföldi turisták által látogatott tengerpartokon, illetve szállodai úszómedencék esetében elfogadott ugyan a fürdőruha vagy bikini viselete, de egyéb helyszíneken a könnyű pamutruha viselete célszerű. A hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat, póló, és lábakat takaró nadrág vagy háromnegyedes szoknya viselete az elfogadott.

Hölgyek lehetőség szerint ne utazzanak egyedül.

A körültekintő viselkedés, mint mindenütt, alapvető fontosságú. Táskát, iratokat ne hagyjanak a gépkocsiban, dokumentumaikra, értékeikre vigyázzanak. A sivatagban lehetőleg ne kiránduljanak vezető nélkül. Tradicionális öltözetű embereket, különösen beduinokat, az engedélyük nélkül ne fényképezzenek.

A jordán emberek általában nagyon barátságosak és vendégszeretők. A turistáktól azonban elvárt a helyi szokások, hagyományok tiszteletben tartása.

Ramadán idején különösen tartózkodni kell a közterületen történő étkezéstől, ital- és alkoholfogyasztástól.

A kábítószer birtoklását, használatát, a kábítószerrel való kereskedést Jordániában rendkívül szigorúan büntetik. Az elkövetők súlyos börtön- és pénzbüntetésre számíthatnak. 

A munkahét vasárnap kezdődik és csütörtökig tart. A heti pihenőnapok: péntek és szombat.

A legtöbb üzletben és étteremben, valamint a bankokban a bankkártyát elfogadják. Javasoljuk, hogy indulás előtt bankjuknál érdeklődjenek a kártyának a régióban történő felhasználhatóságáról.

Készpénzzel történő fizetés esetén a helyi valutát fogadják el, de pénzt váltani hivatalos valutaváltóknál kora délelőttől késő estig minden nagyobb településen, általában a bevásárló helyek közelében lehet. Az üzletek péntek délután és szombaton is nyitva tartanak.

Jordánia pénzneme a jordán dinár (JOD), árfolyama az USD-hoz kötött (1 USD=0,709 JOD). 

Az országban működnek a magyar mobiltelefon-szolgáltatók kártyái, amennyiben az előfizetők rendelkeznek a megfelelő szerződéssel és roaming beállítással.

Általános segélyhívószám (mentők, rendőrség, tűzoltó): 911

A turisták esetleges panaszaikkal az ún. Tourism Police helyi kirendeltségeihez fordulhatnak, elérhetőségek a következő honlapon találhatók: https://www.psd.gov.jo/index.php/en/external-divisions

A Tourism Police 24 órás ügyeleti telefonszáma: 117 777

Időjárás

Jordánia északon mediterrán, az ország többi részén alapvetően sivatagi éghajlatú, az esősebb időszak decembertől-márciusig tart. A hőmérséklet ebben a téli időszakban –4 C° és +10 C° között ingadozik, nyáron a déli területeken elérheti a 45-50 C°-ot is.

Biztosítás

Fontos az általános utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megléte. Súlyos megbetegedés vagy baleset esetén a sürgősségi ellátás költségeit a két ország között hatályos egészségbiztosítási egyezmény alapján a jordán fél felvállalja, azonban azt csak utólag fizeti vissza, ezért mindenképpen javasoljuk kiegészítő biztosítás megkötését.

Közlekedés

Jordániában tömegközlekedés nincs, a városokban taxival, illetve bérelt autóval lehet közlekedni. 

Számos nemzetközi autókölcsönző rendelkezik irodával. A gépkocsibérléshez érvényes útlevél és jogosítvány bemutatása szükséges. Külföldi (pl. magyar) jogosítvánnyal legfeljebb három hónapig lehet vezetni. Az alsó korhatár 18 év.

A közúti közlekedés során ajánlott különös óvatosságot tanúsítani, főként éjszakai vezetés esetén. A közutak szélesek, jó minőségűek, amelyek azonban nincsenek sávokkal ellátva. A közlekedés balkormányos, a KRESZ táblák azonosak az otthoniakkal. A megengedett sebesség autópályán 120 km/h, a többi sebességkorlátozás azonos a hazaival. A gyorshajtást szigorúan büntetik. A biztonsági öv használata kötelező. A katonai létesítmények, valamint a határok két kilométeres körzetében aknamezők találhatók, amelyeket rendszerint elkerítenek és életveszélyre figyelmeztető jelzésekkel látnak el. Ugyanakkor a kerítések gyakran rossz állapotúak, esetenként alig láthatók. Fotózni e területek közelében tilos! 

Közegészség, egészségügyi helyzet

Csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Az ajánlott védőoltásokról az Országos Epidemiológiai Intézet tud tájékoztatást adni.

A nagyobb városokban biztosított a modern orvosi ellátás, bel- és külföldi gyógyszerek a gyógyszertárakban beszerezhetők. Az orvosi és kórházi kezelés költségeit általában azonnal és készpénzben kell kifizetni. Elsősorban a fővárosban és környékén, több Magyarországon végzett orvos praktizál, akiket az ammani nagykövetség szükség esetén ajánlani tud. A két ország között 1981 óta - elsősorban a sürgősségi ellátást szabályozandó - egészségügyi megállapodás van hatályban. 

Munkaszüneti napok és ünnepek 2022-ben

Január 1. (Újév), április 17. (Húsvét), május 1. (A munka ünnepe), május 25. (A Függetlenség Napja), július 30. (iszlám Újév), október 8. (a Próféta születésnapja), december 25. (Karácsony). 

A Ramadán kezdete várhatóan április 2 vagy 3, az Eid-al Fitr május 2-5, az Eid al-Adha pedig július 8-12 közé esik. 

Egyéb