Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Kambodzsában Magyarország Hanoi nagykövetségének phnompeni irodája működik. | Felügyelő képviselet Hanoi

Aktuális:

2021. 04. 21.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm. rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Kambodzsai Királyság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a világjárvány miatt nem javasolja az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba.

1. Be lehet-e utazni az országba? IGEN. (bizonyos feltételekkel)

Újra lehetővé vált az e-vízummal történő belépés Kambodzsába, amely ezen a honlapon igényelhető. Ugyanakkor a járványügyi helyzet miatt nem javasoljuk a beutazást az országba. A beutazás részletes szabályait ebben a dokumentumban találja.

Normál útlevéllel rendelkezők esetében kötelező legalább 50.000 USD fedezetű biztosítás megkötése, amely az esetleges COVID–19 megbetegedéssel kapcsolatban felmerülő egészségügyi költségeket is fedezi. A 20 napra érvényes biztosítás költsége megközelítőleg 90 USD.

A beutazáskori tesztelés és a karantén költségeit áthárították a beutazókra. A repülőtéren a költségek fedezése érdekében minden beutazótól 2000 USD előleg befizetését kérik. A karantén, illetve a kórházból való elbocsájtást követően a költségek levonása után a maradék összeget visszafizetik.

Kambodzsa szárazföldi határait lezárták Thaiföld, Laosz és Vietnám irányába. Csak kijelölt átkelőhelyeken, és csak az áruforgalom számára biztosított a határátlépés.

2. Kell-e teszt? IGEN.

Utazás előtt 72 órán belül kell elvégezni a tesztet. A negatív eredményről szóló igazolást a tartózkodási ország egészségügyi engedéllyel rendelkező hatóságának kell kiállítania angol vagy francia nyelven

3. Kell-e regisztrálni? IGEN .

A Kambodzsában tartózkodó külföldiek regisztrációja kötelező egy erre a célra létrehozott okostelefon-alkalmazáson, amelynek neve „Kambodzsai rendszerben jelenlévő külföldiek” (Foreigners Present in Cambodia System – FPCS-GDI). Az FPCS-GDI elnevezésű ingyenes alkalmazás khmer, angol és kínai nyelven érhető el, letölthető az AppStore-ból és a Google Play-ről. A regisztráció kötelező, a regisztrációval nem rendelkezők esetében a tartózkodási engedély, illetve vízumhosszabbítási kérelmeket elutasítják. A regisztráció főszabály szerint a szállásadók kötelessége. Amennyiben ez nem megoldható, abban az esetben minden utasnak magát kell regisztrálnia.

Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, vele szemben büntetőjogi felelősségre-vonást helyeznek kilátásba. Ez vonatkozik azokra is, akik a karantén előírásokat megszegik.

4. Oltás: NINCS oltási kötelezettség egyelőre.

5. Karanténkötelezettség: VAN.

Beutazást követően kötelező a 14 napos karanténidőszak letöltése, amire a kijelölt hotelekben van lehetőség. Érkezést követően a reptéren egy elkülönített épületben minden utason koronavírus-tesztet végeznek, melynek eredményét már a hotelben lehet megvárni. Tünetmentesség esetén a karanténidőszak 13. napján végeznek újabb tesztet.

6. Üzleti célú beutazás feltételei

A meghívó félnek online szponzorálási kérelmet kell kitöltenie és benyújtania, amihez csatolnia kell a részletes programot a szálláshely, valamint a meglátogatni tervezett helyszínek megnevezésével. Az engedélyek beszerzésére az alábbi honlapokon van lehetőség:

A kérelmet általában egy-két munkanap alatt bírálják el, a támogató céget a Gazdasági és Pénzügyminisztérium hagyja jóvá, az Egészségügyi Minisztérium a részletes programtervet engedélyezi, majd ezt követően a kormány kiállítja a fizetési garancia igazolására vonatkozó engedélyt (Validation Certificate on Payment Guarantee), amely 30 napra lesz érvényes. A beutazóknak a dokumentumokat kinyomtatott formában kell magukkal vinniük, hogy belépéskor be tudják mutatni azokat. 

7. Kiutazás az országból

Amennyiben el kívánja hagyni az országot, kérjük lépjen kapcsolatba Magyarország hanoi nagykövetségével, mivel egyes területekre történő belépéshez és az ország elhagyásához külön engedély szükséges.

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozott mértékben megindult. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók. Phnom Penh – Szöul – Budapest (Asiana Airlines, Korean Air és LOT Polish Airlines), vagy Phnom Penh – Szingapúr – Amszterdam – Budapest útvonalon lehet Magyarországra eljutni. 

8. Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a vSzrKpGVhvYn9J0NJz3N54a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a uXSzUGVDGhFy32cTa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

9. Egyéb fontos információk:

Kambodzsában 2021. február 20-án kitört a járvány harmadik hulláma. Több tartományban, városban, így a fővárosban is jelentős korlátozásokat, kijárási tilalmat vezettek be. A lezárásokról Magyarország hanoi nagykövetségének honlapján tájékozódhat.

Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a Nagykövetséget vagy a Főkonzulátust, mert a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges karanténintézkedésekről a hatóságok nem adnak tájékoztatást.

Felhívjuk a Kambodzsában tartózkodók figyelmét, hogy érvényes tartózkodási engedély vagy vízum, valamint érvényes, a COVID–19 vírusfertőzöttség miatti orvosi kezelést is magába foglaló biztosítás hiányában komoly hatósági retorziók érhetik, illetve betegség esetén az orvosi kezelés költségeit mindenkinek saját költségén kell fedeznie. A 2020. január 1. után turista vízummal érkezett külföldi állampolgárok esetében a vízumhosszabbítás automatikus, a túltartózkodás miatt fizetendő büntetés kiszabását átmenetileg felfüggesztették. A büntetés alól nem mentesülnek azok, akiknek vízuma még 2020. április 1. előtt lejárt és azt nem hosszabbították meg. A túltartózkodás büntetési tétele minden túltartózkodott nap után 10 USD. 30 napon felüli túltartózkodás már nem egyenlíthető ki a repülőtéren kiutazáskor. Ebben az esetben az illetékes bevándorlási hivatalnál lehet csak a kiutazás engedélyezését kérelmezni.

Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején. A hatóságok előre nem látható intézkedéssel a közlekedést korlátozhatják, az ország egész területére vagy egy meghatározott részére beutazási tilalomról dönthetnek, illetve bárkivel - akár külföldiekkel szemben is - egészségügyi karantént rendelhetnek el.

Azon személyek, akik észlelik a légúti fertőzés tüneteit (láz, köhögés, nehézlégzés), valamint az elmúlt 14 nap során fertőzött területen jártak, vagy kapcsolatba léptek olyasvalakivel, aki ezekkel a tünetekkel bírt, kérjük, hogy vegyék fel a kapcsolatot az alábbi forródróton a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel:

Külföldiek számára fenntartott forródrót: 031 201 2345

Helyieknek és külföldieknek egyaránt fenntartott forródrót: 115

A koronavírushoz kapcsolódó ki-és beutazási rendelkezésekkel, hatósági intézkedésekkel, lezárásokkal kapcsolatban a legfrissebb információt Magyarország Hanoi Nagykövetségének honlapján talál.

Biztonság:

A külföldi turisták által leginkább látogatott helyeken - Phnom Penh, Siem Reap (Angkor Wat) - kívül egyéb vidéki utazás csak megbízható idegenvezetéssel tekinthető biztonságosnak. Sihanoukville-ben egyre több erőszakos bűncselekményt regisztrálnak. A Thaiföld és Kambodzsa közötti múltba nyúló határvita következtésben 2013-ig rendszeresen felfellángoltak a határ közelében mindkét oldalon civil áldozatokat is követelő fegyveres támadások. 2013-ben a Nemzetközi Bíróság döntött arról, hogy a Préah Vihéar templom (thaiul: Khaoi Pra Viharn) együttes Kambodzsához tartozik. E döntés következtében a térségbeli biztonsági helyzet javult, azonban az ott lévő taposóaknák miatt rendkívül veszélyes. A térségbe (ide értve a thai-kambodzsai teljes határszakaszt, Preah Vihear tartomány, Oddar Meanchey tartomány) tehát továbbra sem tanácsos utazni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Kambodzsa egyike azoknak az országoknak, ahol a legtöbb taposóakna található. Vidéken különösen Banteay Meanchey, Siem Reab (Siem Reap városát és Ankor templomait kivéve), Battambang, Kampong Thom és Pursat megyékben. A fent említett kambodzsai-thai határszakasz e tekintetben különösen veszélyes. Ezen okból nem tanácsos utazást tervezni a távolabbi régiókban található templomokhoz, főleg Phnom Kulen környékére. 

A 2013. júliusi választások óta rendszeresek a politikailag motivált tömegtüntetések, illetve ezek feloszlatása, javasoljuk ezek elkerülését. Fokozott elővigyázatosság javasolt a piacokon, napnyugtát követően, megvilágítatlan helyen, tengerparton, egyedül.

A Preah Vihear templom környéke, Preah Vihear és Oddar Meanchey tartományok kambodzsai-thai határövezete már régóta fokozott biztonsági kockázatot rejtő térség.

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Bűnözés:

A közbiztonság rossz, gyakori a zsebtolvajlás, lopás, fegyveres rablás. A lakosság körében elterjedt a fegyverviselet, előfordulnak utcai lövöldözések és leszámolásszerű gyilkosságok, noha ezek nem a külföldi turistákat célozzák. A bárokban, diszkókban, „karaoke” szórakozóhelyeken előfordulhat túlszámlázás, az italok manipulálása, altatószerek beadása, majd az áldozat kifosztása.

Kambodzsában magas az AIDS/HIV fertőzöttek aránya, tömeges a prostitúció, sok a gyermek prostituált. A kambodzsai rendőrség és az NGO-k kampányszerű rajtaütések során gyakran lepleznek le pedofil turistákat. Lehetőleg ne kezdeményezzenek beszélgetést gyermekprostituáltakkal vagy kerítőikkel, nagy a zsarolás veszélye. A kambodzsai törvények a pedofil jellegű cselekményeket (15 évesnél fiatalabb kiskorú sérelmére elkövetett szeméremsértő cselekmény) 1-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

A kábítószeres bűncselekmények súlyos büntetést vonhatnak maguk után. A kábítószerek valamennyi formájának fogyasztása tilos Kambodzsában. A kábítószer-fogyasztást, birtoklást, illetve kereskedést a kambodzsai szabályok rendkívül szigorúan, 10-20 év közötti szabadságvesztéssel és 2500-10.000 USD közötti pénzbüntetéssel sújtják. (A kambodzsai börtönkörülmények kifejezetten rosszak).

Felhívjuk továbbá a figyelmet a kulturális javak, nevezetesen régészeti leletek, szobrok, építészeti elemek, kereskedelmére vonatkozó szabályokra, miszerint a kulturális javak jogellenes megszerzése, illetve kivitele tilos, a szabályok megszegése 6 hónaptól 10 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Kambodzsából tervezett elutazás időpontját

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az ideiglenes útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Kambodzsából célországból tervezett elutazás időpontját

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a célországból tervezett elutazás időpontját! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az útlevél érvényességi idejére vonatkozó fent említett szabályt a dél-kelet ázsiai térség valamennyi országa alkalmazza, így amennyiben körutazásra indul, annak tervezése során figyelembe szükséges venni valamennyi érinteni kívánt országba való be-, illetve kiutazást!!!

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):  

Kambodzsa nem támaszt külön feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Javasoljuk ugyanakkor a szülők/törvényes képviselők, vagy ha csak egyik szülővel utazó kiskorú esetén a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelven elkészíteni, vagy angolra fordítani.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 
Magánútlevéllel történő Kambodzsába utazáshoz vízumra van szükség. A vízum beszerezhető a lakóhely szerint legközelebbi kambodzsai nagykövetség konzuli hivatalánál, továbbá Phnom Penh-ben és Siem Reap-ban érkezéskor a nemzetközi repülőtéren.

A turista célú beutazásra szóló vízum egyszeri belépésre jogosít, érvényességi ideje 30 nap. Az e-vízum igényléssel kapcsolatban részletes tájékoztató a Kambodzsai Külügyminisztérium honlapján található: www.evisa.gov.kh  

Vízum egyéb célú (pl.üzleti) beutazás esetén: 
Magánútlevéllel történő Kambodzsába utazáshoz vízumra van szükség. A vízum beszerezhető a lakóhely szerint legközelebbi kambodzsai nagykövetség konzuli hivatalánál. A lakóhelyéhez/tartózkodási helyéhez legközelebb eső kambodzsai nagykövetségekről az alábbi weboldalon tájékozódhat: www.embassy-worldwide.com/country/cambodia

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hatóságok a beléptető pecséten engedélyezett időtartamon felüli túltartózkodást pénzbüntetéssel sújtják, ez napi 10 USD megfizetését vonja maga után. 30 napnál hosszabb túltartózkodás esetén a pénzbüntetés megfizetését követő 7 napon belül el kell hagyni Kambodzsa területét.

FIGYELEM! Számos internetes oldal hirdet vízumot Kambodzsába, javasoljuk kizárólag a fenti, hivatalos kormányzati oldal használatát!

Kambodzsa és Thaiföld 2010 decemberében mindkét országba történő belépésre jogosító, vízum-megállapodást (ún. ACMECS) kötött, mely 2013 januárjában lépett hatályba. Ennek értelmében számos ország állampolgára közös vízummal látogathatja Kambodzsát és Thaiföldet. A megállapodás magyar állampolgárokra nem vonatkozik.

Házikedvencek beutazása:

Utazás előtt kérjük, konzultáljon állatorvosával.
További információ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján, illetve a Pettravel.com oldalon

Vám:

www.cambodia-airports.aero/en/passenger-guide/customs-security/arrival#anchor
www.customs.gov.kh/laws-and-regulations

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója   

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

A Phnom Penh-i EU-képviseletek megállapodása értelmében a bajba jutott magyar állampolgárok a német nagykövetséghez fordulhatnak segítségért:

cím: No 76-78, Street 214 (7, Rue Yougoslavie) Phnom Penh,
tel: +855-(0)23-216 193; 216 381, 
ügyeleti tel (mobil): +855-(0)12-818 202, 
fax: +855-(0)23-427 746, 
e-mail: zdectaGyFyvb32MzaW5mb0BwaG5vbS1wZW5oLmRpcGxvLmRl

A távolság okán konzuli segítség nyújtása, útlevél pótlása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Javasoljuk, hogy okmányaikat, értékeiket a szállodai páncélban, vagy a recepció által javasolt módon helyezzék biztonságba és csak útlevelük adatlapjának fénymásolatát tartsák maguknál!

Útlevél elvesztése/eltulajdonítása esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést – erről jegyzőkönyvet kérve - a legközelebbi rendőrségen és lépjenek kapcsolatba a Phnom Penh-i német nagykövetséggel, amely a hanoi magyar nagykövetséggel együttműködésben a hazautazást lehetővé tévő ETD (Emergency Travel Document) okmányt állít ki. Ezen okmány kézhezvételét követően, a kilépő engedély/vízum megszerzése érdekében jelentkezni szükséges a kambodzsai idegenrendészeti hatóságnál.

Pénznem: Kambodzsai Riel (KHR). 

Időjárás: Az éghajlat trópusi, a monszunidőszak májustól októberig tart. Az utazók számára leginkább a november - március közötti időszak a kedvező. Ekkor a páratartalom viszonylag alacsony, a hőmérséklet nem túlságosan meleg, kevés az eső. Június  és október között rendkívül sok a csapadék.

Kambodzsában leginkább az esős évszakban (június-november) jelentkező áradásokkal, földcsuszamlásokkal kell számolni. A száraz évszak novembertől márciusig tart.

Az időjárással kapcsolatban az alábbi honlapokon tájékozódhat:
Meteorológiai Világszervezet: http://severe.worldweather.org
MET: www.metoffice.gov.uk/weather/tropicalcyclone 

Közlekedés: Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közlekedésbiztonság különösen rossz. A közúti balesetek kiemelkedő arányára tekintettel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önálló gépjárművezetés (ide értve a motorozást is) kellő helyismerettel nem rendelkezőknek, még akkor sem tanácsos, ha egyébként rutinos vezetők. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy Kambodzsában történő járművezetéshez a nemzetközi vezetői engedély alapján kambodzsai jogosítványt szükséges kérelmezni. 

A közúti közlekedés gátja – többek között - a taposóakna-veszély, a veszélyeztetett területek gyakran jelöletlenek. Nem javasolt helyi vezető nélküli autót bérelni, vidéken a főútvonalakról letérni, a templom-komplexumok környékén elhagyni a látogatásra kijelölt helyszíneket. 

Az országban jelentős útkorszerűsítési program indult, amelynek keretében a Phnom Penh- Siem Reap, illetve a Phnom Penh-Sihanoukville főutakat felújították. Ugyanakkor egyes országrészek (Mondolkiri, Ratanakiri) különösen az esős évszakban csak nehezen, vagy egyáltalán nem közelíthetők meg.

Motorkerékpár használata nem javasolt! Motorbérlés esetén gyakran kérik a külföldiek útlevelét garanciaként. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy útlevelüket soha semmilyen okból ne adják át garanciaként!

Az utak, járművek műszaki állapota és a vezetők hiányos ismeretei miatt szintén nem tanácsos motorkerékpár-taxit igénybe venni. Bukósisak használata egyébként kötelező!

Légi közlekedés:

Laoszból Kambodzsa csak légi úton közelíthető meg, mivel a két ország közötti határ laoszi oldalát a külföldiek számára időről-időre lezárják. Kambodzsából Laoszba való utazáshoz a vízumot az utazást megelőzően szükséges beszerezni.

Vallási és viselkedési kultúra: Kambodzsai tartózkodás alatt Tanácsos tehát körültekintően eljárni, különösen a nemzeti ünnepek idején:

  • Halottak Napja (Pchum Ben): szeptember 15-30.
  • Víz ünnepe: november 1-10.
  • Kmer Újév: április 10-15.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a 2016. augusztus 1-jén hatályba lépett szabályra, miszerint a templomok, illetve vallási műemlékek csak szigorú öltözködési szabályok betartása mellett látogathatók! Úgy a férfiak, mint a nők számára a vállakat takaró, illetve legalább térdig érő szoknya, ruha, nadrág az elvárt viselet. A nem megfelelően öltözött látogatóknak a belépést megtiltják.

Katonai létesítményeket, repülőtereket, pályaudvarokat nem szabad fényképezni.

Kérjünk engedélyt, mielőtt emberekről, különösen szerzetesekről fotót készítenénk.   

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi infrastruktúra Kambodzsában elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. A fővárosban európai színvonalú alapellátást biztosító SOS Nemzetközi Klinika működik (International SOS Medical Clinic: 161, rue 51 CCN Phnom Penh, Tel: 023 216 911 - Mob: 012 816 911), a kórházi kezelést igénylő eseteket azonban Bangkokba irányítják.

Az SOS Klinika szolgáltatásai költségesek, utazás előtt ajánlott átfogó betegség- és balesetbiztosítást kötni. A gyógyszertárakban árult termékek minősége változó. Ajánlatos a rendszeresen szedett gyógyszerekből az utazás időtartamára elegendő mennyiséget magunkkal vinni.

Tömeges fertőző betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, azonban az árvizek következtében előfordulásuk időszakosan megnövekszik (malária, dengue-láz, sárgaláz, tífusz). Előfordulhat élelmiszer-eredetű, élősködő és más fertőző betegségek járványszerű megjelenése (beleértve a kolera, hepatitis, tuberkulózis és veszettség). Az árvizek idején megnövekszik a dengue, és az ahhoz hasonló tünetekkel járó chikungunya vírusfertőzések előfordulása. Ezen szúnyogok által terjesztett vírusok ellen nincs védőoltás, riasztószerekkel lehet védekezni.

Utazás előtt javasoljuk, konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal.

A csapvíz nem iható! A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital ellátás megoldott, kerüljék a jégkockafogyasztást.

Felhívjuk főként gyermekekkel utazó állampolgárainak figyelmét, kerüljék el Kambodzsa fejletlen vidékeit, az utcai ételárusokat, fokozottan ügyeljenek a higiéniás viszonyokra, és csak megbízható forrásból származó ételt fogyasszanak. Étkezéseknél kizárólag alaposan hőkezelt - megfőzött, átsütött - állati eredetű készítményeket fogyasszanak, lehetőleg ne utcai árusoknál, kifőzdékben.

Egyéb információ:

Kambodzsa Berlini Nagykövetsége
Felügyelő képviselet Hanoi