Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Kambodzsában Magyarország Hanoi Nagykövetségének Phnom Penh-i Irodája működik. | Felügyelő képviselet Hanoi

Aktuális:

2022. 05. 17.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Kambodzsa biztonsági besorolása III. biztonsági besorolási kategória.Tájékoztatjuk, hogy Preahvihir (Preah Vihear) templom környéke; Preahvihir (Preah Vihear) és Udámincsáj (Oddar Meanchey) tartomány kambodzsai–thai határövezete az utazás és ott tartózkodás szempontjából továbbra is a II-es, fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájában maradnak.

a. Be lehet-e utazni az országba? IGEN.

A beutazásra magánútlevéllel utazó magyar állampolgárok esetén csak  érvényes vízum birtokában kerülhet sor. A vízumkérelmek a kambodzsai nagykövetségeken, vagy konzulátusokon, illetve elektronikusan is benyújthatók (e-vízum:  https://www.evisa.gov.kh/), emellett lehetőség van érkezéskor a reptéren, illetve a nagyobb határátkelőhelyeken is a  vízum (Visa On Arrival, VOA) felvételére.

Eltérő járványügyi beutazási szabályok vonatkoznak a tejesen oltott – az adott vakcina WHO által előírt (https://covid19.trackvaccines.org/agency/who/) valamennyi dózisával beoltott –, vagy az oltatlan, illetve  részlegesen oltott beutazókra. Javasolt az oltottságot igazoló okmány kiadásakor tisztázni, hogy teljesen oltottnak számít-e az okmány birtokosa. (https://www.mfaic.gov.kh/covid-19

Teljes oltottság esetén az utasnak rendelkeznie kell a teljes oltottságát igazoló hivatalos okmánnyal/igazolással, melyen szerepelnie kell a kiállító aláírásának és pecsétjének. Az igazolást a belépéskor kötelező bemutatni, amit a hatóságok ellenőriznek. Teljes oltottság esetén a kambodzsai hatóságok a beutazáshoz nem kérnek az utazás előtt 72 órával kiállított negatív RT-PCR-teszteredményt, illetve az országba való belépéskor nem végeznek gyorstesztet. Járványügyi szempontból az utas az oltottságát hitelesen igazoló okmánnyal korlátozás nélkül beléphet, illetve folytathatja az útját az országon belül. Ettől függetlenül, a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium javasolja az utasoknak, hogy beutazás előtt végezzek el saját magukon egy gyorstesztet. Hat éven aluli gyermekek részére nem kell oltási igazolást bemutatni szülői kíséret mellett. https://www.khmertimeskh.com/501011457/ministry-of-health-announces-procedures-for-preventing-covid-19-infection-for-travelers-to-cambodia/; https://www.facebook.com/MinistryofHealthofCambodia/ 

Oltatlanság vagy részleges oltottság esetén a beutazást követően az utas köteles 1000 (egyezer) USD-t letétbe helyezni és 7 napra karanténba vonulni a határőrizeti szervek által közölt helyen. Az utas köteles együttműködni a hatóságokkal és követni az utasításaikat. A letétből levonják a karanténnal kapcsolatos költségeket és a maradékot visszaadják. A karantén végén tesztet végeznek és annak függvényében lehet elhagyni a karantént. https://www.khmertimeskh.com/501011457/ministry-of-health-announces-procedures-for-preventing-covid-19-infection-for-travelers-to-cambodia/; https://www.facebook.com/MinistryofHealthofCambodia/ 

Ha valaki időközben saját magán a COVID–19 fertőzésre jellemző tüneteket észlel (láz, köhögés, nehéz légzés, torokfájás, szagérzékelés csökkenése, orrfolyás stb.), köteles azonnal  jelenteni az erre létrehozott forródróton (115). A kambodzsai hatóságok javasolják a magán  útlevéllel rendelkezők számára 50 000 USD fedezetű biztosítás megkötését, amely az esetleges COVID–19 megbetegedéssel kapcsolatban felmerülő egészségügyi költségeket is fedezi, a biztosítás megkötése azonban nem kötelező. A külföldi turisták és utazók a kambodzsai Forte Insurance Company által képviselt biztosítási konzorciumnál is tudnak biztosítást vásárolni a https://forteinsurance.com/covid-19-insurance weboldalon megadott feltételek szerint. Felhívjuk a figyelmet az esetleges kórházi kezelés és ellátás magas költségeire, illetve a kórházak kedvezőtlen körülményeire.

Kambodzsa tengeri, illetve szárazföldi határait megnyitották minden határos ország felé a személyforgalom számára is. Felhívjuk a figyelmet, hogy szárazföldi határátlépésnél célszerű a nagyobb, és ezáltal felszereltebb határátkelőket választani, illetve előzőleg érdeklődni. Javasoljuk, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban tájékozódjon a legközelebbi/tartózkodási ország szerinti kambodzsai külképviseleten is. A Magyarországra akkreditált kambodzsai külképviselet Berlinben található.

b. Kell-e teszt? NEM. 

c. Kell-e regisztrálni? IGEN.

A Kambodzsába érkezést követően a külföldiek tartózkodásának regisztrációja kötelező, ami főszabály szerint a szállásadók kötelessége. Amennyiben ez nem megoldható, abban az esetben minden utasnak magát kell regisztrálnia egy erre a célra létrehozott okostelefon-alkalmazáson, amelynek neve „Kambodzsai rendszerben jelenlévő külföldiek” (Foreigners Present in Cambodia System – FPCS-GDI). Az FPCS-GDI elnevezésű ingyenes alkalmazás khmer, angol és kínai nyelven érhető el, letölthető az AppStore-ból és a Google Play-ről. A regisztrációval nem rendelkezők esetében a tartózkodási engedélyre vonatkozó, illetve vízumhosszabbítási kérelmeket elutasítják. 

A beutazásnál az utasnak beutazási nyomtatványt (immigration form), vámnyilatkozatot (customs form) és egészségügyi nyilatkozatot (health form) kell kitöltenie. Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, vele szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeznek kilátásba. Ez vonatkozik azokra is, akik a karanténelőírásokat megszegik.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Oltottsági kötelezettség nincs, de aki teljes oltottsággal rendelkezik, annak nincs kötelező karantén előírva. A beutazáskor bemutatott teljes oltottságot igazoló okmány alapján szabadon tartózkodhat az országban. Teljes oltottságnak számít, ha a WHO adott vakcinára vonatkozó (https://covid19.trackvaccines.org/agency/who/) előírása szerint valamennyi dózis beadásra került. A határőrizeti szervek tájékoztatása szerint a Szputnyik–V vakcinával oltottak is oltottnak számítanak megfelelő igazolás esetén.

e. Oltatlanokra vagy nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Lásd az a. pontban jelzett szabályokat.

f. Karanténkötelezettség: oltatlanok, vagy részlegesen oltottak esetében VAN (jelenleg 7 nap).

Ha az utas beutazáskor nem tudja igazolni a teljes oltottságát, köteles együttműködni az egészségügyi és egyéb releváns hatóságokkal a további intézkedéseket illetően. (www.moh.gov.kh; https://www.facebook.com/MinistryofHealthofCambodia/

g. Üzleti célú beutazás feltételei

Járványügyi szempontból nincs külön rendelkezés az üzleti célú beutazásokra, az előzőekben jelzett szabályok az irányadók. 

Üzleti vízum beszerzéséhez a meghívó félnek online szponzorálási kérelmet kell kitöltenie és benyújtania, amihez csatolnia kell a részletes programot a szálláshely, valamint a meglátogatni tervezett helyszínek megnevezésével. Az engedélyek beszerzésére az alábbi honlapokon van lehetőség:

A kérelmet általában egy-két munkanap alatt bírálják el, a támogató céget a Gazdasági és Pénzügyminisztérium hagyja jóvá, az Egészségügyi Minisztérium a részletes programtervet engedélyezi, majd ezt követően a kormány kiállítja a fizetési garancia igazolására vonatkozó engedélyt (Validation Certificate on Payment Guarantee), amely 30 napra lesz érvényes. A beutazóknak a dokumentumokat kinyomtatott formában kell magukkal vinniük, hogy belépéskor be tudják mutatni azokat. 

h. Tranzitálási szabályok: Tranzitálásra nincs lehetőség

i. Beutazási feltételek alóli mentesség: (magánútlevéllel utazók esetén) nincs

j. Egyéb hasznos információ: 

Felhívjuk a Kambodzsában tartózkodók figyelmét, hogy a tartózkodási engedély vagy vízum lejárta utáni túltartózkodás miatt büntetést kell fizetni, melynek tétele minden túltartózkodott nap után 10 USD 30 napon felüli túltartózkodás már nem egyenlíthető ki a repülőtéren kiutazáskor. Ebben az esetben csak az illetékes bevándorlási hivatalnál lehet a kiutazás engedélyezését kérelmezni.

A jelenleg utasokat fogadó kambodzsai nemzetközi repterek hivatalos honlapja:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel a kambodzsai utazásukra, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején. 

Javasoljuk, hogy szállásfoglalás esetén ellenőrizzék, hogy a szálloda nem függesztette-e fel tevékenységét, rendben fogad-e vendégeket, mert számos szálloda esetén a népszerű internetes oldalakon a foglalás működőnek tűnik, de a szálloda valójában nem üzemel. Hasonló helyzet előfordulhat más szolgáltatókkal is.

Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy kambodzsai utazásához köt-e biztosítást, illetve ha igen, mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek.

Azon személyek, akik észlelik a légúti fertőzés tüneteit (láz, köhögés, nehézlégzés, orrfolyás stb), valamint a megelőző 14 nap során fertőzött területen jártak, vagy kapcsolatba léptek olyasvalakivel, aki ezekkel a tünetekkel bírt, kérjük, hogy vegyék fel a kapcsolatot az alábbi forródróton a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel:

Külföldiek számára fenntartott forródrót: 031 201 2345

Helyieknek és külföldieknek egyaránt fenntartott forródrót: 115

Szükség esetén PCR tesztet a Phnom Penh-i Pasteur Intézetben lehet csináltatni. Sziemreapban (Siem Reap) szintén végezhető teszt, de Phnom Penhből való kiutazás esetén ez nem javasolt, mert gyakran késik a teszteredmény.

Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a Hanoi Nagykövetség Phnom Penh-i Irodáját, mert a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges karanténintézkedésekről a hatóságok nem adnak tájékoztatást.

2. Kiutazás Kambodzsából 

Az országból kifelé történő személyszállítás akadálytalan, a kereskedelmi légi forgalom fokozatosan bővül.. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók. A kambodzsai  hatóságok szerint a kiutazáshoz szükséges esetleges tesztet, az előzetes járványügyi (online) regisztrációt, illetve a kötelező biztosítást illetően a célország/tranzitország szabályai, illetve a légitársaság előírásai irányadóak, melyek folyamatosan változnak. Az eddigi gyakorlat szerint az oltottsági igazolások megléte azonban nélkülözhetetlen minden desztináció esetén. Kiutazás előtt mindenképpen javasolt a légitársaságnál, illetve a reptéri igazgatóságnál is tájékozódni a célországra, illetve tranzitországra vonatkozó pontos szabályokat illetően.

3. Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a HGOOYHfJarnqGoBq3MW3a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a UQedgBoBPZA2Tia29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok: 

Kambodzsában 2022. március közepétől további könnyítéseket vezettek be a COVID–19 intézkedések tekintetében. Az általános járványügyi szabályok figyelembe vétele mellett (távolságtartás, maszk viselése, kötelező hőmérsékletmérés és kézfertőtlenítés stb.) a középületek, piacok, üzletek, éttermek, szórakozóhelyek stb. látogathatók, de sokak továbbra is zárva tartanak. Az országon belüli közlekedés nem korlátozott, azonban figyelemmel kell lenni a biztonsággal és járványügyi helyzettel kapcsolatos óvintézkedésekre.

A könnyítések ellenére javasoljuk a járványt megelőző intézkedések szigorú betartását az esetleges megbetegedések elkerülése érdekében.

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Kambodzsa biztonsági besorolása III. biztonsági besorolási kategória.Tájékoztatjuk, hogy Preahvihir (Preah Vihear) templom környéke; Preahvihir (Preah Vihear) és Udámincsáj (Oddar Meanchey) tartomány kambodzsai–thai határövezete az utazás és ott tartózkodás szempontjából továbbra is a II-es, fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájában maradnak.

A külföldi turisták által leginkább látogatott helyeken – Phnom Penh, Sziemreap (Siem Reap), Angkorvat (Angkor Wat) – kívül egyéb vidéki utazás csak megbízható idegenvezetéssel tekinthető biztonságosnak. . A Thaiföld és Kambodzsa közötti, múltba nyúló határvita következtében 2013-ig rendszeresen, mindkét oldalon fel-fellángoltak a határ közelében civil áldozatokat is követelő fegyveres támadások. 2013-ban a Nemzetközi Bíróság döntött arról, hogy a Preahvihir (Preah Vihear) templomegyüttes  Kambodzsához tartozik. E döntés következtében a térségbeli biztonsági helyzet javult, azonban az ott lévő taposóaknák miatt rendkívül veszélyes az ott-tartózkodás. A térségbe (ide értve a thai–kambodzsai teljes határszakaszt) tehát továbbra sem tanácsos utazni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Kambodzsa egyike azoknak az országoknak, ahol a legtöbb taposóakna található. Vidéken különösen a következő tartományokban: Bontejmencsej (Banteay Meanchey), Sziemreap (Siem Reap) – kivéve Sziemreap várost és Angkorvat templomait –, Battambang, Kampong Thom és Purszat (Pursat). A korábban említett kambodzsai–thai határszakasz e tekintetben különösen veszélyes. Ezen okból nem tanácsos utazást tervezni a távolabbi régiókban található templomokhoz, főleg Phnom Kulen környékére.

Bűnözés:

A közbiztonság rossz, gyakori a zsebtolvajlás, lopás, fegyveres rablás. A lakosság körében elterjedt a fegyverviselet, előfordulnak utcai lövöldözések és leszámolásszerű gyilkosságok, noha ezek nem a külföldi turistákat célozzák. A bárokban, diszkókban, karaoke-szórakozóhelyeken előfordulhat túlszámlázás, az italok manipulálása, altatószerek beadása, majd az áldozat kifosztása.

Kambodzsában magas a HIV-fertőzöttek aránya, tömeges a prostitúció, sok a gyermekprostituált. A kambodzsai rendőrség és az NGO-k kampányszerű rajtaütések során gyakran lepleznek le pedofil turistákat. Lehetőleg ne kezdeményezzenek beszélgetést gyermekprostituáltakkal vagy kerítőikkel, nagy a zsarolás veszélye. A kambodzsai törvények a pedofil jellegű cselekményeket (15 évesnél fiatalabb kiskorú sérelmére elkövetett szeméremsértő cselekmény) 1–10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

A kábítószeres bűncselekmények súlyos büntetést vonhatnak maguk után. A kábítószerek valamennyi formájának fogyasztása tilos Kambodzsában. A kábítószer-fogyasztást, -birtoklást, illetve -kereskedést a kambodzsai szabályok rendkívül szigorúan, 10–20 év közötti szabadságvesztéssel és 2500–10.000 USD közötti pénzbüntetéssel sújtják. (A kambodzsai börtönkörülmények kifejezetten rosszak).

Felhívjuk továbbá a figyelmet a kulturális javak, nevezetesen régészeti leletek, szobrok, építészeti elemek kereskedelmére vonatkozó szabályokra, miszerint a kulturális javak jogellenes megszerzése, illetve kivitele tilos, a szabályok megszegése 6 hónaptól 10 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Kambodzsából tervezett elutazás időpontját

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az ideiglenes útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Kambodzsából tervezett elutazás időpontját

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a célországból tervezett elutazás időpontját! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az útlevél érvényességi idejére vonatkozó fent említett szabályt a délkelet-ázsiai térség valamennyi országa alkalmazza, így amennyiben körutazásra indul, annak tervezése során figyelembe szükséges venni valamennyi érinteni kívánt országba való be-, illetve kiutazást!

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

Kambodzsa nem támaszt külön feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Javasoljuk ugyanakkor a szülők/törvényes képviselők, vagy csak az egyik szülővel utazó kiskorú esetén a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát, valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelven elkészíteni vagy angolra fordítani.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

Kambodzsába magyar állampolgárok magánútlevéllel történő beutazáshoz vízumra van szükség. A vízum beszerezhető a lakóhely szerint legközelebbi kambodzsai nagykövetség konzuli hivatalánál (www.embassy-worldwide.com/country/cambodia), online (https://www.evisa.gov.kh/), vagy az országba történő érkezéskor egyes határátkelőhelyeken (visa-on-arrival/VOA). 

A turista célú beutazásra szóló vízum egyszeri belépésre jogosít, érvényességi ideje 30 nap. www.evisa.gov.kh 

Vízum egyéb célú (pl.üzleti) beutazás esetén: 
Magánútlevéllel történő Kambodzsába utazáshoz vízumra van szükség. A vízum beszerezhető a lakóhely szerint legközelebbi kambodzsai nagykövetség konzuli hivatalánál. A lakóhelyéhez/tartózkodási helyéhez legközelebb eső kambodzsai nagykövetségekről az alábbi weboldalon tájékozódhat: www.embassy-worldwide.com/country/cambodia

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hatóságok a beléptetőpecséten engedélyezett időtartamon felüli túltartózkodást pénzbüntetéssel sújtják, ez napi 10 USD megfizetését vonja maga után. 30 napnál hosszabb túltartózkodás esetén a pénzbüntetés megfizetését követő 7 napon belül el kell hagyni Kambodzsa területét.

Kambodzsa és Thaiföld 2010 decemberében mindkét országba történő belépésre jogosító vízummegállapodást (ún. ACMECS) kötött, mely 2013 januárjában lépett hatályba. Ennek értelmében számos ország állampolgára közös vízummal látogathatja Kambodzsát és Thaiföldet. A megállapodás magyar állampolgárokra nem vonatkozik.

Házikedvencek beutazása:

Utazás előtt kérjük, konzultáljon állatorvosával.
További információ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján, illetve a Pettravel.com oldalon

Vám:

www.customs.gov.kh/laws-and-regulations

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója   

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

A  bajba jutott magyar állampolgárok Magyarország Hanoi Nagykövetségének Phnom Penh-i Irodájához fordulhatnak segítségért. 

Cím: Hotel Cambodiana, 313 Sisowath Quay, Chakto Mukh, Doun Penh, Phnom Penh 120207, Kingdom of Cambodia

Bakos István konzul 

E-mail: nQfKKa20zY29uc3VsYXRlLmhvaUBtZmEuZ292Lmh1

Tel: +855-(0)92-508595 (khmer, angol, francia)

C.P.: +855-(0)92-209474 (magyar, angol)

Javasoljuk, hogy okmányaikat, értékeiket a szállodai páncélszekrényben, vagy a recepció által javasolt módon helyezzék biztonságba és csak útlevelük adatlapjának fénymásolatát tartsák maguknál!

Útlevél elvesztése/eltulajdonítása esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést - erről jegyzőkönyvet kérve - a legközelebbi rendőrségen, és lépjenek kapcsolatba a Phnom Penh-i Irodánkkal. 

Pénznem: kambodzsai riel (KHR). Az USD-t készpénzben és kártyával való fizetés során is széles körben elfogadják.

Időjárás: az éghajlat trópusi, a monszunidőszak májustól októberig tart. Június  és október között rendkívül sok a csapadék. Kambodzsában a leginkább esős időszakban (június-november) áradásokkal, földcsuszamlásokkal kell számolni. A száraz évszak novembertől márciusig tart, az utazók számára leginkább ez az időszak a kedvező - ekkor a páratartalom viszonylag alacsony, a hőmérséklet nem túlságosan meleg, kevés az eső.

Az időjárással kapcsolatban az alábbi honlapokon tájékozódhat:

Meteorológiai Világszervezet: http://severe.worldweather.org
MET: www.metoffice.gov.uk/weather/tropicalcyclone 

Közlekedés: felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közlekedésbiztonság különösen rossz. A közúti balesetek kiemelkedő arányára tekintettel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önálló gépjárművezetés (ide értve a motorozást is) kellő helyismerettel nem rendelkezőknek még akkor sem tanácsos, ha egyébként rutinos vezetők. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy Kambodzsában történő járművezetéshez a nemzetközi vezetői engedély alapján kambodzsai jogosítványt szükséges kérelmezni. 

A közúti közlekedés gátja – többek között - a taposóakna-veszély, a veszélyeztetett területek gyakran jelöletlenek. Nem javasolt helyi vezető nélküli autót bérelni, vidéken a főútvonalakról letérni, a templom-komplexumok környékén elhagyni a látogatásra kijelölt helyszíneket. 

Az országban jelentős útkorszerűsítési program indult, amelynek keretében a Phnom Penh-Sziemreap (Siem Reap), illetve a Phnom Penh-Szihanukvil (Sihanoukville) főutat felújították. Ugyanakkor egyes országrészek (Mondolkiri, Ratanakiri), különösen az esős évszakban csak nehezen, vagy egyáltalán nem közelíthetők meg.

Motorkerékpár használata nem javasolt! Motorbérlés esetén gyakran kérik a külföldiek útlevelét garanciaként.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy útlevelüket soha semmilyen okból ne adják át garanciaként!

Az utak, járművek műszaki állapota és a vezetők hiányos ismeretei miatt szintén nem tanácsos motorkerékpár-taxit igénybe venni. A bukósisak használata kötelező!

Vallási és viselkedési kultúra: kambodzsai tartózkodás alatt tanácsos körültekintően eljárni, különösen a nemzeti ünnepek idején:

  • ősök napja (Pcsumban, Pchum Ben): 15 napos mozgó ünnep szeptember-októberben;
  • vízünnep: az esős évszakot lezáró mozgó ünnep november folyamán;
  • khmer újév: az aratási időszak vége, április 13 vagy 14.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a 2016. augusztus 1-jén hatályba lépett szabályra, miszerint a templomok, illetve vallási műemlékek csak szigorú öltözködési szabályok betartása mellett látogathatók! Úgy a férfiak, mint a nők számára a vállakat takaró, illetve legalább térdig érő szoknya, ruha, nadrág az elvárt viselet. A nem megfelelően öltözött látogatóknak a belépést megtiltják.

Katonai létesítményeket, repülőtereket, pályaudvarokat nem szabad fényképezni.

Kérjünk engedélyt, mielőtt emberekről, különösen szerzetesekről fotót készítenénk!

Közegészség, egészségügyi helyzet: az egészségügyi infrastruktúra Kambodzsában elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. A fővárosban európai színvonalú alapellátást biztosító SOS Nemzetközi Klinika működik (International SOS Medical Clinic: 161, rue 51 CCN Phnom Penh, Tel: 023 216 911 - Mobil: 012 816 911), a kórházi kezelést igénylő eseteket azonban Bangkokba irányítják.

Az SOS Klinika szolgáltatásai költségesek, utazás előtt ajánlott átfogó betegség- és balesetbiztosítást kötni. A gyógyszertárakban árult termékek minősége változó, az árusított gyógyszerek nem mindenhol biztonságosak. Ajánlatos a rendszeresen szedett gyógyszerekből az utazás időtartamára elegendő mennyiséget magunkkal vinni.

Tömeges fertőző betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, azonban az árvizek következtében előfordulásuk időszakosan megnövekszik (malária, dengue-láz, sárgaláz, tífusz). Előfordulhat élelmiszereredetű, élősködő és más fertőző betegségek járványszerű megjelenése (pl. kolera, hepatitisz, tuberkulózis és veszettség). Az árvizek idején megnövekszik a vírusfertőzések előfordulása (pl. dengue-láz és az ahhoz hasonló tünetekkel járó chikungunya-láz). Ezen, szúnyogok által terjesztett vírusok ellen nincs védőoltás, riasztószerekkel és megfelelő ruházattal lehet védekezni.

Utazás előtt javasoljuk, konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal.

A csapvíz nem iható! Palackozott víz és üdítőitalok széles körben elérhetők.

Felhívjuk főként gyermekekkel utazó állampolgárainak figyelmét, kerüljék el Kambodzsa fejletlen vidékeit, az utcai ételárusokat, fokozottan ügyeljenek a higiénés viszonyokra, és csak megbízható forrásból származó ételt fogyasszanak. Étkezéseknél kizárólag alaposan hőkezelt - megfőzött, átsütött - állati eredetű készítményeket fogyasszanak, lehetőleg ne utcai árusoknál, kifőzdékben.

Egyéb információ:

Kambodzsa Berlini Nagykövetsége
Felügyelő képviselet Hanoi