Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.03.04. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Kambodzsában Magyarország Hanoi nagykövetségének phnompeni irodája működik. | Felügyelő képviselet Hanoi

Aktuális:

2020. 11. 25.
Beutazás Kambodzsába:

Jelenleg a rövid távú beutazás nem lehetséges Kambodzsába, mivel a beutazáshoz szükséges e-vízum és a határon történő vízumkiadás határozatlan időre felfüggesztésre került minden külföldi állampolgár esetében. Vízumot csak az illetékes kambodzsai külképviseleteken lehet igényelni. A feltételekről érdeklődjenek a Kambodzsai Királyság berlini Nagykövetségén. Turista célú vízumot még az illetékes nagykövetségen sem lehet igényelni, a turista célú beutazás Kambodzsába jelenleg nem lehetséges.

2020. november 18- án új beutazási szabályokat vezettek be a kambodzsai hatóságok. 

Kérjük az alábbi linken elérhető dokumentumot figyelmsen olvassa át!

Kambodzsa szárazföldi határait lezárták Thaiföld, Laosz és Vietnám irányába. Csak kijelölt átkelőhelyeken, és csak az áruforgalom számára biztosított a határátlépés.

Kambodzsából való kiutazás és belföldi közlekedés:

Az országon belül a közlekedés már helyre állt. Azonban a járványveszély szempontjából a biztonságosabb, kevésbé zsúfolt közlekedési eszközöket ajánljuk (pl, minibusz, taxi stb). 

Kambodzsa repterei továbbra is csak korlátozottan fogadnak légijáratokat. Jelenleg a régióban fennálló tranzit korlátozások miatt, csak a következő útvonalak és járatok működnek Európa irányába: Phnompen -Szöul -  Amszterdam-Budapest, Phnompen - Szöul - Frankfurt - Budapest, vagy Phnompen - Szöul - Párizs - Budapest, Phnompen - Taipei - Bécs - Budapest. Előreláthatólag újabb járatok indítása nem várható. A Qatar légitársaság szintén indít járatokat Phnompen-Szöul-Doha-Budapest viszonylatban, de ritkán, és bizonytalanul, azaz a járatok halasztása elég gyakori. A fent vázolt útvonalak és légitársságok esetében mindig célszerű a légitársság saját honlapján tájékozódni. 

A magyar állampolgárok jelenleg csak a fent vázolt útvonalakon tudnak hazajutni. Az ezzel kapcsolatos információkat folyamatosan frissítjük.

Kambodzsában tartózkodók figyelmébe:

Felhívjuk a Kambodzsában tartózkodók figyelmét, hogy érvényes tartózkodási engedély vagy vízum, valamint érvényes a Covid-19 vírusfertőzöttség miatti orvosi kezelést is magába foglaló biztosítás hiányában komoly hatósági retorziók lehetnek, illetve betegség esetén az orvosi kezelés költségeit mindenkinek saját költségén kell fedeznie. A túltartózkodás büntetési tétele, minden túltartózkodott nap után 10 usd. 30 napon felüli túltartózkodás már nem egyenlíthető ki a repülőtéren kiutazáskor. Ebben az esetben az illetékes bevándorlási hivatalnál lehet csak a kiutazás engedélyezését kérelmezni.

FONTOS: A Kambodzsában tartózkodó külföldiek regisztrációja kötelező egy erre a célra létrehozott okostelefon-alkalmazáson, amelynek neve „Kambodzsai rendszerben jelenlévő külföldiek - Általános Bevándorlási Minisztérium (FPCS-GDI)”. Az FPCS-GDI elnevezésű ingyenes alkalmazás, khmer, angol és kínai nyelven érhető el, letölthető az Apple Store-ból és a Google Play-ről. A regisztráció kötelező, azt követően a tartózkodási engedély, illetve vízumhosszabbítási kérelmeket a regisztrációval nem rendelkezők esetében elutasítják. A regisztráció elvégzését főszabály szerint a szállásadóknak kötelessége elvégezni. Amennyiben ez nem járható, úgy mindenkinek saját magának kell regisztrálnia.

A 2020. január 1. után turista vízummal érkezett külföldi állampolgárok esetében a vízumhosszabbítás automatikus, a túltartózkodás miatt fizetendő büntetés kiszabását átmenetileg felfüggesztették. A büntetés alól nem mentesülnek azok, akiknek vízuma még április1. előtt lejárt, és azt nem hosszabbították meg. Normál esetben a túltartózkodás alkalmával naponként 10 USD büntetéssel kell számolni, azaz 10 nap túl tartózkodás esetén 100 USD a kiszabott büntetési tétel.

Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre-vonatást helyeztek kilátásba. Ez vonatkozik azokra is, akik a karantén előírásokat megszegik.

FONTOS: Hatósági karanténintézkedés alkalmával a konzuli segítségnyújtás korlátozott!

Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején. A hatóságok előre nem látható intézkedéssel a közlekedést korlátozhatják, az ország egész területére vagy egy meghatározott részére beutazási tilalomról dönthetnek, illetve bárkivel – akár külföldiekkel szemben is – egészségügyi karantént rendelhetnek el.

Azon személyek, akik észlelik a légúti fertőzés tüneteit (láz, köhögés, nehézlégzés), valamint az elmúlt 14 nap során fertőzött területen jártak, vagy kapcsolatba léptek olyasvalakivel, aki ezekkel a tünetekkel bírt, vegye fel a kapcsolatot az alábbi forródróton a kambodzsai Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel:

Külföldiek számára fenntartott forródrót: 031 201 2345

Helyieknek és külföldieknek egyaránt fenntartott forródrót: 115

A koronavírushoz kapcsolódó ki-és beutazási rendelkezésekkel, hatósági intézkedésekkel, lezárásokkal kapcsolatban a legfrissebb információt Magyarország Hanoi Nagykövetségének honlapján talál.

Biztonság:

A külföldi turisták által leginkább látogatott helyeken - Phnom Penh, Siem Reap (Angkor Wat) - kívül egyéb vidéki utazás csak megbízható idegenvezetéssel tekinthető biztonságosnak. Sihanoukville-ben egyre több erőszakos bűncselekményt regisztrálnak. A Thaiföld és Kambodzsa közötti múltba nyúló határvita következtésben 2013-ig rendszeresen felfellángoltak a határ közelében mindkét oldalon civil áldozatokat is követelő fegyveres támadások. 2013-ben a Nemzetközi Bíróság döntött arról, hogy a Préah Vihéar templom (thaiul: Khaoi Pra Viharn) együttes Kambodzsához tartozik. E döntés következtében a térségbeli biztonsági helyzet javult, azonban az ott lévő taposóaknák miatt rendkívül veszélyes. A térségbe (ide értve a thai-kambodzsai teljes határszakaszt, Preah Vihear tartomány, Oddar Meanchey tartomány) tehát továbbra sem tanácsos utazni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Kambodzsa egyike azoknak az országoknak, ahol a legtöbb taposóakna található. Vidéken különösen Banteay Meanchey, Siem Reab (Siem Reap városát és Ankor templomait kivéve), Battambang, Kampong Thom és Pursat megyékben. A fent említett kambodzsai-thai határszakasz e tekintetben különösen veszélyes. Ezen okból nem tanácsos utazást tervezni a távolabbi régiókban található templomokhoz, főleg Phnom Kulen környékére. 

A 2013. júliusi választások óta rendszeresek a politikailag motivált tömegtüntetések, illetve ezek feloszlatása, javasoljuk ezek elkerülését. Fokozott elővigyázatosság javasolt a piacokon, napnyugtát követően, megvilágítatlan helyen, tengerparton, egyedül.

A Preah Vihear templom környéke, Preah Vihear és Oddar Meanchey tartományok kambodzsai-thai határövezete már régóta fokozott biztonsági kockázatot rejtő térség.

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Bűnözés:

A közbiztonság rossz, gyakori a zsebtolvajlás, lopás, fegyveres rablás. A lakosság körében elterjedt a fegyverviselet, előfordulnak utcai lövöldözések és leszámolásszerű gyilkosságok, noha ezek nem a külföldi turistákat célozzák. A bárokban, diszkókban, „karaoke” szórakozóhelyeken előfordulhat túlszámlázás, az italok manipulálása, altatószerek beadása, majd az áldozat kifosztása.

Kambodzsában magas az AIDS/HIV fertőzöttek aránya, tömeges a prostitúció, sok a gyermek prostituált. A kambodzsai rendőrség és az NGO-k kampányszerű rajtaütések során gyakran lepleznek le pedofil turistákat. Lehetőleg ne kezdeményezzenek beszélgetést gyermekprostituáltakkal vagy kerítőikkel, nagy a zsarolás veszélye. A kambodzsai törvények a pedofil jellegű cselekményeket (15 évesnél fiatalabb kiskorú sérelmére elkövetett szeméremsértő cselekmény) 1-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

A kábítószeres bűncselekmények súlyos büntetést vonhatnak maguk után. A kábítószerek valamennyi formájának fogyasztása tilos Kambodzsában. A kábítószer-fogyasztást, birtoklást, illetve kereskedést a kambodzsai szabályok rendkívül szigorúan, 10-20 év közötti szabadságvesztéssel és 2500-10.000 USD közötti pénzbüntetéssel sújtják. (A kambodzsai börtönkörülmények kifejezetten rosszak).

Felhívjuk továbbá a figyelmet a kulturális javak, nevezetesen régészeti leletek, szobrok, építészeti elemek, kereskedelmére vonatkozó szabályokra, miszerint a kulturális javak jogellenes megszerzése, illetve kivitele tilos, a szabályok megszegése 6 hónaptól 10 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Kambodzsából tervezett elutazás időpontját

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az ideiglenes útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Kambodzsából célországból tervezett elutazás időpontját

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a célországból tervezett elutazás időpontját! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az útlevél érvényességi idejére vonatkozó fent említett szabályt a dél-kelet ázsiai térség valamennyi országa alkalmazza, így amennyiben körutazásra indul, annak tervezése során figyelembe szükséges venni valamennyi érinteni kívánt országba való be-, illetve kiutazást!!!

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):  

Kambodzsa nem támaszt külön feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Javasoljuk ugyanakkor a szülők/törvényes képviselők, vagy ha csak egyik szülővel utazó kiskorú esetén a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelven elkészíteni, vagy angolra fordítani.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 
Magánútlevéllel történő Kambodzsába utazáshoz vízumra van szükség. A vízum beszerezhető a lakóhely szerint legközelebbi kambodzsai nagykövetség konzuli hivatalánál, továbbá Phnom Penh-ben és Siem Reap-ban érkezéskor a nemzetközi repülőtéren.

A turista célú beutazásra szóló vízum egyszeri belépésre jogosít, érvényességi ideje 30 nap. Az e-vízum igényléssel kapcsolatban részletes tájékoztató a Kambodzsai Külügyminisztérium honlapján található: www.evisa.gov.kh  

Vízum egyéb célú (pl.üzleti) beutazás esetén: 
Magánútlevéllel történő Kambodzsába utazáshoz vízumra van szükség. A vízum beszerezhető a lakóhely szerint legközelebbi kambodzsai nagykövetség konzuli hivatalánál. A lakóhelyéhez/tartózkodási helyéhez legközelebb eső kambodzsai nagykövetségekről az alábbi weboldalon tájékozódhat: www.embassy-worldwide.com/country/cambodia

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hatóságok a beléptető pecséten engedélyezett időtartamon felüli túltartózkodást pénzbüntetéssel sújtják, ez napi 10 USD megfizetését vonja maga után. 30 napnál hosszabb túltartózkodás esetén a pénzbüntetés megfizetését követő 7 napon belül el kell hagyni Kambodzsa területét.

FIGYELEM! Számos internetes oldal hirdet vízumot Kambodzsába, javasoljuk kizárólag a fenti, hivatalos kormányzati oldal használatát!

Kambodzsa és Thaiföld 2010 decemberében mindkét országba történő belépésre jogosító, vízum-megállapodást (ún. ACMECS) kötött, mely 2013 januárjában lépett hatályba. Ennek értelmében számos ország állampolgára közös vízummal látogathatja Kambodzsát és Thaiföldet. A megállapodás magyar állampolgárokra nem vonatkozik.

Házikedvencek beutazása:

Utazás előtt kérjük, konzultáljon állatorvosával.
További információ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján, illetve a Pettravel.com oldalon

Vám:

www.cambodia-airports.aero/en/passenger-guide/customs-security/arrival#anchor
www.customs.gov.kh/laws-and-regulations

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója   

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

A Phnom Penh-i EU-képviseletek megállapodása értelmében a bajba jutott magyar állampolgárok a német nagykövetséghez fordulhatnak segítségért:

cím: No 76-78, Street 214 (7, Rue Yougoslavie) Phnom Penh,
tel: +855-(0)23-216 193; 216 381, 
ügyeleti tel (mobil): +855-(0)12-818 202, 
fax: +855-(0)23-427 746, 
e-mail: HxjWxKzFxOSonue5l0c0raW5mb0BwaG5vbS1wZW5oLmRpcGxvLmRl

A távolság okán konzuli segítség nyújtása, útlevél pótlása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Javasoljuk, hogy okmányaikat, értékeiket a szállodai páncélban, vagy a recepció által javasolt módon helyezzék biztonságba és csak útlevelük adatlapjának fénymásolatát tartsák maguknál!

Útlevél elvesztése/eltulajdonítása esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést – erről jegyzőkönyvet kérve - a legközelebbi rendőrségen és lépjenek kapcsolatba a Phnom Penh-i német nagykövetséggel, amely a hanoi magyar nagykövetséggel együttműködésben a hazautazást lehetővé tévő ETD (Emergency Travel Document) okmányt állít ki. Ezen okmány kézhezvételét követően, a kilépő engedély/vízum megszerzése érdekében jelentkezni szükséges a kambodzsai idegenrendészeti hatóságnál.

Pénznem: Kambodzsai Riel (KHR). 

Időjárás: Az éghajlat trópusi, a monszunidőszak májustól októberig tart. Az utazók számára leginkább a november - március közötti időszak a kedvező. Ekkor a páratartalom viszonylag alacsony, a hőmérséklet nem túlságosan meleg, kevés az eső. Június  és október között rendkívül sok a csapadék.

Kambodzsában leginkább az esős évszakban (június-november) jelentkező áradásokkal, földcsuszamlásokkal kell számolni. A száraz évszak novembertől márciusig tart.

Az időjárással kapcsolatban az alábbi honlapokon tájékozódhat:
Meteorológiai Világszervezet: http://severe.worldweather.org
MET: www.metoffice.gov.uk/weather/tropicalcyclone 

Közlekedés: Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közlekedésbiztonság különösen rossz. A közúti balesetek kiemelkedő arányára tekintettel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önálló gépjárművezetés (ide értve a motorozást is) kellő helyismerettel nem rendelkezőknek, még akkor sem tanácsos, ha egyébként rutinos vezetők. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy Kambodzsában történő járművezetéshez a nemzetközi vezetői engedély alapján kambodzsai jogosítványt szükséges kérelmezni. 

A közúti közlekedés gátja – többek között - a taposóakna-veszély, a veszélyeztetett területek gyakran jelöletlenek. Nem javasolt helyi vezető nélküli autót bérelni, vidéken a főútvonalakról letérni, a templom-komplexumok környékén elhagyni a látogatásra kijelölt helyszíneket. 

Az országban jelentős útkorszerűsítési program indult, amelynek keretében a Phnom Penh- Siem Reap, illetve a Phnom Penh-Sihanoukville főutakat felújították. Ugyanakkor egyes országrészek (Mondolkiri, Ratanakiri) különösen az esős évszakban csak nehezen, vagy egyáltalán nem közelíthetők meg.

Motorkerékpár használata nem javasolt! Motorbérlés esetén gyakran kérik a külföldiek útlevelét garanciaként. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy útlevelüket soha semmilyen okból ne adják át garanciaként!

Az utak, járművek műszaki állapota és a vezetők hiányos ismeretei miatt szintén nem tanácsos motorkerékpár-taxit igénybe venni. Bukósisak használata egyébként kötelező!

Légi közlekedés:

Laoszból Kambodzsa csak légi úton közelíthető meg, mivel a két ország közötti határ laoszi oldalát a külföldiek számára időről-időre lezárják. Kambodzsából Laoszba való utazáshoz a vízumot az utazást megelőzően szükséges beszerezni.

Vallási és viselkedési kultúra: Kambodzsai tartózkodás alatt Tanácsos tehát körültekintően eljárni, különösen a nemzeti ünnepek idején:

  • Halottak Napja (Pchum Ben): szeptember 15-30.
  • Víz ünnepe: november 1-10.
  • Kmer Újév: április 10-15.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a 2016. augusztus 1-jén hatályba lépett szabályra, miszerint a templomok, illetve vallási műemlékek csak szigorú öltözködési szabályok betartása mellett látogathatók! Úgy a férfiak, mint a nők számára a vállakat takaró, illetve legalább térdig érő szoknya, ruha, nadrág az elvárt viselet. A nem megfelelően öltözött látogatóknak a belépést megtiltják.

Katonai létesítményeket, repülőtereket, pályaudvarokat nem szabad fényképezni.

Kérjünk engedélyt, mielőtt emberekről, különösen szerzetesekről fotót készítenénk.   

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi infrastruktúra Kambodzsában elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. A fővárosban európai színvonalú alapellátást biztosító SOS Nemzetközi Klinika működik (International SOS Medical Clinic: 161, rue 51 CCN Phnom Penh, Tel: 023 216 911 - Mob: 012 816 911), a kórházi kezelést igénylő eseteket azonban Bangkokba irányítják.

Az SOS Klinika szolgáltatásai költségesek, utazás előtt ajánlott átfogó betegség- és balesetbiztosítást kötni. A gyógyszertárakban árult termékek minősége változó. Ajánlatos a rendszeresen szedett gyógyszerekből az utazás időtartamára elegendő mennyiséget magunkkal vinni.

Tömeges fertőző betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, azonban az árvizek következtében előfordulásuk időszakosan megnövekszik (malária, dengue-láz, sárgaláz, tífusz). Előfordulhat élelmiszer-eredetű, élősködő és más fertőző betegségek járványszerű megjelenése (beleértve a kolera, hepatitis, tuberkulózis és veszettség). Az árvizek idején megnövekszik a dengue, és az ahhoz hasonló tünetekkel járó chikungunya vírusfertőzések előfordulása. Ezen szúnyogok által terjesztett vírusok ellen nincs védőoltás, riasztószerekkel lehet védekezni.

Utazás előtt javasoljuk, konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal.

A csapvíz nem iható! A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital ellátás megoldott, kerüljék a jégkockafogyasztást.

Felhívjuk főként gyermekekkel utazó állampolgárainak figyelmét, kerüljék el Kambodzsa fejletlen vidékeit, az utcai ételárusokat, fokozottan ügyeljenek a higiéniás viszonyokra, és csak megbízható forrásból származó ételt fogyasszanak. Étkezéseknél kizárólag alaposan hőkezelt - megfőzött, átsütött - állati eredetű készítményeket fogyasszanak, lehetőleg ne utcai árusoknál, kifőzdékben.

Egyéb információ:

Kambodzsa Berlini Nagykövetsége
Felügyelő képviselet Hanoi