Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.03.04. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Dohában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2021. 02. 15.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Katar Állam biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyar állampolgárok beutazhatnak az alábbi feltételek teljesítése mellett.

b. Kell-e teszt? Igen. 

Aki Magyarországon akkreditált egészségügyi központokból* nem szerez be az utazást megelőző 48 órában negatív koronavírus tesztet, azt érkezéskor a Hamad Nemzetközi Repülőtéren PCR tesztre kötelezik

*Az akkreditált egészségügyi központok listája a Közegészségügyi Minisztérium honlapján található meg. Jelenleg Magyarországon nincs Katar által akkreditált egészségügyi központ, így minden érkezőt a repülőtéren tesztelnek. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Katarba való turista célú beutazás továbbra sem lehetséges. Katari tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgárok beutazhatnak Katarba, de a belépés a katari hatóságok előzetes engedélyéhez kötött, amelyet a Qatar Portal honlapon keresztül lehet igényelni. Az engedélykérelem benyújtását követően az illetékes katari szerv válaszol a kérelmezőnek. A különleges belépési engedély részletszabályairól az alábbi honlap tájékoztat. 

Ez a rendszer várhatóan 2021. május 31-ig fennmarad.

d. Karanténkötelezettség: Van. 

Minden érkező egy héten át saját költségén szállodai karanténban marad – a kötelezően alkalmazandó víruskövető Ehteraz alkalmazás ezzel egy időben sárgára vált. Az elérhető szállodák listája a Discover Qatar honlapon elérhető. A szállodai karantén hatodik napján az érkezőkre tesztelés vár: negatív teszteredmény esetén további 7 nap házi karantén kerül előírásra, míg pozitív eredmény esetén további szállodai karantén, tünetek esetén elkülönítés, megfigyelés, vagy kórházi ellátás következik.

e. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Üzleti célú beutazásra van lehetőség, azonban csak a nemzetgazdasági szempontól kiemelt üzleti partnerek léphetnek be, így az engedélyezés Katar Állam Belügyminisztériuma feladatkörébe tartozik. 

f. Esetleges kivételek:

Katar fővárosában, Dohában a Hamad Nemzetközi Repülőtér tranzitforgalma folyamatos, az egészségügyi szabályok betartása azonban kiemelten fontos, kérjük, ezeket kövessék figyelemmel! A Qatar Airways 7 + 5 ország számos repülőterén csak akkor engedi az utasfelvételt, ha az utas 96 órán belül készült negatív koronavírus tesztet tud bemutatni. Az érintett repülőterek frissülő listája a Qatar Aiways utazási információi között található. A már megvásárolt jegyekre az adott légitársaság szabályzata vonatkozik, ezért kérjük, hogy a járatok tényleges indulása, valamint az utazást érintő járványügyi feltételek kapcsán a légitársasággal vegyék fel a kapcsolatot.

g. Kiutazás az országból:

Katar Állam területét jelenleg csak repülővel, a Hamad Nemzetközi Repülőtéren keresztül lehet elhagyni. A Qatar Airways több esetben Magyarországra tartó gépekre is csak akkor engedte az utasfelvételt, ha az utas negatív tesztet mutatott be. Kérjük, hazautazás esetén a légitársaságot keressék a fenti szabályozással kapcsolatban. 

h. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a KKjeRcMXSkTCOwvV41J33a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a BOdwDpNdXgk8I0w1jjDUa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Katarba látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Felhívjuk a Katarba látogató állampolgáraink szíves figyelmét, hogy számos járványügyi intézkedés továbbra is érvényben van, amelyek betartását a katari hatóságok szigorúan ellenőrzik, különös tekintettel a csoportosulásra, maszkviselésre, Ehteraz alkalmazás használatára. A szabálysértők ellen szigorú intézkedéseket foganatosítanak, ezért kérjük, hogy a rendelkezések betartására fokozottan ügyeljenek. A járványügyi intézkedések továbbra is kötelezően érvényesek azokra, akik már Covid-19 elleni védőoltással rendelkeznek. 

A járványügyi védekezés szemléltetésére Katarban egy négy szintű skálát alkalmaznak: 1 magas kockázatú tevékenységek felfüggesztése; 2 közepes kockázatú tevékenységek felfüggesztése; 3 további lezárások; 4 teljes lezárás): jelenleg Katar egész területén 2-es szintű a védekezés. A tömegközlekedési eszközöket maximum 30%-os kapacitásig lehet használni. A belföldi utazás nincs korlátozva, de egy személygépjárműben maximum négy fő utazhat (több, ha egy életközösségben élő család tagjai) és a maszkviselés kötelező. 

A Qatar Airways jelenleg heti három közvetlen járatot tart fenn Budapest és Doha között (hétfő, szerda, péntek). A tényleges gépindulásokról továbbra is célszerű a Qatar Airways „Flight Status” oldalán tájékozódni.

A járvány alakulásáról általános tájékoztatás a Közegészségügyi Minisztérium honlapján érhető el.

A Katar által biztonságosnak tekintett országok listája megtekinthető itt

Fentiek alapján kérjük, hogy utazásuk tervezésénél körültekintően járjanak el.

Kérjük, hogy indulásuk előtt az úticéljuk szerint illetékes konzulátus honlapján, vagy a Konzuli Szolgálat honlapján is tájékozódjanak a részletes továbbutazási feltételekről.       

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Katar minden szempontból biztonságosnak tekinthető ország, ahol a közbiztonság az európai átlagot meghaladóan is jó, és külföldieket atrocitás sem a helyi lakosság, sem a helyi szervek részéről hosszú idő óta nem ért. Ugyanakkor, tekintettel a térség több országában nyugati érdekek és személyek, létesítmények ellen végrehajtott terrortámadásokra, szükségesnek tartjuk, hogy a Katarba utazó magyar állampolgárok itteni tartózkodásuk alatt tanúsítsanak megfelelő személyes biztonsági éberséget, különösen – a külföldiek által látogatott – nyilvános helyeken, beleértve a bevásárló központokat, a kereskedelmi épületeket, a szabadtéri piacokat és éttermeket. Lehetőség szerint, utazásuk előtt és alatt is, kísérjék figyelemmel a helyi és regionális eseményeket, illetve a fentieknek megfelelően egyénileg mérlegeljék a nagy tömeget vonzó nyilvános vagy nyílt szervezésű eseményeken és rendezvényeken történő részvételük esetleges kockázatait. A Katar Állam által szervezett különböző nemzetközi konferenciák védelmét a szervezők a helyi szervekkel együtt közösen biztosítják.   

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek

Jogi nyilatkozat:

A magyar állampolgárokra vonatkozó katari beutazás és tartózkodási feltételek rövid időtávon belül és a konzuli szolgálat tájékoztatása nélkül is megváltozhatnak. Erre való tekintettel felhívjuk figyelmüket, hogy a beutazást és a Katarban tartózkodás tekintetében jogilag hiteles tájékoztatást kizárólag Katar Állam budapesti nagykövetsége hivatott kiadni.

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az ország elhagyásának napjától számított 6 hónap. 

Ideiglenes útlevél:

NEM
Ideiglenes útlevélbe a határon turista vízum nem adható ki, ilyen esetben a tartózkodási hely szerint illetékes katari nagykövetségen érdemes érdeklődni a beutazás feltételeiről.

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

Amennyiben Katar Állam területére kiskorú magánszemély szülői/gondviselői kíséret nélkül vagy csak az egyik szülő/gondviselő kíséretében kíván beutazni, úgy minden belépő kiskorú magánszemélynek saját, a hazautazást (vagy Katar Állam területének elhagyását) követő minimum 6 hónapig érvényes magánútlevéllel és már korábban kiállított vízummal kell rendelkeznie, melyet Katar Állam budapesti képviseletén (http://budapest.embassy.qa/en) szerezhetnek be. Szintén szükséges egy lehetőleg angol vagy arab nyelven íródott, mindkét gondviselő által aláírt nyilatkozat, melyben a szülők/gondviselő(k) engedélyezik a kiskorú katari tartózkodását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
A 2017 nyarán bevezetett új előírások szerint Katarba érkezéskor(visa on arrival) 180 napon belüli, egyszeri beutazásra jogosító, 90 napig érvényes vízum kapható illeték (befizetendő vízumdíj) mentesen. A vízum nem meghosszabbítható és kiadásának feltétele, hogy a beutazó magyar állampolgár Katar Állam elhagyásának napjától számított hat hónapos érvényességű útlevéllel rendelkezzen, belépéskor fel tudja mutatni visszaigazolt tovább- vagy visszautazásra szóló repülőjegyét, továbbá szállásfoglalást valamint elégséges készpénzt vagy fedezettel rendelkező hitelkártyát.  

Vízumkérelem benyújtásában Katar Állam budapesti nagykövetsége illetékes. További információ: http://budapest.embassy.qa/en 

A vízum pontos feltételei Katar Állam Belügyminisztériumának honlapján találhatóak.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 
Vízumkérelem benyújtásában Katar Állam budapesti nagykövetsége illetékes. További információ: http://budapest.embassy.qa/en 

Fontos megjegyzések: 

Katar Állam területére történő belépéskor a határőr érdeklődhet, sőt sok esetben rögzíti is az ott tartózkodás időtartama alatt biztosított szállást. Előzetesen (igazolt) szállásfoglalás hiányában a katari határrendészeti szerveknek jogában áll a beléptetést megtagadni. Tekintettel arra, hogy hotelek jószerével csak a fővárosban találhatóak, javasolt az előzetes szállásfoglalás és arról nyomtatott visszaigazolás felmutatása.

Az elmúlt hónapokban néhány európai állampolgár esetében migrációs illetve bevándorlási kockázatra való hivatkozással a katari hatóságok megtagadták az országba történő beléptetést. Amennyiben az Ön családi állapota, otthoni életkörülményei arra okot adhatnak, javasolt Katar Állam budapesti nagykövetségén érdeklődni a beutazás feltételeit illetően, hogy ne a határon szembesüljön a belépési engedély megtagadásának tényével.

Abban az esetben, ha valamely személynek közvetlen rokona él Katarban, lehetőség van un. családi tartózkodási engedély kérvényezésére. "Family visa” csak abban az esetben kérhető, ha a Katarban élő rokon egy bizonyos szint (kb. 2.750,- USD/hó) fölötti jövedelemmel rendelkezik. A vízum pontos feltételei Katar Állam Belügyminisztériumának honlapján találhatóak. (www.moi.gov.qa/English/index.htm)

A Katar Államon történő átutazás tekintetében a Qatar Airways irodái adnak felvilágosítást. (www.qatarairways.com/global/en/discover_qatar_terms_conditions.html)

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH honlapján talál: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/qatar.cfm

Vám:

Katar Állam területére alkohol és sertés eredetű fogyasztási cikkek behozatala tilos. Repülőtéri érkezéskor a kézipoggyász is szigorú ellenőrzés alá kerül.  Személyes használatú (főleg bonyolultabb összetételű / hatóanyagú) gyógyszerek bevitele tekintetében ajánlatos biztonságból egy angol nyelvű leírást és orvosi rendelvényt készíttetni és elhozni. Minden fajta pszichés tudatmódosító szer behozatala szigorúan tilos. Speciális kérdésekkel kérjük forduljanak Katar Állam budapesti nagykövetségéhez.

A vám tekintetében hiteles információ Katar Állam Vámhatósága honlapján található: www.customs.gov.qa/eng/index.php

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Tudnivalók az országról:

Katar az utóbbi időben egyre liberálisabb országgá válik, ahol a rendkívül nagyszámú külföldi szakértő jelenléte, további beutazása, s a turizmus fejlesztése érdekében tett eddigi lépések lassan, de biztosan megváltoztatják az utcaképet, s a külföldiekkel kapcsolatos egyre toleránsabb magatartásra késztetik a helyi lakosságot. Éppen ezért az ország már népszerű turisztikai állomásként is szóba jöhet, amire több adottsága is predesztinálja - beleértve a tengeri fürdőzés, a sivatagi kirándulások, továbbá a beltenger megtekintésének lehetőségeit is. Emellett a dohai kormány több nemzetközi sportesemény - így a 2022-es labdarúgó VB, a motorcsónak GP, a motor GP, teniszversenyek, stb. - megrendezésével, illetve ezek infrastrukturális hátterének biztosításával, és finanszírozásával is igyekszik egyre vonzóbbá tenni Katart a turisták számára.

Éghajlat:

Katar időjárása szélsőséges. Szemben az októbertől májusig tartó kellemes téli időjárással, amikor napközben 15-26 fok körül mozog az átlag hőmérséklet, a nyári hónapokban a hőség szabadtéren nehezen viselhető, időnként árnyéban is meghaladja az 50 fokot. A nyári forróságot augusztus-szeptember hónapokban magas páratartalom tetézheti. Csapadékra a január-februári időszakban számíthatnak elenyésző mértékben.

Ramadán:

Az öbölbeli konzervatív társadalmakban, így Katarban is a muzulmán böjti hónap, a Ramadán alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből és a szigorú böjtöt kísérő lelki állapotból származó érzékenységre, ezért napközben közterületeken nem ajánlatos enni, inni, dohányozni. Ezt viszonylag könnyű betartani, mert ebben a kb. 30 napban, napnyugtáig be vannak zárva az étkezdék, éttermek, s a szállodákban is csak a szobaszerviz igénybevételével lehet reggelizni, ebédelni, míg a szórakoztató vagy bevásárló központokban a dohányzás eleve tilos állami rendelet alapján, illetve a nyitva tartás is a böjti hónap étkezési idejéhez igazodik.

Öltözködés:

A Katarba utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a tengerparton és az úszómedencénél, de póló és a lábakat takaró nadrág, vagy szoknya viselete kívánatos egyéb helyeken. A jelenlegi katari elvárás az, hogy a hölgyek válltól térdig fedjék testüket. Ugyanakkor szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, vásárterek, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárló központokban - amelyeket az itt tartózkodó külföldi, nyugati állampolgárok többsége látogat - "elfogadott" a lazább, de nem kihívó öltözet viselete.

Utazás gépjárművel:

Rövid idejű tartózkodás során az autóvezetéshez a minimum hat hónapig érvényes magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt 7 napig, illetve a minimum hat hónapig érvényes nemzetközi vezetői engedélyt maximum 6 hónapig fogadják el Katarban. Ezt követően katari vezetői engedélyt kell kiváltani. Tartózkodási engedéllyel történő munkavállalás esetén a magyar állampolgárok Magyarország által kiállított jogosítványát a katari hatóság katari jogosítványra cseréli.  

2019. év eleje óta Katar Állam elismeri a Magyarországon kiállított vezetői engedélyeket, azaz szóbeli és gyakorlati vizsga nélkül cseréli azokat katari vezetői engedélyre. A katari vezetői engedély kiállításának költsége 250.- QAR, melyet bankkártyával az ügyintézés helyszínén (Madinat Khalifa Traffic Police Department) lehet kifizetni. Az ügyintézés során katari ID kártya és a magyar vezetői engedély bemutatása mellett szükség van továbbá szemészeti vizsgálati eredmény bemutatására (arra felhatalmazott optikus, vagy orvos által – a vizsgálat díja kb. 50.- QAR). A vezetői engedélyt 5 évente szükséges meghosszabbítani, ugyanezen díj megfizetése mellett.  

További információ található az alábbi honlapokon: http://moi.gov.qa 

Egészségügyi tanácsok:

Katar Államban az egészségügyi ellátás az általános európai színvonalon működik. Az orvosok túlnyomó része angolul is beszél, mindazon által az utasbiztosítás, amely kiterjed szükség esetén a hazaszállításra is, elengedhetetlen feltétele a belépésnek. Érdemes figyelmet fordítani a magunkkal hozott gyógyszerek hűtött, zárt, fénytől óvott tárolására. 

A MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Corona Virus),  korona vírus jelenléte:

2012 nyara óta Katar Államban is azonosították a vírus jelenlétét. A súlyos légúti megbetegedés legjellemzőbben Szaúd-Arábiában fordul elő, terjedését teljes mértékben még nem sikerült tisztázni. Egyes vizsgálatok szerint a denevérek valamint a tevék lehetnek a vírus hordozói, ezért a régióban a felesleges ember-állat kapcsolatok elkerülésére törekedni kell. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem látja okát bárminemű beutazási korlát bevezetésének.

Védőoltások tekintetében javasolt az Országos Epidemiológia Központtal felvenni a kapcsolatot: 

Amit ne tegyünk:

  • Katar Állam területén a kábítószer birtoklás, fogyasztás, értékesítés, tehát bármilyen kábítószerrel történő visszaélés a legsúlyosabb megítélés alá esik. Már a legkisebb mennyiség birtoklása is szigorú következményekkel jár. 
  • Katar Államban az iszlám vallás szerinti szigorú morális elvárások és előírások érvényesülnek. A napi szinten liberálisnak tűnő közerkölcs mögött azonban az ide utazónak nem árt tudnia, hogy a házasságon kívüli testi kapcsolat éppúgy, mint a homoszexualitás tiltott bár nem üldözött, és feljelentés esetén büntetőjogi következményekkel jár. Szintén büntető feljelentést vonhat maga után a „házasságon kívüli várandósság” tényállása is, függetlenül az európai jogrendtől. 
  • Vallásügyi kérdésekben kerülendő a véleménynyilvánítás, azok sok esetben a Próféta vagy az Iszlám gyalázásának minősülhetnek és pénzbüntetést vagy feljelentést vonhatnak maguk után.
  • Katar Állam területén a turista célból történő fotózás és filmfelvétel megengedett, helyi emberekről és főleg nőkről fotót készíteni kizárólag előzetes engedélyüket követően szabad. Fotózás és filmfelvétel a kikötők, katonai objektumok, állami hivatalok, mecsetek, paloták, magán rezidenciák, ipari létesítmények, stb. környezetében illetve a táblákkal vagy feliratokkal jelzett helyeken szigorúan tilos. A Katar Állam területére filmforgatási céllal utazó forgatócsoportoknak, újságíróknak (akkor is, ha csak magánszemélyekkel és magánúton kívánnak érintkezni) előzetes engedélyt kell beszerezniük. A fenti előírások megszegőivel szemben büntető intézkedéseket foganatosíthatnak, az elkövetőt őrizetbe vehetik, a képrögzítésre használt eszközt elkobozhatják, büntető és kiutasítási eljárást kezdeményezhetnek. További információk Katar Állam budapesti nagykövetségén beszerezhetők.