Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Dohában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. A fentieket szem előtt tartva, a járványügyi intézkedések alkalmazása során Katar Állam fenntartja a jogot a beutazási szabályok előzetes értesítés nélküli megváltoztatására, ezért felhívják minden utazó figyelmét, hogy a beutazási szabályok változásainak figyelemmel követése az utazók felelőssége. 

Az aktuális beutazási szabályok elsődleges forrása a katari Közegészségügyi Minisztérium honlapja.

1) A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást!  

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Beutazás szempontjából Katar az országokat a járványügyi helyzet alakulását figyelembe véve két csoportba sorolja: normál és piros besorolás van érvényben, az aktuális besorolást lásd itt. Magyarország a normál kategóriájú országok csoportjába tartozik, a beutazás feltételekhez kötött. Katari tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára ajánlott, tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők számára kötelező az előregisztráció elvégzése, amely az Ehteraz weboldalán keresztül, a szükséges dokumentumok feltöltését (repülőjegy, oltási igazolás, átesettségi igazolás, szerológiai teszteredmény, szállásfoglalás/nyilatkozat) követően igényelhető. Látogatók számára az előregisztráció folyamata kiváltható, ha a koronavírus elleni védőoltások a CovPass alkalmazásban kerülnek tárolásra és az utasfelvételkor bemutatásra kerül. Az alkalmazás elérhető a Google Play és az App Store kínálatában is.

A könnyített beutazási feltételek igénybevételéhez az eredeti vakcinaigazolvány bemutatása szükséges, ami angol vagy arab nyelven tartalmazza az alábbi információkat: az utazó útlevélben szereplő nevével teljesen megegyező név, vakcina megnevezése, típusa és felvételének dátuma, a vakcina sorszáma. Magyar védettségi igazolással Katarba korlátozásmentesen nem lehet beutazni. A 12 év alatti kiskorúak a kísérőjük (szüleik vagy egyéb családtagjuk) védettségi besorolását kapják és a továbbiakban ha a kísérő(k) teljes oltottsággal rendelkeznek,  nem szükséges a gyermek(ek) számára Katarba érkezés előtt PCR tesztet készíteni. Katarba érkezést követően azonban gyorsteszt végzése számukra is kötelező. 

Katari tartózkodási engedéllyel NEM, de teljes oltottsággal rendelkező, vagy a koronavírus fertőzésen átesett magyar állampolgárok (látogatók) számára a szükséges tesztelés elvégzésének két módja van:  

1) PCR teszt készítése Magyarországon, az utazás előtt – ez esetben szükséges az eredeti, angol nyelvű negatív PCR teszteredményt bemutatni a repülőtéren utasfelvételkor.

2) Antigén gyorsteszt készítése Katarban az érkezést követő 24 órán belül, az arra kijelölt egészségügyi intézmények valamelyikében. 

Ők érkezéskor mentesülnek a karanténkötelezettség alól, de helyi tesztelés esetén kerülniük kell az érintkezést más személyekkel az eredmény megérkezéséig. 

Katari tartózkodási engedéllyel NEM rendelkező, feltételesen elfogadott vakcinával oltott, vagy oltatlan magyar állampolgárok kötelesek a Katarba érkezés előtt, az indulást megelőző 48 órában PCR tesztet végezni. Ők érkezéskor öt napra hotelkaranténba kötelesek vonulni. A fenti szabály alóli kivétel tartózkodási engedéllyel nem rendelkező elsőfokú rokon esetén, ha a rokoni kapcsolatra és a lakóingatlanra vonatkozó dokumentáció benyújtásra kerül. A látogatók a hotelkarantén, vagy házi karantén 5. napján alatt elvégzett gyorsteszt eredményének függvényében hagyhatják el a karantént a teszteredmény megérkezése után. Az ebbe a kategóriába tartozó beutazók kötelesek beutazás előtt szállást foglalni a Qatar Airways honlapján hirdetett hivatalos karanténhotelek valamelyikében. A hotelkarantén költsége a beutazók kiadásait terheli. 

Katari tartózkodási engedéllyel és teljes oltottsággal (lásd d. pont) rendelkező, vagy a koronavírus fertőzésen átesett magyar állampolgárok PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Katarba. Számukra az érkezést követő 24 órán belül gyorsteszt végzése kötelező valamely erre kijelölt közegészségügyi intézményben.

Feltételesen elfogadott vakcinával oltott, vagy oltatlan katari tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgárok esetében érkezés előtt PCR tesztelési kötelezettség nincs, de az érkezést követően 5 napos házikarantén-kötelezettség áll fenn, valamint az érkezést követően 24 órán belül PCR tesztet, és a házi karantén ötödik napján gyorstesztet kell végezniük valamely erre kijelölt közegészségügyi intézményben

Házi karanténba akkor vonulhat egy személy, ha a karantén céljára megjelölt ingatlanban az elkülönítés az ott tartózkodóktól megoldható, azaz az ott tartózkodók által használtakon kívül külön hálószoba és ahhoz tartozó fürdőszoba található. Amennyiben ez nem biztosított, a Qatar Airways honlapján keresztül kell az érkezést megelőzően hotelkarantén csomagot foglalni.

Minden beutazó számára kötelező az Ehteraz víruskövető alkalmazást telepíteni (ehhez katari, vagy nemzetközi SIM-kártya, folyamatos internethozzáférés és Android 6, vagy IOS 13.5 verzióval rendelkező okostelefon szükséges). Az alkalmazás elérhető a Google Play és az App Store kínálatában is. Teljes oltottság esetén az alkalmazásban zöld QR kód jelenik meg arany kerettel. Az arany keret hiányozhat, amíg az adatok a rendszerben nem kerülnek frissítésre.

Átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal automatikusan nem lehet beutazni, de ha az utas a koronavírus fertőzésen átesett és ezt laboratóriumban végzett teszteredménnyel igazolni tudja, akkor a fertőzés diagnózisát követő tizenkét (12) hónapban beutazhat. 

Utazás előtt az alábbi NYILATKOZAT kitöltése, aláírása és a dohai nemzetközi repülőtéren való bemutatása szükséges. A Nyilatkozat elérhető az Ehteraz weboldalán történő regisztráció során is.

Magyarországtól eltérő kiindulási ország tekintetében a szabályozás eltérő lehet. A piros jelzésű országokból való beutazásról részletes tájékoztatás a Közegészségügyi Minisztérium honlapján található. 

b. Kell-e teszt? Igen. 

Teljesen oltott, vagy a fertőzésen átesett látogató: 12 éves kor fölött a szükséges tesztelés elvégzésének két módja van:  

1) PCR teszt készítése Magyarországon, az utazás előtt – ez esetben szükséges az eredeti, angol nyelvű negatív PCR teszteredményt bemutatni a repülőtéren utasfelvételkor.

2) Antigén gyorsteszt készítése Katarban az érkezést követő 24 órán belül, az arra kijelölt egészségügyi intézmények valamelyikében. 

Teljes oltottsággal nem rendelkező, vagy a koronavírus fertőzésen át nem esett látogató, 12 éves kor fölött köteles Magyarország által elismert egészségügyi központban a Katarba történő indulást megelőző 48 órán belül PCR tesztet végezni és az angol vagy arab nyelvű negatív eredmény eredeti példányát az utasfelvételkor bemutatni. Ezt követően a látogatók a hotelkarantén, vagy házi karantén 5. napján elvégzett gyorsteszt eredményének függvényében hagyhatják el a karantént. 

Minden katari tartózkodási engedéllyel és teljes oltottsággal rendelkező, vagy a koronavírus fertőzésen átesett magyar állampolgárnak kötelező a Katarba érkezést követő 24 órán belül gyorstesztet végezni valamely erre kijelölt közegészségügyi intézményben. Ha teljes oltotsággal nem rendelkezik, akkor az érkezést követően 24 órán belül PCR tesztet kell végeznie, továbbá a házi karantén 5. napján gyorsteszt elvégzése is kötelező.

Minden feltételesen elfogadott vakcinával oltott személy köteles a beutazás előtt szerológiai tesztet is végezni (Bővebben lásd d. pont). 

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Katarba látogató (turisztikai, üzleti, családlátogatási cél) magyar állampolgárok beutazhatnak Katarba, de a belépés a katari hatóságok előzetes engedélyéhez kötött. Az előzetes regisztráció minden tartózkodási engedéllyel NEM rendelkező látogató számára ajánlott az Ehteraz weboldalán keresztül. A szükséges dokumentumok (repülőjegy, oltási igazolás, átesettségi igazolás, szerológiai teszteredmény, szállásfoglalás/nyilatkozatt, NYILATKOZAT) feltöltésével egyidejűleg. A regisztrációt az utazás előtt legalább 72 órával el kell végezni. Az Ehteraz-on történő regisztrációval és teendőkkel kapcsolatban részletes instrukciókat találnak itt. Az alkalmazás elérhető a Google Play és az App Store kínálatában is. Az engedélykérelem benyújtását követően az illetékes katari szerv válaszol a kérelmezőnek. Az érkező igazolásokat  ki kell nyomtatni és a repülőtér személyzetének be kell mutatni. A regisztráció lépéseiről szóló tájékoztató itt érhető el:  https://www.iloveqatar.net/coronavirus/travelVisa/travel-registration-ehteraz-website-entry-to-qatar-optional-citizens-residents-moph

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

Általános oltási kötelezettség nincs. Teljes oltottsággal rendelkezik az a személy aki: 

 • Legalább 2 alkalommal Pfizer, Moderna, vagy Astra Zenica oltást kapott (érvényes a második oltást követő 14. naptól számított 9 hónapig), vagy az utolsó emlékeztető oltást követő 12 hónapig. 
 • Jansen vakcina esetén az érvényesség az első dózis beadását követő 14. naptól számított 9 hónap, vagy az utolsó emlékeztető oltást követő 7. naptól számított 12 hónap. 
 • Feltételesen elfogadott vakcina érvényessége a második oltást követő, vagy az utolsó emlékeztető oltás beadását követő 14. naptól számított 6 hónap. Ebben az esetben további feltétel a szerológiai antitest vizsgálat eredményének bemutatása (érvényessége 30 nap). 

A Kataron kívüli oltásokat is elfogadják és azok a karanténkötelezettség alól mentesítenek az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén:

 • Katar által elfogadott oltóanyaggal történik, ezek jelenleg: Pfizer BioNTech (Comirnaty), Moderna (SpikeVax), AstraZeneca (Coveshield / Oxford / Vaxzevria), Jansen / Johnson&Johnson (egy dózisú), Sinopharm, Sinovac, Sputnik V, Covaxin*** 
 • Mindkét dózis beadásra került (Johnson&Johnson esetében egy dózis). 
 • A második oltás után 14 nap eltelt (Johnson&Johnson esetében egy oltás).
 • Az érkező személy megfelelő adattartalmú, QR kóddal ellátott oltási igazolást, vagy kártyát mutat be, amely arab, vagy angol nyelven tartalmazza az alábbi adatokat:
  1) Útlevélben szereplő név;
  2) Az oltás(ok) pontos időpontja; 
  3) Az oltóanyag neve, típusa;
  4) Az oltóanyag gyártási száma;
  5) Az oltóközpont hivatalos logója és pecsétje

FIGYELEM!*** A Sinopharm, Sinovac, Sputnik V, Covaxin oltóanyagok elfogadása feltételes, azaz az ilyen oltást kapott utasok számára kötelező indulás előtt szerológiai antitest vizsgálatot végezni (érvényessége 30 nap) és a pozitív eredményt érkezéskor angol nyelven bemutatni.

Akik két feltételesen elfogadott oltást követően Pfizer, vagy Moderna vakcinát is kaptak, a harmadik oltást követő 14. naptól tizenkét (12) hónapig teljes oltottsággal rendelkező személynek számítanak (az ő esetükben szerológiai teszteredmény bemutatása nem szükséges).  

A járványügyi előírásoknak megfelelően, akinél érkezéskor a betegség gyanúja felmerül, PCR teszt elvégzésére kötelezhető. Tesztelést követő pozitív PCR eredmény esetén, a személy köteles karanténba vonulni. 

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Katarba beléphetnek feltételesen elfogadott vakcinával oltott és oltatlan magyar állampolgárok is. 

Katari tartózkodási engedéllyel NEM rendelkező, feltételesen elfogadott vakcinával oltott, vagy oltatlan magyar állampolgárok kötelesek a Katarba érkezés előtt, az indulást megelőző 48 órában PCR tesztet végezni. Ők érkezéskor öt napra hotelkaranténba kötelesek vonulni. A fenti szabály alóli kivétel tartózkodási engedéllyel nem rendelkező elsőfokú rokon esetén, ha a rokoni kapcsolatra és a lakóingatlanra vonatkozó dokumentáció benyújtásra kerül. A látogatók a hotelkarantén, vagy házi karantén 5. napján alatt elvégzett antigén gyorsteszt eredményének függvényében hagyhatják el a karantént a teszteredmény megérkezése után. Az ebbe a kategóriába tartozó beutazók kötelesek beutazás előtt szállást foglalni a Qatar Airways honlapján hirdetett hivatalos karanténhotelek valamelyikében. A hotelkarantén költsége a beutazók kiadásait terheli. 

f. Karanténkötelezettség: Van.

Katari tájékoztatás: https://covid19.moph.gov.qa/EN/travel-and-return-policy/Pages/default.aspx

Katari tartózkodási engedéllyel NEM rendelkező, feltételesen elfogadott vakcinával oltott, vagy oltatlan magyar állampolgárok kötelesek a Katarba érkezés előtt, az indulást megelőző 48 órában PCR tesztet végezni. Ők érkezéskor öt napra hotelkaranténba kötelesek vonulni. A fenti szabály alóli kivétel tartózkodási engedéllyel nem rendelkező elsőfokú rokon esetén, ha a rokoni kapcsolatra és a lakóingatlanra vonatkozó dokumentáció benyújtásra kerül. A látogatók a hotelkarantén, vagy házi karantén 5. napján alatt elvégzett antigén gyorsteszt eredményének függvényében hagyhatják el a karantént a teszteredmény megérkezése után. Az ebbe a kategóriába tartozó beutazók kötelesek beutazás előtt szállást foglalni a Qatar Airways honlapján hirdetett hivatalos karanténhotelek valamelyikében. A hotelkarantén költsége a beutazók kiadásait terheli. 

Feltételesen elfogadott vakcinával oltott, vagy oltatlan katari tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgárok esetében érkezés előtt PCR tesztelési kötelezettség nincs, de az érkezést követően 5 napos házikarantén-kötelezettség áll fenn, valamint az érkezést követően 24 órán belül PCR tesztet, és a házi karantén ötödik napján gyorstesztet kell végezniük valamely erre kijelölt közegészségügyi intézményben

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Üzleti célú beutazás esetén az a. pont katari tartózkodási engedéllyel NEM rendelkező magyar állampolgár látogatókra vonatkozó részei irányadóak.  

h. Tranzitálási szabályok: 

Katar fővárosában, Dohában a repülőtér tranzitforgalma folyamatos, az egészségügyi szabályok betartása azonban kiemelten fontos, kérjük, ezeket kövessék figyelemmel! A tranzitálási szabályok tekintetében a Qatar Airways légitársaság üzletszabályzata és hirdetményei az irányadók. Főszabályként a Qatar Airways a célország beutazási feltételeit tekinti irányadónak a tranzitálási szabályok meghatározásakor. Kérjük utazásuk előtt vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal, tájékozódjanak az éppen aktuális szabályokról. A légitársaság beutazási szabályokat ismertető weboldala itt érhető el: https://www.qatarairways.com/en/travel-alerts/requirements.html 

A már megvásárolt jegyekre az adott légitársaság szabályzata vonatkozik, ezért kérjük, hogy a járatok tényleges indulását ellenőrizzék az alábbi honlapon, valamint az utazást érintő járványügyi feltételek kapcsán a légitársasággal vegyék fel a kapcsolatot.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: 

Katar Állam Belügyminisztériuma engedélye alapján egyéni esetekben kerülhet sor a fenti szabályoktól eltérő beléptetésre, azonban a gyakorlatban nem jellemző. A különleges belépési engedély részletszabályairól kérjük, tájékozódjanak közvetlenül Budapesten Katar Állam Nagykövetségénél

j. Egyéb hasznos információ: 

A Hamad Nemzetközi Repülőtér elérhetőségei az alábbi honlapi honlapon találhatóak:  https://dohahamadairport.com/contact-us/details 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Az alábbi linken további információkat találnak a Katarban PCR és antigén gyorstesztet végző állami és magánegészségügyi intézményekről: https://covid19.moph.gov.qa/EN/covid19-testing/Pages/FAQs.aspx 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon 

2) Kiutazás az országból:

Katar Állam területét jelenleg repülővel a Hamad Nemzetközi Repülőtéren keresztül vagy közúton az Abu Samra határátkelőn Szaúdi-Arábia felé lehet elhagyni. A Qatar Airways több esetben Magyarországra tartó gépekre is csak akkor engedte az utasfelvételt, ha az utas negatív tesztet mutatott be. Kérjük, hazautazás esetén a légitársaságot keressék a fenti szabályozással kapcsolatban. 

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a lyoNhQqzOUOL7GGcG2NGa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a BgrvW5UZcG3a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok

Felhívjuk a Katarba látogató állampolgáraink szíves figyelmét, hogy számos járványügyi intézkedés továbbra is érvényben van, amelyek betartását a katari hatóságok szigorúan ellenőrzik, különös tekintettel a csoportosulásra, maszkviselésre, Ehteraz alkalmazás használatára. A szabálysértők ellen szigorú intézkedéseket foganatosítanak, ezért kérjük, hogy a rendelkezések betartására fokozottan ügyeljenek. A járványügyi intézkedések továbbra is kötelezően érvényesek azokra, akik már Covid-19 elleni védőoltással rendelkeznek. A részletes és aktuális járványügyi korlátozásokat megtalálják itt.

 A belföldi utazás nincs korlátozva, de egy személygépjárműben maximum négy fő utazhat (több, ha egy életközösségben élő család tagjai) és a maszkviselés kötelező. 

A Qatar Airways jelenleg hetente hét közvetlen járatot tart fenn Budapest és Doha között (minden nap reggel, 08:30-as indulással, járatszám: QR199). A tényleges gépindulásokról továbbra is célszerű a Qatar Airways „Flight Status” oldalán tájékozódni. A reptéri egészségügyi személyzet véletlenszerű tesztelést végezhet, főként a magasabb fertőzöttséget mutató állomásokról Katarba belépők körében.  

A járvány alakulásáról általános tájékoztatás a Közegészségügyi Minisztérium honlapján érhető el.

Fentiek alapján kérjük, hogy utazásuk tervezésénél körültekintően járjanak el.

Kérjük, hogy indulásuk előtt az úticéljuk szerint illetékes konzulátus honlapján, vagy a Konzuli Szolgálat honlapján is tájékozódjanak a részletes továbbutazási feltételekről.       

Egyéb információ:

Biztonság:

A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást!  

Katar minden szempontból biztonságosnak tekinthető ország, ahol a közbiztonság az európai átlagot meghaladóan is jó, és külföldieket atrocitás sem a helyi lakosság, sem a helyi szervek részéről hosszú idő óta nem ért. Ugyanakkor, tekintettel a térség több országában nyugati érdekek és személyek, létesítmények ellen végrehajtott terrortámadásokra, szükségesnek tartjuk, hogy a Katarba utazó magyar állampolgárok itteni tartózkodásuk alatt tanúsítsanak megfelelő személyes biztonsági éberséget, különösen – a külföldiek által látogatott – nyilvános helyeken, beleértve a bevásárló központokat, a kereskedelmi épületeket, a szabadtéri piacokat és éttermeket. Lehetőség szerint, utazásuk előtt és alatt is, kísérjék figyelemmel a helyi és regionális eseményeket, illetve a fentieknek megfelelően egyénileg mérlegeljék a nagy tömeget vonzó nyilvános vagy nyílt szervezésű eseményeken és rendezvényeken történő részvételük esetleges kockázatait. A Katar Állam által szervezett különböző nemzetközi konferenciák védelmét a szervezők a helyi szervekkel együtt közösen biztosítják.   

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek

Jogi nyilatkozat:

A magyar állampolgárokra vonatkozó katari beutazás és tartózkodási feltételek rövid időtávon belül és a konzuli szolgálat tájékoztatása nélkül is megváltozhatnak. Erre való tekintettel felhívjuk figyelmüket, hogy a beutazást és a Katarban tartózkodás tekintetében jogilag hiteles tájékoztatást kizárólag Katar Állam budapesti nagykövetsége hivatott kiadni.

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az ország elhagyásának napjától számított 6 hónap. 

Ideiglenes útlevél:

NEM
Ideiglenes útlevélbe a határon turista vízum nem adható ki, ilyen esetben a tartózkodási hely szerint illetékes katari nagykövetségen érdemes érdeklődni a beutazás feltételeiről.

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

Amennyiben Katar Állam területére kiskorú magánszemély szülői/gondviselői kíséret nélkül vagy csak az egyik szülő/gondviselő kíséretében kíván beutazni, úgy minden belépő kiskorú magánszemélynek saját, a hazautazást (vagy Katar Állam területének elhagyását) követő minimum 6 hónapig érvényes magánútlevéllel és már korábban kiállított vízummal kell rendelkeznie, melyet Katar Állam budapesti képviseletén (http://budapest.embassy.qa/en) szerezhetnek be. Szintén szükséges egy lehetőleg angol vagy arab nyelven íródott, mindkét gondviselő által aláírt nyilatkozat, melyben a szülők/gondviselő(k) engedélyezik a kiskorú katari tartózkodását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
A 2017 nyarán bevezetett új előírások szerint Katarba érkezéskor(visa on arrival) 180 napon belüli, egyszeri beutazásra jogosító, 90 napig érvényes vízum kapható illeték (befizetendő vízumdíj) mentesen. A vízum nem meghosszabbítható és kiadásának feltétele, hogy a beutazó magyar állampolgár Katar Állam elhagyásának napjától számított hat hónapos érvényességű útlevéllel rendelkezzen, belépéskor fel tudja mutatni visszaigazolt tovább- vagy visszautazásra szóló repülőjegyét, továbbá szállásfoglalást valamint elégséges készpénzt vagy fedezettel rendelkező hitelkártyát.  

Vízumkérelem benyújtásában Katar Állam budapesti nagykövetsége illetékes. További információ: http://budapest.embassy.qa/en 

A vízum pontos feltételei Katar Állam Belügyminisztériumának honlapján találhatóak.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 
Vízumkérelem benyújtásában Katar Állam budapesti nagykövetsége illetékes. További információ: http://budapest.embassy.qa/en 

Fontos megjegyzések: 

Katar Állam területére történő belépéskor a határőr érdeklődhet, sőt sok esetben rögzíti is az ott tartózkodás időtartama alatt biztosított szállást. Előzetesen (igazolt) szállásfoglalás hiányában a katari határrendészeti szerveknek jogában áll a beléptetést megtagadni. Tekintettel arra, hogy hotelek jószerével csak a fővárosban találhatóak, javasolt az előzetes szállásfoglalás és arról nyomtatott visszaigazolás felmutatása.

Az elmúlt hónapokban néhány európai állampolgár esetében migrációs illetve bevándorlási kockázatra való hivatkozással a katari hatóságok megtagadták az országba történő beléptetést. Amennyiben az Ön családi állapota, otthoni életkörülményei arra okot adhatnak, javasolt Katar Állam budapesti nagykövetségén érdeklődni a beutazás feltételeit illetően, hogy ne a határon szembesüljön a belépési engedély megtagadásának tényével.

Abban az esetben, ha valamely személynek közvetlen rokona él Katarban, lehetőség van un. családi tartózkodási engedély kérvényezésére. "Family visa” csak abban az esetben kérhető, ha a Katarban élő rokon egy bizonyos szint (kb. 2.750,- USD/hó) fölötti jövedelemmel rendelkezik. A vízum pontos feltételei Katar Állam Belügyminisztériumának honlapján találhatóak. (www.moi.gov.qa/English/index.htm)

A Katar Államon történő átutazás tekintetében a Qatar Airways irodái adnak felvilágosítást. (www.qatarairways.com/global/en/discover_qatar_terms_conditions.html)

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH honlapján talál: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/qatar.cfm

Vám:

Katar Állam területére alkohol és sertés eredetű fogyasztási cikkek behozatala tilos. Repülőtéri érkezéskor a kézipoggyász is szigorú ellenőrzés alá kerül.  Személyes használatú (főleg bonyolultabb összetételű / hatóanyagú) gyógyszerek bevitele tekintetében ajánlatos biztonságból egy angol nyelvű leírást és orvosi rendelvényt készíttetni és elhozni. Minden fajta pszichés tudatmódosító szer behozatala szigorúan tilos. Speciális kérdésekkel kérjük forduljanak Katar Állam budapesti nagykövetségéhez.

A vám tekintetében hiteles információ Katar Állam Vámhatósága honlapján található: www.customs.gov.qa/eng/index.php

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Tudnivalók az országról:

Katar az utóbbi időben egyre liberálisabb országgá válik, ahol a rendkívül nagyszámú külföldi szakértő jelenléte, további beutazása, s a turizmus fejlesztése érdekében tett eddigi lépések lassan, de biztosan megváltoztatják az utcaképet, s a külföldiekkel kapcsolatos egyre toleránsabb magatartásra késztetik a helyi lakosságot. Éppen ezért az ország már népszerű turisztikai állomásként is szóba jöhet, amire több adottsága is predesztinálja - beleértve a tengeri fürdőzés, a sivatagi kirándulások, továbbá a beltenger megtekintésének lehetőségeit is. Emellett a dohai kormány több nemzetközi sportesemény - így a 2022-es labdarúgó VB, a motorcsónak GP, a motor GP, teniszversenyek, stb. - megrendezésével, illetve ezek infrastrukturális hátterének biztosításával, és finanszírozásával is igyekszik egyre vonzóbbá tenni Katart a turisták számára.

Éghajlat:

Katar időjárása szélsőséges. Szemben az októbertől májusig tartó kellemes téli időjárással, amikor napközben 15-26 fok körül mozog az átlag hőmérséklet, a nyári hónapokban a hőség szabadtéren nehezen viselhető, időnként árnyéban is meghaladja az 50 fokot. A nyári forróságot augusztus-szeptember hónapokban magas páratartalom tetézheti. Csapadékra a január-februári időszakban számíthatnak elenyésző mértékben.

Ramadán:

Az öbölbeli konzervatív társadalmakban, így Katarban is a muzulmán böjti hónap, a Ramadán alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből és a szigorú böjtöt kísérő lelki állapotból származó érzékenységre, ezért napközben közterületeken nem ajánlatos enni, inni, dohányozni. Ezt viszonylag könnyű betartani, mert ebben a kb. 30 napban, napnyugtáig be vannak zárva az étkezdék, éttermek, s a szállodákban is csak a szobaszerviz igénybevételével lehet reggelizni, ebédelni, míg a szórakoztató vagy bevásárló központokban a dohányzás eleve tilos állami rendelet alapján, illetve a nyitva tartás is a böjti hónap étkezési idejéhez igazodik.

Öltözködés:

A Katarba utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a tengerparton és az úszómedencénél, de póló és a lábakat takaró nadrág, vagy szoknya viselete kívánatos egyéb helyeken. A jelenlegi katari elvárás az, hogy a hölgyek válltól térdig fedjék testüket. Ugyanakkor szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, vásárterek, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárló központokban - amelyeket az itt tartózkodó külföldi, nyugati állampolgárok többsége látogat - "elfogadott" a lazább, de nem kihívó öltözet viselete.

Utazás gépjárművel:

Rövid idejű tartózkodás során az autóvezetéshez a minimum hat hónapig érvényes magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt 7 napig, illetve a minimum hat hónapig érvényes nemzetközi vezetői engedélyt maximum 6 hónapig fogadják el Katarban. Ezt követően katari vezetői engedélyt kell kiváltani. Tartózkodási engedéllyel történő munkavállalás esetén a magyar állampolgárok Magyarország által kiállított jogosítványát a katari hatóság katari jogosítványra cseréli.  

2019. év eleje óta Katar Állam elismeri a Magyarországon kiállított vezetői engedélyeket, azaz szóbeli és gyakorlati vizsga nélkül cseréli azokat katari vezetői engedélyre. A katari vezetői engedély kiállításának költsége 250.- QAR, melyet bankkártyával az ügyintézés helyszínén (Madinat Khalifa Traffic Police Department) lehet kifizetni. Az ügyintézés során katari ID kártya és a magyar vezetői engedély bemutatása mellett szükség van továbbá szemészeti vizsgálati eredmény bemutatására (arra felhatalmazott optikus, vagy orvos által – a vizsgálat díja kb. 50.- QAR). A vezetői engedélyt 5 évente szükséges meghosszabbítani, ugyanezen díj megfizetése mellett.  

További információ található az alábbi honlapokon: http://moi.gov.qa 

Egészségügyi tanácsok:

Katar Államban az egészségügyi ellátás az általános európai színvonalon működik. Az orvosok túlnyomó része angolul is beszél, mindazon által az utasbiztosítás, amely kiterjed szükség esetén a hazaszállításra is, elengedhetetlen feltétele a belépésnek. Érdemes figyelmet fordítani a magunkkal hozott gyógyszerek hűtött, zárt, fénytől óvott tárolására. 

A MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Corona Virus),  korona vírus jelenléte:

2012 nyara óta Katar Államban is azonosították a vírus jelenlétét. A súlyos légúti megbetegedés legjellemzőbben Szaúd-Arábiában fordul elő, terjedését teljes mértékben még nem sikerült tisztázni. Egyes vizsgálatok szerint a denevérek valamint a tevék lehetnek a vírus hordozói, ezért a régióban a felesleges ember-állat kapcsolatok elkerülésére törekedni kell. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem látja okát bárminemű beutazási korlát bevezetésének.

Védőoltások tekintetében javasolt az Országos Epidemiológia Központtal felvenni a kapcsolatot: 

Amit ne tegyünk:

 • Katar Állam területén a kábítószer birtoklás, fogyasztás, értékesítés, tehát bármilyen kábítószerrel történő visszaélés a legsúlyosabb megítélés alá esik. Már a legkisebb mennyiség birtoklása is szigorú következményekkel jár. 
 • Katar Államban az iszlám vallás szerinti szigorú morális elvárások és előírások érvényesülnek. A napi szinten liberálisnak tűnő közerkölcs mögött azonban az ide utazónak nem árt tudnia, hogy a házasságon kívüli testi kapcsolat éppúgy, mint a homoszexualitás tiltott bár nem üldözött, és feljelentés esetén büntetőjogi következményekkel jár. Szintén büntető feljelentést vonhat maga után a „házasságon kívüli várandósság” tényállása is, függetlenül az európai jogrendtől. 
 • Vallásügyi kérdésekben kerülendő a véleménynyilvánítás, azok sok esetben a Próféta vagy az Iszlám gyalázásának minősülhetnek és pénzbüntetést vagy feljelentést vonhatnak maguk után.
 • Katar Állam területén a turista célból történő fotózás és filmfelvétel megengedett, helyi emberekről és főleg nőkről fotót készíteni kizárólag előzetes engedélyüket követően szabad. Fotózás és filmfelvétel a kikötők, katonai objektumok, állami hivatalok, mecsetek, paloták, magán rezidenciák, ipari létesítmények, stb. környezetében illetve a táblákkal vagy feliratokkal jelzett helyeken szigorúan tilos. A Katar Állam területére filmforgatási céllal utazó forgatócsoportoknak, újságíróknak (akkor is, ha csak magánszemélyekkel és magánúton kívánnak érintkezni) előzetes engedélyt kell beszerezniük. A fenti előírások megszegőivel szemben büntető intézkedéseket foganatosíthatnak, az elkövetőt őrizetbe vehetik, a képrögzítésre használt eszközt elkobozhatják, büntető és kiutasítási eljárást kezdeményezhetnek. További információk Katar Állam budapesti nagykövetségén beszerezhetők.