Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Nur-Sultan
Főkonzulátus Almati
Tiszteletbeli konzulátus Almati
Tiszteletbeli konzulátus Aktobe
Tiszteletbeli konzulátus Atirau
Tiszteletbeli konzulátus Simkent

Aktuális:

2022. 05. 16.
Tekintettel az országban 2022 januárjában lezajlott zavargásokra felhívjuk minden magyar állampolgár figyelmét a fokozott elővigyázatosságra az ország egész területén, illetve javasoljuk, az utazás előtt részletesen tájékozódjanak az aktuális biztonsági helyzetről! 

* * *

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

a.) Be lehet-e utazni az országba? Igen. Külföldi állampolgárok 2022. április 7. óta légi úton, illetve tengeri/folyami, valamint közúti határátkelőkön is külön engedély nélkül beléphetnek Kazahsztán területére. Belépéskor a PCR-teszt kötelezettség ugyanakkor továbbra is fennáll, lsd. következő pont!  Magyar állampolgárok beutazhatnak.

Vízum nélkül léphetnek be Magyarország állampolgárai az országba üzleti/turisztikai tartózkodás céljából maximum 30 napra. További információért kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetségével:

Cím: 1025 Budapest, Kapy utca 59

Telefonszámok:  +36 1 275 1300, +36 1 275 1301

Fax:  +36 1 275 2092

Email: UXikfFKVM8ZkNZhNTNY29uc2J1ZGFwZXN0QG1mYS5reg==

b.) Kell-e teszt? Igen. 

Kazahsztánba légi, tengeri, folyami vagy szárazföldi határátkelőhelyen kazahsztáni és külföldi állampolgároknak csak az országba való belépés időpontjától számított 72 óránál nem régebbi orosz vagy angol nyelvű negatív PCR-teszt birtokában lehet belépni. (Kazah értelmezés és gyakorlat szerint a teszteléstől számított 3. napon (beleértve a tesztelés napját is) legkésőbb be kell lépni az országba, akkor is, ha ezalatt a 72 óra még nem telt el.) Negatív teszttel nem rendelkező utasok már a nemzetközi légijáratokra sem szállhatnak fel. A PCR-teszt kötelező a Kazah Köztársaság Külügyminisztériumának meghívására érkező hivatalos külföldi küldöttségek tagjai, illetve a Kazah Köztársaságba akkreditált diplomáciai képviseletek, konzuli irodák és nemzetközi szervezetek képviseleteinek munkatársai és azok családtagjai számára is.

Kivételt CSAK az alábbi csoportok képeznek:

  • azon kazah állampolgárok és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, akik Kazahsztánban megkapták már az újraoltást (harmadik Covid-oltást) VAGY 2 dózist az elérhető COVID vakcinák közül, és a második oltás felvétele óta még nem telt el hat hónap, valamint rendelkeznek egyéni „ügyfélkapuhoz” (egov) kapcsolódó elektronikus vakcinaútlevéllel vagy papíralapú vakcinaigazolással; 
  • 5 éven aluli gyermekek (amennyiben a kísérő(k) rendelkeznek negatív eredményű PCR-teszttel vagy megfelelő oltási igazolvánnyal);
  • Kazah Köztársaság kormánydelegációi;
  • a nemzetközi légi/vasúti/hajózási személyzet;
  • azon országok vakcinaigazolvánnyal rendelkező állampolgárai, amelyekkel Kazahsztán megállapodást kötött a vakcinaigazolványok kölcsönös elismeréséről, illetve a velük utazó 5 év alatti gyermekek.

Magyar kiadású védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok részére nem szükséges 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása. A felvett oltás bármelyik Magyarországon használatban lévő vakcina lehet. Felhívjuk a figyelmet arra, csak az 5 év alatti gyermekek esetében nem szükséges negatív PCR-teszt bemutatása abban az esetben, ha a vele utazó személyek rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal. 5 év feletti kiskorúak esetében - vakcinaigazolvány hiányában - PCR-teszt igazolás bemutatása szükséges

Az európai uniós vakcinaútlevél elfogadásáról hivatalos rendelkezés nincs, bármilyen oltóanyag is szerepel a vakcinaútlevélben. Az országba való belépéskor PCR teszt helyett csak a magyar védettségi igazolvány használható. 

Felhívjuk a figyelmet arra, a Magyarország által kiadott vakcinaigazolványok Kazahsztán általi elfogadása nem írja felül az egyes légitársaságok által előírt PCR-teszt kötelezettségeket, azok továbbra is hatályban maradnak. Kérjük, ezen utóbbi esetében szíveskedjenek az adott légitársaságnál érdeklődni az aktuális szabályozásról!

A Kazahsztánba belépő árut szállító magyar állampolgárságú gépjárművezetőknek csak abban az esetben nem kell bemutatniuk PCR-tesztet, amennyiben rendelkeznek Magyarország által kiadott érvényes vakcinaigazolvánnyal! 

Oroszországban (Orenburg útvonalon) Jaisan/Жайсан határállomás használata esetén PCR-tesztet lehet csináltatni az alábbi helyen: Медцентр «Андрианна»  город Соль-Илецк, пер. Рудничный, 25; telefon: +7 951 039 01 13; eredményt körülbelül 10-15 perc alatt kiadják, Nyitvatartás: a hét minden napján: 08:00 - 19:00. Az expresz PCR teszt eredményét 10 perc alatt kiadják, ára: 1 490 rubel. A normál PCR teszt ára 1 350 rubel, minden nap 08:00-10:30 között készíttethető el, eredményét a következő nap kb. 12:00-ig küldik meg. 

A kazahsztáni beutazás részletes szabályozása az alábbi linken érhető el: https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=39429214&pos=4;-106#pos=4;-106

c.) Kell-e regisztrálni? Igen.

Az országba való belépéskor kötelező kérdőívet kell kitölteni, mely magában foglalja a tervezett tartózkodási cím megadását is. A kérdőívet a fedélzeten a személyzet osztja ki.

d.) Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek. 

e.) Karanténkötelezettség: Kötelező karanténkötelezettség nincs.

Regisztrált pozitív teszteredmény esetén 10 napos otthoni karantén kötelező, ellenőrzés mellett - akkor is, ha közben negatív lesz a tesztelés eredménye. Regisztrált Covid-fertőzés esetén a közeli kontaktok számára, amennyiben tünetmentesek, nincs házi karantén kötelezettség.

A karanténkötelezettség részletes szabályozása az alábbi linken érhető el: https://www.gov.kz/memleket/entities/kkkbtu/press/news/details/315627?lang=ru

f.) Üzleti célú beutazás feltétele: 

Az üzleti célú beutazás vízummentes. Üzleti célú beutazás esetén javasoljuk, konzultáljon Magyarország Kazahsztáni Nagykövetségének munkatársaival.

g.) Tranzitálási szabályok: 

A tranzitáló utasok kötelesek PCR-tesztet felmutatni, kivéve a nemzetközi reptereken, amennyiben nem hagyják el a reptéri tranzitzónát.

h.) A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A belépéssel kapcsolatos rendelkezések értelmezésével, alkalmazásával, konkrét kérdésekkel kérjük, a kazahsztáni határőrséget szíveskedjenek megkeresni. Belépés tekintetében egyes kivételt jelentő csoportokról bővebb információ az alábbi linken található: 

https://www.gov.kz/memleket/entities/shekaraknb/press/article/details/28054?lang=en

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

3. Kiutazás az országból:

2021. június 5-e óta azon külföldi állampolgárok és hontalan személyek, akiknek vízuma, úti okmánya, tartózkodási engedélye, stb. lejárt, újból adminisztratív felelősségre vonhatók, illetve esetükben ismét hatályba léptek a kiutasításra vonatkozó jogszabályok. A további teendőkkel kapcsolatban a lejárt dokumentumokkal rendelkező személyeknek a kazah Migrációs Szolgálat regionális irodáiban kell jelentkezniük. 

Közvetlen légiösszeköttetés jelenleg az alábbi országokkal működik: Azerbajdzsán, Örményország, Nagy-Britannia, Vietnám, Németország, Georgia, India, Katar, Olaszország, Montenegró, Csehország, Koreai Köztársaság, Kuvait, Kirgizisztán, Maldív-szigetek, Hollandia, Egyesült Arab Emirátusok, Lengyelország, Oroszország, Szaúd-Arábia, Tádzsikisztán, Thaiföld, Törökország, Üzbegisztán, Srí Lanka. 

Az ukrajnai események következtében  a Wizz Air Budapest-Nur-Sultan-Budapest útvonalon közlekedő közvetlen járata jelenleg nem  közlekedik. Utazási szándék esetén kérjük, tájékozódjon a légi társaság honlapján!

A járatok száma és a desztinációk folyamatosan változnak, az aktuális helyzetről kérjük, utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repterek honlapjain. Legfontosabb elérhetőségek: 

Felhívjuk a figyelmet arra, egyes légitársaságok csak negatív PCR-teszt birtokában engedélyezik a repülőre való felszállást, illetve szabályozzák az elkészítés időpontját is (elutazás/megérkezés előtt 48/72 óra). A pontos feltételekről kérjük, tájékozódjanak az adott légitársaságnál.

PCR-tesztet külföldiek pl. az Olymp hálózathoz tartozó laboratóriumokban (https://www.kdlolymp.kz)  készíttethetnek (időpontfoglalás nem szükséges, az eredményt kb. 24 órán belül, elektronikusan küldik meg, illetve kérésre papíralapon is kiadják három nyelven - kazah, orosz, angol).

A nur-sultani repülőtér T2 termináljának (belföldi járatok) első emeletén folyamatosan nyitva tartó rendelőben készíttethető PCR teszt. A normál PCR teszt ára 9 000 KZT. Ha a tesztelésre 07:00-11:00 között kerül sor, az eredményt még aznap megküldik legkésőbb 22:00 óráig. Ha a tesztelés időpontja 11:00-20:00 közé esik, az eredményt a következő nap 11:00 óráig, ha 20:00-23:00 közé esik, a következő nap 22:00 óráig küldik meg. Hétfőtől péntekig van lehetőség a PCR teszt eredményének rövidebb idő alatti elkészítésére. Ebben az esetben a teszt ára 15 000 KZT, a mintavétel időpontja: 08:00-12:00. Az eredményt a mintavételtől számított 7 órán belül megküldik. Emellett bármikor van lehetőség sürgősségi PCR tesztelésre, ára 33 000 KZT, az eredményt a mintavételtől számított 5 órán belül küldik meg. Szükség esetén gyorsteszt is bármikor készíttethető, ára 5000 KZT, eredménye 15-20 percen belül kézhez vehető. A PCR teszt eredményét minden esetben a megadott email címre küldik meg. Érdeklődni a +7 776 947 1515 mobilszámon lehet.

4. Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a vGonoXWWMjqQfV3MYZa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a FRkFRdlCtuLYozit3jwNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

5. Helyi járványügyi szabályok

Hivatalos információk a COVID-19 kazahsztáni vonatkozásában: www.hls.kz, https://www.coronavirus2020.kz/ru/news 

A belföldi légi és vasúti forgalom, illetve a városi tömegközlekedés működik. Romló járványügyi helyzet esetén egyes érintett régiók esetében a belföldi légijáratok számát és a vasúti közlekedést csökkenthetik. 

Konkrét esetekben kérjük, a vasúti menetrendről, tájékozódjanak a https://www.railways.kz/ linken, belföldi repülőjáratokról az adott repterek honlapjain. A két legnagyobb forgalmú reptér elérhetősége: https://www.nn-airport.kz/ (Nur-Sultan), illetve https://www.alaport.com/ (Almati).

Kazahsztán területén az epidemiológiai helyzet függvényében az alábbi zónákat határozták meg: 

sötétvörös zóna (új kategória): kritikus kockázati zóna, a fertőző ágyak kihasználtsága 70% feletti és az ágyak kihasználtsága 100 ezer fő/200 db feletti. Az ebbe a zónába tartozó településeken azonnali korlátozó járványügyi intézkedéseket vezetnek be. 

vörös zóna: a Covid-fertőzés előfordulási aránya nagyobb mint 50 eset/100 ezer lakos és az R reproduktív index több mint egy.

sárga zóna: a Covid-fertőzés előfordulási aránya kisebb, mint 50 eset/100 ezer lakos, és az R reprodukciós index kevesebb, mint egy.

zöld zóna: a Covid-fertőzés előfordulási aránya kisebb, mint 25 eset/100 ezer lakos, az R reproduktív index kevesebb, mint egy.

A zöld és sárga zónákban megszűnt a bel- és kültéri maszkviselési és a távolságtartási kötelezettség. Feloldották a belépési korlátozásokat, tilalmakat a vendéglátó-, és szórakozóhelyeken, sport- és kulturális rendezvényeken, bevásárlóközpontokban stb. A járványügyi helyzet romlása esetén az egyes régiókban/településeken – a szigorításokat visszaállíthatják, utazási korlátozásokat és egyéb karanténintézkedéseket vezethetnek be.

Az egyes zónákba tartozó régiók listáját folyamatosan frissítik. Az aktuális helyzet pl. az alábbi linkeken érhető el:

Biztonság:

A 2022 január eleji belpolitikai fejleményeket követően Kazahsztánban a biztonsági helyzet stabilizálódott, jelenleg terrorveszély nincs az országban. Az esetleges demonstrációk, nagyobb csoportosulások, megmozdulások helyszíneit kérjük, kerüljék el.

A Kazah Köztársaság biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

Kazahsztánban a közbiztonság általában jónak mondható, a közterületeken, a főutak mentén állandó a rendőri jelenlét. Az országnak nincsen olyan térsége, amelynek felkeresése a nem javasolt kategóriába tartozna. 

Az ország déli, keleti részein a hegyvidéki, illetve a belső területeken a sztyeppei kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) főleg az ország déli, keleti részein, illetve a hegyvidéki területeken fordulnak elő.

Biztonsági tájékoztató földrengés esetére >>

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kazahsztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú egyik szülője kíséretében vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz vagy kazah nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Kazahsztánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát, valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információért kérjük, forduljanak a Kazah Köztársaság budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

A kazah vízumok igényléséről és a vízumdíjakról részletesen a Kazah Köztársaság Budapesti Nagykövetségének honlapján tájékozódhat.

Megjegyzés: A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/immigration/Kazakhstan.cfm

Vám:

A kazahsztáni vámhatóság oldala: http://kgd.gov.kz/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kazah Tenge (KZT).

Időjárás: Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, emiatt az időjárási viszonyok eltérőek az ország különböző részein. Éghajlata túlnyomúan kontinentális, a csapadék eloszlása egyenlőtlen. A januári középhőmérséklet -4 °C és -19°C, a júliusi +19 és +26 °C között alakul. Szinte az egész ország területére jellemzőek az erős szelek, amelyek helyenként meghaladják a 140 km/ó sebességet.

Közlekedés: Magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek Kazahsztánban vezethetnek gépjárművet. Tekintettel azonban a magyarországitól jelentősen eltérő közlekedési szokásokra és szabályokra, a vidéki, illetve alsóbbrendű utak katasztrofális állapotára, valamint a nagyvárosokban gyakran tapasztalható dugókra, még a tapaszalt gépjárművezetőknek sem ajánljuk, hogy Kazahsztánban a volán mögé üljenek. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útzárak, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Közlekedési szabályok:

  • Autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 110 km/óra, főútvonalon 90 km/óra, míg a lakott területen belül 60 km/óra, az iskolák környékén pedig általánosan 40 km/h. 
  • Gépjárművezetés közben tilos mobiltelefont használni, kivéve a fülhallgató-használat és a kihangosítás esetét. 
  • A vidékiek, de a külföldiek számára is nehezen rögzülő szabály, hogy a kijelölt gyalogos átkelőknél, ha ott egy gyalogos megjelenik, kötelező megállni (még a többsávos főútvonalakon is). Emiatt gyakoriak a ráfutásos balesetek. 
  • Az útkereszteződéseknél 30 méteren belül tilos parkolni. Tilos megállni azokon a helyeken is, ahol az álló jármű zavarja a többi közlekedő mozgását. 
  • A sávváltást tilos egybekötni a bekanyarodással és a visszafordulással.

A fenti szabályok megszegői bírságra számíthatnak, amelynek mértéke az eset súlyosságától, illetve az elkövetés gyakoriságától függ.

A Kazahsztánban megforduló magyar utazók tapasztalatai alapján a közutak minősége erősen változó. Hosszabb utazáshoz inkább a repülőgép és a vasút használatát javasoljuk. A nagyvárosi közlekedésben olcsón lehet taxit igénybe venni. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére sem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz inkább barátságosnak nevezhető (a köztudatban elevenen élő kazah-magyar rokonság, illetve a kun - kipcsák kapcsolat miatt). 

A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: Kazahsztán soknemzetiségű, döntően muszlim, kisebb mértékben ortodox keresztény (pravoszláv) vallású ország. A kazahok általában vendégszeretőek, segítőkészek, a magyarokat rokonnépnek tekintik, de a déli területeken élők között előfordulhat vallási, illetve etnikai okokra visszavezethető intolerancia a külföldiekkel szemben. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet Kazahsztánban normális, az ország járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthető. Magyarország és Kazahsztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő intézmények szolgáltatásait igénybe venni térítés ellenében. Ezekben az intézményekben mind a szolgáltatás minősége, mind a szakmai hozzáértés megfelelő színvonalú. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók.

A vezetékes víz a nagyvárosokban általában jó minőségű, de javasoljuk inkább, mindenütt palackozott ásványvíz fogyasztását.  Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.

Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál.