Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.07.07. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Nur-Sultan
Főkonzulátus Almati
Tiszteletbeli konzulátus Almati
Tiszteletbeli konzulátus Aktobe
Tiszteletbeli konzulátus Atirau
Tiszteletbeli konzulátus Simkent

Aktuális:

2020. 06. 26.
Hivatalos információk a COVID-19 kazahsztáni vonatkozásában: www.hls.kz

Beutazást a kazah hatóságok a következő módon szabályozzák:

2020. április 17-én kelt 220 sz. Kormány Rendelet alapján  Kazahasztán felfüggesztette 57 ország (köztük Magyarország) állampolgárai számára fennálló vízummentességet 2020. november 1-ig. Ennek megfelelően a magyar állampolgárok számára vízum beszerzése szükséges, amelyet a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén kérelmezhet. Magyarország és több ország állampolgárának könnyített vízumkérelmezési eljárást bíztosítanak: „A3” (szolgálati), „B1”, „B3” (üzleti), „B10” (magán), „B12” (turisztikai) célú vízumok esetén nem szükséges meghívólevél benyújtása. A benyújtandó dokumentumok teljes listája a következő oldalon található: http://adilet.zan.kz/eng/docs/V1600014531

További információhoz, valamint időpontegyeztetéshez kérjük vegye fel a kapcsolatot a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetségével: 

Cím: 1025 Budapest, Kapy utca 59

Telefonszámok:  +36 1 275 1300, +36 1 275 1301

Fax:  +36 1 275 2092

Email: RFPUBrUaHhexnlVd94DTNJYclmY29uc2J1ZGFwZXN0QG1mYS5reg==

A rendkívüli helyzet ideje alatt lejárt vízumok, ideiglenes és állandó tartózkodási engedélyek, munkavállalási engedélyek július 10-ig érvényesek.

Magyarországról érkezőkre nincsen további korlátozás. Ez vonatkozik az Indiából, Németországból, a Cseh Köztársaságból, Malajziából, Kínából, Dél-Koreából, Japánból, Georgiaból és Thaiföldről érkezőkre is.

A Törökországból, Egyiptomból, Ukrajnából, Lengyelországból, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból és Tádzsikisztánból érkező utasokon az érkezésüket követő 48 órán belül Covid-19 tesztet végeznek, azonban ha az utasnak van 5 napon belüli negatív PCR-tesztje, nem szükséges megismételni azt Kazahsztánban.  

Az Eurázsiai Gazdasági Unióból és az Üzbég Köztársaságból érkezők, akik a Kazah Köztársaság államhatárát vasúti, tengeri, folyói vagy közúton lépik át, átlépésekor az ellenőrző ponton COVID-19 PCR-teszten kell résztvenniük és ki kell tölteniük a megfelelő kérdőívet. (kivételt képeznek a Kazah Köztársaság kormányzati delegációi; külföldi államok hivatalos delegációi és nemzetközi szervezetek munkatársai, akik a Kazah Köztársaság Külügyminisztériumának meghívására érkeznek Kazahsztánba; a Kazah Köztársaságba akkreditált diplomáciai képviseletek, konzuli hivatalok és nemzetközi szervezetek személyzete és családtagjai; a Kazah Köztársaság területén tranzitáló nemzetközi közúti áruszállítással foglalkozó személyek).

Az országba érkezők pozitív COVID-19 teszt esetén továbbra is kórházi karanténba kerülnek.

Az országból való kiutazás

Amennyiben az a terület ahol tartózkodik karanténintézkedés hatálya alá került, ami akadályozza kijutását valamely reptérre, kérjük vegye fel a kapcsolatot Magyarország Kazahsztáni Nagykövetségének konzujával: dErxvCxHKELpMfjU3ZNjbWFydG9uLnVqdmFyaUBtZmEuZ292Lmh1; +77012215793 (whatsappon is)

Biztonság:

Kazahsztánban a közbiztonság általában jónak mondható, a közterületeken, a főutak mentén állandó a rendőri jelenlét. Az országnak nincsen olyan térsége, amelynek felkeresése a nem javasolt kategóriába tartozna. 

Az ország déli, keleti részein a hegyvidéki, illetve a belső területeken a sztyeppei kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) főleg az ország déli, keleti részein, illetve a hegyvidéki területeken fordulnak elő.

Biztonsági tájékoztató földrengés esetére >>

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kazahsztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy kazah nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Kazahsztánba . A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Kazah Köztársaság budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

A kazah vízumok igényléséről és a vízumdíjakról részletesen a Kazah Köztársaság Budapesti Nagykövetség honlapján tájékozódhat.

Megjegyzés: A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/immigration/Kazakhstan.cfm

Vám:

A kazahsztáni vámhatóság oldala: http://kgd.gov.kz/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kazah Tenge (KZT).

Időjárás: Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, emiatt az időjárási viszonyok eltérőek az ország különböző részein. Éghajlata túlnyomúan kontinentális, a csapadék eloszlása egyenlőtlen. A januári középhőmérséklet -4 °C és -19°C, a júliusi +19 és +26 °C között alakul. Szinte az egész ország területére jellemzőek az erős szelek, amelyek helyenként meghaladják a 140 km/ó sebességet.

Biztonsági tájékoztató földrengés esetére

Közlekedés: Magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek Kazahsztánban vezethetnek gépjárművet. Tekintettel azonban a magyarországitól jelentősen eltérő közlekedési szokásokra és szabályokra, a vidéki, illetve alsóbbrendű utak katasztrofális állapotára, valamint a nagyvárosokban gyakran tapasztalható dugókra, még a tapaszalt gépjárművezetőknek sem ajánljuk, hogy Kazahsztánban a volán mögé üljenek. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útzárak, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Közlekedési szabályok:

  • Autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 110 km/óra, főútvonalon 90 km/óra, míg a lakott területen belül 60 km/óra, az iskolák környékén pedig általánosan 40 km/h. 
  • Gépjárművezetés közben tilos mobiltelefont használni, kivéve a fülhallgató-használat és a kihangosítás esetét. 
  • A vidékiek, de a külföldiek számára is nehezen rögzülő szabály, hogy a kijelölt gyalogos átkelőknél, ha ott egy gyalogos megjelenik, kötelező megállni (még a többsávos főútvonalakon is). Emiatt gyakoriak a ráfutásos balesetek. 
  • Az útkereszteződéseknél 30 méteren belül tilos parkolni. Tilos megállni azokon a helyeken is, ahol az álló jármű zavarja a többi közlekedő mozgását. 
  • A sávváltást tilos egybekötni a bekanyarodással és a visszafordulással.

A fenti szabályok megszegői bírságra számíthatnak, amelynek mértéke az eset súlyosságától, illetve az elkövetés gyakoriságától függ.

A Kazahsztánban megforduló magyar utazók tapasztalatai alapján a közutak minősége erősen változó. Hosszabb utazáshoz inkább a repülőgép és a vasút használatát javasoljuk. A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére sem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz inkább barátságosnak nevezhető (a köztudatban elevenen élő kazah-magyar rokonság, illetve a kun - kipcsák kapcsolat miatt). 

A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: Kazahsztán soknemzetiségű, döntően muszlim, kisebb mértékben ortodox keresztény (pravoszláv) vallású ország. A kazahok általában vendégszeretőek, segítőkészek, a magyarokat rokonnépnek tekintik, de a déli területeken élők között előfordulhat vallási, illetve etnikai okokra visszavezethető intolerancia a külföldiekkel szemben. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet Kazahsztánban normális, az ország járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthető. Magyarország és Kazahsztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő (fizetős) intézményeket igénybe venni. Ezekben mind a szolgáltatás minősége, mind a szakmai hozzáértés megfelelő színvonalú. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók.

A vezetékes víz a nagyvárosokban általában jó minőségű, de javasoljuk, hogy inkább mindenütt palackozott ásványvizet fogyasszanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.

Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál.