Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.03.04. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Nur-Sultan
Főkonzulátus Almati
Tiszteletbeli konzulátus Almati
Tiszteletbeli konzulátus Aktobe
Tiszteletbeli konzulátus Atirau
Tiszteletbeli konzulátus Simkent

Aktuális:

2021. 02. 15.
1.) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Kazahsztán biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a.) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyar állampolgárok beutazhatnak.

2020. április 17-én kelt 220 sz. Kormány Rendelet alapján Kazahasztán felfüggesztette az 57 ország  - köztük Magyarország - állampolgárai számára fennálló vízummentességet. A rendelet jelenleg 2021. május 1-ig hatályos. Vízum kiállítására csak a járványügyi kérdésekben illetékes Tárcaközi Bizottság által a meghívó fél kérésére kiállított engedély birtokában van lehetőség. 

A magyar állampolgárok számára szükséges vízum a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén kérelmezhető. Magyarország állampolgárainak könnyített vízumkérelmezési eljárást biztosítanak: „A3” (szolgálati), „B1”, „B3” (üzleti), „B10” (magán), „B12” (turisztikai) célú vízumok esetén nem szükséges meghívólevél benyújtása. A benyújtandó dokumentumok teljes listája a következő oldalon található: http://adilet.zan.kz/eng/docs/V1600014531

További információért, valamint időpontegyeztetés érdekében kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetségével: 

Cím: 1025 Budapest, Kapy utca 59

Telefonszámok:  +36 1 275 1300, +36 1 275 1301

Fax:  +36 1 275 2092

Email: hfZsugaqFDgG82ViMZNEMY29uc2J1ZGFwZXN0QG1mYS5reg== 

b.) Kell-e teszt? Igen. 

2020. december 8-tól Kazahsztánba légi, tengeri, folyami vagy szárazföldi határátkelőhelyen csak az országba való belépés időpontjától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában lehet belépni. 

Kivételt az alábbi csoportok képeznek: 5 éven aluli gyermekek (amennyiben a kísérő(k) rendelkeznek negatív eredményű PCR-teszttel), Kazah Köztársaság kormánydelegációi, illetve a nemzetközi légi/vasúti/hajózási személyzet. 

A PCR-teszt kötelező a Kazah Köztársaság Külügyminisztériumának meghívására érkező hivatalos külföldi küldöttségek tagjai, illetve a Kazah Köztársaságba akkreditált diplomáciai képviseletek, konzuli irodák és nemzetközi szervezetek képviseleteinek munkatársai és azok családtagjai számára is. 

A teszttel nem rendelkezőket 3 napra állami karanténba szállítják tesztelésre. Negatív eredmény esetén elbocsátásra kerülnek, pozitív eredmény esetén járványkórházban kerülnek izolálásra. 

2020. november 9-től minden Kazahsztánba belépő árut szállító gépjárművezetőnek rendelkeznie kell a Kazahsztánba való belépés időpontjától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel. 

Oroszországban (Orenburg útvonalon) Jaisan/Жайсан határállomás használata esetén PCR-tesztet lehet csináltatni az alábbi helyen: Медцентр «Андрианна»  город Соль-Илецк, пер. Рудничный, 25; telefon: +7 951 039 01 13; eredményt körülbelül 20 perc alatt kiadják, Nyitvatartás: hétfőtől-péntekig: 09:00 – 16:00, szombaton 09:00 -15:00, vasárnap – szünnap. A határon testhőmérséklet-mérésre és kérdőív kitöltésére kerül sor.

c.) Kell-e regisztrálni? Igen. 

Az országba való belépéskor kötelező kérdőívet kell kitölteni, mely magában foglalja a tervezett tartózkodási cím megadását is. 

d.) Karanténkötelezettség: Kötelező karanténkötelezettség nincs. 

Regisztrált Covid-fertőzés esetén a közeli kontaktok számára – negatív PCR teszt mellett is - 14 napos házi karantént rendelnek el, hatósági ellenőrzés mellett. A tesztelést a 3. és 12. napon megismétlik. 

Tünetmentes pozitív teszteredmény esetén ugyancsak 14 napos házi karantént írnak elő. 

e.) Üzleti célú beutazás feltétele: 

Vízum kiállítására csak a járványügyi kérdésekben illetékes Tárcaközi Bizottság által a meghívó fél kérésére kiállított engedély birtokában van lehetőség. 

f.) Esetleges kivételek: 

2021. február 4-i szabályozás szerint külföldiek az alábbi célból léphetnek be Kazahsztán területére: diplomáciai testület tagjai, hivatalos delegációk tagjai, nemzetközi szervezetek tagjai, illetve kazah nemzetiségű külföldi állampolgárok, megfelelő vízum és dokumentumok birtokában.  

2021. február 4-től kazah, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, valamint kazah állampolgárok külföldi állampolgárságú családtagjai Kazahsztán határát 30 napon belül egy alkalommal léphetik át. A határátlépések számának limitálására vonatkozó korlátozások  nem vonatkoznak azokra a személyekre, akik repülővel közlekednek. 

Belépés tekintetében egyes kivételt jelentő csoportokról bővebb információ az alábbi linken található: https://www.gov.kz/memleket/entities/shekaraknb/press/article/details/28054?lang=en

A tranzitáló utasok nem kötelesek PCR-tesztet felmutatni, amennyiben nem hagyják el a reptéri tranzitzónát. 

g.) Kiutazás az országból:

Kazahsztán esetében a légi, szárazföldi, tengeri és folyami határátkelők működnek. A kisebb szárazföldi határok egy része még zárva/ turisták előtt zárva/ teherforgalom előtt zárva van, kérjük a tervezett átlépés előtt tájékozódjanak a pontos nyitvatartásról pl. a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetségének honlapján: http://bamap.org/information/news/2020_03_23_117565/

A kazahsztáni nemzetközi repülőterek működnek, közvetlen légijáratok az alábbi desztinációkban repülnek: Törökország, Oroszország, Egyesült Arab Emirátusok, Németország, Üzbegisztán, Belarusz, Ukrajna, Koreai Köztársaság, Egyiptom, Kirgizisztán, Maldív-szigetek, Srí Lanka. 

A járatok száma és a desztinációk folyamatosan változnak, az aktuális helyzetről kérjük, utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repterek honlapjain. Legfontosabb elérhetőségek: 

https://www.nn-airport.kz/

https://www.alaport.com/

https://airastana.com/kaz/en-us/

http://www.scat.kz/en/contacts.html

A Budapest-Nur-Sultan közvetlen Wizzair járatot a légitársaság 2020. március 13-án felfüggesztette. 

Felhívjuk a figyelmet arra, egyes légitársaságok csak negatív PCR-teszt birtokában engedélyezik a repülőre való felszállást. A pontos feltételekről kérjük, tájékozódjanak az adott légitársaságnál. 

PCR-tesztet külföldiek pl. itt készíttethetnek (időpont elektronikusan foglalható, az eredményt kb. 24 órán belül, elektronikusan küldik meg, három nyelven - kazah, orosz, angol): https://www.kdlolymp.kz 

A nur-sultani repülőtér T2 termináljának (belföldi repülőjáratok) második emeletén folyamatosan nyitva tartó rendelőben PCR teszt csináltatható. Érdeklődni lehet a +7 776 947 1515 mobilszámon. A 07:00 és 11:00 óra között levett minták eredményét aznap 19:00 óra után elektronikusan megküldik, vagy kinyomtatva a rendelőben átvehető. 11:00 óra után készült tesztek eredménye másnap 19:00 óra után érhető el. Ár: 9 000 KZT.

h.) Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a oQJIV2Dma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a yEdzArybCNOEFz8OTj1m2Zma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem     

3) Kazahsztánba látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Hivatalos információk a COVID-19 kazahsztáni vonatkozásában: www.hls.kz

Távolságtartás és maszkviselés zárt térben és közterületeken kötelező. A járványügyi intézkedések betartását a hatóságok ellenőrzik, a szabályszegőket pénzbüntetéssel sújtják.

A belföldi légi és vasúti forgalom, illetve a városi tömegközlekedés - csökkentett kapacitással – működik. Romló járványügyi helyzet esetén egyes érintett régiók esetében a belföldi légijáratok számát és a vasúti közlekedést csökkentik. Egyes településeken éjszaka és/vagy hétvégenként a tömegközlekedést korlátozhatják.

Kazahsztán területén az epidemiológiai helyzet függvényében az alábbi három zónát határozták meg: 

vörös zóna: a Covid-fertőzés előfordulási aránya nagyobb mint 50 eset/100 ezer lakos és az R reproduktív index több mint egy.

sárga zóna: a Covid-fertőzés előfordulási aránya kisebb, mint 50 eset/100 ezer lakos, és az R reprodukciós index kevesebb, mint egy.

zöld zóna: a Covid-fertőzés előfordulási aránya kisebb, mint 25 eset/100 ezer lakos, az R reproduktív index kevesebb, mint egy.

Általános kijárási korlátozások nincsenek érvényben, de az egyes régiókban/településeken időszakosan a helyi járványügyi helyzet függvényében – a zónabesorolás alapján - utazási korlátozásokat és egyéb karanténintézkedéseket vezethetnek be.

Az egyes zónákba tartozó régiók listáját folyamatosan frissítik. Az aktuális helyzet pl. az alábbi linkeken érhető el:

https://www.inform.kz/en

https://www.kt.kz/eng

https://www.zakon.kz/

https://informburo.kz/ 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Kazahsztánban a közbiztonság általában jónak mondható, a közterületeken, a főutak mentén állandó a rendőri jelenlét. Az országnak nincsen olyan térsége, amelynek felkeresése a nem javasolt kategóriába tartozna. 

Az ország déli, keleti részein a hegyvidéki, illetve a belső területeken a sztyeppei kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) főleg az ország déli, keleti részein, illetve a hegyvidéki területeken fordulnak elő.

Biztonsági tájékoztató földrengés esetére >>

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kazahsztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy kazah nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Kazahsztánba . A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Kazah Köztársaság budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

A kazah vízumok igényléséről és a vízumdíjakról részletesen a Kazah Köztársaság Budapesti Nagykövetség honlapján tájékozódhat.

Megjegyzés: A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/immigration/Kazakhstan.cfm

Vám:

A kazahsztáni vámhatóság oldala: http://kgd.gov.kz/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kazah Tenge (KZT).

Időjárás: Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, emiatt az időjárási viszonyok eltérőek az ország különböző részein. Éghajlata túlnyomúan kontinentális, a csapadék eloszlása egyenlőtlen. A januári középhőmérséklet -4 °C és -19°C, a júliusi +19 és +26 °C között alakul. Szinte az egész ország területére jellemzőek az erős szelek, amelyek helyenként meghaladják a 140 km/ó sebességet.

Biztonsági tájékoztató földrengés esetére

Közlekedés: Magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek Kazahsztánban vezethetnek gépjárművet. Tekintettel azonban a magyarországitól jelentősen eltérő közlekedési szokásokra és szabályokra, a vidéki, illetve alsóbbrendű utak katasztrofális állapotára, valamint a nagyvárosokban gyakran tapasztalható dugókra, még a tapaszalt gépjárművezetőknek sem ajánljuk, hogy Kazahsztánban a volán mögé üljenek. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útzárak, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Közlekedési szabályok:

  • Autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 110 km/óra, főútvonalon 90 km/óra, míg a lakott területen belül 60 km/óra, az iskolák környékén pedig általánosan 40 km/h. 
  • Gépjárművezetés közben tilos mobiltelefont használni, kivéve a fülhallgató-használat és a kihangosítás esetét. 
  • A vidékiek, de a külföldiek számára is nehezen rögzülő szabály, hogy a kijelölt gyalogos átkelőknél, ha ott egy gyalogos megjelenik, kötelező megállni (még a többsávos főútvonalakon is). Emiatt gyakoriak a ráfutásos balesetek. 
  • Az útkereszteződéseknél 30 méteren belül tilos parkolni. Tilos megállni azokon a helyeken is, ahol az álló jármű zavarja a többi közlekedő mozgását. 
  • A sávváltást tilos egybekötni a bekanyarodással és a visszafordulással.

A fenti szabályok megszegői bírságra számíthatnak, amelynek mértéke az eset súlyosságától, illetve az elkövetés gyakoriságától függ.

A Kazahsztánban megforduló magyar utazók tapasztalatai alapján a közutak minősége erősen változó. Hosszabb utazáshoz inkább a repülőgép és a vasút használatát javasoljuk. A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére sem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz inkább barátságosnak nevezhető (a köztudatban elevenen élő kazah-magyar rokonság, illetve a kun - kipcsák kapcsolat miatt). 

A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: Kazahsztán soknemzetiségű, döntően muszlim, kisebb mértékben ortodox keresztény (pravoszláv) vallású ország. A kazahok általában vendégszeretőek, segítőkészek, a magyarokat rokonnépnek tekintik, de a déli területeken élők között előfordulhat vallási, illetve etnikai okokra visszavezethető intolerancia a külföldiekkel szemben. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet Kazahsztánban normális, az ország járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthető. Magyarország és Kazahsztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő (fizetős) intézményeket igénybe venni. Ezekben mind a szolgáltatás minősége, mind a szakmai hozzáértés megfelelő színvonalú. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók.

A vezetékes víz a nagyvárosokban általában jó minőségű, de javasoljuk, hogy inkább mindenütt palackozott ásványvizet fogyasszanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.

Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál.