Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Nur-Sultan
Főkonzulátus Almati
Tiszteletbeli konzulátus Almati
Tiszteletbeli konzulátus Aktobe
Tiszteletbeli konzulátus Atirau
Tiszteletbeli konzulátus Simkent

Biztonság:

Kazahsztánban a közbiztonság általában jónak mondható, a közterületeken, a főutak mentén állandó a rendőri jelenlét. Az országnak nincsen olyan térsége, amelynek felkeresése a nem javasolt kategóriába tartozna. 

Kazahsztánban 2016. májusában Aktobe városában szélsőségesek hajtottak végre terrorista támadást, július 18-án pedig egy ámokfutó lőtt le rendőröket és civileket Almatiban. Javasoljuk, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, illetve veszély esetén haladéktalanul hagyják el a helyszínt.

A rendelkezésére álló információk alapján az Air Astana kivételével nem javasoljuk a kazahsztáni polgári légitársaságok járatainak igénybe vételét.

Az ország déli, keleti részein a hegyvidéki, illetve a belső területeken a sztyeppei kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kazahsztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy kazah nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Kazahsztánba . A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Kazah Köztársaság budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 30 naptári napot nem meghaladó tartózkodásra NEM szükséges vízum. A 30 napot meghaladó tartózkodáshoz vízum beszerzése szükséges, melyet a Kazah Köztársaság külképviseletein kell beszerezni. A határon történő vízumfelvételre, valamint on-line vízumigénylésre nincs lehetőség. A kazah vízumok igényléséről és a vízumdíjakról részletesen a Kazah Köztársaság Budapesti Nagykövetség honlapján tájékozódhat.

Megjegyzés: A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Fontos figyelmeztetés!

A belépéskor kitöltendő papírt (az ún. migrációs kártyát) a tartózkodás végéig meg kell őrizni, azt ugyanis a kilépéskor az eljáró határőrnek be kell mutatni.

Főszabály szerint a belépés után a magyar állampolgároknak csak akkor kell regisztráltatniuk magukat a tartózkodás helye szerinti Migrációs Rendészeti Igazgatóságnál, amennyiben a tartózkodásuk a 30 napot meghaladja (azaz 30 napon belül mentesülnek a regisztrációs kötelezettség alól, ezt a migrációs kártyán elhelyezett második bélyegzőlenyomat tanúsítja – kérjük, hogy ennek meglétét a belépéskor ellenőrizzék). Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a második bélyegzőlenyomat valamilyen okból hiányzik, akkor 5 napon belül be kell jelentkezni! Fontos tudnivaló, hogy a szárazföldi és vízi határátkelőhelyeken soha nem pecsételik be második bélyegzőt, erre csak a nemzetközi repülőtereken van törvényi lehetőség (de – a határőr hanyagságából – ez néha a reptereken is elmaradhat). A további bonyodalmak elkerülése érdekében tehát minden esetben fontos a belépéskor a második bélyegzőlenyomat meglétének az ellenőrzése!

A vízumon szereplő tartózkodási időn túl nem lehetséges az országban maradni (azaz a túltartózkodás nem megengedett és büntetendő). Az 1-3 napos túllépés figyelmeztetéssel jár, a 3 napon túli, de 30 napnál rövidebb túltartózkodást időarányos pénzbüntetéssel, 30 napon túlit pedig ennél súlyosabb büntetéssel szankcionálják.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/immigration/Kazakhstan.cfm

Vám:

A kazahsztáni vámhatóság oldala: http://kgd.gov.kz/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kazah Tenge (KZT).

Időjárás: Természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) inkább az ország déli, keleti részein, illetve a hegyvidéki területeken fordulnak elő.

Biztonsági tájékoztató földrengés esetére

Közlekedés: Magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek Kazahsztánban vezethetnek gépjárművet. Tekintettel azonban a magyarországitól jelentősen eltérő közlekedési szokásokra és szabályokra, a vidéki, illetve alsóbbrendű utak katasztrofális állapotára, valamint a nagyvárosokban gyakran tapasztalható dugókra, még a tapaszalt gépjárművezetőknek sem ajánljuk, hogy Kazahsztánban a volán mögé üljenek. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útzárak, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Közlekedési szabályok:

  • Autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 110 km/óra, főútvonalon 90 km/óra, míg a lakott területen belül 60 km/óra, az iskolák környékén pedig általánosan 40 km/h. 
  • Gépjárművezetés közben tilos mobiltelefont használni, kivéve a fülhallgató-használat és a kihangosítás esetét. 
  • A vidékiek, de a külföldiek számára is nehezen rögzülő szabály, hogy a kijelölt gyalogos átkelőknél, ha ott egy gyalogos megjelenik, kötelező megállni (még a többsávos főútvonalakon is). Emiatt gyakoriak a ráfutásos balesetek. 
  • Az útkereszteződéseknél 30 méteren belül tilos parkolni. Tilos megállni azokon a helyeken is, ahol az álló jármű zavarja a többi közlekedő mozgását. 
  • A sávváltást tilos egybekötni a bekanyarodással és a visszafordulással.

A fenti szabályok megszegői bírságra számíthatnak, amelynek mértéke az eset súlyosságától, illetve az elkövetés gyakoriságától függ.

A Kazahsztánban megforduló magyar utazók tapasztalatai alapján a közutak minősége erősen változó. Hosszabb utazáshoz inkább a repülőgép és a vasút használatát javasoljuk. A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére sem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Felhívjuk a figyelmet, hogy kazah kormányrendelet alapján (2015. július) Kazahsztán országhatárainak 25 km-es körzetébe (úgynevezett zárt körzet) külföldi állampolgárok csak külön engedéllyel léphetnek be. A külföldi állampolgárnak a városi/megyei rendőrség migrációs igazgatóságától kell engedélyt kérnie. Ez Almatiban a 109A Karasay Batyr utca címen található meg. Más városokban, megyékben egyelőre még nem ismert az illetékes hatóságok címe. A rendelet betartását mobil határőrség ellenőrzi. A jogsértőket pénzbüntetés vagy akár elzárás fenyegeti. Almati és környéke esetében valamennyi városon kívüli főbb turisztikai látványosság engedélyhez kötött területen fekszik. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz inkább barátságosnak nevezhető (a köztudatban elevenen élő kazah-magyar rokonság, illetve a kun - kipcsák kapcsolat miatt). 

A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: Kazahsztán soknemzetiségű, döntően muszlim, kisebb mértékben ortodox keresztény (pravoszláv) vallású ország. A kazahok általában vendégszeretőek, segítőkészek, a magyarokat rokonnépnek tekintik, de a déli területeken élők között előfordulhat vallási, illetve etnikai okokra visszavezethető intolerancia a külföldiekkel szemben. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet Kazahsztánban normális, az ország járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthető. 2016-ban az ország középső részén előfordult néhány lépfene megbetegedés. Ezt szabálytalanul tárolt marhahús okozta. Javasoljuk, hogy csak megbízható forrásból származó marhahúst fogyasszanak. Magyarország és Kazahsztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő (fizetős) intézményeket igénybe venni. Ezekben mind a szolgáltatás minősége, mind a szakmai hozzáértés megfelelő színvonalú. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók.

A vezetékes víz a nagyvárosokban általában jó minőségű, de javasoljuk, hogy inkább mindenütt palackozott ásványvizet fogyasszanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.

Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál.