Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Nur-Sultan
Főkonzulátus Almati
Tiszteletbeli konzulátus Almati
Tiszteletbeli konzulátus Aktobe
Tiszteletbeli konzulátus Atirau
Tiszteletbeli konzulátus Simkent

Aktuális:

2021. 10. 17.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Kazahsztán biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Kazahsztánba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal (oltóanyagtól függetlenül). 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak az 5 év alatti gyermekek esetében nem szükséges negatív PCR-teszt bemutatása abban az esetben, ha a vele utazó személyek rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal. 5 év feletti kiskorúak esetében – vakcinaigazolvány hiányában - PCR-teszt igazolás bemutatása szükséges!

a.) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyar állampolgárok beutazhatnak.

2020. április 17-én kelt 220 sz. Kormány Rendelet alapján Kazahasztán felfüggesztette az 57 ország  - köztük Magyarország - állampolgárai számára fennálló vízummentességet 2021. december 31-ig.

A magyar állampolgárok számára szükséges vízum a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén kérelmezhető. Klasszikus turisztikai célú vízumkiadás jelenleg nincs. Vízum konkrét, pl. családlátogatás, családegyesítés, üzleti, tanulmányi, egészségügyi, sportversenyen való részvétel céljából kérelmezhető. Amennyiben a beutazás nem a Wizzair közvetlen menetrend szerinti járatával történik, vízum mellett a beutazáshoz – többszöri belépésre feljogosító érvényes vízum birtokában is - a járványügyi kérdésekben illetékes tárcaközi bizottság engedélye is szükséges, melyet a meghívó félnek kell megkérnie. A benyújtandó dokumentumok teljes listája a következő oldalon található: http://adilet.zan.kz/eng/docs/V1600014531

További információért, valamint időpontegyeztetés érdekében kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetségével: 

Cím: 1025 Budapest, Kapy utca 59

Telefonszámok:  +36 1 275 1300, +36 1 275 1301

Fax:  +36 1 275 2092

Email: MXnxoyWLk5ZzZDOY29uc2J1ZGFwZXN0QG1mYS5reg== 

b.) Kell-e teszt? Igen. 

2020. december 8-tól Kazahsztánba légi, tengeri, folyami vagy szárazföldi határátkelőhelyen csak az országba való belépés időpontjától számított 72 óránál nem régebbi orosz vagy angol nyelvű negatív PCR-teszt birtokában lehet belépni. (Kazah értelmezés és gyakorlat szerint a teszteléstől számított 3. napon (beleértve a tesztelés napját is) legkésőbb be kell lépni az országba, akkor is, ha ezalatt a 72 óra még nem telt el.) 2021. április 14-től negatív teszttel nem rendelkező utasok már a nemzetközi légijáratokra sem szállhatnak fel. A PCR-teszt kötelező a Kazah Köztársaság Külügyminisztériumának meghívására érkező hivatalos külföldi küldöttségek tagjai, illetve a Kazah Köztársaságba akkreditált diplomáciai képviseletek, konzuli irodák és nemzetközi szervezetek képviseleteinek munkatársai és azok családtagjai számára is.

Kivételt az alábbi csoportok képeznek: kazah állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, akik Kazahsztánban megkapták a 2 dózist az elérhető COVID vakcinák közül és rendelkeznek egyéni „ügyfélkapuhoz” (egov) kapcsolódó elektronikus vakcinaútlevéllel vagy papíralapú vakcinaigazolással;  5 éven aluli gyermekek (amennyiben a kísérő(k) rendelkeznek negatív eredményű PCR-teszttel), Kazah Köztársaság kormánydelegációi, illetve a nemzetközi légi/vasúti/hajózási személyzet.

A kazah állami tisztifőorvos 2021. június 11-i rendelkezése szerint magyar kiadású vakcinaigazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok részére nem szükséges 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása, illetve nem kerülnek karanténba. Felhívjuk a figyelmet arra, csak az 5 év alatti gyermekek esetében nem szükséges negatív PCR-teszt bemutatása abban az esetben, ha a vele utazó személyek rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal. 5 év feletti kiskorúak esetében – vakcinaigazolvány hiányában - PCR-teszt igazolás bemutatása szükséges! Azokat a személyeket, akiknél a határátlépés során lázas állapotot állapítanak meg, kórházban különítik el abban az esetben is, ha rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal, illetve PCR-teszt igazolással. 

Az európai uniós vakcinaútlevél elfogadásáról hivatalos rendelkezés nincs, bármilyen oltóanyag is szerepel abban (Kazahsztán augusztus 23-án átmeneti időre, nyolc hónapra regisztrálta a Pfizer-BioNTech vakcinát). Az országba való belépéskor PCR teszt helyett csak a magyar védettségi igazolvány használható. 

Harmadik oltás megléte nem releváns információ kazahsztáni belépéskor. 

Felhívjuk a figyelmet arra, a Magyarország által kiadott vakcinaigazolványok Kazahsztán általi elfogadása nem változtat a hatályos vízumkötelezettségi és vízumkiadási előírásokon, illetve nem írja felül az egyes légitársaságok által előírt PCR-teszt kötelezettségeket, azok továbbra is hatályban maradnak. Kérjük, ezen utóbbi esetében szíveskedjenek az adott légitársaságnál érdeklődni az aktuális szabályozásról!

A közúton, vízi úton és vasúton érkező, teszttel nem rendelkezőket 3 napra állami karanténba szállítják tesztelésre. Negatív eredmény esetén elbocsátásra kerülnek, pozitív eredmény esetén járványkórházban kerülnek izolálásra. 

2020. november 9-től minden Kazahsztánba belépő árut szállító gépjárművezetőnek – magyar vakcinaigazolvány hiányában - rendelkeznie kell a Kazahsztánba való belépés időpontjától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel. 

Oroszországban (Orenburg útvonalon) Jaisan/Жайсан határállomás használata esetén PCR-tesztet lehet csináltatni az alábbi helyen: Медцентр «Андрианна»  город Соль-Илецк, пер. Рудничный, 25; telefon: +7 951 039 01 13; eredményt körülbelül 10-15 perc alatt kiadják, Nyitvatartás: a hét minden napján: 08:00 - 19:00. A teszt ára: 2200 rubel.  A határon testhőmérséklet-mérésre és kérdőív kitöltésére kerül sor.

c.) Kell-e regisztrálni? Igen.

Az országba való belépéskor kötelező kérdőívet kell kitölteni, mely magában foglalja a tervezett tartózkodási cím megadását is. A kérdőívet a fedélzeten a személyzet osztja ki.

d.) Oltottsággal járó kedvezmények: Igen.

Magyarország, Thaiföld, Mongólia, Moldova, Georgia, Kirgizisztán, Törökország, Argentína, Irán, Örményország, Belorusz, San Marino és Észtország által kiállított vakcinaigazolványok birtokában az adott országok állampolgárainak kazahsztáni belépéshez nem szükséges negatív PCR-teszt. 

e.) Karanténkötelezettség: Kötelező karanténkötelezettség nincs. 

Továbbra is van hatósági karantén (14 nap), illetve otthoni karantén (14 nap), ellenőrzés mellett. Regisztrált Covid-fertőzés esetén a közeli kontaktok számára – negatív PCR teszt mellett is - 14 napos házi karantént rendelnek el, hatósági ellenőrzés mellett. A tesztelést a 3. és 12. napon megismétlik.  A beoltott kontaktszemélyeknek a továbbiakban nincs 14 napos házi karantén kötelezettségük, csupán orvosi megfigyelés alá esnek. 

f.) Üzleti célú beutazás feltétele: 

Vízum kiállítására csak meghívólevél és  - nem közvetlen járattal való beutazás esetén - a meghívó fél kérésére kiállított belépési engedély birtokában van lehetőség. Üzleti célú beutazás esetén mindenképpen keresse fel Magyarország Kazahsztáni Nagykövetségének munkatársait.

g.) Tranzitálási szabályok: 

A tranzitáló utasok kötelesek PCR-tesztet felmutatni, kivéve a nemzetközi reptereken, amennyiben nem hagyják el a reptéri tranzitzónát.

h.) A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

2021. február 4-i szabályozás szerint külföldiek az alábbi célból léphetnek be Kazahsztán területére: diplomáciai testület tagjai, hivatalos delegációk tagjai, nemzetközi szervezetek tagjai, illetve kazah nemzetiségű külföldi állampolgárok, megfelelő vízum és dokumentumok birtokában, valamint vízummal rendelkező külföldi állampolgárok.   

2021. február 4-től kazah, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, valamint kazah állampolgárok külföldi állampolgárságú családtagjai Kazahsztán határát 30 napon belül egy alkalommal léphetik át. A határátlépések számának limitálására vonatkozó korlátozások  nem vonatkoznak azokra a személyekre, akik repülővel közlekednek. 

Belépés tekintetében egyes kivételt jelentő csoportokról bővebb információ az alábbi linken található: https://www.gov.kz/memleket/entities/shekaraknb/press/article/details/28054?lang=en A belépéssel kapcsolatos rendelkezések értelmezésével, alkalmazásával, konkrét kérdésekkel kérjük, a kazahsztáni határőrséget szíveskedjenek megkeresni. 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

3. Kiutazás az országból:

2021. június 5-e óta azon külföldi állampolgárok és hontalan személyek, akiknek vízuma, úti okmánya, tartózkodási engedélye, stb. lejárt, újból adminisztratív felelősségre vonhatók, illetve esetükben ismét hatályba léptek a kiutasításra vonatkozó jogszabályok. A további teendőkkel kapcsolatban a lejárt dokumentumokkal rendelkező személyeknek a kazah Migrációs Szolgálat regionális irodáiban kell jelentkezniük. 

A kazahsztáni nemzetközi repülőterek működnek, közvetlen légijáratok az alábbi desztinációkban repülnek: Törökország, Oroszország, Egyesült Arab Emirátusok, Németország, Üzbegisztán, Ukrajna, Koreai Köztársaság, Egyiptom, Kirgizisztán, Maldív-szigetek, Srí Lanka, Tádzsikisztán, Georgia, Montenegró, Lengyelország, Nagy-Britannia (London) és Qatar. A közeljövőben várható a járatok újraindítása Szaúd-Arábiával, illetve tárgyalások folynak járatindításról Csehországgal, Olaszországgal, Azerbajdzsánnal és Kínával. 

Szeptember 9-étől menetrend szerinti státuszban közlekedik a WizzAir Budapest-Nur-Sultan-Budapest járata, heti egy alkalommal. 

A kazahsztáni nemzetközi és belföldi repterekre, illetve nagyobb vasútállomásokracsak azon személyek léphetnek be, akik letöltik az “Ashyq” nevű alkalmazást. Külföldiek beléptetése a helyszínen kihelyezett QR-kód “Ashyq” nevű alkalmazás segítségével az útlevélszám alapján történik.  Belépés csak zöld (érvényes PCR teszttel rendelkező vagy beoltott személy) vagy kék (nem fertőzött személy) jelzés mellett engedélyezett.  Piros (fertőzött személy) és sárga (kontaktszemély) jelzés esetén az adott személy belépése tilos. Az „Ashyq” alkalmazás egyre általánosabb, a legtöbb szolgáltatás (üzletek, éttermek, belföldi közlekedés, hivatalok, stb.), illetve oktatási és kulturális intézmény alkalmazza.

A járatok száma és a desztinációk folyamatosan változnak, az aktuális helyzetről kérjük, utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repterek honlapjain. Legfontosabb elérhetőségek: 

Felhívjuk a figyelmet arra, egyes légitársaságok csak negatív PCR-teszt birtokában engedélyezik a repülőre való felszállást. A pontos feltételekről kérjük, tájékozódjanak az adott légitársaságnál. 

PCR-tesztet külföldiek pl. az Olymp hálózathoz tartozó laboratóriumokban (https://www.kdlolymp.kz)  készíttethetnek (időpont foglalás nem szükséges, az eredményt kb. 24 órán belül, elektronikusan küldik meg, illetve kérésre papíralapon is kiadják három nyelven - kazah, orosz, angol).

A nur-sultani repülőtér T2 termináljának (belföldi repülőjáratok) második emeletén folyamatosan nyitva tartó rendelőben PCR teszt csináltatható. Érdeklődni lehet a +7 776 947 1515 mobilszámon. A 07:00 és 11:00 óra között levett minták eredményét aznap 7-8 órán belül elektronikusan megküldik, vagy kinyomtatva a rendelőben átvehető.Ára: 9.000 KZT. 13:00 óra után levett minták eredménye aznapi határidővel 16.000 KZT-ért kérhető. Másnapi határidővel a teszt ára 9.000 KZT.

4. Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a jrVLZRThZLcgGHvU4FNY4a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a nsmZszEtWqbu6mlhYN4a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

5. Helyi járványügyi szabályok

Hivatalos információk a COVID-19 kazahsztáni vonatkozásában: www.hls.kz

Távolságtartás és maszkviselés zárt térben és közterületeken kötelező. A járványügyi intézkedések betartását a hatóságok ellenőrzik, a szabályszegőket pénzbüntetéssel sújtják.

Kazahsztánban létezik az egyéni „ügyfélkapuhoz” (egov) kapcsolódó háromnyelvű (kazah-orosz-angol) elektronikus vakcinaútlevél, mely a második oltás beadása után telefonos alkalmazással érhető el, illetve háromnyelvű oltási igazolvány az oltást végző egészségügyi intézményben papíralapon is igényelhető. 

A belföldi légi és vasúti forgalom, illetve a városi tömegközlekedés működik. Romló járványügyi helyzet esetén egyes érintett régiók esetében a belföldi légijáratok számát és a vasúti közlekedést csökkenthetik. Egyes településeken éjszaka és/vagy hétvégenként a tömegközlekedést korlátozhatják.

Konkrét megkeresésekhez kérjük, tájékozódjanak vasúti menetrend esetében a https://www.railways.kz/ linken, belföldi repülőjáratok esetében az adott repterek honlapjain. A két legnagyobb forgalmú reptér elérhetősége: https://www.nn-airport.kz/ (Nur-Sultan), illetve https://www.alaport.com/ (Almati).

Kazahsztán területén az epidemiológiai helyzet függvényében az alábbi zónákat határozták meg: 

sötétvörös zóna (új kategória): kritikus kockázati zóna, a fertőző ágyak kihasználtsága 70% feletti és az ágyak kihasználtsága 100 ezer fő/200 db feletti. Az ebbe a zónába tertozó településeken azonnali korlátozó járványügyi intézkedéseket vezetnek be. 

vörös zóna: a Covid-fertőzés előfordulási aránya nagyobb mint 50 eset/100 ezer lakos és az R reproduktív index több mint egy.

sárga zóna: a Covid-fertőzés előfordulási aránya kisebb, mint 50 eset/100 ezer lakos, és az R reprodukciós index kevesebb, mint egy.

zöld zóna: a Covid-fertőzés előfordulási aránya kisebb, mint 25 eset/100 ezer lakos, az R reproduktív index kevesebb, mint egy.

Általános kijárási korlátozások nincsenek érvényben, de az egyes régiókban/településeken időszakosan a helyi járványügyi helyzet függvényében – a zónabesorolás alapján - utazási korlátozásokat és egyéb karanténintézkedéseket vezethetnek be.

Az egyes zónákba tartozó régiók listáját folyamatosan frissítik. Az aktuális helyzet pl. az alábbi linkeken érhető el:

Biztonság:

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Kazahsztán  biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került. 

Kazahsztánban a közbiztonság általában jónak mondható, a közterületeken, a főutak mentén állandó a rendőri jelenlét. Az országnak nincsen olyan térsége, amelynek felkeresése a nem javasolt kategóriába tartozna. 

Az ország déli, keleti részein a hegyvidéki, illetve a belső területeken a sztyeppei kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) főleg az ország déli, keleti részein, illetve a hegyvidéki területeken fordulnak elő.

Biztonsági tájékoztató földrengés esetére >>

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kazahsztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú egyik szülője kíséretében vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz vagy kazah nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Kazahsztánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát, valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információért kérjük, forduljanak a Kazah Köztársaság budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

A kazah vízumok igényléséről és a vízumdíjakról részletesen a Kazah Köztársaság Budapesti Nagykövetségének honlapján tájékozódhat.

Megjegyzés: A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/immigration/Kazakhstan.cfm

Vám:

A kazahsztáni vámhatóság oldala: http://kgd.gov.kz/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kazah Tenge (KZT).

Időjárás: Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, emiatt az időjárási viszonyok eltérőek az ország különböző részein. Éghajlata túlnyomúan kontinentális, a csapadék eloszlása egyenlőtlen. A januári középhőmérséklet -4 °C és -19°C, a júliusi +19 és +26 °C között alakul. Szinte az egész ország területére jellemzőek az erős szelek, amelyek helyenként meghaladják a 140 km/ó sebességet.

Biztonsági tájékoztató földrengés esetére

Közlekedés: Magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek Kazahsztánban vezethetnek gépjárművet. Tekintettel azonban a magyarországitól jelentősen eltérő közlekedési szokásokra és szabályokra, a vidéki, illetve alsóbbrendű utak katasztrofális állapotára, valamint a nagyvárosokban gyakran tapasztalható dugókra, még a tapaszalt gépjárművezetőknek sem ajánljuk, hogy Kazahsztánban a volán mögé üljenek. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útzárak, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Közlekedési szabályok:

  • Autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 110 km/óra, főútvonalon 90 km/óra, míg a lakott területen belül 60 km/óra, az iskolák környékén pedig általánosan 40 km/h. 
  • Gépjárművezetés közben tilos mobiltelefont használni, kivéve a fülhallgató-használat és a kihangosítás esetét. 
  • A vidékiek, de a külföldiek számára is nehezen rögzülő szabály, hogy a kijelölt gyalogos átkelőknél, ha ott egy gyalogos megjelenik, kötelező megállni (még a többsávos főútvonalakon is). Emiatt gyakoriak a ráfutásos balesetek. 
  • Az útkereszteződéseknél 30 méteren belül tilos parkolni. Tilos megállni azokon a helyeken is, ahol az álló jármű zavarja a többi közlekedő mozgását. 
  • A sávváltást tilos egybekötni a bekanyarodással és a visszafordulással.

A fenti szabályok megszegői bírságra számíthatnak, amelynek mértéke az eset súlyosságától, illetve az elkövetés gyakoriságától függ.

A Kazahsztánban megforduló magyar utazók tapasztalatai alapján a közutak minősége erősen változó. Hosszabb utazáshoz inkább a repülőgép és a vasút használatát javasoljuk. A nagyvárosi közlekedésben olcsón lehet taxit igénybe venni. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére sem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz inkább barátságosnak nevezhető (a köztudatban elevenen élő kazah-magyar rokonság, illetve a kun - kipcsák kapcsolat miatt). 

A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: Kazahsztán soknemzetiségű, döntően muszlim, kisebb mértékben ortodox keresztény (pravoszláv) vallású ország. A kazahok általában vendégszeretőek, segítőkészek, a magyarokat rokonnépnek tekintik, de a déli területeken élők között előfordulhat vallási, illetve etnikai okokra visszavezethető intolerancia a külföldiekkel szemben. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet Kazahsztánban normális, az ország járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthető. Magyarország és Kazahsztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő intézmények szolgáltatásait igénybe venni térítés ellenében. Ezekben az intézményekben mind a szolgáltatás minősége, mind a szakmai hozzáértés megfelelő színvonalú. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók.

A vezetékes víz a nagyvárosokban általában jó minőségű, de javasoljuk inkább, mindenütt palackozott ásványvíz fogyasztását.  Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.

Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál.