Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.09.30. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség, Jakarta
Konzuli hivatal, Jakarta
Európai Bizottság

Aktuális:

2020. 09. 10.
Kelet-Timoron jelenleg 1 regisztrált aktív COVID-19 eset van, de a tesztelési lehetőségek korlátozottak. A vészhelyzet a behurcolás veszélyének megnövekedése miatt 2020. szeptember 5-től október 4-ig meghosszabbításra került. Továbbra is beutazási tilalom vonatkozik a külföldi állampolgárokra néhány kivételes esettől eltekintve. A különleges, hivatalos célból beutazni kívánó külföldi állampolgárok a fenti intézkedés alól rendkívüli esetben felmentést kaphatnak, de legalább egy héttel a tervezett beutazás előtt írásbeli engedélyt kell kérniük az illetékes minisztériumtól. Elutazáskor és belépéskor kötelező egészségügyi vizsgálat került bevezetésre. A belépőkre 14 napos kötelező hatósági karanténkötelezettség vonatkozik a helyi hatóságok által kijelölt helyen, saját költségen.

Kelet-Timoron az első koronavírussal fertőzött esetet március 22-én regisztrálták. 

2020. 09. 10.
A kormány a kelet-timori járványügyi helyzettel kapcsolatos tájékoztatási hiányosságai miatt javasoljuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai és 2-3 naponta megjelenő helyzetjelentései nyomon követését.

Mivel az ország felkészültsége a koronavírus-járvány kezelésére nem kielégítő, javasoljuk a fokozott óvatosságot. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús – és tejtermékek fogyasztásának mellőzése). 

Amennyiben a koronavírus tüneteit észleli magán, kérjük, hívja a Guido Valadares Nemzeti Kórházat a +670-331-1008 számon vagy a COVID-19 vészhelyzeti telefonszámot: 119. Az Egészségügyi Minisztérium COVID-19 információs chatbotja: COVID19 Helpline Chatbot, WhatsApp: +670 7556-0000.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Bár az országban a biztonsági helyzet javult az elmúlt években, az továbbra is ingatag, előfordulhatnak erőszakos politikai megmozdulások. Kerüljék a politikai- és tömegrendezvényeket.

A terrorfenyegetettség szintje alacsony, de a világszerte tapasztalható terrorista cselekmények számának növekedése miatt legyenek óvatosak.

Csoportosan elkövetett fegyveres rablások, támadások szórványosan történnek, különös éberséget kell tanúsítani éjszaka, valamint a szórakozóhelyek közelében a fővárosban. Összecsapások különböző helyi fegyveres csoportok, bandák között előfordulhatnak.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától számítva még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az ideiglenes útlevélnek a beutazás napjától számítva még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie. További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMAz útlevélnek még legalább 1 üres oldalt kell tartalmaznia.

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője nélkül vagy egyedül utazik, akkor közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat vagy gyámhatósági hozzájárulás hiteles angol fordításával léphet az országba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

  • turista célú beutazás esetén:
    180 napon belül 90 napot nem meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. 
  • egyéb célú beutazás esetén:
    180 napon belül 90 napot nem meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. 

A vízummentes beutazás a nemzetközi tengeri és légikikötőkben lehetséges. Szárazföldi határátlépés esetén a belépés előtt online regisztráció szükséges. Bővebb információ a kelet-timori bevándorlási hivatal oldalán.

A 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a tartózkodási engedély iránti kérelmet közvetlenül a kelet-timori bevándorlási hivatalban lehet kérelmezni. 

Házikedvencek beutazása: 

Forduljon állatorvosához!
Információk a NÉBIH oldalán.

Vám:

Információk a kelet-timori pénzügyminisztérium honlapján.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról:

Pénznem: Amerikai dollár (USD),
melyet készpénzben vagy utazási csekk formájában fogadnak el. A bankrendszer fejletlensége miatt euró kevés számú bankfiókban váltható be, hitelkártya használatára korlátozott számú helyen nyílik lehetőség.

Időjárás: Az ország éghajlata forró égövi, a száraz évszak májustól októberig, az esős novembertől áprilisig tart.

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Közlekedés: Az utak rossz minősége, illetve a gépjárművek növekvő száma miatt – különösen Diliben – a gépjárművezetés fokozott éberséget kíván, mert gyakoriak a balesetek. A fővároson kívül kevés a szállás és a tömegközlekedési lehetőség. Sötétedés után még Diliben is ritkán kapható taxi.

Nem javasolt az országban egyedül utazni, illetve vidéken letérni a kitaposott ösvényekről (a II. világháború és az indonéz megszállás idejéből maradt robbanószerek előfordulása miatt).

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Kelet-Timorban a folyamatban lévő politikai és gazdasági átmenet miatt a bűncselekmények megelőzésére, felderítésére és kivizsgálására rendelkezésre álló infrastruktúra fejletlennek mondható. A helyi hatóságok és intézmények szolgáltatásai hatékonyságának növelése nemzetközi együttműködés keretében megkezdődött, de a bírósági vagy közigazgatási jogorvoslati lehetőségek továbbra is korlátozottak. Külföldi állampolgárok politikai tevékenységet nem folytathatnak, a szabálysértőket bírság, idegenrendészeti őrizet és kiutasítás sújthatja.

Vallás: A mai kelet-timori kultúra számos kulturális hatás – őshonos ausztronéz, portugál, maláj stb. – ötvöződéséből jött létre. A lakosság döntő többsége a római katolikus vallás követője. Visszafogott öltözködés, udvarias, a helyi vallási és társadalmi szokásokat tiszteletben tartó viselkedés javasolt.   

Közegészség, egészségügyi helyzet: Hepatitis A és B, diftéria-tetanusz, polio, veszettség, agyhártyagyulladás elleni védőoltás javasolt, ezért kérjük, keresse fel háziorvosát vagy az Országos Epidemológiai Központot két hónappal az utazás előtt. Malária elleni gyógyszer szedése ajánlott. A maláriához hasonló tünetekkel járó dengue-láz szintén szúnyogcsípéssel terjed, elsősorban az esős évszak ideje alatt jelent veszélyt, védőoltás nem áll rendelkezésre, ezért érdemes az üzletekben országszerte könnyen és olcsón megvásárolható szúnyogriasztó termékek használata. Láz esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni. A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas.

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)

  • Munkavállalás: Javasoljuk, hogy munkavállalási célból csak tapasztalattal rendelkező, megbízható vállalatok vagy nemzetközi szervezetek közvetítésével utazzanak az országba. A munkavállalási engedélyről és tartózkodási engedélyről bővebb információt a bevándorlási hivatal oldalán talál.