Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség, Jakarta
Konzuli hivatal, Jakarta
Európai Bizottság

Aktuális:

2021. 10. 14.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Kelet-Timor az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem. 

 • Magyar állampolgár Magyarország területéről, illetve más országokból korlátozás nélkül az országba nem léphet be.
 • Oltottságot vagy átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen nem lehet beutazni. 
 • Nemzetközi légijáratok fogadása és indítása a Presidente Nicolau Lobato Nemzetközi Repülőtéren lehetséges, de a menetrend szerinti kereskedelmi személyszállítás szünetel.
 • A légi, szárazföldi és tengeri határátkelők zárva tartanak. 

b. Kell-e teszt? Igen. 

A kivételt képező csoportokba (lásd alább a h. pontban) tartozók a kiindulási országból történő felszállást megelőzően legfeljebb 72 órával kelt, angol nyelvű, negatív PCR teszteredménnyel léphetnek az országba. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

Az országba beutazni kívánó, a h. pontban részletezett külföldi állampolgárok a beutazási korlátozástól felmentést kaphatnak, de legalább egy héttel a tervezett beutazás előtt írásbeli engedélyt kell kérniük ehhez a külügyminisztériumtól vagy valamelyik kelet-timori külképviselettől.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Vannak.

Azok a külföldi állampolgárok, akik rendelkeznek angol nyelvű védettségi tanúsítvánnyal, mentesülhetnek a kötelező karanténkötelezettség alól. A be nem oltott gyermekek számára kötelező lehet a kötelező karantén teljesítése akkor is, ha beoltott szülőkkel utaznak..

e. Karanténkötelezettség: Van.

A belépésre jogosult kategóriába tartozó személyeknek kötelező, 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk az egészségügyi hatóság által biztosított karanténlétesítményben vagy a hatóság külön engedélyével egyéb helyszínen, külföldi állampolgárok esetében saját költségen. A karanténidőszak csökkentésére nincs lehetőség. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Indokoltan sürgős és halaszthatatlan, nemzetközi kereskedelmi célú beutazás esetén beutazási engedély iránti kérelem nyújtható be az ország külképviseletein, elektronikus formában. 

g. Tranzitálási szabályok: Megegyeznek a beutazási feltételekkel.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

2021. október 30-ig a légi, szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeket lezárták a külföldi és kelet-timori állampolgárok előtt. A korlátozás nem vonatkozik az egészségügyi evakuációra és a nemzetközi áruforgalomra.

Légi úton történő beutazási korlátozás nem érinti továbbá a külföldi munkavállalókat, ideértve a diplomáciai testület tagjait, humanitárius szervezetek képviselőit, olaj-, gázipari és építőipari munkásokat. Az országba beutazni kívánó ezen külföldi állampolgárok a beutazási korlátozástól felmentést kaphatnak, de legalább egy héttel a tervezett beutazás előtt írásbeli engedélyt kell kérniük ehhez a külügyminisztériumtól vagy valamelyik kelet-timori külképviselettől Az egyéb méltányossági okból (pl. halottszállítás) minisztériumi írásos különengedéllyel rendelkezőknek a karanténmentes beutazási igényt külön jelezni szükséges. Kérjük, hogy a mentességet igazoló dokumentumokat a beutazók tartsák maguknál, és kérésre azt mutassák be a kelet-timori hatósági személyeknek. 

3) Kiutazás az országból 

A menetrend szerinti légi személyforgalom felfüggesztésre került, az Airnorth Darwin (Ausztrália) relációban indít kereskedelmi járatokat eseti jelleggel. 

4) Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a XMovN3RFGa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a JnhbHUIBsaiugm8z41OM1r4a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

5) Helyi járványügyi szabályok:

 • Az országban a COVID-19 tesztelési lehetőségek korlátozottak. A vészhelyzet a behurcolás veszélyének megnövekedése miatt 2021. október 30-ig meghosszabbításra került.  A kormány a kelet-timori járványügyi helyzettel kapcsolatos tájékoztatása itt található. Javasoljuk továbbá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai és helyzetjelentései nyomon követését.
 • Az országban átfogó korlátozások rendszere van érvényben. Az alapvető szolgáltatások jellemzően rendelkezésre állnak, de a nyilvános tevékenységek (tanítás, munkavégzés, vallásgyakorlás, társadalmi és kulturális összejövetelek, tömegközlekedés stb.) továbbra is korlátozottak. A maszkviselés nyilvános helyeken kötelező. A kötelező fizikai távolságtartás mértéke 1 méter. A korlátozások megsértése esetén büntetőjogi szankciók alkalmazhatók.
 • Dili, Baucau, Viqueque, Ermera, Covalina és Ainaro körzetét további intézkedésig vesztegzár alá helyezték, a ki- és beutazás, a lakóhely elhagyása csak különösen indokolt esetben lehetséges. Bővebb információ a kormányportálon található.
 • A szárazföldi határátkelőhelyeken a kereskedelmi és munkavégzés célú kishatárforgalom is felfüggesztésre került. Továbbra is jelentős az illegális határátlépések száma, ezek megakadályozására a kiróható büntetés összegének drasztikus emelésére került sor.
 • Az országban tartózkodó külföldi állampolgárok vészhelyzeti tartózkodási engedélye az idegenrendészeti hatóságnál meghosszabbítható. Bővebb tájékoztatás a kelet-timori idegenrendészeti hatóság oldalán olvasható.  
 • Mivel az ország felkészültsége a koronavírus-járvány kezelésére nem kielégítő, javasoljuk a fokozott óvatosságot. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fizikai távolságtartás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, maszkviselés). Fel kell készülni arra, hogy a szálláshelyek, bevásárlóközpontok és intézmények bejáratánál a biztonsági személyzet testhőmérséklet-ellenőrzést végez. Javasoljuk az együttműködést, és a közösségi terekben elhelyezett kézfertőtlenítő szerek használatát. 
 • Koronavírus tüneteinek észlelése esetén kérjük, hívja a Guido Valadares Nemzeti Kórházat a +670-331-1008 számon vagy a COVID-19 vészhelyzeti telefonszámot: 119. Az Egészségügyi Minisztérium COVID-19 információs chatbotja: COVID19 Helpline Chatbot, WhatsApp: +670 7556-0000.

6) Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Az ország nem nyílik meg a nyári turistaszezonra.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Bár az országban a biztonsági helyzet javult az elmúlt években, az továbbra is ingatag, előfordulhatnak erőszakos politikai megmozdulások. Kerüljék a politikai- és tömegrendezvényeket.

A terrorfenyegetettség szintje alacsony, de a világszerte tapasztalható terrorista cselekmények számának növekedése miatt legyenek óvatosak.

Csoportosan elkövetett fegyveres rablások, támadások szórványosan történnek, különös éberséget kell tanúsítani éjszaka, valamint a szórakozóhelyek közelében a fővárosban. Összecsapások különböző helyi fegyveres csoportok, bandák között előfordulhatnak.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától számítva még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az ideiglenes útlevélnek a beutazás napjától számítva még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie. További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMAz útlevélnek még legalább 1 üres oldalt kell tartalmaznia.

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője nélkül vagy egyedül utazik, akkor közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat vagy gyámhatósági hozzájárulás hiteles angol fordításával léphet az országba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Az alábbi szabályok a vészhelyzet időszakára nem vonatkoznak.

 • turista célú beutazás esetén:
  180 napon belül 90 napot nem meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. 
 • egyéb célú beutazás esetén:
  180 napon belül 90 napot nem meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. 

A vízummentes beutazás a nemzetközi tengeri és légikikötőkben lehetséges. Szárazföldi határátlépés esetén a belépés előtt online regisztráció szükséges. Bővebb információ a kelet-timori bevándorlási hivatal oldalán.

A 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a tartózkodási engedély iránti kérelmet közvetlenül a kelet-timori bevándorlási hivatalban lehet kérelmezni. 

Házikedvencek beutazása: 

Forduljon állatorvosához!
Információk a NÉBIH oldalán.

Vám:

Információk a kelet-timori pénzügyminisztérium honlapján.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról:

Pénznem: Amerikai dollár (USD),
melyet készpénzben vagy utazási csekk formájában fogadnak el. A bankrendszer fejletlensége miatt euró kevés számú bankfiókban váltható be, hitelkártya használatára korlátozott számú helyen nyílik lehetőség.

Időjárás: Az ország éghajlata forró égövi, a száraz évszak májustól októberig, az esős novembertől áprilisig tart.

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Közlekedés: Az utak rossz minősége, illetve a gépjárművek növekvő száma miatt – különösen Diliben – a gépjárművezetés fokozott éberséget kíván, mert gyakoriak a balesetek. A fővároson kívül kevés a szállás és a tömegközlekedési lehetőség. Sötétedés után még Diliben is ritkán kapható taxi.

Nem javasolt az országban egyedül utazni, illetve vidéken letérni a kitaposott ösvényekről (a II. világháború és az indonéz megszállás idejéből maradt robbanószerek előfordulása miatt).

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Kelet-Timorban a folyamatban lévő politikai és gazdasági átmenet miatt a bűncselekmények megelőzésére, felderítésére és kivizsgálására rendelkezésre álló infrastruktúra fejletlennek mondható. A helyi hatóságok és intézmények szolgáltatásai hatékonyságának növelése nemzetközi együttműködés keretében megkezdődött, de a bírósági vagy közigazgatási jogorvoslati lehetőségek továbbra is korlátozottak. Külföldi állampolgárok politikai tevékenységet nem folytathatnak, a szabálysértőket bírság, idegenrendészeti őrizet és kiutasítás sújthatja.

Vallás: A mai kelet-timori kultúra számos kulturális hatás – őshonos ausztronéz, portugál, maláj stb. – ötvöződéséből jött létre. A lakosság döntő többsége a római katolikus vallás követője. Visszafogott öltözködés, udvarias, a helyi vallási és társadalmi szokásokat tiszteletben tartó viselkedés javasolt.   

Közegészség, egészségügyi helyzet: Hepatitis A és B, diftéria-tetanusz, polio, veszettség, agyhártyagyulladás elleni védőoltás javasolt, ezért kérjük, keresse fel háziorvosát vagy az Országos Epidemológiai Központot két hónappal az utazás előtt. Malária elleni gyógyszer szedése ajánlott. A maláriához hasonló tünetekkel járó dengue-láz szintén szúnyogcsípéssel terjed, elsősorban az esős évszak ideje alatt jelent veszélyt, védőoltás nem áll rendelkezésre, ezért érdemes az üzletekben országszerte könnyen és olcsón megvásárolható szúnyogriasztó termékek használata. Láz esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni. A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas.

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)

 • Munkavállalás: Javasoljuk, hogy munkavállalási célból csak tapasztalattal rendelkező, megbízható vállalatok vagy nemzetközi szervezetek közvetítésével utazzanak az országba. A munkavállalási engedélyről és tartózkodási engedélyről bővebb információt a bevándorlási hivatal oldalán talál.