Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Pekingben nagykövetség és konzuli hivatal | Csungkingban, Hongkongban és Sanghajban főkonzulátus

Aktuális:

2020. 02. 27.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához érkezett jelzések alapján Kína Hupej tartományának székhelyén, Wuhanban atípusos tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak. A járvány a bejelentés óta már Kína egyéb tartományaiban és Kínán kívül is megjelent (többek között Hongkongban, Makaón, Tajvanon, Dél-Koreában, a legtöbb kelet- és délkelet-ázsiai országban, Észak-Amerikában, számos európai országban és Ausztráliában is). A fertőzés mind Hubei tartományon, mind Kínán kívül is megjelent. Kínában kb. 40000 fő a regisztrált, pillanatnyi állapot szerinti megbetegedettek száma, a vírus eddig globálisan 2858 (ebből Kínán belül 2791) halálesetet okozott (2020. 02. 28.). Kínai járványügyi szakemberek február harmadik hétvégéjére várják a vírus terjedésének tetőzését.  A fertőzés emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús – és tejtermékek fogyasztásának mellőzése). További információ >>

FONTOS!

  • Kérjük úti okmányaikat folyamatoson ellenőrizzék (utazási engedélyek gyermekek estében, útlevelek, vízumok és tartózkodási engedélyek lejárta stb);
  • A vízumközpontokon keresztül történő vízumok átvétele 2020. február 16-ig szünetel. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az új koronavírus (2019-nCoV) járvány kitörése miatt Kína teljes Hubei tartományát az I. (utazásra nem javasolt országok és térségek) biztonsági kategóriába, Kína többi részét, beleértve Hongkongot és Makaót is, II. (fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek) biztonsági kategóriába sorolta.  

Pekingi nagykövetségünk ügyeleti száma: +86 137 0138 2159
Honlap elérhetősége: https://peking.mfa.gov.hu

Sanghaji főkonzulátusunk ügyeleti száma: +86 139 1692 7914
Honlap elérhetősége: https://sanghaj.mfa.gov.hu

Csungkingi főkonzulátusunk ügyeleti száma: +86 138 8304 3494
Honlap elérhetősége: https://csungking.mfa.gov.hu 

Hongkongi főkonzulátusunk ügyeleti száma: +852 6029 5429
Honlap elérhetősége: https://hongkong.mfa.gov.hu

2020. 01. 30.
Kína teljes Hupej tartományát a Külgazdasági és Külügyminisztérium az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta az atípusos tüdőgyulladásos megbetegedések, a koronavírus járvány kitörése miatt.  

Kína egész területére nézve felhívjuk az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába. Mivel a beutazás és tartózkodás fokozott biztonsági kockázattal jár, ezért Kína egész területe a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került átsorolásra.

2019. 11. 14. 
Hongkongban június óta politikai demonstrációk, előre be nem jelentett tüntetések, sztrájkok zajlanak, melyek alkalmanként jelentős kihatással vannak a városi közlekedésre. A békés megmozdulások mellett számos esetben erőszakos összeütközések történtek a rendőrség és tüntetők között. Mind több tiltakozó megmozdulás, gyülekezés előzetes bejelentés nélkül, hatósági tudomásul vétel nélkül történik és ezek a város mind nagyobb részén fordulhatnak elő.

Kérjük a Hongkongba utazó állampolgárokat, hogy:

  • Figyeljék a helyi média tudósításait a tüntetések helyéről és kerüljék azokat.
  • Amennyiben egy demonstráció közelében találják magukat, kövessék a hatóságok utasításait és mihamarabb hagyják el a környéket.

A demonstrációkkal összefüggésben gyakoriak a kimaradások a metró (MTR) szolgáltatásban, egyes állomások a tüntetők által okozott rongálások miatt nem üzemelnek. 

A közlekedési helyzettel kapcsolatos aktuális információk az MTR, valamint a Hong Kong Transport Department weboldalán érhetőek el:

A Hongkongi Rendőrség legfrissebb tájékoztatói az alábbi felületeken követhetőek nyomon:

Biztonság:

Kína teljes Hupej tartományát a Külgazdasági és Külügyminisztérium az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta az atípusos tudőgyulladásos megbetegedések, a koronavírus járvány kitörése miatt.

Kína egész területére nézve felhívjuk az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába. Mivel a beutazás és tartózkodás fokozott biztonsági kockázattal jár, ezért Kína egész területe a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került átsorolásra.

Kína Xinjiang tartományában, közismertebb nevén az Ujgur Autonóm Területen a helyi rendvédelmi szervek korlátozhatják az ide látogató külföldiek mozgását, illetve előfordulhat, hogy közbiztonsági okok miatt az egész területet lezárják. Más tartományok, illetve járások látogathatóságának kérdésében (pl. Tibet) kérjük, hogy az utazásuk megkezdése előtt a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén érdeklődjenek.

A kínai hagyományok szerinti Holdújév, valamint az Őszközép ünnepe egy-egy hetes időtartama alatt kiemelten sok közlekedési nehézség, nagy embertömeg, valamint nagyvárosokon belüli területi korlátozás várja a látogatókat.

Az országban előfordulhatnak természeti katasztrófák (földrengés, tájfun, árvíz), melyek általában a déli-délkeleti tartományokra jellemzőek.

Kínában általánosságban jó a közbiztonság helyzete, a rendőri jelenlét mindenhol biztosított. A külföldiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény ritka. A turisták által gyakran látogatott nevezetes helyszíneken, vendéglátó egységekben, közlekedési eszközökön a vagyontárgyak fokozott felügyelete ajánlott, továbbá előforduló jelenség a trükkös lopások, ügyeskedések és túlszámlázások. A rendőrséggel való kommunikáció nehézkes, kevesen beszélnek idegen nyelveket a kínain kívül.

A szigorú törvények és még szigorúbb betartatása miatt érdemes elkerülni a közrend, a közerkölcs és közbiztonság megzavarására alkalmas magatartást. A kábítószerrel való érintkezés bármilyen formájával szemben a kínai hatóságok jóval erőteljesebben lépnek fel, mint Európában.

A jelentős távolságok és fejlettségi különbségek miatt az ország egyes területein nehézséget jelenthet Magyarországgal és a magyar külképviseletekkel való kapcsolattartás, a személyes konzuli segítségnyújtás. Ennek függvényében az utazás megkezdése előtt mindenképp érdemes felkészülni a vészhelyzetekre, az elérhetőség és kapcsolattartás biztosítására.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi területe): 

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

IGEN

A vízumigénylés időpontjában még legalább 6 hónapig.

A tervezett tartózkodás időtartamát legalább 1 hónappal haladja meg.

   

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi terület):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

IGEN

6 hónap


Elutazástól számított további 1 hónap

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM   Kiskorúak beutazása:

Ha kiskorú személy az egyik szülővel, vagy szülők nélkül utazik Kínába, kínai részről az utazáshoz nem követelnek meg szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Ennek ellenére, a külföldi hivatalos szervek részéről a kiskorúval kapcsolatban esetlegesen fellépő félreértések hiteles tisztázásához szülői hozzájáruló nyilatkozatot javaslunk elkészíteni. Ez, a személyes adatok és dátumok rögzítésével tartalmazza a szülők hozzájárulását, és a kiskorú felügyeletével megbízott személy adatait. A dokumentumot a (tranzit és) célország nyelvére vagy angolra történő hiteles fordítással javasoljuk ellátni, vagy eleve ilyen nyelve(ke)n elkészíteni, és  célszerű azt a budapesti kínai nagykövetség által felülhitelesíttetni.  

Vízum:

Vízum turista, látogatás, üzleti célú beutazás vagy konferencián történő részvétel esetén (KNK szárazföldi területe):

Vízum beszerzése szükséges! A határon főszabályként nem lehet érkezéskor vízumot igényelni. Egyéb célú beutazás esetén: kérjük, hogy vízumkérelemmel és kapcsolatos tájékoztatásért a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén tájékozódjon (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw)

2018. május 1-jétől vízummentesen lehet látogatni a dél-kínai Hainan szigetre, és ott 30 napig tartózkodni (tranzitálás nélkül is), ha az utazást utazási irodán keresztül szervezik. Kérjük, hogy ezzel kapcsolatban tájékozódjon a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

2018. május 1-jétől a Kínai Népköztársaság szárazföldi területén kívülről érkező külföldi utasoknak a repülőtereken az útlevélellenőrzés alkalmával rögzítik ujjnyomataikat is. Kivétel ez alól a 14 év alatti vagy a 70 év feletti utasok, illetve, a diplomata útlevéllel utazó személyek.

Vízum turista, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából történő beutazás esetén (Hongkong, Makaó):

Max. 90 napos tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. Vízummentes beutazás esetén munkavállalásra, tanulmányok folytatására nincsen mód, ehhez a tartózkodási státusz módosítására, és megfelelő vízum felvételére van szükség, amihez el kell hagyni Hongkong, illetve Makaó területét. Akik kínai tartózkodásuk idején Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, csak kétszeri (vagy többszöri) beutazásra jogosító vízummal térhetnek vissza Kína szárazföldi területére.

Vízummentes tranzitálás (KNK szárazföldi területe):

Számos kínai nagyvárosban élni lehet a vízummentes tranzitálás lehetőségével, 24, 72 vagy 144 órás időintervallumot meg nem haladó tartózkodás esetén. Magyarország állampolgárai is legfeljebb a fenti időtartamokra tartózkodhatnak kínai vízum nélkül az adott város/terület közigazgatási határán belül. A vízummentes tranzitálás nem vehető igénybe Kínán belüli – az érintett városon/területen kívüli – utazáshoz, és a tranzitutasnak már a belépéskor kell rendelkeznie továbbutazásra szóló repülőjeggyel, továbbá indokolt esetben a célországba szóló érvényes vízummal. Fontos feltétel továbbá, hogy a kiindulási ország és a továbbutazás célországa nem lehet azonos. Az érkezés, illetve továbbutazás a fenti területeken belül kijelölt nemzetközi határátkelők bármelyikén történhet (pl. érkezés Pekingbe, továbbutazás Tianjinből, ill. érkezés Nanjingba, továbbutazás Sanghajból).

Felhívjuk tisztelt állampolgáraink figyelmét arra, hogy a vízummentes tranzitálás lehetősége nem automatikus, a határátlépéskor történő ellenőrzéskor a határőr közbiztonsági vagy egyéb okok miatt megtagadhatja a beléptetést. A beléptetés megtagadásának pontos okáról nem minden esetben nyújtanak írásos tájékoztatást, az ellen jogorvoslati lehetőség nincs. Fentiek miatt javasoljuk, hogy beutazásukat megelőzően, a vízummentes beutazás aktuális feltételeiről érdeklődjenek a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw).

24 órás tranzit vízummentesség a szárazföldi Kína egész területére, légi, vasúti vagy vízi úton érkezőkre vonatkozik: az induló és a célországnak különböznie kell! (Pl. Magyarországról megérkezés Sanghajba, onnan továbbutazás Hong-Kongba)

72 órás a vízummentesség (angol írásmód szerint) Guilin, Harbin, Changsha városokban. Az érkezés, illetve továbbutazás csak ugyanarról a repülőtérről lehetséges!

144 órás a vízummentes tartózkodás ideje az alábbi területeken:

Beijing, Tianjin, Shijiazhuang, Qinhuangdao, Shanghai, Hangzhou, Nanjing, Shenyang, Dalian, Qingdao, Chengdu, Xiamen, Kunming, Wuhan, Guangzhou, Shenzhen, Jieyang, Chongqing, Xi’an, Ningbo

Kínai vízum igénylése Hongkongban:

A kérelmezőktől a jelenleg érvényes útlevél mellett, a korábbi útlevelek bemutatását is kérheti a kínai vízumkiadó hatóság. Javasoljuk, hogy a Hongkongban kínai vízumot igénylő magyar állampolgárok készítsenek másolatot korábbi útleveleikről. Ha nem rendelkeznek régi okmányaikkal, a Hongkongi Főkonzulátus díjmentesen olyan igazolást állít ki, miszerint a magyar állampolgárok nem kötelesek megőrizni lejárt, érvénytelenné vált úti okmányaikat.

Házikedvencek beutazása:

ld. kapcsolódó tájékoztatást a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve az alábbi honlapon: www.pettravel.com/immigration/china.cfm. Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon állatorvosánál!

Vám (KNK szárazföldi területe):

Általános váminformáció angol nyelven: http://en.bcia.com.cn/server/notice/custom.shtml. A pekingi nemzetközi repülőtér váminformációs telefonszámai: +86-10-12360 (24 órás, csak kínai nyelvű) vagy +86-10-8573-4500 (angol nyelven is).

FONTOS! Repülőgéppel Kínában/-ból történő utazás esetén, a feladott poggyászban nem szabad lítiumos elemet elhelyezni. A kézipoggyászban legfeljebb 2 db., egyenként 100Wh kapacitású lítiumos elem (pl. akkumulátoros mobiltöltő) szállítható. A szabályok ellenére bőröndben szállított elemeket a biztonsági szolgálat eltávolíthatja a feladott poggyászból, és nem szolgáltatja azokat vissza. Részletes tájékoztatás: http://en.bcia.com.cn/news/notice/150821/notice536.shtml.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Egészségügy:

Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel! Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat "direct billing" rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.

Gépjárművezetés:

Nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet Kínában vezetni, mert az ország nem tagja ilyen dokumentumok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek. A magyar jogosítványt, erről szóló kétoldalú megállapodás hiányában, nem ismerik el a kínai hatóságok. A Kínában történő gépjárművezetéshez kínai jogosítványt kell szerezni, illetve, gépkocsi bérlése esetén sofőrt is igénybe kell venni. 

Hongkongban – 12 hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén – lehetőség van érvényes nemzetközi jogosítvány birtokában gépjárművet vezetni. Amennyiben a tartózkodás ideje meghaladja a 12 hónapot, a külföldi állampolgárnak helyi jogosítványt kell szereznie. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a hongkongi közlekedési tárca honlapja ismerteti.

Makaó szintén tagja a nemzetközi jogosítványok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek, így ilyen dokumentum birtokában lehetőség van gépjárművet vezetni Makaó területén.

Utazási tervek, melyekhez engedély kell:

A turizmus, üzleti, családlátogatási célú tartózkodáson túlmenő utazási tervek (pl. hegymászás, régészet, filmkészítés, vallási közösségekhez történő csatlakozás) megvalósítása engedélyezést, bejelentést igényel. Ezekről célszerű előzetesen tájékozódni a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

Tibeti Autonóm Területre történő látogatási szándék esetén, a diplomata és szolgálati útlevéllel utazók, illetve, újságírók esetében a belépési engedélyt kizárólag előzetesen, hivatalos úton lehet igényelni a budapesti kínai nagykövetségtől.

Időjárás:

A nyári hónapokban gyakori viharok, illetve tájfunriadók miatt a repülőtereken gyakori lehet a több órás járatkésés, illetve a repülőterek időszakos leállása.

Pénz:

Kínában magyar forintot nem tudnak átváltani más valutára, ezért kérjük, hogy utazásuk előtt gondoskodjanak megfelelő összegű konvertibilis valuta váltásáról.

Egyéb információ: