Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Pekingben nagykövetség és konzuli hivatal | Csungkingban, Hongkongban és Sanghajban főkonzulátus

Aktuális:
2021. 10. 13.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

1. A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem, bővebben: h. pont

A külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom továbbra is hatályban van, mely magyar állampolgárokra is vonatkozik, függetlenül attól, hogy Magyarországról indul-e az utazó a Kínai Népköztársaság területére, avagy más harmadik országból, így csak meghatározott kivételek köre léphet be az országba (lásd h. pont). Ezen kivételeknek is azonban meg kell felelni a szigorú beléptetési szabályoknak: az érvényes útlevél és kínai vízum mellett eleget kell tenni az előzetes tesztelési kötelezettségnek (lásd b. pont), be kell szerezni a kínai fél által generált Zöld kódot (lásd b. pont), előzetesen regisztrálni kell (lásd c. pont), valamint be kell tartani az országban előírt karanténkötelezettséget. Oltottságot vagy átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal nem lehet korlátozásmentesen beutazni az országba. 

Hongkongba a magas kockázati besorolású térségek kivételével (Brazília, India, Írország, Nepál, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Oroszország, Dél-Afrikai Köztársaság, Egyesült Királyság, Banglades, Kambodzsa, Franciaország, Görögország, Irán, Hollandia, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Tanzánia, Törökország, Egyesült Arab Emirátusok, USA) a teljesen oltott nem hongkongi lakosok is beutazhatnak. Makaóra kizárólag a Kínai Népköztársaság, Hongkong és Tajvan lakosai utazhatnak be, azaz teljeskörűen megtiltották az egyéb külföldi állampolgárok beutazását.

b. Kell-e teszt? Igen.

A Kínai Népköztársaság területére történő visszatérés feltétele a repülőgépre történő beszállást megelőző 48 órán belül elvégzett és negatív eredményt produkáló PCR teszt és IgM antitest (vénás) vérvizsgálatról szóló angol nyelvű igazolás, amennyiben azonban az utazót oltották, úgy a vakcina típusától függően további vizsgálatok elvégzése illetve igazolás kitöltése is szükséges lehet. Így amennyiben az utazót nem inaktivált kórokozót tartalmazó vakcinával oltották (mint például: Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson, Astra Zeneca), úgy 48 órán belül elvégzett PCR és IgM vizsgálatokat, ELISA IgM vizsgálattal kell kiegészíteni. Amennyiben az utazót inaktivált kórokozót tartalmazó vakcinával oltották (pl.: Sinopharm, Sinovac), úgy ún. „New Crown Vaccination Statement” (http://www.chinaembassy.hu/chn/lsqw/P020210831816015325626.pdf) igazolás kitöltése kötelező. A szabályozás részletesen a budapesti kínai nagykövetség honlapján található: http://www.chinaembassy.hu/chn/lsqw/t1903485.htm

A teszteket főszabály szerint a kiindulás szerinti országban és tranzit esetén, a tranzitországban is el kell végeztetni. A tranzitálás alatti tesztelés alól a budapesti kínai nagykövetség mentesítést adhat, ezért utazás előtt javasolt az elektronikus úton történő kapcsolatfelvétel a külképviselettel. (sEUX3imjY29uc3VsYXRlX2h1bkBtZmEuZ292LmNu) Kiskorúak esetében 2 éves korig csak a PCR vizsgálat kötelező, 2-4 éves korig PCR és ujjbegyből végzett IgM vizsgálat is szükséges. 

A tesztek elvégzése céljából igénybe vehető egészségügyi intézmények listája a budapesti kínai nagykövetség honlapján megtalálható: http://www.chinaembassy.hu/hu/xwdt/t1828282.htm.

A teszteredmények és esetlegesen kitöltött oltási igazolás (lásd: „New Crown Vaccination Statement”) önmagában nem jogosít fel az országba történő belépésre, az eredményeket a kínai nagykövetség által létrehozott honlapra kell feltölteni: https://hrhk.cs.mfa.gov.cn/H5/. Amennyiben a kínai fél a feltöltött teszteredményeket rendben találja, úgy a weboldalon keresztül kerül generálásra a zöld QR kód, amely a Kínai Népköztársaság területére induló repülőgépre történő felszállás feltétele.  

Amennyiben a PCR vizsgálat pozitív eredménnyel zárul, úgy az utazó egész biztosan nem kapja meg a zöld kódot, tekintet nélkül az IgM vérvizsgálat eredményére. Ez esetben a fent jelzett weboldalon keresztül piros kódot fog kapni az érintett. Ebben az esetben a kínai fél a kiutazás halasztását és önkéntes, 14 - 21 napos karanténidőszak letöltését kérheti az érintettől, valamint a karanténidőszak előtt negatív PCR vizsgálatokat (24 órás eltéréssel 2 db negatív teszteredmény), CT vizsgálatot és egyéb diagnosztikai vizsgálatokat is.  

Amennyiben a PCR vizsgálat negatív eredménnyel, míg az IgM vérvizsgálat pozitív eredménnyel zárul, azonban az utazó inaktivált kórokozót tartalmazó (tehát kínai fejlesztésű vakcinával) történő oltásról szóló igazolással rendelkezik, úgy az utazó megkapja a zöld kódot. Amennyiben azonban az érintett nem rendelkezik kínai fejlesztésű vakcinával történő oltásról szóló igazolással, úgy a kínai fél az ELISA IgM teszt alapján dönti el, hogy az érintett megkapja-e a zöld kódot. Az ELISA IgM teszt (amely azon esetekben kötelező, amikor az utazót nem inaktivált kórokozót tartalmazó oltóanyaggal oltották) azt hivatott vizsgálni, hogy a magas IgM szint oltás következménye, avagy múltbéli megbetegedéből származik-e. Amennyiben az ELISA IgM teszt alapján a magas IgM szint (bármilyen fejlesztésű) oltás következménye, úgy az utazó megkaphatja a zöld kódot. Amennyiben a magas IgM szint múltbéli megbetegedésből származik, úgy az utazó nem kapja meg a zöld kódot. Ez esetben a fent jelzett weboldalon keresztül piros kódot fog kapni az érintett. Ebben az esetben a kínai fél a kiutazás halasztását és önkéntes, 14 - 21 napos karanténidőszak letöltését kérheti az érintettől, valamint a karanténidőszak előtt negatív PCR vizsgálatokat (24 órás eltéréssel 2 db negatív teszteredmény) CT vizsgálatot és egyéb diagnosztikai vizsgálatokat is.  

Fontos részletszabály, hogy oltott utazók esetében (legyen szó bármilyen típusú oltásról) az oltási folyamat egészétől (tehát mindkét adag beadását követően illetve, ha egyadagos oltásról van szó, akkor egy adag beadását követően) számítva, 14 napnak el kell telnie az utazás előtt 48 órával végzendő tesztsorozat előtt, ellenkező esetben az érintett nem fogja megkapni a zöld kódot (még akkor sem, ha az utazást megelőző 48 órával korábban végzett tesztsorozat negatív eredményt produkálni). Jelen állás szerint, amennyiben az utazó esetleg 3. adag (inkativált vagy nem inaktivált kórokozót tartalmazó) oltást adat be magának, úgy a kínai fél úgy fogja főszabály szerint úgy értékeli, hogy az oltási folyamat még nem zárult le, mivel jelenleg a kínai hatóságok (a Magyarországon elérhető kínai oltások tekintetében) 2 adag oltás felvételét engedélyezik. 

Hongkongba tartó repülőre csak 72 óránál nem régebbi angol vagy kínai nyelvű negatív PCR teszt eredmény birtokában lehet felszállni, továbbá angol vagy kínai nyelvű dokumentummal kell igazolni, hogy a tesztet végző labor a helyi hatóságok által jóváhagyott vagy ISO 15189  tanúsítvánnyal rendelkezik.  Az angol nyelvű igazolás elérhető a főkonzulátus weboldalán: 

https://hongkong.mfa.gov.hu/news/igazolas-a-magyar-allamilag-elismert-pcr-tesztet-vegzo-laborokrol-hongkongba-toerteno-beutazashoz

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

A Kínai Népköztársaság területére utazóknak egy Wechat applikáción (megj.: közösségi platform) keresztül vagy a légitársaság által biztosított formanyomtatványon, közvetlenül a beszállás előtt regisztrálnia kell az alapadatait és egyéb, egészségügyi adatokat. (Pl.: Átesett-e már a betegségen)

d. Oltottsággal járó kedvezmények:  A Kínai Népköztársaság esetében nincs, Hongkong esetén van.

A Kínai Népköztársaság esetében a oltottság ténye nem befolyásolja a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályozásokat, azok egyaránt érvényesek az oltott és oltatlan személyekre, állampolgárságtól függetlenül. Tehát amennyiben a karanténidőszak alatt végzett vénás vérvizsgálatan valamelyik eredmény pozitív eredmény mutat (pl.: magas IgM szint), úgy a kínai fél ugyanúgy elrendeli a kórházi megfigyelést és kivizsgálást.

Hongkong esetén a teljesen beoltott személynek (legalább 14 napja megkapta az oltóanyagból szükséges számú oltást a Hongkong által elismert vakcinák valamelyikéből:   https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/list_of_recognised_covid19_vaccines.pdf) bizonyos országcsoportokból történő beutazás esetén rövidebb karantént kell letölteni a megérkezést követően. A hongkongi hatóságok elfogadják az Uniós digitális Covid-igazolványt az oltottság igazolására.

e. Karanténkötelezettség: Van, bizonyos esetekben a Kínai Népköztársaság területére történő utazás előtt is. 

A Kínai Népköztársaságba történő utazás esetén bizonyos esetekben már az országba történő utazás előtt is előírhat karanténkötelezettséget a budapesti kínai nagykövetség. Azon utazók esetében akik már átestek a megbetegedésen, a budapesti kínai nagykövetség ún. „recovery plan/felépülési terv” követését kéri az utazótól. Ennek keretében az utazónak CT-vizsgálati eredményt, negatív PCR-teszteket és a korábbi megbetegedést megállapító orvosi igazolásról szóló eredményt kell továbbítani a budapesti kínai nagykövetségnek, akik megvizsgálják a leleteket és amennyiben mindent rendben találnak, úgy 14 napos otthoni megfigyelési időszak letöltésére kérik az utazók. A megfigyelés időszak végén ugyancsak szükséges jelenteni a budapesti kínai nagykövetségnek az egészségügyi állapotról (volt-e láz avagy bármilyen abnormális jelenség) és a kínai fél pozitív visszajelzését követően lehetséges kezdeményezni a kiutazás előtt 48 órával szükséges tesztek elvégzését.  Ugyanez az eljárás követendő abban az esetben is, amennyiben az érintett ugyan nem esett át a megbetegedésen, azonban a kiutazást megelőzően 48 órával végzett tesztek bármelyikén pozitív eredményt produkált. (Kivéve azt az esetet, amikor inaktivált kórokozót tartalmazó kínai oltóanyag következtében magas az IgM szint, ez elfogadható a kínai félnek). Amennyiben az utazó fertőzésre utaló jeleket észlel saját magán, úgy mint láz/köhögés/hasmenés, 14 napos otthoni megfigyelési időszak szintén javasolt, PCR teszt kíséretében. Amennyiben az utazó kínai cég munkatársa, úgy az utazás előtt 21 napos otthoni karantén kötelező, amelynek letöltését a kínai cég által ellátott pecsétes irattal szükséges igazolni a kínai nagykövetségen. A szabályozás részletei a budapesti kínai nagykövetség honlapján megtalálhatóak: http://www.chinaembassy.hu/chn/lsqw/t1903485.htm. Az előzetes karanténkötelezettség szükségéről javasoljuk, hogy utazása illetve már a kínai vízum kérelmezése előtt is a budapesti kínai nagykövetségétől legyen kedves érdeklődni.

A Kínai Népköztársaság területére történő beutazást követően a karanténidőszak tartományonként változó, legalább 14 nap, maximum 28 nap. A karanténidőszak időtartamát csökkenteni még beoltottság esetében sem lehet, annak letöltése alól mentesítést kérni nem lehet. A magyar védettséget igazoló okmányt a kínai hatóságok nem ismerik el, a karanténidőszak alatt végzett vizsgálatok (pl.: vénás vérvizsgálat IgM szint mérésére) során azonban az utazótól kérhetik az oltás tényéről szóló igazolás bemutatását (pl.: magas IgM szint igazolására). Ebben az esetben az angol nyelvű irat és több esetben annak kínai nyelvű fordítása is elengedhetetlen. A beléptetés során elvégzett PCR és IgM antitest vérvizsgálatok eredményétől függően akár a kórházi kezelés időtartamával is kiegészülhet a karanténidőszak.  Főszabály szerint, a karanténidőszak alatt a családokat szétválasztják, 14. éves életkor felett a gyermeknek is külön szobában kell tartózkodni. 

A hatóságok a határon történő tesztelés menetét és a karanténidőszak alatti teszteléseket is szigorították. Eszerint az egészségügyi hatóságok a határon történő nukleinsav-vizsgálatot környezettanulmánnyal egészítik ki, tehát az érintett csomagjait és ülőhelyét is tüzetesen át fogják vizsgálni, COVID-19 fertőzésre utaló nyomokat keresve. A karantén- és megfigyelési időszakban meghatározott időnként többször várható nukleinsav-vizsgálat (garatból és orrból is), vérvizsgálat, esetenként akár széklet- és rektális vizsgálat, illetve környezettanulmány. 

Hongkong vonatkozásában a beutazók által a megelőző időszakban meglátogatott országok kockázati besorolásának, illetve a teljes oltottság meglétének függvényében 21, 14 vagy 7 napot kell kijelölt karanténhotelben eltölteniük. 

További információk: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html

f. Üzleti célú beutazás feltétele

A jelenlegi beutazási korlátozások Magyarország vonatkozásában lehetőséget biztosítanak üzleti célú vízum igénylésére a budapesti kínai nagykövetségen, a szükséges támogató dokumentumok köréről a kínai nagykövetség tud tájékoztatást adni. Az üzleti célú kínai vízummal beutazókra az általános belépési feltételek és karanténelőírások vonatkoznak. 

g. Tranzitálási szabályok

A harmadik országból történő tranzitálás - a nemzetközi légijáratok korlátozásával és a tranzitálás lehetőségeinek párhuzamos szűkítésével - a gyakorlatban jelenleg nem lehetséges a Kínai Népköztársaság területén. Bizonyos kritériumok teljesülése esetén lehetséges a tranzitálás a hongkongi nemzetközi repülőtéren. A pontos feltételekről a foglalás előtt érdeklődjenek a légitársaságnál. Jelenleg elérhető a tranzit Hongkongban a Kínából érkező utasoknak, de továbbra sincs tranzitálás a Hongkongon keresztül Kínába utazók számára. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség

A Kínai Népköztársaság vonatkozásában a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól kivételt képeznek a diplomata, szolgálati, udvariassági valamint C vízummal rendelkezők (repülőgépek/vonatok/hajók kiszolgáló személyzete + gépjárművezetők, akik határátlépéssel járó szállításban vesznek részt valamint az előbb említett kategóriák családtagjai.) Azon külföldi állampolgárok, akik szükséges gazdasági/kereskedelmi (üzleti), tudományos tevékenységgel kapcsolatban vagy humanitárius okokból kívánnak belépni az ország területére, úgy ők továbbra is tudnak kínai vízumért folyamodni a kínai nagykövetségeken/konzulátusokon. Magyarországról visszautazó, érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkezők - ideértve a munkavállalási engedélyt, a családegyesítési engedélyt és a személyes ügyeket is - visszatérhetnek a Kínai Népköztársaság területére. A kivételek aktuális köréről kérjük, hogy a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén legyenek kedvesek érdeklődni. 

i. Egyéb hasznos információk

Magyarország és Kína között jelenleg minden közvetlen légiösszeköttetés felfüggesztésre került, azok újraindítása egyelőre bizonytalan. Az Európa és Kína között üzemelő légijáratok száma drasztikusan lecsökkent és a megmaradt járatok is sok esetben törlésre kerülnek. A fővárosba érkező járatok többsége belépési ponton száll le, amely jellemzően egy vidéki város, ahonnan a kötelező karanténidőszak letöltése után lehet továbbhaladni Pekingbe.

A Magyarországról induló utasok legfeljebb egy átszállással utazhatnak Kínába, és a kínai nagykövetség nem ad ki egészségügyi kódot, illetve egészségi állapot nyilatkozatokat a két vagy több átszállással rendelkező utasok számára. Az aktuális légijáratokról javasoljuk, hogy a légitársaságoknál érdeklődjenek. 

Alább szíves tájékoztatásul jelezzük a főbb, járatokat fogadó nemzetközi repülőtereket, ahol azonban a kommunikáció elsődleges nyelve a kínai: 

Peking Nemzetközi Repülőtér

Tianjin Nemzetközi Repülőtér

Guangzhou Nemzetközi Repülőtér

Chengdu Shuangliu Nemzetközi Repülőtér

Shanghai Pudong Nemzetközi Repülőtér

Nanjing Lukou Nemzetközi Repülőtér

Xiamen Gaoqi International Airport

Hongkongi Nemzetközi Repülőtér

2. Kiutazás az országból

Az ország elhagyása nem korlátozott, ezzel együtt javasoljuk nukleinsav-teszt (PCR) elvégzését, amelyet a légitársaságok kérhetnek a beszálláskor és az európai tranzitálás során is kérhetnek. 

3. Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a pnjAuNWKF4Gijra29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a zOhWNIK8YkDmNJNma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok

A kínai közegészségügyi szabályok szerint, amennyiben az utazó (akár külföldi állampolgár) a kínai egészségügyi hatóságokkal nem működik együtt és ezzel a közegészségügyi helyzetet veszélyezteti, úgy magatartása büntetéssel, akár elzárással szankcionálható. Amennyiben a kínai hatóságok az ellenálló magatartás miatt kiutasítják az érintettet, úgy idegenrendészeti őrizet várható, amelynek időtartama és a kiutasítás tényleges foganatosítása a jelenlegi ritkított repülőjáratokra figyelemmel akár hónapokig is elhúzódhat. 

A belföldi utazási korlátozások az időről-időre belobbanó gócpontok miatt továbbra is szigorúak. Ezzel együtt a szárazföldi- és légiközlekedés lehetőségei is adottak, azok felfüggesztése közepes- vagy magas fertőzöttségi kockázattal rendelkező térségben – a járványügyi védekezés jegyében - előfordulhat. 

A Kínai Népköztársaság vonatkozásában az aktuális járványügyi helyzetről a következő linken tájékozódhatnak: 

http://en.nhc.gov.cn/

http://weekly.chinacdc.cn/news/TrackingtheEpidemic.htm#NHC21Jan12 

Hongkong vonatkozásában az angol nyelvű kormányzati tájékoztató oldal címe: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/index.html

Biztonság:

 A 408/2020. Kormányrendelet alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína teljes területét az I. (”utazásra nem javasolt térségek”) biztonsági kategóriába sorolta a koronavírus járvány kitörése miatt.

Kína egész területére nézve felhívjuk az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába. 

Kína Xinjiang tartományában, közismertebb nevén az Ujgur Autonóm Területen a helyi rendvédelmi szervek korlátozhatják az ide látogató külföldiek mozgását, illetve előfordulhat, hogy közbiztonsági okok miatt az egész területet lezárják. Más tartományok, illetve járások látogathatóságának kérdésében (pl. Tibet) kérjük, hogy az utazásuk megkezdése előtt a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén érdeklődjenek.

A kínai hagyományok szerinti Holdújév, valamint az Őszközép ünnepe egy-egy hetes időtartama alatt kiemelten sok közlekedési nehézség, nagy embertömeg, valamint nagyvárosokon belüli területi korlátozás várja a látogatókat.

Az országban előfordulhatnak természeti katasztrófák (földrengés, tájfun, árvíz), melyek általában a déli-délkeleti tartományokra jellemzőek.

Kínában általánosságban jó a közbiztonság helyzete, a rendőri jelenlét mindenhol biztosított. A külföldiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény ritka. A turisták által gyakran látogatott nevezetes helyszíneken, vendéglátó egységekben, közlekedési eszközökön a vagyontárgyak fokozott felügyelete ajánlott, továbbá előforduló jelenség a trükkös lopások, ügyeskedések és túlszámlázások. A rendőrséggel való kommunikáció nehézkes, kevesen beszélnek idegen nyelveket a kínain kívül. A világjárvány következtében importált fertőzéseknek köszönhetően, a külföldiekkel szemben érezhetően bizalmatlanabbak lettek mind a hatóságok képviselői, mind a lakosság egy része. Az esetleges konfliktusok elkerülése végett javasoljuk a helyi egészségügyi protokoll betartását és az általános udvariassági szabályok követését.

A szigorú törvények és még szigorúbb betartatása miatt érdemes elkerülni a közrend, a közerkölcs és közbiztonság megzavarására alkalmas magatartást. A kábítószerrel való érintkezés bármilyen formájával szemben a kínai hatóságok jóval erőteljesebben lépnek fel, mint Európában.

A jelentős távolságok és fejlettségi különbségek miatt az ország egyes területein nehézséget jelenthet Magyarországgal és a magyar külképviseletekkel való kapcsolattartás, a személyes konzuli segítségnyújtás. Ennek függvényében az utazás megkezdése előtt mindenképp érdemes felkészülni a vészhelyzetekre, az elérhetőség és kapcsolattartás biztosítására.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi területe): 

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

IGEN

A vízumigénylés időpontjában még legalább 6 hónapig.

A tervezett tartózkodás időtartamát legalább 1 hónappal haladja meg.

   

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi terület):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

IGEN

6 hónap


Elutazástól számított további 1 hónap

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM   Kiskorúak beutazása:

Ha kiskorú személy az egyik szülővel, vagy szülők nélkül utazik Kínába, kínai részről az utazáshoz nem követelnek meg szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Ennek ellenére, a külföldi hivatalos szervek részéről a kiskorúval kapcsolatban esetlegesen fellépő félreértések hiteles tisztázásához szülői hozzájáruló nyilatkozatot javaslunk elkészíteni. Ez, a személyes adatok és dátumok rögzítésével tartalmazza a szülők hozzájárulását, és a kiskorú felügyeletével megbízott személy adatait. A dokumentumot a (tranzit és) célország nyelvére vagy angolra történő hiteles fordítással javasoljuk ellátni, vagy eleve ilyen nyelve(ke)n elkészíteni, és  célszerű azt a budapesti kínai nagykövetség által felülhitelesíttetni.  

Vízum:

Vízum turista, látogatás, üzleti célú beutazás vagy konferencián történő részvétel esetén (KNK szárazföldi területe):

Vízum beszerzése szükséges! A határon főszabályként nem lehet érkezéskor vízumot igényelni. Egyéb célú beutazás esetén: kérjük, hogy vízumkérelemmel és kapcsolatos tájékoztatásért a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén tájékozódjon (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw)

Vízum turista, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából történő beutazás esetén (Hongkong, Makaó):

Max. 90 napos tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. Vízummentes beutazás esetén munkavállalásra, tanulmányok folytatására nincsen mód, ehhez a tartózkodási státusz módosítására, és megfelelő vízum felvételére van szükség, amihez el kell hagyni Hongkong, illetve Makaó területét. Akik kínai tartózkodásuk idején Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, csak kétszeri (vagy többszöri) beutazásra jogosító vízummal térhetnek vissza Kína szárazföldi területére.

Magánútlevél elvesztése a Kínai Népköztársaság területén

Amennyiben magyar állampolgár magánútlevelét elveszíti a Kínai Népköztársaság területén, úgy az új ideiglenes vagy magánútlevél kiállítását követően a kínai bevándorlási hivatalhoz kell fordulni ún. kiléptető bélyegző igénylése céljából illetve a korábbi kínai vízumok pótlása érdekében. Hazatérés céljából legfeljebb 6 hónapos érvényességi idővel állítható ki ideiglenes magánútlevél bármelyik külképviseletünkön, az eredeti magánútlevél pótlásra is igényelhető külképviseleteinken, azonban ez utóbbi okmányokat Magyarországon gyártják és a jelenlegi légiközlekedésre figyelemmel körülbelül 1 hónap amíg kiérkezik az okmány Kínába. 

A kínai bevándorlási hivatal (National Immigration Administration) új honlapja – mely okostelefonról is elérhető - (https://en.nia.gov.cn/) bevándorlási- és vízumkérdésekkel kapcsolatban nyújt részletes és tematikus tájékoztatást.  Telefonos tájékoztatás az 12367 hotline vonalon kérhető, amely 24 órában elérhető a hét minden napján kínai és angol nyelven. 

Kínai vízum igénylése Hongkongban:

A kérelmezőktől a jelenleg érvényes útlevél mellett, a korábbi útlevelek bemutatását is kérheti a kínai vízumkiadó hatóság. Javasoljuk, hogy a Hongkongban kínai vízumot igénylő magyar állampolgárok készítsenek másolatot korábbi útleveleikről. Ha nem rendelkeznek régi okmányaikkal, a Hongkongi Főkonzulátus díjmentesen olyan igazolást állít ki, miszerint a magyar állampolgárok nem kötelesek megőrizni lejárt, érvénytelenné vált úti okmányaikat.

Házikedvencek beutazása:

ld. kapcsolódó tájékoztatást a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve az alábbi honlapon: www.pettravel.com/immigration/china.cfm. Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon állatorvosánál!

Vám (KNK szárazföldi területe):

Általános váminformáció angol nyelven: http://en.bcia.com.cn/server/notice/custom.shtml. A pekingi nemzetközi repülőtér váminformációs telefonszámai: +86-10-12360 (24 órás, csak kínai nyelvű) vagy +86-10-8573-4500 (angol nyelven is).

FONTOS! Repülőgéppel Kínában/-ból történő utazás esetén, a feladott poggyászban nem szabad lítiumos elemet elhelyezni. A kézipoggyászban legfeljebb 2 db., egyenként 100Wh kapacitású lítiumos elem (pl. akkumulátoros mobiltöltő) szállítható. A szabályok ellenére bőröndben szállított elemeket a biztonsági szolgálat eltávolíthatja a feladott poggyászból, és nem szolgáltatja azokat vissza. Részletes tájékoztatás: http://en.bcia.com.cn/news/notice/150821/notice536.shtml.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Egészségügy:

Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel! Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat "direct billing" rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.

Gépjárművezetés:

Nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet Kínában vezetni, mert az ország nem tagja ilyen dokumentumok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek. A magyar jogosítványt, erről szóló kétoldalú megállapodás hiányában, nem ismerik el a kínai hatóságok. A Kínában történő gépjárművezetéshez kínai jogosítványt kell szerezni, illetve, gépkocsi bérlése esetén sofőrt is igénybe kell venni. 

Hongkongban – 12 hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén – lehetőség van érvényes nemzetközi jogosítvány birtokában gépjárművet vezetni. Amennyiben a tartózkodás ideje meghaladja a 12 hónapot, a külföldi állampolgárnak helyi jogosítványt kell szereznie. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a hongkongi közlekedési tárca honlapja ismerteti.

Makaó szintén tagja a nemzetközi jogosítványok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek, így ilyen dokumentum birtokában lehetőség van gépjárművet vezetni Makaó területén.

Utazási tervek, melyekhez engedély kell:

A turizmus, üzleti, családlátogatási célú tartózkodáson túlmenő utazási tervek (pl. hegymászás, régészet, filmkészítés, vallási közösségekhez történő csatlakozás) megvalósítása engedélyezést, bejelentést igényel. Ezekről célszerű előzetesen tájékozódni a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

Tibeti Autonóm Területre történő látogatási szándék esetén, a diplomata és szolgálati útlevéllel utazók, illetve, újságírók esetében a belépési engedélyt kizárólag előzetesen, hivatalos úton lehet igényelni a budapesti kínai nagykövetségtől.

Időjárás:

A nyári hónapokban gyakori viharok, illetve tájfunriadók miatt a repülőtereken gyakori lehet a több órás járatkésés, illetve a repülőterek időszakos leállása.

Pénz:

Kínában magyar forintot nem tudnak átváltani más valutára, ezért kérjük, hogy utazásuk előtt gondoskodjanak megfelelő összegű konvertibilis valuta váltásáról.

Egyéb információ: