Ázsia

Mai napon is érvényes: 2019.09.21. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Pekingben nagykövetség és konzuli hivatal | Csungkingban, Hongkongban és Sanghajban főkonzulátus

Aktuális:

2019. 09. 06.
Hongkongban a híradások szerint szeptember 7-én a reptéri közlekedést is érintő tüntetésre kerülhet sor. Javasoljuk, hogy a hongkongi nemzetközi repülőtérre való kijutásnál megnövekedett utazási idővel számoljanak. 

2019. 08. 15.
Hongkongban az elmúlt hetekben számos politikai demonstrációra került sor. A túlnyomóan békés megmozdulásokat követően több alkalommal is jelentős erőszakkal járó összeütközések történtek a tüntetők és a rendőrség között. A beszámolók szerint valószínűleg további tüntetésekre lehet számítani. Egyes demonstrációkra előzetes rendőrségi hozzájárulás nélkül kerül sor, ezek az utóbbi időszakban mind gyakoribbá váltak és a város mind több területére terjedtek ki.

Kérjük a Hongkongba utazó állampolgárokat, hogy:

  • Figyeljék a helyi média tudósításait a tüntetések várható pontos helyéről és kerüljék azokat.
  • Amennyiben egy demonstráció közelében találják magukat, kövessék a hatóságok utasításait és mihamarabb hagyják el a környéket.

Hongkongban megkezdődött a szeptember végéig tartó tájfun szezon.  Trópusi ciklon esetén kövessék figyelemmel a hongkongi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket: https://www.hko.gov.hk

2019. 08. 08.
Kína több régiójában, többek között Zhejiang, Fujian tartományokban, és a Jangce folyó régióban a nyári időszakban kiugróan magas hőmérséklettel (37-39℃) és igen magas páratartalommal, valamint heves esőzéssel és igen erős szélviharral járó trópusi viharokkal kell az utazóknak számolniuk.

2019. 07. 24.
Kína több régióját, többek között Huanghuai, Jianghuai és Jianghan régiót, a Jangce folyó régiót erős hőhullám érte el, melynek okán a helyi hatóságok hőségriadót rendeltek el. A régióban a nyári időszakban kiugróan magas hőmérséklettel (37-39℃) és igen magas páratartalommal kell az utazóknak számolniuk.

Biztonság:

Kína Xinjiang tartománya, közismertebb nevén az Ujgur Autonóm Terület, a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájába tartozik. A helyi rendvédelmi szervek korlátozhatják az ide látogató külföldiek mozgását, illetve előfordulhat, hogy közbiztonsági okok miatt az egész területet lezárják. Más tartományok, illetve járások látogathatóságának kérdésében (pl. Tibet) kérjük, hogy az utazásuk megkezdése előtt a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén érdeklődjenek.

A kínai hagyományok szerinti Holdújév, valamint az Őszközép ünnepe egy-egy hetes időtartama alatt kiemelten sok közlekedési nehézség, nagy embertömeg, valamint nagyvárosokon belüli területi korlátozás várja a látogatókat.

Az országban előfordulhatnak természeti katasztrófák (földrengés, tájfun, árvíz), melyek általában a déli-délkeleti tartományokra jellemzőek.

Kínában általánosságban jó a közbiztonság helyzete, a rendőri jelenlét mindenhol biztosított. A külföldiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény ritka. A turisták által gyakran látogatott nevezetes helyszíneken, vendéglátó egységekben, közlekedési eszközökön a vagyontárgyak fokozott felügyelete ajánlott, továbbá előforduló jelenség a trükkös lopások, ügyeskedések és túlszámlázások. A rendőrséggel való kommunikáció nehézkes, kevesen beszélnek idegen nyelveket a kínain kívül.

A szigorú törvények és még szigorúbb betartatása miatt érdemes elkerülni a közrend, a közerkölcs és közbiztonság megzavarására alkalmas magatartást. A kábítószerrel való érintkezés bármilyen formájával szemben a kínai hatóságok jóval erőteljesebben lépnek fel, mint Európában.

A jelentős távolságok és fejlettségi különbségek miatt az ország egyes területein nehézséget jelenthet Magyarországgal és a magyar külképviseletekkel való kapcsolattartás, a személyes konzuli segítségnyújtás. Ennek függvényében az utazás megkezdése előtt mindenképp érdemes felkészülni a vészhelyzetekre, az elérhetőség és kapcsolattartás biztosítására.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi területe): 

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

IGEN

A vízumigénylés időpontjában még legalább 6 hónapig.

A tervezett tartózkodás időtartamát legalább 1 hónappal haladja meg.

   

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi terület):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

IGEN

6 hónap


Elutazástól számított további 1 hónap

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM   Kiskorúak beutazása:

Ha kiskorú személy az egyik szülővel, vagy szülők nélkül utazik Kínába, kínai részről az utazáshoz nem követelnek meg szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Ennek ellenére, a külföldi hivatalos szervek részéről a kiskorúval kapcsolatban esetlegesen fellépő félreértések hiteles tisztázásához szülői hozzájáruló nyilatkozatot javaslunk elkészíteni. Ez, a személyes adatok és dátumok rögzítésével tartalmazza a szülők hozzájárulását, és a kiskorú felügyeletével megbízott személy adatait. A dokumentumot a (tranzit és) célország nyelvére vagy angolra történő hiteles fordítással javasoljuk ellátni, vagy eleve ilyen nyelve(ke)n elkészíteni, és  célszerű azt a budapesti kínai nagykövetség által felülhitelesíttetni.  

Vízum:

Vízum turista, látogatás, üzleti célú beutazás vagy konferencián történő részvétel esetén (KNK szárazföldi területe):

Vízum beszerzése szükséges! A határon főszabályként nem lehet érkezéskor vízumot igényelni. Egyéb célú beutazás esetén: kérjük, hogy vízumkérelemmel és kapcsolatos tájékoztatásért a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén tájékozódjon (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw)

2018. május 1-jétől vízummentesen lehet látogatni a dél-kínai Hainan szigetre, és ott 30 napig tartózkodni (tranzitálás nélkül is), ha az utazást utazási irodán keresztül szervezik. Kérjük, hogy ezzel kapcsolatban tájékozódjon a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

2018. május 1-jétől a Kínai Népköztársaság szárazföldi területén kívülről érkező külföldi utasoknak a repülőtereken az útlevélellenőrzés alkalmával rögzítik ujjnyomataikat is. Kivétel ez alól a 14 év alatti vagy a 70 év feletti utasok, illetve, a diplomata útlevéllel utazó személyek.

Vízum turista, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából történő beutazás esetén (Hongkong, Makaó):

Max. 90 napos tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. Vízummentes beutazás esetén munkavállalásra, tanulmányok folytatására nincsen mód, ehhez a tartózkodási státusz módosítására, és megfelelő vízum felvételére van szükség, amihez el kell hagyni Hongkong, illetve Makaó területét. Akik kínai tartózkodásuk idején Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, csak kétszeri (vagy többszöri) beutazásra jogosító vízummal térhetnek vissza Kína szárazföldi területére.

Vízummentes tranzitálás (KNK szárazföldi területe):

Számos kínai nagyvárosban élni lehet a vízummentes tranzitálás lehetőségével, 24, 72 vagy 144 órás időintervallumot meg nem haladó tartózkodás esetén. Magyarország állampolgárai is legfeljebb a fenti időtartamokra tartózkodhatnak kínai vízum nélkül az adott város/terület közigazgatási határán belül. A vízummentes tranzitálás nem vehető igénybe Kínán belüli – az érintett városon/területen kívüli – utazáshoz, és a tranzitutasnak már a belépéskor kell rendelkeznie továbbutazásra szóló repülőjeggyel, továbbá indokolt esetben a célországba szóló érvényes vízummal. Fontos feltétel továbbá, hogy a kiindulási ország és a továbbutazás célországa nem lehet azonos.

24 órás tranzit vízummentesség a szárazföldi Kína egész területére, légi, vasúti vagy vízi úton érkezőkre vonatkozik: az induló és a célországnak különböznie kell! (Pl. Magyarországról megérkezés Sanghajba, onnan továbbutazás Hong-Kongba)

72 órás a vízummentesség (angol írásmód szerint) Guangzhou, Chongqing, Guilin, Xi’an, Harbin, Changsha városokban. Az érkezés, illetve továbbutazás csak ugyanarról a repülőtérről lehetséges!

144 órás a vízummentes tartózkodás ideje az alábbi területeken:

  • Beijing és Tianjin városok, illetve Hebei tartomány (Shijiazhuang és Qinhuangdao városok nemzetközi repülőterei);
  • Shanghai város, valamint a szomszédos Jiangsu és Zhejiang tartományok (Nanjing, illetve, Hangzhou városok nemzetközi repülőterei);
  • Liaoning tartomány (Shenyang és Dalian városok nemzetközi repülőterei).

Az érkezés, illetve továbbutazás a fenti területeken belül kijelölt nemzetközi határátkelők bármelyikén történhet (pl. érkezés Pekingbe, továbbutazás Tianjinből, ill. érkezés Nanjingba, továbbutazás Sanghajból).

Kínai vízum igénylése Hongkongban:

A kérelmezőktől a jelenleg érvényes útlevél mellett, a korábbi útlevelek bemutatását is kérheti a kínai vízumkiadó hatóság. Javasoljuk, hogy a Hongkongban kínai vízumot igénylő magyar állampolgárok készítsenek másolatot korábbi útleveleikről. Ha nem rendelkeznek régi okmányaikkal, a Hongkongi Főkonzulátus díjmentesen olyan igazolást állít ki, miszerint a magyar állampolgárok nem kötelesek megőrizni lejárt, érvénytelenné vált úti okmányaikat.

Házikedvencek beutazása:

ld. kapcsolódó tájékoztatást a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve az alábbi honlapon: www.pettravel.com/immigration/china.cfm. Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon állatorvosánál!

Vám (KNK szárazföldi területe):

Általános váminformáció angol nyelven: http://en.bcia.com.cn/server/notice/custom.shtml. A pekingi nemzetközi repülőtér váminformációs telefonszámai: +86-10-12360 (24 órás, csak kínai nyelvű) vagy +86-10-8573-4500 (angol nyelven is).

FONTOS! Repülőgéppel Kínában/-ból történő utazás esetén, a feladott poggyászban nem szabad lítiumos elemet elhelyezni. A kézipoggyászban legfeljebb 2 db., egyenként 100Wh kapacitású lítiumos elem (pl. akkumulátoros mobiltöltő) szállítható. A szabályok ellenére bőröndben szállított elemeket a biztonsági szolgálat eltávolíthatja a feladott poggyászból, és nem szolgáltatja azokat vissza. Részletes tájékoztatás: http://en.bcia.com.cn/news/notice/150821/notice536.shtml.

További hasznos információ az országról

Egészségügy:

Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel! Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat "direct billing" rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.

Gépjárművezetés:

Nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet Kínában vezetni, mert az ország nem tagja ilyen dokumentumok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek. A magyar jogosítványt, erről szóló kétoldalú megállapodás hiányában, nem ismerik el a kínai hatóságok. A Kínában történő gépjárművezetéshez kínai jogosítványt kell szerezni, illetve, gépkocsi bérlése esetén sofőrt is igénybe kell venni. 

Hongkongban – 12 hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén – lehetőség van érvényes nemzetközi jogosítvány birtokában gépjárművet vezetni. Amennyiben a tartózkodás ideje meghaladja a 12 hónapot, a külföldi állampolgárnak helyi jogosítványt kell szereznie. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a hongkongi közlekedési tárca honlapja ismerteti.

Makaó szintén tagja a nemzetközi jogosítványok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek, így ilyen dokumentum birtokában lehetőség van gépjárművet vezetni Makaó területén.

Utazási tervek, melyekhez engedély kell:

A turizmus, üzleti, családlátogatási célú tartózkodáson túlmenő utazási tervek (pl. hegymászás, régészet, filmkészítés, vallási közösségekhez történő csatlakozás) megvalósítása engedélyezést, bejelentést igényel. Ezekről célszerű előzetesen tájékozódni a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

Tibeti Autonóm Területre történő látogatási szándék esetén, a diplomata és szolgálati útlevéllel utazók, illetve, újságírók esetében a belépési engedélyt kizárólag előzetesen, hivatalos úton lehet igényelni a budapesti kínai nagykövetségtől.

Időjárás:

A nyári hónapokban gyakori viharok, illetve tájfunriadók miatt a repülőtereken gyakori lehet a több órás járatkésés, illetve a repülőterek időszakos leállása.

Pénz:

Kínában magyar forintot nem tudnak átváltani más valutára, ezért kérjük, hogy utazásuk előtt gondoskodjanak megfelelő összegű konvertibilis valuta váltásáról.

Egyéb információ: