Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.07.07. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Pekingben nagykövetség és konzuli hivatal | Csungkingban, Hongkongban és Sanghajban főkonzulátus


Aktuális:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az új koronavírus (COVID-19) járvány kitörése miatt Kína teljes Hubei tartományát az I. (utazásra nem javasolt országok és térségek) biztonsági kategóriába, Kína többi részét, beleértve Hongkongot és Makaót is, II. (fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek) biztonsági kategóriába sorolta.

Figyelemmel azonban a külföldiekre vonatkozó, 2020. március 28. 00:00-tól bevezetett beutazási tilalomra, mely rendelkezés vonatkozik az érvényes vízummal és tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is, javasoljuk Kínába történő utazásuk elhalasztását a tilalom feloldásáig (fentiekről részletes tájékoztatásunkat az aktuális híreink között találhatják).

2020. 06. 23.
A Pekingben megjelenő új koronavírusos esetekhez kapcsolódó hatósági intézkedések

A fővárosban újonnan jelentkező megbetegedések nyomán az enyhítő intézkedések helyébe ismételten korlátozó rendelkezések kerültek bevezetésre. A vírus terjedésének megfékezése érdekében a főváros 2020 június 17-én visszaemelte egészségügyi vészhelyzeti reagálási szintjét a II. szintre. A II. szintnek megfelelően Peking visszaállította a lakóközösségek zárt rendszerű menedzsmentjét, mely együtt jár a lakosok testhőmérsékletének ellenőrzésével, valamint a látogatók testhőmérséklet ellenőrzését és Health Kit alkalmazásuk bemutatását követő regisztrációjával. A magas, illetve közepes kockázatú területeken található lakóközösségek, lakóövezetek és az ilyen besorolások alá eső utcák esetében az ezen területeken kívül lakó személyek nem léphetnek és gépjárművek nem hajthatnak be. A magas kockázatú alkörzetek és közösségek teljesen zárt menedzsmentet működtetnek, melynek megfelelően senki sem hagyhatja el az övezeteket, csak külön engedéllyel. 

A II. szintű vészhelyzetben a nyilvános helyek, például könyvtárak, múzeumok, művészeti galériák és parkok előzetes foglalást követően látogathatóak, a látogatók forgalma azonban nem haladhatja meg kapacitásuk 30% -át.

A tartományközi csoportos utazások leállításra kerültek. A Pekingi Nemzetközi Repülőtér és a pekingi Daxing Nemzetközi Repülőtér felfüggesztette a tartományok közötti repülési szolgáltatásokat. Az összes, városon kívüli taxi és autókölcsönző szolgáltatás, valamint a távolsági buszközlekedés Peking és a közeli Hebei és Shandong tartományok között felfüggesztésre kerültek. A városból kivezető utak és autópályák jelenleg használhatóak, nem kerültek lezárásra. 

A közép- és magas kockázatú területeken élő személyeknek (ideértve a külföldi állampolgárokat is) tilos elhagynia Pekinget. Az általános, középiskolai tanulók, valamint a főiskolai és egyetemi hallgatók képzése szerdától felfüggesztésre került a vírus terjedésének megfékezése érdekében.

A Pekingbe érkező és onnan induló repülőjáratok nagyrésze törlésre került nem sokkal azután, hogy Peking a II. Szintre emelte egészségügyi vészhelyzeti reagálási szintjét, melynek értelmében a városból távozni kívánó pekingi lakosoknak be kell mutatniuk egy negatív eredményt mutató nukleinsav vizsgálat-eredményt 7 napon belül.

2020. 06. 19-től valamennyi, Pekingből kifelé és befelé közlekedő tartományok közötti személyszállító buszjárat működése ideiglenes felfüggesztésre került. Vasúton történő közlekedés esetén a vonatállomásokon valamennyi utasnak be kell tudni mutatnia a hét napon belül készült negatív nukleinsav-teszt eredményét. 

A Kínai Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központjának fő epidemiológusa szerint a fővárosban tapasztalt új koronavírus-kitörést mára túlnyomó részt ellenőrzés alá vonták, azonban a jelenleg érvényben lévő korlátozó és megelőző intézkedések mindaddig nem kerülnek feloldásra, amíg legalább két hétig nem érkezik új fertőzéses esetről jelentés. 

2020. 06. 23.
A külföldről és a Kínán belül közepes vagy magas kockázatú területekről Pekingbe érkező személyek esetében továbbra is érvényben van a 14 napos, központilag kijelölt helyen történő közegészségügyi megfigyelés elrendelése, mely minden esetben nukleinsav-vizsgálattal egészül ki

Azon utasok, akik Kínába nemzetközi járat igénybevételével lépnek be Pekingen keresztül, indulásukat megelőzően COVID-19 szűrővizsgálatot kell elvégezniük, érkezéskor pedig nukleinsav-tesztelésen kell átesniük, melynek eredményéig elkülönítetten tarthatók. 

2020. 05. 29.
Az elmúlt hetekben a Kínai Népköztársaság területén (azon belül is jellemzően a keleti, tengerparti sáv nagyvárosaiban) többszáz új, döntően külföldről behozott COVID-19 megbetegedést regisztráltak. Az újonnan megjelent fertőzések visszaszorítása érdekében a szárazföldi kínai, hongkongi és makaói hatóságok az alábbi - ideiglenesnek szánt, de meghatározatlan időre szóló - intézkedések bevezetéséről hoztak döntést:

KÜLFÖLDRŐL TÖRTÉNŐ BEUTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK

  • A kínai Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAAC) honlapján közzétett legfrissebb információk szerint a Pekingbe irányuló összes nemzetközi járatnak – az eddigi 12 helyett - 16 kijelölt első belépési pontból kell belépnie (Tianjin, Shijiazhuang, Taiyuan, Hohhot, Jinan, Qingdao, Nanjing, Shenyang, Dalian, Zhengzhou, Xi'an, Chengu, Changsha, Hefei, Lanzhou és Wuhan.) Csak azok az utasok folytathatják útjukat Pekingbe (az eredeti légijárattal), akik átmennek a nevezett városok repterein az egészségügyi szűrővizsgálaton. Fentiek miatt a Pekingbe történő eljutás - tünetmentes állapot esetén is - több órával meghosszabbodik!

  • 2020. március 25-től nem léphet be Hongkongba egyetlen külföldről légiforgalomban érkező személy sem, aki szárazföldi Kínán, Tajvanon és Makaón kívüli területről érkezik, vagy az elmúlt 14 napban Kínán, Tajvanon és Makaón kívüli területen járt, kivéve a hongkongi lakosokat (Hong Kong residents). Június 1- től újra lehet tranzitálni a hongkongi nemzetközi repülőtéren. Makaóra kizárólag a Kínai Népköztársaság, Hongkong és Tajvan lakosai utazhatnak be, azaz teljeskörűen megtiltják az egyéb külföldi állampolgárok beutazását.

  • 2020. március 28-tól külföldi állampolgár - a lentebb ismertetett kivételektől eltekintve - nem léphet be Kínába. A rendelkezés vonatkozik az érvényes vízummal és tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is. Továbbá:

Felfüggesztésre kerül a  24/72/144 órás vízummentes tranzitálási lehetőség; Hainan szigetén történő 30 napos vízummentes tartózkodás; külföldi hajótúrák 15 napos vízummentes tranzitálása (Sanghaj kikötőn keresztül); Hongkong és Makaó területeiről érkező külföldi turisták Guangdongban (Kantonban) biztosított 144 órás vízummentes tranzitálása.

A harmadik országból történő tranzitálás - a nemzetközi légijáratok korlátozásával és a tranzitálás lehetőségeinek párhuzamos szűkítésével - a gyakorlatban jelenleg nem lehetséges a Kínai Népköztársaság területén.

Kínai állampolgár külföldi (beleértve: magyar) állampolgár családtagja sem léphet a Kínai Népköztársaság területére

(Fenti rendelkezés alóli kivételt képeznek a diplomata, szolgálati, udvariassági valamint C vízummal rendelkezők (repülőgépek/vonatok/hajók kiszolgáló személyzete és a gépjárművezetők, akik határátlépéssel járó szállításban vesznek részt valamint az előbb említett kategóriák kísérő családtagjai), továbbá azon külföldi állampolgárok, akik szükséges gazdasági, kereskedelmi, tudományos tevékenységgel kapcsolatban vagy humanitárius okokból kívánnak belépni az ország területére. Ők továbbra is fordulhatnak kínai vízumért a kínai nagykövetségekhez/konzulátusokhoz. A 2020. március 28. után kiadott kínai vízumokkal rendelkezők beléptetése tehát a fentiek szerint lehetséges.)

BELFÖLDÖN TÖRTÉNŐ UTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK

Noha a február elején hozott szigorú belföldi utazási korlátozások (pl.: tartományok közötti utazási korlátozások) folyamatosan lazulnak, egyes tartományok közötti utazást követően továbbra is számolni kell a 14 napos kötelező karanténnal. A karanténintézkedések esetenként hatóság által kijelölt gyűjtőpontokon és önköltséges alapon töltendők le, azaz nem minden esetben van lehetőség otthoni, vagy egyéb szabadon megválasztott karanténra.

Egyes tartományokban (vagy tartományi jogú városokban) külföldiek esetében útlevélszámmal történő regisztrációt követően mobiltelefonra letölthető egészségügyi QR-kóddal lehet csak bizonyos szolgáltatásokat igénybe venni, illetve bizonyos helyekre (pl.: irodaházak) belépni. A tömegközlekedés igénybevételénél, boltokba történő belépésnél stb. szinte mindenhol megkövetelik a szájmaszk viseletét.    

Fentieken túl elmondható, hogy a külföldiekkel szemben érezhetően bizalmatlanabbak lettek mind a hatóságok képviselői, mind a lakosság egy része. Az esetleges konfliktusok elkerülése végett javasoljuk a helyi egészségügyi protokoll betartását és az általános udvariassági szabályok követését.

Biztonság:

Kína teljes Hupej tartományát a Külgazdasági és Külügyminisztérium az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta az atípusos tudőgyulladásos megbetegedések, a koronavírus járvány kitörése miatt.

Kína egész területére nézve felhívjuk az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába. Mivel a beutazás és tartózkodás fokozott biztonsági kockázattal jár, ezért Kína egész területe a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került átsorolásra.

Kína Xinjiang tartományában, közismertebb nevén az Ujgur Autonóm Területen a helyi rendvédelmi szervek korlátozhatják az ide látogató külföldiek mozgását, illetve előfordulhat, hogy közbiztonsági okok miatt az egész területet lezárják. Más tartományok, illetve járások látogathatóságának kérdésében (pl. Tibet) kérjük, hogy az utazásuk megkezdése előtt a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén érdeklődjenek.

A kínai hagyományok szerinti Holdújév, valamint az Őszközép ünnepe egy-egy hetes időtartama alatt kiemelten sok közlekedési nehézség, nagy embertömeg, valamint nagyvárosokon belüli területi korlátozás várja a látogatókat.

Az országban előfordulhatnak természeti katasztrófák (földrengés, tájfun, árvíz), melyek általában a déli-délkeleti tartományokra jellemzőek.

Kínában általánosságban jó a közbiztonság helyzete, a rendőri jelenlét mindenhol biztosított. A külföldiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény ritka. A turisták által gyakran látogatott nevezetes helyszíneken, vendéglátó egységekben, közlekedési eszközökön a vagyontárgyak fokozott felügyelete ajánlott, továbbá előforduló jelenség a trükkös lopások, ügyeskedések és túlszámlázások. A rendőrséggel való kommunikáció nehézkes, kevesen beszélnek idegen nyelveket a kínain kívül.

A szigorú törvények és még szigorúbb betartatása miatt érdemes elkerülni a közrend, a közerkölcs és közbiztonság megzavarására alkalmas magatartást. A kábítószerrel való érintkezés bármilyen formájával szemben a kínai hatóságok jóval erőteljesebben lépnek fel, mint Európában.

A jelentős távolságok és fejlettségi különbségek miatt az ország egyes területein nehézséget jelenthet Magyarországgal és a magyar külképviseletekkel való kapcsolattartás, a személyes konzuli segítségnyújtás. Ennek függvényében az utazás megkezdése előtt mindenképp érdemes felkészülni a vészhelyzetekre, az elérhetőség és kapcsolattartás biztosítására.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi területe): 

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

IGEN

A vízumigénylés időpontjában még legalább 6 hónapig.

A tervezett tartózkodás időtartamát legalább 1 hónappal haladja meg.

   

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi terület):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

IGEN

6 hónap


Elutazástól számított további 1 hónap

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM   Kiskorúak beutazása:

Ha kiskorú személy az egyik szülővel, vagy szülők nélkül utazik Kínába, kínai részről az utazáshoz nem követelnek meg szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Ennek ellenére, a külföldi hivatalos szervek részéről a kiskorúval kapcsolatban esetlegesen fellépő félreértések hiteles tisztázásához szülői hozzájáruló nyilatkozatot javaslunk elkészíteni. Ez, a személyes adatok és dátumok rögzítésével tartalmazza a szülők hozzájárulását, és a kiskorú felügyeletével megbízott személy adatait. A dokumentumot a (tranzit és) célország nyelvére vagy angolra történő hiteles fordítással javasoljuk ellátni, vagy eleve ilyen nyelve(ke)n elkészíteni, és  célszerű azt a budapesti kínai nagykövetség által felülhitelesíttetni.  

Vízum:

Vízum turista, látogatás, üzleti célú beutazás vagy konferencián történő részvétel esetén (KNK szárazföldi területe):

Vízum beszerzése szükséges! A határon főszabályként nem lehet érkezéskor vízumot igényelni. Egyéb célú beutazás esetén: kérjük, hogy vízumkérelemmel és kapcsolatos tájékoztatásért a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén tájékozódjon (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw)

2018. május 1-jétől vízummentesen lehet látogatni a dél-kínai Hainan szigetre, és ott 30 napig tartózkodni (tranzitálás nélkül is), ha az utazást utazási irodán keresztül szervezik. Kérjük, hogy ezzel kapcsolatban tájékozódjon a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

2018. május 1-jétől a Kínai Népköztársaság szárazföldi területén kívülről érkező külföldi utasoknak a repülőtereken az útlevélellenőrzés alkalmával rögzítik ujjnyomataikat is. Kivétel ez alól a 14 év alatti vagy a 70 év feletti utasok, illetve, a diplomata útlevéllel utazó személyek.

Vízum turista, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából történő beutazás esetén (Hongkong, Makaó):

Max. 90 napos tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. Vízummentes beutazás esetén munkavállalásra, tanulmányok folytatására nincsen mód, ehhez a tartózkodási státusz módosítására, és megfelelő vízum felvételére van szükség, amihez el kell hagyni Hongkong, illetve Makaó területét. Akik kínai tartózkodásuk idején Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, csak kétszeri (vagy többszöri) beutazásra jogosító vízummal térhetnek vissza Kína szárazföldi területére.

Vízummentes tranzitálás (KNK szárazföldi területe):

Számos kínai nagyvárosban élni lehet a vízummentes tranzitálás lehetőségével, 24, 72 vagy 144 órás időintervallumot meg nem haladó tartózkodás esetén. Magyarország állampolgárai is legfeljebb a fenti időtartamokra tartózkodhatnak kínai vízum nélkül az adott város/terület közigazgatási határán belül. A vízummentes tranzitálás nem vehető igénybe Kínán belüli – az érintett városon/területen kívüli – utazáshoz, és a tranzitutasnak már a belépéskor kell rendelkeznie továbbutazásra szóló repülőjeggyel, továbbá indokolt esetben a célországba szóló érvényes vízummal. Fontos feltétel továbbá, hogy a kiindulási ország és a továbbutazás célországa nem lehet azonos. Az érkezés, illetve továbbutazás a fenti területeken belül kijelölt nemzetközi határátkelők bármelyikén történhet (pl. érkezés Pekingbe, továbbutazás Tianjinből, ill. érkezés Nanjingba, továbbutazás Sanghajból).

Felhívjuk tisztelt állampolgáraink figyelmét arra, hogy a vízummentes tranzitálás lehetősége nem automatikus, a határátlépéskor történő ellenőrzéskor a határőr közbiztonsági vagy egyéb okok miatt megtagadhatja a beléptetést. A beléptetés megtagadásának pontos okáról nem minden esetben nyújtanak írásos tájékoztatást, az ellen jogorvoslati lehetőség nincs. Fentiek miatt javasoljuk, hogy beutazásukat megelőzően, a vízummentes beutazás aktuális feltételeiről érdeklődjenek a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw).

24 órás tranzit vízummentesség a szárazföldi Kína egész területére, légi, vasúti vagy vízi úton érkezőkre vonatkozik: az induló és a célországnak különböznie kell! (Pl. Magyarországról megérkezés Sanghajba, onnan továbbutazás Hong-Kongba)

72 órás a vízummentesség (angol írásmód szerint) Guilin, Harbin, Changsha városokban. Az érkezés, illetve továbbutazás csak ugyanarról a repülőtérről lehetséges!

144 órás a vízummentes tartózkodás ideje az alábbi területeken:

Beijing, Tianjin, Shijiazhuang, Qinhuangdao, Shanghai, Hangzhou, Nanjing, Shenyang, Dalian, Qingdao, Chengdu, Xiamen, Kunming, Wuhan, Guangzhou, Shenzhen, Jieyang, Chongqing, Xi’an, Ningbo

Kínai vízum igénylése Hongkongban:

A kérelmezőktől a jelenleg érvényes útlevél mellett, a korábbi útlevelek bemutatását is kérheti a kínai vízumkiadó hatóság. Javasoljuk, hogy a Hongkongban kínai vízumot igénylő magyar állampolgárok készítsenek másolatot korábbi útleveleikről. Ha nem rendelkeznek régi okmányaikkal, a Hongkongi Főkonzulátus díjmentesen olyan igazolást állít ki, miszerint a magyar állampolgárok nem kötelesek megőrizni lejárt, érvénytelenné vált úti okmányaikat.

Házikedvencek beutazása:

ld. kapcsolódó tájékoztatást a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve az alábbi honlapon: www.pettravel.com/immigration/china.cfm. Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon állatorvosánál!

Vám (KNK szárazföldi területe):

Általános váminformáció angol nyelven: http://en.bcia.com.cn/server/notice/custom.shtml. A pekingi nemzetközi repülőtér váminformációs telefonszámai: +86-10-12360 (24 órás, csak kínai nyelvű) vagy +86-10-8573-4500 (angol nyelven is).

FONTOS! Repülőgéppel Kínában/-ból történő utazás esetén, a feladott poggyászban nem szabad lítiumos elemet elhelyezni. A kézipoggyászban legfeljebb 2 db., egyenként 100Wh kapacitású lítiumos elem (pl. akkumulátoros mobiltöltő) szállítható. A szabályok ellenére bőröndben szállított elemeket a biztonsági szolgálat eltávolíthatja a feladott poggyászból, és nem szolgáltatja azokat vissza. Részletes tájékoztatás: http://en.bcia.com.cn/news/notice/150821/notice536.shtml.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Egészségügy:

Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel! Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat "direct billing" rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.

Gépjárművezetés:

Nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet Kínában vezetni, mert az ország nem tagja ilyen dokumentumok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek. A magyar jogosítványt, erről szóló kétoldalú megállapodás hiányában, nem ismerik el a kínai hatóságok. A Kínában történő gépjárművezetéshez kínai jogosítványt kell szerezni, illetve, gépkocsi bérlése esetén sofőrt is igénybe kell venni. 

Hongkongban – 12 hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén – lehetőség van érvényes nemzetközi jogosítvány birtokában gépjárművet vezetni. Amennyiben a tartózkodás ideje meghaladja a 12 hónapot, a külföldi állampolgárnak helyi jogosítványt kell szereznie. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a hongkongi közlekedési tárca honlapja ismerteti.

Makaó szintén tagja a nemzetközi jogosítványok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek, így ilyen dokumentum birtokában lehetőség van gépjárművet vezetni Makaó területén.

Utazási tervek, melyekhez engedély kell:

A turizmus, üzleti, családlátogatási célú tartózkodáson túlmenő utazási tervek (pl. hegymászás, régészet, filmkészítés, vallási közösségekhez történő csatlakozás) megvalósítása engedélyezést, bejelentést igényel. Ezekről célszerű előzetesen tájékozódni a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

Tibeti Autonóm Területre történő látogatási szándék esetén, a diplomata és szolgálati útlevéllel utazók, illetve, újságírók esetében a belépési engedélyt kizárólag előzetesen, hivatalos úton lehet igényelni a budapesti kínai nagykövetségtől.

Időjárás:

A nyári hónapokban gyakori viharok, illetve tájfunriadók miatt a repülőtereken gyakori lehet a több órás járatkésés, illetve a repülőterek időszakos leállása.

Pénz:

Kínában magyar forintot nem tudnak átváltani más valutára, ezért kérjük, hogy utazásuk előtt gondoskodjanak megfelelő összegű konvertibilis valuta váltásáról.

Egyéb információ: