Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Pekingben nagykövetség és konzuli hivatal | Csungkingban, Hongkongban és Sanghajban főkonzulátus

Aktuális:

2021. 04. 09.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem, bővebben: g. pont

b. Kell-e teszt? Igen.

A Kínai Népköztársaság területére történő visszatérés feltétele a repülőgépre történő beszállást megelőző 48 órán belül elvégzett és negatív eredményt produkáló PCR teszt és IgM antitest (vénás) vérvizsgálat, illetve az elvégzett vizsgálatok helye szerint kínai nagykövetség által kiállított igazolás beszerzése. A tesztet a budapesti kínai nagykövetség honlapján található kórházakban lehet elvégeztetni.

Az új koronavírus vakcina által produkált IgM és IgG antitestek pozitív eredményei esetén, minden olyan utas esetében aki már átesett a COVID-19 fertőzésen vagy még nem diagnosztizálták, de korábban pozitív nukleinsav-teszt, valamint IgM és IgG antitest teszt eredményei voltak, a helyi kórházaknak külön diagnosztikai igazolást kell kiállítania, amely tartalmazza a tüdő CT vagy röntgen eredményeit, és két negatív nukleinsav tesztet (legalább 24 óra eltéréssel egymástól). Az érintett feleknek nyilatkozniuk kórtörténetükről és vizsgálati körülményeikről. A fenti esetekben 14 napos karantén és egészségügyi vizsgálat szükséges utazást megelőzően. 

További részletszabály, hogy tranzitálás esetén a tranzitországban is el kell végeztetni a vizsgálatokat, majd az érintett kínai nagykövetség által kiállított igazolást szintén be kell szerezni. További részletek a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségétől kérhetők. 

A kínai hatóságok által bevezetett legújabb intézkedések szerint Finnország, Franciaország, Olaszország, Dánia és Belgium országaiból utazók esetében magánútlevéllel rendelkezők abban az esetben kérhetik az érintett kínai nagykövetségek egészségügyi igazolását, amennyiben közvetlen járattal utaznak a Kínai Népköztársaság területére. Amennyiben tranzitálással utaznának az országba, úgy az érintett kínai nagykövetség megtagadja az egészségügyi igazolás kiállítását. 

Hongkongba tartó repülőre csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredmény birtokában szállhat fel, akik a megelőző 21 napban a kiemelten kockázatosnak minősített országok (Pakisztán, India, Nepál, Banglades, Fülöp-szigetek, Egyesült Államok, Etiópia, Indonézia, Kazahsztán, Belgium, Franciaország, Oroszország és Törökország, Ecuador, Németország és Románia, Svájc és az Egyesült Arab Emirátusok) valamelyikében járt.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

A Kínai Népköztársaság területére utazóknak egy Wechat applikáción (megj.: közösségi platform) keresztül vagy a légitársaság által biztosított formanyomtatványon, közvetlenül a beszállás előtt regisztrálnia kell az alapadatait és egyéb, egészségügyi adatokat. (Pl.: Átesett-e már a betegségen)

d. Oltás: oltási kötelezettség nincs

A budapesti kínai nagykövetség tájékoztatása szerint, a COVID-19 vakcinával beoltott személyek esetében is az általános szabályok érvényesek, a Kínai Népköztársaság területére történő visszatérés esetén, és mind a tesztelési- mind a karanténkötelezettség fennáll. A budapesti kínai nagykövetség honlapján található tájékoztató szerint, az oltásról szóló igazolás ugyanúgy fel kell tölteni egy erre rendszeresített oldalra, mint a tesztelésről szóló igazolásokat. (http://www.chinaembassy.hu/hu/xwdt/t1851776.htm

Az oltás következtében a kínai fél által előírt vénás vérvizsgálaton megemelkedhet az IgM szint, amelynek a visszatérés feltételeként normál szintet kellene mutatni. A magas IgM szint arra is utalhat, hogy az érintett éppen fertőzött. Az oltási igazolás bemutatása magyarázat lehet a megemelkedett IgM szintre, azonban erről a budapesti kínai nagykövetség fog dönteni. A kínai fél hivatalos kommunikációja ugyan nem említi, hogy lennének nem elfogadott oltóanyagok, azonban erről esetről-esetre fog dönteni a budapesti kínai nagykövetség. 

e. Karanténkötelezettség: Van.

Tartományonként változó, legalább 14 nap, maximum 28 nap. A karanténidőszak időtartamát csökkenteni nem lehet, annak letöltése alól mentesítést kérni nem lehet. A karanténidőszak időtartamát beoltottság esetében sem lehet csökkenteni. A magyar védettséget igazoló okmányt a kínai hatóságok nem ismerik el, a karanténidőszak alatt végzett vizsgálatok (pl.: vénás vérvizsgálat IgM szint mérésére) során azonban az utazótól kérhetik az oltás tényéről szóló igazolás bemutatását (pl.: magas IgM szint igazolására). Ebben az esetben az angol nyelvű irat és több esetben annak kínai nyelvű fordítása is elengedhetlen. 

A Kínai Népköztársaság területére történő belépést követően továbbra is kötelező a főszabály szerint legalább 14 nap központi karantén, amely a beléptetés során elvégzett ismételt PCR és IgM antitest vérvizsgálatok eredményétől függően akár a kórházi kezelés időtartamával is kiegészülhet.  Főszabály szerint, a karanténidőszak alatt a családokat szétválasztják, 14. éves életkor felett a gyermeknek is külön szobában kell tartózkodni. 

A hatóságok a határon történő tesztelés menetét és a karanténidőszak alatti teszteléseket is szigorították. Eszerint az egészségügyi hatóságok a határon történő nukleinsav-vizsgálatot környezettanulmánnyal egészítik ki, tehát az érintett csomagjait és ülőhelyét is tüzetesen át fogják vizsgálni, COVID-19 fertőzésre utaló nyomokat keresve. A karantén- és megfigyelési időszakban meghatározott időnként többször várható nukleinsav-vizsgálat (garatból és orrból is), vérvizsgálat, esetenként akár széklet- és rektális vizsgálat, illetve környezettanulmány. 

Amennyiben a fent jelzett vizsgálatok bármelyikén pozitív tesztet produkál az érintett, úgy a tesztelés helye szerinti városban kijelölt lázkórházban történik a beteg azonosítása fertőzésgyanús, fertőzött vagy tünetmentes vírushordozóként. Ez utóbbi esetekben az érintetettet kórházi kezelésnek vetik alá (7-14 napig), a kórházat a kezeléseket követően és negatív teszteredménnyel lehetséges elhagyni. A kínai gyakorlat szerint a kórházi kezeléseket követően további 14 napos karanténidőszak várható egy kijelölt központi karanténban. A kórházi kezelések és központi karantén költségeit az érintettnek kell fizetnie. Figyelem! Kiskorú gyermek pozitív teszteredménye esetén a kórházi megfigyelés/vizsgálatok időtartamára a szülő nem kísérheti el a gyermeket.
 

A karanténszabályok országon belül attól függően is eltérőek lehetnek, hogy mi az utazó végső úticélja. Előfordulhat, hogy az első belépési ponton előírt központi karanént követően, az onnan történő – országon belüli – továbbutazást követően további 1-2 hét karanténidőszak letöltését írják elő a kínai hatóságok. 

Hongkong vonatkozásában, a szárazföldi Kínán, Tajvanon és Makaón kívüli területről érkezőknek 21 nap karantént kell hotelben tölteni, melyre csak a karanténra kijelölt szállodákat lehet igénybe venni. Április 9-től az Ausztráliából, Új-Zélandról és Szingapúrból érkezők esetén a karatén időtartama 14 napra  csökken. A szárazföldi Kínából, Tajvanról és Makaóról érkezőknek, amennyiben nem jártak máshol a megelőző 21 napban, 14 napot kell karanténban tölteni, de ennek helyszíne lehet házi karantén vagy nem karantén céljára kijelölt kereskedelmi szálláshely is.  

f. Üzleti célú beutazás feltétele

A jelenlegi beutazási korlátozások Magyarország vonatkozásában lehetőséget biztosítanak üzleti célú vízum igénylésére a budapesti kínai nagykövetségen, a szükséges támogató dokumentumok köréről a kínai nagykövetség tud tájékoztatást adni. Az üzleti célú kínai vízummal beutazókra az általános belépési feltételek és karanténelőírások vonatkoznak. (Tesztelési kötelezettség, aktuális karanténidőszak letöltése.)

g. Esetleges kivételek

A külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól kivételt képeznek a diplomata, szolgálati, udvariassági valamint C vízummal rendelkezők (repülőgépek/vonatok/hajók kiszolgáló személyzete + gépjárművezetők, akik határátlépéssel járó szállításban vesznek részt valamint az előbb említett kategóriák családtagjai.) Azon külföldi állampolgárok, akik szükséges gazdasági/kereskedelmi (üzleti), tudományos tevékenységgel kapcsolatban vagy humanitárius okokból kívánnak belépni az ország területére, úgy ők továbbra is tudnak kínai vízumért folyamodni a kínai nagykövetségeken/konzulátusokon. Magyarországról visszautazó, érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkezők - ideértve a munkavállalási engedélyt, a családegyesítési engedélyt és a személyes ügyeket is - visszatérhetnek a Kínai Népköztársaság területére. A kivételek aktuális köréről kérjük, hogy a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén legyenek kedvesek érdeklődni. 

Magyarország és Kína között jelenleg minden közvetlen légiösszeköttetés felfüggesztésre került, azok újraindítása egyelőre bizonytalan. Az Európa és Kína között üzemelő légijáratok száma drasztikusan lecsökkent és a megmaradt járatok is sok esetben törlésre kerülnek. A Magyarországról induló utasok legfeljebb egy átszállással utazhatnak Kínába, és a kínai nagykövetség nem ad ki egészségügyi kódot, illetve egészségi állapot nyilatkozatokat a két vagy több átszállással rendelkező utasok számára. Az aktuális légijáratokról javasoljuk, hogy a légitársaságoknál érdeklődjenek.

A harmadik országból történő tranzitálás - a nemzetközi légijáratok korlátozásával és a tranzitálás lehetőségeinek párhuzamos szűkítésével - a gyakorlatban jelenleg nem lehetséges a Kínai Népköztársaság területén. Bizonyos kritériumok teljesülése esetén lehetséges a  tranzitálás a hongkongi nemzetközi repülőtéren. A pontos feltételekről a foglalás előtt érdeklődjenek a légitársaságnál. Jelenleg elérhető a tranzit Hongkongban a Kínából érkező utasoknak, de továbbra sincs tranzitálás a Hongkongon keresztül Kínába utazók számára. 

Főszabály szerint nem léphet be Hongkongba külföldről légiforgalomban érkező személy, aki a szárazföldi Kínán, Tajvanon és Makaón kívüli területről érkezik, vagy az elmúlt 21 napban Kínán, Tajvanon és Makaón kívüli területen járt, kivéve a hongkongi lakosokat (Hong Kong residents). Nem szállhat fel Hongkongba tartó repülőre olyan személy, aki a megelőző 21 napban az Egyesült Királyságban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Írországban vagy Brazíliában tartózkodott.

Makaóra kizárólag a Kínai Népköztársaság, Hongkong és Tajvan lakosai utazhatnak be, azaz teljeskörűen megtiltották az egyéb külföldi állampolgárok beutazását.

h. Kiutazás az országból

Az ország elhagyása nem korlátozott, ezzel együtt javasoljuk nukleinsav-teszt (PCR) elvégzését, amelyet a légitársaságok kérhetnek a beszálláskor és az európai tranzitálás során is kérhetnek. 

i. Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a zaYFl9YY2MTFZTZa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a gxSYTYuSKBaVD3ciNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

j. Helyi járványügyi szabályok

A kínai közegészségügyi szabályok szerint, amennyiben az utazó (akár külföldi állampolgár) a kínai egészségügyi hatóságokkal nem működik együtt és ezzel a közegészségügyi helyzetet veszélyezteti, úgy magatartása büntetéssel, akár elzárással szankcionálható. Amennyiben a kínai hatóságok az ellenálló magatartás miatt kiutasítják az érintettet, úgy idegenrendészeti őrizet várható, amelynek időtartama és a kiutasítás tényleges foganatosítása a jelenlegi ritkított repülőjáratokra figyelemmel akár hónapokig is elhúzódhat. 

A belföldi utazási korlátozások az időről-időre belobbanó gócpontok miatt továbbra is szigorúak. Ezzel együtt a szárazföldi- és légiközlekedés lehetőségei is adottak, azok felfüggesztése közepes- vagy magas fertőzöttségi kockázattal rendelkező térségben – a járványügyi védekezés jegyében - előfordulhat. 

A Kínai Népköztársaság vonatkozásában az aktuális járványügyi helyzetről a következő linken tájékozódhatnak: 

http://weekly.chinacdc.cn/news/TrackingtheEpidemic.htm#NHC21Jan12 

Hongkong vonatkozásában az angol nyelvű kormányzati tájékoztató oldal címe: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/index.html

Biztonság:

 A 408/2020. Kormányrendelet alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína teljes területét az I. (”utazásra nem javasolt térségek”) biztonsági kategóriába sorolta a koronavírus járvány kitörése miatt.

Kína egész területére nézve felhívjuk az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába. 

Kína Xinjiang tartományában, közismertebb nevén az Ujgur Autonóm Területen a helyi rendvédelmi szervek korlátozhatják az ide látogató külföldiek mozgását, illetve előfordulhat, hogy közbiztonsági okok miatt az egész területet lezárják. Más tartományok, illetve járások látogathatóságának kérdésében (pl. Tibet) kérjük, hogy az utazásuk megkezdése előtt a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén érdeklődjenek.

A kínai hagyományok szerinti Holdújév, valamint az Őszközép ünnepe egy-egy hetes időtartama alatt kiemelten sok közlekedési nehézség, nagy embertömeg, valamint nagyvárosokon belüli területi korlátozás várja a látogatókat.

Az országban előfordulhatnak természeti katasztrófák (földrengés, tájfun, árvíz), melyek általában a déli-délkeleti tartományokra jellemzőek.

Kínában általánosságban jó a közbiztonság helyzete, a rendőri jelenlét mindenhol biztosított. A külföldiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény ritka. A turisták által gyakran látogatott nevezetes helyszíneken, vendéglátó egységekben, közlekedési eszközökön a vagyontárgyak fokozott felügyelete ajánlott, továbbá előforduló jelenség a trükkös lopások, ügyeskedések és túlszámlázások. A rendőrséggel való kommunikáció nehézkes, kevesen beszélnek idegen nyelveket a kínain kívül. A világjárvány következtében importált fertőzéseknek köszönhetően, a külföldiekkel szemben érezhetően bizalmatlanabbak lettek mind a hatóságok képviselői, mind a lakosság egy része. Az esetleges konfliktusok elkerülése végett javasoljuk a helyi egészségügyi protokoll betartását és az általános udvariassági szabályok követését.

A szigorú törvények és még szigorúbb betartatása miatt érdemes elkerülni a közrend, a közerkölcs és közbiztonság megzavarására alkalmas magatartást. A kábítószerrel való érintkezés bármilyen formájával szemben a kínai hatóságok jóval erőteljesebben lépnek fel, mint Európában.

A jelentős távolságok és fejlettségi különbségek miatt az ország egyes területein nehézséget jelenthet Magyarországgal és a magyar külképviseletekkel való kapcsolattartás, a személyes konzuli segítségnyújtás. Ennek függvényében az utazás megkezdése előtt mindenképp érdemes felkészülni a vészhelyzetekre, az elérhetőség és kapcsolattartás biztosítására.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi területe): 

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

IGEN

A vízumigénylés időpontjában még legalább 6 hónapig.

A tervezett tartózkodás időtartamát legalább 1 hónappal haladja meg.

   

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi terület):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

IGEN

6 hónap


Elutazástól számított további 1 hónap

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM   Kiskorúak beutazása:

Ha kiskorú személy az egyik szülővel, vagy szülők nélkül utazik Kínába, kínai részről az utazáshoz nem követelnek meg szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Ennek ellenére, a külföldi hivatalos szervek részéről a kiskorúval kapcsolatban esetlegesen fellépő félreértések hiteles tisztázásához szülői hozzájáruló nyilatkozatot javaslunk elkészíteni. Ez, a személyes adatok és dátumok rögzítésével tartalmazza a szülők hozzájárulását, és a kiskorú felügyeletével megbízott személy adatait. A dokumentumot a (tranzit és) célország nyelvére vagy angolra történő hiteles fordítással javasoljuk ellátni, vagy eleve ilyen nyelve(ke)n elkészíteni, és  célszerű azt a budapesti kínai nagykövetség által felülhitelesíttetni.  

Vízum:

Vízum turista, látogatás, üzleti célú beutazás vagy konferencián történő részvétel esetén (KNK szárazföldi területe):

Vízum beszerzése szükséges! A határon főszabályként nem lehet érkezéskor vízumot igényelni. Egyéb célú beutazás esetén: kérjük, hogy vízumkérelemmel és kapcsolatos tájékoztatásért a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén tájékozódjon (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw)

Vízum turista, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából történő beutazás esetén (Hongkong, Makaó):

Max. 90 napos tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. Vízummentes beutazás esetén munkavállalásra, tanulmányok folytatására nincsen mód, ehhez a tartózkodási státusz módosítására, és megfelelő vízum felvételére van szükség, amihez el kell hagyni Hongkong, illetve Makaó területét. Akik kínai tartózkodásuk idején Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, csak kétszeri (vagy többszöri) beutazásra jogosító vízummal térhetnek vissza Kína szárazföldi területére.

Kínai vízum igénylése Hongkongban:

A kérelmezőktől a jelenleg érvényes útlevél mellett, a korábbi útlevelek bemutatását is kérheti a kínai vízumkiadó hatóság. Javasoljuk, hogy a Hongkongban kínai vízumot igénylő magyar állampolgárok készítsenek másolatot korábbi útleveleikről. Ha nem rendelkeznek régi okmányaikkal, a Hongkongi Főkonzulátus díjmentesen olyan igazolást állít ki, miszerint a magyar állampolgárok nem kötelesek megőrizni lejárt, érvénytelenné vált úti okmányaikat.

Házikedvencek beutazása:

ld. kapcsolódó tájékoztatást a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve az alábbi honlapon: www.pettravel.com/immigration/china.cfm. Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon állatorvosánál!

Vám (KNK szárazföldi területe):

Általános váminformáció angol nyelven: http://en.bcia.com.cn/server/notice/custom.shtml. A pekingi nemzetközi repülőtér váminformációs telefonszámai: +86-10-12360 (24 órás, csak kínai nyelvű) vagy +86-10-8573-4500 (angol nyelven is).

FONTOS! Repülőgéppel Kínában/-ból történő utazás esetén, a feladott poggyászban nem szabad lítiumos elemet elhelyezni. A kézipoggyászban legfeljebb 2 db., egyenként 100Wh kapacitású lítiumos elem (pl. akkumulátoros mobiltöltő) szállítható. A szabályok ellenére bőröndben szállított elemeket a biztonsági szolgálat eltávolíthatja a feladott poggyászból, és nem szolgáltatja azokat vissza. Részletes tájékoztatás: http://en.bcia.com.cn/news/notice/150821/notice536.shtml.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Egészségügy:

Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel! Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat "direct billing" rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.

Gépjárművezetés:

Nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet Kínában vezetni, mert az ország nem tagja ilyen dokumentumok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek. A magyar jogosítványt, erről szóló kétoldalú megállapodás hiányában, nem ismerik el a kínai hatóságok. A Kínában történő gépjárművezetéshez kínai jogosítványt kell szerezni, illetve, gépkocsi bérlése esetén sofőrt is igénybe kell venni. 

Hongkongban – 12 hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén – lehetőség van érvényes nemzetközi jogosítvány birtokában gépjárművet vezetni. Amennyiben a tartózkodás ideje meghaladja a 12 hónapot, a külföldi állampolgárnak helyi jogosítványt kell szereznie. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a hongkongi közlekedési tárca honlapja ismerteti.

Makaó szintén tagja a nemzetközi jogosítványok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek, így ilyen dokumentum birtokában lehetőség van gépjárművet vezetni Makaó területén.

Utazási tervek, melyekhez engedély kell:

A turizmus, üzleti, családlátogatási célú tartózkodáson túlmenő utazási tervek (pl. hegymászás, régészet, filmkészítés, vallási közösségekhez történő csatlakozás) megvalósítása engedélyezést, bejelentést igényel. Ezekről célszerű előzetesen tájékozódni a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

Tibeti Autonóm Területre történő látogatási szándék esetén, a diplomata és szolgálati útlevéllel utazók, illetve, újságírók esetében a belépési engedélyt kizárólag előzetesen, hivatalos úton lehet igényelni a budapesti kínai nagykövetségtől.

Időjárás:

A nyári hónapokban gyakori viharok, illetve tájfunriadók miatt a repülőtereken gyakori lehet a több órás járatkésés, illetve a repülőterek időszakos leállása.

Pénz:

Kínában magyar forintot nem tudnak átváltani más valutára, ezért kérjük, hogy utazásuk előtt gondoskodjanak megfelelő összegű konvertibilis valuta váltásáról.

Egyéb információ: