Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség, Bishkek 

Tiszteletbeli főkonzul, Bishkek

Tiszteletbeli konzul, Os

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország  megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Kirgizisztán biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek és országok közé tartozik. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Kirgiz Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata: https://mfa.gov.kg/en/osnovnoe-menyu/konsulskie-uslugi/konsulskie-vizovye-voprosy/izovye-i-bezvizovye-rezhimy 

Május 1-jétől a Kirgizisztánba történő belépés során nem kell bemutatni sem a 72 órán belül készített negatív PCR-teszt eredményt, sem a védettségi igazolványt. Az újonnan bevezetett szabályok a légi úton történő belépésre és közúti határátlépésre is vonatkoznak. 

b. Kell-e teszt? Az országba történő belépéshez nincs szükség negatív tesztre.

c. Kell-e regisztrálni? Csak a 60 napot meghaladó tartózkodás esetén igen

Magyar állampolgár 60 napig vízummentesen tartózkodhat Kirgizisztánban, ezen idő alatt nem kell regisztrálni.  60 napot meghaladó tartózkodás esetén regisztrációs kötelezettség van Kirgizisztánban, mely a magyar állampolgárokat is érinti. Regisztrálás érdekében a hivatalokról a https://grs.gov.kg/ru/subord/drnags/address/ lehet tájékozódni. A regisztrációhoz viszont már kell érvényes vízum! (Lásd: „Vízum” fejezet)

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az oltottság szempontjából nem tesznek különbséget a vakcinák között. Az általános előírásokat alkalmazzák minden személyre, nem alkalmaznak az országban különleges szabályokat azokra a személyekre, akik nem vettek fel egyetlen oltást sem.

f. Karanténkötelezettség: Kötelező karanténkötelezettség nincs. 

g. Üzleti célú beutazás feltétele: A fenti beutazási feltételek az irányadóak az üzleti célból beutazni vágyó személyekre is.

h. Tranzitálási szabályok: A vizsgálatvétel időpontjától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt bemutatása kötelező a továbbutazás megkezdésekor. 

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Május 1-jétől a határátlépéskor nem kell bemutatni sem 72 órán belül készített negatív PCR-tesztet, sem védettségi igazolványt.

A kirgiz határőrség honlapja (www.gps.gov.kg) csak orosz nyelven tartalmaz információt. Szerepel rajta egy térkép a határátkelőkről, konkrét információk nélkül. Közlésük szerint WoqIbcgxqUMiNUpyW7cU0mDkxcHJlc3NhZ3Bza2dAZ21haWwuY29t e-mail-en és a következő városi vonalakon adnak orosz és angol nyelven tájékoztatást: +996 (312) 881618, +996 (312) 543836, +996 (312) 542899 és +996 (312) 549254. (A repülőtereken lévő határátkelőkről a http://www.airport.kg/passengers/border-control  oldalon található angol nyelvű információ (javasolt inkább bemásolni a linket).

Fontos tudni, hogy ha a határőrség belépéskor valamilyen dokumentumot elvesz, arról egy orosz nyelvű jegyzőkönyvet állít ki. Amennyiben megtagadják a belépést – és visszaküldik a belépésre jelentkező személyt – a döntésről orosz-angol nyelvű jegyzőkönyvet állítanak ki vagy csak érvénytelenítik a kilépési pecsétet – alapvetően a szárazföldi határátkelőkön.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból: 

Kirgizisztán esetében a légi és szárazföldi átkelők működnek. A szárazföldi átkelők nagy része korlátozottan működik ezért turizmus céljából történő utazás esetén azt javasoljuk, hogy körültekintően szervezzék meg az utazást, a szomszéd országokba történő határátkelést!

A kirgiz Külügyminisztérium külön kiemeli, hogy 2022. március 1-ét követően a tartózkodás szabályait megsértő külföldi állampolgárok és hontalanok Kirgiz Köztársaságból történő kiutazása csak büntetés megfizetését és kiutazó vízum beszerzését követően válik lehetségessé. (A büntetés 5.500 KGS, kb. 55 EUR.) A kiutazási vízumot „Leave visa («L»)” az https://www.evisa.e-gov.kg/get_information.php?lng=en lehet igényelni. Ehhez a tartózkodás szerinti rendőrkapitányságról egy, a kilépést támogató, igazolást kell hozni. Minden kapitányságon van olyan tiszt, aki a külföldiekkel foglalkozik, ezzel a kéréssel őt kell megkeresni. (Természetesen a menekültekre és a bűncselekménnyel gyanúsítottokra más szabályok vonatkoznak.) 

A kirgizisztáni nemzetközi repülőterekről induló járatokról  kérjük, hogy utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repterek honlapjain (például: http://www.airport.kg/ ). A Manasz Repülőtéren a felszállásnál kérik a negatív PCR-teszt bemutatását. A negatív PCR-teszt bemutatását a Turkish Airlines járatain is szokták kérni.

3)  Beutazás Magyarországra 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a AbAuUzHC73zZkGkNa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a czlbWGP2MWa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok, egyéb  tudnivalók:

A nagyvárosokban működik a tömegközlekedés, nyitva tartanak az üzletek, piacok, éttermek, mozik. Kijárási korlátozás nincs, megengedett a belföldi utazás. A maszk használata csak az egészségügyi intézményeken és a tömegközlekedési eszközökön kötelező, zárt térben egyéni mérlegelésre bízzák. A helyi lakosság még a kötelezően előírt helyeken és eszközökön sem visel maszkot.

Fontosabb intézményi elérhetőségek:

Kirgiz Köztársaság Egészségügyi minisztériuma: www.med.kg

Információ az oltópontokról, oltásra jelentkezés, statisztikai adatok a járványról: https://vc.emed.gov.kg/ 

A kirgiz hajléktalan szállók, melegedők minősége negatív irányba jelentősen eltér a hasonló magyar intézményektől. A nagykövetség kérésre megadhatja a biskeki intézmények elérhetőségét, de azokat mindenki csak saját felelősségére vegye igénybe. Célszerű megfelelő fedezettel rendelkezi a hazautazáshoz.

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a közép-ázsiai térség három országának (Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán) közös határ menti megyéit is érintő régiójába, a Fergana-medencébe.

Tájékoztatjuk, hogy a Fergana-medence és környéke - kirgiz-tadzsik-üzbég hármas határ az utazás és ott tartózkodás szempontjából a fokozott biztonsági kockázatot rejtő kategóriába tartozik. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre. A november 6-án életbe lépett, kirgiz féllel kötött kétoldalú megállapodás értelmében a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kirgizisztán teljes területét a II. fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok és térségek listájába sorolta.

Kirgizisztán és Tádzsikisztán közös határán fegyveres összecsapásokra,  szórványos lövöldözésekre is sor került a határmenti települések lakosai és a határőrségek között. Kérjük az utazókat, hogy kerüljék a két ország e területeit.

Kirgizisztánban általános veszélyforrás a lappangó iszlám extrémizmus, a térség instabil politikai helyzete, a vitatott határok, az etnikai ellentétek, illetve az Afganisztán felől terjedő bűnözés nem hatékony kezelése. Bár terrorista akciók ritkán fordulnak elő, az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk. Javasoljuk a biztonsági előírások betartását, valamint az esetleges csoportosulások helyszínének elhagyását!

A Konzuli Szolgálat nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kirgizisztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy kirgiz nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Kirgizisztánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. 

Vízum:

Magyar állampolgárok 60 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízummentesen utazhatnak Kirgizisztánba. Országon belül a vízum meghosszabbítására nincs lehetőség, csak az ország elhagyása számít elfogadható eljárásnak. Jelenleg a szomszéd országokba történő szárazföldi átlépést nem javasoljuk! A 61-90 napig, illetve hosszabb tartózkodás céljából  lehetőség van a vízum elektronikus igénylésére és beszerzésére a www.evisa.e-gov.kg honlapon keresztül. Az eljárás  határideje 5 munkanap, ily módon viszont kizárólag a biskeki „Manas” és az osi „Osh” nemzetközi reptereken lehet belépni az országba. Előfordulhat, hogy a magyar bankkártyákkal a rendszerben nem lehet fizetni. A honlap angol nyelvű oldalán szereplő leírások nem mindig következetesek vagy az első kitöltés esetén könnyen félreérthetők (például kirgiz nyelvre lefordított és kirgiz külképviselet által hitelesített házassági anyakönyvi kivonat benyújtását kérik). A rendszer Help Desk-je nem minden kérdésre válaszol. Mindenképpen célszerű a kitöltés előtt konzultálni a meghívó féllel, illetve kérni olyan személy megjelölését, aki segít a kitöltésben . A Nagykövetség az e-vízum megszerzésében közreműködni nem tud.  

A belépésnél más állam által kiadott beléptető bélyegző az útlevélben nem korlátozza a belépést.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com

Vám:

A kirgizisztáni vámhatóság oldala: www.customs.gov.kg

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kirgiz Szom (KGS).

Időjárás: Kirgizisztán szinte teljes területe hegyvidék. Ennek köszönhetően klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 °C fok. Városokban nyáron + 36 - + 38 °C is lehet számítani. Általános a levegő szárazsága az egész országban. Eső, a 3000 méter fölötti részeken pedig hózápor bármikor előfordulhat.

Tekintettel az ország hegyvidéki jellegére természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) viszonylag gyakran fordulnak elő.

Közlekedés: Kirgizisztán csatlakozott a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, így magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek is vezethetnek gépjárművet. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útlezárások, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Az ország a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére nem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot. A közlekedés megkönnyítése érdekében, még kiutazás előtt javasolható például a YandexGo mobilinternet alapon működő taxi szolgáltatás letöltése., mivel ezt használják alapvetően (a fizetést is megoldották egy másik szolgáltatásnál, de javasoljuk, hogy taxi igénybevétele esetén alapvetően készpénzben történő fizetésre készüljenek fel). Javasoljuk kirgiz SIM-kártya beszerzését az érkezést követően (A manaszi repülőtéren már a kilépésnél lehet SIM-kártyát venni.).

Az országba látogatóknak érdemes figyelembe venni, hogy a helyi fizetőeszköz Magyarországon a bankok és pénzváltók kínálatában nem könnyen hozzáférhető. Javasolt indulás előtt készpénzben eurót vagy amerikai dollárt beszerezni, azokból is az 50-es, illetve a 100-as címleteket. Különösen fontos, hogy a bankjegyek sérülés- és szennyeződés-mentesek legyenek. A kártyák tekintetében a VISA bankkártyát ajánljuk elsősorban, a Mastercard bankkártyák elfogadása korlátozott. ATM-ből nagy általánosságban amerikai dollár is elérhető.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semlegesnek nevezhető. A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik).

Vallási és viselkedési kultúra: A kirgizeknél a köszöntés nagyon fontos része a kézrázás. A kézrázás a férfiak között elterjedt. A férfiak nem szoktak kezet fogni nőkkel. Bár Kirgizisztán alapvetően mohamedán ország, de a fővárosban és a nagyvárosokban nagyrészben európai jellegű öltözködést követnek, azaz a turistáknak e tekintetben nem szükséges alkalmazkodni. Az ország déli részein viszont a nők konzervatívabbak, s így arrafelé a turista hölgyeknek mértéktartóan kell öltözködni. A fővárosban is egyre gyakrabban lehet találkozni a szigorú muzulmán szokások szerint öltözött férfiakkal, nőkkel, gyermekekkel, akik érzékenyebben reagálhatnak a feléjük irányuló nagyobb figyelem esetén.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Magyarország és Kirgizisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A  csapvíz fogyasztását nem ajánljuk, inkább palackozott ásványvizet igyanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést. Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az országban maláriás megbetegedésekkel lehet számolni, különösen a meleg időszakokban.

A gyenge minőségű szénnel történő fűtéssel és a vonatkozó előírások be nem tartásával összefüggésben a fűtési szezonban Biskekben jelentős a légszennyeződés, a szmog miatt a világ egyik legszennyezettebb levegőjű városa (https://www.iqair.com/kyrgyzstan/bishkek).

Közúti határátkelők

A kirgiz határőrség honlapja (www.gps.gov.kg) az átkelőhelyek felsorolását nem tartalmazza, azokról más forrásokból, például: https://www.advantour.com/kyrgyzstan/border-crossing.htm érdemes tájékozódni. Hangsúlyozzuk, hogy a nyitvatartási határidő bármikor változhat. Jelenlegi korlátozások miatt a határátkelők többsége nem, vagy korlátozottan biztosít átkelést a turisták részére.