Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.10.24.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

Felhívjuk a Tisztelt Utazók figyelmét arra, hogy a kirgiz hatóságok várhatóan az e listában szereplő magyar laboratóriumok által kiállított igazolásokat fogadják el: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/609-covid-19-mikrobiologiai-laboratoriumi-diagnosztika-virusorokito-anyagot-kimutato-pcr-vizsgalat

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség, Bishkek (2020. szeptember 30-ig kérjük keresni: Főkonzulátus Almati)

Tiszteletbeli főkonzul, Bishkek

Tiszteletbeli konzul, Os

Aktuális:

2020. 10. 13.

Kirgizisztánban az egészségügyi szervek szerint április közepén tetőzött a koronavírus járvány. A nyári hónapokban ismételten jelentősen megnőtt az esetszám, a  COVID 19 fertőzés veszélye azonban továbbra is fennáll, és szeptembertől kezdve újból növekedik a fertőzöttek száma. Az egész ország területén kötelező a maszk viselése, a másfél méteres távolság tartása nyilvános helyeken. A lakosság fegyelmezettsége sajnálatos módon nem tekinthető példamutatónak az előírások betartása terén, emiatt a kormányzati illetékesek rendszeresen emlékeztetik az állampolgárokat felelősségükre. Jelenleg is tilos az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvények megtartása. Illetékesek szeptember elején közölték, hogy novemberben nem zárható ki a járvány második hulláma. 

Koronavírussal kapcsolatban hivatalos információ a kirgiz Egészségügyi Minisztérium honlapján található http://med.kg/en/      

A nagyvárosokban működik a tömegközlekedés, nyitva tartanak az üzletek és piacok. Az országban egészségügyi okok miatt jelenleg nincsen kijárási korlátozás, megengedett a belföldi utazás. Ugyanakkor szigorodó egészségügyi ellenőrzésekre lehet számítani.

Kirgizisztánban megkezdődött a határok fokozatos megnyitása a külföldi állampolgárok előtt. Jelenleg beléphetnek az országba a felsőoktatásban résztvevő egyetemi hallgatók, állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek, a kirgiz egészségügyi intézményeket gyógykezelés céljából látogatók, a közeli hozzátartozók temetésére érkezők, továbbá meghatározott országok állampolgárai. 2020. szeptember 1-től a következő államok állampolgárai részére engedélyezett a belépés: Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Belarusz, EAE, Grúzia, Izland, Írország, Japán, Katar, Kazahsztán, Kína, Dél-Korea, Kuvait, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Malajzia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Örményország, Pakisztán, Portugália, Svájc, Svédország, Szlovénia, Törökország, Türkmenisztán, Üzbegisztán. E listára 33. államként a szeptember 24-i felülvizsgálat eredményeként Magyarország is felkerült. Az országok besorolását havonta kétszer vizsgálják felül.

A határátkelésekre vonatkozó szabályok állampolgárságtól függetlenül mindenkire vonatkoznak, a maszkviselés és a távolságtartás mindenkor, mindenkinek kötelező. A kirgiz egészségügyi hatóságok szeptember végén meghatározták a külföldi állampolgároknak, illetve hontalan személyeknek az országba történő szigorított belépési rendjét és PCR-teszt bemutatását írták elő.

A módosított beutazási feltételek szerint a beutazni kívánó külföldi és hontalan személyeknek egy 72 óránál nem régebbi – szárazföldön 120 óránál nem régebbi – negatív PCR-tesztet kell bemutatni a határon. A helyi hatóságok a repülőgép fedélzetén (illetve a közúti határátkelőnél) ellenőrzik a testhőmérsékletet is. Azon személyeknek, akiknek a tesztje objektív okok miatt régebbi 72/120 óránál, a határon kell elvégeztetniük a tesztet. Teszt hiányában, illetve betegségre utaló jelek esetén a belépést megtagadják 

A fenti intézkedések nem vonatkoznak a diplomáciai képviseletek akkreditált, illetve kijelölt tagjaira és azok családtagjaira, valamint a nemzetközi szervezetek akkreditált vagy kijelölt munkatársaikra és azok családtagjaira – a KÜM előzetes értesítése mellett. Úgyszintén mentességet élveznek a kirgiz Külügyminisztérium vagy más illetékes hatóság meghívására érkező külföldi hivatalos delegációk tagjai, a nemzetközi fuvarozók, a vasúti személyzet tagjai és a szüleik (törvényes képviselőik) kíséretében utazó iskoláskort még nem elérő gyermekek. 

A menetrend szerinti nemzetközi légiközlekedés továbbra is erősen korlátozott, elsősorban Törökország, az Egyesült Arab Emirátusok, Georgia és Oroszország irányába érhetőek el járatok. Az országon belüli légiközlekedés korlátozott mértékben érhető el.- A közúti határátkelőhelyekre vonatkozó információ lent megtalálható.

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a közép-ázsiai térség három országának (Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán) közös határ menti megyéit is érintő régiójába, a Fergana-medencébe.

Tájékoztatjuk, hogy a Fergana-medence és környéke - kirgiz-tadzsik-üzbég hármas határ az utazás és ott tartózkodás szempontjából a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozott. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre. Azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Kirgizisztán és Tádzsikisztán közös határán fegyveres összecsapásokra is sor került a határmenti települések lakosai között. Kérjük az utazókat, hogy kerüljék a két ország ezen területét.

Kirgizisztánban általános veszélyforrás a lappangó iszlám extrémizmus, a térség instabil politikai helyzete, a vitatott határok, az etnikai ellentétek, illetve az Afganisztán felől terjedő bűnözés nem hatékony kezelése. Bár terrorista akciók ritkán fordulnak elő, az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk.

A Kirgiz Köztársaságban az október 4-i parlamenti választások nyomán – elsősorban a fővárosban – zavargások törtek ki és elhúzódó politikai feszültség alakult ki. Ennek következményeként Bishkekben rendkívüli állapotot hirdettek ki, amely leghamarabb október 19-én ér véget, s az intézkedések keretében éjszakai kijárási tilalmat vezettek be 22:00 és 05:00 óra között. Az intézkedések nem érintik a Manasz nemzetközi repülőtér forgalmát: az éjszakai járatok utasai útlevél és repülőjegy bemutatása mellett közelíthetik meg Bishkekből a légikikötőt, illetve utazhatnak onnan a fővárosba. Nyomatékosan felhívjuk a tisztelt állampolgárok figyelmét az előírások betartására, valamint az esetleges csoportosulások helyszínének az elhagyására!   

A Konzuli Szolgálat nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kirgizisztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy kirgiz nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Kirgizisztánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Kirgiz Köztársaság bécsi nagykövetségéhez https://mfa.gov.kg/ru/embassies/embassy?id=68

Vízum:

Vízum turista és üzleti célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok 60 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízummentesen utazhatnak Kirgizisztánba.

2017. szeptember 1-től turista és üzleti célból 90 napig történő tartózkodás esetén lehetőség nyílik a vízum elektronikus igénylésére és beszerzésére. Figyelembe véve a 60 napos vízummentességet, az intézkedés azokat a magyar állampolgárokat érinti, akik 61-90 napot kívánnak tartózkodni a Kirgiz Köztársaság területén.

Elektronikus úton történő vízumigénylésre a www.evisa.e-gov.kg honlapon keresztül van lehetőség (figyelem: ügyintézés 5 munkanap), ily módon viszont kizárólag a biskeki „Manas” és az osi „Osh” nemzetközi reptereken Lehet belépni az országba.

Továbbra is lehetőség van a vízum konzulátuson keresztül történő beszerzésére, amiről részletesen a Kirgiz Köztársaság Bécsi Nagykövetségének honlapján tájékozódhat: https://mfa.gov.kg/ru/embassies/embassy?id=68

60 napot meghaladó tartózkodás esetén regisztrációs kötelezettség van Kirgizisztánban, mely a magyar állampolgárokat is érinti. Regisztrálni az alábbi linken megadott címeken személyesen, továbbá a www.e.srs.kg oldalon lehetséges.

A belépésnél más állam által kiadott beléptető bélyegző az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com

Vám:

A kirgizisztáni vámhatóság oldala: www.customs.gov.kg

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kirgiz Szom (KGS).

Időjárás: Kirgizisztán szinte teljes területe hegyvidék. Ennek köszönhetően klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 °C fok. Általános a levegő szárazsága az egész országban. Eső, a 3000 méter fölötti részeken pedig hózápor bármikor előfordulhat.

Tekintettel az ország hegyvidéki jellegére természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) viszonylag nagy gyakorisággal fordulnak elő.

Közlekedés: Kirgizisztán csatlakozott a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, így magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek is vezethetnek gépjárművet. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útlezárások, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Az ország a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. A közúti közlekedés több kockázatot rejt, a nagy távolságok és a nehéz domborzati viszonyok mellett elsősorban a közutak állapota és a fejletlen szervizhálózat miatt.

A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére nem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semlegesnek nevezhető. A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: A kirgizeknél a köszöntés nagyon fontos része a kézrázás. A kézrázás a férfiak között elterjedt. A férfiak nem szoktak kezet fogni nőkkel. Bár Kirgizisztán alapvetően mohamedán ország, de a fővárosban és a nagyvárosokban nagyrészben európai jellegű öltözködést követnek, azaz a turistáknak e tekintetben nem szükséges alkalmazkodni. Az ország déli részein viszont a nők konzervatívabbak, s így arrafelé a turista hölgyeknek mértéktartóan kell öltözködni.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Magyarország és Kirgizisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A víztisztítás megbízhatatlansága, illetve a korábban előfordult kiterjedt hastífusz-járványok miatt a csapvíz fogyasztását nem ajánljuk, inkább palackozott ásványvizet igyanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést. Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az országban maláriás megbetegedésekkel lehet számolni, különösen a meleg időszakokban.

Közúti határátkelők

Kirgiz-kazah határátkelők:

Ak-Zhol (Akjol) / Korday – 2020 decemberéig lezárva!

Chaldabar / Aisha-Bibi – napközben 18 óráig

Ak-Tilek / Kara Su – csak tehergépjármű-forgalom, illetve a két ország állampolgárai részére, napközben 18 óráig

Karkira / Kegen – májustól szeptemberig/októberig, napközben 8 órától 18 óráig

Chon-Kapka / Zhibek Zholy – tehergépjármű forgalom részére, napközben 18 óráig

Kirgiz-tádzsik határátkelők:

Kizil-Bel / Guliston (Isfara város) – napközben 18 óráig

Kulundu / Ovchi Kalacha – turizmus céljából nem vehető igénybe!

Bor-Doba / Kyzykart - napközben 18 óráig

Kirgiz-üzbég határátkelők

Dostyk / Dustlyk - magánszemély és járműforgalom

Kyzyl-Kiya - magánszemély és járműforgalom

Kadamjay - magánszemély és járműforgalom

Madaniyat – csak magánszemély-forgalom

Baimak – csak magánszemély forgalom

Átlépésnél figyelembe kell venni, hogy a két állam állampolgárai korlátozások nélkül, az egészségügyi és járványügyi követelmények szigorú betartásával léphetnek be. Más állampolgárokat karanténellenőrzésnek kell alávetni az ezekben az országokban megállapított eljárásnak megfelelően.

Kirgiz-kínai határátkelők (kínai újév, illetve más kínai ünnepek idején lezárásra kerülhetnek!)

Torugart

Irkeshtam