Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.03.04.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

Felhívjuk a Tisztelt Utazók figyelmét arra, hogy a kirgiz hatóságok várhatóan az e listában szereplő magyar laboratóriumok által kiállított igazolásokat fogadják el: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/609-covid-19-mikrobiologiai-laboratoriumi-diagnosztika-virusorokito-anyagot-kimutato-pcr-vizsgalat

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség, Bishkek 

Tiszteletbeli főkonzul, Bishkek

Tiszteletbeli konzul, Os

Aktuális:

2021. 02. 16.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2)  A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a.   Be lehet-e utazni az országba? Igen.

b. Kell teszt? Igen.

Az új szabályozás hasonlóan az eddigi gyakorlathoz, a repülőgép fedélzetére történő belépés feltétele a vizsgálatvétel időpontjától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt bemutatása. Az utasoknak a repülőgépen ki kell tölteniük egy, a légikísérők által kiosztott angol/kirgiz/orosz nyelvű adatlapot, feltüntetve egyebek mellett a PCR-tesztre vonatkozó információkat, majd a leszállást követően a teszttel együtt át kell azt adniuk a határőrizeti tisztviselőnek. Sor kerül a testhőmérséklet megmérésére is. Az utazás és a beléptetés ideje alatt kötelező a védőmaszk használata és a szociális távolságtartás megőrzése. 

c.   Kell-e regisztrálni? Nem. 

d.  Karanténkötelezettség: Nincs.

Kötelező karanténkötelezettség nincs. 

e.   Üzleti célú beutazás feltétele:

A fentebb feltüntetett beutazási feltételek az irányadóak az üzleti célból beutazni vágyó személyekre is.

f.   Esetleges kivételek: 

A kirgiz Egészségügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Közlekedési és Útügyi Minisztérium, a Kulturális, Tájékoztatási és Turisztikai Minisztérium, a „Manasz Nemzetközi Repülőtér Nyrt” és a Kirgiz Köztársaság Állami Határőrizeti Szolgálata 2021. január 13-án közös Utasítást adott ki (közzé téve január 19-én) a kirgiz állampolgárok, a külföldi állampolgárok és a hontalan személyek Kirgiz Köztársaságba történő belépésének a szabályairól a COVID-19 vírus behurcolása és elterjedése megelőzése céljából, beleértve a vírus újonnan megjelent mutációit is. 

Mentesülnek a PCR-teszt felmutatása alól a Kirgiz Köztársaságban lévő diplomácia és konzuli képviseletek, a nemzetközi szervezetek munkatársai, valamint azok családtagjai, a Külügyminisztérium (KÜM) megfelelő formában és időben történő értesítése mellett, a KÜM és más szervek meghívására érkező külföldi delegációk tagjai, a légi személyzet tagjai, a szülei (törvényes képviselői) kíséretében utazó kiskorú, 7 évesnél nem idősebb gyermek, valamint a nemzetközi választási megfigyelők. (Objektív okok miatt lejárt érvényességű teszt esetében a leszállást követően a repülőtéren kell elvégezni a vizsgálatot.)  

A menetrend szerinti nemzetközi légiközlekedés továbbra is erősen korlátozott, elsősorban Törökország, az Egyesült Arab Emirátusok, Georgia és Oroszország irányába érhetők el járatok. Az országon belüli légiközlekedés korlátozott mértékben érhető el. A közúti határátkelőhelyekre vonatkozó információ lent megtalálható.

g.   Kiutazás az országból: 

Kirgizisztán esetében a légi és szárazföldi határátkelőhelyek működnek. A kisebb szárazföldi határok egy része még zárva/ turisták előtt zárva/ teherforgalom előtt zárva van, kérjük a tervezett átlépés előtt tájékozódjanak a pontos nyitvatartásról pl. a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetségének honlapján:  

http://bamap.org/information/news/2020_03_23_117565/

A kirgizisztáni nemzetközi repülőterekről közvetlen légijáratok az alábbi desztinációkba repülnek: Törökország, az Egyesült Arab Emirátusok, Georgia és Oroszország. A járatok száma és a desztinációk folyamatosan változnak, az aktuális helyzetről kérjük, utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repterek honlapjain. Legfontosabb elérhetőségek: http://www.airport.kg/ 

h.  Beutazás Magyarországra 

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a fucGHMVtB5ZE4jwa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a rtdr7MZcjcMca29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3)  Helyi járványügyi szabályok, egyéb  tudnivalók:

A nagyvárosokban működik a tömegközlekedés, nyitva tartanak az üzletek, piacok, éttermek, mozik és az üzletközpontokban működő gyorséttermek. Az országban egészségügyi okok miatt jelenleg nincsen kijárási korlátozás, megengedett a belföldi utazás. Ugyanakkor szigorodó egészségügyi ellenőrzésekre lehet számítani. A maszk használata és a szociális távolságtartás kötelező.

Közlekedés ( vonat, busz, repülő, stb.): 

A kirgiz Kormány december 4-i határozata értelmében feloldották a külföldi állampolgárok és hontalan személyek beutazási tilalmát a Kirgiz Köztársaságba az ország három légi kikötőjébe – Manas (Biskek), Os és Isszik-Kul - menetrend szerinti járatokon érkezők számára. A belépés feltétele 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatása a felszállás előtt és a leszállást követően - objektív okok miatt van lehetőség a határon történő tesztelésre. 

Gyakorlatilag a nemzetközi repülőtéri beutazás előírásaival megegyező a szárazföldi határon történő belépés szabályozása, beleértve a 72 óránál nem régebbi PCR-teszt bemutatását. A közúti határátlépéskor a fent jelzett eseteken túl nem kérnek PCR-tesztet a nemzetközi árufuvarozóktól és a menetrend szerinti nemzetközi személyszállításban résztvevőktől. 

Hasznos linkek, elérhetőségek:

Felhívjuk a Tisztelt Utazók figyelmét arra, hogy a kirgiz hatóságok várhatóan az e listában szereplő magyar laboratóriumok által kiállított igazolásokat fogadják el: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/609-covid-19-mikrobiologiai-laboratoriumi-diagnosztika-virusorokito-anyagot-kimutato-pcr-vizsgalat

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a közép-ázsiai térség három országának (Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán) közös határ menti megyéit is érintő régiójába, a Fergana-medencébe.

Tájékoztatjuk, hogy a Fergana-medence és környéke - kirgiz-tadzsik-üzbég hármas határ az utazás és ott tartózkodás szempontjából a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozott. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre. Azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Kirgizisztán és Tádzsikisztán közös határán fegyveres összecsapásokra is sor került a határmenti települések lakosai között. Kérjük az utazókat, hogy kerüljék a két ország ezen területét.

Kirgizisztánban általános veszélyforrás a lappangó iszlám extrémizmus, a térség instabil politikai helyzete, a vitatott határok, az etnikai ellentétek, illetve az Afganisztán felől terjedő bűnözés nem hatékony kezelése. Bár terrorista akciók ritkán fordulnak elő, az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk.

A Kirgiz Köztársaságban a 2020 október 4-i parlamenti választások nyomán – elsősorban a fővárosban – zavargások törtek ki és elhúzódó politikai feszültség alakult ki. A 2021. január 10-én zavartalanul megtartott előrehozott elnökválasztással és népszavazással is összefüggésben az országban a politikai helyzet stabilizálódott. Azonban továbbra is nyomatékosan felhívjuk a tisztelt állampolgárok figyelmét a biztonsági előírások betartására, valamint az esetleges csoportosulások helyszínének az elhagyására!    

A Konzuli Szolgálat nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kirgizisztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy kirgiz nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Kirgizisztánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Kirgiz Köztársaság bécsi nagykövetségéhez https://mfa.gov.kg/ru/embassies/embassy?id=68

Vízum:

Vízum turista és üzleti célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok 60 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízummentesen utazhatnak Kirgizisztánba.

2017. szeptember 1-től turista és üzleti célból 90 napig történő tartózkodás esetén lehetőség nyílik a vízum elektronikus igénylésére és beszerzésére. Figyelembe véve a 60 napos vízummentességet, az intézkedés azokat a magyar állampolgárokat érinti, akik 61-90 napot kívánnak tartózkodni a Kirgiz Köztársaság területén.

Elektronikus úton történő vízumigénylésre a www.evisa.e-gov.kg honlapon keresztül van lehetőség (figyelem: ügyintézés 5 munkanap), ily módon viszont kizárólag a biskeki „Manas” és az osi „Osh” nemzetközi reptereken lehet belépni az országba.

Továbbra is lehetőség van a vízum konzulátuson keresztül történő beszerzésére, amiről részletesen a Kirgiz Köztársaság Bécsi Nagykövetségének honlapján tájékozódhat: https://mfa.gov.kg/ru/embassies/embassy?id=68

60 napot meghaladó tartózkodás esetén regisztrációs kötelezettség van Kirgizisztánban, mely a magyar állampolgárokat is érinti. Regisztrálni az alábbi linken megadott címeken személyesen, továbbá a www.e.srs.kg oldalon lehetséges.

A belépésnél más állam által kiadott beléptető bélyegző az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com

Vám:

A kirgizisztáni vámhatóság oldala: www.customs.gov.kg

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kirgiz Szom (KGS).

Időjárás: Kirgizisztán szinte teljes területe hegyvidék. Ennek köszönhetően klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 °C fok. Általános a levegő szárazsága az egész országban. Eső, a 3000 méter fölötti részeken pedig hózápor bármikor előfordulhat.

Tekintettel az ország hegyvidéki jellegére természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) viszonylag nagy gyakorisággal fordulnak elő.

Közlekedés: Kirgizisztán csatlakozott a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, így magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek is vezethetnek gépjárművet. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útlezárások, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Az ország a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. A közúti közlekedés több kockázatot rejt, a nagy távolságok és a nehéz domborzati viszonyok mellett elsősorban a közutak állapota és a fejletlen szervizhálózat miatt.

A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére nem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot. A közlekedés megkönnyítése érdekében, még kiutazás előtt érdemes a GPS és mobilinternet alapon működő taxi szolgáltatás letöltése, mely mindhárom nagy otthoni elérhető applikáció letöltő kínálatában megtalálható. Javasoljuk SIM-kártya beszerzését az érkezést követően a repülőtéren. 

Az országba látogatóknak érdemes figyelembe venni, hogy a helyi fizetőeszköz Magyarországon a bankok és pénzváltók kínálatában nem könnyen hozzáférhető. Javasolt indulás előtt készpénzben eurót vagy amerikai dollárt beszerezni, azokból is az 50-es, illetve a 100-as címleteket, mivel a helyi pénzintézetek nem, vagy csak nagyon korlátozottan vesznek át annál kisebb vagy nagyobb címleteket. Különösen fontos, hogy a bankjegyek sérülés- és szennyeződés mentesek legyenek. A kártyák tekintetében a VISA, illetve a Mastercard bankkártyákat fogadják el. Azonban a Mastercard tekintetében előfordulhatnak olyan üzletek vagy ATM-ek, melyek visszautasítják a kártyahasználatot. ATM-ből nagy általánosságban amerikai dollár is elérhető.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semlegesnek nevezhető. A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: A kirgizeknél a köszöntés nagyon fontos része a kézrázás. A kézrázás a férfiak között elterjedt. A férfiak nem szoktak kezet fogni nőkkel. Bár Kirgizisztán alapvetően mohamedán ország, de a fővárosban és a nagyvárosokban nagyrészben európai jellegű öltözködést követnek, azaz a turistáknak e tekintetben nem szükséges alkalmazkodni. Az ország déli részein viszont a nők konzervatívabbak, s így arrafelé a turista hölgyeknek mértéktartóan kell öltözködni.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Magyarország és Kirgizisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A víztisztítás megbízhatatlansága, illetve a korábban előfordult kiterjedt hastífusz-járványok miatt a csapvíz fogyasztását nem ajánljuk, inkább palackozott ásványvizet igyanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést. Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az országban maláriás megbetegedésekkel lehet számolni, különösen a meleg időszakokban.

A gyenge minőségű szénnel történő fűtéssel és a vonatkozó előírások be nem tartásával összefüggésben a fűtési szezonban Biskekben jelentős a légszennyeződés, a szmog miatt a főváros igen gyakran szerepel a világ legszennyezettebb levegőjű városai listájának az élvonalában.   

Közúti határátkelők

Kirgiz-kazah határátkelők:

Ak-Zhol (Akjol) / Korday – bizonytalan ideig lezárva

Chaldabar / Aisha-Bibi – napközben 18 óráig

Ak-Tilek / Kara Su – csak tehergépjármű-forgalom, illetve a két ország állampolgárai részére, napközben 18 óráig

Karkira / Kegen – májustól szeptemberig/októberig, napközben 8 órától 18 óráig

Chon-Kapka / Zhibek Zholy – tehergépjármű forgalom részére, napközben 18 óráig

Kirgiz-tádzsik határátkelők:

Kizil-Bel / Guliston (Isfara város) – napközben 18 óráig

Kulundu / Ovchi Kalacha – turizmus céljából nem vehető igénybe!

Bor-Doba / Kyzykart - napközben 18 óráig

Kirgiz-üzbég határátkelők

Dostyk / Dustlyk - magánszemély és járműforgalom

Kyzyl-Kiya - magánszemély és járműforgalom

Kadamjay - magánszemély és járműforgalom

Madaniyat – csak magánszemély-forgalom

Baimak – csak magánszemély forgalom

Átlépésnél figyelembe kell venni, hogy a két állam állampolgárai korlátozások nélkül, az egészségügyi és járványügyi követelmények szigorú betartásával léphetnek be. Más állampolgárokat karanténellenőrzésnek kell alávetni az ezekben az országokban megállapított eljárásnak megfelelően.

Kirgiz-kínai határátkelők (kínai újév, illetve más kínai ünnepek idején lezárásra kerülhetnek!)

Torugart

Irkeshtam