Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.12.03.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

Felhívjuk a Tisztelt Utazók figyelmét arra, hogy a kirgiz hatóságok várhatóan az e listában szereplő magyar laboratóriumok által kiállított igazolásokat fogadják el (5 év feletti kiskorúak esetében): https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/609-covid-19-mikrobiologiai-laboratoriumi-diagnosztika-virusorokito-anyagot-kimutato-pcr-vizsgalat

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség, Bishkek 

Tiszteletbeli főkonzul, Bishkek

Tiszteletbeli konzul, Os

Aktuális:

2021. 11. 30.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! November 6-án életbe lépett a kirgiz féllel kötött kétoldalú megállapodás, melynek értelmében Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Kirgizisztánba, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal (oltóanyagtól függetlenül). 5 év feletti kiskorúak esetében – vakcinaigazolvány hiányában – PCR-teszt igazolás bemutatása szükséges. 2021. december 1-től az omikron variáns terjedésének megállítása céljából a Kirgizisztánba beutazóknak (oltottsági szinttől függetlenül) negatív PCR-teszt bemutatását írják elő. (Jelenleg még nincs olyan ország, amelyből érkezők számára a beutazást megtagadnák. A kormány folyamatosan vizsgálja a nemzetközi helyzetet és ennek megfelelően értesíti a határőrséget a beutazással kapcsolatos korlátozások alkalmazásáról. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Kirgiz Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata: https://mfa.gov.kg/en/osnovnoe-menyu/konsulskie-uslugi/konsulskie-vizovye-voprosy/izovye-i-bezvizovye-rezhimy 

Kirgizisztán elismeri a magyar oltási igazolványt, ugyanakkor az omikron variáns terjedésének megakadályozása érdekében negatív PCR-teszt meglétéhez kötik a beutazást. . Amennyiben a belépők a betegség jeleit mutatják (pl.: köhögés, magas testhőmérséklet, stb.), kötelesek PCR-tesztet csináltatni. Pozitív PCR-teszt eredmény esetén kórházi kezelésre kerülnek. A biskeki „Manasz” nemzetközi repülőtéren PCR gyorstesztet készítő laboratórium működik az eredményre a leggyorsabb verzió választása esetén 2-2,5 órát kell várni, a szolgáltatás ellenértéke 3500 szom (kb. 35 EUR). A repülőtér épületébe csak az utazók léphetnek be. 

Kirgizisztánban nem ismerik el az átesettségi folyamatot, ezért az átesettség esetén kiállításra kerülő védettségi igazolványt sem ismerik el, ezért a belépéshez negatív PCR-teszt szükséges. .

Határátkelőkre eltérő szabályok nem ismertek. 

Azon kiskorú külföldi állampolgárok, akik még nem töltötték be 5. életévüket, tesztelés nélkül léphetnek be az ország területére. 5 és 18 év közötti kiskorúak részére az általános szabályok szerint kell PCR-tesztet bemutatni.

b. Kell-e teszt? Az országba történő beutazáshoz szükség van negatív PCR-tesztre.

A vizsgálatvétel időpontjától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt bemutatása kötelező 5 éves kortól. A PCR-tesztet angol/kirgiz/orosz nyelven fogadják el

c. Kell-e regisztrálni? 60 napot meghaladó tartózkodás esetén igen

Magyar állampolgár 60 napig vízummentesen tartózkodhat Kirgizisztánban, ezen idő alatt nem kell regisztrálni.  60 napot meghaladó tartózkodás esetén regisztrációs kötelezettség van Kirgizisztánban, mely a magyar állampolgárokat is érinti. Regisztrálás érdekében a hivatalokról a https://grs.gov.kg/ru/subord/drnags/address/ lehet tájékozódni. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Karanténkötelezettség: Kötelező karanténkötelezettség nincs. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: A fenti beutazási feltételek az irányadóak az üzleti célból beutazni vágyó személyekre is.

g. Tranzitálási szabályok: A vizsgálatvétel időpontjától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt bemutatása kötelező a továbbutazás megkezdésekor. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Magyarország állampolgárai negatív PCR-teszttel léphetnek be Kirgizisztán területére (függetlenül az oltottsági állapotuktól). 5 év feletti kiskorúak esetében – vakcinaigazolvány hiányában – PCR-teszt igazolás bemutatása szükséges. 

A menetrend szerinti nemzetközi légiközlekedés továbbra is korlátozott, elsősorban Törökország, az Egyesült Arab Emirátusok, Georgia és Oroszország irányába érhetők el járatok. Az országon belüli légiközlekedés megindult. A közúti határátkelőhelyekre vonatkozó információ lent megtalálható.

A kirgiz határőrség  honlapja (www.gps.gov.kg) csak orosz nyelven tartalmaz információt. Szerepel rajta egy térkép a határátkelőkről, konkrét információk nélkül. Közlésük szerint qwTCu8MdT5ZmmMcHJlc3NhZ3Bza2dAZ21haWwuY29t e-mail-en és a következő városi vonalakon adnak orosz és angol nyelven tájékoztatást: +996 (312) 881618, +996 (312) 543836, +996 (312) 542899 és +996 (312) 549254. (A szárazföldi határátkelők felsorolásával e tájékoztató anyag végén lehet megismerkedni. A repülőtereken lévő határátkelőkről a http://www.airport.kg/passengers/border-control oldalon található angol nyelvű információ.)

Fontos tudni, hogy ha a határőrség belépéskor valamilyen dokumentumot elvesz, arról egy orosz nyelvű jegyzőkönyvet állít ki. Amennyiben megtagadják a belépést – és visszaküldik a belépésre jelentkező személyt – a döntésről orosz-angol nyelvű jegyzőkönyvet állítanak ki. 

A biskeki Turkish Airlines irodája csak telefonon, vagy ablakon keresztül (a helységbe belépni nem lehet) ad felvilágosítást, jegyet nem árul (mivel ezt az utazási irodáknál is meg lehet tenni.  Jelenleg a Turkish Airlines nem ír elő szigorúbb feltételeket járatain történő utazáshoz, de fel kell készülni arra, hogy a Liszt Ferenc repülőtéren a magyar oltási igazolvány mellé más, például negatív PCR-tesztet, vagy a második oltás bedását igazoló egyéb okmány bemutatását követelhetik. (A Call Centerük szerint ezt a budapesti TK alkalmazottak nem tehetnék meg, de megteszik.).

A biskeki Aeroflot irodába csak sorbaállás után lehet bejutni, telefonhívásokra nem válaszolnak. Mindenképpen szükséges a negatív PCR-teszt a járatokon történő utazáshoz.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból: 

Kirgizisztán esetében a légi és szárazföldi átkelők működnek. A kisebb szárazföldi határátkelők egy része még zárva/ turisták előtt zárva/ teherforgalom előtt zárva van, kérjük a tervezett átlépés előtt tájékozódjanak a pontos nyitva tartásról.

A kirgizisztáni nemzetközi repülőterekről induló járatokról,  az aktuális helyzetről kérjük, hogy utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repterek honlapjain. Legfontosabb elérhetőségek: http://www.airport.kg/ 

Oroszországba légi úton 2021. július 25-től csak „Utazz COVID nélkül” mobil applikációban szereplő negatív PCR-teszt eredményekkel lehet beutazni az Eurázsiai Gazdasági Unió országaiból (Oroszország, Örményország, Belorusz, Kazahsztán, Kirgizisztán). Más államok állampolgárai részére ez nem biztosított. Ezért mindenképpen javasolható negatív PCR-teszt beszerzése a magyar állampolgárok részére. (Az „Utazz COVID nélkül” tesztek elkészítésében, Kirgizisztánban 160 mintavételi ponttal 3 állami és 6 magán laboratóriumi hálózat vesz rész, egy pont a Manasz Nemzetközi Repülőtéren is működik (www.intelmed.kg)).

3)  Beutazás Magyarországra 

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a DJTzpXe4NVDGa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a ClJpSTONRUSTiox8Nlzmz3hYa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok, egyéb  tudnivalók:

A nagyvárosokban működik a tömegközlekedés, nyitva tartanak az üzletek, piacok, éttermek, mozik. Jelenleg nincsen kijárási korlátozás, megengedett a belföldi utazás. Ugyanakkor egészségügyi ellenőrzésekre lehet számítani. A maszk használata és a szociális távolságtartás kötelező, ugyanakkor a helyi lakosság ezt az előírást szabadon értelmezi, többségük nem hord maszkot.

Fontosabb intézményi elérhetőségek:

Kirgiz Köztársaság Egészségügyi minisztériuma: www.med.kg

Információ az oltópontokról, oltásra jelentkezés, statisztikai adatok a járványról: https://vc.emed.gov.kg/ 

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a közép-ázsiai térség három országának (Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán) közös határ menti megyéit is érintő régiójába, a Fergana-medencébe.

Tájékoztatjuk, hogy a Fergana-medence és környéke - kirgiz-tadzsik-üzbég hármas határ az utazás és ott tartózkodás szempontjából a fokozott biztonsági kockázatot rejtő kategóriába tartozik. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre. A november 6-án életbe lépett, kirgiz féllel kötött kétoldalú megállapodás értelmében a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kirgizisztán teljes területét a II. fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok és térségek listájába sorolta.

Kirgizisztán és Tádzsikisztán közös határán fegyveres összecsapásokra,  szórványos lövöldözésekre is sor került a határmenti települések lakosai és a határőrségek között. Kérjük az utazókat, hogy kerüljék a két ország e területeit. A határon jelenleg nem lehet átkelni.

Kirgizisztánban általános veszélyforrás a lappangó iszlám extrémizmus, a térség instabil politikai helyzete, a vitatott határok, az etnikai ellentétek, illetve az Afganisztán felől terjedő bűnözés nem hatékony kezelése. Bár terrorista akciók ritkán fordulnak elő, az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk. Javasoljuk a biztonsági előírások betartását, valamint az esetleges csoportosulások helyszínének elhagyását!

A Konzuli Szolgálat nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kirgizisztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy kirgiz nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Kirgizisztánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Kirgiz Köztársaság bécsi nagykövetségéhez www.mfa.gov.kg/vienna

Vízum:

Magyar állampolgárok 60 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízummentesen utazhatnak Kirgizisztánba. Országon belül a vízum meghosszabbítására nincs lehetőség, csak az ország elhagyása számít elfogadható eljárásnak. FONTOS, hogy Kazahsztánba a szárazföldi határátkelőkön csak különleges eljárást lefolytatását követően lehet átjutni a várhatóan az év végéig fennálló vízumkötelezettség miatt. Biskekben kazah vízumot csak akkor érdemes igényelni, amennyiben előzőleg megkapják egy kazah állami hatóság engedélyét az országba történő belépéshez. Ennek beszerzése nem valószínű. Amennyiben valaki megkapta a határon a kirgiz kilépő pecsétet, de Kazahsztánba nem engedik be, a kirgiz oldalra történő visszatérés esetén a kilépő pecsétet érvénytelenítik, NEM adnak új belépő pecsétet. A Kazahsztánba történő kilépést követően csak a következő napon lehet visszatérni Kirgizisztánba, ilyenkor újra kezdődik a 60 napos vízummentes tartózkodás. Tádzsikisztán irányába a határ jelenleg zárva van. Üzbegisztán irányába történő kilépés esetén jelentős „alkotmányos” költségekkel is lehet számolni, illetve a visszatérés lehetősége bizonytalan.

A 61-90 napig, illetve hosszabb tartózkodás céljából  lehetőség van a vízum elektronikus igénylésére és beszerzésére a www.evisa.e-gov.kg honlapon keresztül. Az eljárás  határideje 5 munkanap, ily módon viszont kizárólag a biskeki „Manas” és az osi „Osh” nemzetközi reptereken lehet belépni az országba. Előfordulhat, hogy a magyar bankkártyákkal a rendszerben nem lehet fizetni. A honlap angol nyelvű oldalán szereplő leírások nem mindig következetesek vagy az első kitöltés esetén könnyen félreérthetők (például kirgiz nyelvre lefordított és kirgiz külképviselet által hitelesített házassági anyakönyvi kivonat benyújtását kérik). A rendszer Help Desk-je nem minden kérdésre válaszol. Mindenképpen célszerű a kitöltés előtt konzultálni a meghívó féllel, illetve kérni olyan személy megjelölését, aki segít a kitöltésben . A Nagykövetség az e-vízum megszerzésében közreműködni nem tud.  

Továbbra is lehetőség van a vízum konzulátuson keresztül történő beszerzésére, amiről részletesen a Kirgiz Köztársaság Bécsi Nagykövetségének honlapján tájékozódhat: www.mfa.gov.kg/vienna 

A belépésnél más állam által kiadott beléptető bélyegző az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com

Vám:

A kirgizisztáni vámhatóság oldala: www.customs.gov.kg

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kirgiz Szom (KGS).

Időjárás: Kirgizisztán szinte teljes területe hegyvidék. Ennek köszönhetően klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 °C fok. Városokban nyáron + 36 - + 38 °C is lehet számítani. Általános a levegő szárazsága az egész országban. Eső, a 3000 méter fölötti részeken pedig hózápor bármikor előfordulhat.

Tekintettel az ország hegyvidéki jellegére természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) viszonylag nagy gyakorisággal fordulnak elő.

Közlekedés: Kirgizisztán csatlakozott a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, így magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek is vezethetnek gépjárművet. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útlezárások, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Az ország a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. A közúti közlekedés több kockázatot rejt, a nagy távolságok és a nehéz domborzati viszonyok mellett elsősorban a közutak állapota és a fejletlen szervizhálózat miatt.

A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére nem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot. A közlekedés megkönnyítése érdekében, még kiutazás előtt érdemes a GPS és mobilinternet alapon működő taxi szolgáltatás letöltése, mely mindhárom nagy otthoni elérhető applikáció letöltő kínálatában megtalálható. Javasoljuk kirgiz SIM-kártya beszerzését az érkezést követően. 

Az országba látogatóknak érdemes figyelembe venni, hogy a helyi fizetőeszköz Magyarországon a bankok és pénzváltók kínálatában nem könnyen hozzáférhető. Javasolt indulás előtt készpénzben eurót vagy amerikai dollárt beszerezni, azokból is az 50-es, illetve a 100-as címleteket. Különösen fontos, hogy a bankjegyek sérülés- és szennyeződés mentesek legyenek. A kártyák tekintetében a VISA bankkártyát ajánljuk elsősorban, a Mastercard bankkártyák elfogadása korlátozott. ATM-ből nagy általánosságban amerikai dollár is elérhető.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semlegesnek nevezhető. A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik).

Vallási és viselkedési kultúra: A kirgizeknél a köszöntés nagyon fontos része a kézrázás. A kézrázás a férfiak között elterjedt. A férfiak nem szoktak kezet fogni nőkkel. Bár Kirgizisztán alapvetően mohamedán ország, de a fővárosban és a nagyvárosokban nagyrészben európai jellegű öltözködést követnek, azaz a turistáknak e tekintetben nem szükséges alkalmazkodni. Az ország déli részein viszont a nők konzervatívabbak, s így arrafelé a turista hölgyeknek mértéktartóan kell öltözködni. A fővárosban is egyre gyakrabban lehet találkozni a szigorú muzulmán szokások szerint öltözött férfiakkal, nőkkel, gyermekekkel, akik érzékenyebben reagálhatnak a feléjük irányuló nagyobb figyelem esetén.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Magyarország és Kirgizisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A víztisztítás megbízhatatlansága, illetve a korábban előfordult kiterjedt hastífusz-járványok miatt a csapvíz fogyasztását nem ajánljuk, inkább palackozott ásványvizet igyanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést. Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az országban maláriás megbetegedésekkel lehet számolni, különösen a meleg időszakokban.

A gyenge minőségű szénnel történő fűtéssel és a vonatkozó előírások be nem tartásával összefüggésben a fűtési szezonban Biskekben jelentős a légszennyeződés, a szmog miatt a főváros a 8. legegészségtelenebb város (https://www.iqair.com/kyrgyzstan/bishkek).

Közúti határátkelők

A kirgiz határőrség honlapja (www.gps.gov.kg) az átkelőhelyek felsorolását nem tartalmazza, azokról más forrásokból, például: https://www.advantour.com/kyrgyzstan/border-crossing.htm érdemes tájékozódni. Hangsúlyozzuk, hogy a nyitvatartási határidő bármikor változhat.

Kirgiz-kazah határátkelők:

Ak-Zhol (Akjol) / Korday – 24 órás nyitva tartás

Chaldybar / Aisha-Bibi – napközben 18 óráig

Ak-Tilek / Kara Su –  napközben 18 óráig

Karkyra / Kegen – napközben 18 óráig (szezonális nyitvatartás májustól októberig)

Chon-Kapka / Zhibek Zholy –  napközben 18 óráig

Teherforgalom a Ak-Zhol, Chaldabar, Ak-Tilek, Karkira, Chon-Kapka, továbbá Ken-Bulun (csak Kazahsztán irányában kilépő üres szerelvények részére) és Tokmok határátkelőkön történik.

Kirgiz-tádzsik határátkelők:  a kirgiz-tádzsik konfliktus és az afganisztáni események miatt időszakos lezárásuk várható:

Kyzyl-Bel / Guliston (Isfara város) – napközben 18 óráig

Bor-Dobo / Kyzykart - napközben 18 óráig

Kulundu / Ovchi-Kalacha (turisták előtt zárva)

Kirgiz-üzbég határátkelők

Dostuk / Dostuk – napközben 18 óráig

Madaniyat / Uchkurgan – napközben 18 óráíg

Átlépésnél figyelembe kell venni, hogy a két állam állampolgárai korlátozások nélkül, az egészségügyi és járványügyi követelmények szigorú betartásával léphetnek be. Más állampolgárokat karanténellenőrzésnek kell alávetni az ezekben az országokban megállapított eljárásnak megfelelően.

Kirgiz-kínai határátkelők (zárva hétvégén és a kínai ünnepek idején, a kínai határőrök a pekingi idő szerint dolgoznak)

Torugart – 10:00 – 12.00, 14.00 – 16.00

Irkeshtam – 10:00 – 12.00, 14.00 – 16.00