Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Észak-Koreában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Felügyelő képviseletek: Szöul | A szöuli magyar nagykövetség konzuli kerülete magában foglalja a KNDK teljes területét: a magyar állampolgárok érdekvédelmét a szöuli magyar nagykövetség látja el. A kapcsolattartás konzuli ügyekben elsősorban a KNDK pekingi nagykövetségén keresztül történik. A konzuli érdekvédelmi ügyek tekintetében állampolgáraink a pekingi nagykövetséghez is fordulhatnak. | Peking (Konzuli Hivatal) A konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot  az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével.

Aktuális:

2019. 09. 26.
Észak-Koreában terjed az afrikai sertéspestis (ASP), már az ország minden területét fertőzöttként tartják számon.

A vírus rendkívül fertőző és kivétel nélkül minden esetben a megfertőződött állat halálához vezet, azonban emberre nem veszélyes.

Az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet.

Biztonság:

A Koreai-félsziget biztonsági helyzete gyorsan változhat, ezért javasoljuk az utazási tanácsok és az országgal kapcsolatos hírek folyamatos nyomon követését. A külföldiek beutazása, tartózkodása és mozgása szigorúan ellenőrzött. Javasoljuk, Észak-Koreába történő utazását megelőzően érdeklődjön utaztatójától, vagy a vendéglátójától az ezzel kapcsolatos konkrét lépésekről. 

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Észak-Korea az utazás és ott tartózkodás szempontjából az "I. Utazásra nem javasolt" kategóriába tartozik (a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján és az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2); 21. § (3) bekezdésének hatálya alá tartozó terület.)

Konzuli védelem

Észak-Koreában nincs magyar nagykövetség. A Koreai NDK-ban tartózkodó, konzuli segítséget igénylő magyar állampolgárok a szöuli, valamint a pekingi magyar nagykövetséghez fordulhatnak. Ezen kívül a Phenjanban működő uniós tagállamok (német, brit, svéd, lengyel, cseh, bolgár) külképviseleteinek segítségét is kérhetik, amelyek útmutatást adnak, és szükség esetén segítséget nyújtanak állampolgárainknak.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás tervezett dátumától számolva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM                         
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

A beutazás során kérjük, vegyék figyelembe a fenti feltételeket, melyek az illetékes észak-koreai hatóságok iránymutatásai alapján kerültek megfogalmazásra a magyar állampolgárok problémamentes beutazását szem előtt tartva.

Megjegyzés:

A hiányzó infrastruktúra és a szigorú beutazási szabályok miatt jelenleg nincs lehetőség a klasszikus értelemben vett turizmusra. Egyéni turizmus gyakorlatilag nem létezik.

Üzleti és turista célú látogatás esetén is külön vezető kísér, Phenjanon kívül az ő feladatuk az utazáshoz szükséges engedélyek beszerzése is. A gyakori ellenőrzőpontok miatt személyazonosításra alkalmas igazolványt mindig tartsunk magunknál.

A mobiltelefonokat és GPS készülékeket az országba való belépéskor le kell adni, majd kilépéskor visszaszolgáltatják azokat. Nem tanácsos koreai nyelvű, vagy Dél-Koreában kiadott könyveket vagy egyéb kiadványokat, CD-ket stb. az országba bevinni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kijelölt, illetve a beutazást megelőzően jóváhagyott tartózkodási hely elhagyása tilos, e tilalom megszegése börtönbüntetést is vonhat maga után.

Kiskorúak beutazása: 

Ha egy kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik:

Kérjük, tájékozódjon az utazást szervező irodától/meghívó szervezettől és az iránymutatásuk szerint járjon el. 

Az egészségügyi szolgáltatások korlátozottsága miatt egyes – helyi képviselettel rendelkező tagállamok – tiltják a tisztviselőik számára, hogy gyermekük is elkísérje őket kint tartózkodásuk idejére.

Vízum:

Magyar állampolgárok kizárólag érvényes útlevél és vízum birtokában utazhatnak be az országba. Egyes esetekben lehetőség van a vízum helyben történő meghosszabbítására. A beutazóknak rendelkezniük kell a vissza-, vagy továbbutazáshoz szükséges repülőjeggyel, valamint a tartózkodás során szükséges pénzeszközzel. Dél-Koreából nem lehet beutazni az országba. A vízumkérelmek feldolgozása általában legalább négy hetet vesz igénybe. A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükség van egy hivatalos koreai meghívólevélre (turisztikai célú beutazás esetén ezt az utazási iroda intézi).

Az észak-koreai hatóságok rövid időn belül változtathatják a beutazásra vonatkozó szabályokat (pl. beutazási korlátozások). A beutazásra vonatkozó legfrissebb tájékoztatásért, ill. a vízumeljárással kapcsolatos információkért javasoljuk, hogy érdeklődjenek a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság bécsi nagykövetségén.

Cím: Beckmanngasse 10-12
A-1140 Wien,
Tel: (+43-1) 894-2311 
Fax: (+43-1) 894-3174
E-mail: CdhyBMUsZ7NF2101YZC52LnIua29yZWEuYm90c2NoYWZ0QGNoZWxsby5hdA==

Házikedvencek beutazása: 

Hasznos információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint forduljon állatorvosához.  

Vám:

A vámmentesen behozható termékek köréről, és azok engedélyezett mennyiségéről részleteiben a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság bécsi nagykövetségén tájékozódhat.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/kulkepviseletek-magyarorszagon?koreai-nepi-demokratikus-koztarsasag 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelme, és a bajba jutottak megsegítése, illetve ellátása a magyar konzuli jelenlét hiánya miatt komoly nehézségekbe ütközhet. Tekintettel az észak-koreai hatóságokkal fennálló kommunikáció nehézségeire, fontos megjegyezni, hogy a holnapon közölt információkban időközben már változások állhattak be. Elkerülhetetlen és halaszthatatlan utazás esetén feltétlenül ajánlott a felkeresni kívánt területre jellemző aktuális biztonsági és közegészségügyi körülményekkel kapcsolatos részletes tájékozódás és az alapos felkészülés (védőoltások). Feltétlenül ajánlott továbbá a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése, a Konzuli Szolgálat hivatalos honlapján található konzuli védelmi adatlap kitöltése, továbbá a bejelentkezés a szöuli magyar nagykövetségen.

Közlekedés

Taxik elvben igénybe vehetők a hoteleknél, illetve az áruházaknál, azonban előfordulhat, hogy kísérő nélkül visszautasítják a szolgáltatást.

A vonathálózat szerény, a szerelvények régiek, a rendszeres áramkimaradások miatt gyakoriak a késések.

Az esős évszakban (július-augusztus) áradások előfordulhatnak, vidékre való utazás előtt ajánlott az utak járhatóságáról érdeklődni.

Gépkocsi vezetés: A nemzetközi jogosítvány nem érvényes Észak-Koreában. Az országban huzamosabb ideig tartózkodóknak lehetőségük van helyi jogosítvány megszerzése, helyi KRESZ és gyakorlati vizsga teljesítésével.

Pénznem

Az országban helyi valutát (észak-koreai Won) használnak. Kizárólag készpénzes fizetés lehetséges, az euro és a dollár a legelfogadottabb fizetési eszköz, amelyet az üzletekben és éttermekben a hivatalos árfolyamon a helyi valutára váltanak. Sok helyen elfogadják a kínai yüant is.

A helyi valuta behozatala, illetve kivitele tilos. Hitelkártyát és utazási csekket nem fogadnak el.

Egyéb tanácsok

Fénykép készítése előtt kérjünk engedélyt a kísérőtől; koreai hivatalnokok és az őrzött épületek fényképezése tilos.

Kerülni kell bármilyen megjegyzést az ország politikai berendezkedésével és vezetőivel kapcsolatban.

Hotelekben előfordul, hogy a regisztrációnál kérik a teljes összeg kiegyenlítését. 

Közegészség, egészségügyi helyzet

Ajánlott az utazás megkezdése előtt átfogó egészségügyi és utazási biztosítás kötése.

Az ellátás alacsony színvonalú, hiányoznak az alapvető gyógyszerek és felszerelések. Bármilyen komolyabb egészségügyi probléma esetén külföldön (Kínában) célszerű kórházi ellátást igénybe venni.

Rendszeresen szedett gyógyszerek esetén érdemes azokat még az utazás előtt beszerezni, külföldön gyártott gyógyszerek nem kaphatóak.

Észak-Koreában a csapvíz nem iható, kizárólag forralt, vagy palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Védőoltásokkal összefüggésben javasoljuk tájékozódni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat-nál (ÁNTSZ) (www.antsz.hu) és az Országos Epidemológiai Központban (OEK) (www.oek.hu).

Egyéb információ

  • Munkavállalás
    A munkavállalással kapcsolatos feltételek tekintetében javasoljuk, hogy tájékozódjon a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság bécsi nagykövetségén