Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szöulban nagykövetség és konzuli hivatal; tiszteletbeli konzulok (Andong-shi, Busan, Daejeon, Pohang)

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Dél-Korea biztonsági besorolása a II. biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. 

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Általános információk a koronavírussal kapcsolatban a Koreai Köztársaság vonatkozásában: http://ncov.mohw.go.kr

Illetékes koreai hatóság: Korea Centers for Disease Control and Prevention, Osong Health and Medical Administration Town , 187, Osongsaengsaeng 2-ro, Osong-eup, Heungdeok-gu, Cheongju-si, Chungcheongbuk- do, Telefon: 1339

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen

Az országba be lehet utazni, ehhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni.

A beutazás 2021. szeptember 1-től már nem vízumhoz kötött, mivel a Koreai Köztársaság az átmenetileg felfüggesztett, a két ország között fennálló vízummentességi megállapodás végrehajtását ismét megkezdte. Tehát a magyar állampolgárok újra vízummentesen utazhatnak be az országba.

FIGYELEM! A vízummentesség visszaállítása nem jelenti a karanténkötelezettség alóli automatikus mentesülést! Kérjük, hogy az utazás tervezésekor legyenek erre tekintettel!

2021. szeptember 1-től bevezetésre került az ún. K-ETA rendszer is, amelybe beutazást megelőzően kötelező regisztrálni. A K-ETA regisztráció lehetősége azoknak az állampolgároknak szól, akik egyébként vízummentesen utazhatnak be a Koreai Köztársaságba. A regisztráció online történik, visszaigazoláshoz kötött, a vízummentesség mellett is csak ennek birtokában tudnak beutazni a magyar állampolgárok. Regisztrálni a www.k-eta.go.kr honlapon, vagy a K-ETA elnevezésű telefonos applikáción keresztül lehet, legalább 24 órával a Dél-Koreába tartó repülőgépre történő beszállítást megelőzően. A rendszerben lehetőség van csoportos regisztrációra is, összesen 30 utas nevében.

A K-ETA engedély kérelmezésének díja 10,000,-KRW (kb. 2500,-Ft), érvényességi ideje pedig a jóváhagyástól számított 2 év, az érvényességi időn belüli beutazások számára tekintet nélkül. Azok az utasok, akik rendelkeznek az engedéllyel, mentesülnek az érkezéskor kötelezően kitöltendő ún. érkezési kártya benyújtása alól is.

A K-ETA regisztrációról készült ismertető kisfilm elérhető a YouTube-on: 

https://youtu.be/uniP4VL3m6w

Ha bármely oknál fogva nem sikerülne regisztrálnia, a K-ETA Center-t keresheti a PvbbAKXlmKpvMfgTaX6jEYRJNa2V0YUBrb3JlYS5rcg== e-mail címen, vagy a +82-2-2666-7107 koreai telefonszámon.

Minden beutazó, aki nem tud eleget tenni a lenti, „Karanténkötelezettség” pontban részletezett feltételeknek, kötelező 7 napos karanténba kerül. Továbbá minden beutazónak kötelező letöltenie egy mobiltelefonos applikációt, amelyen egészségi állapotáról jelent, valamint az utazóknak meg kell adniuk lakcímüket és telefonszámukat, melyen a Koreai Köztársaságban tartózkodásuk ideje alatt elérhetőek. Az applikációról részletes tájékoztatást kapnak az utasok a járványügyi szakemberektől érkezéskor. A reptéren az idegenrendészek azonnal ellenőrzik, hogy az utas által megadott szám működik-e. Amennyiben nem működik, a belépést megtagadják. Ha az app-on keresztül továbbított információk két egymást követő napon a koronavírus tüneteinek megjelenésére utalnak, a járványügyi hatóság felveszi az utassal a kapcsolatot, a szükséges lépések megtétele érdekében. A reptérről egy karanténszállóba viszik a karanténköteles beutazókat, ahol PCR tesztet végeznek és elhelyezik őket a 7 napos FIZETŐS karanténban. Karantén alóli mentesülés vagy felmentés esetén 2022. április 11-től az alábbi szabályok az érvényesek:

A rövid időtartamú (azaz 90 napnál rövidebb ideig) tartózkodó utasoknak már nem végez automatikusan tesztet a koreai járványügyi hatóság, ehhez előzetes regisztrációra van szükség!

Regisztrálni a https://safe2gopass.com/index honlapon lehet és kell is! A korábbi automatikus tesztelési lehetőség megszűnt, a regisztráció kötelező és a teszt díját is az utasnak kell állnia, amely 80.000,-KRW (azaz kb. 20.000,-Ft). Bővebb információt az Incheon Nemzetközi Repülőtér honlapján olvashat: https://airport.kr/ap_cnt/en/svc/covid19/medica2/medica2.do

A tesztet a reptéri teszt központon kívül még néhány erre kijelölt egészségügyi intézményben is el lehet végeztetni, fontos azonban, hogy ennek az érkezést követő 24 órán belül meg kell történnie. 2022. május 23. után 3 napon belül kell a tesztet elvégeztetnie az érkező utasoknak.

Mit tehet, ha minden időpont foglalt a reptéri tesztközpontban, amikor Ön érkezik? Az kijelölt kórházak egyikében foglalhat időpontot. További információt a következő telefonszámok egyikén kérhet:

+82 2 1600-5110

+82 2 1533-2030

+82 2 1600-5110

tel: 032-741-9000 +82 32 743-7080

A minden nap 17.00 óra után is nyitva tartó teszt központok a következők:

Dongjak Station (동작 주차공원 임시선별검사소)

Cím: 326-3 Dongjak-dong, Dongjak-gu, Seoul

Nyitva tartás: Hétfő - Vasárnap 13:00 - 21:00

Independence Gate (독립문 광장 임시선별검사소)

Cím: 서울 서대문구 현저동 935 

Nyitva tartás: Hétfő - Vasárnap 13:00 - 21:00

Átesettséget igazoló magyar illetve EU védettségi igazolvánnyal NEM! lehet karanténmentesen beutazni a Koreai Köztársaságba. Egyelőre nem fogadja el az ország járványügyi hatósága az ilyen igazolásokat. 

Azok a külföldiek, akik a Koreai Köztársaságban estek át a koronavírus okozta megbetegedésen és ezt orvosi igazolással tudják alátámasztani, valamint rendelkeznek hosszú távú tartózkodásra jogosító igazolással az országban, mentesülnek a belépést megelőző, kötelező teszt alól, ha a betegségtől számított 10-40 napon belül utaznak be az országba. Ez a más országban lezajlott koronavírus fertőzésre külföldi állampolgárok esetében nem alkalmazható a koreai szabályok szerint. Feltétele továbbá még, hogy a megfertőződést követően a koreai járványügyi hatóságtól megkapják a karanténnal kapcsolatos felszólítást (ún. notice of isolation). A szabály 2022. április 11-től érvényes.

Kétszeri beoltottság után legalább két hét elteltével, 2022. április 1-től kezdődően  regisztrálhatóak az oltások a koreai rendszerben, a karantén alóli mentesülés érdekében. Lásd az „Oltottsággal járó kedvezmények” alatt a részleteket. A harmadik oltással rendelkezők is ebbe a kategóriába tartoznak a karantén alóli mentesülés szempontjából.

Beutazást megelőzően április 1-től kötelező a Magyarországon vagy egyéb, Dél-Koreán kívüli országban kapott oltások regisztrálása a koreai oltást igazoló rendszerbe, amely karanténmentes beutazást tesz lehetővé az utazó számára abban az esetben, ha a második oltása beadásától számított 6 hónap még nem telt el. A harmadik oltásra nincsen időbeli korlát. A regisztrációnak feltétele, hogy  az oltás valamely, a WHO által elfogadott legyen, és erről rendelkezzen koreai vagy angol nyelvű igazolással (pl. EU-s oltási igazolás) az utas. Figyelem! az orosz Szputnyik oltást nem fogadják el a koreai hatóságok!

b. Kell teszt? Igen

Az elindulás időpontját megelőző maximum 48 órán elvégzett, negatív PCR teszteredményt tanúsító orvosi igazolás bemutatása szükséges, minden 6 éves kor fölötti utas esetén.  (Kivétel csak a fentiek szerinti átesettség igazolása esetén.) 2022. május 23-tól a beutazáshoz hivatalos teszthelyen végzett antigén gyorsteszt negatív eredménye is elegendő, a tesztet az utazást megelőző 24 órában kell készíttetni. Az utasoknak beszálláskor be kell mutatni a negatív teszteredményt bizonyító igazolást, ennek hiányában megtagadják a beszállítást. A negatív teszteredményt igazoló dokumentumot kizárólag angol vagy koreai nyelven fogadják el. Harmadik nyelven készített dokumentumról (magyar nyelvű esetén is!) hitelesített angol vagy koreai nyelvű fordítás szükséges. FIGYELEM! A teszt eredményt beszállításkor és érkezéskor is kérik papíron is, az applikációban vagy elektronikusan felmutatott igazolás nem elegendő!

Érkezéskor a PCR tesztet május 23. után érkező utasoknak elegendő a belépést követő 3 napon belül elvégeztetni. (Ezt megelőzően az érkezést követő 1 nap áll rendelkezésre a teszteléshez.)

Beutazást követően, az utasokat a koreai járványügyi hatóság is kötelező tesztnek veti alá, a fent részletezettek szerint.

Figyelem! Az egyes légitársaságok a fentiektől eltérő, akár szigorúbb szabályokat is bevezethetnek, ezért minden esetben tájékozódjanak a kiválasztott légitársaságnál az aktuális szabályokról. Amennyiben nem a közvetlen járatot választják, úgy az átszállással kapcsolatos információkat is olvassák el a Konzuli Szolgálat honlapján, az átszállással érintett országok vonatkozásában.

A PCR teszt-kötelezettség alól 2022. április 11- től május 23- ig is kivételt képeznek azok, akik a koronavírus okozta megbetegedésen a Koreai Köztársaságban estek át. A részleteket lásd fent!

c. Kell regisztrálni? Igen

Regisztrálni a kötelezően letöltendő telefonos applikáción keresztül és a reptéren kell érkezéskor, illetve 2021. szeptember 1-től, beutazás előtt az ún. K-ETA rendszerben is. www.k-eta.go.kr

Ha bármely oknál fogva nem sikerülne regisztrálnia, a K-ETA Center-t keresheti a vZumQljlSF8W50ZdEEMa2V0YUBrb3JlYS5rcg== e-mail címen, vagy a +82-2-2666-7107 koreai telefonszámon.

2022. április 1-től bevezetésre került az ún. Karantén információs előzetes belépési rendszer (Quarantine Information Pre-entry System), amely ezen a honlapon érhető el: https://cov19ent.kdca.go.kr

A teljesen beoltottnak minősülő utasok az ebben a rendszerben történő előzetes regisztrációt követően menetsülnek a karanténkötelezettség alól. Részletek a „Karanténkötelezettség” pontban olvashatók.

FIGYELEM! 2022. április 11-től kötelező online regisztrálni az érkezéskor elvégzendő PCR tesztre is! A részleteket lásd a fentiekben!

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Lásd a „Karanténkötelezettség” pontban

Minden beutazó külföldi állampolgár, aki a „Karanténkötelezettség” pontban részletezett feltételnek nem tesz eleget, kötelezően 7 nap karanténba kerül. 

Oltási kötelezettség: Nincs.

A koreai járványügyi, illetve idegenrendészeti hatóság egyelőre nem támaszt a beutazáshoz oltással kapcsolatos feltételt. Azt azonban szükséges megjegyezni, hogy az oltatlanok nem férnek hozzá minden szolgáltatáshoz a Koreai Köztársaságban.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Negatív PCR tesztet (2022. május 23-tól negatív antigén gyorstesztet) tanúsító igazolással be lehet lépni az országba, 7 napos karanténkötelezettség mellett. 

f. Karanténkötelezettség: 2022. április 1-től csak az oltatlan utasoknak van.

Koreai tájékoztatás: http://ncov.mohw.go.kr/tcmBoardView.do?brdId=3&brdGubun=31&dataGubun=&ncvContSeq=6487&contSeq=6487&board_id=312&gubun=ALL

2022. április 1-től bevezetésre kerül az ún. Karantén információs előzetes belépési rendszer (Quarantine Information Pre-entry System), amely ezen a honlapon érhető el: https://cov19ent.kdca.go.kr

Azok, akik Dél-Koreában kapták meg az oltásaikat, illetve azok is, akik a külföldön kapott oltásaikat regisztrálták a koreai oltási rendszerbe, mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Azoknak, akiket Dél-Koreában oltottak be, automatikusan szerepelnek az oltásai a koreai oltási rendszerben. Figyelem! Ettől függetlenül regisztrálniuk nekik is kell a megadott honlapon!

A regisztráció 4 országban kapott oltás esetében nem lehetséges (Pakisztán, Üzbegisztán, Ukrajna és Mianmar). A regisztráció során az utazónak meg kell adnia az oltásaira vonatkozó lényeges információkat (milyen oltóanyaggal, mikor és mely országban oltották), majd fel kell töltenie az ezt alátámasztó igazolást is (koreai vagy angol nyelven) a rendszerbe. A regisztráció után egy QR-kódot kap  (Q-Code), amellyel belépéskor a koreai karantén hatóság felé igazolhatja az oltottságát és a karantén alóli mentesülésének feltételeit. A rendszerbe kizárólag a WHO által elfogadott oltások regisztrálhatók!

Amennyiben Önnek az első két oltása Szputnyik fajtájú, a harmadik oltása viszont a Dél-Koreában elfogadott oltások valamelyike, a Q-Code rendszerbe nem tud regisztrálni, mert a Szputnyik oltás nem választható opció a rendszerben. Ebben az esetben az összes oltási igazolását vigye magával az utazásra és a repülőtéren mutassa be a légitársaság képviselőjének és érkezéskor a koreai járványügyi hatóság munkatársának!

A karanténkötelezettség a fentiek mellett is csak azok számára szűnik meg, akiknek a második oltásától számított 14 nap már eltelt, de 180 napnál nem régebben kapták meg második oltásukat (Janssen vakcina esetén természetesen egy oltás is elég). A három oltással rendelkezőkre szintén vonatkozik a karanténmentesség, viszont nincsen időbeli korlát az oltások regisztrálására (azaz 180 napon túl is érvényesnek tekintik a harmadik oltást). Ez a szabály gyermekek esetében 2022. május 23-tól megváltozik, nekik a második oltást követő 14 nap után nincsen karanténkötelezettségük akkor sem, ha nincsen harmadik oltásuk. Illetve azok a 12 év alatti gyermekek, akiknek a kísérője teljesen beoltottnak számít, nem kerülnek karanténba.

Figyelem! Az ilyen módon karanténmentes utazók azonban nem mentesülnek a beutazáskor végzendő PCR teszt (fentiek szerint), illetve az érkezést követő 6. és 7. napon végzett antigén gyorsteszt kötelezettsége alól. Utóbbi 2022. május 23-tól már nem kötelező, csak javasolt.

Dél-Korea minden olyan beutazót, aki a fentieknek nem tesz eleget, állampolgárságra és a tartózkodás hosszára tekintet nélkül 7 napos karantén alá helyez beutazását követően. Azok, akik rendelkeznek bejelentett lakcímmel a Koreai Köztársaságban, a karantén idejét otthonukban tölthetik el, akik nem, azoknak egy erre kijelölt létesítményben kell azt eltölteniük, a saját költségükre (ez 1.050.000,-KRW-t, azaz kb. 262.500,-Ft-ot jelent). Az alól felmentést az oltatlan utazók kizárólag három esetben kérhetnek: cégvezetők üzleti célú utazáshoz (alkalmazottak nem!), kormánytisztviselők hivatalos célból, temetésre érkezők (ha az eseményre 7 napon belül kerül sor).

A karanténkötelezettség alóli felmentést a budapesti Koreai Nagykövetség konzuli részlegén lehet kérelmezni, csak a fenti 3 esetben! Időpontfoglalás: https://overseas.mofa.go.kr/hu-en/brd/m_9621/view.do?seq=758130

Karantén eltöltése AirBnB szálláshelyen: a koreai járványügyi hatóság állásfoglalása szerint ez kizárólag abban az esetben lehetséges, ha a szálláshely erre külön engedélyt kap az illetékes kerületi önkormányzattól. Annak ellenőrzése, hogy ez szabályos és a szálláshely rendelkezik-e engedéllyel, az utas felelőssége. Az AirBnB szálláshely lefoglalása és a karanténkötelezettség ott történő eltöltése az utas döntése, ezért és az ebből eredő esetleges kellemetlenségekért ő tartozik felelősséggel.

Egyéb kivételek: Szülő, testvér temetésére történő beutazás esetén, oltatlan utazók számára kérhető a karantén alóli felmentés a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének konzuli részlegén. Amennyiben ilyen okból utazik a Koreai Köztársaságba, a karantén alóli felmentést igazoló okiratot az utazás teljes időtartama alatt tartsa magánál. 

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük, szíveskedjen a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel!

Ha a beutazó karanténköteles, a 7 napos karantén időszakot semmilyen módon nem lehet lerövidíteni!

g. Üzleti célú beutazás

Az üzleti célú beutazók is vízummentesen léphetnek be az országba, karanténmentességükre az általános szabályok az irányadók. Oltatlan beutazásuk esetén a beutazási cél igazolása a koreai partnervállalat által kibocsátott meghívólevéllel lehetséges, a karanténkötelezettség alóli felmentést is a partner vállalat kérelmezheti.

h. Tranzit:

Az Incheon Nemzetközi Repülőtéren lehetséges tranzitálni, ennek feltétele meglévő menetjegy a csatlakozó járatra, illetve az, hogy az utas 24 órán belül elhagyja a repteret. Felhívjuk a figyelmet azonban, hogy csak a lentiek szerint lehetséges tranzitálni a Gimpo Nemzetközi Repülőtérre érkezve és az Incheon Nemzetközi Repülőtérről indulva, illetve fordítva, mert a két reptér egymástól távol helyezkedik el, a közöttük történő utazáshoz be kell lépni a Koreai Köztársaság területére, mely már nem minősül tranzitnak, azaz az utasnak 2022. április 1-től kötelező eleget tennie vagy a „Karanténkötelezettség” pontban leírtaknak, vagy a 7 napos karanténkötelezettségnek. Bővebb információt a következő honlapon találnak: https://www.airport.kr/ap_cnt/en/trn/intro/intro.do

Kínába történő tranzitálás Szöulon (Incheonon) keresztül:

A kínai hatóságok mindössze egy országban engedélyeznek tranzitot belépés előtt, amennyiben nincsen közvetlen járat az adott országból. Abban az esetben, ha lehetséges úgynevezett csatlakozó járatokra jegyet foglalni, és a tranzit ideje nem haladja meg a 24 órát, az utasoknak nem kellene belépniük a Koreai Köztársaságba. Ebben az esetben a tranzit a koreai hatóságok részéről problémamentes lenne, azonban a kínai szabályoknak megfelelően újabb PCR és IgM tesztre van szükség a Koreai Köztársaságban, mint tranzit országban. Ezt a kínai hatóságok követelik meg, a tesztelési kötelezettség alól kizárólag tőlük kérhető felmentés, csakúgy, mint a továbbutazáshoz szükséges zöld kód.

A szöuli kínai nagykövetség legfrissebb tájékoztatása szerint Magyarországról indulva, Dél-Koreában tranzitálva az utasnak legalább 14 napot kell Dél-Koreában töltenie, mielőtt tovább utazhat Kínába.

PCR és IgM tesztet kell végeztetnie 7 és 2 nappal az elutazása előtt, amit csak akkor fogadnak el, ha az első tesztet a 14 napos tartózkodás után végezteti el.

Az Incheoni Nemzetközi Repülőtéren található ugyan egy tesztközpont, azonban ez a tranzitzónán kívül van. Ahhoz, hogy tesztet tudjanak ott végeztetni, az utasoknak be kell lépniük az országba. Amennyiben a lefoglalt járatok nem csatlakozó járatok, úgy az utasoknak egyébként is el kell hagyniuk a tranzit területét a Kínába tartó gépre történő becheckolás érdekében. Ezzel azonban az oltatlan utasokra vonatkozik a 7 napos karanténkötelezettség is, amely alól felmentés a Budapesti Koreai Nagykövetség konzuli részlegétől kérhető (bizonyos esetekben, lásd fent!). Az Incheoni Nemzetközi Repülőtéren található tesztközpont honlapja itt található, tesztet csak előjegyzésre végeznek! https://www.airport.kr/ap_cnt/en/svc/covid19/medical/medical.do

A Koreai Köztársaságba történő belépés azzal is jár, hogy a koreai járványügyi szabályozás értelmében a belépéskor is el kell végezniük egy PCR-tesztet, amelynek az eredménye általában a következő napra érkezik meg. Addig, felmentés hiányában, az oltatlan utasokat karanténhotelben helyezik el az utasokat, amelynek díja a 7 napos karantén idejére 262.500,-Ft-nak megfelelő KRW. Ebben az esetben azonban, mivel megkezdik a karantént az országban, a 7 napot kötelező letölteni. 2022. április 1-től hatályba lépő új szabályokat lásd fent. FIGYELEM! A 7 napos karanténból hamarabb abban az esetben sem engedik el az utasokat, ha a jegyük korábban induló gépre szól. Kivéve, ha rendelkeznek a fent említett karanténkötelezettség alóli felmentéssel, melynek kiállítása a Budapesti Koreai Nagykövetségen szolgálatot teljesítő konzul hatáskörébe tartozik. Honlapjuk: https://overseas.mofa.go.kr/hu-en/index.do

Ugyancsak erre van szükség ahhoz is, hogy a Dél-Koreába történő belépést követően eleget tudjanak tenni a kínai hatóságok által kötelezővé tett IgM és PCR-tesztek elvégzésének, ugyanis a koreai egészségügyi intézmények többsége főszabály szerint nem fogad olyan pácienseket, akik 14 napon belül külföldön jártak. Ezt lehet áthidalni a már említett karanténkötelezettség alóli felmentéssel, illetve a teljes oltottsággal. A tesztek költségesek, angol nyelvű igazolást az eredményről leghamarabb a mintavétel utáni következő napra állítanak ki. Addig szállodát is szükséges foglalni, amelyhez szintén kell a karanténkötelezettség alóli felmentés vagy oltottság. A Kína felé tartó járatokra való foglalásnál tehát tekintettel kell lenni a tesztekhez szükséges időtartamra is! A kínai nagykövetség által elfogadott kórházak listája, melyekben lehetséges az említett tesztek elvégzése: http://kr.china-embassy.org/chn/lsfw/t1809084.htm

Fontos! A szöuli kínai nagykövetség tájékoztatása szerint, amennyiben a tranzitáló utas Dél-Korea és Kína között közlekedő járatát törlik, az új járathoz ismételten el kell tölteni a 7 napos várakozási időt és a szükséges teszteket is meg kell ismételni.

Érdemes arra is figyelni, hogy az Incheon Nemzetközi Repülőtér Szöultól 70 km-re található, tehát ha a városban található kórházak egyikét választják a teszt elvégzéséhez, a reptérre történő kijutásra is elegendő időt kell számolni. 

i. Beutazási feltételek alóli mentesség:

A karanténkötelezettség alóli mentesülés lehetséges eseteit (2022. április 1-től új!) lásd fent.

j. Egyéb hasznos információ: 

Az Incheon Nemzetközi Repülőtér koronavírusról szóló tájékoztató honlapja: https://www.airport.kr/ap_cnt/en/svc/covid19/checkin/checkin.do

A LOT légitársaság tájékoztatója: https://www.lot.com/kr/en/general-travel-advice

A tranzitálással kapcsolatos szabályokat a Konzuli Szolgálat utazási tanácsokat országonként megjelenítő honlapján olvashatják, a tranzit helye szerinti országról szóló információk között.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

PCR tesztet a Koreai Köztársaságban érkezéskor a kijelölt teszthelyen, tartózkodás alatt bármely helyi önkormányzat egészségügyi központjában, nagyobb kórházakban, illetve a repülőtéren is lehet végeztetni. A kötelező teszt regisztráció köteles és már nem ingyenes, a tovább utazáshoz, vagy bármely egyéb célra végeztetett teszt költségét szintén meg kell téríteni, amennyiben arról igazolást is kiállíttat az utazó, ez külön költséggel jár. A kötelező tesztről csak sms-ben vagy e-mailben küldenek értesítést, koreai nyelven, orvosi igazolást nem állítanak ki. Angol nyelvű igazolást a teszteredményről csak kórházakban lehet kérni, a meghatározott díj megfizetése mellett.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás Dél-Koreából:

2022. április 1-től azok a külföldiek, akik hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal tartózkodnak az országban, amennyiben vissza szeretnének térni az országba, már nem kell, hogy ún. visszatérési engedélyt kérelmezzenek, mielőtt elhagyják a Koreai Köztársaságot. Ez abban az esetben mellőzhető, ha az utazó rendelkezik koreai ARC kártyával, ez még érvényes, amikor újra beutazik az országba és nem tartózkodik 1 évnél hosszabb ideig távol Dél-Koreától. 

3. Beutazás Magyarországra: 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a epbXJmHwGQDZaFfod8MVMMTWgga29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a QoYXhFmSPB55ZhZ0a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok:

A COVID-járvány idején követendő helyi szabályok, intézkedések:

A koreai kormány a beltéri maszkviselés, valamint az oltatlan beutazók karanténkötelezettsége kivételével megszüntette a koronavírus-járványhoz kapcsolódó korlátozásokat az országban. Ennek ellenére az egész ország területén fokozott óvatosság és a higiénés szabályok maradéktalan betartása ajánlott.

Dél-Koreában országszerte kötelező az arcot eltakaró maszk viselése beltéren, tehát minden létesítményben, tömegközlekedési eszközön, stb. A maszkviselési kötelezettséget megszegők bírságolhatók, bírság összege 100.000,-KRW (kb. 25.000,-Ft), illetve maszkviselés hiányában a belépést megtagadják az üzletekben, középületekben, stb. 2022. május 2-től azonban már nem kötelező az arc utcán való elfedése. 

A tömegközlekedés működése az egész országban zavartalan. Számos légitársaság indítja újra a korábban felfüggesztett, illetve ritkábban üzemeltett járatait Dél-Koreába. Amennyiben az utazás mellett dönt, előzetesen tájékozódjon annál a légitársaságnál, amellyel utazni kíván.

A Dél-Koreában beutazásuk után pozitív teszteredmény miatt kezelés alá vont, nem koreai állampolgárságú koronavírus fertőzöttek kötelesek kezelésük teljes költségét megtéríteni. A koreai hatóságok emiatt javasolják, hogy az országba utazók rendelkezzenek olyan biztosítással, amely fedezi a tesztelés, illetve a COVID-19 megbetegedés kezelésének teljes költségét. Amennyiben a vírusra utaló tünetek bármelyikét észleli saját magán, vagy utastársán, kérjük haladéktalanul tárcsázza a Koreai Köztársaságban elérhető +82-2-1339-es, vagy a +82-2-1345-ös járványügyi hívószámot és tegyen eleget az ott kapott utasításban foglaltaknak.

Egyidejűleg legyen kedves Konzuli Szolgálatunkat is értesíteni a kialakult helyzetről a ghkQtbluJu5Om0MDY29uc3VsYXRlLnNlbEBtZmEuZ292Lmh1 e-mail címen, vagy a +82-2-792-2105-ös telefonszámon.

A Koreai Köztársaságban fennálló járványügyi helyzetről a koreai járványügyi hatóság, a Korea Disease Control and Prevention Agency honlapján tájékozódhatnak: http://ncov.mohw.go.kr

5. Turisztika célú beutazásra vonatkozó információk:

A  beutazást 2021. szeptember 1-től már nem kötik vízumhoz, a 2022. április 1-től hatályba lépő, a karanténmentes beutazást lehetővé tévő szabályokat lásd fent. 

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Dél-Korea biztonsági besorolása a II. biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik.

Az ország közbiztonsága kiemelkedően jónak tekinthető. Külföldi állampolgár ellen ritkán követnek el bűncselekményeket. Ennek ellenére ajánlott az óvatosság; sötétedés után, amennyiben egyedül közlekednek, a taxi helyett válasszák a tömegközlekedést. Mindig figyeljenek oda személyes tárgyaik, úti okmányaik biztonságára.

A Koreai Nemzeti Rendőrségi ügynökség (KNPA) egy éjjel-nappal hívható telefonközpontot üzemeltet (Central Interpretation Centre), ahol (idegennyelveken beszélő tolmácsok) fogadják a külföldiek bűncselekményekkel kapcsolatos bejelentéseit (lásd.: hasznos telefonszámok: 112).

Okmányaik elvesztése/eltulajdonítása/megsemmisülése esetén a nagykövetség felkeresése előtt lehetőség szerint haladéktalanul tegyenek bejelentést az esetről a helyileg illetékes rendőrkapitányságon is.

Biztonsági szempontból kiemelt területek

A közbiztonság szempontjából nincsenek különösebben kockázatos területek, országrészek. A vidéki városok a fővároshoz hasonlóan biztonságosak.

A Koreai-félszigetet az 1950-53 között lezajlott (és továbbra is csak egy fegyverszüneti megállapodással lezárt) háború óta egy – a 38. szélességi fok közelében futó – kb. négy km széles határsáv (az ún. Demilitarized Zone, DMZ), és annak a tengerbe nyúló folytatása (Northern Limit Line, NLL) választja el (a határszakasz mindössze 30-40 km távolságra van a dél-koreai fővárostól). A DMZ mindkét oldalán jelentős haderők állomásoznak. A dél-koreai hatóságok a DMZ közvetlen közelében korlátozzák, ill. tiltják egyes katonai területek megközelítését. Számos utazásszervező ajánl különböző tematikájú és árfekvésű túrákat a DMZ-hez (utazás előtt feltétlenül tájékozódjon a túrán történő részvétel szabályairól – úti okmányokra, fénykép/videó rögzítésére, öltözködésre/viselkedésre. vonatkozó szabályok, stb.).

A katonai objektumokról, bizonyos kormányzati épületekről (pl. a Kék Ház – elnöki palota) tilos bármilyen eszközzel fényképfelvételt készíteni (erre kihelyezett táblák is felhívják a figyelmet – a nem engedélyezett tartalmakat a hatóság képviselői eltávolítják, vagy elkobozzák).

Tüntetések, tömegdemonstrációk

Szöul központi részein és az ország egyéb nagyvárosaiban gyakran kerül sor kisebb-nagyobb politikai megmozdulásra, diák-, ill. szakszervezeti tüntetésekre. A tömegdemonstrációk javarészt békésen, megfelelő rendőri biztosítás mellett zajlanak, de a tömegrendezvények közelében érdemes kellő körültekintéssel lenni; az elmúlt években több alkalommal is sor került a tűntetők és a rendőrség közötti – olykor halálos kimenetelű – összecsapásokra.

A külföldiek részvételét a politikai demonstrációkon a dél-koreai törvények korlátozzák, ezért érdemes kerülni a nagyobb tömegrendezvények környékét. Kísérjék figyelemmel a sajtó híradásait és kövessék a helyi hatóságok tanácsait!  

Nemzeti védelmi gyakorlatok (rendkívüli helyzetekre történő felkészülés)

Dél-Koreában országszerte rendszeresen (évente nyolc alkalommal – január, február, július és december kivételével – minden hónap 15. napján) nemzeti védelmi gyakorlatokra kerül sor, ahol a hatóságok többféle krízishelyzeteket demonstrálnak (vegyifegyveres, és nukleáris támadást, terrorcselekményt stb.).  A gyakorlatok kezdetét szirénaszó jelzi, majd rövid időre (kb. 20-30 perc) leállítják a forgalmat, és egyeseket felkérnek arra, hogy vonuljanak a metróállomásokban, pincékben kijelölt óvóhelyekre. A külföldi látogatók számára nem kötelező a gyakorlatokon történő részvétel, ennek ellenére javasoljuk, hogy ismerkedjenek meg a vonatkozó előírásokkal, és kísérjék figyelemmel a hatóságok utasításait. A gyakorlat végét egy második szirénaszó jelzi.

A dél-koreai hatóságok által, okos telefonokra kifejlesztett angol nyelvű alkalmazás („Emergency Ready App”) segítségével önállóan is tájékozódhat a rendkívüli helyzetekre vonatkozó tanácsokról, az Önhöz közel eső óvóhelyek pontos elhelyezkedéséről, a különböző vészhelyzeti jelzésekről, egészségügyi létesítményekről.

A magyar állampolgárok életét, testi épségét külföldön közvetlenül fenyegető természeti katasztrófa, háborús cselekmények vagy fegyveres összeütközések esetén a konzuli szolgálat megteszi az adott körülmények között elvárható intézkedéseket az érintett magyar állampolgárok tájékoztatása, és a velük való folyamatos kapcsolattartás érdekében, és folyamatosan egyeztet az Európai Unió és a NATO tagállamaival, első sorban azok helyben működő diplomácia vagy konzuli képviseletei útján. Dél-Korea az utazásra nem javasolt térségek kockázati besorolása szempontjából továbbra is a biztonságos országok közé tartozik, de a térségben kialakult politikai feszültségek miatt kérjük, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot és kísérjék figyelemmel a helyi hatóságok tájékoztatását. Az alábbiakban további részletes tájékoztatást talál arról, hogy a Konzuli Szolgálat miben tud a bajba jutottak segítségére lenni: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/az-allampolgarok-konzuli-vedelme

Katonai hadgyakorlatok

A dél-koreai és amerikai fegyveres erők (valamint az ENSZ Parancsnokságon keresztül bekapcsolódó küldő államok egységei) a tavaszi (március-április) és nyári (augusztus-szeptember) időszakban, éves rendszerességgel nagyszabású katonai hadgyakorlatokat hajtanak végre, melyek többnyire heves reakciókat váltanak ki Phenjan részéről. A észak-koreai rezsim által végrehajtott provokációkat szintén rendszeresen dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok (stratégiai eszközöknek a Koreai-félszigethez vezénylése, éles lőgyakorlatk, stb.) követik.

Terrorfenyegetettség

A Koreai Köztársaság terrorfenyegetettség szempontjából alacsony kockázatú ország. A terrorriasztás négyfokozatú: 1) kék → 2) sárga → 3) narancssárga → 4) vörös. Dél-Korea jelenleg a legalacsonyabb (kék) kockázati besorolásban szerepel.

A két Korea közötti feszültség

A két Korea közötti változó intenzitású feszültség ellenére az országban a helyzet nyugodt, nem fenyeget nyílt katonai konfrontáció, egy esetleges konfliktus eszkalálódásának veszélye. A külföldiek beutazása és tartózkodása biztonságos. A két ország, ill. a Phenjan és Washington közötti kapcsolatok jellege miatt azonban a Korea-félsziget állandó feszültségforrást jelent, és továbbra is fokozott rendőri és katonai jelenlétre lehet számítani, bár az elmúlt hónapokban – a pyeongchangi téli olimpia kapcsán– beindult magas szintű diplomáciai egyeztetések eredményeként bizonyos fokú enyhülés érzékelhető. Javasoljuk az országba utazóknak, hogy rendszeresen kísérjék figyelemmel a biztonsági helyzet alakulását és kövessék a helyi hatóságok iránymutatásait.

Természeti katasztrófák

Az országban, az elmúlt években több, személyi sérüléssel és anyagi károkkal járó földrengést is érzékeltek, melyeket számos kisebb-nagyobb utórezgés is követett. Mivel nem zárhatók ki további földmozgások, javasoljuk, hogy kísérjék figyelemmel a helyi hatóságok tájékoztatását. Az országba látogatóknak javasoljuk letölteni a dél-koreai hatóságok által okos telefonokra kifejlesztett angol nyelvű „Emergency Ready App” alkalmazást. Az esetleges újabb földrengésre való megfelelő felkészülés érdekében további hasznos tanácsokat kaphat ezen az oldalon.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A beutazástól még további 3 hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

A beutazástól még további 3 hónapig kell érvényesnek lennie. 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMMegjegyzés: 2012. január 1-től minden, az országba beutazó külföldi állampolgárról fénykép készül és ujjlenyomatmintát vesznek (ez alól csak a 17 év alattiak és diplomata útlevéllel utazók mentesülnek), ennek elutasítása esetén megtagadhatják a belépést. 2018. január 1-től az országba érkező külföldi utasok számára (egyelőre csak az Incheon nemzetközi repülőtéren) a korábban az útlevélbe helyezett pecsét helyett egy külön kis papírcédula („Entry confirmation”) igazolja a belépés napját (az igazolás tartalmazza még az utas nevét, útlevélszámát, az ország elhagyására előírt határidőt, a beutazás jogcímkódját, valamint egy QR-kódot). A papír hátoldalán található tájékoztató felhívja a beutazók figyelmét arra, hogy koreai tartózkodásuk idejére mindenki őrizze meg a saját igazolását; elvesztése esetén azonban nincs szükség az igazolás pótlására az ország elhagyásához.

Az országba belépő légiutasoknak érvényes útiokmányaik mellett rendelkezniük kell –az adott járat légiutaskísérői által kiosztott, majd kitöltött – bevándorlási (Arrival Card), vámkezelési (Customes Declaration) formanyomtatvánnyal, és – egyes, járványokkal sújtott országok esetében – egészségügyi kérdőívvel (Quarantine Questionnaire); utóbbi országokból érkező, vagy oda induló légiutasok továbbra is számíthatnak repülőtéri átvilágításra (pl. hőkamerák segítségével). A fertőző betegségek tüneteit produkálókat a dél-koreai egészségügyi hatóságok további teszteknek vethetik alá. További részletes tájékoztatás az incshoni nemzetközi repülőtér honlapján található: www.airport.kr/pa/en/d/2/1/2/index.jsp#none

A fenti információk tájékoztatás jellegűek, kérjük, hogy a ki-, és beutazás feltételeit illetően minden esetben tájékozódjon a Koreai Köztársaság Nagykövetségén: http://overseas.mofa.go.kr/hu-en/index.do 

Koreába érkezését követően a tartózkodás feltételeiről (pl. a tartózkodási engedély meghosszabbításáról, vagy a tartózkodási jogcím megváltoztatásának lehetőségeiről) a bevándorlási hivatal telefonközpontjának tárcsázásával kaphatnak angol/koreai nyelvű tájékoztatást (helyben a 1345-ös telefonszámon érhető el).

Az országból történő távozáskor a beutazáskor használt útlevelet kell bemutatni. Erre különösen azoknak kell figyelnie, akik egynél több úti okmánnyal rendelkeznek (vagy időközben új útlevelet igényeltek). Amennyiben valaki a beutazáskor használt útlevéltől eltérő okmányt mutat fel a kilépésnél, a hatóságok megtagadhatják a kilépést. Amennyiben új útlevelét beutazását követően állították ki, azt az új okmánnyal történő kiutazás előtt regisztrálnia kell a Bevándorlási Hivatalnál (További tájékoztatást az alábbi linken található: www.hikorea.go.kr). 

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):  

Ha egy kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk a szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni.  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

FIGYELEM! A Koreai Köztársaság 2021.szeptember 1-től ismét végrehajtja a két ország között érvényben lévő vízummentességi megállapodásban foglaltakat. Tehát magyar állampolgároknak, 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén, nincsen szüksége vízumra a Koreai Köztársaságba történő beutazáshoz.

Az ennél hosszabb tartózkodás esetén vízumkérelmet a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének konzuli részlegén nyújthatnak be, ezzel kapcsolatban tájékoztatást is tőlük kérhetnek. Honlapjuk a http://overseas.mofa.go.kr/hu-en/wpge/m_9623/contents.do webhelyen érhető el.

Figyelem! A vízummentesség nem jelent automatikus karanténmentességet! A  Koreai Köztársaságban kötelező 10 napos karantén alóli felmentés lehetőségéről a fentiekben olvashatnak. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

Vízum beszerzése  a fentieken kívül minden esetben szükséges, ha a beutazás célja jövedelemszerző tevékenység, illetve ha a beutazás időtartama több mint 90 nap.

A munkavállalás előfeltétele a munkavállalói vízum, amely a dél-koreai nagykövetségen igényelhető. A beutazáshoz, tartózkodáshoz szükséges feltételekről a www.hikorea.go.kr és a http://english.molab.go.kr oldalakon is tájékozódhatnak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy bár magyar állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Dél-Koreában, státuszváltásra nincs lehetőség. Tehát, ha valaki pl. turistaként utazott be az országba, de munkát szeretne vállalni, és a helyi bevándorlási hivatalban kérelmet ad be, munkavállalói vízuma felvételéhez el kell hagynia az országot.  

További információért kérjük, tájékozódjon  a Koreai Köztársaság Nagykövetségének (Budapest) holnapján: http://hun.mofa.go.kr/english/eu/hun/main/index.jsp.

A vízumkérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat a www.immigration.go.kr/indeximmeng.html honlapon találja.

A  Koreai Köztársaság budapesti Nagykövetségén 2020. február 24-ét követően nem kerül vízumbélyeg kiállításra a  vízumkérelmek benyújtói részére jóváhagyás esetén.

A koreai idegenrendészet a továbbiakban nem tartja szükségesnek a vízumbélyegnek a kérelmező útlevelében történő tényleges elhelyezését, mert a nemrég fejlesztésen átesett elektronikus vízumrendészeti nyilvántartásból könnyen hozzáférhetővé váltak ezek az adatok.

A nagykövetség a kérelmezőket a vízumukkal kapcsolatos információkról egy ún. ”Vízumkibocsátást megerősítő igazolás” formájában értesíti a www.visa.go.kr honlapon keresztül, ahonnan az igazolás a személyes adatok (útlevélszám, születési dátum, stb.) megadását követően nyomtatható ki. Erről a Nagykövetség honlapján hamarosan részletes információt is közzétesznek.

A szóban forgó igazolás tartalmazza a kérelmező személyes adatait, úgymint név, születési dátum, útlevélszám és a vízumra vonatkozó részletes információkat: kibocsátási szám, a tartózkodás jogcíme, engedélyezett napok száma, engedélyezett belépések száma, vízum érvényességi ideje és a kibocsátó hatóság neve. Mindezek a mintadokumentumon is láthatóak.

Mindenki, aki a Koreai Köztársaság területére érvényes vízummal szeretne belépni, köteles lesz a Vízumkibocsátást megerősítő igazolást felmutatni a koreai idegenrendészeti hatóságnak, az idegenrendészeti vizsgálat során.

Attól függetlenül, hogy vízumbélyeg nem kerül kibocsátásra, a kérelmező továbbra is köteles útlevelét benyújtani a dokumentumok ellenőrzése és személyazonosságának igazolása céljából.

A 2013 áprilisában aláírt koreai-magyar Working Holiday megállapodás egyedi lehetőséget kínál arra, hogy a magyar fiatalok alaposabban megismerkedjenek a koreai nyelvvel és kultúrával. A programnak köszönhetően a két ország 18 és 30 év közötti korosztályba tartozó állampolgárai összesen 1 évig tartózkodhatnak a másik állam területén, ahol szabadidős és művelődési tevékenységet folytathatnak, utazhatnak, nyelvet tanulhatnak és ideiglenesen munkát is vállalhatnak. A programban való részvételhez Working Holiday vízumot szükséges igényelni, amit a jelentkezők a Koreai Köztársaság Nagykövetségén (Budapesten) tehetnek meg (a részletek felől a nagykövetségen érdeklődhetnek).

Észak-Koreába történő beutazás:

Dél-Koreából jelenleg nem lehetséges közvetlenül Észak-Koreába utazni (ez csupán harmadik országok – Kína, Oroszország – érintésével lehetséges). Az Észak-Koreába történő beutazás feltételeiről a Konzuli Szolgálat alábbi honlapján tájékozódhat: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?kndk-eszak-korea. A konzuli segítség nyújtása Észak-Koreában rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy Észak-Koreában szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot  az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével.

Házi kedvencek beutazása

Forduljon állatorvosához!

Animal and Plant Quarantine Agency:
www.qia.go.kr/english/html/Animal_livestock/02AnimalLivestock_007-8.jsp

NÉBIH: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám:

A vámmentesen behozható termékek köréről, és azok engedélyezett mennyiségéről részleteiben a Koreai Vámhivatal (KSC) honlapján tájékozódhat: www.customs.go.kr.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információk az országról

Közúti közlekedéssel kapcsolatos információk 

Gépkocsival való közlekedés esetén - a hazainál jóval nagyobb forgalomra és a hazaitól eltérő közlekedési szokásokra való tekintettel - javasoljuk a fokozottabb körültekintést és elővigyázatosságot. A közlekedési táblák feliratai, közlekedési információk (pl. elterelések, lezárások) általában koreai nyelven vannak feltűntetve.

Rövidtávra utazók, turisták kétféleképpen bérelhetnek autót: 1) sofőrrel, vagy 2) magyar és nemzetközi jogosítvány felmutatásával. További részletekért javasoljuk, hogy keresse fel az alábbi weboldalt: www.koroad.or.kr/en_web/index.do

A fejlett országok közül Dél-Koreában az egyik legmagasabb az egy főre eső halálos közúti balesetek száma. Gyakori jelenség a gyorshajtás, piros lámpán történő áthajtás, és egyéb balesetveszélyes cselekedet (főleg buszok, taxik és motorkerékpárok esetében). A taxik hátsó ülésén gyakori, hogy nincs biztonsági öv. A gyalogátkelőhelyeknél gyakran piros jelzés esetén is áthajtanak a járművek, ezért érdemes különösen körültekintően közlekedni.

Javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódjanak a közúti közlekedés szabályairól (megengedett sebességhatár, alkoholfogyasztás, biztonsági öv használata, a magyartól eltérő közlekedési jelzőtáblák/fényjelzések, stb.), ami többek között a közlekedési hatóság (KoRoad) alábbi honlapján is megtehet: www.koroad.or.kr/en_web/index.do

Időeltolódás

Dél-Koreában nincs óraátállítás (nyári időszámítás), ezért időre-időre változik a két ország közötti időeltolódás (a nyári időszámítás idején +7, egyébként +8 óra az eltolódás).

Fizetés (külföldi) bankkártyával; pénzváltás

A bankkártyás fizetés lehetősége széleskörben elterjedt (ez alól kisebb települések kivételt jelenthetnek). Az ATM lefedettség szintén megfelelő, de külföldi bankkártyákkal nem mindig lehetséges a pénzfelvétel (a „Global ATM” felirattal ellátott bankautomaták általában külföldi bankkártyákat is elfogadnak a PIN-kód megadását követően). Utazás előtt mindenkinek érdemes konzultálnia saját pénzintézetével a kártyák elfogadottságát, ill. a kézpénzfelvételi lehetőségeket illetően.

A helyi fizetőeszköz a koreai won (KRW).

Talált tárgyak

A Szöuli Önkormányzat (SMG) működtet egy Lost&Found Centert, ahol a tömegközlekedési eszközökön elhagyott tárgyakat őrzik. Elérhetősége: www.seoul.go.kr/v2012/find.html?SSid=560_10 

Az egyes helyi rendőrkapitányságoknak szintén működik egy integrált Lost&Found Information honlapja, ahol az utcákon/köztereken talált és a körzeti rendőrkapitányságon leadott tárgyakat tartják számon. Elérhetősége: www.lost112.go.kr/manyLanguage.do?langType=en

Taxi-szövetség integrált weboldala (taxikban felejtett tárgyak lelőhelye). Elérhetősége: www.stj.or.kr/customer_03.html 

Tömegközlekedéssel kapcsolatos információk, telefonálás 

Az utazás, a tömegközlekedés – beleértve a vízi és légi közlekedést is – magas színvonalú, megbízható és jól szervezett. A fővárost nagysebességű vasút (KTX) köti össze az ország déli részének nagyvárosaival (Busan, Gwangju, Mokpo).

A főváros metróvonalain és a koreai vasúttársaság (a metróhoz csatlakozó) helyiérdekű vonalain minden fontosabb hely elérhető. A városi buszhálózat is fejlett, a járatok elég sűrűn közlekednek. A közlekedési eszközöket vagy készpénzért, vagy előre váltott chipkártyával lehet igénybe venni (a legismertebb a T-money kártya, de más elnevezésű is létezik). Ez utóbbi szolgál bérlet gyanánt is. A tarifa a megtett távolság függvényében változik. Több taxi társaság is versenyez az utasok kegyeiért. A borravaló ismeretlen fogalom.

A közlekedést a nagyvárosokban számos, okos telefonra készült, offline is működő alkalmazás segíti, pl. „Subway”, „Kakaobus”, „Naver map” -  ez utóbbi koreai nyelvű, de használata könnyen elsajátítható, és egyelőre sokkal használhatóbb, mint más – nem koreai – térképes alkalmazások. 

Szöul várostérkép (NAVER – koreai): http://maps.naver.com 
Szöuli metrótérkép: www.smrt.co.kr/program/cyberStation/main2.jsp?lang=e 
Szöuli busztérkép: http://bus.congnamul.com/SeoulRouteWebApp/view_english/map.jsp 

A külföldi mobiltelefonok használhatóságával kapcsolatban még elutazás előtt érdemes a szolgáltatónál tájékozódni. Régebbi, hagyományos GSM- készülékek nem működnek Koreában, viszont az otthon vásárolt, 3G-t is támogató telefonokat lehet használni. A reptéren (pl. az Incheon nemzetközi repülőtéren) lehetőség van helyi készülék bérlésére/beszerzésére (akár korlátlan internetelérhetőséggel is); a telefonbeszerzéshez mindenképpen vigye magával az útlevelét. Felhívjuk a figyelmét, hogy a külföldre irányuló hívások meglehetősen sokba kerülhetnek, ezért javasoljuk, hogy inkább használják az interneten elérhető csevegő alkalmazásokat (Skype, WhatsApp). Manapság szinte az összes dél-koreai szállodában biztosított az internet-hozzáférés. A repülőtéren szintén lehetőség van hordozható router (Wifi Egg, vagy pocket wifi) bérlésére; további részletekért javasoljuk, hogy keresse fel az alábbi honlapot.

Időjárás

Dél-Korea kontinentális éghajlatú, a négy évszak jellemző, hasonlóan hazánkhoz. A szibériai légáramlat következtében a tél (december-február) rendkívül hideg és száraz, a nyár (június-augusztus) pedig nedves és csapadékos, a Kelet-Ázsiai Monszun, az ún. „Changma” hatása miatt. Tájfunok az esős időszakban előfordulhatnak.

Kísérjék figyelemmel a kapcsolódó híradásokat, és a Koreai Meteorológiai Szolgálat weboldalán található tanácsokat: http://web.kma.go.kr/eng/index.jsp 

Felhívjuk a Koreába látogatók figyelmét, hogy a nyári monszun időszakában (július vége - augusztus eleje) nagy mennyiségű csapadék hullhat le. Ebben az időszakban kerüljék a hosszabb hegyi túrákat, és lehetőség szerint ne kempingezzenek, az erre kijelölt helyeken sem. 

Tájfunok

Június és szeptember között előfordulhatnak halálos áldozattal is járó tájfunok, heves esőzések, földcsuszamlások. Kísérjék figyelemmel a közelgő viharok mozgását és kövessék a helyi hatóságok tanácsait!

Emergency Ready App

Dél-Koreában fejlesztettek egy olyan applikációt, amely angol nyelven figyelmezteti az alkalmazást használókat a lehetséges veszélyforrásokra az országban tartózkodás alatt. Az applikáció használói üzenetben értesülnek pl. a tájfunok, tűzesetek, nagyobb balesetek, szélsőséges időjárási körülmények bekövetkeztéről, illetve kialakulásáról. Az applikáció neve Emergency Ready App, és a Google Play Áruházban érhető el. 

Ünnepnapok 

Hivatalos ünnepnapok - 2021

2021. január 1. - Újév
2021. február 11-13. - Holdújév
2021. március 1. - A nemzeti függetlenség kivívásának ünnepe
2020. május 5. – Gyermeknap
2021. május 19. - Buddha születésének napja
2021. június 6. - Hősök emléknapja
2021. augusztus 15. - Felszabadulás napja
2021. szeptember 20-22. - Hálaadás ünnepe (’Chuseok’)
2021. október 3. - Államalapítás ünnepe
2021. október 9. - Hangul (koreai írás) napja
2021. december 25. - Karácsony

Hasznos telefonszámok

  • Rendőrség: 112
  • Tűzoltóság, mentők: 119
  • Általános tájékoztatás (külföldieknek): 00794
  • Korea Tourism Organization (KTO) Korea Travel Hotline: 1330 (angol tolmácsolás; szállásokkal kapcsolatos tájékoztatás, panaszbejelentés; turisztikai információk)
  • Sürgősségi egészségügyi központi: 1339
  • Immigration Contact Center: 1345
  • Ingyenes tolmácsolási szolgáltatás: 1588-5644 (1-es mellék: angol)
  • Gyermek eltűnésének bejelentése: 182

Sajtó

Dél-Koreában rengeteg nyomtatott és online sajtótermék, köztük több mint 100 országos és helyi napilap jelenik meg, de a dél-koreaiak ma már első sorban online forrásokból (főleg mobil telefonon), és televíziókból (sok esetben szintén mobiltelefonon) tájékozódnak (szinte kizárólag koreai nyelven). Az országban élő/tartózkodó (koreaiul nem beszélő) külföldiek első sorban az alábbi forrásokból tájékozódhatnak:

Rádió

American Forces Network (AFN Korea): FM 102.7 Mhz (Szöul), 88.1 Mhz (Busan)

TBS Radio: FM 101,3 Mhz (Szöul), 90,5 Mhz (Busan), 98,7 Mhz (Gwangju) 

Közegészség, egészségügyi helyzet

A levegőben található szállópor és finompor koncentrációjának drasztikus emelkedése tapasztalható az elmúlt években Szöulban és a Koreai Köztársaság egyéb területein egyaránt.

A Greenpeace szerint Dél-Korea második azon a listán, amelyet az OECD tagországokról készítettek a levegőben található ultrafinom por koncentrációval összefüggésben.

Ennek oka a Kína felől érkező légtömegekben keresendő, mivel a kínai iparterületek felől, széliránytól függően nagy mennyiségű szmog érkezik a Koreai-félsziget fölé.

A levegő rossz minőségéhez továbbá hozzájárul a hazai járművek használatából eredő légszennyezés is.

A levegőben található nagy mennyiségű szálló por és finom por hosszútávon légzőszervi megbetegedést, szív-, és érrendszeri problémákat, valamint tüdőrákot okozhat.

Éppen ezért a koreai egészségügyi hatóság ajánlása szerint, azokban az időszakokban, amikor a levegőben található szálló por és finom por mennyisége eléri, vagy meghaladja az egészségügyi határértéket, maszk viselése ajánlott. Az aktuális értékekről telefonos applikációk (pl. AirVisual) alapján tájékozódhatunk, illetve a Namsan torony is támpontot adhat, amelynek színe tükrözi a levegő minőségét (kék-kiváló, zöld-jó, sárga-gyenge, piros-rossz).

A maszkokat bármely boltban beszerezhetjük. A koreai egészségügyi hatóság által bevizsgált fajtákon a KF jelzés látható. A jelzéshez társuló számok pedig azt jelentik, hogy a szálló por hány százalékát képes kiszűrni a maszk. Gyermekek, idősek és arra érzékeny felnőttek számára a KF80-as minősítésnél magasabb számú maszk viselése azért nem ajánlott, mert azokban a lélegzés is jóval nehezebb, illetve a maszk által visszatartott széndioxid mennyisége is magasabb. Amennyiben a maszk viselése során hányingert, fejfájást tapasztalna, annak viselését tanácsos felfüggeszteni.

Madárinfluenza vírus

A madárinfluenza egyes típusai időről-időre jelen vannak az országban, azonban emberi megbetegedést egyelőre nem észleltek.

A fertőzéssel kapcsolatosan az alábbi weboldalakon tájékozódhat:

Óvintézkedések összefoglalóan:

1) Kerülendők a szárnyas farmok, vándormadarak költőhelyei,
2) Nem szabad elhullott madarak teteméhez nyúlni, 
3) Javallott a gyakori, alapos kézmosás,
4) Takarjuk el a szánkat, orrunkat tüsszentéskor, 
5) Tünetek észlelése esetén hívható telefonszám: 1339 (KCDA)
6) Szárnyas húsok fogyasztás előtti megfelelő hőkezelése, 
7) Helyiségek rendszeres szellőztetése.

***

Általános tájékoztató

Az általános higiéniás körülmények megfelelőek. A városi vezetékes víz minősége elfogadható, bár több helyen fogyasztását nem ajánlják (a legtöbb háztartásban elterjedt a ballonos víz rendelése, vagy szűrők beszerelése).

Az egészségügyi ellátás magas színvonalú (a kórházak a legmodernebb eszközökkel vannak felszerelve). Mivel az ellátás drága, az utazás előtt feltétlenül kössenek biztosítást. Az ellátásra szorulók számára nehézséget okozhat, hogy a kórházi alkalmazottak esetenként hiányzó nyelvismerete. Az alábbi weboldalakon megtalálják a nemzetközi klinikákkal rendelkező szöuli és busani kórházak listáját.

Az országban tartózkodók az aktuális járványügyi helyzettel az alábbi számon kérhetnek naprakész tájékoztatást, illetve jelezhetik, ha valamely fertőzés tüneteit észlelnék: 1339 - KCDA (Korea Disease Control and Prevention Agency). 

A tavaszi időszakban gyakran okoz problémát a szárazföld belseje felől érkező „sárga por/homok”. Magas porkoncentráció esetén lehetőség szerint ne tartózkodjanak sokat a szabadban, zárják az ablakokat és fogyasszanak sok folyadékot. Különösen fontos e tanácsok betartása az idősek és légzőszervi megbetegedéstől szenvedők számára. Kísérjék figyelemmel a kapcsolódó híradásokat, és a Koreai Meteorológiai Szolgálat weboldalán található tanácsokat: http://web.kma.go.kr/eng/index.jsp 

Tavasszal magasabb a kullancsok által terjesztett betegségek kockázata.

Egyéb információ

p