Ázsia

Mai napon is érvényes: 2018.03.24. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szöulban nagykövetség és konzuli hivatal; tiszteletbeli konzulok (Busan, Daejeon, Pohang)

Aktuális:

2017. 11. 20.
2017. november 15-én délután a Richter-skála szerinti 5,5-ös erősségű földrengés rázta meg az ország déli részét (a földrengés epicentruma Pohang városától kb. 6 km-re, északra volt), amelyet a rá következő napok folyamán még több kisebb-nagyobb utórezgés is követett. 

Tekintettel arra, hogy nem zárhatók ki további utórezgések, javasoljuk, hogy kísérjék figyelemmel a helyi hatóságok tájékoztatását. Az országba látogatóknak javasoljuk letölteni a dél-koreai hatóságok által, okos telefonokra kifejlesztett angol nyelvű „Emergency Ready App” alkalmazást (a részletekről lejjebb olvashat). Ismételten felhívjuk a figyelmet a konzuli védelemhez szükséges online adatlap kitöltésére!

Egy újabb esetleges földrengésre való megfelelő felkészülés érdekében további hasznos tanácsokat kaphat ezen az oldalon.

* * *

A Koreai-félszigeten tapasztalható feszültség továbbra is magas, köszönhetően többek között az Észak-Korea által az elmúlt években végrehajtott sorozatos provokációknak (atomrobbantási kísérletek, ballisztikus rakétakísérletek), ill. a félszigeten ilyenkor szokásos amerikai-dél-koreai hadgyakorlatoknak. Továbbra is fennáll a veszélye újabb provokációknak, amelyek a régió további instabilitását eredményezhetik. A kialakult helyzet a mindennapi életet egyelőre nem befolyásolja, ugyanakkor a dél-koreai területen, rutinszerűen végrehajtott hadgyakorlatok, valamint az észak-koreai provokációkra Szöul és szövetségesei által adott válaszok (határozott nyilatkozatok, közös katonai gyakorlatok, saját védelmi és elrettentő képességek felmutatása) nyugtalanságot kelthetnek az itt élő külföldiek körében. Dél-Korea az utazásra nem javasolt térségek kockázati besorolása szempontjából továbbra is a biztonságos országok közé tartozik, de ajánlott a fokozott körültekintés és a rendszeres tájékozódás a helyi és nemzetközi sajtótermékeken, kormányzati tájékoztatókon keresztül, mivel a biztonsági helyzet gyorsan, akár erre vonatkozó előzetes figyelmeztetés nélkül változhat. A nagykövetség munkatársai folyamatosan nyomon követik az eseményeket.

* * *

Figyelem! A fertőző vírusokkal (kolera, Zika, Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus – röviden MERS-CoV, stb.) érintett országokból érkező, vagy oda induló légiutasok továbbra is számíthatnak repülőtéri átvilágításra (pl. hőkamerák segítségével). A fertőző betegségek tüneteit produkálókat a dél-koreai egészségügyi hatóságok további teszteknek vethetik alá (további részletekért tekintse meg jelen tájékoztató „Közegészség, egészségügyi helyzet” c. fejezetét.

Biztonság:

Az ország közbiztonsága kiemelkedően jónak tekinthető. Külföldi állampolgár ellen ritkán követnek el bűncselekményeket. Ennek ellenére ajánlott az óvatosság; sötétedés után, amennyiben egyedül közlekednek, a taxi helyett válasszák a tömegközlekedést. Mindig figyeljenek oda személyes tárgyaik, úti okmányaik biztonságára.

A Koreai Nemzeti Rendőrségi ügynökség (KNPA) egy éjjel-nappal hívható telefonközpontot üzemeltet (Central Interpretation Centre), ahol (idegennyelveken beszélő tolmácsok) fogadják a külföldiek bűncselekményekkel kapcsolatos bejelentéseit (lásd.: hasznos telefonszámok: 112).

Okmányaik elvesztése/eltulajdonítása/megsemmisülése esetén a nagykövetség felkeresése előtt lehetőség szerint haladéktalanul tegyenek bejelentést az esetről a helyileg illetékes rendőrkapitányságon is.

Biztonsági szempontból kiemelt területek

A közbiztonság szempontjából nincsenek különösebben kockázatos területek, országrészek. A vidéki városok a fővároshoz hasonlóan biztonságosak.

A Koreai-félszigetet az 1950-53 között lezajlott (és továbbra is csak egy fegyverszüneti megállapodással lezárt) háború óta egy – a 38. szélességi fok közelében futó – kb. négy km széles határsáv (az ún. Demilitarized Zone, DMZ), és annak a tengerbe nyúló folytatása (Northern Limit Line, NLL) választja el (a határszakasz mindössze 30-40 km távolságra van a dél-koreai fővárostól). A DMZ mindkét oldalán jelentős haderők állomásoznak. A dél-koreai hatóságok a DMZ közvetlen közelében korlátozzák, ill. tiltják egyes katonai területek megközelítését. Számos utazásszervező ajánl különböző tematikájú és árfekvésű túrákat a DMZ-hez (utazás előtt feltétlenül tájékozódjon a túrán történő részvétel szabályairól – úti okmányokra, fénykép/videó rögzítésére, öltözködésre/viselkedésre. vonatkozó szabályok, stb.).

A katonai objektumokról, bizonyos kormányzati épületekről (pl. a Kék Ház – elnöki palota) tilos bármilyen eszközzel fényképfelvételt készíteni (erre kihelyezett táblák is felhívják a figyelmet – a nem engedélyezett tartalmakat a hatóság képviselői eltávolítják, vagy elkobozzák).

Tüntetések, tömegdemonstrációk

Szöul központi részein és az ország egyéb nagyvárosaiban gyakran kerül sor kisebb-nagyobb politikai megmozdulásra, diák-, ill. szakszervezeti tüntetésekre. A tömegdemonstrációk javarészt békésen, megfelelő rendőri biztosítás mellett zajlanak, de a tömegrendezvények közelében érdemes kellő körültekintéssel lenni; az elmúlt években több alkalommal is sor került a tűntetők és a rendőrség közötti – olykor halálos kimenetelű – összecsapásokra.

A külföldiek részvételét a politikai demonstrációkon a dél-koreai törvények korlátozzák, ezért érdemes kerülni a nagyobb tömegrendezvények környékét. Kísérjék figyelemmel a sajtó híradásait és kövessék a helyi hatóságok tanácsait!  

Nemzeti védelmi gyakorlatok (rendkívüli helyzetekre történő felkészülés)

Dél-Koreában országszerte rendszeresen (évente nyolc alkalommal – január, február, július és december kivételével – minden hónap 15. napján) nemzeti védelmi gyakorlatokra kerül sor, ahol a hatóságok többféle krízishelyzeteket demonstrálnak (vegyifegyveres, és nukleáris támadást, terrorcselekményt stb.).  A gyakorlatok kezdetét szirénaszó jelzi, majd rövid időre (kb. 20-30 perc) leállítják a forgalmat, és egyeseket felkérnek arra, hogy vonuljanak a metróállomásokban, pincékben kijelölt óvóhelyekre. A külföldi látogatók számára nem kötelező a gyakorlatokon történő részvétel, ennek ellenére javasoljuk, hogy ismerkedjenek meg a vonatkozó előírásokkal, és kísérjék figyelemmel a hatóságok utasításait. A gyakorlat végét egy második szirénaszó jelzi.

A dél-koreai hatóságok által, okos telefonokra kifejlesztett angol nyelvű alkalmazás („Emergency Ready App”) segítségével önállóan is tájékozódhat a rendkívüli helyzetekre vonatkozó tanácsokról, az Önhöz közel eső óvóhelyek pontos elhelyezkedéséről, a különböző vészhelyzeti jelzésekről, egészségügyi létesítményekről.

A magyar állampolgárok életét, testi épségét külföldön közvetlenül fenyegető természeti katasztrófa, háborús cselekmények vagy fegyveres összeütközések esetén a konzuli szolgálat megteszi az adott körülmények között elvárható intézkedéseket az érintett magyar állampolgárok tájékoztatása, és a velük való folyamatos kapcsolattartás érdekében, és folyamatosan egyeztet az Európai Unió és a NATO tagállamaival, első sorban azok helyben működő diplomácia vagy konzuli képviseletei útján. Dél-Korea az utazásra nem javasolt térségek kockázati besorolása szempontjából továbbra is a biztonságos országok közé tartozik, de a térségben kialakult politikai feszültségek miatt kérjük, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot és kísérjék figyelemmel a helyi hatóságok tájékoztatását. Az alábbiakban további részletes tájékoztatást talál arról, hogy a Konzuli Szolgálat miben tud a bajba jutottak segítségére lenni: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/az-allampolgarok-konzuli-vedelme

Katonai hadgyakorlatok

A dél-koreai és amerikai fegyveres erők (valamint az ENSZ Parancsnokságon keresztül bekapcsolódó küldő államok egységei) a tavaszi (március-április) és nyári (augusztus-szeptember) időszakban, éves rendszerességgel nagyszabású katonai hadgyakorlatokat hajtanak végre, melyek többnyire heves reakciókat váltanak ki Phenjan részéről. A észak-koreai rezsim által végrehajtott provokációkat szintén rendszeresen dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok (stratégiai eszközöknek a Koreai-félszigethez vezénylése, éles lőgyakorlatk, stb.) követik.

Terrorfenyegetettség

A Koreai Köztársaság terrorfenyegetettség szempontjából alacsony kockázatú ország. A terrorriasztás négyfokozatú: 1) kék → 2) sárga → 3) narancssárga → 4) vörös. Dél-Korea jelenleg a legalacsonyabb (kék) kockázati besorolásban szerepel.

A két Korea közötti feszültség

A két Korea közötti változó intenzitású feszültség ellenére az országban a helyzet nyugodt, nem fenyeget nyílt katonai konfrontáció, egy esetleges konfliktus eszkalálódásának veszélye. A külföldiek beutazása és tartózkodása biztonságos. A két ország, ill. a Phenjan és Washington közötti kapcsolatok jellege miatt azonban a Korea-félsziget állandó feszültségforrást jelent; folyamatos a fokozott rendőri és katonai jelenlét. Javasoljuk az országba utazóknak, hogy rendszeresen kísérjék figyelemmel a biztonsági helyzet alakulását és kövessék a helyi hatóságok iránymutatásait.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A beutazástól még további 3 hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége: 

IGEN

A beutazástól még további 3 hónapig kell érvényesnek lennie. 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMMegjegyzés: 2012. január 1-től minden, az országba beutazó külföldi állampolgárról fénykép készül és ujjlenyomatmintát vesznek (ez alól csak a 17 év alattiak és diplomata útlevéllel utazók mentesülnek), ennek elutasítása esetén megtagadhatják a belépést. 2018. január 1-től az országba érkező külföldi utasok számára (egyelőre csak az Incheon nemzetközi repülőtéren) a korábban az útlevélbe helyezett pecsét helyett egy külön kis papírcédula („Entry confirmation”) igazolja a belépés napját (az igazolás tartalmazza még az utas nevét, útlevélszámát, az ország elhagyására előírt határidőt, a beutazás jogcímkódját, valamint egy QR-kódot). A papír hátoldalán található tájékoztató felhívja a beutazók figyelmét arra, hogy koreai tartózkodásuk idejére mindenki őrizze meg a saját igazolását; elvesztése esetén azonban nincs szükség az igazolás pótlására az ország elhagyásához.

Az országba belépő légiutasoknak érvényes útiokmányaik mellett rendelkezniük kell –az adott járat légiutaskísérői által kiosztott, majd kitöltött – bevándorlási (Arrival Card), vámkezelési (Customes Declaration) formanyomtatvánnyal, és – egyes, járványokkal sújtott országok esetében – egészségügyi kérdőívvel (Quarantine Questionnaire). További részletes tájékoztatás az incshoni nemzetközi repülőtér honlapján található: www.airport.kr/pa/en/d/2/1/2/index.jsp#none

A fenti információk tájékoztatás jellegűek, kérjük, hogy a ki-, és beutazás feltételeit illetően minden esetben tájékozódjon a Koreai Köztársaság Nagykövetségén: http://hun.mofa.go.kr/english/eu/hun/main/index.jsp 

Koreába érkezését követően a tartózkodás feltételeiről (pl. a tartózkodási engedély meghosszabbításáról, vagy a tartózkodási jogcím megváltoztatásának lehetőségeiről) a bevándorlási hivatal telefonközpontjának tárcsázásával kaphatnak angol/koreai nyelvű tájékoztatást (helyben a 1345-ös telefonszámon érhető el).

Az országból történő távozáskor a beutazáskor használt útlevelet kell bemutatni. Erre különösen azoknak kell figyelnie, akik egynél több úti okmánnyal rendelkeznek (vagy időközben új útlevelet igényeltek). Amennyiben valaki a beutazáskor használt útlevéltől eltérő okmányt mutat fel a kilépésnél, a hatóságok megtagadhatják a kilépést. Amennyiben új útlevelét beutazását követően állították ki, azt az új okmánnyal történő kiutazás előtt regisztrálnia kell a Bevándorlási Hivatalnál (További tájékoztatást az alábbi linken található: www.hikorea.go.kr). 

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):  

Ha egy kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk a szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni.  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges (90) napot meg nem haladó, turista célú tartózkodás céljából, feltéve, ha a beutazás célja nem jövedelemszerző tevékenység folytatása.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése minden esetben szükséges, ha a beutazás célja jövedelemszerző tevékenység, illetve ha a beutazás időtartama több mint 90 nap.

A munkavállalás előfeltétele a munkavállalói vízum, amely a dél-koreai nagykövetségen igényelhető. A beutazáshoz, tartózkodáshoz szükséges feltételekről a www.hikorea.go.kr és a http://english.molab.go.kr oldalakon is tájékozódhatnak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy bár magyar állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Dél-Koreában, státuszváltásra nincs lehetőség. Tehát, ha valaki pl. turistaként utazott be az országba, de munkát szeretne vállalni, és a helyi bevándorlási hivatalban kérelmet ad be, munkavállalói vízuma felvételéhez el kell hagynia az országot.  

További információért kérjük, tájékozódjon  a Koreai Köztársaság Nagykövetségének (Budapest) holnapján: http://hun.mofa.go.kr/english/eu/hun/main/index.jsp.

A vízumkérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat a www.immigration.go.kr/indeximmeng.html honlapon találja.

A 2013 áprilisában aláírt koreai-magyar Working Holiday megállapodás egyedi lehetőséget kínál arra, hogy a magyar fiatalok alaposabban megismerkedjenek a koreai nyelvvel és kultúrával. A programnak köszönhetően a két ország 18 és 30 év közötti korosztályba tartozó állampolgárai összesen 1 évig tartózkodhatnak a másik állam területén, ahol szabadidős és művelődési tevékenységet folytathatnak, utazhatnak, nyelvet tanulhatnak és ideiglenesen munkát is vállalhatnak. A programban való részvételhez Working Holiday vízumot szükséges igényelni, amit a jelentkezők a Koreai Köztársaság Nagykövetségén (Budapesten) tehetnek meg (a részletek felől a nagykövetségen érdeklődhetnek).

Észak-Koreába történő beutazás:

Dél-Koreából jelenleg nem lehetséges közvetlenül Észak-Koreába utazni (ez csupán harmadik országok – Kína, Oroszország – érintésével lehetséges). Az Észak-Koreába történő beutazás feltételeiről a Konzuli Szolgálat alábbi honlapján tájékozódhat: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?kndk-eszak-korea. A konzuli segítség nyújtása Észak-Koreában rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy Észak-Koreában szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot  az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével.

Házi kedvencek beutazása

Forduljon állatorvosához!

Animal and Plant Quarantine Agency:
www.qia.go.kr/english/html/Animal_livestock/02AnimalLivestock_007-8.jsp

NÉBIH: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám:

A vámmentesen behozható termékek köréről, és azok engedélyezett mennyiségéről részleteiben a Koreai Vámhivatal (KSC) honlapján tájékozódhat: www.customs.go.kr.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információk az országról

Közúti közlekedéssel kapcsolatos információk 

Gépkocsival való közlekedés esetén - a hazainál jóval nagyobb forgalomra és a hazaitól eltérő közlekedési szokásokra való tekintettel - javasoljuk a fokozottabb körültekintést és elővigyázatosságot. A közlekedési táblák feliratai, közlekedési információk (pl. elterelések, lezárások) általában koreai nyelven vannak feltűntetve.

Rövidtávra utazók, turisták kétféleképpen bérelhetnek autót: 1) sofőrrel, vagy 2) magyar és nemzetközi jogosítvány felmutatásával. További részletekért javasoljuk, hogy keresse fel az alábbi weboldalt: www.koroad.or.kr/en_web/index.do

A fejlett országok közül Dél-Koreában az egyik legmagasabb az egy főre eső halálos közúti balesetek száma. Gyakori jelenség a gyorshajtás, piros lámpán történő áthajtás, és egyéb balesetveszélyes cselekedet (főleg buszok, taxik és motorkerékpárok esetében). A taxik hátsó ülésén gyakori, hogy nincs biztonsági öv. A gyalogátkelőhelyeknél gyakran piros jelzés esetén is áthajtanak a járművek, ezért érdemes különösen körültekintően közlekedni.

Javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódjanak a közúti közlekedés szabályairól (megengedett sebességhatár, alkoholfogyasztás, biztonsági öv használata, a magyartól eltérő közlekedési jelzőtáblák/fényjelzések, stb.), ami többek között a közlekedési hatóság (KoRoad) alábbi honlapján is megtehet: www.koroad.or.kr/en_web/index.do

Időeltolódás

Dél-Koreában nincs óraátállítás (nyári időszámítás), ezért időre-időre változik a két ország közötti időeltolódás (a nyári időszámítás idején +7, egyébként +8 óra az eltolódás).

Fizetés (külföldi) bankkártyával; pénzváltás

A bankkártyás fizetés lehetősége széleskörben elterjedt (ez alól kisebb települések kivételt jelenthetnek). Az ATM lefedettség szintén megfelelő, de külföldi bankkártyákkal nem mindig lehetséges a pénzfelvétel (a „Global ATM” felirattal ellátott bankautomaták általában külföldi bankkártyákat is elfogadnak a PIN-kód megadását követően). Utazás előtt mindenkinek érdemes konzultálnia saját pénzintézetével a kártyák elfogadottságát, ill. a kézpénzfelvételi lehetőségeket illetően.

A helyi fizetőeszköz a koreai won (KRW).

Talált tárgyak

A Szöuli Önkormányzat (SMG) működtet egy Lost&Found Centert, ahol a tömegközlekedési eszközökön elhagyott tárgyakat őrzik. Elérhetősége: www.seoul.go.kr/v2012/find.html?SSid=560_10 

Az egyes helyi rendőrkapitányságoknak szintén működik egy integrált Lost&Found Information honlapja, ahol az utcákon/köztereken talált és a körzeti rendőrkapitányságon leadott tárgyakat tartják számon. Elérhetősége: www.lost112.go.kr/manyLanguage.do?langType=en

Taxi-szövetség integrált weboldala (taxikban felejtett tárgyak lelőhelye). Elérhetősége: www.stj.or.kr/customer_03.html 

Tömegközlekedéssel kapcsolatos információk, telefonálás 

Az utazás, a tömegközlekedés – beleértve a vízi és légi közlekedést is – magas színvonalú, megbízható és jól szervezett. A fővárost nagysebességű vasút (KTX) köti össze az ország déli részének nagyvárosaival (Busan, Gwangju, Mokpo).

A főváros metróvonalain és a koreai vasúttársaság (a metróhoz csatlakozó) helyiérdekű vonalain minden fontosabb hely elérhető. A városi buszhálózat is fejlett, a járatok elég sűrűn közlekednek. A közlekedési eszközöket vagy készpénzért, vagy előre váltott chipkártyával lehet igénybe venni (a legismertebb a T-money kártya, de más elnevezésű is létezik). Ez utóbbi szolgál bérlet gyanánt is. A tarifa a megtett távolság függvényében változik. Több taxi társaság is versenyez az utasok kegyeiért. A borravaló ismeretlen fogalom.

A közlekedést a nagyvárosokban számos, okos telefonra készült, offline is működő alkalmazás segíti, pl. „Subway”, „Kakaobus”, „Naver map” -  ez utóbbi koreai nyelvű, de használata könnyen elsajátítható, és egyelőre sokkal használhatóbb, mint más – nem koreai – térképes alkalmazások. 

Szöul várostérkép (NAVER – koreai): http://maps.naver.com 
Szöuli metrótérkép: www.smrt.co.kr/program/cyberStation/main2.jsp?lang=e 
Szöuli busztérkép: http://bus.congnamul.com/SeoulRouteWebApp/view_english/map.jsp 

A külföldi mobiltelefonok használhatóságával kapcsolatban még elutazás előtt érdemes a szolgáltatónál tájékozódni. Régebbi, hagyományos GSM- készülékek nem működnek Koreában, viszont az otthon vásárolt, 3G-t is támogató telefonokat lehet használni. A reptéren (pl. az Incheon nemzetközi repülőtéren) lehetőség van helyi készülék bérlésére/beszerzésére (akár korlátlan internetelérhetőséggel is); a telefonbeszerzéshez mindenképpen vigye magával az útlevelét. Felhívjuk a figyelmét, hogy a külföldre irányuló hívások meglehetősen sokba kerülhetnek, ezért javasoljuk, hogy inkább használják az interneten elérhető csevegő alkalmazásokat (Skype, WhatsApp). Manapság szinte az összes dél-koreai szállodában biztosított az internet-hozzáférés. A repülőtéren szintén lehetőség van hordozható router (Wifi Egg, vagy pocket wifi) bérlésére; további részletekért javasoljuk, hogy keresse fel az alábbi honlapot.

Időjárás

Dél-Korea kontinentális éghajlatú, a négy évszak jellemző, hasonlóan hazánkhoz. A szibériai légáramlat következtében a tél (december-február) rendkívül hideg és száraz, a nyár (június-augusztus) pedig nedves és csapadékos, a Kelet-Ázsiai Monszun, az ún. „Changma” hatása miatt. Tájfunok az esős időszakban előfordulhatnak.

Kísérjék figyelemmel a kapcsolódó híradásokat, és a Koreai Meteorológiai Szolgálat weboldalán található tanácsokat: http://web.kma.go.kr/eng/index.jsp 

Felhívjuk a Koreába látogatók figyelmét, hogy a nyári monszun időszakában (július vége - augusztus eleje) nagy mennyiségű csapadék hullhat le. Ebben az időszakban kerüljék a hosszabb hegyi túrákat, és lehetőség szerint ne kempingezzenek, az erre kijelölt helyeken sem. 

Tájfunok

Június és szeptember között előfordulhatnak halálos áldozattal is járó tájfunok, heves esőzések, földcsuszamlások. Kísérjék figyelemmel a közelgő viharok mozgását és kövessék a helyi hatóságok tanácsait!

Ünnepnapok 

Hivatalos ünnepnapok -2018

2018. január 1. - Újév
2018. február 15-16. - Holdújév
2018. március 1. - A nemzeti függetlenség kivívásának ünnepe
2018. május 7. - Gyermeknap
2018. május 22. - Buddha születésének napja
2018. június 6. - Hősök emléknapja
2018. június 13. – Helyhatósági választások miatt elrendelt ünnepnap
2018. augusztus 15. - Felszabadulás napja
2018. szeptember 24-26. - Hálaadás ünnepe (’Chuseok’)
2018. október 3. - Államalapítás ünnepe 
2018. október 9. - Hangul (koreai írás) napja 
2018. december 25. – Karácsony

Különleges ünnepnapok

2018. május 1. - A munka ünnepe (a kormány által ajánlott ünnepnap)
2018. május 8. - Szülők napja
2018. július 17. - Alkotmány ünnepe

Hasznos telefonszámok

  • Rendőrség: 112
  • Tűzoltóság, mentők: 119
  • Általános tájékoztatás (külföldieknek): 00794
  • Korea Tourism Organization (KTO) Korea Travel Hotline: 1330 (angol tolmácsolás; szállásokkal kapcsolatos tájékoztatás, panaszbejelentés; turisztikai információk)
  • Sürgősségi egészségügyi központi: 1339
  • Immigration Contact Center: 1345
  • Ingyenes tolmácsolási szolgáltatás: 1588-5644 (1-es mellék: angol)
  • Gyermek eltűnésének bejelentése: 182

Sajtó

Dél-Koreában rengeteg nyomtatott és online sajtótermék, köztük több mint 100 országos és helyi napilap jelenik meg, de a dél-koreaiak ma már első sorban online forrásokból (főleg mobil telefonon), és televíziókból (sok esetben szintén mobiltelefonon) tájékozódnak (szinte kizárólag koreai nyelven). Az országban élő/tartózkodó (koreaiul nem beszélő) külföldiek első sorban az alábbi forrásokból tájékozódhatnak:

Rádió

American Forces Network (AFN Korea): FM 102.7 Mhz (Szöul), 88.1 Mhz (Busan)

TBS Radio: FM 101,3 Mhz (Szöul), 90,5 Mhz (Busan), 98,7 Mhz (Gwangju) 

Közegészség, egészségügyi helyzet

Aktuális

A madárinfluenza vírus egy rendkívül fertőző változatának (HPAI H5N6) terjedése

A hatóságok a fertőzés 2016. november 16-ai észlelése óta országszerte számos intézkedést rendeltek el a fertőzés további terjedésének megelőzése érdekében (pl. mozgáskorlátozás a fertőzéssel érintett területek környékén; figyelmeztetési szint emelése; fertőtlenítés, karantén; állati eredetű termékek megsemmisítése stb.). Az országban emberi megbetegedést egyelőre nem észleltek.

A fertőzéssel kapcsolatos fejleményekről az alábbi weboldalakon tájékozódhat:

A CDC honlapján koreai nyelven olvashat a fertőzés megelőzése érdekében javasolt teendőkről (www.cdc.go.kr/CDC/intro/CdcKrIntro0506.jsp?menuIds=HOME001-MNU1154-MNU0005-MNU2492&fid=7814&q_type=&q_value=&cid=71967&pageNum=).

Összefoglalóan:

1) Kerülendők a szárnyas farmok, vándormadarak költőhelyei,
2) Nem szabad elhullott madarak teteméhez nyúlni, 
3) Javallott a gyakori, alapos kézmosás,
4) Takarjuk el a szánkat, orrunkat tüsszentéskor, 
5) Tünetek észlelése esetén hívható telefonszám: 1339 (CDC)
6) Szárnyas húsok fogyasztás előtti megfelelő hőkezelése, 
7) Helyiségek rendszeres szellőztetése.

***

Általános tájékoztató

Az általános higiéniás körülmények megfelelőek. A városi vezetékes víz minősége elfogadható, bár több helyen fogyasztását nem ajánlják (a legtöbb háztartásban elterjedt a ballonos víz rendelése, vagy szűrők beszerelése).

Az egészségügyi ellátás magas színvonalú (a korházak a legmodernebb eszközökkel vannak felszerelve). Mivel az ellátás drága, az utazás előtt feltétlenül kössenek biztosítást. Az ellátásra szorulók számára nehézséget okozhat, hogy a korházi alkalmazottak esetenként hiányzó nyelvismerete. Az alábbi weboldalakon megtalálják a nemzetközi klinikákkal rendelkező szöuli és busani kórházak listáját.

Az országban tartózkodók az aktuális járványügyi helyzettel kapcsolatban (pl. a Zika-vírust érintő friss híreket illetően) az alábbi számon kérhetnek naprakész tájékoztatást, ill. jelezhetik, ha valamely fertőzés tüneteit észlelnék: 109 - KCDC (KOREA CENTER for DISEASE CONTROL and PREVENTION), MERS hotline: 043-719-7777. Tájékoztatjuk továbbá a Koreába utazni szándékozókat, hogy az Európai Unió egy külön honlapot http://ec.europa.eu/research/health/index.cfm?pg=area&areaname=zika indított, ahol folyamatosan friss információt találhatnak a Zika-vírussal kapcsolatban.

A tavaszi időszakban gyakran okoz problémát a szárazföld belseje felől érkező „sárga por/homok”. Magas porkoncentráció esetén lehetőség szerint ne tartózkodjanak sokat a szabadban, zárják az ablakokat és fogyasszanak sok folyadékot. Különösen fontos e tanácsok betartása az idősek és légzőszervi megbetegedéstől szenvedők számára. Kísérjék figyelemmel a kapcsolódó híradásokat, és a Koreai Meteorológiai Szolgálat weboldalán található tanácsokat: http://web.kma.go.kr/eng/index.jsp 

Tavasszal magasabb kullancsok által terjesztett betegségek kockázata.

Egyéb információ