Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szöulban nagykövetség és konzuli hivatal; tiszteletbeli konzulok (Andong-shi, Busan, Daejeon, Pohang)

Aktuális:

2021. 03. 25.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm. rendelettel, 2020. szeptember 1-től a Koreai Köztársaság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A Konzuli Szolgálat arra kéri az országba utazó magyar állampolgárokat, hogy a járvány terjedése miatt csak abban az esetben látogassanak Dél-Koreába, amennyiben halaszthatatlan teendőjük van az országban.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen

Az országba kivételes esetben be lehet utazni, ehhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni.

b. Kell teszt? Igen

Az elindulás időpontját megelőző maximum 72 órán belül kiadott, negatív PCR teszteredményt tanúsító orvosi igazolás bemutatása szükséges, minden 6 éves kor fölötti utas esetén. Az utasoknak beszálláskor be kell mutatni a negatív teszteredményt bizonyító igazolást, ennek hiányában megtagadják a beszállítást. A negatív teszteredményt igazoló dokumentumot kizárólag angol vagy koreai nyelven fogadják el. Harmadik nyelven készített dokumentumról (magyar nyelvű esetén is!) hitelesített angol vagy koreai nyelvű fordítás szükséges.

Beutazást követően, az utasokat a koreai járványügyi hatóság is kötelező PCR tesztnek veti alá.

c. Kell regisztrálni? Igen

Regisztrálni a kötelezően letöltendő telefonos applikáción keresztül és a reptéren kell érkezéskor.

d. Kell vízum a beutazáshoz? Igen

A beutazás vízumhoz kötött, mivel a Koreai Köztársaság átmenetileg felfüggesztette a két ország között fennálló vízummentességi megállapodás végrehajtását.

Minden beutazó kötelezően karanténba kerül, továbbá kötelező letölteniük egy mobiltelefonos applikációt, amelyen egészségi állapotukról jelentenek, valamint meg kell adniuk lakcímüket és telefonszámukat, melyen a Koreai Köztársaságban tartózkodásuk ideje alatt elérhetőek. A reptéren az idegenrendészek azonnal ellenőrzik, hogy az utas által megadott szám működik-e. Amennyiben nem működik, a belépést megtagadják. Ha az app-on keresztül továbbított információk két egymást követő napon a koronavírus tüneteinek megjelenésére utalnak, a járványügyi hatóság felveszi az utassal a kapcsolatot, a szükséges lépések megtétele érdekében. A reptér elhagyására tömegközlekedési eszközt használni tilos, erre a célra ún. COVID-taxi vehető igénybe, ennek díja kb. 80,-USD.

e. Karanténkötelezettség: Van

Dél-Korea minden beutazót, állampolgárságra és a tartózkodás hosszára tekintet nélkül 14 napos karantén alá helyez beutazását követően.  Azok, akik rendelkeznek bejelentett lakcímmel a Koreai Köztársaságban, a karantén idejét otthonukban tölthetik el, akik nem, azoknak egy erre kijelölt létesítményben kell azt eltölteniük, a saját költségükre (ez 2.100.000,-KRW-t, azaz kb. 550.000,-Ft-ot jelent). A karantén alóli felmentés lehetőségét a koreai nagykövetségek átmenetileg világszerte felfüggesztették. Az alól felmentést kizárólag házastárs vagy szülő temetésére történő beutazás esetén lehetséges kérelmezni.

*Figyelem! Azok az utazók, akik beutazás előtt karantén alóli felmentésben részesülnek, abban az esetben, ha a Koreai Köztársaságba érkezésükkor vagy azt követően koronavírussal fertőzött személlyel kerülnek közvetlen kapcsolatba, a korábban kiadott felmentés ellenére is kötelesek eleget tenni a járványügyi hatóság karantént elrendelő határozatában foglaltaknak. Azt az esetet is ideértve, ha a repülőjáraton, amellyel érkeznek, olyan személy utazik, akinek a beutazáskor végzett PCR tesztje pozitív eredménnyel zárul. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy ebben az esetben az országba érkezéstől, illetve a kontaktkutatás alapjául szolgáló időponttól számított 14. napig tart a karanténkötelezettség, melyet az illetékes önkormányzat járványügyért felelős szervezeti egysége által megjelölt szálláshelyek valamelyikén kell eltölteni. Kereskedelmi szálláshelyen, hotelben a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint nem szállásolható el olyan személy, aki karanténkötelezettség hatálya alatt áll. Az ily módon elrendelt karantén időtartama nem rövidíthető le, abban az esetben sem, ha az érintett a karantén időszak vége előtt negatív PCR teszteredményt nyújt be az elrendelő hatósághoz. Ezt az sem befolyásolja, ha eredetileg a karantén időszakánál rövidebb ideig tartózkodott volna az érintett az országban. A karantén befejező napján történő elhagyásának feltétele, a megelőző napon elvégzett, negatív eredménnyel zárult PCR teszt.

f. Üzleti célú beutazás

Az üzleti célú beutazók is vízummal léphetnek csak az országba, karanténkötelezettség alóli felmentést átmenetileg ők sem kaphatnak. A beutazási cél igazolása a koreai partnervállalat által kibocsátott meghívólevéllel lehetséges.

g. Tranzit:

Az Incheon Nemzetközi Repülőtéren lehetséges tranzitálni, ennek feltétele meglévő menetjegy a csatlakozó járatra, illetve az, hogy az utas 24 órán belül elhagyja a repteret. Felhívjuk a figyelmet azonban, hogy nem lehetséges tranzitálni a Gimpo Nemzetközi Repülőtérre érkezve és az Incheon Nemzetközi Repülőtérről indulva, illetve fordítva sem, mert a két reptér egymástól távol helyezkedik el, a közöttük történő utazáshoz be kell lépni a Koreai Köztársaság területére, mely már nem minősül tranzitnak, azaz az utasnak kötelező eleget tennie a 14 napos karanténkötelezettségnek.

h. Kiutazás Dél-Koreából:

2020. június 1-től azok a külföldiek, akik hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal tartózkodnak az országban, amennyiben vissza szeretnének térni az országba, ún. visszatérési engedélyt kell, hogy kérelmezzenek, mielőtt elhagyják a Koreai Köztársaságot. Emellett kötelező egy olyan, angol vagy koreai nyelvű orvosi igazolás bemutatása is belépéskor, amely igazolja, hogy az utas nem mutat a koronavírusra utaló tüneteket. Amennyiben bármelyik hiányzik, a koreai idegenrendészet a beléptetést megtagadja, az utast pedig a következő járattal visszaküldik a kiindulási helyére. 

A visszatérési engedély iránti kérelmet a koreai Bevándorlási Hivatal lakóhely szerint illetékes irodájában lehet benyújtani. Amennyiben ennek hiányában hagyja el az országot a külföldi állampolgár, úgy a hatályos jogszabálynak megfelelően az idegenrendészeti regisztrációja (Alien Registration) törlésre kerül. Ezt követően csak újonnan igényelt vízum birtokában van lehetőség a beutazásra.

i. Beutazás Magyarországra: 

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a SBvyuARCv6Mw0ZJNa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a PDcutWfREdJLDX9zw23EcjMka29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

A COVID-járvány idején követendő helyi szabályok, intézkedések:

A koreai kormány 2020. február 23-án felemelte a járványügyi készültségi szintet narancssárgáról vörösre, mely a legmagasabb szint. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok minden olyan intézkedést megtehetnek, amelyről azt gondolják, hogy a járvány terjedését akadályozhatja. Ilyen a gyülekezési jog korlátozása, az országba irányuló légiforgalom korlátozása és az oktatási intézmények bezárása. Az egész ország területén fokozott óvatosság és a higiénés, valamint járványügyi és közösségi távolságtartási szabályok maradéktalan betartása ajánlott. Szöulban és a várost körülvevő Gyeonggi-tartományban, illetve Incheon városban a járvány gyorsabb terjedése miatt bevezetett intézkedéseket szigorították a hatóságok. A közösségi távolságtartás szintjét 2-esre mérsékelték, amely ténylegesen az ötfokozatú skálán a harmadik legmagasabb fokozat. Az intézkedés egyelőre 2021. március 28-ig érvényes. Az ország többi részén 2021. február 15-től egységesen a közösségi távolságtartás 1,5-es szintje lépett életbe, szintén március 28-ig.

Dél-Koreában országszerte kötelező az arcot eltakaró maszk viselése minden létesítményben, tömegközlekedési eszközön, továbbá kötelező az arc utcán való elfedése is. A maszkviselési kötelezettséget megszegők bírságolhatók. A bírság összege 100.000,-KRW (kb. 25.000,-Ft).

A tömegközlekedés működése az egész országban zavartalan. Azonban számos légitársaság felfüggesztette, illetve ritkábban üzemelteti járatait Dél-Koreába. Amennyiben az utazás mellett dönt, előzetesen tájékozódjon annál a légitársaságnál, amellyel utazni kíván.

A Dél-Koreában kezelt, nem koreai állampolgárságú koronavírus fertőzöttek kötelesek kezelésük teljes költségét megtéríteni. A koreai hatóságok emiatt javasolják, hogy az országba utazók rendelkezzenek olyan biztosítással, amely fedezi a tesztelés, illetve a COVID-19 megbetegedés kezelésének teljes költségét. Amennyiben a vírusra utaló tünetek bármelyikét észleli saját magán, vagy utastársán, kérjük haladéktalanul tárcsázza a Koreai Köztársaságban elérhető +82-2-1339-es, vagy a +82-2-1345-ös járványügyi hívószámot és tegyen eleget az ott kapott utasításban foglaltaknak.

Egyidejűleg legyen kedves Konzuli Szolgálatunkat is értesíteni a kialakult helyzetről a UtSN4Z5liY29uc3VsYXRlLnNlbEBtZmEuZ292Lmh1 e-mail címen, vagy a +82-2-792-2105-ös telefonszámon.

A Koreai Köztársaságban fennálló járványügyi helyzetről a koreai járványügyi hatóság, a Korea Disease Control and Prevention Agency honlapján tájékozódhatnak: http://ncov.mohw.go.kr

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az ország közbiztonsága kiemelkedően jónak tekinthető. Külföldi állampolgár ellen ritkán követnek el bűncselekményeket. Ennek ellenére ajánlott az óvatosság; sötétedés után, amennyiben egyedül közlekednek, a taxi helyett válasszák a tömegközlekedést. Mindig figyeljenek oda személyes tárgyaik, úti okmányaik biztonságára.

A Koreai Nemzeti Rendőrségi ügynökség (KNPA) egy éjjel-nappal hívható telefonközpontot üzemeltet (Central Interpretation Centre), ahol (idegennyelveken beszélő tolmácsok) fogadják a külföldiek bűncselekményekkel kapcsolatos bejelentéseit (lásd.: hasznos telefonszámok: 112).

Okmányaik elvesztése/eltulajdonítása/megsemmisülése esetén a nagykövetség felkeresése előtt lehetőség szerint haladéktalanul tegyenek bejelentést az esetről a helyileg illetékes rendőrkapitányságon is.

Biztonsági szempontból kiemelt területek

A közbiztonság szempontjából nincsenek különösebben kockázatos területek, országrészek. A vidéki városok a fővároshoz hasonlóan biztonságosak.

A Koreai-félszigetet az 1950-53 között lezajlott (és továbbra is csak egy fegyverszüneti megállapodással lezárt) háború óta egy – a 38. szélességi fok közelében futó – kb. négy km széles határsáv (az ún. Demilitarized Zone, DMZ), és annak a tengerbe nyúló folytatása (Northern Limit Line, NLL) választja el (a határszakasz mindössze 30-40 km távolságra van a dél-koreai fővárostól). A DMZ mindkét oldalán jelentős haderők állomásoznak. A dél-koreai hatóságok a DMZ közvetlen közelében korlátozzák, ill. tiltják egyes katonai területek megközelítését. Számos utazásszervező ajánl különböző tematikájú és árfekvésű túrákat a DMZ-hez (utazás előtt feltétlenül tájékozódjon a túrán történő részvétel szabályairól – úti okmányokra, fénykép/videó rögzítésére, öltözködésre/viselkedésre. vonatkozó szabályok, stb.).

A katonai objektumokról, bizonyos kormányzati épületekről (pl. a Kék Ház – elnöki palota) tilos bármilyen eszközzel fényképfelvételt készíteni (erre kihelyezett táblák is felhívják a figyelmet – a nem engedélyezett tartalmakat a hatóság képviselői eltávolítják, vagy elkobozzák).

Tüntetések, tömegdemonstrációk

Szöul központi részein és az ország egyéb nagyvárosaiban gyakran kerül sor kisebb-nagyobb politikai megmozdulásra, diák-, ill. szakszervezeti tüntetésekre. A tömegdemonstrációk javarészt békésen, megfelelő rendőri biztosítás mellett zajlanak, de a tömegrendezvények közelében érdemes kellő körültekintéssel lenni; az elmúlt években több alkalommal is sor került a tűntetők és a rendőrség közötti – olykor halálos kimenetelű – összecsapásokra.

A külföldiek részvételét a politikai demonstrációkon a dél-koreai törvények korlátozzák, ezért érdemes kerülni a nagyobb tömegrendezvények környékét. Kísérjék figyelemmel a sajtó híradásait és kövessék a helyi hatóságok tanácsait!  

Nemzeti védelmi gyakorlatok (rendkívüli helyzetekre történő felkészülés)

Dél-Koreában országszerte rendszeresen (évente nyolc alkalommal – január, február, július és december kivételével – minden hónap 15. napján) nemzeti védelmi gyakorlatokra kerül sor, ahol a hatóságok többféle krízishelyzeteket demonstrálnak (vegyifegyveres, és nukleáris támadást, terrorcselekményt stb.).  A gyakorlatok kezdetét szirénaszó jelzi, majd rövid időre (kb. 20-30 perc) leállítják a forgalmat, és egyeseket felkérnek arra, hogy vonuljanak a metróállomásokban, pincékben kijelölt óvóhelyekre. A külföldi látogatók számára nem kötelező a gyakorlatokon történő részvétel, ennek ellenére javasoljuk, hogy ismerkedjenek meg a vonatkozó előírásokkal, és kísérjék figyelemmel a hatóságok utasításait. A gyakorlat végét egy második szirénaszó jelzi.

A dél-koreai hatóságok által, okos telefonokra kifejlesztett angol nyelvű alkalmazás („Emergency Ready App”) segítségével önállóan is tájékozódhat a rendkívüli helyzetekre vonatkozó tanácsokról, az Önhöz közel eső óvóhelyek pontos elhelyezkedéséről, a különböző vészhelyzeti jelzésekről, egészségügyi létesítményekről.

A magyar állampolgárok életét, testi épségét külföldön közvetlenül fenyegető természeti katasztrófa, háborús cselekmények vagy fegyveres összeütközések esetén a konzuli szolgálat megteszi az adott körülmények között elvárható intézkedéseket az érintett magyar állampolgárok tájékoztatása, és a velük való folyamatos kapcsolattartás érdekében, és folyamatosan egyeztet az Európai Unió és a NATO tagállamaival, első sorban azok helyben működő diplomácia vagy konzuli képviseletei útján. Dél-Korea az utazásra nem javasolt térségek kockázati besorolása szempontjából továbbra is a biztonságos országok közé tartozik, de a térségben kialakult politikai feszültségek miatt kérjük, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot és kísérjék figyelemmel a helyi hatóságok tájékoztatását. Az alábbiakban további részletes tájékoztatást talál arról, hogy a Konzuli Szolgálat miben tud a bajba jutottak segítségére lenni: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/az-allampolgarok-konzuli-vedelme

Katonai hadgyakorlatok

A dél-koreai és amerikai fegyveres erők (valamint az ENSZ Parancsnokságon keresztül bekapcsolódó küldő államok egységei) a tavaszi (március-április) és nyári (augusztus-szeptember) időszakban, éves rendszerességgel nagyszabású katonai hadgyakorlatokat hajtanak végre, melyek többnyire heves reakciókat váltanak ki Phenjan részéről. A észak-koreai rezsim által végrehajtott provokációkat szintén rendszeresen dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok (stratégiai eszközöknek a Koreai-félszigethez vezénylése, éles lőgyakorlatk, stb.) követik.

Terrorfenyegetettség

A Koreai Köztársaság terrorfenyegetettség szempontjából alacsony kockázatú ország. A terrorriasztás négyfokozatú: 1) kék → 2) sárga → 3) narancssárga → 4) vörös. Dél-Korea jelenleg a legalacsonyabb (kék) kockázati besorolásban szerepel.

A két Korea közötti feszültség

A két Korea közötti változó intenzitású feszültség ellenére az országban a helyzet nyugodt, nem fenyeget nyílt katonai konfrontáció, egy esetleges konfliktus eszkalálódásának veszélye. A külföldiek beutazása és tartózkodása biztonságos. A két ország, ill. a Phenjan és Washington közötti kapcsolatok jellege miatt azonban a Korea-félsziget állandó feszültségforrást jelent, és továbbra is fokozott rendőri és katonai jelenlétre lehet számítani, bár az elmúlt hónapokban – a pyeongchangi téli olimpia kapcsán– beindult magas szintű diplomáciai egyeztetések eredményeként bizonyos fokú enyhülés érzékelhető. Javasoljuk az országba utazóknak, hogy rendszeresen kísérjék figyelemmel a biztonsági helyzet alakulását és kövessék a helyi hatóságok iránymutatásait.

Természeti katasztrófák

Az országban, az elmúlt években több, személyi sérüléssel és anyagi károkkal járó földrengést is érzékeltek, melyeket számos kisebb-nagyobb utórezgés is követett. Mivel nem zárhatók ki további földmozgások, javasoljuk, hogy kísérjék figyelemmel a helyi hatóságok tájékoztatását. Az országba látogatóknak javasoljuk letölteni a dél-koreai hatóságok által okos telefonokra kifejlesztett angol nyelvű „Emergency Ready App” alkalmazást. Az esetleges újabb földrengésre való megfelelő felkészülés érdekében további hasznos tanácsokat kaphat ezen az oldalon.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A beutazástól még további 3 hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

A beutazástól még további 3 hónapig kell érvényesnek lennie. 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMMegjegyzés: 2012. január 1-től minden, az országba beutazó külföldi állampolgárról fénykép készül és ujjlenyomatmintát vesznek (ez alól csak a 17 év alattiak és diplomata útlevéllel utazók mentesülnek), ennek elutasítása esetén megtagadhatják a belépést. 2018. január 1-től az országba érkező külföldi utasok számára (egyelőre csak az Incheon nemzetközi repülőtéren) a korábban az útlevélbe helyezett pecsét helyett egy külön kis papírcédula („Entry confirmation”) igazolja a belépés napját (az igazolás tartalmazza még az utas nevét, útlevélszámát, az ország elhagyására előírt határidőt, a beutazás jogcímkódját, valamint egy QR-kódot). A papír hátoldalán található tájékoztató felhívja a beutazók figyelmét arra, hogy koreai tartózkodásuk idejére mindenki őrizze meg a saját igazolását; elvesztése esetén azonban nincs szükség az igazolás pótlására az ország elhagyásához.

Az országba belépő légiutasoknak érvényes útiokmányaik mellett rendelkezniük kell –az adott járat légiutaskísérői által kiosztott, majd kitöltött – bevándorlási (Arrival Card), vámkezelési (Customes Declaration) formanyomtatvánnyal, és – egyes, járványokkal sújtott országok esetében – egészségügyi kérdőívvel (Quarantine Questionnaire); utóbbi országokból érkező, vagy oda induló légiutasok továbbra is számíthatnak repülőtéri átvilágításra (pl. hőkamerák segítségével). A fertőző betegségek tüneteit produkálókat a dél-koreai egészségügyi hatóságok további teszteknek vethetik alá. További részletes tájékoztatás az incshoni nemzetközi repülőtér honlapján található: www.airport.kr/pa/en/d/2/1/2/index.jsp#none

A fenti információk tájékoztatás jellegűek, kérjük, hogy a ki-, és beutazás feltételeit illetően minden esetben tájékozódjon a Koreai Köztársaság Nagykövetségén: http://overseas.mofa.go.kr/hu-en/index.do 

Koreába érkezését követően a tartózkodás feltételeiről (pl. a tartózkodási engedély meghosszabbításáról, vagy a tartózkodási jogcím megváltoztatásának lehetőségeiről) a bevándorlási hivatal telefonközpontjának tárcsázásával kaphatnak angol/koreai nyelvű tájékoztatást (helyben a 1345-ös telefonszámon érhető el).

Az országból történő távozáskor a beutazáskor használt útlevelet kell bemutatni. Erre különösen azoknak kell figyelnie, akik egynél több úti okmánnyal rendelkeznek (vagy időközben új útlevelet igényeltek). Amennyiben valaki a beutazáskor használt útlevéltől eltérő okmányt mutat fel a kilépésnél, a hatóságok megtagadhatják a kilépést. Amennyiben új útlevelét beutazását követően állították ki, azt az új okmánnyal történő kiutazás előtt regisztrálnia kell a Bevándorlási Hivatalnál (További tájékoztatást az alábbi linken található: www.hikorea.go.kr). 

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):  

Ha egy kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk a szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni.  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

A COVID világjárvány kitörését megelőzően vízum beszerzése nem volt szükséges (90) napot meg nem haladó, turista célú tartózkodás céljából, feltéve, ha a beutazás célja nem jövedelemszerző tevékenység folytatása volt.

FIGYELEM! A Koreai Köztársaság 2020. április 13-tól egyoldalúan felmondta a két ország között érvényben lévő vízummentességi megállapodásban foglaltak végrehajtását.

Emiatt magyar állampolgárként csak vízum birtokában utazhatnak be a Koreai Köztársaságba. Vízumkérelmet a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének konzuli részlegén nyújthatnak be, ezzel kapcsolatban tájékoztatást is tőlük kérhetnek. Honlapjuk a http://overseas.mofa.go.kr/hu-en/wpge/m_9623/contents.do webhelyen érhető el.

Figyelem! A  Koreai Köztársaságban kötelező 14 napos karantén alóli felmentés lehetőségét 2021. február 25-ig felfüggesztették világszerte a koreai nagykövetségek. Az országban a beutazást követően kötelező 14 napos karantén alól felmentést kizárólag házastárs vagy szülő temetésén történő részvétel céljából lehet kérni.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

Vízum beszerzése  a fentieken kívül minden esetben szükséges, ha a beutazás célja jövedelemszerző tevékenység, illetve ha a beutazás időtartama több mint 90 nap.

A munkavállalás előfeltétele a munkavállalói vízum, amely a dél-koreai nagykövetségen igényelhető. A beutazáshoz, tartózkodáshoz szükséges feltételekről a www.hikorea.go.kr és a http://english.molab.go.kr oldalakon is tájékozódhatnak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy bár magyar állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Dél-Koreában, státuszváltásra nincs lehetőség. Tehát, ha valaki pl. turistaként utazott be az országba, de munkát szeretne vállalni, és a helyi bevándorlási hivatalban kérelmet ad be, munkavállalói vízuma felvételéhez el kell hagynia az országot.  

További információért kérjük, tájékozódjon  a Koreai Köztársaság Nagykövetségének (Budapest) holnapján: http://hun.mofa.go.kr/english/eu/hun/main/index.jsp.

A vízumkérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat a www.immigration.go.kr/indeximmeng.html honlapon találja.

A  Koreai Köztársaság budapesti Nagykövetségén 2020. február 24-ét követően nem kerül vízumbélyeg kiállításra a  vízumkérelmek benyújtói részére jóváhagyás esetén.

A koreai idegenrendészet a továbbiakban nem tartja szükségesnek a vízumbélyegnek a kérelmező útlevelében történő tényleges elhelyezését, mert a nemrég fejlesztésen átesett elektronikus vízumrendészeti nyilvántartásból könnyen hozzáférhetővé váltak ezek az adatok.

A nagykövetség a kérelmezőket a vízumukkal kapcsolatos információkról egy ún. ”Vízumkibocsátást megerősítő igazolás” formájában értesíti a www.visa.go.kr honlapon keresztül, ahonnan az igazolás a személyes adatok (útlevélszám, születési dátum, stb.) megadását követően nyomtatható ki. Erről a Nagykövetség honlapján hamarosan részletes információt is közzétesznek.

A szóban forgó igazolás tartalmazza a kérelmező személyes adatait, úgymint név, születési dátum, útlevélszám és a vízumra vonatkozó részletes információkat: kibocsátási szám, a tartózkodás jogcíme, engedélyezett napok száma, engedélyezett belépések száma, vízum érvényességi ideje és a kibocsátó hatóság neve. Mindezek a mintadokumentumon is láthatóak.

Mindenki, aki a Koreai Köztársaság területére érvényes vízummal szeretne belépni, köteles lesz a Vízumkibocsátást megerősítő igazolást felmutatni a koreai idegenrendészeti hatóságnak, az idegenrendészeti vizsgálat során.

Attól függetlenül, hogy vízumbélyeg nem kerül kibocsátásra, a kérelmező továbbra is köteles útlevelét benyújtani a dokumentumok ellenőrzése és személyazonosságának igazolása céljából.

A 2013 áprilisában aláírt koreai-magyar Working Holiday megállapodás egyedi lehetőséget kínál arra, hogy a magyar fiatalok alaposabban megismerkedjenek a koreai nyelvvel és kultúrával. A programnak köszönhetően a két ország 18 és 30 év közötti korosztályba tartozó állampolgárai összesen 1 évig tartózkodhatnak a másik állam területén, ahol szabadidős és művelődési tevékenységet folytathatnak, utazhatnak, nyelvet tanulhatnak és ideiglenesen munkát is vállalhatnak. A programban való részvételhez Working Holiday vízumot szükséges igényelni, amit a jelentkezők a Koreai Köztársaság Nagykövetségén (Budapesten) tehetnek meg (a részletek felől a nagykövetségen érdeklődhetnek).

Észak-Koreába történő beutazás:

Dél-Koreából jelenleg nem lehetséges közvetlenül Észak-Koreába utazni (ez csupán harmadik országok – Kína, Oroszország – érintésével lehetséges). Az Észak-Koreába történő beutazás feltételeiről a Konzuli Szolgálat alábbi honlapján tájékozódhat: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?kndk-eszak-korea. A konzuli segítség nyújtása Észak-Koreában rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy Észak-Koreában szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot  az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével.

Házi kedvencek beutazása

Forduljon állatorvosához!

Animal and Plant Quarantine Agency:
www.qia.go.kr/english/html/Animal_livestock/02AnimalLivestock_007-8.jsp

NÉBIH: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám:

A vámmentesen behozható termékek köréről, és azok engedélyezett mennyiségéről részleteiben a Koreai Vámhivatal (KSC) honlapján tájékozódhat: www.customs.go.kr.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információk az országról

Közúti közlekedéssel kapcsolatos információk 

Gépkocsival való közlekedés esetén - a hazainál jóval nagyobb forgalomra és a hazaitól eltérő közlekedési szokásokra való tekintettel - javasoljuk a fokozottabb körültekintést és elővigyázatosságot. A közlekedési táblák feliratai, közlekedési információk (pl. elterelések, lezárások) általában koreai nyelven vannak feltűntetve.

Rövidtávra utazók, turisták kétféleképpen bérelhetnek autót: 1) sofőrrel, vagy 2) magyar és nemzetközi jogosítvány felmutatásával. További részletekért javasoljuk, hogy keresse fel az alábbi weboldalt: www.koroad.or.kr/en_web/index.do

A fejlett országok közül Dél-Koreában az egyik legmagasabb az egy főre eső halálos közúti balesetek száma. Gyakori jelenség a gyorshajtás, piros lámpán történő áthajtás, és egyéb balesetveszélyes cselekedet (főleg buszok, taxik és motorkerékpárok esetében). A taxik hátsó ülésén gyakori, hogy nincs biztonsági öv. A gyalogátkelőhelyeknél gyakran piros jelzés esetén is áthajtanak a járművek, ezért érdemes különösen körültekintően közlekedni.

Javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódjanak a közúti közlekedés szabályairól (megengedett sebességhatár, alkoholfogyasztás, biztonsági öv használata, a magyartól eltérő közlekedési jelzőtáblák/fényjelzések, stb.), ami többek között a közlekedési hatóság (KoRoad) alábbi honlapján is megtehet: www.koroad.or.kr/en_web/index.do

Időeltolódás

Dél-Koreában nincs óraátállítás (nyári időszámítás), ezért időre-időre változik a két ország közötti időeltolódás (a nyári időszámítás idején +7, egyébként +8 óra az eltolódás).

Fizetés (külföldi) bankkártyával; pénzváltás

A bankkártyás fizetés lehetősége széleskörben elterjedt (ez alól kisebb települések kivételt jelenthetnek). Az ATM lefedettség szintén megfelelő, de külföldi bankkártyákkal nem mindig lehetséges a pénzfelvétel (a „Global ATM” felirattal ellátott bankautomaták általában külföldi bankkártyákat is elfogadnak a PIN-kód megadását követően). Utazás előtt mindenkinek érdemes konzultálnia saját pénzintézetével a kártyák elfogadottságát, ill. a kézpénzfelvételi lehetőségeket illetően.

A helyi fizetőeszköz a koreai won (KRW).

Talált tárgyak

A Szöuli Önkormányzat (SMG) működtet egy Lost&Found Centert, ahol a tömegközlekedési eszközökön elhagyott tárgyakat őrzik. Elérhetősége: www.seoul.go.kr/v2012/find.html?SSid=560_10 

Az egyes helyi rendőrkapitányságoknak szintén működik egy integrált Lost&Found Information honlapja, ahol az utcákon/köztereken talált és a körzeti rendőrkapitányságon leadott tárgyakat tartják számon. Elérhetősége: www.lost112.go.kr/manyLanguage.do?langType=en

Taxi-szövetség integrált weboldala (taxikban felejtett tárgyak lelőhelye). Elérhetősége: www.stj.or.kr/customer_03.html 

Tömegközlekedéssel kapcsolatos információk, telefonálás 

Az utazás, a tömegközlekedés – beleértve a vízi és légi közlekedést is – magas színvonalú, megbízható és jól szervezett. A fővárost nagysebességű vasút (KTX) köti össze az ország déli részének nagyvárosaival (Busan, Gwangju, Mokpo).

A főváros metróvonalain és a koreai vasúttársaság (a metróhoz csatlakozó) helyiérdekű vonalain minden fontosabb hely elérhető. A városi buszhálózat is fejlett, a járatok elég sűrűn közlekednek. A közlekedési eszközöket vagy készpénzért, vagy előre váltott chipkártyával lehet igénybe venni (a legismertebb a T-money kártya, de más elnevezésű is létezik). Ez utóbbi szolgál bérlet gyanánt is. A tarifa a megtett távolság függvényében változik. Több taxi társaság is versenyez az utasok kegyeiért. A borravaló ismeretlen fogalom.

A közlekedést a nagyvárosokban számos, okos telefonra készült, offline is működő alkalmazás segíti, pl. „Subway”, „Kakaobus”, „Naver map” -  ez utóbbi koreai nyelvű, de használata könnyen elsajátítható, és egyelőre sokkal használhatóbb, mint más – nem koreai – térképes alkalmazások. 

Szöul várostérkép (NAVER – koreai): http://maps.naver.com 
Szöuli metrótérkép: www.smrt.co.kr/program/cyberStation/main2.jsp?lang=e 
Szöuli busztérkép: http://bus.congnamul.com/SeoulRouteWebApp/view_english/map.jsp 

A külföldi mobiltelefonok használhatóságával kapcsolatban még elutazás előtt érdemes a szolgáltatónál tájékozódni. Régebbi, hagyományos GSM- készülékek nem működnek Koreában, viszont az otthon vásárolt, 3G-t is támogató telefonokat lehet használni. A reptéren (pl. az Incheon nemzetközi repülőtéren) lehetőség van helyi készülék bérlésére/beszerzésére (akár korlátlan internetelérhetőséggel is); a telefonbeszerzéshez mindenképpen vigye magával az útlevelét. Felhívjuk a figyelmét, hogy a külföldre irányuló hívások meglehetősen sokba kerülhetnek, ezért javasoljuk, hogy inkább használják az interneten elérhető csevegő alkalmazásokat (Skype, WhatsApp). Manapság szinte az összes dél-koreai szállodában biztosított az internet-hozzáférés. A repülőtéren szintén lehetőség van hordozható router (Wifi Egg, vagy pocket wifi) bérlésére; további részletekért javasoljuk, hogy keresse fel az alábbi honlapot.

Időjárás

Dél-Korea kontinentális éghajlatú, a négy évszak jellemző, hasonlóan hazánkhoz. A szibériai légáramlat következtében a tél (december-február) rendkívül hideg és száraz, a nyár (június-augusztus) pedig nedves és csapadékos, a Kelet-Ázsiai Monszun, az ún. „Changma” hatása miatt. Tájfunok az esős időszakban előfordulhatnak.

Kísérjék figyelemmel a kapcsolódó híradásokat, és a Koreai Meteorológiai Szolgálat weboldalán található tanácsokat: http://web.kma.go.kr/eng/index.jsp 

Felhívjuk a Koreába látogatók figyelmét, hogy a nyári monszun időszakában (július vége - augusztus eleje) nagy mennyiségű csapadék hullhat le. Ebben az időszakban kerüljék a hosszabb hegyi túrákat, és lehetőség szerint ne kempingezzenek, az erre kijelölt helyeken sem. 

Tájfunok

Június és szeptember között előfordulhatnak halálos áldozattal is járó tájfunok, heves esőzések, földcsuszamlások. Kísérjék figyelemmel a közelgő viharok mozgását és kövessék a helyi hatóságok tanácsait!

Emergency Ready App

Dél-Koreában fejlesztettek egy olyan applikációt, amely angol nyelven figyelmezteti az alkalmazást használókat a lehetséges veszélyforrásokra az országban tartózkodás alatt. Az applikáció használói üzenetben értesülnek pl. a tájfunok, tűzesetek, nagyobb balesetek, szélsőséges időjárási körülmények bekövetkeztéről, illetve kialakulásáról. Az applikáció neve Emergency Ready App, és a Google Play Áruházban érhető el. 

Ünnepnapok 

Hivatalos ünnepnapok - 2021

2021. január 1. - Újév
2021. február 11-13. - Holdújév
2021. március 1. - A nemzeti függetlenség kivívásának ünnepe
2020. május 5. – Gyermeknap
2021. május 19. - Buddha születésének napja
2021. június 6. - Hősök emléknapja
2021. augusztus 15. - Felszabadulás napja
2021. szeptember 20-22. - Hálaadás ünnepe (’Chuseok’)
2021. október 3. - Államalapítás ünnepe
2021. október 9. - Hangul (koreai írás) napja
2021. december 25. - Karácsony

Hasznos telefonszámok

  • Rendőrség: 112
  • Tűzoltóság, mentők: 119
  • Általános tájékoztatás (külföldieknek): 00794
  • Korea Tourism Organization (KTO) Korea Travel Hotline: 1330 (angol tolmácsolás; szállásokkal kapcsolatos tájékoztatás, panaszbejelentés; turisztikai információk)
  • Sürgősségi egészségügyi központi: 1339
  • Immigration Contact Center: 1345
  • Ingyenes tolmácsolási szolgáltatás: 1588-5644 (1-es mellék: angol)
  • Gyermek eltűnésének bejelentése: 182

Sajtó

Dél-Koreában rengeteg nyomtatott és online sajtótermék, köztük több mint 100 országos és helyi napilap jelenik meg, de a dél-koreaiak ma már első sorban online forrásokból (főleg mobil telefonon), és televíziókból (sok esetben szintén mobiltelefonon) tájékozódnak (szinte kizárólag koreai nyelven). Az országban élő/tartózkodó (koreaiul nem beszélő) külföldiek első sorban az alábbi forrásokból tájékozódhatnak:

Rádió

American Forces Network (AFN Korea): FM 102.7 Mhz (Szöul), 88.1 Mhz (Busan)

TBS Radio: FM 101,3 Mhz (Szöul), 90,5 Mhz (Busan), 98,7 Mhz (Gwangju) 

Közegészség, egészségügyi helyzet

A levegőben található szállópor és finompor koncentrációjának drasztikus emelkedése tapasztalható az elmúlt években Szöulban és a Koreai Köztársaság egyéb területein egyaránt.

A Greenpeace szerint Dél-Korea második azon a listán, amelyet az OECD tagországokról készítettek a levegőben található ultrafinom por koncentrációval összefüggésben.

Ennek oka a Kína felől érkező légtömegekben keresendő, mivel a kínai iparterületek felől, széliránytól függően nagy mennyiségű szmog érkezik a Koreai-félsziget fölé.

A levegő rossz minőségéhez továbbá hozzájárul a hazai járművek használatából eredő légszennyezés is.

A levegőben található nagy mennyiségű szálló por és finom por hosszútávon légzőszervi megbetegedést, szív-, és érrendszeri problémákat, valamint tüdőrákot okozhat.

Éppen ezért a koreai egészségügyi hatóság ajánlása szerint, azokban az időszakokban, amikor a levegőben található szálló por és finom por mennyisége eléri, vagy meghaladja az egészségügyi határértéket, maszk viselése ajánlott. Az aktuális értékekről telefonos applikációk (pl. AirVisual) alapján tájékozódhatunk, illetve a Namsan torony is támpontot adhat, amelynek színe tükrözi a levegő minőségét (kék-kiváló, zöld-jó, sárga-gyenge, piros-rossz).

A maszkokat bármely boltban beszerezhetjük. A koreai egészségügyi hatóság által bevizsgált fajtákon a KF jelzés látható. A jelzéshez társuló számok pedig azt jelentik, hogy a szálló por hány százalékát képes kiszűrni a maszk. Gyermekek, idősek és arra érzékeny felnőttek számára a KF80-as minősítésnél magasabb számú maszk viselése azért nem ajánlott, mert azokban a lélegzés is jóval nehezebb, illetve a maszk által visszatartott széndioxid mennyisége is magasabb. Amennyiben a maszk viselése során hányingert, fejfájást tapasztalna, annak viselését tanácsos felfüggeszteni.

Madárinfluenza vírus

A madárinfluenza egyes típusai időről-időre jelen vannak az országban, azonban emberi megbetegedést egyelőre nem észleltek.

A fertőzéssel kapcsolatosan az alábbi weboldalakon tájékozódhat:

Óvintézkedések összefoglalóan:

1) Kerülendők a szárnyas farmok, vándormadarak költőhelyei,
2) Nem szabad elhullott madarak teteméhez nyúlni, 
3) Javallott a gyakori, alapos kézmosás,
4) Takarjuk el a szánkat, orrunkat tüsszentéskor, 
5) Tünetek észlelése esetén hívható telefonszám: 1339 (KCDA)
6) Szárnyas húsok fogyasztás előtti megfelelő hőkezelése, 
7) Helyiségek rendszeres szellőztetése.

***

Általános tájékoztató

Az általános higiéniás körülmények megfelelőek. A városi vezetékes víz minősége elfogadható, bár több helyen fogyasztását nem ajánlják (a legtöbb háztartásban elterjedt a ballonos víz rendelése, vagy szűrők beszerelése).

Az egészségügyi ellátás magas színvonalú (a kórházak a legmodernebb eszközökkel vannak felszerelve). Mivel az ellátás drága, az utazás előtt feltétlenül kössenek biztosítást. Az ellátásra szorulók számára nehézséget okozhat, hogy a kórházi alkalmazottak esetenként hiányzó nyelvismerete. Az alábbi weboldalakon megtalálják a nemzetközi klinikákkal rendelkező szöuli és busani kórházak listáját.

Az országban tartózkodók az aktuális járványügyi helyzettel az alábbi számon kérhetnek naprakész tájékoztatást, illetve jelezhetik, ha valamely fertőzés tüneteit észlelnék: 1339 - KCDA (Korea Disease Control and Prevention Agency). 

A tavaszi időszakban gyakran okoz problémát a szárazföld belseje felől érkező „sárga por/homok”. Magas porkoncentráció esetén lehetőség szerint ne tartózkodjanak sokat a szabadban, zárják az ablakokat és fogyasszanak sok folyadékot. Különösen fontos e tanácsok betartása az idősek és légzőszervi megbetegedéstől szenvedők számára. Kísérjék figyelemmel a kapcsolódó híradásokat, és a Koreai Meteorológiai Szolgálat weboldalán található tanácsokat: http://web.kma.go.kr/eng/index.jsp 

Tavasszal magasabb a kullancsok által terjesztett betegségek kockázata.

Egyéb információ