Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Kuvaitban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2020. 10. 04.
Kuvait Állam 2020. augusztus 1-én korlátozottan megnyitotta repülőterét. Tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok beutazhatnak Kuvaitba. A vízumkiadás szünetel. A következő országokból a beutazás továbbra is fel van függesztve: Argentína, Franciaország, Jemen, Afganisztán, India, Irán, Kína, Brazília, Kolumbia, Örményország, Banglades, Fülöp-szigetek, Szíria, Spanyolország, Szingapúr, Bosznia-Hercegovina, Sri-Lanka, Nepál, Irak, Mexikó, Indonézia, Chile, Pakisztán, Egyiptom, Libanon, Hong Kong, Olaszország, Észak-Macedónia, Moldova, Panama, Peru, Szerbia, Montenegró, Dominikai Köztársaság és Koszovó. Az érkező utasokra vonatkozó szabályok:

  • Az országba történő megérkezés előtt le kell tölteni a „Kuwait Musafir” applikációt és az ott szereplő utazással és egészséggel kapcsolatos kérdésekre meg kell adni a válaszokat. Ezt a határon történő belépés feltétele.
  • Kötelező letölteni a „Shlonik” telefonos applikációt, valamint folyamatos elérhetőséget biztosítani.
  • A beutazóknak rendelkezniük kell érkezés előtt 96 óránál nem régebben kiállított negatív  PCR teszttel (angol nyelven kiállított). A tesztet a származási ország által elismert laboratóriumban kell készíteni.
  • Beutazók részére házi karantén elrendelése, indokolt esetben intézményi karantén 14 napra. A karanténszabályok megszegése súlyosságtól függően 50.000 KWD-ig terjedő pénzbírságot, börtönt és/vagy kitoloncolást vonnak maguk után.  

Kérjük, amennyiben az utazási korlátozás miatt segítségre van szüksége, vagy haza kíván utazni, keresse nagykövetségünket a hzttMSmzxRSrt5GmlmObWlzc2lvbi5rd2lAbWZhLmdvdi5odQ== email címen.

Maszk viselése közterületen kötelező, ennek elmulasztása pénzbüntetéssel jár. Az üzletek és bevásárlóközpontok 10:00-22:00 nyitva vannak, de tekintettel a továbbra is magas esetszámra, javasoljuk, hogy csak a legszükségesebb esetben menjenek ezekre a helyekre.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A térségben történt események hatására megnőtt a feszültség a régióban. Kuvait ugyan nem érintett a konfliktusban, de az itt állomásozó amerikai alakulatok célpontjai lehetnek megtorló akcióknak. Kérjük, tanúsítsanak fokozott éberséget, tájékozódjanak a legfrissebb hírekről, lehetőség szerint kerüljék a tömegrendezvényeket, valamint az Amerikai Egyesült Államok által használt diplomáciai és katonai létesítményeket. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmüket a konzuli védelemre való regisztráció fontosságára.

Kuvait közbiztonságot tekintve általában biztonságosnak mondható. Esetenként itt is veszélyként jelentkeznek a gépkocsi-feltörési, illetve a bankkártya-eltulajdonítási kísérletek. Javasoljuk, hogy a város egyes, szegényebb bevándorlói tömegek által sűrűn lakott külső kerületeinek (pl. Jleeb Al-Shuyoukh, Farwaniya) felkeresése esetén a látogatók fokozottan figyeljenek értékeikre, különösen az esti órákban. Kuvaitban a rajtaütésszerű rendőri ellenőrzések mindennaposak, ezért tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek a személyazonosító igazolványt (ID Card), a látogatóknak pedig a vízumpapír, illetve az útlevél adatoldala másolatát ajánlatos maguknál tartaniuk.

Kuvait halálbüntetéssel szankcionálja a kábítószer-csempészetet, s rendkívül szigorúan szankcionálja az alkohol, illetve a pornográf termékek behozatalának / országon belüli forgalmazásának kísérletét is. (A kábítószer-kereskedelemben az ország egyébként nem számít jellemző nemzetközi tranzit-útvonalnak.) 

Felhívjuk tisztelt honfitársaink figyelmét, hogy Ramadán böjti hónap alatt nyilvánosan való evés-ivás, dohányzás 100 KWD-ig terjedő pénzbüntetéssel illetve akár 1 hónapos szabadságvesztéssel jár. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kuvaitból történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekekre nem vonatkoznak külön szabályok, a reptérre érkező légitársaság egyéni szabályain kívül a kuvaiti hatóságok nem ellenőrzik a szülők és a gyermek családi kapcsolatát.

Vízum:

Javasoljuk, hogy kuvaiti utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak az aktuális beutazási feltételekről Kuvait Állam Budapesti Nagykövetségén. Amennyiben szükséges, kérelmezzék, és vegyék fel a beutazó vízumot Kuvait Állam Budapesti Nagykövetségén.

1122 Budapest, Székács u. 16.
Tel: 06-1-202-3335, 06-1-489-4300
Fax: 06-1-202-3387
E-mail: gfIZXzHhpf7DJZAzxZa3V3YWl0LmVtYkBrdXdhaXRlbWJhc3N5Lmh1

A Kuvait Államba érkező magyar állampolgárok, az egyszeri beutazásra és 30 napi tartózkodásra jogosító, 30 napig érvényes beutazó turista (látogató) és üzleti vízumaikat a kuvaiti nemzetközi repülőtéren vehetik fel. A lehetőség kizárólag a belépéstől számított legalább hat hónapos érvényességű magyar magánútlevéllel vehető igénybe!

Lehetőség van a rövid távú vízum elektronikus úton is igényelni, a vízumdíjat ebben az esetben érkezéskor a reptéren kell kifizetni.  Az igényléshez kérjük alaposan tanulmányozzák a kuvaiti belügyminisztérium honlapját és szükség esetén tájékozódjanak Kuvait budapesti nagykövetségén https://evisa.moi.gov.kw/evisa/home_e.do

A reptéren felvehető vízum esetében a beutazóknak a visszaútra szóló érvényes repülőjeggyel kell rendelkezniük, amelynek meglétét a határellenőrök szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik. 

Felhívjuk tisztelt honfitársaink figyelmét, hogy beutazás előtt gondoskodjanak a tervezett tartózkodás idejére szóló utasbiztosításról, mivel a belépést emiatt megtagadhatják a hatóságok.

Tranzitálás esetén, ha az 24 óránál hosszabb intervallumú, vagy 24 óránál rövidebb és el kívánják hagyni a repteret, abban az esetben tranzit vízumra lesz szükség. Ez ugyanolyan formában igényelhető, mint a beutazó turista vízum. Érvényessége legfeljebb 7 nap.

Körültekintően kell eljárni abban az esetben, ha valaki Izrael után kívánja felkeresni Kuvaitot. Ha ez a tény a kuvaiti hatóságok tudomására jut, a beléptetést is megtagadják – még akkor is, ha az érintettek érvényes beutazási engedéllyel rendelkeznek. Ha az útlevélben esetleg nincs is nyoma az izraeli beutazásnak (mert a vízumot pl. külön lapon adták ki), a gépkocsi papírjain, stb. levő bejegyzés vagy más "árulkodó jel" hasonlóképp kockázatos lehet.

Munkavállalás, családegyesítés célú vízumkérelem benyújtásában Kuvait Budapesti Nagykövetsége illetékes. 

Felhívjuk a tisztelt honfitársaink figyelmét, hogy amennyiben családi tartózkodási engedély igénylését tervezik, a gyermekek esetében azt csak az apa kérelmezheti. Egyedülálló anyák gyermekei részére nem adnak kuvaiti tartózkodási engedélyt.

Vám:

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>  

További hasznos információ az országról: 

Pénznem: Kuvaiti dínár (KWD) 

Időjárás: A térségben két évszakról beszélhetünk, a nyár áprilistól novemberig, a tél novembertől áprilisig tart, egy-két hetes, esetenként néhány napos átmenettel, amit nemigen nevezhetünk tavasznak és ősznek. Nyáron napközben átlagosan 45-50C° fok meleg van, gyakran magas páratartalom mellett, míg a téli időszakban nappal általában 20-25C° fok körül alakul a hőmérséklet. A nyári hónapokat utazásra mindenképpen kerülendőnek tartjuk, mivel napközben a hőség európai ember számára szinte elviselhetetlen. A kevésbé meleg hónapokban is javasoljuk sok folyadék (s mellette esetleg só- és vitamintabletták) fogyasztását. 

Biztosítás: általánosságban elmondható, hogy az állami kórházakban térítési díj ellenében a sürgősségi eseteket ellátják. Az állami ellátórendszerben a Magyarországon kötött biztosítást nem ismerik el, az ellátás igénybevételekor térítési díjat kell fizetni (kb 10 KWD). Magánkórházakban történő ellátást az európai biztosítók fedezhetik, erről a biztosítás megkötésekor a biztosítótársaságnál érdemes érdeklődni. 

Közlekedés: Kuvait bár kiemelkedően jó közlekedési infrastruktúrával rendelkezik, az igen gyenge közlekedési morál, a gépjárművezető-oktatás kifogásolható színvonala és további okok miatt azonban a világ kirívóan balesetveszélyes országai közé tartozik. A fentiekre való tekintettel az országban rövid ideig tartózkodó magyar állampolgárok számára nem javasoljuk, hogy Kuvaitban gépkocsit vezessenek. Az országnak egyébként nincs vasúthálózata, s vízi közlekedésről sem beszélhetünk.

Kuvait részese az 1968-ban Bécsben kötött nemzetközi Közúti Közlekedési Egyezménynek. Ennek helyi gyakorlata a turista vagy egyéb rövid idejű tartózkodáson lévő személyek esetében elismeri a magyar jogosítvány meglétét. Érdemes emellett kiváltani a nemzetközi jogosítványt is. 

A tartózkodási engedéllyel rendelkezők csak kuvaiti vezetői engedély birtokában vezethetnek. A kuvaiti jogosítvány megszerzése szigorú feltételekhez, adott esetben vizsgához kötött, magyar állampolgár eziránti kérelmével kapcsolatban a kuvaiti magyar Nagykövetség eljárni nem tud. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése teljesen eltér az Európában megszokottaktól. Az ügyek intézéséhez lehetőség szerint kérjünk helyi segítséget.

Vallási és viselkedési kultúra: A kuvaiti társadalom alapvetően konzervatív, ezért ajánlatos figyelemmel lenni a vallási érzületből származó érzékenységre, így a magyar utazóknak illik figyelmet fordítaniuk a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Ezen kívül rendkívül körültekintőnek kell lenni a Ramadán böjti hónap során, amikor napközben közterületeken tilos enni, inni, és dohányozni. Fürdőruha, bikini használata ugyan elfogadott a kevésbé látogatott tengerpartok, illetve szállodai úszómedencék esetében, de minden egyéb helyszínen póló és lábakat takaró nadrág, vagy háromnegyedes szoknya viselete kívánatos. Szintén figyelemmel kell eljárni a bazár, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb, külföldiek által is előnyben részesített bevásárlóközpontokban elfogadott a "lazább", európai öltözet viselete. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Kuvait közegészségügyi helyzete jó, az egészségügyi ellátás színvonala megfelelő, az országban járványhelyzet kialakulásától nem kell tartani.

További tudnivalók az országról (lásd a nagykövetség honlapján)

  • munkavállalási feltételek 
  • vám