Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Aktuális:

2021. 11. 18.

 A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések okán nem lehet beutazni Laoszba:

a. Be lehet utazni az országba? Nem.

A turista és látogató célú vízumok kiadása 2020. április 1-től meghatározatlan ideig szünetel. Az egyes relációkban kötött korábbi vízummentességi megállapodásokat, - beleértve a diplomata- és szolgálati útlevelekre vonatkozó megállapodásokat is -, a laoszi kormány felfüggesztette. A laoszi helyi, kishatárforgalmi és nemzetközi határátkelőhelyek  2020. április 1-től folyamatosan lezártak. Menetrend szerinti kereskedelmi légi járatok nem közlekednek; azokkal az országba nem lehet beutazni, az országot nem lehet elhagyni, az országban nem lehet tranzitálni.

b. Kell teszt? Igen.

A Kormány Válságbizottsága által kivételes jelleggel és egyedi elbírálás alapján engedélyezett, külföldről érkező laoszi és külföldi állampolgárok belépésekor a laoszi hatóságok mérik a belépők testhőmérsékletét; az utazás megkezdésétől számított 72 óránál nem régebbi, angol nyelven kiállított, hatósági, negatív eredményű PCR-típusú koronavírus tesztet követelnek meg. Beutazó kiskorú gyermekek esetében 4 éves kortól kérnek tesztet. A teszt meglétét a légitársaság és a laoszi bevándorlási hatóságok is ellenőrzik. Egészségügyi biztosítást az országba történő belépéskor két hetes időtartamra szükséges kötni. Ára kb. 100 USD. 

c. Kell regisztrálni? Igen.

A kivételesen engedélyezett belépőknek a belépéskor a laoszi utazást megelőző 14 napos utazási történetükről formanyomtatványon kell nyilatkozniuk.  A belépést követő 48 órán belül laoszi koronavírus tesztet végeznek el rajtuk, amelynek költségét (650.000 Laoszi Kip, ami kb. 65 amerikai dollárnak felel meg) a beutazóknak kell fedezniük. Érkezéskor a belépőknek le kell tölteniük a KYC Lao ( https://laokyc.gov.la/ ) elnevezésű applikációt

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Részlegesek.

A laoszi hatóságok papír alapú oltási igazolványt adnak ki az országban beadott Sinopharm, Sputnik-V, Astra/Zeneca, Pfizer és Johnson & Johnson oltásokról, az azzal járó esetleges jogosultságokról azonban külön rendelkezést egyelőre nem fogadtak el. 2021. augusztus 4-től kezdődően a főváros és a vidéki tartományok, illetve az olyan tartományok között, ahol a fertőzés közösségi szinten terjed, csak a teljes oltottságot (két oltás, vagy Johnson & Johnson esetében egy oltás)  meglétét igazoló laoszi oltási igazolvány birtokában lehet légi úton és magángépjárművel közlekedni, ami egyben az utazás célállomásán karanténkötelezettség alóli mentességet is biztosít. Laosz az oltási igazolványok kölcsönös elfogadásáról más országokkal kétoldalú megállapodásokat még nem kötött.

Jóllehet külön rendelet, jogszabály nem rendelkezik róla, a magyar védettségi igazolványt, illetve az uniós Covid-igazolványt a laoszi hatóságok a gyakorlatban elfogadják, ugyanakkor a kötelező PCR-típusú koronavírus tesztet nem helyettesíti, és a megérkezést követő 14 napos karantén-kötelezettség alól nem mentesít.     

e. Karanténkötelezettség: Van.

A karanténkötelezettség szabályai:

A laoszi hatóságok  az országba belépőknek14 napos hatósági karantént írnak elő a Kormány Válságbizottsága által kijelölt helyen (karantén-központ a laoszi állampolgárok, illetve kijelölt szállodák a külföldi állampolgárok részére).

Karantén-mentesség általános szabályként nem adható, még temetésre történő beutazás esetén sem.  A belépéskor észlelt koronavírusos megbetegedési szimptómák, vagy pozitív teszt esetén a beutazónak kórházi izolációt írnak elő.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

A kivételes üzleti célú beutazás engedélyeztetési eljárása során a kérelem megalapozottságát, sürgősségét a laoszi Tervezési és Befektetési Minisztérium is véleményezi.

g. Tranzitálási szabályok:

Az országban tranzitálni nem lehet.

h. A beutazás feltételei kivételes esetekben:

Diplomaták, a nemzetközi szervezetek alkalmazottjai, külföldi szakértők, befektetők, üzletemberek, mérnökök, vendégmunkások, akiknek a munkájára a külképviseleteken, illetve a gazdasági egységeknél és a folyamatban lévő projekteken sürgős szükség van, beléphetnek az országba a kormány válságbizottságának külön engedélyével. Az ilyen jellegű belépési engedély- és vízumkérelmeket a Kormány Válságbizottsága esetenként és egyedileg bírálja el. 

A laoszi belépési engedély kérelmezését a fogadó laoszi partner intézménynek / minisztériumnak kell kezdeményeznie a laoszi Külügyminisztérium Koronavírus Válságbizottságánál, amelyben indokolnia kell a beutazás megalapozottságát és sürgősségét.  A kérelemhez csatolni szükséges egy 14 napos szállodai szobafoglalást a karanténra kijelölt fővárosi hotelek valamelyikében. A laoszi Külügyminisztérium Válságbizottsága az engedélyről egyeztet a kormány Válságbizottságának az Egészségügyi Minisztériumban található Titkárságával, majd – pozitív döntés esetén - a Külügyminisztérium Konzuli Főosztálya utasítja az illetékes laoszi külképviseletet (magyar állampolgárok esetében Laosz Bécsi Nagykövetségét) a vízum / beutazási engedély kiadására. 

Laoszi és külföldi állampolgárok az országba a kormány válságbizottsága által – kivételes jelleggel engedélyezett -  mentesítő-, humanitárius-, illetve charter járatokkal utazhatnak be, illetve utazhatnak ki az országból. Ilyen járatok esetenként a malajziai Kuala Lumpuron és a dél-koreai Szöulon keresztül üzemelnek. 

i. Egyéb hasznos információ

A Vientián és Kuala Lumpu között közlekedő ENSZ humanitárius járaton a Malaysian Airlines, valamint a laoszi főváros és Szöul között közlekedő charter-járaton a Lao Airlines utasaitól hatósági, 72 óránál nem régebbi, hatósági PCR-típusú koronavírus tesztet követel meg.

2) Kiutazás az országból:

Magyar és külföldi állampolgárok országból történő kiutazása esetén az illetékes külföldi diplomáciai képviseletnek írásos formában kell tájékoztatnia a laoszi Külügyminisztériumot a kiutazó személyéről, útlevéladatairól, a kilépés tervezett idejéről, helyéről és módjáról. A kiutazáshoz a laoszi hatóságok nem követelnek meg koronavírus-tesztet, a kiutazónak azonban tájékozódnia kell a légitársaság és a célország esetleges korlátozó intézkedéseiről, belépési követelményeiről, és azoknak megfelelően kell eljárnia. A laoszi Külügyminisztérium koordinálja és elősegíti a hazájukba visszatérni kívánó külföldi állampolgárok elutazását. 

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a jeWujcJ8z2jzr2Nja29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a qzoAjWmcSwbp9ZjiNTy3Nma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok:

A koronavírusos fertőzéses megbetegedések számának fővárosi és vidéki növekedése miatt a laoszi hatóságok országosan 2. súlyossági fokozatú, Vientián fővárosban, Khammouane, Savannakhet és Champasak déli tartományokban, ahol a járvány helyileg, közösségi szinten terjed, 3. fokozatú járványkészültségi szintet rendeltek el.  Vientiánban és azokban a tartományokban, ahol a járvány közösségi szinten terjed, a magángépjárművel történő közlekedés 23.30 és 05.00 óra között tilos.

A légi és szárazföldi menetrend szerint tömegközlekedés a főváros és a vidéki tartományok között 2021. november 15-től helyreállt. A laoszi légitársaság honlapja. 

A főváros és vidéki tartományok faluközösségeit (villages) – ahol a járvány közösségi szinten terjed -, a megbetegedések gyakoriságának függvényében – vörös, sárga, illetve zöld zónákra osztották fel, amelyekben az általánostól eltérő, szigorúbb, illetve enyhébb szabályok vannak érvényben. Vientián és a vidéki tartományok vörös zónájú faluközösségeiben a lakóhely- és az állandó tartózkodási hely elhagyásának tilalma van érvényben.  (Vientián faluközösségeinek COVID-térképe: https://map.covid19.gov.la/

Az egészségügyi megelőző- és óvintézkedések, úgy mint az egy méternél nagyobb távolságtartás, a szappannal, vagy kézfertőtlenítővel való gyakori kézmosás, a testhőmérséklet-mérés, az arcmaszk-viselés és az általános higiéniai szabályok szigorú betartása kötelező.

Információk az aktuális laoszi koronavírus helyzetről itt találhatók:

A laoszi kormány oltási terve a Laosz területén életvitelszerűen élő külföldi állampolgárokra is kiterjed. Külföldi állampolgárok – a laoszi állampolgárokhoz hasonlóan – on-line regisztrálhatnak oltásra a:

https://vaccinatelaos.la  honlapon.   

Szimptómák észlelése, megbetegedés, sürgős tájékoztatási igény esetén Laoszban a 165 és 166 sürgősségi telefonszámok hívhatók, amelyeken laó és angol nyelven adnak felvilágosítást és útmutatást.   

A Laoszban tartózkodó  magyar állampolgároknak a higiéniai szabályok fokozott betartása, a laoszi hatóságok útmutatásainak követése ajánlott.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A kormány és NGO-k komoly erőfeszítései ellenére még mindig jelentős mennyiségű a fel nem robbant lőszer, akna, bomba az ország egész területén, különösen Xieng Khouang és Luang Prabang tartományokban, valamint a laoszi-vietnami határ környezetében.

Bangkoki Nagykövetség ügyeleti elérhetőségei:
Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36
Központi szám: +66 2 118 9600
E-mail cím: VIozBNYif9E2TYZGmxFbWlzc2lvbi5iZ2tAbWZhLmdvdi5odQ==, oAEDYQGJHvtwl32YkY29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1

Vientiane tiszteletbeli konzulátus, Somsavath Khemsouliyajack tiszteletbeli konzul asszony elérhetőségei:
Tel.: +856 20 5420 2040
E-mail: iStyYMypXeC2NNY2VvQHNraGVyYmFsLmNvbQ==, OArKergmE92JGNGGzkYc29tc2F2YXRoOTlAZ21haWwuY29t    

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Laoszból történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek legalább 6 hónapi érvényességi idővel kell rendelkeznie.(Főszabály szerint elfogadják az ideiglenes útlevelet is, amennyiben az állampolgársága szerinti nagykövetség levélben nyújt tájékoztatást annak okáról). 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMAz országban való tartózkodás során az útiokmányokra különös gonddal szükséges ügyelni, mert az útlevél elvesztése esetén pótlása időigényes és bonyolult folyamat. Az útlevél Laoszban történő elvesztése esetén a teendők az alábbiak.

1./ Az útlevél elvesztésének helye szerinti járási rendőrségen (lehetőség szerint nem turista rendőrségen) bejelentést kell tenni, amelyről jegyzőkönyvet vesznek fel.

2./ A jegyzőkönyvet és az útlevél elvesztését a laoszi Bevándorlási Hivatal hitelesíti. Az ehhez szükséges kérelemhez 2 db 3 x 4 cm nagyságú fotót kell mellékelni. Az ügyintézés általában 3 munkanap.

3./ Ezt követően a dokumentumok birtokában a laoszi Külügyminisztérium Konzuli Főosztályát (cím: Sybounheuang Road, Sybounheuang Village, Chanthabouly District, Vientiane) kell felkeresni, amely ún. „laissez-passer”-t (határátlépési, kiutazási engedélyt) állít ki.

4./ A „laissez-passer”-ba Thaiföld vientiáni Konzuli Hivatalában (cím: 15 Ban Phonesynuan, Sisattanak District, Vientiane) rövid tartózkodásra jogosító thaiföldi beutazásra jogosító vízumot szükséges beszerezni. A vízumot általában 3 munkanapon belül állítják ki.

5./ A vízummal ellátott „laissez-passer” birtokában szárazföldi határátkelőhelyen (Vientiánhoz legközelebb a 18 km-re lévő Mekong Barátság hídon) keresztül Thaiföldre lehet utazni. Figyelem! A „laissez-passer” csak thaiföldi szárazföldi határátkelőhelyen keresztüli thaiföldi belépésre használható fel, nemzetközi repülőtéren keresztüli thaiföldi utazásra nem jogosít fel.

6./ Magyarország Bangkoki Nagykövetsége Konzuli Hivatalában az elvesztett útlevél pótlására a Magyarországra történő hazautazáshoz, vagy tovább utazáshoz ideiglenes útiokmány igényelhető.

Kiskorúak beutazása:

Laosz nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

Vízum:

Magyar állampolgárok előzetesen beszerzett vízummal, vagy turizmus céljából, érkezéskor kiállított, 30 napig érvényes vízummal (visa on arrival) utazhatnak be. Visa on arrival igényelhető Vientiane, Luang Prabang, Pakse és Savannakhet nemzetközi repülőterén, az országot Thaifölddel összekötő Mekong-hidaknál lévő szárazföldi határátkelőhelyeken (Vientiane, Thakaek, Savannakhet) a Tha Naleng vasútállomáson és egyes nemzetközi határátkelőhelyeken.

2019 júliusában Laoszban bevezették az elektronikusan kérelmezhető vízumot, amelynek keretében 150 ország, köztük Magyarország turista állampolgárai számára lehetővé tették az online vízumigénylést, amely a laoszi külügyminisztérium oldalán található E-visa honlapon érhető el. 

Az eljárás során a kérelmezők a vízumdíjat online fizetik be, az elbírálási idő 3 munkanap, és jóváhagyás esetén emailben kapott, 30 napos érvényességű elektronikus vízum birtokában léphetnek be az országba.

Az elektronikus úton igényelhető vízum elterjedésével a laoszi hatóságok 9 vietnami és thaiföldi szárazföldi és légi határátkelőhelyen megszüntette az érkezéskor történő vízumigénylés (Visa on Arrival) lehetőségét az alábbiak szerint:

  • Pang Hok (Phongsaly tartomány) vietnami határátkelőhely,
  • Nam Soy (Huaphanh tartomány) vietnami határátkelőhely,
  • Nam Kan (Xieng Khouang tartomány) vietnami határátkelőhely,
  • Nam Ngeun (Xayaboury tartomány) thaiföldi határátkelőhely,
  • Nam Heuang (Xayaboury tartomány) thaiföldi határátkelőhely,
  • Nam Phao (Khammouane tartomány) vietnami határátkelőhely,
  • Na Phao (Khammouane tartomány) vietnami határátkelőhely,
  • Savannakhet nemzetközi repülőtér,
  • Phou Keua (Attapeu tartomány) vietnami határátkelőhely.

Elektronikusan vízumot igényelni a vientiáni Wattay nemzetközi repülőtéren, a főváros közelében lévő első Laoszi-Thai Barátság Mekong-hídon, valamint a Luang Prabang-i nemzetközi repülétéren keresztül történő belépés esetén lehet.

Üzleti és munkavállalói beutazás engedélyezését a fogadó laoszi partner kezdeményezheti a Laoszi Külügyminisztériumnál.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten Laosz bécsi Nagykövetségén.

Házikedvencek beutazása:

www.nebih.gov.hu
www.pettravel.com/immigration/laos.cfm

Vám:

http://laocustoms.laopdr.net/laws_and_regulations.htm
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Laoszi Kip (LAK)

Időjárás: A júniustól novemberig terjedő monszun-időszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások elsősorban a Mekong déli szakaszán Champassak, Savannaketh és Khammouane tartományokban, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.

Biztosítás: Utazás előtt hangsúlyozottan ajánlott átfogó baleset- és egészségügyi biztosítást kötni.

Közlekedés: Laoszban a gépjárművezetésére vonatkozó szabályozás értelmében külföldi állampolgárnak nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkeznie, vagy laoszi jogosítványt kell igényelnie, amelynek feltételei viszonylag egyszerűek. A Közműügyi és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Főosztályától beszerezhető kérelmet kell kitölteni, és a következőket csatolva benyújtani: eredeti vezetői engedély másolata, útlevél másolata, fénykép, munkavállalói engedély (ha van). Az eljárási díj 25 USD, az ügyintézési idő hozzávetőlegesen két hét.

Az úthálózat fejletlen, az utak a főváros és környéke kivételével rossz állapotban vannak. Utazni csak napközben ajánlatos, az éjszakai közlekedés - a kivilágítatlan gépjárművek, vagy a kóbor állatok miatt - fokozottan balesetveszélyes.
A Mekong-folyón Luang Prabang és a thaiföldi határ (Chiang Khong) között egyre több a gyors motoros turistaszállító hajó, ez a fajta közlekedés különösen a száraz évszakban (novembertől áprilisig) balesetveszélyes.

A júniustól novemberig terjedő monszun-időszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások elsősorban a Mekong déli szakaszán Champassak, Savannaketh és Khammouane tartományokban, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.
Elsősorban Xieng Khouang tartományokban és a laoszi-vietnami határvidéken még mindig sok a felszedetlen taposóakna. A főutakról nem javasolt a letérés.
Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy tanúsítsanak fokozott figyelmet, ha a Vang Vienget Luang Prabanggal összekötő 13-as főúton közlekednek, és tartsák be a helyi hatóságok utasításait. Xaisomboun tartományba kizárólag a helyi hatóságoktól előzetesen beszerzett engedély birtokában és a hatóság kíséretében lehet csak utazni.

Bűnözés: Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy fokozottan óvakodjanak bárminemű és eredetű kábítószer fogyasztásától. A kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmények súlyos következményekkel járnak, az elkövetőre halálbüntetést is kiszabhatnak.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés lassú, az angol nyelvet kevesen beszélik a hivatalokban. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Javasoljuk a Laoszban tartózkodó vagy oda utazni szándékozó honfitársainknak, különösképpen a gyermekekkel utazóknak, hogy amennyiben nem részesültek gyermekbénulás (poliomyelitis anterior acuta) elleni védőoltásban, azt feltétlenül szerezzék be.

Az egészségügyi infrastruktúra Laoszban elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. Egyszerű esetek kezelése lehetséges, de komolyabb probléma esetén érdemes valamelyik thaiföldi kórházat felkeresni. 

Tömeges fertőzést okozó betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, időszakosan mégis előfordulhatnak, például járványszerű kolera-megbetegedések. A malária és dengue-láz viszonylag gyakori, különösen a júniustól novemberig tartó esős évszak idején.

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

A WHO jelentése szerint Laoszban is előfordult madárinfluenza vírus okozta fertőzés, az emberi áldozatok szoros kapcsolatban álltak a beteg állatokkal.

Elővigyázatosságképpen laoszi tartózkodásuk alatt kerüljék el az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden olyan helyet, ahol közel kerülhetnek szabadon vagy ketrecben tartott madarakhoz. Étkezéseknél kizárólag alaposan megfőzött, átsütött állati eredetű készítményeket fogyasszanak.

Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal

Egyéb információ:

A laoszi törvények tiltják állampolgáraik külföldiekkel házasságon kívül létesített szexuális kapcsolatát. Az eljegyzési vagy házasságkötési szándékot a laoszi családjogi törvény szerint előzetesen be kell jelenteni. A törvénysértők pénz-, vagy börtönbüntetéssel sújthatók (a bírság összege 500-tól 5.000 USD-ig terjedhet). A laoszi rendőrség gyanú esetén a szálláshelyek szobáit is ellenőrizheti.

Laosz Bécsi Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bangkok