Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.10.24. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Aktuális:

2020. 10. 02.
Laoszban 2020. március 24-én regisztrálták az első koronavírusos megbetegedéseket. A hatóságok nem rendeltek el a szokványostól eltérő, rendkívüli járványkészültségi szintet, mivel a megbetegedések az egyéni szinten maradtak. A laoszi Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter 2020. szeptember 30-án kiadott rendeletében a 2020. október 1. és 31. közötti időszakra vonatkozó intézkedéseket szabályozta. A szárazföldi helyi kishatárforgalmi és nemzetközi határátkelőhelyek továbbra is zárva maradnak. A karaoke bárok és a szórakozóhelyek nem üzemelhetnek. A kormány válságbizottsága az augusztusban és szeptemberben nem engedélyezett charter járatok indítását októbertől újra lehetővé tette. A charter járatokkal a járvány terjedése által nem érintett országokból érkező turisták számára az idegenforgalmi központok újra látogathatóvá válnak. A kormány Kínával és Vietnammal folytat tárgyalásokat a légi járatok helyreállításáról és az utazások megkönnyítéséről az üzleti kapcsolatok elősegítése érdekében Japánnal is utazási könnyítések bevezetését tervezi.  

Határellenőrzés (beutazási és kiutazási korlátozások), országon belüli korlátozások 

 • Mindenfajta vízum kiadásának szüneteltetése, vízummentesség visszavonása március 24. és október 31. között. A korábban kiadott vízumok április 1-től nem érvényesek. Magánszemélyek számára a turista- és látogató vízumok kiadása október 1 - 31. között továbbra is szünetel. Diplomaták, a nemzetközi szervezetek alkalmazottjai, külföldi szakértők, befektetők, üzletemberek, mérnökök, vendégmunkások, akiknek a munkájára a külképviseleteken, illetve a gazdasági egységeknél, valamint a folyamatban lévő projekteken sürgős szükség van, beléphetnek az országba a kormány válságbizottságának engedélyével. Esetükben a belépéskor koronavírus tesztet végeznek és a központi, illetve helyi szintű válságbizottság által meghatározott helyszínen (a teszt eredményének függvényében szállodában, egészségügyi intézményben, vendégmunkások esetében közösségi karanténban) eltöltendő 14 napos karantént írnak elő. Az országba hivatalos és munkavállalási, munkavégzési céllal belépőknek  laoszi belépő vízumot, 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű koronavírus tesztet kell bemutatniuk, utazási történetükről (az elmúlt 14 nap) nyilatkozniuk.
 • Testhőmérséklet-mérés a belépéskor. 
 • Minden helyi, kishatárforgalmi és nemzetközi határátkelőhely lezárása április 1. és október 31. között. A hagyományos helyi- és kishatárforgalmi határátkelőhelyek a személy- és áruforgalom előtt továbbra is zárva maradnak, kivéve azt a néhány átkelőhelyet, amelyeken keresztül a kormány az áruszállítást engedélyezi. A nemzetközi határátkelőhelyeket illetően, a magánszemélyek be- és kilépése általában továbbra sem engedélyezett, kivéve azokat a laoszi és külföldi állampolgárokat, akik sürgős szükség okán, a munkavégzésükkel összefüggésben kell, hogy be-, illetve kilépjenek, amit a kormány válságbizottsága engedélyez. A nemzetközi áruszállítás a nemzetközi határátkelőhelyeken keresztül a megszokott rend szerint folytatódik.
 • Külföldi állampolgárok az országot a kormány válságbizottsága által engedélyezett  mentesítő-, vagy charter járatokkal elhagyhatják.
 • A Lao Airlines április 1.- május 17. között felfüggesztett belső járatai május 22-től kezdődően újra üzemelnek. A laoszi légitársaság honlapja
 • Menetrend szerinti nemzetközi légi járatok hiányában az országba nem lehet légi úton beutazni, illetve azt elhagyni, ott tranzitálni. 
 • A lakóhely/tartózkodási hely elhagyásának április 1.- május 3. közötti tilalmát május 4-én, a tartományok közötti mozgás, közlekedés április 1. - május 17. között érvényben lévő tilalmát május 18-án feloldották. Magánszemélyek az országon belül a szükség diktálta mértékben szabadon mozoghatnak a megelőző- és óvintézkedések szigorú betartása mellett.

Nyilvános események

 • Az egészségügyi megelőző- és óvintézkedések, úgy mint az egy méternél nagyobb távolságtartás, a szappannal, vagy kézfertőtlenítővel való gyakori kézmosás, a testhőmérséklet-mérés, az arcmaszk-viselés és az általános higiéniai szabályok szigorú betartása minden körülmények között, az engedélyezett tevékenységek során is kötelező.
 • Összejövetelek, ünnepségek, hagyományos vallási ünnepek, rendezvények, esküvők tarthatók.
 • A különböző intézményekre, szolgáltatásokra vonatkozóan hozott korábbi korlátozó intézkedéseket fokozatosan feloldották. Július 1-től az utolsók között megnyílhattak azok a kaszinók, amelyek működésükhöz engedélyt kapnak.  Továbbra is zárva maradtak a szórakozóhelyek, sörözők, karaoke bárok, a gépi szerencsejátékokat üzemeltető egységek és az internet cafék.
 • Július 1-től-től minden sportesemény és mindenfajta sportverseny engedélyezett, megfelelő nézőszámmal és a nézőkre kötelező óvintézkedések betartásával. 

Iskolák helyzete

 • Június 2-án újra megnyíltak a bölcsődék, óvodák; újra kezdődött a tanítás az általános-, közép- és szakközépiskolák, valamint a tanárképző főiskolák és egyetemek végzős évfolyamain. A fennmaradó évfolyamok számára a tanítás június 15-én indult újra.
 • Szeptember 1-én az új iskolai tanév a megelőző- és óvintézkedések betartása mellett megkezdődött.

Karantén intézkedések (otthoni és hatósági)

 • A külföldről érkezőkön belépéskor koronavírus tesztet végeznek, majd 14 napos hatósági karantént írnak elő a laoszi hatóságok által kijelölt helyen. A korábban megszüntetett otthoni karantén intézményét a hazájukba visszatérő laoszi állampolgárok számára október 1-től kezdődően újra lehetővé tették, vagy a munkahelyük által meghatározott helyen tölthetik a karantént. A kivételes engedéllyel az országba belépő külföldi állampolgárok kijelölt szállodákban, a Laoszban rezidens diplomaták otthonukban töltik a karantént.
 • A laoszi lakosság körében tüneteket mutatóknak, akik fertőzött személlyel voltak kapcsolatban, 14 napos hatósági karantént, kórházi izolációt írnak elő.

Információk az aktuális laoszi koronavírus helyzetről itt találhatók:

A Laoszban tartózkodó  magyar állampolgároknak a higiéniai szabályok fokozott betartása, a laoszi hatóságok útmutatásainak követése ajánlott.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A kormány és NGO-k komoly erőfeszítései ellenére még mindig jelentős mennyiségű a fel nem robbant lőszer, akna, bomba az ország egész területén, különösen Xieng Khouang és Luang Prabang tartományokban, valamint a laoszi-vietnami határ környezetében.

Bangkoki Nagykövetség ügyeleti elérhetőségei:
Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36
Központi szám: +66 2 118 9600
E-mail cím: FzzHXDCtMjFbzcmR3TMVbWlzc2lvbi5iZ2tAbWZhLmdvdi5odQ==, CUXVLncmDOqFNoza3DcNY29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1

Vientiane tiszteletbeli konzulátus, Somsavath Khemsouliyajack tiszteletbeli konzul asszony elérhetőségei:
Tel.: +856 20 5420 2040
E-mail: WmcZay4zlEDY2VvQHNraGVyYmFsLmNvbQ==, lMeXYgYALmFiCOF7VwQW2jEc29tc2F2YXRoOTlAZ21haWwuY29t    

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Laoszból történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek legalább 6 hónapi érvényességi idővel kell rendelkeznie.(Főszabály szerint elfogadják az ideiglenes útlevelet is, amennyiben az állampolgársága szerinti nagykövetség levélben nyújt tájékoztatást annak okáról). 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMAz országban való tartózkodás során az útiokmányokra különös gonddal szükséges ügyelni, mert az útlevél elvesztése esetén pótlása időigényes és bonyolult folyamat. Az útlevél Laoszban történő elvesztése esetén a teendők az alábbiak.

1./ Az útlevél elvesztésének helye szerinti járási rendőrségen (lehetőség szerint nem turista rendőrségen) bejelentést kell tenni, amelyről jegyzőkönyvet vesznek fel.

2./ A jegyzőkönyvet és az útlevél elvesztését a laoszi Bevándorlási Hivatal hitelesíti. Az ehhez szükséges kérelemhez 2 db 3 x 4 cm nagyságú fotót kell mellékelni. Az ügyintézés általában 3 munkanap.

3./ Ezt követően a dokumentumok birtokában a laoszi Külügyminisztérium Konzuli Főosztályát (cím: Sybounheuang Road, Sybounheuang Village, Chanthabouly District, Vientiane) kell felkeresni, amely ún. „laissez-passer”-t (határátlépési, kiutazási engedélyt) állít ki.

4./ A „laissez-passer”-ba Thaiföld vientiáni Konzuli Hivatalában (cím: 15 Ban Phonesynuan, Sisattanak District, Vientiane) rövid tartózkodásra jogosító thaiföldi beutazásra jogosító vízumot szükséges beszerezni. A vízumot általában 3 munkanapon belül állítják ki.

5./ A vízummal ellátott „laissez-passer” birtokában szárazföldi határátkelőhelyen (Vientiánhoz legközelebb a 18 km-re lévő Mekong Barátság hídon) keresztül Thaiföldre lehet utazni. Figyelem! A „laissez-passer” csak thaiföldi szárazföldi határátkelőhelyen keresztüli thaiföldi belépésre használható fel, nemzetközi repülőtéren keresztüli thaiföldi utazásra nem jogosít fel.

6./ Magyarország Bangkoki Nagykövetsége Konzuli Hivatalában az elvesztett útlevél pótlására a Magyarországra történő hazautazáshoz, vagy tovább utazáshoz ideiglenes útiokmány igényelhető.

Kiskorúak beutazása:

Laosz nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

Vízum:

Magyar állampolgárok előzetesen beszerzett vízummal, vagy turizmus céljából, érkezéskor kiállított, 30 napig érvényes vízummal (visa on arrival) utazhatnak be. Visa on arrival igényelhető Vientiane, Luang Prabang, Pakse és Savannakhet nemzetközi repülőterén, az országot Thaifölddel összekötő Mekong-hidaknál lévő szárazföldi határátkelőhelyeken (Vientiane, Thakaek, Savannakhet) a Tha Naleng vasútállomáson és egyes nemzetközi határátkelőhelyeken.

2019 júliusában Laoszban bevezették az elektronikusan kérelmezhető vízumot, amelynek keretében 150 ország, köztük Magyarország turista állampolgárai számára lehetővé tették az online vízumigénylést, amely a laoszi külügyminisztérium oldalán található E-visa honlapon érhető el. 

Az eljárás során a kérelmezők a vízumdíjat online fizetik be, az elbírálási idő 3 munkanap, és jóváhagyás esetén emailben kapott, 30 napos érvényességű elektronikus vízum birtokában léphetnek be az országba.

Az elektronikus úton igényelhető vízum elterjedésével a laoszi hatóságok 9 vietnami és thaiföldi szárazföldi és légi határátkelőhelyen megszüntette az érkezéskor történő vízumigénylés (Visa on Arrival) lehetőségét az alábbiak szerint:

 • Pang Hok (Phongsaly tartomány) vietnami határátkelőhely,
 • Nam Soy (Huaphanh tartomány) vietnami határátkelőhely,
 • Nam Kan (Xieng Khouang tartomány) vietnami határátkelőhely,
 • Nam Ngeun (Xayaboury tartomány) thaiföldi határátkelőhely,
 • Nam Heuang (Xayaboury tartomány) thaiföldi határátkelőhely,
 • Nam Phao (Khammouane tartomány) vietnami határátkelőhely,
 • Na Phao (Khammouane tartomány) vietnami határátkelőhely,
 • Savannakhet nemzetközi repülőtér,
 • Phou Keua (Attapeu tartomány) vietnami határátkelőhely.

Elektronikusan vízumot igényelni a vientiáni Wattay nemzetközi repülőtéren, a főváros közelében lévő első Laoszi-Thai Barátság Mekong-hídon, valamint a Luang Prabang-i nemzetközi repülétéren keresztül történő belépés esetén lehet.

Üzleti és munkavállalói beutazás engedélyezését a fogadó laoszi partner kezdeményezheti a Laoszi Külügyminisztériumnál.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten Laosz bécsi Nagykövetségén.

Házikedvencek beutazása:

www.nebih.gov.hu
www.pettravel.com/immigration/laos.cfm

Vám:

http://laocustoms.laopdr.net/laws_and_regulations.htm
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Laoszi Kip (LAK)

Időjárás: A júniustól novemberig terjedő monszun-időszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások elsősorban a Mekong déli szakaszán Champassak, Savannaketh és Khammouane tartományokban, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.

Biztosítás: Utazás előtt hangsúlyozottan ajánlott átfogó baleset- és egészségügyi biztosítást kötni.

Közlekedés: Laoszban a gépjárművezetésére vonatkozó szabályozás értelmében külföldi állampolgárnak nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkeznie, vagy laoszi jogosítványt kell igényelnie, amelynek feltételei viszonylag egyszerűek. A Közműügyi és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Főosztályától beszerezhető kérelmet kell kitölteni, és a következőket csatolva benyújtani: eredeti vezetői engedély másolata, útlevél másolata, fénykép, munkavállalói engedély (ha van). Az eljárási díj 25 USD, az ügyintézési idő hozzávetőlegesen két hét.

Az úthálózat fejletlen, az utak a főváros és környéke kivételével rossz állapotban vannak. Utazni csak napközben ajánlatos, az éjszakai közlekedés - a kivilágítatlan gépjárművek, vagy a kóbor állatok miatt - fokozottan balesetveszélyes.
A Mekong-folyón Luang Prabang és a thaiföldi határ (Chiang Khong) között egyre több a gyors motoros turistaszállító hajó, ez a fajta közlekedés különösen a száraz évszakban (novembertől áprilisig) balesetveszélyes.

A júniustól novemberig terjedő monszun-időszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások elsősorban a Mekong déli szakaszán Champassak, Savannaketh és Khammouane tartományokban, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.
Elsősorban Xieng Khouang tartományokban és a laoszi-vietnami határvidéken még mindig sok a felszedetlen taposóakna. A főutakról nem javasolt a letérés.
Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy tanúsítsanak fokozott figyelmet, ha a Vang Vienget Luang Prabanggal összekötő 13-as főúton közlekednek, és tartsák be a helyi hatóságok utasításait. Xaisomboun tartományba kizárólag a helyi hatóságoktól előzetesen beszerzett engedély birtokában és a hatóság kíséretében lehet csak utazni.

Bűnözés: Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy fokozottan óvakodjanak bárminemű és eredetű kábítószer fogyasztásától. A kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmények súlyos következményekkel járnak, az elkövetőre halálbüntetést is kiszabhatnak.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés lassú, az angol nyelvet kevesen beszélik a hivatalokban. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Javasoljuk a Laoszban tartózkodó vagy oda utazni szándékozó honfitársainknak, különösképpen a gyermekekkel utazóknak, hogy amennyiben nem részesültek gyermekbénulás (poliomyelitis anterior acuta) elleni védőoltásban, azt feltétlenül szerezzék be.

Az egészségügyi infrastruktúra Laoszban elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. Egyszerű esetek kezelése lehetséges, de komolyabb probléma esetén érdemes valamelyik thaiföldi kórházat felkeresni. 

Tömeges fertőzést okozó betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, időszakosan mégis előfordulhatnak, például járványszerű kolera-megbetegedések. A malária és dengue-láz viszonylag gyakori, különösen a júniustól novemberig tartó esős évszak idején.

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

A WHO jelentése szerint Laoszban is előfordult madárinfluenza vírus okozta fertőzés, az emberi áldozatok szoros kapcsolatban álltak a beteg állatokkal.

Elővigyázatosságképpen laoszi tartózkodásuk alatt kerüljék el az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden olyan helyet, ahol közel kerülhetnek szabadon vagy ketrecben tartott madarakhoz. Étkezéseknél kizárólag alaposan megfőzött, átsütött állati eredetű készítményeket fogyasszanak.

Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal

Egyéb információ:

A laoszi törvények tiltják állampolgáraik külföldiekkel házasságon kívül létesített szexuális kapcsolatát. Az eljegyzési vagy házasságkötési szándékot a laoszi családjogi törvény szerint előzetesen be kell jelenteni. A törvénysértők pénz-, vagy börtönbüntetéssel sújthatók (a bírság összege 500-tól 5.000 USD-ig terjedhet). A laoszi rendőrség gyanú esetén a szálláshelyek szobáit is ellenőrizheti.

Laosz Bécsi Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bangkok