Ázsia

Mai napon is érvényes: 2019.08.24. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Felügyelő képviselet Nagykövetség Bangkok
Tiszteletbeli Konzulátus Vientiane

Aktuális:

2019. 01. 30.
Felhívjuk a Laoszba látogatók figyelmét, hogy a fővárosban és környékén, valamint több tartományban (különösen Attapeu, Champasak és Sekong) is megnövekedett a dengue-láz okozta megbetegedések száma. A dengue-láz tartósan magas lázzal járó vírusos megbetegedés, lassú lefolyású, kísérheti végtagfájdalom, ízületi- és izomfájdalom, levertség, bőrkiütések. Tekintettel arra, hogy a vírust a szúnyogok terjesztik, ezért javasoljuk a szúnyogriasztó szerek használatát és hosszú ruházat viselését. A betegség gyanúja esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz. Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a megfelelő utas- és balesetbiztosítás elengedhetetlen a régióba történő utazáshoz.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Laosz utazás és ott tartózkodás szempontjából „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartozik, mivel a kormány és NGO-k komoly erőfeszítései ellenére még mindig jelentős mennyiségű a fel nem robbant lőszer, akna, bomba az ország egész területén, különösen Xieng Khouang és Luang Prabang tartományokban, valamint a laoszi-vietnami határ környezetében.

Bangkoki Nagykövetség elérhetőségei:
Ügyeleti szám vészhelyzet esetére: +66 81 875 4610
Központi szám: +66 2 118 9600
E-mail cím: EqfQaRgbpiGIqjqyE9y4EA2YIMlbWlzc2lvbi5iZ2tAbWZhLmdvdi5odQ==, GLTSraeGy8gDmJU2NNY29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1

Vientiane tiszteletbeli konzulátus, Somsavath Khemsouliyajack tiszteletbeli konzul asszony elérhetőségei:
Tel.: +856 20 5420 2040
E-mail: MGnvJBtQ4JzzNY2VvQHNraGVyYmFsLmNvbQ==, CpVPrXgruXDFZiGAeH7cZzNzZ4c29tc2F2YXRoOTlAZ21haWwuY29t    

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Laoszból történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek legalább 6 hónapi érvényességi idővel kell rendelkeznie.(Főszabály szerint elfogadják az ideiglenes útlevelet is, amennyiben az állampolgársága szerinti nagykövetség levélben nyújt tájékoztatást annak okáról). 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Kiskorúak beutazása:

Laosz nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

Vízum:

Magyar állampolgárok előzetesen beszerzett vízummal, vagy turizmus céljából, érkezéskor kiállított, 30 napig érvényes vízummal (visa on arrival) utazhatnak be. Visa on arrival igényelhető Vientiane, Luang Prabang, Pakse és Savannakhet nemzetközi repülőterén, az országot Thaifölddel összekötő Mekong-hidaknál lévő szárazföldi határátkelőhelyeken (Vientiane, Thakaek, Savannakhet) a Tha Naleng vasútállomáson és egyes nemzetközi határátkelőhelyeken.

2019 júliusában Laoszban bevezették az elektronikusan kérelmezhető vízumot, amelynek keretében 150 ország, köztük Magyarország turista állampolgárai számára lehetővé tették az online vízumigénylést, amely ezen a honalpon érhető el.

Az eljárás során a kérelmezők a vízumdíjat online fizetik be, az elbírálási idő 3 munkanap, és jóváhagyás esetén emailben kapott, 30 napos érvényességű elektronikus vízum birtokában léphetnek be az országba.
Jelenleg még csak két nemzetközi határátkelőhelyen, a vientiáni Wattay Nemzetközi Repülőtéren és a főváros közelében lévő Laoszi-Thai Barátság Mekong-hídon lehet belépni Laosz területére.

Üzleti és munkavállalói beutazás engedélyezését a fogadó laoszi partner kezdeményezheti a Laoszi Külügyminisztériumnál.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten Laosz bécsi Nagykövetségén.

Házikedvencek beutazása:

www.nebih.gov.hu
www.pettravel.com/immigration/laos.cfm

Vám:

http://laocustoms.laopdr.net/laws_and_regulations.htm
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Laoszi Kip (LAK)

Időjárás: A júniustól novemberig terjedő monszun-időszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások elsősorban a Mekong déli szakaszán Champassak, Savannaketh és Khammouane tartományokban, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.

Biztosítás: Utazás előtt hangsúlyozottan ajánlott átfogó baleset- és egészségügyi biztosítást kötni.

Közlekedés: Laoszban a gépjárművezetésére vonatkozó szabályozás értelmében külföldi állampolgárnak nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkeznie, vagy laoszi jogosítványt kell igényelnie, amelynek feltételei viszonylag egyszerűek. A Közműügyi és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Főosztályától beszerezhető kérelmet kell kitölteni, és a következőket csatolva benyújtani: eredeti vezetői engedély másolata, útlevél másolata, fénykép, munkavállalói engedély (ha van). Az eljárási díj 25 USD, az ügyintézési idő hozzávetőlegesen két hét.

Az úthálózat fejletlen, az utak a főváros és környéke kivételével rossz állapotban vannak. Utazni csak napközben ajánlatos, az éjszakai közlekedés - a kivilágítatlan gépjárművek, vagy a kóbor állatok miatt - fokozottan balesetveszélyes.
A Mekong-folyón Luang Prabang és a thaiföldi határ (Chiang Khong) között egyre több a gyors motoros turistaszállító hajó, ez a fajta közlekedés különösen a száraz évszakban (novembertől áprilisig) balesetveszélyes.

A júniustól novemberig terjedő monszun-időszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások elsősorban a Mekong déli szakaszán Champassak, Savannaketh és Khammouane tartományokban, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.
Elsősorban Xieng Khouang tartományokban és a laoszi-vietnami határvidéken még mindig sok a felszedetlen taposóakna. A főutakról nem javasolt a letérés.
Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy tanúsítsanak fokozott figyelmet, ha a Vang Vienget Luang Prabanggal összekötő 13-as főúton közlekednek, és tartsák be a helyi hatóságok utasításait. Xaisomboun tartományba kizárólag a helyi hatóságoktól előzetesen beszerzett engedély birtokában és a hatóság kíséretében lehet csak utazni.

Bűnözés: Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy fokozottan óvakodjanak bárminemű és eredetű kábítószer fogyasztásától. A kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmények súlyos következményekkel járnak, az elkövetőre halálbüntetést is kiszabhatnak.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés lassú, az angol nyelvet kevesen beszélik a hivatalokban. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Javasoljuk a Laoszban tartózkodó vagy oda utazni szándékozó honfitársainknak, különösképpen a gyermekekkel utazóknak, hogy amennyiben nem részesültek gyermekbénulás (poliomyelitis anterior acuta) elleni védőoltásban, azt feltétlenül szerezzék be.

Az egészségügyi infrastruktúra Laoszban elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. Egyszerű esetek kezelése lehetséges, de komolyabb probléma esetén érdemes valamelyik thaiföldi kórházat felkeresni. 

Tömeges fertőzést okozó betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, időszakosan mégis előfordulhatnak, például járványszerű kolera-megbetegedések. A malária és dengue-láz viszonylag gyakori, különösen a júniustól novemberig tartó esős évszak idején.

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

A WHO jelentése szerint Laoszban is előfordult madárinfluenza vírus okozta fertőzés, az emberi áldozatok szoros kapcsolatban álltak a beteg állatokkal.

Elővigyázatosságképpen laoszi tartózkodásuk alatt kerüljék el az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden olyan helyet, ahol közel kerülhetnek szabadon vagy ketrecben tartott madarakhoz. Étkezéseknél kizárólag alaposan megfőzött, átsütött állati eredetű készítményeket fogyasszanak.

Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal

Egyéb információ:

A laoszi törvények tiltják állampolgáraik külföldiekkel házasságon kívül létesített szexuális kapcsolatát. Az eljegyzési vagy házasságkötési szándékot a laoszi családjogi törvény szerint előzetesen be kell jelenteni. A törvénysértők pénz-, vagy börtönbüntetéssel sújthatók (a bírság összege 500-tól 5.000 USD-ig terjedhet). A laoszi rendőrség gyanú esetén a szálláshelyek szobáit is ellenőrizheti.

Laosz Bécsi Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bangkok