Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Aktuális:

2022. 05. 09.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország a biztonsági kockázatok körültekintő mérlegelése mellett javasolja az utazást az országba. 

Laosz biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok  listáján található.  A laoszi kormány 2022. május 9-én feloldotta a járványügyi rendelkezések túlnyomó részét, és újra megnyitotta az országot a külföldi turizmus előtt. Elsősorban az egészségügyi ellátó rendszer fejletlensége, a járványveszély és a fel nem robbant lőszerek miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Laoszba utazó és ott tartózkodó magyar állampolgároknak azt javasolja, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot. 

A világjárvánnyal összefüggő rendelkezések feloldásával egyidejűleg a laoszi kormánny újra lehetővé tette külföldi állampolgárok részére az országba történő beutazást.

a. Be lehet utazni az országba? Igen.

Az egyéni és csoportos turista-, valamint a látogató célú vízumok kiadását a laoszi kormány felújította.Az egyes relációkban kötött korábbi két- és egyoldalú vízummentességi megállapodások, - beleértve a diplomata- és szolgálati útlevelekre vonatkozó megállapodásokat is -, újra érvényesek..  Valamennyi laoszi légi, szárazföldi és folyami nemzetközi-, továbbá helyi és kishatárforgalmi határátkelőhely 2022. május 9-től újra nyitott a személyi forgalom és az áruszállítás előtt.

2022. május 9-től a belépés szabályai:

A vízummentességi megállapodások által érintett országok állampolgárai vízum nélkül léphetnek be Laosz területére.

A vízummentességi megállapodások által nem érintett országok állampolgárai (így a normál útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok is) Laosz nagykövetségein és főkonzulátusain igényelhetnek vízumot; elektronikus vízumkérelmet nyújthatnak be, vagy az érkezéskor vízumot kérhetnek azokon a laoszi nemzetközi határátkelőhelyeken, amelyek vízumkiadó részleggel rendelkeznek.

A menetrend szerinti kereskedelmi légi járatok 2022 májusától kezdve fokozatosan állnak helyre, és kiegészítik majd az egyelőre Kuala Lumpur, Szöul és Szingapúr irányába közlekedő Malaysian Airlines, Lao Airlines, illetve Scootair charter járatokat. Az új menetrendek függvényében az ország jelentősebb nemzetközi légiforgalmat bonyolító repülőterein (Vientiane és Luang Prabang) a tranzitálás elviekben lehetséges.   

b. Kell teszt? Csak az oltatlanoknak.

Azoknak a 12 évnél idősebb laoszi és külföldi állampolgároknak, akik a teljes oltottságot (Megjegyzés: Laoszban a teljes oltottságot a két oltás, vagy Johnson & Johnson vakcina esetében az egy oltás meglété jelenti)  igazoló oltási igazolvánnyal nem rendelkeznek, az utazás megkezdését megelőző 48 óránál nem régebbi, negatív eredményű gyorstesztet (ATK) kell bemutatniuk a belépéskor. A korábbi gyakorlattól eltérően, Laosz repülőterein, szárazföldi és folyami nemzetközi határátkelőhelyein a belépőknek nem kell koronavírus-tesztnek alávetniük magukat. A teljes oltottságot igazoló oltási igazolvánnyal rendelkező laoszi és külföldi állampolgárok a járvány előtt megszokott módon léphetnek be Laoszba, és nem szükséges, hogy a belépéshez kiindulási országuk koronavírus tesztjével rendelkezzenek.

c. Kell regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Az országba történő belépés és az ott-tartózkodás feltétele.

A laoszi hatóságok papír alapú oltási igazolványt adnak ki az országban beadott Sinopharm, Sinovac, Sputnik-V, Astra Zeneca, Pfizer és Johnson & Johnson oltásokról A laó és angol nyelvű oltási igazolvány alapján a laoszi Egészségügyi Minisztérium hivatalos, angol nyelvű oltási igazolást ad ki, amelynek illetéke 30.000 Laoszi Kip (kb. 3 USD). Laosz az oltási igazolványok kölcsönös elfogadásáról más országokkal kétoldalú megállapodásokat nem kötött.

Jóllehet külön rendelet, jogszabály nem rendelkezik róla, a magyar védettségi igazolványt, illetve az uniós Covid-igazolványt, vagy más, angol nyelvű oltási igazolványt a laoszi hatóságok a gyakorlatban elfogadják. Hosszabb időtartamú laoszi tartózkodás esetén  javasolják a külföldi oltási igazolvány laoszira konvertálását. A laoszi hatóságok – általános jelleggel – a WHO által sürgősségi felhasználás céljából elfogadott oltásokat ismerik el. Az oltások érvényességét  nem szabályozták.

e. Oltatlanokra / Nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: 

A 12 évnél idősebb oltatlan belépők számára a belépés  feltétele az utazás megkezdését megelőző 48 óránál nem régebbi, negatív eredményű gyorsteszt (ATK) megléte.  

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Azoknak a belépőknek, akik a laoszi tartózkodás során megfertőződnek, maguknak kell fedezniük kezelésük költségeit. A kezeléshez igénybe vehetik laoszi állami kórház, magánkórház, vagy karantén (Home Isolation)  esetén szálláshely szolgáltatásait. A közelebbről meg nem határozott időtartamú karanténkötelezettség csak megfertőződés esetén áll fenn.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az üzleti célú vízumkérelem engedélyeztetési eljárása során a kérelem megalapozottságát a laoszi Tervezési és Befektetési Minisztérium is véleményezi.

h. Tranzitálási szabályok:

Az országban a helyreálló  kereskedelmi légi járatok menterendjének függvényében, Vientán és Luang Prabang nemzetközi repülőterein lehet tranzitálni.

i. A beutazás feltételei kivételes esetekben:

A kivételes esetek 2022. május 9-től megszűntek. Az országba a koronavírus-járvány előtt megszokott módon és feltételekkel lehet belépni.

j. Egyéb hasznos információ:

A Vientián és Kuala Lumpur között közlekedő ENSZ humanitárius járaton a Malaysian Airlines, a laoszi főváros és Szöul között közlekedő charter-járaton a Lao Airlines, valamint a Vientián és Szingapúr között közlekedő Scoot Air utasaitól 72 óránál nem régebbi, hatósági, angol nyelvű RT PCR-típusú koronavírus tesztet követelt meg (ára 650.000 Laoszi Kip, ami kb. 65 amerikai dollárnak felel meg) 2022. május 9. előtt Ugyancsak követelmény volt a teljes oltottságot  bizonyító oltási igazolvány. Célszerű e légitársaságoknál tájékozódni, hogy továbbra is fenntartják-e a laoszitól eltérő utazási követelményeiket.

2) Kiutazás az országból:

Magyar és külföldi állampolgárok 2021. december 31-től kezdődően szabadon és külön eljárás nélkül utazhatnak ki az országból, ugyanakkor figyelembe kell venniük a Laoszból induló járat légitársaságnak és a célországnak a rendelkezéseit.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a MkNnBXQFlP8r1ZdDNjma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a RkESn6JkNhh2a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

4) Helyi járványügyi szabályok:

A helyi járványügyi korlátozások 2022. május 9-től megszűntek, ugyanakkor  a laoszi hatóságok javasolják az egészségügyi megelőző- és óvintézkedések, úgy mint az egy méternél nagyobb távolságtartás, a szappannal, vagy kézfertőtlenítővel való gyakori kézmosás, a testhőmérséklet-mérés, az arcmaszk-viselés és az általános higiéniai szabályok bnetartását..

A légi és szárazföldi menetrend szerint tömegközlekedés a főváros és a vidéki tartományok között 2021. november 15-től helyreállt. A laoszi légitársaság honlapja

Információk az aktuális laoszi koronavírus helyzetről itt találhatók:

A laoszi kormány oltási terve a Laosz területén életvitelszerűen élő külföldi állampolgárokra is kiterjed. Külföldi állampolgárok – a laoszi állampolgárokhoz hasonlóan – on-line regisztrálhatnak oltásra a:

https://vaccinatelaos.la  honlapon.   

Szimptómák észlelése, megbetegedés, sürgős tájékoztatási igény esetén Laoszban a 165 és 166 sürgősségi telefonszámok hívhatók, amelyeken laó és angol nyelven adnak felvilágosítást és útmutatást.

5) Külföldi turizmusra vonatkozó információk 

2022. május 9-től kezdődően Laosz újra megnyílt a külföldi turizmus előtt. Felhívjuk ugyanakkor állampolgáraink figyelmét, hogy a kormányzati döntés gyakorlati megvalósítása folyamatban van, és bizonyos átmeneti időt vesz igénybe.

A Laoszban tartózkodó magyar állampolgároknak a higiéniai szabályok fokozott betartása, a laoszi hatóságok útmutatásainak követése ajánlott.

Biztonság:

Magyarország a biztonsági kockázatok körültekintő mérlegelése mellett javasolja az utazást az országba. 

Laosz biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok  listáján található.  A laoszi kormány 2022. május 9-én feloldotta a járványügyi rendelkezések túlnyomó részét, és újra megnyitotta az országot a külföldi turizmus előtt. Elsősorban az egészségügyi ellátó rendszer fejletlensége, a járványveszély és a fel nem robbant lőszerek miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Laoszba utazó és ott tartózkodó magyar állampolgároknak azt javasolja, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot. 

A kormány és NGO-k komoly erőfeszítései ellenére még mindig jelentős mennyiségű a fel nem robbant lőszer, akna, bomba az ország egész területén, különösen Xieng Khouang és Luang Prabang tartományokban, valamint a laoszi-vietnami határ környezetében.

Bangkoki Nagykövetség ügyeleti elérhetőségei:
Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36
Központi szám: +66 2 118 9600
E-mail cím: nivOumcEZhJqTobTn7OYANmTRbWlzc2lvbi5iZ2tAbWZhLmdvdi5odQ==, DdIDCEhvWDYfB4VTmmY29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1

(Megjegyzés: tiszteletbeli konzulunk laoszi megbízatása 2021. augusztus 17-vel véget ért.) 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Laoszból történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek legalább 6 hónapi érvényességi idővel kell rendelkeznie.(Főszabály szerint elfogadják az ideiglenes útlevelet is, amennyiben az állampolgársága szerinti nagykövetség levélben nyújt tájékoztatást annak okáról). 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMAz országban való tartózkodás során az útiokmányokra különös gonddal szükséges ügyelni, mert az útlevél elvesztése esetén pótlása időigényes és bonyolult folyamat. Az útlevél Laoszban történő elvesztése esetén a teendők az alábbiak.

1./ Az útlevél elvesztésének helye szerinti járási rendőrségen (lehetőség szerint nem turista rendőrségen) bejelentést kell tenni, amelyről jegyzőkönyvet vesznek fel.

2./ A jegyzőkönyvet és az útlevél elvesztését a laoszi Bevándorlási Hivatal hitelesíti. Az ehhez szükséges kérelemhez 2 db 3 x 4 cm nagyságú fotót kell mellékelni. Az ügyintézés általában 3 munkanap.

3./ Ezt követően a dokumentumok birtokában a laoszi Külügyminisztérium Konzuli Főosztályát (cím: Sybounheuang Road, Sybounheuang Village, Chanthabouly District, Vientiane) kell felkeresni, amely ún. „laissez-passer”-t (határátlépési, kiutazási engedélyt) állít ki.

4./ A „laissez-passer”-ba Thaiföld vientiáni Konzuli Hivatalában (cím: 15 Ban Phonesynuan, Sisattanak District, Vientiane) rövid tartózkodásra jogosító thaiföldi beutazásra jogosító vízumot szükséges beszerezni. A vízumot általában 3 munkanapon belül állítják ki.

5./ A vízummal ellátott „laissez-passer” birtokában szárazföldi határátkelőhelyen (Vientiánhoz legközelebb a 18 km-re lévő Mekong Barátság hídon) keresztül Thaiföldre lehet utazni. Figyelem! A „laissez-passer” csak thaiföldi szárazföldi határátkelőhelyen keresztüli thaiföldi belépésre használható fel, nemzetközi repülőtéren keresztüli thaiföldi utazásra nem jogosít fel.

6./ Magyarország Bangkoki Nagykövetsége Konzuli Hivatalában az elvesztett útlevél pótlására a Magyarországra történő hazautazáshoz, vagy tovább utazáshoz ideiglenes útiokmány igényelhető.

Kiskorúak beutazása:

Laosz nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

Vízum:

Magyar állampolgárok előzetesen beszerzett vízummal, vagy turizmus céljából, érkezéskor kiállított, 30 napig érvényes vízummal (visa on arrival) utazhatnak be. Visa on arrival igényelhető Vientiane, Luang Prabang, Pakse és Savannakhet nemzetközi repülőterén, az országot Thaifölddel összekötő Mekong-hidaknál lévő szárazföldi határátkelőhelyeken (Vientiane, Thakaek, Savannakhet) a Tha Naleng vasútállomáson és egyes nemzetközi határátkelőhelyeken.

2019 júliusában Laoszban bevezették az elektronikusan kérelmezhető vízumot, amelynek keretében 150 ország, köztük Magyarország turista állampolgárai számára lehetővé tették az online vízumigénylést, amely a laoszi külügyminisztérium oldalán található E-visa honlapon érhető el. 

Az eljárás során a kérelmezők a vízumdíjat online fizetik be, az elbírálási idő 3 munkanap, és jóváhagyás esetén emailben kapott, 30 napos érvényességű elektronikus vízum birtokában léphetnek be az országba.

Az elektronikus úton igényelhető vízum elterjedésével a laoszi hatóságok 9 vietnami és thaiföldi szárazföldi és légi határátkelőhelyen megszüntette az érkezéskor történő vízumigénylés (Visa on Arrival) lehetőségét az alábbiak szerint:

  • Pang Hok (Phongsaly tartomány) vietnami határátkelőhely,
  • Nam Soy (Huaphanh tartomány) vietnami határátkelőhely,
  • Nam Kan (Xieng Khouang tartomány) vietnami határátkelőhely,
  • Nam Ngeun (Xayaboury tartomány) thaiföldi határátkelőhely,
  • Nam Heuang (Xayaboury tartomány) thaiföldi határátkelőhely,
  • Nam Phao (Khammouane tartomány) vietnami határátkelőhely,
  • Na Phao (Khammouane tartomány) vietnami határátkelőhely,
  • Savannakhet nemzetközi repülőtér,
  • Phou Keua (Attapeu tartomány) vietnami határátkelőhely.

Elektronikusan vízumot igényelni a vientiáni Wattay nemzetközi repülőtéren, a főváros közelében lévő első Laoszi-Thai Barátság Mekong-hídon, valamint a Luang Prabang-i nemzetközi repülétéren keresztül történő belépés esetén lehet.

Üzleti és munkavállalói beutazás engedélyezését a fogadó laoszi partner kezdeményezheti a Laoszi Külügyminisztériumnál.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten Laosz bécsi Nagykövetségén.

Házikedvencek beutazása:

www.nebih.gov.hu
www.pettravel.com/immigration/laos.cfm

Vám:

http://laocustoms.laopdr.net/laws_and_regulations.htm
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Laoszi Kip (LAK)

Időjárás: A júniustól novemberig terjedő monszun-időszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások elsősorban a Mekong déli szakaszán Champassak, Savannaketh és Khammouane tartományokban, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.

Biztosítás: Utazás előtt hangsúlyozottan ajánlott átfogó baleset- és egészségügyi biztosítást kötni.

Közlekedés: Laoszban a gépjárművezetésére vonatkozó szabályozás értelmében külföldi állampolgárnak nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkeznie, vagy laoszi jogosítványt kell igényelnie, amelynek feltételei viszonylag egyszerűek. A Közműügyi és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Főosztályától beszerezhető kérelmet kell kitölteni, és a következőket csatolva benyújtani: eredeti vezetői engedély másolata, útlevél másolata, fénykép, munkavállalói engedély (ha van). Az eljárási díj 25 USD, az ügyintézési idő hozzávetőlegesen két hét.

Az úthálózat fejletlen, az utak a főváros és környéke kivételével rossz állapotban vannak. Utazni csak napközben ajánlatos, az éjszakai közlekedés - a kivilágítatlan gépjárművek, vagy a kóbor állatok miatt - fokozottan balesetveszélyes.
A Mekong-folyón Luang Prabang és a thaiföldi határ (Chiang Khong) között egyre több a gyors motoros turistaszállító hajó, ez a fajta közlekedés különösen a száraz évszakban (novembertől áprilisig) balesetveszélyes.

A júniustól novemberig terjedő monszun-időszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások elsősorban a Mekong déli szakaszán Champassak, Savannaketh és Khammouane tartományokban, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.
Elsősorban Xieng Khouang tartományokban és a laoszi-vietnami határvidéken még mindig sok a felszedetlen taposóakna. A főutakról nem javasolt a letérés.
Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy tanúsítsanak fokozott figyelmet, ha a Vang Vienget Luang Prabanggal összekötő 13-as főúton közlekednek, és tartsák be a helyi hatóságok utasításait. Xaisomboun tartományba kizárólag a helyi hatóságoktól előzetesen beszerzett engedély birtokában és a hatóság kíséretében lehet csak utazni.

Bűnözés: Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy fokozottan óvakodjanak bárminemű és eredetű kábítószer fogyasztásától. A kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmények súlyos következményekkel járnak, az elkövetőre halálbüntetést is kiszabhatnak.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés lassú, az angol nyelvet kevesen beszélik a hivatalokban. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Javasoljuk a Laoszban tartózkodó vagy oda utazni szándékozó honfitársainknak, különösképpen a gyermekekkel utazóknak, hogy amennyiben nem részesültek gyermekbénulás (poliomyelitis anterior acuta) elleni védőoltásban, azt feltétlenül szerezzék be.

Az egészségügyi infrastruktúra Laoszban elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. Egyszerű esetek kezelése lehetséges, de komolyabb probléma esetén érdemes valamelyik thaiföldi kórházat felkeresni. 

Tömeges fertőzést okozó betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, időszakosan mégis előfordulhatnak, például járványszerű kolera-megbetegedések. A malária és dengue-láz viszonylag gyakori, különösen a júniustól novemberig tartó esős évszak idején.

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

A WHO jelentése szerint Laoszban is előfordult madárinfluenza vírus okozta fertőzés, az emberi áldozatok szoros kapcsolatban álltak a beteg állatokkal.

Elővigyázatosságképpen laoszi tartózkodásuk alatt kerüljék el az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden olyan helyet, ahol közel kerülhetnek szabadon vagy ketrecben tartott madarakhoz. Étkezéseknél kizárólag alaposan megfőzött, átsütött állati eredetű készítményeket fogyasszanak.

Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal

Egyéb információ:

A laoszi törvények tiltják állampolgáraik külföldiekkel házasságon kívül létesített szexuális kapcsolatát. Az eljegyzési vagy házasságkötési szándékot a laoszi családjogi törvény szerint előzetesen be kell jelenteni. A törvénysértők pénz-, vagy börtönbüntetéssel sújthatók (a bírság összege 500-tól 5.000 USD-ig terjedhet). A laoszi rendőrség gyanú esetén a szálláshelyek szobáit is ellenőrizheti.

Laosz Bécsi Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bangkok