Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bejrút

Aktuális:

2022. 04. 07.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Az Európai Bizottság 2021. december 9-én elfogadta a 2021/2187 végrehajtási határozatát a Libanoni Köztársaság által kiállított COVID-19-igazolványoknak az (EU) 2021/953 európai parlamenti és tanácsi rendelettel összhangban kiállított igazolványokkal való egyenértékűségének az Unión belüli szabad mozgáshoz való jog előmozdítása céljából történő megállapításáról. A határozat 2021. december 10-én lépett hatályba. E szerint az EU-ban kiállított COVID-19-igazolványokat elfogadják Libanonban. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Az országba történő érkezést követően nincsen karanténkötelezettség.

A COVID-19 vakcinák és oltási igazolások típusa kapcsán nincsenek korlátozások.

Az oltási igazolások érvényességi idejére vonatkozóan nincsen speciális szabályozás, korlátozásmentesen azonban csak abban az esetben lehet belépni az országba, amennyiben az utas a COVID-19 elleni teljes védettséggel (három oltással) rendelkezik vagy a vakcina második dózisát, egydózisú oltás esetén pedig az első adagot a beutazást megelőző 6 hónapban kapta meg.

b. Kell-e teszt? Igen.

Tesztelés az utazást megelőzően: Az országba való beutazás feltétele a tervezett érkezési napot megelőző 48 órában készített, negatív eredményű, QR kódot is kötelezően tartalmazó PCR-teszt VAGY a tervezett érkezési napot megelőző 24 órában készített, negatív eredményű, QR kódot is kötelezően tartalmazó antigén gyorsteszt.

A PCR-teszt követelménye alól mentesülnek:

 • a 12 év alatti kiskorúak;
 • azok, akik Libanon területét max. 7 napra hagyták el;
 • azok, akik a COVID-19 elleni teljes védettséggel (három oltással) rendelkeznek vagy az elmúlt 6 hónapban kapták meg a COVID-19 elleni oltás második adagját (egydózisú oltás esetén pedig az első adagot).

Tesztelés az országba lépést követően: Nincs.

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Vannak.

Előzetes tesztelés és egyéb korlátozások nélkül léphetnek az országba azok, akik a COVID-19 elleni teljes védettséggel (három oltással) rendelkeznek, vagy a vakcina második dózisát, (egydózisú oltás esetén pedig az első adagot) a beutazást megelőző 6 hónapban kapták meg.

A COVID-19 vakcinák és oltási igazolások típusa kapcsán nincsenek korlátozások.

További részletekért látogassanak el a libanoni egészségügyi minisztérium honlapjára.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az oltatlanokra vonatkozóan nincsen a fentiektől eltérő szabályozás.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

h. Tranzitálási szabályok:

Nincs erre vonatkozó külön szabály.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: 

A fenti pontokban részletezettek kivételeken túl nincsenek további beutazási mentességek. 

j. Egyéb hasznos információ:

A bejrúti Rafic Hariri nemzetközi repülőtér honlapja az alábbi linken érhető el: http://www.beirutairport.gov.lb/index.php?lang=en

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését (és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz). Javasoljuk megvizsgálni, a légitársaság esetleg más speciális kritériumot állít-e az utasok elé az utazásban részvétel feltételeként. A követelmények ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból:

Különös kiutazási feltétel nincs.

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges dokumentumokat (útiokmány, egészségügyi dokumentumok stb.), az utazó tartsa magánál. Javasoljuk, hogy a teszteredményeket és más egészségügyi vonatkozású dokumentumokat papíralapon is tartsák maguknál, ne csak digitális formában!

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a YoGYellCMLEul4ZFNFa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a jrzzaeagqxygC7TmcNDyWa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok:

A libanoni kormány 2020. 03. 15- én országos egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, mely jelenleg is érvényben van. További információ a https://bejrut.mfa.gov.hu/page/covid-19 weboldalon olvasható.

A libanoni egészségügyi minisztérium folyamatosan közzéteszi a vírussal kapcsolatos információkat a honlapján: https://www.moph.gov.lb  

Megbetegedés jelei esetén, az alábbi telefonszámokon lehet orvosi ellátásra jelentkezni: (+961) 1781 és (+961) 1 832700

Ismételten felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Libanont a "II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek" kategóriába sorolja.

Az ország kiemelt kockázatot jelentő régiói (palesztin menekülttáborok, dél-libanoni határtérség, szíriai-libanoni határtérség, Bekaa-völgy, észak-libanoni Akkar-régió, Dél-Bejrút Dahiye negyede) szintén az "I. Nem javasolt utazási célországok és térségek" kategóriába tartoznak.

Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint továbbra is kerüljék ezen területeket.

Libanon alábbi körzeteiben a helyi hatóságok csak korlátozott módon vannak jelen, az állam rendfenntartó szerepe nem érvényesül teljes mértékben, valamint további konfliktusokra lehet számítani. Kérjük, hogy a Libanonba látogató magyar állampolgárok maradjanak távol az alábbi területektől:

 • palesztin menekülttáborok;
 • dél-libanoni határtérség, az ország Litani folyótól délre eső területei;
 • szíriai-libanoni határtérség;
 • Bekaa-völgy;
 • észak-libanoni Akkar régió;
 • Dél-Bejrút Dahiye negyede.

Terrorizmus

Az elmúlt évek legsúlyosabb libanoni terrortámadásában, 2015. november 12-én kora este rövid időn belül két öngyilkos merénylet történt Bejrút Burj al-Barajneh városrészében. A merényleteket az Iszlám Állam (ISIL/Da’esh) nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadásban 43 ember halt meg és 240 személy szenvedett sérüléseket. 

Korábban, 2013. júniustól 2014. márciusig több mint 20 alkalommal követtek el robbantásos merényletet többségében síiták lakta városrészekben, Bejrútban és a Bekaa völgyben. A robbantásokat többnyire öngyilkos merénylők követték el, köztük a 2013. november 19-én a bejrúti iráni nagykövetség elleni kettős támadást is. Az év elején az ország többi részén sem csökkent az erőszak, rakéta és tüzérségi támadások voltak a Bekaa völgyben, Arsalban, valamint rendszeres tüntetések voltak a libanoni hadsereg és a Hezbollah ellen Saidaban, Sidonban és Akkarban. 2014 augusztusában szélsőséges iszlamista erők Szíria felől támadva elfoglalták a határ menti Arsal városát, a területi szuverenitást csak 2017 augusztusában sikerült helyreállítani.

A fegyveres összecsapások, katonai akciók és terrorista merényletek miatt a Konzuli Szolgálat fokozott óvatosságot kér a Libanonba látogató magyar állampolgároktól. Kérjük, kövessék figyelemmel a híreket és maradjanak távol az esetleges demonstrációktól, tömegrendezvényektől.

Bűnözés

Libanon közbiztonsági helyzete a köztörvényes bűncselekmények vonatkozásában nemzetközi összehasonlításban jónak tekinthető, közterületeken a vagyon elleni bűnelkövetések száma alacsony. A szíriai válság kezdete óta azonban az országban tartózkodó mintegy másfél millió szír menekült jelenléte rontja a közbiztonság állapotát is. 

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a libanoni-szíriai határ keleti szakasza a bűnözés által meglehetősen fertőzött terület. (Több alkalommal európai turistákat raboltak el a Bekaa völgyben a szíriai határ közelében.) Számos helyi közösség él a határon átnyúló csempészetből, kábítószer-termelésből, gépkocsi-lopásból és egyéb illegális tevékenységekből. A Bekaa völgy több körzete, különösen az északi Hermel régió és a szíriai határ közelében fekvő területek, nem tekinthetőek biztonságosnak. Kérjük, hogy aki a Bekaa völgybe látogat, ne térjen le a főutakról, kerülje az elhagyott vidékeket.

Felhívjuk a figyelmet, hogy katonákat, rendőröket, katonai objektumokat, ellenőrzőpontokat, stb. nem javasolt fényképezni, ilyen esetekben ugyanis az eljáró hatóságok akár le is tartóztathatják a fényképeket készítő személyt.

A Konzuli Szolgálat arra kéri a Libanonban tartózkodó magyar állampolgárokat, illetve mindazokat, akik oda kívánnak utazni, hogy adják meg elérhetőségüket a nagykövetség konzuli részlegén. Ehhez igénybe vehető:

 • a Konzuli Szolgálat honlapján található regisztráció konzuli védelemhez,
 • a Külgazdasági és Külügyminisztérium ügyelete (06 80 36 80 36 zöld szám),
 • a bejrúti magyar nagykövetség központi telefonja (+961-1-730083). 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek rövid időtartamú tartózkodás esetén a tervezett beutazás napjától számított fél évig, egy évet meghaladó tartózkodás esetén 18 hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Megjegyzés: Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Libanonba, még akkor sem, ha az érvényes libanoni vízumot tartalmaz.

Kiskorúak beutazása: 

Libanon jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik; javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát, valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Kiskorú utazása esetén vagy a nagykövetségen (a vízumügyintézés során), vagy közjegyző előtt nyilatkozhatnak a szülők arról, hogy hozzájárulnak a gyermek külföldre utazásához. A nyilatkozatot az alábbi nyelvek egyikén kell egyszerű fordítással ellátni: arab, angol, francia. Elvált szülők esetében a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülőnek be kell mutatnia a bírósági határozatot (arab/angol/francia fordítással). 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: A bejrúti repülőtéren a magyar állampolgárok illetékmentesen 30 napra érvényes turista célú vízumot igényelhetnek.  Más határállomásokon a vízumért díjat számítanak fel.

Vízum 30 napnál hosszabb tartózkodás, illetve nem turista célú beutazás esetén a Libanoni Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén igényelhető. 

A nagykövetség elérhetősége:
Cím: 1112 Budapest Sasadi út 160. 
Levélcím: 1511 Budapest Pf.: 110
Telefon: 249-0900
Fax: 249-0901 

További információ angol nyelven: www.general-security.gov.lb/en/posts/37

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatban javasoljuk, hogy forduljon állatorvosához. Tájékozódás céljából javasolt továbbá az alábbi weboldalak felkeresése:
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Lebanon.cfm

Vám:

További hasznos információ az országról 

Pénznem: USD (amerikai dollár) és LBP (libanoni font)

Időjárás: Júniustól októberig forró nyár, eső nélkül, majd október és április között (főleg télen) heves, monszunszerű esőzések. Nyáron nem ritka a 40 Celsius-fokos hőség, télen viszont meleg ruházatra is szükség lehet, még az alacsonyabban fekvő részeken is fűteni kell, a hegyekben akár méteres hótakaró is kialakulhat. Libanon földrengésveszélyes területen fekszik, történelme során hét olyan rengést jegyeztek fel, amely teljes városokat döntött romba. Az elmúlt évszázadban pusztító földrengés nem fordult elő.

Biztosítás: A Libanonba utazni kívánó magyar állampolgárok számára javasolt az utazást megelőzően utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Gépjárművezetés: Magyar állampolgároknak, turistáknak nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkezniük. További információt itt talál. Téli időszakban a hegyes vidékeken tartósan, de az 500 m alatti magasságban is rövidebb ideig havas útburkolattal kell számolni.

Az országban a közlekedés az európai viszonyoktól eltérően működik. A tömegközlekedés szinte teljesen hiányzik, az erre a célra szolgáló mikrobuszok külföldiek számára sem higiéniai, sem biztonsági szempontból nem ajánlottak. Menetrend, illetve buszmegállók nincsenek, a járatok nagyon lassúak és kiszámíthatatlanok. A taxik városon belül könnyen, viszonylag olcsón használhatók. Az országon belüli gépjárműves közlekedés az európaitól jelenősen eltér abban, hogy a megszokott közlekedési szabályok sokszor pusztán jelzésértékűek.

A forgalmi viszonyok némileg kaotikusak, a fontosabb kereszteződésekben rendőrök irányítják a forgalmat. Az utak állapota, különösen a fővároson kívül, helyenként rendkívül rossz, egyes hegyvidéki területeken csak négykerék-meghajtású terepjárókkal lehet biztonságosan közlekedni. A megengedett sebesség városon belül 50 km/h, főútvonalon 90 km/h, autópályán 110 km/h, de ezt jellemzően nem tartják be, mindennaposak a városon belüli apróbb, autópályán a súlyosabb balesetek. A helyi közlekedési sajátosságok és az utak zsúfoltsága miatt, csak helyismerettel bíró, tapasztalt és gyakorlattal rendelkező személyek számára célszerű gépkocsit vezetni Libanonban.

Vallási és viselkedési kultúra: Libanon rendkívül nyitott, multikulturális ország, jellemző az erőteljes francia hatás. Jelentős libanoni közösségek élnek a világ számos pontján, ami tovább erősíti az országon belüli befogadó, toleráns légkört. A Konzuli Szolgálat javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe, így Libanon  egyes többségében muzulmán lakosú  területeire utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.

Közegészség, egészségügyi helyzet:  Libanon közegészségügyi helyzete európai szintű, az egészségügyi rendszer jól szervezett. Figyelembe véve az orvosi ellátás árát is, feltétlenül javasoljuk, hogy az országba utazást megelőzően kössenek egészségügyi biztosítást.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bejrút

Libanon Budapesti Nagykövetsége
1112 Budapest, Sasadi út 160.
Telefon: 06-1/249-0900
Fax: 06-1/249-0901
E-mail: kqImkzTncjc2T4ZW1iYXNzeWxlYmFub25odUB5YWhvby5jb20=