Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bejrút

Aktuális:

2020. 08. 05.
2020.08.04-én a késő délután hatalmas robbanás történt a bejrúti kikötő területén, amelynek hanghatása és lökéshulláma az egész városban és környékén erősen érzékelhető volt. A közelben házak dőltek össze, széles körzetben épületeket, gépjárműveket súlyos károk értek, több kilométeres körzetben betörtek az ablakok. Rendkívül súlyos anyagi károk keletkeztek, a pusztítás hatalmas méretű. Javasoljuk a Libanonban tartózkodó magyar állampolgároknak, hogy a helyzetre való tekintettel, ha tehetik, kerüljék, illetve különös körültekintéssel közlekedjenek a katasztrófával érintett területeken és kövessék a helyi hatóságok útmutatását. 

2020. 07. 29.
Libanonban nő a koronavírussal fertőzött megbetegedettek száma. A libanoni egészségügyi minisztérium folyamatosan közzéteszi a vírussal kapcsolatos információkat a honlapjain: https://www.moph.gov.lb és  https://corona.minitsryinfo.gov.lb 

A libanoni kormány 2020. 03. 15- én országos egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, a lakosságot arra kérik, hogy mindenki maradjon otthon és csak nagyon szükséges esetben hagyja el az otthonát, az utóbbi esetben kérik a szájmaszk viselését, hiányát pénzbírsággal büntetik. Este 24h-tól reggel 5h- ig teljes kijárási tilalom van életben. A korlátozó intézkedéseket 2020. 04. 24- től kezdve fokozatosan oldják fel. 

A libanoni kormány 2020. 03. 15- én országos egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, a lakosságot arra kérik, hogy mindenki maradjon otthon és csak nagyon szükséges esetben hagyja el az otthonát, az utóbbi esetben kérik a szájmaszk viselését, hiányát pénzbírsággal büntetik. 2020. 07. 27- től 2020. 08. 10- ig ismét korlátozó intézkedéseket vezettek be az országban, egyes szektorokat lezártak (bárok, szórakozóhelyek, parkok, medencék, piacok), illetve működésüket korlátozták (éttermek, kávézók). 2020. 07. 30 és 2020. 08. 03, valamint 2020. 08. 06 és 2020. 08 10. között az egészségügyi intézmények és az élelmiszerboltok kivételével minden zárva lesz.  Többhónapos lezárást követően, a bejrúti nemzetközi repülőteret 2020. 07. 01- én nyitották meg. A szárazföldi és vízi határátkelőhelyek továbbra is zárva vannak az utasforgalom előtt. 

Az országba való beutazás feltétele az utazást megelőző 96 órában készített, negatív eredményű COVID-19 PCR-teszt, amit már a beszállásnál be kell mutatni. A megbízhatónak ítélt PCR-tesztet készítő országokból, így a Magyarországról érkező utasokon a repülőtéren újabb tesztet hajtanak végre, az eredményt 48 órán belül közlik, addig minden utasnak az általa megjelölt szálláshelyen kell tartózkodnia. A teszt alól mentesülnek a 12 év alatti kiskorúak. A teszt árát (50 USD) a légitársaságok szedik be az utasoktól. A nem megbízhatónak ítélt PCR-tesztet készítő országokból érkezőknek (Irak és afrikai országok, kivéve Dél-Afrika, Közép-afrikai Köztársaság, Ghána, Tunézia, Algéria, Marokkó), saját költségre, az arra kijelölt szállodák egyikében kell a 48 órás karantént letölteniük (Lancaster Hotels Group, Golden Tulip Hotel, Radisson Blu Martinez Hotel – foglalásnál a „Book Two Days Quarantine” opciót kell választani). Ezt követően, negatív eredmény birtokában, az utasok elhagyhatják a szállodát, 72 óráig azonban továbbra is karanténban kell maradniuk és egy újabb PCR-tesztet kell készíttetniük az arra kijelölt kórházban. 

Minden utas köteles az utazást megelőzően egészségügyi nyilatkozatot tenni, az erre szolgáló formanyomtatvány az alábbi címen érhető el: https://arcg.is/0GaDnG  

Harmadik ország állampolgárai csak a tervezett tartózkodás egész időtartamára szóló, koronavírussal kapcsolatos kezelés költségeit is kifejezetten lefedő, érvényes egészségügyi biztosítás birtokában léphetnek be az országba (kivétel: katonák, diplomaták, nemzetközi szervezetek alkalmazottjai). Ilyen biztosítást a reptéren érkezéskor is lehet kötni, illetve a libanoni hatóságok az alábbi oldalt ajánlják e tekintetben: www.covid19travelcare.com/web 

A koronavírussal fertőzöttek szállítását a Nemzetközi Vöröskereszt végzi, országszerte több kórházban kezelik a vírussal fertőzötteket, illetve amennyiben állapotuk engedi, házi karantént írnak elő nekik. Megbetegedés jelei esetén az alábbi telefonszámon lehet orvosi ellátásra jelentkezni: +9611214, +9611594459

2019. 12. 12.
Libanonban 2019. október 17. óta időnként útlezárásokkal járó tüntetések vannak országszerte. Javasoljuk, hogy az országban tartózkodó magyar állampolgárok folyamatosan kövessék figyelemmel a híreket, kerüljék a tüntetések helyszíneit, s minden esetben fokozott körültekintéssel járjanak el, tartsák be a biztonsági erők utasításait.

* * *         

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy lehetőség szerint a palesztin menekülttáborok területére ne lépjenek be, sőt, ha tehetik, azok környékét is kerüljék el, ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy komolyabb összetűzés esetén az események átterjednek a menekülttáborok környezetére is.

Biztonság:

Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az ország kiemelt kockázatot jelentő régiói (palesztin menekülttáborok, dél-libanoni határtérség, szíriai-libanoni határtérség, Bekaa-völgy, észak-libanoni Akkar regió, Dél-Bejrút Dahiye negyede) szintén az "I. Nem javasolt utazási célországok és térségek" kategóriába tartoznak.

Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint továbbra is kerüljék ezen területeket.

Libanon alábbi körzeteiben a helyi hatóságok csak korlátozott módon vannak jelen, az állam rendfenntartó szerepe nem érvényesül teljes mértékben, valamint további konfliktusokra lehet számítani. Kérjük, hogy a Libanonba látogató magyar állampolgárok maradjanak távol az alábbi területektől:

  • palesztin menekülttáborok;
  • dél-libanoni határtérség, az ország Litani folyótól délre eső területei;
  • szíriai-libanoni határtérség;
  • Bekaa-völgy;
  • észak-libanoni Akkar régió;
  • Dél-Bejrút Dahiye negyede.

Terrorizmus

Az elmúlt évek legsúlyosabb libanoni terrortámadásában, 2015. november 12-én kora este rövid időn belül két öngyilkos merénylet történt Bejrút Burj al-Barajneh városrészében. A merényleteket az Iszlám Állam (ISIL/Da’esh) nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadásban 43 ember halt meg és 240 személy szenvedett sérüléseket. 

Korábban, 2013. júniustól 2014. márciusig több mint 20 alkalommal követtek el robbantásos merényletet többségében síiták lakta városrészekben, Bejrútban és a Bekaa völgyben. A robbantásokat többnyire öngyilkos merénylők követték el, köztük a 2013. november 19-én a bejrúti iráni nagykövetség elleni kettős támadást is. Az év elején az ország többi részén sem csökkent az erőszak, rakéta és tüzérségi támadások voltak a Bekaa völgyben, Arsalban, valamint rendszeres tüntetések voltak a libanoni hadsereg és a Hezbollah ellen Saidaban, Sidonban és Akkarban. 2014 augusztusában szélsőséges iszlamista erők Szíria felől támadva elfoglalták a határ menti Arsal városát, a területi szuverenitást csak 2017 augusztusában sikerült helyreállítani.

A fegyveres összecsapások, katonai akciók és terrorista merényletek miatt a Konzuli Szolgálat fokozott óvatosságot kér a Libanonba látogató magyar állampolgároktól. Kérjük, kövessék figyelemmel a híreket és maradjanak távol az esetleges demonstrációktól, tömegrendezvényektől.

Bűnözés

Libanon közbiztonsági helyzete a köztörvényes bűncselekmények vonatkozásában nemzetközi összehasonlításban jónak tekinthető, közterületeken a vagyon elleni bűnelkövetések száma alacsony. A szíriai válság kezdete óta azonban az országban tartózkodó mintegy másfél millió szír menekült jelenléte rontja a közbiztonság állapotát is. 

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a libanoni-szíriai határ keleti szakasza a bűnözés által meglehetősen fertőzött terület. (Több alkalommal európai turistákat raboltak el a Bekaa völgyben a szíriai határ közelében.) Számos helyi közösség él a határon átnyúló csempészetből, kábítószer-termelésből, gépkocsi-lopásból és egyéb illegális tevékenységekből. A Bekaa völgy több körzete, különösen az északi Hermel régió és a szíriai határ közelében fekvő területek, nem tekinthetőek biztonságosnak. Kérjük, hogy aki a Bekaa völgybe látogat, ne térjen le a főutakról, kerülje az elhagyott vidékeket.

Felhívjuk a figyelmet, hogy katonákat, rendőröket, katonai objektumokat, ellenőrzőpontokat, stb. nem javasolt fényképezni, ilyen esetekben ugyanis az eljáró hatóságok akár le is tartóztathatják a fényképeket készítő személyt.

A Konzuli Szolgálat arra kéri a Libanonban tartózkodó magyar állampolgárokat, illetve mindazokat, akik oda kívánnak utazni, hogy adják meg elérhetőségüket a nagykövetség konzuli részlegén. Ehhez igénybe vehető:

  • a Konzuli Szolgálat honlapján található regisztráció konzuli védelemhez,
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium ügyelete (06 80 36 80 36 zöld szám),
  • a bejrúti magyar nagykövetség központi telefonja (+961-1-730083). 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek rövid időtartamú tartózkodás esetén a tervezett beutazás napjától számított fél évig, egy évet meghaladó tartózkodás esetén 18 hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Megjegyzés: Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Libanonba, még akkor sem, ha az érvényes libanoni vízumot tartalmaz.

Kiskorúak beutazása: 

Libanon jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik; javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát, valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Kiskorú utazása esetén vagy a nagykövetségen (a vízumügyintézés során), vagy közjegyző előtt nyilatkozhatnak a szülők arról, hogy hozzájárulnak a gyermek külföldre utazásához. A nyilatkozatot az alábbi nyelvek egyikén kell egyszerű fordítással ellátni: arab, angol, francia. Elvált szülők esetében a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülőnek be kell mutatnia a bírósági határozatot (arab/angol/francia fordítással). 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: A bejrúti repülőtéren a magyar állampolgárok illetékmentesen 30 napra érvényes turista célú vízumot igényelhetnek.  Más határállomásokon a vízumért díjat számítanak fel.

Vízum 30 napnál hosszabb tartózkodás, illetve nem turista célú beutazás esetén a Libanoni Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén igényelhető. 

A nagykövetség elérhetősége:
Cím: 1112 Budapest Sasadi út 160. 
Levélcím: 1511 Budapest Pf.: 110
Telefon: 249-0900
Fax: 249-0901 

További információ angol nyelven: www.general-security.gov.lb/en/posts/37

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatban javasoljuk, hogy forduljon állatorvosához. Tájékozódás céljából javasolt továbbá az alábbi weboldalak felkeresése:
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Lebanon.cfm

Vám:

További hasznos információ az országról 

Pénznem: USD (amerikai dollár) és LBP (libanoni font)

Időjárás: Júniustól októberig forró nyár, eső nélkül, majd október és április között (főleg télen) heves, monszunszerű esőzések. Nyáron nem ritka a 40 Celsius-fokos hőség, télen viszont meleg ruházatra is szükség lehet, még az alacsonyabban fekvő részeken is fűteni kell, a hegyekben akár méteres hótakaró is kialakulhat. Libanon földrengésveszélyes területen fekszik, történelme során hét olyan rengést jegyeztek fel, amely teljes városokat döntött romba. Az elmúlt évszázadban pusztító földrengés nem fordult elő.

Biztosítás: A Libanonba utazni kívánó magyar állampolgárok számára javasolt az utazást megelőzően utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Gépjárművezetés: Magyar állampolgároknak, turistáknak nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkezniük. További információt itt talál. Téli időszakban a hegyes vidékeken tartósan, de az 500 m alatti magasságban is rövidebb ideig havas útburkolattal kell számolni.

Az országban a közlekedés az európai viszonyoktól eltérően működik. A tömegközlekedés szinte teljesen hiányzik, az erre a célra szolgáló mikrobuszok külföldiek számára sem higiéniai, sem biztonsági szempontból nem ajánlottak. Menetrend, illetve buszmegállók nincsenek, a járatok nagyon lassúak és kiszámíthatatlanok. A taxik városon belül könnyen, viszonylag olcsón használhatók. Az országon belüli gépjárműves közlekedés az európaitól jelenősen eltér abban, hogy a megszokott közlekedési szabályok sokszor pusztán jelzésértékűek.

A forgalmi viszonyok némileg kaotikusak, a fontosabb kereszteződésekben rendőrök irányítják a forgalmat. Az utak állapota, különösen a fővároson kívül, helyenként rendkívül rossz, egyes hegyvidéki területeken csak négykerék-meghajtású terepjárókkal lehet biztonságosan közlekedni. A megengedett sebesség városon belül 50 km/h, főútvonalon 90 km/h, autópályán 110 km/h, de ezt jellemzően nem tartják be, mindennaposak a városon belüli apróbb, autópályán a súlyosabb balesetek. A helyi közlekedési sajátosságok és az utak zsúfoltsága miatt, csak helyismerettel bíró, tapasztalt és gyakorlattal rendelkező személyek számára célszerű gépkocsit vezetni Libanonban.

Vallási és viselkedési kultúra: Libanon rendkívül nyitott, multikulturális ország, jellemző az erőteljes francia hatás. Jelentős libanoni közösségek élnek a világ számos pontján, ami tovább erősíti az országon belüli befogadó, toleráns légkört. A Konzuli Szolgálat javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe, így Libanon  egyes többségében muzulmán lakosú  területeire utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.

Közegészség, egészségügyi helyzet:  Libanon közegészségügyi helyzete európai szintű, az egészségügyi rendszer jól szervezett. Figyelembe véve az orvosi ellátás árát is, feltétlenül javasoljuk, hogy az országba utazást megelőzően kössenek egészségügyi biztosítást.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bejrút

Libanon Budapesti Nagykövetsége
1112 Budapest, Sasadi út 160.
Telefon: 06-1/249-0900
Fax: 06-1/249-0901
E-mail: CcusfWXGqQoDzNkHBq9VGGWZOmhiZW1iYXNzeWxlYmFub25odUB5YWhvby5jb20=