Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Kuala Lumpur

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1.) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt. Malajzia biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategóriában, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtőországok listáján található. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a koronavírus-járvány miatt csak fokozott elővigyázatossággal javasolja az utazást Malajziába.

a.) Belépés az országba: A külföldi, így a magyar állampolgárok külön engedély nélkül utazhatnak be Malajziába minden beutazási cél tekintetében, beleértve a turizmust is. Magyar állampolgárok bármely országból, így Magyarországról is azonos feltételek mellett utazhatnak be Malajziába. Az országba való belépésnek nem feltétele a koronavírus elleni oltás, de az oltott és oltatlan utazókra eltérő tesztelési és karantén szabályok vonatkoznak (ld. b.), c.), d.), e.) és f.) pontok).

Malajziába történő beutazás általános szabályairól további tájékoztatás: https://www.mysafetravel.gov.my/

b.) Teszt: Tesztelési kötelezettség nélkül léphetnek be az országba az alábbi utazók:

  • teljesen beoltott nagykorú személyek 
  • teljesen beoltott 13. életévét betöltött kiskorú személyek
  • oltási státusztól függetlenül a 12 éves vagy annál fiatalabb kiskorú személyek
  • oltási státusztól függetlenül a beutazást megelőző 6. és 60. nap között a koronavírus-fertőzésen igazoltan átesett személyek, ha a korábbi megbetegedésről angol nyelvű orvosi igazolást vagy teszteredményt tudnak bemutatni

Az indulás előtt legfeljebb 48 órával az indulási országban vételezett RT-PCR teszt angol nyelvű negatív eredményének bemutatásával léphetnek be az alábbi utazók:

  • oltatlan vagy részben beoltott nagykorú személyek
  • oltatlan vagy részben beoltott 13. életévüket betöltött kiskorú személyek

Az előzetes tesztkötelezettség mellett érkező utazóknak az országba belépést követő 24 órán belül egy egészségügyi intézmény által elvégzett RTK-Ag antigén teszten is át kell esniük és 5 napos karanténba kerülnek (ld. f.) pont). A tesztelés minden költsége az utazót terheli.

További tájékoztatás a tesztkötelezettségről: https://www.mysafetravel.gov.my/arrival-testing 

További tájékoztatás a pozitív teszteredmény esetén érvényes malajziai eljárásrendről: https://covidprotocol.moh.gov.my/en/

c.) Regisztráció: Minden beutazónak már a beutazást megelőzően regisztrálni kell a MySejahtera mobilalkalmazáson keresztül. A beutazás előtt az alkalmazás „Traveller” menüpontjában ki kell tölteni a digitális kérdőívet (Digital Pre-Departure Form), illetve amennyiben rendelkezésre áll, szintén online kell elismertetni az utazó külföldi oltási igazolását (ld. d) pont), ami alapján az utazó részére kiállítják a beutazást lehetővé tevő digitális utazókártyát (Digital Traveller Card). A 18 éven aluli kiskorúakat szintén regisztrálni kell, de a kiskorú hozzátartozókat a szülők vagy törvényes képviselők alkalmazásán keresztül is lehet regisztrálni. A regisztrációval kapcsolatos technikai problémák esetén az alkalmazás üzemeltetője tud segítséget nyújtani: https://mysejahtera.malaysia.gov.my/help_en/registration/ Az alkalmazás letölthető az alábbi elérhetőségeken:

d.) Oltási,- vagy védettségi igazolvány: Az oltás nem feltétele a beutazásnak, ugyanakkor az oltatlan vagy részben beoltott beutazók részére a malajziai hatóság 5 napos karantént rendel el. A karanténmentes beutazás csak a teljesen beoltott státuszú, azaz legalább 2 oltással rendelkező nagykorú személyekre, valamint oltási státusztól függetlenül minden kiskorú személyre vonatkozik. Malajzia által elfogadott oltóanyagok: Sinovac, Sinopharm, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Covaxin, Covishield, Novavax, Sputnik V, CanSino, Johnson & Johnson, Sputnik Light. A malajziai hatóság csak a legalább 14 napja, illetve az egydózisú oltóanyagok esetében legalább 28 napja beadott vakcinákat fogadja el. Fontos körülmény, hogy a Sinovac és Sinopharm oltóanyagok esetén, ill. oltóanyagtól függetlenül minden 60 év feletti személy esetében csak a 3. oltás felvétele után tekintik teljesen beoltottnak az utazókat, annak hiányában az oltatlan vagy részben beoltott személyekkel azonos elbírálás alá esnek. 13 éves, vagy annál idősebb kiskorúak a nagykorúakkal azonos elbírálás alá esnek az oltások tekintetében, de a karantén alól oltási státusztól függetlenül mentesülnek. Malajzia jelenleg nem ismeri el közvetlenül a külföldi oltási igazolványokat, így a magyar védettségi igazolványt sem, ugyanakkor lehetővé teszi az országban elfogadott oltóanyagokkal, de külföldön beadott oltások online elismertetését. A külföldön beadott oltás elismertetésére javasolt az uniós digitális Covid-igazolvány használata. A külföldön beadott oltás elismertetésére a MySejahtera mobilalkalmazás „Traveller” menüpont „Overseas Vaccination Details” alpontján keresztül lehetséges, vagy az alábbi oldalon:  https://www.mysafetravel.gov.my/application  

További tájékoztatás az elfogadott oltásokról és az elismertetés menetéről: https://www.mysafetravel.gov.my/vaccine/status 

e.) Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: Az oltás, vagy a malajziai hatóságok által elismert oltás nem előfeltétele az országba történő beutazásnak. Ugyanakkor az oltatlan státusz tesztelési kötelezettséggel és karantén kötelezettséggel jár beutazáskor. Az országon belüli közlekedés, a közintézmények látogatása, a szolgáltatások igénybe vétele, a közösségi tevékenységek szempontjából az oltatlan személyek az oltott személyekkel azonos lehetőségekkel bírnak.  

f.) Karanténkötelezettség: A teljesen beoltott külföldi utazók karanténmentesen léphetnek be az országba, ha az oltottsági státuszukat igazolni tudják (ld. d.) pont). Oltottsági státusztól függetlenül karanténmentesen léphetnek be az országba a 18. életévüket még be nem töltött kiskorú utazók. Az oltatlan vagy részben beoltott státuszú személyek számára a malajziai hatóság a beutazás követő 5 napra karantén-kötelezettséget rendel el. Az 5 napos karantén 4 napján elvégzett RT-PCR teszt, vagy az 5 napos karantén 5 napján elvégzett RTK-Ag teszt negatív eredménye alapján az utazó karanténkötelezettségét feloldják, pozitív eredmény vagy a teszt elmulasztása esetén újabb 5 nappal meghosszabbítják. Karantént minden esetben az utazó saját szállásán kell eltöltenie, ennek hiányában hatóságilag kijelölt intézményi karanténba (szállodába vagy egészségügyi központba) szállíthatják az utazót. A karantén minden költsége az utazót terheli. További tájékoztatás a kötelező karanténról: https://www.mysafetravel.gov.my/quarantine-upon-arrival

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben megfontolásra javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük az alább megadott linken szereplő hatósághoz forduljon további kérdéseivel.

Malajziai Egészségügyi Minisztérium: https://www.mysafetravel.gov.my/ 

g.) Üzleti célú beutazás feltétele: Az üzleti célú beutazásokra is a minden egyéb beutazási cél esetében érvényes, a fentiek szerinti általános feltételek vonatkoznak. 

h.) Tranzit: A repülőtéri tranzitzónát nem elhagyva 24 órán belül lehet tranzitálni malajziai nemzetközi repülőtereken, azaz akkor, ha az utazónak nem szükséges a határrendészet útlevélellenőrzésén átjutnia (belépnie az országba) bármilyen okból (pl. csomagfelvétel és feladás légitársaság-váltás, vagy repülőtér-váltás esetén). A Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtér 1-es és 2-es terminálja a valóságban két különböző repülőtér, amelyeket nem köt össze tranzitzóna. A tranzitzóna elhagyása nélküli nemzetközi tranzitálás esetén nem szükséges az a fent jelzett előzetes regisztráció a mobilalkalmazásban, illetve az oltottsági státusz vagy annak hiányában a negatív teszteredmény igazolása sem, de a malajziai hatóságok vizsgálhatják, hogy az utazó eleget tesz-e tranzitálás utáni célország belépési követelményeinek. Amennyiben a tranzitáláshoz szükséges az országba történő határrendészeti beléptetés, akkor az utazóra a fentiek szerint általános beutazási feltételek vonatkoznak. 

i.) Kivételek a beutazási feltételek alól: A fenti általános beutazási feltételek kivétel nélkül minden beutazó külföldi személyre vonatkoznak. Az esetlegesen elrendelt karantén-kötelezettség alól nincs lehetőség felmentést kérni. 

j.) Egyéb hasznos információk:

A légitársaságok a cél- vagy tranzitország beutazási feltételeinél is szigorúbb járványügyi szabályok betartását követelhetik meg utasaiktól. Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

További, részletesebb információval az alábbi linkek és elérhetőségek szolgálnak:

Malajziában tartózkodó külföldiek számára fenntartott idegenrendészeti információs szolgálat, Expatriate Services Division telefonszáma: 03 8000 8000 és E-mail-elérhetősége: dbHwrMdEpuwH6O2zYGZZXNkaGVscGRlc2tAaW1pLmdvdi5teQ==

A Malaysia My Second Home (MM2H) program keretében Malajziában letelepedett külföldiek számára fenntartott információs szolgálat: E-mail: KXerhuhRFs4NNmmbW0yaEBtb3RhYy5nb3YubXk=

Malajziában széles körben elérhetők mind az állami, mind a magán egészségügyi szolgáltatók által nyújtott PCR és antigén koronavírus tesztek. A tesztelési lehetőségekről bármelyik magán egészségügyi szolgáltatónál vagy a tagállami egészségügyi szolgálatoknál tudnak érdeklődni: https://www.moh.gov.my/index.php/database_stores/store_view/54?mid=94 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2.) Kiutazás az országból: A Malajziában jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárok bármikor, külön engedély nélkül kiutazhatnak az országból.

3.) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a nZLOaymZWg8ThjNZmMWa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a GNTXGf3ZJGa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4.) Helyi járványügyi szabályok: 

A korábban alkalmazott járványügyi szabályok jelentős részét megszüntették, így korlátozás nélkül engedélyezett az országon belüli utazás, a közösségi programok, a közösségi hitélet, a sportolás, a szolgáltatások igénybevétele, és üzemelhetnek az idegenforgalmi-, vendéglátó- és szórakozóhelyek. Zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön, taxikban továbbra is kötelező a maszkviselés. Nem kötelező, de minden személy számára ajánlott a MySejahtera mobilalkalmazás MySJ Trace kontaktkutató funkciójának használata. További részletek a helyi járványügyi szabályozásokról és engedélyezett tevékenységekről tagállami bontásban: https://pelanpemulihannegara.gov.my/selangor/index-en.html

5.) Turisztikai célú beutazásra vonatkozó további információ

A turisztikai célú beutazásokra is a minden egyéb beutazási cél esetében érvényes, a fentiek szerinti általános feltételek vonatkoznak.

További turisztikai információk: https://www.malaysia.travel/ 

Biztonság:

Az ország alábbi körzetei helyi közbiztonsági problémák miatt fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek: Sabah tagállam (Malajzia Borneó-sziget észak-keleti részén elhelyezkedő tartománya) kijárási tilalom (este 6 és reggel 6 óra között) által érintett hét körzete: Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan és Beluran tengeri területei (gyakorlatilag Kudat és Tawau közötti tengerparti szakasz mentén levő szigetek). Ezen kívül veszélyeztetett helyek Sandakan városa és a Tawau-tól délre eső tengerparti területek, valamint Lahad Datu, illetve Semporna és mindkettő környéke. A Fülöp-szigetek déli részéről a tengeren át iszlamista fegyveresek és egyéb bűnözői csoportok e területekre behatolva emberrablásokat és egyéb erőszakos bűncselekményeket hajthatnak végre turisták sérelmére.

Egész Malajzia biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategóriában, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listáján található a koronavírus-világjárvány miatt.

Biztosítás:

Nyomatékkal felhívjuk minden Malajziába utazó honfitársunk figyelmét arra, hogy a külföldön tartózkodás teljes idejére érvényes utasbiztosítással rendelkezzen, amely fedezi a bármilyen baleset vagy megbetegedés miatt szükségessé váló orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatások költségeit, beleértve a koronavírus-megbetegedés kezelésének költségeit is. Utazása előtt tájékozódjon, hogy az adott országba milyen biztosítási csomagokat hogyan lehet kötni, vagy érvényesíteni, illetve meglevő biztosítása meddig érvényes és milyen feltételekkel (pl. az egyes bankkártyákhoz járó csomagokban a biztosítás csak az utazás megkezdésétől számított egy hónapig érvényes). Érvényes biztosítás hiányában az utas (vagy hozzátartozója) saját maga köteles megfizetni minden felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatás (pl. mentés, szállítás) költségeit. A konzuli szolgálat (konzul, külképviselet, Külgazdasági és Külügyminisztérium) semmilyen módon és semmilyen körülmények között nem fizeti meg ezeket, illetve nem vállal kezességet ezekre a felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi és egyéb egészségügyi költségekre.

Terrorizmus:

Tekintettel terrorista, ill. iszlám radikális csoportok jelenlétére az országban, a terrorfenyegetettség valós. Terrortámadás esetén vagy rendkívüli helyzetben kövessék a helyi hatóságok utasításait és a média híradásait. Ha rendkívüli esemény (terrorcselekmény, bűncselekmény, baleset, természeti katasztrófa) magyar állampolgárságú érintettjéről, áldozatáról van tudomásuk, értesítsék a külképviseletet a megadott elérhetőségeken.

Utazás és közlekedés biztonsága:

A fejlett autópark és úthálózat, infrastruktúra ellenére a közlekedés biztonsága alacsony, a közlekedési balesetek száma magas. A közlekedési kultúra, különösen az elsőbbségadás gyakorlata eltér az Európában megszokottól: a gyalogosoknak általában sehol nem adnak elsőbbséget.. Gépjárművezetéséhez, ill. -bérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges, a kormánykerék az autókban jobb oldalon van (bal oldali közlekedés).

A taxik leszólítása éjszaka nem javasolt. Elterjedt és gazdaságos a Grab-  mobiltelefonos alkalmazás használata taxizáshoz. 

Természeti és egyéb katasztrófák:

November és február között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárják még a turisták előtt is. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, és ekkor is szeptember-októberben vannak a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal és lezárásokkal kell számolni. Borneó szigetének Malajziához tartozó észak-keleti része (Sabah tagállam) földrengések szempontjából veszélyeztetett terület.

Bűnözés:

A közbiztonság általában nem rosszabb az európai átlagnál, ugyanakkor különösen a turisták ellen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények (lopások, zsebtolvajlás, rablások, autófeltörések) gyakoriak.

A zsebtolvajlások, utcai rablások miatt javasoljuk, hogy utazás előtt készítsenek fénymásolatot úti okmányuk arcképes oldaláról, és szálláshelyüket csak ezekkel a másolatokkal, illetve csak az adott úthoz feltétlenül szükséges készpénzzel hagyják el, eredeti úti okmányaikat, egyéb értékeiket helyezzék letétbe szállodai értékmegőrzőben. (A szállodai szobákban hagyott okmányokért, értéktárgyakért a szállodák nem vállalnak felelősséget.)

Malajzia nagyvárosaiban gyakori bűncselekmény az ún. motoros rablás. Elkövetési módja: a motoros az úttesten, vagy a járdán közlekedő, illetve a zebránál várakozó gyalogos mellett elhaladva annak válltáskáját, retiküljét szíjánál fogva megragadja és elrabolja. Javasoljuk, hogy gyalogosan közlekedjenek különös körültekintéssel.

Ha autót vezetnek, vagy abban utaznak, akkor még utazás közben se tároljanak védtelen és kívülről látható helyen táskát, egyéb értéktárgyat, mivel előfordulhat, hogy lámpánál vagy dugóban várakozva egy vagy több motoros betöri az ablakot és elrabolja azokat.

Elterjedt bűncselekmény a hitelkártya hamisítás, valamint a bank-automaták manipulálása. Javasoljuk, hogy bankkártya-használatkor mindig és mindenhol legyenek körültekintőek. 

Jellemző az interneten keresztül (pl. internetes vásárláskor, vagy csomagküldő szolgáltatás igénybevétele esetén) különböző becsapási trükkökkel végrehajtott csalás (pénz kicsalása) valósnak tűnő, de hamis malajziai intézmény álcaként való megadásával.

Általános segélyhívó (Rendőrség/Mentőszolgálat/Tűzoltóság): 999 (a 112-es segélyhívó csak mobilhálózatról hívható)

Turista Rendőrség telefonszáma: 03-2149 6590, 03-2149 6593

Beutazási, tartózkodási feltételek:

2022. április 1-től magyar állampolgárok is beutazhatnak Malajziába, amennyiben megfelelnek az „Aktuális” fejezetben fentebb jelzett beutazási feltételeknek. 90 napot nem meghaladó időtartamig magyar állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak Malajzia területén. 90 napot meghaladó tartózkodás esetén vízum vagy tartózkodási engedély szükséges. 

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba a Covid-19 vészhelyzeti korlátozások figyelembevételével: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a Malajziába való beutazás napjától még több mint 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Amennyiben Malajziába való beutazáskor még több mint 6 hónapig érvényes. 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Malajziai Bevándorlási Hivatal (Immigration Department): https://www.imi.gov.my/ 

Házi kedvencek beutazása: 

Szíveskedjen állatorvosánál, valamint a NÉBIH, illetve a malajziai mezőgazdasági minisztérium honlapjain tájékozódni.

Vám:
Az afrikai sertéspestis (African Swine Fever) miatt átmeneti és a sertéshúsból készült húsipari termékek magánpoggyászban (akár személyes fogyasztásra) behozott körére is kiterjedő általános behozatali tilalom van érvényben Malajziában.

Malajziai Vámügyi Hivatal: www.customs.gov.my

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: maláj ringgit (MYR)

Időjárás: Az ország éghajlata trópusi, klímája egész évben forró, páradús és csapadékos. A magasabb fennsíkokon alacsonyabb az átlaghőmérséklet.

November és február között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) a keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt gyakran járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárják. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, szeptember-októberben vannak a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal, földcsuszamlásokkal és útlezárásokkal kell számolni. Nagyobb trópusi esőzések ugyanakkor egész évben bármikor előfordulhatnak.

Vallási és viselkedési kultúra: Malajzia legnagyobb vallási felekezete az iszlám, a lakosság 60%-a muszlim, az állam hivatalos vallása az iszlám, de az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, és több különböző felekezetű  (buddhista, hindu, taoista, keresztény) közösség él az országban. A turista látványosságként is funkcionáló vallási helyek csak zárt öltözetben látogathatók. Mindenhol fokozottan ügyelni kell a kihívó, erőszakos vagy megbotránkozást keltő magatartás kerülésére és az esetlegesen kialakuló konfliktushelyzetek békés kezelésére. Fontos: A hittérítés (mint a vallási köznyugalom megsértésére irányuló tett) büntetőjogilag tiltott tevékenységnek számít Malajziában, büntetési tétele 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A bűncselekményt már az megvalósítja, aki pl. a keresztény hitet, vallást hirdető jelképeket, brosúrákat, füzeteket stb. terjeszt vagy oszt ki Malajziában.

Kábítószerek birtoklása, fogyasztása, kereskedelme: Mindhárom súlyos bűncselekmény. Néhány grammnál nagyobb mennyiség birtoklásáért is már halálbüntetés járhat, mivel az a malajziai jogszabályok alapján kereskedelmi mennyiségnek számít.

A COVID-19 járványhelyzeten kívüli közegészségügyi helyzet: Védőoltási javaslatról az alábbi linken vagy telefonszámon tájékozódhat: Országos Epidemiológiai Központ tel: 06-1-476 1364. Az ország erősen veszélyeztetett a Dengue-láz tekintetében. Az influenza-szerű tüneteket mutató és egy szúnyogfajta által terjesztett vírusos Dengue-láz megbetegedések száma évről-évre növekszik. Az aktuális Dengue-járványügyi helyzetről a WHO honlapján tájékozódhat, illetve a malajziai Egészségügyi Minisztérium iDengue nevű mobiltelefonos alkalmazásából aktuális információkat kaphat.

A csapvíz fogyasztása az egész országban nem javasolt.

Egyéb információ:

Malajzia Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Kuala Lumpur