Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Kuala Lumpur

Aktuális:

2021. 05. 06.
1.) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt. Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 korm.rendelettel, 2020.szeptember 1-től Malajzia biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2.) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni Malajziába:

a.) Be lehet-e utazni az országba? Főszabály szerint nem.

Malajziába külföldieknek főszabály szerint nem lehet beutazni. (Kivételeket lásd: lent a g.) pontban.) A beutazás minden esetben előzetes engedélyhez kötött, amely engedélyt (Approval Letter) az idegenrendészeti hatóság alábbi web-felületén (MyTravelPass) lehet igényelni (a 90 napnál nem hosszabb tartózkodásra szolgáló beutazási kategória megnevezése: Social Visit): https://mtp.imi.gov.my/myTravelPass/main

b.) Kell-e teszt?

A beutazásnak főszabály szerint nem feltétele előzetesen (a kiinduló országban) vételezett Covid-19- teszt negatív eredményének a bemutatása. Ugyanakkor a koronavírus brit, vagy dél-afrikai, vagy brazil/japán mutánsai (VOC-Variants of Concern) által fertőzött országokból, összesen jelen állás szerint 52 országból, köztük Magyarországról történő beutazás esetén kötelező az indulás előtt 3 napnál nem régebben vett RT-PCR-teszt negatív eredményének a bemutatása a Malajziába érkezéskor. Az országlista elérhető itt: http://covid-19.moh.gov.my/garis-panduan/gp-umum-covid19/senarai-negara-penularan-variant-of-concern-voc

c.) Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden beutazónak regisztrálnia kell a MySejahtera mobilalkalmazáson keresztül legkésőbb a megérkezéskor.

d.) Oltási/védettségi igazolvány kiállításának, illetve külföldi oltási/védettségi igazolványok elfogadásának a rendszere még nem került bevezetésre. A beoltottság igazolása ezért nem kötelező a beutazáshoz, illetve a külföldi igazolások elfogadásának rendszerét, szabályait nem alakították még ki. 

e.) Karanténkötelezettség: Van.

Főszabály szerint beutazáskor a repülőtéren vett Covid-19-teszt esetén 10 nap (2. teszt a 8. napon), vagy 3 napnál nem régebbi mintavételű, hozott negatív RT-PCR-teszteredmény felmutatása esetén 7 nap (2. teszt az 5. napon) a karanténkötelezettség kijelölt hotelben, tünetek vagy a beutazáskor vett teszt pozitív eredménye esetén egészségügyi intézményben, és mindez önköltséges alapon. 14 nap a karanténkötelezettség (2. teszt a 10. napon) a koronavírus brit, vagy dél-afrikai, vagy brazil/japán mutánsai (VOC) által fertőzött országokból, összesen jelen állás szerint 52 országból, köztük Magyarországról történő beutazás esetén. A tesztek és az intézményi karantén költségeinek megfizetése helyszíni fizetéssel, vagy az alábbi (MySafeTravelSystem) web-lapon on-line teljesíthető: https://safetravel.myeg.com.my

f.) Üzleti célú beutazás feltétele: Méltányossági alapon külön kérelemre csak létfontosságú (nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű) gazdasági ágazatban tevékenykedő malajziai cég meghívására és kérelmére (a beutazási engedély iránti kérelmet a fogadó malajziai cég terjeszti be az Idegenrendészeti Hatóságnál) egyedi, diszkrecionális döntés alapján van lehetőség üzleti célú beutazásra karantén-kötelezettséggel. A beutazási, illetve a már Malajziában huzamos ideig tartózkodó külföldiek ki- és visszautazási kérelmeinek leadására és ügyintézésére a MyEntry webfelület szolgál. 

Speciális kivétel:
Karantén-kötelezettség nélkül maximum 14 napos tartózkodásra, üzleti célból történő beutazásra van lehetőség partneri vagy MIDA meghívólevél alapján bizonyos üzletember-kategóriák (Short Business Traveller-SBT) számára. Az egyedi beutazási engedély iránti kérelmeket az érdeklődő külföldi állampolgárok az alábbi weboldalon nyújthatják be, amely egyben részletes felvilágosítást ad az SBT-beutazási feltételekről is: https://safetravel.mida.gov.my/    

g.) Kivételek: Az általános beutazási tilalom alól kérelemre mentességet kaphat az alábbi személyi kör: a malajziai állandó (Permanent Resident) vagy diplomáciai tartózkodási engedéllyel, az ország létfontosságú szolgáltató/termelő szektorában, illetve a bizonyos szektorokban vezető beosztásban vagy nélkülözhetetlen szaktudása miatt alkalmazott és munkavállalói tartózkodási engedéllyel, illetve a Malaysia My Second Home (MM2H) tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, Malajziában tanuló külföldi diákok, malajziai állampolgár malajziai hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi házastársa vagy gyermeke, valamint a malajziai gyógykezelésre előjegyzett külföldi állampolgár. Kivételes és egyéni méltányossági alapon és sürgősségi indokkal (pl. hozzátartozó balesete, halála) az Idegenrendészeti Hatóság főigazgatója kérelemre beutazási engedélyt adhat. Karanténkötelezettség teljesítése alól nincs lehetőség felmentést kérni. A légitársaságok a cél- vagy tranzitország beutazási feltételeinél is szigorúbb járványügyi szabályok betartását követelhetik meg utasaiktól. 

Be- vagy visszautazási kérelmekkel kapcsolatos hasznos linkek:

Tranzit: A repülőtéri tranzitzónát nem elhagyva lehet tranzitálni malajziai nemzetközi repülőtereken, azaz akkor, ha az utazónak nem szükséges a határrendészet útlevélellenőrzésén átjutnia (belépnie az országba) bármilyen okból (csomagfelvétel és feladás légitársaság-váltás, vagy repülőtér-váltás esetén). A Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtér 1-es és 2-es terminálja a valóságban két különböző repülőtér, amelyeket nem köt össze tranzitzóna. 

h.) Kiutazás az országból: A Malajziában jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárok bármikor kiutazhatnak az országból, de ha vissza is akarnak térni a járványügyi korlátozások érvényességi ideje alatt (amelyet eddig mindig meghosszabbítottak), akkor még a kiutazás előtt ki- és visszautazási engedélyt kell beszerezni az Idegenrendészeti Hatóságtól on-line kérelem alapján a MyEntry weblapon  keresztül: https://myentry.myxpats.com.my/app/app

i.) Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a UHSdjkEeOCt8wRO0mlzwa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a oGMmwdLvtgX2Uza29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3.) Malajziai járványügyi-kijárási korlátozások, szükségállapot érvénye:

Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Kedah, Terengganu, Sabah, Putrajaya, Labuan tartományokban a legenyhébb vészhelyzeti, az ún. RMCO-korlátozások, míg Selangor, Johor, Penang, Kelantan és Sarawak tartományokban az ennél szigorúbb szabályokat tartalmazó ún. CMCO vészhelyzeti korlátozások vannak érvényben. A társadalmi és szórakozási tevékenységeket leginkább korlátozó ún. MCO vészhelyzeti rezsim Kuala Lumpur teljes területén, valamint Selangor tagállam hat, Johor tagállam három, Terengganu tagállam 14 és Perak tagállam 3 körzetében van érvényben. Egyes különösen fertőzött vagy gócpontnak számító körzetekben a legszigorúbb kijárási korlátozásokat (EMCO) alkalmazhatják átmeneti jelleggel.

A tagállamok közötti utazás tilos, illetve előzetes rendőrségi engedélyhez kötött.

Az általános és a lokális vészhelyzeti korlátozások további módosításig érvényesek. A kormány számára rendkívüli intézkedések meghozatalát lehetővé tevő alkotmányjogi keret, az országos szükségállapot egyelőre 2021. 08. 01-ig van érvényben. 

A malajziai repülőterek, kikötők, illetve a vasúti és távolsági buszjáratok, valamint a tömegközlekedési eszközök és a taxik a járványügyi előírások betartása mellett működnek, az ország közútjain azonban rendőri ellenőrző pontok lassíthatják a forgalmat.

További, részletesebb információval az alábbi linkek és elérhetőségek szolgálnak:

Idegenrendészet: www.imi.gov.my 

Katasztrófavédelem: www.nadma.gov.my 

Egészségügyi Minisztérium: www.moh.gov.my

Miniszterelnöki Hivatal: https://www.pmo.gov.my/

Külügyminisztérium: www.kln.gov.my  

Malajziában tartózkodó külföldiek számára fenntartott idegenrendészeti információs szolgálat, Expatriate Services Division telefonszáma: 03 8000 8000 és E-mail-elérhetősége: woFtSwSf7ZEmNrNmZXNkaGVscGRlc2tAaW1pLmdvdi5teQ==

A Malaysia My Second Home (MM2H) program keretében Malajziában letelepedett külföldiek számára fenntartott információs szolgálat: E-mail: RYMHBynvkpEsM6QN0lZDbW0yaEBtb3RhYy5nb3YubXk=

4.) Nyári szezonra vonatkozó további információ: Egyelőre nem várható, hogy a nyár kezdete előtt feloldanák a fenti beutazási korlátozásokat.

2019. 07. 04.
Az afrikai sertéspestis (African Swine Fever) miatt átmeneti és a sertéshúsból készült húsipari termékek magánpoggyászban (akár személyes fogyasztásra) behozott körére is kiterjedő általános behozatali tilalom van érvényben Malajziában.

Biztonság:

Az ország alábbi körzetei a fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek: Sabah tagállam (Malajzia Borneó-sziget észak-keleti részén elhelyezkedő tartománya) kijárási tilalom (este 6 és reggel 6 óra között) által érintett hét körzete: Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan és Beluran tengeri területei (gyakorlatilag Kudat és Tawau közötti tengerparti szakasz mentén levő szigetek). Ezen kívül veszélyeztetett helyek Sandakan városa és a Tawau-tól délre eső tengerparti területek, valamint Lahad Datu, illetve Semporna és mindkettő környéke. A Fülöp-szigetek déli részéről a tengeren át iszlamista fegyveresek és egyéb bűnözői csoportok e területekre behatolva emberrablásokat és egyéb erőszakos bűncselekményeket hajthatnak végre különösen turisták sérelmére. 2015-ben Sandakanban két turistát raboltak el, egyiküket megölték. 2016 decemberében és legutóbb 2018 szeptemberében követtek el emberrablást Semporna-hoz közeli szigeteknél.

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Biztosítás:

Nyomatékkal felhívjuk minden Malajziába utazó honfitársunk figyelmét arra, hogy a külföldön tartózkodás teljes idejére érvényes utasbiztosítással rendelkezzen, amely fedezi a bármilyen baleset vagy megbetegedés miatt szükségessé váló orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatások költségeit. Utazása előtt tájékozódjon, hogy az adott országba milyen biztosítási csomagokat hogyan lehet kötni, vagy érvényesíteni, illetve meglevő biztosítása meddig érvényes és milyen feltételekkel (pl. az egyes bankkártyákhoz járó csomagokban a biztosítás csak az utazás megkezdésétől számított egy hónapig érvényes). Érvényes biztosítás hiányában az utas (vagy hozzátartozója) saját maga köteles megfizetni minden felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatás (pl. mentés, szállítás) költségeit. A konzuli szolgálat (konzul, külképviselet, Külgazdasági és Külügyminisztérium) semmilyen módon és semmilyen körülmények között nem fizeti meg ezeket, illetve nem vállal kezességet ezekre a felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi és egyéb egészségügyi költségekre.

Terrorizmus:

Tekintettel terrorista, ill. iszlám radikális csoportok és Szíriát, Irakot, Afganisztánt megjárt vagy oda készülő harcosok jelenlétére az országban, a terrorista fenyegetettség valós. 2016-ban volt Kuala Lumpur-ban több turistának sérülést okozó terrorrobbantás. Terrortámadás esetén vagy rendkívüli helyzetben kövessék a helyi hatóságok utasításait és a média híradásait. Ha rendkívüli esemény (terrorcselekmény, bűncselekmény, baleset, természeti katasztrófa) magyar állampolgárságú érintettjéről, áldozatáról van tudomásuk, értesítsék a külképviseletet a megadott elérhetőségeken.

Utazás és közlekedés biztonsága:

A fejlett autópark és úthálózat, infrastruktúra ellenére a közlekedés biztonsága alacsony, a közlekedési balesetek száma magas. A közlekedési kultúra, különösen az elsőbbségadás gyakorlata eltér az Európában megszokottól: a gyalogosoknak általában sehol nem adnak elsőbbséget. A gyalogosok útra lépés előtt mindkét oldalra nézzenek szét, motorkerékpárosok bármikor, bárhonnan jöhetnek nagy sebességgel, még a járdán vagy az adott út, sáv kötelező haladási irányával ellentétes irányból is, vagy piros lámpajelzés ellenére. Autóvezetés esetén is különösen ügyeljünk a gyorsan és vakmerően közlekedő motorosokra. Gépjárművezetéséhez, ill. -bérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges, a kormánykerék az autókban jobb oldalon van (bal oldali közlekedés).

A taxik leszólítása éjszaka nem javasolt, hölgyek este egyedül ne üljenek taxiba. Elterjedt és gazdaságos a Grab (MyTeksi) mobiltelefonos alkalmazás használata taxizáshoz. 

Természeti és egyéb katasztrófák:

November és február között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárják még a turisták előtt is. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, és ekkor is szeptember-októberben vannak a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal és lezárásokkal kell számolni. Borneó szigetének Malajziához tartozó észak-keleti része (Sabah tagállam) földrengések szempontjából veszélyeztetett terület.

Bűnözés:

A közbiztonság általában nem rosszabb az európai átlagnál, ugyanakkor különösen a turisták ellen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények (lopások, zsebtolvajlás, rablások, autófeltörések) gyakoriak.

A zsebtolvajlások, utcai rablások miatt javasoljuk, hogy utazás előtt készítsenek fénymásolatot úti okmányuk arcképes oldaláról, és szálláshelyüket csak ezekkel a másolatokkal, illetve csak az adott úthoz feltétlenül szükséges készpénzzel hagyják el, eredeti úti okmányaikat, egyéb értékeiket helyezzék letétbe szállodai értékmegőrzőben. (A szállodai szobákban hagyott okmányokért, értéktárgyakért a szállodák nem vállalnak felelősséget.)

Malajzia nagyvárosaiban gyakori bűncselekmény az ún. motoros rablás. Elkövetési módja: a motoros az úttesten, vagy a járdán közlekedő, illetve a zebránál várakozó gyalogos mellett elhaladva annak válltáskáját, retiküljét szíjánál fogva megragadja és elrabolja. Ennek  során az elkövető gyakran elsodorja, elüti, vagy a földre rántja a gyalogost súlyos vagy halálos sérüléseket okozva neki. Ezért vagy ne viseljünk válltáskát, vagy a fentiekre tekintettel azt megfelelően hordjuk, ne a járda út felőli részén haladjunk, közlekedjünk körültekintően, lehetőleg ne nézegessük vagy használjuk mobiltelefonunkat közlekedés közben. 

Ha autót vezetünk vagy abban utazunk, akkor még utazás közben se legyen védtelen és kívülről látható a táskánk, egyéb értéktárgyunk, mivel előfordulhat, hogy lámpánál vagy dugóban várakozva egy vagy több motoros betöri az ablakot és elrabolja  értéktárgyainkat.

Elterjedt bűncselekmény a hitelkártya hamisítás, valamint a bank-automaták manipulálása. Bankkártya-használatkor mindig és mindenhol legyünk körültekintőek és éberek. 

Jellemző az interneten keresztül (pl. internetes vásárláskor, vagy csomagküldő szolgáltatás igénybevétele esetén) különböző becsapási trükkökkel végrehajtott csalás (pénz kicsalása) valósnak tűnő de hamis malajziai intézmény álcaként való megadásával.

Általános segélyhívó (Rendőrség/Mentőszolgálat/Tűzoltóság): 999 ( a 112-es segélyhívó csak mobilhálózatról hívható)

Turista Rendőrség: 03-2149 6590, 03-2149 6593

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Jelenleg – a Covid-19 járványügyi veszélyhelyzeti korlátozások érvényességi ideje alatt, ld. az „Aktuális” címszót fentebb - külföldi, így magyar állampolgárok főszabályként nem utazhatnak be Malajziába. A beutazási tilalom nem vonatkozik azokra a külföldiekre, akik állandó malajziai tartózkodási engedéllyel (Permanent Resident), diplomáciai tartózkodási engedéllyel, malajziai állampolgár házastársaként hosszú távú családegyesítő tartózkodási engedéllyel (long-term social pass) rendelkeznek vagy olyan munkavállalói tartózkodási engedéllyel, amely létfontosságú szolgáltatást végző munkakörre vonatkozik. 

A már Malajziában tartózkodó magyar állampolgárok a veszélyhelyzeti korlátozások érvényességi ideje alatt lejáró turista (90 napos) vagy hosszú távú (munkavállalói, tanulmányi stb) tartózkodási engedélyük a veszélyhelyzet (Movement Control Order - MCO) fennállásáig érvényesek, azt követően 14 napon belül kötelesek elhagyni az országot vagy az illetékes idegenrendészeti hatóságnál (Imigresen) meghosszabbíttatni tartózkodási jogcímüket.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba a Covid-19 vészhelyzeti korlátozások figyelembevételével: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a Malajziába való beutazás napjától még több mint 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Amennyiben Malajziába való beutazáskor még több mint 6 hónapig érvényes. 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Malajziai Bevándorlási Hivatal (Immigration Department): www.imi.gov.my/index.php/en/visa/types-of-visa.htmlwww.imi.gov.my/index.php/en

Házi kedvencek beutazása: 

Szíveskedjen állatorvosánál, valamint a NÉBIH, illetve a malajziai mezőgazdasági minisztérium honlapjain tájékozódni.

Vám:
Az afrikai sertéspestis (African Swine Fever) miatt átmeneti és a sertéshúsból készült húsipari termékek magánpoggyászban (akár személyes fogyasztásra) behozott körére is kiterjedő általános behozatali tilalom van érvényben Malajziában.

www.customs.gov.my

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Maláj Ringgit (MYR)

Időjárás: Az ország klímája trópusi egyenletesen magas hőmérséklettel. A relatív páratartalom egész évben magas, a levegő ezért  fülledt, az arra érzékenyeknél légzési nehézséget okozhat. A magasabb fennsíkokon alacsonyabb az átlaghőmérséklet.

November és február között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) a keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárják. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, szeptember-októberben vannak a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal, földcsuszamlásokkal és útlezárásokkal kell számolni. Nagyobb trópusi esőzések ugyanakkor egész évben bármikor előfordulhatnak.

Vallási és viselkedési kultúra: Malajzia legnagyobb vallási felekezete az iszlám, a lakosság 60%-a muzulmán, az állam hivatalos vallása az iszlám, de az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, és több különböző felekezetű  (buddhista, hindu, taoista, keresztény) közösség él az országban. A turista látványosságként is funkcionáló szent helyek csak zárt öltözetben látogathatók. Mindenhol fokozottan ügyelni kell a kihívó, erőszakos vagy megbotránkozást keltő magatartás kerülésére és a bárkivel esetlegesen kialakuló konfliktushelyzet békés kezelésére. Fontos: A hittérítés (mint a vallási köznyugalom megsértésére irányuló tett) büntetőjogilag tiltott tevékenységnek számít Malajziában, büntetési tétele 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A bűncselekményt már az megvalósítja, aki pl. a keresztény hitet, vallást hirdető jelképeket, brosúrákat, füzeteket stb. terjeszt vagy oszt ki Malajziában.

Kábítószerek birtoklása, fogyasztása, kereskedelme: Mindhárom súlyos bűncselekmény. Néhány grammnál nagyobb mennyiség birtoklásáért is már halálbüntetés jár, mivel az a malajziai jogszabályok alapján kereskedelmi mennyiségnek számít.

A COVID-19 járványhelyzeten kívüli közegészségügyi helyzet: Védőoltási javaslatról az alábbi linken vagy telefonszámon tájékozódhat: Országos Epidemiológiai Központ tel: 06-1-476 1364. Az ország erősen veszélyeztetett a Dengue-láz tekintetében. Az influenza-szerű tüneteket mutató és egy szúnyogfajta által terjesztett vírusos Dengue-láz megbetegedések száma évről-évre növekszik. 2018-ban 80615 esetet regisztráltak, ebből 147 volt halálos. 2019 első négy hónapjában 38000 esetből 59 volt halálos. Előfordulása a nagyvárosokban a legnagyobb. A betegség ellen gyakorlatilag nincs hatékony védőoltás.  A gyógyulás szövődménymentes esetben egy-két hétig tart. Az aktuális Dengue-járványügyi helyzetről a WHO honlapján tájékozódhat, illetve a malajziai Egészségügyi Minisztérium iDengue nevű mobiltelefonos alkalmazásából aktuális információkat kaphat.

2016-ban regisztrálták az ország területén az első, nem külföldről származó Zika-fertőzést.

Egyéb információ:

Malajzia Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Kuala Lumpur