Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.07.07. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Kuala Lumpur

Aktuális:

2020. 07. 01. 
A június 9-én lejárt veszélyhelyzeti korlátozásokat (MCO) augusztus 31-ig meghosszabbították azzal, hogy a korlátozások végleges kivezetését előkészítő, ún. helyreállító intézkedési csomagot (RMCO) hajtanak végre június 10-től. A járványhelyzet alakulásától függően további enyhítésekről (vagy szigorításokról) dönthetnek. 

A június 10-től érvényes részletes szabályozás alapján fokozatosan tovább bővítik azon szolgáltató vagy termelő üzleti tevékenységek körét, amelyek a vonatkozó járványügyi szabályok (szájmaszk viselése, távolságtartás, fertőtlenítések stb.) betartásával újra indulhatnak. A könnyítések a hitéleti, szabadidő-, sport-, illetve a szolgáltató és termelő üzleti és kapcsolódó fogyasztói tevékenységek bővebb körének, az oktatási tevékenységek újraindításának, valamint a tagállamok közötti utazásnak a lehetővé tételét jelentik. A tömegközlekedési eszközök (beleértve a repülőket is) ezentúl a teljes férőhely-kapacitásuk kihasználásával közlekedhetnek. A 250 főnél nagyobb létszámű vagy személyes kontaktust feltételező tevékenységek továbbra sem engedélyezettek. 

Határlezárások, ki- és beutazási korlátozások

Malajzia határai főszabály szerint továbbra is zárva vannak a külföldiek előtt a beutazás, a malajziai állampolgárok előtt pedig a kiutazás vonatkozásában.

A külföldiek beutazását tiltó rendelkezés alól mentességet élvező személyi kategóriák: a malajziai állandó (Permanent Resident) vagy diplomáciai tartózkodási engedéllyel, az ország létfontosságú szolgáltató/termelő szektorában, illetve a bizonyos szektorokban vezető beosztásban vagy nélkülözhetetlen szaktudása miatt alkalmazott és munkavállalói tartózkodási engedéllyel rendelkező, a Malaysia My Second Home (MM2H) tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, a malajziai állampolgár malajziai hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi házastársa vagy gyermeke, valamint a malajziai gyógykezelésre előjegyzett külföldi betegek. A mentesség bizonyos esetekben kizárólag előzetes egyéni idegenrendészeti engedélyezés alapján érvényes. Malajzia összes határátkelőhelyén hőkamerákkal vizsgálják a külföldről érkező utasokat és minden érvényes negatív Covid-19-teszteredménnyel nem rendelkező utason Covid-19 tesztet hajtanak végre belépéskor díj ellenében. Minden külföldről Malajziába beutazó személynek (fertőzöttség esetén) kijelölt intézményi vagy (negatív teszteredmény esetén) ellenőrzött házi karanténba kell vonulnia 14 napra. A túltartózkodó külföldi turistáknak a lehető leghamarabb el kell hagyniuk Malajziát. A malajziai idegenrendészeti hatóságnál (Immigration Department) lehet kérni alapos indokkal a 90 napos turista tartózkodási engedély meghosszabbítását. Az ügyfélszolgálat május 6-tól tart nyitva és online időpontfoglalás alapján működik. Egyelőre kérdéses, hogy a június 9-ig érvényes szabály, amely szerint a veszélyhelyzet (MCO) végétől számított 14 munkanapon belül kell csak elhagyni az országot, érvényes-e az augusztus 31-ig meghosszabbított MCO-ra is. Külföldről, illetve nemzetközi tengeri vizekről érkező utasszállító hajó nem köthet ki Malajziában. Bármilyen kikötésre készülő (utas- vagy teherszállító) vízi járművet korlátozni lehet mozgásában.

Tranzitálási lehetőségek

Beutazási tilalom hatálya alatt álló személynek Malajzián keresztül tranzitálni csak a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren lehet akkor, ha az utazónak a repülőtér tranzitzónáját nem kell elhagynia és átesnie a határrendészet útlevélellenőrzésén, azaz ha az utazó már rendelkezik a csatlakozó járatra szóló beszálló kártyával és poggyászát sem kell már felvennie, majd feladnia a csatlakozó járatra, és más okból sem kell belépnie az országba a repülőtér érkezési oldalán.

Magyar állampolgár hazautazási lehetőségei

Július elejétől Kuala Lumpurból Budapestre utazni egy átszállással a Qatar Airways, az Emirates és a KLM járataival, illetve különböző londoni átszállási lehetőségekkel a Malaysia Airlines közvetlen londoni járatával lehet, valamint több európai városba (pl. Bécs, Frankfurt, Róma, London) indulnak egyéb nem közvetlen járatok Kuala Lumpurból. Ugyanakkor több légitársaság a kereslettől teszi függővé, melyik konkrét járatát törli akár az indulás előtti napokban. Malajziában rekedt és Magyarországra visszatérni szándékozó magyar állampolgároknak hazatérésük megszervezéséhez Magyarország Kuala Lumpur-i nagykövetsége segítséget nyújt. Kérjük, hogy ennek érdekében vegyék fel a kapcsolatot a nagykövetség konzuli hivatalával.

Egyéb korlátozások, előírások

Magángépjárműben csak a sofőr tartózkodhat és három saját háztartásában élő családtagja.  Saját lakáson kívül mindenhol arcmaszk viselése kötelező. Az intézkedések betartását a rendőrség az egészségügyi hatósággal együtt ellenőrzi. Szabálysértés esetén pénz- és/vagy börtönbüntetéssel kell számolni. 

Hasznos malajziai linkek és elérhetőségek:

Biztonság:

Az ország alábbi körzetei a „II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartoznak: Sabah tagállam (Malajzia Borneó-sziget észak-keleti részén elhelyezkedő tartománya) kijárási tilalom (este 6 és reggel 6 óra között) által érintett hét körzete: Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan és Beluran tengeri területei (gyakorlatilag Kudat és Tawau közötti tengerparti szakasz mentén levő szigetek). Ezen kívül veszélyeztetett helyek Sandakan városa és a Tawau-tól délre eső tengerparti területek, valamint Lahad Datu, illetve Semporna és mindkettő környéke. A Fülöp-szigetek déli részéről a tengeren át iszlamista fegyveresek és egyéb bűnözői csoportok e területekre behatolva emberrablásokat és egyéb erőszakos bűncselekményeket hajthatnak végre különösen turisták sérelmére. 2015-ben Sandakanban két turistát raboltak el, egyiküket megölték. 2016 decemberében és legutóbb 2018 szeptemberében követtek el emberrablást Semporna-hoz közeli szigeteknél.

Biztosítás:

Nyomatékkal felhívjuk minden Malajziába utazó honfitársunk figyelmét arra, hogy a külföldön tartózkodás teljes idejére érvényes utasbiztosítással rendelkezzen, amely fedezi a bármilyen baleset vagy megbetegedés miatt szükségessé váló orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatások költségeit. Utazása előtt tájékozódjon, hogy az adott országba milyen biztosítási csomagokat hogyan lehet kötni, vagy érvényesíteni, illetve meglevő biztosítása meddig érvényes és milyen feltételekkel (pl. az egyes bankkártyákhoz járó csomagokban a biztosítás csak az utazás megkezdésétől számított egy hónapig érvényes). Érvényes biztosítás hiányában az utas (vagy hozzátartozója) saját maga köteles megfizetni minden felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatás (pl. mentés, szállítás) költségeit. A konzuli szolgálat (konzul, külképviselet, Külgazdasági és Külügyminisztérium) semmilyen módon és semmilyen körülmények között nem fizeti meg ezeket, illetve nem vállal kezességet ezekre a felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi és egyéb egészségügyi költségekre.

Terrorizmus:

Tekintettel terrorista, ill. iszlám radikális csoportok és Szíriát, Irakot, Afganisztánt megjárt vagy oda készülő harcosok jelenlétére az országban, a terrorista fenyegetettség valós. 2016-ban volt Kuala Lumpur-ban több turistának sérülést okozó terrorrobbantás. Terrortámadás esetén vagy rendkívüli helyzetben kövessék a helyi hatóságok utasításait és a média híradásait. Ha rendkívüli esemény (terrorcselekmény, bűncselekmény, baleset, természeti katasztrófa) magyar állampolgárságú érintettjéről, áldozatáról van tudomásuk, értesítsék a külképviseletet a megadott elérhetőségeken.

Utazás és közlekedés biztonsága:

A fejlett autópark és úthálózat, infrastruktúra ellenére a közlekedés biztonsága alacsony, a közlekedési balesetek száma magas. A közlekedési kultúra, különösen az elsőbbségadás gyakorlata eltér az Európában megszokottól: a gyalogosoknak általában sehol nem adnak elsőbbséget. A gyalogosok útra lépés előtt mindkét oldalra nézzenek szét, motorkerékpárosok bármikor, bárhonnan jöhetnek nagy sebességgel, még a járdán vagy az adott út, sáv kötelező haladási irányával ellentétes irányból is, vagy piros lámpajelzés ellenére. Autóvezetés esetén is különösen ügyeljünk a gyorsan és vakmerően közlekedő motorosokra. Gépjárművezetéséhez, ill. -bérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges, a kormánykerék az autókban jobb oldalon van (bal oldali közlekedés).

A taxik leszólítása éjszaka nem javasolt, hölgyek este egyedül ne üljenek taxiba. Elterjedt és gazdaságos a Grab (MyTeksi) mobiltelefonos alkalmazás használata taxizáshoz. 

Természeti és egyéb katasztrófák:

November és február között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárják még a turisták előtt is. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, és ekkor is szeptember-októberben vannak a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal és lezárásokkal kell számolni. Borneó szigetének Malajziához tartozó észak-keleti része (Sabah tagállam) földrengések szempontjából veszélyeztetett terület.

Bűnözés:

A közbiztonság általában nem rosszabb az európai átlagnál, ugyanakkor különösen a turisták ellen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények (lopások, zsebtolvajlás, rablások, autófeltörések) gyakoriak.

A zsebtolvajlások, utcai rablások miatt javasoljuk, hogy utazás előtt készítsenek fénymásolatot úti okmányuk arcképes oldaláról, és szálláshelyüket csak ezekkel a másolatokkal, illetve csak az adott úthoz feltétlenül szükséges készpénzzel hagyják el, eredeti úti okmányaikat, egyéb értékeiket helyezzék letétbe szállodai értékmegőrzőben. (A szállodai szobákban hagyott okmányokért, értéktárgyakért a szállodák nem vállalnak felelősséget.)

Malajzia nagyvárosaiban gyakori bűncselekmény az ún. motoros rablás. Elkövetési módja: a motoros az úttesten, vagy a járdán közlekedő, illetve a zebránál várakozó gyalogos mellett elhaladva annak válltáskáját, retiküljét szíjánál fogva megragadja és elrabolja. Ennek  során az elkövető gyakran elsodorja, elüti, vagy a földre rántja a gyalogost súlyos vagy halálos sérüléseket okozva neki. Ezért vagy ne viseljünk válltáskát, vagy a fentiekre tekintettel azt megfelelően hordjuk, ne a járda út felőli részén haladjunk, közlekedjünk körültekintően, lehetőleg ne nézegessük vagy használjuk mobiltelefonunkat közlekedés közben. 

Ha autót vezetünk vagy abban utazunk, akkor még utazás közben se legyen védtelen és kívülről látható a táskánk, egyéb értéktárgyunk, mivel előfordulhat, hogy lámpánál vagy dugóban várakozva egy vagy több motoros betöri az ablakot és elrabolja  értéktárgyainkat.

Elterjedt bűncselekmény a hitelkártya hamisítás, valamint a bank-automaták manipulálása. Bankkártya-használatkor mindig és mindenhol legyünk körültekintőek és éberek. 

Jellemző az interneten keresztül (pl. internetes vásárláskor, vagy csomagküldő szolgáltatás igénybevétele esetén) különböző becsapási trükkökkel végrehajtott csalás (pénz kicsalása) valósnak tűnő de hamis malajziai intézmény álcaként való megadásával.

Általános segélyhívó (Rendőrség/Mentőszolgálat/Tűzoltóság): 999 ( a 112-es segélyhívó csak mobilhálózatról hívható)

Turista Rendőrség: 03-2149 6590, 03-2149 6593

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Jelenleg – a Covid-19 járványügyi veszélyhelyzeti korlátozások érvényességi ideje alatt, ld. az „Aktuális” címszót fentebb - külföldi, így magyar állampolgárok főszabályként nem utazhatnak be Malajziába. A beutazási tilalom nem vonatkozik azokra a külföldiekre, akik állandó malajziai tartózkodási engedéllyel (Permanent Resident), diplomáciai tartózkodási engedéllyel, malajziai állampolgár házastársaként hosszú távú családegyesítő tartózkodási engedéllyel (long-term social pass) rendelkeznek vagy olyan munkavállalói tartózkodási engedéllyel, amely létfontosságú szolgáltatást végző munkakörre vonatkozik. 

A már Malajziában tartózkodó magyar állampolgárok a veszélyhelyzeti korlátozások érvényességi ideje alatt lejáró turista (90 napos) vagy hosszú távú (munkavállalói, tanulmányi stb) tartózkodási engedélyük a veszélyhelyzet (Movement Control Order - MCO) fennállásáig érvényesek, azt követően 14 napon belül kötelesek elhagyni az országot vagy az illetékes idegenrendészeti hatóságnál (Imigresen) meghosszabbíttatni tartózkodási jogcímüket.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a Malajziába való beutazás napjától még több mint 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Amennyiben Malajziába való beutazáskor még több mint 6 hónapig érvényes. 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Malajziai Bevándorlási Hivatal (Immigration Department): www.imi.gov.my/index.php/en/visa/types-of-visa.htmlwww.imi.gov.my/index.php/en

Házi kedvencek beutazása: 

Szíveskedjen állatorvosánál, valamint a NÉBIH, illetve a malajziai mezőgazdasági minisztérium honlapjain tájékozódni.

Vám:
Az afrikai sertéspestis (African Swine Fever) miatt átmeneti és a sertéshúsból készült húsipari termékek magánpoggyászban (akár személyes fogyasztásra) behozott körére is kiterjedő általános behozatali tilalom van érvényben Malajziában.

www.customs.gov.my

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Maláj Ringgit (MYR)

Időjárás: Az ország klímája trópusi egyenletesen magas hőmérséklettel. A relatív páratartalom egész évben magas, a levegő ezért  fülledt, az arra érzékenyeknél légzési nehézséget okozhat. A magasabb fennsíkokon alacsonyabb az átlaghőmérséklet.

November és február között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) a keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárják. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, szeptember-októberben vannak a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal, földcsuszamlásokkal és útlezárásokkal kell számolni. Nagyobb trópusi esőzések ugyanakkor egész évben bármikor előfordulhatnak.

Vallási és viselkedési kultúra: Malajzia legnagyobb vallási felekezete az iszlám, a lakosság 60%-a muzulmán, az állam hivatalos vallása az iszlám, de az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, és több különböző felekezetű  (buddhista, hindu, taoista, keresztény) közösség él az országban. A turista látványosságként is funkcionáló szent helyek csak zárt öltözetben látogathatók. Mindenhol fokozottan ügyelni kell a kihívó, erőszakos vagy megbotránkozást keltő magatartás kerülésére és a bárkivel esetlegesen kialakuló konfliktushelyzet békés kezelésére. Fontos: A hittérítés (mint a vallási köznyugalom megsértésére irányuló tett) büntetőjogilag tiltott tevékenységnek számít Malajziában, büntetési tétele 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A bűncselekményt már az megvalósítja, aki pl. a keresztény hitet, vallást hirdető jelképeket, brosúrákat, füzeteket stb. terjeszt vagy oszt ki Malajziában.

Kábítószerek birtoklása, fogyasztása, kereskedelme: Mindhárom súlyos bűncselekmény. Néhány grammnál nagyobb mennyiség birtoklásáért is már halálbüntetés jár, mivel az a malajziai jogszabályok alapján kereskedelmi mennyiségnek számít.

A COVID-19 járványhelyzeten kívüli közegészségügyi helyzet: Védőoltási javaslatról az alábbi linken vagy telefonszámon tájékozódhat: Országos Epidemiológiai Központ tel: 06-1-476 1364. Az ország erősen veszélyeztetett a Dengue-láz tekintetében. Az influenza-szerű tüneteket mutató és egy szúnyogfajta által terjesztett vírusos Dengue-láz megbetegedések száma évről-évre növekszik. 2018-ban 80615 esetet regisztráltak, ebből 147 volt halálos. 2019 első négy hónapjában 38000 esetből 59 volt halálos. Előfordulása a nagyvárosokban a legnagyobb. A betegség ellen gyakorlatilag nincs hatékony védőoltás.  A gyógyulás szövődménymentes esetben egy-két hétig tart. Az aktuális Dengue-járványügyi helyzetről a WHO honlapján tájékozódhat, illetve a malajziai Egészségügyi Minisztérium iDengue nevű mobiltelefonos alkalmazásából aktuális információkat kaphat.

2016-ban regisztrálták az ország területén az első, nem külföldről származó Zika-fertőzést.

Egyéb információ:

Malajzia Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Kuala Lumpur