Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.03.31. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Kuala Lumpur

Aktuális:

2020. 03. 29. 
2020. március 22-én, vasárnaptól a malajziai kormány az alábbiak szerint szigorított a március 18-tól egyelőre április 14-ig érvényes vészhelyzeti korlátozásokon:

  • 1. A lakóhelytől nem szabad 10 km-nél távolabbra menni.
  • 2. Utcán vagy közterületen közlekedni járművel vagy gyalogosan csak élelmiszer, gyógyszer, létszükségleti cikkek vásárlása céljából lehet.
  • 3. Amennyiben a vezetői engedélyen vagy a személyi igazolványon szereplő lakcímtől eltér a tényleges lakóhely címe, akkor közüzemi számlákkal lehet igazolni a tényleges lakóhelyet.
  • 4. Munkába való közlekedés során minden esetben tartsa magánál munkáltatója igazolását.
  • 5. Egy gépjárműben csak a sofőr tartózkodhat, aki utasokat nem szállíthat.
  • 6. Lakóhely elhagyása esetén arcmaszk viselése kötelező.

Az intézkedések betartását a rendőrség az egészségügyi hatósággal és a hadsereggel együtt ellenőrzi. Szabálysértés esetén súlyos büntetéssel, adott esetben letartóztatással kell számolni.

A szabályok betartását a hatóságok fokozottabban ellenőrzik ún. vörös zónának minősített lakóhelyi körzetekben (jelenleg 11 ilyen van).

Március 27. és április 9. között teljes körű kijárási, ki- és beutazási tilalmat, valamint minden üzleti tevékenység felfüggesztését rendelték el két lakókörzet vonatkozásában Simpang Renggam helységben (Johor) azok súlyos fertőzöttségi adatai miatt.

Kérjük, amennyiben a koronavírus (COVID-19) kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel konzuli segítségre szorulnak, az éjjel nappal hívható +60-16-323-9502  ügyeleti telefonszámon keressék Konzuli Hivatalunkat.

2020. 03. 18.
A Covid-19 fertőzések számának elmúlt időszaki jelentős növekménye miatt, illetve a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében március 18. és április 14. közötti érvényességgel vészhelyzeti korlátozó intézkedéseket hozott a malajziai kormány. Ennek értelmében részleges határzárat rendeltek el, azaz főszabályként egy külföldi állampolgár sem utazhat be az országba (és egy malajziai állampolgár sem utazhat ki az országból). Ideiglenes malajziai tartózkodási engedéllyel (diákok, munkavállalók, stb) rendelkező külföldiekre is kiterjed a beutazási tilalom. A malajziai állandó vagy diplomáciai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek ugyanakkor beutazhatnak. A malajziai ideiglenes munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldieket csak akkor engedik be, ha igazoltan az ország létfontosságú szolgáltató szektorában dolgozik. Malajziai állampolgár nem malajziai állampolgárságú házastársa és gyermeke csak „long-term social pass” birtokában utazhat be. 

Minden Malajziába beutazó személynek 14 napos önkéntes karanténba kell vonulnia. 

Ezenkívül bezárnak minden kiskereskedelmi vagy egyéb szolgáltatást nyújtó üzletet, vállalkozást, (kivéve az élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat, egészségügyi és pénzügyi szolgáltatókat stb) és állami intézményt (kivéve az alapvető állami szolgáltatásokat nyújtó intézményeket), minden oktatási intézményt (minden szinten), valamint betiltanak minden (pl. sport, kulturális, társadalmi és vallási) tömegrendezvényt.
A fenti utazási korlátozások miatt a légitársaságok több malajziai járatukat törölhetik, ami jelentősen megnehezítheti a már Malajziában tartózkodó külföldi, így magyar állampolgárok hazautazását március 18. és április 14. között. 

A malajziai repülőterek bezárásra nem kerülnek, de az utasszám drasztikus csökkenése miatt a légitársaságok sorra törlik malajziai járataikat. Kérjük a március 18. és április 14. közötti időszakra tervezett ki- és beutazásaik tekintetében ezt vegyék figyelembe és vonatkozó légitársaságok hirdetményeit kövessék nyomon, illetve lehetőség szerint tájékozódjanak.
A fenti utazási tilalom esetleges meghosszabbításáról később dönthetnek. 

Malajzia összes határátkelőhelyén hőkamerákkal vizsgálják a külföldről érkező utasokat.
Malajzia minden külföldről, illetve nemzetközi tengeri vizekről érkező utasszállító hajó kikötésére azonnali kikötési tilalmat vezetett be 2020. március 7-én. Az intézkedés alapján bármilyen kikötésre készülő (utas- vagy teherszállító) vízi járművet korlátozni lehet mozgásában.
A Covid-19 járvánnyal kapcsolatos minden hivatalos tájékoztatást az alábbi linken teszi közzé a helyi Egészségügyi Minisztérium meghatározott időközönként:

http://www.moh.gov.my/index.php/pages/view/2274

A Malaysia Airlines légitársaság járatinformációit az alábbi linken találják: https://www.malaysiaairlines.com/au/en/advisory/preventive-measures-and-travel-recommendations.html

2020. 03. 13.
Malajziában is megerősítettek a hatóságok koronavírus-fertőzést, haláleset nem volt.

A hivatalos tájékoztatást az alábbi linken teszi közzé a helyi Tisztifőorvosi Szolgálat meghatározott időközönként.

Beutazási tilalom van érvényben a Kína Hubei, Zhejiang és Jiangsu tartományaiból, Japánból Hokkaidó prefektúrából, Dél-Koreából, Iránból, Olaszországból és Dániából érkező vagy ott tranzitált utazókra, illetve ezen országok valamennyi állampolgárjára vonatkozóan Malajziában. 

Malajzia egészségügyi minisztériuma utazásaik elhalasztását javasolja állampolgárainak az előbb említett területek vonatkozásában. Akik ezen régiókból haza térő Malajziai állampolgárok, azoknak 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Malajzia az összes, az országba érkező utasszállító hajó kikötésére azonnali kikötési tilalmat vezetett be 2020. március 7-én. Az intézkedés alapján bármilyen kikötésre készülő vízi járművet korlátozni lehet, legyen szó személyszállító vagy teherszállító hajóról. 

Malajzia ezzel a rendelkezéssel csatlakozott a Fülöp-szigetek, Hong Kong, Tajvan és Japán által korábban meghozott tengeri belépési tilalmat kihirdetőkhöz. 

Malajzia Sarawak tagállama (főváros és repülőtér: Kuching) beutazási tilalmat rendelt el azokra az utazókra, akik az elmúlt 14 napban Kínában, Dél-Koreában, Olaszországban és Iránban jártak. Azon tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek illetve malajziai állampolgárok, akik ezekből a régiókból kívánnak beutazni Sarawakba 14 napos karanténba kerülnek. 

Malajzia összes nemzetközi repülőterén és szárazföldi határátkelőhelyén hőkamerákkal vizsgálják a külföldről érkező utasokat, illetve karanténba helyeznek mindenkit, akinél gyanús kórtünetek mutatkoznak. 

A Malaysia Airlines légitársaság csökkentette járatainak számát Malajzia, illetve Peking, Shanghai és Hong Kong között. Malajzia Sabah tagállama (főváros és repülőtér: Kota Kinabalu) minden kínai állampolgárral szemben (időleges) beutazási tilalmat tart érvényben. Ennek megfelelően felfüggesztették a Kota Kinabalu és Kína közötti összes légijáratot. 

2019. 07. 04.
Az afrikai sertéspestis (African Swine Fever) miatt átmeneti és a sertéshúsból készült húsipari termékek magánpoggyászban (akár személyes fogyasztásra) behozott körére is kiterjedő általános behozatali tilalom van érvényben Malajziában.

Biztonság:

Az ország alábbi körzetei a „II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartoznak: Sabah tagállam (Malajzia Borneó-sziget észak-keleti részén elhelyezkedő tartománya) kijárási tilalom (este 6 és reggel 6 óra között) által érintett hét körzete: Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan és Beluran tengeri területei (gyakorlatilag Kudat és Tawau közötti tengerparti szakasz mentén levő szigetek). Ezen kívül veszélyeztetett helyek Sandakan városa és a Tawau-tól délre eső tengerparti területek, valamint Lahad Datu, illetve Semporna és mindkettő környéke. A Fülöp-szigetek déli részéről a tengeren át iszlamista fegyveresek és egyéb bűnözői csoportok e területekre behatolva emberrablásokat és egyéb erőszakos bűncselekményeket hajthatnak végre különösen turisták sérelmére. 2015-ben Sandakanban két turistát raboltak el, egyiküket megölték. 2016 decemberében és legutóbb 2018 szeptemberében követtek el emberrablást Semporna-hoz közeli szigeteknél.

Biztosítás:

Nyomatékkal felhívjuk minden Malajziába utazó honfitársunk figyelmét arra, hogy a külföldön tartózkodás teljes idejére érvényes utasbiztosítással rendelkezzen, amely fedezi a bármilyen baleset vagy megbetegedés miatt szükségessé váló orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatások költségeit. Utazása előtt tájékozódjon, hogy az adott országba milyen biztosítási csomagokat hogyan lehet kötni, vagy érvényesíteni, illetve meglevő biztosítása meddig érvényes és milyen feltételekkel (pl. az egyes bankkártyákhoz járó csomagokban a biztosítás csak az utazás megkezdésétől számított egy hónapig érvényes). Érvényes biztosítás hiányában az utas (vagy hozzátartozója) saját maga köteles megfizetni minden felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatás (pl. mentés, szállítás) költségeit. A konzuli szolgálat (konzul, külképviselet, Külgazdasági és Külügyminisztérium) semmilyen módon és semmilyen körülmények között nem fizeti meg ezeket, illetve nem vállal kezességet ezekre a felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi és egyéb egészségügyi költségekre.

Terrorizmus:

Tekintettel terrorista, ill. iszlám radikális csoportok és Szíriát, Irakot, Afganisztánt megjárt vagy oda készülő harcosok jelenlétére az országban, a terrorista fenyegetettség valós. 2016-ban volt Kuala Lumpur-ban több turistának sérülést okozó terrorrobbantás. Terrortámadás esetén vagy rendkívüli helyzetben kövessék a helyi hatóságok utasításait és a média híradásait. Ha rendkívüli esemény (terrorcselekmény, bűncselekmény, baleset, természeti katasztrófa) magyar állampolgárságú érintettjéről, áldozatáról van tudomásuk, értesítsék a külképviseletet a megadott elérhetőségeken.

Utazás és közlekedés biztonsága:

A fejlett autópark és úthálózat, infrastruktúra ellenére a közlekedés biztonsága alacsony, a közlekedési balesetek száma magas. A közlekedési kultúra, különösen az elsőbbségadás gyakorlata eltér az Európában megszokottól: a gyalogosoknak általában sehol nem adnak elsőbbséget. A gyalogosok útra lépés előtt mindkét oldalra nézzenek szét, motorkerékpárosok bármikor, bárhonnan jöhetnek nagy sebességgel, még a járdán vagy az adott út, sáv kötelező haladási irányával ellentétes irányból is, vagy piros lámpajelzés ellenére. Autóvezetés esetén is különösen ügyeljünk a gyorsan és vakmerően közlekedő motorosokra. Gépjárművezetéséhez, ill. -bérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges, a kormánykerék az autókban jobb oldalon van (bal oldali közlekedés).

A taxik leszólítása éjszaka nem javasolt, hölgyek este egyedül ne üljenek taxiba. Elterjedt és gazdaságos a Grab (MyTeksi) mobiltelefonos alkalmazás használata taxizáshoz. 

Természeti és egyéb katasztrófák:

November és február között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárják még a turisták előtt is. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, és ekkor is szeptember-októberben vannak a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal és lezárásokkal kell számolni. Borneó szigetének Maljziához tartozó észak-keleti része (Sabah tagállam) földrengések szempontjából veszélyeztetett terület.

Bűnözés:

A közbiztonság általában nem rosszabb az európai átlagnál, ugyanakkor különösen a turisták ellen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények (lopások, zsebtolvajlás, rablások, autófeltörések) gyakoriak.

A zsebtolvajlások, utcai rablások miatt javasoljuk, hogy utazás előtt készítsenek fénymásolatot úti okmányuk arcképes oldaláról, és szálláshelyüket csak ezekkel a másolatokkal, illetve csak az adott úthoz feltétlenül szükséges készpénzzel hagyják el, eredeti úti okmányaikat, egyéb értékeiket helyezzék letétbe szállodai értékmegőrzőben. (A szállodai szobákban hagyott okmányokért, értéktárgyakért a szállodák nem vállalnak felelősséget.)

Malajzia nagyvárosaiban gyakori bűncselekmény az ún. motoros rablás. Elkövetési módja: a motoros az úttesten, vagy a járdán közlekedő, illetve a zebránál várakozó gyalogos mellett elhaladva annak válltáskáját, retiküljét szíjánál fogva megragadja és elrabolja. Ennek  során az elkövető gyakran elsodorja, elüti, vagy a földre rántja a gyalogost súlyos vagy halálos sérüléseket okozva neki. Ezért vagy ne viseljünk válltáskát, vagy a fentiekre tekintettel azt megfelelően hordjuk, ne a járda út felőli részén haladjunk, közlekedjünk körültekintően, lehetőleg ne nézegessük vagy használjuk mobiltelefonunkat közlekedés közben. 

Ha autót vezetünk vagy abban utazunk, akkor még utazás közben se legyen védtelen és kívülről látható a táskánk, egyéb értéktárgyunk, mivel előfordulhat, hogy lámpánál vagy dugóban várakozva egy vagy több motoros betöri az ablakot és elrabolja  értéktárgyainkat.

Elterjedt bűncselekmény a hitelkártya hamisítás, valamint a bank-automaták manipulálása. Bankkártya-használatkor mindig és mindenhol legyünk körültekintőek és éberek. 

Jellemző az interneten keresztül (pl. internetes vásárláskor, vagy csomagküldő szolgáltatás igénybevétele esetén) különböző becsapási trükkökkel végrehajtott csalás (pénz kicsalása) valósnak tűnő de hamis malajziai intézmény álcaként való megadásával.

Általános segélyhívó (Rendőrség/Mentőszolgálat/Tűzoltóság): 999 ( a 112-es segélyhívó csak mobilhálózatról hívható)

Turista Rendőrség: 03-2149 6590, 03-2149 6593

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a Malajziába való beutazás napjától még több mint 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Amennyiben Malajziába való beutazáskor még több mint 6 hónapig érvényes. 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása: 

Javasoljuk angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozattal ellátni a nem a szüleivel utazó kiskorúakat. A magyar nyilatkozatról >>. A szülői hozzájáruló nyilatkozat mintáról itt olvashat >>

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar állampolgárok legfeljebb 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Malajzia területén turista célú beutazás esetén. Beutazáskor szükséges a még több, mint 6 hónapig érvényes útlevél, a malajziai tartózkodás anyagi fedezetének igazolása, a vissza/tovább utazásra szóló repülőjegy és a határátkelőhelyeken elérhető Arrival/Departure Card kitöltése. Útlevél elvesztése, megrongálódása stb. esetén az új (ideiglenes vagy normál) útlevéllel csak akkor tud kilépni az országból, ha abba előzőleg a malajziai Bevándorlási Hivatal beutazási vízumot helyez el. Ha valaki a turista célú 90 napos vízummentességgel visszaél (pl. 90 naponként ki- , majd visszautazik) más célú malajziai tartózkodása fenntartása és leplezése érdekében, vagy felmerül ennek gyanúja, akkor számolhat azzal, hogy megtagadják beléptetését Malajziába.   

Vízum egyéb célú beutazás és tartózkodás esetén:
90 napot meghaladó munkavállalási, tanulmányi vagy egyéb célú tartózkodás esetén a vízumkérelmet főszabályként Malajzia budapesti nagykövetségén kell benyújtani, a konkrét eljárásról és feltételekről Malajzia budapesti nagykövetsége, illetve a magyar állampolgárt fogadó malajziai intézmény vagy vállalat részére a malajziai Bevándorlási Hivatal (Immigration Department) ad tájékoztatást. A tartózkodási engedély beszerzése a fogadó intézménnyel vagy vállalattal együttműködve, illetve közvetítésükkel valósulhat meg.

Malajziai Bevándorlási Hivatal (Immigration Department): www.imi.gov.my/index.php/en/visa/types-of-visa.html
www.imi.gov.my/index.php/en

Házi kedvencek beutazása: 

Szíveskedjen állatorvosánál, valamint a NÉBIH, illetve a malajziai mezőgazdasági minisztérium honlapjain tájékozódni.

Vám:
www.customs.gov.my

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Maláj Ringgit (MYR)

Időjárás: Az ország klímája trópusi egyenletesen magas hőmérséklettel. A relatív páratartalom egész évben magas, a levegő ezért  fülledt, az arra érzékenyeknél légzési nehézséget okozhat. A magasabb fennsíkokon alacsonyabb az átlaghőmérséklet.

November és február között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) a keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárják. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, szeptember-októberben vannak a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal, földcsuszamlásokkal és útlezárásokkal kell számolni. Nagyobb trópusi esőzések ugyanakkor egész évben bármikor előfordulhatnak.

Vallási és viselkedési kultúra: Malajzia legnagyobb vallási felekezete az iszlám, a lakosság 60%-a muzulmán, az állam hivatalos vallása az iszlám, de az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, és több különböző felekezetű  (buddhista, hindu, taoista, keresztény) közösség él az országban. A turista látványosságként is funkcionáló szent helyek csak zárt öltözetben látogathatók. Mindenhol fokozottan ügyelni kell a kihívó, erőszakos vagy megbotránkozást keltő magatartás kerülésére és a bárkivel esetlegesen kialakuló konfliktushelyzet békés kezelésére. Fontos: A hittérítés (mint a vallási köznyugalom megsértésére irányuló tett) büntetőjogilag tiltott tevékenységnek számít Malajziában, büntetési tétele 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A bűncselekményt már az megvalósítja, aki pl. a keresztény hitet, vallást hirdető jelképeket, brosúrákat, füzeteket stb. terjeszt vagy oszt ki Malajziában.

Kábítószerek birtoklása, fogyasztása, kereskedelme: Mindhárom súlyos bűncselekmény. Néhány grammnál nagyobb mennyiség birtoklásáért is már halálbüntetés jár, mivel az a malajziai jogszabályok alapján kereskedelmi mennyiségnek számít.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Védőoltási javaslatról az alábbi linken vagy telefonszámon tájékozódhat: Országos Epidemiológiai Központ tel: 06-1-476 1364. Az ország erősen veszélyeztetett a Dengue-láz tekintetében. Az influenza-szerű tüneteket mutató és egy szúnyogfajta által terjesztett vírusos Dengue-láz megbetegedések száma évről-évre növekszik. 2018-ban 80615 esetet regisztráltak, ebből 147 volt halálos. 2019 első négy hónapjában 38000 esetből 59 volt halálos. Előfordulása a nagyvárosokban a legnagyobb. A betegség ellen gyakorlatilag nincs hatékony védőoltás.  A gyógyulás szövődménymentes esetben egy-két hétig tart. Az aktuális Dengue-járványügyi helyzetről a WHO honlapján tájékozódhat, illetve a malajziai Egészségügyi Minisztérium iDengue nevű mobiltelefonos alkalmazásából aktuális információkat kaphat.

2016-ban regisztrálták az ország területén az első, nem külföldről származó Zika-fertőzést.

Egyéb információ:

Malajzia Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Kuala Lumpur