Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
A Maldív-szigeteken nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Felügyelő képviselet Új-Delhi

Aktuális:

2021. 03. 09.
Tájékoztatás a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

Felhívjuk az országba beutazást tervezők figyelmét arra, hogy olyan utazási és egészségbiztosítással rendelkezzenek, mely kiterjed egy esetleges karantén intézkedés kiadásainak illetve a légijáratuk indulásának elmaradásából származó költségek viselésére! Ezúton jelezzük az érdeklődők számára, hogy a légitársaságok járataik üzemeltetésénél figyelembe veszik az egészségügyi – járványügyi helyzet kockázatait is, így az ilyen okból történő repülőjegy törlése miatt kialakuló kár viselésére kötelezhetik az ügyfeleiket.

A beutazás kizárólag csak egy olyan egészségügyi nyilatkozat kitöltését követően lehetséges a Maldív-szigetekre, melyben a külföldi állampolgár többek közt koronavírussal történő megfertőződés esetén mindennemű vele szemben foganatosított járványügyi intézkedést és az ezzel járó kiadások viselését vállalja. Ezen kiadások utazási felelősségbiztostás terhére történő átháríthatósága kétséges. 

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni a Maldív-szigetekre:

a. Be lehet utazni az országba? - Igen.

Maldív-szigetek 2020. július 15-én nyitotta meg a határait. Az országba szigorú feltételekkel ugyan, de be lehet utazni.

A vízumszolgáltatás újra működik a reptéren. A vízumot érkezéskor a repülőtéren lehet igényelni. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a vízumigénylésnek szigorú feltételei vannak, amennyiben azokat a beutazó turista nem teljesíti, nem léphet be az országba. Az előzetes feltételek között szerepel a visszaigazolt szállásfoglalás, a visszaútra szóló repülőjegy, illetve a meghatározott anyagi fedezet. A vízumigénylési kritériumokról bővebben itt lehet tájékozódni: https://immigration.gov.mv/tourist-visa/ 

b. Kell teszt? Igen.

A belépéshez szükséges PCR teszt, ennek feltételei a következők:

Minden turista- vagy rövidtávú vízummal rendelkező beutazó köteles érkezésekor egy angol nyelven kiállított hatósági igazolást bemutatni a negatív Covid-19 PCR tesztről, amelyet az érkezés előtti 96 órában állítottak ki (96 órát a Maldív-szigetekre történő utazás kezdetétől kell számolni). A tesztnek tartalmaznia kell a beutazó nevét, amelynek egyeznie kell az útlevélben szereplő névvel, a teszt típusát – PCR tesz –, a teszt elvégzésnek az idejét és eredményét, valamint a tesztet elvégző labor nevét. A teszt csak aláírt és lepecsételt formában kerül elfogadásra.  Ez a szabály nem vonatkozik a maldív állampolgárokra, tartózkodási- vagy munkavállalási engedéllyel rendelkezőkre, az érvényes tanulmányi- és házastársi vízummal rendelkezőkre, valamint a légiközlekedési- és hajózó személyzetekre. Ugyanígy mentesülnek a negatív PCR teszt bemutatása alól az 1 év alatti gyermekek. 

Érkezéskor a reptéren minden beérkező tűrni köteles az egészségügyi ellenőrzést. A Covid-19 szimptómákat mutató utasokat a reptéri klinikán elkülönítik, és helyben tesztelik. A tüneteket nem mutató beutazó turistákat szúrópróbaszerűen tesztelik a reptéren, ebben az esetben a teszt költségét a Maldív kormány fedezi.

Maldív-szigetek elhagyásakor PCR teszt elvégzését írják elő az indulás előtti 72 órában is, amennyiben a turista a tartózkodás ideje alatt bármennyi időt is turista vendégházban (tourist guesthouse) töltött. Ebben az esetben a teszt elvégzése kötelező, és annak költsége a turistát terheli.

Elutazáskor bizonyos légitársaságok megkövetelik az indulás előtti 72 órában készült negatív eredményű PCR teszt bemutatását, mások viszont ezt nem kérik. Ezt minden esetben a légitársaságokkal szükséges egyeztetni.

c. Kell regisztrálni? - Igen.

Minden turisztikai célú beutazónak - érkezése előtt 24 órával - nyilatkoznia kell az egészségügyi állapotáról. A nyilatkozatokat a központi „Imuga” portálra kell feltölteni, elérhető itt: https://imuga.immigration.gov.mv/ A negatív PCR teszt eredményt szintén csatolni szükséges az egészségügyi nyilatkozat felterjesztésekor.

Minden beutazó, a repülőgépek személyzete is, érkezéskor kötelezően ki kell, hogy töltse a Bevándorlási Érkezési Kártyát. 

d. Oltási kötelezettség: Nincs. 

e. Karanténkötelezettség: Van.

A karanténkötelezettség szabályai:

A Covid-19 tüneteket nem mutató és negatív PCR teszttel rendelkező beutazóknak érkezés után nem kell 14 napos karanténba vonulniuk. Mindazok azonban, akik nem rendelkeznek negatív PCR teszttel, és akiket érkezéskor pozitívra tesztelnek, 14 napos kötelező karanténra köteleznek, amit az előre lefoglalt szálláshelyükön kell letölteniük. A karantén minden felmerülő költsége a beutazó turistát terheli kezdve a szállásköltségtől a PCR tesztekig, vagy akár a repülőjegyek lemondásáig és átfoglalásáig.

Amennyiben valakit pozitívra tesztelnek, a Maldív Hatóságok kontaktkutatást végeznek, és letesztelik a közeli kontaktjaikat és hozzátartozóikat is. Függetlenül attól, hogy a közeli kontakt vagy hozzátartozó PCR teszt eredménye pozitív vagy negatív lesz, 14 napos karanténba kell vonulnia neki is, amit nem tölthet a pozitív eredménnyel rendelkező hozzátartozókkal, hanem külön szobában kerül elszállásolásra. A karantént csak akkor hagyhatja el, ha a 14. napon készített kötelező PCR tesztje negatív lesz. A karantén és a tesztek minden költsége a beutazó turistát terhelik. Fontos kiemelni, hogy a biztosító társaságok nem állják a karantén költségét, amennyiben a beutazó turista úgy kerül karanténba, hogy a hozzátartozójának a PCR tesztje lett pozitív, de az ő tesztje viszont negatív lett.

A szigetek közötti utazások esetében, ha a turista a Greater Male’ területről érkezik, kötelező 10 napos házi karantént írnak elő számára. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele

Üzleti célú beutazás lehetséges, a feltételekkel kapcsolatban itt tájékozódhat: https://immigration.gov.mv/business-2

g. Esetleges kivételek

Fontos kiemelni, hogy a légitársaságok, valamint egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél. Javasoljuk megvizsgálni, hogy a légitársaság esetleg más speciális kritériumot állít-e az utasok elé utazási feltételként. A követelmények ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő lehet, ezért az utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, hogy elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését (és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz). 

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges dokumentumokat (útiokmány, egészségügyi dokumentumok stb.) az utazó tartsa magánál. Javasoljuk, hogy a teszteredményeket és más egészségügyi vonatkozású dokumentumokat papíralapon is tartsák maguknál, ne csak digitális formában!

h. Kiutazás az országból

Maldív-szigetek elhagyásakor PCR teszt elvégzését írják elő az indulás előtti 72 órában is, amennyiben a turista a tartózkodás ideje alatt bármennyi időt is turista vendégházban (tourist guesthouse) töltött. Ebben az esetben a teszt elvégzése kötelező, és annak költsége a turistát terheli.

Amennyiben valakit pozitívra teszteltek, és letöltötte a kötelező 14 napos karantént, az ország elhagyásához már nem kérnek tőle egy újabb negatív PCR tesztet.

Amennyiben valaki úgy került karanténba, hogy a hozzátartozója PCR tesztje lett pozitív, de mint közeli hozzátartozó neki is le kellett töltenie a 14 napos karantént, függetlenül attól, hogy az ő tesztje negatív lett, a karantén 14. napján újra tesztelik. Ha ez a teszt pozitív lesz, újabb 14 napot karanténba kell töltenie. A karantén minden felmerülő költsége a beutazó turistát terheli kezdve a szállásköltségtől a PCR tesztekig, vagy akár a repülőjegyek lemondásáig és átfoglalásáig. 

Elutazáskor bizonyos légitársaságok megkövetelik az indulás előtti 72 órában készült negatív eredményű PCR teszt bemutatását, mások viszont ezt nem kérik. Ezt minden esetben a légitársaságokkal szükséges egyeztetni. Fontos kiemelni, hogy ha az elutazáshoz készített PCR teszt pozitív eredményt mutat, akkor az utazás nem valósulhat meg, és 14 napos karanténba kell vonulnia a turistának.

i. Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a vdXPYNyLWei6z0Y00ma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a ijyYolGuONMXMI62zNQmza29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Belföldi utazási korlátozások és kijárási tilalom, valamint helyi járványügyi szabályok:

A fogadó ország járványügyi szabályai alól a konzul nem adhat felmentèst.

Greater Male’ területén (Male’, Vilimale’ és Hulhumale’ területeket érinti) továbbra is kijárási tilalom van érvényben éjszaka. Ugyanakkor az említett kijárási tilalom idején  kívül feloldották  a Greater Male’ terület és a többi sziget között korábban érvényben lévő utazási korlátozásokat, most már nemcsak a létfontosságú árucikkek beszerzésére irányulhat a be- és kiutazás. Fontos kiemelni, hogy a Greater Male’ területről a többi szigetre utazóknak kötelező 10 napos házi karantént írnak elő

A szigetek között az utazást engedélyezték, de lezárások léphetnek életbe, amennyiben a fertőzöttek száma megugrik egy adott régióban. Azokon a szigeteken, ahol regisztrált koronavírus fertőzöttek vannak, egyik napról a másikra utazási korlátozások léphetnek életbe, amely korlátozások a be- és kiutazást is érinthetik.

A COVID-19 megbetegedéssel nem sújtott szigetek között az utazás engedélyezett, de előzetes jóváhagyást szükséges kérni a tervezett utazáshoz DoDZDZSDqZpBFftFM7zxIxhZOc3BsaXRzdGF5c0B0b3VyaXNtLmdvdi5tdg== email címen. 

A maszk viselése, a távolságtartás és a higiéniás szabályok betartása minden nyilvános helyen kötelező.

4) Hasznos információk:

Biztonság:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Maldív-szigetek fővárosa, Malé, a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartozott, azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra is javasol elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást/tartózkodást az ország fővárosába, Maléba, figyelemmel a belpolitikai helyzetre, valamint az erőszakosságba torkolló tömegrendezvények bekövetkezésének veszélyére.

A konkrétabb olyan biztonsági kockázatok, amelyek fokozott odafigyelést igényelnek minden beutazó magyar állampolgártól:

1. Bűnözés: Az ország kriminológiai szennyezettsége alacsony, azonban a tengerpartokon, a fürdőmedencéknél és egyéb turista látványosságoknál fokozott figyelem javasolt, mivel aránylag gyakoriak a turisták sérelmére, kisebb értékben elkövetett lopások (használati eszközök, pénztárcák, mobiltelefonok eltulajdonítása). Jelentősebb értékeket a szállodai széfekben javasolt tárolni.

2. Terrorizmus: Az országban van bizonyos fokú terrorveszély, utoljára 2007. szeptember 29-én hajtottak végre robbantásos merényletet. Különösen veszélyeztettek lehetnek azok a helyszínek, ahol nagyszámú külföldi turista tartózkodik.

3. Utcai megmozdulások: Különösen a fővárosban, Maléban gyakoriak a politikai indíttatású utcai megmozdulások. Ezek akár erőszakba, összecsapásba is torkollhatnak, így mindennemű utcai megmozdulást erősen javallott elkerülni.

4. Belpolitikai kockázatok: A Maldív-szigeteket 25 éven át autoriter módszerekkel irányító elnöknek a 2008-as választások következtében távoznia kellett a hatalomból és az országból. Befolyása azonban a mai napig erős, így a hívei és az egyéb politikai csoportosulások közti konfliktusok meglehetősen instabillá teszik a maldív belpolitikát. Legutóbb 2012 februárjában következett be vitatható körülmények közt hatalmi átrendeződés.

5. Kalózkodás: Bár a Maldív-szigetek vizein eddig nem jelentett problémát az Indiai-óceánon igen elterjedt kalózkodás, a partoktól távolodva, különösen a nemzetközi vizeken ennek nagyban megnő a kockázata, így a tengeri utazás kizárólag az ország szigetei közt, szervezett formában ajánlott.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor, az útlevélnek tartalmaznia kell az MRZ kódot a gépi leolvasáshoz, érvényes visszaútra szóló repülőjegy és szállásfoglalás bemutatása is feltétel.

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető. 

Vízum:

Maldív-szigetekre beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. További információt ezen a linken talál, illetve Maldív-szigetek Brüsszeli Nagykövetség honlapján

Vízumkérelmet az érkezéskor a maléi nemzetközi repülőtéren lehet benyújtani. A helyben kiállított vízum érvényességi ideje legfeljebb 30 nap, ami a Maldív-szigeteken való tartózkodás során meghosszabbítható. Erről és a vízumeljárás részleteiről ezen a honlapon tájékozódhat. A vízum érvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a maldív hatóságok kiutasítással vagy kitoloncolással büntetik.

Yameen elnök 2017. december 7-én ratifikálta a reptér-fejlesztési díjról szóló törvényt. A törvény, mely szerint a helyiek 12 USD, a külföldiek 25 USD reptér-fejlesztési hozzájárulási díjat kötelesek fizetni kiutazáskor az Ibrahim Nasir Nemzetközi Repülőtéren, 2017. április 4-től lépett életbe. A diplomáciai mentességet élvezőknek, a tranzit utasoknak és a két éven aluliaknak nem kell megfizetniük a díjat.

2018. január 17-től a Maldív Köztársaságba üzleti és speciális vízumok igénylése e-mailen keresztül történik, melyet 5 nappal a kérelmező beutazása előtt az alábbi címre kell megküldeni: QCGiFZPUsifKSMXLsR5jzwMMYnZAaW1taWdyYXRpb24uZ292Lm12 

A kérelmező a maldív hatóságok visszaigazolását követően utazhat csak be, az általa kinyomtatott igazolással, az érkezéskor a Velaanaa Nemzetközi Reptéren a Bevándorlási Irodában fizethető be a vízum díja. A kérelem nyomtatványnak és az útlevél színes másolatának JPEG formátumúnak kell lennie, a színes útlevélkép pedig 200 dpi felbontású legyen. Minden egyéb dokumentum PDF formátumban kerüljön átküldésre és ne haladja meg az 5MB-t. A kérelmeket egyenként kell küldeni, nem teljes kérelem és megfelelő dokumentáció nélkül a kérelmek visszautasításra kerülnek. 

Házikedvencek beutazása:

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy állategészségügyi kérdésekben forduljanak állatorvosukhoz, valamint tájékozódjanak a NÉBIH és a Pettravel oldalán.

Vám:

A maldív vámhivatal honlapja.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: maldív rúfia (MVR)

Időjárás: A Maldív-szigetek trópusi ország, ennek megfelelően könnyen alakulhatnak ki szélsőséges időjárási helyzetek (heves esőzés, ciklonok, stb.). A Maldív-szigetek alacsony tengerszint feletti magassága miatt a cunamiknak (tengeri szökőárak) kitett ország, így javasoljuk mindig figyelni a kiépített cunami-riadó szolgálat híradásait.  

Közlekedés: A helyiek által lakott szigetek, amelyek elkülönülnek a külföldieknek fenntartott 87, ún. „resort island”-októl, általában előzetes engedély alapján kereshetőek fel. Kivételt képez a Malé-sziget, ahol a főváros ill. a Malé-atoll, ahol a nemzetközi repülőtér és számos „resort island” található.

A szigetek közti utazás hajókkal, ill. hidroplánokkal történi, figyelembe kell azonban venni, hogy ezen szolgáltatások többsége csak naplementéig vehető igénybe.

Vallással, öltözködéssel, viselkedéssel kapcsolatos tudnivaló: A Maldív-szigetek alkotmánya értelmében muszlim ország, így fordítsunk figyelmet az ebből adódó körülményekre, különösen a ramadán idején. Az iszlámon kívüli minden egyéb vallás látványos népszerűsítése, jelképeinek kihelyezése törvénybe ütköző cselekmény.

A szállodákon (melyeknek helyi elterjedt elnevezése: „resort”) kívüli öltözködés során ügyeljünk a helyi szokásokra, a nők fedjék el vállukat, karjukat, ill. ajánlatos hogy hosszú (a bokát is fedő) szoknyát, vagy nadrágot hordjanak. A resortok-on belüli öltözködés az ilyen helyeken megszokott, de a nudizmus ill. a „topless” viselet szigorúan tilos a Maldív-szigeteken, beleértve a resort-okat is!

Szigorúan tilos az országba bevinni robbanóanyagokat, lőfegyvereket, lőszert, pornográfiát, bármilyen az iszlám tanításaival ellentétes anyagot (pl. a Biblia), disznóhúst vagy ebből készült élelmiszert, valamint bármilyen szeszesitalt.

Alkoholos italok csak a resort-okban kaphatók, azok területéről kivinni azonban tilos.

A kábítószer birtoklás, fogyasztás, a vele való kereskedelem minden formája törvénybe ütköző cselekmény, mely akár életfogytiglani börtönbüntetést is vonhat maga után. A maldív kábítószer ellenes törvények nemzetközi összehasonlításban is az egyik legszigorúbbak.

Tilos az országból teknőcpáncélt vagy korallokat kivinni. 

Az azonos neműek közti intimebb viszony, ill. az erre való ajánlattétel illegális, akár hosszabb börtönbüntetéssel is sújtható.

Közegészségügy, egészségügyi helyzet: Az ország földrajzi sajátosságai miatt (26 atoll tartozik hozzá, melyek összesen 1192 szigetből épülnek fel, ebből kb. 200 lakott, 87 pedig turistáknak fenntartott ún. „resort island”) a közegészségügyi ellátó hálózat meglehetősen szegény. Az országban összesen két kórház van, mindkettő a fővárosban, Malé-ban és ezeknek sincs intenzív részlegük (ADK Hospital és Indira Gandhi Memorial Hospital (IGMH)).

Az országban folyamatosan növekszik a Dengue-lázas esetek száma, így a ajánlott a szúnyogriasztó eszközök használata.

Amennyiben sárgaláz által sújtott területről, országból történik a beutazás a Maldív-szigetekre (még ha csak tranzit országról van is szó!) a helyi hatóságok kérhetik a sárgaláz elleni védőoltás felvételét igazoló kétnyelvű nemzetközi oltási könyvet (International Certificate of Vaccination). Ennek hiányában a belépést akár meg is tagadhatják!