Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Mianmarban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli Konzul Yangon
Felügyelő képviselet Bangkok

Aktuális: 

2021. 10. 20.
A helyi hatóság 2021. október 11-től arra utasította a külföldi állampolgárokat, hogy a folyamatos fegyveres összecsapásokra figyelemmel hagyják el a dél-mianmari Dawei, Laung Lone és Thayet Chaung településeket azonnali hatállyal annak okán, hogy biztonságuk nem garantált. A legközelebbi repülőtér (Khawthaung) is nagyjából 7 órára van autóval, ahonnan lehetőség van Yangonba repülni. Szükség esetén javasoljuk, hogy haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot Németország yangoni Nagykövetségével, akik ellátják a magyar állampolgárok konzuli védelmét, valamint Magyarország bangkoki Nagykövetségével. Javasoljuk, hogy minden esetben kövessék a helyi hatóság utasításait, és lehetőség szerint kerüljék az erőszakos események helyszíneit. 

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Mianmar (Burma) biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 

A katonaság 2021. február 1-jén puccsot hajtott végre, őrizetbe vette Aung San Suu Kyi államtanácsos, külügyminiszter asszonyt (de facto kormányfőt) és a mianmari polgári kormány más vezető tagjait. Egy évre szükségállapotot hirdettek ki, és a hadsereg parancsnoka vette át az ország irányítását. Országos kijárási tilalom van érvényben éjfél és hajnali 4 óra között. Felfüggesztették a menetrendszerinti kereskedelmi járatok berepülését, és Yangonban, valamint számos tartományban napi szinten korlátozzák az internethasználatot.

Rendszeresek az erőszakos összecsapások, tüntetések országszerte. Kérjük, hogy tanúsítsanak fokozott óvatosságot, figyeljék a híradásokat és kövessék a hatóságok utasításait. Javasoljuk, hogy amennyiben maradásuk nem feltétlenül indokolt, lehetőség szerint minél hamarabb hagyják el az országot. Nem látható előre, hogy meddig van még lehetőség erre.

Amennyiben nem került még rá sor, haladéktalanul vegyék fel bangkoki Nagykövetségünkkel a kapcsolatot (LybZ5mGJ03Y29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1) annak érdekében, hogy szükség esetén elérjük Önöket, valamint hasznos információkat küldhessünk. Amennyiben maradni kívánnak, otthonaikat csak a legszükségesebb esetben hagyják el. Amennyiben ezt még nem tették meg, regisztráljanak konzuli védelemre, és töltsék le a Konzuli Szolgálat Utazom nevű telefonos alkalmazását.

2) A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek:  

a. Be lehet-e utazni az országba? Kivételes esetben, előzetes engedély alapján igen.

Kizárólag előzetes engedéllyel van lehetőség a beutazásra külön gépeken, kizárólag légi úton. Amennyiben munkavállalási engedéllyel rendelkezik, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi mianmari nagykövetséggel az aktuális beutazási lehetőségekről való tájékozódás céljából.

Mianmarból jelenleg csak a kormány által engedélyezett járatokkal van lehetőség a hazatérésre, erről bővebben a légitársaságok honlapján, nemzetközi repülőtereken tájékozódhat. A bajba jutott magyar állampolgárok konzuli védelmét a yangoni német nagykövetség látja el, így szükség esetén vegyék fel velük a kapcsolatot. 

Legfrissebb Covid-19 statisztikáról itt tájékozódhatnak. Az Egészségügyi Minisztérium Facebook-oldalán burmai nyelven tesznek közzé rendszeresen híreket a vizsgált esetek számáról, bevezetett intézkedésekről: (burmai nyelven, Facebook fordító segítségével olvasható). A Myanmar Airways International nevű légitársaság honlapja itt érhető el.

b. Kell-e teszt? Igen, angol nyelvű PCR tesztet fogadnak el.

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Emellett érkezéskor előírják egy követő telefonos alkalmazás letöltését, amelyben ki kell tölteni a valóságnak megfelelően az utazási előzményeket, és engedélyezni az alkalmazás működését.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Karanténkötelezettség:

Beutazást követően 14 napos hatósági karanténban kell tartózkodni a hatóság által előírt módon (otthon, szállodában vagy eü-i intézményben).

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

A fenti szabályokat üzleti utazás esetén is be kell tartani. Tudomásunk szerint jelenleg nincs lehetőség a karantén alóli mentességre.

g. Tranzitálási szabályok: Nincs adat.

h. Az ország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

3) Kiutazás az országból:

Kizárólag humanitárius vagy repatriációs, valamint a mianmari kormány által előzetesen engedélyezett járatokkal lehetséges, amelyekről Németország yangoni vagy Magyarország bangkoki nagykövetségein kaphat aktuális tájékoztatást.

4) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a YevfW4wmUca29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a wAnCZxckeX9jDxx0ywRca29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

5) Helyi járványügyi szabályok:

Maszk viselés:

Mianmarban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata:

Országos szinten felfüggesztették a tömegközlekedést, és a tartományok között személyautóval is csak indokolt esetben lehet közlekedni. Minden esetben tájékozódjanak az utazási útvonalukon esetleges útlezárásokról, eltérítésekről. Vannak buszjáratok, amelyek üzemelnek, azonban a menetrendek bizonytalanok. Minden esetben helyben tudnak érdeklődni az adott településen a közlekedési lehetőségekről.

Kijárási korlátozások Mianmarban:

Az ország egész területére érvényes kijárási korlátozás van érvényben éjfél és hajnali 4 óra között.

Légi összeköttetés:

Mianmar és Magyarország között nincs közvetlen légiösszeköttetés. 

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli közúti, légi és vízi közlekedés (busz, hajó) korlátozottan üzemel, ld. fentebb.

Biztonság:

A 2021. február 1-i katonai hatalomátvétel nyomán jelentősen romlott a biztonsági helyzet országszerte. Rendszeresekké vált a civil tüntetőkkel szembeni erőszakos rendőri fellépés, razziák. Kachin államban a helyi fegyveres etnikai erők és a központi hadsereg közötti fegyveres összecsapások gyakoriak.

Az Indiával, Bangladessel, Kínával, Laosszal és Thaifölddel határos területek – ideértve a Rakhine állam északi része, Chin állam, Sagaing, illetve Mon, Kayin, Kayah, Kachin állam nyugati része, és Shan állam keleti része – az „utazásra nem javasolt térségek” közé tartoznak.

Az ország egyéb területeit a Konzuli Szolgálat a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő” további országok és térségek kategóriájába sorolta, azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Felhívjuk a Mianmarba látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy a vonatkozó uniós jogszabályok értelmében bajba kerülésük esetén a német mellett bármelyik más EU tagállam külképviseletének segítségét is igénybe vehetik, ugyanolyan feltételek mellett, mint az adott tagállam állampolgára.

Bangkoki Nagykövetség ügyeleti elérhetőségei:
Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36
Központi szám: +66 2 118 9600
E-mail cím: TjCcprkcDqQU7Exxrm2ibWlzc2lvbi5iZ2tAbWZhLmdvdi5odQ==DINAh5MNljrY29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusának vezetője,Tint Tint Lwin asszony elérhetőségei:
Tel.: +95- 9 510 2104, +95 9 863 2277
E-mail: JpcGNHrlWgBVk9NjNkWclImY21AdGludHRpbnRncm91cC5jb20=; xLdZwR2lEbXlhbm1hci5idXNpbmVzczIwMDlAZ21haWwuY29t

A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelmét kétoldalú megállapodás alapján a Német Szövetségi Köztársaság yangoni Nagykövetsége látja el, elérhetőségei:

Tel.: 0095 9502 3209 (ügyeleti telefonszám kizárólag vészhelyzet esetére)
E-mail: zoPeRHwYpT4kmrNaW5mb0ByYW5ndW4uZGlwbG8uZGU= 

Terrorizmus, terrorista cselekmények

Az etnikai konfliktusokkal küzdő Mianmar egész területén előfordulhatnak terrorista merényletek. Különös tekintettel a 2021. február 1-jei katonai puccsra, valamint az azóta tartó napi szintű gyakorta erőszakos tüntetésekre, fokozott óvatossággal javasoljuk a közlekedést. 

Utazási korlátozások

Amennyiben nincs érvényben rendkívüli intézkedés, úgy főszabály szerint a Yangon, Mandalay, Bagan és az Irrawaddy régiók, valamint az Inle-tó látogathatók. A felsoroltakon kívül az ország egyéb részeinek felkereséséhez jellemzően központi hatósági engedélyre van szükség a turizmusért felelős minisztériumtól. Részletesen lásd >>

Beutazási, tartózkodási feltételek (Felfüggesztve határozatlan ideig!):

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Mianmarból történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A szokásos rend szerint Mianmar nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához, csupán érvényes útlevél és vízum meglétét írja elő. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

Vízum:

A szokásos eljárás szerint a turista célú beutazás feltétele, hogy az utas rendelkezzen érvényes vízummal, és a belépéstől számított legalább hat hónapig érvényes útlevéllel. A négy hétig érvényes turista vízumot, illetve a tíz hétig érvényes üzleti vízumot a Mianmari Unió Köztársaság külképviseletein lehet igényelni. Magyar állampolgárok online igényelhetnek úgynevezett elektronikus vízumot (eVisa) turista és üzleti céllal, amelyet a szükségállapot idejére felfüggesztettek. Mindkét típusú vízum egyszeri belépésre jogosít egyébként, 28 nap tartózkodást tesz lehetővé, és csak abban az esetben igényelhető, ha az utas Yangon, Nay Pyi Taw vagy Mandalay nemzetközi repülőterén lép be az ország területére. További információk és vízumigénylés a http://evisa.moip.gov.mm holnapon. A magyar állampolgárok jogosultak továbbá az országba történő belépéskor üzleti célú vízum (visa on arrival) igénylésére Yangon és Mandalay városok nemzetközi repülőterén. További információ: www.mip.gov.mm/portfolio/the-required-terms-and-conditions-for-visa-on-arrival-. Az itt részletezett feltételek közül különös figyelmet fordítsanak arra, hogy első alkalommal történő üzleti célú beutazási szándék esetén rendelkezzenek a fogadó cég meghívólevelével. Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek Mianmar belgrádi külképviseletén.

Házikedvencek beutazása:

Lehetőség van kisállatok behozatalára. A feltételekről és dokumentumokról feltétlenül javasoljuk, hogy tájékozódjon állatorvosánál.

További információ: www.nebih.gov.hu
www.pettravel.com/immigration/Myanmar.cfm

Vám:

Naprakész információ: www.mof.gov.mm/en/content/customs-department 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Mianmari kjap (MMK)

A hitelkártyákat és utazási csekkeket kevés helyen fogadják el. A bankautomaták száma ugyan folyamatosan nő az országban, a lefedettség azonban még korántsem nevezhető elfogadhatónak, ezért javasoljuk, hogy az utazó hozzon magával megfelelő mennyiségű USD készpénzt a tartózkodás költségeinek fedezésére A hamis dollártól tartva előfordulhat, hogy a helyi váltók nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket. Nem fogadják el továbbá a gyűrött, szakadt bankjegyeket, vagy amelyikre tollal korábban ráírtak.

Időjárás: Az esős évszakban (májustól-októberig), a heves esőzések miatt, gyakoriak az áradások, földcsuszamlások, a tengerpartokon ciklonok alakulhatnak ki. Az ország szeizmológiai szempontból a földrengésveszélyes területek közé tartozik. 

Biztosítás: Utazás előtt javasoljuk, hogy kössenek teljes körű utas és balesetbiztosítást! Biztosítás nélkül elindulni felelőtlenség.

Közlekedés: Vezetni csak érvényes burmai jogosítvánnyal lehet, amelyről további tájékoztatás itt található: www.myanmarrtad.com/?q=en/article/79. A magyar vagy nemzetközi jogosítványt nem fogadják el.

Közút: A közúti közlekedés – különösen az esős évszakban (májustól-októberig) – igen veszélyes lehet. Fontos tudni, hogy a helyi törvények értelmében minden esetben a gyalogost gázoló gépjármű vezetője a felelős. A legtöbb gépjármű katasztrofális műszaki állapotban van. További kockázati tényező, hogy a jobboldali közlekedés ellenére a legtöbb gépkocsi jobbkormányos (használt japán gépjármű). Vezetni csak érvényes mianmari jogosítvánnyal lehet. A magyar vagy nemzetközi jogosítványt nem fogadják el.

Vasút: A vasúti járműpark állapota erősen leromlott, gyakoriak a halálos vonatbalesetek.

Folyami és tengeri közlekedés: A vízi közlekedési eszközök műszaki állapota meg sem közelíti a nemzetközi normákat, gyakoriak a súlyos kompbalesetek, és a mentőalakulatok lehetőségei is erősen korlátozottak.

Légi közlekedés: Az országon belüli utazások tervezésekor célszerű figyelembe venni, hogy a helyi járatok indulási időpontjai gyakran előzetes bejelentés nélkül változnak.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése teljesen eltér az Európában megszokottaktól. Javasoljuk, hogy hivatalos ügyeik intézéséhez lehetőség szerint kérjenek helyi segítséget, szükség esetén forduljanak tiszteletbeli konzulunkhoz.

Vallási és viselkedési kultúra: A templomokba, kolostorokba való belépés előtt mindenfajta lábbelit, valamint a zoknit, harisnyát is le kell venni, a belépés kizárólag mezítláb engedélyezett, a vallási épületek meglátogatása rövidnadrágban és rövid ujjú pólóban tilos.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A hazánkétól eltérő higiéniás előírások miatt kerülendő minden sebészeti beavatkozást igénylő kezelés, ellenkező esetben Hepatitis és AIDS fertőzés veszélyével lehet számolni.

A dengue-láz, malária és egyéb trópusi betegségek egyaránt előfordulnak Mianmarban. A WHO 2010-es adatai szerint a 15 év feletti lakosság 0,6 százaléka HIV-pozitív. A madárinfluenza szintén jelen van az országban.

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

Ajánlott a szúnyogriasztók használata és az általános higiéniai szabályok fokozott betartása. Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

Egyéb információ:

Tiszteletbeli Konzul Yangon
Felügyelő képviselet Bangkok
Mianmar Belgrádi Nagykövetsége