Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Mianmarban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli Konzul Yangon
Felügyelő képviselet Bangkok

Aktuális: 

2022.05.01.

Feloldotta a légi úton Mianmarba utazás tilalmát a kormány. Így 2022. április 17-jét követően a yangoni nemzetközi repülőtéren van lehetőség a Mianmarba történő belépésre. Feltételekről lentebb tájékozódhatnak.

A helyi hatóság 2021. október 11-től arra utasította a külföldi állampolgárokat, hogy a folyamatos fegyveres összecsapásokra figyelemmel hagyják el a dél-mianmari Dawei, Laung Lone és Thayet Chaung településeket azonnali hatállyal annak okán, hogy biztonságuk nem garantált. A legközelebbi repülőtér (Khawthaung) is nagyjából 7 órára van autóval, ahonnan lehetőség van Yangonba repülni. Szükség esetén javasoljuk, hogy haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot Németország yangoni Nagykövetségével, akik ellátják a magyar állampolgárok konzuli védelmét, valamint Magyarország bangkoki Nagykövetségével. Javasoljuk, hogy minden esetben kövessék a helyi hatóság utasításait, és lehetőség szerint kerüljék az erőszakos események helyszíneit. 

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Mianmar (Burma) biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A katonaság 2021. február 1-jén puccsot hajtott végre, őrizetbe vette Aung San Suu Kyi államtanácsos, külügyminiszter asszonyt (de facto kormányfőt) és a mianmari polgári kormány más vezető tagjait. A hadsereg parancsnoka vette át az ország irányítását és egy évre szükségállapotot hirdettek ki, amely meghosszabbításra került és érvényben maradt.

Rendszeresek az erőszakos összecsapások, tüntetések országszerte. Kérjük, hogy tanúsítsanak fokozott óvatosságot, figyeljék a híradásokat és kövessék a hatóságok utasításait. Javasoljuk, hogy amennyiben maradásuk nem feltétlenül indokolt, lehetőség szerint minél hamarabb hagyják el az országot. Nem látható előre, hogy meddig van még lehetőség erre.

Amennyiben nem került még rá sor, haladéktalanul vegyék fel bangkoki Nagykövetségünkkel a kapcsolatot (fwvuSHHelPZ7Vh2MVMNY29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1) annak érdekében, hogy szükség esetén elérjük Önöket, valamint hasznos információkat küldhessünk. Amennyiben maradni kívánnak, otthonaikat csak a legszükségesebb esetben hagyják el. Amennyiben ezt még nem tették meg, regisztráljanak konzuli védelemre, és töltsék le a Konzuli Szolgálat Utazom nevű telefonos alkalmazását.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen, előzetes engedély alapján és vízum birtokában.

Kizárólag előzetes engedéllyel van lehetőség a beutazásra és  kizárólag légi úton. Amennyiben munkavállalási engedéllyel rendelkezik, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi mianmari nagykövetséggel az aktuális beutazási lehetőségekről való tájékozódás céljából.

Kizárólag a yangoni nemzetközi repülőtéren van lehetőség a beutazásra.

Tranzitálásra továbbra sincs lehetőség Mianmarban.

1. Teljeskörűen beoltott külföldi állampolgárok beutazása Mianmarba:

a) Elismert oltások (minimum 14 nappal az utazást megelőzően teljesített):

 • CoronaVas (SInovac Biotech Ltd.)
 • AstraZeneca / Covishield (AstraZeneca & University of Oxford / SK Bioscience (Korea) / Siam BioScience / Serum Institute of India (SII)),
 • Pfizer – BioNTech Covid.19 Vaccine vagy Comirnaty (Pfizer Inc. C BioNTech),
 • Janssen / Johnson & Johnson,
 • Moderna,
 • Sinopharm / COVILO /BIBP-CorV,
 • Sputnik V,
 • Sputnik Light,
 • Covaxin (Bharat Biotech),
 • Myancopharm,

b) 72 órán belüli negatív RT-PCR teszt a Mianmarba tartó járat indulási idejétől visszafelé számítva,

c) Külföldi utasok esetén Covid-19 biztosítás mianmari biztosítótársaságtól, Myanma Insurance honlapján elérhető,

d) Valamennyi releváns dokumentumot ki kell nyomtatni, és beszállás előtt bemutatni a légitársaság munkatársainak,

e) Mianmarba érkezéskor be kell nyújtani a mianmari reptéri hatóságnak egy egészségi állapotról szóló nyilatkozatot,

f) reptéren hőmérséklet-ellenőrzésnek kell alávetniük magukat,

g) saját költségen kötelesek az utasok az alábbiakat biztosítani:

 • magántranszfer a repülőtérről a hotelbe
 • kijelölt hotelben tartózkodás a PCR teszt eredményének megérkezéséig,
 • COVID-19 PCR teszt elvégzése,

h) az utasok kijelentkezhetnek a szállodából negatív teszteredményük megérkezését követően (kb. 24 óra),

i) az utasok kötelesek jelezni az eü-i hatóságok felé, ha a vírus tüneteit tapasztalják magukon, pozitív eredmény esetén pedig haladéktalanul karanténba vonulni.

2. Teljeskörű beoltottsággal nem rendelkező utasok beutazása Mianmarba:

a) 72 órán belüli negatív RT-PCR teszt a Mianmarba tartó járat indulási idejétől visszafelé számítva,

b) Mianmarba érkezéskor be kell nyújtani a mianmari reptéri hatóságnak egy egészségi állapotról szóló nyilatkozatot,

c) reptéren hőmérséklet-ellenőrzésnek kell alávetniük magukat,

d) minden utast haladéktalanul elkülönítenek, aki a vírus tüneteit produkálja,

e) 14 napos karanténkötelezettséget kell teljesíteni érkezéstől számítva,

f) amelynek 1. 3. és 11. napján további RT-PCR tesztet végeznek el az utasokon, amelyért fizetni kell.

b. Kell-e teszt? Igen.

Angol nyelvű PCR tesztet fogadnak el, amely a Mianmarba érkező járat indulásától visszafelé számított 72 órán belül került kiállításra / ennek megfelelő dátum szerepel rajta. Egyéb feltételt nem határoztak meg.

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

További tájékoztatást az illetékes mianmari nagykövetségen tud kérni.

Emellett érkezéskor előírják egy követő telefonos alkalmazás letöltését, amelyben ki kell tölteni a valóságnak megfelelően az utazási előzményeket, és engedélyezni az alkalmazás működését. Google-ben található alkalmazás: https://play.google.com/store/apps/details?id=mm.org.mcf.app001&hl=en_US&gl=US.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van, ld. 1.a. pont.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Van lehetőség a beutazásra indokolt esetben, továbbá az illetékes mianmari nagykövetség döntése alapján. Feltételeket ld. 1.a. pont.

f. Karanténkötelezettség:

Beutazást követően a teljeskörűen beoltottaknak 24 órás karanténkötelezettséget írnak elő a negatív PCR teszt eredményének megérkezéséig, a teljeskörűen nem beoltottaknak pedig 10-14 napos hatósági karanténban kell tartózkodni a hatóság által előírt módon (otthon, szállodában vagy eü-i intézményben). Aktuális karanténfeltételekről mindig az illetékes mianmari nagykövetségen tájékozódjanak, mert az interneten ellentétes és nem aktuális információk érhetők el.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

A fenti szabályokat üzleti utazás esetén is be kell tartani. Tudomásunk szerint jelenleg nincs lehetőség a karantén alóli mentességre, azonban a fontos vagy halaszthatatlan üzleti célból / projekt keretében érkező külföldiek írásbeli kérelmet terjeszthetnek az Egészségügyi Minisztérium alá tartozó Covid-19 Treatment, Prevention and Control hatósóság Központi Bizottsága (Central Committee) elé. Az elbírálási idő főszabály szerint legalább 5 munkanap.

h. Tranzitálási szabályok: Továbbra sem megengedett.

i. Az ország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos infó:

Legfrissebb Covid-19 statisztikáról itt tájékozódhatnak. Az Egészségügyi Minisztérium Facebook-oldalán burmai nyelven tesznek közzé rendszeresen híreket a vizsgált esetek számáról, bevezetett intézkedésekről: (burmai nyelven, Facebook fordító segítségével olvasható). A Myanmar Airways International nevű légitársaság honlapja itt érhető el.

Yangoni nemzetközi repülőtér elérhetőségei: https://yangonairport.aero/index.php/en/contact-us.

Nemzetközi járatok a yangoni repülőtér vonatkozásában: https://yangonairport.aero/index.php/en/flight-information/international-flight-schedule.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Korlátozottan vannak járatok, minden esetben érdeklődjenek az érintett légitársaságoknál.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a ynNXoBiMaB4Y0O0a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a laSPojcvjHXTPaX8IgZzZmTZa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Maszk viselés:

Mianmarban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

Légi összeköttetés:

Mianmar és Magyarország között nincs közvetlen légiösszeköttetés. 

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli közúti, légi és vízi közlekedés (busz, hajó) korlátozottan üzemel, ld. fentebb. Minden esetben előre érdeklődjenek a közlekedési, autóbérlési, utazási lehetőségekről és helyi szabályokról.

Biztonság:

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Mianmar (Burma) biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A 2021. február 1-i katonai hatalomátvétel nyomán jelentősen romlott a biztonsági helyzet országszerte. Rendszeresekké vált a civil tüntetőkkel szembeni erőszakos rendőri fellépés, razziák. Kachin államban a helyi fegyveres etnikai erők és a központi hadsereg közötti fegyveres összecsapások gyakoriak.

Az Indiával, Bangladessel, Kínával, Laosszal és Thaifölddel határos területek – ideértve a Rakhine állam északi része, Chin állam, Sagaing, illetve Mon, Kayin, Kayah, Kachin állam nyugati része, és Shan állam keleti része – az „utazásra nem javasolt térségek” közé tartoznak.

Az ország egyéb területeit a Konzuli Szolgálat a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő” további országok és térségek kategóriájába sorolta, azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Felhívjuk a Mianmarba látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy a vonatkozó uniós jogszabályok értelmében bajba kerülésük esetén a német mellett bármelyik más EU tagállam külképviseletének segítségét is igénybe vehetik, ugyanolyan feltételek mellett, mint az adott tagállam állampolgára.

Bangkoki Nagykövetség ügyeleti elérhetőségei:
Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36
Központi szám: +66 2 118 9600
E-mail cím: shYMlMAfWtbX2MMbWlzc2lvbi5iZ2tAbWZhLmdvdi5odQ==ZiYNDVk2DNY29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusának vezetője,Tint Tint Lwin asszony elérhetőségei:
Tel.: +95- 9 510 2104, +95 9 863 2277
E-mail: MwWfRQglOdgQkem9Y2DMmJNZDY21AdGludHRpbnRncm91cC5jb20=; ZoFwxXhTVMuKiNoCIS7zwTM3BNbXlhbm1hci5idXNpbmVzczIwMDlAZ21haWwuY29t

A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelmét kétoldalú megállapodás alapján a Német Szövetségi Köztársaság yangoni Nagykövetsége látja el, elérhetőségei:

Tel.: 0095 9502 3209 (ügyeleti telefonszám kizárólag vészhelyzet esetére)
E-mail: WKsBz3YDNaW5mb0ByYW5ndW4uZGlwbG8uZGU= 

Terrorizmus, terrorista cselekmények

Az etnikai konfliktusokkal küzdő Mianmar egész területén előfordulhatnak terrorista merényletek. Különös tekintettel a 2021. február 1-jei katonai puccsra, valamint az azóta tartó napi szintű gyakorta erőszakos tüntetésekre, fokozott óvatossággal javasoljuk a közlekedést. 

Utazási korlátozások

Amennyiben nincs érvényben rendkívüli intézkedés, úgy főszabály szerint a Yangon, Mandalay, Bagan és az Irrawaddy régiók, valamint az Inle-tó látogathatók. A felsoroltakon kívül az ország egyéb részeinek felkereséséhez jellemzően központi hatósági engedélyre van szükség a turizmusért felelős minisztériumtól. Részletesen lásd >>

Beutazási, tartózkodási feltételek (Felfüggesztve határozatlan ideig!):

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Mianmarból történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A szokásos rend szerint Mianmar nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához, csupán érvényes útlevél és vízum meglétét írja elő. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

Vízum:

A szokásos eljárás szerint a turista célú beutazás feltétele, hogy az utas rendelkezzen érvényes vízummal, és a belépéstől számított legalább hat hónapig érvényes útlevéllel. A négy hétig érvényes turista vízumot, illetve a tíz hétig érvényes üzleti vízumot a Mianmari Unió Köztársaság külképviseletein lehet igényelni. Magyar állampolgárok online igényelhetnek úgynevezett elektronikus vízumot (eVisa) turista és üzleti céllal, amelyet a szükségállapot idejére felfüggesztettek. Mindkét típusú vízum egyszeri belépésre jogosít egyébként, 28 nap tartózkodást tesz lehetővé, és csak abban az esetben igényelhető, ha az utas Yangon, Nay Pyi Taw vagy Mandalay nemzetközi repülőterén lép be az ország területére. További információk és vízumigénylés a http://evisa.moip.gov.mm holnapon. A magyar állampolgárok jogosultak továbbá az országba történő belépéskor üzleti célú vízum (visa on arrival) igénylésére Yangon és Mandalay városok nemzetközi repülőterén. További információ: www.mip.gov.mm/portfolio/the-required-terms-and-conditions-for-visa-on-arrival-. Az itt részletezett feltételek közül különös figyelmet fordítsanak arra, hogy első alkalommal történő üzleti célú beutazási szándék esetén rendelkezzenek a fogadó cég meghívólevelével. Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek Mianmar belgrádi külképviseletén.

Házikedvencek beutazása:

Lehetőség van kisállatok behozatalára. A feltételekről és dokumentumokról feltétlenül javasoljuk, hogy tájékozódjon állatorvosánál.

További információ: www.nebih.gov.hu
www.pettravel.com/immigration/Myanmar.cfm

Vám:

Naprakész információ: www.mof.gov.mm/en/content/customs-department 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Mianmari kjap (MMK)

A hitelkártyákat és utazási csekkeket kevés helyen fogadják el. A bankautomaták száma ugyan folyamatosan nő az országban, a lefedettség azonban még korántsem nevezhető elfogadhatónak, ezért javasoljuk, hogy az utazó hozzon magával megfelelő mennyiségű USD készpénzt a tartózkodás költségeinek fedezésére A hamis dollártól tartva előfordulhat, hogy a helyi váltók nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket. Nem fogadják el továbbá a gyűrött, szakadt bankjegyeket, vagy amelyikre tollal korábban ráírtak.

Időjárás: Az esős évszakban (májustól-októberig), a heves esőzések miatt, gyakoriak az áradások, földcsuszamlások, a tengerpartokon ciklonok alakulhatnak ki. Az ország szeizmológiai szempontból a földrengésveszélyes területek közé tartozik. 

Biztosítás: Utazás előtt javasoljuk, hogy kössenek teljes körű utas és balesetbiztosítást! Biztosítás nélkül elindulni felelőtlenség.

Közlekedés: Vezetni csak érvényes burmai jogosítvánnyal lehet, amelyről további tájékoztatás itt található: www.myanmarrtad.com/?q=en/article/79. A magyar vagy nemzetközi jogosítványt nem fogadják el.

Közút: A közúti közlekedés – különösen az esős évszakban (májustól-októberig) – igen veszélyes lehet. Fontos tudni, hogy a helyi törvények értelmében minden esetben a gyalogost gázoló gépjármű vezetője a felelős. A legtöbb gépjármű katasztrofális műszaki állapotban van. További kockázati tényező, hogy a jobboldali közlekedés ellenére a legtöbb gépkocsi jobbkormányos (használt japán gépjármű). Vezetni csak érvényes mianmari jogosítvánnyal lehet. A magyar vagy nemzetközi jogosítványt nem fogadják el.

Vasút: A vasúti járműpark állapota erősen leromlott, gyakoriak a halálos vonatbalesetek.

Folyami és tengeri közlekedés: A vízi közlekedési eszközök műszaki állapota meg sem közelíti a nemzetközi normákat, gyakoriak a súlyos kompbalesetek, és a mentőalakulatok lehetőségei is erősen korlátozottak.

Légi közlekedés: Az országon belüli utazások tervezésekor célszerű figyelembe venni, hogy a helyi járatok indulási időpontjai gyakran előzetes bejelentés nélkül változnak.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése teljesen eltér az Európában megszokottaktól. Javasoljuk, hogy hivatalos ügyeik intézéséhez lehetőség szerint kérjenek helyi segítséget, szükség esetén forduljanak tiszteletbeli konzulunkhoz.

Vallási és viselkedési kultúra: A templomokba, kolostorokba való belépés előtt mindenfajta lábbelit, valamint a zoknit, harisnyát is le kell venni, a belépés kizárólag mezítláb engedélyezett, a vallási épületek meglátogatása rövidnadrágban és rövid ujjú pólóban tilos.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A hazánkétól eltérő higiéniás előírások miatt kerülendő minden sebészeti beavatkozást igénylő kezelés, ellenkező esetben Hepatitis és AIDS fertőzés veszélyével lehet számolni.

A dengue-láz, malária és egyéb trópusi betegségek egyaránt előfordulnak Mianmarban. A WHO 2010-es adatai szerint a 15 év feletti lakosság 0,6 százaléka HIV-pozitív. A madárinfluenza szintén jelen van az országban.

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

Ajánlott a szúnyogriasztók használata és az általános higiéniai szabályok fokozott betartása. Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

Egyéb információ:

Tiszteletbeli Konzul Yangon
Felügyelő képviselet Bangkok
Mianmar Belgrádi Nagykövetsége