Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Mianmarban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli Konzul Yangon
Felügyelő képviselet Bangkok

Aktuális: 

2020. 05. 27.
Március 31-től május 31-ig nem engedélyezik egyetlen kereskedelmi, utasszállító légi jármű leszállását sem Mianmar repülőterein, ez kizárólag előzetes engedéllyel történhet. Május 31-ig megtiltották a külföldi állampolgárok Mianmarba való belépését. A szabály alól kivételt képeznek: diplomaták, ENSZ diplomaták, de érkezésüket követően 14 napig házi karanténban kell tartózkodniuk. A Mianmari Egészségügyi Minisztérium arról tájékoztatott, hogy vannak 14 napon túl gyógyuló Covid-19 fertőzött betegeik is, ezért további 7 nappal hosszabbítják meg a hatóság által meghatározott módú (hatósági / otthoni) 14 napos karantén időt. Az ország legtöbb tartományában kijárási tilalmat vezettek be minden éjfél és 04.00 közötti időszakra, kötelező a maszk viselése, és az utazási előzmények, esetleges Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos körülmények, vészhelyzeti jogszabályok megszegési bűncselekménynek minősülnek, amelyért pénz- és szabadságvesztés büntetés járhat. A tömegközlekedést teljesen felfüggesztették, és saját gépjármű hiányában gyakorlatilag nincs lehetőség az országon belül történő utazásra. A hotelek jelentős része nem fogadhat vendégeket, éttermek és üzletek is csak korlátozottan, az előírt szabályok betartásával leginkább Mandalay és Yangon városokban és környékükön.

Legfrissebb Covid-19 statisztikáról itt tájékozódhatnak. Az Egészségügyi Minisztérium Facebook-oldalán burmai nyelven tesznek közzé rendszeresen híreket a vizsgált esetek számáról, bevezetett intézkedésekről: (burmai nyelven, Facebook fordító segítségével olvasható). A Myanmar Airways International nevű légitársaság honlapja itt érhető el, ahol megtalálhatók a felfüggesztett járatinformációk is.

A bajba jutott magyar állampolgárok konzuli védelmét a yangoni német nagykövetség látja el, így szükség esetén vegyék fel velük a kapcsolatot (elérhetőségeiket ld. lent).

Biztonság:

A Rakhine államban az Arakáni Rohingya Megmentési Hadsereg (Arakan Rohingya Salvation Army - ARSA) elnevezésű terrorista szervezet 2017. augusztus 25-én a mianmari biztonsági erők ellen végrehajtott támadásai nyomán kialakult válsághelyzet, konkrétan a hadsereg akciói következtében az ENSZ adatai szerint több mint félmillió muszlim rohingya nemzetiségű lakos menekült Bangladesbe, a belső menekültek számát is több százezerre becsülik. A fegyveres harcok jelenleg szünetelnek, de az érintett területre a beutazást a hatóságok biztonsági okok miatt nem teszik lehetővé.

Az Indiával, Bangladessel, Kínával, Laosszal és Thaifölddel határos területek – ideértve a Rakhine állam északi része, Chin állam, Sagaing, illetve Mon, Kayin, Kayah, Kachin állam nyugati része, és Shan állam keleti része – az „utazásra nem javasolt térségek” közé tartoznak.

Az ország egyéb területeit a Konzuli Szolgálat a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő” további országok és térségek kategóriájába sorolta, azonban az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Felhívjuk a Mianmarba látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy a vonatkozó uniós jogszabályok értelmében bajba kerülésük esetén a német mellett bármelyik más EU tagállam külképviseletének segítségét is igénybe vehetik, ugyanolyan feltételek mellett, mint az adott tagállam állampolgára.

Bangkoki Nagykövetség ügyeleti elérhetőségei:
Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36
Központi szám: +66 2 118 9600
E-mail cím: htZZeCNqYlJRtT4UJMQbWlzc2lvbi5iZ2tAbWZhLmdvdi5odQ==WFFWRgUp9wj42hTMONY29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusának vezetője,Tint Tint Lwin asszony elérhetőségei:
Tel.: +95- 9 510 2104, +95 9 863 2277
E-mail: PSPdeQwJxu7kyhMcMwbXlhbm1hci5idXNpbmVzczIwMDlAZ21haWwuY29t

A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelmét kétoldalú megállapodás alapján a Német Szövetségi Köztársaság yangoni Nagykövetsége látja el, elérhetőségei:

Tel.: +95-1-548951, 548952, 548953 
Fax: +95-1-548899

Terrorizmus, terrorista cselekmények

Az etnikai konfliktusokkal küzdő Mianmar egész területén előfordulhatnak terrorista merényletek, melyek áldozatai között ritkán külföldi állampolgárokat is találni.

Utazási korlátozások

A Yangon, Mandalay, Bago és az Irrawaddy régiók, valamint az Inle-tó korlátozás nélkül látogathatók. A felsoroltakon kívül az ország egyéb részeinek felkereséséhez jellemzően központi hatósági engedélyre van szükség a turizmusért felelős minisztériumtól. Részletesen lásd:
www.mip.gov.mm/restricted-areas-for-foreigners-tourist-travelling-in-the-country

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Mianmarból történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM



2020. január 1. és 2022. december 31. között a magyar állampolgár turistáknak lehetőségük van érkezéskor ún. visa on arrival kérelmezésére magánútlevelükbe, amennyiben a következő 3 város nemzetközi repülőterein érkeznek az országba: Yangon, Nay Pyi Taw, Mandalay. Kizárólag turisztikai célból beutazni kívánó magyarokra vonatkozik, akiknek így nem szükséges utazásukat megelőzően a vízum beszerzése.

Kiskorúak beutazása:

Mianmar nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához, csupán érvényes útlevél és vízum meglétét írja elő. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

Vízum:

A turista célú beutazás feltétele, hogy az utas rendelkezzen érvényes vízummal, és a belépéstől számított legalább hat hónapig érvényes útlevéllel. A négy hétig érvényes turista vízumot, illetve a tíz hétig érvényes üzleti vízumot a Mianmari Unió Köztársaság külképviseletein lehet igényelni. Magyar állampolgárok online igényelhetnek úgynevezett elektronikus vízumot (eVisa) turista és üzleti céllal. Mindkét típusú vízum egyszeri belépésre jogosít, 28 nap tartózkodást tesz lehetővé, és csak abban az esetben igényelhető, ha az utas Yangon, Nay Pyi Taw vagy Mandalay nemzetközi repülőterén lép be az ország területére. További információk és vízumigénylés a http://evisa.moip.gov.mm holnapon. A magyar állampolgárok jogosultak továbbá az országba történő belépéskor üzleti célú vízum (visa on arrival) igénylésére Yangon és Mandalay városok nemzetközi repülőterén. További információ: www.mip.gov.mm/portfolio/the-required-terms-and-conditions-for-visa-on-arrival-. Az itt részletezett feltételek közül különös figyelmet fordítsanak arra, hogy első alkalommal történő üzleti célú beutazási szándék esetén rendelkezzenek a fogadó cég meghívólevelével.

Ha az utazó repülőgéppel érkezik Mianmarba, és szárazföldi határátkelőhelyen kívánja elhagyni az országot, ahhoz továbbra is a turizmusért felelős minisztérium engedélye szükséges.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek Mianmar belgrádi külképviseletén.

Házikedvencek beutazása:

Lehetőség van kisállatok behozatalára. A feltételekről és dokumentumokról feltétlenül javasoljuk, hogy tájékozódjon állatorvosánál.

További információ: www.nebih.gov.hu
www.pettravel.com/immigration/Myanmar.cfm

Vám:

Naprakész információ: www.mof.gov.mm/en/content/customs-department 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Mianmari kjap (MMK)

A hitelkártyákat és utazási csekkeket kevés helyen fogadják el. A bankautomaták száma ugyan folyamatosan nő az országban, a lefedettség azonban még korántsem nevezhető elfogadhatónak, ezért javasoljuk, hogy az utazó hozzon magával megfelelő mennyiségű USD készpénzt a tartózkodás költségeinek fedezésére A hamis dollártól tartva előfordulhat, hogy a helyi váltók nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket. Nem fogadják el továbbá a gyűrött, szakadt bankjegyeket, vagy amelyikre tollal korábban ráírtak.

Időjárás: Az esős évszakban (májustól-októberig), a heves esőzések miatt, gyakoriak az áradások, földcsuszamlások, a tengerpartokon ciklonok alakulhatnak ki. Az ország szeizmológiai szempontból a földrengésveszélyes területek közé tartozik. 

Biztosítás: Utazás előtt javasoljuk, hogy kössenek teljes körű utas és balesetbiztosítást! Biztosítás nélkül elindulni felelőtlenség.

Közlekedés: Vezetni csak érvényes burmai jogosítvánnyal lehet, amelyről további tájékoztatás itt található: www.myanmarrtad.com/?q=en/article/79. A magyar vagy nemzetközi jogosítványt nem fogadják el.

Közút: A közúti közlekedés – különösen az esős évszakban (májustól-októberig) – igen veszélyes lehet. Fontos tudni, hogy a helyi törvények értelmében minden esetben a gyalogost gázoló gépjármű vezetője a felelős. A legtöbb gépjármű katasztrofális műszaki állapotban van. További kockázati tényező, hogy a jobboldali közlekedés ellenére a legtöbb gépkocsi jobbkormányos (használt japán gépjármű). Vezetni csak érvényes mianmari jogosítvánnyal lehet. A magyar vagy nemzetközi jogosítványt nem fogadják el.

Vasút: A vasúti járműpark állapota erősen leromlott, gyakoriak a halálos vonatbalesetek.

Folyami és tengeri közlekedés: A vízi közlekedési eszközök műszaki állapota meg sem közelíti a nemzetközi normákat, gyakoriak a súlyos kompbalesetek, és a mentőalakulatok lehetőségei is erősen korlátozottak.

Légi közlekedés: Az 1998 óta bekövetkezett számos légi katasztrófa hatására a Yangonban székelő legtöbb külföldi nagykövetség kifejezetten tiltja dolgozóinak, hogy a Mianmar Légitársaság (Myanmar Airways) járataival utazzanak. Ez a légitársaság kizárólag az országon belül üzemeltet járatokat. A nemzetközi járatokat üzemeltető Myanmar International Airlines-ra ez a tilalom nem vonatkozik! Az országon belüli utazások tervezésekor célszerű figyelembe venni, hogy a helyi járatok indulási időpontjai gyakran előzetes bejelentés nélkül változnak.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése teljesen eltér az Európában megszokottaktól. Javasoljuk, hogy hivatalos ügyeik intézéséhez lehetőség szerint kérjenek helyi segítséget, szükség esetén forduljanak tiszteletbeli konzulunkhoz.

Vallási és viselkedési kultúra: A templomokba, kolostorokba való belépés előtt mindenfajta lábbelit, valamint a zoknit, harisnyát is le kell venni, a belépés kizárólag mezítláb engedélyezett, a vallási épületek meglátogatása rövidnadrágban és rövid ujjú pólóban tilos.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A hazánkétól eltérő higiéniás előírások miatt kerülendő minden sebészeti beavatkozást igénylő kezelés, ellenkező esetben Hepatitis és AIDS fertőzés veszélyével lehet számolni.

A dengue-láz, malária és egyéb trópusi betegségek egyaránt előfordulnak Mianmarban. A WHO 2010-es adatai szerint a 15 év feletti lakosság 0,6 százaléka HIV-pozitív. A madárinfluenza szintén jelen van az országban.

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

Ajánlott a szúnyogriasztók használata és az általános higiéniai szabályok fokozott betartása. Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

Egyéb információ:

Tiszteletbeli Konzul Yangon
Felügyelő képviselet Bangkok
Mianmar Belgrádi Nagykövetsége