Ázsia

Mai napon is érvényes: 2019.11.12.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Ulánbátorban nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul van

Biztonság:

Terrorizmus

A terrorizmus elhanyagolható kockázati tényező, mert Mongóliában nem működik terrorszervezet, és az ország sem célpontja terrorszervezetkenek.

Természeti, egyéb katasztrófák

Mongóliában az elmúlt években többször is mértek 4-5 erősségű földrengést. Ugyan a földmozgások a fővárostól messze, az ország keleti és déli régiójában fordultak elő, de mértek már földrengést Ulánbátor külső kerületeiben is. Száraz hónapokban gyakoriak az erdő-és bozóttüzek. Az ország éghajlata szélsőséges, nyáron a hirtelen lezúduló csapadék következtében árvízre lehet számítani, télen nem ritka a -40 fokos hideg. Vidéken előfordulhatnak állatokat érintő járványok, emiatt a helyi hatóságok rendszeres útellenőrzést tartanak. Előfordulhat, hogy bizonyos útszakaszt lezárnak, vagy a lakott települések előtt megállítják, ellenőrzik és fertőtlenítik a gépjárműveket. 

Bűnözés

Az országban a közbiztonság jó, de a nagyszabású turisztikai rendezvényeken, buszmegállóknál, piacokon sok a zsebtolvaj, erre a hatóságok táblákkal figyelmeztetnek. Erőszakos cselekmény előfordulása külföldiekkel szemben minimális, azonban este nem tanácsos a külvárosban egyedül sétálni. Ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesíteni kell a helyi rendőrséget és/vagy a magyar konzulátust.  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényességének legalább 6 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Tanulmányi, kutatási és gyakornoki célú vízum esetén az útlevél érvényességének legalább 12 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum és a beléptető bélyegző elhelyezhető. 

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása: 

A szülő nélkül, kísérővel (rokon, ismerős) utazó kiskorúak esetében szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges, amelynek formanyomtatványa Mongólia külképviseletein – így a budapesti nagykövetségen is – beszerezhető. 

Amennyiben kiskorú személy az egyik szülővel utazik Mongóliába, mongol részről az utazáshoz nem követelik meg a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatát, ennek ellenére  javasolt  azonban, hogy az utazás  ilyenkor is a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának birtokában történjen.

A kérdéssel kapcsolatos további információért kérjük, hogy mindenképpen forduljon Mongólia Budapesti Nagykövetségéhez.(1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: KDzyr2ImbW9uZ29sZW1iQHQtb25saW5lLmh1)

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Tranzitálás: az ulánbátori reptérnek nincs tranzitterülete ezért egy rövid ideig tartó tranzitálás esetén is vízumot kell kérelmezni.

Vízumkérelem benyújtható Mongólia Budapesti Nagykövetségén (1022 Budapest, Bogár u. 14/C; Tel.: 326-8558, 212-4579 )

Kínába történő továbbutazás esetén ajánlott a vízumot Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségén kérelmezni, Kína ulánbátori külképviseletén ez nehézséget okozhat.

Házikedvencek beutazása: 

Az alábbi oldalakon talál tájékoztatást:  http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/mongolia.cfm. Továbbá javasoljuk, hogy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

Tájékoztatók a mongol vámhatóság weboldalán találhatók: www.ecustoms.mn.

Ezen a téren is ajánlott kapcsolatba lépni a Mongólia Budapesti Nagykövetségével. (1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: mmTFsyrFoVFyYEcH3mZMbW9uZ29sZW1iQHQtb25saW5lLmh1)

További hasznos információ az országról

Időjárás:

Utazás előtt érdemes tájékozódni a várható időjárásról a külföldi honlapokon. A nyár elég változékony, míg az ország déli részén szárazság a jellemző, addig a középső és nyugati részén nyaranta heves esőzésekre lehet számítani. Nyáron nagyon erősen süt a nap. Mongóliában az ősz már augusztusban kezdődik, ami hirtelen lehűléssel jár. Az északi hegyvidéki részen még nyáron is érdemes meleg ruhát vinni, mert éjszaka akár fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet. Szeptember végén előfordulhat hóesés, október végétől beköszönt a tél, előfordulhat -20 fokos hideg, decemberben és januárban nem ritka a -40 fok.  

Egészségügyi ellátás, egészségügyi helyzet:

Az ország éghajlata száraz és hideg, ami nem kedvez a baktériumok elterjedésének, de javasolt betartani az alapvető higiéniai előírásokat. Az egészségügyi ellátásért a külföldieknek térítést kell fizetni, ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül lehetőleg senki se induljon útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő egészségügyi intézményeket igénybe venni, ahol magas színvonalú az ellátás és az orvosok beszélnek idegen nyelveken. Sürgős esetben vidéken a megyeközpontokban működnek kórházak, a távoli járásokban azonban csak körzeti orvosok érhetők el. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók a patikákban. A vezetékes víz a nagyvárosokban iható, de turisták inkább palackozott ásványvizet vásároljanak. Nem ajánlott utcai árusoknál étkezni. 

Az ajánlott védőoltásokról információ az Országos Epidemiológiai Intézet weboldalán található: www.oek.hu/oek.web

Közlekedés:

Mongólia nagy területű és ritkán lakott ország. Az országon belüli utazáshoz ajánlott megbízható és tapasztalt helyi vezető igénybe vétele. Utazás előtt minden esetben meg kell győződni a gépjármű műszaki állapotáról. A mobiltelefonos lefedettség gyenge, így érdemes műholdas telefont vinni.

Utazás, közlekedés biztonsága:

Mongólia rendkívül ritkán lakott ország, bizonyos részeken, így a Góbiban és az Altáj-hegység környékén nagyon kevés a lakott település, sok helyen csak elszórt jurtaszállások vannak. Éppen ezért az országon belüli utazáshoz megbízható és tapasztalt helyi vezető igénybe vétele erősen ajánlott. Utazás előtt minden esetben meg kell győződni a gépjármű műszaki állapotáról. Mivel a vidéki területeken csak a járásközpontokban és a nagy településeken van elérhető mobiltelefon hálózat, így ajánlott egy hosszú útra műholdas telefont beszerezni.

A fővárosban, Ulánbátorban szinte egész nap közlekedési dugókra kell számítani, mivel a tömegközlekedés fejletlen és a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok műszaki állapota sok esetben kritikus. Ennek ellenére sok az utas a járműveken, így a buszokon is állandó a zsúfoltság. A járműveket csak előre megvásárolt chipkártyával lehet használni. Városon belül elterjedt közlekedési mód a taxi, vannak hivatalos személyszállító vállalatok, de általában nem taxis autók leinthetők, azok is szállíthatnak utasokat. Azzal számolni kell, hogy a taxisok nem minden esetben beszélnek idegen nyelveket, és előfordulhat túlszámlázás is, ezért, biztonságosabb, ha a szálláson rendel valaki fuvart. A repülőtéren és néhány nagy szállodában autóbérlésre is van lehetőség, a vezetéshez nemzetközi jogosítvány megléte szükséges. A helyi vezetési stílus eltér a magyarországitól és mások a sebességkorlátozások is az utakon. Vidékre utazni bérelt autóval, de legalább mongol sofőrrel ajánlott, az országban ugyanis csak a fő útvonalak vannak leaszfaltozva, a természeti nevezetességekhez legtöbbször csak földút vezet, azokat pedig csak tapasztalt helyi sofőr találja meg.

A mongol határ 30 kilométeres közelében csak különleges engedély birtokában lehet tartózkodni külföldi állampolgároknak, ami a körzeti rendőrségen beszerezhető. Érdemes a részletekről előzetesen tájékozódni. 

Pénznem: Mongol Tugrik (MNT)

Konzuli ügyeleti szám: 06 80 36 80 36

Egyéb információ:

Ulánbátori nagykövetségünk honlapja >>