Ázsia

Mai napon is érvényes: 2019.07.21.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Ulánbátorban nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul van

Biztonság:

Terrorizmus

A terrorizmus elhanyagolható kockázati tényező, mert Mongóliában nem működik terrorszervezet, és az ország sem célpontja terrorszervezetkenek.

Természeti, egyéb katasztrófák

A földrengések kockázata egyre nagyobb országos szinten. A nyári időszakban jelentős mértékű erdő- és bozóttüzek fordulhatnak elő. Rendszeresen törnek ki állatokat érintő járványok (pl. száj- és körömfájás). A katasztrófahelyzetek elhárítása során az ország bizonyos területeit a hatóságok lezárhatják és karantént rendelhetnek el.

Bűnözés

A turisták olyan, kisebb bűncselekmények áldozataivá válhatnak, mint zsebtolvajlás, lopás, rablás vagy trükkös lopás.  Ha valaki áldozattá válik, nem tanácsos a konfrontáció, a helyi hatóságok és a konzulátus értesítése ajánlott. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényességének legalább 6 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Tanulmányi, kutatási és gyakornoki célú vízum esetén az útlevél érvényességének legalább 12 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum és a beléptető bélyegző elhelyezhető. 

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása: 

A szülő nélkül, kísérővel (rokon, ismerős) utazó kiskorúak esetében szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges, amelynek formanyomtatványa Mongólia külképviseletein – így a budapesti nagykövetségen is – beszerezhető. 

Amennyiben kiskorú személy az egyik szülővel utazik Mongóliába, mongol részről az utazáshoz nem követelik meg a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatát, ennek ellenére  javasolt  azonban, hogy az utazás  ilyenkor is a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának birtokában történjen.

A kérdéssel kapcsolatos további információért kérjük, hogy mindenképpen forduljon Mongólia Budapesti Nagykövetségéhez.(1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: mjleyfKD6IDD21NbW9uZ29sZW1iQHQtb25saW5lLmh1)

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Tranzitálás: az ulánbátori reptérnek nincs tranzitterülete ezért egy rövid ideig tartó tranzitálás esetén is vízumot kell kérelmezni.

Vízumkérelem benyújtható Mongólia Budapesti Nagykövetségén (1022 Budapest, Bogár u. 14/C; Tel.: 326-8558, 212-4579 )

Kínába történő továbbutazás esetén ajánlott a vízumot Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségén kérelmezni, Kína ulánbátori külképviseletén ez nehézséget okozhat.

Házikedvencek beutazása: 

Az alábbi oldalakon talál tájékoztatást:  http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/mongolia.cfm. Továbbá javasoljuk, hogy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

Tájékoztatók a mongol vámhatóság weboldalán találhatók: www.ecustoms.mn.

Ezen a téren is ajánlott kapcsolatba lépni a Mongólia Budapesti Nagykövetségével. (1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: nnUwrORcobLk8kYMY22cGbW9uZ29sZW1iQHQtb25saW5lLmh1)

További hasznos információ az országról

Időjárás:

Utazás előtt érdemes tájékozódni az időjárásról és alaposan felkészülni. A nyár száraz és forró, a tél hosszú és szélsőségesen hideg, nem ritka, hogy novemberben már -20 fok alá süllyed a hőmérséklet. A tavaszi és őszi időszakban az időjárás gyorsan változhat.

Egészségügyi ellátás, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi ellátórendszer fejletlen és súlyos forráshiányokkal küzd, ami fokozottan érvényesül a vidéki területeken. A legjobb ellátást Ulánbátorban lehet kapni, de sok esetben szükség lehet külföldre történő orvosi evakuációra, a Mongóliába utazóknak ezért ajánlott olyan egészségügyi biztosítás megkötése, ami a belföldi repülőgépes szállítás és hazaszállítás költségeit is fedezi.

Több, embereket és állatokat érintő járvány is kitörhet, akár országos szinten is. Az elmúlt években volt példa nagyméretű kanyaró és influenza járványra, illetve jelentős területeket érintő száj- és körömfájás járványra, a helyzetet súlyosbíthatja, hogy a társadalom jelentős része nem kapta meg gyermekkorában a kötelező védőoltásokat. További információ érhető el az Országos Epidemiológiai Intézet weboldalán: www.oek.hu/oek.web

Közlekedés:

Mongólia nagy területű és ritkán lakott ország. Az országon belüli utazáshoz ajánlott megbízható és tapasztalt helyi vezető igénybe vétele. Utazás előtt minden esetben meg kell győződni a gépjármű műszaki állapotáról. A mobiltelefonos lefedettség gyenge, így érdemes műholdas telefont vinni.

Utazás, közlekedés biztonsága:

A közlekedési morál alacsony, a szabályokat ritkán tartják be, főleg az offenzív vezetési stílus jellemző. Az úthálózat az ország területéhez viszonyítva kicsi, sok a kátyú és váratlan akadály (pl. haszonállatok). A városok közötti közlekedés során ajánlott a gépjárművet megfelelően felkészíteni.

Pénznem: Mongol Tugrik (MNT)

Konzuli ügyeleti szám: 06 80 36 80 36

Egyéb információ:

Ulánbátori nagykövetségünk honlapja >>