Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.16.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Ulánbátorban nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul van

Aktuális:

2021. 08. 13.
1. Magyarország általánosságban nem javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt! Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó 7/2021. KKM rendeletben foglaltakra az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

A két ország közötti megállapodás szerint a felek 2021. május 21-től elismerik és elfogadják egymás védettségi igazolványait.

A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A mongol belső szabályozás szerint az ország területére csakis azok a külföldi állampolgárok léphetnek be, akik rendelkeznek mindkét oltással, és a 2. oltást követően eltelt legalább 14 nap, vagy a belépéstől számított legfeljebb 4 hónapon belül bizonyítottan átestek a koronavíruson, ám a megérkezést követően újabb, azonnali PCR teszt elvégzése kötelező, valamint a mongol hatóságok 14 napos, önkéntes házi karantént (self-isolation) javasolnak.

Magyar állampolgárok oltottságot/átesettséget igazoló védettségi igazolvány birtokában szabadon beléphetnek az országba, annak hiányában az alábbi feltételek a mérvadóak:

Azok a személyek, akik nem rendelkeznek oltással, vagy egyéb védettséget igazoló irattal, a belépést követően 7 napos, kötelezően letöltendő karanténba kerülnek, amelyet a mongol hatóságok által kijelölt szállodában kell eltölteni. A karantén 6. napján kötelező egy PCR teszt elvégzése. Negatív eredmény esetén, szabadon beléphetnek, pozitív eredmény esetén a mongol hatóságok által kijelölt kórházba kerülnek átszállításra, kezelés/megfigyelés céljából.

b. Kell-e teszt? Igen.

A fent megjelölt esetekben is szükséges a határátlépés tervezett időpontjától számított 72 óránál nem régebbi PCR teszt a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek is. Ezen túl, a megérkezést követően azonnali, újabb PCR tesztet végeznek a belépőkön. Ez jellemzően már a repülőtéren/határátlépő ponton megtörténik.

c. Kell-e regisztrálni? Nem..

d. Oltás: Oltottsággal járó kedvezmények: Vannak.

A magyar védettségi igazolvány, vagy a mindkét oltás meglétét/átesettséget igazoló, angol nyelvű dokumentum birtokában a belépés korlátozásmentes. Az alábbi vakcinákat fogadják el: Pfizer-BioNtech, AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson, Szputnyik V, Sinopharm.

e. Karanténkötelezettség: Van.

7 napos, szállodai. A magyar védettségi igazolvány, vagy a mindkét oltás meglétét/átesettséget igazoló, angol nyelvű dokumentum birtokában a karanténkötelezettség kiváltható, ám a mongol hatóságok ebben az esetben is 14 napos, önkéntes házi karantént (self-isolation) javasolnak.

f. Üzleti célú beutazás feltételek:

Lehetséges, ám a 72 óránál nem régebbi PCR teszt, és a 7 napos karantén kötelező. A magyar védettségi igazolvány, vagy a mindkét oltás meglétét/átesettséget igazoló, angol nyelvű dokumentum birtokában a karanténkötelezettség kiváltható. 

g. Tranzitálási szabályok:

Az ulánbátori reptérnek nincs tranzitterülete, ezért egy rövid ideig tartó tranzitálás esetén is vízumot kell kérelmezni.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A beutazási feltételek alól semmilyen indokkal sem kérhető mentesség.

2. Kiutazás az országból:

Mongóliát csak az államilag felügyelt, és indított charterjáratok által lehet elhagyni. 

Magyar állampolgárok a http://consul.mn/eng/ oldalon találhatnak hasznos információkat a Mongóliai helyzetről, beutazási feltételekről.

3. Beutazás Magyarországra: 

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a EVJJGJbgTEn4rOjza29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a QKSYHlC7zNhNUMZa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

Biztonság:

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó 7/2021. KKM rendeletben foglaltakra az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Helyi járványügyi szabályok: 

Bár a határnyitás részlegesen megtörtént, az országban továbbra is magas készültségi szint van érvényben. Megfelelő igazoló dokumentumok birtokában, a fővárosban történő közlekedés, valamint a szolgáltatások igénybevétele (pl. éttermek, uszodák, piacok látogatása) korlátozásmentes. Azonban, a vidékre történő utazás, igazolt oltottság esetében is negatív PCR teszthez kötött, az egyes tartományok Vészhelyzeti Bizottságai külön korlátozó intézkedéseket vezethetnek be, melyekről érdemes a tervezett utazás előtt tájékozódni. 

Fontosabb intézmények elérhetőségei:

  • Rendőrség: 102
  • Mentők: 103
  • Egészségügyi Minisztérium honlapja (járványügyi információk, jelenleg csak mongol nyelven elérhető): https://covid19.mohs.mn/

Nyári szezonra vonatkozó további információ: 

Jelenleg a turisztikai célú beutazás a fent ismertetett feltételek teljesülése esetében lehetséges, a helyi kormány kifejezett célja a turizmus támogatása. Azonban, a szabályozás az aktuális járványhelyzet tükrében bármikor változhat, szélsőséges esetben, újabb kijárási tilalom is bevezetésre kerülhet. 

Terrorizmus

A terrorizmus elhanyagolható kockázati tényező, mert Mongóliában nem működik terrorszervezet, és az ország sem célpontja terrorszervezeteknek.

Természeti, egyéb katasztrófák

Mongóliában az elmúlt években többször is mértek 4-5 erősségű földrengést. A földmozgások az ország keleti és déli régióiban gyakoriak, Ulánbátor külső kerületeit is érinti. A száraz nyári hónapokban gyakoriak az erdő-és bozóttüzek. Az ország éghajlata szélsőséges, nyáron a hirtelen lezúduló csapadék következtében árvízre lehet számítani, télen nem ritka a hófúvás és a -40 fokos hideg. A nyári hónapokban a nyugati megyékben előfordulhat pestis járvány, emiatt a helyi hatóságok rendszeres útellenőrzést tartanak. Előfordulhat, hogy bizonyos útszakaszt lezárnak vagy karantént hirdetnek. 

Bűnözés

Az országban jó a közbiztonság, de a nagyszabású turisztikai rendezvényeken, buszmegállóknál, piacokon előfordulhatnak zsebtolvajok, erre a hatóságok táblákkal figyelmeztetik az utazókat, járókelőket. Erőszakos cselekmény előfordulása külföldiekkel szemben minimális, azonban este nem tanácsos elhagyatott helyen, illetve a külvárosban egyedül sétálni. Ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesíteni kell a helyi rendőrséget és/vagy a magyar konzulátust.    

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényességének legalább 6 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Tanulmányi, kutatási és gyakornoki célú vízum esetén az útlevél érvényességének legalább 12 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum és a beléptető bélyegző elhelyezhető. 

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása: 

A szülő nélkül, kísérővel (rokon, ismerős) utazó kiskorúak esetében szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges, amelynek formanyomtatványa Mongólia külképviseletein – így a budapesti nagykövetségen is – beszerezhető. 

Amennyiben kiskorú személy az egyik szülővel utazik Mongóliába, mongol részről az utazáshoz nem követelik meg a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatát, ennek ellenére  javasolt  azonban, hogy az utazás  ilyenkor is a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának birtokában történjen.

A kérdéssel kapcsolatos további információért kérjük, hogy mindenképpen forduljon Mongólia Budapesti Nagykövetségéhez.(1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: nlLYnGdLXOIQB5TQDYJbW9uZ29sZW1iQHQtb25saW5lLmh1)

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Tranzitálás: az ulánbátori reptérnek nincs tranzitterülete ezért egy rövid ideig tartó tranzitálás esetén is vízumot kell kérelmezni.

Vízumkérelem benyújtható Mongólia Budapesti Nagykövetségén (1022 Budapest, Bogár u. 14/C; Tel.: 326-8558, 212-4579 )

Kínába történő továbbutazás esetén ajánlott a vízumot a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségén kérelmezni. Ulánbátorban a Kínai Nagykövetségén is beszerezhető a kínai vízum. Azonban a járványhelyzet miatt nem lehetséges az utazás a déli országba. 

Házikedvencek beutazása: 

Az alábbi oldalakon talál tájékoztatást:  http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/mongolia.cfm. Továbbá javasoljuk, hogy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

Tájékoztatók a mongol vámhatóság weboldalán találhatók: www.ecustoms.mn.

Ezen a téren is ajánlott kapcsolatba lépni a Mongólia Budapesti Nagykövetségével. (1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: mljFAQMZqtCIUcIlD7j2EkZZNbW9uZ29sZW1iQHQtb25saW5lLmh1)

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Időjárás:

Utazás előtt érdemes tájékozódni a várható időjárásról a külföldi meterológiai honlapokon. Az utóbbi két évben a nyár elég szélsőségessé vált, míg az ország déli részén szárazság a jellemző, addig a középső és nyugati részén heves esőzésekre lehet számítani. Nyáron nagyon erős az UV sugárzás. Mongóliában az ősz már augusztusban kezdődik, ami hirtelen lehűléssel jár. Az északi hegyvidéki részeken még nyáron is fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, ezért érdemes meleg ruhát vinni. Szeptember végétől előfordulhat hóesés, október végétől beköszönhet a hideg , előfordulhat -20 fok, decemberben és januárban nem ritka a -40 fok.    

Egészségügyi ellátás, egészségügyi helyzet:

Mongóliában az egészségügyi ellátásért a külföldieknek térítést kell fizetni, ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül lehetőleg senki se induljon útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő egészségügyi intézményeket igénybe venni, ahol magas színvonalú az ellátás és az orvosok beszélnek idegen nyelveken. Sürgős esetben vidéken a megyeközpontokban működő kórházakhoz is lehet fordulni, a távoli járásokban azonban csak körzeti orvosok érhetők el. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók a patikákban. A vezetékes víz a városokban nem iható, ezért inkább palackozott ásványvíz fogyasztása ajánlott. Nem ajánlott utcai árusoknál vagy kifőzédekben étkezni. 

Az ajánlott védőoltásokról információ az Országos Epidemiológiai Intézet weboldalán található: www.oek.hu/oek.web

Közlekedés:

Mongólia nagy területű és rendkívül ritkán lakott ország. A közlekedés csak gépkocsival (terepjáró) lehetséges. Az aszfaltozott utak aránya minimális, ezért lehetőleg egyedül ne induljunk el vidékre, fogadjunk helyi, az utakat jól ismerő sofőrt. Az országban egy vasútvonal halad keresztül, amely összeköti Oroszországot Kínával. A megyeközpontokba autóbuszokkal is el lehet jutni, illetve bizonyos helyekre repülőjárat is közlekedik (Aero Mongolia, HunnuAir). 

Utazás, közlekedés biztonsága:

Mongólia rendkívül ritkán lakott ország, bizonyos részeken, így a Góbiban és az Altáj-hegység környékén nagyon kevés a lakott település, sok helyen csak elszórt jurtaszállások vannak. Éppen ezért az országon belüli utazáshoz megbízható és tapasztalt helyi vezető igénybe vétele erősen ajánlott. Utazás előtt minden esetben meg kell győződni a gépjármű műszaki állapotáról. Mivel a vidéki területeken csak a járásközpontokban és a nagy településeken van elérhető mobiltelefon hálózat, így ajánlott egy hosszú útra műholdas telefont beszerezni.

A fővárosban, Ulánbátorban szinte egész nap közlekedési dugókra kell számítani, mivel a tömegközlekedés fejletlen és a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok műszaki állapota sok esetben kritikus. Ennek ellenére sok az utas a járműveken, így a buszokon is állandó a zsúfoltság. A járműveket csak előre megvásárolt chipkártyával lehet használni. Városon belül elterjedt közlekedési mód a taxi, vannak hivatalos személyszállító vállalatok, de általában nem taxis autók leinthetők, azok is szállíthatnak utasokat. Azzal számolni kell, hogy a taxisok nem minden esetben beszélnek idegen nyelveket, és előfordulhat túlszámlázás is, ezért, biztonságosabb, ha a szálláson rendelünk taxit. A repülőtéren és néhány nagy szállodában autóbérlésre is van lehetőség, a vezetéshez nemzetközi jogosítvány megléte szükséges. A helyi vezetési stílus eltér a magyarországitól és mások a sebességkorlátozások is az utakon. 

A mongol határ 30 kilométeres közelében csak különleges engedély birtokában lehet tartózkodni külföldi állampolgároknak, ami a körzeti rendőrségen beszerezhető. Érdemes a részletekről előzetesen tájékozódni. 

Pénznem: Mongol Tugrik (MNT)

Konzuli ügyeleti szám: 06 80 36 80 36

Egyéb információ:

Ulánbátori nagykövetségünk honlapja >>