Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.03.04.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Ulánbátorban nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul van

Aktuális:

2021. 01. 08.
COVID-19

2021. március 31-ig meghosszabbították Mongóliában a magas szintű készültséget a COVID-19 vírus okozta világjárvány miatt. A mongol kormány továbbra sem engedélyezi a személyforgalmi belépést Mongóliába külföldi állampolgárok számára. Mongóliát csak charterjáratokon keresztül lehet megközelíteni, de 2020. november 12-től ezek is bizonytalan időre felfüggesztésre kerültek. A jelenlegi szabályozások miatt csak a Mongóliába akkreditált diplomaták és családtagjaik utazhatnak be az országba, de mindenki-kivétel nélkül - a belépést követően 14 napos, kötelezően letöltendő karanténba kerül, amelyet a mongol hatóságok által kijelölt szállodában kell eltölteni. Ezt követően további 14 napos házi karantén letöltése szükséges.  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Magyar állampolgárok beutazása: 

Az érvényben lévő szabályozás alapján nem engedélyezett a turisztikai vagy látogatási célból történő beutazás sem magyar, sem más ország állampolgárai számára. 2020. októberétől kivételes esetekben a mongol hatóságok engedélyezik az üzleti célú beutazást, de az országba belépőknek előzetes engedélyt kell kérni a Nemzeti Vészhelyzeti Bizottságtól, illetve a belépő üzletembereknek is kötelezően le kell tölteni a 14+14 napos (szálloda, illetve otthoni) karantént.   

Terrorizmus

A terrorizmus elhanyagolható kockázati tényező, mert Mongóliában nem működik terrorszervezet, és az ország sem célpontja terrorszervezeteknek.

Természeti, egyéb katasztrófák

Mongóliában az elmúlt években többször is mértek 4-5 erősségű földrengést. A földmozgások az ország keleti és déli régióiban gyakoriak, Ulánbátor külső kerületeit is érinti. A száraz nyári hónapokban gyakoriak az erdő-és bozóttüzek. Az ország éghajlata szélsőséges, nyáron a hirtelen lezúduló csapadék következtében árvízre lehet számítani, télen nem ritka a hófúvás és a -40 fokos hideg. A nyári hónapokban a nyugati megyékben előfordulhat pestis járvány, emiatt a helyi hatóságok rendszeres útellenőrzést tartanak. Előfordulhat, hogy bizonyos útszakaszt lezárnak vagy karantént hirdetnek. 

Bűnözés

Az országban jó a közbiztonság, de a nagyszabású turisztikai rendezvényeken, buszmegállóknál, piacokon előfordulhatnak zsebtolvajok, erre a hatóságok táblákkal figyelmeztetik az utazókat, járókelőket. Erőszakos cselekmény előfordulása külföldiekkel szemben minimális, azonban este nem tanácsos elhagyatott helyen, illetve a külvárosban egyedül sétálni. Ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesíteni kell a helyi rendőrséget és/vagy a magyar konzulátust.    

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényességének legalább 6 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Tanulmányi, kutatási és gyakornoki célú vízum esetén az útlevél érvényességének legalább 12 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum és a beléptető bélyegző elhelyezhető. 

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása: 

A szülő nélkül, kísérővel (rokon, ismerős) utazó kiskorúak esetében szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges, amelynek formanyomtatványa Mongólia külképviseletein – így a budapesti nagykövetségen is – beszerezhető. 

Amennyiben kiskorú személy az egyik szülővel utazik Mongóliába, mongol részről az utazáshoz nem követelik meg a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatát, ennek ellenére  javasolt  azonban, hogy az utazás  ilyenkor is a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának birtokában történjen.

A kérdéssel kapcsolatos további információért kérjük, hogy mindenképpen forduljon Mongólia Budapesti Nagykövetségéhez.(1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: ZPeckecjTLJXaUL9m0wMhDNEZbW9uZ29sZW1iQHQtb25saW5lLmh1)

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Tranzitálás: az ulánbátori reptérnek nincs tranzitterülete ezért egy rövid ideig tartó tranzitálás esetén is vízumot kell kérelmezni.

Vízumkérelem benyújtható Mongólia Budapesti Nagykövetségén (1022 Budapest, Bogár u. 14/C; Tel.: 326-8558, 212-4579 )

Kínába történő továbbutazás esetén ajánlott a vízumot a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségén kérelmezni. Ulánbátorban a Kínai Nagykövetségén is beszerezhető a kínai vízum. Azonban a járványhelyzet miatt nem lehetséges az utazás a déli országba. 

Házikedvencek beutazása: 

Az alábbi oldalakon talál tájékoztatást:  http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/mongolia.cfm. Továbbá javasoljuk, hogy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

Tájékoztatók a mongol vámhatóság weboldalán találhatók: www.ecustoms.mn.

Ezen a téren is ajánlott kapcsolatba lépni a Mongólia Budapesti Nagykövetségével. (1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: WVDPtjvmniiTnLMk3NFYbW9uZ29sZW1iQHQtb25saW5lLmh1)

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Időjárás:

Utazás előtt érdemes tájékozódni a várható időjárásról a külföldi meterológiai honlapokon. Az utóbbi két évben a nyár elég szélsőségessé vált, míg az ország déli részén szárazság a jellemző, addig a középső és nyugati részén heves esőzésekre lehet számítani. Nyáron nagyon erős az UV sugárzás. Mongóliában az ősz már augusztusban kezdődik, ami hirtelen lehűléssel jár. Az északi hegyvidéki részeken még nyáron is fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, ezért érdemes meleg ruhát vinni. Szeptember végétől előfordulhat hóesés, október végétől beköszönhet a hideg , előfordulhat -20 fok, decemberben és januárban nem ritka a -40 fok.    

Egészségügyi ellátás, egészségügyi helyzet:

Mongóliában az egészségügyi ellátásért a külföldieknek térítést kell fizetni, ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül lehetőleg senki se induljon útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő egészségügyi intézményeket igénybe venni, ahol magas színvonalú az ellátás és az orvosok beszélnek idegen nyelveken. Sürgős esetben vidéken a megyeközpontokban működő kórházakhoz is lehet fordulni, a távoli járásokban azonban csak körzeti orvosok érhetők el. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók a patikákban. A vezetékes víz a városokban nem iható, ezért inkább palackozott ásványvíz fogyasztása ajánlott. Nem ajánlott utcai árusoknál vagy kifőzédekben étkezni. 

Az ajánlott védőoltásokról információ az Országos Epidemiológiai Intézet weboldalán található: www.oek.hu/oek.web

Közlekedés:

Mongólia nagy területű és rendkívül ritkán lakott ország. A közlekedés csak gépkocsival (terepjáró) lehetséges. Az aszfaltozott utak aránya minimális, ezért lehetőleg egyedül ne induljunk el vidékre, fogadjunk helyi, az utakat jól ismerő sofőrt. Az országban egy vasútvonal halad keresztül, amely összeköti Oroszországot Kínával. A megyeközpontokba autóbuszokkal is el lehet jutni, illetve bizonyos helyekre repülőjárat is közlekedik (Aero Mongolia, HunnuAir). 

Utazás, közlekedés biztonsága:

Mongólia rendkívül ritkán lakott ország, bizonyos részeken, így a Góbiban és az Altáj-hegység környékén nagyon kevés a lakott település, sok helyen csak elszórt jurtaszállások vannak. Éppen ezért az országon belüli utazáshoz megbízható és tapasztalt helyi vezető igénybe vétele erősen ajánlott. Utazás előtt minden esetben meg kell győződni a gépjármű műszaki állapotáról. Mivel a vidéki területeken csak a járásközpontokban és a nagy településeken van elérhető mobiltelefon hálózat, így ajánlott egy hosszú útra műholdas telefont beszerezni.

A fővárosban, Ulánbátorban szinte egész nap közlekedési dugókra kell számítani, mivel a tömegközlekedés fejletlen és a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok műszaki állapota sok esetben kritikus. Ennek ellenére sok az utas a járműveken, így a buszokon is állandó a zsúfoltság. A járműveket csak előre megvásárolt chipkártyával lehet használni. Városon belül elterjedt közlekedési mód a taxi, vannak hivatalos személyszállító vállalatok, de általában nem taxis autók leinthetők, azok is szállíthatnak utasokat. Azzal számolni kell, hogy a taxisok nem minden esetben beszélnek idegen nyelveket, és előfordulhat túlszámlázás is, ezért, biztonságosabb, ha a szálláson rendelünk taxit. A repülőtéren és néhány nagy szállodában autóbérlésre is van lehetőség, a vezetéshez nemzetközi jogosítvány megléte szükséges. A helyi vezetési stílus eltér a magyarországitól és mások a sebességkorlátozások is az utakon. 

A mongol határ 30 kilométeres közelében csak különleges engedély birtokában lehet tartózkodni külföldi állampolgároknak, ami a körzeti rendőrségen beszerezhető. Érdemes a részletekről előzetesen tájékozódni. 

Pénznem: Mongol Tugrik (MNT)

Konzuli ügyeleti szám: 06 80 36 80 36

Egyéb információ:

Ulánbátori nagykövetségünk honlapja >>