Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.10.24. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nepálban nincs nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Kathmandu 
Felügyelő képviselet Új-Delhi

Aktuális:

2020. 10. 15.
Nepál, újabb a koronavírussal kapcsolatos járványügyi korlátozó intézkedéseket vezetett be.

A jelenlegi helyzet fontosabb jellemzői:

 • A távolsági tömegközlekedést és a belföldi kereskedelmi járatok közlekedését szeptember 17-től újra engedélyezik.
 • A kormány szeptember 2-től engedélyezi újra korlátozott számban a nemzetközi kereskedelmi járatok közlekedését. 
 • A szeptember 2-től induló kereskedelmi járatokon kizárólag azok a nepáliak utazhatnak be az országba, akiknek a nepáli kormány által kiállított belépési engedélyük van, illetve azon külföldi személyi kör, akiknek az „on-arrival visa” biztosított.
 • Érkezéskor felvehető vízum szolgáltatás általánosságban továbbra is szünetel, kizárólag a diplomatáknak, hivatalos útlevéllel rendelkezőknek, ENSZ alkalmazottaknak biztosítják ezt a lehetőséget. Illetve ha egy külföldi valamely fontos célból szeretne beutazni az országba és beutazását a nepáli kormány előzetesen engedélyezte, az idegenrendészeti hatóság részére is kiállíthatja a vízumot a határon.
 • A beutazóknak beszálláskor kötelező egy az utazás előtt 72 órán belül levett negatív PCR teszt bemutatása.
 • Az idegenrendészeti hatóság szeptember 13-tól újra folytatja vízumügyintézési tevékenységét. 
 • Az északi és déli határokon az utasforgalom felfüggesztése november 15-ig tovább meghosszabbítva. 
 • Az országos lezárások július 22-ével végett értek, ennek ellenére, ha valamelyik közigazgatási terület úgy dönt fent tartja a további korlátozásokat azt saját hatáskörben megteheti. 
 • Továbbra sem engedélyezett konferenciák, képzések, előadások, demonstrációk, összejövetelek megtartása illetve továbbra is zárva tartanak a bevásárlóközpontok, szórakoztató helyek (filmszínházak, könyvtárak, állatkertek, múzeumok, bárok), vallási helyek, sportlétesítmények.
 • A kormány úgy döntött, hogy július 30-tól engedélyezi a hegymászást, túrázást.
 • A szállodák, éttermek szeptember 17-től újra kinyithatnak. 
 • A szociális távolságtartás valamint az egészségügyi szabályok betartása és maszk viselése kötelező.
 • A feloldások ellenére az iskolák, egyetemek és főiskolák határozatlan ideig zárva. A kormány azonban október hónaptól, szigorú higiéniás szabályok betartása mellett engedélyezi az elmaradt vizsgák pótlását.
 • A kormány úgy határozott, hogy kötelezővé teszi a repatriációs járatokon negatív teszt nélkül külföldről hazatérő nepáliak számára, hogy a fővárosban legalább hét napig karanténban maradjanak egy helyi szállodában (a szállodák listáját közzé tették), kizárólag negatív teszt birtokában hagyhatják el a szállodát. A visszatérők maguk viselik a felmerülő szállodai költségeket. A karantén kötelezettség azokra a hazatérőkre is vonatkozik, akik Indiából a 10 kijelölt határátkelőhelyek egyikén térnek haza, nekik az átkelőhelyhez közeli szálláson szintén legalább 7 napot kell eltölteniük.
 • Aki 72 órán belül levett negatív teszt birtokában érkezik az országba, az két hetes otthoni karantént köteles letölteni, melyet a helyi hatóságok szigorúan ellenőriznek.
 • A kórházak leterheltsége miatt tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel rendelkező betegeket a kórházak hazaengedik és otthoni karantént írnak elő részükre.
 • A nem feltétlenül sürgős utazások elhalasztása. A kormány a külföldi munkavállalási engedélyeket továbbra is kiállítja, szeptember 1.-től pedig újra engedélyezi a diákok külföldi tanulmányainak megkezdését.
 • Nepálban tartózkodó külföldiek számára létrehozott információs oldal: https://strandedinnepal.com/ 
 • Külföldiek által is hívható információs vonalak: Civil Aviation Authority, Tribhuwan International Airport: Mr. Dev Chandra Lal Karna, Director, Airport Operations Department: Mobil: +977 9841305937

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A helyzet továbbra is bizonytalan, a konzuli segítségnyújtás korlátozott, csak a katmandui tiszteletbeli konzulátus közbeiktatásával lehetséges.

Javasoljuk, hogy tartózkodása alatt is folyamatosan kövesse figyelemmel a helyi híradásokat, illetve minden utazónak tanácsos elkerülnie a hirtelen kirobbanó utcai demonstrációkat, sztrájkokat, tömeges politikai rendezvényeket. 

A turisták által látogatott helyeken gyakoriak a kisebb értékű lopások, főként a repülőtereken, buszokon, szállodai szobákban. A bárok, szórakozó helyek központi utasítás alapján éjfélkor zárnak, előfordult, hogy a tovább tartózkodó külföldi turistákat ezért őrizetbe vették. Az ország déli részén fekvő Terai alföldön több felfegyverzett csoport működik különféle politikai és közönséges bűnöző szándékkal. A Külgazdsági és Külügyminisztérium javasolja elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást a Terai térségbe.

A túrázás csak szervezett csoporttal, megbízható vezető igénybevételével ajánlott; az egyéni, helyi kísérő nélküli túrázást nem javasoljuk. Az ország fővárostól távolabbi területein a mobil és internet szolgáltatás korlátozott, a családdal, rokonokkal történő kapcsolattartásnál ezt kérjük vegyék figyelembe. A túrázás gyakran elhúzódhat, a tervezett útitervtől való eltérésről lehetőség szerint az otthoni kapcsolattartót értesítsék. Műholdas telefon bérlésére lehetőség van.

A nepáli kormány által megbízott Nepáli Túraügynökségek Szövetsége (Trekking Agency Association of Nepal - TAAN) és a Nepáli Idegenforgalmi Bizottság létrehozta a Trekkers’ Information Management System (TIMS) rendszert a túrázók regisztrálására. A túrázóknak a fenti szövetség regisztrált ügynökségei, vagy az Idegenforgalmi Bizottság által kiállított igazolással kell rendelkezniük. További információ az Idegenforgalmi Bizottság honlapján található.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a vízum igénylésekor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM 

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető. 

Vízum:

A Nepálba beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. Vízumkérelmet bármely nepáli külképviseleten, ideértve a tiszteletbeli konzulátusokat is, be lehet nyújtani, érvényességi ideje 15, 30 vagy 90 napos lehet, ami Nepálban való tartózkodás során meghosszabbítható. Vízum beszerezhető az érkezéskor akár a katmandui nemzetközi repülőtéren, akár a regionális bevándorlási hivatalokban. A vízum csak Nepál egyes területeire teszi lehetővé a beutazást. Erről és a vízumeljárás részleteiről a https://at.nepalembassy.gov.np honlapon tájékozódhat.

A vízum érvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a nepáli hatóságok szigorúan büntetik.

Vám:  

A következő honlapon javaslunk tájékozódni www.customs.gov.np/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: nepáli rúpia (indiai rúpiával is lehet fizetni)

Időjárás: öt éghajlati zóna nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik, a mérsékelt övezet 1200 és 2400 méter között, a hideg övezet 2400 és 3600 méter között. 3600 és 4400 méter között magashegyi az éghajlat, 4400 méter felett az örök hó birodalma található. Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg szeleket, egyúttal a monszunszelek északi határát képezi. 

Nepálban a természeti katasztrófák előfordulásának esélye meglehetősen magas, gyakoriak a földrengések. A monszun általában júniustól szeptemberig tart, ebben az időszakban az ország egyes területeire, főként a nyugati országrészbe különösen kockázatos a beutazás. A vidéki, távolabbi területekre való utazást megelőzően célszerű a helyi hatóságoknál érdeklődni.

További információt itt talál >>

Gépkocsivezetés: A Magyarországon kiállított nemzetközi vezetői engedély elfogadott. A magyar vezetői engedély alapján beszerezhető a nepáli vezetői engedély is, orvosi alkalmassági igazolás bemutatása mellett. Tájékoztató az alábbi honlapon található angol nyelven: https://www.dotm.gov.np/en.

Közlekedés: A határátkelőhelyeken történő torlódás, késedelmet szenvedő átkelés következtében üzemanyag hiány van, amely egyelőre nem szűnik meg. Ez akadályozza a közlekedést és a sürgősségi ellátást.  A belföldi légiközlekedés akadozik, javasoljuk, hogy utazás előtt kérje utazási irodája, légitársasága tájékoztatását, tanácsát.

A szárazföldön történő utazás során figyelembe kell venni az utak rossz minőségét, különösen a nem megfelelő infrastruktúra és a gyakori sztrájkok okozta nagy késéseket.

Viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók: Nem ajánlatos egyedül sétálni, főként sötétedés után; gyakoriak az áramkimaradások. A bűncselekmények áldozatai a katmandui turista rendőrséget értesíthetik a +977 1 47 0075 vagy +9771 424 70 41-es telefonszámon. A kábítószerrel való visszaélés minden formáját (a birtoklást is) szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiség birtoklásáért is börtönbüntetés jár.

Közegészségügy, egészségügyi helyzet: Kolera megbetegedések előfordulnak Katmanduban és az ország egyes területein, főként a monszun időszakban. Megfelelő óvatosságra van szükség a fertőző források (víz, jég, nem főzött zöldségfélék, stb.) elkerülésére. Gyakran előfordulnak a magas tengerszint miatti megbetegedések. Dengue-láz, japán enchephalitis előfordul, de csak szórványosan. A magas hegyvidéken ritka a malária, az alacsonyabb terülteken a megfelelő óvintézkedéseket kell tenni.

Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú.