Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nepálban nincs nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Kathmandu 
Felügyelő képviselet Új-Delhi

Aktuális:

2021. 05. 04.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

Felhívjuk az országba beutazást tervezők figyelmét arra, hogy olyan utazási és egészségbiztosítással rendelkezzenek, mely kiterjed egy esetleges karantén intézkedés kiadásainak illetve a légijáratuk indulásának elmaradásából származó költségek viselésére! Ezúton jelezzük az érdeklődők számára, hogy a légitársaságok járataik üzemeltetésénél figyelembe veszik az egészségügyi – járványügyi helyzet kockázatait is, így az ilyen okból történő repülőjegy törlése miatt kialakuló kár viselésére kötelezhetik az ügyfeleiket.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni Nepálba:

a. Be lehet utazni az országba? Nem.

Nepál a belföldi légijáratok közlekedését 2021. május 3-a éjféltől, a nemzetközi kereskedelmi légijáratok közlekedését 2021. május 6-a éjféltől függeszti fel. A korlátozás előreláthatólag 2021. május 14-e éjfélig fog tartani. 

Az egyre súlyosabb járványügyi helyzet miatt visszavonásig az alábbi szabályok bevezetésére került sor:

Külföldi állampolgárok, akik nem a Nepállal szomszédos országok állampolgárai a szárazföldi átkelőkön nem léphetnek be Nepálba.

Az indiai állampolgárok a szárazföldi határátkelőkön történő belépéskor kötelesek egy 72 órán belül levett negatív PCR tesztet valamint  egy 10 napos szállodai foglalást bemutatni. 10 napos a karanténkötelezettség a szállodákban.

Kínai állampolgárok, vízum birtokában, szárazföldi határátkelőkön történő belépéskor kötelesek egy 72 órán belül levett negatív PCR tesztet valamint  egy 10 napos szállodai foglalást bemutatni. 10 napos a karanténkötelezettség a szállodákban.

Légi úton történő beutazás esetén, beszálláskor minden beutazó köteles egy az indulás előtt 72 órával levett negatív PCR tesztet valamint egy 10 napos szállodai foglalást bemutatni. A szállodákban 10 napos karanténkötelezettség az előírás.

A nepáli állampolgárok légi úton történő beutazása esetén, beszálláskor minden nepáli állampolgár köteles egy az indulás előtt 72 órával levett negatív PCR tesztet valamint vagy egy 10 napos szállodai foglalást vagy igazolást otthoni karantén letöltéséről  bemutatni. 

A külföldiek, akik már az országban tartózkodnak, elhagyhatják Nepált, mind légi úton, mind a szárazföldi átkelőkön. 

b. Kell-e teszt? Igen.

A belépéshez szükséges PCR teszt, ennek feltételei a következők:

A beutazóknak becsekkoláskor kötelező egy, az utazás előtt 72 órán belül levett negatív teszt bemutatása. A szabályozás nem vonatkozik az 5 éven aluli gyerekekre.

Érkezéskor a reptéren minden beérkező tűrni köteles az egészségügyi ellenőrzést. 

c. Kell regisztrálni? Igen.

Az utasoknak, utazás előtt kötelező egy űrlapot (COVID-19 Crisis Management System) kitölteni, mely meglétét a légitársaság köteles ellenőrizni valamint annak kitöltését koordinálni.  

d. Oltás: Oltási kötelezettség nincs. 

Az április 30-tól életbe lépő szigorítást követően nincs erre vonatkozó külön szabályozás.  

 e. Karanténkötelezettség: Van.

A karanténkötelezettség szabályai:

Április 30-tól minden külföldi állampolgár beutazó 10 napos szállodai karantén letöltésére kötelezett.  

A nepáli állampolgárok hazaérkezést követően 10 napos otthoni vagy szállodai karantén letöltésére kötelezettek.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

g. Esetleges kivételek:

Fontos kiemelni, hogy a légitársaságok, valamint egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél. Javasoljuk megvizsgálni, hogy a légitársaság esetleg más speciális kritériumot állít-e az utasok elé utazási feltételként. A követelmények ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő lehet, ezért az utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, hogy elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését (és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz). 

Április 28-tól a Tribhuvan Nemzetközi Repülőtéren tilos a külföldi állampolgároknak harmadik országba tranzitálni.

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges dokumentumokat (útiokmány, egészségügyi dokumentumok stb.) az utazó tartsa magánál. Javasoljuk, hogy a teszteredményeket és más egészségügyi vonatkozású dokumentumokat papíralapon is tartsák maguknál, ne csak digitális formában!

h. Kiutazás az országból:

Nem feltétlenül sürgős utazások elhalasztása. A kormány a külföldi munkavállalási engedélyeket továbbra is kiállítja, 2020. szeptember 1-től pedig újra engedélyezi a diákok külföldi tanulmányainak megkezdését.

A kormány döntése értelmében a következő személyi körhöz tartozó nepáli állampolgárok hagyhatják el az országot: külföldön munkát vállalók, üzletemberek, diákok, külföldön egészségügyi kezelésen résztvevők, akinek közvetlen családtagja külföldön tartózkodik, külföldi lakóhellyel rendelkezők. A kiutazás okát minden esetben vizsgálni fogják a hatóságok, a kiutazók kötelesek bizonyítékokkal, dokumentumokkal alátámasztani utazásuk célját.

Az ország elhagyásához, beszálláskor minden külföldi állampolgár köteles egy az indulás előtt 72 órával levett negatív PCR tesztet bemutatni. 

A hamis PCR tesztek forgalomba kerülése miatt, a kormány április 28-tól kötelezi a laborokat, hogy az elutazáshoz szükséges negatív PCR teszteket a tesztelt személy fényképével illetve vonalkóddal lássák el. 

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a PCvZpKPLsNkk6Mc0O3Na29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a kFGIELCBVtUdxvTRp5hNMFza29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Belföldi utazási korlátozások és kijárási tilalom, valamint helyi járványügyi szabályok:

Országosan előreláthatólag május 14-ig, egyre több korlátozó intézkedés került bevezetésre. Többek között tilos az 5 főnél több személy részvételével lezajló összejövetelek illetve gyűlések megtartása. Kizárólag a vallási események megtartása engedélyezett.

Katmandu völgyében április 29-től május 13-ig szigorúbb korlátozások kerültek bevezetésre. Magán- és tömegközlekedés korlátozva (kivétel élelmiszereket szállító járművek valamint mentő).

A szociális távolságtartás valamint az egészségügyi szabályok betartása és maszk valamint tömegközlekedési eszközön a „face shield” viselése kötelező. 

4) Hasznos információk:

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A helyzet továbbra is bizonytalan, a konzuli segítségnyújtás korlátozott, csak a katmandui tiszteletbeli konzulátus közbeiktatásával lehetséges.

Javasoljuk, hogy tartózkodása alatt is folyamatosan kövesse figyelemmel a helyi híradásokat, illetve minden utazónak tanácsos elkerülnie a hirtelen kirobbanó utcai demonstrációkat, sztrájkokat, tömeges politikai rendezvényeket. 

A turisták által látogatott helyeken gyakoriak a kisebb értékű lopások, főként a repülőtereken, buszokon, szállodai szobákban. A bárok, szórakozó helyek központi utasítás alapján éjfélkor zárnak, előfordult, hogy a tovább tartózkodó külföldi turistákat ezért őrizetbe vették. Az ország déli részén fekvő Terai alföldön több felfegyverzett csoport működik különféle politikai és közönséges bűnöző szándékkal. A Külgazdsági és Külügyminisztérium javasolja elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást a Terai térségbe.

A túrázás csak szervezett csoporttal, megbízható vezető igénybevételével ajánlott; az egyéni, helyi kísérő nélküli túrázást nem javasoljuk. Az ország fővárostól távolabbi területein a mobil és internet szolgáltatás korlátozott, a családdal, rokonokkal történő kapcsolattartásnál ezt kérjük vegyék figyelembe. A túrázás gyakran elhúzódhat, a tervezett útitervtől való eltérésről lehetőség szerint az otthoni kapcsolattartót értesítsék. Műholdas telefon bérlésére lehetőség van.

A nepáli kormány által megbízott Nepáli Túraügynökségek Szövetsége (Trekking Agency Association of Nepal - TAAN) és a Nepáli Idegenforgalmi Bizottság létrehozta a Trekkers’ Information Management System (TIMS) rendszert a túrázók regisztrálására. A túrázóknak a fenti szövetség regisztrált ügynökségei, vagy az Idegenforgalmi Bizottság által kiállított igazolással kell rendelkezniük. További információ az Idegenforgalmi Bizottság honlapján található.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a vízum igénylésekor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM 

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető. 

Vízum:

A Nepálba beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. Vízumkérelmet bármely nepáli külképviseleten, ideértve a tiszteletbeli konzulátusokat is, be lehet nyújtani, érvényességi ideje 15, 30 vagy 90 napos lehet, ami Nepálban való tartózkodás során meghosszabbítható. Vízum beszerezhető az érkezéskor akár a katmandui nemzetközi repülőtéren, akár a regionális bevándorlási hivatalokban. A vízum csak Nepál egyes területeire teszi lehetővé a beutazást. Erről és a vízumeljárás részleteiről a https://at.nepalembassy.gov.np honlapon tájékozódhat.

A vízum érvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a nepáli hatóságok szigorúan büntetik.

Vám:  

A következő honlapon javaslunk tájékozódni www.customs.gov.np/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: nepáli rúpia (indiai rúpiával is lehet fizetni)

Időjárás: öt éghajlati zóna nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik, a mérsékelt övezet 1200 és 2400 méter között, a hideg övezet 2400 és 3600 méter között. 3600 és 4400 méter között magashegyi az éghajlat, 4400 méter felett az örök hó birodalma található. Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg szeleket, egyúttal a monszunszelek északi határát képezi. 

Nepálban a természeti katasztrófák előfordulásának esélye meglehetősen magas, gyakoriak a földrengések. A monszun általában júniustól szeptemberig tart, ebben az időszakban az ország egyes területeire, főként a nyugati országrészbe különösen kockázatos a beutazás. A vidéki, távolabbi területekre való utazást megelőzően célszerű a helyi hatóságoknál érdeklődni.

További információt itt talál >>

Gépkocsivezetés: A Magyarországon kiállított nemzetközi vezetői engedély elfogadott. A magyar vezetői engedély alapján beszerezhető a nepáli vezetői engedély is, orvosi alkalmassági igazolás bemutatása mellett. Tájékoztató az alábbi honlapon található angol nyelven: https://www.dotm.gov.np/en.

Közlekedés: A határátkelőhelyeken történő torlódás, késedelmet szenvedő átkelés következtében üzemanyag hiány van, amely egyelőre nem szűnik meg. Ez akadályozza a közlekedést és a sürgősségi ellátást.  A belföldi légiközlekedés akadozik, javasoljuk, hogy utazás előtt kérje utazási irodája, légitársasága tájékoztatását, tanácsát.

A szárazföldön történő utazás során figyelembe kell venni az utak rossz minőségét, különösen a nem megfelelő infrastruktúra és a gyakori sztrájkok okozta nagy késéseket.

Viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók: Nem ajánlatos egyedül sétálni, főként sötétedés után; gyakoriak az áramkimaradások. A bűncselekmények áldozatai a katmandui turista rendőrséget értesíthetik a +977 1 47 0075 vagy +9771 424 70 41-es telefonszámon. A kábítószerrel való visszaélés minden formáját (a birtoklást is) szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiség birtoklásáért is börtönbüntetés jár.

Közegészségügy, egészségügyi helyzet: Kolera megbetegedések előfordulnak Katmanduban és az ország egyes területein, főként a monszun időszakban. Megfelelő óvatosságra van szükség a fertőző források (víz, jég, nem főzött zöldségfélék, stb.) elkerülésére. Gyakran előfordulnak a magas tengerszint miatti megbetegedések. Dengue-láz, japán enchephalitis előfordul, de csak szórványosan. A magas hegyvidéken ritka a malária, az alacsonyabb terülteken a megfelelő óvintézkedéseket kell tenni.

Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú.