Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.09.30. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Muscat (Maszkat)
Tiszteletbeli konzul Muscat (Maszkat)

Aktuális:

2020. 09. 08.
A koronavírussal kapcsolatos legutóbbi intézkedések, korlátozások:

2020. október 1- től megnyílik a nemzetközi légiforgalom, így a kereskedelmi légi járatok fokozatos újraindulása várható.

A Legfelsőbb Tanács döntése alapján 2020. augusztus 8- a reggel 06:00 órától feloldásra került a kormányzóságok lezárása. Ez alól kivétel Dhofar Kormányzóság, amely az intézkedés visszavonásáig lezárva marad. 

Érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező nem ománi állampolgárok immár visszatérhetnek az országba. A visszatéréshez engedélyt szükséges kérni az ománi Külügyminisztérium Konzuli Főosztályától Nagykövetségünkön, az ománi légitársaságok vagy a tartózkodási engedély szponzorának közreműködésével. Az engedélykérő üzenethez csatolandó az útlevél, az ománi vízum, valamint rezidens kártya és a munkáltató által kiállított levél.

Omán továbbra is a WHO iránymutatásai alapján jár el. Hivatalos információk az ománi Egészségügyi Minisztérium weboldalán, illetve Twitter-oldalán (@OmaniMOH) érhetőek el. 

* * *

Az Iránt és Irakot érintő, de a szélesebb régióra is komoly hatással bíró események, katonai cselekmények hatására megnőtt a feszültség az Öböl-térségben is. Omán közvetlenül nem érintett a konfliktusban, ugyanakkor nyomatékosan felhívjuk a térségbe utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy tanúsítsanak fokozott éberséget, különösen Muszandam Kormányzóságban (a Hormuzi-szoros ománi oldala). Folyamatosan tájékozódjanak a legfrissebb hírekről és éljenek a konzuli védelemre történő regisztrációval.

* * *

A jemeni határvidéken megnövekedett biztonsági kockázattal kell számolni. Az ománi-jemeni határt (bármely oldalról) átlépni szándékozó külföldi állampolgárokat az ománi hatóságok őrizetbe vehetik.

Az Ománi Szultánság, örökségvédelmi szempontokat szem előtt tartva, a Halaniyat-szigetek környékén turizmust érintő tiltást vezetett be. Ennek megfelelően, az alábbi koordinátákon belül tilos bármilyen tengeri turizmus (beleértve a mélytengeri búvárkodást is).

1. N: 1943524.118 E: 399812.908
2. N: 1941088.5 E: 399249.2
3. N: 1937847.035 E: 405951.23
4. N: 1936382.8 E: 40392409

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Omán biztonságos muzulmán állam, mentes a biztonsági kockázatoktól.

Terrorizmus

Nem tartozik a terrorista szervezetek célországai közé, terrorfenyegetettséggel nem kell számolni.

Természeti, egyéb katasztrófák

A téli, esős időszakban fokozottan számolni kell a hirtelen árvízveszéllyel.

Bűnözés

Az országban, a vagyoni értékek tekintetében a közbiztonság alapvetően jó. A közúti balesetek meglehetősen gyakoriak, autóvezetésnél erre célszerű felkészülni és erre fokozott figyelmet fordítani.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A kilépéstől számítva minimum 6 hónap.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Szülő kíséretében. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak az Ománi Szultánság bécsi nagykövetségéhez.

Vízum:

Turista vízum beszerzése elektronikus úton szükséges. A vízumdíj tíznapos tartózkodás esetén 5 ománi riál, míg 30 napos tartózkodás esetén 20 riál. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak az Ománi Szultánság bécsi nagykövetségéhez, vagy látogassanak el a Royal Oman Police E-Visa oldalára.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál, valamint www.pettravel.com/immigration/Oman.cfm

Vám:

https://www.customs.gov.om/portal/en/esw

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Ománi Riál (OMR).

Az országban szállodákban, nagyobb forgalmú helyeken USD-t is elfogadnak. Az ománi riál szabadon átváltható, pénzváltásra a repülőtéren, a bankokban a szállodákban és az arra kijelölt pénzváltó helyeken van lehetőség. Az USD mellett az EUR is beváltható, készpénzes fizetésre OMR-ben és USD-ben van lehetőség. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata.

Időjárás: Az ország területe nagy részének klímája a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 25°C-t, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti. A páratartalom minden évszakban igen magas, ezért a hőérzet jelentősen magasabb. Ettől, az északi, hegyvidéki területek (legmagasabb csúcsa  ≈ 3.000 m) klímája minden évszakban jelentősen eltérő.

Biztosítás: Az Ománba utazók mindenképpen kössenek utazási egészségbiztosítást (a kötvényszámot, a segélyhívó központ számát, valamint a szerződött ománi kórház adatait tartsák maguknál), mert az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget (a kiemelten sürgős esetek kivételével).

Közlekedés: Biztonságos, azonban a sivatagi kirándulásokat érdemes nem egyénileg, hanem szervezett csoportban, de mindenképpen a megfelelő felszereléssel (helyismerettel rendelkező vezető, GPS, elegendő mennyiségű üzemanyag és ivóvíz) tervezni.

Ománban nincs sem tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés. Az országon belül saját gépjárművel, taxival, bérsofőrrel és bérelt autóval lehet közlekedni. Az ország úthálózata kiváló.

Az EU logóval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi vezetői engedélyt korlátozás nélkül elfogadják.

Drón behozatala: 
Engedélyköteles, valamint magáncélú használata tilos. Kereskedelmi célú használat esetén külön engedélyért szükséges folyamodni. Drón engedély nélküli használata akár 1 éves börtönbüntetést és 10 000 OMR büntetést vonhat maga után. További információ az engedélyezésről: https://www.paca.gov.om/services/flight-safety-department/airworthiness-1/unmanned-aircraft-systems-uas-drone

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban az arab mellett igen elterjedt az angol nyelv használata. A hivatalos időszámítás az országban a Hijri, de általában a Gergely naptár szerinti időszámítást is feltüntetik.

Ramadán és a Hajj (zarándoklat) alatt az üzleti élet, az ügyintézés lelassul. Az ezeket követő 3 napos Eid ünnep alatt általános a zárvatartás.

Munkanapok: vasárnaptól csütörtökig
Hétvége, munkaszüneti napok: péntek-szombat

Nyitvatartási idők:
Állami intézmények: 7:30 -14:30
Magánszektor: délelőtt: 8:00 -12.00, délután: 16:00 - 19:00
Bankok: 8:00 -14:00
Általános segélyhívó szám az országban: 9999.

Vallási és viselkedési kultúra: Az országban alkohol csak meghatározott helyeken szerezhető be és fogyasztható.

A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen nem ajánlott az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás.

Az Ománba utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muszlim öltözködési és viselkedési szokások tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a kevésbé látogatott tengerpartok, illetve szállodai úszómedencék esetében, de minden egyéb helyszínen póló és lábakat takaró nadrág, vagy háromnegyedes szoknya viselete kívánatos. Mecsetekbe csak fedett vállal, hajjal és térdet takaró öltözékben lehet belépni. Szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárlóközpontokban, amelyeket a külföldiek is előnyben részesítenek, elfogadott a "lazább", európai típusú öltözet viselete. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás színvonalas, fertőző betegségektől nem kell tartani. 

Az alábbi védőoltások felvétele azonban javasolt:

  • Hepatitis A elleni védőoltás 
  • Hepatitis B elleni védőoltás
  • Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás
  • Hastífusz elleni védőoltás
  • Veszettség elleni védőoltás

Bővebb információért keresse fel az Intermed Oltóközpont honlapján.

Bizonyos területeken gyakran előforduló fertőzés a malária. Az érintett területekre történő beutazás esetén malária elleni gyógyszer szedése javasolt.

Egyéb információ:

Ománi Szultánság bécsi nagykövetsége