Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Islamabadban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2021. 10. 07.
1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

https://covid.gov.pk/intl_travellers/current_policies

https://www.piac.com.pk/travel-advisory-updates

A Pakisztánba érkező 6 évnél idősebb személyektől minden esetben 72 óránál frissebb, negatív, angol nyelvű koronavírus tesztet kérnek  (az egyes légitársaságok ettől szigorúbb feltételeket is megállapíthatnak, ezért utazás előtt mindenképpen tájékozódjon), továbbá az érkezéskor minden 6 évnél idősebb személy köteles magát alávetni a repülőtéren elvégzett antigén gyorstesztnek. Amennyiben ez negatív eredményt mutat, úgy az érkezőre 10 napos karanténkötelezettség vár, melyet otthonában, vagy a szálláshelyén köteles eltölteni és melyet a hatóság a következő pontban ismertetett „Pass Track App” telefonos alkalmazás segítségével ellenőriz. 

Amennyiben az antigén gyorsteszt pozitív eredménnyel zárul, úgy a 12 évesnél idősebb fertőzött személyt egy erre kijelölt, önköltséges karanténszállóra szállítják (a 6-12 év közötti fertőzöttek számára  a karanténra kijelölt hely a kiskorú lakhelye, míg diplomaták esetén a külképviselet, vagy a diplomata lakhelye), ahol a 8. nap elteltével PCR tesztnek vetik alá, melynek eredményétől függően otthonába távozhat, vagy a karantén meghosszabbítását, esetleg kórházba szállítását rendelhetik el. Az új rendelkezés továbbra is hatályban tartja a „C” kategóriás országokra vonatkozó speciális szabályozást (a listán jelenleg Banglades, Ecuador, Tunézia, Thaiföld, Nepál, Mexikó, Indonézia, Guatemala, Irak, Irán, Líbia, Marokkó,  Mianmar, Namíbia és a Dél-Afrikai Köztársaság szerepel). Ezen államokból csak különösen indokolt esetekben, speciális hatósági engedéllyel lehet Pakisztánba utazni, melyet a Nemzeti Operatív Központ erre kijelölt bizottsága állít ki kérelem alapján, amit az omSjAyQLJbGXahWdZi6kzmxTTaWNhby5hdmlhdGlvbi5wa0BnbWFpbC5jb20= email címen lehet előterjeszteni. 

A Pakisztánba érkező, illetve innen induló nemzetközi légijáratok számának csökkentéséről hozott hatósági döntés továbbra is hatályban van, így a légiközlekedésben a járattörlések és bizonytalanságok mindennaposak. 

A fentieken túl október 01. napjától a Pakisztánba érkező, illetve innen induló nemzetközi, valamint a belföldi járatokat csak a teljes védettséget igazoló oltási igazolvánnyal rendelkező utasok vehetik igénybe. Ez alól kivételt csak a 18 éven aluli, valamint azon személyek képeznek, akik beoltására megfelelően igazolt orvosi ellenjavallat alapján nem kerülhetett sor. Az oltási igazolvány megléte mellett a fentebb részletezett követelményeknek (Pass Track applikáció letöltése, 72 óránál frissebb negatív PCR teszt, valamint az érkezéskori COVID rapid teszt) továbbra is eleget kell tenni. Azon külföldi utasok, akik 2021. október 01. napját megelőzően oltatlanul érkeztek Pakisztánba és teljes védettséget igazoló oltási igazolást itt sem szereztek, a belföldi légijáratokat, valamint az országból történő távozáskor a nemzetközi járatokat enélkül is (negatív PCR teszt megléte mellett) igénybe vehetik.        

b. Kell-e teszt? Igen. 

Minden 6 évnél idősebb személytől 72 óránál frissebb (egyes légitársaságok 48 órás tesztet is megkövetelhetnek, de az Emirates légitársaság Pakisztánból induló járatai esetén a reptéren, a beszállást megelőző 4 órán belül elvégzett negatív teszt megléte szükséges), negatív, angol nyelvű PCR tesztet kérnek, mely mellé kötelező a „Pass Track App” telefonos alkalmazás letöltése is.  

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

A Pakisztáni Polgári Légügyi Hatóság rendelkezése alapján minden Pakisztánba utazónak kötelező letölteni a módosított „Pass Track App” nevű telefonos applikációt, mely az egészségügyi adatok rögzítésére, az előző pontban részletezett COVID teszt eredményének feltöltésére, valamint az országon belüli mozgás nyomonkövethetőségére szolgál a koronavírus járvány megelőzése és a kontaktkutatás elősegítése érdekében. A módosított alkalmazás bevezetésével egyidejűleg megszűnt az eddig kötelezően kitöltendő egészségügyi deklarációs nyomtatvány.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

A beutazás során a védettségi igazolvány semminemű kedvezményre, vagy könnyítésre nem jogosít. Ennek megléte minden 18 évnél idősebb személy esetében az országba történő beutazás előfeltétele. 

e. Karanténkötelezettség: Van. 

Az országba érkezőket az a. pontban részletezett szabályok alapján legalább 10 napos karanténkötelezettség terheli, melynek betartását a korábban említett PassTrack applikáció segítségével ellenőrzik. Rövidítésre nincs lehetőség.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Üzleti célú beutazásra is az általános szabályok vonatkoznak. 

g. Tranzitálási szabályok:

A tranzitáló utasoktól 72 óránál frissebb negatív koronavírus teszt bemutatását követelik meg.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A „Pass Track App” alkalmazás letöltésének, valamint a 72 óránál frissebb negatív koronavírus teszt bemutatásának kötelezettsége alól mentességet élveznek a 6 év alattiak, a fogyatékkal élők és a magas szintű nemzetközi delegációk tagjai.

i. Egyéb hasznos információ:

Az ország kiemelt repterei:

A beutazással és tartózkodással kapcsolatos ügyintézésre kijelölt állami szerv elérhetősége:   https://www.dgip.gov.pk/files/Visa.aspx 

Fontos megemlíteni, hogy az egyes légitársaságok az általános szabályoktól eltérő, annál szigorúbb be-, illetve kiutazási szabályokat is megállapíthatnak, ezért az utazás előtt mindenképp tájékozódjon. A Qatar Airways légitársaság a Pakisztánból történő távozás során – az ország besorolása miatt – 48 óránál frissebb, negatív PCR teszt bemutatását követeli meg az utazás előfeltételeként. 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2. Kiutazás az országból:

Mivel Pakisztán nemzetközi viszonylatban az erősen fertőzött országok közé tartozik, ezért jelentős számú olyan desztináció van, ahová a Pakisztánból történő utazás nem, vagy csak korlátozásokkal lehetséges. Erre tekintettel minden esetben tájékozódjon az adott harmadik ország beutazási szabályairól. 

3. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a tByhezWVkGixjwyXyr9ZYNmFZFgra29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a uhDgXxjAivBaxMtuP6MkTOUNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok:

https://covid.gov.pk/

A pandémia negyedik hulláma Pakisztánt is elérte, a leginkább fertőzött tartomány Punjab és Sindh. Jelenleg belföldi utazási és kijárási korlátozások nincsenek érvényben. A koronavírus tesztek az állami- és a magán egészségügyi intézményekben mindenki számára egyaránt elérhetők ellenszolgáltatás fejében. 

Az ország szárazföldi határátkelői csak korlátozottan vehetők igénybe, ezek nyitvatartására vonatkozó szabályok napi szinten változhatnak. A helyi és távolsági tömegközlekedés, valamint a személygépkocsival történő közlekedés akadálytalan. 

A nemzetközi és belföldi légiforgalom korlátozott kapacitással és járatszámmal, de működik. Az elérhető légijáratok napról napra változnak, így az utazás előtt mindenképp érdeklődjön a légitársaságnál az elérhető opciókról. A belföldi járatok esetén az utasoktól 72 óránál frissebb, negatív koronavírus teszt, vagy érvényes vakcinaigazolás bemutatását követelik meg. 

A külföldön (beleértve Magyarországot is) kiállított angol nyelvű oltási igazolványt - tekintet nélkül az alkalmazott vakcina típusára – elfogadják. 

Az aktuális korlátozások és szabályozás kiszámíthatatlansága és nehéz követhetősége miatt mindenképpen ajánlatos a fent hivatkozott hivatalos oldalakon is tájékoztatást keresni.

Pakisztánban a rendőrség segélyhívó száma: 15, a mentőszolgálaté: 115. Az Egészségügyi Minisztérium ügyfélszolgálata hétfőtől péntekig, 09.00 és 17.00 óra között az alábbi telefonszámokon, illetve email címen érhető el: +92 (51) 925 5090-2, +92 (51) 924 5717, email: Sbrrm6YIy0YDY29udGFjdEBuaHNyYy5nb3YucGs=

* * *

Az afganisztáni események hatására a Pakisztánra nehezedő migrációs nyomás növekedhet, ami a biztonsági helyzet romlásának kockázatát is magában hordozza. Kiemelten igaz ez a két ország határmenti régiójára, ahol már az elmúlt hetekben is a terrorcselekmények számának növekedése volt megfigyelhető. 

Fontos figyelembe venni a közbiztonság hónapok óta tartó folyamatos romlását, mely különösen a nagyvárosok bizonyos kerületeiben (Karachi. Lahore, Islamabad, Rawalpindi) öltött immáron aggasztó méreteket. Erre tekintettel a fokozott körültekintés, a külső kerületek látogatásának mellőzése és helyi idegenvezető igénybevétele mindenképp javasolt.     

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Pakisztán alábbi területei utazás és ott tartózkodás szempontjából az "I. nem javasolt" kategóriába tartoznak (az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek): 

 • Kasmír Pakisztán által ellenőrzött területe (Azad Jammu és Kashmir),
 • Khyber-Pakhtunkhwa tartomány (korábbi Északnyugati Határtartomány, NWFP), és fővárosa Peshawar,
 • Szövetségi Irányítású Törzsi Területek (FATA),
 • Gilgit-Baltisztán (Gilgit-Baltistan),
 • Beludzsisztán (Baluchistan) tartomány és fővárosa Quetta,
 • Dél-Pandzsáb (Punjab tartomány déli része),
 • Karacsi (Karachi) nagyváros külső kerületei.

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Bár a turisták szabadon utazhatnak az országban, fontos tudni, hogy az országban lévő diplomatáknak bizonyos területekre a belépés a pakisztáni Külügyminisztérium előzetes engedélyéhez (NOC = No Objection Certificate) kötött. Ez azt jelenti, hogy itt fokozottan figyelni kell a biztonsági előírásokra:

 • Pandzsáb (Punjab) tartomány alábbi területei: Tehsil Kahuta (District Rawalpindi); Tehsil Fateh Jang; Tehsil Attock; Tehsil Khushab; Tehsil Dera Ghazi Khan; Basal (Attock Road Area); Jauharabad (Muzaffargarh Road Area); a pakisztáni-indiai határ mentén levő 16 km-es (10 mérföld) sáv (kivéve: a Wagah Checkpost-on vagy más, engedélyezett ellenőrzőponton áthaladó, Indiába vezető autóutat).
 • Szind (Sindh) tartomány alábbi területei: a pakisztáni-indiai határ mentén levő 16 km-es sáv (kivéve: az engedélyezett ellenőrzőponton áthaladó, Indiába vezető autóutat).
 • Beludzsisztán (Baluchistan) tartomány alábbi területei: Quetta; Sibi és Kalat Division (kivéve az alábbi területeket: Quetta városa, Quetta – Chaman Road, Quetta – Ziarat Road és Ziarat, Quetta – Zahidan Road, Quetta – Sibi – Jaccobabad – Sukkur Road, Zahidan – Quetta – Lora Lai – Dera Ghazi Khan Road); a pakisztáni-afgán határ mentén levő 6 km-es sáv; District Chagi.
 • Hajber-Pahtunhva (Khyber-Pakhtunkhwa) alábbi területei: a pakisztáni-afgán határ mentén levő 16 km-es sáv (kivéve: Wakhan, Afganisztán, a Chitral körzetével határos terület, ahol ez 18 km).
 • FATA alábbi területei: Kurram Agency; North and South Waziristan Agencies; Malakand Division (Bajaur, Kot és Agra); Dir District (Niagdara és Usheri Darra); Mohmand Agency (kivéve: Warsak Dam és Power House); Khyber Agency (kivéve: Peshawar – Torkham Road); Kohat District és Darra Adam Khel térséghez tartozó törzsi területek (kivéve: Peshawar – Kohat Road; Bannu és D. I. Khan District térséghez tartozó különleges területek.
 • Azad Kashmir alábbi területei: az Ellenőrzési Vonal (Line of Control, LoC) mentén lévő 16 km-es sáv.
 • Gilgit-Baltisztán (Gilgit-Baltistan, korábbi Északi Területek, Northern Areas) alábbi területei: az Ellenőrzési Vonal menti és a pakisztáni-kínai határ menti 16 km-es sáv.

Bár az ország biztonsági helyzete az elmúlt évekhez képest lényegesen javult, saját szervezésű turista célú beutazást nem javaslunk. Tapasztalt, jó referenciával bíró utazási irodák szervezett útjaihoz való csatlakozásánál fontos tudni, hogy az ország infrastruktúrája nincs még kiépítve a turisták tömegének a fogadására: az utak és a szálláshelyek minősége nem megfelelő, a higiénia szinten aluli. Üzleti vagy egyéb hivatalos célú látogatás esetén mindenképp javasoljuk az egyeztetést nagykövetségünkkel a biztonsági kockázatok kiküszöbölése érdekében, valamint a külképviselet tájékoztatását a pakisztáni partnerről és a delegáció részletes programjáról (transzferek, szállásfoglalás, találkozók helyszínei, kulturális- és szabadidős program, stb.).

Iszlámábádban a biztonsági erők fokozott jelenléte tapasztalható, amit demonstrációk esetén tovább erősítenek. Ezen helyzetek, valamint a külvárosi részek elkerülésével, körültekintő és veszélykerülő magatartással a főváros viszonylag biztonságosnak mondható. A helyi taxi igénybevétele nem tanácsos, inkább megbízható utazási iroda által kölcsönzött gépjárművet célszerű igénybe venni sofőrrel együtt, aki ismeri a nyelvet és a környéket. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy még bérelt biztonsági fegyveres kísérettel sem tanácsos az alábbi országrészek és városok látogatása: FATA területek (Federal Administered Tribal Area), Khyber-Pakhtunkhwa Afganisztánnal határos területe, Quetta és Peshawar városok.

Terrorizmus

Pakisztánban az utóbbi hónapokban az iszlám fegyveresek, és szeparatista csoportok által elkövetett terrorcselekmények száma ismét növekvő tendenciát mutat. Különösen érintett ebből a szempontból Baluchistan (területi autonómia mellett, a kínai gazdasági befolyás növekedése ellen) és Khyber-Pakhtunkhwa (tálib aktivitás) tartományok. A támadások legfőbb célpontjai a rendfenntartó erők állománya és a vallási kisebbségek (főként hazara, siíta, hindu, ahmadi, keresztény). Ilyenkor érdemes elkerülni a köztereket, imahelyeket, éttermeket, piacokat, bevásárló központokat, mivel a külföldiek és a nyugati érdekeltségek és személyek Pakisztán egész területén terrorista támadások potenciális célpontjai lehetnek. Továbbá kiemelt célpontnak számítanak a kormányzati épületek, a biztonsági erők gépjármű konvojai, ellenőrző pontjai és tagjai is. Gyakorivá váltak a vallási extrémizmus erőszakos megnyilvánulási formái főleg a muzulmán síiták és szunniták között, de több atrocitás érte a keresztény kisebbséget is. Pakisztán egész területén előfordulhatnak nagy létszámú és veszélyessé váló tüntetések. Célszerű figyelemmel kísérni a helyi média angol nyelvű híreit, és mindenképpen kerülni kell a demonstrációkat.

A vallási és nemzeti ünnepek Pakisztánban minden esetben szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlanak. Mindenképpen kerüljük el a fokozott biztonsági kockázatot jelentő tömegrendezvényeket.

Fontosabb vallási és egyéb ünnepek 2021-ben:

 • Február 05. Kasmír Nap
 • Március 23. Pakisztán Nap
 • Május 1. Munka Ünnepe
 • Május 15-16.* Eid-ul-Fitar (Ramadánt lezáró ünnep)
 • Július 21-23. * Eid-ul-Azha (áldozati ünnep)
 • Augusztus 14. Függetlenség napja
 • Augusztus 18-19.* Ashura 
 • Október 19.* Eid Milad un-Nabi (Mohamed próféta születése)
 • December 25. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah születésének évfordulója

A *-gal jelölt vallási ünnepek időpontja még változhat.

Felhívjuk a Pakisztánba utazók figyelmét, hogy az istenkáromlási törvény megsértése (blaszfémia: a próféta nyilvános megsértése, vagy a Korán megrongálása) rendkívül súlyos bűncselekménynek minősül, mely halálbüntetés kiszabásához vezethet. Az esetek többsége vádemelés, vagy bármilyen hatósági intézkedés nélküli önkényeskedést eredményezhet. A blaszfémia rendkívüli indulatokat képes kiváltani, az elkövetéssel megvádolt személy könnyen válhat csoportos lincselés áldozatává. 

Bűnözés

A főváros eddig biztonságosnak ítélt szektoraiban (F-6, F-7, F-8, E-7, kormányzati negyed) a közbiztonság tekintetében romló, negatív tendencia érvényesül. Iszlámábád más kerületeiben (G és I szektorok, E11, továbbá a fővárossal egybeépült Rawalpindi lokációjában) – különösen az életszínvonal látványos romlása miatt – a vagyon elleni (sokszor erőszakos) bűncselekmények száma még jelentősebb emelkedést mutat. Különösen jellemző az utóbbi időben az útonállás-szerűen elkövetett fegyveres rablások megjelenése (főként pénzkiadó automaták, bankok és üzletek közelében), melyek sokszor sérüléssel, halállal végződnek, de a közelmúltban a terrortámadások lehetőségének kockázata is nőtt. A főváros egyik természeti látványosságának számító Margalla-hegy turista ösvényein fokozódott a férfi kísérő nélküli nők elleni szexuális célzatú támadások veszélye. A nagyobb városokban figyelni kell az utcai lopásokra, alkalmi tolvajokra. Beludzsisztán, Szind, Khyber-Pakhtunkhwa és a FATA jelentős részén a központi hatalom nem tud érvényt szerezni a jog és törvény előírásainak. A széles skálán mozgó bűnözés leggyakrabban előforduló esetei a vallási és törzsi alapú támadások, célzott gyilkosságok, fegyveres rablás, emberrablás, közterületeken (piacok, irodák, tömegközlekedési eszközök stb.) elkövetett gyilkosság, öngyilkos merényletek és bombatámadás.  

Pakisztánban található a világ harmadik legnagyobb hacker közössége, ezért az innen indított internetes vásárlásokat korábban az európai bankok „gyanús tranzakciónak” minősítették és megtagadták. Ez az utóbbi években javult, így a kártya biztonságos használatára egyre több helyen van lehetőség (éttermek, szálláshelyek, kiskereskedelmi egységek). 

Természeti katasztrófák

Elsősorban földrengéssel kell számolni, különösen az ország északi részén és az afgán határ mentén. Az északi, hegyvidéki területeken gyakoriak a lavinák, sziklaomlások, földcsuszamlások. A nyári időszakban kialakuló nagy erejű ciklonok elsősorban az ország déli, tengerparti övezeteiben és nagyvárosaiban okozhatnak jelentős áradást és pusztítást. Különösen a zsúfolt pakisztáni nagyvárosokban gyakoriak a sok halálos áldozattal járó tűzesetek főleg a gázcsövek és konvektorok szerelési-karbantartási hiányosságai miatt.

A monszun időszakban számolni lehet pusztító árvizekkel, földcsuszamlásokkal is. Télen az ország északi részén állandó a lavinaveszély. Ebben az időszakban az északi hegyek hágóit lezárják, túlnyomó részük járhatatlan.

Pakisztáni állami, önkormányzati hatóságok és intézmények viszonya magyar állampolgárokhoz

A pakisztáni hatóságok a velük kapcsolatba kerülő külföldi állampolgárokkal általában udvariasak. A kiterjedt bürokrácia és korrupció miatt azonban mindenféle ügyintézés lassú és körülményes. Felhívjuk a figyelmet, hogy az itt elkövetett bűncselekmények (főleg kábítószer-csempészet) következményei a helyi embertelen börtönviszonyok miatt súlyosak lehetnek. A rendőri – ügyészi – bírói leterheltség miatt hosszú ideig tart a vizsgálat, és a magas korrupciós ráta miatt még az egyszerű megítélésű ügyekben sem lehet biztos senki annak kimenetelében. Számolni kell azzal, hogy a bebörtönzöttekről a magyar hatóságok csak hosszú idő múlva szereznek tudomást.

A férfi kísérő nélkül utazó nők számára javasolt a nagyfokú körültekintés, öltözködésük lehetőleg igazodjon a helyi normákhoz, kerüljék a kihívó ruhadarabok viseletét, különösen a fővároson kívül.

Amennyiben a vízummal érkező magyar állampolgár vízuma lejár, úgy azt a pakisztáni Külügyminisztérium díj ellenében meghosszabbítja, melyet kiutazáskor is meg lehet fizetni. Ezzel kapcsolatos további információ az alábbi honlapon látható: https://www.interior.gov.pk/index.php/about-moi/policies-moi/181  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a vízumkérelem benyújtásakor 6 hónapig, az országba történő belépéstől számítva még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön a budapesti pakisztáni nagykövetség konzuli részlegén http://mofa.gov.pk/hungary.  

Vízum:

Magyar állampolgárok kizárólag a Pakisztáni Iszlám Köztársaság budapesti Nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be az országba.

Az érvényes vízumon kívül az országba történő belépéshez rendelkezniük kell a kitöltött belépési adatlappal (a formanyomtatvány elérhető a határon, illetve jellemzően azt már a repülőút alatt a légitársaság kiosztja és ott érdemes kitölteni, így lerövidítve az egyébként is hosszadalmas beléptetést az úti okmányok ellenőrzésekor), retúr repülőjeggyel, pénzügyi fedezettel valamint biztosítással. A vízumkérelemhez benyújtandó dokumentumok listájához kérjük, keresse fel a budapesti pakisztáni nagykövetség honlapját: http://mofa.gov.pk/hungary  

Egyéb utazási információk:

Pakisztán területét kizárólag érvényes útlevéllel lehet elhagyni.  Tekintettel arra, hogy az elmúlt években az ország a polio vírus exportálójává vált a térségben, az országból kiutazók esetében a hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiutazni szándékozó személy rendelkezik a vírus elleni védőoltással. Az oltásnak 4 héttel az utazást megelőzően, illetve egy éven belül kell érvényesnek lennie. Javasoljuk továbbá, hogy a tervezett beutazás előtt a helyi higiéniai viszonyokra tekintettel, a 2 hetet meghaladó tartózkodás esetén tífusz, Hepatitis A/B/C, valamint a háziorvos ajánlására egyéb védőoltásokat az országba történő belépés előtt 1 hónappal szerezzék be.

Házikedvencek beutazása: 

Javasoljuk, hogy forduljon állatorvosához, vegye fel a kapcsolatot a budapesti pakisztáni nagykövetség konzuli részlegének munkatársaival.
Telefon: 06-1-355-8017.

További tájékoztatást az alábbi oldalakon talál:

Vám:

Pakisztán területére tilos az alkoholos italok és a disznóhús behozatala, állampolgárságtól és vallási hovatartozástól függetlenül. A vámhatóság ilyen irányú ellenőrzéseket rendszeresen foganatosít a beutazókkal szemben. 

Kiutazásnál a vámhatóság különös figyelmet fordít a műkincsek (szobrok, díszek) országból történő kivitelének megakadályozására. Ebből a célból a csomagok átvilágítására és alaposabb átvizsgálására lehet számítani. Annak eldöntése, hogy az adott tárgy a kiviteli tilalommal érintett kategóriába tartozik-e, a vámtiszt feladata, melyet általában szemrevételezéssel teljesít, ami sok esetben bizonytalanságot, kiszámíthatatlan eljárást eredményez. Ezek alapján javasolt az antikvitásokban kapható tárgyak megvásárlásának mellőzése.     

További információért kérjük keresse fel az Iszlámábádi Nemzetközi Repülőtér honlapját:
www.islamabadairport.com.pk/Procedures/Pro-CustomRules.aspx

Vámszabályok: www.fbr.gov.pk 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról 

Pénznem:

Az országban használt törvényes fizető eszköz: pakisztáni rúpia, PKR

Ivóvíz, étkezés, alkoholfogyasztás:

Semmilyen körülmények között (még szállodában sem) tanácsos a csapvíz fogyasztása, csak a palackozott víz biztonságos. A pakisztáni ételek nagyon ízletesek, minden ételük csípős, sok zöld chilit és koriandert használnak. Rengeteg az étterem, az utcai sütöde. Étteremben való étkezés előtt tanácsos tájékozódni az étterem színvonaláról, higiéniai gyakorlatáról. Nem tanácsos mosatlan és nyers zöldséget, illetve olyan gyümölcsöt enni, melynek héját nem lehet eltávolítani (pld. saláta, eper). A nyári időszakban az ország belsejében lévő városokban, így a fővárosban is a tengeri halak fogyasztása csak azokban az éttermekben javasolt, melyekben folyamatos az áramellátás (rendelkeznek generátorral).

A nem muszlim vallású személyek számára a szeszesital néhány luxus kategóriás szállodában elérhető. A nyilvános helyen történő alkoholfogyasztástól minden körülmények között tartózkodni kell. A vallási RAMADAN hónap alatt tilos az utcán az étel és italfogyasztása, illetve a dohányzás.

Öltözködési szokások:

A pakisztáni férfiak és nők „salwar kameez”-t hordanak (a salwar egy lenge, pizsamaszerű nadrág, amely a lábszárán bő és az alja felé vékonyodik, a kameez egy hosszú ing vagy tunika). Az utcán többnyire csak férfiak közlekednek gyalogosan. A nők többsége fejkendőt visel, de ez nem kötelező viselet. A külföldi nőknek sem kötelező a fejkendő, de vállra terítve hasznos ruhadarab lehet. Még a fővárosban is ajánlott a szolid, nem feltűnést keltő ruházat viselete (rövidnadrág és ujjatlan póló viselése nem javasolt).

Közlekedés:

A közúti közlekedés baloldali (jobbkormányos). A gépkocsik és buszok jó része un „CNG” hajtógáz tartállyal van felszerelve, amely egyrészt tűzveszélyes másrészt gyakran van hiány belőle a töltőállomásokon.

A közúti közlekedés a többnyire zsúfolt és rossz minőségű utak – kivétel az Iszlámábád-Lahore autópálya –, és a helyi agresszív vezetési stílus miatt veszélyes. Rendszeresek a halálos, illetve a súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek.

A vasúti közlekedés biztonságosnak mondható, azonban egyes pályák elhanyagoltsága, irányítási hibák miatt előfordulhatnak tömeges vasúti belesetek. A lopások, rablások és egyéb erőszakos bűncselekmények magas száma miatt nem célszerű nagyobb távolságokon egyedül utazni. A menetrendet a vonatok nem tartják be, az utas tájékoztatás rendszere nagyon rosszul működik.

A légi közlekedés közepesen biztonságos. A belföldi légi járatok közlekedése - különösen az északi desztinációk vonatkozásában - az időjárástól nagyban függ, ezt az utazás szervezésénél mindenképpen érdemes számításba venni. Belföldi járatoknál gyakoriak a késések és járattörlések a gépek alacsony színvonalú karbantartása, illetve a nem elégséges utas szám miatt. A nagyobb nemzetközi légitársaságok biztonságosak, azok használata javasolt.

Időjárás:

Négy évszak különíthető el: (1.) hűvös, száraz tél (decembertől februárig) (2) Forró, száraz tavasz (márciustól májusig) (3.) Nyári évszak, sok csapadékkal és magas páratartalommal, a délnyugati monszun időszaka (júniustól szeptemberig) (4.) A monszun elvonulása (október és november között). A tavaszi évszak során jellemző az erős nappali felmelegedés, a hőmérséklet helyenként és időnként a 45-50° fokot is meghaladja.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Pakisztán az elmúlt években azon három ország egyike lett, amelyik nem csak veszélyeztetett a polio fertőzéseket illetően, de a vírus exportálójává is vált. Az országból kiutazóknak igazolniuk kell, hogy a vírus ellen érvényes védőoltással rendelkeznek. A védőoltásnak 4 héttel az utazást megelőzően, illetve egy éven belül kell érvényesnek lennie. Az oltási könyvet a határon bármikor kérhetik, és annak hiányában megtagadhatják az ország elhagyását. Azok, akik 4 hétnél rövidebb ideig tartózkodnak Pakisztánban, a határon (reptereken) kapják meg a kiutazáskor, csepp formájában (OPV). A fertőzések magas száma miatt az oltást évenként meg kell ismételni. A hatóságok csak az egy éven belüli oltást fogadják el azoknál, akik egy hónapon túl tartózkodnak az országban. Magyarországon kombinált oltással (IPV) válik mindenki immunissá, mely 10 éves védettséget nyújt. Azt tanácsoljuk az utazóknak, hogy a kellemetlenségek elkerülése végett kérjenek friss igazolást házi orvosuktól a már meglévő oltásukról.

Felhívjuk továbbá a figyelmet más vírusos fertőzések előfordulására is (pl. tífusz, hepatitisz B és C, malária, dengue-láz, sárgaláz). Jellemzőek a rendkívül rossz higiéniás viszonyok, a szennyezett ivóvíz miatti emésztőrendszeri megbetegedések

Védőoltásokkal összefüggésben javasoljuk, hogy tájékozódjon az Országos Epidemiológiai Központnál (OEK) (www.oek.hu).