Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Islamabadban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2020. 10. 06.
Pakisztáni Légügyi Hatóság május 30. napjától újból megnyitotta a légterét a nemzetközi légiforgalom számára bizonyos korlátozásokkal. A döntés értelmében a külföldi légitársaságok használhatják a pakisztáni reptereket Turbat és Gwadar kivételével. Az elérhető nemzetközi légijáratok napról napra változnak (jelenleg a Qatar Airways, az Emirates, a Turkish és az Etihad légitársaságok üzemelnek csökkentett kapacitással), így az utazás előtt mindenképp érdeklődjön a légitársaságnál az elérhető opciókról. A belföldi légiforgalom jelentősen csökkentett járatszámmal és a legnagyobb repterekre korlátozva (Karachi, Lahore, Peshawar, Quetta és Islamabad) üzemel. 

Az október 05. napjával hatályba lépett új szabályozás alapján a Pakisztánba érkezőket – a kiindulási ország alapján – „A” és „B” kategóriába sorolják. Az „A” kategóriából érkező, és a reptéri kontrollvizsgálat során tüneteket nem produkáló utasoktól  nem kérnek negatív koronavírus tesztet és őket karanténkötelezettség nem terheli. Azonban a repülőtéri ellenőrzéskor jelentkező koronavírusos tünetek esetén az érintett személynek tesztet kell végeztetnie és ennek eredményét az érkezést követő 48 órán belül a kijelölt hatóságnak szükséges átadni. Ennek elkészültéig, illetve pozitív eredmény esetén a gyógyulásig a betegnek izolált helyen kell tartózkodnia, ám ennek helyszínét magának választja meg (itteni lakhely, szálláshely), a hatóság erre létesítményt nem biztosít. Amennyiben a tünetek ellenére a teszt negatív eredménnyel zárul, úgy semmiféle karanténkötelezettség nem terheli az utast. A „B” kategóriás országok esetén mindenkitől megkövetelik a 96 óránál nem régebbi negatív koronavírus tesztet. Magyarország jelenleg a „B” kategóriás, azaz a negatív vírusteszt bemutatására kötelezett országok közé tartozik.        

Függetlenül a származási ország besorolásától, a Pakisztánba érkezőktől megkövetelik egy nyomkövetésre alkalmas telefonos applikáció letöltését, melynek segítségével a hatóságok a karanténszabályok és korlátozások betartását ellenőrzik. A program letöltése a 12 éven aluliak, a fogyatékkal élők és a magas szintű állami delegációk tagjai számára nem szükséges. 

A fenti előírások betartása a diplomata útlevéllel rendelkezők számára is kötelező.  

Az ország elhagyására vonatkozóan a légitársaságok saját, speciális feltételeket szabnak (több társaság előírja negatív PCR teszt bemutatását), így ezzel kapcsolatban kérjük, az illetékes légitársaságnál érdeklődjenek.

Az igazolt koronavírus fertőzöttek száma Pakisztánban meghaladta a 315.000 főt, a napi fertőzöttek száma – a korábbi csökkenés után - ismét növekvő tendenciát mutat. Fontos megjegyezni, hogy a fertőzöttséggel kapcsolatban közzétett adatok nem tükrözik a valós helyzetet, a látencia nagyon magas lehet. Megalapozott szakmai vélemények alapján a második hullám megjelenése a közeljövőben valószínűsíthető. 

A nagy népsűrűség, a túlzsúfolt közösségi terek, a higiéniai viszonyok, a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályok és ajánlások be nem tartása, valamint a rendkívül korlátozott egészségügyi források mind táptalaját adják a vírus terjedésének. Habár a korábban bevezetett korlátozások a közelmúltban fokozatosan feloldásra kerültek, ám számítani lehet azok ismételt életbe léptetésére az esetszámok újbóli növekedése miatt. A még érvényben lévő korlátozások tartományonként, illetve akár településenként is változhatnak. A maszkviselés a közterületeken mindenki számára kötelező.

A vírusfertőzöttek kiszűrése mára már lényegesen hatékonyabbá vált, mint a betegség megjelenésének kezdeti szakaszában, így a tesztek az állami- és a magán egészségügyi intézményekben mindenki számára egyaránt elérhetők ellenszolgáltatás fejében. Az egészségügyi kapacitások – azt ezt cáfoló hivatalos álláspont ellenére - ugyanakkor korlátozottak, ami a további intenzív fertőzésszám emelkedés esetén komoly ellátásbeli problémákat okozhat.

Az ország Iránnal és Afganisztánnal közös, korábban lezárt szárazföldi határszakaszát részlegesen megnyitották, ám azok igénybevétele csak igen korlátozottan, főként helyi állampolgárok, valamint a teherforgalom számára lehetséges. Szintén lezárták az egyetlen szárazföldi határátkelőhelyet, a Wagah határt Pakisztán és India között, mely jelenleg csak az Afganisztánba irányuló tranzit teherforgalom számára vehető igénybe. 

A kínai-pakisztáni határon lévő Khunjerab átkelőhely április óta ismét üzemel. Bár az országban a korábban felfüggesztett helyi és távolsági tömegközlekedést (vonat, autóbusz) részben már helyreállították, ám ez a járványügyi helyzet alakulásának függvényében bármikor újból korlátozások alá eshet.

A személygépkocsival történő közlekedés jelenleg akadálytalan.

Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel frissített utazási tanácsainkat, tervezett beutazásaikat – még a légiforgalmi korlátozások esetleges feloldása esetén is – halasszák el. Amennyiben erre nincs lehetőség, mindenképpen regisztráljanak konzuli védelemre az alábbi linken:  https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/#!/login

Tájékoztatjuk állampolgárainkat továbbá arról is, hogy amennyiben Afganisztánból szárazföldi úton szeretnének Pakisztánba utazni, úgy ezt a két hivatalos határátkelőnél, Torkham, vagy Chaman városánál tegyék meg, ugyanis csak itt kaphatnak hivatalos belépési pecsétet, ami a jogszerű tartózkodáshoz elengedhetetlen. Amennyiben mégis más átkelőhelyet vesznek igénybe, úgy haladéktalanul keressék fel a legközelebbi FIA (Federal Investigation Agency) kirendeltséget, ahol a pecsét pótlólagos beszerzésére lehetőség van. Ennek hiányában az országba belépő külföldi állampolgár illegális határátlépés bűncselekményét valósítja meg, melyet szabadságvesztéssel szankciónál a törvény. 

* * *

Tájékoztatjuk állampolgárainkat, hogy az indiai kormány Kashmir-politikája miatt Pakisztán és India között a feszültség az elmúlt időszakban tovább fokozódott, ami országszerte tüntetéseket generált. Ezek a - sok esetben előre be nem jelentett - demonstrációk az elkövetkező hónapokban is jellemzőek lesznek, melyet az utazás tervezésénél figyelembe kell venni. A konfliktusból fakadóan Pakisztán és India között napi szinten történnek határmenti fegyveres atrocitások, átlövések, számos civil és katonai áldozatot eredményezve. Ezen esetek az általánosan tapasztalható India-ellenes közhangulatot még hangsúlyosabbá teszik. Tekintettel a térség fokozott biztonsági kockázataira, a Kasmíri határvonal környékére (Line of Control) az utazást semmiképpen sem tanácsoljuk.       

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Pakisztán alábbi területei utazás és ott tartózkodás szempontjából az "I. nem javasolt" kategóriába tartoznak (az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek): 

 • Kasmír Pakisztán által ellenőrzött területe (Azad Jammu és Kashmir),
 • Khyber-Pakhtunkhwa tartomány (korábbi Északnyugati Határtartomány, NWFP), és fővárosa Peshawar,
 • Szövetségi Irányítású Törzsi Területek (FATA),
 • Gilgit-Baltisztán (Gilgit-Baltistan),
 • Beludzsisztán (Baluchistan) tartomány és fővárosa Quetta,
 • Dél-Pandzsáb (Punjab tartomány déli része),
 • Karacsi (Karachi) nagyváros külső kerületei.

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Bár a turisták szabadon utazhatnak az országban, fontos tudni, hogy az országban lévő diplomatáknak bizonyos területekre a belépés a pakisztáni Külügyminisztérium előzetes engedélyéhez (NOC = No Objection Certificate) kötött. Ez azt jelenti, hogy itt fokozottan figyelni kell a biztonsági előírásokra:

 • Pandzsáb (Punjab) tartomány alábbi területei: Tehsil Kahuta (District Rawalpindi); Tehsil Fateh Jang; Tehsil Attock; Tehsil Khushab; Tehsil Dera Ghazi Khan; Basal (Attock Road Area); Jauharabad (Muzaffargarh Road Area); a pakisztáni-indiai határ mentén levő 16 km-es (10 mérföld) sáv (kivéve: a Wagah Checkpost-on vagy más, engedélyezett ellenőrzőponton áthaladó, Indiába vezető autóutat).
 • Szind (Sindh) tartomány alábbi területei: a pakisztáni-indiai határ mentén levő 16 km-es sáv (kivéve: az engedélyezett ellenőrzőponton áthaladó, Indiába vezető autóutat).
 • Beludzsisztán (Baluchistan) tartomány alábbi területei: Quetta; Sibi és Kalat Division (kivéve az alábbi területeket: Quetta városa, Quetta – Chaman Road, Quetta – Ziarat Road és Ziarat, Quetta – Zahidan Road, Quetta – Sibi – Jaccobabad – Sukkur Road, Zahidan – Quetta – Lora Lai – Dera Ghazi Khan Road); a pakisztáni-afgán határ mentén levő 6 km-es sáv; District Chagi.
 • Hajber-Pahtunhva (Khyber-Pakhtunkhwa) alábbi területei: a pakisztáni-afgán határ mentén levő 16 km-es sáv (kivéve: Wakhan, Afganisztán, a Chitral körzetével határos terület, ahol ez 18 km).
 • FATA alábbi területei: Kurram Agency; North and South Waziristan Agencies; Malakand Division (Bajaur, Kot és Agra); Dir District (Niagdara és Usheri Darra); Mohmand Agency (kivéve: Warsak Dam és Power House); Khyber Agency (kivéve: Peshawar – Torkham Road); Kohat District és Darra Adam Khel térséghez tartozó törzsi területek (kivéve: Peshawar – Kohat Road; Bannu és D. I. Khan District térséghez tartozó különleges területek.
 • Azad Kashmir alábbi területei: az Ellenőrzési Vonal (Line of Control, LoC) mentén lévő 16 km-es sáv.
 • Gilgit-Baltisztán (Gilgit-Baltistan, korábbi Északi Területek, Northern Areas) alábbi területei: az Ellenőrzési Vonal menti és a pakisztáni-kínai határ menti 16 km-es sáv.

Bár az ország biztonsági helyzete az elmúlt évekhez képest lényegesen javult, saját szervezésű turista célú beutazást nem javaslunk. Tapasztalt, jó referenciával bíró utazási irodák szervezett útjaihoz való csatlakozásánál fontos tudni, hogy az ország infrastruktúrája nincs még kiépítve a turisták tömegének a fogadására: az utak és a szálláshelyek minősége nem megfelelő, a higiénia szinten aluli. Üzleti vagy egyéb hivatalos célú látogatás esetén mindenképp javasoljuk az egyeztetést nagykövetségünkkel a biztonsági kockázatok kiküszöbölése érdekében, valamint a külképviselet tájékoztatását a pakisztáni partnerről és a delegáció részletes programjáról (transzferek, szállásfoglalás, találkozók helyszínei, kulturális- és szabadidős program, stb.).

Iszlámábádban a biztonsági erők fokozott jelenléte tapasztalható, amit demonstrációk esetén tovább erősítenek. Ezen helyzetek, valamint a külvárosi részek elkerülésével, körültekintő és veszélykerülő magatartással a főváros viszonylag biztonságosnak mondható. A helyi taxi igénybevétele nem tanácsos, inkább megbízható utazási iroda által kölcsönzött gépjárművet célszerű igénybe venni sofőrrel együtt, aki ismeri a nyelvet és a környéket. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy még bérelt biztonsági fegyveres kísérettel sem tanácsos az alábbi országrészek és városok látogatása: FATA területek (Federal Administered Tribal Area), Khyber-Pakhtunkhwa Afganisztánnal határos területe, Quetta és Peshawar városok.

Terrorizmus

Pakisztánban az utóbbi hónapokban az iszlám fegyveresek, és szeparatista csoportok által elkövetett terrorcselekmények száma ismét növekvő tendenciát mutat. Különösen érintett ebből a szempontból Baluchistan (területi autonómia mellett, a kínai gazdasági befolyás növekedése ellen) és Khyber-Pakhtunkhwa (tálib aktivitás) tartományok. A támadások legfőbb célpontjai a rendfenntartó erők állománya és a vallási kisebbségek (főként hazara, siíta, hindu, ahmadi, keresztény). Ilyenkor érdemes elkerülni a köztereket, imahelyeket, éttermeket, piacokat, bevásárló központokat, mivel a külföldiek és a nyugati érdekeltségek és személyek Pakisztán egész területén terrorista támadások potenciális célpontjai lehetnek. Továbbá kiemelt célpontnak számítanak a kormányzati épületek, a biztonsági erők gépjármű konvojai, ellenőrző pontjai és tagjai is. Gyakorivá váltak a vallási extrémizmus erőszakos megnyilvánulási formái főleg a muzulmán síiták és szunniták között, de több atrocitás érte a keresztény kisebbséget is. Pakisztán egész területén előfordulhatnak nagy létszámú és veszélyessé váló tüntetések. Célszerű figyelemmel kísérni a helyi média angol nyelvű híreit, és mindenképpen kerülni kell a demonstrációkat.

A vallási és nemzeti ünnepek Pakisztánban minden esetben szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlanak. Mindenképpen kerüljük el a fokozott biztonsági kockázatot jelentő tömegrendezvényeket.

Fontosabb vallási és egyéb ünnepek 2020-ban:

Február 05. Kasmír Nap
Március 23. Pakisztán Nap
Május 1. Munka Ünnepe
Május 24-26. Eid-ul-Fitar (Ramadánt lezáró ünnep)
Július 31.- augusztus 01. Eid-ul-Azha (áldozati ünnep)
Augusztus 14. Függetlenség napja
Augusztus 29-30. Ashura 
Október 29.* Eid Milad un-Nabi (Mohamed próféta születése)
December 25. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah születésének évfordulója

A *-gal jelölt vallási ünnepek időpontja még változhat.

Felhívjuk a Pakisztánba utazók figyelmét, hogy az istenkáromlási törvény megsértése (Blashpemy: a próféta nyilvános megsértése, vagy a Korán megrongálása) rendkívül súlyos bűncselekménynek minősül, mely halálbüntetés kiszabásához vezethet. Az esetek többsége vádemelés, vagy bármilyen hatósági intézkedés nélküli önkényeskedést eredményezhet. A blaszfémia rendkívüli indulatokat képes kiváltani, az elkövetéssel megvádolt személy könnyen válhat csoportos lincselés áldozatává. 

Bűnözés

A főváros biztonságosnak ítélt szektoraiban (F-6, F-7, F-8, E-7, kormányzati negyed) nem számottevő a köztörvényes bűnözés, ám Iszlámábád más kerületeiben – különösen az életszínvonal látványos romlása miatt – a vagyon elleni (sokszor erőszakos) bűncselekmények száma emelkedést mutat. Különösen jellemző az utóbbi időben az útonállás-szerűen elkövetett fegyveres rablások megjelenése, melyek sokszor sérüléssel, halállal végződnek. A nagyobb városokban figyelni kell az utcai lopásokra, alkalmi tolvajokra. Beludzsisztán, Szind, Khyber-Pakhtunkhwa és a FATA jelentős részén a központi hatalom nem tud érvényt szerezni a jog és törvény előírásainak. A széles skálán mozgó bűnözés leggyakrabban előforduló esetei a vallási és törzsi alapú támadások, célzott gyilkosságok, fegyveres rablás, emberrablás, közterületeken (piacok, irodák, tömegközlekedési eszközök stb.) elkövetett gyilkosság, öngyilkos merényletek és bombatámadás. 

Pakisztánban található a világ harmadik legnagyobb hacker közössége, ezért az innen indított internetes vásárlásokat korábban az európai bankok „gyanús tranzakciónak” minősítették és megtagadták. Ez az utóbbi években javult, így a kártya biztonságos használatára egyre több helyen van lehetőség (éttermek, szálláshelyek, kiskereskedelmi egységek). 

Természeti katasztrófák

Elsősorban földrengéssel kell számolni, különösen az ország északi részén és az afgán határ mentén. Az északi, hegyvidéki területeken gyakoriak a lavinák, sziklaomlások, földcsuszamlások. A nyári időszakban kialakuló nagy erejű ciklonok elsősorban az ország déli, tengerparti övezeteiben és nagyvárosaiban okozhatnak jelentős áradást és pusztítást. Különösen a zsúfolt pakisztáni nagyvárosokban gyakoriak a sok halálos áldozattal járó tűzesetek főleg a gázcsövek és konvektorok szerelési-karbantartási hiányosságai miatt.

A monszun időszakban számolni lehet pusztító árvizekkel, földcsuszamlásokkal is. Télen az ország északi részén állandó a lavinaveszély. Ebben az időszakban az északi hegyek hágóit lezárják, túlnyomó részük járhatatlan.

Pakisztáni állami, önkormányzati hatóságok és intézmények viszonya magyar állampolgárokhoz

A pakisztáni hatóságok a velük kapcsolatba kerülő külföldi állampolgárokkal általában udvariasak. A kiterjedt bürokrácia és korrupció miatt azonban mindenféle ügyintézés lassú és körülményes. Felhívjuk a figyelmet, hogy az itt elkövetett bűncselekmények (főleg kábítószer-csempészet) következményei a helyi embertelen börtönviszonyok miatt súlyosak lehetnek. A rendőri – ügyészi – bírói leterheltség miatt hosszú ideig tart a vizsgálat, és a magas korrupciós ráta miatt még az egyszerű megítélésű ügyekben sem lehet biztos senki annak kimenetelében. Számolni kell azzal, hogy a bebörtönzöttekről a magyar hatóságok csak hosszú idő múlva szereznek tudomást.

A férfi kísérő nélkül utazó nők számára javasolt a nagyfokú körültekintés, öltözködésük lehetőleg igazodjon a helyi normákhoz, kerüljék a kihívó ruhadarabok viseletét, különösen a fővároson kívül.

Amennyiben a vízummal érkező magyar állampolgár vízuma lejár, úgy azt a pakisztáni Külügyminisztérium díj ellenében meghosszabbítja, melyet kiutazáskor is meg lehet fizetni. Ezzel kapcsolatos további információ az alábbi honlapon látható: https://www.interior.gov.pk/index.php/about-moi/policies-moi/181  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a vízumkérelem benyújtásakor 6 hónapig, az országba történő belépéstől számítva még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön a budapesti pakisztáni nagykövetség konzuli részlegén http://mofa.gov.pk/hungary.  

Vízum:

Magyar állampolgárok kizárólag a Pakisztáni Iszlám Köztársaság budapesti Nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be az országba.

Az érvényes vízumon kívül az országba történő belépéshez rendelkezniük kell a kitöltött belépési adatlappal (a formanyomtatvány elérhető a határon, illetve jellemzően azt már a repülőút alatt a légitársaság kiosztja és ott érdemes kitölteni, így lerövidítve az egyébként is hosszadalmas beléptetést az úti okmányok ellenőrzésekor), retúr repülőjeggyel, pénzügyi fedezettel valamint biztosítással. A vízumkérelemhez benyújtandó dokumentumok listájához kérjük, keresse fel a budapesti pakisztáni nagykövetség honlapját: http://mofa.gov.pk/hungary  

Egyéb utazási információk:

Pakisztán területét kizárólag érvényes útlevéllel lehet elhagyni.  Tekintettel arra, hogy az elmúlt években az ország a polio vírus exportálójává vált a térségben, az országból kiutazók esetében a hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiutazni szándékozó személy rendelkezik a vírus elleni védőoltással. Az oltásnak 4 héttel az utazást megelőzően, illetve egy éven belül kell érvényesnek lennie. Javasoljuk továbbá, hogy a tervezett beutazás előtt a helyi higiéniai viszonyokra tekintettel, a 2 hetet meghaladó tartózkodás esetén tífusz, Hepatitis A/B/C, valamint a háziorvos ajánlására egyéb védőoltásokat az országba történő belépés előtt 1 hónappal szerezzék be.

Házikedvencek beutazása: 

Javasoljuk, hogy forduljon állatorvosához, vegye fel a kapcsolatot a budapesti pakisztáni nagykövetség konzuli részlegének munkatársaival.
Telefon: 06-1-355-8017.

További tájékoztatást az alábbi oldalakon talál:

Vám:

Pakisztán területére tilos az alkoholos italok és a disznóhús behozatala, állampolgárságtól és vallási hovatartozástól függetlenül. A vámhatóság ilyen irányú ellenőrzéseket rendszeresen foganatosít a beutazókkal szemben. 

Kiutazásnál a vámhatóság különös figyelmet fordít a műkincsek (szobrok, díszek) országból történő kivitelének megakadályozására. Ebből a célból a csomagok átvilágítására és alaposabb átvizsgálására lehet számítani. Annak eldöntése, hogy az adott tárgy a kiviteli tilalommal érintett kategóriába tartozik-e, a vámtiszt feladata, melyet általában szemrevételezéssel teljesít, ami sok esetben bizonytalanságot, kiszámíthatatlan eljárást eredményez. Ezek alapján javasolt az antikvitásokban kapható tárgyak megvásárlásának mellőzése.     

További információért kérjük keresse fel az Iszlámábádi Nemzetközi Repülőtér honlapját:
www.islamabadairport.com.pk/Procedures/Pro-CustomRules.aspx

Vámszabályok: www.fbr.gov.pk 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról 

Pénznem:

Az országban használt törvényes fizető eszköz: pakisztáni rúpia, PKR

Ivóvíz, étkezés, alkoholfogyasztás:

Semmilyen körülmények között (még szállodában sem) tanácsos a csapvíz fogyasztása, csak a palackozott víz biztonságos. A pakisztáni ételek nagyon ízletesek, minden ételük csípős, sok zöld chilit és koriandert használnak. Rengeteg az étterem, az utcai sütöde. Étteremben való étkezés előtt tanácsos tájékozódni az étterem színvonaláról, higiéniai gyakorlatáról. Nem tanácsos mosatlan és nyers zöldséget, illetve olyan gyümölcsöt enni, melynek héját nem lehet eltávolítani (pld. saláta, eper). A nyári időszakban az ország belsejében lévő városokban, így a fővárosban is a tengeri halak fogyasztása csak azokban az éttermekben javasolt, melyekben folyamatos az áramellátás (rendelkeznek generátorral).

A nem muszlim vallású személyek számára a szeszesital néhány luxus kategóriás szállodában elérhető. A nyilvános helyen történő alkoholfogyasztástól minden körülmények között tartózkodni kell. A vallási RAMADAN hónap alatt tilos az utcán az étel és italfogyasztása, illetve a dohányzás.

Öltözködési szokások:

A pakisztáni férfiak és nők „salwar kameez”-t hordanak (a salwar egy lenge, pizsamaszerű nadrág, amely a lábszárán bő és az alja felé vékonyodik, a kameez egy hosszú ing vagy tunika). Az utcán többnyire csak férfiak közlekednek gyalogosan. A nők többsége fejkendőt visel, de ez nem kötelező viselet. A külföldi nőknek sem kötelező a fejkendő, de vállra terítve hasznos ruhadarab lehet. Még a fővárosban is ajánlott a szolid, nem feltűnést keltő ruházat viselete (rövidnadrág és ujjatlan póló viselése nem javasolt).

Közlekedés:

A közúti közlekedés baloldali (jobbkormányos). A gépkocsik és buszok jó része un „CNG” hajtógáz tartállyal van felszerelve, amely egyrészt tűzveszélyes másrészt gyakran van hiány belőle a töltőállomásokon.

A közúti közlekedés a többnyire zsúfolt és rossz minőségű utak – kivétel az Iszlámábád-Lahore autópálya –, és a helyi agresszív vezetési stílus miatt veszélyes. Rendszeresek a halálos, illetve a súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek.

A vasúti közlekedés biztonságosnak mondható, azonban egyes pályák elhanyagoltsága, irányítási hibák miatt előfordulhatnak tömeges vasúti belesetek. A lopások, rablások és egyéb erőszakos bűncselekmények magas száma miatt nem célszerű nagyobb távolságokon egyedül utazni. A menetrendet a vonatok nem tartják be, az utas tájékoztatás rendszere nagyon rosszul működik.

A légi közlekedés közepesen biztonságos. A belföldi légi járatok közlekedése - különösen az északi desztinációk vonatkozásában - az időjárástól nagyban függ, ezt az utazás szervezésénél mindenképpen érdemes számításba venni. Belföldi járatoknál gyakoriak a késések és járattörlések a gépek alacsony színvonalú karbantartása, illetve a nem elégséges utas szám miatt. A nagyobb nemzetközi légitársaságok biztonságosak, azok használata javasolt.

Időjárás:

Négy évszak különíthető el: (1.) hűvös, száraz tél (decembertől februárig) (2) Forró, száraz tavasz (márciustól májusig) (3.) Nyári évszak, sok csapadékkal és magas páratartalommal, a délnyugati monszun időszaka (júniustól szeptemberig) (4.) A monszun elvonulása (október és november között). A tavaszi évszak során jellemző az erős nappali felmelegedés, a hőmérséklet helyenként és időnként a 45-50° fokot is meghaladja.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Pakisztán az elmúlt években azon három ország egyike lett, amelyik nem csak veszélyeztetett a polio fertőzéseket illetően, de a vírus exportálójává is vált. Az országból kiutazóknak igazolniuk kell, hogy a vírus ellen érvényes védőoltással rendelkeznek. A védőoltásnak 4 héttel az utazást megelőzően, illetve egy éven belül kell érvényesnek lennie. Az oltási könyvet a határon bármikor kérhetik, és annak hiányában megtagadhatják az ország elhagyását. Azok, akik 4 hétnél rövidebb ideig tartózkodnak Pakisztánban, a határon (reptereken) kapják meg a kiutazáskor, csepp formájában (OPV). A fertőzések magas száma miatt az oltást évenként meg kell ismételni. A hatóságok csak az egy éven belüli oltást fogadják el azoknál, akik egy hónapon túl tartózkodnak az országban. Magyarországon kombinált oltással (IPV) válik mindenki immunissá, mely 10 éves védettséget nyújt. Azt tanácsoljuk az utazóknak, hogy a kellemetlenségek elkerülése végett kérjenek friss igazolást házi orvosuktól a már meglévő oltásukról.

Felhívjuk továbbá a figyelmet más vírusos fertőzések előfordulására is (pl. tífusz, hepatitisz B és C, malária, dengue-láz, sárgaláz). Jellemzőek a rendkívül rossz higiéniás viszonyok, a szennyezett ivóvíz miatti emésztőrendszeri megbetegedések

Védőoltásokkal összefüggésben javasoljuk, hogy tájékozódjon az Országos Epidemiológiai Központnál (OEK) (www.oek.hu).