Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Magyar Képviseleti Iroda Ramallah
Tiszteletbeli Konzul Betlehem

Aktuális:

2021. 10. 21.

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!  Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba?  Igen.

Meghatározott esetekben, szigorú feltételek mellett. A járványhelyzet miatt életbe léptetett beutazási korlátozások alapján Izraelbe/Palesztinába főszabály szerint csak izraeli/palesztin állampolgárok, izraeli/palesztin rezidensek léphetnek be. Palesztinának nincsenek önálló határai, külföldiek beutazása főszabály szerint nem engedélyezett, csak egyes, az izraeli bevándorlási hivatal által meghatározott esetekben, előzetes engedélykérés alapján lehetséges. 

A belépésre jogosultak köre elérhető itt.

Kérjük, legyenek figyelemmel arra, hogy a belépésre jogosító körülmény bizonyos esetekben csak akkor vehető figyelembe, ha az illető külföldi állampolgár már megkapta a járvány elleni vakcinát, vagy igazoltan átesett a fertőzésen.

A belépésre vonatkozó kérelmet Magyarországon Izrael Budapesti Nagykövetségének konzuli hivatalánál nyújthatják be a MigTKPbIsXb6gVYc0mMjBjb25zdWxhcjFAYnVkYXBlc3QubWZhLmdvdi5pbA==">goqFAcOrrzzcRQik3MTFY29uc3VsYXIxQGJ1ZGFwZXN0Lm1mYS5nb3YuaWw= e-mail címen.

b. Kell-e teszt?   Igen.

A beutazók a repülőgép felszállását megelőző 72 órán belül elvégzett, negatív PCR-teszttel kell rendelkezzenek, valamint az Izraelbe történő landolást követően szintén PCR tesztet kell csináltassanak (függetlenül attól, hogy a járvány elleni vakcinát már megkapták-e).

c. Kell-e regisztrálni? 

Külföldi állampolgárok csak előzetes engedély birtokában utazhatnak be Izraelbe/Palesztinába. (Ennek feltételei a 2.a) pontban találhatóak.)

d. Oltás

A Palesztinában beoltott és az palesztin Egészségügyi Minisztérium által kiállított igazolvánnyal rendelkezők mentesülnek a karantén kötelezettség alól. Külföldön beoltott személyek beutazásának feltételei a 2.a, illetve 2.e pontban találhatóak meg részletesen. 

e. Karanténkötelezettség: 

A palesztin oltási igazolvánnyal nem rendelkező palesztin állampolgárok, valamint a beutazó külföldi állampolgárok a beutazást követően kötelesek 14 napra karanténba vonulni.

f. Üzleti célú beutazás feltételek:

Nincs rá külön palesztin szabályozás.

g. Esetleges kivételek: 

Palesztinának nincs önálló repülőtere, valamint átutazásra szolgáló útvonala sem, így a kérdés ez esetben nem releváns.

2. Kiutazás az országból

A kiutazás engedélyezett. Izraelben kiállított oltási igazolvánnyal rendelkezők három vakcinálást követően PCR-teszt kiállíttatása nélkül hagyhatják el az országot. Azon személyek, akik nem rendelkeznek izraeli oltási igazolvánnyal csak a felszállást megelőző 72 órán belül csináltatott negatív PCR-teszt birtokában utazhatnak ki. A Nyugati Partot kizárólag hat órával a járat indulása előtt lehet elhagyni a jelenlegi szabályok szerint. A légitársaságok ettől eltérő szabályokat is hozhatnak, így javasolt mindig az adott légitársaságnál is tájékozódni.

3. Beutazás Magyarországra: 

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a DIGNBKKJKPlHBu9DNjNkjDOEa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a gSiJYJTnirbdxAhbPm4wVNia29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. További járványügyi szabályok: 

A palesztin területeken jelenleg minimális számú korlátozás van érvényben, maszk és kesztyű viselése, valamint a kétméteres védőtávolság megtartása kötelező, azonban a települések-kormányzóságok közötti szabad mozgás megengedett. Kijárási korlátozások kizárólag a járványügyi szempontból fertőzöttebb városokra, falvakra, menekülttáborokra vonatkozhatnak, azonban ilyen restrikciók jelenleg nincsenek érvényben. A palesztinai járványhelyzetről a corona.ps honlapon, illetve a +970-1-800-000-888 telefonszámon lehet tájékozódni.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy a palesztin területek nyugati parti része utazás és ott tartózkodás szempontjából korábbiak alapján fokozott biztonsági kockázatot rejtő térség, míg a Gázai övezet az „I. Utazásra nem javasolt” kategóriájába tartozik. Azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Erőszakos cselekmények:

Nyomatékosan felhívjuk az ide utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Nyugati Partra való beutazás fokozott biztonsági kockázatot jelent, az instabil biztonsági helyzet körültekintő magatartást, kiemelt óvatosságot és folyamatos, előzetes tájékozódást követel meg. Gyakoriak a halálos áldozatokkal és sebesülésekkel is járó erőszakos események ezeken a területeken, rendszeresek az összetűzések egyes katonai ellenőrzőpontoknál és izraeli telepeknél is. Mindez Jeruzsálem keleti negyedeire is vonatkozik, beleértve az Óváros bizonyos részeit és környezetét is. Nyomatékosan tanácsoljuk az aktuális biztonsági helyzettel kapcsolatos folyamatos, előzetes tájékozódást, a maximális elővigyázatosságot.

A Gázai övezet feletti tényleges irányítást 2007 óta az EU által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamasz látja el. Ugyan zajlik a politikai egyeztetési folyamat, amely az övezet Palesztin Hatóság általi irányításának visszaállítását irányozza, a gyakorlatban ez nem jelentett ezidáig változást. A gázai övezeti közbiztonság fenntartása és a közszolgáltatások biztosítása is a Hamasz kezében van. Izrael szigorú biztonsági zárlatot érvényesít, amely a személyek átkelését kivételes – így humanitárius – esetektől eltekintve tiltja. Az övezetben lakók mozgása engedélyek függvényében Egyiptom felé, a rafahi átkelőn keresztül csak időnként lehetséges. A Gázai övezetből időszakonként felerősödhetnek a rakétatámadások Izrael irányába, amelyekre Izrael célzott légicsapásokkal válaszol.

Magyar állampolgárok beutazását a Gázai övezetbe a veszélyek miatt nem ajánljuk! Konzuli érdekvédelmük, az uniós tagállamok állampolgáraihoz hasonlóan ott-tartózkodásuk alatt nem megoldott.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Kiutazás napjától számítva még további hathónapnyi érvényesség.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN, amennyiben a kiutazás napjától félévig érvényes.

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Megjegyzés: Belépéskor az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési különlapot kap a külföldi, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni.

Beutazás és közlekedés

A palesztin Nyugati Partra történő beutazás esetén a magyar állampolgárokra az izraeli be- és kiutazási szabályok vonatkoznak, mivel azt izraeli határátkelőhelyeken keresztül lehet megközelíteni, illetve elhagyni (az Izraelbe történő be- és kiutazás szabályai a Konzuli Tájékoztatás Izrael címszója alatt találhatók).

Palesztina nyugati parti része Jordánia irányából, az Allenby (King Hussein)-hídon is megközelíthető. Hivatalos izraeli álláspont szerint az Allenby-híd nem szolgál az Izrael és Jordánia közötti nemzetközi turista forgalom lebonyolítására, azt elsősorban palesztin vagy jordániai állampolgársággal (is) rendelkező személyek és a két országban dolgozó diplomaták használhatják. 

Izrael és a Nyugati Part közötti közlekedés csak izraeli katonai ellenőrzőpontokon keresztül történhet, de számos állandó és mobil ellenőrzőpont található a Nyugati Parton belül is. Az ellenőrzőpontokon az izraeli katonák mind az utasokat, mind a gépjárműveket ellenőrzik. Az Izraelre érvényes vagy Izraelben a gépkocsira kötött felelősségbiztosítás nem feltétlenül hatályos a Nyugati Parton. Bizonyos ellenőrző pontokat csak különleges engedéllyel rendelkező személyek használhatnak.  A blokád alatt álló Gázai övezetbe biztonsági okokból a beutazást nem javasoljuk.

Vízum:

Palesztina nem ad ki vízumot, és az ellenőrzőpontok palesztin oldalán nincs útlevél ellenőrzés, ugyanakkor a palesztinai területeken történő mozgáshoz célszerű útlevelet magunknál tartani. 

Vám: 

Palesztina nem képez Izraeltől elkülönült vámterületet, ezért vámellenőrzés sincs az ellenőrzőpontok palesztin oldalán. A Palesztinának az áruforgalom után járó vámokat Izrael szedi be és utalja át.  

További hasznos információ az országról

Pénznem: Izraeli új Sékel (ILS)

Időjárás: Palesztina mediterrán és félsivatagi-sivatagi éghajlaton található, a meleg és hosszú nyári időszakot az enyhe tél váltja fel. Palesztina jelentős része hegyes és dombos területen húzódik, így hűvösebb, miközben a Jordán-völgye és a Holt-tenger környéke még a téli időszakban is jóval melegebb. Az időjárás napos, esőre elsősorban október és április között számíthatunk.

Közlekedés, gépjárművezetés: A megszállt palesztin területeken az izraeli szabályok az irányadóak a gépjárműhasználattal kapcsolatban. A palesztin hatóságok elfogadják a nemzetközi jogosítványt. Bérelt gépjármű esetén előfordulhat, hogy a bérelt autó biztosítása nem terjed ki Palesztinára, így ezt fontos a bérléskor tisztázni.

Vallási és viselkedési kultúra: Palesztina lakossága modern felfogású, ugyanakkor az idelátogatónak figyelembe kell venniük a tradíciókból és a vallási előírásokból következő bizonyos követelményeket Az utcai alkoholfogyasztás és a feltűnő viselkedés kerülendő. Ramadán idején különösen tartózkodni kell a közterületen történő étkezéstől, ital- és alkoholfogyasztástól! A Palesztinába utazó hölgyeknek javasolt a megfontolt viselkedés és az európai szokásoknál visszafogottabb öltözet. Lehetőség szerint ne utazzanak egyedül.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Nyugati Parton az általános egészségügyi és higiéniai helyzet megfelelő, a Gázai övezetben kifejezetten rossz. Az Európában megszokott fertőző betegségeken túl (pl. influenza) nem általános más fertőző betegségek terjedése. A vezetékes víz Kelet-Jeruzsálemben és a Nyugati Parton iható, a Gázai övezetben a vízellátási problémák miatt viszont kifejezetten nem ajánlott. Mindennapi fogyasztásra mindkét területen javasoljuk ásványvíz vásárlását.

Az étkezésnél indokolt a körültekintés, gyümölcsök, és zöldségek fogyasztását csak alapos mosás után javasoljuk, de fertőtleníteni nem szükséges. Az eltérő éghajlati viszonyokból adódó esetleges egészségügyi következményekre célszerű már az utazás előtt gyógyszerekkel felkészülni, bár a helyi gyógyszertárak jól felszereltek, minden európai igényt kielégítenek. Szállodákban és éttermekben bármilyen étel kockázatmentesen fogyasztható, utcai árusoktól vásárolva elsősorban a jól átsült ételek ajánlottak. 

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)