Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Magyar Képviseleti Iroda Ramallah
Tiszteletbeli Konzul Betlehem

Aktuális:

2022. 05. 11.

Az aktuális biztonsági helyzetről: 

Izraelben 2022. március 22-e óta eddig 13 halálos áldozatot követelő terrorhullám van kibontakozóban, amely az ország belső területeit is érinti. Az ideutazók számára fokozott óvatosságot és körültekintést javaslunk. A terorrcselekményekre válaszul Izrael megnövelte katonai jelenlétét a Nyugati Parton és Kelet-Jeruzsálemben. Dzsenín és Nablusz városokban rendszeresek a katonaság által végrehajtott rajtaütések, odautazást csak rendkívüli körültekintés mellett és a legszükségesebb esetekben javasoljuk.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

A ciszjordániai területek (Nyugati Part) a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok és térségék listáján található, míg a Gázai övezet az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt térségek közé tartozik. 

a.) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Izrael 2022. január 9-től ismét fogadja a nem pirosnak minősített országokból (jelenleg nem tartalmaz az izraeli lista piros országot) érkező turistákat, ebből fakadóan a Palesztinába történő belépés megoldható. Március 1-jétől az oltási kötelezettségi is eltörlésre került.

A beutazási szabályokról az alábbi oldalon található részletes információ:

https://corona.health.gov.il/en/abroad/arriving-foreign-nationals/ 

Palesztinai járványügyi információk a www.corona.ps oldalon érhetőek el.

Fontos:

A belépésre jogosult külföldieknek rendelkezniük kell COVID-19 megbetegedésre is kiterjedő nemzetközi utasbiztosítással.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az izraeli határrendészet eljárására, esetleges beléptetést megtagadó, repülőtéren azonnali visszafordítást eredményező döntésére külképviseletünk ráhatással nem rendelkezik.

b. Kell-e teszt? Igen. (beutazás előtt és után is)

A belépésre jogosult beutazók (kortól függetlenül, gyerekeket is ide értve) a repülőgép felszállását megelőző 72 órán belül elvégzett, angol nyelven kiállított, az érintett útlevélszámát is tartalmazó, negatív PCR-teszttel kell rendelkezzenek. 2022. május 10-től kezdődően a PCR-teszt helyett az utazás előtti 24 órán belül készített antigén teszt is elfogadható. A beutazás előtti teszt kötelezettség nem vonatkozik azon utasokra, akik:

  • kevesebb, mint 72 órát tartózkodtak Izrael területén kívül, vagy
  • gyógyultak a COVID-19 betegségből, és a beutazástól számított kevesebb mint 3 hónapon, de több, mint 11 napon túl készült PCR teszt angol nyelven kiállított pozitív eredményét bemutatják.

Az Izraelbe történő landolást követően, még a repülőtéren további, kötelező PCR tesztelésen esnek át, amely minden utasra nézve kötelező érvényű oltottságtól, kortól függetlenül. A tesztelés önköltséges, amelyre előre lehet regisztrálni ezen a felületen. 2022. május 20-tól az érkezést követő PCR-teszt minden utas számára eltörlésre kerül.  

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az 1. a) pontban található beutazási feltételeknek megfelelő utasoknak a landolást megelőző nem több mint 48 órán belül ki kell tölteni az „entry clearance form” dokumentumot, amely itt érhető el online. Helyes kitöltést követően a rendszer automatikus üzenetben visszaigazolást küld és lehetőséget ad az izraeli reptéren kötelező PCR tesztre való előzetes regisztrációra is.

d. Oltás

A Palesztinában beoltott és a palesztin Egészségügyi Minisztérium által kiállított igazolvánnyal rendelkezők mentesülnek a palesztinai karantén kötelezettség alól.

e. Karanténkötelezettség: 

A palesztin oltási igazolvánnyal nem rendelkező palesztin állampolgárok, valamint a beutazó negatívan tesztelő külföldi állampolgárok a beutazást követően kötelesek 7 napra karanténba vonulni.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

f. Üzleti célú beutazás feltételek:

Nincs rá külön palesztin szabályozás.

g. Esetleges kivételek: 

Palesztinának nincs önálló repülőtere, valamint átutazásra szolgáló útvonala sem, így a kérdés ez esetben nem releváns.

2. Kiutazás az országból

A kiutazás engedélyezett, ugyanakkor az egyes légitársaságok ettől eltérő szabályokat is hozhatnak, így javasolt mindig az adott légitársaságnál is tájékozódni.

3. Beutazás Magyarországra: 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a EUZiiqpzU6zGczhha29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a yyDiZaLQQDwdWs7c20Mmxxa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. További járványügyi szabályok: 

A palesztin területeken jelenleg nincs korlátozás van érvényben, maszk viselése, valamint a kétméteres védőtávolság megtartása ajánlott. A palesztinai járványhelyzetről a corona.ps honlapon, illetve a +970-1-800-000-888 telefonszámon lehet tájékozódni.

Biztonság:

A ciszjordániai területek (Nyugati Part) a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok és térségék listáján található, míg a Gázai övezet az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt térségek közé tartozik. 

Erőszakos cselekmények:

Nyomatékosan felhívjuk az ide utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Nyugati Partra való beutazás fokozott biztonsági kockázatot jelent, az instabil biztonsági helyzet körültekintő magatartást, kiemelt óvatosságot és folyamatos, előzetes tájékozódást követel meg. Gyakoriak a halálos áldozatokkal és sebesülésekkel is járó erőszakos események ezeken a területeken, rendszeresek az összetűzések egyes katonai ellenőrzőpontoknál és izraeli telepeknél is. Mindez Jeruzsálem keleti negyedeire is vonatkozik, beleértve az Óváros bizonyos részeit és környezetét is. Nyomatékosan tanácsoljuk az aktuális biztonsági helyzettel kapcsolatos folyamatos, előzetes tájékozódást, a maximális elővigyázatosságot.

A Gázai övezet feletti tényleges irányítást 2007 óta az EU által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamasz látja el. Ugyan zajlik a politikai egyeztetési folyamat, amely az övezet Palesztin Hatóság általi irányításának visszaállítását irányozza, a gyakorlatban ez nem jelentett ezidáig változást. A gázai övezeti közbiztonság fenntartása és a közszolgáltatások biztosítása is a Hamasz kezében van. Izrael szigorú biztonsági zárlatot érvényesít, amely a személyek átkelését kivételes – így humanitárius – esetektől eltekintve tiltja. Az övezetben lakók mozgása engedélyek függvényében Egyiptom felé, a rafahi átkelőn keresztül csak időnként lehetséges. A Gázai övezetből időszakonként felerősödhetnek a rakétatámadások Izrael irányába, amelyekre Izrael célzott légicsapásokkal válaszol.

Magyar állampolgárok beutazását a Gázai övezetbe a veszélyek miatt nem ajánljuk! Konzuli érdekvédelmük, az uniós tagállamok állampolgáraihoz hasonlóan ott-tartózkodásuk alatt nem megoldott.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Kiutazás napjától számítva még további hathónapnyi érvényesség.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN, amennyiben a kiutazás napjától félévig érvényes.

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Megjegyzés: Belépéskor az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési különlapot kap a külföldi, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni.

Beutazás és közlekedés

A palesztin Nyugati Partra történő beutazás esetén a magyar állampolgárokra az izraeli be- és kiutazási szabályok vonatkoznak, mivel azt izraeli határátkelőhelyeken keresztül lehet megközelíteni, illetve elhagyni (az Izraelbe történő be- és kiutazás szabályai a Konzuli Tájékoztatás Izrael címszója alatt találhatók).

Palesztina nyugati parti része Jordánia irányából, az Allenby (King Hussein)-hídon is megközelíthető. Hivatalos izraeli álláspont szerint az Allenby-híd nem szolgál az Izrael és Jordánia közötti nemzetközi turista forgalom lebonyolítására, azt elsősorban palesztin vagy jordániai állampolgársággal (is) rendelkező személyek és a két országban dolgozó diplomaták használhatják.

Izrael és a Nyugati Part közötti közlekedés csak izraeli katonai ellenőrzőpontokon keresztül történhet, de számos állandó és mobil ellenőrzőpont található a Nyugati Parton belül is. Az ellenőrzőpontokon az izraeli katonák mind az utasokat, mind a gépjárműveket ellenőrzik. Az Izraelre érvényes vagy Izraelben a gépkocsira kötött felelősségbiztosítás nem feltétlenül hatályos a Nyugati Parton. Bizonyos ellenőrző pontokat csak különleges engedéllyel rendelkező személyek használhatnak.  A blokád alatt álló Gázai övezetbe biztonsági okokból a beutazást nem javasoljuk.

Vízum:

Palesztina nem ad ki vízumot, és az ellenőrzőpontok palesztin oldalán nincs útlevél ellenőrzés, ugyanakkor a palesztinai területeken történő mozgáshoz célszerű útlevelet magunknál tartani. 

Vám: 

Palesztina nem képez Izraeltől elkülönült vámterületet, ezért vámellenőrzés sincs az ellenőrzőpontok palesztin oldalán. A Palesztinának az áruforgalom után járó vámokat Izrael szedi be és utalja át.  

További hasznos információ az országról

Pénznem: Izraeli új Sékel (ILS)

Időjárás: Palesztina mediterrán és félsivatagi-sivatagi éghajlaton található, a meleg és hosszú nyári időszakot az enyhe tél váltja fel. Palesztina jelentős része hegyes és dombos területen húzódik, így hűvösebb, miközben a Jordán-völgye és a Holt-tenger környéke még a téli időszakban is jóval melegebb. Az időjárás napos, esőre elsősorban október és április között számíthatunk.

Közlekedés, gépjárművezetés: A megszállt palesztin területeken az izraeli szabályok az irányadóak a gépjárműhasználattal kapcsolatban. A palesztin hatóságok elfogadják a nemzetközi jogosítványt. Bérelt gépjármű esetén előfordulhat, hogy a bérelt autó biztosítása nem terjed ki Palesztinára, így ezt fontos a bérléskor tisztázni.

Vallási és viselkedési kultúra: Palesztina lakossága modern felfogású, ugyanakkor az idelátogatónak figyelembe kell venniük a tradíciókból és a vallási előírásokból következő bizonyos követelményeket Az utcai alkoholfogyasztás és a feltűnő viselkedés kerülendő. Ramadán idején különösen tartózkodni kell a közterületen történő étkezéstől, ital- és alkoholfogyasztástól! A Palesztinába utazó hölgyeknek javasolt a megfontolt viselkedés és az európai szokásoknál visszafogottabb öltözet. Lehetőség szerint ne utazzanak egyedül.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Nyugati Parton az általános egészségügyi és higiéniai helyzet megfelelő, a Gázai övezetben kifejezetten rossz. Az Európában megszokott fertőző betegségeken túl (pl. influenza) nem általános más fertőző betegségek terjedése. A vezetékes víz Kelet-Jeruzsálemben és a Nyugati Parton iható, a Gázai övezetben a vízellátási problémák miatt viszont kifejezetten nem ajánlott. Mindennapi fogyasztásra mindkét területen javasoljuk ásványvíz vásárlását.

Az étkezésnél indokolt a körültekintés, gyümölcsök, és zöldségek fogyasztását csak alapos mosás után javasoljuk, de fertőtleníteni nem szükséges. Az eltérő éghajlati viszonyokból adódó esetleges egészségügyi következményekre célszerű már az utazás előtt gyógyszerekkel felkészülni, bár a helyi gyógyszertárak jól felszereltek, minden európai igényt kielégítenek. Szállodákban és éttermekben bármilyen étel kockázatmentesen fogyasztható, utcai árusoktól vásárolva elsősorban a jól átsült ételek ajánlottak. 

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)